Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αμφιάλη
  • [02] Xωρίς ''απρόοπτα'' αναχώρησε το ''Εξπρες Ολύμπια''
  • [03] Επίσκεψη Καραμανλή στα Γρεβενά
  • [04] Σάμος: Σύγκρουση πλοίων
  • [05] Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχής της Πρέβεζας
  • [06] Απολογία Παύλου Σερίφη
  • [07] Υπόθεση Κέλι: Κατάθεση Τόνι Μπλερ
  • [08] Απορρίπτει ο Λευκός Οίκος την έκκληση Αραφάτ για εκεχειρία
  • [09] Σε θάνατο καταδικάστηκε ο δολοφόνος Τακούμα
  • [10] Κασμίρ: Επίθεση αυτονομιστών κατά στρατιωτικής περιπόλου
  • [11] OHE: Μέτρα για την προστασία του προσωπικού του
  • [12] ΗΠΑ: Δεν θα έχουμε διμερείς επαφές με τη Β. Κορέα στο Πεκίνο
  • [13] Σερβικό Κοινοβούλιο: ''Τμήμα της Σερβίας το Κόσοβο''
  • [14] ΠΓΔΜ: Απελευθέρωση αστυνομικών
  • [15] Κουβανοί λαθρομετανάστες παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ
  • [16] Mακελειό με επτά νεκρούς στο Σικάγο
  • [17] Νεκρός Βρετανός στρατιώτης
  • [18] Νέα χρυσοφόρα συμβόλαια για αμερικανικές εταιρίες στο Ιράκ
  • [19] Επιπλέον χρήματα σκοπεύει να ζητήσει ο Μπους
  • [20] Περλ: Δεν παραχωρείται η διοίκηση του Ιράκ στον ΟΗΕ
  • [21] Αλλοι δύο Αμερικανοί νεκροί - Δεν αποχωρούμε λέει ο Μπους
  • [22] Επαφές Κουλούρη για τιμολογιακή πολιτική
  • [23] Με τρία γκολ άνοιξαν για την ΑΕΚ οι πύλες του Champions League
  • [24] Μπάσκετ-Τουρνουά Ακρόπολις: Εύκολη νίκη επί της Σλοβενίας

    [01] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αμφιάλη

    28/8/2003 11:41:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11 στον 4ο όροφο πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Δήμητρος και Δαρδαναλείων στην Αμφιάλη. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν από το κτίριο με ασφάλεια τους ενοίκους, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    [02] Xωρίς ''απρόοπτα'' αναχώρησε το ''Εξπρες Ολύμπια''

    28/8/2003 11:34:00 πμ

    Ταλαιπωρία αλλά χωρίς απρόοπτα για τους 417 επιβάτες του πλοίου "Εξπρες Ολύμπια", όταν μισή ώρα μετά τον απόπλου από τον Πειραιά με προορισμό την Ικαρία και τη Σάμο, παρουσιάστηκε βλάβη στις ηλεκτρογεννήτριες. Το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά και αφού η βλάβη αποκαταστάθηκε, αναχώρησε αργά το βράδυ για τον προορισμό του.

    Στο λιμάνι του Πειραιά, από όπου απέπλευσε στις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης, επέστρεψε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ''Εξπρές Ολύμπια'', στο οποίο παρουσιάσθηκε ''μπλακ άουτ'' ενώ έπλεε με 417 επιβάτες, 4 ν.μ. έξω από το πειραϊκό λιμάνι.

    [03] Επίσκεψη Καραμανλή στα Γρεβενά

    28/8/2003 11:23:00 πμ

    Διήμερη επίσκεψη στο Νομό Γρεβενών πραγματοποιεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα θα βρεθεί στο Δημαρχείο Δεσκάτης όπου θα μετέχει στο ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ το βράδυ θα διανυκτερεύσει στη Σαμαρίνα.

    Την Παρασκευή στις 9:45 το πρωί θα επισκεφτεί την έδρα του Δήμου Θεόδωρου Ζιάκα, τους Μαυραναίους και στις 10:15 το νομάρχη Γρεβενών.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Σέργιο και αμέσως μετά θα επισκεφθεί την λαϊκή αγορά.

    Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του κ. Καραμανλή θα είναι το Δημαρχείο Γρεβενών, όπου αρχικά στις 11:10 το πρωί, θα συναντηθεί με το δήμαρχο και αμέσως μετά θα συμμετέχει σε σύσκεψη με φορείς και παραγωγικές τάξεις του Νομού.

    [04] Σάμος: Σύγκρουση πλοίων

    Πηγή: ΑΠΕ 28/8/2003 9:49:00 πμ

    Συγκρούσθηκαν τα ξημερώματα μεταξύ Σάμου - Ικαρίας το ελληνικό μότορσιπ ''Ελπίδα'' με το τουρκικό φορτηγό πλοίο ''Σερβέ Ντεβάλ'' , το οποίο με 17μελές πλήρωμα και φορτίο 3.300 τόννους λίπασμα κατευθυνόταν προς το Ισραήλ. Από τη σφοδρή σύγκρουση δεν τραυματίσθηκε κανείς από τους ναυτικούς των δύο πλοίων τα οποία υπέστησαν μόνο υλικές ζημιές. Η σύγκρουση έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

    Το ''Ελπίδα'' με τους 8 Ελληνες ναυτικούς κενό φορτίου είχε αποπλεύσει από τη Ρόδο για την Τουρκία και το ''Σερβέ Ντεβάλ'' είχε αναχωρήσει από την Ουκρανία για το Ισραήλ και όταν συναντήθηκαν τα δύο σκάφη 3 ναυτικά μίλια δυτικά της Σάμου, είχαν αντίθετη πορεία.

