Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • [02] Επαφές Σημίτη εφ΄όλης της ύλης
  • [03] Διήμερη αποχή από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων
  • [04] Απειλές Χαμάς για κλιμάκωση των επιθέσεων
  • [05] Εκρηξη στη καρδιά της Βομβάης
  • [06] Βρετανία: Εν αναμονή της κατάθεσης Μπλερ
  • [07] Στις κάλπες οι πολίτες της Ρουάντα
  • [08] Λιβερία: Αιματηρές επιθέσεις ανταρτών σε χωριά
  • [09] Κολομβία: Εκρηξη σε ποταμόπλοιο
  • [10] Αεροπορική τραγωδία στην Αϊτή
  • [11] Οχι της Αυστραλίας στην αποστολή νέων δυνάμεων
  • [12] Κούρδοι κατηγορούν την Αγκυρα για βομβαρδισμό χωριού
  • [13] Μπιτς Βόλεϊ: ''Χρυσή'' η Ιταλία - Εγκωμιαστικά σχόλια για τη διοργάνωση
  • [14] Δοκ. διοργάνωση Ιστιοπλοΐας: Αιφνίδιες μεταπτώσεις του ανέμου

    [01] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

    25/8/2003 11:28:00 πμ

    Στη διάθεση μαθητών και γονέων είναι από σήμερα οι βάσεις και για πρώτη φορά ταυτόχρονα και τα ονόματα των εισαχθέντων σε ΑΕ-ΤΕΙ. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Γ. Γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Τσουροπλής επιμαίνοντας ότι οι πίνακες των αποτελεσμάτων αποστέλλονται στις κατά τόπους Δ/νσεις Εκπαίδευσης και ακολούθως θα τοιχοκολληθούν στα σχολεία, ενώ δεν πρόκειται να αναρτηθούν στα γραφεία του υπουργείου. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η άνοδος των βάσεων σε αρκετές σχολές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τις βάσεις από την ειδική ιστοσελίδα της EΡΤonline, http://exams.ert.gr/, ενώ στο διαδικτυακό τόπο του υπ. Παιδείας http://www.ypepth.gr/ και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στο τηλέφωνο 1464 θα είναι διαθέσιμα και τα ονόματα.

    Ανοδο σημειώνουν οι βάσεις στο σύνολο των σχολών

    Προχωρώντας σε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων ο κ. Τσουροπλής σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής ηλικίας, λόγω της αυξημένης προτίμησης των μαθητών για αυτές τις σχολές, γεγονός που το απέδωσε στην προοπτική για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, λόγω, της ανάπτυξης του νέου θεσμού του ολοήμερου σχολείου.

    Επίσης άνοδο σημείωσαν οι στρατιωτικές σχολές και η Ιατρική, όπως και τα τμήματα του Γ' Επιστημονικού Πεδίου, λόγω της καλής επίδοσης των εξεταζομένων στο μάθημα της Βιολογίας, ενώ πτώσεις παρατηρήθηκαν στις σχολές Φιλολογίας και ελληνικής και ξενόγλωσσης.

    Όπως διευκρίνισε ο Γ. Γ. του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάστηκαν, γενικότερα, καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων φέτος, που, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται στο ότι οι μαθητές φαίνεται να έχουν συνηθίσει αυτό το σύστημα εκπαίδευσης και φυσικά οι επιδόσεις τους επηρεάστηκαν και από την ανάγκη και ζήτηση της αγοράς.

    Την υψηλότερη βάση κατέχει η Ιατρική σχολή Αθηνών με 19.114 μόρια, 279 μόρια υψηλότερα από πέρσι.

    Τη χαμηλότερη βάση έχει η σχολή ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας Θεσσαλονίκης με 10591 μόρια.

    Ανοδος των βάσεων σημειώνεται και στα ΤΕΙ, ειδικότερα στις σχολές πληροφορικής.

    Στις εξετάσεις μετείχαν 125982 υποψήφιοι. Εισήχθησαν οι 79591, δηλαδή το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 63,18%.

    [02] Επαφές Σημίτη εφ΄όλης της ύλης

    25/8/2003 11:21:00 πμ

    Με το μυαλό στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ξεκινούν από σήμερα μια εντατική προσπάθεια για την δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για το κυβερνών κόμμα μέχρι τις εκλογές. Από σήμερα Δευτέρα και μέχρι την Πέμπτη που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μετά τις διακοπές του Αυγούστου υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός θα έχει αλλεπάλληλες επαφές και συσκέψεις για την πορεία της οικονομίας, και το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο, καθώς και για την Παιδεία. Αυτή την ώρα έχει συνεργασία με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου ενώ στις 12.30 θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας .Το περιεχόμενό των νέων μέτρων θα ανακοινωθεί την παραμονή της επίσκεψης Σημίτη στην Θεσσαλονίκη στις 4 Σεπτεμβρίου.

    [03] Διήμερη αποχή από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων

    25/8/2003 10:07:00 πμ

    Διακόπηκε για την ερχόμενη Τετάρτη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη λόγω της αποχής, που αποφάσισαν στην πλειοψηφία τους οι συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρόμενοι για την παράτυπη, όπως υποστηρίζουν, συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Ανέστη Παπαναστασίου. Αποψη μερίδας κατηγορουμένων, όπως του Ανέστη Παπαναστασίου και Θωμά Σερίφη, ήταν να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία, ενώ αντίθετη άποψη είχε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος θεωρεί ότι η διήμερη αποχή δεν αφορά μόνο το ζήτημα του Ανέστη Παπαναστασίου, αλλά είναι μία γενικότερη κίνηση, που εκφράζει την αντίθεση σε μία σειρά παραβάσεων, που έγιναν στη δίκη αυτή.

