Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Παπανδρέου για Ασφάλεια Αγώνων
  • [02] Στους δρόμους της Αθήνας επέστρεψαν τα ταξί
  • [03] Αίτημα επανάληψης τη δίκης για τη δολοφονία Πολκ
  • [04] Επέτειος των 29 χρόνων από την ίδρυση της Ν.Δ.
  • [05] Θανατηφόρο τροχαίο στην Κηφισίας
  • [06] Σύγκρουση ΙΧ με τρένο στο Μενίδι
  • [07] Συσπείρωση της Αριστεράς ζητά ο Ν. Κωνσταντόπουλος
  • [08] Αποτρόπαιο έγκλημα για 150 ευρώ στις Σέρρες
  • [09] Σκανδαλίδης περί στόχων για τη νέα περιφερειακή συγκρότηση
  • [10] Νέο μακελειό στο Ισραήλ
  • [11] Τουρκία: Οριστικό ''όχι'' πρόωρες εκλογές
  • [12] Τρεις νεκροί σε συμπλοκή στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης
  • [13] Φιμώνουν ιδιωτικό κανάλι στο Καράκας
  • [14] Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη Ν. Ζηλανδία
  • [15] Και πάλι υποψήφια το 2004 η πρόεδρος των Φιλιππίνων
  • [16] Εκρήξεις σε πλοία στο Βιετνάμ
  • [17] Αιματηρά επεισόδια στη Βαγδάτη
  • [18] Δέσμευση Σημίτη για τόνωση επιχειρηματικότητας
  • [19] Μπάσκετ: Επικράτηση του ΠΑΟΚ έναντι του Ηρακλείου
  • [20] Νικητής ο Πανιώνιος στη Νεάπολη
  • [21] ''Καμπανάκι'' για επιπτώσεις του τσιγάρου σε φάρυγγα-λάρυγγα

    [01] Συνέντευξη Παπανδρέου για Ασφάλεια Αγώνων

    4/10/2003 2:07:00 μμ

    Την ανάγκη να μην μετατραπεί η Αθήνα σε στρατοκρατούμενη περιοχή την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, υπογραμμίζει με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να υπονομευθεί ο ανοιχτός χαρακτήρας της κοινωνίας. Αναφερόμενος στα επικριτικά δημοσιεύματα για την ασφάλεια της χώρας, προβλέπει ότι θα πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε προς τους Αγώνες, αλλά συνιστά ψυχραιμία. "Δεν πρέπει να μας ανησυχούν τόσο και να τους δίνουμε περισσότερη σημασία από ότι χρειάζεται" δηλώνει και τονίζει ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να αναδείξει όσα σημαντικά έχει πετύχει στον τομέα της Ασφάλειας.

    Πρέπει να αναδείξουμε το σοβαρό έργο μας

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θεωρεί απολύτως φυσικό, κυρίως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με άλλα κράτη για το θέμα της Ασφάλειας.

    "Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε (για την ασφάλεια), είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, ιδέες και στη συνεργασία με άλλα κράτη για το θέμα αυτό" τονίζει.

    Αναφερόμενος στα επικριτικά για τη χώρα μας δημοσιεύματα, υπενθυμίζει ότι και στις προηγούμενες ολυμπιακές διοργανώσεις στο Σίδνει, Σόλτ Λέικ, στην Ατλάντα, υπήρχαν τέτοια άρθρα και χαρακτήρισε λαθεμένη την άποψη ότι κάποια κέντρα έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα και την πυροβολούν.

    [02] Στους δρόμους της Αθήνας επέστρεψαν τα ταξί

    4/10/2003 5:04:00 μμ

    Στην κυκλοφορία βγήκαν και πάλι, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι τα ταξί, καθώς ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), όπου συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τον κλάδο. Σύμφωνα με δηλώσεις μελών του ΣΑΤΑ, η γενική συνέλευση αποφάσισε να εμμείνει στις θέσεις της, σχετικά με την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα ταξί. Επίσης αποφάσισε τη συμμετοχή του ΣΑΤΑ στη 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει για τις 8 και 9 Οκτωβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΙΑΤΑ).

