Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις στην παιδεία
  • [02] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου
  • [03] Στις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου
  • [04] Δωρεάν οι μεταφορές την Τρίτη
  • [05] Στάσεις εργασίας στα επιβατηγά στο Ρίο
  • [06] Στην πολιτική αγωγή ο ''λόγος'' στη δική της 17Ν
  • [07] Εκρηξη σε κτήριο της Ρωσικής Ασφάλειας
  • [08] Πτώση των μετοχών στη Ν.Κορέα μετά τον τυφώνα
  • [09] Βάσκος νεκρός σε ανταλλαγή πυρών
  • [10] Χιλή: Διαδήλωση για τα θύματα του Πινοσέτ
  • [11] Επίθεση στη βρετανική πρεσβεία του Ιράν
  • [12] Στο Κιρκούκ ο Πάουελ
  • [13] Ένας πολίτης νεκρός σε επίθεση ενόπλων
  • [14] Σε αποτυχία η σύνοδος της ΠΟΕ
  • [15] Αναχώρησε για Ισπανία ο Ολυμπιακός
  • [16] H Λιθουανία πρωταθλήτρια Ευρώπης

    [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις στην παιδεία

    15/9/2003 10:56:00 πμ

    Κλειστά είναι από σήμερα Δεύτερα μέχρι και την Παρασκευή τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας καθώς οι διδάσκοντες σε αυτά πραγματοποιούν Πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους διεκδικώντας αύξηση 20% στις αποδοχές τους. Στις 11 το πρωί οι Πανεπιστημιακοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το υπ. Εθνικής Οικονομίας. Το θέμα των μισθολογικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών θα συζητηθεί το απόγευμα σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Φαρμάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο αυξήσεων πάνω από το 7% επί των μικτών αποδοχών των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Για απεργίες αποφασίζουν καθηγητές-δάσκαλοι

    Σήμερα εξάλου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ προκειμένου να διατυπώσει την τελική του πρόταση προς τις τοπικές ενώσεις καθηγητών για το χρόνο και τη διάρκεια των απεργιών. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για το θέμα αυτό.

    [02] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου

    15/9/2003 10:57:00 πμ

    Στην Αθήνα αναμένεται το απόγευμα της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αντικείμενο των επαφών, που θα έχει ο Κύπριος πρόεδρος στην Ελλάδα θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και των "ψευδο-εκλογών" στο κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου, καθώς και η επανενεργοποίηση ή όχι, του Σχεδίου Ανάν. Ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή.

    [03] Στις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου

    15/9/2003 8:47:00 πμ

    Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στην Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ καθώς και τη σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου Κοντολίζα Ράις.

    [04] Δωρεάν οι μεταφορές την Τρίτη

    15/9/2003 8:41:00 πμ

    Δωρεάν θα μετακινηθούν την Τρίτη οι επιβάτες με τις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή με λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό και μετρό. Η ημέρα αυτή ονομάζεται "στην πόλη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς" και οργανώνεται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και τον ΟΑΣΑ σε μια προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να προτιμήσουν τις αστικές συγκοινωνίες αντί για τα ΙΧ τους.

    [05] Στάσεις εργασίας στα επιβατηγά στο Ρίο

    15/9/2003 10:10:00 πμ

    Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από σήμερα Δευτέρα οι ναυτικοί των επιβατηγών πλοίων στη γραμμή Ρίο-Αντίριο με κύριο αίτημα τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος. Οι στάσεις θα πραγματοποιούνται από τις 8 έως τις 11 το πρωί και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

    [06] Στην πολιτική αγωγή ο ''λόγος'' στη δική της 17Ν

    15/9/2003 11:52:00 πμ

    Απεβλήθη πριν λίγο από την αίθουσα του δικαστηρίου στον Κορυδαλλό όπου συνεχίζεται η δική για την 17Ν, o Βασίλης Τζωρτζάτος επειδή διέκοψε τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής, Ηλία Αναγνωστοπολου, που εκπροσωπεί τις οικογένειες του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς και Αμερικανών θυμάτων της οργάνωσης. Ο Αναγνωστόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή του ότι οι δολοφονίες ήταν η συνήθης πρακτική για τους κατηγορουμένους. "Οι πρωταγωνιστές της 17Ν", είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, "υπήρχαν, ζούσαν και ανέπνεαν με τους φόνους, που διέπρατταν. Οι φόνοι ήταν καθημερινότητά τους, η "δουλειά" τους. Ακόμη και η στάση της 17Ν απέναντι στους νεκρούς ήταν ύβρις. Όχι μόνο σκότωναν ανυποψίαστους ανθρώπους, αλλά και τους περιφρονούσαν και ως νεκρούς".

