Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Πολιτική αντιπαράθεση για τους ''κοριούς''
  • [02] Αίτημα συνηγόρου για αναβολή εκδίκασης υπόθεσης της ΦΑΡΑΝ
  • [03] Στο εδώλιο 17 γιατροί για αμέλεια
  • [04] Ευνοημένη η Ελλάδα από τους κοινοτικούς πόρους
  • [05] ''Πολιτικός τεντιμποϊσμός η δολοφονία Μπακογιάννη''
  • [06] Ανυπολόγιστες ζημιές στις ΗΠΑ απ' τον Ίζαμπελ
  • [07] Ικανοποίηση Ισραήλ για δήλωση Μπους για Αραφάτ
  • [08] Το Ιράν αποκλείει την Ιαπωνία από επενδύσεις πετρελαίου
  • [09] Παραδόθηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας του Σαντάμ
  • [10] Δεν προτίθεται η Βραζιλία να αποστείλει στρατό
  • [11] Εχασε έδρα ο Μπλερ λόγω του Ιράκ
  • [12] Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Τικρίτ

    [01] Κύπρος: Πολιτική αντιπαράθεση για τους ''κοριούς''

    19/9/2003 11:28:00 πμ

    Συνεχίστηκε και σήμερα στην Κύπρο η αντιπαράθεση αντιπολίτευσης και κομμάτων της συγκυβέρνησης για το θέμα του εντοπισμού πριν από τέσσερις μήνες συσκευής παρακολούθησης στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου. Ωστόσο, συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εξάλλου αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υπό το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που έφθασε αργά χθες στην Κύπρο, πραγματοποιεί σήμερα επαφές με πολιτικούς και κομματικούς παράγοντες. Στο μεταξύ το θέμα της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στην περιοχή Λευκωσίας επαναφέρει ο Ραούφ Ντενκτάς σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις των ξένων μεσολαβητών.

    Πλήρη διαλεύκανση ζητούν για τους ''κοριούς''

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε, ότι δεν έγινε καλός χειρισμός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και διερωτήθηκε γιατί τέθηκε στο περιθώριο ένα τέτοιο σοβαρό θέμα. Είπε επίσης, ότι δεν είναι ορθό χωρίς να διερευνάται μια υπόθεση να επιρρίπτεται λάσπη στην προηγούμενη κυβέρνηση. "Είναι άδικο, είπε ο κ. Δημητρίου, να μετατρέπουμε τις υποψίες σε βεβαιότητα και να δακτυλοδείχνουμε αυθαίρετα τον οποιονδήποτε".

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στην υπόθεση και πρόσθεσε, ότι η έρευνα θα έπρεπε να διεξαχθεί από την πρώτη στιγμή, καθώς τώρα θα είναι δύσκολο να εξιχνιαστεί πλήρως.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αγης Αγαπίου, δήλωσε ότι μετά τη δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι αν του το ζητήσει η Βουλή ή κόμμα θα προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης, η διεξαγωγή έρευνας καθίσταται μονόδρομος. Είπε επίσης ότι ο υπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από τη διεξαγωγή έρευνας και την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Αγαπίου απέδωσε την αντίδραση του ΔΗΣΥ στην προσπάθειά του να βγει, όπως είπε, από τα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει και πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι φωνές, ώστε να μπορέσει ο υπουργός να διενεργήσει απρόσκοπτα την ερευνά του.

    Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι εφόσον δεν διενεργείται έρευνα από την κυβέρνηση, τον υπουργό ή άλλη αρχή, ο καθένας έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει, ότι πρόκειται για παραμύθια. Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για να αντιληφθεί επιτέλους ο λαός τι πραγματικά έγινε.

    Πολιτικές συναντήσεις για την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ

    Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται με πρόσκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος Βάσο Λυσσαρίδη. Θα έχει ακόμη συνομιλίες με το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΠΑΣΟΚ και ΕΔΕΚ και τις ευρωεκλογές.