    Ενταση στην αίθουσα του δικαστηρίου

    Με την έναρξη της διαδικασίας παρόντες ήσαν μόνο οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κώστα Τέλιου και του Πατροκλου Τσελέντη, οι οποίοι δεν έχουν συνυπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας των υπολοίπων συναδέλφων τους.

    Αποστάσεις κράτησε και ο Ανέστης Παπαναστασίου, που δήλωσε στο δικαστήριο ότι το σημαντικότερο γι' αυτόν είναι να συνεχιστεί και να τελειώσει η δίκη και να προχωρήσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο στην απόφασή του χωρίς την παραμικρή πίεση.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξέφρασε την ενόχλησή του για την εξέλιξη αυτή για την απόφαση των δικηγόρων να απέχουν, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να λήξει το 18μηνο προσωρινής κράτησης όλων των κατηγορουμένων και να εκτεθεί η χώρα.

    Ο πρόεδρος, απαντώντας στο σχόλιο του Δημήτρη Κουφοντίνα ότι δε μιλά ως αμερόληπτος δικαστής, αλλά ως ιδεολογικός αντίπαλος, τόνισε πως αυτός δικάζει ως απλός πολίτης και ως μέλος της ελληνικής κοινωνίας.

    Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να μην υπάρξει οποιαδήποτε δικαιολογία από την πλευρά των κατηγορουμένων, οι οποίοι, όπως είπε, δεν υπερασπίζονται με το σωστό τρόπο τον εαυτό τους.

    [04] Απειλές Χαμάς για κλιμάκωση των επιθέσεων

    25/8/2003 11:31:00 πμ

    Τέσσερα μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος Αχμεντ Τστάουι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσαν την Κυριακή το βράδυ, δύο ισραηλινά ελικόπτερα στην πόλη της Γάζας. Προηγουμένως (σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο), οι τέσσερις Παλαιστίνιοι, είχαν επιτεθεί με όλμους εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας. "Το Ισραήλ θα καταδιώξει τους ηγέτες της Χαμάς, αν δεν το πράξει η Παλαιστινιακή Αρχή", είχε προειδοποιήσει ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Μοσέ Γιααλόν. "Ενδεχόμενη απόπειρα της Παλαιστινιακής Αρχής να καταστείλει τη δράση της Χαμάς, θα τη φέρει αντιμέτωπη με τον παλαιστινιακό λαό", προειδοποίησε από την πλευρά του ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι ζητώντας πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Επιπλέον, το στρατιωτικό σκέλος του παλαιστινιακού κινήματος, προειδοποίησε ότι θα πάρει εκδίκηση για το θάνατο δύο μελών της οργάνωσης.

    Στο στόχαστρο των Ισραηλινών τα ηγετικά στελέχη

    Ο Τστάουι ήταν -σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο -υπεύθυνος της Χαμάς στη Γάζα για τις επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή, καταζητείτο εδώ και καιρό από το Ισραήλ με την κατηγορία ότι ήταν ο "εγκέφαλος" πολλών αντι-ισραηλινών επιθέσεων.

    Ο αδελφός του Τστάουι, Χοσάμ,δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν ο Ουαχίντ αλ Χαμς, επίσης μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και δύο φοιτητές στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας-ο Αχμεντ Αμπού Λίντα και ο Αχμεντ Αμπού Χέλαν.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν τέσσερις περαστικοί, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό παιδί που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αυτοκίνητο με τους τέσσερις παλαιστινίους ήταν σταθμευμένο περίπου μισή ώρα σε λόφο κοντά στην ακτή και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το γραφείο του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταχλάν.

    Αμερικανοί Γερουσιαστές, τάχθηκαν την Κυριακή υπέρ μίας αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή μία ελπίδα για την ειρήνη ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Έως σήμερα το παλαιστινιακό αίτημα, για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών, το οποίο απορρίπτει το Ισραήλ, έχει παραμείνει χωρίς συνέχεια.

    Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Αραφάτ-Αμπάς

    Η νέα επίθεση των Ισραηλινών κατά στελεχών της Χαμάς πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιασέρ Αραφάτ και του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς.

    Όπως σχολιάζουν παρατηρητές, ο τερματισμός της εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων φαίνεται ότι επαναφέρει τον Γιασέρ Αραφάτ στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής.

    Ο κ. Αραφάτ ζήτησε την ενεργότερη ανάμιξη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στο Μεσανατολικό ενώ παράλληλα αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του κυρίου Αμπάς στα θέματα ασφάλειας. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ζητώντας την προώθηση του λεγόμενου οδικού χάρτη.

    Παράλληλα, η οργάνωση Φατάχ, της οποίας είναι ο φυσικός ηγέτης, ασκεί όλο και πιο έντονες πιέσεις, ώστε ο γενικότερος έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας να ανατεθεί σε στέλεχός της.

    Ο κ. Αραφάτ υποστηρίζοντας την πρόταση αυτή, ανακοίνωσε τον διορισμό του πρώην επικεφαλή της προληπτικής ασφάλειας στη Δυτική Οχθη Τζιμπρίλ Ρατζούμπ ως σύμβουλου σε θέματα ασφαλείας προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει ήδη να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές πιέσεις Ισραηλινών και Ηνωμένων Πολιτειών για τον αφοπλισμό των εξτρεμιστικών οργανώσεων και η κίνηση της Φατάχ εκλαμβάνεται ως περαιτέρω υπονόμευση του ρόλου του.

