Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρυσοχοΐδης: ''Συσπειρωμένο το ΠΑΣΟΚ προχωρά στις εκλογές''
  • [02] Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Αμπελοκήπων
  • [03] Απεργούν οι καθηγητές από τη Δευτέρα
  • [04] Στη Σουηδία την Δευτέρα ο Γιάννος Παπαντωνίου
  • [05] Κατάσχεση επικίνδυνων τροφίμων στη Ρόδο
  • [06] Ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο Κ. Καραμανλής στην Ουκρανία
  • [07] Μπεγλίτης: ''Η Ε.Ε έχει κάνει διάβημα στην Τουρκία''
  • [08] Συνομιλίες Μπλερ-Αθνάρ στο Λονδίνο
  • [09] Σεισμική δόνηση στην Ισπανία
  • [10] Το Ισραήλ κατηγορεί τον Αραφάτ για την τρομοκρατία
  • [11] Αιματηρές συγκρούσεις στη Βολιβία
  • [12] Εκλογές στη Βαυαρία για τοπική κυβέρνηση
  • [13] Ο Σαντάμ θα συλληφθεί σε ένα μήνα, υποστηρίζει Κούρδος αξιωματούχος
  • [14] Οικονομικές μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη του Ιράκ
  • [15] Β΄Εθνική: Τέσσερα στα τέσσερα η Καλαμαριά
  • [16] Σκωτία: Απόλυτη η κυριαρχία της Ρέιντζερς
  • [17] Αγγλία: Πρώτη η Αρσεναλ
  • [18] Τουρκία: Γαλατασαράι-Φενερμπαχτσέ 2-2
  • [19] Ιταλία: Σκόνταψαν Ιντερ-Μίλαν
  • [20] Νίκη-πρωτιά για την Αϊντχόβεν στην Ολλανδία
  • [21] Πρώτος ο Παναθηναϊκός στο τουρνουά Βρσατς
  • [22] Ισοπαλία 2-2 στον αγώνα Καλλιθέα-Πανιώνιος

    [01] Χρυσοχοΐδης: ''Συσπειρωμένο το ΠΑΣΟΚ προχωρά στις εκλογές''

    21/9/2003 2:26:00 μμ

    Το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς τις εκλογές με ευρεία συσπείρωση στελεχών, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. "Θα πάμε όλοι μαζί -και ο κ. Λαλιώτης- για να κατακτήσουμε τον κοινό στόχο", αναφέρει. Παράλληλα, επικρίνει τη Νέα Δημοκρατία ότι "δεν έχει πρόταση και πρόγραμμα" και τονίζει πως "δεν δικαιούται να διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού, μάλιστα με τόσο επιθετικό τρόπο". "Η Ν.Δ έχει ένα ισχυρό πάθος για την εξουσία, ένα σύνδρομο εξουσίας, διότι πάσχει από στέρηση λόγω της πολυετούς απουσίας της", επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θεωρεί μια συνεχή διαδικασία την ανανέωση ιδεών και προσώπων, μια διαδικασία, όμως που δεν αγγίζει τον Κώστα Σημίτη.

    Θετική είναι και η προσέγγισή του για την προοπτική ενοποίησης του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου στην Κύπρο. "Θέλουμε το σοσιαλιστικό κίνημα στην Κύπρο να απλωθεί στις μάζες, θέλουμε να ενισχυθεί περαιτέρω η ΕΔΕΚ, συνεπώς η όποια προσπάθεια μιας πλατφόρμας ιδεολογικο-πολιτικής που θα αγκαλιάζει ευρύτερες μάζες, είναι θετική", υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    ''Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα''

    Σε ερώτηση πως κρίνει τις ανησυχίες κάποιων χωρών, για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι είναι "δικαιολογημένες οι όποιες ανησυχίες γιατί δεν γνωρίζουν το βάθος της δουλειάς που γίνεται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων" και διαβεβαιώνει, όχι μόνο ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, που είχε την ευθύνη τα τελευταία χρόνια για την προετοιμασία, αλλά και ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες, με τα λιγότερα προβλήματα και στον τομέα της εγκληματικότητας και στον τομέα της τρομοκρατίας. "Γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή υποδομή", αναφέρει και επισημαίνει ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή της προετοιμασίας της στον τομέα της ασφάλειας, συνεργάζεται με επτά μεγάλες χώρες, σε επίπεδο συμβουλευτικό, οι οποίες βοηθούν τη χώρα με τις εμπειρίες τους να οργανωθεί καλύτερα ο τομέας της ασφάλειας.

