Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όσβαλντ: ''Όλα δούλεψαν ρολόι''
  • [02] Εντονες διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Απόλυτα ασφαλής η Ελλάδα, αναφέρει έκθεση του WMRC
  • [04] Εν αναμονή της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από Ιεριχώ - Καλκίλια
  • [05] Κινήσεις για τον τερματισμό του εμπάργκο κατά της Λιβύης
  • [06] Αίγυπτος: Πολύνεκρη σύγκρουση λεωφορείου-φορτηγού
  • [07] Εκατοντάδες νεκροί στην Ισπανία από τον καύσωνα
  • [08] Ικανοποίηση Σρέντερ για απελευθέρωση Ευρωπαίων τουριστών
  • [09] Στην πρωτεύουσα του Μαλί οι απελευθερωθέντες όμηροι
  • [10] Εξαρθρώθηκε 60μελής συμμορία κωφαλάλων στην Κίνα
  • [11] Μέτρα από τον ΟΗΕ κατά της βίας στο Κόσοβο, ζητά η Σερβία
  • [12] Εκρηξη στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη
  • [13] Συνελήφθη ο πρώην αντιπρόεδρος του Χουσεΐν
  • [14] Νέα επιδείνωση της υγείας του Τάρεκ Αζίζ
  • [15] Επαφές Χριστοδουλάκη ενόψει προϋπολογισμού του 2004
  • [16] Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με επίκεντρο τα οικονομικά
  • [17] Νομοσχέδιο για έλεγχο επιχειρήσεων
  • [18] Ανοίγει πανιά η ''Regatta Aθήνα 2003''
  • [19] Αρχισε η δοκιμαστική διοργάνωση Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο
  • [20] Αναχώρησε η Εθνική ανδρών για τη Σουηδία
  • [21] Ολισαντέμπε: ''Εμπιστεύομαι το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού''
  • [22] Ποδηλασία: Την Τετάρτη ξεκινάει το Παγκόσμιο πίστας
  • [23] Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΟΦΗ
  • [24] Παίκτης του Ηρακλή ο Γιώργος Δέδας
  • [25] Από την Τετάρτη στην προετοιμασία της ΑΕΚ και ο Τζένκινς
  • [26] Δανεικός ο Μεριέμ για ένα χρόνο στη Μαρσέιγ
  • [27] Ατυχη η Εθνική, έχασε και πάλι από τη Σερβία/Μαυροβούνιο
  • [28] Ζιντάν: ''Δεν προετοιμαστήκαμε καλά''
  • [29] Νίκησε ο Αρης την Μαρκό
  • [30] Συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς ζωντανά στη ΝΕΤ
  • [31] Open 2003: Υπαίθρια έκθεση γλυπτικής στο Λίντο
  • [32] Ανεπαρκής προστασία από παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου
  • [33] Πρωθυπουργικό δείπνο με καλεσμένο ένα... ρομπότ
  • [34] Γκράφιτι 5 αστέρων!

    [01] Όσβαλντ: ''Όλα δούλεψαν ρολόι''

    19/8/2003 7:14:00 μμ

    Πλήρως ικανοποιημένος εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της "Αθήνα 2004", ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ, τόσο από τα test events όσο και από τη γενικότερη προετοιμασία αλλά και για το θέμα της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων. "Όλα δούλεψαν ρολόι, ακόμα και σε διοργανώσεις όπως η ποδηλασία, που χρειάστηκε ευρύτερος συντονισμός πολλών και διαφορετικών φορέων", δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, το πρωί της Τρίτης, ο κ. Οσβαλντ και η Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου για την έναρξη της δοκιμαστικής διοργάνωσης του Μπιτς Βόλεϊ. Έτοιμη και ασφαλής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα είναι η Ελλάδα, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά και τις εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο.

    ''Απολύτως ασφαλείς οι Αγώνες της Αθήνας''

    Ο κ. Όσβαλντ τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα ψήφιζε πάλι την Αθήνα για να αναλάβει τη διοργάνωση, ενώ ήσσονος σημασίας χαρακτήρισε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και όπως είπε, είναι σίγουρος ότι η Αθήνα θα διοργανώσει με απόλυτη επιτυχία τους Αγώνες.

    Ειδικότερα, όσον αφορά το Στάδιο Καραϊσκάκη τόνισε πως θα είναι εγκαίρως έτοιμο, για τη στέγη Καλατράβα είπε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια ανησυχία, επειδή όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, το έργο θα γίνει οπωσδήποτε.

    Αναφορικά με το τραμ, ο κ. Όσβαλντ είπε πως τα έξι βαγόνια θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο, οπότε θα γίνει και η δοκιμαστική λειτουργία του τραμ, ενώ όλο το έργο θα ειναι έτοιμο τον Απρίλιο.

    Ως προς την ασφάλεια επανέλαβε ότι "είμαστε σίγουροι πως οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι απολύτως ασφαλείς".

    Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, αφού εξέφρασε στην αρχή την ικανοποίησή του για τις δοκιμαστικές διοργανώσεις, τόνισε ότι "τα στάδια και τα γήπεδα που έχει πλέον η Ελλάδα είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Δεν αρκεί, όμως, να διαθέτεις εγκαταστάσεις, για να κάνεις καλούς αγώνες. Πρέπει να τις λειτουργείς καλά. Και όλα λειτούργησαν καλά. Παράλληλα, αποφασιστική ήταν η βοήθεια των εθελοντών. Όλοι ήταν με το χαμόγελο στα χείλη και εξυπηρετικοί".

    Όταν ο Ντένις Οσβαλντ ρωτήθηκε σχετικά με το αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μπλακ-αουτ στην διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας - ανάλογο με αυτό που έγινε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ - απάντησε: "Έθεσα αυτό το θέμα στην συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος με διαβεβαίωσε, ότι έχουν γίνει ήδη όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός".

    Όσον αφορά στις δοκιμαστικές διοργανώσεις, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, Ζιλμπέρ Φελί είπε χαρακτηριστικά: "Πρέπει να είσαστε υπερήφανοι οι Έλληνες για τις δοκιμαστικές διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν".

    Λανθασμένες εντυπώσεις δημιούργησαν τα ΜΜΕ, τονίζει ο Π. Ράιαν

    Στο μεταξύ, ο σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας της "Αθήνα 2002", Πίτερ Ράιαν, δήλωσε σήμερα ότι ορισμένα ΜΜΕ δημιούργησαν λανθασμένες εντυπώσεις, χρησιμοποιώντας επιλεκτικά αποσπάσματα από τη συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «Γκαρντιαν».

    Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Ολυμπιακών Αγώνων της ΝΔ, Φάνη Πάλλη -Πετραλιά, με ερώτηση που κατέθεσε, ζητεί να πληροφορηθεί με ποια διαδικασία, αμοιβή και όρους προσελήφθη ο Βρετανός Πιτερ Ραιαν ως σύμβουλος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Επιπλέον, δεκαεπτά βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν σε επερώτησή τους στη Βουλή, ότι το υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώνει με επιτυχία ασκήσεις ετοιμότητας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    ''Στο στόχαστρο δημοσιευμάτων οι ολυμπιακές πόλεις''

    Την ικανοποίησή του για την πορεία της προετοιμασίας της χώρας μας ενόψει εξέφρασε ο κ. Όσβαλντ και το απόγευμα της Δευτέρας στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, και στην οποία παραβρέθηκαν ακόμη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρόεδρος της "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Οσβαλντ δήλωσε: "Είμαι ευχαριστημένος γενικά από την Ολυμπιακή προετοιμασία. Όσον αφορά στην ασφάλεια παραμένει πρώτη προτεραιότητα, αλλά δεν ανησυχούμε, γιατί όλοι έχουν πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση αυτή". Σχετικά με τα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων για την ασφάλεια, ο Ντένις Οσβαλντ υπογράμμισε πως ανάλογη κριτική γίνεται στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα σε όσες πόλεις διοργανώνουν Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [02] Εντονες διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    19/8/2003 3:17:00 μμ

    Εντατικοί ρυθμοί στο ΠΑΣΟΚ εν όψει Σεπτέμβρη. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τη σύνταξη του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με ευθύνη του Μ. Χρυσοχοΐδη και της Αννας Διαμαντοπούλου, ενώ βρίσκεται και σε φάση διεργασίας η επιλογή νέων προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του Κινήματος στις επόμενες εκλογές.

    Την ίδια ώρα, με ευθύνη του υπουργείου Επικρατείας ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου ένα πρόγραμμα 190 περιοδειών υπουργών και υφυπουργών στην περιφέρεια, με στόχο την προσέγγιση του πολίτη και την άμεση επίλυση προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναχωρεί σήμερα για το Κορακοχώρι Ηλείας όπου θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο οπότε θα επισκεφθεί την αρχαία Ολυμπία.

