Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσκληση Χρυσοχοϊδη για σύγκλιση της Κεντροαριστεράς
  • [02] Ο Γιάννος Παπαντωνίου στην Κύπρο
  • [03] Συζήτηση προτάσεων της Κομισιόν για την Αγροτική Πολιτική
  • [04] Εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε στη Νατζάφ
  • [05] Κουλούρης περί αυξήσεων στα ασφάλιστρα των Ι.Χ.
  • [06] Παράταση για υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ μέσω TAXISnet
  • [07] Πέντε τραυματίες από μετεωρίτη που έπεσε στη Γη

    [01] Πρόσκληση Χρυσοχοϊδη για σύγκλιση της Κεντροαριστεράς

    29/9/2003 11:47:00 μμ

    Σε εκδήλωση της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς, με θέμα Κεντροαριστερά και προοδευτική διακυβέρνηση, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, επισήμανε την ανάγκη, οι προοδευτικές δυνάμεις να καταθέσουν μια σύγχρονη πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης, απαλλαγμένη από δογματισμούς και λαϊκισμούς, και τόνισε πως η εποχή που διανύουμε απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σύνθετα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στη συζήτηση συμμετείχαν στελέχη της κεντρο-αριστεράς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ακολούθησε συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου.

    ''Να πάψουμε τις αψιμαχίες''

    Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι ο λαοί της Ευρώπης επιστρέφουν σε συντηρητικές πολιτικές επιλογές, γυρνώντας την πλάτη τους στους σοσιαλιστές, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ''η βαθύτερη ανάγκη επιστροφής σε συντηρητικότερα- και άρα "ασφαλέστερα"- σχήματα διακυβέρνησης, λόγω της γενικευμένης ανασφάλειας που γεννά η παγκοσμιοποίηση''. Η Δεξιά ωστόσο, όπως είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να ρυθμίσει τις μύριες όσες συνέπειες και προεκτάσεις της παγκοσμιοποίησης, λόγω του ''οικονομικού μονισμού'' που τη διέπει και που την καθιστά, ''μονοδιάστατη και κοινωνικά ανάλγητη''. Έτσι, το κενό πρέπει να καλυφθεί από την Κεντροαριστερά, η οποία θα πρέπει - και στη χώρα μας-να διαμορφώσει μια ''προοδευτική ατζέντα'', που ''να καταστήσει την αγορά, φίλο και όχι εχθρό'', να εδραιώσει τη συμμετοχική δημοκρατία, να ενισχύσει την απασχόληση, να αναθεωρήσει ''ιδεολογικά ταμπού'' (όπως για παράδειγμα τα όσα αφορούν το δίλημμα, ''περισσότερο, ή λιγότερο κράτος'') και να εντοπίσει τις νέες πλειοψηφίες και κοινωνικές συμμαχίες.

    ''Να πάψουμε τις αψιμαχίες, να πάψουμε να αντιπαλεύουμε τους εαυτούς μας. Δεν έχουμε καμία διάθεση για διάλογο κορυφής με ηγεσίες που δεν έχουν καμία διάθεση προγραμματικού διαλόγου'' ανέφερε στη δευτερολογία του ο κ. Χρυσοχοΐδης, καλώντας το ακροατήριό του, να συμμετάσχει στο διάλογο που θα διεξαχθεί προσεχώς για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και για τη Χάρτα Σύγκλισης.

    Ομιλίες στελεχών της κεντρο-αριστεράς και βουλευτών ΠΑΣΟΚ

    Ο Πέτρος Κουναλάκης, συνεχάρη το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την εξάρθρωση της ''17Ν'', ''η οποία ήταν άγος και ντροπή για τη χώρα και δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά'' και στηλίτευσε την ηγεσία του Συνασπισμού, κατηγορώντας τον Πρόεδρό του, Νίκο Κωνσταντόπουλο πως οδηγεί το ΣΥΝ σε παράλογες πολιτικές θέσεις προκειμένου να διασωθεί εκλογικά. Ο κ. Κουναλάκης, υπερασπίστηκε τις κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι ''το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα αποκτά επιτέλους λαϊκότητα, προοδευτικό χαρακτήρα και πείθει ότι ο συνολικός εκσυγχρονισμός της χώρας, αποβαίνει τελικά προς όφελος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων''.

    Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, Πάνος Σκοτινιώτης, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ''ο εκσυγχρονισμός βάλτωσε επειδή έλλειψε η Κεντροαριστερά, ως πρόταση σαφώς διακριτή από τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πρόταση. Η Κεντροαριστερά, με στρογγυλεμένο λόγο, με πληκτικό πραγματισμό, χωρίς πάθος, ρήξεις και ιδεολογία και χωρίς τη στοιχειώδη ηθική και πολιτική αλληλεγγύη, μεταξύ των δυνάμεών της, δεν μπορεί να υπάρξει''.

