Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακοπή δρομολογίων ΗΣΑΠ μεταξύ Ομόνοιας-Ταύρου
  • [02] Παραβαίνουν το νόμο το 20% των σχολικών κυλικείων
  • [03] Συνεργασία Σημίτη-Σκανδαλίδη για εκλογικό νόμο
  • [04] Επίσκεψη και ομιλία Καραμανλή στην 68η ΔΕΘ
  • [05] Για δεύτερη μέρα αγορεύει ο Μαρκής
  • [06] Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα από το θάνατο της Λιντ
  • [07] Συντριβή αεροπλάνου σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο
  • [08] Πτώση ιδιωτικού αεροσκάφους στον Ατλαντικό
  • [09] Βάση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δέχθηκε επίθεση ανταρτών
  • [10] Πάουελ: Δε θα αφήσουμε το Ιράκ στον ΟΗΕ
  • [11] Κλιμακώνονται οι επιθέσεις ιρακινών ενόπλων
  • [12] Παγώνει τις τιμές μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ
  • [13] Ταμειακές και στα ταξί από τον ερχόμενο Ιανουάριο
  • [14] Πικρή ήττα για την Εθνική

    [01] Διακοπή δρομολογίων ΗΣΑΠ μεταξύ Ομόνοιας-Ταύρου

    12/9/2003 10:54:00 πμ

    Διακόπτονται από Παρασκευή 12 και έως την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου τα δρομολόγια του ηλεκτρικού από το σταθμό της Ομόνοιας μέχρι τον σταθμό του Ταύρου, λόγω έργων ανάπλασης στο Θησείο. Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από λεωφορεία της ΕΘΕΛ.

    [02] Παραβαίνουν το νόμο το 20% των σχολικών κυλικείων

    12/9/2003 10:00:00 πμ

    Το ένα στα πέντε κυλικεία σχολείων παραβαίνει τη νομοθεσία, πουλώντας τρόφιμα τα οποία δεν επιτρέπεται να διαθέτουν ή παρουσιάζοντας προβλήματα υγιεινής. Αυτό έδειξαν οι έλεγχοι που διενήργησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, από τους οποίους προέκυψε ότι σε σύνολο 345 επιθεωρήσεων σε σχολεία, το 20% των κυλικείων δεν σέβεται την ισχύουσα νομοθεσία.

    Πουλούσαν τρόφιμα που δεν έπρεπε

    Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά (2002-2003) ελέγχους σε κυλικεία σχολείων και παιδικών σταθμών όπου διαπιστώθηκαν 71 (20%) παραβάσεις νομοθεσίας, από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό (67%) αφορούσαν την πώληση τροφίμων που δεν επιτρέπονται στους συγκεκριμένους χώρους και οι υπόλοιπες (6%) αφορούσαν κυρίως θέματα υγιεινής.

    Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

    Υπενθυμίζεται ότι τα κυλικεία στα σχολεία επιτρέπεται να πωλούν σάντουιτς και τοστ με τυρί, αρτοσκευάσματα απλά και ψωμί, τυρόπιτα και σπανακόπιτα, τυριά, γάλα και γιαούρτια παντός τύπου.

    [03] Συνεργασία Σημίτη-Σκανδαλίδη για εκλογικό νόμο

    12/9/2003 10:36:00 πμ

    Ο εκλογικός νόμος και ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής ζωής της χώρας είναι το αντικείμενο της συνάντησης που έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 11.30 ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τους Ελληνες αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμια πρωταθλήματα και στη μία το μεσημέρι την ηγεσία του Συνδέσμου Εξαγωγέων.

    [04] Επίσκεψη και ομιλία Καραμανλή στην 68η ΔΕΘ

    12/9/2003 9:00:00 πμ

    Τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει απο σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της 68ης Διεθνούς Εκθεσης. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί και θα μιλήσει με στελέχη του κόμματος και με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την καθιερωμένη συνέντευξη προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    [05] Για δεύτερη μέρα αγορεύει ο Μαρκής

    12/9/2003 10:32:00 πμ

    Με την αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Βασίλη Μαρκή, συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο κ. Μαρκής αναφέρθηκε σε επιμέρους ενέργειες, που διέπραξε η οργάνωση, μεταξύ των οποίων και πολλές εκρήξεις. Με την έναρξη της διαδικασίας, ο τακτικός εισαγγελέας, Χρήστος Λάμπρου, ζήτησε το λόγο για να συμπληρώσει επιπλέον στοιχεία στην πρότασή του για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων. Ο κ. Λάμπρου ζήτησε συγνώμη από το δικαστήριο αν παρέλειψε να διατυπώσει πρόταση για κάποιες υποθέσεις, που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αυτοί οι κατηγορούμενοι είχαν αναγάγει το έγκλημα σε τρόπο ζωής. Να μας συγχωρήσετε και εμένα και τον κ. Μαρκή αν ξεχάσουμε κάποια πράξη, κάποιο "κατόρθωμα". Αν κάτι ξεχάσουμε απ τα "κατορθώματα", που γράφονται στο βούλευμα, για όσα παραλείψω να πω, να τους κηρύξετε ενόχους".