    [03] Απόλυτα ασφαλής η Ελλάδα, αναφέρει έκθεση του WMRC

    19/8/2003 2:46:00 μμ

    Απάντηση στο μπαράζ δημοσιευμάτων που μιλούν για κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα μας, δίνει η έκθεση "Παγκόσμιος Δείκτης Τρομοκρατίας 2003-2004" βρετανικού ινστιτούτου, που δείχνει ότι η Ελλάδα απουσιάζει ακόμα και από τον κατάλογο με τις χώρες μεσαίου κινδύνου. Στη σχετική λίστα με τις 186 χώρες ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση από πλευράς κινδύνου εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας, και η Βρετανία, που βρίσκεται στην 10η θέση. Στην πρώτη θέση είναι η Κολομβία και ακολουθούν το Ισραήλ και το Πακιστάν. Σύμφωνα με τα Νέα, το ινστιτούτο World Markets Research Center θεωρεί ότι ο κίνδυνος να εκδηλωθεί στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι "χαμηλός έως μεσαίος". Η αξιολόγηση αυτή φέρνει την Ελλάδα στην 70η θέση, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες ήταν κατά του πολέμου στο Ιράκ βρίσκονται στην 23η και 41η θέση, αντίστοιχα.

    [04] Εν αναμονή της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από Ιεριχώ - Καλκίλια

    19/8/2003 6:11:00 μμ

    Εκπρόσωποι Ισραηλινών και Παλαιστίνιων θα συναντηθούν την Τρίτη για να ρυθμίσουν την παράδοση, μέσα στην εβδομάδα, του ελέγχου στις πόλεις Ιεριχώ και Καλκιλίγια, στην παλαιστινιακή κυβέρνηση, με παράλληλο περιορισμό των εξτρεμιστικών οργανώσεων. "Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να εγκαταλείψουν αυτές τις πόλεις", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μοφάζ έκανε λόγο για συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή στο θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν πρώτα από την Ιεριχώ και την Καλκίλια αυτή την εβδομάδα και έπειτα θα αποχωρήσουν σταδιακά από τη Ραμάλα και την Τουλκάρεμ. Στο μεταξύ, η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα της Χεβρώνας που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο.

    Σωρεία ισραηλινών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Σύμφωνα με την έκθεση, το 43% των κατοίκων των τριών μεγαλύτερων οδών της πόλης αυτής της Δυτικής Όχθης που ελέγχονται από τους Ισραηλινούς, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από το Σεπτέμβριο του 2000 που άρχισε η δεύτερη φάση της Ιντιφάντα. "Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε, 73 από τις 169 οικογένειες που ζουν στους δρόμους αυτούς, δηλαδή πολλές εκατοντάδες άτομα έφυγαν, ενώ περίπου 2.000 καταστηματάρχες της κάσμπα (παλιάς πόλης) έκλεισαν τα μαγαζιά τους".

    Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι τρία σχολεία όπου φοιτούσαν 1.835 μαθητές έκλεισαν από τον ισραηλινό στρατό ο οποίος κατέλαβε τα κτίρια. Η ισραηλινή οργάνωση αποδίδει τη φυγή των κατοίκων στη βία των Εβραίων εποίκων, στην ελαστικότητα των αρχών απέναντι στους τελευταίους καθώς και στην καθημερινή βία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

    [05] Κινήσεις για τον τερματισμό του εμπάργκο κατά της Λιβύης

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/8/2003 5:50:00 μμ

    Αλλο ένα διεθνές εμπάργκο σε βάρος ολόκληρης χώρας φαίνεται να οδεύει στη λήξη του, καθώς σήμερα Τρίτη η Βρετανία καταθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης για άρση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, οι οποίες είχαν επιβληθεί εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια, κίνηση που υποστηρίζει και η Ρωσία, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.Το εμπάργκο αποφασίστηκε εξαιτίας της σχέσης της Λιβύης με ομάδες τρομοκρατών που απεδείχθη ότι ευθύνονταν για τη βόμβα στο αεροπλάνο της Παναμέρικαν το 1988. Η πτήση 103 συνετρίβη τελικά σε κατοικημένη περιοχή στο Λόκερμπι της Σκοτίας, προκαλώντας το θάνατο των 259 επιβατών και μελών του πληρώματος, καθώς και άλλων 11 κατοίκων του χωριού όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Από την εποχή που αποδείχθηκε η σχέση Λιβύης και τρομοκρατών, ξεκίνησε μακρόχρονη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους συγγενείς των θυμάτων και το λιβυκό δημόσιο, που οδήγησε την περασμένη εβδομάδα, στην αποδοχή εκ μέρους της Λιβύης των ευθυνών της όσον αφορά τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο.

    Εμπόδιο η γαλλική στάση

    Η βορειοαφρικανική χώρα συμφώνησε να πληρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του Λόκερμπι.

    Η βρετανική πρόταση άρσης του εμπάργκο θα συζητηθεί και αν δεν υπάρξει βέτο από κάποιο μέλος, ίσως να ψηφιστεί αύριο. Ωστόσο θεωρείται πιθανό να ασκήσει βέτο η Γαλλία, επειδή διεκδικεί αποζημίωση ίση με αυτή των θυμάτων του Λόκερμπι, για τους Γάλλους πολίτες της πτήσης UTA 772, το αεροσκάφος της οποίας εξερράγη πάνω από τη Βόρεια Αφρική το 1989 και αποδόθηκε σε βομβιστική επίθεση όμοια με αυτή του Λόκερμπι.

    Εκκληση στη Γαλλία, να μην ασκήσει βέτο στην πρόταση άρσης του εμπάργκο, απηύθυνε η Ουάσινγκτον, δια στόματος, του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Όπως είπε, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τη γαλλική πλευρά, προκειμένου να δοθεί τέλος στον αποκλεισμό.

    Από την πλευρά του ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σαγέμ, δήλωσε ότι η χώρα του αποζημειώνοντας τα θύματα του Λόκερμπι, "έχει αγοράσει" την άρση των κυρώσεων και χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την άσκηση βέτο από τη γαλλική πλευρά.

    "Νομίζουμε ότι η Λιβύη εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό είμαστε υπέρ της άρσης των κυρώσεων αυτών", ανέφερε το Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις του Αντρέι Γκρανόφσκι, επικεφαλής του τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τους διεθνείς οργανισμούς.

    Ρίχνει τους τόνους ο Καντάφι

    Την ίδια ώρα, την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, επιδιώκει η Λιβύη.

    Πριν από λίγες μέρες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ρομάνο Πρόντι, ο Μοαμάρ Καντάφι, υποσχέθηκε ότι η χώρα του εκπληρώνει πλέον όλα τα κριτήρια, για να σταματήσει ο διεθνής της αποκλεισμός.

    Οι τελευταίες διπλωματικές κινήσεις αποτελούν την κορύφωση μίας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.

    Τα προηγούμενα χρόνια ο Καντάφι ξεκίνησε σειρά επαφών με Αφρικανούς ηγέτες θέλοντας να ενώσει τις χώρες τους σε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής -μια προσπάθεια που δεν βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση, καθώς η Λιβύη θεωρείται κυρίως αραβικό κράτος -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- που διαφέρει από το χαρακτήρα και τα προβλήματα των άλλων αφρικανικών χωρών.

    [06] Αίγυπτος: Πολύνεκρη σύγκρουση λεωφορείου-φορτηγού

    19/8/2003 4:09:00 μμ

    Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε την Τρίτη έξω από την πόλη Μίνια της Αιγύπτου, νότια του Καΐρου, όταν λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από σύγκρουση με φορτηγό. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 21 ενώ οι τραυματίες είναι 39. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και πέντε παιδιά.

    [07] Εκατοντάδες νεκροί στην Ισπανία από τον καύσωνα

    Πηγή: ΑΠΕ 19/8/2003 3:05:00 μμ

    Σε πολλές εκατοντάδες μπορεί να φτάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των θανάτων που άμεσα ή έμμεσα οφείλονται στο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ισπανία, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "Λα Βανγκάρντια", ενώ ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 46 θανάτους από την 1η Αυγούστου. "Η αποπνικτική ζέστη που επικρατεί στην Ισπανία έχει προκαλέσει έναν αυξημένο αριθμό θανάτων, ιδιαίτερα ανάμεσα στους ηλικιωμένους. Πολλές εκατοντάδες, πιθανό περισσότεροι από 1.000 θάνατοι, μπορεί να οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες", γράφει η εφημερίδα τονίζοντας ότι τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής έναν ολοκληρωμένο απολογισμό.

    Πολλά γραφεία κηδειών παραδέχονται ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός θανάτων φέτος το καλοκαίρι, προσθέτει η Λα Βανγκάρντια που βασίζει τις πληροφορίες της σε στοιχεία που συγκέντρωσε από τα παραπάνω γραφεία.

    Μόνο στην περιοχή της Βαρκελώνης στην Καταλονία, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά 60% από τις αρχές Ιουλίου, σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια εποχή, πράγμα που μεταφράζεται σε 887 επί πλέον θανάτους, διευκρινίζει η Λα Βανγκάρντια, αναφέροντας ότι οι τοπικές αρχές της Καταλονίας δεν διευκρινίζουν ακριβώς τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ισπανία.

    Η Ελ Παΐς υποστηρίζει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ισπανία έχει αυξηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 50%, για την περίοδο από 15 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου.

    [08] Ικανοποίηση Σρέντερ για απελευθέρωση Ευρωπαίων τουριστών

    19/8/2003 1:21:00 μμ

    Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των 14 Ευρωπαίων τουριστών που είχαν απαχθεί στην αλγερινή Σαχάρα και υποσχέθηκε τη βοήθεια της Γερμανίας για τη σύλληψη των απαγωγέων και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Ο Σρέντερ εξέφρασε την ανακούφισή του για την απελευθέρωση στο Μαλί των εννέα Γερμανών, τεσσάρων Ελβετών και ενός Ολλανδού. "Είναι πολύ σημαντικό να μη μείνουν ατιμώρητοι, αλλά να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι απαγωγείς", τόνισε ο Σρέντερ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Αλγερία και το Μαλί για τον εντοπισμό των απαγωγέων.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος προειδοποίησε εξάλλου τους Γερμανούς τουρίστες να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για την ασφάλειά τους όταν ταξιδεύουν. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 14 Ευρωπαίοι τουρίστες απελευθερώθηκαν μετά την καταβολή λύτρων.