    [03] Αίτημα επανάληψης τη δίκης για τη δολοφονία Πολκ

    4/10/2003 5:59:00 μμ

    Ο Τζωρτζ Πολκ

    Την επανάληψη της δίκης του αποβιώσαντος δημοσιογράφου Γρ. Στακτόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε το 1949 στην Θεσσαλονίκη, σε ισόβια κάθειρξη, για συνέργια στην δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ, θα προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αθ. Καφίρης, στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Αίτηση για επανάληψη της δίκης έχει καταθέσει για δεύτερη φορά η χήρα του εκλιπόντα, προ ολίγων ετών, δημοσιογράφου, Θεοδώρα Στακτοπούλου. Η πρώτη αίτηση απορρίφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001, ως αβάσιμη. Στην αίτησή της η χήρα υποστήριζε ότι έχουν προκύψει νεώτερα στοιχεία ικανά να στηρίξουν το αίτημα επανάληψης της δίκης και να αποδείξουν την αθωότητα του συζύγου της.

    [04] Επέτειος των 29 χρόνων από την ίδρυση της Ν.Δ.

    4/10/2003 4:55:00 μμ

    Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κώστας Καραμανλής, αφού τονίζει ότι πλέον οι μεγάλες στρατηγικές επιλογές έχουν δικαιωθεί ιστορικά, σημειώνει ότι 29 χρόνια μετά ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ακόμα στο μήνυμά του ότι "η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα", προσθέτοντας ότι "η ανάπτυξη, η σύγκλιση, η συνοχή, η πρόοδος, η ασφάλεια, το δικαίωμα στην απασχόληση και τη γνώση είναι αίτημα της μεγάλης και καθημερινά διευρυνόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας".

    Επέτειος - ορόσημο

    Ο κ. Καραμανλής στο μήνυμα του αναφέρει ότι η φετινή επέτειος σηματοδοτεί ένα σπουδαίο ορόσημο.

    Στην ιδρυτική διακήρυξη του 1974, αναφέρει, το νέο κόμμα της ΝΔ έθετε τρεις βασικές προτεραιότητες:

    - Την εμπέδωση της Δημοκρατίας, με τη λύση του πολιτειακού και την ψήφιση του πιο δημοκρατικού και προοδευτικού Συντάγματος που γνώρισε ο Τόπος.

    - Τη σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές και τις ετικέτες του παρελθόντος.

    - Την πορεία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους τους Έλληνες.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ προσθέτει ότι μέσα σε λίγα χρόνια, υπό την ηγεσία του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία ανταποκρινόταν, με συνέπεια και ευθύνη, στο ακέραιο και με γρήγορους ρυθμούς, σε όλες τις μεγάλες εθνικές προτεραιότητες και επιλογές.

    Το Σύνταγμα του 1975, το δημοκρατικότερο στην Ιστορία της Χώρας, θεμελίωσε γερά τη Δημοκρατία και διασφάλισε την πιο μακρά περίοδο πολιτικής ομαλότητας στην Πατρίδα μας.

    Η Δημοκρατία εμπεδώθηκε πλήρως και χωρίς κραδασμούς.

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα δέχτηκε πανηγυρικά την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος στους κόλπους της, προσθέτει.

    Στο μήνυμά του ο Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι : "Το διακύβευμα της νέας εποχής που ανατέλλει είναι η αξιοποίηση όσων έχουμε ήδη πετύχει:

    - Η ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας μας

    - Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, με αποτελέσματα που να διαχέονται σε όλους τους Έλληνες

    - Ένα κράτος ακομμάτιστο, σύγχρονο, αποτελεσματικό και πραγματικά κοινωνικό στην υπηρεσία του πολίτη".

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει: "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Η ανάπτυξη, η σύγκλιση, η συνοχή, η πρόοδος, η ασφάλεια, το δικαίωμα στην απασχόληση και τη γνώση είναι αιτήματα της μεγάλης και καθημερινά διευρυνόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτοί είναι οι σταθεροί άξονες των οραμάτων και των δράσεών μας.

    Για την Ελλάδα που όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε".

