Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεβίωσε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος
  • [02] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις της Ολυμπιακής
  • [03] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο
  • [04] Για απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι πανεπιστημιακοί
  • [05] Θεσ/κη: Προειδοποιεί για κλείσιμο της νομαρχίας ο Π. Ψωμιάδης
  • [06] Με εντάσεις άρχισε η απολογία του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου
  • [07] Αυξάνονται τα θύματα του τυφώνα στην Κίνα
  • [08] Παράταση ζητούν οι ΗΠΑ για το χημικό οπλοστάσιο τους
  • [09] Απειλεί με αντίποινα η Χεζμπολάχ
  • [10] Εκτέλεση πρώην πάστορα πολέμιο των αμβλώσεων
  • [11] Αυξηση των βρετανικών δυνάμεων ζητά ο Στρο
  • [12] Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για επιθέσεις στο Κιρκούκ
  • [13] Ιρακινή επίθεση εναντίον αμερικανικής φάλαγγας
  • [14] Σχέδιο δεκάδων δις ετοιμάζει ο Μπους για το Ιράκ
  • [15] Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο Σ.Α. του ΟΗΕ
  • [16] Επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στο Τικρίτ
  • [17] Παιδική έκθεση ζωγραφικής για το Περιβάλλον
  • [18] Εξι ώρες καθημερινά μπροστά στην ΤV οι νεαροί Βρετανοί

    [01] Απεβίωσε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος

    4/9/2003 10:47:00 πμ

    Μία από τις δημοφιλέστερες και πλέον χαρακτηριστικές προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθήνας και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, απεβίωσε σήμερα Πέμπτη, λίγο μετά τις 6 το πρωί, ύστερα από δίμηνη νοσηλεία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που έπασχε από χρόνια σοβαρή ασθένεια, έχασε τη μάχη με το θάνατο σε ηλικία 85 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

    Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Ευάγγελου Γιαννόπουλου τονίζοντας ότι ήταν ένας γνήσιος αγωνιστής του λαού και της Δημοκρατίας, που παρέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή στην πρώτη γραμμή των αγώνων και συνέβαλε στις επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ.

    Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένειά και τους πολιτικούς συντρόφους του Ευάγγελου Γιαννόπουλου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. "Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος υπήρξε σε όλη του τη ζωή αγωνιστής. Η μακρόχρονη πολιτική σταδιοδρομία του και η θητεία του σε δημόσια αξιώματα, ανέδειξαν τη μαχητικότητά του και τη βαθιά προσήλωση στις ιδέες του", αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου της ΝΔ και καταλήγει, "ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος υπήρξε ένας σκληρός πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος. Ο σεβασμός μας, όμως, στη συνέπειά του είναι δεδομένος".

    Το βιογραφικό του Ελληνα πολιτικού

    Γεννήθηκε το 1918 στη Μυγδαλιά Αρκαδίας.

    Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο με μεγάλη εμπειρία στα Συνταγματικά, Ποινικά και Αστικά θέματα, το 1940, πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, ενώ κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ ως διοικητής τάγματος.

    Το διάστημα 1950-1961, ήταν μέλος της ΕΠΕΚ και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Ένωσης Κέντρου.

    Κατά την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, με την ιδιότητα του δικηγόρου υπερασπίστηκε στα Έκτακτα Στρατοδικεία πολλά μέλη αντιστασιακών οργανώσεων.

    Ο ίδιος συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΚ και για τη δράση του εκτοπίστηκε και φυλακίστηκε.

    Είχε διατελέσει, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ), πρόεδρος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου και πρόεδρος της Κίνησης για την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Διεθνή Ειρήνη και Ασφάλεια (ΚΕΑΔΕΑ).

    Είχε επίσης συμμετάσχει σε πολλές Επιστημονικές και Κοινωνικές Οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, η Εταιρία Ποινικού Δικαίου, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και ο "Σύνδεσμος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων Αντιστασιακών κατά της δικτατορίας".

    Για μία εικοσαετία, τις περιόδους 1954-1967 και 1974-1981, υπήρξε νομικός σύμβουλος του Δήμου Περιστερίου.

    Το διάστημα 1956-1960, ήταν εκδότης και διευθυντής της τοπικής εφημερίδας ''Περιστεριακή Ζωή'', ενώ το 1960, εξέδωσε και διηύθυνε την εφημερίδα ''Δικηγορική Γνώμη'', η οποία διέκοψε την έκδοσή της κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών και επανεκδόθηκε το 1975.

    Το 1962, διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου. Το διάστημα 1963-1977, υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδας, από την οποία αποχώρησε ως επίτιμος πρόεδρος, ενώ τις περιόδους 1964-1967 και 1980-1981, υπήρξε μέλος του ΔΣ του Ταμείου Νομικών.