    Από τη σύγκρουση στο ελληνικό μοτορσιπ προκλήθηκε ρήγμα 2 μέτρων πάνω από την ίσαλο γραμμή της πλώρης, ενώ στο τουρκικό οι ζημιές είναι στην κουπαστή.

    Τα δύο σκάφη οδηγούνται συνοδεία πλωτών του Λιμενικού Σώματος στο Καρλόβασι Σάμου, όπου θα καταθέσουν οι δύο πλοίαρχοι.

    [05] Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχής της Πρέβεζας

    28/8/2003 8:21:00 πμ

    Ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.16 το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά-βορειοδυτικά της Πρέβεζας, ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    [06] Απολογία Παύλου Σερίφη

    28/8/2003 9:55:00 πμ

    Με την απολογία του Παύλου Σερίφη συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο πρόεδρος με την έναρξη της διαδικασίας ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα που υποβλήθηκε την Τετάρτη από συνηγόρους υπεράσπισης για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης για την περίπτωση του Κώστα Τέλιου.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν συντρέχει λόγος πραγματογνωμοσύνης ούτε κατάθεσης ενώπιον του δικαστηρίου ψυχιάτρου, καθώς η δομή και ο ειρμός του λόγου του Κώστα Τέλιου πείθουν ότι δεν είναι διανοητικά ασθενής και είναι σε θέση να παραστήσει τα γεγονότα όπως έχουν συμβεί.

    Ο Παύλος Σερίφης αρνήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου οποιαδήποτε σχέση του με τη 17 Νοέμβρη.

    Όπως είπε ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει για ποιον λόγο ενεπλάκη στην υπόθεση, ενώ τόνισε ότι η προανακριτική ομολογία του είναι προϊόν πιέσεων και απειλών που δέχθηκε στην Ασφάλεια.

    Σύμφωνα με τον Παύλο Σερίφη, το 1975 που φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς-αδίκημα το οποίο έχει παραγραφεί- βρισκόταν στη Γερμανία.

    Ο Παύλος Σερίφης είπε στο δικαστήριο ότι είναι εντελώς ψευδή και αναληθή αυτά που φέρεται να έχει ισχυριστεί μετά τη σύλληψή του.

    Όπως είπε στην Ασφάλεια τον ρωτούσαν για τον ξάδελφό του Γιάννη Σερίφη.

    [07] Υπόθεση Κέλι: Κατάθεση Τόνι Μπλερ

    28/8/2003 9:20:00 πμ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στις 12.30 (ώρα Ελλάδος) η κατάθεση του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώπιον της επιτροπής του δικαστή Χάτον, που διερευνά τα αίτια του θανάτου του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι. Ο Τόνι Μπλερ θα κληθεί να εξηγήσει πως δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του Ντέιβιντ Κέλι, όταν ο άτυχος καθηγητής είχε ομολογήσει στους ανωτέρους του στο Υπουργείο Αμυνας ότι είχε συναντηθεί με τον δημοσιογράφο του BBC Αντριου Γκίλιγκαν. Την Τετάρτη, ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν επέμεινε ότι δεν ευθύνεται για την αποκάλυψη της ταυτότητας του πληροφοριοδότη του ΒΒC.

    Ο φάκελος της κυβέρνησης Μπλερ

    Ο πρόεδρος του BBC

    Γκάβιν Ντέιβις

    Στο επίκεντρο της εξέτασης είναι ένας φάκελος της κυβέρνησης Μπλερ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, η οποία δημοσιεύτηκε προ 11 μηνών με τον πομπώδη υπότιτλο ότι ο Σαντάμ θα μπορούσε εντός 45 λεπτών να ενεργοποιήσει τα όπλα αυτά.

    Το BBC κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε επέμβει στο περιεχόμενο του φακέλου καθιστώντας το πιό επιθετικό με σκοπό να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στον αμερικανικό πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Αρχές Ιουλίου άρχισε να κυκλοφορεί το όνομα του καθηγητή Κέλι ως κύριας πηγής των όσων αποκάλυψε το BBC.

    Το πτώμα του βρέθηκε στις 18 Ιουλίου, σε δάσος λίγες μέρες αφότου κατέθεσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε τις κυβερνητικές εξηγήσεις για την αναγκαιότητα αυτού του πολέμου.

    Μετά τον Μπλερ θα καταθέσει στην επιτροπή ο πρόεδρος του BBC, Γκάβιν Ντέιβις και ο δημοσιογράφος και στενός φίλος του καθηγητή Κέλι, Τομ Μάνγκολντ.

    Η κατάθεση Μπλερ θα είναι ανοικτή στο κοινό και τους δημοσιογράφους αλλά δεν θα μεταδοθεί από την τηλεόραση.

    Χουν: ''Δεν γνώριζα καν ποιος είναι''

    Την Τετάρτη κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής του δικαστή Χάτον ο υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν.

    Ο Χουν που ήταν πολιτικός προϊστάμενος του καθηγητή Κέλι, επέμεινε στη θέση ότι δεν υπήρξαν από πλευράς του εσκεμμένες προσπάθειες να αποκαλυφθεί δημόσια η ταυτότητα του πληροφοριοδότη του δικτύου.

    Ο Υπουργός Αμυνας ''κάρφωσε'' την Ντάουνιγκ Στρητ τονίζοντας στον δικαστή Χάτον ότι από τη στιγμή που ο καθηγητής Κέλι ομολόγησε ότι είχε συναντηθεί με δημοσιογράφο του ΒΒC, η απόφαση να διαρρεύσει στη δημοσιότητα ότι κάποιος ανώνυμος αξιωματούχος μίλησε, ελήφθη από το γραφείο του πρωθυπουργού.