    Νέα τεχνάσματα Ντενκτάς

    Ο Ντενκτάς, ο οποίος συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συζητήσει το θέμα της ναρκαλίευσης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης στην περιοχή της Λευκωσίας.

    Ο κ. Βλόσοβιτς δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αρχίσουν να συζητούν το θέμα με τις δύο πλευρές όταν εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Οργανισμού επισκεφθεί την Κύπρο.

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία καλείται η Τουρκία να επανεξετάσει τη λεγόμενη συμφωνία-πλαίσιο για τελωνειακή ένωση με τα Κατεχόμενα, ο Ντενκτάς είπε ότι η συμφωνία είναι ένα βήμα για αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων, αλλά και προετοιμασία για την κοινή εναρμόνιση με την Τουρκία, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Υποστήριξη της Κύπρου από το Ιράν

    Στο μεταξύ με την επαναβεβαίωση, ότι η Δημοκρατία του Ιράν θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται στην Ισλαμική Διάσκεψη τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, επέστρεψε χθες βράδυ στην Κύπρο, η, υπό τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η επαναβεβαίωση προήλθε από τον πιο διακεκριμένο πολιτικό παράγοντα της χώρας, τον πρόεδρο Μοχάμεντ Χαταμί. Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τη δήλωση του Ιρανού Προέδρου πάρα πολύ σημαντική για την Κύπρο, δεδομένου ότι σύντομα συνέρχεται η Ισλαμική Διάσκεψη.

    Είπε επίσης ότι επιστρέφει με τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού στη διάρκεια των σημαντικών επαφών της κυπριακής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας του Ιράν, έχει αναδειχθεί η ετοιμότητα της ηγεσίας της χώρας για περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων με την Κύπρο.

    Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η ιρανική ηγεσία προσβλέπει στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάπτυξη των σχέσεων του Ιράν με άλλες χώρες της Ένωσης, της περιοχής και του κινήματος των αδεσμεύτων.

    [02] Αίτημα συνηγόρου για αναβολή εκδίκασης υπόθεσης της ΦΑΡΑΝ

    19/9/2003 11:23:00 πμ

    Αίτημα αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης κατάρρευσης του εργοστασίου της ΦΑΡΑΝ στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, που στοίχισε τη ζωή οκτώ εργαζομένων, υπέβαλαν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι συνήγοροι του βασικού κατηγορουμένου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Δημήτρη Κάτσικα. Ο 86χρονος πρόεδρος της εταιρείας, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, εισήχθη πριν δύο μέρες στο ΝΙΜΤΣ με γαστρορραγία και συμπτώματα στεφανιαίας νόσου.

    Ο εισαγγελέας έδρας του Κακουργιοδικείου κ. Γιώργος Γεράκης ωστόσο ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την εξέταση του κατηγορουμένου από ιατροδικαστή πριν αποφανθεί για την αναβολή της δίκης, πρόταση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

    Ετσι, η διαδικασία έχει διακοπεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ώστε ο ιατροδικαστής που θα εξετάσει τον 86χρονο να καταθέσει στο δικαστήριο.

    Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση πλην του 86χρονου είναι κατηγορούμενοι επίσης τα μέλη του ΔΣ της ΦΑΡΑΝ Μάριος Κάτσικας, Νίκος Κάτσικας και Νίκος Μάρκου, καθώς και ο πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Κολλιόπουλος. Ολοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

    [03] Στο εδώλιο 17 γιατροί για αμέλεια

    19/9/2003 11:20:00 πμ

    Αρχισε την Πέμπτη, με καταθέσεις μαρτύρων και θα συνεχιστεί την Τρίτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη 17 γιατρών του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου που κατηγορούνται από γονείς ενός πεντάχρονου αγοριού ότι ευθύνονται για την μερική τύφλωση στο δεξί μάτι και μερική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς στο αριστερό μάτι του παιδιού τους. Όπως αναφέρεται στη μήνυση, όταν γεννήθηκε το παιδί τους νοσηλεύτηκε για δυόμισι μήνες στη μονάδα νεογνολογικής κλινικής του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου, χωρίς οι γιατροί να το υποβάλουν σε προβλεπόμενη εξέταση με την οποία θα εντοπιζόταν εγκαίρως το πρόβλημα.