    Το 1974, ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.

    Το 1976, εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), αξίωμα το οποίο υπηρέτησε έως το 1981 αφού επανεξελέγη και το 1979. Είχε επίσης διατελέσει, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των 58 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων και Ατομικών Ελευθεριών του Δ.Σ.Α. και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου.

    Το 1976, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από τότε εκλεγόταν συνεχώς. Τον Οκτώβριο του 1981, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και από τότε εκλεγόταν συνεχώς στην ίδια περιφέρεια.

    Παράλληλα με την εκλογή του στη Βουλή, τον Οκτώβριο του 1981 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Συγκοινωνιών, στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Είχε διατελέσει γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ τον Ιούλιο του 1989, ήταν μέλος της 12μελούς προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που είχε αναλάβει τη διαλεύκανση του σκανδάλου Κοσκωτά.

    Το 1990, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ''Ένωσης Δημοκρατών Νομικών Ελλάδας'' και τον Οκτώβριο του 1995, ιδρυτικό μέλος του Ομίλου ''Γιώργος Γεννηματάς''.

    Στις 20 Μαρτίου 2000, ολοκλήρωσε την κυβερνητική του θητεία, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Δικαιοσύνης και αντικαταστάθηκε από τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτριο Γουργουράκη, ο οποίος ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός εν όψει των εκλογών της 9ης Απριλίου.

    Συνολικά, η κυβερνητική του θητεία κάλυψε μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου μία δωδεκαετία (πλέον των επτά χρόνων στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και πλέον των τεσσάρων ετών υπό τον Κώστα Σημίτη), αφού υπηρέτησε, -πάντοτε ως υπουργός- , σε πέντε υπουργεία:

    Συγκοινωνιών (21/10/1981-5/7/1982),

    Εργασίας (5/7/1982-5/6/1985, 26/7/1985-31/10/1986, 13/10/1993-8/7/1994, 22/1/1996-25/9/1996),

    Εμπορικής Ναυτιλίας (23/9/1987-18/11/1988),

    Αιγαίου (18/11/1988-2/7/1989) και

    Δικαιοσύνης (25/9/1996-20/3/2000).

    Ήταν παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Τεγοπούλου με την οποία απέκτησε ένα γιο και μία κόρη.

    Συγγραφικό Έργο

    Είχε δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τα βιβλία:

    ''Τέσσερα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας'', 1993,

    ''Ηθικά θέματα και προβλήματα της Δικαιοσύνης. Ο Aρειος Πάγος και η συγκρότησή του. Παρατηρήσεις-Παραινέσεις- Λύσεις'',

    ''Το Ανώτατο όριο διαρκείας της προφυλάκισης''.

    Τον Μάρτιο του 1997, δημοσίευσε το βιβλίο ''Η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων'' ένα αφιέρωμα στην αντίσταση κατά των Γερμανών, των Ιταλών και των Βουλγάρων καταχτητών την περίοδο 1941-1944, που περιλαμβάνει στοιχεία, προσωπικές εμπειρίες, φωτογραφικό υλικό καθώς και το νόμο με τον οποίο αναγνωρίστηκε από το κράτος.

    Δημοσίευσε επίσης τις αγορεύσεις του στη Βουλή και συνεντεύξεις του, καθώς και πολλές μελέτες νομικού περιεχομένου, ενώ είχε συνεργαστεί με εγκυκλοπαίδειες, εφημερίδες και περιοδικά.

    Παράσημα

    Είχε τιμηθεί με παράσημα για τη συμμετοχή του στον πόλεμο 1940-1941 και στην Εθνική Αντίσταση 1941-1944, καθώς και με παράσημα της Σοβιετικής Ένωσης, της Βουλγαρίας, του Εθνικού Συμβουλίου Αντιστασιακών της Τσεχοσλοβακίας και της Ρωσίας.

    Ο Ελευθέριος Βερυβάκης πιθανότερος αντικαταστάτης

    Ο Ελευθέριος Βερυβάκης φέρεται επικρατέστερος για να καταλάβει τη θέση του εκλιπόντος Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Ο κ.Βερυβάκης είναι δεύτερος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών.

