Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετ' εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων
  • [02] Κρατείται ο απαγωγέας του κτηνοτρόφου στη Θάσο
  • [03] Σύλληψη λαθρομεταναστών στη Σάμο
  • [04] Τέλος Αυγούστου οι βάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [05] Σφοδρές καταιγίδες στην Ισπανία - Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές
  • [06] Νέες συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση στη Τζακάρτα
  • [07] Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση στο Ιράν
  • [08] Πακέτο με εκρηκτικά βρέθηκε σε πάρκο της Μόσχας
  • [09] Ο Βρετανός υπ. Αμυνας θα πάρει την ευθύνη για το θάνατο του Κέλι
  • [10] Στην Κίνα ο Αυστραλός πρωθυπουργός
  • [11] Λιβερία: Παραιτήθηκαν οι αντάρτες της οργάνωσης (LURD)
  • [12] Νέες επιθέσεις στην Βαγδάτη
  • [13] Ενόργανη: Αποκλείστηκε η Εθνική Ανδρών
  • [14] Τέλος ο Τζερόντ Χέντερσον για τον Πανιώνιο
  • [15] Νίκησε ο Παναθηναϊκός τη Νίκη Βόλου
  • [16] Απάντηση Βενιζέλου στο Βρετανικό Μουσείο
  • [17] ''Έφυγε'' ο τραγουδοποιός Εντ Τάουνσεντ
  • [18] Ποδηλασία: Οι άτυχες στιγμές

    [01] Μετ' εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων

    17/8/2003 7:33:00 μμ

    Επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα το πρώτο κύμα αδειούχων του Αυγούστου αλλά και οι εκδρομείς του τριημέρου του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι αυτή την ώρα η κίνηση στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα. Στην Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας και συγκεκριμένα από το 53ο εως το 46ο χλμ στο ρεύμα εισόδου, υπάρχει μποτιλιάρισμα δυο χιλιομέτρων. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνονται και στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου παραμένει κλειστός ο μικρός δακτύλιος σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, ως τις 8 το βράδυ, για την διεξαγωγή των προ-ολυμπιακών δοκιμαστικών αγώνων ποδηλασίας.

    [02] Κρατείται ο απαγωγέας του κτηνοτρόφου στη Θάσο

    17/8/2003 4:11:00 μμ

    Ένας έμπορος κρεάτων από την Καβάλα, ο Χρήστος Μπαξεβάνης 46 χρόνων, φέρεται ως ο εγκέφαλος της ένοπλης απαγωγής του 26χρονου κτηνοτρόφου Αθαν. Μακέδου, που έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης στα Λιμενάρια της Θάσου. Ο Μπαξεβάνης κρατείται και ανακρίνεται στην Ασφάλεια Καβάλας. Ο έμπορος κρεάτων ομολόγησε την πράξη του, ενώ τον αναγνώρισε και το θύμα. Όπως είπε, προέβη στην απαγωγή γιατί αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και δήλωσε μετανιωμένος. Ο Μπαξεβάνης ανακρίνεται για να αποκαλύψει και τα άλλα 2-3 μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και μια νεαρή γυναίκα.

    Ο Μπαξεβάνης παραδόθηκε από τις ίδιες του τις ενέργειες

    Οι απαγωγείς είχαν ζητήσει από την οικογένεια του θύματος λύτρα 500.000 ευρώ με τηλεφώνημα που είχε κάνει ο ένας από αυτούς στο σπίτι του απαχθέντα, στα Λιμενάρια της Θάσου, το πρωί της Πέμπτης.

    Ο Μπαξεβάνης σχεδόν παραδόθηκε από τις ίδιες του τις ενέργειες.

    Συγκεκριμένα πριν δύο εβδομάδες είχε επισκεφθεί στα Λιμενάρια τον πατέρα του θύματος Σταμάτη Μακέδο, από τον οποίο ζήτησε δανεικά 15.000.000 δραχμές.

    Εκείνος αρνήθηκε να του δώσει το ''δάνειο'' και του ζήτησε εγγυήσεις, τις οποίες ο έμπορος κρεάτων δεν είχε και έφυγε από το σπίτι του Μακέδου χολωμένος.

    Όταν έγινε η απαγωγή, όλες οι υπόνοιες στράφηκαν σε αυτόν.

    Εξάλλου και η σωματική του διάπλαση είναι τέτοια αλλά και η φωνή του χαρακτηριστική.

