Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας
  • [02] Απεργιακών κινητοποιήσεων συνέχεια
  • [03] Στη δημοσιότητα το ''δασικό νομοσχέδιο''
  • [04] Απόδραση κρατουμένων από το Μεταγωγών Θεσ/κης
  • [05] Σύλληψη για ύποπτη σχέση με Αλ Κάιντα
  • [06] Επίθεση με ''γκαζάκια'' σε ΕΛ.ΤΑ. της Θ/κης
  • [07] Όρους θέτει η Τουρκία για την υπόθεση Λοϊζίδου
  • [08] Αγορεύουν οι συνήγοροι υπέρασπισης της 17Ν
  • [09] Εξολόθρευσε τους αντιπάλους του ο ''Κόναν''
  • [10] Εκεχειρία προτείνει στο Ισραήλ ο Κορέι
  • [11] Πακιστάν: Επιτυχής εκτόξευση βαλιστικού πυραύλου
  • [12] Βραζιλία: Βουλευτής εγκαταλείπει το Λούλα λόγω ...σόγιας
  • [13] Για βασανιστήρια εγκαλεί τις ΗΠΑ Αυστραλός δικηγόρος
  • [14] Στη ''γωνία'' βάζει ο Μπους τον Ράμσφελντ
  • [15] ''Πολιτικός σεισμός'' η νίκη Σβαρτσενέγκερ

    [01] Σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας

    8/10/2003 11:48:00 πμ

    Από σήμερα ξεκινά τυπικά η υποβολή αιτήσεων για τη σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Βάσως Παπανδρέου. Το σχετικό πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο από το πρωί παρατηρούνται προβλήματα σε ορισμένους Δήμους και Νομαρχίες, καθώς υπάλληλοι δηλώνουν, ότι δεν έχουν ενημερωθεί. Ωστόσο επιστολή με τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται έχει κοινοποιήσει από χθες, σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας. Στο μεταξύ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, προκειμένου να εξακριβωθεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις σχετικά με την ανάκληση της επιχείρησης κατεδάφισης συμπληρωματικών κατασκευών σε πολυτελείς κατοικίες στην Αναβύσσο.

    ''Περιθώριο ενός μήνα''

    Την Τρίτη εστάλη στους δήμους η επιστολή που αναφέρει τη διαδικασία προετοιμασίας, ώστε όλα τα δικαιολογητικά να είναι έτοιμα γιατί μετά την ψήφιση του νόμου θα δοθεί περιθώριο ενός μήνα, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ροδούλα Ζήση, και διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση δε σημαίνει νομιμοποίηση.

    Σημειώνεται ότι αρμόδιοι για να δέχονται δικαιολογητικά είναι μόνο οι Δήμοι.

    Το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρευματοδότηση των αυθαιρέτων που είχε ανακοινωθεί αρχικά, τελικά δεν θα ισχύσει.

    Πάντως, η κ.Παπανδρέου τόνισε με έμφαση ότι η σύνδεση με τα δίκτυα θα είναι διάρκειας τριών ετών και αν διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο αυθαίρετο κτίσμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύνδεση θα διακόπτεται αμέσως και θα επιβάλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

    Στο μεταξύ, δεν πραγματοποιούνται σήμερα Τετάρτη από την περιφέρεια οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στο Λαγονήσι και το Σούνιο, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις για τις περιπτώσεις των αυθαιρέτων, που ανεστάλησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Για την ανάκληση ο εισαγγελέας Πρωτοδικών παρήγγειλε πάντως τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις.

    Ποια αυθαίρετα θα πάρουν ρεύμα - νερό

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

    1. Στις ρυθμίσεις για ρευματοδότηση-υδροδότηση θα συμπεριληφθούν τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί μέχρι σήμερα και:

    α. βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού και δεν καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο, ή βρίσκονται σε περιοχή που προορίζεται για οικιστική ανάπτυξη από Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) ή από εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)

    β. βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) και ΖΟΕ, αποτελούν την κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη και έχουν εμβαδόν μέχρι 120 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 30 τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας, πέραν των τεσσάρων.

    2. Στις ως άνω ρυθμίσεις δεν θα περιληφθούν τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε ρέματα, σε αρχαιολογικούς χώρους, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, ή σε ζώνες απολύτου προστασίας περιοχής που προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1650/86. Θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ρέματα και τα κτίσματα που απέχουν από την όχθη λιγότερο από 30 μέτρα.