    [09] Στην πρωτεύουσα του Μαλί οι απελευθερωθέντες όμηροι

    19/8/2003 6:07:00 μμ

    Οι 14 ευρωπαίοι τουρίστες που είχαν κρατηθεί όμηροι στην έρημο της Σαχάρας για πάνω από πέντε μήνες αναμένεται να φθάσουν στην πρωτεύουσα του Μαλί το Μπαμάκο στις 23:00 (ώρα Ελλάδας και 20:00 τοπική), ανέφεραν διπλωμάτες. Οι τουρίστες που απελευθερώθηκαν τη Δευτέρα από μία αλγερινή μαχητική οργάνωση, συνεχίζουν να κατευθύνονται προς την πόλη Γκάο (βόρεια), απ' όπου θα μεταβούν αεροπορικώς στο Μπαμάκο. Οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι πιθανόν να αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Γερμανία στις 11 το βράδυ, τοπική ώρα. Το γερμανικό στρατιωτικό αεροπλάνο που πρόκειται να τους μεταφέρει παρουσίασε πρόβλημα στο ηλεκτρικό του σύστημα και εφόσον δεν μπορέσει να πετάξει οι τουρίστες θα αναχωρήσουν με αεροπλάνο του Μαλί, τόνισαν οι διπλωμάτες. Οι όμηροι αναμένονται στην πόλη Γκάο στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) και αφού θα έχουν διανύσει απόσταση 300 χλμ μέσα σε έρημο.

    [10] Εξαρθρώθηκε 60μελής συμμορία κωφαλάλων στην Κίνα

    19/8/2003 4:17:00 μμ

    Περισσότερα από 60 μέλη συμμορίας κωφαλάλων που δρούσαν σε πολλές περιοχές της Κίνας και ζούσαν πολυτελώς, συνελήφθησαν στη νότια επαρχία Φουτζιάν, γράφει στο σημερινό της φύλλο η "Ημερησία της Κίνας". H συμμορία που είχε περίπου 200 μέλη ανά την επικράτεια πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από ληστείες και διαρρήξεις, από τις οποίες αποκόμισε 96.000 δολάρια το 2001,156.000 δολάρια πέρυσι και περίπου 84.000 δολάρια τους πέντε πρώτους μήνες του 2003. Οι επικεφαλής της συμμορίας ζούσαν πολυτελώς, είχαν ιδιωτικές λιμουζίνες και προσλάμβαναν οδηγούς και άτομα που γνώριζαν την νοηματική, αναφέρει η εφημερίδα χωρίς να διευκρινίζει πότε συνελήφθησαν και κάτω από ποιες συνθήκες.

    [11] Μέτρα από τον ΟΗΕ κατά της βίας στο Κόσοβο, ζητά η Σερβία

    19/8/2003 3:29:00 μμ

    Την άμεση λήψη μέτρων ζήτησε η σερβική κυβέρνηση απο τον ΟΗΕ για να σταματήσει η βία στο Κόσοβο, ενώ, την Τρίτη, τα Ηνωμένα Εθνη συνέλαβαν ένα Σέρβο που θεωρείται ύποπτος για την δολοφονία ενός Ινδού αξιωματικού, στις 3 Αυγούστου, στην πρώτη θανατηφόρα επίθεση εναντίον της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο. Η αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο προσέφερε αμοιβή 50.000 ευρώ για παροχή πληροφοριών σχετικά με τους δολοφόνους του Ινδού αξιωματικού. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση εάν η σύλληψη που έγινε σήμερα έχει σχέση με την αμοιβή αυτή. Σημειώνεται ότι το Κόσοβο τέθηκε υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο του 1999.

    Αλλεπάλληλες οι επιθέσεις κατά της σερβικής μειονότητας

    Ο 21χρονος συνελήφθη χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο στο χωριό Σλατίνα στην περιοχή της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, βόρεια της Πρίστινας, όπου διαβιούν κυρίως Σέρβοι, αναφέρεται σε ανακοίνωση της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ινδός αξιωματικός Σάτις Μένον, 43 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε ενέδρα, ενώ βρισκόταν σε περιπολικό όχημα των Ηνωμένων Εθνών στο βόρειο Κόσοβο. Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης αρκετά αυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ κατά την διάρκεια της ίδιας επιχείρησης.

    Στο Βελιγράδι, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένοπλοι πέταξαν δύο χειροβομβίδες το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι ενός Αλβανού στο χωριό Λουτσάνε, στη νότια Σερβία. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας 18χρονος Αλβανός από το γειτονικό Κόσοβο. Κατά την στιγμή της επίθεσης στο σπίτι ήταν δέκα άτομα.

    Η νότια Σερβία υπήρξε θέατρο εξέγερσης Αλβανών που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι από το τέλος του 1999 μέχρι τον Ιούνιο του 2001.

    Το πρακτορείο Τανγιούγκ μετέδωσε σήμερα ότι η σερβική κυβέρνηση ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν άμεσα μέτρα για να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον της σερβικής μειονότητας από την αλβανική πλειοψηφία στο Κόσοβο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το αίτημα υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόϊσα Κόβιτς που συνήλθε χθες και αφού είχε προηγηθεί η δολοφονία τριών Σέρβων στο Κόσοβο κατά την διάρκεια επιθέσεων. Σύμφωνα με τον Κόβιτς, πάνω από 1.000 Σέρβοι σκοτώθηκαν σε 6.013 επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον τους και εναντίον των περιουσιών τους στο Κόσοβο μετά από την ανάπτυξη των διεθνών δυνάμεων.

    [12] Εκρηξη στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

    19/8/2003 7:45:00 μμ

    Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη. Δεκαέξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, στο Ιράκ, Σέρτζιο Βέιρα Ντε Μέλο, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Η έκρηξη σημειώθηκε σε αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, έξω από το πρώην ξενοδοχείο "Κανάλ" στο οποίο στεγάζεται το αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη. Για αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια, μιλούν διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ για το λόγο αυτό συγκαλείται εκτάκτως στη Ν. Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων

    Σε επίθεση αυτοκτονίας, αποδίδουν την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, Αμερικανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι λίγο πριν από την έκρηξη, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν μία μπετονιέρα να φθάνει στο προαύλιο του κτηρίου.

    Την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη, στο κτήριο βρίσκονταν εκατοντάδες άτομα, Ιρακινοί και ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, οι οποίοι παρακολουθούσαν συνέντευξη Τύπου, που παραχωρούσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Μεταξύ των τραυματιών, είναι και ένας Κύπριος, ο αρμενικής καταγωγής Μπενόν Σεβάν, υπεύθυνος του προγράμματος του ΟΗΕ για το Ιράκ, "πετρέλαιο αντί τροφίμων".

    Φόβους για αύξηση των θυμάτων εκφράζουν οι ΗΠΑ, καθώς η έκρηξη υπήρξε σφοδρότατη.

    " H έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που θυμήθηκα τις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών από τους Αμερικανούς" δήλωσε χαρακτηριστικά, κάτοικος της περιοχής σε ανταποκριτή του Associated Press.

    Σοκ αλλά και οργή για την τρομοκρατική ενέργεια

    Ο Σέρτζιο Βέιρα Ντε Μέλο

    μεταξύ των τραυματιών

    Στο μεταξύ, μία ώρα μετά το συμβάν, συνήλθε εκτάκτως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες δεν πρόκειται να εμποδίσουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τον ιρακινό λαό" δήλωσε ο Σύριος πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρέσβης Φεισάλ Μεκντάντ.

    Νωρίτερα, την οργή του για το συμβάν εξέφρασε και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μπερτράν Ραμσαράν.

    "Είναι μία ποταπή ενέργεια που στρέφεται κατά των ανθρώπων που μοναδικό σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον λαό του Ιράκ να ανακάμψει από τον πόλεμο και τα χρόνια καταπίεσης" είπε χαρακτηριστικά.

    Τον αποτροπιασμό του για το θλιβερό συμβάν, εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, τονίζοντας ότι το μέλλον του Ιράκ είναι νοητόμόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Μήνας εντάσεων ο Αύγουστος στο Ιράκ

    Η σημερινή επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ, είναι η τέταρτη κατά σειρά πράξη δολιοφθοράς που συμβαίνει μέσα στον Αύγουστο.

    7 Αυγούστου: Έκρηξη στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη - 10 νεκροί.

    16 Αυγούστου: Σαμποτάζ, στον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ Τσεϊχάν, που μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο στην Τουρκία.

    17 Αυγούστου: Σαμποτάζ σε αγωγό μεταφοράς νερού στη Βαγδάτη.