    Πιστός συνεργάτης του Μπλερ ο 49χρονος Χουν υποστήριξε ότι συνάντησε εντελώς τυχαία τον Κέλι σε γεύμα αξιωματούχων του Υπουργείου Αμυνας τον περασμένο Απρίλιο όταν είχε ήδη αρχίσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ.

    Eπίσης, πρόσθεσε ότι κατάλαβε ποιόν είχε συναντήσει τότε μόνο όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Κέλι, στα μέσα του Ιουλίου.

    ''Ειλικρινώς δεν γνώριζα ότι μιλούσα με τον δόκτορα Κέλι. Μετά το θάνατό του το έμαθα. Μία από τις κόρες του εκλιπόντος μου το υπενθύμισε. Εγώ είχα μαζί του μια κουβέντα ρουτίνας όπως έχω συνήθως με αρκετούς αξιωματούχους'', πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας.

    Οι απαντήσεις του Τζεφ Χουν στην επιτροπή Χάτον αντιμετωπίζονται πάντως με έντονη δυσπιστία και αρνητικά σχόλια από τον Βρετανικό Τύπο.

    Σύμφωνα με την "Guardian" ο Χουν επιχείρησε να αποτινάξει τις ευθύνες που του έχουν αποδοθεί και παρουσίασε ως υπευθύνους, μεταξύ άλλων, τους συμβούλους του πρωθυπουργού, Πάουελ και Κάμπελ, μία ημέρα πριν από την κατάθεση του Τόνι Μπλερ στην επιτροπή.

    Η εφημερίδα καυτηριάζει τη στάση του Χουν, ο οποίος ''εμφανίζει τον εαυτό του να μη γνώριζε τίποτα από όσα συνέβαιναν'', κάνοντας λόγο για ''έλλειμμα αξιοπιστίας του''.

    Η "Daily Telegraph" σημειώνει ότι ο Χουν ''προσπάθησε να σώσει την καριέρα του κατηγορώντας την Ντάουνινγκ Στριτ για τη δημοσιοποίηση του ονόματος του Ντέιβιντ Κέλι''.

    [08] Απορρίπτει ο Λευκός Οίκος την έκκληση Αραφάτ για εκεχειρία

    28/8/2003 10:00:00 πμ

    Γιάσερ Αραφάτ

    Την έκκληση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, να τεθεί και πάλι σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών οργανώσεων, απέρριψε ο Λευκός Οίκος καθώς η εκπρόσωπος του Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη διάλυση του δικτύου των εξτρεμιστών. Επιπλέον, και η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς απέρριψε την έκκληση Αραφάτ. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε με εκρηκτικά το πατρικό σπίτι ενός μέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για την κατοικία του Χάνι Ζακάρια, στην πόλη Καμπατίγια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε την Πέμπτη από το εμπορικό κέντρο της Νάμπλους, αλλά εισέβαλε στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό της Μπάλατα όπου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Λίγο νωρίτερα, ένοπλοι Παλαιστίνιοι είχαν εξαπολύσει επίθεση με όλμους εναντίον οικισμών Εβραίων εποίκων στη Γάζα δίχως να υπάρξουν θύματα.

    ''Εμπόδιο για την ειρήνευση ο Αραφάτ''

    "Αυτό που χρειάζεται είναι ενέργειες για τη διάλυση των τρομοκρατικών οργανώσεων και των τρομοκρατικών δικτύων", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν. Επανέλαβε δε, ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να ελέγχονται αποκλειστικά από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς και χαρακτήρισε τον Αραφάτ εμπόδιο στην διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή.

    "Ο Αραφάτ έχει για μία ακόμα φορά αποδειχθεί ότι είναι μέρος του προβλήματος. Δεν είναι μέρος της λύσης και οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να ελέγχονται από τον πρωθυπουργό, Αμπάς", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Νωρίτερα το Ισραήλ είχε απορρίψει την έκκληση Αραφάτ για εκεχειρία ως "προπαγάνδα" και επανέλαβε ότι θα εξακολουθήσει να πλήττει στόχους των ριζοσπαστικών οργανώσεων.

    "Η Χαμάς απορρίπτει την έκκληση για την επανάληψη της εκεχειρίας, επειδή την τορπίλισαν οι κατακτητές σιωνιστές με τις δολοφονίες γυναικών, παιδιών και παλαιστινίων πολιτικών ηγετών" τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελαζίζ αλ Ράντισι.

    ''Ο πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ καλεί όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην εκεχειρία, ώστε να δώσουν μία ευκαιρία στις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες για εφαρμογή του οδικού χάρτη, με τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί'', ανέφερε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από το γραφείο Τύπου του Αραφάτ.

    [09] Σε θάνατο καταδικάστηκε ο δολοφόνος Τακούμα

    28/8/2003 8:37:00 πμ

    Σε θάνατο καταδικάστηκε την Πέμπτη από δικαστήριο του Τόκιο ο 39χρονος Μαμόρου Τακούμα, που πριν δύο χρόνια είχε δολοφονήσει με μαχαίρι οκτώ μικρούς μαθητές στο σχολείο τους. Ο δικαστής Μασαγιούκι Καουάι διάβασε την δικαστική απόφαση απόντος του κατηγορουμένου, τον οποίο είχε διατάξει νωρίτερα να εγκαταλείψει την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο Τακούμα, που παραδέχτηκε την ενοχή του είχε ζητήσει να μιλήσει πριν την ανακοίνωση της ετυμογορίας αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

    Ήθελε να πληρώσει για τις πράξεις του

    Στις 8 Ιουνίου 2001 ο Τακούμα είχε εισβάλει σε δημοτικό σχολείο της πόλης Ικέντα, 400 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο και δολοφόνησε με ένα τραπεζομάχαιρο 7 μαθήτριες και έναν μαθητή, τραυματίζοντας άλλα 13 παιδιά και δύο δασκάλους.