    "Θα πετύχουμε γιατί κάνουμε μια μεθοδική και συστηματική δουλειά. Όποιος δουλεύει πετυχαίνει", τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα επιτρέψει η Ελλάδα, κάποιες ολυμπιακές αποστολές να συνοδεύονται από δική τους ασφάλεια ή γενικά θα ανεχθεί ξένη αστυνομική παρουσία, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά.

    "Η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Να είστε βέβαιοι ότι κανείς τελικά δεν θα χρειαστεί να προβεί σε τέτοιου είδους κινήσεις. Θα έρθουν όλοι οι εκπρόσωποι των χωρών για να δουν ιδίοις όμμασιν τα μέτρα ασφαλείας και τότε θα πειστούν ότι δεν χρειάζεται οι ίδιοι να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    [02] Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Αμπελοκήπων

    21/9/2003 1:16:00 μμ

    Το "τρίγωνο του διαβόλου" στον κόμβο Αμπελοκήπων είναι από σήμερα παρελθόν καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, στο τμήμα της Μεσογείων από Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι Φειδιππίδου επιτρέπεται μόνο η άνοδος, η Φειδιππίδου έχει μονοδρομηθεί από Μεσογείων μέχρι Κηφισίας, προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ όσοι κατευθύνονται από την Αλεξάνδρας προς τη Μεσογείων, ακολουθούν την οδό Ζαχάρωφ που άλλαξε κατεύθυνση. Η στροφή από Βασιλίσσης Σοφίας προς Αλεξάνδρας απαγορεύεται. Τέλος, μεταφέρεται στη δεξιά πλευρά της Φειδιππίδου και της Μεσογείων η λωρίδα των λεωφορείων, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στις διαδρομές των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    [03] Απεργούν οι καθηγητές από τη Δευτέρα

    21/9/2003 12:13:00 μμ

    Παραμένει το αδιέξοδο στο μέτωπο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επ' αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους από τη Δευτερα αποφάσισαν οι Πανεπιστημιακοί, καθώς απορρίπτουν τις κυβερνητικές προτάσεις για το μισθολόγιό τους και εμμένουν σε αυξήσεις 20%. Τετραήμερη απεργία ξεκινούν από τη Δευτέρα και τα ΤΕΙ, εκπρόσωποι των οποίων θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομίας.

    [04] Στη Σουηδία την Δευτέρα ο Γιάννος Παπαντωνίου

    21/9/2003 7:08:00 μμ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος θα συναντηθεί με την ομόλογό του Λένι Μιορκλουντ με την οποία θα έχουν συζητήσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δυο χωρών. Ειδικότερα στην ατζέντα των δυο υπουργών περιλαμβάνονται η αμυντικοστρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Σουηδίας και η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας, ο ευρωστρατός και οι εξελίξεις στο Ιράκ. Ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί επίσης με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας, κ.κ. Εσκιλ Ερλανσον και Ουρμπαν Αλιν στο Κοινοβούλιο.

    [05] Κατάσχεση επικίνδυνων τροφίμων στη Ρόδο

    21/9/2003 2:09:00 μμ

    Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την αστυκτηνιατρική υπηρεσία της Ρόδου 120 τόνοι σάπιων κρεάτων και ψαριών ως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Τα τρόφιμα εντοπίστηκαν σε καταστήματα και ψυγεία της Ρόδου και της Καλύμνου. Επίσης ο αστυκτηνίατρος Ρόδου πραγματοποίησε ελέγχους σε 23 κυλικεία σχολείων. Από τους ελέγχους διπιστώθηκε, ότι σε τα 11 απ' αυτά πουλούσαν ακατάλληλα σάντουιτς, επανακατεψυγμένα παγωτά κι άλλου είδους επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών τρόφιμα.

    [06] Ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο Κ. Καραμανλής στην Ουκρανία

    21/9/2003 12:34:00 μμ

    Με την επίσκεψη στο χωριό Γιάλτα στις ακτές της Αζοφικής θάλασσας ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ουκρανία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Ο κ. Καραμανλής έγινε δεκτός από τους Ελληνες ομογενείς με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, τις οποίες οργάνωσαν 48 χωριά της περιοχής της Μαριούπολης. Απευθυνόμενος σε εκατοντάδες ομογενείς που είχαν συρρεύσει από τα γύρω χωριά, ο κ. Καραμανλής είπε ότι επέλεξε να βρεθεί στην εκδήλωση γιατί ήθελε να είναι κοντά στους Ελληνες.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη ότι οι Ελληνες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θέλουν να μεταδώσουν το μήνυμα προς όλο τον κόσμο, της ειρήνης και της συνεργασίας, που ήταν και παραμένει το όραμα του ελληνισμού.

