Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Πρωθυπουργός
  • [02] Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων στους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [03] Στις 14 Δεκεμβρίου οι εκλογές στα κατεχόμενα
  • [04] Τσοχατζόπουλος: Εκλογές θα γίνουν την Ανοιξη του 2004
  • [05] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στην Οδησσό
  • [06] Αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορουμένων της Φαράν
  • [07] Συνελήφθη η ''Μπόνι του Πειραιά''
  • [08] Τάξη στο θέμα της δόμησης βάζει η κυβέρνηση
  • [09] Την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου ζητά η Κ. Γιαννακοπούλου
  • [10] Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για την ολυμπιακή εκεχειρία
  • [11] Συνάντηση Αγγελοπούλου με Παπαρήγα
  • [12] Επαφές Χρυσοχοΐδη στην Κύπρο
  • [13] Ευρωπαϊκή οδηγία για το όζον του εδάφους
  • [14] Δέκα εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για μετατροπή αμπελώνων
  • [15] Δεκτές οι ελληνικές προτάσεις για τον ''Πανευρωπαϊκό Αξονα 8''
  • [16] Πρόβλημα εναρμόνισης της Ελλάδας με την ενιαία εσωτερική αγορά
  • [17] Ακύρωση διορισμού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [18] Αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής
  • [19] ''Δειλία η πισώπλατη δολοφονία Μπακογιάννη''
  • [20] Σύνοδος στον ΟΗΕ για το Μεσανατολικό
  • [21] Τελετή στη μνήμη της Ανας Λιντ
  • [22] Συνάντηση Μπους με Σιράκ-Σρέντερ
  • [23] Φινλανδία: Εκρηξη σε εργοστάσιο χάλυβα - Τρεις νεκροί
  • [24] Το Ισραήλ στο επίκεντρο της ολομέλειας της ΙΑΕΑ
  • [25] Μπόσι:''Το Μιλάνο είναι η πρωτεύουσα και όχι η Ρώμη''
  • [26] Φονική έκρηξη στο Αφγανιστάν
  • [27] Αμερικανός σημάδεψε ''κατά λάθος'' Ιταλό και σκότωσε Ιρακινό!
  • [28] Προς νέες απεργιακές κινητοποιήσεις οι πρατηριούχοι
  • [29] Σταθερές οι τιμές της πατάτας και του ροδάκινου
  • [30] Ανανέωσε με ΑΕΚ ο Καψής
  • [31] ΕΕΑ: παράνομη η παραμονή της Παναχαϊκής στη Β΄Εθνική
  • [32] Πρόγραμμα Gaudi: Ιδέες για το ''πρόσωπο'' του Πάρκου Ελληνικού
  • [33] Διεθνές Συμπόσιο για την Παγκόσμια Κληρονομιά στη Ρόδο
  • [34] Πειραματικό εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ
  • [35] Στα κινέζικα η αυτοβιογραφία του Μπέκαμ
  • [36] Προσπάθησε να σαμποτάρει τον... ''σούπερ μάγο'' Μπλέιν!

    [01] Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Πρωθυπουργός

    19/9/2003 6:58:00 μμ

    Τετραετία υψηλών στόχων και αυξημένου ρίσκου χαρακτήρισε την επόμενη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας στα εγκαίνια του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, θα κριθούν μεγάλοι εθνικοί και κοινωνικοί στόχοι με κυριότερο αυτόν της σύγκλισης των εισοδημάτων. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά και κατά της ΝΔ, καταλογίζοντας της διγλωσσία και λαϊκισμό. "Ο κ. Σημίτης προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών, όταν αλαζονικά ισχυρίζεται ότι μόνο αυτός ξέρει να κυβερνά" απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος. Ανταπαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, έκανε λόγο για πανικό της ΝΔ και χαμηλό επίπεδο του προεκλογικού αγώνα που σχεδιάζει."Ο λαός συγκρίνει και κρίνει" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σημίτης: Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να εξυπηρετήσει τους φίλους της

    Νωρίτερα, ο Κ. Σημίτης καταλόγισε στη ΝΔ διγλωσσία, σύγχυση, λαϊκισμό, υπερβολές αλλά και ανικανότητα να κυβερνήσει τη χώρα.

    "Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει καθημερινά, πως δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει στη ΝΔ να επανιδρύσει ένα κράτος στα μέτρα της, εξυπηρετώντας τους φίλους της.

    Χαρακτήρισε τη χάρτα σύγκλισης "οδικό χάρτη για την οριστική αλλαγή της Ελλάδας" και επανέλαβε ότι στόχος την επόμενη τετραετία είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις συντάξεις τόνισε

    "Οι συντάξεις δεν είναι μεγάλες και γι' αυτό η πολιτική μας είναι να τις αυξάνουμε κάθε χρόνο, σε ποσοστό υψηλότερο από όλες τις αυξήσεις των μισθών".

    Επίσης, δεσμεύθηκε για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών ώστε να προσεγγίζουν το 30% του ΑΕΠ το 2008, υπογραμμίζοντας ότι κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων.

    Ανταπαντήσεις Ρουσόπουλου - Πρωτόπαπα

    Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

    "Ο Κώστας Σημίτης προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών, όταν αλαζονικά ισχυρίζεται ότι μόνο αυτός ξέρει να κυβερνά. Πέραν του ότι εκτίθεται, δεν πείθει και κανέναν με τον παλαιοκομματικό λαϊκισμό του" δήλωσε μεταξύ άλλων.

    "Ο λαός συγκρίνει και κρίνει" δήλωσε ανταπαντώντας ο Χ. Πρωτόπαπας.

    "Οι ύβρεις του κ. Ρουσόπουλου κατά του Πρωθυπουργού αποδεικνύουν τόσο τον πανικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και το χαμηλό ήθος του προεκλογικού αγώνα που σχεδιάζει" τόνισε.

    Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, απήντησε εκ νέου ο Θ. Ρουσόπουλος.

    "Η δήλωση του κ. Πρωτόπαπα καθιστά εμφανές ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει προεπιλέξει να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να χαράξει νέες διαχωριστικές γραμμές" δήλωσε απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χ. Πρωτόπαπα.

    Παπανδρέου: Η Ήπειρος βγαίνει από την απομόνωση

    Στα εγκαίνια του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σύντομη ομιλία απηύθυναν και οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας Βάσω Παπανδρέου και Γιώργος Πασχαλίδης.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τόσο με το έργο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας όσο και με τα υπόλοιπα έργα που γίνονται στην Ήπειρο (λειτουργική Εγνατία, ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου) η Ήπειρος βγαίνει από την απομόνωση και αναδεικνύεται σε κέντρο για τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από την πλευρά του δήλωσε ότι με το έργο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ανεβαίνει ο πήχης του εκσυγχρονισμού και για όλα τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.

    Τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα συνοδεύουν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Θεσπρωτίας Αλέκος Παπαδόπουλος και οι βουλευτές Κάρολος Παπούλιας και Γιάννης Τσεκούρας.

    Εγκαίνια Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας

    Ο Κώστας Σημίτης παρέστη επίσης και στα εγκαίνια του Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας, συνολικού κόστους 5.400.368 Ευρώ.

    Μιλώντας στα εγκαίνια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, χαρακτήρισε το Δικαστικό Μέγαρο "έργο ορατό και όχι ανέξοδα λόγια" και αναφέρθηκε στην παράδοση - πολύ σύντομα- των νέων δικαστικών μεγάρων, Καλαβρύτων, Σπάρτης, Κομοτηνής, Πολυγύρου και Αιγίου.

    [02] Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    19/9/2003 5:34:00 μμ

    Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης ανέργων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ανακοίνωσαν από κοινού η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, ο Πρόεδρος του ΟΑΕΔ Γιάννης Νικολάου και ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Αθανάσιος Παπαγεωργίου. Το πρόγραμμα προβλέπει την πρόσληψη 6.185 επιστημόνων, αποφοίτων Λυκείου ή άλλων τεχνικών σχολών ηλικίας 18-40 ετών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ και θα ενταχθούν σε αυτό για περίοδο 3 έως 11 μηνών.

    Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 17.000.000 ευρώ.

    Συνδυάζει συμμετοχή και προσφορά

    Το πρόγραμμα αφορά όσους έχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή είναι Έλληνες ομογενείς με νόμιμο δικαίωμα παραμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα.

    Επιπλέον, οι άνδρες θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα ή να έχουν λάβει αναβολή από τον στρατό μέχρι την λήξη του προγράμματος.

    Όπως τόνισε η πρόεδρος της "ΑΘΗΝΑ 2004" το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια πρωτοποριακή συμβολή και διέξοδο στην αναζήτηση ενός καλύτερου επαγγελματικού και κοινωνικού "αύριο", για χιλιάδες νέους ανθρώπους.

    Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα συνδυάζει τη συμμετοχή και την προσφορά στο μοναδικό γεγονός της τέλεσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, με την ευκαιρία της απόκτησης σημαντικών συγκριτικών επαγγελματικών πλεονεκτημάτων από χιλιάδες νέους ανθρώπους.

    "Είμαστε βέβαιοι ότι η εμπειρία και η εξειδίκευση που θα λάβουν όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, θα αποτελέσουν σημαντικά εφόδια για την μετά τους Αγώνες επαγγελματική τους εξέλιξη, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική αγορά εργασίας", είπε η κ. Αγγελοπουλου.

    Η κα Αγγελοπούλου επεσήμανε ότι "μέσω του προγράμματος που αποφάσισαν η ΟΕΟΑ και το υπουργείο Εργασίας, διασφαλίζεται και επιτυχύνεται η διαφάνεια και η δημοσιότητα, αφού προϋποθέσεις συμμετοχής αποτελούν η εγγραφή των ενδιαφερομένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και η δημόσια προκήρυξη του προγράμματος".

    Να σημειωθεί ότι η ΑΘΗΝΑ 2004 θα καταβάλλει στους νέους ανθρώπους που θα εργαστούν με βάση αυτό το πρόγραμμα, ένα πρόσθετο σημαντικό ποσό -πέρα από την επιδότηση του ΟΑΕΔ- ανάλογα με τα τυπικά προσόντα τους.

    Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας από την πλευρά του τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση και το διαχρονικό ενδιαφέρον οφείλεται στο ότι περιέχουν ισχυρό το στοιχείο της επικαιρότητας, της συμμετοχής και της άμιλλας, αλλά και καθορίζουν (και το αλλάζουν προς το καλύτερο) το επίπεδο αναφοράς της χώρας που τους φιλοξενεί.