    Τα στοιχεία αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον απαχθέντα ο οποίος τον περιέγραψε με λεπτομέρειες στην Αστυνομία. Ανδρες της Ασφάλειας Καβάλας τον αναζήτησαν και τον εντόπισαν.

    Τον μετέφεραν στη Θάσο, όπου ανακρινόμενος ''έσπασε'' και ομολόγησε την ένοπλη απαγωγή, την οποία διοργάνωσε ο ίδιος και εκτέλεσε μαζί με τους συνεργάτες του, αλλά τελικά αποδείχθηκε φιάσκο, αφού ο 26χρονος απαθχείς κατόρθωσε να τους διαφύγει και να τους αποκαλύψει στην Αστυνομία.

    Ο ίδιος ο απαχθείς Σάκης Μακέδος υποστήριξε στην Ασφάλεια Καβάλας από την αρχή ότι δράστης της απαγωγής του είναι ο Αθαν. Μπαξεβάνης. Τον ''πρόδωσαν'' η φωνή του και η σωματική διάπλαση. Στην προανάκριση ο έμπορος κρεάτων δεν είπε πού βρήκαν τα όπλα ο ίδιος και τα άλλα μέλη της σπείρας.

    Παραδέχθηκε όμως και αυτό ανεπίσημα, ότι επί περίπου δυο βδομάδες, διοργάνωναν την ένοπλη απαγωγή του κτηνοτρόφου και πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, με κίνητρο τα λύτρα που θα ζητούσαν και ζήτησαν από τους οικείους του.

    Επέλεξαν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου για να δράσουν, ελπίζοντας πως η Αστυνομία θα βρισκόταν σε κάποια υπηρεσιακή αδράνεια αλλά έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους και έτσι δεν πρόλαβαν να διαφύγουν πολύ πιθανόν και εκτός της χώρας.

    Ο Χρ. Μπαξεβάνης προσήχθη στον εισαγγελέα υπηρεσίας της Καβάλας που του απάγγειλε κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ κρατείται για να παραπεμφθεί στην ανάκριση. Θα ακολουθήσουν και οι συνεργοί του.

    Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει ένοπλη απαγωγή για λύτρα στη Θάσο, αλλά και σε όλο το νομό Καβάλας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

    Αστυνομικοί βρήκαν στο μεταξύ στο βουνό Υψάριο της Θάσου κρυμμένα σε θάμνους τα όπλα, τα φυσίγγια και τις κουκούλες, που χρησιμοποίησαν οι 3-4 δράστες, για την απαγωγή του 26χρονου Θάσιου κτηνοτρόφου.

    Όλα τα στοιχεία αυτά μεταφέρθηκαν στην ΕΛΑΣ της Καβάλας.

    [03] Σύλληψη λαθρομεταναστών στη Σάμο

    17/8/2003 4:11:00 μμ

    Δέκα λαθρομετανάστες έφτασαν το πρωί στο ακρωτήρι ''Πράσο'' στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, στη Σάμο. Οι μετανάστες συνελήφθησαν από τους άνδρες της Αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών. Ο Τούρκος δουλέμπορος που τους μετέφερε διέφυγε τη σύλληψη.

    [04] Τέλος Αυγούστου οι βάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ

    17/8/2003 12:16:00 μμ

    Στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Μέχρι στιγμής η επεξεργασία των βαθμολογιών των υποψηφίων καταδεικνύει γενική τάση ανόδου των βάσεων εισαγωγής στις σχολές, αλλά δεν αποκλείονται αυξομειώσεις σε επιμέρους τμήματα.

    [05] Σφοδρές καταιγίδες στην Ισπανία - Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές

    17/8/2003 6:58:00 μμ

    Στην Ισπανία διακόπηκε την Κυριακή η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Βαρκελώνης και Βαλένθιας λόγω των σφοδρών καταιγίδων που προκάλεσαν υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ισπανίας, ανακοίνωσε η πυροσβεστική. Υπό έλεγχο είναι η φωτιά στην Εξτρεμαδούρα στη νοτιοδυτική Ισπανία. Όλες οι εναπομείνασες πυρκαγιές στην Ιβηρική χερσόνησο είναι πλέον υπό έλεγχο, ενώ επιτέλους υποχωρεί και ο πολυήμερος καύσωνας, όπως αναφέρθηκε από τις ισπανικές και τις πορτογαλικές αρμόδιες αρχές το Σάββατο. Στην Πορτογαλία φέτος κάηκε συνολικά γεωγραφική έκταση ίση με την επιφάνεια του Λουξεμβούργου, περίπου 2.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνελήφθησαν 65 άνθρωποι με την κατηγορία του εμπρηστή και από τις εκτεταμένες πολλαπλές φωτιές μεγάλων εκτάσεων συνολικά 18 άνθρωποι χάθηκαν.