    Πηγές: Reuters- Associated Press

    [13] Συνελήφθη ο πρώην αντιπρόεδρος του Χουσεΐν

    19/8/2003 3:45:00 μμ

    Τάχα Γιασίν Ραμαντάν

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ επιβεβαίωσε προ ολίγου την πληροφορία για τη σύλληψη του πρώην αντιπροέδρου του Σαντάμ Χουσεΐν, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν στη Μοσούλη, που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν (UPK). "Ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν συνελήφθη", δήλωσε ο λακωνικά ο εκπρόσωπος χωρίς άλλες πληροφορίες. ''Μαχητές του UPK συνέλαβαν τον Τάχα Γιασίν Ραμαντάν τη Δευτέρα στις 15.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος) στη Μοσούλη", δήλωσε στο Ερμπίλ εκπρόσωπος της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι ο συλληφθείς, ένας από τους 55 πιο καταζητούμενους αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ, παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις. Ευχαριστημένος ο πλανητάρχης με τη σύλληψη του αντιπροέδρου του Σαντάμ. Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ δήλωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα επιτύχουν τη σύλληψη και άλλων καταζητουμένων Ιρακινών.

    Σημαντικός ο ρόλος του

    ''Δεν γνωρίζω τα γεγονότα για το πού βρισκόταν και τι συνέβαινε. Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος που συλλάβαμε τον αντιπρόεδρο. Αργά αλλά σταθερά θα βρούμε αυτούς που πρέπει να βρούμε'', είπε ο Τζορτζ Μπους στους δημοσιογράφους στο Κρόφορντ του Τέξας όπου περνάει τις διακοπές του.

    Ο Ραμαντάν, ένας από τους έμπιστους του Χουσεΐν, είναι το "δέκα καρό" στην αμερικανική ''τράπουλα'' με τους καταζητούμενους του ανατραπέντος ιρακινού καθεστώτος. Διορίστηκε αντιπρόεδρος το 1991 και συμμετείχε στη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος για πολλά οικονομικά και πολιτικά θέματα.

    Με τη σύλληψη του Ραμαντάν ανέρχεται σε 38 ο αριθμός των πρώην αξιωματούχων του ιρακινού καθεστώτος που περιλαμβάνονται στη λίστα των καταζητουμένων και είτε έχουν σκοτωθεί, είτε βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών.

    [14] Νέα επιδείνωση της υγείας του Τάρεκ Αζίζ

    19/8/2003 2:11:00 μμ

    Σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Βαγδάτης βρίσκεται πλέον ο Ιρακινός πρώην πρωθυπουργός Τάρεκ Αζίζ, μετά από νέα επιδείνωση της υγείας του. Ο 64χρονος Αζίζ, ο οποίος αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, ήταν στον κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν, οι περισσότεροι από τους οποίους ή έχουν συλληφθεί ή έχουν σκοτωθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους στο Ιράκ. Είναι η δεύτερη φορά από τη σύλληψή του που μεταφέρεται σε νοσοκομείο για θεραπεία.

    [15] Επαφές Χριστοδουλάκη ενόψει προϋπολογισμού του 2004

    19/8/2003 4:43:00 μμ

    Τα βασικά οικονομικά μεγέθη για τη γεωργία ενόψει της κατάρτισης κρατικού προϋπολογισμού του 2004, συζητήθηκαν το μεσημέρι μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ. Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών δεν ολοκληρώθηκε και τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση. Ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να συναντηθεί επίσης, και με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα. Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλάκης είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη και το γγ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Γιάννη Κουσουλάκο, με τους οποίους συζήτησε το πλαίσιο, στο οποίο θα καταρτιστεί ο νέος προϋπολογισμός. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα κύκλο επαφών με τους περισσότερους υπουργούς ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2004.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής της κυβερνήσεως.

    Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε ένα πλαίσιο κατευθυντηρίων γραμμών, το οποίο εξισορροπεί την αναγκαιότητα συγκράτησης των δαπανών με τη διασφάλιση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος σε δήλωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για λανθασμένες ενέργειες στην πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και σκανδαλώδη σύμβαση μεταβίβασής τους.

    Για απατηλές προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις για την οικονομία.

    [16] Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με επίκεντρο τα οικονομικά

    Πηγή: ΑΠΕ 19/8/2003 4:35:00 μμ

    Χάρης Καστανίδης

    Τα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης θα βρεθούν στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες κατά τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στις 27 και 28 Αυγούστου. Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, με δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, επισήμανε την ανάγκη μιας γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης που θα προβλέπει τη λειτουργία μηχανισμών είσπραξης των εσόδων σε κάθε δήμο και νομαρχία. Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση στη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αυτοδιοίκηση που θα αφορά και τα οικονομικά.

    Μαύρες σημαίες στα δημαρχεία

    Την ίδια ώρα, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ανακοίνωναν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, αλλά και τους τρόπους αντίδρασης των δημάρχων αρχίζοντας με την ανάρτηση μαύρων σημαιών στα δημαρχεία τις επόμενες ημέρες.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης και δεν ψηφίστηκε από την παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε την άποψη πως οι μορφές κινητοποιήσεων πρέπει να αποφασιστούν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

    Αντιθέτως, ομόφωνα ψηφίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο, που αποτελείται από 11 αιτήματα, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή του νόμου 1828, του άρθρου 102 του Συντάγματος (μεταφορά πόρων μαζί με τις αρμοδιότητες), άμεση έναρξη του ΕΠΤΑ κ.α.

    "Η τοπική αυτοδιοίκηση πενθεί", είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος "και ως ένδειξη αυτού του πένθους θα αναρτηθούν μαύρες σημαίες στα δημοτικά καταστήματα". Ο ίδιος, μάλιστα είπε, θα αναρτήσει τη μαύρη σημαία το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο του δημαρχείου, ανάμεσα στις σημαίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [17] Νομοσχέδιο για έλεγχο επιχειρήσεων

    19/8/2003 12:33:00 μμ

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο αντικειμενικό σύστημα ελέγχου των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Το νομοσχέδιο καθιερώνει για πρώτη φορά τη διαδικασία του αυτοελέγχου, ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις να αναπροσαρμόσουν μόνες τους έσοδα και δαπάνες και τα νέα στοιχεία να τα δηλώσουν στην εφορία χωρίς να επιβαρυνθούν τις προσαυξήσεις.

    [18] Ανοίγει πανιά η ''Regatta Aθήνα 2003''

    19/8/2003 7:05:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τη σκυτάλη παίρνει την Τετάρτη, η Ιστιοπλοΐα, κλείνοντας τον κύκλο των Αθλητικών Διοργανώσεων του Αυγούστου. Η προετοιμασία ενόψει της εκκίνησης ολοκληρώθηκε την Δευτέρα, καθώς μετά την καταμέτρηση των σκαφών ακολούθησαν οι δοκιμαστικές ιστιοδρομίες, ενώ την Τετάρτη ανοίγει η αυλαία του επίσημου αγωνιστικού προγράμματος της "Regatta Αθήνα 2003". Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά, έχουν αποσπάσει τα κολακευτικά σχόλια των αθλητών, προπονητών, συνοδών και παραγόντων, που συμμετέχουν στην Αθλητική Διοργάνωση. Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει το πιο σύγχρονο και καλά οργανωμένο Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον κόσμο, στο οποίο από την Τρίτη 19 Αυγούστου έως και τις 28 Αυγούστου θα κτυπά η καρδιά της Παγκόσμιας ιστιοπλοϊκής κοινότητας και βέβαια των φίλων του αθλήματος.

    Η ''αφρόκρεμα'' της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας

    Η "Regatta -Αθήνα 2003", αποτελεί το δεύτερο και καθοριστικό τεστ του αθλήματος της Ιστιοπλοΐας, καθώς προηγήθηκε η "Regatta -Αθήνα 2002", η περυσινή δοκιμαστική διοργάνωση, η οποία, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν ακόμη στο αρχικό στάδιο κατασκευής, είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

    Φέτος, ο πήχης έχει ανέβει ακόμη πιο ψηλά, αφού πλέον υπάρχει μέτρο σύγκρισης και όλοι (στελέχη ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, εθελοντές, αθλητές κλπ) βρίσκονται σε "γνωστά λημέρια", τόσο στη στεριά όσο και τη θάλασσα.

    Στη "Regatta-Αθήνα 2003", συμμετέχουν 400 αθλητές και αθλήτριες με 261 σκάφη, από 43 χώρες.

    Πρόκειται για την "αφρόκρεμα" της παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας, καθώς όλοι θέλουν να δοκιμάσουν τις κλιματολογικές συνθήκες, τα θαλάσσια ρεύματα και τα "παιχνίδια" του ανέμου, στο θαλάσσιο στίβο στον οποίο θα αγωνιστούν του χρόνου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Σε αντίθεση με την περυσινή Αθλητική Διοργάνωση, στην οποία δεν υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των σκαφών, φέτος κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει μόνο με ένα σκάφος σε κάθε κατηγορία και ο συναγωνισμός αναμένεται εντονότατος και αμφίρροπος.

    Από ελληνικής πλευράς παίρνουν μέρος:

    Ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης (Ιστιοσανίδες Mistral) οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά (470) οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης (470) η Αθηνά Φρέι (Mistral) ο Αιμίλιος Παπαθανασίου (Finn) η Βιργινία Κραβαριώτη (Europe) ο Αντώνης Μανωλάκης (Laser) οι Δημήτρης Θεοδωράκης και Αντώνης Μπουγιούρης (Tornado) οι Λεωνίδας Πελεκανάκης και Γιώργος Κοντογούρης (Star) οι Θανάσης Παχούμας και Βασίλης Πορτοσάλτε (49er) και οι Κατερίνα Γιακουμίδου, Ευτυχία Μαντζαράκη, Ελένη Δημητρακοπούλου (Yngling).