    Εντονη κριτική από τη ΝΔ

    Για προεκλογικό εμπόριο ελπίδας με ''ολυμπιακό φόντο'', έκανε λόγο η υπεύθυνη του Τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της ΝΔ Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, σχολιάζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    ''Η κυβέρνηση, δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, εμπλέκει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στους προεκλογικούς της σχεδιασμούς'', υποστηρίζει στη δήλωσή της η κα Πετραλιά και σημειώνει:

    Τονίζει δε ότι ''η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της επαγγελματικής κατάρτισης και της επαγγελματικής αποκατάστασης την Ελλήνων, είναι όμως ευθέως αντίθετη με τον εμπαιγμό των ανέργων και το εμπόριο ελπίδας που επιχειρεί η κυβέρνηση με τις μεθοδεύσεις αυτές''.

    [03] Στις 14 Δεκεμβρίου οι εκλογές στα κατεχόμενα

    19/9/2003 7:22:00 μμ

    Στις 14 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές στα Κατεχόμενα. Την απόφαση έλαβε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος. Για νόμιμες εκλογές έκανε λόγο ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να τις αποκαλεί παράνομες. Ο ίδιος ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου, κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι δημιουργεί κλίμα και προκαλεί με τις θέσεις της την ανάμιξη ξένων κρατών με τα εσωτερικά της χώρας. Από την πλευρά του, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παραστούν στις εκλογές ξένοι παρατηρητές, απηύθυνε ο αρχηγός του κόμματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλι Ερέλ.

    Η θέση της Κύπρου σχετικά με τους παρατηρητές

    "Η παρουσία των παρατηρητών" πρόσθεσε, θα καταστήσει σεβαστά τα αποτελέσματα.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί υπέδειξε τη σημασία των εκλογών για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι πρόκειται στην ουσία για δημοψήφισμα.

    Την ίδια ώρα, η Κύπρος, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη, τόνισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αποστολή παρατηρητών για την παρακολούθηση των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι ο Αλβάρο Ντε Σότο θα επαναδραστηριοποιηθεί γύρω από το Κυπριακό, μετά τις τουρκοκυπριακές εκλογές, δήλωσε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι ότι όντως ο κ. Ντε Σότο παρευρίσκεται σε διάφορες συνόδους για το Κυπριακό.

    [04] Τσοχατζόπουλος: Εκλογές θα γίνουν την Ανοιξη του 2004

    19/9/2003 7:19:00 μμ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο νομό Ηρακλείου εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004, λέγοντας θα είναι "ανοιξιάτικες, πασχαλινές οι εκλογές". Ακόμη εκτίμησε ότι το πολιτικό κλίμα αλλάζει σταδιακά. Βεβαίως, είπε, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί μόνο η χάρτα σύγκλισης και το οικονομικό πακέτο να αλλάξει με μιας το κλίμα. Είναι όμως μια διαδικασία που έχει ''οροφή'' την άνοιξη και μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ θα πάρει και νέες πρωτοβουλίες, πρόσθεσε.

    Η χάρτα σύγκλισης και το οικονομικό πακέτο, ανέφερε, είναι ενδιάμεσοι σταθμοί μιας συνολικής πορείας που θα φτάσει μέχρι τις εκλογές. Υπάρχουν πολλά στάδια μεταξύ των οποίων και τα κοινωνικά συμβόλαια που θα υπογράψουμε με κάθε περιφέρεια, πρόσθεσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης επιτέθηκε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της, λέγοντας ότι οι ομιλίες του αρχηγού της ΝΔ έχουν "πασοκική" προέλευση σε ό,τι αφορά το στόχο, όμως, είπε, δεν μας λέει η ΝΔ πώς θα υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι και γενικά μιλά με αοριστίες.

    [05] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στην Οδησσό

    19/9/2003 5:56:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Το σπίτι του Ιωάννη Μαρασλή, όπου τώρα στεγάζεται το μουσείο Φιλικής Εταιρείας και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, στην Οδησσό, πρώτο σταθμό της τριήμερης επίσκεψής του στην Ουκρανία, επισκέφτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε την Οδησσό ιστορικό τόπο για τον Ελληνισμό, καθώς "πριν από δύο περίπου αιώνες, φιλοξενούσε εκείνους που κρατούσαν άσβεστη τη φλόγα του χρέους. Εκείνους που συνέλαβαν και σχεδίασαν τη μεγάλη ιδέα της αφύπνισης του Έθνους". Ο Κ. Καραμανλής επισκέφτηκε επίσης τον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδας, που λειτουργεί από το 1808 και το κενοτάφιο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε'.

    ''Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στην πρωτοπορία της Ε.Ε.''

    ''Σήμερα, που η Ευρώπη διευρύνεται, που διαπραγματεύεται την πρώτη της Συνταγματική Συνθήκη, έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς οι Έλληνες να θυμόμαστε ποιοι είμαστε, ποιες μεγάλες δυσκολίες συναντήσαμε μπροστά μας. Πιστεύω ότι έτσι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός μπορούν, ακόμη ταχύτερα, να βρεθούν στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης'', είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι στην Οδησσό, στη Μαριούπολη και σε πολλές ακόμα πόλεις της ευρύτερης περιοχής, υπήρξαν Έλληνες, που, ούτε μία στιγμή, δεν έβγαλαν από τις καρδιές τους την Ελλάδα. Έλληνες, που, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, που, κατά καιρούς, αντιμετώπισαν, κράτησαν ζωντανή την ελπίδα, έδωσαν μάχες, διέδωσαν τη χριστιανική πίστη, δίδαξαν πολιτισμό. Σε όλους αυτούς τους Έλληνες, τόνισε ο κ. Καραμανλής, η πατρίδα οφείλει πολλά και έχει έρθει η ώρα να τα ανταποδώσει.

    "Θέλω να τονίσω ότι εμείς δεν αρκούμαστε στο να είναι οι ομογενείς μας υπερήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή. Θέλουμε να είναι υπερήφανοι για την Ελλάδα. Για μια Ελλάδα δυνατή και σίγουρη, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Μια Ελλάδα που δημιουργεί και προοδεύει μαζί τους. Μια Ελλάδα που, επιτέλους, προσφέρει ξανά Παιδεία και Πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο".

    [06] Αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορουμένων της Φαράν

    19/9/2003 3:35:00 μμ

    Για τις 4 Φεβρουαρίου 2004 αναβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση κατάρρευσης του εργοστασίου της Φαράν κατά το σεισμό της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 1999, στα συντρίμμια του οποίου σκοτώθηκαν οκτώ εργαζόμενοι. Η δίκη αναβλήθηκε για το λόγο ότι ο 86χρονος κατηγορούμενος πρόεδρος του ΔΣ και ιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας Φαράν, Δημήτρης Κάτσικας, πριν δύο μέρες εισήχθη με πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.

    Απερρίφθη η πρόταση του εισαγγελέα έδρας να γίνει η δίκη κανονικά

    Ο ιατροδικαστής που με εντολή του δικαστηρίου μετέβη στο ΝΙΜΙΤΣ προκειμένου να εξετάσει τον κατηγορούμενο αποφάνθηκε ότι αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων οξύ πρόβλημα αιμορραγικής γαστρορραγίας και είναι αδύνατη η μετακίνησή του.

    Ο εισαγγελέας έδρας του Κακουργιοδικείου κ. Γεράκης διαφώνησε με την αναβολή και υποστήριξε ότι η δίκη πρέπει να διεξαχθεί. Πρότεινε στο δικαστήριο να διαχωρίσει την υπόθεση για τον 86χρονο και να προχωρήσει στην εκδίκαση όσον αφορά το σκέλος της δικογραφίας για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

    Το δικαστήριο έκρινε ότι η δικογραφία δεν μπορεί να διαχωριστεί καθώς ο 86χρονος είναι κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης.

    Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Δημήτρη Κάτσικα, τριών μελών του ΔΣ της Φαράν και του υπεύθυνου πολιτικού μηχανικού έχει απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

    [07] Συνελήφθη η ''Μπόνι του Πειραιά''

    19/9/2003 3:25:00 μμ

    Δεκαπέντε ληστείες και εκατοντάδες κλοπές είχε πραγματοποιήσει η 37χρονη Αννα Αλιφραγκή που χθες πιάστηκε από αστυνομικούς στον Πειραιά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η Αλιφραγκή που ήταν κάτοικος διαφόρων ξενοδοχείων της Αττικής χρησιμοποιούσε το πρόσχημα της γνωριμίας με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, τα οποία αφού τα οδηγούσε σε ξενοδοχεία ή στα σπίτια, τους έριχνε κρυφά στο ποτό τους υπνωτικά χάπια και στη συνέχεια τα λήστευε.

    Είχε στην κατοχή της 112 υπνωτικά χάπια

    Πρόσφατα η 37χρονη λήστεψε με την ίδια μέθοδο σε ξενοδοχείο του Πειραιά ηλικιωμένο άτομο, το οποίο όμως λόγω της υπνηλίας που υπέστη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

    Στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 31.500 ευρώ που προέρχονται από την εγκληματική της δράση, καθώς και 112 υπνωτικά χάπια.

    [08] Τάξη στο θέμα της δόμησης βάζει η κυβέρνηση

    19/9/2003 1:59:00 μμ

    Σαρωτικές ρυθμίσεις, που αφορούν σε χιλιάδες αυθαίρετα και καθορίζουν νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Χωροταξίας, που έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και τίθεται σε διάλογο με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Περίπου 300.000 αυθαίρετα κτίσματα θα μπορέσουν να αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Αλλαγές επέρχονται και στις διαδικασίες έκδοσης των αδειών δόμησης, όπως θα λέγονται στο εξής. Την αποκλειστική ευθύνη θα έχουν οι μηχανικοί και προβλέπονται αυστηρές ποινές όταν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις. "Πρώτο βήμα για να μπει οριστική τάξη στο θέμα της δόμησης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο" ο Πρωθυπουργός. Για εξαπάτηση των πολιτών και προεκλογικές υποσχέσεις έκανε λόγο η ΝΔ. Για παροχολογία μίλησαν ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ. Απαράδεκτο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

    Φως-νερό-τηλέφωνο σε 300.000 αυθαίρετα κτίσματα

    Έως το τέλος του έτους κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο προβλέπει άμεση σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης για όλα τα αυθαίρετα που αποτελούν κύρια κατοικία ακόμη και αν δεν βρίσκονται σε υπό ένταξη περιοχές.

    Εξαιρούνται όσα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, αιγιαλούς, παραλίες και ρέματα.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ποινές μαμούθ για όσους χτίσουν αυθαίρετα μετά την ψήφιση του νέου νόμου, καμπάνες σε δήμους που δεν κάνουν ελέγχους, μείωση των προστίμων για αυθαίρετα έως 120 τετραγωνικά, διαδικασίες εξπρές για την έκδοση αδειών και υποχρεωτική ασφάλιση όλων των οικοδομών.

    Πυρά κατά του νομοσχεδίου από Αντιπολίτευση και Τεχνικό Επιμελητήριο

    Για εξαπάτηση των πολιτών και προεκλογικές υποσχέσεις έκανε λόγο η ΝΔ τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ούτε νομιμοποιεί, ούτε διασφαλίζει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αδικιών.