    [05] Εκρηξη στη καρδιά της Βομβάης

    25/8/2003 11:37:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 53 τραυματίσθηκαν, ορισμένα σοβαρά, από τις δυο εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν σήμερα στην Βομβάη της Ινδίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην Πύλη της Βομβάης, ένα πολυσύχναστο μνημείο στην είσοδο της πόλης και κοντά στον ινδουιστικό ναό Μούμπα Ντέβι.

    [06] Βρετανία: Εν αναμονή της κατάθεσης Μπλερ

    25/8/2003 11:06:00 πμ

    Κορυφώνεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη Βρετανία, για την υπόθεση του θανάτου του επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι καθώς μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να καταθέσουν στην επιτροπή του δικαστή Μπράιαν Χάτον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν. Ο Τόνι Μπλερ θα καταθέσει την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη θα καταθέσει ο Τζεφ Χουν. Στον δικαστή Χάτον έχουν ήδη καταθέσει κατά τις οκτώ ημέρες που διεξάγεται η έρευνα οι πιο υψηλοί αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ και του υπουργείου Αμυνας. Την ίδια ώρα, σε δημοσιεύματά του ο βρετανικός Τύπος, βασιζόμενος στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο των ερευνών για την αυτοκτονία του Κέλι, τονίζει ότι, ο Τόνι Μπλερ ζήτησε ο φάκελος για το ιρακινό οπλοστάσιο να υπογραμμίζει την πυρηνική απειλή, κι αυτό μία εβδομάδα πριν τη δημοσίευσή του, τονίζει στα σημερινά του δημοσιεύματα.

    Πιέσεις Μπλερ για πυρηνικά όπλα

    ''Ο πρωθυπουργός ανησυχεί για τον τρόπο που παρουσιάζετε το ζήτημα των πυρηνικών'' τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του Μπλερ Αλασταιρ Κάμπελ, σε μνημόνιό του με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου προς τον Τζον Σκάρλετλ, πρόεδρο της κοινής επιτροπής υπηρεσιών πληροφοριών. Στο μνημόνιο αναφέρονται οι εφημερίδες Ντέιλι Τέλεγκραφ και Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    Την επαύριο, στις 18 Δεκεμβρίου, ο Κάμπελ επανέρχεται ακόμη πιό έντονα στο ζήτημα της πυρηνικής απειλής από το Ιράκ, αυτή τη φορά σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον Κάμπελ: ''Λυπούμε που σας βομβαρδίζω γύρω από το σημείο αυτά, αλλά φοβούμαι πως το τμήμα για τα πυρηνικά θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο του φακέλλου και έτσι όπως είναι διατυπωμένο τώρα, δεν είναι πολύ πειστικό'', τόνιζε.

    Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επιφορτισμένος με τις έρευνες για την αυτοκτονία του Κέλι δικαστής Χάτον φαίνεται πως ενισχύουν την πεποίθηση πως ο Μπλερ διόγκωσε το στοιχείο της ιρακινής απειλής για να κάμψει τις αμφιβολίες της κοινής γνώμης για μία εισβολή στο Ιράκ.

    Νέες αντιρρήσεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής

    Εν τω μεταξύ, πρώην μέλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών χαρακτήρισε "ασύλληπτο και απαράδεκτο" το χρονικό διάστημα των 45 λεπτών που υποστήριξε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ότι αρκεί στο ιρακινό καθεστώς για να αναπτύξει βιολογικά και χημικά όπλα, διότι η πληροφορία αυτή βασιζόταν σε μία μοναδική πηγή.

    "Ως πρώην αντιπρόεδρος της Κοινής Επιτροπής των Υπηρεσιών Πληροφοριών θεωρών ασύλληπτο κι απαράδεκτο πως μία γνώμη από την οποία εξαρτιόταν μία τόσο τρομερή απόφαση (για την έναρξη του πολέμου) βασιζόταν μόνο σε μία πηγή", τονίζει ο στρατηγός Τζον Γουόκερ, σε μία επιστολή του της 2ης Ιουλίου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του δικαστή Χάτον, ο οποίος διεξάγει τις έρευνες για τις συνθήκες της αυτοκτονίας του επιστήμονα Ντειβιντ Κέλι.

    Τα όπλα μαζικής καταστροφής, που υποτίθεται ότι κατείχε το Ιράκ, "δεν ήταν ο λόγος, αλλά η πρόφαση για να κηρυχθεί ο πόλεμος", εκτιμά ο Γουόκερ, που χρημάτισε αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού από το 1991 έως το 1994, στο ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε αποστείλει στους βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Ο ίδιος εκτιμά πως η απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας το φθινόπωρο του 2002 να περάσουν από την αμυντική στάση στην επιθετική μέσα στις ζώνες εναερίου αποκλεισμού στο Ιράκ, στόχευε στην ουσία "να προλειάνει το έδαφος", απομακρύνοντας την απειλή που αποτελούσαν οι ιρακινοί πύραυλοι Σίλκγουορμ. "Αυτό μας οδηγεί να θέσουμε το ερώτημα: πότε ελήφθη η απόφαση για να ξεκινήσει ο πόλεμος;", καταλήγει ο Γουόκερ.

    [07] Στις κάλπες οι πολίτες της Ρουάντα

    25/8/2003 9:33:00 πμ

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Ρουάντα, για πρώτη φορά μετά τη γενοκτονία του 1994, από την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών ο Πολ Καγκάμε αναμένεται ότι θα κερδίσει τους δύο αντιπάλους του και θα παραμείνει πρόεδρος. Περίπου 1900 παρατηρητές, μεταξύ των οποίων 350 ξένοι, θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα για να εξακριβώσουν εάν θα γίνουν παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες.