    Ο πρώτος επιλαχών Ι. Χαραλάμπους αναμένεται να διατηρήσει το αξίωμα του δημάρχου Νέας Ιωνίας Αττικής στο οποίο εξελέγη κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

    [02] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις της Ολυμπιακής

    4/9/2003 10:14:00 πμ

    Εν μέσω αναταράξεων, αρχίζει στη Βουλή, η συζήτηση της τροπολογίας του υπουργείου Μεταφορών για τη δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας. Παράνομη και καταχρηστική, έκρινε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, την 24ωρη απεργία που κήρυξε για σήμερα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας. Μολαταύτα, αναμένονται σοβαρά προβλήματα στη διενέργεια των πτήσεων της Ολυμπιακής. Ήδη, από το πρωί, έχουν ματαιωθεί 7 πτήσεις, ενώ σε όσες πραγματοποιήθηκαν παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση, καθώς σήμερα το πρωί πολλοί εργαζόμενοι και -κυρίως- μέλη της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών δεν προσήλθαν στις εργασίες τους επικαλούμενοι λόγους ασθενείας.

    Στη λήψη μέτρων για το κύμα ''ξαφνικών ασθενειών'' προσανατολίζεται η Ολυμπιακή

    Εκτιμάται ότι ως το βράδυ θα σημειωθεί μεγάλη αναστάτωση στις πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα.

    Η Ολυμπιακή Αεροπορία με ανακοίνωσή της τονίζει πως θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σήμερα στην εκτέλεση του προγράμματος των δρομολογίων της, μετά την "ξαφνική ασθένεια", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, που εκδηλώθηκε πολύ νωρίς το πρωί από τους Ιπτάμενους Συνοδούς και Φροντιστές, αμέσως μόλις κοινοποιήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους.

    Η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικών και αποφασιστικών μέτρων, από σήμερα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ''ξαφνικών ασθενειών'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στα γραφεία της Ολυμπιακή στο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' παραμένουν 300 ιπτάμενοι, που αντιδρούν στη δικαστική απόφαση.

    Αντιδρά η ΟΣΠΑ στην τροπολογία

    Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), μετά από πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία, θα ψηφίζεται η σχετική τροπολογία.

    Η ΟΣΠΑ διαμαρτύρεται, γιατί στην τροπολογία δεν περιλαμβάνονται όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, σχετικά με το εργασιακό καθεστώς τόσο των εργαζομένων στη νέα εταιρία, όσο και αυτών που θα μείνουν στις εταιρίες της παλιάς Ολυμπιακής.

    Παράλληλα, έχει εξαγγείλει για σήμερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί έξω από τη Βουλή, ενώ έχει προγραμματίσει για σήμερα και νέα συνεδρίαση, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ανακοίνωση δεν την υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανώλης Πατέστος.

    Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στις ανησυχίες και τις παρεμβάσεις της ΟΣΠΑ και καλεί την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά τις απόψεις της.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Διονύσης Καλόφωνος, είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ολέθρια μια ενδεχόμενη απεργία στην παρούσα φάση, που η Ολυμπιακή βρίσκεται σε λεπτές ισορροπίες και άφησε να εννοηθεί ότι θα καταφύγει στην ενοικίαση τσάρτερς, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό.

    [03] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

    4/9/2003 8:51:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδριάζει στις 9.30 το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του θα αναφερθεί στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο.

    Αύριο Παρασκευή ο κ. Σημίτης θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει τη Διεθνή Εκθεση και από από το βήμα της οποίας θα αναφερθεί στη Χάρτα Σύγκλισης, που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο.

    [04] Για απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι πανεπιστημιακοί

    4/9/2003 9:00:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πενθήμερη απεργία στις 15 Σεπτεμβρίου και απεργία διαρκείας από τις 22 Σεπτεμβρίου, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αυξήσεις 20%, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων να προτείνει στους συλλόγους-μέλη του. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι δάσκαλοι, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν πάρει οριστικές αποφάσεις, αφού και η χθεσινή συνεδρίαση του συνδικαλιστικού οργάνου τους δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

    ''Προθεσμία'' στην κυβέρνηση έως τις 15 Σεπτεμβρίου

    Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων υποστηρίζουν ότι πέρυσι είχαν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους, καθώς είχαν λάβει υποσχέσεις ότι οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γινόταν στο τέλος Αυγούστου.

    Έτσι τώρα θα περιμένουν ως τις 15 Σεπτεμβρίου και αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τις κινητοποιήσεις.

    Υπενθυμίζεται πάντως ότι πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας είχε τονίσει ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα υλοποιηθούν από 1ης Ιανουαρίου.

    [05] Θεσ/κη: Προειδοποιεί για κλείσιμο της νομαρχίας ο Π. Ψωμιάδης

    4/9/2003 9:50:00 πμ

    Σε κλείσιμο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση έκτακτη επιχορήγηση 2.266.014 ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος των λειτουργικών αναγκών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ). Ο κ. Ψωμιάδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι θα παραβρεθεί στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο, στη διάρκεια των εγκαινίων της 68ης ΔΕΘ, διευκρινίζοντας ότι η απόφασή του δεν στηρίζεται στη λογική της "αντίδρασης προς την κυβέρνηση".

