Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστά ΑΕΙ - ΤΕΙ την επόμενη βδομάδα
  • [02] Τέλος στην περιπέτεια των συλληφθέντων από τους Τουρκοκύπριους
  • [03] Δημοσκόπηση της ALCO μετά τις εξαγγελίες Σημίτη
  • [04] Συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ
  • [05] Αεροπειρατής της 11ης Σεπτεμβρίου ορκίζεται πόλεμο κατά ΗΠΑ
  • [06] Τη βοήθεια και άλλων χωρών στο Ιράκ ζητά ο Μπους
  • [07] Νεκροί από ''φιλικά'' πυρά
  • [08] Με Σανμαρτεάν ο ΠΑΟ κόντρα στην Καλλιθέα

    [01] Κλειστά ΑΕΙ - ΤΕΙ την επόμενη βδομάδα

    12/9/2003 9:23:00 μμ

    Κλειστά πριν ακόμα να ανοίξουν θα παραμείνουν τα περισσότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Οι πανεπιστημιακοί θα απέχουν από τα καθήκοντα τους από τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα τουλάχιστον, καθώς ναυάγησε η κρίσιμη συνάντηση τους με τον υφυπουργό Οικονομικών, με σημείο αιχμής την αύξηση των αποδοχών τους. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ.

    Δεν τα βρήκαν στην αύξηση

    Μέσα σε 40 λεπτά ναυάγησε η κρίσιμη συνάντηση των πανεπιστημιακών καθηγητών με τον υφυπουργό οικονομίας Νίκο Φαρμάκη.

    Οι πανεπιστημιακοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας τα πανεπιστήμια από τη Δευτέρα και μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου καθώς το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να τους δώσει αυξήσεις πάνω από το 14% την επόμενη διετία.

    Η επιτροπή διαλόγου είχε προτείνει μισθολογική αύξηση της τάξεως του 20%.

    Όπως όλα δείχνουν η αποχή των πανεπιστημιακών από τα μαθήματα θα συνεχιστεί και μετά τις 22 του μηνός ενώ σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ της χώρας.

    Την επόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και εν συνεχεία πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας.

    [02] Τέλος στην περιπέτεια των συλληφθέντων από τους Τουρκοκύπριους

    12/9/2003 8:23:00 μμ

    Επέστρεψαν το απόγευμα στο Ηράκλειο από την Κύπρο οι δύο από τους τρεις Ανωγειανούς που συνελήφθησαν προχθές από τις κατοχικές Aρχές κατηγορούμενοι τελικά για παράνομη είσοδο στα κατεχόμενα και όχι για κατασκοπεία, όπως στην αρχή είχαν ισχυρισθεί οι κατοχικές Αρχές. Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Ανωγείων Ρεθύμνης Γιάννη Χαιρέτη και το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σοφοκλή Χαιρέτη, ενώ ο τρίτος, ο Μανώλης Σκανδάλης, παρέμεινε στην Αθήνα. Για την απελευθέρωση των τριών έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από Αθήνα και Λευκωσία ενώ και η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο είχε επαφές με τις Αρχές του κατοχικού καθεστώτος για το θέμα.

    ''Περάσαμε δύσκολες ώρες''

    Τόσο ο αντιδήμαρχος Ανωγείων Γιάννης Χαιρέτης όσο και το μέλος του Δ.Σ. Σοφοκλής Χαιρέτης φθάνοντας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου περιέγραψαν τις ώρες που πέρασαν κρατούμενοι: "Περάσαμε χωρίς πρόβλημα στα κατεχόμενα είπαν, πήγαμε στην Κυρήνεια, μιλήσαμε με τους κατοίκους, πήραμε αρκετές φωτογραφίες από κατεστραμμένες εκκλησίες, καθώς και βίντεο. Οι Τουρκοκύπριοι μας συνέλαβαν ισχυριζόμενοι ότι πήραμε βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μας έπιασαν σαν "κατασκόπους", είπαν.

    Οπως είπαν, "δικάστηκαν" από το ψευδοκράτος για παράνομη είσοδο στη χώρα και τους επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 1.200.000 δρχ με αναστολή ενός έτους.

    ''Περάσαμε δύσκολες ώρες, αλλά χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου όλα τέλειωσαν καλά'' πρόσθεσαν.

