Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Παράθυρο'' διαλόγου από τους καθηγητές ΤΕΙ
  • [02] Μήνυμα Σημίτη με πολλούς αποδέκτες
  • [03] Τ. Παπαδόπουλος: ''Επειγόντως λύση στο Κυπριακό!''
  • [04] Mετ΄εμποδίων οι πτήσεις της Ο.Α. στις 3 Οκτωβρίου
  • [05] Η ΝΔ δίνει έμφαση στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης
  • [06] Ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία στον ΟΗΕ
  • [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Παλαιστινίων στην Αθήνα
  • [08] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Α' ΠΕΣΥ Αττικής
  • [09] Αθώος ο γιος του βουλευτή Κατσίκη
  • [10] Τη Δευτέρα οι αποφάσεις περί έκδοσης του Γκουσίνσκι
  • [11] ''Καμπάνα'' για φονική πινακίδα
  • [12] Μήνυση Κόκκαλη στη Ρωσική εταιρεία ΛΟΤΤΟ
  • [13] Τριγμούς λόγω Eurostat στα θεμέλια της Eυρωπαϊκής Επιτροπής
  • [14] Πρόντι: ''Σύνεση για τη μετάβαση στο ευρώ''
  • [15] ''Αρχιερέας της 17Ν ο Γιωτόπουλος'' λένε οι συνήγοροι των ΕΛΤΑ
  • [16] Επιτελάρχης ο Κουφοντίνας, κατά Βόζεμπεργκ
  • [17] ''Εταιρία δολοφόνων'' η 17Ν
  • [18] Συνελήφθη για απόπειρα ευθανασίας Γαλλίδα μητέρα
  • [19] Ιχνη εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν
  • [20] Νιγηρία: Αθωώθηκε η Αμίνα Λαουάλ
  • [21] Κάθετη πτώση της δημοτικότητας του Μπλερ
  • [22] Αντίθετοι οι Τούρκοι στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ
  • [23] Καμπότζη: Φόρος τιμής για τα θυμάτων των Κόκκινων Χμερ
  • [24] Τριήμερο εθνικό πένθος για το χαμό της Ακίλα αλ Χασίμι
  • [25] Κουλούρης: ''Δεν υπάρχει κύμα ανατιμήσεων''
  • [26] Και η Vodafone στον ''χορό'' των μειώσεων
  • [27] Δάνεια σε φοιτητές από την Αγροτική Τράπεζα
  • [28] Εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα στη Ρουμανία
  • [29] Το νέο πρόσωπο της ΕΡΤ
  • [30] Πρόγραμμα με περιεχόμενο από την ΕΤ-3

    [01] ''Παράθυρο'' διαλόγου από τους καθηγητές ΤΕΙ

    25/9/2003 7:31:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας καθώς για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές και τους διδάσκοντες στα ΤΕΙ. Οι καθηγητές των ΑΕΙ παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους ενώ οι συνάδελφοί τους των ΤΕΙ άφησαν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση και θα έχουν νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο την προσεχή Δευτέρα. Ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Φαρμάκης δεσμεύτηκε ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση. "Κάναμε ό,τι μπορούσαμε", δήλωσε το πρωί, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Για αύριο Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί κοινή σύσκεψη των καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Σημίτης: ''Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε υπερβολικά αιτήματα''

    Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο διάλογος του κλάδου με τα αρμόδια υπουργεία θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της κοινής επιτροπής που θα συσταθεί με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της κατανομής των κονδυλίων που διαθέτει η Πολιτεία για τα ΤΕΙ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις εργαζομΈνων κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί και να ικανοποιήσει υπερβολικά αιτήματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και τα οποία υπαγορεύονται από συντεχνιακά ή μικροπολιτικά συμφέροντα.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Νέα ''μετωπική'' κυβέρνησης-πανεπιστημιακών

    [02] Μήνυμα Σημίτη με πολλούς αποδέκτες

    25/9/2003 3:37:00 μμ

    ''Η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση τη δουλειά της και αν υλοποιήσουμε γρήγορα το χρονοδιάγραμμά μας δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις εκλογές''. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τα δάση. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στην εισοδηματική πολιτική. Σχολιάζοντας το θέμα των κινητοποιήσεων τόνισε ότι οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί και βρίσκονται σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ. "Δεν μπορούμε να δεχόμαστε αιτήματα εργαζομένων όταν αυτά δεν έχουν σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας'' και υπαγορεύονται από συντεχνιακά ή μικροπολιτικά συμφέροντα. Η κυβερνητική πολιτική κινείται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο σταθερότητας και αναπτύξης, τόνισε ο κ. Σημίτης.

    [03] Τ. Παπαδόπουλος: ''Επειγόντως λύση στο Κυπριακό!''

    Πηγή: ΑΠΕ 25/9/2003 7:01:00 μμ

    "Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως λύση. Μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα αγκαλιάσει όλους τους Κύπριους και θα βοηθήσει τη χώρα μας να καταλάβει πλήρως τη θέση και το ρόλο της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια" τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας από το βήμα της 58ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον Κόφι Αναν, μετέφερε την αγωνία και την προσμονή του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για οριστική, συνολική διευθέτηση του προβλήματος της πατρίδας του.

    Ετοιμοι για σοβαρές διαπραγματεύσεις

    "Είμαστε πάντοτε έτοιμοι, οποτεδήποτε μας καλέσει ο γ.γ να εμπλακούμε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις επί τη βάσει του Σχεδίου του για να εξεύρουμε λύση όσο το δυνατό συντομότερα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, στέλνοντας το μήνυμα προς τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ πως η απογοήτευση και η πίκρα δεν πρέπει να υπερνικήσουν την αναγκαιότητα για διευθέτηση ειρηνικής λύσης στην Κύπρο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε, επίσης, την άμεση και γρήγορη αποναρκοθέτηση της "νεκρής ζώνης" σε δύο βήματα:

    - να αρχίσει μονομερώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης

    - και μονομερώς να προχωρήσει εφέτος το Νοέμβριο στην καταστροφή ενός σημαντικού αριθμού αποθηκευμένων ναρκών εναντίον προσωπικού, κάτι που αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της Κύπρου που απορρέουν από τη Σύμβαση της Οτάβα.

    ''Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων''

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι ακόμα μάρτυρας σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της από ξένες ένοπλες δυνάμεις, θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κορυφή της ημερήσιας διάταξής της. "Καθώς εργάζεται σκληρά σήμερα για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της υπό τις σκληρές συνθήκες που επιβλήθηκαν από την εισβολή και κατοχή σημαντικού τμήματος του εδάφους της, η Κύπρος δεν παραβλέπει ποτέ την παγκόσμια διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαδραματίζει ενεργό και αποφασιστικό ρόλο και παρακολουθεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα να ενσωματώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να εργαστεί στενά με εταίρους των Ηνωμένων Εθνών για την καθολική εφαρμογή τους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

    "Στην Κύπρο συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων, από την τουρκική εισβολή του 1974. Αυτό είναι ένα κύριο θέμα καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα και ζητούμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας ως συνόλου ώστε να τεθεί επιτέλους ένα τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα τόσων πολλών οικογενειών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε η συνεργασία και η πολιτική βούληση της Τουρκίας" εκτίμησε στην ομιλία του ο Κύπριος Πρόεδρος.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έθιξε το θέμα των δικαιωμάτων των λίγων εγκλωβισμένων που έχουν απομείνει στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου λέγοντας πως "συνεχίζουν να παραβιάζονται". "Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να στερούνται τα δικαιώματά τους ενώ ο λαός μας αντιμετωπίζει νέα τετελεσμένα από τον κατοχικό στρατό όπως στην περίπτωση της προέλασης του τουρκικού στρατού στα Στροβίλια. Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, είμαστε αποφασισμένοι να εμμένουμε στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων" κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι από Ελληνοκυπριακής πλευράς συνεχίζεται ο αγώνας για μια φιλόδοξη πολιτική λύση.

