Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαντήσεις Σημίτη για όλους και για όλα
  • [02] Οξύτατη κριτική Καραμανλή στη συνέντευξη Σημίτη
  • [03] Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας στο Ρέντη
  • [04] Και νέα δημοσκόπηση για τα κοινωνικά μέτρα
  • [05] Αισιοδοξία Σημίτη για την Expo 2008
  • [06] Η Δάφνη Σημίτη στη ΔΕΘ
  • [07] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εκβίαζε και βασάνιζε λαθρομετανάστες
  • [08] Παπανδρέου: ''Νέα δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού''
  • [09] Σολάνα: Η Χαμάς να περιοριστεί σε πολιτικές δραστηριότητες
  • [10] Σουηδία: Μπροστά στις δημοσκοπήσεις οι πολέμιοι του ευρώ
  • [11] Τα αντίποινα της Χαμάς φοβάται το Ισραήλ
  • [12] ''Σάρωσε'' τις Βερμούδες ο τυφώνας Φάμπιαν
  • [13] ΠΓΔΜ: Επιχείρηση για την εξουδετέρωση ένοπλων Αλβανών
  • [14] Στο Αφγανιστάν ο Ράμσφελντ εν μέσω επιθέσεων των Ταλιμπάν
  • [15] Μ. Βρετανία: Συγκέντρωση αφιερωμένη στους δράστες της 11/9
  • [16] Την παραίτηση Μπλερ επιθυμεί το 43% των Βρετανών
  • [17] Σχέδιο εκκένωσης του Λονδίνου σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης
  • [18] Ένταση μεταξύ Αυστραλίας - Κίνας λόγω ναυτικών ασκήσεων
  • [19] Πιθανή συνάντηση του Δαλάι Λάμα με Μπους
  • [20] ''Κόντρες'' για τη διατήρηση ή μη της επίσημης ονομασίας της Ταϊβάν
  • [21] Σε εθελοντικό αφοπλισμό των σιιτών καλούν οι Αμερικανοί
  • [22] Νέο ''μήνυμα'' της αλ Κάιντα μετέδωσε το αλ Αραμπίγια
  • [23] Συνάντηση Β. Παπανδρέου με τη διοίκηση του ΣΒΕΕ
  • [24] Λασπολογία για τη νίκη της εθνικής

    [01] Απαντήσεις Σημίτη για όλους και για όλα

    7/9/2003 4:26:00 μμ

    Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Ο Κώστας Σημίτης, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν την Ανοιξη του 2004 γιατί τότε "η πολιτική της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί και θα φανούν πλήρως τα αποτελέσματα της" και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει βλέψεις για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο κοινωνικό πακέτο υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι για την χρηματοδότησή του θα προέλθουν από την αύξηση του ΑΕΠ το οποίο την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί κατά 10 δις Ευρώ. Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για πολυγλωσσία και υπογράμμισε ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της προόδου της οικονομίας.

    Προανήγγειλε παροχές σε Εκπαιδευτικούς και Σώματα Ασφαλείας

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημαντικά διλήμματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες την επόμενη τετραετία, όπως:

    "Υπάρχει αυτόματος πιλότος ή σχεδιασμός στην οικονομία;"

    "Υπάρχει διεύρυνση του κοινωνικού κράτους ή εγκατάλειψη του για χάρη του νεοφιλελευθερισμού;"

    " Ποιο κόμμα μπορεί να τακτοποιήσει τα εθνικά θέματα αυτό που τα 'χει καταστήσει θέματα ευρωπαϊκά ή αυτό που μιλά με συνθήματα"

    Ο πρωθυπουργός απάντησε επίσης και σε όσα του προσάπτουν για "παραχολογία εν όψει εκλογών"

    "Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, γίνονται ανακοινώσεις για την οικονομία" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα δοθεί ότι είναι οικονομικά και κοινωνικά δυνατό, σε ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και τα σώματα ασφαλείας.

    Για τα εθνικά θέματα

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στα εθνικά θέματα, τα οποία συνέδεσε με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

    Ως προς το Κυπριακό ο κ. Σημίτης τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να προωθήσει τις προσπάθειες για λύση του ως το τέλος του 2004 και να έχει λύσει τα προβλήματα στο Αιγαίο προκειμένου να της δοθεί από την Ε.Ε. η δυνατότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο, ωστόσο παλαιές αντιλήψεις παρεμποδίζουν την εξέλιξη των σχέσεων με την Ελλάδα για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

    "Με λόγια δε γίνεται να προχωρήσουμε" είπε χαρακτηριστικά.

    Όπως είπε, μία θετική εξέλιξη στο Κυπριακό και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών.

    Προτεραιότητες

    Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έθεσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τους οποίους χαρακτήρισε "μεγάλη υπόθεση" για τη χώρα, καθώς θα δημιουργήσουν συνθήκες για Ανάπτυξη και Επενδύσεις.

    Επεσήμανε επίσης την εξαιρετική σημασία που έχει για τη χώρα η διαπραγμάτευση για το Δ' ΚΠΣ.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε, όπως αναμενόταν, η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού.

    Για κινδυνολογία, παλαιοκομματικές μεθόδους και προσπάθεια δημιουργίας πόλωσης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής.

    Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, τονίζοντας πως "πάλι με κινδυνολογίες και ψευτοδιλήμματα, ο κ. Πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα πόλωσης, για να εγκλωβίσει τους πολίτες".

    [02] Οξύτατη κριτική Καραμανλή στη συνέντευξη Σημίτη

    7/9/2003 5:54:00 μμ

    Με μια δήλωση - διάγγελμα, απάντησε από τη Ρηγίλλης ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο κ. Σημίτης έχασε την τελευταία ευκαιρία να εξηγήσει γιατί απέτυχε και να φανεί ειλικρινής, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο επαναλαμβάνει τις ίδιες φθαρμένες υποσχέσεις. Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην εξαγγελία των βασικών αξόνων του προγράμματος της Ν.Δ., την επόμενη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη, που στόχο έχουν "μια νέα προοπτική για τον τόπο". ''Για μια ακόμη φορά, πανικόβλητος ο κ. Καραμανλής επέλεξε να μετατραπεί σε υστερόγραφο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας την απάντηση Καραμανλή.

    ''Κινδυνολογία και παλαιοκομματικές μέθοδοι''

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός "έχει εγκλωβιστεί στην τακτική της πόλωσης" και "δεν βρίσκει την τόλμη να ασκήσει αυτοκριτική".

    Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, λίγο πριν τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός "θυμήθηκε τάχα τους Έλληνες πολίτες" και "μοιράζει πακέτα και υποσχέσεις που θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση", ενώ παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Σημίτη για κινδυνολογία και παλαιοκομματικές μεθόδους.

    Την κυβέρνηση κατηγόρησε, επίσης, για "ενίσχυση των λίγων εις βάρος των πολλών" και χαρακτήρισε όλες τις εξαγγελίες μέχρι τις εκλογές, ως "προπαγανδιστικά ευρήματα" και αποσπασματικά μέτρα που δεν βελτιώνουν πραγματικά τη θέση των εργαζομένων.

