Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aναδίπλωση Ράϊαν περί ασφάλειας 2004
  • [02] Μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε δάσος της Δράμας
  • [03] Στο φως απάτες με πλαστές πιστωτικές κάρτες
  • [04] Οκτακόσια νέα ολοήμερα σχολεία
  • [05] Παπαρήγα-ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά των δήμων
  • [06] Εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών
  • [07] Νεαρός αποπειράθηκε να βιάσει φοιτήτρια
  • [08] Με την απειλή όπλου άρπαξε 11.000 ευρώ και εξαφανίστηκε
  • [09] Ο καύσωνας ''έκαψε'' τους Σιράκ και Ραφαρέν
  • [10] Αργεντινή: Τέρμα στην αμνηστία στρατιωτικών του ''Βρώμικου Πολέμου''
  • [11] Στο επίκεντρο η ασφάλεια στη Βαγδάτη
  • [12] Πιάνει και πάλι δουλειά από το Σάββατο ο ΟΗΕ στο Ιράκ
  • [13] Συνελήφθη ο εξάδελφος του Σαντάμ
  • [14] Λύσεις για τα βαγόνια του προαστιακού
  • [15] Έρχονται ανατιμήσεις-Προσπάθειες για συγκράτηση τιμών
  • [16] Μπεκατώρου - Τσουλφά: Πήραν το αίμα τους πίσω
  • [17] Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο στη Μακρόνησο
  • [18] Ιστορήσεις της Παναγίας σε εικόνες της Ζακύνθου

    [01] Aναδίπλωση Ράϊαν περί ασφάλειας 2004

    21/8/2003 5:11:00 μμ

    Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Η συνάντηση έγινε στο ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά, όπου συνεχίζεται η δοκιμαστική διοργάνωση της ιστιοπλοΐας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στο μεταξύ με νέες δηλώσεις του στον αυστραλιανό Τύπο ο υπεύθυνος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 Πήτερ Ράϊαν αναμορφώνει πλήρως προηγούμενες δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" όπου είχε πει πως τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα εν όψει 2004 δεν είναι τα ενδεδειγμένα.

    ''Η ασφάλεια, βασική προτεραιότητα των διοργανωτών''

    "Ολοι στην Ελλάδα είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να είναι απόλυτα ασφαλείς" δήλωσε ο Πήτερ Ράϊαν στο Αυστραλιανό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΑΡ).

    "Τα σχόλια για δήθεν πρόβλημα στο θέμα της ασφάλειας των αγώνων είναι τελείως αβάσιμα. Η ασφάλεια είναι βασική προτεραιότητα των διοργανωτών και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όλοι στην Ελλάδα, με τους οποίους συνεργάζομαι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη. Ο σχεδιασμός, τα μέσα, η εκπαίδευση γίνονται με πολύ γοργό ρυθμό, οι προκλήσεις εντοπίζονται αμέσως και αντιμετωπίζονται γρήγορα, σωστά και με αποφασιστικότητα", δήλωσε ο κ. Ράϊαν στο ΑΑΡ.

    Το Αυστραλιανό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει και ανάλογες διαβεβαιώσεις του "Αθήνα 2004", αλλά και του αξιωματούχου της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ.

    ''Η Αθήνα θα διοργανώσει μαγικούς Αγώνες και θα ξεπεράσει όλα τα προβλήματα''

    Εξάλλου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Ελληνικού Προξενείου του Σίδνεϊ Ευθύμιος Αραβαντινός σε δηλώσεις του στο Αυστραλιανό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Αθήνα θα διοργανώσει "μαγικούς αγώνες" όπως ακριβώς έκανε και η Αυστραλία.

    Ο κ. Αραβαντινός υπενθυμίζει πως "στους κωπηλατικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω ισχυρών ανέμων" θέλοντας έτσι να καθησυχάσει την κοινή γνώμη μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν λίγες μέρες στο κωπηλατοδρόμειο του Σχοινιά όπου ακυρώθηκαν οι Αγώνες μία μέρα, λόγω των μποφόρ.

    "Ας μην ξεχνάμε", συμπληρώνει ο κ. Αραβαντινός, "πως και πριν την έναρξη των Αγώνων του Σίδνεϊ υπήρχε μεγάλη γκρίνια για πολλά θέματα αλλά και ανησυχία αν οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα ήταν έτοιμες. Αυτό δεν εμπόδισε το Σίδνεϊ να οργανώσει άψογους Αγώνες, κάτι που θα πετύχει και η Αθήνα".

    Iκανοποίηση Β. Παπανδρέου

    Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά, η Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τέλεια Ολυμπιακή εγκατάσταση της ιστιοπλοΐας και αναφερόμενη στο θέμα της ασφάλειας τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και δεν θα σταματήσει μέχρι τη διοργάνωση των αγώνων να δέχεται επιθέσεις.

    Από την πλευρά της η Γιάννα Αγγελοπούλου εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις ανακατασκευασμένες δηλώσεις του κ. Ράιαν.