    [05] Θανατηφόρο τροχαίο στην Κηφισίας

    4/10/2003 1:04:00 μμ

    Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό έγινε στις 3.30 τα ξημερώματα στη λεωφόρο Κηφισίας 314, στο Φάρο Ψυχικού. Μία μοτοσικλέτα που κατευθυνόταν προς Κηφισιά, έπεσε πάνω σε δημόσιας χρήσεως φορτηγό που έβγαινε από στενό, το οποίο οδηγούσε ο 32χρονος Ιωάννης Τάγκας. Νεκρός είναι ο 31χρονος οδηγός της μηχανής με αριθμό κυκλοφορίας ΥΧΖ-784, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης.

    [06] Σύγκρουση ΙΧ με τρένο στο Μενίδι

    4/10/2003 12:38:00 μμ

    Δυο τραυματίες, μεταξύ των οποίων, ένας σοβαρά, είναι ο απολογισμός σύγκρουσης τρένου του ΟΣΕ με ΙΧ στο Μενίδι. Η 2530 αμαξοστοιχία του ΟΣΕ που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς -Χαλκίδα, συγκρούσθηκε στο ύψος της Λεωφόρου Καραμανλή, στο Μενίδι, με το ΙΧ που οδηγούσε ο 33χρονος Αλέξανδρος Κωνσταντίνος. Από τη σύγκρουση τραυματίσθηκε σοβαρά ο οδηγός του ΙΧ και ελαφρά ο ελεγκτής της αμαξοστοιχίας Νικόλαος Τσέκερης.

    [07] Συσπείρωση της Αριστεράς ζητά ο Ν. Κωνσταντόπουλος

    4/10/2003 7:27:00 μμ

    Την ανάγκη συσπείρωσης όλων των αριστερών δυνάμεων ενόψει των εκλογών τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, η οποία συζητά τις πολιτικές εξελίξεις. Κύρια χαρακτηριστικά της ομιλίας του πρόεδρου του ΣΥΝ ήταν η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την οποία κατηγόρησε για την οικονομική της πολιτική, για την εξωτερική πολιτική, για παροχολογία αλλά και για τις συζητήσεις σχετικά με το θέμα της κεντροαριστεράς.

    Πυρά κατά της κυβέρνησης

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης από τον κ. Σημίτη και τις ισχυρές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μετά την πλειοδοσία των εκσυγχρονιστικών διακηρύξεων και τη δημαγωγία περί κοινωνικής σύγκλισης, αποκαλύπτεται η κεντροαριστερά ως πολιτικό ανέκδοτο, ο εκσυγχρονισμός ως παλαιοκομματικός αμοραλισμός και η ρητορία περί αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος ως ένα ακόμα τέχνασμα σε βάρος της αριστεράς, αλλά και σε βάρος της κοινωνίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκσυγχρονιστικό λαϊκισμό που είναι σε βάρος των πραγματικών αναγκών του λαού και της χώρας.

    "Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη προτιμά να στρώνει το δρόμο στη ΝΔ και να χρησιμοποιεί την ενίσχυση που η ίδια της προσφέρει με την πολιτική της για να εκβιάζει την προοδευτική πλειοψηφία του λαού", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε ότι το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει είναι η αποκοπή της από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η αποκοπή της από τις προοδευτικές κοινωνικές κατακτήσεις και ευαισθησίες.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος συνέστησε μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα εκ μέρους του ΣΥΝ τονίζοντας ότι ο ΣΥΝ σε πλήρη αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απορρίψει κατηγορηματικά το νεοφιλελευθερισμό και να επαναφέρει με τόλμη στο προσκήνιο την ιδέα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η απάντηση στα διλήμματα που θα επιχειρήσει να θέσει το ΠΑΣΟΚ και η προεκλογική μας στρατηγική εξυπηρετούν ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο και σ' αυτό το πλαίσιο έχουν θέση οι ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είπε

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να υπάρξει μια ευρύτατη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του πολυκερματισμένου χώρου της αριστεράς που συμμερίζονται αυτούς τους προβληματισμούς. Είναι ανάγκη σημείωσε, να υπάρξει ευρύτατη κοινωνική και πολιτική αλλά και πνευματική και κομματική κινητοποίηση ώστε να γίνει διαρθρωτική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα.

    Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

    [08] Αποτρόπαιο έγκλημα για 150 ευρώ στις Σέρρες

    4/10/2003 5:42:00 μμ

    Στυγερό έγκλημα με δράστη έναν 20χρονο νεαρό Αλβανικής υπηκοότητας σημειώθηκε στο χωριό Στρυμονικό των Σερρών. Θύμα η 37χρονη Σοφία Ταμπάκη του Γεωργίου, μητέρα δυο παιδιών, η οποία, αν και διατηρούσε δεσμό με το δράστη, βρήκε τραγικό θάνατο από τα χέρια του, μετά από καυγά, που έγινε με αφορμή 150 ευρώ. Ο νεαρός μαχαίρωσε πολλές φορές την 37χρονη και κατόπιν προσπάθησε να ξεφορτωθεί το πτώμα, πετώντας το στα σκουπίδια.

    Ο δράστης, Τσεντιάν Βίλα διέμενε νόμιμα στην Ελλάδα και διατηρούσε δεσμό με το θύμα, που είχε περίπτερο.

    Το βράδυ της Τετάρτης το ζευγάρι είχε έντονη λογομαχία στο σπίτι του θύματος. Ο νεαρός ισχυριζόταν πως η 37χρονη του είχε αφαιρέσει από την τσέπη του 150 ευρώ.

    Η άτυχη γυναίκα αρνείτο και όταν μετά από ώρα ο καυγάς ''άναψε'', ο 20χρονος έβγαλε από τα ρούχα του ένα χασαπομάχαιρο με λεπίδα 18 εκατοστών και άρχισε να χτυπά με μανία την Ταμπάκη. Αφού διαπίστωσε ότι η γυναίκα ήταν νεκρή, τύλιξε το πτώμα και τα προσωπικά της αντικείμενα σε ένα σεντόνι, και μεταφέροντας το μακάβριο φορτίο στον ώμο του το απέθεσε σε ένα κάδο απορριμμάτων του δήμου, σε απόσταση, περίπου, 70 μέτρα από το σπίτι του θύματος, όπου έγινε το φονικό. Στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι, μάζεψε μια ματωμένη μοκέτα και τα επίσης ματωμένα ρούχα του και τα πέταξε σε άλλο κάδο.

    Οταν το θύμα δεν έδωσε σημεία ζωής, η αδελφή της Εμμανουέλα Ταμπάκη ανησύχησε και δήλωσε την εξαφάνιση της στην Ασφάλεια Σερρών.

    Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν την υπόθεση, ανακρίνοντας διάφορα άτομα, έφθασαν στα ίχνη του Αλβανού, ο οποίος έπειτα από πολύωρη προανάκριση, ομολόγησε το στυγερό έγκλημά του και υπέδειξε στους αστυνομικούς πού είχε εγκαταλείψει το πτώμα.

    Οι αστυνομικοί βρήκαν τη σωρό της γυναίκας και τη μετέφεραν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Σερρών για νεκροτομία. Οπως προέκυψε, ο θάνατος της προήλθε από βαθύ τραύμα που της κατάφερε ο δράστης στην καρωτίδα.

    Ο 20 χρονος Αλβανός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ξάνθης.

    [09] Σκανδαλίδης περί στόχων για τη νέα περιφερειακή συγκρότηση

    4/10/2003 4:56:00 μμ

    Τους κυβερνητικούς στόχους για τη νέα περιφερειακή συγκρότηση της χώρας παρουσιάζει ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, με δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται: υφυπουργός αντί περιφερειάρχη, λιγότερες και πιο ισχυρές περιφέρειες με αρμοδιότητες μιας κυβέρνησης, συμβούλιο εκλεγμένο από τον λαό και γενναία αποκέντρωση εξουσιών. Ο κ. Σκανδαλίδης κάνει λόγο ακόμη για μείωση του αριθμού των περιφερειών και τη δομική αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος, καθώς και τη μετατροπή σε ένα ευέλικτο κεντρικό όργανο με διάρθρωση στις περιφέρειες και με λιγότερα μέλη. Το θέμα, όπως τονίζει ο κ. Σκανδαλίδης, θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός του Νοεμβρίου. Τέλος, σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ, επισημαίνει ότι ''όπως διατυπώνεται αυτό είναι το διαβατήριο για τους καταλόγους των διορισμών που άρχισαν ήδη να συντάσσουν''.