    [06] Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα από το θάνατο της Λιντ

    12/9/2003 11:36:00 πμ

    Συγκλονισμένη παραμένει η διεθνής κοινότητα από τη δολοφονία της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Ανα Λίντ. Οι Σουηδοί πολίτες θα λάβουη μέρος σήμερα σε πορεία υπέρ της δημοκρατίας και κατά της βίας ανταποκρινόμενοι στο κάλσεσμα του πρωθυπουργού της χώρας Γκόραν Πέρσον. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η σουηδική αστυνομία, ο δράστης της μοιραίας επίθεσης, που έχει βυθίσει τη Σουηδία στο πένθος, παραμένει ασύλληπτος. Πάντως, η ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων που βρέθηκαν τον τόπο του εγκλήματος φαίνεται να κατευθύνουν τις αρχές στα ίχνη 32χρονου άνδρα, που πιθανότατα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Στο μεταξύ, η μυστική αστυνομία της χώρας, που δέχεται εντονότατες επικρίσεις γατί η υπουργός Εξωτερικών δεν συνοδευόταν από σωματοφύλακες, απαντά ότι η Λιντ δεν αντιμετώπιζε κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο, ώστε να χρήζει προστασίας. Πάντως, το επερχόμενο σουηδικό δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του ευρώ, του οποίου η Ανα Λίντ δήλωνε ένθερμη υποστηρίκτρια, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

    ''Συγνώμη λάθος'' λένε οι μυστικές υπηρεσίες της Σουηδίας

    Η σουηδική αστυνομία καταζητεί έναν 32χρονο περιθωριακό, γνωστό εγκληματία και τοξικομανή, που πιθανόν αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα, ως ύποπτο για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών, Ανα Λίντ, γράφουν σήμερα οι σουηδικές εφημερίδες.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητά έναν άνδρα ύψους 1,80, με μακριά μαύρα μαλλιά. Εχουν ήδη βρεθεί το μπουφάν του, ένα καπέλο και το μαχαίρι που χρησιμοποίησε, ενώ οι αρχές εξετάζουν το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος.

    Ο ύποπτος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ανακοινωθεί, είχε κατά το παρελθόν πραγματοποιήσει επιθέσεις με μαχαίρι, γράφει η εφημερίδα Εσπρέσσεν. ''Δεν έχει μόνιμη διεύθυνση και είναι περιθωριακός'' δήλωσε στην εφημερίδα πηγή της αστυνομίας.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Στοκχόλμης, Ματς Νίλεν αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα. ''Δεν έχω τίποτα να πω στην παρούσα φάση. Αναζητούμε έναν μεμονωμένο δράστη'' πρόσθεσε.

    Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα, πάντως η αστυνομία εκτιμά ότι δεν πρέπει να ήταν πολιτικά. Η εφημερίδα Ντάαγκενς Νίχετερ επικαλούμενη πάντως αστυνομικές πηγές αναφέρει ότι "η επίθεση δεν ήταν αυθόρμητη πράξη".

    Ο επικεφαλής της σουηδικής μυστικής αστυνομίας, Κουρτ Μαλστρομ, ερωτηθείς εάν προτίθεται να παραιτηθεί μετά τη δολοφονία της Λιντ απάντησε ότι "άλλοι πρέπει να αποφασίσουν".

    Ο Κουρτ Μαλστρομ και η μυστική υπηρεσία της οποίας προΐσταται δέχονται έντονες επικρίσεις από πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης στη Σουηδία γιατί η υπουργός Εξωτερικών δεν συνοδευόταν από σωματοφύλακες, μόλις λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του Ευρώ, που θα διεξαχθεί ύστερα από μία περίοδο έντονων συζητήσεων για το θέμα.