    [04] Ευνοημένη η Ελλάδα από τους κοινοτικούς πόρους

    19/9/2003 10:04:00 πμ

    Ένα από τα πλέον ευνοημένα, από τις χρηματοδοτήσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού, κράτη-μέλη της Ε.Ε είναι η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ύψος και την κατανομή των κοινοτικών πόρων στις χώρες-μέλη κατά το 2002. Σύμφωνα με την Έκθεση αυτή για την κατανομή των λειτουργικών δαπανών του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά κράτος-μέλος οι χώρες, που ωφελήθηκαν περισσότερο λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους και του πληθυσμού τους είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία (χώρες της Συνοχής). Σε απόλυτους αριθμούς οι πλέον ωφελημένες είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

    Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ίδιας Έκθεσης η Ελλάδα έλαβε το 2002 ποσό 2 δισ 637 εκατ. ευρώ για τον αγροτικό τομέα της (γεωργικό ταμείο, τμήμα εγγυήσεων) σχεδόν δύο δισ ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης και 203 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη διαφόρων άλλων εσωτερικών πολιτικών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η νεολαία, ο πολιτισμός, καθώς και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις.

    Μαζικές κοινοτικές ενισχύσεις λαμβάνει η Ελλάδα από το 1986 μέσω των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων αρχικά (ΜΟΠ) και στη συνέχεια μέσω του πρώτου πακέτου Ντελόρ (1989-1993), του δεύτερου κοινοτικού πακέτου (1994-1999) και του τρίτου πακέτου (Γ' ΚΠΣ από το 2000 μέχρι και το 2006) συνολικού ύψους που ξεπερνά τα 60 δις ευρώ.

    Στην ίδια πάντα έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έλαβε συνολικά το 2002 το ποσό των 4 δισ 672 εκατ. 700 χιλιάδων ευρώ ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 6,4% του κοινοτικού προϋπολογισμού της ίδιας χρονιάς.

    [05] ''Πολιτικός τεντιμποϊσμός η δολοφονία Μπακογιάννη''

    19/9/2003 11:36:00 πμ

    Τον ηγετικό ρόλο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και την ψυχική επίδραση, που ασκούσε στα υπόλοιπα μέλη της 17Ν τόνισε στην αγόρευσή της η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Όλγας Τσόλκα, που εκπροσωπεί την οικογένεια του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17Ν στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989. Παρούσα στο δικαστήριο είναι και η κόρη του θύματος, Αλεξία Μπακογιάννη. Η κυρία Τσόλκα τόνισε πως από τα στοιχεία της δικογραφίας, αλλά και από την αποδεικτική διαδικασία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γιωτόπουλος, λόγω της ιεραρχικής του θέσης και της προσωπικότητάς του, ήταν αυτός που επέβαλε την επιλογή των στόχων και χάραζε το ιδεολόγημα της οργάνωσης. Η κα Τσόλκα απέκρουσε τον ισχυρισμό του Δημήτρη Κουφοντίνα, ότι η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη ήταν πολιτική πράξη και έκανε λόγο για "πολιτικό τεντιμποϊσμό".

    ''Σκότωνε όποιον ήθελε''

    "Ο κ. Γιωτόπουλος, είπε η κ. Τσόλκα, είναι αυτός, που δηλώνει αντισυστημικός. Καταγγέλλει τους πάντες. Αυτό, που δε μπορεί να καταγγείλει, είναι η 17Ν. Δε μπορεί να μην υπερασπιστεί, έστω και λίγο τα παιδιά του. Πώς μπορεί να καταδικάσει ένα δικό του έργο, όπως ήταν η 17Ν;".