    "Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για θέματα ασφαλείας. Κανείς δεν πρέπει να είναι άστοχος στις δηλώσεις του και τις εκτιμήσεις του. Ο κ. Ράιαν είναι άριστος γνώστης της ασφάλειας και καλός συνεργάτης'', είπε χαρακτηριστικά η κα. Αγγελοπούλου.

    Η Ελλάδα εκτός λίστας των χωρών υψηλού κινδύνου για τρομοκρατία

    Η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά στη λίστα των χωρών που είναι ευάλωτες σε τρομοκρατικές επιθέσεις σύμφωνα με το κέντρο έρευνας παγκόσμιας αγοράς και οι αναλυτές σχετικής έκθεσης διαπιστώνουν πως στην Ελλάδα υπάρχει τώρα η πολιτική βούληση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Δεν έχουν, επίσης, καμία πληροφορία για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια στη διάρκεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας το 2004.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [02] Μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε δάσος της Δράμας

    Πηγή: ΑΠΕ 21/8/2003 4:47:00 μμ

    Στάχτη έγιναν 120 στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή "Λυκοδιάσελο" του χωριού Ψηλή Ράχη της Δράμας, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία. Επενέβησαν πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι, συνεργεία εποχικών δασοπυροσβεστών και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι κατόρθωσαν ύστερα από πολύωρες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο και τελικά να σβήσουν τη φωτιά. Η περιοχή φυλάσσεται για να αποτραπούν αναζωπυρώσεις, επειδή στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Το χειρότερο απετράπη στη Θάσο

    Εξάλλου, από κεραυνό εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή "Αστρίς" Θεολόγου Θάσου και αποτεφρώθηκε πολύ μικρή έκταση με πεύκα.

    Η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και αυτό συνετέλεσε στην αποτροπή επέκτασης της φωτιάς.

    [03] Στο φως απάτες με πλαστές πιστωτικές κάρτες

    Πηγή: ΑΠΕ 21/8/2003 4:01:00 μμ

    Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης με χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών και διαβατηρίων από κύκλωμα Μαλαισιανών το οποίο κινείται στην Αθήνα αλλά και σε επαρχιακές πόλεις (Λουτράκι, Θεσσαλονίκη, Καβάλα). Στην αστυνομία είχαν περιέλθει πληροφορίες ότι το τελευταίο πεντάμηνο κύκλωμα Μαλαισιανών χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια και πιστωτικές κάρτες διενεργεί αγορές προϊόντων από επώνυμα εμπορικά καταστήματα.

    Σκοπός η μεταπώληση των προϊόντων που έκλεβαν σε τρίτους

    Το απόγευμα της Τετάρτης συνελήφθησαν σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο της Αθήνας, ενώ προσπαθούσαν να αγοράσουν δυο ρολόγια αξίας 3.500 ευρώ με τη χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών δυο υπήκοοι Μαλαισίας.

    Σε σωματική έρευνα που τους έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα πλαστές πιστωτικές κάρτες και δυο διαβατήρια.

    Χαρακτηριστικό γνώρισμα της απάτης είναι η χρήση από κοινού πλαστών διαβατηρίων με πλαστές πιστωτικές κάρτες, έτσι ώστε οι καταστηματάρχες να αποδέχονται χωρίς αναστολές τις αγορές οι οποίες ως επί το πλείστον ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, αφού τα καταστήματα που επισκέπτονται είναι συνήθως κοσμηματοπωλεία και ηλεκτρονικών ειδών. Σκοπός των απατεώνων ήταν η μεταπώληση σε τρίτουςτων προϊόντων που έκλεβαν.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος.

    [04] Οκτακόσια νέα ολοήμερα σχολεία

    Πηγή: ΝΕΤ 21/8/2003 1:31:00 μμ

    Περισσότερα από 5.000 ολοήμερα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν εφέτος. Ο αριθμός των αιτήσεων των γονέων για ένταξη μαθητών στα σχολεία αυτά- που θα λειτουργούν μέχρι αργά το απόγευμα- συνεχώς αυξάνεται. Από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν 800 νέα ολοήμερα σχολεία, από τα οποία τα 500 θα είναι δημοτικά και τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία. Έτσι, εφέτος μόνο στην Αττική οκτώ στα δέκα δημοτικά και πέντε στα δέκα νηπιαγωγεία θα λειτουργούν ως ολοήμερα

    Τα ολοήμερα λύνουν τα χέρια στους εργαζόμενους γονείς

    Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου επεκτείνεται. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα λειτουργήσουν 800 νέα ολοήμερα σχολεία: 300 νηπιαγωγεία και 500 δημοτικά στα οποία θα φοιτήσουν 40.000 μαθητές.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η αύξηση της ζήτησης εφέτος προσεγγίζει το 120%.

    Και αυτό γιατί το ολοήμερο σχολείο λύνει τα χέρια στους εργαζόμενους γονείς αφού απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά τους μέχρι τις 16.00, προετοιμάζοντας τα μαθήματα της επόμενης μέρας, κάνοντας Αγγλικά, γυμναστική, μουσική, χορό, θέατρο και άλλες παιδαγωγικές δραστηριότητες. ‘

    Από το Υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι κατά την νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά περίπου 300.000 μαθητές στα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία ύστερα από την αύξηση των σχολείων σε 5200.2100 τα νηπιαγωγεία και 3100 τα δημοτικά.