    Για Ιράκ και Μέση Ανατολή

    Για το θέμα του Ιράκ ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι "έχουμε ενθαρρυνθεί από την υιοθέτηση των ψηφισμάτων 1483 (2003) και 1500 (2003) και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποδείξει πως μπορεί να υπερπηδήσει τις διχόνοιες του παρελθόντος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος μέσα σε ένα νέο κλίμα συνεργασίας, προς όφελος του λαού του Ιράκ".

    Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Τάσσος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι "παραμένει πηγή μεγάλης ανησυχίας για την περιοχή αλλά και ευρύτερα. Ο "οδικός χάρτης" της Τετραμερούς, που έχει τη συντριπτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα που θα συνοδεύεται από τις ανάλογες πράξεις, προς την ορθή κατεύθυνση".

    [04] Mετ΄εμποδίων οι πτήσεις της Ο.Α. στις 3 Οκτωβρίου

    Πηγή: ΑΠΕ 25/9/2003 6:21:00 μμ

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν την επόμενη Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εξαιτίας των στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει η Ένωση Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών (ΕΙΣΦ). Οι στάσεις εργασίας θα είναι τρίωρες και θα πραγματοποιηθούν 8 μ.μ. με 11 π.μ. και 5 μ.μ. με 8 μ.μ. Η ΕΙΣΦ καταγγέλλει τη διοίκηση της Ολυμπιακής ότι με παράνομες διαδικασίες εκπαιδεύει συμβασιούχους ιπταμένους συνοδούς και φροντιστές για να καλύψει τις ανάγκες πτήσεών της, με παράκαμψη του τακτικού προσωπικού, καθώς ετοιμάζει απολύσεις συναδέλφων με το πρόσχημα της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

    [05] Η ΝΔ δίνει έμφαση στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης

    25/9/2003 5:04:00 μμ

    H Νέα Δημοκρατία στηρίζει το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα στηρίξει όλους τους αιρετούς νομάρχες, ανεξάρτητα από την προεκλογική στήριξη που είχαν. "Η ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης αποτελεί συστατικό στοιχείο της Νέας Δημοκρατίας για τη μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων", τόνισε ο κ. Καραμανλής. Η συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με το προεδρείο της ΕΝΑΕ πραγματοποιήθηκε ενόψει της παρουσίασης προγράμματος του κόμματος τη Δευτέρα για τη Δημόσια Διοίκηση.

    ''Χρειάζεται διάλογος και συννενόηση για ανάπτυξη και συνοχή''

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για διάλογο και συνεννόηση με όλους τους αιρετούς άρχοντες, ανεξάρτητα από ποιό κόμμα τους έχει στηρίξει, σημειώνοντας ότι στις σύγχρονες κοινωνίες δεν χωρούν ταμπέλες, διακρίσεις και διαχωρισμοί, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη και συνοχή. Αναφερόμενος στα προβλήματα του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για έλλειψη πόρων, προσωπικού και τεχνικής υποδομής.

    Η πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η σκέψη του κ. Καραμανλή είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά επιφυλάχθηκε να ακούσει αναλυτικά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας τη Δευτέρα για να τις σχολιάσει.

    Η κ. Γεννηματά επεφύλαξε μία έκπληξη για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αφού του χάρισε για τη βάφτιση των διδύμων χθες ένα ασημένιο αστέρι για το κοριτσάκι και ένα ασημένιο κλειδί για το αγοράκι.

    Ο κ. Καραμανλής ανταπέδωσε δίνοντας μπομπονιέρες και γλυκά σε όσους συμμετείχαν στη συνάντηση.

    [06] Ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία στον ΟΗΕ

    25/9/2003 10:53:00 πμ

    Πρόταση ψηφίσματος για την "Οικοδόμηση ενός Ειρηνικού και Βέλτιστου Κόσμου", μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους, θα υποβάλει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, την Παρασκευή, μέσα στα πλαίσια των εργασιών της 58ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόταση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, που προσβλέπει στη δημιουργία ενός "παράθυρου ευκαιρίας" για την ειρηνική διευθέτηση των διεθνών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και για τη γενικότερη προώθηση του αθλητισμού ως μέσο επίτευξης παγκόσμιας αλληλεγγύης, αναμένεται να υιοθετηθεί στις αρχές Νοεμβρίου 2003 και θα τεθεί προς άμεση επικύρωση από το σύνολο των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών.

    Μεγάλη ανταπόκριση από διεθνείς προσωπικότητες

    Μετά την υποβολή της πρότασης, θα ακολουθήσει ειδική τελετή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Τζούλιαν Ρόμπερτ Χαντ, του Γιώργου Παπανδρέου και του διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας πρέσβη Σταύρου Λαμπρινίδη. Στην τελετή θα παραβρεθούν αρκετοί πολιτικοί και διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μετά την ίδρυση από τη ΔΟΕ, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων: "Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας" και "Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας", περισσότερες από 350 προσωπικότητες απ΄όλο τον κόσμο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που συνεχώς βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση.

    [07] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Παλαιστινίων στην Αθήνα

    25/9/2003 7:31:00 μμ

    Κλειστή είναι αυτή την ώρα η οδός Πανεπιστημίου από συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη που πραγματοποιεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στο χώρο των Προπυλαίων. Οι συγκεντρωμένοι που θα κάνουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ζητούν επίσης να λύσει η ελληνική κυβέρνηση τη σιωπή της και να ταχθεί υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Στη συγκέντρωση παραβρίσκεται και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    [08] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Α' ΠΕΣΥ Αττικής

    25/9/2003 6:48:00 μμ

    Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Πρώτου Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Αττικής υπέβαλε σήμερα ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος. Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Λιαρόπουλος αναφέρεται στο αδιέξοδο που έχει οδηγήσει η παρατεινόμενη επί ένα μήνα αβεβαιότητα περί των προθέσεων του υπουργού Υγείας σχετικά με την αντικατάσταση των προέδρων των ΠΕΣΥ.

    Ο ίδιος δηλώνει ότι παραιτείται για να διευκολύνει τον κ. Στεφανή να βρει νέους ανθρώπους με ορμή, αποφασιστικότητα και φρέσκες ιδέες με στόχο να προωθήσουν το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης στην υγεία.

    Τον απολογισμό του έργου του, αλλά και τους ειδικότερους λόγους της παραίτησής του αναφέρει ότι θα εξηγήσει ο κ. Λιαρόπουλος σε άλλο χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος, ενώ στην ίδια επιστολή ευχαριστεί τον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο για τη στήριξή τους και επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται από το πανεπιστήμιο έχοντας την ελπίδα πως το κοινό όραμα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ προς όφελος της υγείας των πολιτών θα γίνει πραγματικότητα.

    [09] Αθώος ο γιος του βουλευτή Κατσίκη

    Πηγή: ΑΠΕ 25/9/2003 6:35:00 μμ

    Αθώος κρίθηκε από το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο ο 22χρονος Σόλων Κατσίκης, γιος του βουλευτή Θόδωρου Κατσίκη, που συνελήφθη χθες το μεσημέρι στα Πατήσια μαζί με δυο φίλους του αλβανικής υπηκοότητας. Σε βάρος του 22χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας καθώς είχε παραχωρήσει το αυτοκίνητο του πατέρα του σε έναν από τους δυο Αλβανούς ο οποίος στον έλεγχο της αστυνομίας δεν επέδειξε δίπλωμα οδήγησης. Ο τρίτος της παρέας συνελήφθη γιατί στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα ινδικής κάνναβης. Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Σόλωνα Κατσίκη και τον οδηγό του οχήματος, καθώς ο τελευταίος προσκόμισε άδεια οδήγησης. Αντίθετα, καταδίκασε το φίλο τους τόσο για κατοχή ναρκωτικών όσο και για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και του επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών.