    Κύμα καύσωνα - Κίνδυνος πυρκαγιών

    Πάνω από 100 άτομα, κυρίως ηλικιωμένα ή με προβλήματα υγείας, πέθαναν από το κύμα καύσωνα που έπληξε στη Γένοβα, γράφουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες, ενώ τα τελεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για αδιαχώρητο στα νοσοκομεία της πόλης.

    Σε πολλές περιοχές της Ιταλίας η θερμοκρασία ξεπέρασε σήμερα τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Μιλάνο και το Τορίνο την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 50 περίπου θάνατοι που αποδίδονται στο κύμα καύσωνα.

    Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Γκιουζέπε Πιζάνου συνέστησε την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους εμπρηστές, καθώς φέτος σημειώνεται τεράστια αύξηση των εστιών πυρκαγιάς.

    Από την αρχή του χρόνου έχουν αναφερθεί στην Ιταλία 7.900 πυρκαγιές, σχεδόν διπλάσιες από αυτές του περασμένου χρόνου.

    Οι περισσότερες από αυτές είναι πάντως μικρές σε έκταση.

    Οι τελευταίες, που αναφέρθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ξέσπασαν στη Σαρδηνία και στην περιοχή της Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας.

    Στο Παρίσι ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν υπεραμύνθηκε σήμερα των χειρισμών της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση του φονικού κύμα καύσωνα, τα θύματα του οποίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενδέχεται να φτάσουν τα 5000, ενώ οι μέχρι στιγμής διαπιστωμένοι θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα είναι 3000.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ζουρνάλ Ντι Ντιμάνς ο συντηρητικός πρωθυπουργός εκφράζει δυσάρεστη έκπληξη για τίς εκκλήσεις Σοσαλιστών και Πράσινων προς τον υπουργό Υγείας Ζαν Φρανσουά Ματεΐ να παραιτηθεί και τους κατηγορεί για στείρα πολεμική.

    Ο Ραφαρέν διέκοψε την Πέμπτη την άδειά του και επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της κρίσης, την οποία οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει ως ''πραγματική επιδημία'', ενώ η κυβέρνηση ανακάλεσε τις άδειες γιατρών και νοσηλευτών, όπως προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων, φυσικών καταστροφών ή επιδημιών.

    Στο Παρίσι, καθώς τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει και τα γραφεία τελετών αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το χώρο μιας σκεπαστής αγοράς που δεν χρησιμοποιείται, στα περίχωρα το Παρισιού, όπου ήδη μεταφέρθηκαν εκατοντάδες θύματα του καύσωνα μέχρι να ταφούν.

    Στην Ισπανία διακόπηκε την Κυριακή η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Βαρκελώνης και Βαλένθιας λόγω των σφοδρών καταιγίδων που προκάλεσαν υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ισπανίας, ανακοίνωσε η πυροσβεστική.

    Οι καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες έπληξαν επίσης τη Χώρα των Βάσκων και την περιοχή Αστούριας της βορειοδυτικής Ισπανίας, σημειώθηκαν μετά την πτώση της θερμοκρασίας που διαδέχθηκε το κύμα καύσωνα.

    Η Μετεωρολογική υπηρεσία κάνει πάντως λόγο για νέα άνοδο της θερμοκρασίας από την Δευτέρα.

    Στο μεταξύ, απομακρύνθηκε προληπτικά πληθυσμός περίπου πέντε χιλιάδων κατοίκων 25 χωριών της επαρχίας Caceres, στην οποία τα τελευταία 24ωρα η φωτιά κατέκαψε περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

    Στην Καταλωνία επέστρεψαν ύστερα από πολυήμερη απουσία από τις κατοικίες τους περίπου εξι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής της πόλης Μάσανετ ντε λα Σέλβα.

    Είχαν απομακρυνθεί με εντολή των τοπικών αρχών επειδή στην περιοχή μαίνονταν μεγάλες πυρκαγιές.

    Τέλος, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία το θερμόμετρο επιτέλους έπεσε κατά 10 βαθμούς και επικρατούν συνήθεις για την εποχή ημερήσιες θερμοκρασίες και στις δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου.