    Αντίθετα, ο επικεφαλής της ΑΕΚΑ και υφυπουργός Εσωτερικών, Νίκος Μπίστης, υπενθύμισε τα γεγονότα που ανέδειξαν το χώρο της Κεντροαριστεράς (συνάντηση απόψεων σχετικά με τα Ίμια, την υπόθεση Οτσαλάν, τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, το Ασφαλιστικό, την τρομοκρατία, το Σχέδιο Ανάν και το θρήσκευμα στις ταυτότητες) και υποστήριξε ότι παρά τα προβλήματα, τις υπαναχωρήσεις, τις αμφιταλαντεύσεις και τους δισταγμούς, ''ο εκσυγχρονισμός προχωρά μπρος με τις κυβερνήσεις Σημίτη''. Καθώς δε, οι ηγεσίες του ΣΥΝ και το ΚΚΕ, αρνούνται το διάλογο, είναι αναγκαία η σύμπραξη μιας ''συμμαχίας αποφασισμένων να συγκροτήσουν την Κεντροαριστερά τώρα, συνεκτιμώντας και τις απαιτήσεις των εκλογών''. Σχετικά δε, με τις τελευταίες, ο κ. Μπίστης, καταφέρθηκε κατά του κ. Καραμανλή, υποστηρίζοντας ότι με το πρόγραμμά του για τη δημόσια διοίκηση, ''ουσιαστικά ο κ. Καραμανλής κλείνει το μάτι στα δικά του παιδιά''.

    Τέλος, ο οικολόγος Μιχάλης Μοδινός, σχολίασε αρνητικά τις ''κραυγές και την απουσία στοιχείων'' που συνοδεύουν τα σχόλια για την πολεοδομική μεταρρύθμιση που επιχειρείται από την κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην Πράσινη Ατζέντα, που θα πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο του προβληματισμού μιας ''παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας'' σε ό,τι αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

    [02] Ο Γιάννος Παπαντωνίου στην Κύπρο

    29/9/2003 10:14:00 μμ

    "Οσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη θα παραμένει κλειστός" δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου μετά τις συναντήσεις που είχε το βράδυ της Δευτέρας στη Λευκωσία με αντιπρωσωπείες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου. Ο κ. Παπαντωνίου επιβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, καθώς και στην αμυντική στήριξη της Κύπρου. Οπως τόνισε, η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με την Κύπρο και εγγυάται την ασφάλειά της. Αυτό άλλωστε- πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου- δηλώνει και η παρουσία του στο νησί.

    ''Σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα της Κύπρου, η ένταξη της στην Ε.Ε.''

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι διέρχεται μια ευαίσθητη φάση και τόνισε πως η Κύπρος διαθέτει ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα αυτό της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποτελεί και μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι αυτή η επιτυχία ανοίγει και το δρόμο για μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

    Ο Ελληνας υπουργός είπε ακόμα ότι είναι στην ευθύνη της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς να συμβάλλουν σε μια τέτοια κατεύθυνση, επισήμανε όμως κάποιους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι οι εκλογές στα κατεχόμενα, αλλά και η ασταθής ισορροπία στην ίδια την Τουρκία.

    Ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι θα βρεθούν στην άλλη πλευρά πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα δουν το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Οι εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων εξέφρασαν τις ευχαριστίες της Κυπριακής πλευράς προς την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε τόσο στη δημιουργία και την εμπέδωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου όσο και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι με τον ίδιο τρόπο και την ίδια συνεργασία Ελλάδα και Κύπρος θα πετύχουν και τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    ''Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται στον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία''

    Ο κ. Παπαντωνίου δέχθηκε στην πρεσβευτική κατοικία αντιπροωσωπείες του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Νίκο Κατσουρίδη, του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος Σωκράτη Χάσικο και Αβέρωφ Νεοφύτου, του ΔΗΚΟ με επικεφαλής επίσης τους δύο αντιπροέδρους Νίκο Πιτοκοπίτη και Κώστα Πετρίδη, καθώς και του ΚΙΣΟΣ-ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου.

    Νωρίτερα ο κ. Παπαντωνίου επισκέφθηκε τον τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα φυλακισμένα μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι. Σε δήλωσή του ο κ. Παπαντωνίου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα συμπαρατάσσεται στον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία ο οποίος δεν έχει τελειώσει ακόμα.