    [10] Τη Δευτέρα οι αποφάσεις περί έκδοσης του Γκουσίνσκι

    25/9/2003 4:37:00 μμ

    Με την εξέταση του αιτήματος των ρωσικών αρχών για την έκδοση του Ρώσου επιχειρηματία Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι ασχολήθηκε την Πέμπτη το Συμβούλιο Εφετών. Ο κ. Γκουσίνσκι που παρέστη κατόπιν αιτήματός του στη συνεδρίαση ισχυρίστηκε ότι η ρωσική Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη και ότι η δίωξη σε βάρος του οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. Οι συνήγοροί του τόνισαν ότι ο εντολέας τους προσπαθεί να πετύχει την ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία και επεσήμαναν ότι λίγο καιρό πριν η ισπανική κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα των ρωσικών αρχών για έκδοσή του. Η συνεδρίαση διεκόπη για τη Δευτέρα, ούτως ώστε ο κ. Γκουσίνσκι να προσκομίσει συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία επικαλείται, οπότε και το Συμβούλιο Εφετών θα αποφανθεί.

    Ο Γκουσίνσκι, μεγιστάνας των ΜΜΕ στη Ρωσία συνελήφθη στα τέλη του περασμένου Αυγούστου στο αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα με βάση κατηγορία που αντιμετωπίζει στη Ρωσία για υπόθεση απάτης ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

    Ο επιχειρηματίας κρατήθηκε για λίγες ημέρες στις φυλακές Κορυδαλλού και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών το οποίο όρισε την καταβολή χρηματικής εγγύησης 60.000 ευρώ και του επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    [11] ''Καμπάνα'' για φονική πινακίδα

    25/9/2003 2:12:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Αποζημίωση ύψους 352.164,30 ευρώ, (120 εκατομμυρίων δραχμών,) για ψυχική οδύνη υποχρεώνονται να καταβάλουν, με δικαστική απόφαση, η ΔΕΗ και η διαφημιστική εταιρεία ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ Α.Ε, στον πατέρα του 33χρονου Δημήτρη Τσιώκου, Θανάση, που έχασε τη ζωή του, κατά την πρόσκρουση του αυτοκινήτου που οδηγούσε σε διαφημιστική πινακίδα, στη λεωφόρο Κατεχάκη. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου η πρόσκρουση του αυτοκινήτου ήταν σημειακή, λόγω της μικρής κάλυψης της βάσης της διαφημιστικής πινακίδας. Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι η πινακίδα τοποθετήθηκε παράνομα, ενώ παράνομη ήταν και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ, αφού δεν υπήρχε άδεια εγκαταστασης και λειτουργίας από αρμόδια αρχή.

    [12] Μήνυση Κόκκαλη στη Ρωσική εταιρεία ΛΟΤΤΟ

    Πηγή: NET 105,8 fm 25/9/2003 12:59:00 μμ

    Μήνυση κατά των φερομένων ως εκπροσώπων του εθνικού ιδρύματος αθλημάτων της Ρωσίας για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση και απόπειρα απάτης επι δικαστηρίω κατέθεσε ο πρόεδρος της Ιντρακόμ Σωκράτης Κόκκαλης. Η μήνυση αφορά την προσπάθεια, όπως αναφέρεται στην έγκλιση, να παραπλανηθούν τα Ελληνικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν οι μηνυόμενοι. Η υπόθεση αυτή αφορά τη διαφορά που υφίσταται μεταξύ του εθνικού ιδρύματος αθλημάτων της Ρωσίας και την Ελβετικής εταιρείας Σέκτρο και την προσπάθεια των μηνυομένων να την μεταφέρουν στα Ελληνικά ποινικά δικαστήρια. Ο κ.Κόκκαλης στη μήνυσή του αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλονται από το εθνικό ίδρυμα αθλημάτων της Ρωσίας δεν στέκουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    [13] Τριγμούς λόγω Eurostat στα θεμέλια της Eυρωπαϊκής Επιτροπής

    25/9/2003 7:08:00 μμ

    Τα θεμέλια της Eυρωπαϊκής Επιτροπής κλονίζονται και πάλι, κάτω από το σκάνδαλο της Eurostat, του Οργανισμού που έχει την ευθύνη για την ανάθεση διεξαγωγής αλλά και εμπορικής αξιοποίησης των στατιστικών και άλλων ευρωπαϊκών οικονομικών δεδομένων. Το μέγεθος της απάτης στο οποίο φέρεται να ενέχονται ο πρώην γενικός διευθυντής της και ο βοηθός του, φαίνεται να ξεπερνάει τα 922.000 ευρώ. Επί του θέματος λογοδότησε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι, ενώ παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα τριών ερευνών από δύο επιτροπές διοικητικού ελέγχου, από τα οποία προκύπτει ότι το σκάνδαλο έχει τη ρίζα του πριν το 1999, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ατασθαλίες συνεχίστηκαν επί της παρούσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Πρόντι μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε πως ''δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει την παραίτηση κανενός από τους Ρπιτρόπους''.

    ''Δεν θα ζητήσω από κανέναν πολιτική ευθύνη''

    "Μετά από ώριμη σκέψη και με πλήρη επίγνωση των θεμάτων, θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να ζητήσω από κανέναν επίτροπο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί'', τόνισε ο Πρόντι ενώπιον της διευρυμένης διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και των μελών της επιτροπής του ελέγχου του προϋπολογισμού.

    Αναφερόμενος στον επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Eurostat, ο Πρόντι τόνισε πως ''δεν έχει τίποτε να του προσάψει σε προσωπικό επίπεδο''.

    Σημειώνεται ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει την παραίτηση Σόλμπες, κάτι που θα οδηγούσε σε διάλυση της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων επιβεβαιώνουν οι έλεγχοι

    Οι παρατυπίες στην οικονομική διαχείριση της Eurostat έχουν τη ρίζα τους πριν το 1999, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ατασθαλίες συνεχίστηκαν επί της παρούσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, διατυπώνονται ανησυχίες για συνέχιση στην κακοδιαχείριση μετά το 1999, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά της η παρούσα Επιτροπή, λόγω προβλημάτων αδιαφάνειας και έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ του τότε διευθυντή της Eurostat Γάλλου Υβ Φρανσέ και των υπηρεσιών του αρμόδιου επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες.

    Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από τα αποτελέσματα τριών ερευνών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο επιτροπές διοικητικού ελέγχου, που συστάθηκαν από την Επιτροπή και της κοινοτικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF) για το λεγόμενο σκάνδαλο της Eurostat.

    Οι δύο εσωτερικές έρευνες της Επιτροπής επιβεβαιώνουν τις υποψίες για κακοδιαχείριση στη Eurostat με την υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων, την ανάθεση εικονικών συμβολαίων σε εξωτερικούς συνεργάτες και τη διατήρηση παράλληλων τραπεζικών λογαριασμών πριν το 1999 χωρίς όμως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη συνέχιση παράνομων πρακτικών επί της παρούσης Επιτροπής.

    Στις έρευνες επισημαίνεται ωστόσο ότι λόγω προβλημάτων αδιαφάνειας δεν μπορεί να διευκρινιστεί κατά πόσο οι παρατυπίες που έχουν τις ρίζες τους πριν το 1999 έλαβαν πράγματι τέλος με την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Επιτροπής ή συνεχίστηκαν και επί των ημερών της.

    Διευκρινίζεται ότι ανησυχητικά στοιχεία εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τις εξαγγελίες της Ερωπαϊκής Επιτροπής για "ανοχή μηδέν" σε θέματα καταπολέμησης της απάτης.

    Ακόμη, οι δύο επιτροπές αποφεύγουν να πάρουν θέση στο κατά πόσο υπήρξε προσωπικός πλουτισμός από την κατάχρηση των κοινοτικών κονδυλίων χωρίς όμως και να αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο.