    [06] Νέες συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση στη Τζακάρτα

    17/8/2003 4:02:00 μμ

    Δέκα άτομα συνέλαβε η αστυνομία στην Ινδονησία, για την βομβιστική επίθεση της 5ης Αυγούστου στο πολυτελές ξενοδοχείο Marriott στη Τζακάρτα, πριν από δύο περίπου εβδομάδες, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150. Ο διοικητής της αστυνομίας, Ντάι Μπαχτιάρ είπε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές επιδρομές αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, ο Ντάι Μπαχτιάρ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες και για άλλους καταζητούμενους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται νέες συλλήψεις.

    "Πρώτα συλλάβαμε τους έξι κατηγορούμενους και μετά τους τέσσερις. Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Αναζητούμε και άλλα άτομα", είπε ο διοικητής.

    Ήδη, ένας 28χρονος άνδρας, ο Ασμάρ Λατινσάνι, θεωρείται από την αστυνομία ως ο βομβιστής που πραγματοποίησε την επίθεση στο αμερικανικών συμφερόντων ξενοδοχείο.

    Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε το κεφάλι του και αναγνωρίστηκε από δύο φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια.

    Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τη σύλληψη ενός εκ των πλέον καταζητούμενων για τρομοκρατική δράση, του Ριντουάν μπιν Ισαμουντίν, γνωστού και ως Χαμπαλί, ο οποίος θεωρείται ο συνδετικός κρίκος της οργάνωσης Τζεμάαα Ισλαμίγια με την Αλ Κάιντα.

    Επίσης, πιστεύεται ότι ήταν ο εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων σε κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 200 ανθρώπων.

    Την Κυριακή, η Ινδονησία βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς γιορτάζει τα 58 χρόνια ανεξαρτησίας της και εκφράζονται φόβοι για νέα επίθεση.

    Πηγή: BBC Greek

    [07] Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση στο Ιράν

    17/8/2003 2:25:00 μμ

    Πολλοί Ιρανοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στην πόλη Σαμιρόμ του κεντρικού Ιράν, όταν οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη νέα διοικητική διαίρεση που αποφάσισαν οι αρχές, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαδηλωτές έκαψαν ελαστικά αυτοκινήτων και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, σπιτιών, αυτοκινήτων και δημοσίων κτιρίων", με αποτέλεσμα, όπως τονίζει τα βίαια επεισόδια "να προκαλέσουν τον θάνατο πολλών ανθρώπων". Οπως διευκρινίζει, "διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν" επίσης στη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οποίες άρχισαν χθες Σάββατο. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να περιλάβει το χωριό Βαρντάστ στην ευρύτερη περιφέρεια του Σαμιρόμ, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της επαρχίας του Ισφαχάν.

    [08] Πακέτο με εκρηκτικά βρέθηκε σε πάρκο της Μόσχας

    17/8/2003 12:59:00 μμ

    Τσάντα με πέντε κιλά εκρηκτικών ανακάλυψε περαστικός κοντά σε πάρκο, στη νότια Μόσχα. Εμπειρογνώμονες στις εξουδετερώσεις έχουν σπεύσει επιτόπου και η γύρω περιοχή έχει αποκλειστεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφαξ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές εντοπίζουν πακέτο που περιέχει εκρηκτικά στη ρωσική πρωτεύουσα. Το πιo πρόσφατο ήταν αυτό που μυρίστηκε αστυνομικός σκύλος στις 10 Ιουλίου, κοντά στη βορειοανατολική Μόσχα. Πέντε μέρες πριν, στις 5 Ιουλίου, μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας από δύο γυναίκες καμικάζι προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων στη Μόσχα. Ο πρόεδρος Πούτιν απέδωσε την επίθεση σε Tσετσένους αυτονομιστές.

    [09] Ο Βρετανός υπ. Αμυνας θα πάρει την ευθύνη για το θάνατο του Κέλι

    17/8/2003 12:18:00 μμ

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν εκμυστηρεύτηκε στους συνεργάτες του ότι θα δεχθεί να ''πληρώσει το τίμημα'' για το θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι, του ειδικού που ήταν η πηγή ενός ρεπορτάζ του BBC δηλώνοντας ότι η ιρακινή απειλή είχε ''διογκωθεί'' από την κυβέρνηση Μπλερ, αναφέρει στη σημερινή της έκδοση η Sunday Telegraph. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χουν τηλεφώνησε στους συνεργάτες του για να τους πει πως περιμένει ότι αυτή η υπόθεση, που έχει προκαλέσει μεγάλη πολιτική κρίση για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, θα τον αναγκάσει να ''θυσιαστεί''.