    Για συνέχιση της παροχολογίας ενόψει των εκλογών μίλησαν ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ζητεί την εκ βάθρων αναθεώρηση του.

    ''Ας μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όσοι διαμαρτύρονται σήμερα για την πρωτοβουλία μας να διευθετήσουμε ζητήματα που αφορούν την ανακούφιση απλών ανθρώπων και την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, ενώ αν δεν προβαίναμε σε αυτή την κίνηση θα κατήγγειλαν σήμερα την κυβέρνηση για την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Αρκετά με αυτή την υποκρισία, θέτουμε κανόνες για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα με σεβασμό στον άνθρωπο και τις ανάγκες του'', απάντησε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε επίσης πως όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο δεν έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση προτείνει ένα νέο πλήρες σύστημα για τη χορήγηση των πολεοδομικών αδειών που είναι ''ελέγξιμο και διαφανές''.

    Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπενθύμισε ότι οι δήμοι διατηρούν το δικαίωμα κατεδάφισης των αυθαιρέτων και παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη πως ''οποιοσδήποτε δήμαρχος ζητήσει χρήματα για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα τα έχει αμέσως''.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    [09] Την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου ζητά η Κ. Γιαννακοπούλου

    19/9/2003 6:43:00 μμ

    Το αίτημα της Κάτιας Γιαννακοπούλου να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, κατά την οποία είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη, συζητήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή στον Αρειο Πάγο. Η Γιαννακοπούλου υποστηρίζει ότι η απόφαση στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας καθώς αρνήθηκε τα ελαφρυντικά του έντιμου πρότερου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Από την πλευρά του ο αντιεισαγγελέας Χ. Μαγκλάρας, πρότεινε την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης καθώς δεν ισχύουν τα επιχειρήματα που προέβαλε η Κ. Γιαννακοπούλου.

    Επιφυλάσσεται για το αίτημα της ο Αρειος Πάγος

    Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, καταδίκασε την Κ. Γιαννακοπούλου σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη ενώ της επέβαλε και ποινή τρίχρονης φυλάκισης για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη οπλοφορία καθώς και χρηματική ποινή 300.000 δραχμών.

    Η Γιαννακοπούλου υποστηρίζει ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, καθώς αρνήθηκε τα ελαφρυντικά του έντιμου πρότερου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

    Επίσης, αναφέρεται στο σκέλος που είχε δεχθεί ότι τέλεσε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι σε βρασμό ψυχικής ορμής, καθώς και στο σκέλος που δεν δέχθηκε το μειωμένο καταλογισμό και τις αιτιάσεις της ότι το θύμα την είχε παρασύρει στον ερωτικό τους δεσμό και την είχε εκμεταλλευτεί παίρνοντας από αυτήν και χρηματικό ποσό.

    Ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Χ. Μαγκλάρας πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση της, τονίζοντας ότι η καταδικαστική απόφαση έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, τόσο για τα ελαφρυντικά όσο και για την τέλεση του εγκλήματος σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

    [10] Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για την ολυμπιακή εκεχειρία

    19/9/2003 4:14:00 μμ

    Στην ανάγκη αναβίωσης της παγκόσμιας εκεχειρίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφέρθηκαν το πρωί η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια διήμερου συνεδρίου με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία, που διοργανώνει η ΚΕΔΚΕ, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και το Δίκτυο Αμφικτιονία. Μεταξύ των συνέδρων ήταν και 22 αντιπροσωπείες του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, καθώς και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του Γιάσερ Αραφάτ ο οποίος ευχαριστεί την ελληνική κυβέρνηση και του φορείς που πρωτοστατούν στην εδραίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Ανάγκη για εδραίωση του θεσμού

    Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρθηκε στη σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας η οποία, όπως είπε, απετέλεσε το μακροβιότερο σύμφωνο ειρήνης για τους 12 αιώνες ύπαρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αφού τη διάρκειά τους οι αντιμαχόμενοι αξιοποιούσαν για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους, ενώ πρότεινε την εδραίωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας με την ίδρυση ενός νέου Οργανισμού που θα έχει έδρα την Αθήνα και θα τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, πρώην υπουργός Γιάννης Σκουλαρίκης απόλυτα σύμφωνος με την αναγκαιότητα της καθιέρωσης της ιδέας ως θεσμού, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις ως προς την έδρα των παρεμφερών οργανώσεων.

    Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου μίλησε για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς τη διάδοση της ιδέας της εκεχειρίας και αναφέρθηκε στις θεσμοθετημένες συνεργασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όπως είπε, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της ιδέας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στη Μεσόγειο και στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Τέλος, και με αφορμή την "αφή της Ολυμπιακής Φλόγας" από το Σούνιο το 1948, πρότεινε την πραγματοποίηση μιας κεντρικής εκδήλωσης για την επίτευξη της διαρκούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο Σούνιο.

    Η υπερνομάρχης Αττικής Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι πλέον αναγκαιότητα στην εποχή μας και η χώρα μας μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων πρωτοστατεί, γι' αυτό πρέπει να αναγεννηθεί το ειρηνευτικό κίνημα, κάτι για το οποίο συμφωνούν εκατοντάδες ηγέτες ανά τον κόσμο.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας πρέπει να γίνει βασικός στόχος όλων μας και αφετηρία ενός ειρηνευτικού κινήματος τέτοιου που δεν έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα.

    Το μήνυμα Αραφάτ

    Τέλος, στο μήνυμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ μεταξύ άλλων αναφέρονται:

    ''Την παρουσία μας στο συνέδριό σας δεν επιτρέπει η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών μας, η πολιορκία των πόλεων και των χωριών μας, και οι καθημερινές δολοφονίες των γυναικοπαίδων μας, υπό την ακοή και το βλέμμα του κόσμου ολόκληρου. Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για μια παγκόσμια εκεχειρία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    Η υποστήριξή μας αυτή πηγάζει από την ακλόνητη πίστη μας στις αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συμβίωσης των λαών. Ομως, η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση που δεν πιστεύει ούτε στην ειρήνη ούτε στην πολιτική λύση, απέρριψε την εκεχειρία αυτή και την υπονόμευσε αμέσως, συνεχίζοντας τις δολοφονίες, τις καταστροφές, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, τις συλλογικές τιμωρίες, την απαλλοτρίωση εδαφών, την επίσημη κρατική τρομοκρατία και την ανέγερση του ρατσιστικού τείχους.

    Τις τελευταίες μέρες, αυτή η ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση κλιμάκωσε ακόμα περαιτέρω την επιθετικότητά της, με την απόφασή της για την εξορία μας από την Παλαιστίνη και με τις απειλές της για τη φυσική εξόντωσή μας. Εμείς, έχοντας ως αφετηρία την πεποίθηση ότι η βία δεν είναι η λύση, θα επιμείνουμε στην επιλογή της ειρήνης, επειδή είναι η σωστή επιλογή και για τον παλαιστινιακό αλλά και για τον ισραηλινό λαό".

    [11] Συνάντηση Αγγελοπούλου με Παπαρήγα

    19/9/2003 3:47:00 μμ

    Ενημερωτική συνάντηση για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας είχαν την Παρασκευή, στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, με την γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, η κ. Παπαρήγα εστίασε την προσοχή της στον Ολυμπιακό προϋπολογισμό και στην ασφάλεια των Αγώνων, δύο σημαντικά θέματα για τα οποία εξέφρασε την ανησυχία της, χωρίς, ωστόσο, να λάβει απαντήσεις από την κα Αγγελοπούλου, καθώς και τα δύο θέματα τα χειρίζεται η κυβέρνηση.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, η γ.γ. γραμματέας του ΚΚΕ, εξέφρασε την ανησυχία της για το μεγάλο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει ''φύγει'' πάρα πολύ σε σχέση με τον προϋπολογισμό, φοβούμενη μην αυτό το κόστος μετακυλιστεί στις πλάτες των εργαζομένων μετά το 2004.

    Το δεύτερο θέμα, που έθιξε η κα Παπαρήγα, ήταν αυτό της ασφάλειας των τονίζοντας την αναγκαιότητα των μέτρων από την μία πλευρά αλλά εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο της ότι μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των μέτρων μετά την λήξη των ολυμπιακών, γεγονός το οποίο θα είναι σε βάρος των ελευθεριών του ελληνικού λαού.

    Από την πλευρά της, η κα Αγγελοπούλου επανέλαβε ότι η συνάντηση ήταν στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης προς τις πολιτικές δυνάμεις που έχει ξεκινήσει η ΑΘΗΝΑ 2004.

    Τόνισε δε ότι ''είναι υγιές και είναι βεβαίως γνωστό ότι σε μια δημοκρατική χώρα υπάρχουν πάντα διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ακόμα και κριτική. Πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση ενώνει όλη την Ελλάδα''.

    Τέλος, η κα Αγγελοπούλου προσκάλεσε την γγ του ΚΚΕ να επισκεφθεί την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής για μία ακόμη αναλυτική ενημέρωση

    [12] Επαφές Χρυσοχοΐδη στην Κύπρο

    19/9/2003 1:53:00 μμ

    Επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία πραγματοποιεί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Προηγήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους και τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Επί τάπητος το Κυπριακό

    Ο κ. Κλεάνθους δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Χρυσοχοΐδη συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, ιδεολογικών και άλλων ζητημάτων με κύριο θέμα το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις των δύο κομμάτων και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί υπήρξε σχεδόν πλήρης ταύτιση απόψεων.

    Το απόγευμα ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έχει συνομιλίες με το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων του Κινήματος με το ΠΑΣΟΚ και τις ευρωεκλογές.

    Το βράδυ ο κ. Χρυσοχοΐδης θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [13] Ευρωπαϊκή οδηγία για το όζον του εδάφους

    19/9/2003 7:41:00 μμ

    Την εφαρμογή σε όλες τις χώρες της ΕΕ μιας νέας Οδηγίας, σχετικά με την πιο αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού και των καλλιεργειών από το "όζον του επιπέδου εδάφους" ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το όζον επιπέδου εδάφους -σε αντίθεση με το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα και παρέχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία- είναι μια ρυπογόνος ουσία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, καθώς και να επιβαρύνει την κατάσταση όσων υποφέρουν από άσθμα ή ασθένειες των πνευμόνων. Η νέα Οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ελέγχουν τη συγκέντρωση της ουσίας σε ολόκληρη την επικράτεια τους.

    Καταγράφηκαν επίπεδα-ρεκόρ μέσα στο καλοκαίρι

    Επίσης τα κράτη υποχρεώνονται να ενημερώνουν τους πολίτες όταν η συγκέντρωση όζοντος στον αέρα είναι υψηλότερη από συγκεκριμένα ποσοστά (και συγκεκριμένα όταν αυτή υπερβαίνει τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και να τους προειδοποιούν όταν υπερβαίνει τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κάνοντας παράλληλα συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες να μείνουν στο σπίτι τους και στο ευρύτερο κοινό να αποφύγει την έντονη φυσική κόπωση.