    ''Θα πάρουμε προσεκτικά τις αποφάσεις μας''

    "Αν δεν πάρουμε αυτά τα χρήματα θα αναγκαστούμε να κατεβάσουμε τα στόρια της νομαρχίας", είπε νομάρχης Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε χρήματα να καλύψουμε ούτε τα λειτουργικά μας έξοδα. Είναι αδιανόητο να παρακρατούνται πόροι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

    Διευκρίνισε, όμως, ότι η όποια απόφαση θα είναι αποτέλεσμα προσεκτικής προσέγγισης του θέματος, ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος δεν εξαρτάται από κανένα και λειτουργεί πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.

    "Είναι ιερή υποχρέωσή μου, καθώς εκλέχτηκα από το 50% των ψηφοφόρων και πιστεύω ότι ο εκλεκτός της κοινωνίας θα πρέπει να είναι παντού παρών", τόνισε.

    Για τη στάση που θα τηρήσει κατά την υποδοχή του κ. Σημίτη, ο Νομάρχης επανέλαβε ότι θα τον υποδεχθεί με το σεβασμό και την τιμή που αρμόζει στο θεσμό του Πρωθυπουργού, σεβόμενος και τη δημοκρατική παράδοση του τόπου.

    Στη συνέχεια ο νομάρχης είπε ότι από την επίσκεψη του πρωθυπουργού οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιμένουν πολλά, διότι ο νομός και οι κάτοικοί του τα δικαιούνται.

    Τέλος ο κ. Ψωμιάδης έκανε γνωστό ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Νομαρχιακού Συμβουλίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΔΗ.Κ.ΚΙ. Δημήτρη Τσοβόλα.

    [06] Με εντάσεις άρχισε η απολογία του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου

    4/9/2003 10:55:00 πμ

    Ένταση δημιουργήθηκε με την έναρξη της απολογίας του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διακόψει τη διαδικασία για πέντε λεπτά, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Όλα άρχισαν όταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ανέβηκε στο βήμα για να απολογηθεί χρησιμοποιώντας χειρόγραφες σημειώσεις. Ο εισαγγελέας κ. Λάμπρου αντέδρασε έντονα, ζητώντας από τον πρόεδρο του δικαστηρίου να απαγορεύσει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο την ανάγνωσή τους, καθώς, όπως είπε, ''με αυτό τον τρόπο θέλει να περάσει τα ψέματά του'' ενώ ο κατηγορούμενος εξέφρασε την άποψη ότι δεν επιθυμούν να μιλήσει.

    ''Γιατί βρισκόμαστε όλοι κατηγορούμενοι εδώ; Γιατί δεν είμαστε ενταγμένοι σε επίσημους πολιτικούς φορείς''

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να συμβουλεύεται τις σημειώσεις του, όχι όμως να τις διαβάζει αυτολεξεί.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος διαβάζοντας τις χειρόγραφες σημειώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων: ''Γιατί βρισκόμαστε όλοι κατηγορούμενοι εδώ; Γιατί δεν είμαστε ενταγμένοι σε επίσημους πολιτικούς φορείς''.

    Η ανάγνωση των χειρόγραφων σημειώσεων του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου προκάλεσε την αντίδραση της έδρας και την ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης.

    Ο Γιωτόπουλος που εξ αρχής έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τη 17Ν, αναμένεται και στην απολογία του να τηρήσει την ίδια στάση.

    [07] Αυξάνονται τα θύματα του τυφώνα στην Κίνα

    4/9/2003 9:46:00 πμ

    Τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα και πολλοί αγνοούνται μετά το σαρωτικό πέρασμα του Ντουζουάν, του χειρότερου τυφώνα, που πλήττει τη χώρα εδώ και 25 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο Πεκίνο. Οι αρχές προειδοποίησαν περίπου 20.000 κατοίκους, που μένουν στις όχθες του ποταμού Γουέιχε να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε περίπτωση, που υποχωρήσουν τα φράγματα. Ο Γουέιχε, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Κίτρινου ποταμού, έχει ήδη υπερχειλίσει σε πέντε περιοχές στην βορειοδυτική επαρχία Σαανξί. Περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί μέχρι τώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε ασφαλείς περιοχές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, που συνόδευσαν τον τυφώνα.

    Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

    Η πόλη, που επλήγη περισσότερο ήταν η Σενζέν, κοντά στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, όπου καταγράφηκαν 20 θάνατοι, άλλοι τόσοι σοβαροί τραυματισμοί και 78 ελαφρότεροι. Οι 16 από τους 20 νεκρούς του Σενζέν σκοτώθηκαν μέσα στα καταλύματα τους όταν κατέρρευσε ένα εργοστάσιο, στην κατασκευή του οποίου εργάζονταν.

