Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Καραμανλή σε Σημίτη από τη Θεσσαλονίκη
  • [02] Εληξε η ''ομηρία'' των 58 τουριστών στην Κέρκυρα
  • [03] ''Πονοκέφαλος'' για τον Χριστόδουλο και η Ελευθερούπολη
  • [04] Αρνήθηκε κάθε συμμετοχή η Σωτηροπούλου
  • [05] Ξανανοίγει ο ''φάκελος Καζεμί'' στο Ιράν
  • [06] Βαρύ το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του Tasman Spirit
  • [07] Υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές ο Σρέντερ
  • [08] Το FBI στις έρευνες για το μακελειό στη Νατζάφ
  • [09] Στο Ιράκ ο Ισπανός υπουργός Αμυνας
  • [10] Πέντε Ιρακινοί ύποπτοι για το μακελειό στη Νατζάφ
  • [11] Επέστρεψε θριαμβευτικά η ελληνική αποστολή από το Παρίσι

    [01] Επίθεση Καραμανλή σε Σημίτη από τη Θεσσαλονίκη

    1/9/2003 11:20:00 μμ

    Για "υποκλοπή" και "αντιγραφή" των όρων, που χρησιμοποιεί η ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όπου κάλεσε τους πολίτες να συνθέσουν μαζί τον "Χάρτη της Καθημερινής Ζωής". "Θέλουμε να συνθέσουμε μαζί αυτό που, όπως είπα από τον περασμένο Απρίλιο, ονομάζουμε Χάρτη της Καθημερινής Ζωής, να συνθέσουμε ένα χάρτη-οδηγό για μας, ένα χάρτη-συμβόλαιο με τον πολίτη", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι "δεν με εκπλήσσει η απόπειρα του πρωθυπουργού να υποκλέψει τους όρους, που χρησιμοποιούμε, μιλούμε πολύ πριν από τις εκλογές του 2000, για την ανάγκη πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης".

    ''Δεν θα περάσει ο κομματικός καθεστωτισμός''

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ακόμη ότι το κόμμα του μίλησε στις αρχές του καλοκαιριού για την Ελλάδα του 2010, την προοπτική του 2010, προσθέτοντας ότι "μετά απ' όλα αυτά ήρθε ο πρωθυπουργός να μιλήσει για "Χάρτα Πραγματικής Σύγκλισης 2008", παραδέχτηκε, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έχουμε δίκιο, τόσο στις επισημάνσεις όσο και στο στρατηγικό σχεδιασμό".

    Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας, υποστήριξε ότι το μόνο ειδικό κοινό στο οποίο έχει μειώσει την ανεργία η κυβέρνηση είναι στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. "Γέμισαν τα γραφεία των υπουργείων με στρατιές ακριβοπληρωμένων συμβούλων", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "ξεπερνάει το όριο της θρασύτητας και της αναξιοπιστίας να ακούσουμε σε λίγες ημέρες τις ίδιες υποσχέσεις" και προειδοποίησε ότι "δεν θα περάσει ο κομματικός καθεστωτισμός".

    Στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση για το θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης και είπε ότι ο πρωθυπουργός από μηχανοδηγός στο τρένο της ανάπτυξης έγινε οδηγός στη διαδρομή της καθυστέρησης. Χαρακτήρισε το έργο ως "ένα ακόμη πολύ κακόγουστο ανέκδοτο του πρωθυπουργού", ενώ αναφερόμενος στο σύνολο των έργων υποδομής, που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση είπε ότι "το μόνο που καταφέρνουν είναι όταν ακούει κανείς "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" να του έρχονται στο μυαλό οι ετήσιες επικοινωνιακές επιδρομές του πρωθυπουργού και των υπουργών του".

    Σχολική στέγη και Αυτοδιοίκηση

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη στο πρόβλημα της σχολικής στέγης της περιοχής, αλλά και στα ειδικότερα προβλήματα του δήμου Αμπελοκήπων. Τέλος σχετικά με τα οικονομικά των δήμων ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπεξαιρεί τους πόρους που εισπράττει για λογαριασμό της αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι "δεν μπορεί η κυβέρνηση να παραβαίνει τους νόμους που ίδια θεσπίζει, αυτό είναι μείζον θέμα, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να ψεύδεται και να μένει ατιμώρητη".