    Εκλογές-σταθμός στην ταραχώδη ιστορία της χώρας

    "Οι εκλογές σημαίνουν ότι έχουμε κερδίσει τα πολιτικά μας δικαιώματα. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο", δήλωσε η Μάντα Ασούμπτα, που εργάζεται σε ορφανοτροφείο, καθώς στεκόταν σε μία ουρά πολιτών, έξω από ένα γυμνάσιο στο κέντρο της πρωτεύουσας Κιγκάλι, περιμένοντας να ψηφίσει.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 16.00 το απόγευμα.

    Εκτός από τον Πολ Καγκάμε, που είναι μέλος της φυλής Τούτσι, την προεδρία διεκδικούν δύο πολιτικοί από τη φυλή Χούτου.

    Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ρουάντα, που την προεδρία της χώρες διεκδικούν περισσότεροι από έναν υποψήφιο.

    [08] Λιβερία: Αιματηρές επιθέσεις ανταρτών σε χωριά

    25/8/2003 9:20:00 πμ

    Μεγάλος αριθμός αμάχων έχασαν τη ζωή τους, καθώς πολλά χωριά πυρπολήθηκαν στην περιοχή Μπάν, στη λιβεριανή επαρχία Νίμπα, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μονρόβια, σύμφωνα με τον στρατηγό Μπένζαμιν Γίτεν, υπαρχηγό του κυβερνητικού επιτελείου δυνάμεων. Οι επιθέσεις, που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αποδόθηκαν στους αντάρτες του κινήματος Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία (LURD) και του Κινήματος για τη Δημοκρατία στη Λιβερία (MODEL) στην επαρχία Νίμπα.

    Μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους και χίλια άτομα σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα

    ''Οι αξιωματικοί μου επεσήμαναν πως πολλά χωριά στην περιοχή έχουν πυρποληθεί πως υπήρξαν πολλοί φόνοι. Πιστεύω πως υπήρξε μία σφαγή, όμως δεν γνωρίζουμε επακριβώς πόσα άτομα σκοτώθηκαν. Μπορεί να είναι από μία εκατοστή έως χίλιους'', τόνισε ο Μπένζαμιν Γίτεν.

    Αναφέροντας τη μαρτυρία ενός φυγά από τη Μπαν, η κρατική ραδιοφωνία στη Μονρόβια μετέδωσε πως οι αντάρτες του MODEL ξεπρόβαλλαν από τα φυλλώματα κι επιτέθηκαν στην πόλη, ανοίγοντας πυρ κατά του πληθυσμού προτού εξαφανισθούν και πάλη στα δάση. Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα από την επίθεση θα έχουν χάσει τη ζωή τους περί τα χίλια άτομα.

    ''Οι πληροφορίες μας είναι συγκεχυμένες. Γνωρίζουμε πως γίνονται μάχες στην περιοχή, που εμπλέκουν ταυτόχρονα το LURD και το MODEL. Το πρώτο μάχεται στην επαρχία Μπονγκ και το δεύτερο στη Νίμπα, επομένως μας είναι δύσκολο να πούμε περί τίνος από τα δύο πρόκειται'', τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Πληροφόρησης Ρέτζιναλντ Γκούντριτζ.

    [09] Κολομβία: Εκρηξη σε ποταμόπλοιο

    25/8/2003 9:00:00 πμ

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 38 τραυματίστηκαν όταν δύο βόμβες εξερράγησαν σε ποταμόπλοιο και σε αποβάθρα του ποταμού Αριάρι, στην περιοχή Πουέρτο Ρίκο της επαρχίας Μέτα στην Κολομβία. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα αγοράκι έξι ετών. Ο στρατός απέδωσε την επίθεση στην αριστερή οργάνωση ''Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που μάχεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες στη χώρα.

    Την πρώτη βόμβα μετέφερε μία γυναίκα η οποία είχε επιβιβαστεί σε σκάφος, που είχε μόλις διασχίσει τον ποταμό Αριάρι και είχε φθάσει στο Πουέρτο Ρίκο.

    ''Ένα μικρό σκάφος με 56 επιβάτες που διέσχιζε τον ποταμό έφθασε στο λιμάνι. Ενώ οι επιβάτες αποβιβάζονταν, ένα κιβώτιο το οποίο μετέφερε μία γυναίκα εξερράγη'', δήλωσε στρατιωτική πηγή. ''Η γυναίκα, ένα παιδί και ένας άλλος πολίτης σκοτώθηκαν και 26 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν'', πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Μία δεύτερη βόμβα εξερράγη λίγο αργότερα σε ποταμόπλοιο που ήταν γεμάτο κόσμο.

    Αντάρτες του FARC σκότωσαν το Σάββατο τον δημοσιογράφο Χουάν Μπεναβίδες και τραυμάτισαν τον συνάδελφό του Χάιμι Κονράντο στην επαρχία Πουτουμάγιο. Οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου που επέβαιναν οι δύο δημοσιογράφοι, όταν αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο, δήλωσε ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης Πουέρτο Ασις. Οι δημοσιογράφοι μετέβαιναν στην πόλη για να καλύψουν την επίσκεψη του προέδρου της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε.

    [10] Αεροπορική τραγωδία στην Αϊτή

    25/8/2003 8:55:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δεκαεννέα επιβάτες και δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους κατά την συντριβή αεροσκάφους της αϊτινής εταιρείας Τρόπικαλ Αίργουεϊς κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Καπ-Αϊτιέν, της δεύτερης μεγαλύτερης στη χώρα. Το αεροσκάφος, του οποίου ο τύπος δεν ανακοινώθηκε, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Καπ Αϊτιέν/Πορ-ντε-Παί, όταν λίγο μετά την απογείωσή του άρχισε να χάνει ύψος, προτού πέσει τελικά σε φυτεία σακχαροκάλαμου. Προσκρούοντας στο έδαφος προκλήθηκε πυρκαγιά με απέτέλεσμα και οι 21 επιβαίνοντες να απανθρακωθούν. Οι 19 επιβάτες ήταν όλοι τους Αϊτινοί, ενώ οι δύο κυβερνήτες ενδέχεται να ήταν ξένοι.