    3. Οι αιτήσεις των πολιτών προς τον Δήμο θα πρέπει να συνοδεύονται με τα εξής:

    α. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 (εις διπλούν) στην οποία θα βεβαιώνεται από τον ιδιοκτήτη η θέση και η διεύθυνση του κτίσματος, η περιγραφή του κτίσματος (συνολική επιφάνεια, ύψος, χρήση και αριθμός ορόφων και ο αριθμός των μελών της οικογένειάς του, που συνοικούν με αυτόν), και ότι το κτίσμα δεν βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές.

    β. Θεωρημένη βεβαίωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη, περί της κατασκευής των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

    γ. Φωτογραφίες των τεσσάρων όψεων του κτίσματος (εις διπλούν).

    δ. Για τα κτίσματα της περίπτωσης 1β, θα προσκομίζεται αντίγραφο φορολογίας εισοδήματος, από την οποία θα προκύπτει η διεύθυνση της κύριας κατοικίας. Εάν δεν υπάρχει φορολογική δήλωση η μόνιμη κατοικία βεβαιώνεται από το Δήμο.

    4. α. Ο Δήμος εκδίδει έγγραφο προς τη ΔΕΗ και τις Υπηρεσίες Ύδρευσης με το οποίο βεβαιώνει ότι το κτίσμα υπάγεται σε μια από τις κατηγορίες της παραγράφου 1, και επομένως επιτρέπεται η σύνδεσή του με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Το έγγραφο μαζί με πλήρες αντίγραφο του φακέλου και επικολλημένες επ΄αυτού και σφραγισμένες φωτογραφίες του κτίσματος κοινοποιείται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

    β. Στην περίπτωση κτισμάτων που υπάγονται στην κατηγορία β της παραγράφου 1 δηλαδή για αυθαίρετα κτίσματα που ευρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή ΖΟΕ, ο Δήμος (όταν δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία) ερωτά τις αρμόδιες υπηρεσίες (δασική, αρχαιολογική, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, πολεοδομική) αν το συγκεκριμένο κτίσμα βρίσκεται στις προστατευόμενες περιοχές της παραγράφου

    2. Εάν εντός προθεσμίας δύο μηνών από την αποστολή του τελευταίου εγγράφου δεν υπάρξει γραπτή απάντηση από τις παραπάνω υπηρεσίες ο Δήμος αποστέλλει το έγγραφο της παραγράφου 4α προς τις υπηρεσίες ηλεκτροδότησης - ύδρευσης.

    Έλεγχος σε μια τριετία

    Η εγκύκλιος περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την προετοιμασία των πολεοδομικών υπηρεσιών προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Ειδικότερα:

    1. Για τα αυθαίρετα κτίσματα που συνδέονται με τα δίκτυα, γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος των οικοδομών, από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για να ελεγχθεί η ακρίβεια των στοιχείων που δηλώθηκαν, μέσα σε μία τριετία, από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, που θα καθορίζεται από το νόμο.

    Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ασυμφωνία, διακόπτεται η σύνδεση με τα δίκτυα και επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

    2. Για την εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου θα πρέπει να οργανωθούν ανάλογα οι αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες, με ευθύνη των προϊσταμένων τους, και ειδικότερα:

    α. Να εφοδιάσουν άμεσα του Δήμους με Πολεοδομικά σχέδια ή Γ.Π.Σ. και ΖΟΕ της περιοχής ευθύνης τους εφόσον τους ζητηθούν.

    β. Να προμηθευθούν όλους τους απαιτούμενους χάρτες και αεροφωτογραφίες, που θα τους επιτρέψουν να ελέγξουν την τήρηση των προϋποθέσεων. Οι αεροφωτογραφίες θα διατεθούν στην Πολεοδομική Υπηρεσία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και θα αποτελέσουν στοιχείο του αρχείου αυθαιρέτων, με αντιστοίχιση κάθε δηλουμένου κτίσματος με τα εικονιζόμενα στην αεροφωτογραφία.

    γ. Να προχωρήσουν σε κατάλληλη ταξινόμηση και οργάνωση του αρχείου αυθαιρέτων, και να δημιουργήσουν ηλεκτρονική βάση δεδομένων, για τα αυθαίρετα. Οδηγίες και σχετικά προγράμματα καθώς και χρηματοδότηση θα διατεθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    δ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα καλύψει ελλείψεις στον εξοπλισμό των Πολεοδομικών Υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθούν στις παραπάνω υποχρεώσεις τους.