    Τον πρόεδρο της ΝΔ υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, βουλευτές και στελέχη του κόμματος καθώς και πλήθος κόσμου, που συγκεντρώθηκε στο γήπεδο "Φιλίππου".

    Νωρίτερα ο δήμαρχος Αμπελοκήπων και εκπρόσωποι μαζικών φορέων ενημέρωσαν τον κ. Καραμανλή για τα προβλήματα του δήμου αλλά και ευρύτερα των δυτικών συνοικιών, αναφέροντας μεταξύ άλλων την ανεργία, τις ελλείψεις σε σχολική στέγη και το κυκλοφοριακό.

    Ο κ. Κυρίζογλου πρόσφερε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας μια σύνθεση από ξύλο και κρύσταλλο με το σήμα "V" της νίκης.

    Απάντηση Πρωτόπαπα

    "Ειλικρινά δεν θα θέλαμε ποτέ μα ποτέ να βρεθούμε στη θέση ενός αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αγωνιά τόσο πολύ ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ώστε επιλέγει την τακτική του "διαρκούς υστερόγραφου" των πρωτοβουλιών μας", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.

    "Όσο για την ανεργία, τον αφήνουμε στην επιλογή του να αυξάνει κάθε φορά αυθαίρετα το ποσοστό της και να επιχαίρει μετά για αυτό, την ώρα που εμείς με την πολιτική μας δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και ελπίδα ζωής για τους ανέργους μας", κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [02] Εληξε η ''ομηρία'' των 58 τουριστών στην Κέρκυρα

    1/9/2003 8:41:00 μμ

    Αίσιο τέλος, είχε η "ομηρία'' 58 Αγγλων τουριστών στην Κέρκυρα. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου λόγω της οικονομικής διαφοράς που είχε με το τουριστικό πρακτορείο, κρατούσε ως "ενέχυρο" τις αποσκευές τους. Κάποιοι προτίμησαν να φύγουν, χωρίς τις βαλίτσες τους. Τελικά οι υπεύθυνοι του τουριστικού πρακτορείου δεσμεύτηκαν ότι θα αποζημιώσουν τον ξενοδόχο και η ιδιότυπη ομηρία των τουριστών έλαβε τέλος.

    Λογάριαζαν χωρίς ....τον ξενοδόχο!

    Επεισοδιακές ήταν οι διακοπές 58 άγγλων τουριστών στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας, καθώς αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα σπασμένα της οικονομικής διαμάχης του ξενοδοχείου και του τουριστικού πρακτορείου.

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Ωκεανίς'', ζήτησε τα χρήματα που του χρωστούσε, το πρακτορείο ''COSMOS".

    Η οφειλή των 80.000 ευρώ, δεν εξοφλήθηκε ποτέ και έτσι ο ξενοδόχος αποφάσισε να λύσει το θέμα μόνος του.

    Ανάμεσα στους Αγγλους τουρίστες υπήρχαν και κάποιοι οι οποίοι έπρεπε να αναχωρήσουν αμέσως, καθώς αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

    Υπήρχαν όμως και αυτοί που συμπαρίσταντο στον ξενοδόχο.

    Το θέμα λύθηκε μετά από σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους από το τουριστικό πρακτορείο, τον ξενοδόχο αλλά και τον υπεύθυνο του ΕΟΤ.

    [03] ''Πονοκέφαλος'' για τον Χριστόδουλο και η Ελευθερούπολη

    1/9/2003 8:07:00 μμ

    Μετά το θάνατο του μητροπολίτη Ελευθερούπολης Ευδόκιμου περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το ζήτημα, που έχει ανακύψει ανάμεσα στο Φανάρι και την Εκκλησία της Ελλάδας, σχετικά με την πλήρωση των μητροπόλεων, που ανήκουν στις λεγόμενες Νέες Χώρες. Τώρα πλέον, η Εκκλησία της Ελλάδας είναι αναγκασμένη να κάνει διπλές εκλογές, τόσο για την μητρόπολη Θεσσαλονίκης όσο και για αυτή της Ελευθερούπολης, οι οποίες ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προτίθεται να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους πολιτικούς αρχηγούς, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Παιδείας, για το πρόβλημα, που έχει ανακύψει με αφορμή την πλήρωση της μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

