Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί τάπητος το σχέδιο νόμου για τις δασικές εκτάσεις
  • [02] Θανατηφόρο τροχαίο στη γέφυρα Ροσινιόλ
  • [03] Επαφές Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνέλευσης του ΟΗΕ
  • [04] Διυπουργική για την ολυμπιακή προετοιμασία
  • [05] Επίσκεψη του Ούγγρου προέδρου της Δημοκρατίας
  • [06] Νέες τουρκικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών
  • [07] ''Η 17Ν σκότωνε για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της''
  • [08] Καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν τη νότια Γαλλία
  • [09] ΗΠΑ: Εισβολή 17χρονου ενόπλου σε σχολείο
  • [10] Τρεις Ιρακινοί νεκροί σε αμερικανική επιχείρηση στη Φαλούτζα

    [01] Επί τάπητος το σχέδιο νόμου για τις δασικές εκτάσεις

    23/9/2003 11:09:00 πμ

    Τις λεπτομέρειες του νέου, τροποποιημένου κειμένου του σχεδίου νόμου για τα δάση, συζητούν σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη. Από τα βασικού ενδιαφέροντος σημεία του είναι ο χαρακτηρισμός και αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, η αντιμετώπιση των καταπατήσεων και των αυθαιρέτων κτισμάτων, καθώς και η μεταχείριση των διαφόρων οικοδομικών συνεταιρισμών, που έχουν προβεί στην αγορά εκτάσεων που χαρακτηρίζονται ως δασικές. Εν τω μεταξύ, πάνω από 260 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για ένταξη στο σχέδιο πόλης, αφού ολοκληρώνονται άμεσα οι πολεοδομικές μελέτες.

    ''Νομιμοποίηση μόνο με την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης''

    Πρόκειται για περιοχές εντός των οποίων υπάρχει σημαντικός αριθμός αυθαιρέτων που θα μπορούν να συνδεθούν σε πρώτη φάση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

    Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 134 πολεοδομικές μελέτες επέκτασης σχεδίου πόλεως σε συνολική επιφανεια 88.287 στρεμμάτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς που κατέχουν εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές να τις ανταλλάξουν με μη δασικές ώστε να είναι οικοδομήσιμες.

    Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ωστόσο αντιδρά στις νέες ρυθμίσεις και χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό και επικίνδυνο το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα αυθαίρετα, υποστηρίζοντας ότι δεν επιλύει σε βάθος τα προβλήματα της δόμησης.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή διευκρίνισε ότι οι πρόσφατες νοθετικές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα αποτελούν διευκόλυνση σε ορισμένες κατηγορίες που είναι εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου μόνον αν είναι κύρια κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά, συν 30 τετραγωνικά ανά άτομο αν είναι πολύτεκνη οικογένεια.

    "Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει αυτή η διευκόλυνση, διότι δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά ανάγκες το αυθαίρετο το οποίο έχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως το φως και το νερό δεν σημαίνει νομιμοποίηση. Η νομιμοποίηση θα γίνει με την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης, είναι οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και αυτές θα ακολουθηθούν" εξήγησε η κ. Παπανδρέου η οποία ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα αποσταλεί στα πολεοδομικά γραφεία των δήμων και των νομαρχιών η εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την παροχή ρεύματος και νερού, αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Η ηλεκροδότηση των αυθαιρέτων θα γίνει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και αφού θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις. Χρονικά προσδιορίζονται προς το τέλος του χρόνου.