    Συνάντηση μισής ώρας περίπου είχε σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου με τους εκπροσώπους των εγκλωβισμένων Ριζοκαρπασιτών.

    [03] Συζήτηση προτάσεων της Κομισιόν για την Αγροτική Πολιτική

    29/9/2003 10:14:00 μμ

    Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε ό,τι αφορά τα μεσογειακά προϊόντα, δηλαδή το λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό, ήταν το βασικό θέμα γύρω από το οποίο αντάλλαξαν απόψεις οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των κοινών οργανώσεων αγοράς, που προτείνει τη μερική αποσύνδεση των ενισχύσεων σε σχέση με την παραγωγή. Το δεύτερο σημαντικό θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν η αποτελεσματική αντιμετώπιση της συνύπαρξης βιολογικών, συμβατικών και γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

    Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου του Λουξεμβούργου οι προτάσεις, αλλά χρειάζονται διευκρινίσεις

    Όπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, "οι αρχές της ανακοίνωσης της Επιτροπής κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου του Λουξεμβούργου", σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι σε επιμέρους σημεία "θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διευκρινίσεις από την πλευρά της Επιτροπής".

    Σε σχέση με το βασικό στοιχείο που προτείνεται -την εφαρμογή της μερικής αποσύνδεσης των ενισχύσεων σε σχέση με την παραγωγή- ο Γ.Δρυς τόνισε ότι "θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον οι προτεινόμενες αναλογίες μερικής και πλήρους αποδέσμευσης είναι επαρκείς για την αποτροπή της εγκατάλειψης των μεσογειακών καλλιεργειών και την καλύτερη εξέλιξη της παραγωγής αυτής".

    Επίσης, ο Γ. Δρύς σημείωσε ότι "για μας βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης, εκτός της δημοσιονομικής ουδετερότητας, είναι η διατήρηση της ιστορικής κατανομής των πόρων μεταξύ των παραγωγών κρατών μελών".

    Το δεύτερο σημαντικό θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν η αποτελεσματική αντιμετώπιση της συνύπαρξης βιολογικών, συμβατικών και γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

    Ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η βιολογική γεωργία πρέπει να προστατευθεί αποτελεσματικά από επιμολύνσεις γενετικά τροποποιήσεων και ότι η νομική ευθύνη σε περίπτωση επιμολύνσεων των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών οφείλει πέραν των εθνικών ρυθμίσεων να αντιμετωπίζεται με ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο και στο επίπεδο της ΕΕ.

    Τέλος, όπως ανέφερε ο Γ. Δρυς, το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση κανονισμού -που προωθήθηκε επί ελληνικής προεδρίας- για τον έλεγχο της σαλμονέλας στη ζωική παραγωγή που αποβλέπει στην αποφυγή μετάδοσης τροφογενών λοιμώξεων στον άνθρωπο.

    [04] Εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε στη Νατζάφ

    Πηγή: ΑΠΕ 29/9/2003 10:23:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Η δύναμη προστασίας του Μαυσωλείου του Ιμάμη Αλί στη Νατζάφ, νότια της Βαγδάτης, εντόπισε και εξουδετέρωσε τη Δευτέρα εκρηκτικό μηχανισμό σε εμπορικό δρόμο της ιερής πόλης των Σιιτών. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο που βρισκόταν στο δρόμο Σάντεκ και εξουδετερώθηκε από την ιρακινή δύναμη προστασίας, η οποία απέκλεισε την περιοχή.

    Δεν ήταν το πρώτο περιστατικό

    Πολλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί έχουν εξουδετερωθεί στη Νατζάφ μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στα τέλη Αυγούστου στο Μαυσωλείο του ιμάμη Αλί, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 80 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ Μοχάμαντ Μπάκερ Χακίμ.

    [05] Κουλούρης περί αυξήσεων στα ασφάλιστρα των Ι.Χ.

    29/9/2003 6:15:00 μμ

    "Kαμπανάκι" χτύπησε στην ασφαλιστική αγορά ο υφυπουργός Aνάπτυξης Kίμων Kουλούρης με αφορμή τη γνωστοποίηση, στο πλαίσιο συνεδρίου στην Υδρα, της πρόθεσης των εταιρειών για μεσοσταθμική αύξηση των ασφαλίστρων τη νέα χρονιά κατά 7 - 10%, αν και η Eνωση Aσφαλιστικών Eταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) διευκρίνισε με ανακοίνωση της ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις εταιριών δεν αποτελούν ενιαία κλαδική συμπεριφορά. O υφυπουργός σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συνάντηση επί του ζητήματος, πρόσθεσε ότι παρακολουθεί την αγορά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, κατόπιν των ελέγχων που πραγματοποιούνται, να προκύψει ότι κάποιες ασφαλιστικές θα πρέπει να κλείσουν.