    Προσπάθεια εμπλοκής της κυβέρνησης

    Η Εκκλησία της Ελλάδας θα στείλει την απάντηση που θα δώσει στο Πατριαρχείο, όπου αποστέλλει τον κατάλογο των υποψηφίων, όχι προς έγκριση όπως ζήτησε το Φανάρι, αλλά προς ενημέρωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, στην επιστολή προς το Φανάρι, θα επισημαίνεται ότι ο κατάλογος στέλλεται "άπαξ", όπως διαφαίνεται και από τη σύνταξη του σχετικού ανακοινωθέντος.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες και το Φανάρι από την πλευρά του θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις του σχετικά με το θέμα.

    Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής του γραφείου του Φαναρίου στην Αθήνα, πρόκειται να επισκεφτεί τον πρόεδρο της Βουλής και κυβερνητικά στελέχη.

    Εκκλησιαστικοί κύκλοι επισήμαναν ότι είναι εμφανής η προσπάθεια να εμπλακεί στη διαμάχη και η κυβέρνηση και να πάρει θέση.

    Εξάλλου, το θέμα της απάντησης της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Φανάρι αναμένεται να απασχολήσει και την αυριανή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

    [04] Αρνήθηκε κάθε συμμετοχή η Σωτηροπούλου

    1/9/2003 3:48:00 μμ

    Σε εμπάθεια απέδωσε την εμπλοκή της στην υπόθεση της 17Ν η Αγγελική Σωτηροπούλου, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας κατά τη διάρκεια της απολογίας της. Υποστήριξε ότι οι αρχές ήθελαν τον Κουφοντίνα, ενώ, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της, ανέφερε ότι οι ερωτήσεις, που δεχόταν στην Ασφάλεια αφορούσαν αποκλειστικά τον σύντροφό της, για τον οποίο το διάστημα της εξαφάνισής του της έλεγαν ότι μπορεί να τον ''έχουν οι Αμερικάνοι''. Στις επίμονες ερωτήσεις των μελών του δικαστηρίου όσο αφορά τα ''σκοτεινά'' σημεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως το όνομα και τις κρυφές δραστηριότητές του, η Σωτηροπούλου τόνισε ότι σαφώς την ενοχλούσαν κάποια πράγματα σε εκείνον, αλλά είχε κατανοήσει ότι υπήρχε ένα προσωπικό του κομμάτι, στο οποίο η ίδια δεν παρενέβαινε. Επιπλέον, όπως ανέφερε, ''δεν γίνονταν 100 ενέργειες για να πω ότι εξαφανιζόταν, δεν έλειπε απο το σπίτι, ήταν σπιτόγατος''.

    Αμφισβήτησε τα αποτυπώματα

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου υποστήριξε ότι δεν θυμάται πως βρέθηκε το αποτύπωμά της στην πόρτα της γιάφκας της οδού Δαμάρεως και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχε περάσει απ' εκεί, χωρίς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.

    Αναφερόμενη στο αποτύπωμα, που της αποδίδεται σε βιβλίο το οποίο εντοπίστηκε στο διαμέρισμα της Πάτμου, τόνισε ότι δεν πέρασε ποτέ απο εκείνο τον χώρο. Το βιβλίο, όπως είπε, μπορεί να το άγγιξε είτε στο σπίτι της, όπου ενδεχομένως το μετέφερε ο Δημήτρης Κουφοντίνας είτε να το βρήκε στο αυτοκίνητό τους.

    Ο σύζυγός της, Δ. Κουφοντίνας, άφησε να εννοηθεί στον πρόεδρο ότι τα αποτυπώματα της συντρόφου του Σωτηροπούλου που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως δεν δηλώνουν σε καμία περίπτωση σχέση της με τη ''17 Ν''. Όπως είπε, το διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως, νοικιάστηκε για συγκεκριμένους λόγους με σκοπό να μην χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα σε αντίθεση με αυτό της οδού Πάτμου, που ήταν όπως είπε, κρησφύγετο της οργάνωσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής σχετικά με τις δολοφονίες Αξαρλιάν και Περατικού, η Σωτηροπούλου είπε ότι λυπάται αφάνταστα για όλα αυτά.

