Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες για πτώση επιβάτη πλοίου στα νερά της Αδριατικής
  • [02] Τα πρώτα ευρώ στους σεισμοπαθείς της Λευκάδας
  • [03] Στη δικαιοσύνη υπάλληλοι του Παντείου για παράνομες εγγραφές
  • [04] Τροχαία δυστυχήματα σε Θεσ/κη, Χαλκιδική, Ημαθία
  • [05] Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών
  • [06] Αύριο η επανέναρξη της δίκης
  • [07] Κερδίζει έδαφος στο Κογκρέσο ν/σ για κυρώσεις κατά Συρίας
  • [08] Οι Βρετανοί δεν πιστεύουν ούτε Μπλερ, ούτε ΒΒC
  • [09] Αντάρτες Ταλιμπάν σκότωσαν 10 Αφγανούς αστυνομικούς
  • [10] Τέσσερις θανατικές ποινές για την επίθεση στην Καζαμπλάνκα
  • [11] Μεξικό: Ξένοι ειδικοί στις έρευνες για τους φόνους γυναικών
  • [12] Ν. Υόρκη: Πάνω από ένα δισ. το κόστος από το μπλακ άουτ
  • [13] Αυστηρές ποινές για όσους συλληφθούν για δολιοφθορά
  • [14] Στη Χεβρώνα η κηδεία του εικονολήπτη του Ρόϊτερ
  • [15] Υποσχέσεις Μπους για νέες ενισχύσεις σύντομα στο Ιράκ
  • [16] Ενόργανη: Η Εθνική Γυναικών θα πάρει μέρος το 2004 με δύο συμμετοχές
  • [17] Οι ''Βάτραχοι'' του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο
  • [18] Στο εδώλιο για γυμνόστηθες φωτογραφίες της Ντιάζ

    [01] Ερευνες για πτώση επιβάτη πλοίου στα νερά της Αδριατικής

    19/8/2003 9:53:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    "Οδύσσεια" αποδείχθηκε τελικά το ταξίδι 678 επιβατών του επιβατηγού πλοίου "Ολυμπία Παλάς" από το λιμάνι της Αγκώνα, με προορισμό την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα. Αιτία οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός επιβάτη αγνώστων στοιχείων, ο οποίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες δύο νεαρών συνεπιβατών του, έπεσε στη θάλασσα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι επιβάτες του πλοίου είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ οι μέχρι τώρα έρευνες, που πραγματοποιούνται με τη συνδρομή του επιβατηγού πλοίου "Super Fast XI" που βρισκόταν στην περιοχή και από σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Το "Ολυμπία Παλάς" απέπλευσε χθες το μεσημέρι και παραμένει στην Αδριατική, 55 ναυτικά μίλια δυτικά της Πεσκάρα, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει με πέντε ώρες καθυστέρηση, στη μία το μεσημέρι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

    [02] Τα πρώτα ευρώ στους σεισμοπαθείς της Λευκάδας

    19/8/2003 9:48:00 πμ

    Δόθηκαν οι πρώτες επιταγές των 600 ευρώ στους σεισμοπαθείς της Λευκάδας, ως πρώτο βοήθημα για τις καταστροφές από τον Εγκέλαδο. Από τον μέχρι τώρα έλεγχο, 500 κτήρια κρίθηκαν προσωρινά ακατοίκητα. Οι τουρίστες ξαναγυρίζουν στο νησί και ελάχιστες είναι οι μέχρι τώρα ακυρώσεις από τα γκρουπ του εξωτερικού. Οι παραλίες που έμειναν ανέπαφες από το σεισμό, ξαναγεμίζουν και η κοινωνική ζωή των κατοίκων, κυλάει και πάλι ομαλά.Το νησί επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης των υλικών ζημιών και αποτελεσματικής στήριξης των πληγέντων. Τη Λευκάδα επισκέφθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΝ που συζήτησε με τους τοπικούς φορείς για τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός.

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στη Λευκάδα από ειδικά συνεργεία η καταγραφή των ζημιών. Κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, από τα 1.100 που ελέγχθηκαν, έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα 500 σπίτια, ενώ έχουν κατατεθεί περίπου 2.000 αιτήσεις για ελέγχους.

    Ολα τα κτήρια θα επανεξεταστούν από την Πέμπτη από δευτεροβάθμια επιτροπή ελέγχου. Μόλις καταγραφούν οι ζημιές στις οικοσκευές, οι πληγέντες θα λάβουν βοήθημα 6.000 ευρώ.