    Η κ. Παπανδρέου διευκρίνισε εξάλλου ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα εκδοθεί άλλη εγκύκλιος σχετικά με τα πρόστιμα τα οποία σε κάθε περίπτωση θα ισχύουν μέχρι την ένταξη του κάθε αυθαιρέτου στο σχέδιο πόλεως.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων και όσα απ΄αυτά βρίσκονται σε δασικές περιοχές δεν πρόκειται να συνδεθούν με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης-ύδρευσης.

    Η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι με απόφασή της δημιουργείται Μονάδα Αυθαιρέτων στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Πολεοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η μονάδα αυτή συστεγάζεται και λειτουργεί παράλληλα με το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος. Στελεχώνεται από εξειδικευμένα στελέχη με εμπειρία σε θέματα δόμησης, Πληροφορικής, Κτηματογράφησης και Αεροφωτογράφησης και συμπληρώνεται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

    Παράλληλα δημιουργείται βάση δεδομένων και αρχείο αεροφωτογραφιών.

    Η βάση δεδομένων αυθαιρέτων θα λειτουργεί:

    α. Στη Μονάδα αντιμετώπισης αυθαιρέτων του ΥΠΕΧΩΔΕ σε σύνδεση με τα Πολεοδομικά Γραφεία.

    β. Σε κάθε Πολεοδομικό Γραφείο της χώρας.

    Επίσης δημιουργείται κεντρικό και περιφερειακά Αρχεία Αεροφωτογραφιών με το οποίο εφοδιάζονται εκτός της Κεντρικής Μονάδας και τα Πολεοδομικά Γραφεία.

    Κάθε κτίσμα εντοπίζεται στην Αεροφωτογραφία και συσχετίζεται με το φάκελο του αρχείου.

    Η Αεροφωτογράφηση αρχίζει άμεσα από τις περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης αυθαιρέτων. Το αρχείο ενημερώνεται σε τακτική βάση.

    Η κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι κινητοποιούνται οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, τα Αστυνομικά Τμήματα και η Δημοτική Αστυνομία για εντατικοποίηση των ελέγχων άμεσα, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία αυθαιρέτων κατά τη μεταβατική περίοδο.

    Επίσης, ενισχύονται οι Πολεοδομίες με προσωπικό μερικής απασχόλησης που ασχολείται κυρίως με θέματα περιβάλλοντος, εντοπισμού και καταγραφής αυθαίρετων κτισμάτων.

    Ζητείται από τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους Δήμους να ενισχύσουν τις Πολεοδομίες και τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος-Χωροταξίας με πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

    Κατεδαφίσεις - Εισαγγελέας περιβάλλοντος

    Η υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι τα έσοδα των Δήμων που έχουν πολεοδομικές υπηρεσίες και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΝΑ), από την επιβολή προστίμων εγγράφονται σε ειδικό κωδικό και διατίθενται για την κατεδάφιση αυθαιρέτων, την εφαρμογή των σχεδίων πόλης, την ανάπλαση και λοιπές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές δράσεις.

    Στις περιοχές προστασίας του ν.1650/86, όταν το αυθαίρετο δεν βρίσκεται στον αιγιαλό ή σε δασική έκταση, ο Γραμματέας Περιφέρειας μπορεί να θέτει προθεσμία 30 ημερών στον αρμόδιο Δήμο ή ΝΑ, προκειμένου να προβούν στην κατεδάφιση αυθαιρέτου για το οποίο έχει εκδοθεί η σχετική πράξη κατεδάφισης. Με την πάροδο της προθεσμίας η Περιφέρεια καθίσταται μόνη αρμόδια για την κατεδάφιση και επιβάλλει τις σχετικές δαπάνες στον αυθαιρετούχο.

    Με πράξη του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας η οποία διαβιβάζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ και κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών παρακρατείται από τους ΚΑΠ ποσό ίσο με το τριπλάσιο των δαπανών κατεδάφισης.

    Η διαδικασία κατεδάφισης κτισμάτων σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις που προβλέπεται στο Ν. 1892/90, διαπιστώνεται ότι είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική. Απαιτείται τροποποίηση του πλαισίου αυτού, η οποία θα προταθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου στις περιοχές αυτές η κατεδάφιση να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

    Τέλος, καθιερώνεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο οποίος εποπτεύει, ελέγχει και μεριμνά για την τήρηση των κειμένων διατάξεων, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δόμηση, προκειμένου και να επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης στα σχετικά αδικήματα και να κινείται η δίωξη των υπαιτίων που παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις (υπάλληλοι και πολίτες) άμεσα και αποτελεσματικά.