    Νωρίτερα, με την έναρξη της απολογίας της, η Σωτηροπούλου υποστήριξε ότι αρνείται οποιαδήποτε σχέση της με την οργάνωση.

    Όπως ανέφερε η κατηγορουμένη, γνώριζε το Σάββα και το Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά ουδέποτε έλαβε μέρος σε ενέργεια της οργάνωσης.

    ''Αυτό που έζησα εδώ δε μπορώ να σας το περιγράψω'', είπε χαρακτηριστικά η Σωτηροπούλου, αναφερόμενη στο διάστημα πριν και μετά τη σύλληψή της, ενώ χαρακτήρισε "στημένους" τους αυτόπτες μάρτυρες της έκρηξης στον Πειραιά, οι οποίοι την εμπλέκουν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Όπως υποστήριξε η Σωτηροπούλου, έμαθε για την υπόθεση της "17Ν" από το Δημήτρη Κουφοντίνα τη νύχτα που έγινε η έκρηξη στον Πειραιά.

    Σύμφωνα με τη Σωτηροπούλου, ο Κουφοντίνας της μίλησε τότε για πρώτη φορά για την σχέση του με την οργάνωση και της εξήγησε, οπως είπε η ίδια, ότι απο εκείνη τη στιγμή θα αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα.

    [05] Ξανανοίγει ο ''φάκελος Καζεμί'' στο Ιράν

    1/9/2003 9:46:00 μμ

    Ζάχρα Καζεμί

    "Συμπληρωματική έρευνα" διατάχθηκε τη Δευτέρα από τον Iρανό δικαστή, που χειρίζεται τον φάκελο για το θάνατο της Ιρανο-καναδέζας φωτορεπόρτερ Ζάχρα Καζεμί, που συνελήφθη στις 23 Ιουνίου ενώ έπαιρνε φωτογραφίες συγγενών κρατουμένων στο χώρο γύρω από τις κεντρικές φυλακές της Τεχεράνης και υπέκυψε στις 10 Ιουλίου στο νοσοκομείο από "εγκεφαλική αιμορραγία", σύμφωνα με τον ιατροδικαστή. Ο δικαστής Γιάφαρ Ρεσαντάτι παρέπεμψε τελικά τη δικογραφία στον ανακριτή Γιαβάντ Εσμαίλι, ζητώντας να αποσαφηνιστούν το ταχύτερο δυνατόν 17 σκοτεινά κατά την άποψή του στοιχεία.

    ''Συγκάλυψη και ψεύδη''

    Μέχρι τώρα είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν δύο αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών κατηγορούμενοι για "κατά το ήμισυ προμελετημένο φόνο" στη δικαστική υπόθεση με θέμα τον θάνατο της Καζεμί.

    Υπενθυμίζεται ότι ανώνυμοι κύκλοι του υπουργείου των Πληροφοριών, που είναι στελεχωμένο από μεταρρυθμιστές, είχαν κατηγορήσει τη "συντηρητική δικαιοσύνη του Ιράν για συγκάλυψη και ψεύδη". Ο μεταρρυθμιστής Ιρανός αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Αλί Αμπταχι είχε χαρακτηρίσει "δολοφονία" τον θάνατο της Καζεμί.

    [06] Βαρύ το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του Tasman Spirit

    1/9/2003 10:11:00 μμ

    Αποζημίωση ενός δις δολαρίων αναμένεται να ζητήσουν οι πακιστανικές αρχές από τον πλοιοκτήτη του Tasmat Spitit. To πετρελαιοφόρο ιδιοκτησίας της ελληνικής εταιρείας Polembros Shiping , προσάραξε στην είσοδο του λιμανιού του Καράτσι, στις 27 Ιουλίου, έχοντας φορτίο 67.500 τόνων πετρελαίου. Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου κόπηκε στα δυο, προκαλώντας μεγάλη τεράστια οικολογική καταστροφή, ίσως την μεγαλύτερη στην ιστορία του Πακιστάν.

    [07] Υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές ο Σρέντερ

    1/9/2003 7:48:00 μμ

    Μία τρίτη κυβερνητική θητεία σε συνεργασία με τους Πράσινους του Γιόσκα Φίσερ θα επιδιώξει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση, που έγινε στο Βερολίνο. Ο Σρέντερ επισήμανε, ότι στο θέμα της επανεκλογής του πρέπει να υπάρχει σαφήνεια, επειδή στην αντίθετη περίπτωση θα επεδίωκαν ασφαλώς να αντλήσουν πολιτικά οφέλη οι πολιτικοί αντίπαλοι του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού.