    Στην Αττική που οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες. Οκτώ στα δέκα δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα. Αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες η αύξηση είναι σημαντική.

    Σχολεία με έντονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο

    Τα νέα δεδομένα στην δημόσια εκπαίδευση βρίσκουν μεγάλη απήχηση στην ελληνική οικογένεια, καθώς αφενός εξυπηρετούν τους εργαζόμενους γονείς και αφετέρου πρόκειται για σχολεία με έντονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, σχεδιασμένα να εξυπηρετούν υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους όπως η αξιοποίηση του απογευματινού χρόνου παραμονής των παιδιών στο σχολείο.

    Στο πλαίσιο του ολοήμερου σχολείου, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μαθήματα και δραστηριότητες που αναβαθμίζουν τον ρόλο του σχολείου, όπως η ξένη γλώσσα, η εισαγωγή στην πληροφορική, ο αθλητισμός, ο χορός, η θεατρική αγωγή, η μουσική και τα εικαστικά.

    [05] Παπαρήγα-ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά των δήμων

    Πηγή: ΑΠΕ 21/8/2003 5:30:00 μμ

    Τα οικονομικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης συζήτησε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ κατά τη συνάντησή τους στον Περισσό, την Πέμπτη. Θέση του ΚΚΕ είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ουσιαστική, πλήρη οικονομική αυτάρκεια, δηλαδή να καλυφθούν από την κρατική επιχορήγηση, τον κρατικό προϋπολογισμό τα έσοδα των δήμων. Αυτή πρέπει να είναι η κύρια πηγή παίρνοντας ως βάση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να αποδώσει δωρεάν και ποιοτικά ανεβασμένες κοινωνικές υπηρεσίες στους κατοίκους.

    ''Ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τους δήμους και τις κοινότητες''

    Με αυτή την έννοια, είπε η κα. Παπαρήγα, διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και οπωσδήποτε επιστροφή των οφειλομένων στους δήμους, που είναι ένα τεράστιο ποσό, μιας και πρόκειται για θεσμοθετημένους πόρους της αυτοδιοίκησης, που έχουν παράνομα παρακρατηθεί.

    Επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αν δεν γίνουν αλλαγές θα χειροτερέψει η κατάσταση.

    [06] Εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών

    Πηγή: ΑΠΕ 21/8/2003 4:20:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Αλλη μια επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας με την εξάρθρωση σπείρας Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών οι οποίοι διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης στην Αθήνα. Συνελήφθησαν δυο από τα μέλη της και κατασχέθηκαν 25 κιλά χασίς, ενώ αναζητούνται τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας και οι Ελληνες συνεργάτες τους. Συνελήφθησαν ο Αριστείδης Ντούκας 23 ετών κάτοικος Πειραιά άεργος και ο Βασίλης Ρακού 24 ετών κάτοικος Ζωγράφου άεργος. Κατασχέθηκαν ακατέργαστη κάνναβη 24.800 γραμμαρίων, 5.640 ευρώ, ένα αυτοκίνητο μάρκας "φόρντ φιέστα", μια πλαστή ταυτότητα και δυο κινητά τηλέφωνα.

    Η συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών έφερε αποτέλεσμα

    Στην αστυνομία πριν από περίπου έναν μήνα έφτασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δυο άτομα Αλβανικής καταγωγής, ονόματι Αριστείδης και Βασίλης, μαζί με άλλους ομοεθνείς τους έχουν οργανώσει κύκλωμα εισαγωγής και διακίνησης σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα σε συνεργασία με Ελληνες εμπόρους ναρκωτικών.

    Υστερα από έρευνες εντοπίστηκαν και εξακριβώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, τα οποία ενοικίαζαν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας προκειμένου να μεταφέρουν ποσότητες ναρκωτικών προς μεταπώληση σε μικρο-εμπόρους ναρκωτικών της Αθήνας.

    Μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών συνελήφθησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής οι δυο Αλβανοί τη στιγμή που μετέφεραν το χασίς με νοικιασμένο αυτοκίνητο στην Αθήνα.

    [07] Νεαρός αποπειράθηκε να βιάσει φοιτήτρια

    Πηγή: ΑΠΕ 21/8/2003 4:17:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Νεαρός, ηλικίας 20 χρόνων, έστησε καρτέρι σε συνομήλική του φοιτήτρια σε κεντρικό-απόκεντρο δρόμο της Ξάνθης και χρησιμοποιώντας βία την έριξε στο οδόστρωμα και προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της. Περίοικοι που αντιλήφθηκαν το τι ακριβώς συνέβαινε έσπευσαν προς βοήθεια της κοπέλας και ειδοποίησαν την Ασφάλεια Ξάνθης. Ο δράστης προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη τράπηκε σε φυγή.

