Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Κύπρο
  • [02] Εργα στην έξοδο της Αττικής Οδού προς Λ. Πεντέλης
  • [03] ''Ρεσάλτο'' σε νταλίκα στην Αθηνών - Λαμίας
  • [04] Τριάντα νέα ΤΕΕ και αναβάθμιση εκπαιδευτηρίων του ΟΑΕΔ
  • [05] ''Δολοφονούσα αριστερά η 17Ν'', λέει ο Κεχιαγόγλου
  • [06] ΗΠΑ: Έληξε θρίλερ ομηρίας σπουδαστών στο Τενεσί
  • [07] Συνεχίζουν τις εκκαθαρίσεις οι Ισραηλινοί
  • [08] Αλγερία: Εννιά στρατιώτες νεκροί από επίθεση ισλαμιστών
  • [09] Η Σαουδική Αραβία σκέφτεται να αποκτήσει πυρηνικά;
  • [10] ''Διόγκωσαν τις πληροφορίες οι σύμμαχοι'', λέει ο Μπλιξ
  • [11] ''Δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί ο Σαντάμ'', λέει ο Σαχάφ
  • [12] Εθνική κυριαρχία ζητά το προσωρινό Συμβούλιο του Ιράκ
  • [13] Ράμσφελντ: Οι ΗΠΑ δεν υποχωρούν όταν ''ματώνουν μύτες''
  • [14] Κόντρα υφ. Ανάπτυξης-Βιομηχάνων περί παγώματος τιμών
  • [15] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστήριου Νέας Υόρκης
  • [16] Εχασε με 1-0 ο Ολυμπιακός από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ
  • [17] Σημαντική ισοπαλία 1-1 της ΑΕΚ
  • [18] Η Ιντερ νίκησε με 3-0 την Αρσεναλ
  • [19] Επικράτησε η Μονακό επί της Αϊντχόβεν
  • [20] Δύσκολη νίκη της Γιουβέντους επί της Γαλατασαράι
  • [21] Παιχνίδια Πολιτισμού: Τα παιδιά δημιουργούν Πολιτισμό!
  • [22] Εμφραγματα-εγκεφαλικά πριν τα 40 για τους Ελληνες καπνιστές
  • [23] Netd@ys 2003: Νεανική επέλαση στον ψηφιακό κόσμο

    [01] Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Κύπρο

    18/9/2003 11:11:00 πμ

    Για την Κύπρο αναχωρεί σήμερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ Παρασκευά Αυγερινό. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που αναμένεται να φτάσει το απόγευμα, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    [02] Εργα στην έξοδο της Αττικής Οδού προς Λ. Πεντέλης

    18/9/2003 11:03:00 πμ

    Κλειστή θα παραμείνει έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η έξοδος της Αττικής Οδού προς τη Λεωφόρο Πεντέλης στην κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, λόγω εργασιών. Στο διάστημα αυτό οι οδηγοί θα εξυπηρετούνται από την αμέσως προηγούμενη έξοδο προς τη Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας.

    [03] ''Ρεσάλτο'' σε νταλίκα στην Αθηνών - Λαμίας

    18/9/2003 11:00:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Νταλίκα φορτωμένη με τσιγάρα "άρπαξαν" στη 1 το μεσημέρι ένοπλοι ''πειρατές'' από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στη Μεταμόρφωση. Σύμφωνα με δήλωση του οδηγού της νταλίκας Σπύρου Ντίσμου του Χρήστου 47 ετών, τρεις άγνωστοι που επέβαιναν σε ΙΧ του έκλεισαν το δρόμο και τον ανάγκασαν να σταματήσει στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού. Ενας από τους δράστες πυροβόλησε στον αέρα με πιστόλι για εκφοβισμό, τον κατέβασαν στο δρόμο και στη συνέχεια πήραν τη νταλίκα και εξαφανίστηκαν. Ο Ντίσμος πήγε στο αστυνομικό τμήμα Μεταμόρφωσης όπου κατάγγειλε τη ληστεία αλλά παρά τις έρευνες μέχρι στιγμής η νταλίκα που έχει αριθμό κυκλοφορίας ΖΜΤ 9582 δεν έχει βρεθεί.

    [04] Τριάντα νέα ΤΕΕ και αναβάθμιση εκπαιδευτηρίων του ΟΑΕΔ

    18/9/2003 10:04:00 πμ

    Αναβαθμίζεται η αλυσίδα εκπαιδευτηρίων του ΟΑΕΔ και διατίθεται ποσό 3.055.000 ευρώ για τη δημιουργία 30 νέων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) σε όλη τη χώρα, ενώ δύο νέα ΤΕΕ Α' και Β' Κύκλου θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη.

    Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, στο ΤΕΕ Μαθητείας Α' Κύκλου της Θεσσαλονίκης, προβλέπονται ειδικότητες στον μηχανολογικό, ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό τομέα, ενώ το ΤΕΕ Β' Κύκλου, θα παρέχει εξειδίκευση στους τομείς εφαρμοσμένων τεχνών, πληροφορικής, υγείας-πρόνοιας, γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος.

    Παράλληλα, με άλλη απόφαση του υπουργού Εργασίας, ιδρύονται νέα ΤΕΕ Β' Κύκλου στις πόλεις Κιλκίς, Κατερίνη, Κοζάνη, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Χίος, Μυτιλήνη, Καλαμάτα και Μεσολόγγι.

    Στην ίδια απόφαση προβλέπεται η διεύρυνση της ειδίκευσης που παρέχουν τα ΤΕΕ του Οργανισμού στο Ωραιόκαστρο, την Πτολεμαϊδα, την Καβάλα, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Άρτα, το Βόλο, τη Λάρισα, το Αγρίνιο, την Αργολίδα, την Πάτρα, την Τρίπολη και το Ηράκλειο.

    [05] ''Δολοφονούσα αριστερά η 17Ν'', λέει ο Κεχιαγόγλου

    18/9/2003 10:38:00 πμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Σάκη Κεχαγίογλου Νίκου Γεωργουλέα, που παρίσταται για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης κατά λεωφορείου της πολιτικής αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν Αμερικανοί στρατιώτες, το 1987 στου Ρέντη, ενώ εκπροσωπεί και τον πρώην υπουργό Γιώργο Πέτσο, συνεχίζεται αυτή την ώρα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου γίνεται η δίκη της 17Ν. Ο κ. Κεχαγιόγλου χαρακτήρισε στην αγόρευσή του τη 17Ν "δολοφονούσα αριστερά", η οποία ,όπως τόνισε, επέλεγε στόχους με σκοπό να κερδίσει τη λαϊκή επιδοκιμασία. Υποστήριξε επίσης στο δικαστήριο ότι σκοπός της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν να κερδίσει τη συμπάθεια της μερίδας του κόσμου, που τάσσονταν κατά συγκεκριμένων ξένων δυνάμεων και κατά ισχυρών οικονομικών παραγόντων.

    Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με την αγόρευση του Νίκου Γεωργουλέα, ο οποίος εκπροσωπεί τον οδηγό του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν οι Αμερικανοί στρατιώτες, Κωνσταντίνο Πλατάρα. Ο κ. Γεωργουλέας αναφέρθηκε στην αγόρευσή του στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε η έκρηξη και υποστήριξε, ότι οι δράστες του χτυπήματος σκόπευαν στον θανάσιμο τραυματισμό των επιβαινόντων.

    Ο συνήγορος τόνισε, ότι ο εντολέας του είναι ένας άνθρωπος του μεροκάματου, που δεν είχε καμία σχέση με τους Αμερικανούς ή με οικονομικά συμφέροντα.

    [06] ΗΠΑ: Έληξε θρίλερ ομηρίας σπουδαστών στο Τενεσί

    18/9/2003 11:42:00 πμ

    Ο Χάρολντ Κιλπάτρικ

    Με το θάνατο του ενόπλου που κρατούσε φυλακισμένους 16 σπουδαστές έληξε το θρίλερ ομηρίας σε πανεπιστήμιο του Τενεσί, όταν η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο, μετά από δέκα ώρες άκαρπων διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN δύο από τους ομήρους τραυματίστηκαν, αλλά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείου του Μέμφις. Στην περιοχή είχαν σπεύσει και πράκτορες του FBI, καθώς ο 26χρονος δράστης, που ονομάζεται Χάρολντ Κιλπάτρικ, υποστήριζε ότι είναι μέλος της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

    Ο δράστης εισέβαλε γύρω στις 17:00, τοπική ώρα (01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) σε μια αίθουσα διδασκαλίας του Κοινοτικού Κολεγίου Ντάιερσμπεργκ, που βρίσκεται 230 χιλιόμετρα ανατολικά της Νάσβιλ, και κράτησε ομήρους τους σπουδαστές και έναν καθηγητή.

    Αρχικά δεν πρόβαλε κανένα αίτημα και το μόνο που ζήτησε ήταν ένα μπουκάλι νερό και 16 ποτήρια. Είχε αφήσει μάλιστα ελεύθερες τρεις γυναίκες ομήρους, εκ των οποίων η μία ήταν έγκυος.

    Πράκτορες του FBI που κλήθηκαν από την τοπική αστυνομία για να επιληφθούν της υπόθεσης ανέφεραν ότι ο Κιλπάτρικ είχε αφήσει στην αδελφή του ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα που δήλωνε ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα και ήθελε να σκοτώσει αρκετά άτομα πριν αυτοκτονήσει.

    Ήταν οπλισμένος με ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών και ένα μαχαίρι. Τελικά, έπειτα από δεκάωρες διαπραγματεύσεις οι άνδρες της αστυνομίας εισέβαλαν στο κτίριο.

    Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο εάν ο Κιλπάτρικ σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς ή αν αυτοκτόνησε.

    [07] Συνεχίζουν τις εκκαθαρίσεις οι Ισραηλινοί

    18/9/2003 10:06:00 πμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν στέλεχος της Χαμάς στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής τα ξημερώματα στη Γάζα, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, ότι θα αυτοκτονήσει αν οι Ισραηλινοί αποπειραθούν να τον εκδιώξουν ή να τον δολοφονήσουν. Στο μεταξύ ο Αραφάτ, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ότι θέλει να τον δολοφονήσει, αλλά προειδοποίησε, ότι έχει πάντα το πιστόλι του μαζί του. Περίπου 30 ισραηλινά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σήμερα το πρωί στην πόλη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου οι στρατιώτες επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας, ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

    ''Θα προτιμήσω να αυτοκτονήσω''

    Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας στο Ρόιτερ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, τόνισε ότι θα προτιμήσει να αυτοκτονήσει αν το Ισραήλ επιχειρήσει να τον εκδιώξει από τα παλαιστινιακά εδάφη ή να τον δολοφονήσει.

    "Είμαι Παλαιστίνιος στρατιώτης... Θα χρησιμοποιήσω το όπλο μου για να αμυνθώ ο ίδιος όπως επίσης και να υπερασπιστώ κάθε παιδί ,κάθε άνδρα ,κάθε γυναίκα, την ύπαρξη των Παλαιστινίων", τόνισε ο Αραφάτ.

    "Υπάρχει κάποιος στην Παλαιστίνη, που να μην ονειρεύεται να γίνει μάρτυρας;", αναρωτήθηκε ο Αραφάτ.

    Ο Σαρόν μέ θέλει νεκρό ,λέει ο Αραφάτ.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ότι θέλει να τον δολοφονήσει, αλλά προειδοποίησε, ότι έχει πάντα το πιστόλι του μαζί του.

    "Ο ίδιος ο Σαρόν παραδέχτηκε, ότι επιχείρησε 17 φορές να με σκοτώσει στη Βηρυτό, στις αρχές της δεκαετίας του '80,αλλά είμαι εδώ. Το πιστόλι μου είναι δίπλα μου", τόνισε ο Αραφάτ.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δήλωσε πάντως ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Σαρόν. "Όπως έχω συναντηθεί εδώ στη Ραμάλλα με τον γιο του Ομρι. Θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα, είμαι έτοιμος για μια νέα εκεχειρία, καλώ το Ισραήλ να συνάψουμε μια νέα εκεχειρία, αν είναι θετική η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης θα αντιδράσουμε και εμείς θετικά", τόνισε ο Αραφάτ.

    Σύμφωνα με τον Αραφάτ, η Ισλαμική Τζιχάντ "είναι επίσης έτοιμη να συνάψει εκεχειρία. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την Χαμάς και προς το παρόν τα αποτελέσματα είναι θετικά", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στα σχέδια του Ισραήλ για την εκδίωξή του από τα παλαιστινιακά εδάφη ,ο Αραφάτ τόνισε χαρακτηριστικά: "Δεν πάω πουθενά, εδώ είναι η πατρίδα μου".

    Ισραηλινή εισβολή στην Τζενίν

    Περίπου 30 ισραηλινά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σήμερα το πρωί στην πόλη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου οι στρατιώτες επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας, ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

    Στη διάρκεια της επιχείρησης αναφέρθηκαν ανταλλαγές πυρών με ενόπλους Παλαιστινίους. Οι στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια με στόχο τη σύλληψη καταζητούμενων Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι στρατιώτες συνέλαβαν δύο Παλαιστινίους στη γειτονική κοινότητα Τουμπάς.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν δύο μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, ένας άνδρας και μία γυναίκα, με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Αλλοι εννιά Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν τη νύχτα σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

    Σκότωσαν στέλεχος της ένοπλης Χαμάς

    Οι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 34χρονο Τζιχάντ Αμπού Σουέραχ, που ανήκε στις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασμά, την ένοπλη πτέρυγα του ριζοσπαστικού κινήματος της Χαμάς, στη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψή του στην κατοικία του, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, που είχαν εξαπολύσει επιχείρηση σύλληψης καταζητούμενων μελών της Χαμάς, δέχτηκαν σφοδρή επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα από Παλαιστινίους ενόπλους. Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν τεθωρακισμένα και τζιπ υποστηριζόμενα από ένα ελικόπτερο το οποίο έριξε ρουκέτες. Ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις καθώς και πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα.

    Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι συγκρούσεις στον καταυλισμό ήταν οι χειρότερες των τελευταίων μηνών στη Γάζα. Η επιδρομή εντάσσεται στην επιχείρηση, που έχουν εξαπολύσει οι ισραηλινές δυνάμεις για την εξάρθρωση των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων μετά τις τελευταίες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ που στοίχισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους, ανέφεραν ισραηλινές πηγές.

    [08] Αλγερία: Εννιά στρατιώτες νεκροί από επίθεση ισλαμιστών

    18/9/2003 11:17:00 πμ

    Ένοπλοι ισλαμιστές σκότωσαν εννιά Αλγερινούς στρατιώτες στη διάρκεια επίθεσης στο Ουέντ Ντζεμάα ,στην περιοχή Αϊν Ντέφλα,140 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου, γράφουν σήμερα εφημερίδες στην πρωτεύουσα της Αλγερίας. Οι στρατιώτες περιπολούσαν σε ορεινή περιοχή, όταν δέχτηκαν την επίθεση των ισλαμιστών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι δράστες ανήκαν στην Ένοπλη Ισλαμική Ομάδα (GIA) και κατόρθωσαν να διαφύγουν μετά την επίθεση. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 12 άνθρωποι στην Αλγερία σε επιθέσεις ενόπλων ισλαμιστών, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των αρχών. Από την αρχή του χρόνου οι νεκροί σε συγκρούσεις ισλαμιστών -στρατού είναι πάνω από επτακόσιοι.

    [09] Η Σαουδική Αραβία σκέφτεται να αποκτήσει πυρηνικά;

    18/9/2003 8:46:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η Σαουδική Αραβία μελετά το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα λόγω της έντασης που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που δεν αποκαλύπτει τις πηγές της, μια στρατηγική εισήγηση που μελετάται ''από τα υψηλότερα κλιμάκια του Ριάντ'' προβάλει τρεις επιλογές: την απόκτηση αποτρεπτικών πυρηνικών όπλων, τη διατήρηση ή την ένταξη της χώρας σε μια συμμαχία με μια πυρηνική δύναμη που θα προσφέρει την προστασία της ή την προσπάθεια επίτευξης μιας περιφερειακής συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Η ''Γκάρντιαν'' σημειώνει ότι αγνοεί εάν η Σαουδική Αραβία έχει ήδη επιλέξει κάποια από τις τρεις προτάσεις.

    Τονίζει όμως ότι μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον πίστευε ότι η Σαουδική Αραβία ήταν ικανοποιημένη με το να βρίσκεται υπό την αμερικανική ''ομπρέλα'' προστασίας.

    Ομως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Ουάσινγκτον δεν είναι πια τόσο καλές όσο στο παρελθόν.

    [10] ''Διόγκωσαν τις πληροφορίες οι σύμμαχοι'', λέει ο Μπλιξ

    18/9/2003 11:39:00 πμ

    "Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν δικαιολογημένος", δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και πρόσθεσε, πως οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί "διόγκωσαν" τις πληροφορίες των μυστικών τους υπηρεσιών. "Δεν πιστεύω, ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν δικαιολογημένος", δήλωσε ο Μπλιξ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι Αμερικανοί και Βρετανοί "θα μπορούσαν να περιμένουν και να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις για μερικούς μήνες... Η υπομονή την οποία (Ουάσινγκτον και Λονδίνο) ζητούν σήμερα για λογαριασμό τους, είναι κάτι, που δεν ήταν σε θέση να επιδείξουν πριν από τον πόλεμο", τόνισε.

    ''Παραπλανητικοί σαν διαφημηστές''!

    Συγκρίνοντας την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο με τους κυνηγούς μαγισσών του Μεσαίωνα, ο Μπλιξ τόνισε ότι οι δυο αυτές χώρες έπεισαν τους εαυτούς τους ότι έχουν στοιχεία τα οποία στη συνέχεια αναίρεσαν, συμπεριλαμβανομένων παραποιημένων εγγράφων, για δήθεν απόπειρες αγοράς ουρανίου από το Ιράκ για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    "Αυτό, που επικρίνουμε είναι η τακτική της υπερβολικής διαφήμισης. Γνωρίζουμε ότι οι διαφημιστές θα διαφημίσουν ένα ψυγείο με λόγια πολλά από τα οποία δεν πιστεύουμε, όμως περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να είναι πιο σοβαρές και να έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία", τόνισε ο Μπλιξ.

    [11] ''Δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί ο Σαντάμ'', λέει ο Σαχάφ

    18/9/2003 10:32:00 πμ

    Το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσέιν δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την εξουσία για να αποφύγει τον πόλεμο, υποστήριξε, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην τηλεόραση του Αμπου Ντάμπι ο πρώην υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμαντ Σαίντ ας-Σαχάφ και επανέλαβε, ότι το Ιράκ είχε καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής πολύ πριν την αμερικανική εισβολή τον περασμένο Μάρτιο. "Δεν πιστεύω ότι ο Σαντάμ είχε σκεφτεί ποτέ να εγκαταλείψει την εξουσία", είπε ο Σαχάφ, προσθέτοντας: "Κανένας δεν τολμούσε να του το πει". Στη συνέντευξη του ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε "λακέδες των Αμερικάνων'' τους ηγέτες των άλλων αραβικών χωρών, που συμμετείχαν στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου. Στη σύνοδο αυτή δεν είχε συζητηθεί η πρόταση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αξιώνε να εξοριστεί ο Σαντάμ Χουσέιν.

    Από το 1991 είχε καταστρέψει τα όπλα το Ιράκ

    Σύμφωνα με τον Σαχάφ,η πρόταση αυτή θα μπορούσε να έχει συζητηθεί για να δοκιμαστούν οι ΗΠΑ, αλλά η Ουάσινγκτον φαινόταν αποφασισμένη να ξεκινήσει τον πόλεμο και αρνιόταν εδώ και χρόνια να συνομιλήσει με το ιρακινό καθεστώς.

    Τόνισε τέλος ότι η χώρα του είχε καταστρέψει από το 1991 τα όπλα μαζικής καταστροφής, που διέθετε, δηλαδή τα χημικά, το πυρηνικό πρόγραμμά της και τους πυραύλους, που της απαγορεύτηκαν με τις αποφάσεις του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο του Κόλπου.

    [12] Εθνική κυριαρχία ζητά το προσωρινό Συμβούλιο του Ιράκ

    18/9/2003 10:28:00 πμ

    Το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας τους στους Ιρακινούς, προκειμένου να σταματήσουν οι βιαιότητες, που διαβρώνουν την κοινωνία και υπονομεύουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. "Πιστεύω, ότι οι συμμαχικές αρχές, βλέποντας τη λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου... θα αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε ο Αχμαντ Τσαλαμπί, ο οποίος ασκεί την προεδρία του συμβουλίου. "Τα προβλήματα ασφάλειας είναι τεράστια και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι Ιρακινοί δεν εμπλέκονται σε θέματα ασφαλείας", πρόσθεσε. Οι δηλώσεις έγιναν την ημέρα, που μεταδόθηκε το νέο ηχητικό μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος κάλεσε τους Ιρακινούς σε ιερό πόλεμο εναντίον των κατοχικών δυνάμεων.