    "Κανένας μας δεν θα εγκαταλείψει την γέφυρα διακυβέρνησης του πλοίου, αυτό το καθιστώ σαφές", είπε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους ο καγκελάριος προσερχόμενος στην συγκέντρωση των στελεχών του Σοσιαλδημοκραστικού Κόμματος στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Ο καγκελάριος Σρέντερ σχημάτισε πρώτη φορά ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τους Πράσινους τον Οκτώβριο του 1998 και ο κυβερνητικός συνασπισμός του επανεξελέγη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

    [08] Το FBI στις έρευνες για το μακελειό στη Νατζάφ

    1/9/2003 11:24:00 μμ

    Την ιρακινή αστυνομία θα συνδράμει το FBI προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες δολοφονίας του Σιίτη "Δεν θα κάνουμε την παρουσία μας αισθητή κατά την κηδεία", που θα γίνει την Τρίτη στην πόλη Νατζάφ με τη συμμετοχή χιλιάδων Σιϊτών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το στέλεχος του FBI στη Βαγδάτη, Τομ Φουέντες. Όπως έγινε γνωστό, το FBI θα εστιάσει τις δικές του έρευνες στις τυχόν ομοιότητες ανάμεσα στη φονική επίθεση κοντά στο τζαμί της Νατζάφ με αυτές που προηγήθηκαν, στην πρεσβεία της Ιορδανίας στις 7 Αυγούστου και στο αρχηγείο του ΟΗΕ στις 19 Αυγούστου στη Βαγδάτη.

    Αναφέρθηκε εξάλλου οτι το FBI θα κάνει έρευνες στο παγιδευμένο με εκρηκτικά μικρό λεωφορείο που προκάλεσε το μακελειό στη Νατζάφ. Το μικρό λεωφορείο έχει ήδη παραδοθεί στην ιρακινή αστυνομία και θα είναι εύκολο το FBI να εντοπίσει τα ίχνη των εκρηκτικών ουσιών.

    [09] Στο Ιράκ ο Ισπανός υπουργός Αμυνας

    1/9/2003 8:27:00 μμ

    Την επίσκεψη του στο Ιράκ, προανήγγειλε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της χώρας, ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Φεντερίκο Τρίγιο. Παράλληλα χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, μετά και τα τελευταία αιματηρά επεισόδια στην έδρα του ΟΗΕ και στη Νατζάφ. Ο Φεντερίκο Τρίγιο θα συνοδεύεται στο Ιράκ και από τους ομολόγους του της Νικαράγουας, της Ονδούρα και της Δομινικανής Δημοκρατίας, οι οποίες έχουν αποστείλει στρατεύματα στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ισπανικά στρατεύματα, έχουν αναπτυχθεί στο κεντρικό Ιράκ και βρίσκονται υπό πολωνική διοίκηση.

    [10] Πέντε Ιρακινοί ύποπτοι για το μακελειό στη Νατζάφ

    1/9/2003 8:06:00 μμ

    Περισσότερα από 120 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του κορυφαίου σιίτη κληρικού Μοχάμεντ Μπάκερ αλ-Χακίμ, σκοτώθηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το μεγαλύτερο τζαμί της ιερής πόλης των σιιτών μουσουλμάνων, Νατζάφ. Στο μεταξύ πέντε ύποπτοι, όλοι Ιρακινοί, κρατούνται για την βομβιστική επίθεση στη Νατζάφ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Χαϊντάρ αλ Ματζάλι.

    Πέντε συνολικά βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Νατζάφ το τελευταίο εξάμηνο:

    29 Μαρτίου - Παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυται σε αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο ελέγχου στη Νατζάφ. Σκοτώνονται τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες της 3ης μεραρχίας πεζικού και ο οδηγός.

    10 Απριλίου - Ο σιίτης κληρικός Αμπντέλ Ματζίντ αλ-Χοέι σκοτώνεται, σε τέμενος της Νατζάφ, θύμα της μάχης για την εξουσία στην πόλη.