    Χθες στην περιοχή του Κηφισού ποταμού, στα όρια του δήμου Αχαρνών, τα συνεργεία της περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησαν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Πρόκειται για κτίσματα στην περιοχή της ζώνης προστασίας του Κηφισού για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης. Ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Αττικής Μιχάλης Κυριακίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η περιφέρεια παραμένει αμετακίνητη στο στόχο που έχει θέσει για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ζώνες προστασίας, δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες περιοχές κ.α.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 FM, ΑΠΕ

    [02] Θανατηφόρο τροχαίο στη γέφυρα Ροσινιόλ

    23/9/2003 10:42:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας νεκρός, ο Παναγιώτης Φραγκάκης του Δημητρίου, 21 ετών και τρεις τραυματίες, από τους οποίους ο ένας σοβαρά, είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, που έγινε, λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, στη γέφυρα Ροσινιόλ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο, που κινούταν στο ρεύμα προς Λαμία, ξέφυγε από την πορεία του, προσέκρουσε στη διαχωριστική νησίδα και σε κολώνα φωτισμού και ανατράπηκε στο αντίθετο ρεύμα. Συνεργεία της Πυροσβεστικής, που έφθασαν αμέσως στο σημείο, για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες, εκτός από τον άτυχο 21χρονο, ανέσυραν σοβαρά τραυματισμένο τον οδηγό του ΙΧ, Δημήτρη Καραφωτιά, επίσης 21 ετών και ελαφρά τραυματισμένα ακόμη δυο άτομα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Τροχαίας, το δυστύχημα οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα.

    [03] Επαφές Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνέλευσης του ΟΗΕ

    23/9/2003 9:15:00 πμ

    Επαφές με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς επίσης και με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράκ, το Ισραήλ, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Μαλαισία, θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, για την οποία αναχωρεί αύριο. Οι εργασίες της Συνέλευσης άρχισαν σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Παπανδρέου, τόσο με τον κ. Ανάν όσο και με τον Κόλιν Πάουελ θα βρεθεί το Κυπριακό, η κατάσταση στο Ιράκ, αλλά και το θέμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    [04] Διυπουργική για την ολυμπιακή προετοιμασία

    23/9/2003 9:01:00 πμ

    Ο κ. Σημίτης θα προεδρεύσει στις 12 το μεσημέρι διυπουργικής επιτροπής για την ολυμπιακή προετοιμασία. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε χθες από την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, για μια σειρά από θέματα που αφορούν τους παραολυμπιακούς αγώνες, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να γίνει η Αθήνα μια φιλική πόλη για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και θέματα που έχουν σχέση με τα οικονομικά μεγέθη των αγώνων.

    [05] Επίσκεψη του Ούγγρου προέδρου της Δημοκρατίας

    23/9/2003 8:37:00 πμ

    Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας Φέρενς Μάντλ. Ο υψηλός προσκεκλημένος θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Κωστή Στεφανόπουλο, λίγο πριν τις 11 το πρωί και ακολούθως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και το βράδυ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [06] Νέες τουρκικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών

    23/9/2003 8:17:00 πμ

    Εννέα σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν χθες σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε τέσσερις παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου στο Κεντρικό Αιγαίο και ανατολικά της Ρόδου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα 26 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε τρεις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    [07] ''Η 17Ν σκότωνε για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της''

    23/9/2003 10:38:00 πμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής κ. Νίκου Λίβου για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά, όπου δολοφονήθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν στις 14 /7/1992 συνεχίζεται η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Ο κ. Λίβος στην αγόρευσή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η 17 Νοέμβρη λειτουργούσε ως τιμωρός, λέγοντας χαρακτηριστικά: ''δεν σκότωνε για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της''.

    Ο κ. Λίβος ζήτησε επίσης από τους δικαστές να αξιολογήσουν κατά την έκδοση της απόφασής τους την απαξία της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων με τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν.

    ''Με την απόφασή σας μην θεωρήσετε τη δολοφονία αυτή σαν να την έκανε ο Κοεμτζής. Γιατί έτσι θα την πιστώσετε με ένα ηθικό κεφάλαιο και δεν θα καταλάβετε την απαξία αυτής της συμπεριφοράς''.