    Το μακελειό αυτό είχε συγκλονίσει τους Ιάπωνες που αξίωσαν από την κυβέρνησή τους την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία.

    Αν και και κατά το παρελθόν ένας ψυχίατρος είχε διαγνώσει στοιχεία σχιζοφρένειας στον Τακούμα το δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον δράστη εκτιμώντας ότι στη διάρκεια της επίθεσης λειτούργησε με πλήρη συνείδηση.

    Ο δράστης, κατά την προκαταρκτική διαδικασία είχε δηλώσει ότι ήθελε να πληρώσει για τις πράξεις του με τη ζωή του.

    [10] Κασμίρ: Επίθεση αυτονομιστών κατά στρατιωτικής περιπόλου

    28/8/2003 11:26:00 πμ

    Μουσουλμάνοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον ινδικής στρατιωτικής περιπόλου στο Κασμίρ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας περαστικός και να τραυματιστούν άλλοι τρεις, ανακοίνωσε η αστυνομία. Την ίδια ώρα μία νάρκη εξερράγη στο βόρειο Κασμίρ,αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Νωρίτερα, Ινδοί στρατιώτες εισέβαλαν σε ένα ξενοδοχείο του Κασμίρ, όπου φέρεται ότι είχαν ταμπουρωθεί ύποπτοι αυτονομιστές και βρήκαν τρία πτώματα. Οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου έπιασαν φωτιά. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των αρχών ασφαλείας, οι νεκροί δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη.

    Επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού

    ''Σώσαμε έξι ανθρώπους που έμειναν στο ξενοδοχείο χτες τη νύχτα'' πρόσθεσε ο ίδιος.

    Σύμφωνα με τις αρχές, την Τετάρτη αυτονομιστές εκτόξευσαν χειροβομβίδες στην πόλη Σριναγκάρ του Κασμίρ και μια αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη σε άλλη πόλη.

    Το κύμα των επιθέσεων των αυτονομιστών συνέπεσε με την επίσκεψη στο Κασμίρ του Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί για τη διοργάνωση ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης.

    Περισότεροι από 38.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κασμίρ τα τελευταία 14 χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέγερση των μουσουλμάνων αυτονομιστών.

    [11] OHE: Μέτρα για την προστασία του προσωπικού του

    28/8/2003 10:33:00 πμ

    Τη λήψη μέτρων για την προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ και μελών ανθρωπιστικών αποστολών που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές, αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η απόφαση παροτρύνει τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να τιμωρούν τους υπευθύνους ανάλογων παραβάσεων, τις οποίες θεωρεί ως "εγκλήματα πολέμου", ενώ ταυτόχρονα ζητεί από όλα τα κράτη να λάβουν μέτρα για την ασφαλή και ελεύθερη κίνηση των μελών του Οργανισμού και των ανθρωπιστικών αποστολών.

    Ανάν: Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα

    Σύμφωνα με την απόφαση, επαναβεβαιώνεται η υποχρέωση όλων των εμπόλεμων μερών να σεβαστούν τις σχετικές κανονιστικές αρχές του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας την αποφασιστικότητα των μελών του Σώματος να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

    Η απόφαση ελήφθη μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, λόγω έντονων διαβουλεύσεων και αφού ξεπεράστηκε η πιθανότητα αμερικανικού βέτο, λόγω αντιρρήσεων της Ουάσιγκτον σε κάθε αναφορά σε δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και στο Καταστατικό της Ρώμης.

    Την απόφαση προωθούσε από τον περασμένο Απρίλιο το Μεξικό, το οποίο επέμενε στη συμπερίληψη αναφορών σε δικαιοδοτικό ρόλο του ΔΠΔ, αλλά αναγκάσθηκε να αποσύρει κάθε αναφορά σε αυτόν προκειμένου, όχι μόνο να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να σταλεί ένα σαφές μήνυμα (όπως είπε ο πρέσβης του Μεξικού), αλλά και για να αποφευχθεί η πιθανότητα άσκησης βέτο από τις ΗΠΑ, κάτι που θεωρείτο ως πολύ πιθανό.

    Η πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση κατά του ΟΗΕ στη Βαγδάτη ανάγκασε τελικά το ΣΑ να επιταχύνει τη διαδικασία και να υιοθετήσει χωρίς πλέον καθυστέρηση τη σχετική απόφαση.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη του 15μελούς Σώματος να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται τη ζωή μελών ανθρωπιστικών αποστολών.

    Ο κ. Αναν, μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την υιοθέτηση της απόφασης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη του ΣΑ, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο στέλνεται το μήνυμα της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας για να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνους που στρέφονται κατά ανυπεράσπιστων μελών του ΟΗΕ.

    [12] ΗΠΑ: Δεν θα έχουμε διμερείς επαφές με τη Β. Κορέα στο Πεκίνο

    28/8/2003 10:10:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν το ενδεχόμενο διεξαγωγής επίσημων διμερών συναντήσεων με την Πιονγιάνγκ στις συνομιλίες που γίνονται στην Κίνα με στόχο να τερματιστεί η κρίση των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας. "Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι είχε μια ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους της Β. Κορέας στη συνάντηση που έγινε στο τέλος της ημέρας", ανέφερε μία εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, αναφερόμενη στην πρώτη ημέρα των εξαήμερων συνομιλιών. "Δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές διμερείς επίσημες συναντήσεις με τους Βορειοκορεάτες", πρόσθεσε.