    Η έρευνα του δικαστή Χάτον για το θάνατο του ειδικού στους εξοπλισμούς αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα ότι ο Τζεφ Χουν είχε αποφασίσει ο ίδιος προσωπικά ότι ο Ντέιβιντ Κέλι έπρεπε να καταθέσει ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

    Δύο ημέρες αφού υπέστη μια δημόσια ανάκριση της Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία ερευνούσε τους όρους υπό τους οποίους η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ, στις 17 Ιουλίου, ο ειδικός στους εξοπλισμούς προφανώς αυτοκτόνησε.

    Κατηγορούμενος ότι έθεσε το πολιτικό του συμφέρον πιο πάνω από την ευημερία του Ντέιβιντ Κέλι, ο Χουν δήλωσε στους συνεργάτες του πως οι μέρες του ως μέλος της κυβέρνησης Μπλερ είναι μετρημένες, γράφει η Sunday Telegraph. ''Μας είπε ότι θα πληρώσει το τίμημα'', δήλωσε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του στην εφημερίδα.

    [10] Στην Κίνα ο Αυστραλός πρωθυπουργός

    17/8/2003 10:57:00 πμ

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ φθάνει σήμερα στην Κίνα όπου θα έχει συναντήσεις με τη νέα κινεζική ηγεσία σχετικά με την απειλή που συνιστά το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Είναι η τέταρτη επίσκεψη του Χάουαρντ στην Κίνα, αφότου ανήλθε στην εξουσία το 1996 και η πρώτη συνάντησή του με τη νέα κινεζική ηγεσία, τον πρόεδρο Χου Τζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο. Ο Χάουαρντ δήλωσε πως η Κίνα είναι ο αποφασιστικός παίκτης στις εξαμερείς συνομιλίες στις οποίες συμφώνησε η Βόρεια Κορέα για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.

    ''Η Κίνα έχει παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο και είναι σημαντικό για την Αυστραλία να μιλήσω απευθείας στην κινεζική ηγεσία για αυτό το θέμα'', δήλωσε ο Χάουαρντ στον αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό ABC στο Όκλαντ. ''Θα συνεχίσω να παροτρύνω την κινεζική ηγεσία να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο'', δήλωσε πριν αναχωρήσει από τη Νέα Ζηλανδία για την Κίνα.

    [11] Λιβερία: Παραιτήθηκαν οι αντάρτες της οργάνωσης (LURD)

    17/8/2003 7:38:00 μμ

    Οι αντάρτες της οργάνωσης Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία (LURD), οι οποίοι μετέχουν στις διαπραγματεύσεις στην Ακρα για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης στη Λιβερία, παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση της θέσης του αντιπροέδρου, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπός τους που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γκάνας. Η διεκδίκηση αυτή των ανταρτών, η οποία συνδυάστηκε με την απειλή να ξαναρχίσουν τον πόλεμο, μπλοκάριζε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και δύο ημέρες στην Ακρα για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης στη Λιβερία. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λιβερίας, Μόουζες Μπλα, επέστρεψε στη Λιβερία έπειτα από τριήμερη επίσκεψη στην Γκάνα, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με μεσολαβητές στις ειρηνευτικές συνομιλίες γα τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του και με τον πρόεδρο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), πρόεδρο της Γκάνας, Τζον Κουφούορ.

    Η άφιξη του Μπλα και των ηγετών των δύο ανταρτικών οργανώσεων της Λιβερίας στην Ακρα είχε δώσει τροφή στις εκτιμήσεις ότι ήταν έτοιμη για υπογραφή μία συνολική ειρηνευτική συμφωνία.

    Ο Κάμπινεχ Τζάνεχ, που ηγείται της αντιπροσωπείας της LURD (Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία), στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε ότι υπό τις πιέσεις των μεσολαβητών η οργάνωσή του αποφάσισε να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της θέσης του αντιπροέδρου.

    "Εντάξει, την αφήνουμε", δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η θέση του προέδρου του κοινοβουλίου, την οποία διεκδικεί επίσης η LURD, θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλες τις πλευρές.

    "Οι μεσολαβητές θεωρούν ότι (η θέση αυτή) δεν θα πρέπει να δοθεί σε ανταρτικές οργανώσεις, αλλά μόνον σε πολιτικά κόμματα. Εμείς θέλουμε να είναι ανοιχτή σε όλους όσοι μπορούν να τη διεκδικήσουν", κατέληξε.