    Η έρευνα ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Έλενα Ράϊκου.

    [02] Απεργιακών κινητοποιήσεων συνέχεια

    8/10/2003 11:10:00 πμ

    Με απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους πολλοί κλάδοι εργαζομένων, ενώ η ΑΔΕΔΥ προανήγγειλε πανελλαδική απεργία στις 4 Νοεμβρίου. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ νέα 48ωρη απεργία ξεκίνησαν από τις 5 τα ξημερώματα οι ιδιοκτήτες ταξί στην Αθήνα. Ένστολη διαμαρτυρία έχουν προγραμματίσει λιμενικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες για τις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια. Έκκληση προς όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων να επιδείξουν ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο, απηύθυνε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, χαρακτηρίζοντας γενναίες τις αυξήσεις που δόθηκαν φέτος.

    Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

    ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Με 24ωρη απεργία στις 4 Νοεμβρίου κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΑΔΕΔΥ, με βασικό αίτημα τη θέσπιση ενός νέου μισθολογίου, ενώ νέα 48ωρη απεργία από τις 16 Οκτωβρίου έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ

    Οι Γεωτεχνικοί εμμένουν στην απεργία τους, παρά το ότι το υπουργείο Γεωργίας, προσέφυγε και πάλι την Τρίτη στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των πρωτοβάθμιων σωματείων τους.

    Την ίδια ώρα τη διενέργεια έρευνας στην αγορά διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

    ΤΑΞΙ

    Στο χορό των απεργιών μπαίνουν Τετάρτη και Πέμπτη οι ιδιοκτήτες ταξί αντιδρώντας στο νέο μέτρο χρήσης ταμειακών μηχανών στα οχήματα τους.

    ΓΙΑΤΡΟΙ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν την Τετάρτη τα νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Στάση εργασίας θα κάνει και το ΕΚΑΒ.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Παραμένει το "λουκέτο" σε Γυμνάσια, Λύκεια, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Η ΟΛΜΕ αποφάσισε την Τρίτη να εισηγηθεί στις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών και νέα 48ωρη απεργία για το τέλος του μήνα ή για τις αρχές του επόμενου. Προειδοποιεί επίσης και με επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 18 Νοεμβρίου και μετά, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου. Η οριστική απόφαση πάντως θα ληφθεί το Σάββατο στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

    Στο μεταξύ, την Τετάρτη το μεσημέρι, συνεδριάζουν οι πανεπιστημιακοί, για να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους.

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

    Συνεχίζουν την απεργία τους, οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Στατιστική Υπηρεσία.

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

    Την Τετάρτη διακόπτονται από τις 12.30 ως τις 14.30 μ.μ οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων.

    ΈΝΣΤΟΛΟΙ

    Ένστολη συγκέντρωση στα Προπύλαια θα πραγματοποιήσουν στις 6 το απόγευμα αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το επάγγελμα τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

    Παράλληλα τα προεδρεία των ομοσπονδιών καλούν τους εργαζομένους σε 3μερη λευκή απεργία διευκρινίζοντας, όμως, ότι αφορά δευτερεύουσες εργασίες και όχι, ότι έχει σχέση με την προστασία του πολίτη. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι συνεχείς μέχρι την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι, που θα κλείσουν με πανελλαδική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

    Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αυξήσεων

    Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί συγκρούσεις με τους εργαζόμενους, ούτε αρνείται το διάλογο μαζί τους, αλλά παράλληλα διαμηνύει πως δεν υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω αυξήσεις.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει γενναίες αυξήσεις προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κάλεσε τους απεργούς να επιδείξουν ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

    Κατηγορηματικός ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα υπάρχοντα περιθώρια της οικονομίας για παροχές.