    Ο Τσαλαμπί δήλωσε ότι αναμένει "σημαντικές ενέργειες" εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διαβίβαση της πολιτικής εξουσίας από τις κατοχικές δυνάμεις στου Ιρακινούς, το ταχύτερο δυνατό.

    Ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει απαντήσει αρνητικά μέχρι τώρα στο σχετικό αίτημα, που διατυπώνουν οι Ιρακινοί, αλλά και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις, ισχυριζόμενη, ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την παράδοση της εξουσίας πριν από την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.

    [13] Ράμσφελντ: Οι ΗΠΑ δεν υποχωρούν όταν ''ματώνουν μύτες''

    18/9/2003 10:08:00 πμ

    Με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ να αντιμετωπίζουν καθημερινά τις επιθέσεις των ανταρτών, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιτρέψουν στον κόσμο να πιστέψει ότι υποχωρούν από τη μάχη "κάθε φορά που ματώνει η μύτη μας". Μιλώντας σε αξιωματικούς του στρατού και κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας του Πενταγώνου, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ανέφερε, πως από την πρώτη στιγμή, που ο Πρόεδρος Μπους τού πρότεινε να αναλάβει την ηγεσία του Πενταγώνου, "είπα, πως προσωπικά πιστεύω ότι δεν βοηθάει τη χώρα εάν ο κόσμος πιστεύει ότι κάθε φορά που ματώνει η μύτη μας, υποχωρούμε και γυρίζουμε στο σπίτι". Ο Ράμσφελντ, που δέχεται επικρίσεις, ότι το Πεντάγωνο δεν είχε τα κατάλληλα σχέδια για να αντεπεξέλθει στη δύσκολη κατάσταση μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ, απέφυγε να αναφερθεί στις πικρές εμπειρίες των Αμερικανικών δυνάμεων στο Βιετνάμ και στη Σομαλία.

    ''Εχει φωνή και ρόλο το υπουργείο Αμυνας''!

    "Ήθελα να γνωρίζει (ο Πρόεδρος) ότι εάν αποδεχόμουν το υπουργείο, την πρώτη φορά, που θα μάτωνε η μύτη μας, δεν θα υποχωρούσα, αλλά θα προχωρούσα μπροστά και θα τού ζητούσα να είναι στο πλευρό μου", πρόσθεσε ο Ράμσφελντ.

    Επισήμανε δε ότι σήμερα το υπουργείο Αμυνας "έχει φωνή και ρόλο στην πολιτική, που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν", παρόλο που παραδέχθηκε ότι "αυτό που κάνουμε στο υπουργείο ίσως να φαίνεται παράξενο σε κάποιους ανθρώπους, που είναι απόστρατοι, ή εκτός των εξελίξεων".

    Νέες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών

    Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε, ότι υπάρχουν Αμερικανοί πολίτες μεταξύ των 9.740 κρατουμένων στο Ιράκ, όπως μετέδωσαν χθες αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα. Έξι κρατούμενοι στις φυλακές Αμπού Γκορέιμπ, δυτικά της Βαγδάτης, υποστήριξαν ότι είναι Αμερικανοί πολίτες ,αλλά ο εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων στην ιρακινή πρωτεύουσα δήλωσε ότι είναι Ιρακινοί.

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μοσούλη δέχτηκαν και νέες επιθέσεις, δίχως να αναφέρει, όμως, πληροφορίες για τραυματισμούς.

    Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν δύο Ιρακινούς στο αλ Κάιμ, στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.

    [14] Κόντρα υφ. Ανάπτυξης-Βιομηχάνων περί παγώματος τιμών

    18/9/2003 10:50:00 πμ

    Αντιπαράθεση έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης - βιομηχάνων με αιχμή το ζήτημα του παγώματος των τιμών. Την ανησυχία του για το κλίμα που δημιουργείται στην αγορά εξέφρασε η διοίκηση του ΣΕΒ, ζητώντας την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το κοινωνικό πακέτο. Ο ΣΕΒ πρέπει να απαντήσει αν είναι υπέρ ή κατά της ακρίβειας, σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την αντίδραση των βιομηχάνων.

    Κουλούρης προς ΣΕΒ: Είστε υπέρ ή κατά της ακρίβειας;

    Ο Κίμων Κουλούρης απάντησε σχετικά ότι ''το ζήτημα δεν είναι ποιός επιχειρηματίας συμφωνεί μαζί του, αλλά αν συμφωνούν οι καταναλωτές. Ρωτώ ευθέως τον ΣΕΒ αν διαφωνεί με την προσπάθεια που κάνω ή διαφορετικά εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ακρίβειας''.

    Οι τιμές στην αγορά είναι "τσιμπημένες" και η παρέμβαση της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας φυσικό είναι να ενοχλεί τους βιομηχάνους είπε στη ΝΕΤ 105,8 FM ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Αιχμές ΣΕΒ για αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης

    Την ανησυχία του για το κλίμα που δημιουργείται σχετικά με τις τιμές στην αγορά εκφράζει η διοίκηση του ΣΕΒ.

    Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος οι πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες αυξάνονται με την υπερβολική αναφορά, στην εξέλιξη των τιμών, δεν θα έχουν παρά αρνητικές επιπτώσεις και στον πληθωρισμό, που η Τράπεζα της Ελλάδος πάλι επιβεβαίωσε, ότι θα αυξηθεί κατά 3,5%.

    ''Πιστεύουμε, ότι χρειάζεται μια αυτοσυγκράτηση και να αφήσουμε τις αγορές να λειτουργήσουν με την προσφορά και τη ζήτηση'', επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Αναφερόμενος στις κοινωνικές παροχές ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι ''για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την κοινωνική μας πολιτική, πρέπει να δημιουργήσουμε τα πλεονάσματα με καλή δημοσιονομική διαχείριση, ώστε να μπορέσουμε πράγματι να εκπληρώσουμε όλους αυτούς τους στόχους της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης''.

    ''Πιστεύω, ότι οι παροχές, χωρίς να έχουμε τα πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους σαν στόχο, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία γενικότερα'' ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Ο k. Κυριακόπουλος επισήμανε επίσης ότι δίνεται υπερβολική διάσταση σε μεμονωμένες αυξήσεις τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα ή σε συγκεκριμένους χώρους.

    ''Ο πληθωρισμός μετράται με τον τιμάριθμο, ο οποίος πάλι χθες επιβεβαιώθηκε ότι θα αυξηθεί με 3,5% φέτος στη χώρα μας. Πρέπει να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά δεν δικαιολογείται η διάσταση που έχει δοθεί στο πρόβλημα αυτό, θα έχει μόνον αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία'' ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    [15] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστήριου Νέας Υόρκης

    18/9/2003 8:10:00 πμ

    Ο Ρίτσαρντ Γκράσο

    Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE), Ρίτσαρντ Γκράσο, του οποίου οι δυσθεώρητες αποδοχές ύψους περίπου 140 εκατομ. δολαρίων προκάλεσαν σκάνδαλο στις ΗΠΑ, παραιτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε στον Λάρι Σονσίνι της δικηγορικής εταιρείας ''Γουίλσον Σονσίνι Γκούντριτς και Ροζάτι'' να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του Γκράσο μέχρι να βρεθεί ένας ''μόνιμος διάδοχος'' του τελευταίου. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Σονσίνι αποδέχτηκε την πρόταση αυτή.