    Καταλήγοντας διαβεβαίωσε τους Ελληνες της διασποράς πως ''θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας για να μην σας απογοητεύσουμε ξανά''.

    Ο κ. Καραμανλής που επιστρέφει το απόγευμα στην Αθήνα, συνοδευόταν από τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον βουλευτή Πέτρο Μολυβιάτη και άλλους.

    [07] Μπεγλίτης: ''Η Ε.Ε έχει κάνει διάβημα στην Τουρκία''

    21/9/2003 12:22:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προβεί ήδη σε διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα για το θέμα της υπογραφής της λεγομένης συμφωνίας πλαισίου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα, δήλωσε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης σημείωσε πως πρόκειται για "ένα διάβημα σε υψηλούς τόνους. Αυτή η ενέργεια της Τουρκίας θα συμπεριληφθεί στην αξιολογητική έκθεση της Επιτροπής, την οποία αναμένουμε το Νοέμβριο".

    Ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επαφές του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ και ειδικά στη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ.

    Ο κ. Παπανδρέου, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων και αλλαγών επί του σχεδίου Ανάν και πρόσθεσε ότι ο πολιτικός προϊστάμενος του εξήγησε αποτελεσματικά γιατί θα πρέπει να γίνουν αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Μπεγλίτης επισήμανε πως η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ως του πλαισίου μέσα στο οποίο θα επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα, αλλά και το σχέδιο Ανάν ως βάση για τη λύση.

    [08] Συνομιλίες Μπλερ-Αθνάρ στο Λονδίνο

    21/9/2003 5:50:00 μμ

    Στην Βρετανία βρίσκεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ όπου αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ στην εξοχική κατοικία του τελευταίου, στο Τσέκερς, βορειοδυτικά του Λονδίνου. Η συνάντηση γίνεται μία ημέρα μετά, την μίνι συνάντηση κορυφής που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός, με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Βερολίνο. Οι συνομιλίες Μπλερ-Αθνάρ αναμένεται να καλύψουν πολλά θέματα όπως το Μεσανατολικό, το Αφγανιστάν, την ευρωπαϊκή άμυνα, το Ιράκ, τα οποία συζητήθηκαν στο Βερολίνο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, που χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση, στην οποία δεν είχε προσκληθεί ο Αθνάρ, ''θετική, παραγωγική και χρήσιμη''.

    Αντίθετα ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζει ότι στο Βερολίνο ο Τόνι Μπλερ υπέστη μία ψυχρολουσία, καθώς προσπάθησε ματαίως να προσεγγίσει τις απόψεις των Αμερικανών από τη μία πλευρά και των Γαλλων και Γερμανών από την άλλη στο θέμα του Ιράκ.

    Από την πλευρά της η φιλελεύθερη εφημερίδα Ελ Μούντο γράφει σήμερα ότι ο τόνι Μπλερ οφείλει ''να δώσει στον Αθνάρ εξηγήσεις'' κατηγορώντας το βρετανό πρωθυπουργό ότι ''στρέφεται προς την πλευρά της 'γηραιάς Ευρώπης' εις βάρος της Ισπανίας''.

    ''Ο Αθνάρ και μαζί του η Ισπανία θα πληρώσει, τουλάχιστον όσον αφορά τη θέση της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένα τίμημα για τη στάση της σε σχέση με τον πόλεμο (στο Ιράκ) και επίσης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές διεργασίες'', γράφει από την πλευρά της η κεντροαριστερή Ελ Παΐς.

    Μετά το Λονδίνο ο Αθνάρ πρόκειται να μεταβεί για πέντε ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα μετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    [09] Σεισμική δόνηση στην Ισπανία

    21/9/2003 3:17:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Βαλένθια, αλλά όπως ανακοίνωσαν οι αρχές δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Είναι η δεύτερη σεισμική δόνηση που σημειώνεται στη Βαλένθια τις τελευταίες πέντε ημέρες. Το επίκεντρο του προηγούμενου σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων ανατολικά της Βαλένθια, στη Μεσόγειο.