    Ο Μαλστρομ δήλωσε στην εφημερίδα "Dagens Nyheter" ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν αντιμετώπιζε κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο ώστε να συνοδεύεται από σωματοφύλακες. Ωστόσο αμέσως μετά τη δολοφονία της Ανα Λιντ είχε παραδεχθεί ότι η υπηρεσία του "έκανε λάθος" που δεν είχε φροντίσει για την ασφάλεια της υπουργού Εξωτερικών.

    Η υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο Μαλστρομ έχει την ευθύνη για να καθορίσει ποιοί πολιτικοί πρέπει να συνοδεύονται από σωματοφύλακες. Αυτή τη στιγμή συνοδεύονται μόνον ο πρωθυπουργός και η βασιλική οικογένεια, σε 24ωρη βάση.

    Πάντως η σουηδική κοινωνία, που αναβιώνει τις οδυνηρές μνήμες από τη δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας Ούλοφ Πάλμε πριν από 17 χρόνια, εκφράζει φόβους ότι και αυτό το δεύτερο έγκλημα, όπως και ο θάνατος του Πάλμε, δεν πρόκειται να διαλευκανθεί.

    Κανονικά το δημοψήφισμα για το ευρώ

    Στο μεταξύ, το δημοψήφισμα για το ευρώ θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία την Κυριακή όπως είχε προγραμματιστεί, παρά τη δολοφονία της Aνα Λιντ.

    Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον εξηγώντας πως πρόκειται για βούληση όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ρίκσνταγκ (κοινοβούλιο).

    "Υπήρχαν τρεις δυνατότητες, διευκρίνισε ο Πέρσον: να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην προγραμματισμένη ημερομηνία, να αναβληθεί για ένα μήνα ή να συνδυαστεί με τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Οι δύο τελευταίες εναλλακτικές επιλογές είναι κακές. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο ενδιάμεσο διάστημα που να μας φέρει στην ίδια κατάσταση'', πρόσθεσε.

    ''Είναι σημαντικό να μην υποταχθούμε στη βία'', υπογράμμισε ο Γκόραν Πέρσον. Καλώντας τους Σουηδούς να ψηφίσουν όλοι την Κυριακή, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος δεν θα συνεχιστεί.

    Η Ανα Λιντ, μια από τις δημοφιλέστερες πολιτικούς της χώρας και θεωρούμενη ως πιθανή διάδοχος του πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον, ήταν η επιφανέστερη εκπρόσωπος των υποστηρικτών του της ένταξης της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

    Πάντως για πρώτη φορά το ποσοστό των υποστηρικτών της ένταξης της Σουηδίας στη ζώνη του ευρώ ''ισοφάρισε'' το ''όχι'', υπό το βάρος της θλίψης για τον άδικο χαμό της Λίντ.

    Δημοσκόπηση της εταιρίας Skop έδειξε ότι υπέρμαχοι και αντίπαλοι του ευρώ συγκεντρώνουν πλέον από 50% στην πρόθεση ψήφου, ενώ πριν λίγες ημέρες το ''όχι'' ξεπερνούσε το ''ναι'' κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

    "Η Ευρώπη έχασε ακόμη λίγο από την αθωότητά της"

    Tη βαθιά του θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία της υπουργού εξωτερικών της Σουηδίας Αννας Λιντ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Ο κ. Πρόντι τόνισε ότι η Ανα Λίντ ήταν πάνω από όλα ένας πολύ ζεστός άνθρωπος και το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία της μια τρομακτική, βίαιη και αδιανόητη πράξη.

    Καταλήγοντας ότι συνάντησε για τελευταία φορά την Ανα Λίντ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κατά τα άτυπο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών στην Ιταλία, όπου αναχωρώντας η Σουηδή υπουργός εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητά της για τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή στη Σουηδία.

    Ο κ. Πρόντι ανέφερε ακόμη ότι έδωσε εντολή οι σημαίες στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κυματίζουν μεσίστιες.

    Πριν λάβει το λόγο η εμφανώς συντετριμμένη Σουηδή επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην αίθουσα τύπου της Επιτροπής. Στη συνέχεια η κυρία Βάλστρομ μίλησε για μια θαρραλέα, ευθύ και ειλικρινή πολιτικό, η δολοφονία της οποίας αποτελεί επίθεση κατά της δημοκρατίας στη Σουηδία και της υπόλοιπης Ευρώπης.

    Τόνισε ότι "με το χαμό της Ανα Λιντ η Ευρώπη έχασε ακόμη λίγο από την αθωότητά της" και απηύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής ως τον καλύτερο τρόπο για να τιμηθεί η μνήμη της υπουργού εξωτερικών της Σουηδίας.

    Τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ απέστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στη σουηδική κυβέρνηση, ενώ ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως η Λιντ είχε παλέψει για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [07] Συντριβή αεροπλάνου σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

    12/9/2003 11:07:00 πμ

    Περίπου 12 μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Τζόρτζ Ουάσινγκτον" τραυματίσθηκαν χθες όταν ένα πολεμικό αεροσκάφος F-A18 συνετρίβη κατά τη διαδικασία προσγείωσης επί του πλοίου ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια, ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό. Αξιωματικοί του Ναυτικού ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, ωστόσο τρεις από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο στην ακτή.

    Ο πιλότος του αεροσκάφους χρησιμοποίησε το σύστημα εκτίναξης και έπεσε στη θάλασσα από όπου τον περισυνέλεξαν σώο.

    "Το καλώδιο πρόσδεσης του αεροσκάφους κόπηκε κατά τη διαδικασία προσγείωσης", δήλωσε ο Μάικ Μάους, εκπρόσωπος της Αεροπορίας του Ναυτικού της διοίκησης του στόλου του Ατλαντικού στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι το πλοίο πραγματοποιούσε προγραμματισμένες ασκήσεις εκπαίδευσης πληρωμάτων αεροσκαφών.

    [08] Πτώση ιδιωτικού αεροσκάφους στον Ατλαντικό

    12/9/2003 10:54:00 πμ

    Ιδιωτικό δικινητήριο αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν εννέα άνθρωποι, χάθηκε από τα ραντάρ λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του πορτογαλικού νησιού Μαδέιρα και συνετρίβη στον Ατλαντικό. Εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων που διεξάγουν έρευνες στην περιοχή του δυστυχήματος, εξέφρασε φόβους ότι πιθανότατα και οι εννέα επιβαίνοντες είναι νεκροί. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν συντρίμμια του αεροπλάνου και τα πτώματα δύο ανδρών και μίας γυναίκας.

    Ενας Βρετανός και οκτώ Ισπανοί οι επιβαίνοντες

    Στο δικινητήριο Μπίτσκραφτ, που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Φουντσάλ του νησιού Μαδέιρα, 600 χιλιόμετρα δυτικά του Μαρόκου, με προορισμό Μάλαγα της Ισπανίας, επέβαιναν ο Βρετανός πιλότος και οκτώ Ισπανοί.

    ''Πιστεύουμε ότι όλοι οι επιβάτες και ο πιλότος είναι νεκροί'', δήλωσε εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων.

    Την ώρα της συντριβής του αεροσκάφους ο καιρός ήταν καλός.

    Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινισθεί.

    [09] Βάση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δέχθηκε επίθεση ανταρτών

    12/9/2003 9:01:00 πμ

    Δύο ρουκέτες εξερράγησαν κοντά σε στρατόπεδο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Καμπούλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας στο Αφγανιστάν (ISAF) η επίθεση έγινε χθες το βράδυ. Μετά την επίθεση δόθηκε εντολή στους άνδρες της διεθνούς δύναμης για αυξημένη ετοιμότητα, ενώ άρχισαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    Η μία επίθεση σημειώθηκε κοντά στο Στρατόπεδο Τζούλιαν και η άλλη μέσα στο Στρατόπεδο Γουέαρχάους.

    Το στρατόπεδο Τζούλιαν χρησιμοποιείται από τους Καναδούς στρατιώτες της ISAF, ενώ στο στρατόπεδο Γουέαρχάους εδρεύει η Πολυεθνική Ταξιαρχία της Καμπούλ. Από τις δύο εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    [10] Πάουελ: Δε θα αφήσουμε το Ιράκ στον ΟΗΕ

    12/9/2003 10:58:00 πμ

    Οι ΗΠΑ, είναι μεν διατεθειμένες να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ, όμως δεν σκοπεύουν να αφήσουν στα Ηνωμένα Έθνη τον έλεγχο του Ιράκ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε σήμερα. ''Απλώς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε όλες τις εξουσίες, γιατί τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν τη δυνατότητα να τις αναλάβουν'', δήλωσε ο Πάουελ στην εκπομπή "Morgenmagazine"', του τηλεοπτικού δικτύου ARD. "Δεν υπήρχε κυβέρνηση στο Ιράκ μετά το τέλος του πολέμου. Εάν αύριο ο ΟΗΕ αναλάβει τα πράγματα στο Ιράκ και ο πρεσβευτής Μπρέμερ επιστρέψει στο σπίτι του, τι θα κάνει ο ΟΗΕ και με ποιόν;", διερωτήθηκε ο Πάουελ.