    Τη στιγμή της συντριβής στην περιοχή επικρατούσε συννεφιά.

    Σύμφωνα με το ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο Ράντιο Γκαλαξί του Πορτ-ο-Πρενς, αιτία του δυστυχήματος ενδέχεται να ήταν το άνοιγμα αμέσως μετά την απογείωση, μίας όχι καλά σφραγισμένης πόρτας του αεροσκάφους.

    Η εταιρεία Τρόπικαλ διαθέτει στόλο με δύο τύπους ελικοφόρων αεροσκαφών, τα τσεχικής κατασκευής Let 410 UVP-E, που μπορούν να μεταφέρουν έως 19 επιβάτες και τα Dash 7, της καναδικής εταιρείας Ντε Χάβιλαντ, με δυνατότητα μεταφοράς 50 επιβατών.

    [11] Οχι της Αυστραλίας στην αποστολή νέων δυνάμεων

    25/8/2003 11:08:00 πμ

    Εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ προς την Αυστραλία προκειμένου να αποστείλει ακόμη ένα εκστρατευτικό σώμα στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστραλιανής εφημερίδας The Australian. Οι ΗΠΑ θεωρούν αναγκαία την ενίσχυση των δυνάμεων στο Ιράκ, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επιβολή της τάξης και της ασφάλειας στη μετασανταμική εποχή. Ωστόσο, η απάντηση που ήρθε από επίσημα χείλη σήμερα και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Ντάουνερ ήταν για άλλη μια φορά αρνητική.

    Η Αυστραλία είναι η μόνη χώρα, πέραν της Βρετανίας, που είχε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή, όταν έγινε η εισβολή στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα The Australian, οι ΗΠΑ προσπαθούν δια της ανεπισήμου οδού να διατηρήσουν ανοιχτό το ζήτημα της αποστολής νέων αυστραλιανών δυνάμεων στην ημερήσια διάταξη των σχέσεων ανάμεσα στην Καμπέρα και στην Ουάσιγκτον.

    Μολαταύτα, ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ έχει υπογραμμίσει πως δεν πρόκειται να επανεξετάσει την αυστραλιανή στρατιωτική συμβολή, καθώς η Καμπέρα έχει πράξει ό,τι αναλογούσε στην πλευρά της πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

    "Πριν από τον πόλεμο είχαμε καταστήσει σαφές στους Αμερικανούς ότι δεν έχουμε εφεδρείες για να διατηρήσουμε στρατεύματα εκεί για μεγάλη χρονική περίοδο", δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι "έχουμε θέματα που μας ανησυχούν στην περιοχή μας".

    Στο Ιράκ παραμένουν σήμερα περίπου 500 στρατιώτες, ενώ η δύναμη που είχε πάρει μέρος στην εισβολή ανερχόταν σε 2000 άνδρες. Η Αυστραλία διατηρεί επίσης στην περιοχή του Κόλπου μία φρεγάτα, μερικά αεροσκάφη C-130 και δύο PC-3 Orion.

    [12] Κούρδοι κατηγορούν την Αγκυρα για βομβαρδισμό χωριού

    25/8/2003 8:40:00 πμ

    Το Δημοκρατικό κόμμα του Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζάνι κατηγόρησε χθες την Αγκυρα ότι βομβάρδισε ένα ιρακινό χωριό στα σύνορα με την Τουρκία, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τουρκομάνων στην περιοχή του Κιρκούκ. Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του κόμματος αναφέρεται ότι το τουρκικό πυροβολικό έπληξε με 15 οβίδες το κουρδικό χωριό Μπαρουάρι Μπάλα, που είναι κοντά στη μεθόριο. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο από τα πυρά δεν προκλήθηκαν θύματα, αλλά οι χωρικοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Αγκυρα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στο Κιρκούκ, μετά τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων ημερών που στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους.

    ''Η κατάσταση παρακολουθείται προσεκτικά από την Αγκυρα και την Ουάσινγκτον'', δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης διαδήλωση υπερεθνικιστών Τούρκων, που πραγματοποιήθηκε χθες μπροστά από τα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK) του Τζαλάλ Ταλαμπανί στην Αγκυρα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές.

    Εκατό διαδηλωτές κρατώντας τουρκικές και τουρκομανικές σημαίες θέλησαν να παραδώσουν ανακοίνωση στην αντιπροσωπεία της UPK και επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα οδόφραγμα, αλλά εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς που χρησιμοποίησαν γκλομπς. Η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές

    [13] Μπιτς Βόλεϊ: ''Χρυσή'' η Ιταλία - Εγκωμιαστικά σχόλια για τη διοργάνωση

    24/8/2003 11:25:00 μμ

    Ο "απόλυτος" τελικός, που κράτησε πάνω από 1.000 θεατές στο Ολυμπιακό Κέντρο του Μπιτς Βόλεϊμπολ με κομμένη την ανάσα. Συγκλονιστικές μονομαχίες πάνω στο φιλέ, αλλά και στην άμμο, άμυνες και επιθέσεις σεμιναριακού επιπέδου, αγωνία, θέαμα υψηλού επιπέδου και... στην ούγια να γράφει Ιταλία, η οποία νίκησε τη Νορβηγία με 2-0. Στο μεταξύ, οι Εσθονοί Κρίστιαν Κάις/Ρίβο Βέσικ κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο τουρνουά FIVB Τσάλεντζερ που ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Μπιτς Βόλεϊμπολ. Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της Αθλητικής Διοργάνωσης του Μπιτς Βόλεϊμπολ, όπως επίσης και για την ετοιμότητα του Ολυμπιακού Κέντρου, εξέφρασαν απόψε με δηλώσεις τους, ο Συντονιστής της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIVB) για το Μπιτς Βόλεϊμπολ, Ιταλός Αντζελο Σκουέο και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Μάρτων Σίμιτσεκ.