    Ζητούσε περίπου 140 εκατομ. δολάρια για δύο χρόνια

    Σημειώνεται ότι ίδιος ο Γκράσο συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο, καθώς πολλαπλασιάζονταν συνεχώς οι φωνές που ζητούσαν την απομάκρυνση του από το Χρηματιστήριο, και πρότεινε να υποβάλει την παραίτηση του εάν αυτό ήταν το επιθυμητό, κάτι που τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποδέχθηκαν.

    Τον περασμένο μήνα ο Γκράσο είχε υπογράψει μια σύμβαση που παρέτεινε κατά δύο χρόνια (μέχρι τις 31 Μαϊου 2007) τη θητεία του ως διευθύνοντα συμβούλου του NYSE.

    Για την ανανέωση της σύμβασης του θα έπαιρνε συνολικά 139,5 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ.

    [16] Εχασε με 1-0 ο Ολυμπιακός από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ

    Πηγή: ΑΠΕ 17/9/2003 11:55:00 μμ

    Μόνο ένα λάθος έκανε η άμυνα του Ολυμπιακού στα 90 λεπτά της αναμέτρησης με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, όμως αυτό αποδείχθηκε καταδικαστικό. Η ανατροπή του Ντάρκο Κοβάτσεβιτς από τον Θανάση Κωστούλα και το πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Σέρβος στο 79', διαμόρφωσε το τελικό

    1-0 στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αγώνας έγινε στο κατάμεστο από 30.000 θεατές "Ανοέτα" του Σαν Σεμπαστιάν. Αν η αναμέτρηση του "Ανοέτα", ανάμεσα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και τον Ολυμπιακό, έπρεπε να αποδοθεί με έναν τίτλο, σίγουρα ένας από εκείνους που θα απέδιδαν με πιστότητα τα όσα διαδραματίστηκαν σε αυτό το γήπεδο του Σαν Σεμπαστιάν θα ήταν "κόκκινο χαρακίρι".

    Δυνατή η άμυνα του Ολυμπιακού

    Ο πρωταθλητής κρατούσε "σφιχτά" το 0-0 και τον πρώτο πολύτιμο εφετινό, κερδισμένο μάλιστα εκτός έδρας βαθμό στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως το μαρκάρισμα του Στολτίδη στον Κοβάσεβιτς, στο 79', συνιστούσε δυστυχώς παράβαση, την οποία ο Δανός Φρίσκερ καταλόγισε, δίνοντας την ευκαιρία στον Σέρβο να σκοράρει από το μοναδικό μέρος που θα μπορούσε να έχει τύχη η Σοσιεδάδ, από τα 11 μέτρα και να κάνει το 1-0, που έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα.

    Στο ξεκίνημα του παιχνιδού ήταν φανερό πως ο Ολεγκ Προτάσοφ είχε ενστερνιστεί το δόγμα ο σκοπός "αγιάζει τα μέσα", ως εκ τούτου λοιπόν πρώτιστος στόχος του ήταν να "κλειδώσει" όλες τις πιθανές διόδους της ισπανικής ομάδας προς τα καρέ του Φάνη Κατεργιαννάκη.

    Με τον Κριστιάν Καρεμπέ λίμπερο, τους Κωστούλα, Ανατολάκη πάνω στους Ντε Πάουλα και Κοβάσεβιτς αντίστοιχα, και την πρώτη ζώνη άμυνας να "περιχαρακώνεται" στα 40 μέτρα μακριά από το τέρμα των "ερυθρόλευκων", αποτελούμενη από τους Καφέ, Στολτίδη, Γεωργιάδη, Τζόρτζεβιτς και τους πλάγιους Μαυρογενίδη και Βενετίδη που πίεζαν από ψηλά, ο πρωταθλητής Ελλάδας "έπνιξε" τους Βάσκους, οι οποίοι "ασφυκτιούσαν" για λίγο "οξυγόνο", αλλά εις μάτην.

    Είναι μάλιστα εξόχως χαρακτηριστικό ότι η μοναδική αξιόλογη στιγμή των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος, προήλθε από στημένη φάση: ήταν το 45ο λεπτό, όταν ο Κάρπιν εκτέλεσε από αριστερά ένα κόρνερ με πολύ φάλτσο. Ο Κοβάσεβιτς νίκησε στον αέρα τον Ανατολάκη, όμως τα ρεφλέξ του Κατεργιαννάκη λειτούργησαν άψογα, αποτρέποντας τον κίνδυνο (απέκρουσε σε κόρνερ).

    Πολύ νωρίτερα, στο "λυκαυγές" της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός "ανησύχησε" το κοινό των Βάσκων. Επτά λεπτά μετά το ξεκίνημα, ο Αραναμπούρου ανέκοψε με φάουλ πάνω στη γραμμή μια πολύ επικίνδυνη επέλαση του Τζιοβάνι. Το σημείο ήταν ιδανικό, όμως ο Τζόρτζεβιτς δεν μπόρεσε καμία από τις δύο φορές που εκτέλεσε την ποινή (ο Φρίσκερ είχε διατάξει επανάληψη) να περάσει τη μπάλα από το τείχος, στα χαμηλά σουτ που επιχείρησε. Βλέποντας ο Ρεϊνάλντ Ντενουΐ ότι η ομάδα του αντιμετώπιζε (πρωτίστως) επιθετικό πρόβλημα, αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα.

    Εξω λοιπόν οι Μπαρκέρο και Ντε Πάουλα, μέσα οι Ασιάτες Νιχάτ (Τούρκος) και Λι Τσουν Σο (Κορεάτης), σε μια προσπάθεια να ξεκινά την πίεση από την άμυνα του Ολυμπιακού, η οποία στο πρώτο ημίχρονο είχε περάσει, ίσως, τα πιο εύκολα 45 λεπτά της εφετινής περιόδου.

    Πραγματικά, το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τη Σοσιεδάδ "φουριόζα": στο 48' ο Μπαρκέρο έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο Καρεμπέ βρήκε τη μπάλα με το σώμα και της έδωσε μια "περίεργη" τροχιά, για να καταλήξει στο δοκάρι και κόρνερ, από τα χέρια του Κατεργιαννάκη.

    Η απάντηση της πειραϊκής ομάδας ήταν άμεση, για να αποδείξει στον αντίπαλο ότι δεν φοβήθηκε. Ετσι, στο 51' και το 54' δύο κεφαλιές του ορεξάτου Τζιοβάνι έφυγαν άουτ, όπως και άλλη μία του Χούτου στο 66' (είχε αντικαταστήσει τον Βραζιλιάνο).

    Ο πολύ κινητικός Νιχάτ δημιούργησε κάποια προβλήματα στην άμυνα του πειραϊκού συγκροτήματος, όμως όπως ειπώθηκε στην αρχή για τη Σοσιεδάδ "καθάρισε" ο Κοβάσεβιτς.