    Η εκκίνηση των ιστιοδρομιών θα δίνεται στις 13.00 και καθημερινά θα διεξάγονται δύο ιστιοδρομίες στις κατηγορίες Mistral, 470, Finn, Laser, Star και Yngling (συνολικά 11 κούρσες σε κάθε μια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες) και τρεις στην κατηγορία 49er, στην οποία το σύνολο των ιστιοδρομιών είναι 16.

    [19] Αρχισε η δοκιμαστική διοργάνωση Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο

    19/8/2003 3:23:00 μμ

    Σε μια εγκατάσταση, η οποία ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή τους αθλητές, άνοιξε το πρωί η αυλαία της Δοκιμαστικής Διοργάνωσης του Μπιτς Βόλεϊ. Οι 24 ομάδες που συμμετέχουν, μεταξύ των οποίων πέντε ελληνικές, έχουν χωριστεί σε έξι ομίλους και αγωνίζονται με το σύστημα round robin (όλοι εναντίον όλων σε έναν γύρο). Oι Τσέχοι Μίκαλ Πάλινεκ και Στέπαν Σμρτσκα, ήταν οι νικητές του εναρκτήριου αγώνα στο τουρνουά ανδρών FIVB Challenger, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθούν συνολικά 52 αναμετρήσεις, από σήμερα ως την Κυριακή. Ο Τσέχος αθλητής Μίκαλ Πάλινεκ και ο Αυστριακός Μπέρναρντ Στράους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το Ολυμπιακό Κέντρο, για το οποίο είπαν πως είναι καταπληκτικό, το καλύτερο από όσα έχουν αγωνιστεί. Στην επόμενη φάση του τουρνουά (γύρος των "16") προκρίνονται οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου (6x2=12) και οι τέσσερις καλύτερες μεταξύ των έξι ομάδων, που θα καταλάβουν την τρίτη θέση, ενώ ακολουθούν οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και οι τελικοί.

    Τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου

    Κάθε αγωνιστική ημέρα της προκριματικής φάσης περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές (χρονικές) περιόδους, με τέσσερις αγώνες έκαστη.

    Τα αποτελέσματα της πρωινής περιόδου έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα σκορ των σετ):

    Αγώνας Νο 1

    Κιελάρνε Γκόρανσον/Εσπεν Γκόρανσον (Νορβηγία)-Μιχάλ Πάλινεκ/Στέπαν Σμρτσκα (Τσεχία) 1-2 (12-21, 21-10, 12-15)

    Aγώνας Νο 2

    Ρόμπερτ Σβένσον/Αντρέας Γκίλμπερτσον (Σουηδία)-Ρον Αντελχοφ/Γουάρντ Κούκε (Βέλγιο) 0-2 (14-21, 19-21)

    Αγώνας Νο 3

    Φλόριαν Γκος/Μπέρναρντ Στράους (Αυστρία)-Κρίστιανς Μάρνικς/Τόμας Μάρνικς (Λετονία) 2-0 (21-15, 23-21)

    Αγώνας Νο 4

    Μάριο Σίλβα/Μιγκέλ Ξίστο (Ανγκόλα)-Τίνο Σούετζ/Φίλιπ Ράινμαν (Ελβετία) 0-2 (9-21, 11-21)

    Η συνέχεια της πρώτης ημέρας

    Το πρόγραμμα των αγώνων της δεύτερης και της τρίτης περιόδου της πρεμιέρας του τουρνουά:

    14.30: Ματίας Μάγνουσον/Χάνες Μπρίνκμποργκ (Σουηδία)-Μάθιου Χιθ/Ανταμ Ρόμπερτς (ΗΠΑ)

    15.30: Κρίστιαν Κάις/Ρίβο Βέσικ (Εσθονία)-Δημήτρης Νεράτζης/Νίκος Γιαννακάκος (Ελλάδα)

    16.30: Μίκολα Μπάμπιτς/Ντμίτρο Χουντόλεϊ (Ουκρανία)-Γιάνις Γκρίνμπεργκς/Αούστρις Σταλς (Λετονία)

    17.30: Τόνι Κοτρίνο/Τζον Γκαρθία (Ισπανία)-Καραχάλιος/Κωστακόπουλος (Ελλάδα)

    20.00: Θανάσης Μιχαλόπουλος/Παύλος Μπελιγράτης (Ελλάδα)-Κλέπερ/Λουϊς Κορέα (Βραζιλία)

    21.00: Κοϊτσι Νισιμούρα/Κεντάρο Ασάχι (Ιαπωνία)-Παναγιώτης Μούρτζιος/Ανδρέας Γκόρτσιανουκ (Ελλάδα)

    22.00: Βέγκαρντ Χόινταλεν/Γιόρε Κιέμπερουντ (Νορβηγία)-Γιώργος Γιάτσης/Ηλίας Ζολαστασιάδης (Ελλάδα)

    23.00: Αλεξάντερ Σαπράνοσιτς/Τιμούρ Πετράεφ (Ισραήλ)-Γκάλι/Φενίλι (Ιταλία)

    Στο Ολυμπιακό Κέντρο επισκέφτηκαν η Γ. Αγγελοπούλου και οι κ.κ Οσβαλντ και Φελί

    To Oλυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ επισκέφθηκε το πρωί η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004. Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή της Εγκατάστασης Αλέκο Παρασκευόπουλο σε όλους τους χώρους και τις λειτουργικές περιοχές του Ολυμπιακού Κέντρου, συνομίλησε με στελέχη, αθλητές και εθελοντές, που απασχολούνται στην Αθλητική Διοργάνωση του Μπιτς Βόλεϊ και εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της, τόσο για τις εγκαταστάσεις, όσο και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

    Επίσης το Ολυμπιακό Κέντρο του Μπιτς Βόλεϊ επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας Ντένις Οσβαλντ και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζιλμπέρ Φελί.

    Οι δύο αξιωματούχοι της ΔΟΕ παρακολούθησαν τον τρίτο, κατά σειρά, αγώνα της Αθλητικής Διοργάνωσης και συνομίλησαν με την Πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    [20] Αναχώρησε η Εθνική ανδρών για τη Σουηδία

    19/8/2003 11:46:00 πμ

    Δυνατό τεστ, από το οποίο θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, χαρακτήρισε το φιλικό παιχνίδι με τη Σουηδία που θα γίνει την Τετάρτη, ο Οτο Ρεχάγκελ. "Το φιλικό με τη Σουηδία είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και μια πολύ καλή ευκαιρία για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα πριν το ματς με τους Αρμένιους", τόνισε ο Γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής, κατά την αναχώρηση της αποστολής το πρωί με προορισμό τη Σουηδία. Ο Ρεχάγκελ, που στερείται των υπηρεσιών των Τσάρτα, Κυργιάκου, Λάκη και Πατσατζόγλου, εξέφρασε την πίστη του ότι οι διεθνείς δεν θα ασχοληθούν με την πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος και θα συγκεντρωθούν στην Εθνική ομάδα.

    "Οι παίκτες είναι επαγγελματίες και αυτή τη στιγμή σκέφτονται μόνο την Εθνική ομάδα", τόνισε σχετικά.

    Στην αποστολή βρίσκονται οι: Παρασκευάς Αντζας, Στέλιος Βενετίδης, Ζήσης Βρύζας, Γιώργος Γεωργιάδης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Τραϊανός Δέλλας, Θοδωρής Ζαγοράκης, Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης, Παντελής Καφές, Μιχάλης Καψής, Αγγελος Μπασινάς, Ντέμης Νικολαϊδης, Αντώνης Νικοπολίδης, Νίκος Νταμπίζας, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Τάκης Φύσσας, Κώστας Χαλκιάς, Αγγελος Χαριστέας, Λάμπρος Χούτος.

    Την Τετάρτη, η εθνική Ελπίδων του Στέλιου Μανωλά, θα δώσει το δικό της τελευταίο τεστ πριν το παιχνίδι με την Αρμενία. Ο Ελληνας προπονητής δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει στη διάθεσή του τους: Αγρίτη, Αμανατίδη, Αμπάρη, Βάλλα, Γαλανόπουλο, Γιάννου, Γουνδουλάκη, Δέντσα, Καπετάνο, Κουλουχέρη, Κούσα, Λαγό, Μόρα, Παπαδόπουλο, Σαλπιγγίδη, Σπέρτο, Στεφανή, Τσιώλη, Φωτάκη, Χρυσάφη.

    Χωρίς τον Λιούνγκμπεργκ η Σουηδία

    Η Σουηδία στον αγώνα με την Εθνική, στο Νόρκεπινγκ, θα παραταχθεί χωρίς ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της, τον Φρέντι Λιούνγκμπεργκ, ο οποίος αποκλείστηκε από την αποστολή των Σκανδιναβών, εξαιτίας ενός τραυματισμού στον ώμο. Το πρόβλημα αυτό ταλαιπωρεί τον μέσο της Αρσεναλ από το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Κομιούνιτι Σιλντ. Το Σάββατο έδωσε το "παρών" στο ματς της πρεμιέρας του αγγλικού πρωταθλήματος με την Εβερτον, όπως λέει ο ίδιος όμως η κατάστασή του χειροτέρεψε, με αποτέλεσμα να χάσει το φιλικό με την Εθνική Ελλάδας.