    Ο δράστης συνελήφθη μετά την περιγραφή που έδωσε η κοπέλα

    Η φοιτήτρια αφού συνήλθε από το σοκ, που υπέστη, έδωσε κατά προσέγγιση τα χαρακτηριστικά του 20χρονου, ο οποίος εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα στην οδό Κιουταχείας της Ξάνθης και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια.

    Η παθούσα τον αναγνώρισε και ο παρ΄ ολίγον βιαστής συνελήφθη.

    Η κοπέλα επέστρεφε στο σπίτι της πεζή, όταν δέχθηκε την επίθεση από τον νεαρό.

    [08] Με την απειλή όπλου άρπαξε 11.000 ευρώ και εξαφανίστηκε

    Πηγή: ΑΠΕ 21/8/2003 4:52:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 13.30 την Πέμπτη, σε υποκατάστημα της τράπεζας "Πειραιώς" στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Αστυνομία ένα άγνωστο άτομο που φορούσε στολή παραλλαγής και είχε μούσι, εισέβαλε στο υποκατάστημα και με την απειλή όπλου αφαίρεσε από τα ταμεία 11.000 ευρώ. Τον δράστη περίμενε έξω από την τράπεζα συνεργός του, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, με την οποία και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

    [09] Ο καύσωνας ''έκαψε'' τους Σιράκ και Ραφαρέν

    21/8/2003 4:47:00 μμ

    Για κακούς αλλά και ανεπαρκείς χειρισμούς στην κρίση του καύσωνα, κατηγορεί η αντιπολίτευση στη Γαλλία, την κυβέρνηση Ραφαρέν αλλά και τον ίδιο το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. ''Θα γίνουν τα πάντα για να αντιμετωπισθούν οι ανεπάρκειες τις οποίες διαπιστώσαμε στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα" δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Βιομηχανίας. Τους ζήτησε μάλιστα να του παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία για τα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο γαλλικός λαός ζητά ''εξηγήσεις''

    Η παρέμβαση Σιράκ, κρίθηκε αναγκαία μετά την αποκάλυψη ότι οι θάνατοι από τον καύσωνα ξεπερνούν τον αριθμό που ανακοινώθηκε αρχικά και αγγίζουν τις 10.000.

    Πρόσφατη δημοσκόπηση προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρόεδρο, αφού το 51% των Γάλλων θεωρούν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση.

    Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, κατηγορεί το Ζακ Σιράκ, ότι την περίοδο της κρίσης, δεν παρενέβη έγκαιρα, αλλά συνέχισε τις διακοπές του στον Καναδά.

    Ανεβαίνει το ''πολιτικό'' θερμόμετρο και σε άλλες χώρες

    Αντιμέτωπες με την κοινή γνώμη της χώρας τους βρίσκονται και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

    Στην Ισπανία, η κυβέρνηση δέχεται τα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι πέθαναν από την ζέστη.

    Στην Πορτογαλία, την χώρα που επλήγη περισσότερο απ' όλες από τον καύσωνα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι περίπου 1.316 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα.

    Ο φετινός καύσωνας, που σάρωσε τη χώρα από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου, ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια στην ιστορία της Πορτογαλίας.

    Στην Ιταλία, πολιτικοί φορείς ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τους θανάτους που προκλήθηκαν από τον καύσωνα μετά την άρνηση του υπουργείου Υγείας να δημοσιοποιήσει στατιστικά στοιχεία.

    [10] Αργεντινή: Τέρμα στην αμνηστία στρατιωτικών του ''Βρώμικου Πολέμου''

    21/8/2003 10:49:00 πμ

    Η Γερουσία της Αργεντινής άνοιξε το δρόμο για την άσκηση δίωξης εναντίον χιλιάδων στρατιωτικών και αστυνομικών, που κατηγορούνται για απαγωγές, βασανιστήρια και εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας (1976-83). Το πράσινο φως δόθηκε με την ακύρωση δύο νόμων, της δεκαετίας του 80, που χορηγούσαν αμνηστία. Με την ενέργεια αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διεξαγωγής περίπου 2.300 δικών, που αφορούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζουν ότι η ακύρωση της αμνηστίας θα επιτρέψει τις εκδόσεις εγκληματιών -όπως συνέβη στις 25 Ιουλίου με σχετικό αίτημα του Ισπανού δικαστή Μπ. Γκαρθόν για 45 πρώην αξιωματικούς- ενώ παράλληλα θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα για όλη τη Λατινική Αμερική, όπου σε πολλές χώρες -όπως η Χιλή- είναι ακόμη επίκαιρος ο διάλογος για τον τρόπο αντιμετώπισης των εγκλημάτων των παρελθόντων δικτατορικών καθεστώτων τους.

    Εγκριση με μεγάλη πλειοψηφία

    Μετά από συζητήσεις που κράτησαν εννιά ώρες, η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η Βουλή την περασμένη εβδομάδα για την ακύρωση της αμνηστίας στους πρώην αξιωματικούς των δικτατορικών καθεστώτων που ευθύνονταν για βασανισμούς και δολοφονίες αριστερών πολιτών κατά τη διάρκεια του ''Βρώμικου Πολέμου'' της περιόδου 1976-83.