    [08] Καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν τη νότια Γαλλία

    23/9/2003 10:15:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη νότια Γαλλία είχαν ως συνέπεια να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα, που πνίγηκε πέφτοντας σε κανάλι. Στους δρόμους της κοινότητας Λουνέλ, που έχει αποκλεισθεί, το ύψος των νερών ξεπερνά το ένα μέτρο, με συνέπεια να είναι αδύνατη η πρόσβαση στην περιοχή. Σοβαρά προβλήματα λόγω πλημμύρων αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές γύρω από το Μονπελιέ, όπου έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών. Στην περιοχή Νιμ, 500 παιδιά υποχρεώθηκαν να διανυκτερεύσουν στα σχολεία τους, διότι οι διευθυντές τους έκριναν ότι θα ήταν επικίνδυνο να επιτραπεί στα παιδιά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της θεομηνίας.

    [09] ΗΠΑ: Εισβολή 17χρονου ενόπλου σε σχολείο

    23/9/2003 9:45:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αστυνομικοί της ειδικής ομάδας επέμβασης τραυμάτισαν χθες έναν 17χρονο νεαρό, ο οποίος εισέβαλλε κραδαίνοντας όπλο σε σχολείο των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Το επεισόδιο έγινε στο σχολείο Λιούις και Κλαρκ, στο Σποκέιν, της πολιτείας Ουάσινγκτον. Η αστυνομία απομάκρυνε αμέσως από το σχολείο τους 2000 μαθητές, καθώς υπήρξαν φόβοι ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί το μακελειό, που σημειώθηκε το 1999, στο Λύκειο Κολουμπάιν, του Κολοράντο, όπου δύο μαθητές είχαν σκοτώσει 13 ανθρώπους προτού αυτοκτονήσουν και οι ίδιοι. Τα κίνητρα του νεαρού παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ κατά την επιχείρηση της αστυνομίας δεν υπήρξαν άλλοι τραυματισμοί.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 17χρονος μαθητής εισέβαλε στο εργαστήριο χημείας του λυκείου κρατώντας ένα ημιαυτόματο των 9 χιλιοστών. Ύστερα από μία βολή στον τοίχο, ο νεαρός διέταξε τους άλλους μαθητές και τον καθηγητή τους να βγούν από την αίθουσα.

    Αμέσως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον οπλισμένο μαθητή και στην αστυνομία, η οποία αποφάσισε να δράσει όταν αυτός άρχισε να γίνεται επιθετικός.

    Μετά τον τραυματισμό του, ο μαθητής οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η κατάστασή του.

    Κανείς άλλος δεν τραυματίσθηκε.

    [10] Τρεις Ιρακινοί νεκροί σε αμερικανική επιχείρηση στη Φαλούτζα

    23/9/2003 8:32:00 μμ

    Τρεις Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά στη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής τη νύχτα σε δύο κατοικίες βόρεια της πόλης Φαλούτζα, 50 χλμ δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές κι αυτόπτες μάρτυρες, νεκροί και τραυματίες ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας και διέμεναν στο χωριό αλ Τζισρ, δύο χιλιόμετρα βόρεια της Φαλούτζα. Αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα περικύκλωσαν το χωριό λίγο μετά τα μεσάνυχτα και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα ενώ τα ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους αέρος-εδάφους. Στόχος της επιχείρησης ήταν δύο κατοικίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί υπεύθυνοι στη Βαγδάτη τόνισαν πως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν πληροφόρηση για οποιαδήποτε επιχείρηση, ενώ δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Φαλούτζα.

    Η Φαλούτζα είναι προπύργιο των σουνιτών οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν και χθες κυκλοφόρησε μία επιστολή που αποδιδόταν στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ με την οποία προειδοποιούσε ότι θα εμφανιστεί στην πόλη στο άμεσο μέλλον.

    Εκατοντάδες οπαδοί του Σαντάμ συγκρότησαν μάλιστα χθες διαδήλωση συμπαράστασης στον πρώην πρόεδρο κρατώντας φωτογραφίες του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 September 2003 - 8:57:03 UTC