    Αναφερόμενη στο Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυρία Τσόλκα τόνισε, ότι ο κατηγορούμενος δείχνει, πως αισθάνεται περήφανος για την πράξη του.

    "Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αισθάνεται υπερήφανος, που έστησε ενέδρα σε έναν άοπλο άνθρωπο. Είναι υπερήφανος, που τον σκότωσε και χαρακτήρισε την πράξη αυτή πολιτική. Ο κ. Κουφοντίνας ασκούσε εξουσία. Σκότωνε όποιον ήθελε. Όπου ήταν εύκολη η υπόθεση, πήγαινε το παλικάρι αυτό, ο Δημήτρης Κουφοντίνας", τόνισε, μεταξύ άλλων, η κυρία Τσόλκα.

    ''Ο Κωστάρης ένας από τους δολοφόνους του Μπακογιάννη''

    Στην αγόρευσή της, η κυρία Τσόλκα έκανε ειδική αναφορά στον Ηρακλή Κωστάρη, τον οποίο κατηγόρησε, πως είναι ένας από τους δολοφόνους του Παύλου Μπακογιάννη.

    "Από τότε, που εμφανίζεται στην οργάνωση ο Ηρακλής Κωστάρης, είπε η κυρία Τσόλκα, μέχρι το 1992 συμμετείχε σε δολοφονίες. Στα βιβλία της οργάνωσης φαίνεται ότι του έδιναν διάφορα ποσά ως πριμ, ποσά τετραπλάσια από αυτά, που έπαιρναν ο Θωμάς Σερίφης και ο Κώστας Καρατσώλης. Η αμοιβή του ήταν ανάλογη με τη δράση του".

    Η συνήγορος της οικογένειας Μπακογιάννη μίλησε για "τέχνασμα των κατηγορουμένων", αφού, όπως είπε, όταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, κληθείς από το δικαστήριο να αναγνωρίσει τον Ηρακλή Κωστάρη, τον οποίο λίγο νωρίτερα είχε κατονομάσει ως έναν από τους δράστες, σηκώθηκε αντί αυτού ο Κώστας Καρατσώλης, για να προκαλέσει σύγχυση στο ακροατήριο.

    Η δίκη συνεχίζεται με την αγόρευση του κ. Τάκη Βασιλακόπουλου για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη.

    [06] Ανυπολόγιστες ζημιές στις ΗΠΑ απ' τον Ίζαμπελ

    19/9/2003 8:26:00 πμ

    Ο τυφώνας Ίζαμπελ έπληξε με ανέμους ταχύτητας περίπου 160 χιλιομέτρων την ώρα, τις αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού. Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, παρέσυραν στέγες, καθήλωσαν περισσότερες από 2000 πτήσεις και παρέλυσαν την αμερικανική πρωτεύουσα. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν και σήμερα κλειστές, ενώ για προληπτικούς λόγους θα είναι κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ. Το ύψος των υλικών ζημιών είναι αδύνατο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, όπως οι αρχές λαμβάνουν κλήσεις για την παροχή βοήθειας από πολλές περιοχές, όπου έχουν ξεριζωθεί δένδρα και έχουν καταστραφεί στέγες κατοικιών.

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

    Οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τα δένδρα που έχουν ξεριζωθεί και έπεσαν στους δρόμους, έχουν μετατρέψει την Ουάσινγκτον σε πόλη φάντασμα.

    Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε πληγείσες περισσότερες από 30 πόλεις και κομητείες στην πολιτεία Βιρτζίνια, από τις οποίες οι περισσότερες βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, κοντά στις ακτές.

    Περίπου 2 από τα 7 εκατομμύρια των κατοίκων της Βιρτζίνια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, καθώς ο τυφώνας κατευθύνεται προς τα βόρεια και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί, καθώς το βόρειο τμήμα της πολιτείας πλήττεται από θυελλώδεις ανέμους και βροχοπτώσεις.

    Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα που έγινε εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων σε αυτοκινητόδρομο του Ρίτσμοντ.