    Η απόφαση εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των 51 παρόντων γερουσιαστών, δίχως ο πρόεδρος της συνόδου Χοσέ Λουίς Γκιόζα να μετρήσει τις ψήφους.

    Η ψηφοφορία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή έρχεται να ενισχύσει τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ -που κι ο ίδιος υπήρξε θύμα της δικτατορίας ως φοιτητής- προς το Ανώτατο Δικαστήριο να καταλήξει σε μία τελεσίδικη απόφαση όσον αφορά τους νόμους που χορηγούσαν αμνηστία σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς, κατηγορουμένους για την εξόντωση ή εξαφάνιση πάνω από 30.000 ανθρώπων στην περίοδο της δικτατορίας.

    Τον τελικό λόγο έχει τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά η απόφαση δεν προβλέπεται να εκδοθεί σύντομα καθώς έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος του σώματος Χούίο Ναζερένο προκειμένου να αποφύγει την ατιμωτική αποπομπή του από τη Βουλή και δεν έχει οριστεί ακόμη ο διάδοχός του.

    Πάντως οι ηγετικές φυσιογνωμίες της δικτατορίας δεν απειλούνται ευθέως από την ακύρωση της αμνηστίας. Ο Χόρχε Βιντέλα και ο Εμίλιο Μασέρα είχαν δικαστεί και καταδικαστεί το 1985 μαζί με άλλα τρία στελέχη της χούντας και λίγα χρόνια αργότερα είχαν αμνηστευτεί από τον τότε πρόεδρο Κάρλος Μένεμ.

    [11] Στο επίκεντρο η ασφάλεια στη Βαγδάτη

    21/8/2003 7:46:00 μμ

    Προβληματισμός και ανησυχία μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του κτιρίου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με διακήρυξη του επαναλαμβάνει την απόφαση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τον ιρακινό λαό, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προωθούν νέο ψήφισμα για το Ιράκ, με το οποίο θα ενθαρρύνονται και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στον αμερικανοβρετανικό συνασπισμό. Νωρίτερα, την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν το έργο τους στην περιοχή, υπογράμμισε ο Κόφι Ανάν.

    Βαρύ πένθος στην έδρα του ΟΗΕ

    Στο μεταξύ, συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έδρα του ΟΗΕ. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, αλλά και αρκετοί τουρίστες και Νεοϋορκέζοι, κατέθεσαν λουλούδια σε χώρο του κτηρίου στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης.

    Με μήνυμά του προς το προσωπικό του Οργανισμού, ο γενικός γραμματέας, Κόφι Ανάν, διατυπώνει την άποψη ότι "η 19η Αυγούστου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη πολλών στα ΗΕ, ως η χειρότερη ημέρα της ζωής τους στον Οργανισμό. Η απώλεια, η δολοφονία των συναδέλφων, προεξάρχοντος του Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, δεν εξηγείται ούτε και μπορεί να δικαιολογηθεί".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει η σκέψη για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Γ.Γ. τόνισε ότι "το θέμα μπορεί να τεθεί προς συζήτηση", όμως σε αυτή τη φάση δε βλέπει ρόλο των κυανόκρανων στην περιοχή.

    Αναφορικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, ανέφερε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση άλλου χώρου, καθώς οι λειτουργίες του στο Ιράκ έχουν "εκ των πραγμάτων ανασταλεί προσωρινά", ενώ παραδέχθηκε πως οι τελευταίες εξελίξεις στη Βαγδάτη θα οδηγήσουν σε επανεκτίμηση του καθεστώτος ασφάλειας των υπηρεσιών του ΟΗΕ και σε άλλες χώρες.

    Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα και εξέφρασε θλίψη και αποτροπιασμό.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ μελετούν την πιθανότητα ενός νέου ψηφίσματος για το Ιράκ, ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Νεγκροπόντε τόνισε ότι τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα αυτό με τις άλλες χώρες, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με το περιεχόμενο του νέου ψηφίσματος.

    Ταλαμπανί: Υπήρχαν φήμες για επικείμενη επίθεση

    Εργο φανατικών μουσουλμάνων που έχουν διεισδύσει στο Ιράκ ευθύνονται χαρακτήρισε την επίθεση αυτοκτονίας ο Κούρδος ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπανί, μέλος του 25μελούς Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Ιράκ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανές και νέες επιθέσεις.

    Ο Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία, απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από τις επιθέσεις να βρίσκονται οπαδοί του Σαντάμ.

    ''Οι τρομοκρατικές αυτές δραστηριότητες στο Ιράκ διαπράττονται από φανατικούς Μουσουλμάνους είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποιούν σε όλον τον κόσμο'' πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Κούρδο ηγέτη, εξτρεμιστές μουσουλμάνοι από τη Σαουδική Αραβία, μέλη της Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων συγκεντρώνονται στο Ιράκ, διεισδύοντας από τα νότια και τα δυτικά σύνορα της χώρας.

    ''Περιμένουμε περισσότερες επιθέσεις τέτοιου είδους'' τόνισε ο Ταλαμπανί.

    Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπήρχαν φήμες για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του ΟΗΕ ή των συμμαχικών δυνάμεων μετά την αιματηρή έκρηξη στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη πριν δύο εβδομάδες.

    Και ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, κατέθεσε με βεβαιότητα ότι τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα δίνουν το παρόν στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ερευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στα ερείπια του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη για την ανάσυρση τυχόν εγκλωβισμένων.

    Πάντως, μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί επίσημα μόνο τα 11 από τα ονόματα των θυμάτων και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, επειδή υπάρχουν άτομα που αγνοούνται.

    Την ίδια ώρα, ανώτερος πράκτορας του FBI στην Βαγδάτη δήλωσε ότι ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην βομβιστική επίθεση, υπαινισσόμενος ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

    Παρόλο που καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης οι πολιτικοί αναλυτές μιλούν για οργανωμένη πια αντιαμερικανική αντίσταση, από Ισλαμιστές, Σιίτες και Σουνίτες φυλάρχους αλλά και Αραβες εθελοντές από το εξωτερικό.

    Αμερικανικές πηγές αποδίδουν την επίθεση σε καμικάζι της οργάνωσης Ανσάλ αλ Ισλάμ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για πρώην οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [12] Πιάνει και πάλι δουλειά από το Σάββατο ο ΟΗΕ στο Ιράκ

    21/8/2003 5:34:00 μμ

    Διέψευσε τα σενάρια περί διακοπής των εργασιών του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο συντονιστής ανθρωπιστικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπε ο Ραμίρο Λόπεζ Ντα Σίλβα, ο ΟΗΕ θα αρχίσει εκ νέου τις εργασίες του στο Ιράκ, το Σάββατο, ενώ θα αποχωρήσουν μόνο όσοι υπάλληλοι του οργανισμού δεν είναι πλέον απαραίτητο να μείνουν. Υπογράμμισε επίσης, ότι μετά το πολύνεκρο χτύπημα της Τρίτης, θα επανεξεταστεί με σχολαστικότητα το σύστημα ασφάλειας.

    [13] Συνελήφθη ο εξάδελφος του Σαντάμ

    Πηγή: ΑΠΕ 21/8/2003 3:04:00 μμ

    Συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ο Αλι Χάσαν αλ Ματζίντ, ο διαβόητος εξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν που είναι πιο γνωστός με το παρατσούκλι ''Χημικός Αλι'', όπως μετέδωσε το CNN. Το αμερικανικό δίκτυο πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής για το πού ακριβώς συνελήφθη ο Ματζίντ, το Νο5 στον αμερικανικό κατάλογο των πιο καταζητούμενων στελεχών του πρώην ιρακινού καθεστώτος. Ο Αλι Χάσαν αλ Ματζίντ επονομάστηκε ''Χημικός Αλι'' για το ρόλο του στην επίθεση με αέρια εναντίον χιλιάδων Κούρδων το 1988.

    [14] Λύσεις για τα βαγόνια του προαστιακού

    21/8/2003 4:29:00 μμ

    Την αισιοδοξία του για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν στις συμβάσεις μεταξύ του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και ΟΣΕ για την παράδοση των βαγονιών μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι συμβάσεις, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία πήραν μέρος οι υπουργοί κ.κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, Ακης Τσοχατζόπουλος και Χρίστος Βερελής. Οι εκκρεμότητες αφορούν στο χρόνο παράδοσης και τον αριθμό των βαγονιών, είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι έχει ήδη εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στα περισσότερα θέματα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της κυβέρνησης στο θέμα αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι είναι εγγυητής των συμβάσεων, ενώ από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς, που εμπλέκεται στο θέμα λόγω της αγοράς της ΕΤΒΑ, θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιάρθρωση των συμβάσεων.

    Επίκαιρη ερώτηση 47 βουλευτών της ΝΔ για το θέμα

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για "καθυστερήσεις" στην παράδοση τροχαίου υλικού από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον ΟΣΕ, επιρρίπτουν 47 βουλευτές της ΝΔ με σχετική επίκαιρη ερώτησή τους προς τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών και Οικονομίας και Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, ερωτούν:

    - Γιατί η κυβέρνηση ανέχτηκε τις ασυγχώρητες καθυστερήσεις στο χρόνο κατασκευής και παράδοσης του τροχαίου υλικού, που προβλέπεται από τις προγραμματικές συμφωνίες που υπέγραψε ο ΟΣΕ με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    - Γιατί δεν παρενέβη έγκαιρα προκειμένου να αποτρέψει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΟΣΕ, λόγω της έλλειψης τροχαίου υλικού, δεδομένων των αυξημένων υποχρεώσεών του, ενόψει μάλιστα και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    - Γιατί η Κυβέρνηση επέτρεψε να παραβιάζονται βασικές αρχές των προγραμματικών συμφωνιών (ενίσχυση εγχώριας βιομηχανίας, αύξηση απασχόλησης, μεταφορά τεχνογνωσίας, κ.λ.π.) και να μεταφέρονται για υλοποίηση στο εξωτερικό συμβάσεις κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

    - Γιατί δεν έχει ελεγχθεί μέχρι σήμερα η Διοίκηση του ΟΣΕ για πράξεις ή παραλείψεις της στην παρακολούθηση και διαχείριση των πιο πάνω συμβάσεων, με αποτέλεσμα να θίγονται ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα του Οργανισμού.