    Εξάλλου, η Επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιρίου είχαν ως αποτέλεσμα το όζον στην επιφάνεια του εδάφους να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ σε πολλές περιοχές της ΕΕ.

    Σχολιάζοντας την απόφαση η αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, Επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ δήλωσε: "Αυτό το καλοκαίρι έδειξε ότι δεν έχουμε ακόμα φτάσει σε περιορισμό των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επηρεάζουν άμεσα την υγεία των πολιτών. Είναι εμφανές ότι η αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία".

    [14] Δέκα εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για μετατροπή αμπελώνων

    19/9/2003 7:33:00 μμ

    Tη χορήγηση 10 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων συνολικής έκτασης 1.342 εκταρίων στην Ελλάδα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά οκτώ κράτη μέλη θα λάβουν επιδοτήσεις ύψους 443,2 εκατ.ευρώ για εκτάσεις 58.651 εκταρίων την εμπορική περίοδο 2003-2004. Τις υψηλότερες επιδοτήσεις θα λάβουν η Ισπανία με 150 εκατ. ευρώ για 20.940 εκτάρια και η Ιταλία με 120 εκατ. ευρώ για 17.063 εκτάρια.

    Την περίοδο 2002-2003 η χώρα μας έλαβε 7,1 εκατ. ευρώ από τα 443 εκατ. ευρώ που έλαβαν τα οκτώ κράτη μέλη (Eλλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πορτογαλία).

    Σημειώνεται ότι η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο του κανονισμού 1493 του 1999 που ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών με το οποίο καθορίζεται σύστημα για την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων με στόχο την προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση της αγοράς.

    Σχολιάζοντας την απόφαση ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος Φράντς Φίσλερ δήλωσε ότι "η βελτίωση της ποιότητας των αμπέλων και η προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση της αγοράς για ορισμένα αμπελουργικά προϊόντα αποτελεί προτεραιότητα. Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ παρέχουν στους καλλιεργητές τις απαραίτητες ενισχύσεις. Τις προηγούμενες τρεις εμπορικές περιόδους μεγάλος αριθμός αμπελουργών συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα".

    [15] Δεκτές οι ελληνικές προτάσεις για τον ''Πανευρωπαϊκό Αξονα 8''

    19/9/2003 7:33:00 μμ

    Με την υιοθέτηση δύο προτάσεων της ελληνικής πλευράς, σε ότι αφορά την κατασκευή του πανευρωπαϊκού άξονα 8, ο οποίος θα συνδέει το Μπάρι με το Δυρράχιο τα Σκόπια, τη Σόφια, το Μπουργκάς και τη Βάρνα, ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου οι εργασίες της συνάντησης των υπουργών Μεταφορών Ιταλίας, Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας -απουσίαζε η αντιπροσωπεία της Τουρκίας-, που πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι, στο πλαίσιο της Ιταλικής προεδρίας στην Ε.Ε. Η μία πρόταση αφορά στην ανάπτυξη του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου και η δεύτερη έχει να κάνει με την προτεραιότητα στη διάνοιξη των δύο κάθετων αξόνων που θα συνδέουν τον άξονα 8 με την Εγνατία οδό, στο τμήμα Κρυσταλοπηγή-Σιάτιστα και Ορμένιο-Αλεξανδρούπολη.

    Σημειώνεται ότι ουσιαστικά με την διάνοιξη των δύο αυτών κάθετων αξόνων, αποδυναμώνεται στην πράξη η κατασκευή του άξονα 8, ο οποίος ας σημειωθεί δεν χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια, αλλά από εθνικούς πόρους και για το λόγο αυτό η υλοποίηση του έργου είναι σχεδόν αμφίβολη.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής δήλωσε ότι θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να δίδονται στοιχεία για την πρόοδο των έργων του άξονα 8 ενώ παράλληλα έδωσε στοιχεία για την πρόοδο των εργασιών των κάθετων συνδέσεων με την Εγνατία οδό, λέγοντας ότι στο τμήμα Σιάτιστα-Κρυσταλοπηγή έχει ολοκληρωθεί κατά 37%, ενώ άλλο ένα 19% είναι υπό κατασκευή. Τέλος, το Τμήμα Ορμένιο-Αλεξανδρούπολη, έχει ήδη κατασκευαστεί με αναβαθμισμένες προδιαγραφές.

    Επίσης αποφασίστηκε να προωθηθεί η ελληνική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου, που θα συνδέει τις Δυτικές Πύλες της χώρας μας (Ηγουμενίτσα-Πάτρα) με τα λιμάνια της Ιταλίας στην Αδριατική, για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποδοτικού συστήματος συνδυασμένων μεταφορών.

    Με το πρόγραμμα αυτό θα αναβαθμιστούν τα λιμάνια της χώρας μας, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες για να διευκολυνθούν οι μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την ελληνική πρωτοβουλία ως εξαιρετικά σημαντική και συμφώνησε στην ανάγκη προώθησης της.

    [16] Πρόβλημα εναρμόνισης της Ελλάδας με την ενιαία εσωτερική αγορά

    19/9/2003 6:02:00 μμ

    H Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εμφανίζουν πρόβλημα εναρμόνισης της εθνικής τους νομοθεσίας προς τις κοινοτικές οδηγίες, που αφορούν την ενιαία εσωτερική αγορά. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από το τελευταίο τεύχος του ''Πίνακα αποτελεσμάτων της εσωτερικής αγοράς'', το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα εμφανίζει έλλειμμα εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στην επικράτειά της, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,4% του συνόλου των κοινοτικών οδηγιών για την εσωτερική αγορά.

    Το υψηλότερο έλλειμμα εμφανίζει η Aυστρία με 4,4% και ακολουθούν η Ιταλία με 4,2%, η Γαλλία με 3,8% η Πορτογαλία με 3,5% και η Ελλάδα με την Ιρλανδία (από 3,4%). Στους ''15'' τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Δανία με 0,8% και η Ισπανία με 1,3%.

    Σημειώνεται ότι μόνο οι δύο αυτές χώρες έχουν πετύχει το στόχο του περιορισμού του μέσου ελλείμματος εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών στο 1,5% του συνόλου. Δηλαδή, να έχει μεταφερθεί στο εθνικό τους δίκαιο τουλάχιστον το 98,5% των οδηγιών της εσωτερικής αγοράς. Συνολικά οκτώ κράτη μέλη (Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο) εμφανίζουν υπερδιπλάσιο μέσο έλλειμμα εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος αυτός τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Στοκχόλμης το Μάρτιο του 2001 και επανεβαιώθηκε στη Σύνοδο της Βαρκελόνης το 2002.

    Σε γενικές γραμμές, πάντως, προκύπτει ότι το μέσο έλλειμμα εφαρμογής που παρουσιάζουν τα κράτη μέλη, όσον αφορά τις οδηγίες για την εσωτερική αγορά, παρουσιάζει επιδείνωση εφόσον από 1,8% το Μάιο του 2002 έφτασε το 2,8% τον Ιούλιο του 2003. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από το 2000.

    Σε ό,τι αφορά το στόχο "ανοχή μηδέν" που έθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Βαρκελόνη, σύμφωνα με τον οποίο, καμία κοινοτική οδηγία δεν θα πρέπει να εκκρεμεί για ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία δύο χρόνια μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, προκύπτει ότι μόνο η Ελλάδα, η Δανία, η Πορτογαλία και η Φιλανδία εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.

    Στους "15" τη χειρότερη επίδοση εμφανίζει η Γαλλία με δέκα οδηγίες να εκκρεμούν και ακολουθούν το Λουξεμβούργο με επτά και το Βέλγιο με πέντε οδηγίες.

    [17] Ακύρωση διορισμού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    19/9/2003 4:58:00 μμ

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακυρώνεται η τοποθέτηση επικεφαλής θεσμικού οργάνου της Ένωσης, συγκεκριμένα γ.γ., ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που την προκάλεσε προσφυγή ενός ιδιώτη. Την Πέμπτη, το πρωτοβάθμιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το διορισμό στη θέση του γ.γ. της Επιτροπής των Περιφερειών ("Comite des Regions") της Ε.Ε. του Ιταλού κ. Φαλκόνε, δικαιώνοντας τον Σπύρο Παππά, πρώην γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είχε προσφύγει σε αυτό υποστηριζόμενος από τα συνδικάτα των ευρωϋπαλλήλων. Ο κ. Παππάς είχε υποστηρίξει στην προσφυγή του ότι ο διορισμός του κ. Φαλκόνε έγινε κατά παράβαση όλης της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

    Εκστρατεία κατά των υπόγειων δοσοληψιών

    Τα συνδικάτα είχαν από καιρό αρχίσει μια εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς και των υπόγειων δοσοληψιών που οδηγούσαν σε αυθαίρετους διορισμούς, σε υψηλές και συχνά πολιτικές θέσεις των κοινοτικών θεσμικών οργάνων, ατόμων που δεν είχαν τα προσόντα για την κατάληψή τους, διότι η τοποθέτησή τους οφειλόταν σε αδιαφανείς διαδικασίες, όπου τον κύριο ρόλο παίζουν οι διάφορες πολιτικές και επαγγελματικές φιλίες και ανταλλαγές ρουσφετιών.

    Ο Βρετανός πρόεδρος των συνδικάτων των ευρωϋπαλλήλων, Αλαν Χικ, εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτή την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και εξήρε το κουράγιο του Σπ. Παππά να "τα βάλει" με το πανίσχυρο Κοινοτικό Κατεστημένο που ελέγχει όλους τους σημαντικούς διορισμούς, ιδιαίτερα στην Επιτροπή των Περιφερειών, και να κερδίσει τελικά την υπόθεση.

    Ο κ. Παππάς είχε υποστηρίξει στην προσφυγή του ότι ο διορισμός του κ. Φαλκόνε στη θέση του γ.γ. της Επιτροπής Περιφερειών έγινε κατά παράβαση όλης της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, κάτι που αποδέχθηκε το Ευρωδικαστήριο και που θα οδηγήσει ασφαλώς στην απομάκρυνση και άλλων στελεχών της Επιτροπής Περιφερειών που έχουν διοριστεί σε αυτή με μέσον και όχι με βάση τα πραγματικά προσόντα τους.

    Η απόφαση αυτή απομακρύνει τον κ. Φαλκόνε από τη θέση του γ.γ. της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. και ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού κατάληψης αυτής της θέσης, στον οποίο ο κ. Παππάς και όλοι όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν με νόμιμο τρόπο, βάσει των προσόντων τους και όχι με τη βοήθεια ''γνωστών, φίλων, πολιτικών μέσων και άλλων παράνομων δοσοληψιών'', μας τόνισε ο κ. Χικ.