    [21] Ολισαντέμπε: ''Εμπιστεύομαι το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού''

    19/8/2003 7:16:00 μμ

    Στην Αθήνα επέστρεψε την Τρίτη ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού αποκλείστηκε λόγω τραυματισμού από την Εθνική Πολωνίας, που την Τετάρτη αντιμετωπίζει σε φιλικό παιχνίδι την αντίστοιχη της Εσθονίας. Σε δήλωσή του που φιλοξενείται στο επίσημο σάιτ των "πρασίνων", ο Νιγηριανοπολωνός διαψεύδει το δημοσίευμα πολωνικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο έχει σοβαρό πρόβλημα και σκέφτεται να υποβληθεί σε επέμβαση. Ο Ολισαντέμπε επισημαίνει ότι εμπιστεύεται απόλυτα το ιατρικό επιτελείο του "τριφυλλιού", καθώς στο χθεσινό δημοσίευμα αναφερόταν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει γιατρός ειδικευμένος ώστε να τον εξετάσει.

    Η δήλωση του διεθνούς επιθετικού έχει ως εξής: "Ουδέποτε είπα σε Πολωνούς δημοσιογράφους όσα μου αποδίδονται. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού και φυσικά στον πρόεδρο Αργύρη Μήτσου. Η διάγνωση, μάλιστα, του γιατρού της Εθνικής ομάδας ήταν ίδια με αυτή του κ. Τζουρούδη".

    [22] Ποδηλασία: Την Τετάρτη ξεκινάει το Παγκόσμιο πίστας

    19/8/2003 7:02:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με τριπλή συμμετοχή, ανοίγει την Τετάρτη για τα ελληνικά χρώματα, η αυλαία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πίστας εφήβων - νεανίδων, που θα διεξαχθεί στη Μόσχα μέχρι την Κυριακή 24 Αυγούστου. Στον τελικό του χιλιομέτρου, θα πάρουν μέρος οι Πέτρος Μαρίτσης (Ρόδα Βόλου) και Δημήτρης Γεωργίου (ΠΕΣ Αστέρας), ενώ στο τελικό του σκρατς 10 χιλιομέτρων, θ' αγωνιστεί ο Λευτέρης Νικολάου (Ρόδα Βόλου). Η ελληνική αποστολή που έφτασε σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα, συνάντησε κλίμα σαφώς καλύτερο από αυτό που επικρατεί στην Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Οι αγώνες θα γίνουν στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο "Krylatskoye", συνολικής περιμέτρου 333 μέτρων.

    "Οι έφηβοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας. Ο βασικός μας στόχος είναι το ομαδικό σπριντ, όπου η ελληνική ομάδα είναι σε θέση να διεκδικήσει μια θέση μέσα στις οκτώ καλύτερες", είπε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Κώστας Καραμπέτσος.

    [23] Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΟΦΗ

    19/8/2003 12:28:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Μία ώρα είχε διάρκεια η προπόνηση που έκαναν το απόγευμα της Δευτέρα, στο Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο οι παίκτες του ΟΦΗ, κάτω από τις οδηγίες του Ζντένεκ Σκιάζνι. Οσοι δεν αγωνίστηκαν και στα 90 λεπτά του αγώνα Κυπέλλου με την Ρόδο, ακολούθησαν πρόγραμμα για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Οι υπόλοιποι γυμνάστηκαν επί 45 λεπτά. Στην προετοιμασία ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής με τον Ηρακλή για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, δεν μετέχουν οι διεθνείς με την Εθνική Ελπίδων Δέντσας και Χρυσάφης, καθώς και ο Μαουρίτσιο Σολίς, που θα αγωνιστεί την Τετάρτη με την Κόστα Ρίκα σε φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την Αυστρία στη Βιέννη.

    Την Πέμπτη ο ορισμός του πρώτου αρχηγού

    Στο μεταξύ, οι Κώστας Χανιωτάκης, Παύλος Αδάμος, Θανάσης Κολιτσιδάκης και Μανόλης Δερμιτζάκης εκλέχθηκαν ως αρχηγοί της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2003-2004. Τον πρώτο αρχηγό θα τον ορίσει το Δ.Σ. της ΠΑΕ που θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Μία μέρα νωρίτερα, ο τεχνικός των Κρητικών θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στο γήπεδο "Θόδωρος Βαρδινογιάννης".

    [24] Παίκτης του Ηρακλή ο Γιώργος Δέδας

    19/8/2003 12:24:00 μμ

    Η μικρή οικονομική διαφορά (της τάξεως των 5.000 ευρώ) που χώριζε μέχρι τώρα τον Ηρακλή και την ΜΕΝΤ για την παραχώρηση από την τελευταία στον "Γηραιό" του Γιώργου Δέδα, καλύφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και έτσι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την υλοποίηση της μεταγραφής. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το τυπικό κομμάτι της διαδικασίας με τη λύση του συμβολαίου του 23χρονου φόργουορντ με την Ενωση, από τη μια, και την επισημοποίηση της συνεργασίας του με τους "κυανόλευκους" από την άλλη. Είναι πιθανό, μάλιστα, ο Δέδας να έχει σήμερα την πρώτη του γνωριμία με τους νέους συμπαίκτες του στο γήπεδο. Στο μεταξύ, στάσιμο παραμένει το θέμα του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, με τον Ηρακλή να είναι διατεθειμένος να τον παραχωρήσει, εφόσον φτάσει επίσημα σε αυτόν πρόταση από ομάδα που ενδιαφέρεται για να τον αποκτήσει.

    [25] Από την Τετάρτη στην προετοιμασία της ΑΕΚ και ο Τζένκινς

    19/8/2003 12:20:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Οριστικά την Τετάρτη θα ενσωματωθεί στην προετοιμασία της ΑΕΚ στη Νόρτσια, ο Χόρας Τζένκινς, ο μοναδικός παίκτης που είναι καταγεγραμμένος στο απουσιολόγιο του Φώτη Κατσικάρη. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ, που δεν κατάφερε την Παρασκευή να φανεί συνεπής στο ραντεβού του με τη νέα του ομάδα στο αεροδρόμιο της Ρώμης εξαιτίας της πτώσης της τάσης στη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε τον τεχνικό της Ενωσης πως δεν θα καθυστερήσει άλλο την άφιξή του. Οι υπόλοιποι παίκτες της ΑΕΚ συνέχισαν σε εντατικό ρυθμό και χωρίς προβλήματα την προετοιμασία μέχρι σήμερα, αλλά αύριο το πρωί θα έχουν το πρώτο τους ρεπό, ενώ το βράδυ το πρόγραμμα περιλαμβάνει... ποδόσφαιρο.

    [26] Δανεικός ο Μεριέμ για ένα χρόνο στη Μαρσέιγ

    19/8/2003 12:09:00 μμ

    Η Μαρσέιγ ολοκλήρωσε την έβδομη φετινή της μεταγραφή, καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του Κάρλος Μεριέμ, δανεικού για ένα χρόνο από τη Μπορντό. Η ομάδα της Μασσαλίας, εκτός του 23χρονου μέσου, ενίσχυσε το έμψυχο δυναμικό της και με τους Ντιντιέ Ντρογκμπά (Γκινγκάμπ), Μίντο (Αγιαξ), Σιλβέν Ντιαγιέ (Λιλ), Στέφαν Βάχουσεκ (Σλάβια Πράγας), Φιλίπ Κριστανβάλ (Μπαρτσελόνα) και Χαμπίμπ Μπεγιέ (Στρασμπούρ).

    [27] Ατυχη η Εθνική, έχασε και πάλι από τη Σερβία/Μαυροβούνιο

    19/8/2003 11:52:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Σε έναν φιλικό αγώνα που θα μπορούσε, όμως να είναι ο τελικός του Ευρωμπάσκετ, η Εθνική Ελλάδας αποδείχτηκε άτυχη στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα και γνώρισε τελικά τη δεύτερη ήττα με 88-86 σε δύο ημέρες από τη Σερβία/Μαυροβούνιο. Εχοντας στη σύνθεσή της τους Ντικούδη, Τσακαλίδη, Χατζηβρέττα και Παπαλουκά αυτή τη φορά, αλλά χωρίς τον αρχηγό Γιώργο Σιγάλα, η Εθνική διεκδίκησε τη νίκη έως το τέλος, όταν ο Αντώνης Φώτσης αστόχησε σε σουτ τριών πόντων με την εκπνοή στη Χάλα Πιονίρ του Βελιγραδίου. Κορυφαίος της ελληνικής ομάδας ο Δήμος Ντικούδης με 16 πόντους, ενώ 22 πόντους πέτυχε ο ΝΒΑερ Πέτζα Στογιάκοβιτς.

    Δεν ήταν ψύχραιμη

    Ο Δήμος Ντικούδης ήταν ο... ΜVP της πρώτης περιόδου στη Χάλα Πιονίρ του Βελιγραδίου.

    Ο Ελληνας διεθνής σημείωσε τους 12 από τους 30 συνολικά πόντους της Εθνικής σε αυτό το διάστημα και ήταν ο κύριος αρωγός του επιθετικού οίστρου του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

    Αρχικά, οι παίκτες του Γιάννη Ιωαννίδη προηγήθηκαν με 13-10 για να ξεφύγουν με νταμπλ σκορ (20-10) και με 29-19.