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο Χρηματιστήριο, στην Ολυμπιακή Αεροπορία και το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

    Σχόλιο Πρωτόπαπα

    Από την πλευρά του, ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε πως ο κόσμος είχε και σήμερα την ευκαιρία να συγκρίνει και να κρίνει.

    "Από τη μια, εμείς, η Κυβέρνηση, ο Κώστας Σημίτης με ασφάλεια και σταθερότητα πορευόμαστε στο μέλλον. Εγγυόμαστε την ευημερία του ελληνικού λαού. Από την άλλη, μια αξιωματική αντιπολίτευση που μένει κολλημένη στην ατζέντα του παρελθόντος. Να συγκρίνουμε και να κρίνουμε", τόνισε ο υπουργός Τύπου.

    "Είναι προφανές ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μπορεί να απαντήσει ούτε σε μια από τις επισημάνσεις της Ν.Δ. Στην αμηχανία του μάλιστα κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για εμμονή στην 'ατζέντα του παρελθόντος'. Με άλλα λόγια, κατά τον κ. Πρωτόπαπα, η ανεργία, η ακρίβεια, οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, τα προβλήματα των αγροτών, των μικρομεσαίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, η υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας αποτελούν πια παρελθόν...", απάντησε με τη σειρά του στον κ. Πρωτόπαπα, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θ. Ρουσόπουλος.

    "Ένα είναι βέβαιο: Η Κυβέρνηση Σημίτη δεν έχει καμιά επαφή με το παρόν", τόνισε ο ίδιος.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    "Η κυβέρνηση των άκρατων και άκριτων ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και της δημιουργίας υπερκερδών υπέρ των μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων και σε βάρος των εργαζομένων, η κυβέρνηση, που αύξησε το δημόσιο χρέος στα 60 τρις δραχμές, εμφανίζεται, σήμερα, υποκριτικά, ότι έχει κοινωνική ευαισθησία και ότι διαφέρει δήθεν από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική της Ν.Δ.", ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.

    Ο κ. Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε επίσης ότι "το 22% των Ελλήνων πολιτών έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι αυτά δεν αποτελούν εκσυγχρονισμό ούτε πολιτική κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά πολιτική κοινωνικής αναλγησίας".

    [03] Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας στο Ρέντη

    7/9/2003 3:35:00 μμ

    Έρευνα στο σημείο όπου βρήκαν το Σάββατο, τραγικό θάνατο δύο εργαζόμενοι, έκαναν το πρωί εμπειρογνώμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της φονικής έκρηξης σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων στο Ρέντη. Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας, Ηλίας Δεναξάς, ο οποίος ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί.

    Το χρονικό της ''φονικής'' έκρηξης

    Αποκλεισμένη όλη τη νύχτα, από αστυνομικούς παρέμεινε η περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο κρεάτων Φλωρίδης στου Ρέντη.

    Μία μέρα μετά την έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή δυο εργατών οι εμπειρογνώμονες επιχειρούν τώρα να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

    Το κακό συνέβη χθες λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.

    Στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων Φλωρίδης, που βρίσκεται στην διασταύρωση Πύργου και Πρέσπας, εργάζονταν εκείνη την ώρα δώδεκα άτομα.

    Ο 30χρονος ψυκτικός Δημήτρης Στεφάνου και ο μόλις 18ετών βοηθός του Πέτρος Μονοχολιάς, πραγματοποιούσαν εργασίες συγκόλλησης.

    Μια πιθανή διαρροή στην φιάλη του οξυγόνου και μια σπίθα, έφεραν την καταστροφή.

    Από θαύμα, σώθηκαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που βρίσκονταν αρκετά μέτρα μακριά και δεν έπαθαν το παραμικρό.

    [04] Και νέα δημοσκόπηση για τα κοινωνικά μέτρα

    7/9/2003 2:30:00 μμ

    Τα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, έγιναν το αντικείμενο νέας δημοσκόπησης, αυτή τη φορά της VPRC που δημοσιεύει σήμερα η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 48,4% εκτιμά ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν τη ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές. Αντίθετη γνώμη έχει περίπου το 20% ενώ το υπόλοιπο 31% δηλώνει ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Ενισχυμένος, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, αφού το 21,5% θεωρεί ότι η εικόνα του βελτιώθηκε μετά την εξαγγελία των μέτρων.

    Μεγάλο ποσοστό ανενημέρωτων πολιτών

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα ποσοστά αποδοχής των κοινωνικών μέτρων, είναι πιθανότερο να αλλάξουν προς το καλύτερο για την κυβέρνηση αν υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι έχουν πλήρη άγνοια των μέτρων ή πλημμελή ενημέρωση τους.

    Πιο συγκεκριμένα το 25,3% δηλώνει ότι "δεν τα γνωρίζει καθόλου" ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνουν και αυτοί που τα "γνωρίζουν λίγο".

    Θέλουν περισσότερα

    Επίσης σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι πολίτες φαίνεται να ζητούν ακόμα περισσότερα πράγματα από την κυβέρνηση, αφού το 52,2% τα θεωρεί μη επαρκή και μόλις το 16,1% δηλώνουν ότι του αρκούν.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εμφανίζονται καχύποπτοι για την υλοποίηση των κοινωνικών μέτρων.

    Στο ερώτημα "πόση εμπιστοσύνη έχετε στην κυβέρνηση, για την υλοποίηση των μέτρων αυτών" το 18% απαντά "μεγάλη" ενώ το 28,1% δηλώνει "πολύ μικρή".

    H δημοσκόπηση της Metron Analysis

    Εντυπωσιακή αποδοχή των κοινωνικών μέτρων, κατέγραψε χθες και δημοσκόπηση της Metron Analysis η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας "Ημερησία".

    Σύμφωνα με αυτήν, το 61,5% των ερωτηθέντων τα χαρακτήρισε θετικά ενώ μόλις το 27,7% διατύπωσε αντίθετη άποψη.

    Διαβάστε ακόμη: Τα κοινωνικά μέτρα "κέρδισαν" την κοινή γνώμη

    Σκανδαλίδης: ''Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές''

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης, κληθείς να σχολιάσει από τη Θεσσαλονίκη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι πολύ καλύτερα για το ΠΑΣΟΚ και θα γίνουν ακόμη καλύτερα.

    "Οι εκλογές", πρόσθεσε, "κερδίζονται με την ψήφο του λαού και την εμπιστοσύνη του. Και εμάς η ψήφος του λαού και η εμπιστοσύνη του έχει σχέση με το έργο μας".

    Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε επίσης ότι "μετά από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό πακέτο, τη Χάρτα Σύγκλισης που θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, την πολιτική που εφαρμόζουν συστηματικά όλα τα υπουργεία, τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στη θεσμική και διοικητική συγκρότηση της χώρας, θα φτιαχτεί όλο αυτό το πλαίσιο, με βάση το οποίο, το δείγμα γραφής της κυβέρνησης απέναντι σε μια ανίκανη αντιπολίτευση, είναι τόσο θετικό που θα συσπειρώσει θετικά το λαό και θα νικήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές".

    [05] Αισιοδοξία Σημίτη για την Expo 2008

    7/9/2003 2:16:00 μμ

    Αισιόδοξος ότι η Θεσσαλονίκη θα επιλεγεί για τη διεξαγωγή της έκθεσης ΕΧΡΟ-2008 παρουσιάστηκε ο Πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στα περίπτερα της ΔΕΘ. Ο κ. Σημίτης εγκαινίασε το περίπτερο των Εθνών και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε στα περίπτερα που αφορούν την παιδεία, και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη.

    Ημερομηνία - κλειδί το 2004 και για τη Θεσ/νικη

    Το πολύ καλό επίπεδο προετοιμασίας για την ανάληψη της Παγκόσμιας Έκθεσης Expo το 2008 διαπίστωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    "Η επιτροπή οργάνωσης της υποψηφιότητας δουλεύει πολύ καλά, υπάρχει ομοφωνία στις αποφάσεις και πιστεύουμε ότι αυτό προσδίδει μια ιδιαίτερη δυναμική" τόνισε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι το Δεκέμβριο του 2004, η Θεσσαλονίκη θα είναι η πόλη που θα επιλεγεί για την κορυφαία εμπορική διοργάνωση.

    Υπεραμύνθηκε επίσης της επιλογής της πόλης της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη της διοργάνωσης.

    "Η Θεσσαλονίκη διαδραματίζει πλέον ένα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή" τόνισε, προσθέτοντας ότι τόσο η πόλη όσο και η χώρα έχει τη δυνατότητα να προβάλει ένα τέτοιο γεγονός με διεθνές βεληνεκές.

    [06] Η Δάφνη Σημίτη στη ΔΕΘ

    7/9/2003 5:44:00 μμ

    Τους χώρους της 68ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης περιηγήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη. Η κ. Σημίτη ξεκίνησε την περιήγησή της από το "σταντ" της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τα περίπτερα του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με σύνδρομο Down, του Παιδικού Χωριού SOS και της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη". Ακολούθως, η σύζυγος του Πρωθυπουργού μετέβη στο περίπτερο 10, όπου φιλοξενείται το ειδικό αφιέρωμα της φετινής ΔΕΘ για την παιδεία, όπου ξεναγήθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου. Επίσης, επισκέφθηκε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τάσο Γιαννίτση και τέλος, το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [07] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εκβίαζε και βασάνιζε λαθρομετανάστες

    7/9/2003 5:34:00 μμ

    Οργανωμένο κύκλωμα Πακιστανών, που έφερνε αλλοδαπούς στη χώρα μας, εξάρθρωσε η ασφάλεια Αττικής. Συνελήφθησαν 4 από τους δράστες, ενώ αναζητούνται άλλοι τέσσερις. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, οι λαθρομετανάστες οδηγούνταν σε εγκατελλειμένα σπίτια στον Ασπρόπυργο και στη Χαλκίδα όπου βασανίζονταν και απελευθερώνονταν μόνο όταν οι συγγενείς τους έδιναν στα μέλη του κυκλώματος μεγάλα χρηματικά ποσά. Την ίδια ώρα, εξαρθρώθηκε - από την Ασφάλεια Αττικής - και κύκλωμα Ελλήνων και αλλοδαπών που εξανάγκαζαν αλλοδαπές σε κέντρο στριπτίζ στη λεωφόρο Συγγρού να πραγματοποιούν στριπτίζ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και να προβαίνουν σε ασελγείς πράξεις με τους πελάτες.

    Υπό την απειλή όπλων, σε άθλιες συνθήκες

    Όσον αφορά το κύκλωμα των Πακιστανών, συνελήφθησαν οι Μουμτάζ Αχμέτ, 31 ετών, Μουχμάντ Αζμάλ, 23 ετών, Ικμπάλ Μοχαμάντ, 42 ετών, και Μαχμούντ Αμζεντ 30 ετών, ενώ αναζητούνται άλλοι πέντε Πακιστανοί. Κατασχέθηκαν 4.500 ευρώ, ένα φορτηγό αυτοκίνητο, ένα ΙΧ, μια κυνηγετική καραμπίνα και οκτώ κινητά.

    Αφού εντοπίστηκαν τα μέλη του κυκλώματος και βεβαιώθηκε η δραστηριότητά τους, προ τριημέρου συνελήφθη ο Ικμπάλ Μοχαμάντ στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη την ώρα που παραλάμβανε για λογαριασμό της σπείρας 4.000 ευρώ για την απελευθέρωση δυο λαθρομεταναστών.

    Ακολούθησε έρευνα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη θέση Ημερος Τόπος Ασπροπύργου, όπου βρέθηκαν 26 λαθρομετανάστες σε υπόγεια δεξαμενή του κτιρίου.

    Από την έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα μετέφερε ανά δεκαήμερο περίπου 80 λαθρομετανάστες από την Τουρκία, τους οποίους κρατούσε υπό την απειλή όπλων σε διάφορα εγκαταλελειμμένα οικήματα σε ερημικές τοποθεσίες του Ασπρόπυργου κάτω από άθλιες συνθήκες, τους κακοποιούσε, τους υποσίτιζε και απαιτούσε εκβιαστικά 2.500 ευρώ από τον καθένα για την ελευθέρωσή τους.

    Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.

    Εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας λευκής σαρκός

    Εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής κύκλωμα Ελλήνων και αλλοδαπών που εξανάγκαζαν αλλοδαπές σε κέντρο στη λεωφόρο Συγγρού να πραγματοποιούν στριπτίζ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και να προβαίνουν σε ασελγείς πράξεις με τους πελάτες.

    Συνελήφθησαν δώδεκα άτομα, δέκα Έλληνες και δυο υπήκοοι Αρμενίας, ενώ κατασχέθηκαν 4.565 ευρώ. Ειδικότερα, οι δυο Έλληνες εκ των συλληφθέντων μαζί με συνεργάτη τους ο οποίος κατά τη στιγμή του ελέγχου απουσίαζε και δεν συνελήφθη, προσέλαβαν 27 νεαρές αλλοδαπές γυναίκες για να εργαστούν ως χορεύτριες-στριπτιζέζ και συνοδοί θαμώνων.

    Εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη οικονομικά θέση τους και με την υπόσχεση υψηλής αμοιβής, τις ωθούσαν να κάνουν ασελγείς πράξεις με πελάτες του καταστήματος. Οι αλλοδαπές παρουσίαζαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος γυμνό ατομικό πρόγραμμα χορού και έναντι επιπρόσθετης αμοιβής προέβαιναν σε ασελγείς πράξεις.