    Στο πόρισμά της OLAF, οι κατηγορίες εστιάζονται στον διευθυντή της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Υβ Φρανσέ για κακοδιαχείριση της Eurostat και τη δημιουργία ενός "μαύρου ταμείου" της τάξης των 5 εκατ. ευρώ. Η OLAF διαπιστώνει "σύγκρουση συμφερόντων" ανάμεσα στην επίσημη ιδιότητα του κ. Φρανσέ και τα "καθήκοντα που ασκούσε" στις δύο εταιρείες συμβούλων "Εurocost" και "Cesd".

    Σύμφωνα με την OLAF οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις δύο αυτές περιπτώσεις "δεν ήταν δυνατόν να αγνοούνται" από το διευθυντή της Eurostat ενώ, όπως αναφέρεται, σημαντικές παρατυπίες παρουσιάστηκαν και στη χορήγηση συμβάσεων προς τις εταιρείες "Εurogramme" "Planistat" για την εικονική ανάθεση μελετών αλλά και στη διαχείριση καταστημάτων διανομής στατιστικών εγγράφων της Κοινότητας, τα γνωστά "Nτάτα Σόπς".

    [14] Πρόντι: ''Σύνεση για τη μετάβαση στο ευρώ''

    25/9/2003 2:24:00 μμ

    Σύνεση, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στο ευρώ, συνέστησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, στα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο γερμανικό τύπο, κ. Πρόντι τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η εισαγωγή του ευρώ θα φέρει μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα στις νέες χώρες αλλά προειδοποίησε ότι "μια πρόωρη μετάβαση μπορεί να συνοδεύεται από κόστος". Τα δέκα νέα κράτη που αναμένεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2004 είναι τα: Πολωνία, Ουγγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σλοβακία, Σλοβενία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Μάλτα και Κύπρος. Η πλειοψηφία αυτών έχει ήδη δηλώσει ότι επιθυμεί να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ το συντομότερο δυνατό.

    [15] ''Αρχιερέας της 17Ν ο Γιωτόπουλος'' λένε οι συνήγοροι των ΕΛΤΑ

    25/9/2003 4:11:00 μμ

    ''Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος υπήρξε μέχρι τέλους ο 'αρχιερέας της 17Ν', ο αδιαμφισβήτητος συγγραφέας μιας σειράς προκηρύξεων, ο 'αρχάγγελος της ένοπλης βίας', ο 'λαθρόβιος' καθοδηγητής της οργάνωσης, ο οποίος δοξάστηκε κρυπτόμενος και εξετέθη εμφανιζόμενος'', επεσήμανε στην αγόρευσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος των ΕΛΤΑ κ. Δημήτρης Ευαγγελάτος. Περιέγραψε εξάλλου τον Χριστόδουλο Ξηρό ως τον ''μπαμπούλα'' της ''17Ν'' και τον Δημήτρη Κουφοντίνα ως φανατικό και συναισθηματικά ψυχρό, αμετανόητο εγκληματία. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αγόρευση για τις υποθέσεις των ληστειών σε βάρος των ΕΛΤΑ του συνηγόρου πολιτικής αγωγής κ. Μανώλη Καπετανάκη, ενώ συνεχίζεται την Παρασκευή με τις αγορεύσεις των υπολοίπων συνηγόρων πολιτικής αγωγής για τις υποθέσεις των ληστειών σε βάρος των ΕΛΤΑ που διέπραξε η ''17Ν''.

    ''Ποτέ τόσοι πολλοί, δεν υπέφεραν τόσα πολλά, από τόσους λίγους''

    Ο κ. Ευαγγελάτος υπογράμμισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα καταδείξει την αντίδραση της ελληνικής Δικαιοσύνης ενάντια στον "Αττίλα της τρομοκρατίας", που όπως είπε επί 27 χρόνια μάστιζε την ελληνική κοινωνία.

    Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής υποστήριξε ότι ποτέ, τόσοι πολλοί δεν υπέφεραν τόσα πολλά από τόσους λίγους.

    Αναφερόμενος στο συνολικό ποσό της λείας από τις ληστείες που ανέρχεται στα 800 εκατ. δρχ. αναρωτήθηκε πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα.

    Παραφράζοντας στίχους του Διονύση Σολωμού, ο κ. Ευαγγελάτος έκλεισε την αγόρευσή του λέγοντας: ''Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός της ''17Ν'', δεν γέμισε ακόμη με άνθη, αλλά από τρόμο, ερείπια, πένθος και δάκρυα''.

    Ο κ. Καπετανάκης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας που βαρύνει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ενώ τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα κλείσει το χάσμα που επί 27 χρόνια άνοιξε η ''17Ν''.

    [16] Επιτελάρχης ο Κουφοντίνας, κατά Βόζεμπεργκ

    25/9/2003 1:08:00 μμ

    Αμετανόητο, άτεγκτο και κατά συνείδηση τρομοκράτη, χαρακτήρισε τον Δημήτρη Κουφοντίνα στην αγόρευσή της η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ελίζα Βόζεμπεργκ, πληρεξούσια δικηγόρος του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου αλλά και της οικογένειας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού. Η Βόζεμπεργκ τόνισε, ότι ο Κουφοντίνας ήταν ο επιτελάρχης της οργάνωσης, ο οποίος κρυμμένος στο μικρόκοσμο της ιδεοληψίας του, πιστεύει, ότι ως αυτόκλητος τιμωρός δικαιούται να μισθοδοτείται από τη λεία των ληστειών. Αναφερόμενη στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, η Βόζεμπεργκ τον αποκάλεσε δειλό, επισημαίνοντας, πως με τη στάση του "άδειασε" και άφησε εκτεθειμένους τους συντρόφους του. "Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν μιλά γιατί ελπίζει στο δεύτερο βαθμό δικαιοσύνης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο", τόνισε η Βόζεμπεργκ, η οποία έκανε λόγο για πολιτικό γραφείο του "Λάμπρου" της 17Ν, που έδινε τις εντολές, όπως είπε, για τις δολοφονίες.

    ''Τα γερά πιστόλια είναι εδώ''

    Σύμφωνα με την Βόζεμπεργκ, οι κατηγορούμενοι αποτελούν το τελευταίο επιχειρησιακό κομμάτι της Οργάνωσης, ενώ οι άνθρωποι που αποτελούν τον ιθύνοντα νου της 17Ν είναι ασύλληπτοι. "Μόνο ο Γιωτόπουλος συνελήφθη. Τα γερά πιστόλια είναι εδώ", επισήμανε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

    Η Βόζεμπεργκ είπε επίσης ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος είναι ελλειμματικές προσωπικότητες. Για τον Πάτροκλο Τσελέντη, υποστήριξε, ότι δεν είπε όλη την αλήθεια, ενώ τραγικό πρόσωπο της υπόθεσης χαρακτήρισε τον Κώστα Τέλιο. Η Βόζεμπεργκ εξέφρασε αμφιβολίες για τη συμμετοχή του Ηρακλή Κωστάρη στη δολοφονία του Κωστή Περατικού, ενώ τόνισε ότι αυτός, που πυροβόλησε τον άτυχο άνδρα ήταν ο Βασίλης Ξηρός.

    Τέλος η Βόζενμπεργκ τόνισε, ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού των μη ταπεινών αιτίων και επεσήμανε, ότι το στοιχείο, που χαρακτηρίζει την δράση της 17Ν είναι η προμελέτη και ο αιφνιδιασμός. Έκανε λόγο επίσης για τρομοκρατική οργάνωση, που περιθωριοποίησε τη χώρα μας, απέτρεψε ξένες επενδύσεις και άφησε δεκάδες χήρες και ορφανά στην Ελλάδα.

    Να σημειώσουμε ότι για δεύτερη φορά από την έναρξη των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής η απουσία συνηγόρων υπεράσπισης καθυστέρησε κατά μία ώρα την έναρξη της διαδικασίας της δικης της 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Το γεγονός προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του προέδρου Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος ανέφερε "δεν είναι εικόνα δικαστηρίου αυτή. Ντρέπομαι".