    "Η στάθμη του ποταμού έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ εκπρόσωπος των αρχών. "Μέχρι στιγμής υπάρχουν 34 αγνοούμενοι και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί είναι ελάχιστες" πρόσθεσε. Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι 1000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και οι οικονομικές ζημιές, που έχει προκαλέσει ο τυφώνας ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια γουάν (242 εκατομμύρια δολάρια).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Νανφάνγκ Ριμπάο περίπου 100.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους γιατί τα σπίτια τους κινδύνευαν με κατάρρευση.

    [08] Παράταση ζητούν οι ΗΠΑ για το χημικό οπλοστάσιο τους

    4/9/2003 10:34:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο χρονικό περιθώριο που έχει ορισθεί διεθνώς, μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, για την καταστροφή τουλάχιστον του 45% του χημικού οπλοστασίου τους και ζητούν να παραταθεί η προθεσμία για την καταστροφή των χημικών όπλων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Η σχετική συμφωνία, που υπεγράφη πριν από έξι χρόνια, προβλέπει ότι τα κράτη που έχουν δεσμευθεί πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007 να έχουν καταστρέψει το σύνολο των χημικών όπλων που διαθέτουν.

    Επικαλούμενο "πολιτικά και επιχειρησιακά θέματα" που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις σε ορισμένες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ ,όπου θα γίνεται η καταστροφή των χημικών όπλων, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η διεθνής Συνθήκη για τα Χημικά Οπλα προβλέπει ότι οι χώρες που την έχουν υπογράψει μπορούν να ζητήσουν τέτοια παράταση της προθεσμίας.

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει νέα παράταση και γι' αυτή την προθεσμία, πριν από τον προσεχή Απρίλιο.

    [09] Απειλεί με αντίποινα η Χεζμπολάχ

    4/9/2003 9:58:00 πμ

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία σήμερα το πρωί ενός Ισραηλινού κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα τηλεφώνησε στο Ρόιτερ και δήλωσε, ότι άνδρες της οργάνωσης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ομάδας Ισραηλινών κοντά στην Τζενίν, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό. Στο μεταξύ η Χεζμπολλάχ απείλησε σήμερα να απαντήσει "την κατάλληλη στιγμή" στην επιδρομή, που εξαπέλυσαν χθες ισραηλινά αεροσκάφη εναντίον θέσεων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο.

    ''Ολοφάνερη επίθεση''

    "Η Ισλαμική Αντίσταση (ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ) διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτή την επίθεση και θα επιλέξει την κατάλληλη στιγμή και τον τόπο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της λιβανικής οργάνωσης. "Η επιδρομή αυτή ήταν μια ολοφάνερη επίθεση, που δείχνει την έπαρση του εχθρού και δεν έχει ουδεμία δικαιολογία", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν χθες το βράδυ θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή Μπαγιάντα, στο νότιο Λίβανο, δίχως να υπάρξουν θύματα μεταξύ των ανδρών της οργάνωσης, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πάντως, ότι μετά την επιδρομή εθεάθηκε ασθενοφόρο της Χεζμπολάχ να απομακρύνεται από την περιοχή με μεγάλη ταχύτητα και να κατευθύνεται στη Βηρυτό. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι τα αεροσκάφη κατέστρεψαν πυροβόλο της Χεζμπολάχ που έβαλε εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

    [10] Εκτέλεση πρώην πάστορα πολέμιο των αμβλώσεων

    4/9/2003 9:50:00 πμ

    Ο πολέμιος των αμβλώσεων Πολ Χιλ, 49 ετών, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα στη φυλακή Σταρκ της Φλόριντα, την Τετάρτη, αφού είχε καταδικαστεί για το φόνο ενός γυναικολόγου που πραγματοποιούσε αμβλώσεις και του σωματοφύλακα του το 1994. Ο Χιλ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι ήθελε να πεθάνει ως μάρτυρας και δεν εξέφρασε καμία λύπη για τη δολοφονία του γιατρού Τζον Μπρίτον και του σωματοφύλακά του, Τζέιμς Μπάρετ, μπροστά σε μία κλινική όπου γίνονταν αμβλώσεις. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, αδελφός του Αμερικανού προέδρου που αντιτίθεται στις αμβλώσεις, αλλά είναι υπέρμαχος της θανατικής ποινής δεν απένειμε χάρη στον Πολ Χιλ επειδή, όπως εξήγησε, το διπλό έγκλημα ήταν "προμελετημένο".