    Εκπληκτική δουλειά στον αγώνα γενικότερα έκανε και ο Δημήτρης Παπανικολάου, κυρίως στο μαρκάρισμα του Πέτζα Στογιάκοβιτς, ενώ και στην επίθεση ευστόχησε σε δύο τρίποντα, όταν οι Σέρβοι πλησίαζαν απειλητικά. Κάποια λάθη στη συνέχεια επέτρεψαν στην αντίπαλό μας να πλησιάσει απειλητικά, 29-25, για να λήξει το δεκάλεπτο με την Ελλάδα να έχει οικοδομήσει προβάδισμα πέντε πόντων, 30-25.

    Μετά την ανάπαυλα, ο Στογιάκοβιτς ανέλαβε τα ηνία στο σκοράρισμα, ο Ιωαννίδης "έριξε" επάνω του τον Μανώλη Παπαμακάριο, γνωστό για τις αμυντικές του ικανότητες, για να λήξει το ημίχρονο με την εθνική να προηγείται με βραχεία κεφαλή, 51-49.

    Αν και ο άσος των Σακραμέντο Κινγκς παρέμεινε άποντος στην τρίτη περίοδο (18π. στο α' μέρος), η αντίπαλός μας ήταν η πρωταγωνίστρια σε αυτό το διάστημα με τα ηνία στο σκοράρισμα να αναλαμβάνουν Ρακόσεβιτς και Ντρόμπνιακ.

    Μείον για την ελληνική ομάδα τα τρία φάουλ που μετρούσαν ήδη οι Παπαλουκάς, Παπανικολάου, Διαμαντίδης και Αλβέρτης. Ο Ιωαννίδης δοκίμασε ένα νέο σχήμα με τρεις κοντούς (Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Χατζηβρέττα, Παπαμακάριο), προκειμένου να περιορίσει τους ταχύτατους περιφερειακούς των Σέρβων.

    Οι διεθνείς, όμως, δεν εκμεταλλεύτηκαν τον Ιάκωβο Τσακαλίδη στην επίθεση και οι λύσεις ερχόντουσαν μόνο από τους Διαμαντίδη και Χατζηβρέττα.

    Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσίασε η Ελλάδα στην άμυνα (οι Σέρβοι ήλεγχαν την εναέρια κυκλοφορία) η Σερβία/Μαυροβούνιο προηγήθηκε στο 30' με 70-66.

    Δραματικά ήταν τα τελευταία λεπτά και για τις δύο ομάδες. Αν και οι παίκτες του Ιωαννίδη προηγούντο με 78-72, 5'50'' πριν τη λήξη, ο Ντρόμπνιακ ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων, απάντησε ο Παπανικολάου, αλλά ο Στογιάκοβιτς βρήκε αμέσως μετά στόχο πάλι από τα 6.25 (81-78). Στην επόμενη φάση ο Διαμαντίδης χρεώθηκε με... ανεξήγητη τεχνική ποινή και κάθισε στον πάγκο με 5 φάουλ, αλλά και 13 πόντους. Ο Ρακόσεβιτς ευστόχησε και στις τρεις βολές και η αναμέτρηση άρχιζε από το μηδέν.

    Στη ρουλέτα των βολών, η Ελλάδα δεν έδειξε την απαραίτητη ψυχραιμία, ενώ σημειώθηκε και μία λάθος πάσα του Τσακαλίδη σε κρίσιμο σημείο.

    Με δύο εύστοχες βολές ο Βούκσεβιτς "έγραψε" το 88-86, που ήταν και το τελικό, αφού ο Αντώνης Φώτσης με εναπομείναντα χρόνο πέντε δευτερόλεπτα αστόχησε στο τρίποντο που επιχείρησε.

    ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Στογιάκοβιτς 22 (1), Ρακόσεβιτς 18, Οστεΐτς 3, Γκούροβιτς 11 (1), Ντρόμπνιακ 15 (2), Βούγιανιτς 3, Βούκσεβιτς 5 (1), Κοτούροβιτς 9, Ασκραμπιτς 2, Μπόγκαβατς.

    ΕΛΛΑΔΑ: Φώτσης 9, Ντικούδης 16, Τσακαλίδης 12, Χατζηβρέττας 13 (2), Διαμαντίδης 13 (2), Παπαλουκάς 9, Ρεντζιάς 3, Παπανικολάου 11 (3), Παπαμακάριος, Αλβέρτης, Κακιούζης.

    [28] Ζιντάν: ''Δεν προετοιμαστήκαμε καλά''

    19/8/2003 11:50:00 πμ

    Μόνο ευχαριστημένος δεν είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν από την προετοιμασία της Ρεάλ Μαδρίτης, ενόψει της νέας περιόδου. Ο Γάλλος σούπερ σταρ μιλώντας σε εφημερίδες της πατρίδας του, τόνισε πως η περιοδεία της "βασίλισσας" στην Ασία δεν προσέφερε τίποτα στην προετοιμασία της διάσημης ισπανικής ομάδας. "Η περιοδεία στην Ασία έγινε για προφανείς εμπορικούς λόγους και δεν προσέφερε κάτι το ουσιαστικό στην προετοιμασία της ομάδας. Οι αποστάσεις ήταν μεγάλες, όλοι κουραστήκαμε και πιστεύω πως δεν έπρεπε να γίνουν αυτά τα ταξίδια. Συνεχώς μετακινούμασταν και δεν είχαμε τον καιρό να κάνουμε το σωστό πρόγραμμα των προπονήσεων", δήλωσε σχετικά ο Ζιντάν.

    [29] Νίκησε ο Αρης την Μαρκό

    19/8/2003 12:02:00 πμ

    Αν και για μία ακόμη φορά έδειξε πολλά κενά, ο Αρης κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι "κίτρινοι" επικράτησαν 1-0 της Μαρκό στο άδειο (λόγω τιμωρίας από την περσινή περίοδο) γήπεδο των Αμπελοκήπων και, σε συνδυασμό με το 2-2 του πρώτου αγώνα, πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

    Η εικόνα του παιχνιδιού στο πρώτο ημίωρο ήταν απογοητευτική.

    Οι παίκτες του Γιάννη Μιχαλίτσιου δεν μπορούσαν να φτάσουν με αξιώσεις στα καρέ του Μπαλαφούτη, ενώ από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι αμύνονταν μαζικά και προσπαθούσαν με σποραδικές αντεπιθέσεις να απειλήσουν τον Λαμπάκη.

    Η Μαρκό κυριάρχησε στο β' ημίχρονο

    Μετά το 30' ο Αρης ανέβασε κάπως την απόδοσή του, δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες (με κορυφαία το δοκάρι του Κούσα στο 43') και τελικά έφτασε στο γκολ στο 44', όταν ο διαιτητής Τακίδης καταλόγισε πέναλτι σε σπρώξιμο του Αμπελά μέσα στην περιοχή.

    Ο Νίκος Παπαδόπουλος δεν λάθεψε κι έδωσε στην ομάδα του το προβάδισμα.

    Αυτό το γκολ ήταν αρκετό για να δώσει στον Αρη τη νίκη, όμως τις εντυπώσεις τις κέρδισε σίγουρα η Μαρκό. Ιδιαίτερα μετά τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και έχασαν σημαντικές ευκαιρίες για να φτάσουν τουλάχιστον στην ισοφάριση, με καλύτερη το σουτ του Δάρλα στο δοκάρι στο 73'.

    Διαιτητής: Τακίδης (Κιλκίς)

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Ν.Παπαδόπουλος, Αμπελάς, Κολτσίδας, Καραλιόπουλος, Κούσας, Σερέτης, Πασσαλής (79' Αβρ.Παπαδόπουλος), Κυζερίδης, Καζάντζης (66' Μαλλούς), Κατσιαρός (23' Διγκόζης).

    ΜΑΡΚΟ: Μπαλαφούτης, Δημητρίου, Φίλης, Δάρλας, Λεοντίου, Ιασωνίδης, Χωριανόπουλος (61' Διαμαντόπουλος), Αρκουμάνης (46' Μπαλάφας), Γεωργίου (61' Ψυχουντάκης), Αγγος, Πλιάγκας.

    [30] Συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς ζωντανά στη ΝΕΤ

    19/8/2003 12:36:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Μία μοναδική συναυλία θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι τηλεθεατές της ΝΕΤ. Η συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στο Αρένα του Αμστερνταμ θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΝΕΤ αύριο στις 11 το βράδυ.

    [31] Open 2003: Υπαίθρια έκθεση γλυπτικής στο Λίντο

    19/8/2003 12:24:00 μμ

    "Συνάντηση"

    Η 6η υπαίθρια έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων του Open στην πόλη του Λίντο στη Βενετία πραγματοποιείται παράλληλα με το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Mostra) και την 50η Μπιενάλε Εικαστικών Τεχνών της Βενετίας και διαρκεί από τις 27 Αυγούστου έως τις 5 Οκτωβρίου 2003. Το φετινό θέμα του Open 2003 έχει τίτλο "Art and the Cinematic Vision" και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, παρουσιάζουν έργα που ή σχετίζονται με το θέμα ή πρόκειται για προσωπικότητες του κινηματογράφου που εκτελούν εικαστικά έργα, όπως η Gina Lollobrigida, η Michele Morgan, ο Dennis Hopper και άλλοι. Η Ελλάδα στο Open 2003 εκπροσωπείται με την εγκατάσταση του καλλιτέχνη Αγγελου Σκούρτη με τίτλο "Συνάντηση", που δημιουργήθηκε ειδικά για την συγκεκριμένη υπαίθρια έκθεση. Η εγκατάσταση του Aγγελου Σκούρτη αποτελείται από ένα πανώ τρία μέτρα ύψος επί τέσσερα μέτρα πλάτος, όπου αναρτώνται σε πέντε κυλίνδρους τυπώματα με πρόσωπα εφήβων, που φορούν μάσκες από προσωπικότητες του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης.