    Επίσης, οι ιδιοκτήτες των κατεδαφιστέων σπιτιών θα επιχορηγηθούν με δάνειο δωρεάν κατά 30% και άτοκο 15ετές δάνειο για το υπόλοιπο 70%.

    Ακόμα, προωθείται απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία, αναστέλλεται για έξι μήνες η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και η εξόφλησή τους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Tέλος, ειδικές μελέτες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αποκαταστήσει τις ζημιές στη μαρίνα της Λευκάδας, σε συνεργασία με την υπηρεσία λιμενικών έργων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [03] Στη δικαιοσύνη υπάλληλοι του Παντείου για παράνομες εγγραφές

    19/8/2003 9:31:00 πμ

    Αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη βρίσκονται υπάλληλοι του Παντείου Πανεπιστημίου που επιδίδονταν σε παράνομες εγγραφές, μετεγγραφές και κατατάξεις φοιτητών, κάνοντας χρήση παραποιημένων ιατρικών γνωματεύσεων και καταστρατηγώντας το νόμο περί εγγραφής ατόμων με ειδικές ανάγκες χωρίς εξετάσεις. ''Η υπόθεση έχει είδη εντοπιστεί, οι 15 φοιτητές έχουν ήδη διαγραφεί από το Πάντειο και στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους έχουν επιβληθεί οι διοικητικές και εκκρεμούν μόνο οι ποινικές κυρώσεις'' δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Παραβάσεις σε 16 περιπτώσεις

    Η ποινική διαδικασία εκ μέρους του Πρυτανικού Συμβουλίου κινήθηκε με πρωτοβουλία του πρύτανη Ι. Βαβούρα. Μετά την υποβολή μήνυσης, τον περασμένο Ιανουάριο, κατά της γραμματέως του Τμήματος Κοινωνιολογίας και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και παράβαση καθήκοντος.

    Η δίωξη στηρίχθηκε στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που διενεργήθηκε στο Πάντειο με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξακριβωθούν σχετικές καταγγελίες.

    Τα αποτελέσματα της Ε.Δ.Ε. όχι μόνο επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες, αλλά και αποκάλυψαν παραβάσεις σε 16 περιπτώσεις εγγραφών, μετεγγραφών και κατατάξεων που αφορούσαν κυρίως το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999.

    Το Πρυτανικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με ένα ακόμα κρούσμα, πολύ πιο πρόσφατο, το οποίο αφορούσε υπάλληλο, η οποία "διόρθωσε" επί τα βελτίω τη βαθμολογία φοιτήτριας σε έξι μαθήματα, στα οποία είχε εξεταστεί το Σεπτέμβριο του 2002.

    Σημειώνεται ότι στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται ακόμα η υπόθεση της υπεξαίρεσης άνω των 6 δισ. δραχμών για την οποία κατηγορούνται καθηγητές και υπάλληλοι του Παντείου από το 1999.

    Τόσο το οικονομικό σκάνδαλο όσο και την υπόθεση των παράνομων εγγραφών χειρίζεται ήδη η ειδική ανακρίτρια. Για την τελευταία περίπτωση κατηγορίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τα πρόσωπα που ενεγράφησαν παρανόμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    [04] Τροχαία δυστυχήματα σε Θεσ/κη, Χαλκιδική, Ημαθία

    Πηγή: ΑΠΕ 19/8/2003 11:43:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Τρία άτομα βρήκαν το θάνατο σε τροχαία δυστυχήματα στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Ημαθία. Συγκεκριμένα, στο 11ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αρεθούσας-Ασκού Θεσσαλονίκης έχασε τη ζωή του ο Αγγελος Παναγιωτίδης, 21 ετών, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε βγήκε από το δρόμο και ανατράπηκε. Σε αγροτικό δρόμο, εξάλλου, δρόμο, έξω από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ανατράπηκε και έπεσε στην κοίτη του ποταμού Λουδία αγροτικό αυτοκίνητο με αποτέλεσμα σκοτωθεί ο οδηγός του Νίκος Πιρπερής, 47 ετών. Τέλος, στην επαρχιακή οδό Ορμυλίων Χαλκιδικής τραυματίστηκε θανάσιμα ο Φίλιππος Κόντης, 29 χρόνων, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε, το οποίο βγήκε από το δρόμο και ανατράπηκε.