    [13] Σερβικό Κοινοβούλιο: ''Τμήμα της Σερβίας το Κόσοβο''

    28/8/2003 10:00:00 πμ

    Ομόφωνα ενέκρινε το σερβικό κοινοβούλιο διακήρυξη για το Κόσοβο, στην οποία επισημαίνεται ότι η επαρχία αυτή αποτελεί τμήμα του σερβικού εδάφους. Πρόκειται για μία πολιτική ενέργεια που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αναζωπυρώσει τα πάθη στην επαρχία του Κοσόβου, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί. ''Η εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας, ως μέλους του κράτους της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, περιλαμβάνει το Κόσοβο, όχι υπό την παρούσα προσωρινή διεθνή διοίκηση'', αναφέρει η διακήρυξη που ενέκρινε το σερβικό κοινοβούλιο.

    ''Να κυρήξουμε την ανεξαρτησία μας''

    Ο Μπαϊράμ Κοζούμι, μέλος της βουλής του Κοσόβου κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι συνεχίζει την πολιτική του ανατραπέντος προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    ''Νομίζω ότι πρέπει να κηρύξουμε την ανεξαρτησία μας και να πούμε στη Σερβία ότι δεν χρειαζόμαστε να συζητούμε πλέον για οτιδήποτε άλλο πέραν της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας μας'', δήλωσε ο Κοσοβάρος βουλευτής.

    Η διακήρυξη του σερβικού κοινοβουλίου, που έχει υιοθετηθεί από τη σερβική κυβέρνηση, αναφέρει ότι το Βελιγράδι θα εξακολουθήσει να σέβεται την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία καθορίσθηκε το καθεστώς στην επαρχία μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, αλλά διατυπώνονται επικρίσεις στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ στο Κόσοβο, γιατί δεν κατάφεραν να διαφυλάξουν την ασφάλεια των μη Αλβανών και να εξασφαλίσουν την επιστροφή των χιλιάδων προσφύγων.

    [14] ΠΓΔΜ: Απελευθέρωση αστυνομικών

    28/8/2003 9:01:00 πμ

    Δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, σε επιχείρηση που ανέλαβαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, πέτυχαν την απελευθέρωση των δύο αστυνομικών οι οποίοι νωρίτερα είχαν απαχθεί από τον Αβντιλ Γιακούπι, ο οποίος είναι γνωστός ως οπλαρχηγός "Τσακάλα" και όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ως ένας από τους επικεφαλείς της αλβανικής ομάδας, "Αλβανικός Εθνικός Στρατός" (ΑΝΑ). Η απαγωγή των δύο αστυνομικών είχε συμβεί την Τετάρτη το μεσημέρι κοντά στην πόλη Κουμάνοβο.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και την σύλληψη του "Τσακάλα".

    Ο "Τσακάλα", ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο αστυνομικών που είχε απαγάγει, ζητούσε από τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι έχουν συλληφθεί για πρόσφατες "τρομοκρατικές" ενέργειες στο Κουμάνοβο.

    Ο ΑΝΑ δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2001 από ακραίους αλβανικούς κύκλους της ΠΓΔΜ, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν την διεθνοτική συμφωνία της Αχρίδας, με την οποία είχε δοθεί τότε τέλος στις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

    Η οργάνωση αυτή, φαίνεται ότι δραστηριοποιείται εκτός της ΠΓΔΜ και στο Κόσοβο καθώς και στην Νότια Σερβία.

    Η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσοβο έχει χαρακτηρίσει τον ΑΝΑ ως τρομακρατική οργάνωση και έχει απαγορεύσει την δραστηριότητα του.

    [15] Κουβανοί λαθρομετανάστες παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ

    28/8/2003 8:31:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οι ΗΠΑ επαναπροώθησαν στην Κούβα 33 άτομα που εντοπίστηκαν στη θάλασσα από την αμερικανική ακτοφυλακή, ενώ προσπαθούσαν να πλησιάσουν στις αμερικανικές ακτές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής, οι 33 λαθρομετανάστες παραδόθηκαν το πρωί της Τετάρτης στις κουβανικές αρχές, στην Μπαϊα δε Καμπένας. Από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 1.000 Κουβανοί συνελήφθησαν στη θάλασσα πριν φτάσουν στην ακτή και επαναπροωθήθηκαν στην πατρίδα τους. Η Ουάσινγκτον παραχωρεί άσυλο μόνο σε αυτούς που καταφέρνουν να πατήσουν στην ξηρά.

    [16] Mακελειό με επτά νεκρούς στο Σικάγο

    28/8/2003 12:09:00 πμ

    Ενας άνδρας, τον οποίον η αστυνομία χαρακτήρισε "δυσαρεστημένο" γιατί είχε χάσει τη δουλειά του, σκότωσε έξι ανθρώπους πριν πέσει ο ίδιος νεκρός - είτε από πυρά αστυνομικών, είτε από το ίδιο το όπλο του. Το μακελειό έγινε σε αποθήκη με ανταλλακτικά αυτοκινήτων, στο Σικάγο.

    ''Κάποιος εργαζόμενος που είτε είχε απολυθεί, είτε επρόκειτο να απολυθεί, επέστρεψε στην επιχείρηση και άρχισε να πυροβολεί'', δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σικάγο.

    Η αστυνομία ενημερώθηκε για κάποιο επεισόδιο στην περιφέρεια Μπρίτζπορτ στις 8.45 το πρωί. Μόλις οι αστυνομικοί έφθασαν στο κατάστημα όπου είχαν αναφερθεί οι πυροβολισμοί, αντάλλαξαν πυρά με τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος αρνείτο να διαπραγματευθεί μαζί τους.

    Οι αστυνομικοί απομάκρυναν όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους στο οικοδομικό τετράγωνο και απαγόρευσαν την κυκλοφορία. Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέσεις στα γύρω κτίρια.