    [17] ''Εταιρία δολοφόνων'' η 17Ν

    25/9/2003 1:01:00 μμ

    Με την αγόρευση της συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής κ. Ελενας Τζούλη, που εκπροσωπεί έναν αστυνομικό, θύμα της 17Ν κατά τη διάρκεια της ληστείας των ΕΛΤΑ Αιγάλεω συνεχίζεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η Τζούλη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι κατηγορούμενοι αποτελούν "εταιρία δολοφόνων", επισημαίνοντας, πως δεν είναι Μαρξιστές, αλλά πίστευαν, όπως είπε, ότι μπορούσαν να αλλάξουν το σύστημα, προκαλώντας ένα λουτρό αίματος. Η διαδικασία συνεχίζεται.

    [18] Συνελήφθη για απόπειρα ευθανασίας Γαλλίδα μητέρα

    25/9/2003 12:46:00 μμ

    Μία 48χρονη Γαλλίδα συνελήφθη κατηγορούμενη, ότι προσπάθησε να βοηθήσει τον τετραπληγικό, τυφλό και μουγκό γιο της να πεθάνει. Ο 21χρονος είχε ζητήσει πέρυσι με επιστολή, που απηύθυνε προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ να του αναγνωρισθεί το "δικαίωμα στο θάνατο". Η Μαρί Ιμπέρ κρατείται στο αστυνομικό τμήμα του Μπερκ σιρ Μερ κοντά στη Λιλ. Την περασμένη Δευτέρα είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αποφάσισε να θέσει τέλος στα δεινά του γιου της, ο οποίος είναι τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα. "Προσπάθησε να βοηθήσει τον γιο της να πεθάνει, όπως το είχε πει, προσθέτοντας μία τοξική ουσία σε μία ένεση, αλλά ένας γιατρός την αντιλήφθηκε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δικηγόρος της Ιγκ Βιζιέρ. "Είναι δραματικό διότι η Μαρί Ιμπέρ δεν ξέρει απολύτως τίποτε για το τι συμβαίνει... Δεν έχει πληροφόρηση, θα ήθελε να βρίσκεται στο πλευρό του με την ευχή να πεθάνει διότι είναι η μόνη του επιθυμία", πρόσθεσε.

    ''Σας ζητώ το δικαίωμα να πεθάνω''

    Μουγκός, σχεδόν τυφλός και παράλυτος από τα τέσσερα άκρα ο Βενσέν Ιμπέρ ζει στο νοσοκομείο και δεν μπορεί να επικοινωνήσει παρά πιέζοντας τον αντίχειρά του στο χέρι του συνομιλητή του. "Όλες οι ζωτικές μου λειτουργίες έχουν πληγεί εκτός από την ακοή και την ευφυΐα, γεγονός, που μου επιτρέπει να έχω λίγη άνεση... κινώ πολύ ελαφρά το δεξί μου χέρι πιέζοντας με τον αντίχειρα για να επιλέξω το κατάλληλο γράμμα της αλφαβήτου. Αυτά τα γράμματα φτιάχνουν λέξεις και αυτές οι λέξεις σχηματίζουν προτάσεις", εξηγούσε στην επιστολή του προς τον Ζακ Σιράκ ο Βενσέν Ιμπερ.

    Ένας δημοσιογράφος, ο Φρεντερίκ Βέιγ, έζησε επί μήνες από κοντά το δράμα του Βενσέν Ιμπέρ και το περιγράφει σε ένα βιβλίο με τίτλο "Σας ζητώ το δικαίωμα να πεθάνω".

    "Αυτό το βιβλίο", λέει ο Βενσέν Ιμπέρ, "δεν θα το δω ποτέ... γιατί είμαι νεκρός από τις 24 Σεπτεμβρίου 2000... Από εκείνη τη μέρα δεν ζω πια, με κάνουν να ζω, με κρατούν στη ζωή. Για ποιόν, γιατί, δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι είμαι ένας ζωντανός-νεκρός, ότι δεν επιθυμούσα αυτόν τον ψεύτικο θάνατο και ακόμη λιγότερο αυτά που περνάω εδώ και τρία χρόνια".

    "Θα ήθελα τόσο πολύ να βρω έναν τρόπο να πεθάνω, για να φύγω πριν γίνω παλαβός, κακός, πικρόχολος. Όσο περισσότερο περνά ο καιρός τόσο λιγότερο αντιμετωπίζω το ενδεχόμενο να τελειώσω τις μέρες μου σαν φυτό καθηλωμένο στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Δεν είναι δυνατόν".

    Ο Βενσέν αφιέρωσε τις τελευταίες λέξεις του βιβλίου στη μητέρα του: "Μην την κρίνετε. Αυτό που θα έχει κάνει για μένα θα είναι σίγουρα η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης στον κόσμο... Σκεφτείτε τι έχει κάνει για μένα. Σκεφτείτε πόση αγάπη μια μητέρα μπορεί να έχει μέσα της για να αγαπάει τόσο. Και αφήστε την να ζήσει εν ειρήνη την υποτιθέμενη ζωή, που της μένει να ζήσει".

    [19] Ιχνη εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν

    25/9/2003 6:23:00 μμ

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που υπάγεται στον ΟΗΕ, εντόπισε και νέα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου σε ένα σημείο στο Ιράν, ωστόσο όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Ρόιτερ, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να στηρίξει τον ισχυρισμό της ιρανικής κυβέρνησης ότι τα ίχνη αυτά οφείλονται σε ρύπανση. Χωρίς να θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους οι ίδιες πηγές τόνισαν πως τα νέα ίχνη του εμπλουτισμένου ουρανίου εντοπίστηκαν στο εργοστάσιο της Kalaye Electric Co.

    Επιφυλακτική η ΙΑΕΑ

    Φέτος, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακάλυψαν σε άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στο Νάτανζ, σωματίδια από εμπλουτισμένο ουράνιο, εγείροντας υποψίες ότι το Ιράν μυστικά εμπλούτιζε ουράνιο για να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή όπλων.

    Η Τεχεράνη, που υποστηρίζει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα καλύπτει αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς, είχε δηλώσει πως τα ίχνη αυτά οφείλονταν σε μηχανήματα που είχε αγοράσει από το εξωτερικό.

    Η εξήγηση αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό μέσα και έξω από την ΙΑΕΑ.

    Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε πως θα αποτελούσε έκπληξη να μην υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τα δείγματα που ελήφθησαν από την Kalaye, καθώς είναι η τοποθεσία που το Ιράν είχε υποστηρίξει πως φυλούσε τα στοιχεία του επιταχυντή που υποστήριζε πως είχαν μολυνθεί. Την άποψη αυτή όμως αμφισβήτησε άλλος δυτικός διπλωμάτης, τονίζοντας ότι η ανακάλυψη δεν απενοχοποιεί το Ιράν, και περιπλέκει τις εξηγήσεις του, ''εγείροντας περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τον εντοπισμό εμπλουτισμένου ουρανίου''.

    [20] Νιγηρία: Αθωώθηκε η Αμίνα Λαουάλ

    25/9/2003 2:14:00 μμ

    Απαλλάχτηκε σήμερα, Πέμπτη, η Νιγηριανή Αμίνα Λαουάλ η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού επειδή απέκτησε παιδί εκτός γάμου. Η 31χρονη γυναίκα είχε εμφανιστεί στις 27 Αυγούστου ενώπιον του ισλαμικού εφετείου της Κατσίνα, το οποίο εξέτασε την προσφυγή της κατά της απόφασης που είχε εκδώσει ισλαμικό δικαστήριο το οποίο την καταδίκασε σε θάνατο για μοιχεία.