    [05] Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών

    19/8/2003 11:13:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά της εννιά το πρωί σε εργοστάσιο επεξεργασίας δερμάτων, που βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη και Παπάγου στην περιοχή του Ρέντη. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφθασαν επιτόπου 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και με τις προσπάθειες τους έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά τρία τέταρτα αργότερα, ενώ δεν υπήρξαν εγκλωβισμοί, όπως πιστευόταν αρχικά, ούτε και τραυματισμοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε στο υπόγειο του διώροφου κτίσματος, αλλά, λόγω της άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις. Έξω από το κτίριο παραμένουν και τα 10 οχήματα, ενώ οι πυροσβέστες καταβάλλουν προσπάθειες για να σβήσουν πλήρως τη φωτιά.

    [06] Αύριο η επανέναρξη της δίκης

    19/8/2003 9:03:00 πμ

    Με την ολοκλήρωση της απολογίας του Διονύση Γεωργιάδη συνεχίζεται αύριο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για τη "17 Νοέμβρη" έπειτα από τη δεκαήμερη διακοπή της λόγω θέρους. Μετά το φερόμενο ως "Βενιαμίν" της οργάνωσης, τη "σκυτάλη" όσον αφορά στις απολογίες θα πάρει ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο οποίος τις τελευταίες μέρες παρουσίαζε προβλήματα υγείας και γι' αυτόν τον λόγο απουσίαζε από το εδώλιο.

    [07] Κερδίζει έδαφος στο Κογκρέσο ν/σ για κυρώσεις κατά Συρίας

    19/8/2003 10:58:00 πμ

    Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης του Μπους όσον αφορά στο να επιβληθούν κυρώσεις δια νόμου στη Συρία φαίνεται πως κάμπτονται, αναθερμαίνοντας τις ελπίδες ότι σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο θα εγκριθεί από το Κογκρέσο. Τάδε έφη από την Ιερουσαλήμ ο δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, ένας από τους κύριους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, έπειτα από συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Η "Πράξη Υπευθυνότητας της Συρίας" αναφέρει ως πιθανούς λόγους για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της, την υποστήριξη της Δαμασκού στην τρομοκρατία, τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της στον Λίβανο, τη συνεργασία της με το Ιράκ και την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Το νομοσχέδιο χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, δήλωσε ο Έλιοτ Ένγκελ τονίζοντας πως "έχουμε κάποιες ενδείξεις πως η κυβέρνηση ενδέχεται να μεταβάλει, ή να άρει την αντίδρασή της σε αυτό".

    Στόχος η άσκηση νέων πιέσεων στη Συρία

    Οι Αμερικανοί πρόεδροι είθισται να αντιτίθενται σε νόμους που ενδεχομένως περιορίζουν τις δυνατότητες ελιγμού της εξωτερικής πολιτικής του κι ο Μπους δεν αποτελεί την εξαίρεση, τόνισε ο Ένγκελ.

    Οπως τόνισε σημαντική πηγή ανησυχίας εξακολουθεί να είναι η "συνεργασία" της Συρίας με την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

    "Ο Σαρόν μου δήλωσε πως είχαν ασκηθεί πιέσεις στη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου και μεταπολεμικά, όμως τώρα οι πιέσεις έχουν χαλαρώσει. Ένας τρόπος για να ξανασκήσουμε πιέσεις στη Συρία είναι να περάσει αυτό το νομοσχέδιο" πρόσθεσε ο Ένγκελ.

    [08] Οι Βρετανοί δεν πιστεύουν ούτε Μπλερ, ούτε ΒΒC

    Πηγή: ΑΠΕ 19/8/2003 9:48:00 πμ

    Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς εκτιμούν πως μήτε η κυβέρνησή τους, μήτε και το ΒΒC λένε την αλήθεια στις έρευνες για τον θάνατο του επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γκάρντιαν της Τρίτης, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της εξέτασης των μαρτύρων από τον δικαστή Μπράιαν Χάτον. Η δημοσκόπηση της εταιρείας ICM διεξήχθη στο διάστημα Παρασκευής-Κυριακής, με δείγμα 1001 ενηλίκους.

    H κυβέρνηση εσκεμμένα διόγκωσε τα στοιχείαγια τα όπλα μαζικής καταστροφής

    Το 52% των ερωτηθέντων δυσπιστεί τόσο απέναντι στην κυβέρνηση Μπλερ όσο και προς το δίκτυο ΒΒC.