    Οι λοιποί συλληφθέντες συμμετείχαν ως εργαζόμενοι στο κέντρο στις παράνομες δραστηριότητες των δύο προαναφερόμενων ιδιοκτητών.

    Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή.

    Εξάρθρωση σπείρας κλοπής αυτοκινήτων

    Σπείρα τσιγγάνων, που διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων στην περιοχή της Αττικής, εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ανω Λιοσίων.

    Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν οι Χρήστος Κυριμόπουλος, 19 ετών, Χρήστος Λεντέρης, 13 ετών, Γιώργος Καλαμιώτης 33 ετών, Παναγιώτης Καραγκούνης, 14 ετών, ο αδελφός του Βασίλης, 21 ετών και η Λεντέρη-Κυριμοπούλου, 26 ετών, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή Ναυπλίου για ληστεία κατά συναυτουργία.

    Οι προαναφερθέντες συνελήφθησαν την Παρασκευή από αστυνομικούς του τμήματος Ανω Λιοσίων, την ώρα που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας "Φόρντ Σιέρα", το οποίο είχαν κλέψει τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας από το Πέραμα, ενώ πάνω τους βρέθηκε και μικρή ποσότητα χασίς.

    Το τελευταίο δίμηνο είχαν συστήσει σπείρα και ενεργώντας από κοινού έκλεβαν επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειπαν σε ερημικές τοποθεσίες, αφού πρώτα αφαιρούσαν από αυτά χρήματα, ραδιοκασετόφωνα και άλλα αντικείμενα.

    Σε διάφορα σημεία που υποδείχθηκαν από τους συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα, εκ των οποίων δυο επιβατηγά και δυο φορτηγά. Όπως διαπιστώθηκε οι συλληφθέντες έχουν διαπράξει άλλες πέντε κλοπές αυτοκινήτων τα οποία έχουν βρεθεί και αποδοθεί στους ιδιοκτήτες τους.

    Με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

    [08] Παπανδρέου: ''Νέα δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού''

    Πηγή: ΑΠΕ 7/9/2003 3:18:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ''Χαραυγή" δήλωσε ότι υπάρχει μια νέα δυναμική για επίλυση του Κυπριακού, η οποία αποτυπώνεται στο ενδιαφέρον των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην εμπλοκή της ίδιας της Ένωσης για να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου αναμένεται στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη για διήμερη επίσκεψη εργασίας. Εξάλλου, ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαξιώνει το σχέδιο Ανάν για λύση γιατί "αποτελεί κορυφαία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού".

    ''Στο δρόμο της Τουρκίας το Κυπριακό''

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ακόμα ότι η νέα αυτή δυναμική σχετίζεται και με το γεγονός ότι η Τουρκία στον δρόμο της προς την Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το Κυπριακό, αλλά και στο γεγονός ότι έντονα ενδιαφερόμενες για λύση του προβλήματος παραμένουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η Ευρώπη, προσθέτει στη συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θέλει να δει να λύνεται το Κυπριακό, διότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι μη ευρωπαϊκή.

    "Με βάση αυτά τα δεδομένα το σχέδιο Ανάν πρέπει να ξαναϊδωθεί, ώστε η λύση που θα εξευρεθεί να είναι πράγματι βιώσιμη, λειτουργική και συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ακόμα ότι το 2004 θα είναι σημαντική χρονιά καθώς, εκτός από την πλήρη ένταξη της Κύπρου θα αξιολογηθεί και Τουρκία για την δική της συνεισφορά στην επίλυση του Κυπριακού.

    Εξάλλου, ο υπουργός Τύπου, τονίζει στη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος, ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί ισχυρή βάση διαλόγου, που με τις κατάλληλες προσαρμογές μπορεί να δώσει το επιθυμητό διαπραγματευτικό αποτέλεσμα.

    Οι προσαρμογές αυτές, πρόσθεσε, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και διαβούλευσης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων από την ένταξη της Κύπρου και των πολιτικών εξελίξεων στα κατεχόμενα.

    [09] Σολάνα: Η Χαμάς να περιοριστεί σε πολιτικές δραστηριότητες

    7/9/2003 5:35:00 μμ

    Έτοιμη να επανεξετάσει την απόφασή της σχετικά με την Χαμάς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν αυτή μετατραπεί σε ''πολιτικό κόμμα'', δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα. Ο Σολάνα έγινε δεκτός την Κυριακή από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ, και εξέφρασε την ελπίδα οτι το Ισραήλ δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την σκλήρυνση της Ε.Ε. απέναντι στην Χαμάς για να εντείνει τις επιθέσεις του. Υπενθυμίζεται ότι οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. συμφώνησαν το Σάββατο να γράψουν την πολιτική πτέρυγα του κινήματος Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, και ζήτησαν από τους "15" να λάβουν ''επείγοντα'' μέτρα κατά της οργάνωσης αυτής.

    Να μην εκμεταλλευτεί το Ισραήλ την απόφαση των ''15''

    ''Η Ε.Ε. ζήτησε πριν από πολλούς μήνες από την Χαμάς να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα και να εγκαταλείψει τις μηχανορραφίες της, ώστε να μην αναγκαστεί να λάβει αυτήν την απόφαση'', δήλωσε ο Σολάνα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

    ''Η Ε.Ε. πραγματοποίησε αυτήν την προειδοποίηση χθες, μπορεί όπως να αναθεωρήσει την απόφασή της αν η Χαμάς μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα'', πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Σολάνα εξήγησε ότι η Ε.Ε. θα ''επιθυμούσε να δει την Χαμάς να μετατρέπεται σε πολιτική οργάνωση και να διακόψει κάθε δεσμό με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες'', και οτι θα μπορούσε να έχει τότε δεσμούς με την οργάνωση αυτή.

    "Δεν πρέπει το Ισραήλ να εκμεταλλεύεται κάθε απόφαση που λαμβάνεται από την ΕΕ ως πρόσχημα για να συνεχίζει τις πρακτικές του που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μάχερ στην κοινή τους συνέντευξη τύπου. "Επιθυμούμε μια πιο σθεναρή στάση από την πλευρά όλων των μερών απέναντι στις ισραηλινές πρακτικές", πρόσθεσε.

    Ο Σολάνα είπε, τέλος, ότι συζήτησε κατά τις συνομιλίες τους στο Κάιρο το θέμα της παραίτησης του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς, και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει ο Αμπάς να συνεχίσει το έργο του υπογραμμίζοντας ότι "κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες" αφότου ανέλαβε το αξίωμά του, "δεν έλαβε όμως όλη τη βοήθεια που περίμενε".

    [10] Σουηδία: Μπροστά στις δημοσκοπήσεις οι πολέμιοι του ευρώ

    7/9/2003 5:40:00 μμ

    Ενώ απομένει μια εβδομάδα από το δημοψήφισμα για το ευρώ στην Σουηδία, έως και ένα τέταρτο των ψηφοφόρων εξακολουθούν να δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ οι πολέμιοι του ενιαίου νομίσματος βρίσκονται πάντα επικεφαλής στις προθέσεις ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου Sifo που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα από την εφημερίδα "Svenska Dagbladet", το 24% των ερωτηθέντων δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε τηλεφωνικά από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.002 ατόμων.