    [21] Κάθετη πτώση της δημοτικότητας του Μπλερ

    25/9/2003 2:04:00 μμ

    Δραματική πτώση παρουσιάζει η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ μετά την αυτοκτονία του συμβούλου της κυβέρνησης για το ιρακινό οπλοστάσιο, Ντέιβιντ Κέλι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Γκάρντιαν". Δυσαρεστημένο δήλωσε το 61% των Βρετανών ψηφοφόρων με τον τρόπο που ο Μπλερ ασκεί τα καθήκοντά του και ο βαθμός εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του έχει πέσει στο 30%. Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος της οικογένειας Κέλι σε δηλώσεις του κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τη "διπρόσωπη".

    Νέα προβλήματα για Μπλερ

    Ο Μπλερ αντιμετωπίζει, το τελευταίο δίμηνο, τη χειρότερη κρίση στην πολιτική του ιστορία μετά την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση διόγκωσε τον κίνδυνο για τη δήθεν ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ με σκοπό να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο.

    Τα προβλήματα του Μπλερ με το Ιράκ μεγάλωσαν κι άλλο μετά την αποκάλυψη αμερικανού αξιωματούχου ότι η αρχική έκθεση της επιτροπής ειδικών του Πενταγώνου με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κέι διαψεύδει την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπλερ είχε στηρίξει όλες τις ελπίδες του στην έκθεση της επιτροπής Κέι για να αλλάξει υπέρ του το εχθρικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί.

    ''Δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής''

    Η έκθεση της "Ομάδας 'Ερευνας για το Ιράκ", που συγκροτήθηκε από την CIA και αποτελείται από 1.400 ειδικούς, διέρρευσε την Τετάρτη στα μέσα ενημέρωσης από ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, και θα υποβληθεί στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στις αρχές του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πόρισμα της επιτροπής Κέι αποφαίνεται ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής ούτε συστήματα εκτόξευσης ή εργαστήρια κατασκευής τους. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε προσπαθήσει να αναπτύξει τέτοιου είδους όπλα.

    [22] Αντίθετοι οι Τούρκοι στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ

    25/9/2003 1:49:00 μμ

    Προβλήματα δημιουργεί στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, η σκέψη για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις Τούρκους είναι αντίθετοι σε αυτή την προοπτική, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ζαμάν, το 72,5% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Σόναρ εκτιμά ότι ''η Τουρκία δεν πρέπει να στείλει στρατιώτες στο Ιράκ''. Η κυβέρνηση Ερντογάν που προσπαθεί να εξασφαλίσει πιστώσεις ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσινγκτον, σχεδιάζει να στείλει περίπου 10.000 στρατιώτες στο Ιράκ για να μετάσχουν στη διεθνή δύναμη σταθεροποίησης.

    Ελαφρά πτώση στα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν

    Στην ίδια δημοσκόπηση διαγράφεται και μία τάση απογοήτευσης προς την πολιτική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα, με το 44,2% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι ''η κυβέρνηση Ερντογάν δεν τήρησε ουδεμία από τις υποσχέσεις της'', έναντι 20,2% που πιστεύει το αντίθετο και 30,1% που θεωρεί ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, το 53,5% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί επιτυχημένη την οικονομική πολιτική Ερντογάν ενώ το 39,7% είναι ικανοποιημένο.

    Το εντυπωσιακό στη δημοσκόπηση είναι η σημαντική αύξηση της δύναμης του Νέου Κόμματος του επιχειρηματία Τζεμ Ουζάν, το οποίο, από το 7,25 που είχε στις εκλογές, συγκεντρώνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ποσοστό 13,53 τοις εκατό. Και αυτό παρά την "εκστρατεία", που έχει ξεκινήσει το κυβερνών κόμμα εδώ και καιρό εναντίον του Ουζάν με το κλείσιμο της τράπεζας Ιμάρ του ομίλου και τα εντάλματα σύλληψης, τα οποία έχουν εκδοθεί σχετικά με την υπόθεση της τράπεζας, για ονόματα της οικογένειας.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 2.019 ατόμων σε 25 πόλεις της Τουρκίας, τα κόμματα έχουν τα εξής ποσοστά: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Ερντογάν) 33,17 (34,43 στις εκλογές), Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (Μπαϊκάλ) 22,87 (19,41 στις εκλογές), Νέο Κόμμα (Ουζάν 13,53 (7,25 στις εκλογές), Κόμμα Ορθού Δρόμου (Αγάρ) 9,94 (9,54 στις εκλογές),Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (Κούρδοι) 7,87 (6,14 στις εκλογές), Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (Μπαχτσελί) 5,40 (8,35 στις εκλογές).

    Με βάση τα ποσοστά αυτά και με δεδομένο το εθνικό όριο του δέκα τοις εκατό, στη βουλή θα έμπαιναν τρία κόμματα, ενώ βρίσκεται στο όριο ο Ορθός Δρόμος.

    [23] Καμπότζη: Φόρος τιμής για τα θυμάτων των Κόκκινων Χμερ

    25/9/2003 12:34:00 μμ

    Φόρο τιμής στα εκατομμύρια των θυμάτων του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ του Πολ Ποτ στη δεκαετία του '70 απέτισε ο λαός της Καμπότζης, στις εκδηλώσεις του "Φεστιβάλ των Νεκρών", που άρχισε σήμερα στην πρωτεύουσα Πνομ Πένχ και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους ναούς για να προσφέρουν ρύζι και να προσευχηθούν στη μνήμη των 1,7 εκατομμυρίων συμπατριωτών τους που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας του Πολ Ποτ στο διάστημα 1975-79. Περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Καμπότζης εκτελέστηκε ή έχασε τη ζωή του από τα βασανιστήρια, την πείνα και την εξάντληση κατά την προσπάθεια των Κόκκινων Χμερ να δημιουργήσουν μια "ουτοπική αγροτική κοινωνία" στη νοτιοανατολική Ασία. Ο Πολ Ποτ, ο ηγέτης των Ερυθρών Χμερ, πέθανε το 1998, πριν προλάβουν τα διεθνή δικαστήρια, καθώς και τα δικαστήρια της χώρας του, να τον καταδικάσουν ως ηθικό αυτουργό για μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

    Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, η Καμπότζη και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο για την παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της γενοκτονίας των δύο στενότερων συνεργατών του Πολ Ποτ, του δεύτερου στην ιεραρχία των Χμερ, Νούον Τσέα και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ιενγκ Σάρι.

    Το ειδικό δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει τον επόμενο χρόνο αλλά η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης έχει εξοργίσει όλους όσους είδαν την Καμπότζη και την προσωπική τους ζωή να καταστρέφονται.

    "Εξοργίζομαι όταν σκέφτομαι τους ανθρώπους αυτούς. Έπρεπε να έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο", λέει ο Οουτς Πενγκ, ένας 67χρονος αγρότης, του οποίου ο πατέρας πέθανε από ασιτία κατά τη διάρκεια αυταρχικής διακυβέρνησης του Πόλ Ποτ. "Θα ήθελα όσο τίποτα να παρακολουθήσω τη δίκη, επειδή αυτοί οι άνθρωποι μετέτρεψαν τη ζωή μας σε ζωντανή κόλαση", λέει ο Πενγκ, που πήγε για να προσευχηθεί στη μνήμη του πατέρα του σε μία παγόδα.

    Η επιθυμία όλων για την απονομή δικαιοσύνης παραμένει ισχυρή, αλλά τη στιγμή, που η ειρήνη στην περιοχή δεν έχει ακόμη εδραιωθεί, πολλοί φοβούνται, ότι η δίκη ίσως ανοίξει πληγές του παρελθόντος. "Θα ήθελα να δω τη δίκη να διεξάγεται, αλλά από την άλλη πλευρά φοβάμαι, ότι ίσως η χώρα επιστρέψει στη χαώδη κατάσταση του παρελθόντος", λέει ο ηλικίας 71 ετών Μουτ Γιουν, του οποίου και οι δύο γονείς έχασαν τη ζωή τους στην περίοδο των Ερυθρών Χμερ.