    Το 36% των ερωτηθέντων Βρετανών τονίζει πως το κρατικό δίκτυο είναι μακράν πιο αξιόπιστο από την κυβέρνηση

    Μόνο το 6% υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είναι περισσότερο αξιόπιστη από το BBC.

    Οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν, επίσης, πως η κυβέρνηση εσκεμμένα διόγκωσε τα στοιχεία στον φάκελο με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, προκειμένου να ενισχύσει τις θέσεις της υπέρ του πολέμου.

    [09] Αντάρτες Ταλιμπάν σκότωσαν 10 Αφγανούς αστυνομικούς

    Πηγή: ΑΠΕ 19/8/2003 11:41:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Αντάρτες Ταλιμπάν σκότωσαν 10 Αφγανούς αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων και έναν ανώτερο αστυνομικό, στην περιοχή Χαρουάρ, νότια της Καμπούλ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές στην αφγανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση και σκότωσαν τον αστυνομικό διοικητή της επαρχίας Λογκάρ, Αμπντούλ Χαλίκ και εννιά άνδρες του. Κατά την τελευταία εβδομάδα έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν περισσότερα από 90 άτομα στη διάρκεια συγκρούσεων.

    [10] Τέσσερις θανατικές ποινές για την επίθεση στην Καζαμπλάνκα

    Πηγή: ΑΠΕ 19/8/2003 10:53:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Τη θανατική ποινή επέβαλε τo βράδυ της Δευτέρας το δικαστήριο του Μαρόκου σε τρεις ''ριψάσπιδες'' τρομοκράτες, που εμπλέκονται στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Καζαμπλάνκα στις 16 Μαΐου και σε έναν τέταρτο ισλαμιστή συνεργό τους. Εξάλλου, βαριές ποινές, που κυμαίνονται από 10ετή κάθειρξη έως ισόβια δεσμά, επιβλήθηκαν σε άλλα 87 μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Σαλαφία Τζιχαντία, που θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση, η οποία κόστισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους (εκ των οποίων οι 12 ήταν οι δράστες).

    Οι βομβιστές

    Οι τρεις θανατικές ποινές αφορούν ισάριθμους βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν την αποστολή τους την τελευταία στιγμή, το βράδυ της επίθεσης.

    Πρόκειται για τους:

    - 23χρονο νυχτοφύλακα Μοχάμεντ ελ Ομάρι,

    - τον 27χρονο ηλεκτροσυγκολλητή Ρασίντ Τζαλίλ

    - και τον 22χρονο πλανώδιο πωλητή Γιασίν Λαχνές.

    Η τέταρτη θανατική καταδίκη επιβλήθηκε στον Χασάν Ταούζι, που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της Σαλαφία Τζιχαντία.

    [11] Μεξικό: Ξένοι ειδικοί στις έρευνες για τους φόνους γυναικών

    19/8/2003 10:06:00 πμ

    Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε την Δευτέρα την πρόσληψη τεσσάρων ξένων ειδημόνων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις έρευνες για τις δολοφονίες 375 γυναικών στην πόλη Θιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Οι ειδικοί αυτοί, που θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο κοντά στη μεξικανική αστυνομία, θα "ενταχθούν στην ομάδα που ήδη έχει αρχίσει τις έρευνες με τον ειδικό στις ανθρωποκτονίες κατά συρροή του αμερικανικού FBI Ρόμπερτ Ρίσλερ", τόνισε ο διευθυντής των υπηρεσιών επιστημονικής ανάλυσης εγκλημάτων της εισαγγελίας της πόλης Τσιουάουα Αλεχάνδρο Σάντος.

    Μέσα σε 10 χρόνια έχουν δολοφονηθεί 375 γυναίκες

    Οι ειδικοί είναι ο Αργεντινός Ραούλ Σαχασκόφσκι, ειδικός για την επεξεργασία των στοιχείων και τη διατήρηση του τόπου του εγκλήματος, ο Αμερικανός Φρανκ Μπέντερ, ειδικός για την ανασύνθεση των χαρακτηριστικών του προσώπου, ο Γερμανός Μάρκ Μπένεκε, ειδικός για την ανάλυση του DNA κι ο Κουβανός ανθρωπολόγος/ιατροδικαστής Έκτορ Σότο.