    [10] Το Ισραήλ κατηγορεί τον Αραφάτ για την τρομοκρατία

    21/9/2003 1:08:00 μμ

    Την ευθύνη για την τρομοκρατία την έχει ο Γιάσερ Αραφάτ και δεν πρέπει να γλιτώσει τα αντίποινα, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον για το Μεσανατολικό. Οπως υποστήριξε ο Ολμέρτ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει λογαριασμό και όχι να επωφεληθεί από την ''ασυλία'' και να γλιτώσει τα αντίποινα. Υποστήριξε εξάλλου ότι ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ότι ''ο Αραφάτ μπλοκάρει'' τη διαδικασία ειρήνευσης και ότι ''σαμποτάρισε'' το έργο του πρώην πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Αραφάτ είναι εκλεγμένος από το λαό, δηλώνει ο Παλαιστίνιος υπ. Πληροφοριών

    Ο Ολμέρτ είναι στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και θεωρείται εκ των εμπνευστών της απόφασης που έλαβε το Ισραήλ να εκδιώξει τον Αραφάτ.

    Στη διάσκεψη μετείχε και ο υπουργός Πληροφοριών της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Ναμπίλ Αμπίλ, ο οποίος είπε, στο περιθώριο των εργασιών, ότι ο Γιάσερ Αραφάτ ''είναι πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό'' και ότι ''δεν δίνει αυτός διαταγές να σκοτώνουν παιδιά'' ενώ τόνισε ότι θα πρέπει ''να σταματήσει αυτή η προπαγάνδα''.

    Το Ισραήλ πρέπει να πάψει ''να ανακατεύεται στις παλαιστινιακές υποθέσεις'', τόνισε ο Αμπίλ και κάλεσε τις δύο πλευρές να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας νέας εκεχειρίας.

    Ο Ολμέρτ ωστόσο απέρριψε αυτήν την πρόταση χαρακτηρίζοντας την ''στρατήγημα''.

    Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ αναχώρησε το πρωί για τη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο πρόγραμμα του Σιλβάν Σαλόμ υπάρχουν περίπου 30 συναντήσεις, όπως δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Γιάκι Νταγιάν, συνεργάτης του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών. Ο Σαλόμ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Τυνησίας, του Μαρόκου και άλλων αραβικών χωρών, όπως επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών του Πακιστάν και του Αφγανιστάν στο πλαίσιο ενός φόρουμ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Διαδήλωση Ισραηλινών στο Τελ Αβίβ

    Χιλιάδες Ισραηλινοί πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου, πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ με αίτημα τον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και μέλη του ειρηνιστικού κινήματος "Ειρήνη Τώρα", διέσχισαν την απόσταση μεταξύ της Πλατείας Ραμπίν και του υπουργείου Αμυνας, κρατώντας δαδιά και πανό στα οποία διακρίνονταν συνθήματα όπως: "Τερματείστε την κατοχή" και "Φύγετε από τα εδάφη για να σωθεί η χώρα". Στους συγκεντρωμένους μίλησαν βουλευτές του Εργατικού κόμματος της αντιπολίτευσης και του Μερέτζ που κάλεσαν τον Αριέλ Σαρόν να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον ότι φοβάται την ειρήνη.

    [11] Αιματηρές συγκρούσεις στη Βολιβία

    21/9/2003 10:54:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις μεταξύ χωρικών και αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή Βαρισάτα της Βολιβίας που απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λα Παζ. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι στρατιώτες προσπάθησαν να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι χωρικοί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να εξάγει το φυσικό αέριο της Βολιβίας μέσω της Χιλής. Τέσσερις διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών. Ενας στρατιώτης που είχε πυροβοληθεί στο λαιμό πέθανε μέσα στο αυτοκίνητο ενός τηλεοπτικού συνεργείου που προσφέρθηκε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Η διαδήλωση είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει η κυκλοφορία σε πέντε επαρχίες στα βορειοανατολικά της χώρας.

    [12] Εκλογές στη Βαυαρία για τοπική κυβέρνηση

    21/9/2003 7:48:00 μμ

    Εννέα εκατομμύρια Βαυαροί προσήλθαν την Κυριακή, στις κάλπες για να αναδείξουν την νέα τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου τους. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η Χριστιανο-Κοινωνική Ενωση (CSU) του Εντμουντ Στόιμπερ συγκεντρώνει το 61,5% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στο 19%. Το εύρος της νίκης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και για τα σχέδια του Εντμουντ Στόιμπερ να διεκδικήσει και πάλι την καγκελαρία στις εκλογές του 2006 από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, από τον οποίο είχε ηττηθεί το 2002.