    [18] Αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

    19/9/2003 3:00:00 μμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Αρη Τζανετή για τις υποθέσεις των δολοφονιών των Τούρκων διπλωματών Ομέρ Σιπαχίογλου και Ντενίζ Μπουλούκμπασι και του πρώην διοικητη της Εθνικής Τραπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο Τζανετής εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αποφάσιζε για όλα τα χτυπήματα της 17Ν και τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο με έντονη προσωπικότητα που πείθει τους άλλους αλλά ουδέποτε πείθεται. Επίσης τόνισε, ότι ο Γιωτόπουλος, ενώ είναι ηθικός αυτουργός των ενεργειών της Οργάνωσης, είναι ένας "ανήθικος" αρχηγός επειδή εκμεταλλεύτηκε την ιδεοληψία των υπολοίπων μελών και έθεσε, όπως είπε, την ανθρώπινη ζωή στα γρανάζια των δικών του επιδιώξεων.

    Ο Τζανετής ζήτησε να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι για τις δολοφονίες αυτές, όπως παραπέμπονται με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ενώ για τη δολοφονία Σιμπαχίογλου, είπε ότι πρέπει να καταδικαστεί εκτός από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και ο Δημήτρης Κουφοντίνας ως ηθικός αυτουργός, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αλυσιδωτή ηθική αυτουργία.

    Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής για τις υποθέσεις που έπονται στο κατηγορητήριο, μεταξύ των οποίων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Λευτέρης Παπαδημητρίου.

    [19] ''Δειλία η πισώπλατη δολοφονία Μπακογιάννη''

    19/9/2003 1:50:00 μμ

    Εκ πεποιθήσεων εγκληματίες χαρακτήρισε τα μέλη της 17Ν ο δεύτερος των πληρεξουσίων δικηγόρων της οικογένειας του Παύλου Μπακογιάννη, Παναγιώτης Βασιλακόπουλο, που αγόρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αποτελεί αποκορύφωση δειλίας και ανυπαρξίας προσωπικότητας να πυροβολείς κάποιον, όπως τον Παύλο Μπακογιάννη εξ επαφής και στην πλάτη, μη τολμώντας να τον κοιτάξεις στα μάτια. Ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο στην περίπτωση των μεταμεληθέντων μελών της 17Ν να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση, όπως ορίζει ο νόμος.

    [20] Σύνοδος στον ΟΗΕ για το Μεσανατολικό

    19/9/2003 7:31:00 μμ

    Εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Ισραηλινών στα κατεχόμενα, άρχισε την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη, η έκτακτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή. Τις εργασίες άνοιξε ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη, Νάσερ αλ Κίντουα ο οποίος κατέκρινε έντονα την απειλή του Ισραήλ ''να εκδιωχθεί ο εκλεγμένος ηγέτης των Παλαιστίνιων Γιάσερ Αραφάτ'', Η έκτατη σύνοδος ζητήθηκε να γίνει λόγω του βέτο που άσκησαν την Τρίτη οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την υιοθέτηση αραβικού σχεδίου απόφασης που απαιτούσε από το Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφαση εκδίωξης του Αραφάτ. Παρόμοιο κείμενο θα υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση, ζητώντας από τους ενδιαφερόμενους να εντείνουν την προσοχή τους όσον αφορά τον ''οδικό χάρτη'' για να επιτευχθεί η ειρήνη στην περιοχή.

    Νέες επιχειρήσεις Ισραηλινών-Αδιάλλακτος ο Μοφάζ

    Νωρίτερα την Παρασκευή, Ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους ενόπλους και κατεδάφισαν τα σπίτια δύο Παλαιστινίων καμικάζι, μελών της Χαμάς, κατά την διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού για τον εντοπισμό Παλαιστίνιων μαχητών στην Δ. Όχθη. Ενας 12χρονος που στεκόταν στην είσοδο του σπιτιού του στην πόλη Τζενίν και ένας άνδρας που βρισκόταν μέσα στο σπίτι του τραυματίστηκαν από τις ανταλλαγές των πυρών, στη 2η ημέρα των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος απέρριψε έκκληση αυτή την εβδομάδα του Παλαιστίνιου προέδρου για κατάπαυση του πυρός, υποσχέθηκε πως θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις σε βάρος μαχητικών οργανώσεων.

    Μιλώντας στον ισραηλινό ραδιοσταθμό, ο Μοφάζ ανέφερε ότι ο Αχμεντ Κορέϊ, τον οποίο επέλεξε για Πρωθυπουργό ο Γιάσερ Αραφάτ, μπορεί να αποδείξει ότι αποτελεί εταίρο στην ειρήνη μόνον εάν λάβει κατασταλτικά μέτρα σε βάρος αυτών των οργανώσεων μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

    ''Για όσο διάστημα ο Αραφάτ συνεχίζει να είναι ηγέτης των Παλαιστινίων δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η επιθυμία να εκλεγεί ένας Παλαιστίνιος πρωθυπουργός... Οταν εκλεγεί θα πρέπει να αποδείξει με πράξεις, πρώτα απ' όλα τη διάλυση των υποδομών των τρομοκρατών'', τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί από κοινού από τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ και τον νέο πρωθυπουργό, ενώ θα συμμετέχει ένας υποστηρικτής της Χαμάς, καθώς και ένα άτομο αρεστό στις ΗΠΑ.

    Οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν τα σπίτια δύο Παλαιστινίων καμικάζι

    Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως οδικός χάρτης, βρίσκεται σε τέλμα και για την εξέλιξη αυτή κατηγόρησε τον Γιάσερ Αραφάτ.

    Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ισχύ στην Τζενίν, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε το οικογενειακό σπίτι του Σάχντι Τουμπάσι, μέλους της Χαμάς, ο οποίος σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο στο Βόρειο Ισραήλ, πέρυσι, προκάλεσε τον θάνατο σε 15 Ισραηλινούς. Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 2002 στην Χάϊφα.

    Ακόμη ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε με δυναμίτη το σπίτι του Αμπντελ Καντέρ Αμπού Σαλίμ στο χωριό Ραντίς βόρεια της Ραμάλα.

    Ο καμικάζι είχε σκοτώσει οκτώ Ισραηλινούς στρατιωτικούς στις 9 Σεπτεμβρίου, πυροδοτώντας ένα εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο Τελ Αβίβ. Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι κατεδαφίσεις των δύο σπιτιών αποτελούν ''μήνυμα προς τους τρομοκράτες καμικάζι και τους συνενόχους τους ότι υπάρχει τίμημα για τις πράξεις τους''.

    Από τον Αύγουστο του 2002, ο ισραηλινός στρατός έχει κατεδαφίσει στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας περί τα 250 σπίτια Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ότι είχαν ανάμειξη σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

    Ικανοποίηση Ισραήλ για δήλωση Μπους για Αραφάτ

    Την ίδια ώρα, εξαιρετικά ικανοποιημένη" δήλωσε η ισραηλινή κυβέρνηση από την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι πρέπει να θέσουν στο περιθώριο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, εάν θέλουν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. "Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την δήλωση αυτή, διότι επιβεβαιώνει αυτά που λέμε για τον Αραφάτ", δήλωσε ο Αβί Παζνέρ, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη με τον Βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στο Καμπ Ντέιβιντ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ ''απέτυχε ως ηγέτης'' και υπονόμευσε τη δράση του πρώην πρωθυπουργού του Μαχμούντ Αμπάς.

    [21] Τελετή στη μνήμη της Ανας Λιντ

    19/9/2003 7:38:00 μμ

    Με το τραγούδι "Ένας άγγελος στο δωμάτιο" από την Εύα Ντάλγκρεν άρχισε η τελετή στη μνήμη της δολοφονημένης υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ στη Γαλάζια Αίθουσα του Δημαρχείου της Στοκχόλμης παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών, προσωπικοτήτων της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του βασιλιά της Σουηδίας Κάρολου Γουσταύου και της βασίλισσας Σίλβια, συντρόφων και μελών της οικογενείας της. Κάτω από ένα τεράστιο πορτρέτο της Ανα Λίντ, που δεσπόζει στο χώρο της τελετής πήρε στη συνέχεια το λόγο ο πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον. "Η Ανα Λιντ δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Αυτή η ιδέα είναι τόσο παράξενη, τόσο δύσκολο να τη δεχθούμε. Ζει πάντα έντονα στη μνήμη μας... Την χάσαμε, έτσι είναι. Και αυτή η πραγματικότητα μας πονάει''. Ακολούθησαν ο Ευρωπαίος επίτροπος Κρις Πάτεν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, φίλος της Ανα Λιντ, που μίλησε στα σουηδικά και είχε μαζί της συνάντηση εργασίας την προηγουμένη της δολοφονικής επίθεσης.

    Αποχαιρέτησε την φίλη του Ανα ο Γ. Παπανδρέου

    Με ένα κλαδί ελιάς αποχαιρέτισε την προσωπική φίλη και συνάδελφό του Ανα Λιντ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    "Εμείς οι πολιτικοί δεν προλαβαίνουμε συνήθως να εκδηλώσουμε τα αισθήματά μας. Εσύ αποτελούσες εξαίρεση. Το ηλιόλουστο χαμόγελό σου φανέρωνε τη ζεστασιά της ψυχής σου. Αγγιξες τις καρδιές και το μυαλό μας, απλούστατα, άγγιξες τις συνειδήσεις μας. Και είναι αυτή η χαμογελαστή Ανα που θα μας λείψει, είναι το αγωνιστικό πνεύμα σου που θα θυμόμαστε, είναι η αφοσίωσή σου, Ανα, στις αξίες της δημοκρατίας και της ειρήνης που θα εξακολουθήσουν να μας εμπνέουν.

    Ανα, αν μπορούσες να περπατήσεις τώρα στους δρόμους της Σουηδίας και να μιλήσεις με τους συμπατριώτες σου, όπως έκανες πάντα, με σεβασμό και ειλικρίνεια, θα δεις πόση λύπη και πόσο πόνο, πόση αγάπη και πόση εκτίμηση καταθέτουν μαζί με τα λουλούδια τους, θα δεις ακόμη την σύγχυση και τα ερωτηματικά τους. Γιατί; Γιατί; Γιατί ξανά; Αν μιλούσες στους συμπατριώτες σου, πολλοί ίσως θα σε ρωτούσαν: είναι η κοινωνία μας τόσο αφελής; Είναι η δημοκρατία μας τόσο ευάλωτη; Δύσκολες ερωτήσεις σε έναν κόσμο με βία και αδικία.