    Από το 1993 έχουν σκοτωθεί στην πόλη Θιουδάδ Χουάρες 375 γυναίκες, των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν σε απόμερες περιοχές της πόλης και παρουσίαζαν σημάδια κακομεταχείρισης και στις 137 από τις περιπτώσεις αυτές σημάδια βιασμού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.

    [12] Ν. Υόρκη: Πάνω από ένα δισ. το κόστος από το μπλακ άουτ

    19/8/2003 8:33:00 πμ

    Πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοίχισε στην πόλη της Νέας Υόρκης το μπλακ άουτ της περασμένης εβδομάδας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής. Περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια ήταν οι ζημιές στις επιχειρήσεις και 250 εκατομμύρια κόστισαν τα τρόφιμα και άλλα αγαθά που αναγκάστηκαν να πετάξουν οι κάτοικοι και τα σουπερ μάρκετ, καθώς έμειναν εκτός ψυγείων επί 29 ώρες που κράτησε η διακοπή του ρεύματος. Οι αρχές εκτιμούν ότι κάθε ώρα του μπλακ άουτ στοίχιζε στην οικονομία της Νέας Υόρκης 36 εκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια χρειάστηκαν να καταβάλουν οι αρχές μόνο για υπερωρίες στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες στη διάρκεια του μπλακ άουτ.

    [13] Αυστηρές ποινές για όσους συλληφθούν για δολιοφθορά

    19/8/2003 11:24:00 πμ

    Ποινές κάθειρξης έως και 25 ετών θα επιβάλουν στο εξής οι ιρακινές αρχές σε όσους συλλαμβάνονται για πράξεις δολιοφθοράς στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, προειδοποίησε ο στρατηγός Αχμαντ Ιμπραΐμ, υφυπουργός Εσωτερικών του νέου καθεστώτος. ''Οσοι συλλαμβάνονται για τη διάπραξη σαμποτάζ θα καταδικάζονται σε ποινή κάθειρξης 25 ετών'', τόνισε ο στρατηγός Ιμπραΐμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αλ Μουάταμαρ". Ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα μέλη των τοπικών φυλών να αναλάβουν την ασφάλεια των αγωγών πετρελαίου και κυρίως εκείνων που μεταφέρουν πετρέλαιο προς την Τουρκία, γιατί είναι σημαντικοί για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά στον πετρελαιαγωγό

    Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός καταβάλλει προσπάθειες για τον έλεγχο την πυρκαγιά που έχει αχρηστεύσει τον βασικότερο εξαγωγικό πετρελαιαγωγό του Ιράκ προς την Τουρκία. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου διακόπηκαν, καθώς ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι εργασίες επισκευής μπορεί να διαρκέσουν περίπου ένα μήνα.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σαββατοκύριακο και οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες είναι μέλη των Φενταγίν, του ειδικού σώματος προστασίας του Σαντάμ Χουσεΐν καθώς και ξένοι ισλαμιστές, κυρίως Σαουδάραβες, που έχουν περάσει στο Ιράκ με σκοπό να υπονομεύσουν το έργο της ανοικοδόμησης.

    ''Η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα καταδιώξουμε τα υπολείμματα του πρώην καθεστώτος, θα καταδιώξουμε αυτούς τους ξένους τρομοκράτες. Θα ηττηθούν'', είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλαν.

    [14] Στη Χεβρώνα η κηδεία του εικονολήπτη του Ρόϊτερ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/8/2003 10:44:00 πμ

    Ο Μάζεν Ντάνα

    Στο Αμμάν μεταφέρθηκε σήμερα Τρίτη η σορός του 43χρονου Παλαιστίνιου εικονολήπτη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόΐτερ Μάζεν Ντάνα, που σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή από αμερικανικά πυρά κοντά στις φυλακές Αμπού Γκάριμπ. Η σορός του άτυχου εικονολήπτη θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Χεβρώνα, στη Δ. Οχθη, όπου και θα ενταφιαστεί. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τον οπερατέρ, τονίζοντας πως διεξάγονται ανακρίσεις για να διαλευκανθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες πυροβολήθηκε ο Μάζεν Ντάνα.

    Κατά λάθος δολοφονία;

    Οπως έγινε γνωστό οι Αμερικανοί στρατιώτες εξέλαβαν την κάμερα που κρατούσε ο Ντάνα ως. . . εκτοξευτήρα χειροβομβίδων.