    Προέτρεψε και άλλους να συνεχίσουν το ''παράδειγμα'' του

    Πέρασε την τελευταία του ημέρα πριν από την εκτέλεση συντροφιά με τους γονείς, τη σύζυγο του και ένα από τα τρία παιδιά του.

    "Αντί να σοκαριστούν, και άλλοι άνθρωποι θα έπρεπε να κάνουν αυτό που έκανα εγώ. Περιμένω μια θαυμάσια ανταπόδοση στον παράδεισο" είχε δηλώσει την Τρίτη στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι με το φόνο του Μπρίτον τον εμπόδισε να σκοτώσει και άλλα αγέννητα παιδιά.

    Μπροστά στη φυλακή είχαν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες άνθρωποι, μέλη και υποστηρικτές χριστιανικών οργανώσεων.

    Πολλές συντηρητικές χριστιανικές οργανώσει θεωρούν τον πρώην πάστορα δικό τους άνθρωπο και υποσχέθηκαν ότι θα τον αναδείξουν σε ήρωα τους.

    Η αστυνομία είχε ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη φυλακή για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

    [11] Αυξηση των βρετανικών δυνάμεων ζητά ο Στρο

    4/9/2003 11:45:00 πμ

    Τον κίνδυνο μιας "στρατηγικής αποτυχίας" διαβλέπει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο και καλεί τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να στείλει και άλλα στρατεύματα στο Ιράκ, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ. Σε σημειώσεις ενόψει μιας σύσκεψης, τις οποίες είδαν δημοσιογράφοι της Τέλεγκραφ, ο Στρο προειδοποίησε τον Μπλερ, ότι η δύναμη, που υπάρχει στο Ιράκ δεν είναι σε θέση να παράσχει το επίπεδο της ανασυγκρότησης, που απαιτείται. Ο Στρο υποστηρίζει ότι οι επιπλέον 5.000 στρατιώτες, που ζητά όχι μόνο θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η ασφάλεια αλλά θα δείξουν και την αποφασιστικότητα της Βρετανίας στους σκεπτικιστές Ιρακινούς και στα άλλα μέλη του συμμαχίας. Στο μεταξύ και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης του αριθμού των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Στην ανάλυση του τονίζει επίσης, ότι τα τρέχοντα προβλήματα στο Ιράκ παρέχουν "εύφορο έδαφος για τους εξτρεμιστές και τους τρομοκράτες" και προσθέτει ότι χρειάζονται "ορατές βελτιώσεις" μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού, στις 27 Οκτωβρίου.

    Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το δημοσίευμα ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας επισήμανε ότι ο αριθμός των στρατιωτών "αναθεωρείται συνεχώς".

    "Υπό το φως των εξελίξεων στο Ιράκ ,ο υπουργός Αμυνας ζήτησε την επανεξέταση των δυνάμεων και των απαιτούμενων πόρων για την υποστήριξη των βρετανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

    [12] Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για επιθέσεις στο Κιρκούκ

    4/9/2003 11:40:00 πμ

    Τρεις ισλαμιστές, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν εκρηκτικά, συνελήφθησαν χθες στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ. Οι συλληφθέντες παραδέχθηκαν, ότι προετοίμαζαν επιθέσεις και αποκάλυψαν, ότι τοποθέτησαν 1200 κιλά εκρηκτικών σε κάδους απορριμμάτων, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρία μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ αλ-Ισλάμ, συνελήφθησαν χθες στο Κιρκούκ από άνδρες της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν. "Στη διάρκεια της ανάκρισης, οι τρεις ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι τοποθέτησαν σε τρεις κάδους απορριμμάτων 1.200 κιλά εκρηκτικών. Ο πρώτος ήταν τοποθετημένος στην τρίτη γέφυρα του Κιρκούκ, ο δεύτερος σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης και ο τρίτος ήταν έτοιμος να μεταφερθεί στην πόλη Σουλεϊμανίγιε και είχε στόχο τον ηγέτη της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπανί", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [13] Ιρακινή επίθεση εναντίον αμερικανικής φάλαγγας

    4/9/2003 10:43:00 πμ

    Στόχος επίθεσης με αντιαρματικές ρουκέτες έγινε σήμερα το πρωί στη Φαλούτζα αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα άρμα μάχης, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. "Η αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα δέχτηκε επίθεση με τρεις αντιαρματικές ρουκέτες στις 06.00 (ώρα Ελλάδος) στο κέντρο της Φαλούτζα", που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης,δήλωσαν οι ίδιες πηγές. "Στη διάρκεια της επίθεσης ένα άρμα μάχης τυλίχτηκε στις φλόγες και ένα σπίτι υπέστη ζημιές", τόνισε ένας 30χρονος Ιρακινός, προσθέτοντας, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Η Φαλούτζα βρίσκεται στην περιοχή των Σουνιτών και οι επιθέσεις ιρακινών ανταρτών εναντίον των Αμερικανών είναι συχνές.