    Αγαπημένη μου Ανα, αφήνεις πίσω σου έναν υπέροχο σύζυγο, τον Μπούσε και δύο γλυκύτατα παιδιά. Δεν μπορούν να φέρουν πίσω την υπέροχη γυναίκα, σύζυγο και μητέρα, την Ανα τους. Θέλω ωστόσο να γνωρίζεις ότι η ευρωπαϊκή οικογένειά μας είναι εδώ. Σε πλήρη δύναμη. Η οικογένειά σου έχει τώρα μια πολύ μεγαλύτερη οικογένεια, την Ευρώπη. Αγαπητέ μου Μπούσε, αυτή τη φορά δεν έφερα ένα μπουκάλι λάδι από την Ελλάδα, το οποίο τόσο πολύ αγαπούσε η Ανα. Αντί για αυτό έφερα κάτι που στην Ελλάδα εκτιμούμε ιδιαίτερα και το οποίο συμβολίζει τις υψηλότερες των αρχών μας. Αυτές της δημοκρατίας και της ειρήνης. Στη μνήμη της, Μπούσε, σας φέρνω ένα κλαδί ελιάς. Ανα μου γεια σου (σσ. στα ελληνικά)."

    Στην σεμνή τελετή μίλησαν ακόμη ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Κρις Πάτεν, η Σουηδή επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ, η κουρδικής καταγωγής πρόεδρος των γυναικών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας και ο πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας και πολλοί αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών. Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, η επίτροπος κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Κοσμάς Σφυρίου.

    Η κηδεία της Ανα Λιντ θα πραγματοποιηθεί αύριο σε στενό οικογενειακό κύκλο.

    Συνεχίζεται η κράτηση του υπόπτου

    Εν τω μεταξύ, δικαστήριο της Στοκχόλμης έδωσε σήμερα εντολή να παραμείνει υπό κράτηση ο ύποπτος για τη δολοφονία της Σουηδής υπουργού, καθώς η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται. Ο Περ Ολοφ Σβένσον συνελήφθη την Τρίτη όταν ο εισαγγελέας της Στοκχόλμης επικαλέστηκε ''εύλογες ενδείξεις'' που επιτρέπουν να θεωρηθεί ύποπτος για τη δολοφονία της Λιντ την περασμένη εβδομάδα.

    Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την κράτησή του, λέγοντας ότι αν αφεθεί ελεύθερος μπορεί να προσπαθήσει να αποδράσει ή να καταστρέψει στοιχεία.

    Βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, ο Σβένσον θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος την ερχόμενη Παρασκευή αν ο εισαγγελέας δεν μπορέσει να δώσει νέα στοιχεία που θα αυξήσουν το βαθμό των υποψιών εναντίον του από αυτόν των ''εύλογων ενδείξεων'' σε αυτόν των ''πιθανών ενδείξεων''.

    Ο συνήγορος του υπόπτου, ο οποίος διορίστηκε από το δικαστήριο, έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία.

    [22] Συνάντηση Μπους με Σιράκ-Σρέντερ

    19/9/2003 4:57:00 μμ

    Συνάντηση με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές στο Παρίσι και το Βερολίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του την Τρίτη και την επομένη θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι συναντήσεις του πλανητάρχη με τους δύο εντονότερους επικριτές του πολέμου στο Ιράκ θα πραγματοποιηθούν μετά τις τριμερείς συνομιλίες που θα έχουν το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο οι Σιράκ και Σρέντερ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος παρέσχε την αμέριστη υποστήριξή του στην Ουάσινγκτον στη διάρκεια του πολέμου.

    Συνομιλίες Σιράκ-Σρέντερ-Μπλερ το Σαββατοκύριακο

    Οι τριμερείς συνομιλίες του Βερολίνου εντάσσονται στις προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών τους όσον αφορά το μέλλον του μεταπολεμικού Ιράκ. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της γαλλικής προεδρίας, η συνάντηση Μπους-Σιράκ θα επικεντρωθεί στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Το Παρίσι και το Βερολίνο, που τήρησαν επικριτική στάση κατά του πολέμου στο Ιράκ, τηρούν ανάλογη στάση και για τους χειρισμούς της Ουάσινγκτον μετά τον πόλεμο.

    Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπέλα Αντα δήλωσε ότι η συνάντηση Σρέντερ-Μπους, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Αστόρια όπου καταλύει συνήθως ο γερμανός καγκελάριος όταν πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, ή στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ που δημοσιεύθηκε χθες, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δηλώνει μεταξύ άλλων ότι θα προτείνει στον Aμερικανό πρόεδρο τη βοήθεια της Γερμανίας στην εκπαίδευση αστυνομικών και στρατιωτικών του Ιράκ.

    Η Γερμανία είναι ήδη παρούσα στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, αποκλείει όμως κατηγορηματικά την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ, υπενθυμίζοντας ότι η Μπούντεσβερ (ο γερμανικός στρατός) είναι ήδη παρούσα στο Αφγανιστάν και στη Βαλκανική.

    [23] Φινλανδία: Εκρηξη σε εργοστάσιο χάλυβα - Τρεις νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 19/9/2003 3:40:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα Πρασκευή από έκρηξη που σημειώθηκε σε μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, το οποίο ανήκει στη φινλανδική μεταλλουργική εταιρεία Outokumpu, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η Καταρίνα Λίμπεκ- εκπρόσωπος του εργοστασίου AvestaPolarit- δήλωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν τραυματίες στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην πόλη Τόρνιο, 740 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι.

    Αιτία η ρήξη σωλήνα οξυγόνου

    Πυροσβέστες που έσπευσαν στο εργοστάσιο δήλωσαν πως τα θύματα έφεραν σοβαρά εγκαύματα και ότι ήταν νεκροί πριν φτάσουν τα ασθενοφόρα.

    Από την εταιρεία δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη οφείλεται σε ρήξη σωλήνα οξυγόνου.

    Η έκρηξη αυτή είναι η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα σε εργοστάσιο της Outokumpu. Έκρηξη είχε σημειωθεί σε μονάδα της AvestaPolarit στο Σέφιλντ της Βρετανίας στα τέλη Αυγούστου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο εργαζόμενοι σε αυτό.

    [24] Το Ισραήλ στο επίκεντρο της ολομέλειας της ΙΑΕΑ

    19/9/2003 3:48:00 μμ

    Αραβικές χώρες ζήτησαν από το Ισραήλ την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Δεκαπέντε χώρες του Αραβικού Συνδέσμου κατέθεσαν στη Γενική Συνέλευση σχέδιο απόφασης στο οποίο επικρίνεται το εβραϊκό κράτος για την άρνησή του να υπογράψει τη συνθήκη. Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Ιορδανίας, Μουχγιεντίν Τουκ, εφόσον η ΙΑΕΑ έδωσε προθεσμία στο Ιράν ως τις 31 Οκτωβρίου για να αποδείξει ότι δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, οφείλει παράλληλα να αποφασίσει να κάνει κάτι σχετικά με ''ένα άλλο κράτος'' της Μ. Ανατολής, δηλαδή το Ισραήλ, το οποίο, όπως δήλωσε ο Τουκ, ''χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για μη ειρηνικούς σκοπούς''. ''Πιστεύω πως το Ισραήλ πρέπει να αποδεχθεί τους όρους'' της συνθήκης, πρόσθεσε. Κατά την έναρξη της τελευταίας συνόδου της ολομέλειας την Παρασκευή, δεν ήταν σαφές αν η Γενική Συνέλευση θα καλούνταν να ψηφίσει επί του κειμένου αυτού. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το Ισραήλ, διαθέτει εδώ και χρόνια πυρηνικά όπλα.

    [25] Μπόσι:''Το Μιλάνο είναι η πρωτεύουσα και όχι η Ρώμη''

    19/9/2003 2:20:00 μμ

    Δεν αναγνωρίζει τη Ρώμη ως πρωτεύουσα της Ιταλίας, ο Ουμπέρτο Μπόσι, υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και ηγέτης της λαϊκιστικής και ξενόφοβης Λέγκας του Βορά. "Για μένα η πρωτεύουσα είναι το Μιλάνο, όχι η Ρώμη. Η κυβέρνηση θά πρεπε να είναι στο βορρά, στο Μιλάνο και το κοινοβούλιο μεταξύ Βενετίας και Τορίνου ή αντίστροφα", δήλωσε ο Μπόσι σε συνέντευξή του στην "Παντανία", δημοσιογραφικό όργανο του κόμματός του. "Θά πρεπε ν' αφήσουν στη Φλωρεντία την πρωτεύουσα, ή ακόμα καλύτερα στο Τορίνο. Δεν έχει σημασία πού, πάντως όχι στη Ρώμη, όπου υπάρχει ήδη ένας βασιλιάς, ο πάπας", πρόσθεσε. Με τη θέση του αυτή ο Μπόσι, ο οποίος μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 2001 έχει μετριάσει την αυτονομιστική ρητορική του, αμφισβητεί το Σύνταγμα του 1948.

    Τέρμα η μετριοπάθεια για το Μπόσι

    Παράλληλα εναντιώνεται στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν εδώ και τρεις μόλις ημέρες τα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος στην πόλη της Ρώμης με αναβαθμισμένες νομοθετικές εξουσίες σε σχέση με άλλες ιταλικές μεγαλουπόλεις.

    Ο πρώτος, που αντέδρασε στις δηλώσεις του Μπόσι ήταν ο δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι. "Ο υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων προσβάλλει την πρωτεύουσα της χώρας και τους πολίτες της. Φτάνει πια. Αγνοεί το γεγονός, ότι ορκίστηκε σε ένα Σύνταγμα το οποίο γράφει ότι η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας", καταλήγει ο Βελτρόνι σε ανακοίνωσή του.

    [26] Φονική έκρηξη στο Αφγανιστάν

    19/9/2003 6:55:00 μμ

    Έκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή κοντά σε κτήριο όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο της συμμαχίας για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Εκπρόσωπος της συμμαχίας δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε 1,5 χιλιόμετρα από την κεντρική πύλη της έδρας της συμμαχίας στην στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ και όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι όλα τα θύματα είναι κάτοικοι της περιοχής. Υπάρχουν φόβοι ότι και άλλοι περίπου δέκα άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους και θεωρούνται αγνοούμενοι, μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους από την έκρηξη. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό τι προκάλεσε την έκρηξη, αλλά οι πρώτες ενδείξεις όπως όλα δείχνουν ότι δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια αλλά πιθανώς ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ατόμων που έχουν σχέση με όπλα και πυρομαχικά.

    [27] Αμερικανός σημάδεψε ''κατά λάθος'' Ιταλό και σκότωσε Ιρακινό!