    [13] Ο Σαντάμ θα συλληφθεί σε ένα μήνα, υποστηρίζει Κούρδος αξιωματούχος

    21/9/2003 3:45:00 μμ

    Η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν (PUK) πιστεύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα συλληφθεί σε ένα μήνα, όπως δήλωσε ο Αντέλ Μουράντ, ένας από τους τρεις εκπροσώπους του ηγέτη του κόμματος Τζαλάλ Ταλαμπανί. Σύμφωνα με τον Μουράντ, οι Κούρδοι δεν πρόκειται να παραδώσουν τον Σαντάμ αμέσως στους Αμερικανούς εάν τον συλλάβουν, όπως έκαναν με τον πρώην αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν.

    Πρώτα, είπε, θα τον μεταφέρουν στη Σουλεϊμανίγια "για να τον δείξουμε στον κόσμο ώστε να μπορεί να κοιμάται πάλι ήσυχα, διότι μόνον τότε θα πιστέψει ότι έχει πράγματι συλληφθεί".

    Ο Μουράντ είπε ακόμα ότι πριν από δύο εβδομάδες ο αμερικανικός στρατός είχε αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες ότι ο ανατραπείς δικτάτορας βρισκόταν στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, αλλά τους ξέφυγε την τελευταία στιγμή.

    "Εστειλαν 22 ελικόπτερα και εκείνος κατάλαβε και κατάφερε να ξεφύγει", είπε και πρόσθεσε: "Αν τον άφηναν σε μας, θα τον είχαμε πιάσει με δέκα πεσμέργκα (Κούρδους μαχητές)". Ο Μουράντ εκπροσωπεί συχνά τον Ταλαμπανί στις συνεδριάσεις του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ.

    [14] Οικονομικές μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη του Ιράκ

    21/9/2003 7:57:00 μμ

    Σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων με βασικότερη τη δυνατότητα των ξένων επενδυτών να ελέγχουν σε ποσοστό 100% μια ιρακινή επιχείρηση με εξαίρεση τον πετρελαϊκό τομέα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, Κάμελ αλ Κίλανι στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Οικονομικών ''οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον''. Την ικανοποιήση του για την ανακοίνωση των μεταρρθμίσεων εξέφρασε, ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Χορστ Κέλερ. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής καθορισμού της πολιτικής του ΔΝΤ στο Ντουμπάι ο Κέλερ είπε " Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός", πρόσθεσε όμως σύντομα πρέπει να δει και την ανάλογη ανακοίνωση.

    ''Σημαντικό βήμα''

    ''Οι μεταρρυθμίσεις θα προωθήσουν σημαντικά τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας ελεύθερης και ανοικτής οικονομίας της αγοράς στο Ιράκ, θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα επιταχύνουν την επανένταξη του Ιράκ στη διεθνή οικονομία'', αναφέρεται σε δήλωση του αλ Κίλανι.

    Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα βάλουν τέλος στην 30χρονη μονοπωλιακή κυριαρχία του κρατικού τομέα στο Ιράκ υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν. Με βάση τα νέα μέτρα, οι ξένες τράπεζες θα μπορούν να εξαγοράζουν τοπικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και να έχουν πλήρη ανεξαρτησία από την κεντρική τράπεζα. Ο Τζο Σάμπα, υπεύθυνος της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Ιράκ, χαρακτήρισε τις προτάσεις ''σημαντικό βήμα'' για να εξασφαλίσει το Ιράκ επενδύσεις και ξένα κεφάλαια.

    [15] Β΄Εθνική: Τέσσερα στα τέσσερα η Καλαμαριά

    21/9/2003 7:38:00 μμ

    Εντυπωσιακή η Καλαμαριά πέρασε από την Πάτρα με νίκη επί της Παναχαϊκής με 1-0 κάνοντας το 4χ4 στο πρωτάθλημα της β΄Εθνικής. Μόνος του στη δεύτερη θέση ο Λεβαδειακός που έκανε το διπλό στο Περιστέρι επί του Ατρόμητου Αθηνών. Στην Κέρκυρα η τοπική ομάδα επιβλήθηκε του Πανσεραϊκού με 2-1. Στα Γιάννενα ο ΠΑΣ πραγματοποιώντας άσχημη εμφάνιση γνώρισε την ήττα από τον Φωστήρα με 2-0.