    [24] Τριήμερο εθνικό πένθος για το χαμό της Ακίλα αλ Χασίμι

    25/9/2003 6:45:00 μμ

    Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ για το θάνατο του μέλους του, της Ακίλα αλ Χασίμι που υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί κατά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Βαγδάτης. Η Ακίλα αλ Χασίμι είχε δεχθεί τέσσερις σφαίρες στην κοιλιακή χώρα και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις. Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου επισημαίνεται πως η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Οι προσευχές στη μνήμη της θα ψαλούν στο τζαμί Καζμίγιαχ και η ταφή θα γίνει στη Νατζάφ. Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, όσο και ο Αμερικανός διοικητής για το Ιράκ Πολ Μπρέμερ εξέφρασαν τη θλίψη τους.

    ''Συγκλονισμένος και λυπημένος'', δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για το θάνατο της Ακίλα αλ Χασίμι.

    ''Οταν συναντηθήκαμε την 1η Ιουλίου στο Λονδίνο, μπόρεσα να δω ότι η Δρ αλ Χασίμι διακρινόταν από μια παθιασμένη αποφασιστικότητα να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για το Ιράκ και το λαό του'', τόνισε ο Μπλερ.

    ''Ο λαός του Ιράκ έχασε σήμερα μια αγωνίστρια και μια πρωτοπόρο της ελευθερίας και της δημοκρατίας'', δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός διοικητής για το Ιράκ Πολ Μπρέμερ και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο της αλ Χασίμι. ''Ο θάνατός της μας υπενθυμίζει πως πρέπει να γίνει ακόμα πολυ δουλειά στο Ιράκ για να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα και μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε μια κοινωνία, στην οποία να μπορεί να ριζώσει η δημοκρατία'', τόνισε η εκπρόσωπος του Κρις Πάτεν, επιτρόπου αρμόδιου για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

    ''Με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε για το θάνατο της Ακίλα αλ Χασίμι. Ο χαμός της στερεί από το Ιράκ μια ισχυρή, ενδιαφέρουσα και θαρραλέα προσωπικότητα που είχε ένα απαιτητικό όραμα για το μέλλον της χώρας της'', επισήμανε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [25] Κουλούρης: ''Δεν υπάρχει κύμα ανατιμήσεων''

    25/9/2003 5:53:00 μμ

    Την πρόθεση του να εξασφαλίσει χαμηλές τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και γενικότερα τιμές προσιτές στα χαμηλά εισοδήματα εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης, ο οποίος είχε νωρίτερα την Πέμπτη, συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ο κ. Κουλούρης απέδωσε τα όσα ελέχθησαν περί κύματος ανατιμήσεων, στη δημιουργία εντυπώσεων, αναφέροντας ότι από τους ελέγχους του υπουργείου σε συνολικά 120 προϊόντα, από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκαν 35 αυξομειώσεις τιμών. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός οι λιανέμποροι επανέλαβαν ότι τηρείται η συμφωνία για το πάγωμα των τιμών, που αφορά περίπου 20.000 προϊόντα και περί τους 400 προμηθευτές. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ αποδίδουν ευθύνες στους προμηθευτές τους και ειδικά στις βιομηχανίες οι οποίες, όπως υποστηρίζει το λιανεμπόριο, έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο.

    Σε ρόλο διαιτητή η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης

    Ετσι λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναλαμβάνει ρόλο διαιτησίας στη διαμάχη μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου. Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ (Σκλαβενιτης, Carrefour, Ελομας, Μετρο) επισήμαναν ότι ο ρόλος των πολυεθνικών ομίλων, αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας αποτελεί τροχοπέδη στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

    Ο κ. Κουλούρης ανέφερε ότι με την ελληνική βιομηχανία υπάρχει ανοικτός διάλογος, ενώ έχει ζητήσει από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους να εξηγήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική τη Δευτέρα σε σύσκεψη που έχει ήδη προγραμματιστεί. Στη συνάντηση έχουν κληθεί εκπρόσωποι των εταιριών Unilever, Procter-Gamble, Colgate, L'Oreal κ.α.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Carrefour, Didier Fleury ανέφερε στη συνάντηση ότι από την αρχή του χρόνου έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί ορισμένες τιμές εξ αιτίας των αυξημένων τιμών που επέβαλαν οι βιομηχανίες σε σχέση με τον πληθωρισμό και αυτή την πολιτική δεν ακολουθούν μόνο πολυεθνικές, αλλά και ελληνικές βιομηχανίες.

    Επίσης τόνισε ότι στην Ελλάδα πολλά προϊόντα (αναψυκτικά, γάλατα, απορρυπαντικά) πωλούνται σε τιμές ακριβότερες κατά 30-40% σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

    Διέψευσε επίσης φήμες για μαζικές αυξήσεις πριν την εξαγγελία του παγώματος των τιμών, κάτι που βεβαιώνεται και από τους ελέγχους του υπουργείου, ωστόσο ανέφερε ότι καθημερινά αυξάνονταν οι τιμές τους προηγούμενους μήνες, γι' αυτό και επιλέχθηκε ως πολιτική το πάγωμα τιμών από τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ.Fleury ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις αναντιστοιχίας κωδικών στο ράφι και την ταμειακή μηχανή, τα οποία εντοπίζονται και διορθώνονται άμεσα, χαρακτηρίζοντάς τις φυσικό ποσοστό λαθών ανάμεσα σε 100.000 κωδικούς.

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η άποψη του ότι, αν συνεχιστεί η αυξητική πολιτική από τις βιομηχανίες, το λιανεμπόριο θα στραφεί στις εισαγωγές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μια εταιρία καλλυντικών αύξησε κατά 18% τα προϊόντα της σε 18 μήνες και βιομηχανίες γαλακτοκομικών σε 30 μήνες αύξησαν τα γάλατά τους κατά 18%.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι, επειδή υπάρχουν προσφορές και εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ και επειδή το πάγωμα των τιμών αναφέρεται στην τιμή βάσης, όταν λήγει η προσφορά, η τιμή επανέρχεται σε αυτή την τιμή και ίσως εμφανίζεται αυτό ως αύξηση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, οι τιμές και οι υπηρεσίες (12,35%) αποτελούσαν φέτος τον πρώτο λόγο παραπόνων των τουριστών. Επίσης προκύπτει ότι το κόστος ζωής στις ημιαστικές περιοχές είναι τουλάχιστον κατά 13% υψηλότερο από τις αντίστοιχες πρωτεύουσες νομών, ενώ στις αμιγώς τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής οι τιμές παρουσιάζουν αποκλίσεις 25-38%.

    [26] Και η Vodafone στον ''χορό'' των μειώσεων

    25/9/2003 6:48:00 μμ

    Aπό τις 5 Οκτωβρίου η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone-Panafon προχωρά σε μειώσεις των τελών όλων των κλήσεων από δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας πρός τα κινητά των πελατών της. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μείωση στη συγκεκριμένη κατηγορία τελών τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

    Οι χρεώσεις

    Συγκεκριμένα, τα τέλη τερματισμού θα μειωθούν από 0,190 Ευρώ το λεπτό σε 0,175 Ευρώ το λεπτό. Επιπλέον, η εταιρία μειώνει και την ελάχιστη χρέωση στα 33 δευτερόλεπτα, από 42 δευτερόλεπτα που ήταν μέχρι σήμερα. Οι μειώσεις αυτές θα επιφέρουν κλιμακούμενο όφελος που ξεκινά από 7,9% και φθάνει το 27,6% για κλήσεις μέχρι 33 δευτερόλεπτα. Η συνολική μείωση μέσα στο 2003 ανέρχεται μέχρι και στο 54,2%, αναδεικνύοντας τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τους συνδρομητές.

    "Οι νέες, σημαντικά μειωμένες τιμές, αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της χρήσης προς το δίκτυο της Vodafone" υπογραμμίζει η εταιρεία.

    [27] Δάνεια σε φοιτητές από την Αγροτική Τράπεζα

    25/9/2003 6:03:00 μμ

    Η Αγροτική Τράπεζα ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης για φοιτητές και σπουδαστές δημοσίων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδος και του εξωτερικού.