    ''Είδαμε κάποιον να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών και οι άνθρωποι έτρεχαν να κρυφτούν σαν τρελοί. Ολοι οι αστυνομικοί καλύπτονταν πίσω από τα αυτοκίνητά τους'', δήλωσε ο Αλ Μαρτίνες, ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης που βρίσκεται κοντά στην αποθήκη με τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

    Οταν ο δράστης της επίθεσης αρνήθηκε να διαπραγματευθεί την παράδοσή του στους αστυνομικούς, οι άνδρες της αστυνομίας εισέβαλαν στην αποθήκη, απ`όπου έβγαλαν νεκρό τον δράστη της επίθεσης. Δεν έχει διευκρινισθεί ωστόσο εάν σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς, ή αυτοκτόνησε.

    [17] Νεκρός Βρετανός στρατιώτης

    Πηγή: ΑΠΕ 28/8/2003 11:06:00 πμ

    Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε στο νότιο Ιράκ όταν δέχτηκαν επίθεση 30 Ιρακινών κοντά στην πόλη Αλί Ασάρκι, στο νότιο Ιράκ. Οι στρατιώτες επέστρεφαν στη βάση τους στην Αμάρα από επιχείρηση σύλληψης Ιρακινών υπόπτων στην πόλη Αλί αλ Γκάρμπι όταν έπεσαν σε ένα πρόχειρο οδόφραγμα που είχαν στήσει οι Ιρακινοί. Η φάλαγγα των αυτοκινήτων κατευθύνθηκε προς το Αλί Ασάρκι όπου οι στρατιώτες βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα πλήθος 30 Ιρακινών. "Οι στρατιώτες επιχείρησαν να διαφύγουν αλλά οι Ιρακινοί άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους με ελαφρά όπλα και να εκτοξεύουν χειροβομβίδες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστεί άλλος ένας", τόνισε η ίδια πηγή. Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 50 βρετανοί στρατιώτες.

    [18] Νέα χρυσοφόρα συμβόλαια για αμερικανικές εταιρίες στο Ιράκ

    28/8/2003 11:04:00 πμ

    Νέα συμβόλαια στο Ιράκ αναμένεται να υπογράψουν οι αμερικανικές εταιρίες Χαλιμπάρτον και Μπέχτελ που ήδη μετέχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, γράφουν σήμερα Πέμπτη οι εφημερίδες "Ουάσινγκτον Ποστ" και "Γουόλ Στρητ Τζέρναλ". Η "Ποστ" αποκαλύπτει ότι η εταιρία πετρελαϊκού εξοπλισμού Χαλιμπάρτον, επικεφαλής της οποίας ήταν κατά το πρόσφατο παρελθόν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, αναμένεται να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα νέα συμβόλαια. Σύμφωνα με συνεργάτες του Αμερικανού βουλευτή Χένρι Οξμαν, το αμερικανικό Γενικό Λογιστήριο ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Χαλιμπάρτον, ''Μπράουν και Ρουτ'' αναμένεται να κερδίσει ''αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια'' μετά από συμβόλαιο με το Σώμα των Μηχανικών για την αποκατάσταση των πετρελαιοπηγών, γράφει η "Ποστ". Αλλά και η κατασκευαστική εταιρία Μπέχτελ εξασφάλισε συμβόλαια ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, όπως γράφει η Γουόλ Στρητ Τζέρναλ, κονδύλια κατά 50% μεγαλύτερα από ότι είχαν διατεθεί νωρίτερα στην εταιρία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο.

    [19] Επιπλέον χρήματα σκοπεύει να ζητήσει ο Μπους

    28/8/2003 9:45:00 πμ

    Την έγκριση επιπλέον κεφαλαίων για την κατοχή του Ιράκ, ενδέχεται να ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το Κογκρέσο, όπως ανέφερε την Τετάρτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές ποσό. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ", ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, είχε δηλώσει ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα κοστίσει "πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια". Πρόσθεσε ότι γίνονται "εντατικές συνομιλίες" με το συμβούλιο της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ για την προσέλκυση ξένων επενδυτών αλλά και για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλαιρ Μπούτσαν, διευκρίνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συζητά το ακριβές συμπληρωματικό ποσό που θα ζητηθεί από το Κογκρέσο. Εξάλλου, ο Μπους ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι αποφάσισε να περιορίσει τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων λόγω της οικονομικής στενότητας που προκάλεσε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

    [20] Περλ: Δεν παραχωρείται η διοίκηση του Ιράκ στον ΟΗΕ

    28/8/2003 9:24:00 πμ

    Ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Πενταγώνου, ο Ρίτσαρντ Περλ, απέκλεισε την πιθανότητα της διοίκησης του Ιράκ από τον ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι "είναι κακή ιδέα", σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα "Φιγκαρό". "Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι προσαρμοσμένο ώστε να αντιμετωπίζει τις καινούριες απειλές, όπως η διεθνής τρομοκρατία", είπε ο πρώην πρόεδρος, και πλέον απλό μέλος, του Πολιτικού Συμβουλίου Αμυνας του Πενταγώνου. "Η χάρτα του ΟΗΕ δεν επιτρέπει την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας, ακόμη και αν υπάρχει μια πραγματική απειλή για την ειρήνη στον κόσμο" πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Β. Κορέα, "το πυρηνικό πρόγραμμα της οποίας βρίθει μεγάλων κινδύνων" τους οποίους "ο ΟΗΕ αποδείχτηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει".

    ''Λύση, η εξουσία στα χέρια των Ιρακινών''

    "Σήμερα η λύση είναι να δώσουμε την εξουσία στους Ιρακινούς μόλις αυτό καταστεί εφικτό" τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσυρθούν από το Ιράκ "όσο το δυνατόν γρηγορότερα".