    Τα αποτελέσματα αναλυτικά

    Σε αγώνες για την 4η ημέρα του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ατρόμητος Αθηνών-Λεβαδειακός 0-1

    Παναχαϊκή-Απόλλων Καλαμαριάς 0-1

    Γιάννινα-Φωστήρας 0-2

    Εργοτέλης-Απόλλων Αθηνών 1-0

    Καλαμάτα-Κασσάνδρα 0-0

    Κέρκυρα-Πανσερραϊκός 2-1

    Νίκη Βόλου-Ποσειδών Νέων Πόρων 3-2

    Εθνικός Αστέρας-Πατραϊκός 1-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4αγ): Καλαμαριά 12, Λεβαδειακός 10, Πανσερραϊκός 7, Κέρκυρα 7, Φωστήρας 7 -3αγ, Εργοτέλης 6, Κασσάνδρα 5, Καλαμάτα 5, ΠΑΣ Γιάννενα 4, Ατρόμητος 3 -3αγ, Πατραϊκός 3, Εθνικός Αστέρας 3, Νίκη Βόλου 3 -2αγ, Απόλλων 2, Ποσειδών Πόρων 2, Παναχαϊκή 1.

    [16] Σκωτία: Απόλυτη η κυριαρχία της Ρέιντζερς

    21/9/2003 7:29:00 μμ

    Το 6 στα 6 πέτυχε για το πρωτάθλημα Σκωτίας η Ρέιντζερς. Η προσεχής αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ, επικράτησε εύκολα στο Εδιμβούργο 4-0 της Χαρτς και φυσικά παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας με 18 βαθμούς, έναντι 16 της Σέλτικ. Δύο γκολ για τους «διαμαρτυρόμενους πέτυχε ο Σότα Αρβελάτζε, στο 45΄ και στο 73΄, και άλλα δύο ο Πέτερ Λόβενκραντς, στο 51΄ και στο 89΄. Ο Αλεξ ΜακΛις παρέταξε τους: Κλος, Ρος, Μπεργκ, Μπολ, Καπούτσο, Αρτέτα, Κιζανισβίλι, Αρβελάτζε, Μολς (75΄ Οστενσταντ), Λόβενκραντς, Εμερσον.

    [17] Αγγλία: Πρώτη η Αρσεναλ

    21/9/2003 8:12:00 μμ

    Την πρώτη της νίκη στο φετινό πρωτάθλημα πέτυχε σήμερα η Μίντλεσμπρο. Η ομάδα του Στιβ ΜακΛάρεν επικράτησε της Εβερτον με 1-0 χάρη σε γκολ του Τζομπ στο 6ο λεπτό και ξεκόλλησε από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Στα άλλα παιχνίδια, εντυπωσιακή η Τσέλσι πέρασε νικηφόρα από την Γουλβς με 5-0, ενώ η Μπέρμιγχαμ έκανε τη μεγάλη έκπληξη με τη νίκη της επί της Λιντς με 2-0. Στο μεγάλο ντέρμπι της ημέρας Μάντσεστερ Γ. και Αρσεναλ αναδήχθηκαν ισόπαλες με 0-0.

    Τα αποτελέσματα αναλυτικά

    Σε αγώνες για την 6η ημέρα της πρέμιερ λιγκ σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Γουλβς-Τσέλσι 0-5

    Αστον Βίλα-Τσάρλτον 2-1

    Φούλαμ-Μάντσεστερ Σίτι 2-2

    Λιντς-Μπέρμιγχαμ 0-2

    Λίβερπουλ-Λέστερ 2-1

    Νιούκαστλ-Μπόλτον 0-0

    Πόρτσμουθ-Μπλάκμπερν 1-2

    Τότεναμ-Σαουθάμπτον 1-3

    Μίντλεσμπρο-Εβερτον 1-0

    Μάντσεστερ Γ.-Αρσεναλ 21/9

    Βαθμολογία (Σε 6αγ): Αρσεναλ 14, Τσέλσι 13-5αγ, Μάντσεστερ Γ. 13, Σαουθάμπτον 12, Μάντσεστερ Σίτι 11, Λίβερπουλ 11, Μπέρμιγχαμ 11-5αγ...