    Ο αντιδήμαρχος Γ. Χαιρέτης χαρακτήρισε τις ώρες κράτησής του ως τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής του στα 71 του χρόνια. Ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Νίκος Ξυλούρης που επέστρεψε και αυτός μαζί τους από την Κύπρο, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου, για την καταλυτική, όπως είπε παρέμβαση του, καθώς και σε όλους που παρενέβησαν για το αίσιο τέλος της υπόθεσης.

    Οι τρεις βρίσκονταν στην Κύπρο με αποστολή για την τελετή αδελφοποίησης του δήμου τους με τον δήμο Γιαλούσας. Κατά την τελευταία ημέρα της παραμονής της αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων Ρεθύμνης στην Κύπρο τα μέλη της αποστολής ήταν ελεύθερα να εκδράμουν όπου οι ίδιοι ήθελαν.

    Οι τρεις προτίμησαν να μεταβούν στα κατεχόμενα όπου και συνελήφθησαν, καθώς επισκεπτόμενοι αξιοθέατα ένας εκ των τριών βιντεοσκοπούσε. Ωστόσο, οι τουρκοκυπριακές αρχές επικαλέστηκαν ως αιτία το γεγονός ότι κρατούσαν κάμερα και "φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις".

    [03] Δημοσκόπηση της ALCO μετά τις εξαγγελίες Σημίτη

    12/9/2003 7:49:00 μμ

    Μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά 1,7%, καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και μείωση της ψαλίδας στην παράσταση νίκης, δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση με κάλπη που διενήργησε η εταιρία ALCO και δημοσιεύεται στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας Απογευματινή. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία έγινε λίγο μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ 39,7%, το ΠΑΣΟΚ 33%, το ΚΚΕ 5,3%, τον ΣΥΝ 3,1%, το ΔΗΚΚΙ 2,1% και το ΛΑΟΣ 2%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1974 ατόμων από 4 μέχρι 11 Σεπτεμβρίου.

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης

    Φωτό Αρχείου

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 33,9% αναφέρει τον Κ. Σημίτη και το 33,5% τον Κ. Καραμανλή. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση ο Κ. Καραμανλής προηγείτο με 33,7% έναντι 32,1% του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

    Στο ερώτημα για το πιο κόμμα πιστεύουν ότι θα κερδίσει τις εκλογές (παράσταση νίκης) το 49,3% απαντά η ΝΔ και το 28,4% το ΠΑΣΟΚ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας ήταν 55,6% και 24,4% αντίστοιχα.

    Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών τα ποσοστά είναι: Κ. Σημίτης 43,6%, Κ. Καραμανλής 48,5%, Α. Παπαρήγα 23,6%, Ν. Κωνσταντόπουλος 46,5%, Δ. Τσοβόλας 38,9% και Γ. Καρατζαφέρης 18%.

    [04] Συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ

    Πηγή: ΑΠΕ 12/9/2003 9:02:00 μμ

    Εκδήλωση συμπαράστασης στον Γιάσερ Αραφάτ και τον παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησαν το απόγευμα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ δεκάδες μέλη της Νεολαίας του ΣΥΝ, του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Οι διαδηλωτές, που απέκλεισαν το ρεύμα καθόδου της Κηφισίας, με τα συνθήματα που φώναζαν ζήτησαν τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, την άρση του αποκλεισμού του αρχηγείου του Αραφάτ στη Ραμάλα καθώς επίσης να σταματήσει, όπως ανέφεραν, "η τρομοκρατία του Σαρόν" προς τους Παλαιστίνιους πολίτες.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τόσο της Νεολαίας του ΣΥΝ όσο και των Κινήσεων που μετείχαν στην αποψινή διαμαρτυρία, πρέπει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η διεθνής κοινότητα να βοηθήσουν στην επιστροφή των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων στα παλαιστινιακά εδάφη, στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους καθώς επίσης και στην απομάκρυνση των 150 οικισμών με τους 200 χιλιάδες Ισραηλινούς εποίκους.

    Την εκδήλωση περιφρούρησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    [05] Αεροπειρατής της 11ης Σεπτεμβρίου ορκίζεται πόλεμο κατά ΗΠΑ

    12/9/2003 10:21:00 μμ

    Μία καινούρια βιντεοκασέτα μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, που δείχνει έναν άνδρα, (ο οποίος ήταν ένας από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου), να διαβάζει τη διαθήκη του και να λέει ότι είναι καθήκον ενός Μουσουλμάνου να πολεμήσει ''τον Αμερικανό εχθρό''. ''Η Αμερική είναι ο εχθρός που πρέπει να πολεμήσει κάθε Μουσουλμάνος. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να σωθεί το αραβικό έθνος εκτός από τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ)'', ανέφερε ο ομιλητής, που ονομάζεται Σαΐντ Αλγάμντι και φορούσε στρατιωτική στολή και αραβικό μαντήλι. Η βιντεοκασέτα δείχνει επίσης τον Αλγάμντι να πηδάει έξω από ένα φορτηγό και να πυροβολεί με αυτόματο όπλο στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων σε απομακρυσμένη περιοχή που, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, βρίσκεται στο Αφγανιστάν.