    Μια άλλη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Ρουάμπ, που δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα "Dagens Industri" επιβεβαιώνει εξάλλου την πρόοδο του στρατοπέδου του "όχι" που πιστώνεται με ένα 46% των προτιμήσεων, ενώ μόνο το 39% υποστηρίζει το "ναι".

    Το 15% των ερωτηθέντων δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 2068 ατόμων.

    Σύμφωνα, τέλος, με έναν μέσο όρο που υπολογίστηκε από την εφημερίδα "Dagens Nyheter" της Κυριακής και αφορά 6 σφυγμομετρήσεις 6 ινστιτούτων που έγιναν από τις 25 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, οι πολέμιοι του ευρώ διατηρούν το προβάδισμά τους με ποσοστό 47% σε σχέση με το 38,5% των υποστηρικτών του ενιαίου νομίσματος, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 14,5%.

    [11] Τα αντίποινα της Χαμάς φοβάται το Ισραήλ

    7/9/2003 6:23:00 μμ

    Στον αέρα βρίσκεται από το Σάββατο, ο Οδικός Χάρτης, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Αμπάς από το πρωθυπουργικό αξίωμα και την ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας κατά του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμεντ Γιασίν. Η ισλαμιστική οργάνωση απείλησε ευθέως τον Αριέλ Σαρόν και τους Ισραηλινούς ότι θα πληρώσουν ακριβά για την επίθεση στη Γάζα. Τη χθεσινή ισραηλινή επιχείρηση καταδίκασε έντονα ο ηγέτης της ισραηλινής Αντιπολίτευσης, Σίμον Πέρες. "Πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση της έντασης" τονίζει χαρακτηριστικά. Αυτοσυγκράτηση ζητούν και οι ΗΠΑ. "Οι δυο πλευρές θα πρέπει να προσέξουν τις συνέπειες των πράξεων τους" δήλωσε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    Ξέφυγε και πάλι από τον έλεγχο η κατάσταση

    Μία μέρα μετά την αιφνίδια παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς από το πρωθυπουργικό αξίωμα και λίγες ώρες, μετά τον τραυματισμό του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σε αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στη Γάζα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

    Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί από το Σάββατο το Ισραήλ, φοβούμενο για τυχόν αντίποινα της Χαμάς.

    Οι περιπολίες της αστυνομίας έχουν αυξηθεί ενώ στις μεγάλες ισραηλινές πόλεις έχουν στηθεί οδοφράγματα και γίνονται διαρκείς έλεγχοι από την αστυνομία.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός, απέκλεισε μεγάλο τμήμα της Δ. Όχθης απαγορεύοντας την είσοδο των Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ισραηλινοί ζήτησαν την απέλαση του Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη και δηλώνουν αποφασισμένοι να αφανίσουν την Χαμάς, χωρίς να κάνουν διακρίσεις στο πολιτικό και στρατιωτικό της σκέλος.

    Στο Γιάσερ Αραφάτ, επέριψε την ευθύνη για την παραίτηση Αμπάς, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ και τον κατηγόρησε για πολυετή τρομοκρατική δράση.

    Μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή των στόχων ζητά ο Πέρες

    Αυστηρή κριτική στην πολιτική του Αριέλ Σαρόν, άσκησε νωρίτερα την Κυριακή ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης των Εργατικών, Σιμόν Πέρες.

    "Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε κλιμάκωση της έντασης" τόνισε χαρακτηριστικά και συνέστησε περισσότερη προσοχή στην κυβέρνηση όσον αφορά στην επιλογή των στόχων της.

    Όπως είπε, η περίπτωση του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμαντ Γιασίν, - ο οποίος λόγω προβλημάτων υγείας κινείται με αναπηρικό καροτσάκι - είναι διαφορετική από τους βομβιστές καμικάζι.

    Παράλληλα υπενθύμισε ότι όταν ήταν εκείνος πρωθυπουργός είχε δώσει εν λευκώ εντολή για επιχειρήσεις εξολόθρευσης μόνο εναντίον βομβιστών καμικάζι.

    Διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις

    Την ίδια ώρα, με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

    Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, η Ουάσινγκτον, δηλώνει ότι παραμένει πιστή στον οδικό χάρτη και καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Η Ουάσινγκτον έχει κόψει κάθε είδους διπλωματική σχέση με τον Γιάσερ Αραφάτ και για αυτό το λόγο πίεσε πριν από τέσσερις μήνες ώστε να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Μαχμουντ Αμπάς, ένας άνθρωπος που όπως πιστεύουν οι ΗΠΑ μπορεί να στηρίξει τις διπλωματικές τους προσπάθειες για ειρήνη στη Μ. Ανατολή.

    Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, τόνισε την Κυριακή από το Κάιρο ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επανεξετάσει την απόφασή της σχετικά με την Χαμάς, αν αυτή μετατραπεί σε ''πολιτικό κόμμα''.

    Το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να γράψουν την πολιτική πτέρυγα του κινήματος Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα ζήτησαν από τους "15" να λάβουν επείγοντα μέτρα κατά της οργάνωσης.

    Ο ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι η Ε.Ε. θα επιθυμούσε να δει την Χαμάς να μετατρέπεται σε πολιτική οργάνωση και να διακόψει κάθε δεσμό με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Ο κ. Σολάνα, που έγινε δεκτός από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ, σημείωσε ότι βασικό θέμα των συνομιλιών ήταν το θέμα της παραίτησης του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του, υπογραμμίζοντας ότι κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες αφότου ανέλαβε το αξίωμα του, ωστόσο δεν έλαβε όλη τη αναμενόμενη βοήθεια.

    Επίσης, ο κ. Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την σκλήρυνση της Ε.Ε. απέναντι στην Χαμάς για να εντείνει τις επιθέσεις του.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υπογράμμισε την Κυριακή πως όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός των Παλαιστινίων θα πρέπει να έχει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτική υποστήριξη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να προχωρήσει προς ένα παλαιστινιακό κράτος.

    Επίσης, ο κ. Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ε.Ε. δήλωσε ότι θα χαρακτηρίσει τρομοκρατικές οργανώσεις όλες τις πτέρυγες της οργάνωσης Χαμάς, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να μην θέλει να διαπραγματευθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, δεν επιθυμούν, όμως, να σταλεί στην εξορία.

    Νωρίτερα την Κυριακή, το Ιράν, επέρριψε στο Ισραήλ, την ευθύνη για την παραίτηση Αμπας και χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας του Αχμεντ Γιασίν "παράδειγμα της πολιτικής τρομοκρατίας που ασκεί το Ισραήλ".

    Βαριές κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ, εξαπέλυσε και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τονίζοντας ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, θα βυθίσει την περιοχή σε έναν νέο κύκλο βίας.