    ''Η καλύτερη εγκατάσταση στον πλανήτη''

    Οι Fabio GALLI / Riccardo FENILI αναδείχθηκαν δικαιότατα, σύμφωνα με την εξέλιξη του τουρνουά, νικητές στην Αθλητική Διοργάνωση, στην οποία εισήλθαν από την "πίσω πόρτα", καθώς η συμμετοχή τους οριστικοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από το πρώτο σερβίς. Αυτό, ωστόσο, δεν τους εμπόδισε να διανύσουν όλο το δρόμο, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και απόψε σε έναν τελικό βγαλμένο από τα highlights του αθλήματος να "κατεδαφίσουν" τα φαβορί του τουρνουά.

    Η ιταλική ομάδα, χαμένη στα βάθη της παγκόσμιας κατάταξης (μόλις στο Νο 80) και χωρίς εμπειρία και περγαμηνές σε τουρνουά διεθνούς βεληνεκούς νίκησε τους Jorre KJEMPERUD/ Vegard HOIDALEN με 2-0, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και συν τοις άλλοις φεύγει από την Αθήνα πλουσιότερη κατά 4.500 δολάρια.

    Το αποτέλεσμα: Joore KJEMPERUD / Vegard HOIDALEN (NΟΡΒΗΓΙΑ) - Fabio GALLΙ / Riccardo FENILI (ΙΤΑΛΙΑ) 0-2 (34-36, 15-21)

    Διάρκεια: 65 λεπτά.

    Στο μεταξύ, το δίδυμο από την Εσθονία επικράτησε 2-0 σετ (24-2, 21-19) των Αυστριακών Φλόριαν Γκος/Μπέρναρντ Στράους στον μικρό τελικό της διοργάνωσης και κατέλαβε την τρίτη θέση στην γενική κατάταξη.

    Ο αγώνας για την τρίτη θέση εξελίχθηκε σε μια συναρπαστική μάχη, η οποία διήρκεσε 38 λεπτά και διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά μιας αναμέτρησης που κρίνει μετάλλιο. Πέρα από την εξ ορισμού κρισιμότητα, χαρακτηρίστηκε από πολλές εντυπωσιακές φάσεις, είτε πάνω στο φιλέ, είτε στην άμμο, γεγονός που ενθουσίασε τους θεατές στο Ολυμπιακό Κέντρο του Μπιτς Βόλεϊμπολ.

    "Βρισκόμαστε στην καλύτερη εγκατάσταση για το Μπιτς Βόλεϊμπολ πάνω στον πλανήτη και είναι ιδανική για να εξυπηρετήσει τους αθλητές, τους θεατές από τις πέντε ηπείρους και όσους θα δουλέψουν εδώ. Η Eγκατάσταση είναι εκπληκτική, μοναδική, λειτουργική και ασφαλής. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να προωθήσουμε το άθλημα και με τα νυχτερινά ματς, ενώ είμαι σίγουρος ότι και οι αθλητές θα απολαύσουν τη διαμονή τους και τους Αγώνες εδώ στην Αθήνα. Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή και το προσωπικό που εργάζεται στην Εγκατάσταση", δήλωσε ο Αντζελο Σκουέο.

    Από την πλευρά του, ο Μάρτων Σίμιτσεκ δήλωσε: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την Αθλητική Διοργάνωση του Μπιτς Βόλεϊμπολ, όπου συν τοις άλλοις είχαμε και πολλούς θεατές. Η χώρα μας διαθέτει το ναό του Μπιτς Βολεϋμπολ. Εμείς, ως Oργανωτική Eπιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 βρήκαμε μια πολύ δεμένη ομάδα Εγκατάστασης που θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες της Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος των Αθλητικών Διοργανώσεων είναι να γίνεται άσκηση ώστε να γνωρίσουμε την εγκατάσταση και να καταγράψουμε τις λεπτομέρειες, ώστε να δουλέψουμε πάνω σε αυτές από εδώ και στο εξής".

    [14] Δοκ. διοργάνωση Ιστιοπλοΐας: Αιφνίδιες μεταπτώσεις του ανέμου

    24/8/2003 8:49:00 μμ

    Η σχετική άπνοια που επικράτησε την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά, προκάλεσε καθυστερήσεις στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Regatta Αθήνα 2003. Οι ιστιοδρομίες ξεκίνησαν κανονικά στις κατηγορίες 470 (ανδρών-γυναικών) και Star, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τα Finn και τα Yngling, αφού ο Αίολος «τεμπέλιαζε» και ίσα που ανάσαινε, αντί να φυσάει με δύναμη και να δώσει αέρα στα πανιά των αθλητών. Τα Finn και τα Yngling επέστρεψαν στη φιλόξενη μαρίνα του Ολυμπιακού Κέντρου, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα φυσήξει ούριος άνεμος και θα διεξάγονταν τελικά οι κούρσες. Πράγματι μετά από αρκετή ώρα ξαναβγήκαν από τη μαρίνα και πήραν τον δρόμο προς τον στίβο, όπου τελικά δόθηκε η εκκίνηση και έτσι πραγματοποιήθηκε η μία από τις δύο προγραμματισμένες για κάθε μια απ αυτές τις κλάσεις ιστιοδρομίες.