    [18] Τουρκία: Γαλατασαράι-Φενερμπαχτσέ 2-2

    21/9/2003 6:37:00 μμ

    Ισόπαλο 2-2 έληξε το ντέρμπι της 6ης ημέρας του τουρκικού πρωταθλήματος, ανάμεσα στη Γαλατασαράι και την Φενερμπαχτσέ. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, και στις δύο περιπτώσεις όμως αντέδρασε... ακαριαία και διέσωσε το βαθμό της ισοπαλίας. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 45΄ με τον Κεμάλ, αλλά στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Αρίφ έκανε το 1-1. Ο Πιερ Φαν Χόιντονκ έδωσε ξανά το προβάδισμα στη Φενέρ στο 50΄, όμως ένα λεπτό αργότερα ο Χακάν Σουκούρ διαμόρφωσε το τελικό 2-2. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η ομάδα του Φατίχ Τερίμ βρίσκεται στην έκτη θέση με 11 βαθμούς.

    [19] Ιταλία: Σκόνταψαν Ιντερ-Μίλαν

    21/9/2003 6:27:00 μμ

    Για μία ακόμη φορά ο Ζήσης Βρύζας αποδέχτηκε δήμιος της Μίλαν. Ο Ελληνας επιθετικός με γκολ που πέτυχε στο 31ο λεπτό ισοφάρισε το γκολ του Γκατούζο στο 20΄ και έδωσε στην Περούτζια τον βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στην ομάδα του Κάρλο Αντσελότι που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 73΄ λόγω αποβολής του Αμπροσίνι. Στα υπόλοιπα ματς ξεχώρισε το... αγγλικό σκορ στον αγώνα της Μπρέσια με την Ρετζίνα (4-4), η ισοπαλία της Ιντερ και της Σαμπντόρια (0-0) στο "Μεάτσα" όπως και η μεγάλη εκτός έδρας νίκη της Πάρμα στο "Ολύμπικο" επί της Λάτσιο με 3-2.

    Τα αποτελέσματα αναλυτικά

    Σε αγώνες για την 3η ημέρα του καμπιονάτο, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Σιένα-Εμπολι 4-0

    Ανκόνα-Μόντενα 1-1

    Μπολόνια-Ουντινέζε 2-0

    Μπρέσια-Ρετζίνα 4-4

    Ιντερ-Σαμπντόρια 0-0

    Λάτσιο-Πάρμα 2-3

    Λέτσε-Κιέβο 1-2

    Περούτζια-Μίλαν 1-1

    Γιουβέντους-Ρόμα 21/9

    Βαθμολογία (σε 2 αγώνες) Μίλαν 7, Ιντερ 7, Πάρμα 7, Ρόμα 6-2αγ, Γιουβέντους 6-2αγ, Λάτσιο 6...

    [20] Νίκη-πρωτιά για την Αϊντχόβεν στην Ολλανδία

    21/9/2003 6:12:00 μμ

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε η αντίπαλος της ΑΕΚ, Αϊντχόβεν για την 5η ημέρα του ολλανδικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Χίντινγκ επικράτησε στο ντέρμπι της αγωνιστικής εκτός έδρας της Φέγενορντ με 3-1 χάρη σε δύο γκολ του Ματέγια Κέζμαν (7΄, 55΄) και ένα γκολ του Γιαν Φένεγκορ οφ Χέσελινκ (74΄) παρουσία 41.000 θεατών. Για την Φέγενορντ ισοφάρισε προσωρινά ο Μπουφέλ στο 20΄. Σοκ ήττα για τον Αγιαξ. Η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν ηττήθηκε στην έδρα της Μπρέντα από την ομώνυμη ομάδα με 4-2 και παρέμεινε στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα ένα βαθμό πίσω από την Αϊντχόβεν.

    Τα αποτελέσματα αναλυτικά

    Σε αγώνες για την 5η ημέρα του ολλανδικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Φόλενταμ-Ναϊμέγκεν 2-3

    Βίλεμ-Τσβόλε 2-1

    Ντεν Χααγκ-Ρούζενταλ 1-2

    Αλκμααρ-Χέρενβεν 3-1

    Βίτεσε-Ρόντα 1-1

    Τβέντε-Βάαλβικ 2-1

    Φέγενορντ-Αϊντχόβεν 1-3

    Γκρόνινγκεν-Ουτρέχτη 1-1

    Μπρέντα-Αγιαξ 4-2

    Βαθμολογία (σε 5 αγώνες): Αϊντχόβεν 13, Αγιαξ 12, Αλκμααρ 10, Βίλεμ 10, Βάαλβικ 9, Ναϊμέγκεν 9, Χέρενβεν 9...