    Κρίμα για τον Ολυμπιακό, που αν είχε πιστέψει ότι θα μπορούσε να φύγει νικητής και είχε ρισκάρει κάτι παραπάνω μπορεί και να τα είχε καταφέρει, κρίμα και για τον συγκλονιστικό Κριστιάν Καρεμπέ που ως τελευταίος αμυντικός έπαιξε για μια ώρα όλη την επίθεση των Βάσκων μόνος του.

    Διατητής: Φρίσκερ (Δανία)

    Κίτρινες: Αρανμπούρου, Ανατολάκης, Τζόρτζεβιτς

    Οι συνθέσεις:

    ΡΕΑΛ ΣΟΣΙΕΔΑΔ: Βέστερφελντ, Λόπεζ Ρεκάρτε, Ζαουρέγκι, Σούρερ, Αρανθάμπαλ, Κάρπιν, Τσάβι Αλόνσο, Αρανμπούρου, Μπαρκέρο (61' Λι), Κοβάσεβιτς, Ντε Πάουλα (61' Νιχάτ)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Μαυρογενίδης (75' Πάντος), Βενετίδης, Κωστούλας, Ανατολάκης, Καρεμπέ, Καφές (83' Γκώνιας), Γεωργιάδης, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι (64' Χούτος)

    [17] Σημαντική ισοπαλία 1-1 της ΑΕΚ

    17/9/2003 11:43:00 μμ

    Για έβδομο συνεχόμενο παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ έφυγε από το γήπεδο με το βαθμό της ισοπαλίας, μετά το 1-1 με τη Λα Κορούνια στο στάδιο "Απόστολος Νικολαΐδης" στην πρεμιέρα του Γ' ομίλου. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν στο 12' με τον Παντιάνι, αλλά η Ενωση ισοφάρισε τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη με τον Τσιάρτα. Αυτό που φοβόταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς (να μην βρεθεί από νωρίς η ομάδα του να κυνηγάει στο σκορ), αυτό ακριβώς συνέβη.

    Εχασε αρκετές ευκαιρίες η ΑΕΚ στο β' ημίχρονο

    Η Ενωση μπήκε φοβισμένα και με μάλλον αμυντικούς προσανατολισμούς στο παιχνίδι, η Ντεπορτίβο πήρε χωρίς ιδιαίτερο κόπο τα ηνία του αγώνα και προηγήθηκε μόλις στο 12': ο Βίκτορ εκτέλεσε κόρνερ και ο Παντιάνι νίκησε στον αέρα τον Καψή, πρόλαβε την έξοδο του Χιώτη και άνοιξε το σκορ.

    Τέσσερα λεπτά αργότερα ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ επενέβη σε πλασέ του Λούκε, ενώ στο 29' ο Σκωτσέζος διαιτητής ΜακΚάρι δεν είδε το καθαρό χέρι του Μόρα μέσα στην περιοχή και ο "Δικέφαλος" γλίτωσε το πέναλτι.

    Η επιλογή του Μπάγεβιτς να ρισκάρει τη συμμετοχή του τραυματία Μιχάλη Κάψη αποδείχθηκε λανθασμένη. Ο διεθνής αμυντικός δεν ήταν σε καλή κατάσταση, "έχασε" τον Παντιάνι στη φάση του γκολ και στο 20' αποχώρησε, αφού δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει.

    Μετά το ημίωρο, η ΑΕΚ ισορρόπησε το παιχνίδι, όμως είχε φανερό πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Με τον Βασίλη Τσιάρτα σε μέτρια μέρα, η απουσία του Γρηγόρη Γεωργάτου γινόταν ακόμη πιο εμφανής και η μαχητικότητα των Κατσουράνη, Ζαγοράκη δεν έφτανε για να κερδιθεί η μάχη στο νευραλγικό χώρο του κέντρο.

    Οκκάς και Λυμπερόπουλος ήταν απομονωμένοι στην επίθεση, με αποτέλεσμα η Ενωση να μην δημιουργήσει ούτε μια αξιόλογη ευκαιρία στο πρώτο 45λεπτο.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και, αφού γλίτωσαν στο σουτ του Εκτορ στο 49' (λίγο άουτ), άρχισαν να πιέζουν την εστία του Μολίνα. Δύο φορές ο Λυμπερόπουλος (50', 52') αστόχησε από καλή θέση, ενώ στο 62' το δυνατό σουτ του Τσιάρτα έφυγε μόλις άουτ.

    Η μεγαλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ ήρθε στο 67', όταν ο Οκκάς, μετά από σέντρα του Τσιάρτα, έπιασε αμαρκάριστος την κεφαλιά, αλλά έστειλε τη μπάλα πάνω στον Μολίνα. Ο ρυθμός έπεσε για περίπου 15 λεπτά, αλλά μετά το 80' ο "Δικέφαλος" αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα.

    Με την είσοδο και του Ναλιτζή, όλη η ΑΕΚ πέρασε στην επίθεση και άγγιξε την ισοφάριση στο 81', με το διαγώνιο σουτ του Ιβιτς να βρίσκει την εξωτερική πλευρά των δικτύων.

    Ομως, το γκολ ήρθε τελικά στο 86': ο (πολύ ανεβασμένος στο δεύτερο μέρος) Τσιάρτας έπιασε ένα συρτό αριστερό σουτ, η μπάλα πέρασε κάτω από το σώμα του Μολίνα και κατέληξε στα δίχτυα, λυτρώνοντας τους οπαδούς της Ενωσης, που να σημειωθεί ότι έχει αρκετά παράπονα από τη διαιτησία, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο.

    Διαιτητής: Τόμας ΜακΚάρι (Σκωτία)

    Κίτρινες: Λυμπερόπουλος, Σέρχιο, Εκτορ, Τσιάρτας, Οκκάς

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου, Καψής (21' Μόρας), Γεωργέας, Κρέικ (81' Ναλιτζής), Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Τσιάρτας, Λυμπερόπουλος (64΄ Ιβιτς), Οκκάς

    ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Μολίνα, Ρομέρο, Ναϊμπέτ, Μάουρο Σίλβα, Παντιάνι (78' Σκαλόνι), Σέρχιο (66' Ντουσέρ), Αντράντε, Βίκτορ, Λούκε (71' Τριστάν), Βαλερόν, Εκτορ

    [18] Η Ιντερ νίκησε με 3-0 την Αρσεναλ

    17/9/2003 11:54:00 μμ

    Διασυρμός! Μόνο αυτή η λέξη αντικατοπτρίζει την πρεμιέρα της Αρσεναλ στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ιντερ πέρασε σα "σίφουνας" με νίκη 3-0 από το "Χάιμπουρι", παρότι αγωνιζόταν χωρίς τον Κριστιάν Βιέρι και τον Αλβάρο Ρεκόμπα. Οι "κανονιέρηδες" βρέθηκαν από νωρίς πίσω στο σκορ 2-0 (Κρους 21', Φαν Ντερ Μέιντε 24') και παραδόθηκαν οριστικά όταν ο Τόλντο απέκρουσε το πέναλτι του Ανρί στο 32'.