    ''Αγάπησαν το χρήμα''

    Ο συνήγορος των οικογενειών των Αμερικανών θυμάτων αναφέρθηκε, επίσης, στις ληστείες, που διέπραξε η οργάνωση, τις οποίες, όπως είπε, φρόντιζε να "κρύβει στο σκοτάδι", χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτές με προκηρύξεις, γιατί φοβόταν, ότι αυτές θα έβλαπταν την εικόνα, που η οργάνωση καλλιεργούσε των λαϊκών αγωνιστών.

    "Η συνεχής τέλεση ληστειών με σημαντική λεία (1,2 δις συνολικά) δείχνει ότι τα μέλη της 17Ν και ιδίως το ισχυρό δίδυμο Γιωτόπουλος-Κουφοντίνας αγάπησαν το χρήμα και φρόντισαν να το εκμεταλλευτούν με τους συντρόφους τους στα σπίτια τους, στις διακοπές τους και αλλού, απολαμβάνοντας όλα τα αγαθά του συστήματος, που τάχα πολεμούσαν, χωρίς να εργάζονται και χωρίς να συμμετέχουν σε κοινά βάρη. Ζωή γλυκιά και αφορολόγητη εις βάρος των υπολοίπων", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αναγνωστόπουλος.

    Οι αγορεύεσεις των συνηγόρων ξεκίνησαν με καθυστέρηση περίπου 20 λεπτών, που οφείλεται στη μη έγκαιρη προσέλευση των συνηγόρων υπεράσπισης, τους οποίους εκπροσώπησε για λίγη ώρα ο Κ. Χρυσικόπουλος, συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Με καθυστέρηση περίπου 20 λεπτών ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η καθυστέρηση οφείλεται στη μη έγκαιρη προσέλευση των συνηγόρων υπεράσπισης, τους οποίους εκπροσώπησε για λίγη ώρα ο Κ. Χρυσικόπουλος, συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [07] Εκρηξη σε κτήριο της Ρωσικής Ασφάλειας

    15/9/2003 11:41:00 πμ

    Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού πρακτορείου που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τας, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο αρχηγείο της Ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στην Ιγκουσετία που καταστράφηκε, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Η Ιγκουσετία συνορεύει με την Τσετσενία όπου δρουν αυτονομιστές αντάρτες.

    [08] Πτώση των μετοχών στη Ν.Κορέα μετά τον τυφώνα

    15/9/2003 10:23:00 πμ

    Kαθίζηση υπέστησαν σήμερα Δευτέρα oι μετοχές αρκετών από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Νότιας Κορέας κατά το άνοιγμα της χρηματαγοράς, την πρώτη ημέρα λειτουργίας της αφότου η χώρα επλήγη από τον ισχυρότατο τυφώνα, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 87 νεκρούς και προκάλεσε, κατ' εκτίμηση, ζημιές ύψους 1 δις δολαρίων. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση 28 ατόμων, που αγνοούνται ακόμη, τρεις ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαέμι απ το νότιο τμήμα της χώρας, εν μέσω της 5ήμερης εθνικής αργίας "Τσουσόκ". Ο τυφώνας προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ναυπηγεία, καλλιέργειες, κτίρια, αλλά και υποδομές. Χιλιάδες σπίτια παραμένουν και σήμερα δίχως ηλεκτροδότηση.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    "Οι προσπάθειες διάσωσης και οι επισκευές συνεχίζονται σε 24ωρη βάση με στρατιώτες, αστυνομικούς και άλλους να προσφέρουν βοήθεια στους πολίτες", δήλωσε ο Σέο Γιουνγκ-πιο, αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

    Στις χρηματαγορές, που ξανάρχισαν σήμερα να λειτουργούν, σημειώθηκε πτώση των μετοχών της Χιουντάι Χέβι Ίνταστρις και Χιουντάι Μίπο Ντόκγιαρντ, κυρίως λόγω των ζημιών, που προκλήθηκαν σε πλοία, που κατασκεύαζαν για πετρελαϊκές εταιρίες.

    Ελπίδες για τόνωση των επενδύσεων εξαιτίας του τυφώνα

    "Ο τυφώνας, που έπληξε τη Νότια Κορέα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο άμεσο μέλλον στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να γίνει αποτίμηση", δήλωσε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας στη Σεούλ.

    Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στο Ρόιτερ, ότι οι συνέπειες δεν είναι κατ ανάγκη αρνητικές μακροπρόθεσμα, καθώς οι επενδύσεις σε έργα ανοικοδόμησης μπορεί να δώσουν απρόσμενη ώθηση στην οικονομία.

    "Η μείωση της αγροτικής και της βιομηχανικής παραγωγής θα προκαλέσει μείωση του ΑΕΠ. Ωστόσο τα έργα ανοικοδόμησης μπορεί να σημαίνουν πρόσθετες επενδύσεις και ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής", επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.

    [09] Βάσκος νεκρός σε ανταλλαγή πυρών

    15/9/2003 10:40:00 πμ

    Ενας Βάσκος αυτονομιστής που ήταν ύποπτος για τρομοκρατικές επιθέσεις έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, στην περιοχή της Βιτόρια, στη βόρεια Ισπανία. Ο ύποπτος είχε καλέσει μαζί με έναν σύντροφό του την αστυνομία για να αναφέρει ένα ατύχημα. Μόλις εμφανίστηκε το περιπολικό οι δύο Βάσκοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν στα πυρά. Οι δύο δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν με τα πόδια και οι αστυνομικοί σκότωσαν τον έναν ύποπτο ενώ ο άλλος εξαφανίστηκε. Οι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι δύο Βάσκοι ήταν μέλη της ΕΤΑ. Η ΕΤΑ κατηγορείται για πάνω από 800 φόνους στην 35ετή εκστρατεία της για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στην βορειοανατολική Ισπανία και τη νοτιοδυτική Γαλλία. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριλαμβάνουν την ΕΤΑ στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν.

    [10] Χιλή: Διαδήλωση για τα θύματα του Πινοσέτ

    15/9/2003 10:04:00 πμ

    Φόρο τιμής προς τους επισήμως 1.200 αγνοούμενους της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, αποτίσανε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες άνθρωποι την Κυριακή στην πρωτεύουσας της Χιλής Σαντιάγο, πραγματοποιώντας πορεία προς το γενικό νεκροταφείο της πόλης. Η διαδήλωση, που διοργάνωσαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις των θυμάτων, στη μεγαλύτερη διάρκειά της ήταν ειρηνική, αλλά στο τέλος της πορείας, ξέσπασαν επεισόδια, όταν μια ομάδα νεαρών έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις νερού και δακρυγόνων. Τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν και 17 συνελήφθησαν.

    Η διαδήλωση εντασσόταν στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 30 χρόνια από το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973, όταν ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

    "Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική κληρονομιά του Αλιέντε θα ενδυναμωθεί κι ότι θα αποτελέσει ένα μήνυμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλήθειας", δήλωσε η Γκλάντυς Μαρίν, ηγέτις του κομμουνιστικού κόμματος της Χιλής, σε ομιλία της.

    Όλες οι διαδηλώσεις είχαν απαγορευθεί την Πέμπτη, ημέρα της επετείου. Οι ταραχές εκείνη την ημέρα οδήγησαν σε σχεδόν 400 συλλήψεις και 25 τραυματισμούς αστυνομικών.

    Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θύματα της χούντας και συγγενείς τους αντιτίθενται σθεναρά σε ένα προταθέν από την κυβέρνηση του Ρικάρντο Λάγκος νομοσχέδιο το οποίο, όπως τονίζουν, θα παραχωρήσει πλήρη ατιμωρησία για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διάρκεια της δικτατορίας.

    [11] Επίθεση στη βρετανική πρεσβεία του Ιράν

    15/9/2003 9:29:00 πμ

    Νέα επίθεση στην πρεσβεία της Βρετανίας πραγματοποίησαν την Κυριακή, άγνωστοι που άνοιξαν πυρ στο κτιριακό συγκρότημα όπου διαμένει το προσωπικό καθώς περνούσαν έξω από την κεντρική πύλη, χωρίς παρόλα αυτά να τραυματιστεί κανείς. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στις εγκαταστάσεις της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στην πρωτεύουσα του Ιράν, τις τελευταίες εβδομάδες. Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Λονδίνο έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, μετά την σύλληψη από τις βρετανικές αρχές, ύστερα από σχετικό αίτημα ενός δικαστή της Αργεντινής, του Χάντι Σολεϊμανπούρ ενός πρώην διπλωμάτη του Ιράν, που κατηγορείται ότι ενέχεται στην βομβιστική επίθεση κατά Ιουδαϊκής συναγωγής στο Μπουένος Αιρες το 1994, που είχε κοστίσει τη ζωή 85 ανθρώπων. Η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτηρίζει την υπόθεση πολιτική και αξιώνει την άμεση απελευθέρωση του.