    Στη Βόρεια Καρολίνα ένας ηλεκτρολόγος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία καθώς προσπαθούσε να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση χωριού.

    Στο Μέριλαντ ένας άνδρας σκοτώθηκε από την πτώση καλωδίων ηλεκτροδότησης στο αυτοκίνητό του.

    Η αστυνομία κάλεσε δύτες για τον απεγκλωβισμό μίας οικογένειας που βρίσκεται στην κομητεία Γκλούσεστερ, κοντά στην όχθη του ποταμού Γιορκ, καθώς μία ομάδα διασωστών που επιχείρησε να φτάσει στο σημείο με σκάφος δεν τα κατάφερε.

    Μία σήραγγα, από την οποία περνούν καθημερινά περίπου 50.000 αυτοκίνητα, μεταξύ του Νόρφολκ και του Πόρτσμουθ έχει κατακλυστεί από τα νερά, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Επιτροπής Συγκοινωνιών της πολιτείας, Φίλιπ Σάκετ.

    Πάντως, τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το κύριο μέτωπο του τυφώνα έχει ήδη περάσει από τις παράκτιες περιοχές και τώρα απειλούνται οι βορειότερες κομητείες.

    Ο συντονιστής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών της Βιρτζίνια, Μάικλ Κλάιν, δήλωσε ότι τα κύματα στον ποταμό Πότομακ, που χωρίζει τη Βιρτζίνια από την Ουάσινγκτον και το Μέριλαντ, έφτασαν σε ύψος 2,4 μέτρων.

    Σταμάτησαν οι συγκοινωνίες

    Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περισσότερες από 2000 πτήσεις σε 19 αεροδρόμια και φρόντισαν να απομακρύνουν εγκαίρως τα αεροσκάφη τους από τα σημεία τα οποία έπληξε ο τυφώνας.

    Στην Ουάσινγκτον, έκλεισε το μετρό και δεν κυκλοφόρησαν τα λεωφορεία, ενώ η εταιρεία σιδηροδρόμων Amtrak σταμάτησε όλα τα δρομολόγια νότια της πρωτεύουσας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κατέφυγε στο Καμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λειτουργεί με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι περισσότεροι από τους 25.000 εργαζόμενους στην έδρα του Πενταγώνου πήραν ρεπό.

    Αντίθετα, ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια στο κέντρο της Ουάσινγκτον, το "Chef Geoff's", βρήκε την ευκαιρία να κάνει χρυσές δουλειές. "Δεν φοβόμαστε τον τυφώνα Ίζαμπελ", αναφέρει μία πινακίδα που αναρτήθηκε έξω από το εστιατόριο, το οποίο προσφέρει ως σπεσιαλιτέ το νέο κοκτέιλ "Το Μάτι του Κυκλώνα".

    [07] Ικανοποίηση Ισραήλ για δήλωση Μπους για Αραφάτ

    19/9/2003 11:04:00 πμ

    "Εξαιρετικά ικανοποιημένη" δήλωσε η ισραηλινή κυβέρνηση από την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι πρέπει να θέσουν στο περιθώριο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, εάν θέλουν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. "Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την δήλωση αυτή, διότι επιβεβαιώνει αυτά που λέμε για τον Αραφάτ", δήλωσε ο Αβί Παζνέρ, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη με τον Βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στο Καμπ Ντέιβιντ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ ''απέτυχε ως ηγέτης'' και υπονόμευσε τη δράση του πρώην πρωθυπουργού του Μαχμούντ Αμπάς.

    Την ερχόμενη εβδομάδα η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, η νέα κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί από κοινού από τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ και τον νέο πρωθυπουργό, ενώ θα συμμετέχει ένας υποστηρικτής της Χαμάς, καθώς και ένα άτομο αρεστό στις ΗΠΑ.