    "Το κυριότερο λάθος μας είναι ότι δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε στενά με τους Ιρακινούς πριν από τον πόλεμο, έτσι ώστε η ιρακινή αντιπολίτευση να είναι έτοιμη να πάρει αμέσως στα χέρια της τα πράγματα" υποστήριξε.

    Ο Περλ εκτίμησε ότι "η Γαλλία είχε άδικο" όταν ήθελε να δώσει περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούσαν για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. "Το ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής ήταν και παραμένει κρίσιμο" τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι "σύντομα" θα βρεθούν τα όπλα αυτά.

    [21] Αλλοι δύο Αμερικανοί νεκροί - Δεν αποχωρούμε λέει ο Μπους

    27/8/2003 7:43:00 μμ

    Αλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο σε ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Ιράκ. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωνε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από το Ιράκ, φοβούμενες τις τρομοκρατικές επιθέσεις ή τις ένοπλες επιθέσεις κατά των Αμερικανών στρατιωτών, και ''θα αγωνιστούν για την ασφάλεια στο Ιράκ''. Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακίνησαν εκ νέου την πιθανότητα να αποσταλεί στο Ιράκ μια πολυεθνική δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την προϋπόθεση όμως να ηγείται της δύναμης αυτής Αμερικανός.

    Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, ενώ τρείς συνάδελφοί του τραυματίστηκαν στην πόλη Φαλούτζα δυτικά της Βαγδάτης και ορμητήριο της ιρακινής αντίστασης.

    Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ από την Πρώτομαγιά και μετά υπερβαίνει σαφώς πλέον τους νεκρούς του διμήνου Μαρτίου και Απριλίου.

    ''Οι τρομοκράτες αγωνίζονται να υπονομεύσουν το μέλλον της ελευθερίας. Οσο προοδεύουμε εμείς στο Ιράκ, τόσο περισσότερο οι τρομοκράτες θα είναι απεγνωσμένοι'', δήλωσε ο Μπους που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές θα κάνει το θέμα του Ιράκ ένα από τα βασικά για την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2004.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακίνησαν εκ νέου την πιθανότητα να αποσταλεί στο Ιράκ μια πολυεθνική δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την προϋπόθεση όμως να ηγείται της δύναμης αυτής αμερικανός, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ σε συνέντευξή του.

    ''Μια ιδέα είναι να υπάρξει μια πολυεθνική δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΈ αλλά ένας Αμερικανός να είναι ο διοικητής της'', τόνισε ο κ. Αρμιτέιτζ μιλώντας σε εκπροσώπους τριών συνδικάτων του Τύπου.

    Η πρόταση αυτή είναι μια από τις πολλές που εξετάζονται από διπλωμάτες στα Ηνωμένα Εθνη τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιδιώκουν εναγωνίως την αποστολή ξένων στρατευμάτων για να ενισχύσουν τις δικές τους δυνάμεις στο Ιράκ.

    [22] Επαφές Κουλούρη για τιμολογιακή πολιτική

    28/8/2003 11:43:00 πμ

    Eκτός από την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου που δημιουργεί ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο για την επίπτωση στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης συνεχίζει τις επαφές της με τους κλάδους προκειμένου να ζητήσει αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή τους πολιτική. H απορρόφηση της αύξησης της τιμής των σιτηρών από τις αλευροβιομηχανίες και της αύξησης της τιμής των σκληρών αλεύρων από τα αρτοποιεία θα αποτελέσει το απόγευμα το θέμα συζήτησης του υφυπουργού Aνάπτυξης, Kίμωνα Kουλούρη, με τους εκπροσώπους της Oμοσπονδίας Aρτοποιών Eλλάδος και του Συνδέσμου Eλλήνων Aλευροβιομηχάνων.

    Tην Παρασκευή, ο υφυπουργός θα συζητήσει με το Σύνδεσμο Iδρυτών Eλληνικών Iδιωτικών Eκπαιδευτηρίων την αύξηση των διδάκτρων για τη νέα σχολική χρονιά και ο υφυπουργός εκτιμά ότι έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, που είναι η επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν σε συμψηφισμό των αυξήσεων που είχαν και ήταν μεγαλύτετρες από αυτές που επέτρεπε ο νόμος.

    Hδη οκτώ επιχειρήσεις απειλούνται με πρόστιμα. O υφυπουργός εκτιμά ότι θα συμφωνήσει με τον κλάδο για αυξήσεις μέχρι 4%.

    [23] Με τρία γκολ άνοιξαν για την ΑΕΚ οι πύλες του Champions League

    27/8/2003 11:34:00 μμ

    Την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ πανηγυρίζει η ΑΕΚ. Μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η "Ενωση" νίκησε 3-1 τη Γκρασχόπερς ανατρέποντας το 1-0 του πρώτου αγώνα και πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους. Οι "κιτρινόμαυροι" προηγήθηκαν 3-0 στο ημίχρονο με τους Κατσουράνη (21΄), Λυμπερόπουλο (25΄) και αυτογκόλ του Καστίγιο (39΄), ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Ρίτσαρντ Νούνιες με απευθείας φάουλ στο 68΄. Λίγο αργότερα, στο 76΄, ο Λυμπερόπουλος αστόχησε σε πέναλτι που κέρδισε ο Οκκάς από τον Καστίγιο, ο οποίος αποβλήθηκε.

    Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν φαντάζονταν ότι οι "κίτρινοι" του Ντούσαν Μπάγεβιτς θα είχαν φτάσει σε σκορ πρόκρισης πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο.

