Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ αντιπολεμικών διαδηλώσεων
  • [02] Τ. Παπαδόπουλος: Ο Γκιούλ δεν λέει τίποτα το νέο
  • [03] Μπλακ-άουτ ''βύθισε'' στο σκοτάδι την Ιταλία
  • [04] Επαφές Χεζμπολάχ για ανταλλαγή αιχμαλώτων με Ισραήλ
  • [05] Πιόνγιάνκ: Αδικη η καταδίκη αξιωματούχων της Ν. Κορέας
  • [06] Μπλερ: Αποφασισμένος να παραμείνει στην πρωθυπουργία
  • [07] Σεισμική δόνηση στην Κίνα
  • [08] Ελληνοτουρκικό Οικονομικό Συνέδριο στα Χανιά
  • [09] Επιτυχής η εκτόξευση του πυραύλου Αριάν 5

    [01] Μπαράζ αντιπολεμικών διαδηλώσεων

    28/9/2003 10:09:00 πμ

    Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους σε πολλές πρωτεύουσες του πλανήτη, διαδηλώνοντας για την κατάσταση στο Ιράκ και την Παλαιστίνη. Στην Αθήνα, οργανώσεις και φορείς πήραν μέρος σε πορεία προς την αμερικανική και την ισραηλινή πρεσβεία, αφότου πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Σύνταγμα από την ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης". Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν χιλιάδες μέλη φιλειρηνικών οργανώσεων, φοιτητικών και μαθητικών συλλόγων, οικολογικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών-επαγγελματικών σωματείων. "Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης κατά του Πολέμου, το σημερινό συλλαλητήριο ήρθε να δώσει την απάντηση, ότι οι Έλληνες στέκονται όρθιοι στους αγώνες για την ειρήνη και την παγκόσμια ύφεση", ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Μανόλης Γλέζος. Ανάλογες διαδηλώσεις είχαμε και στη Θεσσαλονίκη.

    ''Κατοχή σημαίνει βαρβαρότητα''

    Κυρίαρχα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν ''η άμεση απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, η ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους και καμία συμμετοχή της χώρας μας από πολιτικής και στρατιωτικής πλευράς προς τα τεκταινόμενα στο Ιράκ''.

    ''Όχι άλλο αίμα για τα πετρέλαια, σεβαστείτε τους λαούς'', φώναξαν και οι δεκάδες Ιρακινοί και Παλαιστίνιοι οι οποίοι συμμετείχαν τόσο στο συλλαλητήριο όσο και στην πορεία.

    "Κατοχή σημαίνει υποδούλωση, δυστυχία και βαρβαρότητα", τόνισε ο κ. Γλέζος , καταδικάζοντας τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στην Παλαιστίνη και την κατοχή του Ιρακινού λαού από τις συμμαχικές αμερικανοβρετανικές δυνάμεις.

    Το συλλαλητήριο χαιρέτισε και ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος ανέφερε πως όσο το κράτος του Ισραήλ και η κυβέρνησή του δε σέβεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου τόσο η κατάσταση στα κατεχόμενα θα παραμένει τεταμένη με τις αρνητικές συνέπειες τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

    Σε μήνυμά του, ο Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος με τις εκδηλώσεις υποστήριξης προς τον λαό του επουλώνει τα τραύματα από τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης. ''Νιώθω ευτυχισμένος και με τιμάει η φιλία των δύο λαών'', ανέφερε στο μήνυμά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για παρέμβαση των διεθνών οργανισμών στην πολιτική πολέμου του Ισραήλ.

    Τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

    Μικρή ομάδα αναρχικών, που είχε παρεισφρήσει στο τέλος της πορείας, δεν προκάλεσε επεισόδια μετά και τη στενή εποπτεία των ανδρών των ΜΑΤ.

    Παγκόσμιο ''όχι'' κατά του πολέμου

    Απο τη Σεούλ και την Αγκυρα, ως το Παρίσι και το Λονδίνο, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο το Σάββατο εκδηλώνοντας την αντίθεση τους με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Μ. Ανατολή.

    Φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ, αλλά και κατά του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, περίπου 10.000 Βρετανοί διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη βρετανική στρατιωτική ανάμιξη στο Ιράκ και για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

    Στη Βιέννη και το Βερολίνο πραγματοποιήθηκαν ανάλογες πορείες, όμως η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρότερη σε σχέση με τις διαδηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη του πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της αυστριακής πρωτεύουσας και 400 έξω από το κτίριο της Βουλής στο Βερολίνο.

    Περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες και 100 στη Βαρσοβία, ενώ σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη αρκετές χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Πολλές εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι κατά της εισβολής και της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και για ''δικαιοσύνη'' στην Μέση Ανατολή. Οι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Συνασπισμού (LCR), του Εργατικού Αγώνα (LO), του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κινήματος κατά του Ρατσισμού και για την Φιλία μεταξύ των Λαών (ΜRAP) και της Συμμαχίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LDH).

    Ο Αλέν Κριβίν, ηγέτης του LCR και ο Μουλούντ Αουνί, πρόεδρος του MRAP, ήταν επικεφαλής της πορείας, πίσω από πανώ που έγραφε: ''Ελευθερία και κυριαρχία για τους Ιρακινούς. Να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής. Ειρήνη - Δικαιοσύνη - Δημοκρατία στην Μ. Ανατολή''.

    Περίπου 8000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, 12.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Μαδρίτης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κατοχής του Ιράκ από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκασαν την ισραηλινή κατοχή.

    Ανάλογες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κατοχή του Ιράκ και των Παλαιστινιακών Εδαφών διοργανώθηκαν σε αρκετές ισπανικές πόλεις. Πιο ογκώδεις ήταν οι διαδηλώσεις στη Σεβίλη και στη Βαρκελόνη. Οι διαδηλωτές αξίωσαν με τα συνθήματά τους "τον τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη" και την αποδέσμευση των ισπανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    [02] Τ. Παπαδόπουλος: Ο Γκιούλ δεν λέει τίποτα το νέο

    28/9/2003 11:07:00 πμ

    "Ανευ σημασίας" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, τη λεκτική προσαρμογή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Κυπριακό, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Παπαδόπουλος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, είπε ότι ο κ. Γκιούλ δεν έχει πει τίποτα το νέο, αλλά χρησιμοποιεί μια διαφορετική φρασεολογία. "Ο κ. Γκιούλ υποστηρίζει τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς και δεν πρέπει να παίρνουμε λανθασμένα μηνύματα από τη χρησιμοποίηση κάποιας άλλης ορολογίας και ρητορικής", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι διατηρεί σοβαρή επιφύλαξη για την κάθοδο παρατηρητών για τις εκλογές στα κατεχόμενα, αλλά αποσαφήνισε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρεμποδίσει την έλευσή τους στην Κύπρο. "Κανένας δεν μας ζήτησε την άδεια, αλλά δεν θα επιβάλουμε περιορισμούς στη διακίνηση, απλώς και μόνο επειδή έχουμε άλλες εκτιμήσεις για τη χρησιμότητα ή τους όρους εντολής που θα έχουν οι παρατηρητές", ανέφερε ο ίδιος.

    [03] Μπλακ-άουτ ''βύθισε'' στο σκοτάδι την Ιταλία

    28/9/2003 10:11:00 πμ

    Στο σκοτάδι βυθίστηκε λίγο πριν από τα ξημερώματα της Κυριακής ένα μεγάλο τμήμα της Ιταλίας. Η διακοπή σημειώθηκε την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, γιορτάζοντας την πρώτη ''Λευκή Νύχτα'' που οργάνωσε ο δήμος της πόλης. Οι αρμόδιοι των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας της Ιταλίας κλήθηκαν σε κατεπείγουσα σύσκεψη στη Νομαρχία της Ρώμης σήμερα στις 08:00 (ώρα Ελλάδας). "Προς το παρόν είναι αδύνατο να διαπιστώσουμε την έκταση ή τους λόγους του μπλακ-άουτ", ανέφερε εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσε το πρώτο κανάλι της RAI, το οποίο έδειξε και εικόνες από την κατασκότεινη Ρώμη και το μετρό της πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι δεν έχει προκληθεί πανικός.

    Σύμφωνα με τις αρχές, η συσκότιση οφείλεται σε κάποια βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης, λόγω δυσλειτουργίας των γραμμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από το εξωτερικό.

    Το μπλακ-άουτ έπληξε και το ιστορικό κέντρο της Ρώμης και το Βατικανό.

    Επίσης, διακόπηκαν τα δρομολόγια του μετρό, το οποίο λειτουργούσε όλη τη νύχτα με την ευκαιρία της ολονύκτιας πολιτιστικής εκδήλωσης που βρισκόταν σε εξέλιξη, με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

    Ανοιχτά είχαν παραμείνει εξάλλου δεκάδες μουσεία, πινακοθήκες αλλά και πισίνες, καταστήματα και κλαμπ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του δήμου, τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη γιορτή.