    Εξάλλου, για το θέμα των ναυπηγείων σημειώθηκε την Τρίτη αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [15] Έρχονται ανατιμήσεις-Προσπάθειες για συγκράτηση τιμών

    Πηγή: ΝΕΤ 21/8/2003 1:50:00 μμ

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές από τον Σεπτέμβριο. Οι ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και αγαθά, είναι προ των πυλών. Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τον φόβο εκτίναξης του πληθωρισμού στα ύψη. Εκπρόσωποι της αγοράς έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής ως προς το ύψος των αυξήσεων στα σχολικά είδη, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η επιβολή πλαφόν 4% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, οι οποίες- όπως είπαν- δεν θα ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού.

    Στα ύψη οι τιμές σε τρόφιμα και υπηρεσίες

    Οι ανατιμήσεις που έρχονται, είναι:

    10% στα σχολικά είδη 2,55 - 5% σε τρόφιμα, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά 4% στα δίδακτρα και 3% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    Τα προϊόντα των οποίων οι τιμές τους εκτινάχθηκαν στα ύψη το τελευταίο 12μηνο, είναι:

    πατάτες, (αύξηση 64,9%) φρούτα νωπά, (αύξηση 34,6%) λαχανικά νωπά, (αύξηση 26,4%) φρέσκα ψάρια (αύξηση 9,8%)

    Σχετικά με τις υπηρεσίες:

    στα εισιτήρια πλοίων σημειώθηκε αύξηση 12,4% στη συντήρηση-επισκευή αυτοκινήτων σημιεώθηκε αύξηση 10,4% τα τέλη κυκλοφορίας εκτοξεύτηκαν κατά 9,6% και τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5,4%.

    Τα καύσιμα φαίνεται ότι θα συνεχίζουν να "καίνε". Ήδη από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τώρα οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 0.05% το λίτρο.

    [16] Μπεκατώρου - Τσουλφά: Πήραν το αίμα τους πίσω

    21/8/2003 7:40:00 μμ

    Στη 2η θέση της γενικής κατάταξης, στην κατηγορία 470, κατάφεραν να περάσουν οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, τερματίζοντας δεύτερες στη 2η ιστιοδρομία της Β΄ημέρας της δοκιμαστικής διοργάνωσης ιστιοπλοϊας "Αθήνα 2003 Regatta". Οι Ελληνίδες Παγκόσμιες πρωταθλήτριες ακυρώθηκαν στην πρώτη ιστιοδρομία της ημέρας, λόγω πρόωρης εκκίνησης.

    Οι τρεις πρώτες μετά από τέσσερις ιστιοδρομίες:

    1. Ουάρντ Σ - Ουάρντ Μ. (Δανία) 26 βαθμοί ποινής

    2. Μπεκατώρου - Τσουλφά (Ελλάδα) 30 βαθμοί ποινής

    3. Χέσον - Ντίκσον (Νέα Ζηλανδία) 34 βαθμοί ποινής

    [17] Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο στη Μακρόνησο

    Πηγή: ΑΠΕ 21/8/2003 4:46:00 μμ

    Η "Ρωμιοσύνη", ο "Επιτάφιος" και τα "Λιανοτράγουδα" μετά από 55 χρόνια θα σκεπάσουν τα βογκητά των αγωνιστών στη Μακρόνησο. Στις 29 και 30 Αυγούστου δύο ιστορικές συναυλίες, με τίτλο "Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο" που διοργανώνει η "Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης" θα γίνουν προσκύνημα τιμής σε αυτούς που υπέφεραν για να υπερασπίσουν τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. "Δεν θα αγαλλιάσουν μόνο οι ζωντανοί αλλά θα αναστηθούν και οι νεκροί, θα είναι μία ιεροτελεστία για τον ευαγγελιστή Γιάννη Ρίτσο" ήταν τα λιγοστά λόγια που πρόφερε συγκινημένος ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας. Μαζί του ήταν ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης που είχε την ιδέα αλλά και στήριξε ένθερμα την διοργάνωση, όπως και παλιοί αγωνιστές, όπως ο Μανόλης Γλέζος, ο Γρηγόρης Φαράκος, όπως και καλλιτέχνες και διάφοροι συντελεστές της εκδήλωσης.

    Για να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι

    "Οι αδιάβαστες σελίδες της Ιστορίας πρέπει να διαβαστούν γιατί το Μακρονήσι είναι μία πέτρινη γραμμή πόνου που πρέπει να είναι βαθιά χαραγμένη στην μνήμη", τόνισε ο Μανόλης Γλέζος επισημαίνοντας την αξία της μνήμης στην σημερινή και μελλοντική αλήθεια.