    [08] Το Ιράν αποκλείει την Ιαπωνία από επενδύσεις πετρελαίου

    19/9/2003 8:57:00 πμ

    Η Τεχεράνη αποφάσισε να αποκλείσει τις ιαπωνικές εταιρείες από τις επενδύσεις ανάπτυξης του μεγάλου πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Αζαντεγκάν, για το οποίο γίνονταν διαπραγματεύσεις από το 2000.

    Απόφαση που ερμηνεύεται ως αντίποινα του Ιράν για την υποστήριξη που παρέχει η Ιαπωνία στις ΗΠΑ, στις πιέσεις που ασκούνται στην Τεχεράνη. Η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun γράφει σήμερα ότι η ιρανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καλέσει τη γαλλική εταιρία Total, την κινεζική Sinopec Corp., και την ολλανδο-βρετανική Shell να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αζαντεγκάν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τεχεράνη έχει ενημερώσει ανεπίσημα το Τόκιο, ότι οι ιαπωνικές εταιρείες δεν θα προσκληθούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.

    Το Νοέμβριο του 2000 ιαπωνικό κονσόρτιουμ των εταιρειών Inpex Corp., Japan Petroleum Exploration Co. και Tomen Corp. είχαν εξασφαλίσει προβάδισμα στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Αζαντεγκάν.

    Ωστόσο οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ιαπωνία να καθυστερήσει την υλοποίηση των σχετικών συμβολαίων, εξαιτίας των ανησυχιών ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

    ''Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η είσοδος μεγάλων ξένων πετρελαϊκών εταιριών στον διαγωνισμό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια της Ιαπωνίας να εξασφαλίσει πρόσβαση στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή που θα μπορούσε να ελέγχει η χώρα'', γράφει η Υomiuri.

    Οι πετρελαιοπηγές στο Αζαντεγκάν έχουν αποθέματα περίπου 26 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

    [09] Παραδόθηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας του Σαντάμ

    19/9/2003 10:35:00 πμ

    Παραδόθηκε στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ο πρώην υπουργός Αμυνας του Ιράκ, ο Σουλτάν Χασίμ Αχμεντ, το νούμερο 27 στην αμερικανική λίστα των καταζητούμενων αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Νταούντ Μπαγκιστάνι, στέλεχος τοπικής οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος είχε τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με τον Αχμεντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η παράδοση θα ανακοινωθεί αργότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μοσούλη.

    [10] Δεν προτίθεται η Βραζιλία να αποστείλει στρατό

    19/9/2003 9:57:00 πμ

    Η Βραζιλία δεν αναμένεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Δεν το θεωρώ πιθανό. Είμαι βέβαιος ότι η κοινή γνώμη γνωρίζει καλά τους λόγους που μας κάνουν -επί της αρχής- να μην υποστηρίζουμε την αποστολή στρατιωτών στο μεταπολεμικό Ιράκ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας της Βραζιλίας, Ζοζε Βιέγας.

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε καταδικάσει την εισβολή στο Ιράκ και η κοινή γνώμη στη χώρα συγκλονίστηκε όταν τον Αύγουστο σκοτώθηκε από τη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Βραζιλιάνος Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο. Ο υπουργός Αμυνας της Βραζιλίας δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έθεσαν το ζήτημα της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά δεν έχει υποβληθεί επισήμως σχετικό αίτημα.

    [11] Εχασε έδρα ο Μπλερ λόγω του Ιράκ

    19/9/2003 9:18:00 πμ

    Το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ υπέστη σοβαρή εκλογική ήττα την πρώτη φορά που στήθηκαν κάλπες μετά την αυτοκτονία του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι και καθώς μεγαλώνουν τα προβλήματα της κυβέρνησης με αφορμή τη στάση της στο Ιρακινό. Οι Εργατικοί στις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν στο Μπρεντ Ιστ, στο βόρειο Λονδίνο, έχασαν την έδρα από την υποψήφια του Φιλελεύθερου Κόμματος, αποτέλεσμα που θεωρείται προσωπικό πλήγμα για τον Τόνι Μπλερ, που κάποτε εθεωρείτο το μεγαλύτερο "κεφάλαιο" του κυβερνώντος κόμματος.