    [12] Νέες επιθέσεις στην Βαγδάτη

    17/8/2003 7:34:00 μμ

    Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν την Κυριακή, καθώς η αυτοκινητοπομπή τους, που αποτελείτο από δύο τεθωρακισμένα οχήματα και τέσσερα τζιπ, έπεσε σε τρεις νάρκες στο δρόμο που συνδέει το Ραμάντι, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης και το Αλ Χαλιντιγιάχ, που απέχει 30 χιλιόμετρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Νωρίτερα, 6 Ιρακινοί κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν το Σάββατο το βράδυ από βλήμα όλμου, που εκτοξεύθηκε εναντίον της φυλακής Αμπού Γκαρίμπ, στη δυτική Βαγδάτη, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Αμερικανικός στρατός.

    Σκοτώθηκε Δανός στρατιώτης στη Βασόρα

    Όπως δήλωσε ο Τάρεκ Τόργκαν, από την έκρηξη των ναρκών που σημειώθηκε στις 16:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος) καταστράφηκε επίσης ένα τεθωρακισμένο όχημα. Οι αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν μετά την έκρηξη άλλη μια νάρκη την οποία εξουδετέρωσαν και έκλεισαν το δρόμο.

    Η περιοχή Ραμάντι αποτελεί συχνά το θέατρο επιθέσεων εναντίον των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.

    Το Σάββατο δύο Αμερικανοί στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν, μόλις έβγαιναν από εστιατόριο της Βαγδάτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού.

    Εξήντα Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ, κυρίως στη Βαγδάτη, μετά την 1η Μαΐου, όταν η Ουάσινγκτον κήρυξε επισήμως το τέλος του πολέμου.

    Ένας Δανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με ένοπλους στη Βασόρα, ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση στην Κοπεγχάγη.

    Ο στρατιώτης, που αποτελεί το πρώτο θύμα δανικής εθνικότητας στο Ιράκ, σκοτώθηκε μετά από επίθεση που δέχθηκε η περίπολός του.

    Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν και δύο Ιρακινοί.

    Στο νότιο Ιράκ σταθμεύουν 420 Δανοί στρατιώτες.

    [13] Ενόργανη: Αποκλείστηκε η Εθνική Ανδρών

    17/8/2003 11:47:00 πμ

    Με τρεις αθλητές (που δεν αποκλείεται να μειωθούν στους δύο) θα λάβει μέρος η χώρα μας στην ενόργανη γυμναστική, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η Εθνική ανδρών δεν κατάφερε να μπει στη δωδεκάδα του σύνθετου ομαδικού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, καθώς συγκέντρωσε 211.958 βαθμούς στα προκριματικά του σύνθετου ομαδικού και βρίσκεται στην 15η θέση, ενώ απομένουν ακόμη δύο γκρουπ. Σε περίπτωση που η Ελλάδα κρατηθεί μέχρι την 18η θέση, τότε θα έχει δικαίωμα να κατεβάσει δύο αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με προοπτική να γίνουν τρεις ως διοργανώτρια. Αν, όμως, πέσει κάτω από την 18η θέση, που πλέον φαντάζει πολύ πιθανό, τότε μόνο ένας δικαιούται να δώσει το "παρών", έστω κι αν είναι βέβαιο ότι ως διοργανώτρια θα πάρει ακόμη μία θέση.

    Σε ατομικό επίπεδο, ο Δημοσθένης Ταμπάκος θα είναι εκτός απροόπτου στον τελικό των κρίκων, καθώς συγκέντρωσε 9.725β., ενώ ο Βλάσης Μάρας δεν ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στο μονόζυγο και βαθμολογήθηκε με 9.337.

    Αναλυτικά, η βαθμολογία των Ελλήνων έχει ως εξής:

    Κωνσταντίνος Μπαρμπάκης: Εδαφος: 8.350, Κρίκοι: 8.450, Αλμα: 9.587, Δίζυγο: 9.100, Μονόζυγο: 8.975 Βλάσης Μάρας: Εδαφος: 8.987, Ιππος: 8.625, Κρίκοι: 8.537, Αλμα: 9.450, Δίζυγο: 9.250, Μονόζυγο: 9.337 Ιωάννης Μελισσανίδης: Εδαφος: 7.812, Ιππος: 6.900, Αλμα: 9.237, Μονόζυγο: 8.550 Δημοσθένης Ταμπάκος: Ιππος: 8.200, Κρίκοι: 9.725, Δίζυγο: 9.012, Μονόζυγο 8.137 Βασίλης Τσολακίδης: Εδαφος: 8.187, Ιππος: 7.500, Κρίκοι: 8.725, Αλμα: 9.462, Δίζυγο: 9.250 Λεωνίδας Τζαβάρας: Εδαφος: 8.150, Ιππος: 8.650, Κρίκοι: 8.450, Αλμα: 8.950, Δίζυγο: 8.775, Μονόζυγο: 8.662