    [12] Στο Κιρκούκ ο Πάουελ

    15/9/2003 10:49:00 πμ

    Στο Κιρκούκ έφτασε την Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ιράκ. Ο Πάουελ έφτασε την Κυριακή στη Βαγδάτη όπου είχε συναντήσεις με τον Ιρακινό ομόλογό του, Χοσιάρ Ζεμπάρι και τον Αμερικανό πολιτικό διοικητή Πολ Μπρέμερ. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της ανοικοδόμησης στο Ιράκ-''εχουν γίνει πολλά καλά πράγματα'' είπε χαρακτηριστικά- αλλά παραδέχτηκε ότι στο θέμα της ασφάλειας εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. ''Η βασική νέα απειλή προέρχεται από τρομοκράτες που διεισδύουν στο Ιράκ'' τόνισε ο Πάουελ. Το μεσημέρι ο Πάουελ θα επισκεφτεί την πόλη της Χαλάμπζα όπου το 1988 οι δυνάμεις του Σαντάμ είχαν εξαπολύσει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων κατοίκων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 5.000 άτομα.

    [13] Ένας πολίτης νεκρός σε επίθεση ενόπλων

    15/9/2003 10:07:00 πμ

    Ένας Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης ενόπλων ανταρτών εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας στην πόλη Μπαακούμπα, 60 χλμ βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δήλωσε αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Χαιντάρ Αμπας, ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη τη στιγμή, που είχε ολοκληρωθεί η διέλευση αμερικανικής φάλαγγας με αποτέλεσμα ένα ιρακινό αυτοκίνητο, που ακολουθούσε να καταστραφεί ολοσχερώς. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου Χάσαν Αλι Αχμαντ και τραυματίστηκε ένας επιβάτης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένοπλοι Ιρακινοί εκτόξευσαν στη συνέχεια τρεις ρουκέτες εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος στην πόλη Μάφρακ, δυτικά της Μπαακούμπα, δίχως να βρουν το στόχο τους.

    [14] Σε αποτυχία η σύνοδος της ΠΟΕ

    15/9/2003 11:34:00 πμ

    Με παταγώδη αποτυχία των συνομιλιών για τις δυνατότητες και τις νέες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στο Κανκούν του Μεξικού οι εργασίες της Συνόδου του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Στη σύνοδο επαναλήφθηκε ένα σκηνικό αντιπαράθεσης μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου, με τις συνομιλίες να ναυαγούν όταν οι φτωχές χώρες αρνήθηκαν να υποκύψουν στην απαίτηση ορισμένων πλουσίων χωρών να θεσπιστούν νέοι κανόνες για τις ξένες επενδύσεις.

    Δεν αποδέχθηκαν νέους κανόνες οι φτωχές χώρες

    Είχαν προηγηθεί τέσσερις ημέρες έντονων αντιπαραθέσεων σχετικά με το αίτημα των αναπτυσσόμενων κρατών προς τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν τις επιδοτήσεις που παρέχουν στους αγρότες τους.

    Οι αναπτυσσόμενες χώρες επισημαίνουν ότι οι επιδοτήσεις αυτές εκμηδενίζουν τις εξαγωγές και το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά.

    Πάντως, την χαριστική βολή στις διαπραγματεύσεις κατάφερε η διαφωνία επί των προτάσεων αντιμετώπισης των ξένων επενδυτών και της διαμόρφωσης της πολιτικής ανταγωνισμού.

    Οι συνομιλίες "κόλλησαν" στην απαίτηση της ΕΕ και ορισμένων άλλων χωρών να θεσπιστούν τέσσερις νέες ομάδες κανόνων για το εμπόριο: για τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό, τις προμήθειες και τη γραφειοκρατία.

    Οι φτωχές χώρες, που αισθάνονται ήδη ότι οι υπάρχοντες κανόνες του εμπορίου τις αδικούν, είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθούν νέους κανόνες που επιβάλλουν υπερβολικά βάρη σ' αυτές και περιορίζουν τις ελευθερίες τους.

    Οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης που είχαν επικρίνει την προτεινόμενη συμφωνία πανηγύρισαν για το ναυάγιο των συνομιλιών. Ορισμένοι ειδικοί, όμως, επισήμαναν ότι ο κίνδυνος για τις φτωχές χώρες είναι να επιδιώξουν τώρα οι πλούσιες διακρατικές συμφωνίες για την προώθηση των συμφερόντων τους, που θα περιθωριοποιήσουν τα αναπτυσσόμενα κράτη.

    Πάντως, οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα συναντηθούν σύντομα στη Γενεύη για να εξετάσουν κατά πόσον οι συνομιλίες μπορούν να επαναληφθούν.

    [15] Αναχώρησε για Ισπανία ο Ολυμπιακός

    15/9/2003 11:14:00 πμ

    Με στόχο την κατάκτηση ενός θετικού αποτελέσματος, στον αγώνα της πρώτης αγωνιστικής του Τσαμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Σοσιεδάδ, αναχώρησε την Δευτέρα ο Ολυμπιακός για την Ισπανία. Ο προπονητής του πρωταθλητή Ελλάδας, Ολεγκ Προτάσοφ, που όπως είναι φυσικό ήταν συγκρατημένος στις δηλώσεις του, τόνισε ότι οι ερυθρόλευκοι, έχουν μπροστά τους μια δύσκολη αποστολή. "Παίζουμε με μία δύσκολη ομάδα. Πάμε στην Ισπανία να κάνουμε τη δουλειά μας. Εχουμε προβλήματα με κάποιους παίκτες, αλλά πάμε να παίξουμε το ποδόσφαιρο μας. Αυτό το ματς είναι διαφορετικό από αυτά του πρωταθλήματος. Είναι διαφορετικοί αγώνες, σημαντικοί στην καριέρα ενός παίκτη. Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να παίξουν την μπάλα τους. Να κάνουν την δουλειά τους", επισήμανε.

    Ο Ουκρανός τεχνικός αναφέρθηκε και στην αναμέτρηση του Κορυδαλλού, που κόστισε την πρώτη ήττα στους πρωταθλητές για την φετινή σεζόν, λέγοντας πως η ήττα από την Προοδευτική ανήκει στο παρελθόν τόσο για τον ίδιο όσο και για τους παίκτες του.

    Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν 24 παίκτες, ενώ στην Αθήνα έμειναν εκτός από τον Παρασκευά Αντζα που ήταν το τελευταίο θύμα των τραυματισμών, οι χειρουργημένοι Ελευθερόπουλος, Κούζμπα και Πατσατζόγλου. Οσον αφορά στο σχήμα που θα παρατάξει ο Ουκρανός τεχνικός, αυτό θα εξαρτηθεί την τελευταία στιγμή, καθώς ούτε και ο Λάμπρος Χούτος στον οποίο μπορεί να υπολογίζει, είναι στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

    [16] H Λιθουανία πρωταθλήτρια Ευρώπης

    15/9/2003 9:46:00 πμ

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχτηκε η Λιθουανία χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση της υπεροχής της στον τελικό του 33ου Ευρωμπάσκετ. Μέσα στην Στοκχόλμη και στο "Globen Arena" φόρεσε το στέμμα της νέας βασίλισσας του ευρωπαϊκού μπάσκετ, επικρατώντας της σαφώς κατώτερής της Ισπανίας με 93-84. Για πέμπτη φορά στην ιστορία τους, οι Ισπανοί συμβιβάστηκαν με το ασημένιο μετάλλιο, παρά τους 36 πόντους του Γκασόλ και τους 18 του Ναβάρο. ΜVP της διοργάνωσης αναδείχτηκε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Την απονομή των μεταλλίων στους πρωταθλητές Ευρώπης έκανε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος παρέδωσε το κύπελλο στον αρχηγό Σαούλιους Στομπέργκας.

    Όπως αρμόζει σε έναν τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, οι δύο διεκδικήτριες του χρυσού μεταλλίου, Ισπανία και Λιθουανία, μπήκαν αποφασισμένες να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο.

    Οι Λιθουανοί προηγήθηκαν με 4-0, αλλά η Ισπανία παίζοντας πιεστική άμυνα και περνώντας την μπάλα στον ΝΒΑer Παού Γκασόλ κατάφερε να καλύψει τη διαφορά και να προηγηθεί με 7-4 χάρη σε πέντε διαδοχικούς δικούς του πόντους. Φτάνοντας τους 9 προσωπικούς σε έξι λεπτά, ο Γκασόλ συνέχισε να οδηγεί τους "Ιβηρες" προς την πραγματοποίηση του ονείρου.