    [14] Σχέδιο δεκάδων δις ετοιμάζει ο Μπους για το Ιράκ

    4/9/2003 10:14:00 πμ

    Σχέδιο δαπανών για το μεταπολεμικό Ιράκ, καταρτίζει η κυβέρνηση Μπους και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει προϋπολογισμό 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να ενισχύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που αναχώρησε αιφνιδιαστικά για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, αλλά απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ιρακινή και διεθνή εμπλοκή στην ασφάλεια της χώρας. Ο Ράμσφελντ θα περιοδεύσει σε στρατιωτικές βάσεις της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του και οι χώρες τις οποίες θα επισκεφθεί, δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους ασφαλείας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του ο υπουργός παραδέχτηκε ότι χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ, πρόσθεσε όμως, ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα.

    "Αντί να πλημμυρίσουμε το Ιράκ με αμερικανικές δυνάμεις μου φαίνεται, ότι το ουσιαστικό είναι να ενισχύσουμε το μέγεθος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας", τόνισε ο Ράμσφελντ. Υπάρχουν 20.000 έως 22.000 μη Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

    Ερωτηθείς για το μέγεθος της πολυεθνικής δύναμης που απαιτείται ο Ράμσφελντ απάντησε: "Δεν γνωρίζω, ίσως μια μεραρχία". Για το μέγεθος της πολυεθνικής δύναμης, που απαιτείται ο Ράμσφελντ τόνισε : "Δεν γνωρίζω, ίσως μια μεραρχία". Οπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών στον τομέα ασφαλείας θα πρέπει να καλυφθεί με την αύξηση της δύναμης του στρατού και της αστυνομία του Ιράκ.

    [15] Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο Σ.Α. του ΟΗΕ

    4/9/2003 8:13:00 πμ

    Ένα νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ παρουσίασαν την Τετάρτη οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο δίνει το πράσινο φως σε μια πολυεθνική δύναμη που θα ''λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συμβάλει στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ''. Το κείμενο αναφέρει ότι η πολυεθνική δύναμη θα τεθεί ''υπό ενιαία διοίκηση'' και δη αμερικανική όπως είχε διευκρινίσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Παουελ. Το κείμενο εξάλλου ''αναγνωρίζει'' το Συμβούλιο της ιρακινής κυβέρνησης που τοποθέτησε η αμερικανο-βρετανική συμμαχία και λειτουργεί υπό τον έλεγχο της, ως ''το βασικό παράγοντα της προσωρινής ιρακινής διοίκησης''.

    ''Ζωτικός ρόλος'' για τον ΟΗΕ

    Στο σχέδιο ψηφίσματος επαναλαμβάνεται ότι ο ΟΗΕ ''πρέπει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο'' στο Ιράκ και επαναβεβαιώνονται οι ευθύνες του ειδικού εκπροσώπου του Γ.Γ. του Οργανισμού στη χώρα, έτσι όπως αυτές έχουν καθοριστεί στα προηγούμενα ψηφίσματα.

    Στο κείμενο γίνεται μόνο μία αναφορά στις ΗΠΑ από τις οποίες ζητείται "να παρουσιάζουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξ ονόματος των χωρών-μελών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη, μια έκθεση για τις προσπάθειες και τις επιτυχίες της δύναμης αυτής όποτε το κρίνουν σκόπιμο αλλά όχι λιγότερο από μία φορά κάθε έξι μήνες".

    Να σημειωθεί ότι δεν γίνεται λόγος για τα συμμαχικά στρατεύματα κατοχής του Ιράκ, αλλά καλούνται τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί "να επιταχύνουν την παροχή οικονομικών συνεισφορών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ".

    [16] Επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στο Τικρίτ

    4/9/2003 8:11:00 πμ

    Σφοδρές μάχες μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αντιστασιακών, οι οποίοι νωρίτερα είχαν ρίξει όλμους κοντά σε αμερικανική βάση, σημειώθηκαν σε μια δραματική νύχτα γύρω από τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, την πόλη Τικρίτ. Από την πλευρά των Αμερικανών δεν υπήρξαν θύματα, αλλά οι στρατιωτικοί διοικητές του ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένας Ιρακινός σκοτώθηκε στη μάχη. Οι Αμερικανοί στρατιώτες στη συνέχεια έκαναν επιδρομές σε σπίτια προκειμένου να εντοπίσουν ύποπτους βομβιστές και προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις.