    Στο πρόγραμμα «Αθηνά» περιλαμβάνεται φοιτητικός καταθετικός λογαριασμός, δάνεια σπουδών μέχρι 50.000 ευρώ με επιτόκιο 8,75% και διάρκεια αποπληρωμής έως 84 μήνες ανάλογα με το ύψος, σπουδαστικά στεγαστικά δάνεια για απόκτηση φοιτητικής στέγης με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 30 έτη. Επίσης δίνεται η πιστωτική κάρτα Electron Visa με πιστωτικό όριο μέχρι 900 ευρώ και επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπου από άλλες κάρτες 8,50%.

    [28] Εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα στη Ρουμανία

    25/9/2003 5:51:00 μμ

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 81,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Ρουμανικής Τράπεζας Banca Romaneasca S.A. (BR), από τον κύριο μέτοχό της, την Romanian American Enterprise Fund (RAEF). Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας διαθέτει ήδη στη Ρουμανία μία χρηματιστηριακή εταιρία, μία ασφαλιστική εταιρία και ένα κατάστημα το οποίο θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του για την πλήρη κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών της ενγχώριας αγοράς.

    Η παρουσία στην ΝΑ Ευρώπη

    Η εξαγορά αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της πρωταγωνιστικής παρουσίας του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και επιτρέπει στην Τράπεζα να τοποθετηθεί δυναμικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας διαθέτει ισχυρή παρουσία στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου σε οκτώ χώρες με τρείς θυγατρικές τράπεζες, πέντε θυγατρικές εταιρίες, δίκτυο καταστημάτων και γραφείο αντιπροσωπείας, με συνολικά πάνω από 200 μονάδες, 4.000 εργαζόμενους και συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ.

    Η BR είναι μια μεσαίου μεγέθους ρουμανική τράπεζα η οποία διαθέτει παρουσία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με δίκτυο 25 μονάδων και συνολικό ενεργητικό 140 εκατ. ευρώ περίπου. Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η επέκταση του δικτύου της BR σε 40 μονάδες με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ρουμανικής αγοράς.

    [29] Το νέο πρόσωπο της ΕΡΤ

    25/9/2003 3:11:00 μμ

    Ανανεωμένη και με νέα φιλοσοφία θα παρουσιαστεί στους τηλεθεατές της η ΕΡΤ την τηλεοπτική χρονιά 2003-2004. Τα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ1, με ενδιαφέρουσες σειρές, υπέροχες κινηματογραφικές ταινίες, πλούσια αθλητικά γεγονότα και βέβαια ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, παρουσίασε στο Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο, στο Μαρούσι, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε., Αγγελος Στάγκος, πλαισιωμένος από τον Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης, Τζώνυ Καλημέρη, και τον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημερωσης, Βασίλη Θωμόπουλο.

    ΝΕΤ: ''Ενημέρωση και ψυχαγωγία''

    ΕΤ-1: ''Παράθυρο στον Πολιτισμό''

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή του χώρου, αφού όπως τόνισε "η ΕΡΤ ως Μέγας Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πρώτος προμηθευτής του Athens Olympic Broadcasting και αποκλειστικός αναμεταδότης για την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει το πρόγραμμά της πουθενά αλλού, παρά μόνο σ' αυτό το χώρο".

    Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα, ο κύριος Στάγκος υπογράμμισε ότι η ΝΕΤ διατηρεί και ενισχύει τον ενημερωτικό της χαρακτήρα, εμπλουτίζοντας παράλληλα το πρόγραμμά της με ψυχαγωγία, ενώ η ΕΤ-1 στρέφεται στον πολιτισμό, φιλοδοξώντας να κάνει ένα ποιοτικό άνοιγμα στο ευρύ κοινό.

    Ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης Τζώνη Καλημέρης τόνισε ότι "στόχος μας είναι να μεταμορφωθεί η ΝΕΤ σε πολυσυλλεκτικό κανάλι, με έμφαση στην ενημέρωση, χωρίς ακρότητες εις βάρος της εικόνας της Δημόσιας Τηλεόρασης". Για την ΕΤ-1 υπογράμμισε ότι βασικός άξονας του προγράμματός της θα είναι ο πολιτισμός, χωρίς όμως αυτό να γίνεται με ελιτίστικη προσέγγιση.

    "Οι ειδήσεις είναι η ατμομηχανή του προγράμματός μας, είναι η ταυτότητά μας, η μεγάλη μας δύναμη", δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης Βασίλης Θωμόπουλος και συμπλήρωσε ότι "την περίοδο που πέρασε οι τηλεθεατές επιβράβευσαν τη δουλειά της ΝΕΤ. Αρα δεν έχουμε κανένα λόγο να ψάχνουμε νέα μοντέλα ειδήσεων. Μας ενδιαφέρει η θεαματικότητα, αλλά δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα".

    [30] Πρόγραμμα με περιεχόμενο από την ΕΤ-3

    25/9/2003 12:07:00 μμ

    "Με-νού για όλους" είναι το σλόγκαν του νέου προγράμματος της ΕΤ-3 που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από το γενικό διευθυντή, Δημήτρη Κατσαντώνη, και τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής συγγραφέα και δημοσιογράφο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Η προώθηση της "Τηλεόρασης της κοινωνίας" σε αντίθεση με την "Κοινωνία της τηλεόρασης" είναι η νέα πρόταση της ΕΤ-3 που ρίχνει βάρος στην ενημέρωση και έμφαση στην περιφέρεια και τα γειτονικά Βαλκάνια. Μέχρι το τέλος του χρόνου η ΕΤ-3 θα εγκαινιάσει νέα στούντιο σε Σάμο, Καστοριά, Πάρο και Έδεσσα, πέραν αυτών που ήδη λειτουργούν σε Κομοτηνή, Φλώρινα και Μυτιλήνη.

    Ενημέρωση και ψυχαγωγία

    Η διευρυμένη ενημερωτική ζώνη του προγράμματος περιλαμβάνει το νέο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων των 13.00 διάρκειας μίας ώρας ενώ διαδοχικά δελτία ειδήσεων, τα οποία ξεκινούν στις 19.00, θα παρουσιάζουν τις εξελίξεις στην περιφέρεια ("Περίμετρος") και τον κόσμο ("Υδρόγειος"). Η ενημέρωση θα ολοκληρώνεται με το δελτίο ειδήσεων τα μεσάνυχτα.

    Στο ενημερωτικό σκέλος του προγράμματος εντάσσονται οι εκπομπές "Μια άλλη μέρα", "Με μια τρίτη ματιά", "Η ζωή είναι ωραία", "Ανιχνεύσεις" και "Ρεπό". Τα θέματα υγείας, μουσικής, αθλητισμού και πολιτισμού θα καλύπτονται από μία σειρά εβδομαδιαίων εκπομπών: "Υγεία", "Επί τροχών", "Η δίκη της Δευτέρας" , "Δεξίωση", "Έξοδος", "Ταξιδιώτες" κ.α.

    Η "κοινωνική" και "τηλεοπτική" κριτική θα ασκείται με τις εκπομπές "Κακές λέξεις από "Μ" όπως "Μίντια" και "Η τηλεόραση έχει μεσανύχτα" ενώ καθιερώνεται και καθημερινή ζώνη για τα παιδιά με προβολή κινουμένων σχεδίων. Βήμα για να ακουστεί η φωνή των νέων ευελπιστεί να αποτελέσει η εκπομπή "Αλλιώς", η οποία επιμελείται και παρουσιάζεται από σπουδαστές του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Παραμένει η ενότητα του σινεμά με καθημερινές σχεδόν προβολές κινηματογραφικών ταινιών απ΄ όλο τον κόσμο ορισμένες από τις οποίες σε πρώτη πανελλήνια προβολή ενώ το Νοέμβριο ξεκινά η "Οικονομική Επιθεώρηση" του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Παπανδρέου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 September 2003 - 16:55:44 UTC