    Οι Βρετανοί δεν εμπιστεύονται τον Μπλερ

    Η υποψήφια των Φιλελευθέρων για την έδρα του Μπρεντ Ιστ, η 29χρονη Σάρα Τίθερ, εξασφάλισε την εκλογή της με διαφορά 1118 ψήφων από τον υποψήφιο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, Ρόμπερτ Εβανς. Εγινε έτσι η πιο μικρή σε ηλικία βουλευτής στη Βρετανία.

    Η περιφέρεια του Μπρεντ Ιστ θεωρείτο ένα από τα προπύργια των Εργατικών.

    Στις εκλογές του 2001 την έδρα είχε κερδίσει ο Πολ Ντέσλεϊ, του Εργατικού Κόμματος, με ποσοστό 63%. Ο Ντέσλεϊ απεβίωσε στις αρχές του χρόνου και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου βουλευτή της περιφέρειας έκρυβαν μία δυσάρεστη έκπληξη για τον Τόνι Μπλερ.

    "Διερχόμαστε ένα κακό μονοπάτι, δεν υπάρχει αμφιβολία", δήλωσε ο Νικ Ρέινσφορντ, στέλεχος της κυβέρνησης Μπλερ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

    Το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ ουδέποτε είχε χάσει επαναληπτικές εκλογές σε περιφέρεια την οποία ήλεγχε, αφότου ανήλθε στην εξουσία, το 1997. Μπορεί η απώλεια της έδρας στην περιφέρεια Μπραντ Ιστ να μην κοστίζει σε κοινοβουλευτική ισχύ στον Τόνι Μπλερ, όμως το ζήτημα είναι η χρονική στιγμή που ήρθε αυτή η πολιτική ήττα.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών δεν τον εμπιστεύεται πλέον και στο επικείμενο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος πολλοί ακτιβιστές δεν θα χάσουν την ευκαιρία να επικρίνουν την πολιτική Μπλερ.

    [12] Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Τικρίτ

    19/9/2003 8:51:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τρεις άνδρες της 4ης Μεραρχίας Πεζικού σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από πυρά που δέχθηκαν οκτώ χιλιόμετρα έξω από το Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, την ώρα που ο Τζορτζ Μπους, που αναζητεί υποστήριξη από τον ΟΗΕ, δήλωνε ότι δεν αναμένει γρήγορα μία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες σε επίθεση που δέχθηκε αυτοκινητοπομπή δυτικά της Βαγδάτης.

    Ο Μπους αναζητά υποστήριξη από τον ΟΗΕ την ώρα που κλιμακώνονται οι επιθέσεις

    Από την 1η Μαΐου, όταν ο Τζορτζ Μπους κήρυξε το πέρας των βασικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί 76 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει το Πεντάγωνο.

    Επτά από αυτούς σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

    Η κλιμάκωση των επιθέσεων που δέχονται οι Αμερικανοί στο Ιράκ κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της κατοχικής δύναμης με ξένους στρατιώτες. Ομως ο Τζορτζ Μπους δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καμπ Ντέιβιντ ότι δεν αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή ξένων δυνάμεων πριν από την επόμενη εβδομάδα, όταν ο ίδιος θα μεταβεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Η σύμβουλος του Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως μία ευκαιρία για τη γεφύρωση των διαφορών που προέκυψαν πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, τον Μάρτιο.

    Στην έδρα του ΟΗΕ πάντως, διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο ΓΓ του οργανισμού, Κόφι Ανάν επιδιώκει να εξασφαλίσει μία σαφή εντολή και ανεξαρτησία χειρισμών στο Ιράκ, πριν δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή του πολιτικού προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

    Η Ουάσινγκτον ωστόσο αρνείται να παραχωρήσει τη διαχείριση του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 September 2003 - 9:54:08 UTC