    [21] Πρώτος ο Παναθηναϊκός στο τουρνουά Βρσατς

    21/9/2003 10:36:00 πμ

    Αήττητος ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις του στο τουρνουά του Βρσατς ο Παναθηναϊκός επικρατώντας στον τελικό του Αμαρουσίου με 86-76. Ο πρωταθλητής Ελλάδας προηγήθηκε χάρη σε ξέσπασμα των Καλαϊτζή και Μπατίστ στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου, 54-41 στο 24'. Το Μαρούσι πλησίαζε στους -4, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πάρει το προβάδισμα. Η αναμέτρηση τελείωσε ουσιαστικά στο 33', όταν ο βοηθός του Παναγιώτη Γιαννάκη, Γιώργος Μπογατσιώτης, αποβλήθηκε με τεχνική ποινή, διαμαρτυρόμενος έντονα για τα σφυρίγματα των διαιτητών.

    Σε αυτό το σημείο ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τον εκνευρισμό των παικτών του Αμαρουσίου, ξέφυγε με 80-64 και στον εναπομείναντα χρόνο το Μαρούσι κατάφερε απλώς να μειώσει στους -10.

    ΜVP του τουρνουά αναδείχτηκε ο Μπατίστ. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Παρτιζάν Βελιγραδίου επικρατώντας της Χέμοφαρμ με 94-83 στον μικρό τελικό.

    [22] Ισοπαλία 2-2 στον αγώνα Καλλιθέα-Πανιώνιος

    Πηγή: ΑΠΕ 21/9/2003 10:11:00 πμ

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Καλλιθέα και Πανιώνιος στον αγώνα για την 4η ημέρα της Α' Εθνικής, οι οποίες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 με τους "νεοσμυρνιώτες" να παίρνουν δύο φορές το προβάδισμα και τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν εις διπλούν, με τον Νταμιάνοβιτς να δίνει τη λύτρωση οκτώ λεπτά πριν το τέλος. Ο Πανιώνιος μετά τον εντυπωσιακό συνδυασμό του Τζωρτζιόπουλου με τον Παρόντι, ο τελευταίος βρέθηκε μόνος στο ύψος του πέναλτι και με δεξί πλασέ δεν δυσκολεύτηκε ν' ανοίξει το σκορ στο 21ο λεπτό της συνάντησης. Το γκολ αυτό... αφύπνισε τους γηπεδούχους, οι οποίοι στο 29' έφτασαν κοντά στην ισοφάριση, όταν ο Γκέκας σούταρε από κοντά, ο Κωστάκης πεσμένος κάτω βρήκε τη μπάλα με τα χέρια πριν αυτή καταλήξει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του δεύτερου.

    Ο Κωστάκης στο 33' έδιωξε ενστικτωδώς τη μπάλα από το σουτ του Νταμιάνοβιτς, όμως ένα λεπτό αργότερα, οι προσπάθειες των παικτών της Καλλιθέας μεταφράστηκε τελικά σε γκολ. "Δράστης" ο Γκέκας, ο οποίος πήρε το "ριμπάουντ" από τις κόντρες στην άμυνα του Πανιωνίου και με δεξί σουτ έφερε το ματς στα ίσα για τους γηπεδούχους.

    Στην πρώτη του επίθεση στο β' ημίχρονο, ο Πανιώνιος μπόρεσε για δεύτερη φορά να πάρει κεφάλι στο σκορ, όταν από το συρτό σουτ του Σμίλιανιτς έξω από την περιοχή, η μπάλα κατέληξε στη δεξιά γωνία του Σουλογάνη (1-2) στο 60'.

    Οι γηπεδούχοι, οκτώ λεπτά πριν την ολοκλήρωση του αγώνα, έφτασαν στην ισοφάριση, όταν ο Νταμιάνοβιτς με δεξί βολέ παραβίασε την εστία του Κωστάκη, διαμορφώνοντας το τελικό 2-2.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Καμινάρης

    ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: Γόγολος, Παρόντι, Ραγκουέλ, Γκεοργκίεφ, Πίνο

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σουλογάνης, Νταμπρόφσκι, Μπασκάκης (62' Πέτκοβιτς), Γόγολος, Ντραγκίσεβιτς, Κουλακιώτης (65' Σκαρμούτσος), Τάτσης, Κυριάκος (81' Σάριτς), Γκεοργκίεφ, Γκέκας, Νταμιάνοβιτς.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Κωστάκης, Γιαννόπουλος, Τζιωρτζιόπουλος, Βλτσεκ, Τοτ, Παρόντι (67' Πίνο), Λιολίδης (88' Χασιώτης), Σμίλιανιτς, Κόντης (46' Μαγιέφσκι), Ραγκουέλ, Τζουλιάνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 September 2003 - 19:55:59 UTC