    19/9/2003 2:40:00 μμ

    Ένας πυροβολισμός, που ρίχτηκε "κατά λάθος" από Αμερικανό στρατιώτη εναντίον του αυτοκινήτου υψηλόβαθμου Ιταλού διπλωμάτη, του Πιέτρο Κορντόνε, σκότωσε χθες το απόγευμα τον Ιρακινό διερμηνέα του, έγινε σήμερα γνωστό από ιταλική διπλωματική πηγή. "Ήταν ένα επεισόδιο, ένας μεμονωμένος πυροβολισμός από το όπλο ενός Αμερικανού στρατιώτη", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το αυτοκίνητο του 70χρονου Κορντόνε, σύμβουλου επί πολιτιστικών θεμάτων της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης και εξέχοντος αραβολόγου, βρισκόταν στο δρόμο ανάμεσα στη Μοσούλη και το Τικρίτ, όταν σημειώθηκε το επεισόδιο. "Οι αμερικανικές αρχές στο Ιράκ εξέφρασαν τη λύπη τους", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    [28] Προς νέες απεργιακές κινητοποιήσεις οι πρατηριούχοι

    19/9/2003 3:14:00 μμ

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, αφήνουν οι πρατηριούχοι, καθώς υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών υπαναχώρησε της αρχικής συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου και με έγγραφό του στις 15 Σεπτεμβρίου ενημέρωσε τον κλάδο ότι για όλα τα πρατήρια της χώρας δεν δέχεται μετάθεση ημερομηνίας για την παραγγελία των ταμειακών μηχανών (η αρχική απόφαση όριζε ημερομηνία λήξης της παραγγελίας 31 Αυγούστου 2003). Η Ομοσπονδία σε έκτακτη συνέλευση εξουσιοδότησε τις διοικήσεις της ΟΒΕ και των ενώσεων να προχωρήσουν σε κήρυξη αιφνιδιαστικής απεργίας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα.

    Νέο πλαφόν τιμών στην επαρχία

    Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ανακοίνωσε πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων σε εννέα νομούς της χώρας.

    Στους νομούς Ιωαννίνων, Αρτας, καθώς και σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, οι τιμές είναι οι εξής: αμόλυβδη προς 0,778 ευρώ, σούπερ αμόλυβδη 0,892, σούπερ 0,829 και ντίζελ 0,681.

    Για την Κέρκυρα, το πλαφόν ισχύει για την αμόλυβδη, τη σούπερ αμόλυβδη και τη σούπερ, εκτός από το ντίζελ.

    Για τις Κυκλάδες, πλαφόν υπάρχει μόνο στην αμόλυβδη.

    Το πλαφόν θα ισχύσει από την προσεχή Κυριακή 21 και έως τις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει νέα τιμοληψία.

    Οι τιμές αυτές προκύπτουν από τη μέση τιμή πώλησης καυσίμων στην Αττική συν ένα λεπτό ακριβότερες για τη μεταφορά.

    [29] Σταθερές οι τιμές της πατάτας και του ροδάκινου

    19/9/2003 2:42:00 μμ

    Συνάντηση με τους χονδρέμπορους της Κεντρικής Αγοράς Ρέντη είχε το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, με τους οποίους συζήτησε την εξέλιξη των τιμών στα οπωροκηπευτικά. Οι χονδρέμποροι δήλωσαν ότι οι τιμές είναι σταθερές το τελευταίο διάστημα εκτός από τις πατάτες και τα ροδάκινα για τα οποία οι καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την παραγωγή τους. Το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνει επίσης νέες αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών και τροφίμων με στόχο το πάγωμα των τιμών.

    Παραλύει η αγορά κρέατος λόγω απεργίας

    Στο μεταξύ ανησυχία υπάρχει στο υπουργείο για την εξέλιξη των τιμών στα κρέατα και τα ζωικά προϊόντα.

    Εξ αιτίας της απεργίας κτηνιάτρων-γεωτεχνικών που έχει εξαγγελθεί για τις προσεχείς ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών επισημαίνει ότι θα παραλύσει η αγορά κρέατος.

    Η μία εταιρεία μετά την άλλη παγώνουν τις τιμές

    Αλλη μια εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, η Μπεστ Ελέκτρικ, ανακοίνωσε πάγωμα τιμών για ένα εξάμηνο καθώς και μειώσεις σε ορισμένα προϊόντα της έως και 10%.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης που είχε χθες Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους διαφόρων επιχειρήσεων, όπως είναι η 3Ε, η ΦΑΓΕ, η Πίτσα Χατ κ.α., συνεχίζει τις επαφές του με επιχειρηματίες.

    Και η εταιρεία HQF (Κανάκης και Μιμίκος) ενημέρωσε πως δεν θα προχωρήσει σε καμία αύξηση.

    Σήμερα ο Κίμων Κουλούρης συναντήθηκε με τον Συκάρη.

    To INKA καταγγέλλει την ''κομπίνα'' των σούπερ μάρκετ

    Λίγες ώρες μετά το πάγωμα τιμών που ανακοίνωσαν μεγάλα σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες τροφίμων, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) καταγγέλλει ότι τα ράφια είχαν πάρει φωτιά όλο το προηγούμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, 246 προϊόντα ανατιμήθηκαν μέσα στον Αύγουστο έως και 12%.

    Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος προσθέτοντας ότι πρέπει να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

    Ο ΣΕΒ πρέπει να απαντήσει αν είναι υπέρ ή κατά της ακρίβειας, σχολίασε ο κ. Κουλουρης.

    [30] Ανανέωσε με ΑΕΚ ο Καψής

    19/9/2003 6:55:00 μμ

    Παίκτης της ΑΕΚ θα είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2007 ο Μιχάλης Καψής. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Πέτρος Στάθης κι ο διεθνής αμυντικός συναντήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ και συμφώνησαν σε όλα για την ανανέωση του συμβολαίου του παίκτη, όπως ανακοινώθηκε επίσημα την Παρασκευή από την "κιτρινόμαυρη" διοίκηση. Την ικανοποίησή του για την ανανέωση της συνεργασίας του, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Μιχάλης Καψής. Ο 30χρονος αμυντικός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Champions 89.2", ευχαρίστησε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τους συμπαίκτες του και τον κόσμο της "Ενωσης", ενώ παράλληλα στάθηκε στο πολύ καλό κλίμα που υπήρχε στις συνομιλίες του με τον Πέτρο Στάθη.

    Στην αποστολή για το ντέρμπι ο Γεωργάτος

    Την ίδια ώρα ευχάριστα ήταν τα νέα από το ιατρικό επιτελείο για τον Μπάγεβιτς, όσον αφορά τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Ο διεθνής μέσος ξεπέρασε τον τραυματισμό του και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καλύψει την αριστερή πλευρά της Ενωσης στο αθηναϊκό ντέρμπι, με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή.

    Αντίθετα, ο Μπάγεβιτς δεν μπορεί να υπολογίζει στον Καψή που δεν έβγαλε ούτε τον αγώνα με την Κορούνια, καθώς και στους "γνωστούς" τραυματίες Αμπονσά, Κασάπη και Λάκη.

    Η αποστολή που ανακοίνωσε ο έμπειρος τεχνικός, αποτελείται από τους Γεωργέα, Γεωργάτο, Ζαγοράκη, Ίβιτς, Κωστένογλου, Κατσουράνη, Κρέικ, Κάππο, Κωνσταντινίδη, Λυμπερόπουλο Ν., Μιχαηλίδη, Μπορμπόκη, Μόρα, Ναλιτζή, Οκκά, Ρούσεφ, Τσιάρτα, Τόσκα και Χιώτη.

    Χωρίς θεατές θα δώσουν Ηρακλής και ΑΕΚ τους επόμενους εντός έδρας αγώνες τους, αφού τιμωρήθηκαν με μια αγωνιστική από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, για τα επεισόδια οπαδών τους στο μεταξύ τους παιχνίδι. Ετσι, ο "Γηραιός" θα δώσει κεκλεισμένων των θυρών των αγώνα Κυπέλλου με τη Θύελλα Πατρών, την 1η Οκτωβρίου, ενώ η Ενωση θα εκτίσει την ποινή της στο αγώνα με τη Χαλκηδόνα για την 6η ημέρα του πρωταθλήματος.

    Επιπλέον, ο Ηρακλής τιμωρήθηκε με πρόστιμο 3.000 ευρώ για τον ίδιο αγώνα, ενώ η ΑΕΚ με 5.000.

    Απάντηση της ORIGINAL για το πανό

    Θέση σε ένα από τα θέματα που ταλανίζουν το εσωτερικό της ΑΕΚ, πήρε την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της ORIGINAL, Δημήτρης Χατζηχρήστος, μιλώντας στην ΕΡΑ-ΣΠΟΡ, αναφερόμενος στο περίφημο πανό που αποκαλεί τον Ντούσαν Μπάγεβιτς "προδότη" εξ΄αιτίας της απόφασης του να φύγει από την ΑΕΚ και να πάει στον Ολυμπιακό.

    Ο Δημήτρης Χατζηχρήστος, τόνισε ότι το πανό υπάρχει για να υπενθυμίζει την ταλαιπωρία που πέρασε η ΑΕΚ, ενώ επισήμανε ότι η ORIGINAL φρόντισε να σταματήσουν οι βωμολοχίες και ότι άλλο θα μπορούσε να ενοχλήσει τον Σερβοέλληνα προπονητή.

    Ερωτηθείς για το εάν και πως θα "κατέβει" το συγκεκριμένο πανό, ο Δημήτρης Χατζηχρήστος, σχολίασε: "Δεν απαντώ, προτιμώ να κάνω το παγόνι. Το πανό το βάλαμε επειδή, αυτό αισθανόμαστε. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον προπονητή, αλλά με το πρόσωπο και τον άνθρωπο Μπάγεβιτς. Ο άνθρωπος είχε γίνει φετίχ. Ήταν στιγμές που το μισό γήπεδο φώναζε ΑΕΚ και το άλλο μισό Μπάγεβιτς. Στο σύνολο της η ORIGINAL, συμφωνεί με το πανό. Σε ότι αφορά τα συνθήματα, αυτά τα έχουμε ξεπεράσει".

    [31] ΕΕΑ: παράνομη η παραμονή της Παναχαϊκής στη Β΄Εθνική

    19/9/2003 4:43:00 μμ

    Ως μη νόμιμη έκρινε με ομόφωνη απόφαση τη συμμετοχή της Παναχαϊκής στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΕΕΑ με την απόφασή της παράλληλα έρχεται και σε αντίθεση με την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ που είχε κρίνει ότι η Παναχαϊκή πρέπει να παραμείνει στη Β' Εθνική.

    Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΕΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με το νόμο, η ίδια είναι αρμόδια για την χορήγηση και την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής μιας ομάδας στο πρωτάθλημα και πως η έκδοση της απόφασης αποβολής της από το "οικείο" δικαιοδοτικό όργανο έχει απλώς τον χαρακτήρα πράξης εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

    "Η αιτιολογία της ανάκλησης (λ.χ. λόγω μη εξόφλησης οφειλών ή οποιασδήποτε άλλης σοβαρής παράβασης) εκ μέρους της Επιτροπής, η οποία είναι όργανο της Δημόσιας Διοίκησης, μπορεί να ελεγχθεί μόνο από τα αρμόδια προς τούτο διοικητικά δικαστήρια", αναφέρει στη συνέχεια η ΕΕΑ, ενώ για την Πειθαρχική Επιτροπή τονίζει ότι "υπερέβη κατά προφανή τρόπο την αρμοδιότητά της και παρέβη το νόμο".