    [10] Νέο μακελειό στο Ισραήλ

    4/10/2003 6:05:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δεκαοκτώ νεκροί, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά και 56 τραυματίες, εκ των οποίων εννέα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε το μεσημέρι σε πολυσύχναστο εστιατόριο της ισραηλινής πόλης Χάιφα. Οι αρχές, εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για νέα επίθεση βομβιστή καμικάζι. Το Ισραήλ έσπευσε να κατηγορήσει την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δια στόματος του εντολοδόχου πρωθυπουργού Αχμεντ Κορέι ζήτησε από τις ισλαμικές οργανώσεις να σταματήσουν όλες οι ενέργειες εναντίον αμάχων. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Ωστόσο, την Πέμπτη η Χαμάς, είχε απειλήσει με νέες επιθέσεις αυτοκτονίας ως απάντηση στην επέκταση του τείχους των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

    Αδυναμία καταστολής της τρομοκρατίας καταλογίζει το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή

    Η ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την παραθαλάσσια πόλη Χάιφα του Ισραήλ, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου.

    Σύμφωνα με το Associated Press, ένας βομβιστής καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε κρυμμένα πάνω του, την ώρα που το εστιατόριο "Μαξίμ" ήταν κατάμεστο από κόσμο.

    Πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο Μαξίμ, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε παραλία, που ήταν γεμάτη κόσμο την ώρα της επίθεσης.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν έξω από το εστιατόριο, που καταστράφηκε ολοσχερώς, από τα μέλη των σωστικών συνεργείων.

    Το Ισραήλ σε μια πρώτη αντίδρασή του επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση αυτή στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Υπεύθυνος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή, λέγοντας ότι ευθύνεται γιατί δεν έχει ''εξαρθρώσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις''.

    Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι ζήτησε από τον παλαιστινιακό λαό και τις εθνικές και ισλαμικές οργανώσεις να σταματήσουν όλες τις ενέργειες που έχουν στο στόχαστρο πολίτες και βλάπτουν το νόμιμο και δίκαιο εθνικό αγώνα.

    Να σημειώσουμε ότι η επίθεση έγινε το εβραϊκό Σάββατο και μόλις μία ημέρα πριν από την εβραϊκή θρησκευτική εορτή Γιόμ Κιπούρ.

    Και ο προπονητής της Μακάμπι μεταξύ των τραυματιών

    Αλλά και τον κόσμο του ποδοσφαίρου έπληξε ο καμικάζι.

    Ο Ρόνι Λέβι, ο προπονητής της Μακάμπι, που αντικατέστησε το καλοκαίρι τον Ιτζάκ Σουμ, καθώς και άλλοι δύο παράγοντες του συλλόγου, βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες, ενώ ένας από τους ποδοσφαιριστές είχε "άγιο", όπως αποκάλυψε ο αρχηγός της ομάδας, Αρίκ Μπενάντο.

    Σε νοσοκομείο έχει διακομιστεί ο Λέβι, μαζί με τον γενικό διευθυντή Ιταμάρ Χιζίκ και τον τεχνικό διευθυντή Αρι Μπόρενσταϊν, ενώ ο επιθετικός Γιανίβ Κάταν είχε βγει από το αυτοκίνητό του και κατευθυνόταν προς το εστιατόριο, όταν έγινε η έκρηξη. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιος από τους τρεις τραυματίες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Πάντως, είναι γνωστό στη Χάιφα ότι το εστιατόριο "Μαξίμ", είναι "στέκι" παικτών και παραγόντων της Μακάμπι, της ομάδας που πέρσι αναμετρήθηκε με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ και αργότερα με την ΑΕΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    [11] Τουρκία: Οριστικό ''όχι'' πρόωρες εκλογές