    "Σήμερα, 30 χρόνια αφότου έκλεισε και το τελευταίο κολαστήριο, και μία εικοσαετία μετά την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης που έβαλε ταφόπλακα στο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, μπορούμε επιτέλους να σκύψουμε άφοβα πάνω από την ιστορία των τόπων αυτών και να τιμήσουμε τους ανθρώπους που πλήρωσαν ακριβά το κόστος αυτής της παρανοϊκής πολιτικής" είπε ο κ. Σηφουνάκης, επισημαίνοντας πως στόχος της πολιτικής του υπουργείου του είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας των νησιών του Αρχιπελάγους που συνδέεται άρρηκτα με το ιστορικό τους παρελθόν. "Οι δύο συναυλίες της Μακρονήσου", όπως πρόσθεσε ίδιος, "θα έχουν ένα έντονο και πολύ σημαντικό συμβολισμό: το θρίαμβο της δημοκρατίας και της ελευθερίας πάνω στο δεσποτισμό μιας αυταρχικής εξουσίας". Γι αυτό και ο υπουργός ευχαρίστησε "από βάθους καρδιάς τον Μίκη Θεοδωράκη, τον δημιουργό, αγωνιστή και οδηγό της νιότης μας, για τη μεγάλη τιμή που θα κάνει σε όλους μας με τη συναυλία αυτή" και κάλεσε όλους να βρεθούν κοντά τους στη μεγάλη αυτή ιστορική στιγμή της ελληνικής κοινωνίας.

    "Η Τέχνη μπορεί να μας θυμίζει αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάμε" τόνισε επίσης και ο κ. Λυκούδης μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ, ενώ ο μακρονησιώτης κ. Τσουκνίδας επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επαναφέρει αξίες μιας άλλης εποχής σκληρής αλλά και λαμπρής ταυτόχρονα.

    Ολα διοργανώνονται άψογα στην κάθε λεπτομέρεια

    Το εγχείρημα της διοργάνωσης των συναυλιών στη Μακρόνησο ήταν ένας πραγματικός άθλος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το νησί παραμένει μέχρι σήμερα ένας άγριος πέτρινος τόπος, χωρίς καμία υποδομή, αφού ούτε καν ηλεκτροδοτείται. Μόνο αρκετά γιδοπρόβατα και ένας βοσκός έχουν βρει στα τόσα χρόνια καταφύγιο στο ξερονήσι του μαρτυρίου. Γιδοπρόβατα που βεβηλώνουν τον ιερό χώρο και πρέπει να απομακρυνθούν όπως τόνισαν οι παλιοί αγωνιστές της Δημοκρατίας.

    Αλλά αν η Μακρόνησος ήταν τόπος αφιλόξενος για αυτούς που μαρτύρησαν εκεί, θα είναι χωρίς ταλαιπωρία για τα 2.000 τουλάχιστον άτομα που όπως αναμένεται θα απαντήσουν στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη και θα θελήσουν να μοιραστούν με όλους τους συντελεστές τις συγκινητικές αυτές στιγμές.

    Γι αυτούς υπάρχουν ειδικές οδηγίες και συστάσεις:

    - Τα λεωφορεία αναχωρούν από το πεδίο του Αρεως (Αγαλμα Αθηνάς) στις 3.30, 4.30 και 5.30, τα πλοία αναχωρούν από το λιμάνι του Λαυρίου στις 5,6,7.00 μμ.

    - Όσοι φθάσουν νωρίς θα έχουν τη δυνατότητα περιήγησης στο χώρο.

    - Η παράσταση αρχίσει στις 9.00 μμ και υπολογίζεται ότι θα τελειώσει τα μεσάνυχτα.

    - Καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να μην φέρουν παιδιά, διότι οι συνθήκες θα είναι δύσκολες και για τους ενήλικες.

    [18] Ιστορήσεις της Παναγίας σε εικόνες της Ζακύνθου

    21/8/2003 1:25:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Eκθεση με τίτλο "των χειμαζομένων η γαλήνη... Ιστορήσεις της Παναγίας σε εικόνες της Ζακύνθου" οργανώνει η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από τους σεισμούς του 1953, περιλαμβάνει εικόνες της Θεοτόκου σε αντιπροσωπευτικούς εικονογραφικούς τύπους, καθώς και απεικονίσεις της σε αφηγηματικού χαρακτήρα παραστάσεις. Σημαντικό μέρος του υλικού προέρχεται από κατεστραμμένους ναούς της Ζακύνθου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή στις 24 Αυγούστου 2003.

    Παρουσιάζονται εικόνες της Παναγίας από τη συλλογή του Μουσείου Ζακύνθου, εικόνες από ναούς του νησιού και από ιδιωτικές συλλογές, εντάσσεται η μακέτα της προσεισμικής πόλης, φωτογραφικό υλικό, τόσο από την εποχή πριν από τους σεισμούς, όσο και από την περίοδο των σεισμών, καθώς και εποπτικό και ενημερωτικό υλικό. Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και θα ευλογήσουν η Α.Θ. Παναγιώτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος, στο Μουσείο Ζακύνθου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 August 2003 - 16:56:07 UTC