    Μετά τους ελέγχους του Υπουργείου οι συζητήσεις για τις όποιες αυξήσεις

    O υφυπουργός τόνισε ότι ακόμα δεν έχει συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Eνωσης Aσφαλιστικών Eταιριών Eλλάδος, κάτι το οποίο θα γίνει στο άμεσο μέλλον, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι οποιεσδήποτε αυξήσεις θα συζητηθούν με "όσους μείνουν στην αγορά".

    Οι εταιρίες που θα μείνουν είναι αυτές, που θα διαπιστωθεί από τους ελέγχους που πραγματοποιεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μέχρι το τέλος Oκτωβρίου, ότι κατέχουν τα ανάλογα αποθέματα που ορίζει ο νόμος.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες παραγόντων της αγοράς, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο "κόκκινο" παρά τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    "Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ασφαλίστρων, καθώς καμία εταιρεία δεν έχει θέσει τέτοιο αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης", διαβεβαίωσε μέσω της ΝΕΤ 105,8 FM, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων ασφαλιστικών εταιρειών, Κώστας Μπερτσιάς.

    ΕΑΕΕ: "Τα ασφάλιστρα είναι ελεύθερα"

    H Eνωση Aσφαλιστικών Eταιριών Ελλάδος στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα ασφάλιστρα είναι ελεύθερα και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των εταιριών για το ύψος που θα διαμορφώσει κάθε μια το ασφάλιστρό της, ούτε γίνονται χρονικά συντονισμένες αυξήσεις.

    Η Ενωση επισημαίνει ότι στο συνέδριο ασφαλιστών και αντασφαλιστών ''ουδεμία αναφορά για αυξήσεις ασφαλίστρων έκανε το προεδρείο της ΕΑΕΕ'' και προσθέτει ότι ''ο θόρυβος που δημιουργήθηκε για τις αυξήσεις είναι άνευ αντικειμένου", ενώ διευκρινίζει ότι τα ασφάλιστρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, καθορίζονται ελεύθερα με βάση τις τεχνικο-οικονομικές ανάγκες κάθε επιχείρησης.

    [06] Παράταση για υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ μέσω TAXISnet

    29/9/2003 6:17:00 μμ

    Παρατείνεται μέχρι την 1η Ιουλίου 2004 η προθεσμία για την υποχρεωτική υποβολή μέσω του TAXISnet των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 26 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η παράταση της προθεσμίας αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας των επιχειρήσεων για την υποχρεωτική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του TAXISnet.

    [07] Πέντε τραυματίες από μετεωρίτη που έπεσε στη Γη

    29/9/2003 11:04:00 μμ

    Η είδηση είναι πρωτοφανής. Μετεωρίτης έπεσε σε κατοικημένη περιοχή στην Ανατολική Ινδία και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκτός από τον πανικό που προκάλεσε σε εκατοντάδες άτομα, κατέστρεψε δύο σπίτια και τραυμάτισε πέντε άτομα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πτώση μετεωριτών δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

    Είναι όμως απειλή;

    Ήταν μια βροχή μικρών μετεώρων που διήρκεσε έξι δευτερόλεπτα όλα κι όλα. Όμως για τους κατοίκους πέντε παρακτίων περιοχών της επαρχίας Ορίσα στην ανατολική Ινδία που είδαν τον ορίζοντα του σούρουπου να κατακλύζεται από απειλητικές λάμψεις, φάνηκε πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου.

    Τα τζάμια των σπιτιών έτριζαν επιτείνοντας τον πανικό και τα κομμάτια του μετεωρίτη που έπεφταν ολόγυρα προκάλεσαν υλικές ζημιές. Αλλά και την περιέργεια των πιο ψύχραιμων που έσπευσαν να συλλέξουν τα θραύσματα του διαστημικού γίγαντα.

    Οι ειδικοί λένε ότι μετέωρα πέφτουν στη γη κάθε μέρα 20 τόνοι (...) που σημαίνει ότι δεν είναι τίποτα το συνταρακτικό. Αν όμως τώρα τα κομμάτια είναι πάνω από 100 μ., τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο.

    Εδώ και 5-6 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταγραφής όλων των αστεροειδών 100 μ και πάνω και φυσικά η τροχιά τους. Σε 5- 10 χρόνια προβλέπεται το έργο αυτό να έχει ολοκληρωθεί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 September 2003 - 20:55:28 UTC