    Όμως και στα 470 και στα Star, η σχετική άπνοια δυσκόλευε τις προσπάθειες των αθλητών και είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο ιστιοδρομίες ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα, ενώ αν ο άνεμος ήταν ικανοποιητικός θα είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα. Τελικά, μετά κόπων και βασάνων, έγιναν δύο ιστιοδρομίες, στις κατηγορίες 470 και Star και από μία (αντί για δύο) στα Finn και Yngling.

    Στα 470 γυναικών, η πρώτη σημερινή ιστιοδρομία (7η συνολικά), εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο, καθώς οι Γαλλίδες Petijean και Douroux , ξεκίνησαν πολύ δυνατά, πήραν από την αρχή "κεφάλι" στην κούρσα και διατήρησαν την πρωτοπορία μέχρι το τέλος. Πίσω από τις Γαλλίδες και με διαφορά δύο λεπτών και 20 δευτερολέπτων τερμάτισε το ρωσικό σκάφος και ακολούθησε το καναδέζικο (-2:42), ενώ οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, τερμάτισαν στην πέμπτη θέση (-3:45).

    Στη δεύτερη ιστιοδρομία αυτές που "διαχειρίστηκαν" καλύτερα τους ασθενείς ανέμους ήταν οι Sesto και Reinoso από την Αργεντινή, οι οποίες οδήγησαν από την αρχή την κούρσα και τερματίσαν πρώτες. Δεύτερο ήρθε το σκάφος από τη Δανία και τρίτο το γαλλικό σκάφος που είχε κερδίσει την πρώτη κούρσα της ημέρας. Οι Ελληνίδες Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ από την άπνοια και περιορίστηκαν στην 11η θέση με διαφορά πέντε λεπτών και 43 δευτερολέπτων από τις Sesto-Reinoso.

    Η Γενική κατάταξη μετά από 8 ιστιοδρομίες:

    Name NOC 7 8 Points

    1 ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ-ΤΣΟΥΛΦΑ GRE 5 11 33

    2 PETITJEAN-DOUROUX FRA 1 3 40

    3 WARD S.-WARD M. DEN 14 2 46

    4 ILIENKO-GAPONOVICH RUS 2 6 59

    5 SESTO-REINOSO ARG 17 1 61

    6 McDOWELL-KINSOLVING USA 8 8 66

    7 ARMSTRONG-STOWELL AUS 4 18 69

    8 BASSADONE-HOPSON GBR 9 15 69

    Στα 470 ανδρών, το σκάφος από τη Δανία κυριάρχησε στην 7η ιστιοδρομία, παίρνοντας από την αρχή της κούρσας την πρωτοπορία την οποία διατήρησε μέχρι το τέλος. Για τη δεύτερη θέση έγινε "μάχη" μεταξύ τριών σκαφών από τη Σλοβενία, την Ουκρανία και την Σουηδία που πέρασαν κατά σειρά τη γραμμή τερματισμού με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους.

    Το ελληνικό σκάφος με τους Ανδρέα Κοσματόπουλο και Κώστα Τριγκώνη, ξεκίνησε σχετικά καλά, πέρασε 13ο την πρώτη σημαδούρα με διαφορά δύο λεπτών και 11 δευτερολέπτων από το πρώτο, αλλά στη συνέχεια έμεινε πίσω και τερμάτισε στην 25η θέση, με διαφορά εννέα λεπτών και 59 δευτερολέπτων από το σκάφος της Δανίας. Η δεύτερη ιστιοδρομία ήταν περιπετειώδης, καθώς η άπνοια ταλαιπώρησε τους αθλητές και είναι χαρακτηριστικό πως τελικά θεωρήθηκε ότι κανονικά τερμάτισαν μόνο τέσσερα σκάφη, αφού επτά χρεώθηκαν με άκυρη εκκίνηση, ενώ τα υπόλοιπα 19, μεταξύ των οποίων το ελληνικό, το σουηδικό, που μάλιστα προηγείται στη γενική κατάταξη, τερμάτισαν με διαφορά μεγαλύτερη των 20 λεπτών από τον πρώτο και έτσι υπολογίζεται ότι δεν τερμάτισαν και επιβαρύνονται με 31 βαθμούς ποινής. Για την ιστορία, τη νίκη σε αυτή την "τρελή" ιστιοδρομία κατέκτησε το σκάφος από την Αργεντινή ακολουθούμενο από το Αμερικάνικο και το Σλοβένικο. Οι Κοσματόπουλος-Τριγκώνης βρίσκονται πλέον στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 101 βαθμούς ποινής.

    Η Γενική κατάταξη μετά από 8 ιστιοδρομίες:

    Name NOC 7 8 Points

    1 MOLUND-ANDERSSON SWE 4 31 49

    2 FOERSTER-BURNHAM USA 9 2 53

    3 ROGERS-GLANFIELD GBR 11 31 55

    4 ZELLMER-KRABBE GER 14 31 58

    5 KLIGER-GAL ISR 24 31 65

    6 ZANDONA-TRANI ITA 10 4 65

    7 HMELJAK-NEVENCY SLO 2 3 67

    8 MARINHO-NUNES POR 16 31 73

    Στα Star, οι Βραζιλιάνοι Grael και Ferreira, παρά το γεγονός ότι δεν οδήγησαν από την αρχή την κούρσα της 7ης ιστιοδρομίας και μέχρι την προτελευταία σημαδούρα βρίσκονταν στην 3η θέση, κατάφεραν με παρατεταμένο φίνις να πάρουν τη "μπουκιά από το στόμα" των Ισπανών Bermudez-Inglesias που είχαν την πρωτοπορία στο μεγαλύτερο διάστημα της κούρσας. Την Τρίτη θέση πήρε το σκάφος από τη Γαλλία, ενώ το ελληνικό με τους Λεωνίδα Πελεκανάκη και Γιώργο Κοντογούρη, κατατάχθηκε 16ο.