    Δεν αναμένουν οι ΗΠΑ Γερμανούς στρατιώτες

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιμένουν την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στο Ιράκ", τόνισε ο Πάουελ. "Είναι υπόθεση της κάθε χώρας να αποφασίσει για τη συμβολή της (στο Ιράκ) σε περίπτωση νέας απόφασης του ΟΗΕ. Εάν η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση μιας ιρακινής δύναμης ασφαλείας, πολύ καλά, όμως δεν περιμένω Γερμανούς στρατιώτες. Αλλωστε, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ το έχει εξηγήσει από την αρχή".

    "Η Γερμανία συμβάλλει σε πολλά άλλα θέματα και παίζει το δικό της ρόλο", πρόσθεσε ο Πάουελ, ο οποίος ευχαρίστησε το Βερολίνο για το "τεράστιο έργο του" στο Αφγανιστάν", κατέληξε ο Πάουελ.

    [11] Κλιμακώνονται οι επιθέσεις ιρακινών ενόπλων

    12/9/2003 10:27:00 πμ

    Οκτώ Ιρακινοί σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Φαλούτζα στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής ενόπλων ανταρτών με άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων και της ιρακινής πολιτοφυλακής, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ακόμη εικόνες από φλεγόμενα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα μετά από ενόπλων σε στρατιωτική φάλαγγα στην Χαλντίγια, δυτικά της Βαγδάτης. Αλλες δύο επιθέσεις αναφέρθηκαν στο Αμπού Γκορέιμπ, ένα προάστιο στη δυτική Βαγδάτη. Επίθεση εκδηλώθηκε και εναντίον του αμερικανικού αρχηγείου στη Σαμάρα, όπως επίσης και σε ένα ιρακινό αστυνομικό τμήμα, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

    [12] Παγώνει τις τιμές μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ

    12/9/2003 10:11:00 πμ

    Σε πάγωμα τιμών στα καταστήματα του προχωρά ο όμιλος Carrefour-Μαρινόπουλος στο χρονικό διάστημα από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2004. Οπως ανακοινώθηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου, η εταιρία κατά την προαναφερόμενη περίοδο, θα εφαρμόσει μηδενική αύξηση σε όλα τα προϊόντα, εκτός από τα προϊόντα που τελούν σε καθεστώς διατίμησης (οπωροκηπευτικά και ψάρια) και των προσφορών. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ προτείνει στα μέλη του την ίδια πολιτική.

    Ο ΣΕΣΜΕ έχει αποφασίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 FM ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Γιάννης Παντελιάδης.

    Από τη συγκεκριμένη κίνηση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Carrefour-Μαρινόπουλος Didier Fleury, η εταιρία θα επιβαρυνθεί οικονομικά με το ποσό των 5 - 10 εκατ. ευρώ.

    Οπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ο όμιλος προχωρά σε αυτή τη κίνηση έχοντας ως στόχο την προστασία της αγοραστικής δύναμης του Ελληνα καταναλωτή, την εγγύηση προς τους πελάτες για μηδενική αύξηση στο σύνολο των προσφερομένων προϊόντων και τη διατήρηση της θέσης του ως της πιο φθηνής αλυσίδας λιανεμπορίου στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά της εταιρίας επισημάνθηκε ότι, εάν η κυβέρνηση προέβλεπε ευνοϊκότερο καθεστώς για την διακίνηση υγρών καυσίμων από τα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου, ο όμιλος θα μπορούσε στα πρατήρια καυσίμων που διαθέτει δίπλα στα σούπερ μάρκετ του, να πουλά τα προϊόντα του σε πολύ χαμηλές τιμές.

    Αναφερόμενος στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Fleury τόνισε ότι η εταιρία θα επιθυμούσε την επέκτασή του προκειμένου να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πελάτες της.

    [13] Ταμειακές και στα ταξί από τον ερχόμενο Ιανουάριο

    12/9/2003 9:39:00 πμ

    Αποδείξεις θα εκδίδουν τα ταξί από 1.1.2004, ενώ άμεσα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα έκδοσης αποδείξεων και από τα πρατήρια καυσίμων για τις αυξήσεις πετρελαίου κίνησης. Αυτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης σε εκδήλωση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων και διαφύλαξης φορολογικών στοιχείων σε διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών. Στο μεταξύ, με κινητοποιήσεις απειλεί το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, με θέμα την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων και αντιδρώντας μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση των ταμειακών μηχανών.