    27 Ιουνίου - Στρατιώτης της αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ σκοτώνεται σε ενέδρα κοντά στη Νατζάφ.

    24 Αυγούστου - Ο σιίτης κληρικός αγιατολάχ Μοχάμαντ Σαϊντ αλ-Χακίμ τραυματίζεται και τρεις φρουροί του σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση.

    29 Αυγούστου - Ο αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπάκερ αλ-Χακίμ σκοτώνεται κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από το κύριο τέμενος της πόλης, μετά την προσευχή. Μαζί του χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 120 πιστοί.

    [11] Επέστρεψε θριαμβευτικά η ελληνική αποστολή από το Παρίσι

    1/9/2003 10:19:00 μμ

    Έφθασε απόψε στην Αθήνα η εθνική ομάδα στίβου, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι. Τους Έλληνες αθλητές, προπονητές και συνοδούς, που επέστρεψαν από την Πόλη του Φωτός με τέσσερα μετάλλια, υποδέχθηκε ο Γιώργος Λιάνης. "Μας κάνατε υπερήφανους", τους είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού και τους μετέφερε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του υπουργού πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και όλου του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρώτη έκανε την εμφάνισή της στην είσοδο της αίθουσας, που είχε διαμορφώσει ειδικά η διοίκηση του Αερολιμένα Αθηνών, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού, Μιρέλα Μανιάνι, ακολουθούμενη από την Τασούλα Κελεσίδου, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία, τον Περικλή Ιακωβάκη, χάλκινο στα 400μ εμπόδια και την Κατερίνα Βόγγολη, χάλκινο στη δισκοβολία.

    Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό και τα δεκάδες φλας, που άναψαν αστραπιαία στην εμφάνιση των αθλητών μας, η Μιρέλα Μανιάνι έσπευσε να αγκαλιάσει τους γονείς της, που υπομονετικά ανέμεναν να την υποδεχθούν με το χρυσό μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό της.

    Ο εθνικός προπονητής Οδυσσέας Παπατώλης επεσήμανε ότι η ομάδα πραγματοποίησε μία ακόμη πετυχημένη εμφάνιση στο Παρίσι: "Πλέον δίνουμε ραντεβού για του χρόνου, με την υπόσχεση ότι θα πάμε και πάλι πολύ καλά".

    Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στους πρωταγωνιστές, που τόνισαν:

    Μιρέλα Μανιάνι: "Κάναμε το καθήκον μας στους αγώνες. Νιώθω υπερήφανη. Δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά θα κάνω μια καλή προετοιμασία για να τα πάω καλά", δήλωσε η Μανιάνι, που σε σχετική ερώτηση που της έγινε, δεν αρνήθηκε βέβαια ότι στόχος της είναι ένα μετάλλιο.

    Αναστασία Κελεσίδου: "Αισθάνομαι χαρούμενη και υπερήφανη για το μετάλλιο. Κοιτάζω μπροστά. Υπάρχουν και πολλά άλλα παιδιά που μπορούν να φέρουν μεγάλες επιτυχίες για το στίβο στη χώρα μας".

    Περικλής Ιακωβάκης: "Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτό, που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι από το ξεκίνημα της προετοιμασίας μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου ώστε να είμαι απόλυτα έτοιμος".

    "Θέλω να εκφράσω ένα εύγε στα παιδιά για τις επιτυχίες τους, που αντικατοπτρίζουν και τις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ για την ανάπτυξη του αθλήματος. Αισθάνομαι σεβασμό, αγάπη και υπερηφάνεια για όλα τα παιδιά", είπε ο Γιώργος Λιάνης στη σύντομη προσφώνησή του στην τελετή υποδοχής της εθνικής ομάδας, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τους αθλητές στον Αγιο Κοσμά, όπου και θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του στίβου.

    "Εκ μέρους του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την εθνική ομάδα, η οποία για μία ακόμη φορά εκπλήρωσε το χρέος της προς την πατρίδα. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στα οποία θέλω να δηλώσω ότι θα είμαι δίπλα τους τους επόμενους έντεκα μήνες, που μεσολαβούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το επόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικό και ελπίζουμε ότι και με τη βοήθεια της Πολιτείας θα επιλυθούν τα μικρά προβλήματα που υπήρξαν", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 September 2003 - 20:53:56 UTC