    [14] Τέλος ο Τζερόντ Χέντερσον για τον Πανιώνιο

    17/8/2003 1:30:00 μμ

    Η καθυστέρηση του Αμερικανού Τζερόντ Χέντερσον όσον αφορά στην άφιξή του στην Ελλάδα, οδήγησε τον προπονητή του Πανιώνιου, Γιώργο Καλαφατάκη να εισηγηθεί την αντικατάστασή του. Ο Χέντερσον ζήτησε να έρθει στην Ελλάδα με αρκετή καθυστέρηση, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχανε το μεγαλύτερο μέρος από το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Κατόπιν τούτου ο Γιώργος Καλαφατάκης αναζητά άλλον Αμερικανό παίκτη και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα έχει βρεθεί σύντομα ο διάδοχος του Χέντερσον, ώστε να μεταβεί στο Καρπενήσι και να κάνει την προετοιμασία για την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

    Η αποστολή του Πανιώνιου αναχώρησε το πρωί της Κυριακής για το Καρπενήσι. Μοναδικοί απόντες, οι διεθνείς με τις Εθνικές ομάδες της χώρας τους, Κρίσταπς Βάλτερς και Μάριαν Κράλιεβιτς.

    Η αποστολή του Πανιώνιου θα μείνει στο Καρπενήσι για μία επιπλέον ημέρα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δηλαδή έως τις 30 Αυγούστου.

    [15] Νίκησε ο Παναθηναϊκός τη Νίκη Βόλου

    17/8/2003 10:42:00 πμ

    Με νίκη ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός τις επίσημες υποχρεώσεις του στη νέα περίοδο. Σε αγώνα για τον Α' γύρο του κυπέλλου Ελλάδας, οι "πράσινοι" επικράτησαν 2-0 της Νίκης Βόλου στο γήπεδο της Παναχαϊκής, όπου εξέτισαν την τιμωρία αποκλεισμού της έδρας τους. Η ομάδα του Ιτζάκ Σουμ έδειξε και πάλι "σφιγμένη", αν και σε κάποια διαστήματα είχε ρυθμό στην ανάπτυξή της. Ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν ήταν για ακόμη μία φορά ο πιο "ορεξάτος" παίκτης του Παναθηναϊκού και στο 22' κέρδισε πέναλτι όταν ανατράπηκε από τον Χατζή μέσα στην περιοχή. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ανέλαβε την εκτέλεσή του και δευτερόλεπτα αργότερα πανηγύριζε το πρώτο του "επίσημο" γκολ στην Ελλάδα, αφότου επέστρεψε μετά από καριέρα δύο χρόνων στην Αγγλία και την Μπέρνι.

    Γενικά ο Παναθηναϊκός, παρότι έφτανε άνετα στην περιοχή του Κοντοβά, είχε σαφές πρόβλημα στην τελική προσπάθεια γι' αυτό χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μία ώρα παιχνιδιού για να φτάσει στο δεύτερο γκολ, το οποίο πέτυχε στο 76' ο Γκούμας με κεφαλιά μετά από σέντρα του Κριστόφ Βαζέχα. Ο αειθαλής Ελληνοπολωνός ήταν και πάλι θετικότατος και μάλιστα είχε σουτ στο δοκάρι στις καθυστερήσεις.

    Διαιτητής: Κούλιας

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Γκούμας, Χένρικσεν, Ζουτάουτας, Μπασινάς, Επαλέ (77' Κωνσταντινίδης), Σανμαρτεάν, Παπαδόπουλος (80' Μάριτς), Κωνσταντίνου (66' Βαζέχα)

    ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ: Κοντοβάς, Γκάγκας, Λέτσιος (66' Δερμιτζάκης), Νούσιας, Παπάς, Πέτρου, Ρουμελιώτης (81' Ζέλιος), Τσέροβιτς, Αναστασιάδης, Χατζής, Κόφφας (78' Μάντα).

    [16] Απάντηση Βενιζέλου στο Βρετανικό Μουσείο

    17/8/2003 3:31:00 μμ

    Επιστολή του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times, με την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα την κατοχή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Βενιζέλος απαντά σε ανάλογους ισχυρισμούς του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ. "Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να μη συζητά τα νομικά ζητήματα που αφορούν στην κατοχή των Μαρμάρων, γιατί επιθυμεί μια φιλική λύση, που θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης".