    Ειδικότερα στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

    Για τα ταξί:

    Από 1/1/2004 η εξεύρεση του καθαρού εισοδήματος των εκμεταλλευτών ταξί θα γίνεται με λογιστικό προσδιορισμό (έσοδα-έξοδα). Λόγω του ανωτέρω τρόπου προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος υποχρεούνται από 1.1.2004 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και επομένως να εκδίδουν αποδείξεις (φορολογικά στοιχεία).

    Από 1.1.2004, οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς το κοινό από τα ταξί που φέρουν ταξίμετρο εγκεκριμένου τύπου, θα εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση ειδικού φορολογικού μηχανισμού ενσωματωμένου ή συνδεόμενου με το ταξίμετρο, στη μνήμη του οποίου καταγράφονται τα έσοδα. Οι χρεώσεις θα εμφανίζονται στην απόδειξη όπως καταγράφονται με το μηχανισμό του ταξίμετρου και θα εμφανίζεται επίσης το συνολικό πληρωτέο ποσό.

    Η απόδειξη θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

    Στοιχεία οχήματος-εκμεταλλευτή, σταθερά ταξιμέτρου, ημερομηνία-ώρα, ταρίφα 1 ή 2, αναμονή, χιλιομετρική απόσταση, πρόσθετες επιβαρύνσεις κλπ.

    Οι περιοχές που τα ταξί θα φέρουν υποχρεωτικά ταξίμετρο, είναι των Αθηνών-Πειραιώς, της Θεσσαλονίκης και οι πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Το σύνολο των ταξί που έχει έδρα στις περιοχές αυτές είναι 30.000 περίπου.

    Πάντως, με κινητοποιήσεις απειλεί το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, αν το υπουργείο Μεταφορών δεν ικανοποιήσει μια σειρά αιτημάτων που διεκδικεί.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ζητούν αναπροσαρμογή των κομίστρων, σύμφωνα με τη εισήγηση του ΣΑΤΑ, ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες, να μην τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές στα ταξί, και να μην αφαιρούνται οι πινακίδες για αμφιλεγόμενες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, παραβάσεις. Ο ΣΑΤΑ θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου, που θα συνέλθει την προσεχή Δευτέρα, 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και Πέμπτη 17 και 18 του μηνός και τετραήμερη ακινητοποίηση των ταξί στις 22, 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    Για τα πρατήρια καυσίμων:

    Η απόδειξη θα εκδίδεται αυτόματα χωρίς κανένα χειρισμό και, εφόσον αναγράφεται σε αυτή ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου χειρόγραφα, επέχει θέση τιμολογίου και δεν εκδίδεται τιμολόγιο και δελτίο αποστολής.

    Οι αποδείξεις αυτές (αξίας μέχρι 300 ευρώ) καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών πωλήσεων πετρελαίου των πρατηρίων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τέσσερα μοντέλα φορολογικών ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδέονται με τις αντλίες πετρελαίου. Αυτές αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από περίπου 6.000 επιχειρήσεις και πρατήρια.

    [14] Πικρή ήττα για την Εθνική

    12/9/2003 12:09:00 πμ

    Το όνειρο της τετράδας εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την εθνική μπάσκετ. Η ελληνική ομάδα, στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, πραγματοποίησε πολύ κακή εμφάνιση, γνώρισε την ήττα από την Ιταλία με 62-59 και έμεινε εκτός ημιτελικών. Την Παρασκευή, σε αγώνα για τις θέσεις 5-8, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ, ενώ οι "Ατζούρι", που βρέθηκαν στους "4" και διεκδικούν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, θα παίξουν το Σάββατο με την Ισπανία. Τα δεκάλεπτα: 16-17, 36-32, 47-49, 59-62. ΕΛΛΑΔΑ (Γιάννης Ιωαννίδης): Διαμαντίδης 2, Χατζηβρέττας, Παπαλουκάς 4, Παπανικολάου 2, Σιγάλας 14, Φώτσης 9, Αλβέρτης, Ντικούδης 18, Τσακαλίδης 8, Χαρίσης, Ρεντζιάς. ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Ρεκαλκάτι): Ραντούλοβιτς 6, Μπαζίλε 9, Γκαλάντα 14, Σοράνια 12, Μαρκονάτο 2, Ντε Πολ 2, Ριγκέτι, Μπουλέρι 6, Μίαν 6, Κιάτζιγκ 5.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 September 2003 - 9:18:34 UTC