    Συλλήψεις και κατασχέσεις εκρηκτικών

    ''Ήταν μια καλή νύχτα. Απαντήσαμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια επίσης και μετά βρήκαμε αυτούς τους βομβιστές που κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς για να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον των στρατιωτών μας'', δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζέιμς Χίκεϊ στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης όταν Ιρακινοί έριξαν έξι όλμους οι οποίοι πέρασαν πάνω από την αμερικανική στρατιωτική βάση, που στεγάζεται στο πρώην ανάκτορο του Σαντάμ στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

    Μέσα σε λίγα λεπτά, στρατιωτικές περίπολοι κύκλωσαν τους επιτιθέμενους από τις δύο πλευρές, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και ελικόπτερα τύπου Απάτσι.

    Η 1η Αναγνωριστική Ταξιαρχία της 4ης Μεραρχίας Πεζικού που έφτασε πρώτη στην περιοχή δέχτηκε επίθεση με τουλάχιστον δύο πυραυλοκίνητες βομβίδες και πυρά ελαφρών όπλων. Οι Αμερικανοί απάντησαν με πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων, ενώ ο ουρανός φωτίστηκε από τα τροχιοδεικτικά. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι Ιρακινοί βρίσκονταν στο σημείο αυτό.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δέχονται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις και 67 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την 1η Μαΐου, οπότε η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει τον τερματισμό των μαχών. Οι Αμερικανοί διοικητές πιστεύουν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν ίσως κρύβεται κοντά στην Τικρίτ που απέχει 160 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

    Μετά τη μάχη περίπου 60 στρατιώτες ερεύνησαν ένα σπίτι στην Τικρίτ που ανήκε σε έναν ύποπτο βομβιστή. Ο άνδρας παραδόθηκε αμέσως ενώ άλλοι τρεις, που βρίσκονται σε γειτονικά σπίτια, συνελήφθησαν καθώς βρέθηκαν να κατέχουν πολλά εκρηκτικά, χειροβομβίδες, καλώδια και ξυπνητήρια.

    Επίσης κατασχέθηκαν 1.100 δολάρια που, όπως είπε ένας από τους διοικητές, είναι ακριβώς το ποσό που δίνεται στους επίδοξους βομβιστές για μία επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων.

    [17] Παιδική έκθεση ζωγραφικής για το Περιβάλλον

    4/9/2003 11:21:00 πμ

    Με την παιδική έκθεση ζωγραφικής ''Οικολογική συνείδηση. Φυσικό περιβάλλον. Πανίδα και Χλωρίδα'' αρχίζει μεταξύ άλλων τις φθινοπωρινές του εκδηλώσεις το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ουκρανία. Την έκθεση, που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους του Παραρτήματος Οδησσού από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 209 χρόνια της ίδρυσης της πόλης της Οδησσού.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 190 επιλεγμένες ζωγραφιές παιδιών ηλικίας 6 έως 14 ετών, αποτέλεσμα διαγωνισμού που προκήρυξαν οι Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.

    Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 μαθητές από 13 χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Κύπρος, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και από τα ελληνικά σχολεία της Μαύρης Θάλασσας, από τις χώρες Γεωργία, Ουκρανία και Ρωσία).

    Η φαντασία των παιδιών και η κριτική τους ματιά, ειδικά όταν καθοδηγείται από άξιους δασκάλους, φθάνει σε εξαιρετικά εκφραστικά αποτελέσματα.

    [18] Εξι ώρες καθημερινά μπροστά στην ΤV οι νεαροί Βρετανοί

    4/9/2003 9:17:00 πμ

    Το 80% και πλέον των νεαρών Βρετανών ηλικίας από έξι ετών και κάτω παρακολουθούν τηλεόραση αρκετές ώρες την ημέρα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Οπως αναφέρει η έρευνα, που έγινε από το ινστιτούτο ΝΟΡ για παιδικό περιοδικό, σε 750 γονείς που έχουν παιδιά μικρής ηλικίας, το 86% των παιδιών βρίσκονται καθηλωμένα μπροστά στη μικρή οθόνη μέχρι και έξι ώρες ημερησίως.

    Τα καθιστά ανίκανα για επικοινωνία προειδοποιούν οι ειδικοί

    Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου ο γενικός επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης, Ντέιβοντ Μπελ παραπονέθηκε για την ανικανότητα των παιδιών να επικοινωνούν.

    Οι γονείς, κατάγγειλε ο ίδιος, προτιμούν να ησυχάζουν από τα παιδιά τους βάζοντάς τα να παρακολουθούν τηλεόραση αντί να κάθονται και να μιλούν ή να παίζουν μαζί τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 September 2003 - 9:03:52 UTC