    ''Art and the Cinematic Vision''

    "Συνάντηση"

    Μπροστά από την οθόνη αυτή με instantanes, τοποθετούνται τριάντα άδειες καρέκλες σκηνοθέτη με αμφίπλευρα τυπωμένα στην πλάτη τα ονόματα διάσημων σκηνοθετών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

    Η εγκατάσταση κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο υπαινίσσεται την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου, στο δεύτερο παρουσιάζεται η εμπλοκή των νέων με την υποκριτική διαδικασία, τη μίμηση, τη δημιουργική πράξη των ηθοποιών, καθώς και τη σχέση τους με τους μεγάλους σκηνοθέτες.

    Το έργο "Συνάντηση" αποτελεί τη νοητή συνάντηση των μεγάλων σκηνοθετών μεταξύ τους, τη συνάντηση των διαφόρων εκδοχών του κινηματογράφου που αγάπησε κ Σκούρτης, τη συνάντηση τέλος των εφήβων με τους λαμπρότερους των σκηνοθετών. Μέσα από την προβληματική του σημείου και του συμβόλου ο Aγγελος Σκούρτης προσεγγίζει το θέμα του με απλότητα, θλίψη και νοσταλγία.

    Το Open 2003 αποτελεί συνδιοργάνωση του πολιτιστικού τμήματος του Δήμου Βενετίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού της επαρχίας της Βενετίας, καθώς και των αντίστοιχων Υπουργείων των χωρών που συμμετέχουν.

    Μετά τον πρόσφατο θάνατο του γνωστού Γάλλου τεχνοκριτικού Pierre Restany, τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ανέλαβε ο Αμερικανός κριτικός τέχνης Robert C. Morgan, ενώ τη διοργάνωση τη έκθεσης αναλαμβάνει η Arte Communications με το διευθυντή της Paolo de Grandis.

    [32] Ανεπαρκής προστασία από παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

    19/8/2003 6:39:00 μμ

    Από τις δοκιμές πρόσκρουσης

    Ανεπαρκή προστασία στα παιδιά που μεταφέρονται στα ειδικά καθίσματα μέσα στο αυτοκίνητο, προσφέρουν αρκετοί από τους τύπους των παιδικών καθισμάτων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, ενημέρωσε την ΕΛΠΑ, η βρετανική Λέσχη Αυτοκινήτου (Αutomobile Αssociation). Σε συνεργασία με ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών η Αutomobile Αssociation πραγματοποίησε δοκιμές πρόσκρουσης με τις νέες προδιαγραφές ασφαλείας (ταχύτητα δοκιμής 64 χ/ώ αντί των 48 χ/ώ που έχουν δοκιμαστεί) σε 52 παιδικά καθίσματα, και διαπιστώθηκε ότι αρκετά παιδικά καθίσματα δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

    Η Α.Α ενημέρωσε στη συνέχεια τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Αυτοκινητοβιομηχανίας, για υιοθέτηση αυστηρότερων προδιαγραφών στην κατασκευή, στον έλεγχο και στην τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων.

    Σύμφωνα με την έρευνα της Α.Α τα περισσότερα ατυχήματα με μικρά παιδιά στο αυτοκίνητο, συμβαίνουν εκτός κατοικημένων περιοχών όπου οι ταχύτητες είναι υψηλότερες από αυτές μέσα στις πόλεις, το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 50 χ/ώ.

    Οι δοκιμές της Α.Α απέδειξαν επίσης ότι πολλά παιδικά καθίσματα (20 συνολικά) παρουσίασαν δυσκολία στην τοποθέτησή τους, καθώς δεν εκπληρώνουν τις διεθνείς προδιαγραφές ΙSOFIX, που μειώνουν το πρόβλημα.

    Σωστή επιλογή για αυξημένη προστασία

    Στην προσπάθειά της για αυξημένη προστασία των παιδιών που μεταφέρονται στο αυτοκίνητο αλλά και τη μείωση ων επιπτώσεων ενός ατυχήματος, η ΕΛΠΑ υπενθυμίζει σε όλους τους γονείς που μεταφέρουν παιδιά στο αυτοκίνητο τα εξής:

    Επιλέξτε εγκεκριμένου τύπου κάθισμα και τύπο ανάλογα με το βάρος του παιδιού ως εξής:

    Μέχρι 10 κιλά ( ηλικία 6-9 μηνών),

    9-18 κιλά ( 6 μηνών - 4 ετών),

    9-25 κιλά (6 μηνών - 6 ετών)

    και 15-36 κιλά (4 έως +10 ετών). Επιλέξτε κάθισμα τελευταίων προδιαγραφών UNECE Regulation 44.03, για εύκολη και ασφαλή τοποθέτηση σε όλα τα αυτοκίνητα και αυξημένη προστασία του παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι το παιδικό κάθισμα ταιριάζει απόλυτα στο αυτοκίνητο σας. Συμβουλευτείτε για αυτό τον κατασκευαστή του καθίσματος ή/και τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Βεβαιωθείτε ότι το παιδικό κάθισμα ασφαλίζει σταθερά και σίγουρα στο κάθισμα του αυτοκινήτου σας. Προτιμείστε το πίσω κάθισμα για την τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος. Αν τοποθετηθεί εμπρός στο κάθισμα του συνοδηγού, απενεργοποιείστε τη λειτουργία του αερόσακου. Δένετε κάθε φορά σφιχτά -αλλά άνετα, το παιδί που μεταφέρετε στο κάθισμα. Ελέγχετε το κάθισμα και τις ζώνες συγκράτησης τακτικά, για τυχόν φθορές. Καλύπτετε το παιδικό κάθισμα όταν αφήνετε το αυτοκίνητο στον ήλιο, διαφορετικά τα ζεστά μεταλλικά μέρη του καθίσματος μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο παιδί.

    Και ακόμη:

    Μη μεταφέρετε το παιδί ούτε ένα μέτρο, χωρίς να δεθεί στο κάθισμά του Μη μεταφέρετε το παιδί ποτέ στο εμπρός κάθισμα ούτε να το δένετε με τη δική σας ζώνη Μη μετατρέπετε ή επηρεάζετε τη λειτουργία των ζωνών ασφαλείας-συγκράτησης Μην αφήνετε ποτέ μόνο του το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο

    [33] Πρωθυπουργικό δείπνο με καλεσμένο ένα... ρομπότ

    19/8/2003 12:51:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Έναν ασυνήθιστο καλεσμένο θα έχει ο Τσέχος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Σπίντλα στο δείπνο που έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη προς τιμήν του Ιάπωνα ομολόγου του Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Τσεχία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Πρόκειται για το ιαπωνικό ρομπότ ΑSIMO, που έχει κατασκευάσει η ΗΟNDA.

    Εχει ανθρώπινη εμφάνιση

    Το ύψους 1,20μ ρομπότ, με ανθρώπινη εμφάνιση, μπορεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να μιλάει τσεχικά και ιαπωνικά και να συμμετάσχει στη συζήτηση των δυο πρωθυπουργών. Το ρομπότ εστάλη ειδικά για την περίσταση από την Ιαπωνία και βρίσκεται ήδη στην Πράγα από τη Δευτέρα.

    Ο Κοϊζούμι θέλει μ' αυτό τον τρόπο να τιμήσει τον Τσέχο συγγραφέα και δραματουργό Κάρελ Τσάπεκ, ο οποίος στη δεκαετία του '20 επινόησε τη λέξη ρομπότ και τη χρησιμοποίησε σε ένα θεατρικό του έργο επιστημονικής φαντασίας.

    Η Πράγα είναι ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κοϊζούμι. Προηγουμένως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Γερμανία και την Πολωνία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στη δημοκρατία της Τσεχίας από την ίδρυσή της το 1993.

    [34] Γκράφιτι 5 αστέρων!

    Πηγή: ΑΠΕ 19/8/2003 6:47:00 μμ

    Από τις γέφυρες του Λονδίνου βρέθηκε να ασκεί την τέχνη του ''γκράφιτι'' στο περίφημο ξενοδοχείο Κορίνθιανς Τάουερ στην Πράγα. Πρόκειται για τον βρετανό δημιουργό ''γκράφιτι'' Κρίς Φένγουικ που προσελήφθη από τον γενικό διευθυντή του ξενοδοχείου 5 αστέρων, Κρίστιαν Γκρέιτζ για να διακοσμήσει με την τέχνη του την μπυραρία του Κορίνθιανς Τάουερ. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου είχαν εκστασιαστεί με τις πρωτότυπες καλλιτεχνικές ιδέες του Φένγουικ σε γέφυρες και δημόσιους χώρους της βρετανικής πρωτεύουσας. Η εταιρία του Γκρέιτζ που διαθέτει συνολικά 22 πολυτελή ξενοδοχεία σε 11 χώρες σχεδιάζει μάλιστα να δώσει τη δυνατότητα στον Φένγουικ να διακοσμήσει με γκράφιτι και άλλους χώρους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 August 2003 - 17:07:41 UTC