    4/10/2003 6:29:00 μμ

    Το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας απέρριψε σήμερα με απόφασή του πρόταση για ακύρωση των αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών που έγιναν πέρυσι στη χώρα, αποκλείοντας έτσι την προοπτική πρόωρης νέας προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, που επικύρωνε μια καταδίκη πρώην ηγετών του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος, του DEHAP, δημιούργησε έντονες ανησυχίες, ιδιαίτερα στις χρηματαγορές, καθώς η εξέλιξη αυτή μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2002. Ορισμένοι φοβόντουσαν ότι το εκλογικό συμβούλιο θα ακύρωνε τα αποτελέσματα των εκλογών ή θα ζητούσε περιορισμένη ανακατανομή κοινοβουλευτικών εδρών.

    [12] Τρεις νεκροί σε συμπλοκή στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης

    4/10/2003 5:22:00 μμ

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην πολυσύχναστη Σκεπαστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης, μια περιοχή που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δύο Τούρκοι και άλλος ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, έπεσαν νεκροί όταν ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα σε εμπόρους που εργάζονται στο παζάρι. Ορισμένοι άνθρωποι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν κατά το επεισόδιο τραυματίστηκαν τουρίστες. Στη Σκεπαστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης, η οποία προσελκύει χιλιάδες τουρίστες ετησίως, είχαν σκοτωθεί δύο ξένοι υπήκοοι το 1994 από βομβιστική επίθεση, για την οποία οι τουρκικές αρχές είχαν επιρρίψει την ευθύνη σε Κούρδους αντάρτες.

    [13] Φιμώνουν ιδιωτικό κανάλι στο Καράκας

    4/10/2003 4:47:00 μμ

    Στην κατάσχεση αναμεταδοτών, του καναλιού Globovision, ενός εκ των μεγαλυτέρων ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, προχώρησαν οι αρχές της Βενεζουέλα. Η κρατική επιτροπή παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, ισχυρίζεται ότι το κανάλι χρησιμοποιούσε παράνομα συχνότητες, από την πλευρά της όμως η Διεύθυνση του καναλιού, Globovision, καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης του δικτύου από την κυβέρνηση, λόγω των τελευταίων αντικυβερνητικών του ρεπορτάζ. Η κατάσχεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υποστηρικτών της Αντιπολίτευσης που βγήκαν διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους. Η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων προσπάθησε να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

    Πρόσχημα οι ''παράνομες'' συχνότητες

    Πρόσχημα χαρακτηρίζει τις δήθεν παράνομες συχνοτήτες ο Διευθυντής του καναλιού Globovision.

    ''Θεωρούμε ότι πρόκειται για παράνομη κατάσχεση...Πρόκειται για το πρώτο βήμα για το κλείσιμο ενός τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου'' τονίζει.

    Από την πλευρά, του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες έχει κατηγορήσει το τηλεοπτικό δίκτυο Globovision ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, που έγινε το 2002.

    [14] Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη Ν. Ζηλανδία

    4/10/2003 12:57:00 μμ

    Τέσσερις αγνοούμενοι - πιθανότητα νεκροί και μεγάλες ζημιές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Νέας Ζηλανδίας, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Η πρωτεύουσα Γουέλινγκτον παραμένει αποκλεισμένη, καθώς από τις ισχυρές βροχές προκλήθηκαν κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι δυο βασικοί αυτοκινητόδρομοι της πόλης αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αεροσκάφος που μετέφερε εμπορεύματα κατέπεσε στη θάλασσα και μέχρι αυτήν την ώρα αγνοείται το διμελές πλήρωμά του. Την ίδια ώρα, η αστυνομία συνιστά στους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι η κακοκαιρία να υποχωρήσει.

    Προβλήματα σε πολλές περιοχές

    Οι αρχές εκτιμούν ότι και οι δυο επιβαίνοντες του αεροσκάφους είναι νεκροί.

    Την ίδια ώρα, αγνοείται και ένα 18χρονο κορίτσι που προσπάθησε να διασχίσει ένα ρυάκι αλλά και ένας οδηγός ΙΧ που παρασύρθηκε στη θάλασσα από έναν παράκτιο αυτοκινητόδρομο, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας.