    Ντιναμό Κιέβου, Μπάγερν και Λιον επικράτησαν στους αγώνες

    Στον άλλο αγώνα του 2ου ομίλου, η Ντιναμό Κιέβου νίκησε 2-0 τη Λοκομοτίβ Μόσχας στο καυτό "Ολυμπίνσκι" σ' ένα ντέρμπι "ρετρό" του άλλοτε σοβιετικoύ πρωταθλήματος.

    Στον 1ο όμιλο και το Μόναχο, η Μπάγερν είδε να υψώνονται μπροστά της τα φαντάσματα της περσινής περιόδου (είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο) όταν ο Τόμπσον έδωσε το προβάδισμα στη Σέλτικ στο 57'.

    Ομως, οι πρωταθλητές Γερμανίας ανέκαμψαν και με ήρωα τον Ολλανδό Ρόι Μακάι, που σκόραρε στο 73' και το 86', πήραν τη νίκη 2-1.

    Στον ίδιο όμιλο και στο "Ζερλάν" η Λιόν επικράτησε 1-0 της Αντερλεχτ χάρη σ' ένα πέναλτι του Ζουνίνιο Περναμπουκάνο στο 26ο λεπτό.

    [19] Επικράτησε η Μονακό επί της Αϊντχόβεν

    17/9/2003 11:50:00 μμ

    Μεγάλη νίκη πέτυχε η Μονακό στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ επικράτησε στο "Φίλιπς Στάντιον" 2-1 της Αϊντχόβεν και ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο τις υποχρεώσεις της στον Γ' όμιλο της διοργάνωσης, όπου μετέχει και η ΑΕΚ. Το ματς ήταν ισορροπημένο, αλλά οι Γάλλοι, με τον Ακη Ζήκο να είναι από τους καλύτερους του γηπέδου, ήταν πιο αποτελεσματικοί στις (λιγοστές) ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν μπροστά και στις δύο εστίες. Ο Φερνάντο Μοριέντες στο 31' με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ και στο 56' ο Σισέ, μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Ισπανό φορ, διπλασίασε τα τέρματα των Μονεγάσκων. Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 65' με απευθείας χτύπημα φάουλ του Μπουμά, αλλά δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο γκολ της ισοφάρισης.

    Διαιτητής: Στέφεν Μπένετ (Αγγλία)

    Κίτρινες: Φαν ντερ Σάαφ, Ροντρίγκες, Σισέ, Παρκ, Ροτέν, Πλαζίλ

    Οι συνθέσεις:

    ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ: Βατερόις, Οϊερ, Λι, Μπουμά, Φαν Μπόμελ, Παρκ, Κέζμαν, Ρομπέν (83' Ντε Γιονγκ), Φαν ντερ Σάαφ (46' Φένεγκορ οφ Χέσελινκ), Ρόμενταλ, Κόλιν

    ΜΟΝΑΚΟ: Ρομά, Εβρά, Μπερναρντί, Ζιουλί (86' Αμπενταγιόρ), Μοριέντες, Σισέ (73' Πλαζίλ), Ζήκος, Σκιλάτσι, Ροτέν (89' Πρσο), Ροντρίγκες, Γκιβέ

    [20] Δύσκολη νίκη της Γιουβέντους επί της Γαλατασαράι

    17/9/2003 11:48:00 μμ

    Ενα γκολ του 37χρονου Τσίρο Φεράρα έβγαλε τη Γιουβέντους από τη δύσκολη θέση. Η "Γηραιά Κυρία" έφτασε πολύ δύσκολα στη νίκη 2-1 επί της Γαλατασαράι στο "Ντέλε Αλπι", στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ. H "Γιούβε" άνοιξε το σκορ μόλις στο 5ο λεπτό με τον Ντελ Πιέρο, μετά από πάσα του Καμορανέζι, όμως οι Τούρκοι του Φατίχ Τερίμ δεν πανικοβλήθηκαν και πριν συμπληρωθεί το 20λεπτο ισοφάρισαν. Στο 19' από το κόρνερ του Σέζαρ Πράτες, ο Χακάν Σουκούρ έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα του Μπουφόν. Η Γαλατασαράι κρατούσε την ισοπαλία μέχρι το 73ο λεπτό, όταν ο Ντελ Πιέρο τροφοδότησε τον Τσίρο Φεράρα και ο βετεράνος αμυντικός χάρισε τη νίκη στους γηπεδούχους.

    Διαιτητής: Βαλεντίν Ιβάνοφ (Ρωσία)

    Κίτρινες: Σαμπρί

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Τιράμ, Φεράρα, Μοντέρο, Τζαμπρότα, Καμορανέζι (65' Τούντορ), Τακινάρντι (46' Ντάβιντς), Απια, Νέντβεντ, Ντελ Πιέρο, Τρεζεγκέ (78' Ντι Βάιο)

    ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ: Μοντραγκόν, Σέζαρ Πράτες, Μπουλέντ, Ντε Μπουρ, Ουνσάλ (84' Ταμάς), Σαμπρί, Μπατίστα, Πίντο (80' Αρίφ), Πενμπέ, Χασάν Σας (66' Χασπολατλί), Χακάν Σουκούρ

    [21] Παιχνίδια Πολιτισμού: Τα παιδιά δημιουργούν Πολιτισμό!

    18/9/2003 12:03:00 μμ

    Aπό την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου, παιδιά, νέοι και νέες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, την εικαστική δημιουργία, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία. Βιβλία, κινηματογράφος, αρχαία και βυζαντινά μνημεία, καθώς επίσης και η νεώτερη πολιτιστική κληρονομιά αναπλάθονται μέσα από την παιδική ματιά και πρωταγωνιστούν σε ένα νέο πολιτιστικό σκηνικό. Πρόκειται για την έκθεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού με τον τίτλο "Παιχνίδια Πολιτισμού", η οποία παρουσιάζεται στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Eκθεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού

    Εκεί, τα παιδιά θα μυηθούν στα μυστικά της Τέχνης, είτε αυτά αφορούν στο σινεμά, είτε στην αρχαιολογία και τα εικαστικά.

    Μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαστήρια θα λειτουργούν από το πρωί έως αργά το απόγευμα.

    Σε αυτά, τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατανόηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και την εξοικείωση με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

    Μέσα από διαδικασίες που περισσότερο θυμίζουν παιχνίδι παρά μάθημα, μοσειοπαιδαγωγοί θα τα καθοδηγούν και θα απαντούν σε ερωτήσεις.

    Πώς γυρίζεται μια ταινία;

    Πώς γινόταν το εμπόριο τα παλιά χρόνια;

    Πώς μας πάνε τα βιβλία σε θαλασσοταξίδια;

    Τι μπορεί να βρει κανείς σκάβοντας στην άμμο;

    Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να ανακαλύψουν τα παιδιά παίζοντας πάνω σε ένα μεγάλο καράβι που έχει στηθεί στον χώρο της έκθεσης "Παιχνίδια Πολιτισμού".