    Ωστόσο, σε αυτό το σημείο και μέχρι τη λήξη του δεκαλέπτου το βαρύ πυροβολικό των Ισπανών σιώπησε, απόρροια της πιεστικής άμυνας των Λιθουανών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να προηγηθούν με 20-19.

    Καταστροφική ήταν η δεύτερη περίοδος για το σύνολο του Μόντσο Λόπεθ, καθώς αν και η ομάδα του βελτιώθηκε στον τομέα τον ριμπάουντ, αύξησε σε 11 τα λάθη της, ενώ άποντος παρέμεινε σε αυτό το διάστημα ο Γκασόλ.

    Με κορυφαίους στην επίθεση, τους Σισκάουσκας και Σονγκάιλα, οι Λιθουανοί έτρεξαν, επέβαλλαν τον ρυθμό τους και κατάφεραν να προηγηθούν με +9, 32-23 στο 14' για να πάνε στα αποδυτήρια με 40-31 και την ψυχολογία τους στα ύψη. Η διαφορά υπέρ των Λιθουανών θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, εάν ο Ναβάρο δεν σημείωνε 8 πόντους.

    Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο. Με αλλεπάλληλους αιφνιδιασμούς και φρενήρη ρυθμό από τους Λιθουανούς, οι Ισπανοί δεν μπορούσαν παρά να παρακολουθούν την αντίπαλό τους να επιδίδεται σε run 'n' gun στιλ παιχνιδιού και να ακολουθεί στο σκορ με την διαφορά ολοένα και να διευρύνεται.

    Στην άμυνα πάλι οι Λιθουανοί επέμειναν σε ζώνη 2-3 και "απαγόρευαν" στον Γκασόλ και τον Γκαρμπαχόθα να βρουν δίοδο προς το καλάθι. Μοναδική επιλογή των Ισπανών τα περιφερειακά σουτ, τα περισσότερα εκ των οποίων όμως γινόντουσαν υπό πίεση και κατέληγαν στη στεφάνι. Οι παίκτες του Ατάνας Σιρέικας κοίταξαν αφ' υψηλού και συγκεκριμένα από απόσταση 15 πόντων, 60-45, τους "Φούριας Ρόχας" στο 27ο λεπτό για να λήξει 62-48 το τρίτο δεκάλεπτο.

    Χωρίς τους Στομπέργκας και Σονγκάιλα που κάθισαν στον πάγκο με 5 φάουλ, η Λιθουανία συνέχισε τη σταθερή της πορεία προς τον θρόνο και οι Ισπανοί έμοιαζαν λίγοι για να ελπίζουν πως θα κατάφερναν κάποια στιγμή να την κοιτάξουν κατάματα.

    Το χρυσό μετάλλιο ανήκε στη Λιθουανία πριν καν ξεκινήσει η τέταρτη περίοδος, κάτι που έδινε φτερά στους Λιθουανούς και απελπισία στους Ισπανούς, ψυχολογία που είχε άμεσα αποτελέσματα στην απόδοση και των δύο Εθνικών ομάδων. Δύο λεπτά πριν το τέλος η Λιθουανία προηγήθηκε με 80-67.

    Μοναδικό ζητούμενο για τους Ισπανούς να μειώσουν την τιμή της διαφοράς, πλησίασαν στους -10, 89-79, ένα λεπτό πριν τη λήξη, αλλά όταν ακούστηκε η κόρνα της γραμματείας και το ρολόι του ηλεκτρονικού πίνακα έδειξε μηδέν, το σκορ είχε σταματήσει στο 93-84 και η μπάλα έμεινε στα χέρια του μεγάλου πρωταγωνιστή αυτής της διοργάνωσης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

    Τα δεκάλεπτα: 20-19, 40-31, 62-48, 93-84.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ζουκάουσκας Μ. 7, Ματσιγιάουσκας 21, Στομπέργκας 9, Σισκάουσκας 9, Σονγκάιλα 10, Σλάνινα 7, Ζουκάουσκας Ε. 18, Λαβτίνοβιτς, Γιασικεβίτσιους 10, Σαλένγκα, Πρασκεβίτσιους.

    ΙΣΠΑΝΙΑ: Γκασόλ 36, Γριμάου , Μάρκο, Ναβάρο 18, Καλντερόν 5, Ρέγιες Φ., Χιμένεθ, Χερέρος 7, Ντε Λα Φουέντε 1, Μπουένο, Γκαρμπαχόσα 17.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 September 2003 - 10:06:08 UTC