    Μαχμούντ Αμπας : Η παραίτηση μου είναι οριστική

    Την ίδια ώρα, το θρίλερ με την παραίτηση Αμπας φαίνεται ότι λήγει οριστικά, με δηλώσεις του ίδιου του απερχόμενου πρωθυπουργού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για ανάληψη εκ νέου των πρωθυπουργικών καθηκόντων δήλωσε ότι η παραίτηση του είναι οριστική.

    Νωρίτερα, μιλώντας στο BBC, ο στενός του συνεργάτης και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, Σάεμπ Ερεκάτ, εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό ο Αραφάτ, να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αμπας να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση.

    [12] ''Σάρωσε'' τις Βερμούδες ο τυφώνας Φάμπιαν

    7/9/2003 1:02:00 μμ

    Τέσσερις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το πέρασμα του τυφώνα Φάμπιαν από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βερμούδων, όπου χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δέντρα ξεριζώθηκαν και σκεπές καταστράφηκαν από το δυνατό άνεμο. Δύο αστυνομικοί και δύο πολίτες πιστεύεται ότι παρασύρθηκαν από τα κύματα ενώ οδηγούσαν στον υπερυψωμένο δρόμο που συνδέει το κυρίως νησί με το αεροδρόμιο. Τα οχήματα εντοπίστηκαν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλεξ Σκοτ, είναι πιθανότατα νεκροί.

    ''Εκτός πορείας'' ο τυφώνας

    Ο τυφώνας μετακινήθηκε βορειοανατολικά, στον Ατλαντικό Ωκεανό, αφήνοντας πίσω του μεγάλη καταστροφή. Στο 70% όλων των κτιρίων των νησιών έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, σπίτια καταστράφηκαν και πολλές οδικές αρτηρίες έχουν κλείσει από τα συντρίμμια.

    Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

    Οι Βερμούδες είναι βρετανικό έδαφος και απέχουν περίπου 1.400 χιλιόμετρα ανατολικά της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ. Απέχουν πολύ από τους τροπικούς και σπανίως πλήττονται από τυφώνες.

    Όμως ο Φάμπιαν ακολούθησε ασυνήθιστη πορεία κατευθυνόμενος προς το βορά προτού φτάσει στις Μικρές Αντίλες.

    [13] ΠΓΔΜ: Επιχείρηση για την εξουδετέρωση ένοπλων Αλβανών

    7/9/2003 7:40:00 μμ

    Ευρείας κλίμακας επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή και υποστηρίζεται και από δυνάμεις του στρατού, εξαπέλυσε η Αστυνομία των Σκοπίων, με στόχο τη σύλληψη και εξουδετέρωση ένοπλων αλβανικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Μπρεστ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Κόσοβο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας Μίριανα Κόντεφσκα, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ορισμένους ένοπλους, που προέβαλαν αντίσταση, ενώ δεν διευκρίνισε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Η ίδια πρόσθεσε ότι από τη μεριά των κυβερνητικών δυνάμεων δεν υπήρχαν απώλειες.

    Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας και Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, ανέφεραν ότι σκοπός της επιχείρησης είναι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή αυτή, στην οποία έχουν εντοπιστεί ένοπλες ομάδες.

    Η επιχείρηση διεξάγεται χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της στρατιωτικής δύναμης της Ε.Ε. στη χώρα, "Κονκόρντια", και αυτών του ΟΑΣΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι της περιφέρειας του χωριού Μπρεστ, που βρίσκεται δίπλα στο Τανούσεφτσι, από το οποίο ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ των τότε ανταρτών Αλβανών του UCK και των δυνάμεων ασφαλείας το 2001, εγκαταλείπουν την περιοχή.

    [14] Στο Αφγανιστάν ο Ράμσφελντ εν μέσω επιθέσεων των Ταλιμπάν

    7/9/2003 1:47:00 μμ

    Λίγες ώρες πριν την άφιξη στη χώρα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή πως απέκρουσε μία ακόμη επίθεση των Ταλιμπάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Ο Ράμσφελντ φθάνει αεροπορικώς στο Αφγανιστάν προερχόμενος από τον Κόλπο, και πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και να επισκεφθεί τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί. Η επίσκεψή του συμπίπτει με μία έξαρση των επιθέσεων από τις ανυπότακτες δυνάμεις των Ταλιμπάν.

    Αναζωπύρωση των συγκρούσεων

    Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρότερες μάχες στη χώρα κατά τους τελευταίους 18 μήνες, στις οποίες πάνω απο 80 Ταλιμπάν έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Το βράδυ του Σαββάτου, οι Ταλιμπάν βομβάρδισαν με ρουκέτες και οβίδες το διοικητήριο στο Ζεελόκ, στη νοτιοανατολική επαρχία Πακτίκα, τόνισε ο τοπικός αρχηγός της αστυνομίας. "Κατόπιν οι μαχητές Ταλιμπάν ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με τις κυβερνητικές δυνάμεις για περίπου 20 λεπτά. Τελικά, τα κυβερνητικά στρατεύματα κατόρθωσαν να τους νικήσουν και να τους απωθήσουν", τόνισε η ίδια πηγή. Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε πως δεν έχει πληροφόρηση για απώλειες.

    [15] Μ. Βρετανία: Συγκέντρωση αφιερωμένη στους δράστες της 11/9

    7/9/2003 1:42:00 μμ

    Ομάρ Μπάκρι Μοχάμεντ

    Μια εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, η Αλ-Μουχατζίρουν, αποφάσισε να οργανώσει στις 11 Σεπτεμβρίου μια συγκέντρωση αφιερωμένη στους δράστες των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, πριν από δύο χρόνια, όπως υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η λονδρέζικη εφημερίδα ''Ομπσέρβερ''. Αυτή η αμφιλεγόμενη ''συγκέντρωση'', που θα γίνει στο τζαμί του Φίνσμπουρι Παρκ στο βόρειο Λονδίνο και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν εκατοντάδες νέοι μουσουλμάνοι, θα παρακολουθείται στενά από την αστυνομία και τις αρχές ασφαλείας. Η Αλ Μουχατζίρουν, που αποκαλεί τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ''Οι 19 θαυμάσιοι'', είχε ερευνηθεί από την αστυνομία αφότου ορισμένα στελέχη της παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν ''πνευματικοί σύμβουλοι'' των δύο Βρετανών οι οποίοι σκοτώθηκαν φέτος σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Ομάρ Μπάκρι Μοχάμεντ, διέψευσε ότι η συγκέντρωση αποτελεί έναν εορτασμό των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. ''Πρόκειται για την αναζήτηση των αιτίων του γεγονότος'' είπε στην εφημερίδα.

    [16] Την παραίτηση Μπλερ επιθυμεί το 43% των Βρετανών

    7/9/2003 1:29:00 μμ

    Περισσότεροι από το 40% των Βρετανών ψηφοφόρων πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, η κυβέρνηση του οποίου έχει βυθιστεί στη χειρότερη πολιτική κρίση της εδώ και έξι χρόνια, μετά το θάνατο του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, θα έπρεπε να παραιτηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Μέιλ ον Σάντεϊ". Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov, το 43% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του πρωθυπουργού. Το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 37% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, στις 11 Αυγούστου, προτού δηλαδή ξεκινήσει η έρευνα του λόρδου Μπράιν Χάτον για να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του Κέλι.