    Θα γίνουν και άλλες επιθέσεις ενάντια στις ΗΠΑ

    Ο Αλγάμντι ήταν ένας από τους αεροπειρατές της πτήσης 93 της United Airlines, το αεροπλάνο της οποίας συνετρίβη σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια, προφανώς έπειτα από μάχη εν πτήσει. Χρησιμοποιούσε πολλά ψευδώνυμα και ίσως να ήταν Σαουδάραβας, ωστόσο τα ακριβή του στοιχεία παραμένουν ασαφή.

    Ο ομιλητής υποσχέθηκε ότι θα γίνουν και άλλες επιθέσεις από μουσουλμάνους μαχητές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Πριν από δύο ημέρες το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε μία κασέτα και μία βιντεοκασέτα με τους ηγέτες της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και Αϊμαν αλ Ζαουάχρι για τη δεύτερη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. ''Σας λέω ότι η μάχη μας εναντίον σας θα συνεχιστεί... Θα απαλείψουμε τη ντροπή (που υπέστησαν οι Αραβες) με τα χέρια και με όλη τη δύναμή μας''.

    [06] Τη βοήθεια και άλλων χωρών στο Ιράκ ζητά ο Μπους

    12/9/2003 9:32:00 μμ

    Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει ενεργό δράση στο Ιράκ, βοηθώντας το έργο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, απηύθυνε νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τζορτζ Μπους. ''Καμία ελεύθερη χώρα δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη στον αγώνα ανάμεσα στον πολιτισμό και το χάος'' είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους στρατιώτες της 3ης μεραρχίας Πεζικού, μέλη της οποίας επέστρεψαν στη Τζόρτζια των ΗΠΑ. "Θέλουμε και άλλους να μας βοηθήσουν" πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι παρόμοια έκκληση θα απευθύνει και ο Κόλιν Πάουελ το Σάββατο κατά τη συνάντηση που θα έχει με χώρες μέλη του ΟΗΕ στη Γενεύη.

    [07] Νεκροί από ''φιλικά'' πυρά

    Πηγή: ΝΕΤ 12/9/2003 9:00:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Σε ένα από τα πιο αιματηρά συμβάντα τού μεταπολεμικού Ιράκ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 Ιρακινοί αστυνομικοί, από πυρά Αμερικανών στρατιωτών, στη Φαλούτζα. Το Πεντάγωνο μίλησε για "τραγικό λάθος". Οι πεζοναύτες εξέλαβαν τους Ιρακινούς για αντάρτες και τους χτύπησαν με καταιγισμό πυρών. Τα αιματηρά επεισόδια στο Ιράκ είναι πια καθημερινή υπόθεση. Στη Βαγδάτη, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν στη διάρκεια συμπλοκών με οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Εκκληση Μπους στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τις ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απηύθυνε την Παρασκευή νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Γεγονός είναι πάντως ότι μετά το επίσημο τέλος του πολέμου έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες από όσους σκοτώθηκαν στην διάρκειά του.

    [08] Με Σανμαρτεάν ο ΠΑΟ κόντρα στην Καλλιθέα

    Πηγή: ΑΠΕ 12/9/2003 11:07:00 μμ

    Ο Ιτζάκ Σουμ συμπεριέλαβε τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν στην αποστολή του Παναθηναϊκού ενόψει του αγώνα με την Καλλιθέα στη Λεωφόρο το Σάββατο, για την τρίτη ημέρα της Α΄ εθνικής. Ο Ρουμάνος μέσος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο, αλλά ο Ισραηλινός τεχνικός αποφάσισε να τον πάρει μαζί του και δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Από την 19μελη αποστολή αποκλείστηκε ο τραυματίας Μπασινάς, καθώς και οι Κοτσόλης, Τζόρβας, Σαπάνης, Γήτας, Βλάοβιτς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 September 2003 - 20:57:08 UTC