    [04] Επαφές Χεζμπολάχ για ανταλλαγή αιχμαλώτων με Ισραήλ

    28/9/2003 10:33:00 πμ

    Επαφές στη Βηρυτό με εκπροσώπους των παλαιστινιακών ριζοσπαστικών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ, για να συζητήσουν την ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι είχε η οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία έχει την έδρα της στο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ διαπραγματεύονται μέσω Γερμανών μεσολαβητών την ανταλλαγή τεσσάρων Ισραηλινών με περίπου 15 Λιβανέζους και 400 Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Στο μεταξύ, τζιπ και τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην πόλη Τζενίν της βόρειας Δυτικής Όχθης, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι νεαροί Παλαιστίνιοι της πόλης απάντησαν με πέτρες, ενώ ακούστηκαν και πυρά των στρατιωτών, αν και δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα.

    Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της οργάνωσης, Σεϊχης Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου, Χάλεντ Μεσάαλ.

    ''Παρακολουθούμε το θέμα με τη Χεζμπολάχ, ιδιαιτέρως μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι μία συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει κάποιον αριθμό Παλαιστινίων αιχμαλώτων και συλληφθέντων'', δήλωσε μετά τη συνάντηση με την ηγεσία της Χεζμπολαχ, ο Χάλεντ Μεσάαλ.

    Την Παρασκευή, ο Σεϊχης Νασράλα συναντήθηκε με αξιωματούχους της Τζιχάντ και συζήτησε το ίδιο θέμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

    Οι συναντήσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ότι το Ισραήλ είναι πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Χεζμπολάχ.

    Κατά τη νέα εισβολή τους στη Τζενίν, οι Ισραηλινοί στρατιώτες ερευνούν τα σπίτια για την ανακάλυψη υπόπτων και όπλων. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός είχε πραγματοποιήσει ίδιου τύπου επίθεση στην ίδια πόλη.

    Επιπλέο, οβίδες όλμων εκτοξεύτηκαν τα ξημερώματα χωρίς να προκαλέσουν ζημιές εναντίον βιομηχανικής ζώνης στο σύμπλεγμα εποικισμών Γκους Κατίφ, ανακοίνωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    [05] Πιόνγιάνκ: Αδικη η καταδίκη αξιωματούχων της Ν. Κορέας

    28/9/2003 11:02:00 πμ

    Αδικη θεωρεί η Β. Κορέα την καταδίκη του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Ν. Κορέας και άλλων πέντε αξιωματούχων που κατηγορήθηκαν ότι έστειλαν κρυφά χρήματα στην Πιονγιάνγκ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του 2000. Δικαστήριο της Ν. Κορέας έκρινε την Παρασκευή ένοχους τους έξι αξιωματούχους και επιχειρηματίες με την κατηγορία ότι παρέδωσαν 500 εκατ. δολάρια στη Β. Κορέα για να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή της Συνόδου μεταξύ των δύο χωρών, τον Ιούνιο του 2000. Ο Λιμ Ντονγκ-βον, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μετέπειτα σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ν. Κορέας Κιμ Ντάε-γιουνγκ σε θέματα Β. Κορέας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή.

    ''Η ιστορία θα τιμωρήσει όσους αντιδρούν στην ένωση''

    Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Πιόνγιάνγκ ανέφερε, ωστόσο, ότι και οι έξι ήταν αθώοι και ότι για την καταδίκη τους ευθύνονται δυνάμεις που αντιτίθενται στην ένωση της κορεατικής χερσονήσου.

    ''Η ιστορία θα τιμωρήσει τις δυνάμεις που αντιδρούν στην ένωση, θα κρίνει αυτήν την απολύτως άδικη υπόθεση και θα κηρύξει αθώους όσους καταδικάστηκαν'', μετέδωσε το πρακτορείο KCNA επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση.

    Από τους υπόλοιπους που ενέχονταν στο σκάνδαλο της συνόδου κορυφής, ο οικονομικός σύμβουλος του Κιμ Ντάε-γιουνγκ, Λι Κι-χο, και ο επικεφαλής της Τράπεζας Ανάπτυξης της Κορέας, Λι Κεούν-γιουνγκ, καταδικάστηκαν επίσης σε τρίχρονη φυλάκιση με αναστολή, ενώ ο πρόεδρος της Hyundai Asan Co, Κιμ Γιουν-κιου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους.