    Με άλλα λόγια, η έκθεση επιθυμεί να προσφέρει στο κοινό μια εικόνα των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, μέσα από τα οποία επιχειρεί να μετατρέψει τους χώρους πολιτιστικής αναφοράς, τα μνημεία, τα πολιτιστικά αγαθά και την άυλη κληρονομιά από ένα κλειστό σύνολο πληροφοριών, που διακινούνται μόνο μεταξύ ειδικών μελετητών και δημιουργών, σε ένα "παιχνίδι" επικοινωνίας.

    Το "παιχνίδι" αυτό αξιοποιείται ως επιστημονικό, μορφωτικό και παιδαγωγικό εργαλείο για να ζωντανέψει την πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου, ενώ παράλληλα προσφέρεται ως έμπνευση για νέες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

    Η έκθεση αυτή προτίθεται να αναλύσει το ελληνικό μοντέλο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον τομέα του πολιτισμού. Αφηγείται την εικοσαετή προσπάθεια των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, αλλά και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων να συντάξουν ένα κώδικα επικοινωνίας που θα διευκολύνει την επαφή του μεγάλου κοινού με τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας, καθώς και τη συμμετοχή του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

    Για την οργάνωση της έκθεσης συνεργάστηκαν φορείς που εκπροσωπούν όλους σχεδόν τους τομείς του πολιτισμού για να προσφέρουν μια αίσθηση καλειδοσκοπίου, εικόνων δηλαδή που αλληλοσυμπληρώνονται μετακινούμενες, καταλύοντας διαρκώς τους όρους και τα όρια και δημιουργώντας νέα σχήματα.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 12:00.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα- Σάββατο: 9:00-14:30 και 17:00- 20:00 και τις Κυριακές 10:00-14:00).

    Τα σχολεία μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 593173.

    [22] Εμφραγματα-εγκεφαλικά πριν τα 40 για τους Ελληνες καπνιστές

    18/9/2003 9:12:00 πμ

    Μια σειρά σημαντικών και δη ανησυχητικών επισημάνσεων έγιναν από επιστήμονες του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, Καρδιοχειρουργικής, μεταξύ αυτών και ο καθηγητής κ. Δ. Κρεμαστινός, εν όψει της παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς που είναι η 29η Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, προειδοποιούν ότι τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα παίρνουν πλέον διαστάσεις επιδημίας, κάνοντας την εμφάνιση τους συχνά σε άτομα ηλικίας γύρω στα 40, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού. Παράλληλα, κάνουν λόγο για ελέγχους των τιμών της χοληστερίνης, ακόμη και σε παιδιά κάτω των δύο ετών, ενώ τοποθετούν την απαρχή της αρτηριοσκλήρυνσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, στα χρόνια της εφηβείας.

    Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης λόγω κληρονομικότητας

    Υπερχοληστεριναμικά είναι ένα στα 500 παιδιά στη χώρα μας, δηλαδή εμφανίζουν παθολογικές τιμές χοληστερίνης, λόγω γενετικής προδιάθεσης.

    Τα παιδιά αυτά πρέπει να εντοπίζονται εγκαίρως, καθώς είναι σημαντικό να τροποποιείται ακόμη και από την ηλικία των 2 ετών η διατροφή τους και εάν χρειαστεί να ακολουθηθεί ενδεχομένως και ήπια φαρμακευτική αγωγή.

    Η φθορά στις στεφανιαίες αρτηρίες πριν τα 18

    Η φθορά των στεφανιαίων αρτηριών, γνωστή ως αρτηριοσκλήρυνση που αποτελεί την αιτία των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις ήδη από την εφηβεία και αφορά τα δύο τρίτα των ενηλίκων στη χώρα μας.

    Οι ειδικοί μάλιστα σήμερα είναι σε θέση να ελέγξουν τις πιθανότητες που έχει κάποιος να πάθει έμφραγμα τα επόμενα 10 χρόνια, ελέγχοντας τακτικά την πίεση, τη χοληστερίνη και άλλους παράγοντες κινδύνου μετά την ηλικία των 45 ετών.

    Κίνδυνος για εμφράγματα πριν τα 40 για τους καπνιστές

    Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι επισημάνσεις των ειδικών για τη φθορά που προκαλεί ο καπνός στις αρτηρίες κάθε νεαρού άνδρα καπνιστή.

    Κανείς, όπως τόνισαν, δεν μπορεί να τον διαβεβαιώσει ότι μέχρι τα 40 του δεν θα έχει υποστεί έμφραγμα.

    Ενας νέος άνθρωπος μπορεί να έχει φυσιολογική στεφανιογραφία, και παράλληλα να έχει δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, που προκαλείται από το κάπνισμα, και να οδηγηθεί σε καρδιακό επεισόδιο χωρίς κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα, εξήγησε ο καθηγητής καρδιολογίας κ. Δ. Κρεμαστινός.

    Τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα παίρνουν πλέον διαστάσεις επιδημίας, ενώ και πιο συχνά εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας γύρω στα 40.

    Οι επιστήμονες πάντως δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μόνο για την αλλαγή τρόπου ζωής.

    Επισημαίνουν ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς που εκδηλώνουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό πεθαίνει περιμένοντας βοήθεια.

    Γι' αυτό εξήγησαν ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τις πρώτες βοήθειες, ο γιατρός και νοσηλευτής πάνω σε μια μοτοσικλέτα θα πρέπει να προσεγγίζουν τον ασθενή πριν το ασθενοφόρο, είπαν επί λέξη.

    [23] Netd@ys 2003: Νεανική επέλαση στον ψηφιακό κόσμο

    18/9/2003 11:45:00 πμ

    Μία σημαντική προσπάθεια ανάδειξης των ταλέντων νέων, από 15 ως 25 ετών, αρχίζει στο πλαίσιο του προγράμματος Netd@ys. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη χρήση των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου από τους νέους. Βασικός στόχος του ελληνικού Netd@ys 2003 είναι να δημιουργήσουν οι νέοι ψηφιακό περιεχόμενο και να αναπτύξουν σελίδες δικτυακής επικοινωνίας, ενώ το θέμα είναι συνδεδεμένο με το κορυφαίο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Διάλογος μεταξύ των Πολιτισμών

    Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εποπτεύει την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παιδικής Τηλεόρασης συντονίζει τη λειτουργία του.

    Το πρόγραμμα Netd@ys ενθαρρύνει πρωτοβουλίες ψηφιακής επικοινωνίας και προωθεί τη δημιουργικότητα των νέων, μέσα από την εθελοντική συμμετοχή.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κεντρικό θέμα του Netd@ys 2003 είναι ο Διάλογος μεταξύ των Πολιτισμών.

    Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καλούνται να ανακαλύψουν, να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τα πολιτιστικά στοιχεία σε κάθε χώρα και να δημιουργήσουν συνεργασίες με νέους από όλο τον κόσμο.

    Οργανώνεται διαγωνισμός παραγωγής οπτικοακουστικών και ψηφιακών έργων με θέματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Το πρόγραμμα κορυφώνεται πανευρωπαϊκά με την "Εβδομάδα Netd@ys", που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17 και 23 Νοεμβρίου και θα φιλοξενηθεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

    Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.netdays.gr


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 September 2003 - 9:33:54 UTC