    ''Να φύγει και ο Χουν''

    Ακόμη περισσότεροι είναι οι Βρετανοί που επιθυμούν να φύγει από την κυβέρνηση ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, ο προϊστάμενος του Ντέιβιντ Κέλι. Το 62% τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του ενώ το 14% θέλει να παραμείνει στη θέση του.

    Ωστόσο, το 41% των Βρετανών εκτιμούν ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο είχαν δίκιο να κηρύξουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ισάριθμοι είναι και αυτοί που πιστεύουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής όταν ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ενώ το 37% θεωρεί ότι υπήρχαν τέτοιου είδους όπλα.

    [17] Σχέδιο εκκένωσης του Λονδίνου σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης

    7/9/2003 12:55:00 μμ

    Σχέδιο για τη μαζική εκκένωση του Λονδίνου σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης, έχει εκπονήσει η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς", η οποία επικαλείται εμπιστευτικά έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά περιγράφουν τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης για τη μαζική μεταφορά των κατοίκων του Λονδίνου προς "ζώνες ανάπαυσης και υποδοχής" στην ύπαιθρο και τα περίχωρα της πρωτεύουσας. Αυτό το εμπιστευτικό σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Σασούν" παρουσιάσθηκε τον Ιούλιο σε ένα φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν δημόσιοι λειτουργοί, ειδικοί στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και εκπρόσωποι επιχειρήσεων μεταφορών, σύμφωνα με τους "Σάντεϊ Τάιμς".

    ''Υπάρχουν έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης''

    Το φόρουμ αυτό δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει την περιφέρεια του Λονδίνου για την περίπτωση που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μεγάλες καταστροφές ή πυρκαγιές.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει πως "πληροφορίες υψηλού επιπέδου" ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη μαζική εκκένωση μεγάλων τμημάτων του Λονδίνου και πως υπάρχουν σχέδια "μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μετεγκατάστασης" αν μια ζώνη της πρωτεύουσας καταστεί ακατοίκητη έπειτα από μια επίθεση.

    Υπό τον τίτλο "Πώς θα συμβεί", το εμπιστευτικό έγγραφο εξηγεί πώς οι κάτοικοι του Λονδίνου, μιας πόλης 7.000.000 κατοίκων, θα οδηγηθούν πεζή προς σημεία ασφαλείας πριν μεταφερθούν σε ειδικούς καταυλισμούς έξω από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει αυτή τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στον Τύπο. Ερωτηθείς ένας εκπρόσωπος του υπουργείου αρκέσθηκε να δηλώσει: "Υπάρχουν προφανώς έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος πρέπει να είναι σε επιφυλακή, αλλά όχι να ανησυχεί".

    [18] Ένταση μεταξύ Αυστραλίας - Κίνας λόγω ναυτικών ασκήσεων

    7/9/2003 2:06:00 μμ

    Νέα δοκιμασία αναμένεται να περάσουν οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα μετά την απόφαση της Καμπέρας οι αυστραλιανές δυνάμεις να ηγηθούν της πρώτης ναυτικής άσκησης με στόχο τον εντοπισμό πλοίων που μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής. Την ναυτική αυτή άσκηση, μαζί με την Αυστραλία, πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Εκπρόσωποι των έντεκα χωρών που συμμετέχουν συμφώνησαν στις "λεπτομέρειες" της άσκησης, σε ειδικό φόρουμ που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

    Κίνα: Ασκηση αντίθετη με το διεθνές δίκαιο

    "Τα γυμνάσια θα γίνουν από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό σκαφών που ενδέχεται να μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής", εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι δεν έχουν ως "στόχο" την κυβέρνηση της Β. Κορέας.

    Η κυβέρνηση της Κίνας, ωστόσο, έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για την άσκηση, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες μέρες, όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, είχε επισκεφθεί την Κίνα είχε δηλώσει ότι "τα σχέδια για ναυτικές ασκήσεις εντοπισμού πλοίων που μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής είχαν αναβληθεί λόγω ελπίδων για θετικές εξελίξεις στο θέμα της Β. Κορέας".

    Την δήλωση αυτή φέρεται να την έκανε μετά από "παραστάσεις" της Κίνας.

    Σημειώνεται ότι η άσκηση αυτή πραγματοποιείται σε εφαρμογή της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν τον περασμένο Μάιο οι ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής. Τη σχετική συμφωνία (PSI) είχαν υπογράψει όλες οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

    [19] Πιθανή συνάντηση του Δαλάι Λάμα με Μπους

    7/9/2003 2:04:00 μμ

    Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, ο Δαλάι Λάμα, πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και άλλους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο των επαφών μεταξύ των απεσταλμένων του και του Πεκίνου, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

    Σύμφωνα με την οργάνωση, ο Δαλάι Λάμα θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, που θα διαρκέσει από την Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Δαλάι Λάμα ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959. Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στις 26 Αυγούστου ότι εάν του επιτραπεί να επιστρέψει στο Θιβέτ είναι απίθανο να μπορέσει να ζήσει στο ανάκτορο της Ποτάλα, στην κορυφή του λόφου, στην καρδιά της θιβετιανής πρωτεύουσας.

    [20] ''Κόντρες'' για τη διατήρηση ή μη της επίσημης ονομασίας της Ταϊβάν

    7/9/2003 1:51:00 μμ

    Τρεις χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Ταϊπέι, ζητώντας να διατηρηθεί η επίσημη ονομασία της χώρας τους "Δημοκρατία της Κίνας", μία ημέρα μετά την ογκώδη διαδήλωση αυτονομιστών, που αξίωναν η χώρα να ξαναβαπτισθεί επισήμως ως "Ταϊβάν". Οι οπαδοί της επανένωσης, διαδήλωσαν κραδαίνοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ζήτω η Δημοκρατία της Κίνας", ή "Κάτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν", ενώ μία μικρή ομάδα δεξιών στοιχείων πυρπόλησε ανδρείκελο του προέδρου Λι Τενγκ Χούι. Ο ίδιος ο πρόεδρος τέθηκε το Σάββατο επικεφαλής μίας πορείας 30.000 ατόμων, που διαδήλωσε τη βούλησή της για πλήρη ανεξαρτησία της νησιωτικής χώρας.