    [06] Μπλερ: Αποφασισμένος να παραμείνει στην πρωθυπουργία

    28/9/2003 10:51:00 πμ

    "Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου", δήλωσε στην εφημερίδα "Ομπσέρβερ" ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται δραματικά, με αφορμή την απόφασή του να εμπλέξει τη Βρετανία στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και μία σειρά δυσάρεστων μεταρρυθμίσεων που προώθησε στο εσωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, το 41% των μελών του Εργατικού Κόμματος, που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του "Ομπσέρβερ", επιθυμούν την παραίτηση του Τόνι Μπλερ πριν από τις επόμενες εκλογές. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", οι μισοί Βρετανοί πιστεύουν ότι ο Μπλερ πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

    Το ετήσιο συνέδριο των Εργατικών προ των πυλών

    ''Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να υποχωρήσουμε'', δήλωσε στον "Ομπσέρβερ" ο Μπλερ. Επιπλέον, παραδέχεται ότι νοιώθει να ''βομβαρδίζεται'', ύστερα από τις κακές ειδήσεις των τελευταίων μηνών. Ομως, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την ίδια πολιτική στο Ιράκ και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την εκπαίδευση, που έχουν δυσαρεστήσει τους Βρετανούς.

    ''Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν το σωστό'', δήλωσε ο Μπλερ αναφερόμενος στην εισβολή στο Ιράκ και στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, και ζήτησε από τους Βρετανούς να κάνουν υπομονή για να δουν τα αποτελέσματα των ερευνών για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Η συνέντευξή του δημοσιεύεται καθώς αρχίζει το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, όπου ο Τόνι Μπλερ αναμένεται ότι θα περάσει τη σκληρότερη δοκιμασία αφότου ανήλθε στην ηγεσία του κόμματος.

    Η δημοτικότητά του και η εμπιστοσύνη των Βρετανών στο πρόσωπο του Μπλερ έχουν μειωθεί σοβαρά και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι καλές ημέρες για τον ''Σκληρό Τόνι'' αποτελούν παρελθόν.

    Το 41% των μελών του Εργατικού Κόμματος, που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του "Ομπσέρβερ", επιθυμούν την παραίτηση του Τόνι Μπλερ πριν από τις επόμενες εκλογές.

    Το 64% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ''Νιους οφ δι Γουόρλντ'' δεν εμπιστεύονται πλέον των πρωθυπουργό τους. Εξάλλου, δημοσκόπηση των ''Σάντεϊ Τάιμς'', δείχνει ότι η υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος έχει μειωθεί μόλις στο 30%.

    Οι μισοί Βρετανοί πιστεύουν ότι ο Τόνι Μπλερ πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

    Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου MORI έδειξε ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι ήλθε πλέον η ώρα να παραιτηθεί ο Τόνι Μπλερ και να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιον άλλον πολιτικό.

    Μόνον το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Μπλερ πρέπει να παραμείνει στη θέση του και το 11% δεν εξέφρασε άποψη.

    [07] Σεισμική δόνηση στην Κίνα

    28/9/2003 10:18:00 πμ

    Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κίνας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. "Το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 500 χιλιόμετρα από την ακτή του Ζετζιάνγκ και γι' αυτό δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν ζημιές η θύματα", είπε ο εκπρόσωπος της Κρατικής Σεισμολογικής Υπηρεσίας. Όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νέα Κίνα", ο σεισμός σημειώθηκε στις 06:12 τοπική ώρα (01:12 ώρα Ελλάδας). Τον περασμένο Φεβρουάριο περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν από σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Σιντζιάνγκ.

    [08] Ελληνοτουρκικό Οικονομικό Συνέδριο στα Χανιά

    27/9/2003 9:47:00 μμ

    Νίκος Χριστοδουλάκης

    Τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας σε τομείς όπως οι μεταφορές και το εμπόριο διερεύνησαν οι συμμετέχοντες στο 5ο Ελληνοτουρκικό Οικονομικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, και ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Αλί Κοσκούν. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο κ. Χριστοδουλάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι για να διαμορφωθούν ισχυρές κοινές οικονομικές πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και δικαίου, να βελτιωθούν οι διασυνοριακές μεταφορές, να υπάρξει ευχέρεια κίνησης προϊόντων και συντελεστών παραγωγής και να αναπτυχθούν τα περιφερειακά δίκτυα σε ενέργεια και επικοινωνίες.