    Και καταλήγει ως εξής: "Η μη αποβολή της ΠΑΕ Παναχαϊκή από το πρωτάθλημα, στην οποία όφειλε να έχει προβεί το προαναφερόμενο όργανο της ΕΠΑΕ, διακυβεύει την εγκυρότητά του".

    Η ΕΕΑ παράλληλα απέρριψε την πρόταση για αφαίρεση βαθμών από τον Αρη, λόγω μη έγκαιρης ρύθμισης οφειλών του. Κι αυτό, επειδή ο Αρης απέστειλε φορολογική ενημερότητα, ζητώντας τριήμερη προθεσμία προκειμένου να παρουσιαστεί στην Επιτροπή για να εκθέσει τις απόψεις του.

    Ακόμη, η ΕΕΑ αποφάσισε να διαταχθεί περαιτέρω έλεγχος στις ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΑ, με αιχμή τα ζητήματα που προκύπτουν από διακανονισμούς οφειλών προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους.

    [32] Πρόγραμμα Gaudi: Ιδέες για το ''πρόσωπο'' του Πάρκου Ελληνικού

    19/9/2003 7:09:00 μμ

    Τις προτάσεις τους με θέμα το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, παρουσιάζουν τριάντα δύο φοιτητές Αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, στο πλαίσιο του 4ου ευρωπαϊκού εργαστηρίου και συμποσίου για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα GAUDI (Governance, Architecture and Urbanism as Democratic Interaction), που γίνεται στην Αθήνα και στις Σπέτσες. Η τελική παρουσίαση των προτάσεων θα γίνει στο πλαίσιο εργαστηρίου, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, στο κλείσιμο της διοργάνωσης.

    Στη συζήτηση που θα πλαισιώσει την παρουσίαση συμμετέχουν οι: Γιάννης Αίσωπος, Pier Vittorio Aureli, Joseph Bohigas, Jean-Louis Cohen, Πάνος Δραγώνας, Ghristoph Girot, Ανδρέας Κούρκουλας, Philippe Louguet, Fiona Meadows, Vedran Mimica, Παντελής Νικολακόπουλος, Γεώργιος Πανέτσος, Νίκος Πολυδωρίδης, Μαρία Θεοδώρου, Λ. Βάσσενχοφεν και Ηλίας Ζέγγελης.

    Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δικτύου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Πολιτισμού και διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Berlage του Ροτερνταμ, το Ιδρυμα Mies van der Rohe της Βαρκελώνης και την Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης καθώς και το Institut Francais d' Architecture του Παρισιού και την Αρχιτεκτονική Σχολή της Lille Γαλλίας.

    Στο πλαίσιο των ανοικτών διαλέξεων του αρχιτεκτονικού εργαστηρίου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Gaudi, σήμερα στις 8.30 το βράδυ, πραγματοποιείται στο Βυζαντινό Μουσείο, διάλεξη του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (Ifa), Jean-Louis Cohen, με θέμα την παραγωγή πάρκων στο Παρίσι, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

    [33] Διεθνές Συμπόσιο για την Παγκόσμια Κληρονομιά στη Ρόδο

    19/9/2003 4:55:00 μμ

    Mε τη συμμετοχή εκατοντάδων δημάρχων και εκπροσώπων 188 ιστορικών πόλεων πραγματοποιείται από τις 23 ως τις 26 Σεπτεμβρίου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το 7ο Διεθνές Συμπόσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα της UNESCO, με θέμα "Διατηρώντας την κληρονομιά ζωντανή - εκπαίδευση και κατάρτιση για τη διαχείριση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς". Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστό φόρουμ των νέων, ηλικίας 16 - 19 ετών, που επιλέχθηκαν από τις Πόλεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα προτείνουν προγράμματα προστασίας των "εύθραυστων" ιστορικών πόλεων, με τη δυναμική ανάμιξη των νέων. Να σημειωθεί ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου συμπεριελήφθη το 1988 στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για τον πλούτο της διαπολιτισμικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει.

    ''Πυλώνας ανάπτυξης' η αρχιτεκτονική κληρονομιά''

    Κοινό χαρακτηριστικό των 188 ιστορικών πόλεων του δικτύου είναι η επιλογή τους, από την Παγκόσμια Διαπολιτισμική Επιτροπή της UNESCO, με βασικό κριτήριο τη μοναδικότητα της πολιτιστικής παράδοσης, την αυθεντικότητα, την καλή κατάσταση των μνημείων και πάνω απ' όλα το διαχρονικό ρυθμό ζωής.

    Για το συμπόσιο μίλησαν την Πέμπτη, στο υπουργείο Πολιτισμού, ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, και η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ενώ χαιρέτισε και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, που αναφέρθηκε στην αξία της διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

    Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι "πρέπει να κρατηθεί ανέπαφη η συνέχεια της ιστορίας, μέσα από τον αρχιτεκτονική". Από την πλευρά της, η κ. Βαρδινογιάννη χαρακτήρισε την αρχιτεκτονική κληρονομιά και τη διάσωσή της "πυλώνα ανάπτυξης".

    [34] Πειραματικό εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ

    19/9/2003 3:15:00 μμ

    Η δραματική πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ θα έχει αναχαιτιστεί σε μια δεκαετία, εκτιμούν οι επιστήμονες μετά τα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα από την εφαρμογή ενός πειραματικού εμβολίου κατά της ασθένειας αυτής. Όπως ανακοινώθηκε στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο για την ασθένεια που έγινε στο Ελσίνκι, το εμβόλιο αυτό δοκιμάζεται σε πειραματικό στάδιο σε περιορισμένο αριθμό ασθενών και αν επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα του στον περιορισμό της νόσου σε συνδυασμό πάντα με την απουσία παρενεργειών, τότε οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν τις μελέτες σε ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Στη συνέχεια, το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε άτομα με μικρή έκπτωση της μνήμης. Ο στόχος των ερευνητών είναι η μαζική εφαρμογή του εμβολίου στο γενικό πληθυσμό και όχι μόνο στους ασθενείς. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, το 6% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

    Ωφελεί η βιταμίνη Ε - Επιβαρυντική η υψηλή χοληστερίνη

    Τα ευχάριστα αυτά νέα ανακοίνωσαν την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, Μάγδα Τσολάκη, και η διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης και Ανοιας του ΝΙΜΤΣ, Παρασκευή Σακκά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου στις 21 Σεπτεμβρίου.

    Το εμβόλιο περιέχει αντισώματα του β-αμυλοειδούς, του υλικού εκείνου που επικάθεται σε εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα την εκδήλωση της νόσου.

    Σημαντικές εξελίξεις θα υπάρξουν στο μέλλον και στον τομέα της διάγνωσης, καθώς με τη μαγνητική τομογραφία ποζιτρονίων (PET) θα είναι εύκολος ο έγκαιρος εντοπισμός των αλλοιώσεων του εγκεφάλου πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας.

    Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο 48 μηχανήματα PET και κανένα στην Ελλάδα. Σε λίγο καιρό θα εγκατασταθεί ένα τέτοιο μηχάνημα σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο.

    Επίσης, στη συνέντευξη τονίστηκε ότι επιβαρυντικός παράγοντας για την εκδήλωση της ασθένειας Αλτσχάιμερ είναι η υψηλή χοληστερίνη, ενώ, αντίθετα, η βιταμίνη Ε και η μακροχρόνια χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και οιστρογόνων φαίνεται ότι προστατεύουν από την εκδήλωση της νόσου.

    [35] Στα κινέζικα η αυτοβιογραφία του Μπέκαμ

    19/9/2003 2:03:00 μμ

    Η αυτοβιογραφία του διεθνούς φήμης σταρ του ποδοσφαίρου Ντέηβιντ Μπέκαμ ''My Side'' μεταφράσθηκε και στη γλώσσα των μανδαρίνων και θα διατεθεί προς πώληση σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια τον ερχόμενο μήνα. Ο εκδοτικός οίκος του Πεκίνου, που έχει τα δικαιώματα κυκλοφορίας του βιβλίου, πήρε άδεια να κυκλοφορήσει στην κινεζική γλώσσα την αυτοβιογραφία του δημοφιλούς Βρετανού, η οποία κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "South China Mοrning Postο", οι εκδότες πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετάφραση του βιβλίου για τη μαύρη αγορά.

    Στην κορυφή οι πωλήσεις του βιβλίου

    Ο 28χρονος Μπέκαμ, που φέτος μεταπήδησε απο τη βρετανική ''Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ'' στην ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης, έχει πολλούς θαυμαστές στην Κίνα, όπου και εμφανίσθηκε με τη νέα ομάδα του στην διάρκεια του προγράμματος προετοιμασίας τον Αύγουστο.

    Η αγγλική έκδοση του βιβλίου, όπου περιγράφονται οι θρυλικοί καυγάδες του Μπέκαμ με τον προπονητή της Μάντσεστερ, σερ Αλεκ Φέργκιουσον, βρίσκεται ήδη στην κορυφή των πωλήσεων στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και σε άλλες ασιατικές πόλεις όπου ο Μπέκαμ έχει πολυάριθμους θαυμαστές.

    [36] Προσπάθησε να σαμποτάρει τον... ''σούπερ μάγο'' Μπλέιν!

    19/9/2003 1:51:00 μμ

    Ντέιβιντ Μπλέιν

    Ένας καθαριστής τζαμιών κατηγορείται από την αστυνομία ότι προσπάθησε να διακόψει την παροχή ύδατος του ''μάγου'' Ντέιβιντ Μπλέιν, ο οποίος σκοπεύει να περάσει 44 ημέρες χωρίς φαγητό μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί κρεμασμένο πάνω από τον Τάμεση. Ο Στέφεν Φλέντ, 38 χρόνων, κατηγορείται ότι επέδειξε προβληματική συμπεριφορά και προκάλεσε επικίνδυνες φθορές, καθώς σκαρφάλωσε κοντά στον κλωβό του Μπλέιν και προσπάθησε να κόψει τους σωλήνες νερού και τα καλώδια ηλεκτροδότησης που είναι συνδεδεμένα με αυτόν. Κατέβηκε μετά από 30 λεπτά. Οι Λονδρέζοι κάθε άλλο παρά συμπαραστέκονται στο εγχείρημα του Μπλέιν και εδώ και 10 ημέρες που ξεκίνησε την προσπάθειά του όποτε βρουν ευκαιρία τον αποδοκιμάζουν πετώντας... αυγά, μπαλάκια του γκολφ και πολλοί για να τον προκαλέσουν του επιδεικνύουν διάφορα φαγώσιμα που κρατούν! Στα τελευταία κατορθώματα του Μπλέιν περιλαμβάνεται ο ''ενταφιασμός'' του για μια εβδομάδα ενώ παρέμεινε χωμένος μέσα σε πάγο για τρεις ημέρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 September 2003 - 16:58:24 UTC