    ''Δικαίωμα για αυτοδιάθεση''

    Οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι το επίσημο όνομα της χώρας προκαλεί σύγχυση, καθώς είναι παραπλήσιο της ονομασίας της γειτονικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δημιουργώντας την ιδέα πως πρόκειται για την ίδια χώρα.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης, ο Λι εξήγησε πως ήγγικεν η ώρα οι Ταϊβανέζοι να ασκήσουν το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση και να αλλάξουν την επίσημη ονομασία της χώρας τους σε Ταϊβάν. Οι αυτονομιστές πιστεύουν πως μία αλλαγή της επίσημης ονομασίας θα διαφοροποιούσε οριστικά την Ταϊβάν από την Κίνα και θα διευκόλυνε τη διεθνή αναγνώρισή της.

    Το καθεστώς του Πεκίνου είναι ο μόνος αντιπρόσωπος του κινεζικού έθνους στον ΟΗΕ, αντικαθιστώντας, μάλιστα, το 1971 τη Δημοκρατία της Κίνας. Η Δημοκρατία της Κίνας ιδρύθηκε στην πρώην νήσο της Φορμόζας από τον Σουν Γιατ Σεν το 1912, μετά την πτώση της αυτοκρατορικής δυναστείας των Τσινγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Το 1949 βρήκαν εκεί καταφύγιο τα εθνικιστικά στρατεύματα της Κουομιτάνγκ, μετά την επικράτηση των Κομμουνιστών στην Κίνα, και η νήσος διατήρησε το όνομα του δημοκρατικού πολιτεύματός της.

    [21] Σε εθελοντικό αφοπλισμό των σιιτών καλούν οι Αμερικανοί

    7/9/2003 5:05:00 μμ

    Διορία έως το Σάββατο, έδωσε η αμερικανοβρετανική συμμαχία, για να αφοπλιστούν οι σιίτες ένοπλοι που έχουν λάβει θέσεις στους δρόμους των πόλεων στο κέντρο του Ιράκ, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νατζάφ στις 29 Αυγούστου, ανακοίνωσε την Κυριακή Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. "Μετά από τη διορία αυτή, θα πάρουμε τα όπλα τους, και αν αντισταθούν, θα τους συλλάβουμε και θα τους βάλουμε στη φυλακή", δήλωσε ο λοχαγός Εντουαρντ Λοφλαντ, εκπρόσωπος των Αμερικανών πεζοναυτών στη Νατζάφ. Ο ίδιος πρόσθεσε οτι η συμμαχία ζήτησε από το Συμβούλιο της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης να καλέσει όλους τους σιίτες ενόπλους να αφοπλιστούν εθελοντικά πριν από τη διορία αυτή.

    [22] Νέο ''μήνυμα'' της αλ Κάιντα μετέδωσε το αλ Αραμπίγια

    7/9/2003 4:14:00 μμ

    Στο νέο μήνυμα που μετέδωσε την Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια και που αποδίδεται σε εκπρόσωπο της αλ Κάιντα, ο οποίος δηλώνει ότι ονομάζεται αλ Νάζντι, η αλ Κάιντα αρνείται κάθε σχέση του τρομοκρατικού δικτύου με την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του μαυσωλείου του Ιμάμη Αλι στην Νατζάφ, ιερή πόλη των Σιιτών στο Ιράκ, όπου περισσότεροι από 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πνευματικός τους ηγέτης Μοχάμεντ Μπακερ Χακίμ, έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της αλ Κάιντα ανέφερε πως η οργάνωση λειτουργεί όπως πριν, ενώ πρώτος στόχος παραμένουν οι Αμερικανοί.

    [23] Συνάντηση Β. Παπανδρέου με τη διοίκηση του ΣΒΕΕ

    7/9/2003 5:14:00 μμ

    Θέματα που αφορούν το χωροταξικό σχεδιασμό της βιομηχανίας στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Προεδρικού Διατάγματος για τη ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) Θεσσαλονίκης καθώς και θέματα που αφορούν την πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και το Βορειοελλαδικό Τόξο, συζήτησε την Κυριακή η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, θέτοντας παράλληλα και ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης.

    Οικονομική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική και αποδοτική, ένα από τα ειδικότερα θέματα που επανέφερε στο τραπέζι της συζήτησης η διοίκηση του ΣΒΒΕ, αφορά το περιεχόμενο της Συνθήκης Ramsar και την προστασία των υγροτόπων, εξαιτίας της οποίας έχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

    Στις θέσεις του ΣΒΒΕ περί συμβατότητας μεταξύ προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης, η υπουργός δεν έδειξε να διαφωνεί. Μεταξύ άλλων, είπε ότι στόχος όλων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ορισμένων περιοχών της χώρας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές απαγορεύονται τα πάντα.

    Η κ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι δυνατόν να κλειστούν σε γυάλα, ωστόσο υπογράμμισε τους περιορισμούς που υπάρχουν για ορισμένες χρήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Σχετικά με το εκκρεμές ζήτημα που σχετίζεται με τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων εντός ζωνών φυσικού ελέγχου, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δ. Συμεωνίδης, είπε ότι στόχος είναι να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις ενώ τόνισε ότι στην περίπτωση που θα κριθεί αναγκαία η μετεγκατάσταση αυτών των μονάδων, θα πρέπει να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα.

    [24] Λασπολογία για τη νίκη της εθνικής

    7/9/2003 7:36:00 μμ

    Η νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Ερεβάν της Αρμενίας φαίνεται πως ενόχλησε αρκετούς, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν περίεργο θόρυβο σχετικά την καθαρότητα του αγώνα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σουρέν Μπαγκντασαριάν, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Associated Press, υποστηρίζει πως εδώ και εβδομάδες Αρμένιοι διεθνείς δέχθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις από αγνώστους, οι οποίοι πρόσφεραν χρήματα για να κερδίσει η εθνική μας. Ο Μπαγκντασαριάν σημειώνει ότι ο μάνατζερ των Ελπίδων Καρέν Αρουτουνιάν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρώην διεθνή και γνωστό μας από τη θητεία του σε Καβάλα και Ηρακλή, Ερβάντ Σουκασιάν ο οποίος, όπως δήλωσε, λειτουργεί για λογαριασμό του προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση και προσφέρει χρήματα για τη νίκη της εθνικής μας.

    Τη Δευτέρα η απάντηση της ΕΠΟ

    Σύμφωνα πάντα τον εκπρόσωπο της Αρμενικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο Αρουτουνιάν γνωστοποίησε τη συνομιλία του με τον Σουκασιάν στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρουμπέν Αϊραπετιάν ο οποίος τηλεφώνησε εκ νέου στον Σουκασιάν και η συνομιλία ηχογραφήθηκε, όπου ακούγεται ο πρώην άσος της Καβάλας και του Ηρακλή να προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια.

    Επίσης, στο δημοσίευμα του πρακτορείου τονίζεται ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ για το ματς Τομ Ρέσταλ δέχθηκε να παραμείνει στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, για να διερευνήσει την υπόθεση.

    Από την πλευρά της ΕΠΟ έγινε γνωστό πως την Δευτέρα ο πρόεδρος Βασίλης Γκαγκάτσης θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου με αφορμή και μόνο αυτό το θέμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 September 2003 - 16:55:23 UTC