    ''Μεγάλη πρόκληση το φυσικό αέριο''

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, μεγάλη πρόκληση στη συνεργασία των δύο χωρών θα αποτελέσει ο τομέας του φυσικού αερίου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κοσκούν τόνισε ότι υπάρχουν διακυμάνσεις στην πορεία των δύο χωρών καθώς η ιστορία τους αποτελείται από καλές και άσχημες στιγμές, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία, δεν θα πρέπει να μένουν στα άσχημα σημεία, αλλά να προσβλέπουν στο καλό. Ένα καλό δείγμα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, είναι η συμφωνία για την αφαίρεση ναρκών από τις συνοριογραμμές. Όπως είπε, η συμφωνία αυτή με το συμβολισμό της θα ωφελήσει την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία τω δύο χωρών.

    Ο Τούρκος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα της διπλής φορολόγησης που έθεσε στο συνέδριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι αποτελεί πρόβλημα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Στο συνέδριο, το "παρών" έδωσε αποστολή από 270 Τούρκους αξιωματούχους και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, ο περιφερειάρχης Σμύρνης, τέσσερις νομάρχες και δήμαρχοι πόλεων της Τουρκίας, ενώ από ελληνικής πλευράς το "παρών" έδωσαν εκτός του υπουργού Οικονομικών οι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιάννακης και Σήφης Βαλυράκης, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Χανίων και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

    [09] Επιτυχής η εκτόξευση του πυραύλου Αριάν 5

    28/9/2003 11:23:00 πμ

    Εκτοξεύτηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου (02:14 ώρα Ελλάδας) ο πύραυλος Αριάν 5, που μεταφέρει δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τη Smart 1, την πρώτη ευρωπαϊκή σεληνιακή συσκευή, από το διαστημικό κέντρο του Κουρού της Γουιάνας, σημειώνοντας έτσι την εκκίνηση της πρώτης ευρωπαϊκής απόπειρας για την εξερεύνηση της Σελήνης. Από τον Δεκέμβριο του 2004, οπότε θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη σελήνη, η Smart 1 θα πραγματοποιήσει διάφορες μετρήσεις στο δορυφόρο της Γης για τουλάχιστον έξι μήνες, καθώς σκοπός της είναι να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την θεωρία που υποστηρίζει ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση της γης με ουράνιο σώμα, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Σύστημα προώθησης με ηλιακή ενέργεια

    Ο Αριάν θα θέσει σε τροχιά τους δορυφόρους Insat 3 για λογαριασμό του ινδικού οργανισμού διαστημικών ερευνών και τον e-bird της ευρωπαϊκής εταιρείας Eutelsat. Η Smart 1 θα τοποθετηθεί σε ελλειπτική τροχιά, που σταδιακά θα διευρύνεται, γύρω από τη Γη και μέσα στους επόμενους θα τη συλλάβει το πεδίο βαρύτητας της Σελήνης.

    Η σημασία της πρώτης ευρωπαϊκής αποστολής για την εξερεύνηση της Σελήνης είναι τεράστια, γιατί θα ελέγξει αν τα ορυκτά του δορυφόρου μας είναι ίδια με του πλανήτη μας, με έρευνα σε ολόκληρη την επιφανειά της Σελήνης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα.

    Η Smart 1 θα δώσει πλήρη εικόνα της μορφολογίας της Σελήνης, εξετάζοντας ολόκληρη την επιφάνειά της και όχι μόνο ένα τμήμα της, από το οποίο έφερε δείγματα στη γη το πλήρωμα του "Απόλλο".

    Σύμφωνα με τον Τζιουζέπε Ράκα, διευθυντή προγράμματος του Smart 1, "αν έρχονταν εξωγήινοι στη γη και έπαιρναν δείγματα μόνο από τη Σαχάρα ή το Ν. Πόλο, θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η γη έχει φτιαχτεί μόνο από άμμο, νερό και πάγο".

    Η εξερεύνηση της Σελήνης είναι η πρώτη πρόκληση που θέλει να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό ρομπότ. Η δεύτερη είναι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών που οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι θα εφαρμόζονται σε όλες τις μελλοντικές αποστολές.

    Η Smart 1 θα χρησιμοποιήσει νέο σύστημα προώθησης προς το φεγγάρι που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Τα μικροσκοπικά της εξαρτήματα την κάνουν να ζυγίζει μόνο 367 κιλά και να έχει μέγεθος ένα τετραγωνικό μέτρο. Και όλα αυτά, με κόστος 110 εκατομμύρια ευρώ, που θεωρείται πολύ μικρό για μια τέτοια επιχείρηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 September 2003 - 8:54:55 UTC