    Ο φόνος του Παλαιστίνιου εικονολήπτη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αλλά και μεγάλη ανησυχία στους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Βαγδάτη, καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες τελούν υπό μεγάλη πίεση λόγω των συνεχών επιθέσεων Ιρακινών ανταρτών.

    Συνολικά 17 δημοσιογράφοι και άνθρωποι του Τύπου έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στο Ιράκ από την έναρξη της αμερικανο-βρετανικής στρατιωτικής επέμβασης τον περασμένο Μάρτιο.

    Και νέες Αμερικανικές ανθρώπινες απώλειες στο Ιράκ

    Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη. Η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Καραντάχ της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του στρατιώτη, ο οποίος εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Συνολικά 61 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις στο Ιράκ από την 1η Μαΐου, που ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε επισήμως το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων.

    [15] Υποσχέσεις Μπους για νέες ενισχύσεις σύντομα στο Ιράκ

    19/8/2003 8:18:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εκτιμά πως από το ερχόμενο φθινόπωρο οι δυνάμεις που στέκονται στο πλευρό των ΗΠΑ θα ελαφρώσουν τις αμερικανικές από τα βάρη που επωμίζονται στο Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν από τον Λευκό Οίκο. Την ώρα που ο αμερικανικός στρατός παραπονείται για την αυξανόμενη πίεση στις δυνάμεις του που έχουν αναπτυχθεί σε όλον τον κόσμο, ο Μπους υπογραμμίζει πως οι βρετανικές δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε στο Ιράκ και προέβλεψε πως ''μία σημαντική πολωνική μονάδα'' πρόκειται να φθάσει στο Ιράκ από τις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ τόνισε πως θα υπάρξουν κι άλλες χώρες που θα συνδράμουν. Εν τούτοις, ο Μπους δεν προσδιόρισε εάν τα αμερικανικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Στρατιωτική βοήθεια και από άλλες χώρες

    ''Αυτό το φθινόπωρο θα δείτε μεγάλο τμήμα από την επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης να αίρεται από τους αμερικανικούς ώμους και να τη μοιράζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας μας'', υποσχέθηκε ο πρόεδρος σε συνέντευξή του στις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που παραχωρήθηκε στις 14 Αυγούστου σε αμερικανική βάση στο Σαν Ντιέγκο.

    Εν τούτοις, ο Μπους δεν έδωσε κάποια σαφή αναφορά ως προς το αν τα αμερικανικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. ''Δεν επιζητώ να δώσω ένα τεχνητό χρονοδιάγραμμα. Προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής όσον αφορά πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να επιτευχθεί πλήρως η αποστολή'', τόνισε.

    Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης τις αμερικανικές προσπάθειες να συσταθεί στρατός κι αστυνομία στο Ιράκ. ''Η κεντρική ιδέα είναι πως κάποια στιγμή ο ιρακινός στρατός θα είναι σε θέση να προστατεύσει τις γραμμές τροφοδοσίας σε ενέργεια και να εμποδίσει τις λεηλασίες. Αυτό θα βοηθούσε εάν κι άλλοι προστάτευαν το ηλεκτρικό δίκτυο, πέρα από τους Αμερικανούς στρατιώτες'', δήλωσε.

    [16] Ενόργανη: Η Εθνική Γυναικών θα πάρει μέρος το 2004 με δύο συμμετοχές

    19/8/2003 11:41:00 πμ

    Δύο θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας εξασφάλισε η Εθνική γυναικών στην ενόργανη γυμναστική μετά την εξαιρετική της εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Αναχέιμ. Η ελληνική ομάδα κατετάγη στη 17η θέση του σύνθετου ομαδικού συγκεντρώνοντας 138.123β.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Κίνα με 148.671β, τη δεύτερη θέση η Ρουμανία (148.120β) και την τρίτη οι ΗΠΑ με 147.697β. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις: Μαρία Αποστολίδου, Στεφανί Μπισμπίκου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Μαστρογιαννοπούλου, Σοφία Τσεγκέλη και Ευγενία Ζαφειράκη, συγκέντρωσε 138.123 βαθμούς και πήρε την 17η θέση στη γενική κατάταξη του σύνθετου ομαδικού.

    Τις 12 πρώτες θέσεις, που δίνουν το δικαίωμα για πλήρη ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πήραν οι: Κίνα, Ρουμανία, ΗΠΑ, Ουκρανία, Ρωσία, Ισπανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς και Πουέρτο Ρίκο.