    Η περιοχή του Καπίκι Κόουστ κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι κατολισθήσεις λόγω των βροχοπτώσεων έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Νο 1, και την κύρια σιδηροδορομική γραμμή.

    Στην περιοχή του Παεκακαρίκι, ένα ξενοδοχείο, καταστήματα και καφενεία πλημμύρισαν, ενώ περίπου 200 οδηγοί παρέμειναν για πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων.

    Χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής αλλά και συνεργείων διάσωσης προκειμένου να απεγκλωβιστούν.

    [15] Και πάλι υποψήφια το 2004 η πρόεδρος των Φιλιππίνων

    4/10/2003 12:54:00 μμ

    Στην αναθεώρηση της πολιτικής της απόφασης να μην κατέβει υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές των Φιλιππίνων, προχώρησε η Γκλόρια Αρόγιο. Μιλώντας σε εκδήλωση οπαδών της στην επαρχία Παμπάνια, η πρόεδρος της χώρας, εμφανίσθηκε αποφασισμένη να διεκδικήσει για δεύτερη φορά μία προεδρική θητεία, τον Μάιο του 2004. Πριν από μερικούς μήνες, τον Δεκέμβριο του 2002, η Αρόγο, είχε αναγκασθεί να δηλώσει ότι δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στην έντονη πολιτική αντιπαράθεση που μαινόταν στη χώρα.

    [16] Εκρήξεις σε πλοία στο Βιετνάμ

    4/10/2003 12:22:00 μμ

    Μπαράζ εκρήξεων σε πλοία, με συνολικά εννέα νεκρούς, σημειώθηκε τη νύχτα στην πόλη Χάι Φονγκ του Βιετνάμ. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε φορτηγίδα που μετέφερε πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και να τραυματισθούν ακόμα τρεις. Οι αρχές αποδίδουν την έκρηξη είτε σε μηχανική βλάβη, είτε στα ελλιπή μέτρα προστασίας.

    Αγνωστα τα αίτια της δεύτερης έκρηξης

    Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε πλοίο που βρισκόταν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της πόλης, την ώρα που στο σημείο βρίσκονταν είκοσι εργάτες που επισκεύαζαν ένα πλοίο.

    Πέντε άνθρωποι βρήκαν το θάνατο ακαριαία, ενώ ακόμα τρεις εξέπνευσαν την ώρα που τους μετέφεραν σε νοσοκομείο της πόλης.

    [17] Αιματηρά επεισόδια στη Βαγδάτη

    4/10/2003 4:03:00 μμ

    Ένας Ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά τραυματίσθηκαν σε αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν με Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη. Οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας Ιρακινών στρατιωτών που αξίωναν να τους δοθούν τα δεδουλευμένα τους. Οι Ιρακινοί, απάντησαν πετώντας πέτρες και φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα."Δεν ήρθαμε για να προκαλέσουμε, ήρθαμε ειρηνικά για να εισπράξουμε τους μισθούς μας" δήλωσε Ιρακινός διαδηλωτής και κατηγόρησε τους Αμερικανούς στρατιώτες ότι ήταν εκείνοι που προκάλεσαν τα επεισόδια. Σύμφωνα με το CNN, στα επεισόδια τραυματίσθηκαν και δυο Αμερικανοί στρατιώτες.

    [18] Δέσμευση Σημίτη για τόνωση επιχειρηματικότητας

    4/10/2003 1:33:00 μμ

    Προσωπική δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν οι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η ανάπτυξη της χώρας αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του στην Ημερησία Σαββατοκύριακου."Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η ανάπτυξη και η προκοπή του τόπου. Να εδραιώσουμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και το δαιμόνιο του Έλληνα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης", τονίζει ο πρωθυπουργός.

    Τρόποι ενίσχυσης του ελληνικού επιχειρείν

    Όπως υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Κώστας Σημίτης, η επιχειρηματικότητα του Έλληνα θα ενισχυθεί μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας, τον περιορισμό των πολλαπλών αδειοδοτήσεων οι οποίες αποθαρρύνουν την επιχειρηματική δράση, τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου ώστε "ο επιχειρηματίας να σχεδιάζει και να προβλέπει με ασφάλεια τις μελλοντικές υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος".

    Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ξεχωριστή θέση έχουν τα κίνητρα για επενδύσεις προς όλες τις επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

    Στο νομοσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα θα προβλέπεται η σημαντική μείωση της φορολογίας στο 25% για 10 χρόνια, για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις.

    Επίσης αυξάνεται στα 60.000 Ευρώ από 50.000 που είναι σήμερα το ανώτατο όριο επιχορήγησης, ανά θέση εργαζόμενου.

    [19] Μπάσκετ: Επικράτηση του ΠΑΟΚ έναντι του Ηρακλείου

    4/10/2003 7:23:00 μμ

    Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών του μπάσκετ ο ΠΑΟΚ, αφού στην πρεμιέρα επικράτησε με 79-73 του Ηρακλείου στο Λίντο. Ο Βασιλειάδης ήταν ο κορυφαίος παίκτης των νικητών, ενώ μεγάλη βοήθεια στην επίθεση προσέφεραν και οι Μουλαομέροβιτς, Οκούνσκι.

    [20] Νικητής ο Πανιώνιος στη Νεάπολη

    4/10/2003 7:23:00 μμ

    Αποφασιστικός και ψύχραιμος σε κρίσιμες στιγμές ο Πανιώνιος, νίκησε 2-0 τον Ιωνικό, στη Νεάπολη, σε αγώνα για την 6η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Σκόρερ ήταν οι Παρόντι (54΄) και Κόντης (78΄ πέναλτι). Ετσι τώρα οι ''κυανέρυθροι'' έφτασαν τους 10 βαθμούς και παρακολουθούν πλέον από κοντά τις εξελίξεις στην κορυφή... Στη βαθμολογία προηγούνται ο Παναθηναϊκός με 13 και ο Ολυμπιακός με 12 βαθμούς.

    [21] ''Καμπανάκι'' για επιπτώσεις του τσιγάρου σε φάρυγγα-λάρυγγα

    4/10/2003 4:43:00 μμ

    Διπλασιάστηκαν την τελευταία 25ετία στην Ελλάδα τα κρούσματα καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, δηλαδή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα και κύρια αιτία γι' αυτό είναι το κάπνισμα, καθώς και άλλοι εξωγενείς καρκινογόνοι παράγοντες. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 400 νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ 9 στους 10 ασθενείς με καρκίνο του στόματος είναι καπνιστές. Η νόσος προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 40 ετών, με ανησυχητική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια στις μικρότερες ηλικίες. Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι ένα από τα κύρια θέματα του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, που θα πραγματοποιηθεί από 8-12 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 1000 ιατρών -ωτορινολαρυγγολόγων.

    Το συνέδριο γίνεται κάθε δύο χρόνια και θα συμμετάσχουν σ' αυτό εκτός από τους Έλληνες και πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες του εξωτερικού.

    Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου άπτεται σοβαρών θεμάτων της καθ' ημέραν πράξης που προβληματίζουν τους γιατρούς και βασανίζουν μακροχρόνια τους αρρώστους.

    Τα σπουδαιότερα θέματα, εκτός από τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, θα είναι:

    η φωνοχειρουργική, που είναι μία εξειδίκευση της λαρυγγολογίας και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της φωνής σε άτομα που έχουν φωνητικό πρόβλημα οι φλεγμονές της ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως οι παραρρινοκολπίτιδες και ιγμορίτιδες, που σημειώθηκαν πρόοδοι στην οριστική αντιμετώπιση τους με ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις και τη χρήση ενδοσκοπίων η βαρηκοΐα και ιδιαίτερα η παιδική βαρηκοΐα και κώφωση και οι προσπάθειες που σημειώνονται στην Ελλάδα για την έγκαιρη διάγνωση και τη σύγχρονη αντιμετώπιση με την επέμβαση της κοχλιακής εμφύτευσης το ροχάλισμα και το πρόβλημα της υπνικής άπνοιας, ως και οι τεχνικές και τα αποτελέσματα των ρινοπλαστικών επεμβάσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 October 2003 - 16:53:26 UTC