    Στο 21΄ ο Βασίλης Τσιάρτας εκτέλεσε φάουλ, ο Κατσουράνης πήδηξε ψηλότερα απ΄όλους στην καρδιά της ελβετικής άμυνας και με κεφαλιά έγραψε το 1-0. Εβγαλε τη φανέλα, την ανέμισε κι έδωσε το έναυσμα να ξεσπάσουν έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους 15.000 φίλους της "Ενωσης".

    Τέσσερα λεπτά αργότερα από αριστουργηματική σέντρα του Μπορμπόκη, ο Νίκος Λυμπερόπουλος με νέα κεφαλιά έβαλε μέσα στο τέρμα τη μπάλα και τον.. Μπόρερ και γνώρισε την αποθέωση για το πρώτο του -μα και τόσο κρίσιμο- γκολ με τα κιτρινόμαυρα.

    Και το τρίτο γκολ της ΑΕΚ προήλθε από κεφαλιά, μόνο που αυτή τη φορά σημειώθηκε στο... λάθος τέρμα. Μετά το κόρνερ του Τσιάρτα, ο Καστίγιο δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Μπορέρ και το 3-0 ήταν γεγονός μόλις στο 39΄.

    Η ΑΕΚ δεν είχε την παραμικρή σχέση με την ομάδα που πριν από 14 ημέρες έχασε 1-0 στη Ζυρίχη. Ενισχυμένη με τους Οκκά, Λυμπερόπουλο, Αμπονσά ("εξαφάνισε" τον Νούνιες, όποτε χρειάστηκε να παίξει ένας εναντίον ενός) και με τον Γεωργέα να καλύπτει επάξια το κενό του Κασάπη, οι Ελβετοί δεν είχεν τύχη στη Λεωφορο Αλεξάνδρας. Ο Μπάγεβιτς ανησύχησε λίγο στις αρχές του Β΄ ημιχρόνου με τον τραυματισμό του Γεωργάτου και "ανακάτεψε την τράπουλα" αποσύροντας και τον Τσάρτα, ενώ μπήκαν στο γήπεδο οι Ναλιτζής, Μαλαδένης. Μολονότι, λοιπόν, τα "άκρα" της ΑΕΚ είχαν αποκοπεί εντελώς (έξω ο Γεωργάτος, τραυματίες οι Κασάπης, Κάκης) η GCZ αδυνατούσε να συνέλθει από το σοκ.

    Μόνο ο Μπορέρ έδειχνε να πιστεύει στο θαύμα και στο 57΄ απέκρουσε εντυπωσιακά τη βολίδα του Ζαγοράκη, κάτι που είχε κάνει και πριν το 3-0 (στο 37΄) σε τετ-α-τετ με τον Οκκά. Κι εκεί που η "Ενωση" βάδιζε... χαλαρά προς τη νίκη, ο Ρίτσαρντ Νούνιες αποφάσισε να μετατρέψει το ματς σε θρίλερ. Αυτός ο εκπληκτικός σκόρερ από την Ουρουγουάη, με απευθείας φάουλ "κάρφωσε" τη μπάλα στα δίχτυα του Χιώτη στο 68΄.

    Ξαφνικά η Γκρασχόπερς αποφάσισε να... χαρίσει την πρόκριση στην ελληνική ομάδα, όταν ο Καστίγιο μ΄ένα τραγικό λάθος χάρισε τη μπάλα στον Οκκά και στη συνέχεια τον ανέτρεψε.

    Πέναλτι και αποβολή στο 76΄ όμως η ΑΕΚ φαίνεται πως ήθελε να κρατήσει έως το τέλος σε μεγάλη αγωνία τους οπαδούς της. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος με πολύ κακή εκτέλεση, έστειλε τη μπάλα άουτ...

    Ολα κρέμονταν πλέον σε μια κλωστή, αφού ένα γκολ θα έστελνε τη Γκρασχόπερς στους ομίλους. Ευτυχώς η ελληνική ομάδα γλύτωσε όταν στο 93΄ κεφαλιά του Αλφρεντ "έξυσε" το αριστερό δοκάρι του Χιώτη. Η ΑΕΚ κράτησε το 3-1 και πήρε την πρόκριση που τόσο πολύ χρειαζόταν.

    Διαιτητής: Λουσίλιο Μπατίστα Κόρτεζ Καρντόσο (Πορτογαλία)

    Κίτρινες: Γκαμπόα, Αλφρεντ, Γεωργάτος, Ζαγοράκης

    Κόκκινη: Καστίγιο (76΄)

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μπορμπόκης, Αμπονσά, Καψής, Γεωργέας, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Γεωργάτος (61΄ Ναλιτζής), Τσάρτας (53΄ Μαλαδένης), Λυμπερόπουλος (79΄ Κωστένογλου), Οκκάς

    ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡΣ: Μπορέρ, Γκαμπόα, Καστίγιο, Σπίτσερ, Ταραράκε, Μιτρέφσκι, Μάγκρο (55΄ Τσάτρουκ), Εδουάρδο (46΄ Αλφρεντ), Λίχσταϊνερ (78΄ Γκάνε) Πέτριτς, Νούνιες

    [24] Μπάσκετ-Τουρνουά Ακρόπολις: Εύκολη νίκη επί της Σλοβενίας

    27/8/2003 11:34:00 μμ

    Ακόμη μία εύκολη νίκη για την εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, που επικράτησε 76-58 της Σλοβενίας και κατέκτησε το κύπελλο Ακρόπολις. Ο αγώνας διεξήχθη στο κλειστό της Γλυφάδας και πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας ήταν ο Νίκος Χατζηβρέτας με 12 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 22-10, 41-19, 63-36, 76-58


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 28 August 2003 - 9:02:26 UTC