    ''Η Ελλάδα θα προσφέρει σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο''

    Ο Υπουργός Πολιτισμού επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με έναν μακροχρόνιο δανεισμό των Μαρμάρων, είτε με τη επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακροπόλεως.

    Σε ανταπόδοση, "η Ελλάδα θα προσφέρει σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο και σε άλλά μουσεία της Βρετανίας".

    "Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική. Είναι οικουμενικής και πολιτιστικής φύσης. Γίνεται με σεβασμό στις ευαισθησίες της βρετανικής πλευράς. Αλλά, κυρίως, εκφράζεται με σεβασμό στον Παρθενώνα", καταλήγει η επιστολή του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Πηγή: BBC Greek

    [17] ''Έφυγε'' ο τραγουδοποιός Εντ Τάουνσεντ

    17/8/2003 5:18:00 μμ

    Ο τραγουδοποιός της ρυθμ-εντ-μπλουζ Εντ Τάουνσεντ, που έγραψε τη μεγάλη επιτυχία του 1958 ''For Your Love'' και συνεργάστηκε με το θρύλο της σόουλ Μάρβιν Γκέι, πέθανε σε ηλικία 74 ετών από ανακοπή καρδιάς, ανακοίνωσε η οικογένεια του. Ο Τάουνσεντ, τραγουδιστής μπαλάντας που άρχισε να ενδιαφέρεται για το τραγούδι όταν έγινε μέλος της χορωδίας στην εκκλησία του ιερέα πατέρα του, πέθανε την Τετάρτη (13/8) στο σπίτι του στο Σαν Σίτι της Καλιφόρνια, δήλωσε ο Ρον Μπριούινγκτον, εκτελεστικός διευθυντής της Motown Alumni Association. Η γυναίκα του Τάουνσεντ, Τζάνις, βρισκόταν στο πλευρό του όταν πέθανε.

    Ο Τάουνσεντ, ''Big Papa'' για τους φίλους του, έγινε ευρύτερα γνωστός για τη συνεργασία του με τον Νατ Κινγκ Κόουλ, τους Ιμπρέσιονς και την Έτα Τζόουνς σε μία σειρά τραγουδιών ριθμ-εντ-μπλουζ που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

    Στη διάρκεια της 50χρονης καριέρας του, ο Τάουνσεντ συνέθεσε πάνω από 200 τραγούδια.

    Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη.

    [18] Ποδηλασία: Οι άτυχες στιγμές

    Aννα Κούρτη 17/8/2003 7:12:00 μμ

    Οι άτυχες στιγμές, δεν έλειψαν για τους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών γυναικών κάτω των 23 ετών που διεξάγεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ο Αλαν Ντούμιτς. Ο Κροάτης ποδηλάτης, τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών - γυναικών κάτω των 23 ετών, όταν έπεσε άτσαλα από το ποδήλατο στη Βασιλίσσης Σοφίας. Σύμφωνα με τους γιατρούς του Ευαγγελισμού, όπου μεταφέρθηκε, ο αθλητής, ο οποίος δεν έχασε στιγμή τις αισθήσεις του, είναι εκτός κινδύνου. Νωρίτερα, η Ρωσίδα Εκατερίνα Γιαμούτσεβα, λιποθύμησε κατά τη διάρκεια του αγώνα και αμέσως διεκομίσθη στον Ευαγγελισμό από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ηλίαση και διαταραχή ηλεκτρολυτών.

    Εκτός απροόπτου θα πάρει την Κυριακή εξιτήριο, κάτι που ωστόσο κανείς από τους γιατρούς στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει.

    "Πρόκειται για κρανιοεγκεφαλική κάκωση, χωρίς ωστόσο να είναι για κάτι σοβαρό. Ισως μάλιστα πάρει εξιτήριο και απόψε", είπε ο υπεύθυνος γιατρός στα έκτακτα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

    Σύμφωνα με το ιατρικό τιμ της διοργάνωσης, ο Ντούμιτς έχει υποστεί πιθανότατα κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, χωρίς ωστόσο να έχει χάσει τις αισθήσεις του.

    Για την Ρωσίδα αθλήτρια η κατάστασή της σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ιατρικού τιμ δεν εκπνέει καμία απολύτως ανησυχία, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το ατυχές περιστατικό.

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα περιστατικά, επρόκειτο για απλές εκδορές αλλά και εξάντληση, τα οποία οι υπεύθυνοι κατάφεραν να τα αντιμετωπίσουν μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην εκκίνηση του αγώνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 August 2003 - 16:58:34 UTC