    Στη δεύτερη ιστιοδρομία πρώτευσε το κροατικό σκάφος με δεύτερο αυτό από τον Καναδά και τρίτο το βρετανικό, ενώ το ελληνικό χρεώθηκε με πρόωρηση εκκίνηση και επιβαρύνθηκε με 19 βαθμούς ποινής, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 17η θέση της κατάταξης με 97 β. π. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ένας εκ των δύο Κροατών, ο Nicola Akrap, που είναι το πλήρωμα του σκάφους, έκανε το καλύτερο δώρο στον εαυτό του, αφού σήμερα έχει τα γενέθλιά του και σήμερα μαζί με τον συναθλητή του (Lovrovic) πέτυχαν την πρώτη τους νίκη σ αυτή τη Regatta.

    Η Γενική κατάταξη μετά από 8 ιστιοδρομίες:

    Name NOC 7 8 Points

    1 GRAEL-FERREIRA BRA 1 10 28

    2 BROMBY-WHITE BER 7 8 30

    3 PICKEL-KOLB GER 8 6 35

    4 CAYARD-TRINTER USA 15 7 37

    5 KATS-MARTENS NED 6 19 37

    6 LOVROVIC-AKRAP CRO 10 1 50

    7 McDONALD-BJORN CAN 4 2 51

    8 PERCY-MITCHELL GBR 5 3 55

    Στα Yngling, όπου τελικά έγινε μόνο ιστιοδρομία, οι Ελληνίδες Κατερίνα Γιακουμίδου, Ελένη Δημητρακοπούλου και Ευτυχία Μαντζαράκη, ήταν αυτές που έκοψαν πρώτες το νήμα και σημείωσαν την πρώτη τους νίκη στη Regatta Αθήνα 2003. Το ελληνικό σκάφος πέρασε δεύτερο την πρώτη σημαδούρα, τρίτο τη δεύτερη, αλλά μετά πέρασε μπροστά και κατάφερε να κερδίσει στο ?φωτο φίνις το σκάφος από τη Γερμανία, το οποίο τερμάτισε πίσω από το ελληνικό με διαφορά ενός δευτερολέπτου!. Τρίτο τερμάτισε το σκάφος από τη Νέα Ζηλανδία με διαφορά 11 δευτερολέπτων από τις ελληνίδες αθλήτριες, που τώρα βρίσκονται στην 11η θέση της γενικής κατάταξης με 43 βαθμούς ποινής.

    Η Γενική κατάταξη μετά από 7 ιστιοδρομίες:

    Name NOC 7 Points

    1 SWETT-TOUCHETTE-PURDY USA 8 19

    2 WAGNER-HOELL-LOCHBRUNNER GER 2 26

    3 ROBERTSON-AYTON-WEBB GBR 4 26

    4 TARAN-MATEVUSHEVA-KALININA UKR 10 34

    5 AZON-PISONERO-SANCHEZ ESP 9 34

    6 THIES-BES-de JONG NED 6 34

    7 JENSEN-JESPERSEN-KIEL DEN 7 38

    8 THORPE-VINSEN-LAMPERT NZL 3 40

    Στα Finn, η μοναδική ιστιοδρομία της ημέρας εξελίχθηκε σε Πολωνο-ελληνική μονομαχία, καθώς τη νίκη διεκδίκησαν με πάθος ο Kusznierewicz με τον Αιμίλιο Παπαθανασίου, οι οποίοι είχαν ξεχωρίσει μετά την έκτη σημαδούρα και τερμάτισαν με διαφορά από τους υπόλοιπους. Τελικά νικητής αναδείχθηκε ο Πολωνός, ενώ ο Παπαναθανασίου κατατάχθηκε δεύτερος με διαφορά 50 δευτερολέπτων. Τρίτος ήταν ο Αυστραλός Nossiter με διαφορά τεσσάρων λεπτών και 34 δευτερολέπτων από τον πρώτο.

    Η Γενική κατάταξη μετά από 7 ιστιοδρομίες:

    Name NOC 7 Points

    1 AINSLIE GBR 14 18

    2 GODEFROID BEL 5 32

    3 KUSZNIEREWICZ POL 1 34

    4 TRUJILLO ESP 9 36

    5 KURET CRO 6 40

    6 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ GRE 2 43

    7 FLORENT FRA 20 44

    8 NOSSITER AUS 3 49

    Αύριο, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένο να γίνουν ιστιοδρομίες στις κατηγορίες Mistral ανδρών-γυναικών, Europe, Laser, 49er, Tornado και Star, ενώ ρεπό θα έχουν τα 470, Finn και Yngling. Ωστόσο, μετά τις σημερινές αναβολές των δεύτερων ιστιοδρομιών στις κατηγορίες Finn και Yngling και προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος θα γίνει από μία ιστιοδρομία σε κάθε κατηγορία, Αιόλου επιτρέποντος, βέβαια. Πάντως αυτό που έχει σημασία είναι πως σε όλες τις κατηγορίες της Regatta Αθήνα 2003, έχουν γίνει περισσότερες από 6 ιστιοδρομίες, δηλαδή ο μίνιμουμ αριθμός που απαιτείται για την ανάδειξη των νικητών.

    Σημειώνεται ότι είναι πιθανόν μετά την εκδίκαση των όποιων ενστάσεων να υπάρξουν αλλαγές στη γενική κατάταξη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 August 2003 - 9:18:21 UTC