    Με δύο αθλήτριες θα εκπροσωπηθούν, εκτός της Ελλάδας, οι: Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Μεξικό.

    [17] Οι ''Βάτραχοι'' του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

    19/8/2003 10:12:00 πμ

    Χωρίς αθυροστομίες, στοιχεία επικαιρότητας, ελληνικό φολκλόρ και όλα τα συνεπακόλουθα που υφιστάμεθα ως θεατές, ανεβαίνουν οι "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη, την Παρασκευή και το Σάββατο, 22 και 23 του μηνός στο Αργολικό θέατρο, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κλείνοντας για αυτό το καλοκαίρι, το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Οι "Βάτραχοι" του ΚΘΒΕ ανεβαίνουν σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή, τα κοστούμια επιμελήθηκε η Κλαιρ Μπρέισγουελ και τη μουσική η Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Σουέντος. Οι χορογραφίες είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Αλέξανδρος Μυλωνάς (Αισχύλος), Κώστας Σαντάς (Ευριπίδης), Χρήστος Στεργιόγλου (Διόνυσος), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Ξανθίας).

    Μια ξέφρενη θεατρική γιορτή επί σκηνής

    Ο Αριστοφάνης είναι κληρονομιά μας και η ουσία του έργου του είναι η ποίηση και όχι το φολκλόρ, υποστηρίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος στηρίζει το βάρος της σκηνοθεσίας του στο θέμα της ουτοπίας που ενυπάρχει στον Αριστοφάνη, τον "πατριάρχη", όπως τον ονομάζει "μιας λογοτεχνικής ουτοπίας" που αναπτύχθηκε ανά του αιώνες και πήρε μορφή κοινωνικού κινήματος με τον Ρουσώ και που αφορά στην αναζήτηση ενός ιδανικού τόπου- no land, μη τόπου στην ουσία, όπου εκεί οι άνθρωποι ζουν με αξίες, χαρά και όχι με τάξη όπου κυριαρχεί το χρήμα".

    "Να δούμε λοιπόν τον Αριστοφάνη, όχι με την φτηνή και τουριστική εικόνα που έχουμε συνηθίσει", προτρέπει τον κόσμο ο σκηνοθέτης αλλά "να τον δούμε σαν έναν τρυφερό και ευαίσθητο άνθρωπο που ενδιαφερόταν για τη σωτηρία της πόλης".

    Στην παράσταση ο θίασος ερμηνεύει με κατευθύνσεις προς τον υπερρεαλισμό και όχι προς τον λαϊκό πολιτισμό.

    Υπερρεαλιστικό είναι εξάλλου, και το μοναδικό σκηνικό που θα στηθεί στο αρχαίο θέατρο: ένα δέντρο με ρίζες που σχεδίασε η Έρση Δρίνη.

    [18] Στο εδώλιο για γυμνόστηθες φωτογραφίες της Ντιάζ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/8/2003 10:54:00 πμ

    Η εισαγγελία του Λος Αντζελες απήγγειλε στον φωτογράφο Τζον Ράτερ την κατηγορία της απόπειρας εκβιασμού σε βάρος της ηθοποιού Κάμερον Ντιάζ, διευκρινίζοντας ότι ο κατηγορούμενος θέλησε να αποσπάσει 3,3 εκατ. δολάρια από τη Ντιάζ για να μη δημοσιεύσει γυμνόστηθες φωτογραφίες της που λήφθηκαν πριν από το ξεκίνημα της κινηματογραφικής της καριέρας. Ο φωτογράφος Τζον Ράτερ συνελήφθη την περασμένη Τρίτη και τέθηκε υπό κράτηση.

    Aρχικά της είχε προτείνει από ευγένεια να της πουλήσει τις φωτογραφίες

    Στις αρχές Αυγούστου, η 30χρονη σταρ του Χόλιγουντ και πρωταγωνίστρια στην ταινία ''Οι Αγγελοι του Τσάρλι'' κέρδισε με δικαστική απόφαση την απαγόρευση της δημοσίευσης των επίμαχων φωτογραφιών που λήφθηκαν πριν από εννέα χρόνια.

    Ο φωτογράφος αρνείται ότι επιχείρησε να εκβιάσει τη διάσημη ηθοποιό και δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή πως αρχικά της είχε προτείνει από ευγένεια να της πουλήσει τις φωτογραφίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 August 2003 - 8:56:26 UTC