    Παράλληλα κάλεσε και τα κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    [03] Στη δημοσιότητα το ''δασικό νομοσχέδιο''

    8/10/2003 8:46:00 πμ

    Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα από τον υπουργό Γεωργίας, Γιώργο Δρυ, το νομοσχέδιο για τα δάση. Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που είχε παρουσιάσει πριν από 10 μέρες ο υπουργός, δίνεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που κατέχουν δασικές εκτάσεις να τις ανταλλάξουν με μη δασικές. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν χτίσει σε δάσος να γκρεμίσουν το κτίσμα τους μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου χωρίς να επιβαρυνθούν τα σχετικά πρόστιμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, οποιοδήποτε κτίσμα βρίσκεται σε δασική έκταση θεωρείται αυθαίρετο.

    Ορισμός του δάσους

    Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές - κυρίως της επαρχίας - ζήτησαν να γίνει πιο "τολμηρή" η διάταξη για τους δασοθέντες αγρούς.

    Συγκεκριμένα, ζητούν οι αγροί που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και στην πορεία του χρόνου δασώθηκαν, να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960, όχι μόνο για καλλιέργεια αλλά για κάθε χρήση.

    Ως προς τον ορισμό του δάσους, παραμένει η οριοθέτηση των τριών στρεμμάτων υπό την προϋπόθεση ότι σ'αυτά περιλαμβάνεται δασική βλάστηση τουλάχιστον σε ποσοστό 25%.

    Στο κρίσιμο ερώτημα τι γίνεται με εκτάσεις κάτω των τριών στρεμμάτων, ανεξαρτήτως ποσοστού δασικής βλάστησης που περιέχει, ο υπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποχαρακτηρισθούν, εάν περικλείονται από αδιαμφισβήτητες δασικές εκτάσεις.

    "Δεν θα προχωρήσουμε σε 'μπακλαβαδοποίηση' των περιοχών", ελέχθη χαρακτηριστικά.

    [04] Απόδραση κρατουμένων από το Μεταγωγών Θεσ/κης

    8/10/2003 10:22:00 πμ

    Προανάκριση και ένορκη διοικητική εξέταση διενεργείται σε βάρος των αστυνομικών, που είχαν υπηρεσία την ώρα της απόδρασης των πέντε κρατουμένων από το τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη συλληφθεί και έχει προταθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Νωρίς το πρωί διαπιστώθηκε, ότι απέδρασαν 5 κρατούμενοι, τρεις Έλληνες και δύο Αλβανοί. Οι υπόδικοι απέδρασαν στις 3:30 τα ξημερώματα, κόβοντας με αυτοσχέδια λίμα τα σίδερα της τουαλέτας, και ένας-ένας πέρασαν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς, στον ακάλυπτο χώρο, απ' όπου βγήκαν στο δρόμο και χάθηκαν μέσα στο σκοτάδι. Μέχρι στιγμής, έχει συνεληφθεί ένα άτομο, ενώ το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται στην περιοχή Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης.

    Συνελήφθη 18χρονος

    Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι πέντε δραπέτες, είχαν μεταχθεί στη Θεσσαλονίκη πριν δέκα μέρες από διάφορες φυλακές της χώρας και επρόκειτο να μεταφερθούν στις φυλακές Διαβατών, αλλά δεν υπήρχαν διαθέσιμα κελιά και παρέμεναν προσωρινά στο τμήμα μεταγωγών.

    Πρόκειται για τον Αλβανό υπήκοο, Φλόριαν Γκέγκα (Florian Gega), 26 ετών, το συνομήλικο ομοεθνή του, Αρτάν Αγκο (Artan Ago), και οι δύο υπόδικοι για υποθέσεις ναρκωτικών, καθώς και για τους Παναγιώτη Μπαχαρίδη, 35 ετών και Χρήστο Ιωάννου, 33 χρόνων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, κλοπές, κατοχή ναρκωτικών και οπλοκατοχή.

    Σημειώνεται πως στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας εντοπίστηκε και συνελήφθη στο συνοικισμό αθίγγανων ''Αγία Σοφία'' στη Θεσσαλονίκη ο πέμπτος δραπέτης, ο 18χρονος Παναγιώτης Καραγκούνης, υπόδικος για ναρκωτικά.

    [05] Σύλληψη για ύποπτη σχέση με Αλ Κάιντα

    8/10/2003 8:02:00 πμ

    Ανεπιβεβαίωτες είναι, μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες για σύλληψη αλλοδαπού, υπόπτου για με την Αλ-Κάιντα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι πρόκειται για αλλοδαπό, που έχει συλληφθεί με κατηγορίες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, ερωτηθείς από τη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση και δεν επιβεβαιώνει τίποτα, ενώ από αστυνομικές πηγές αναφέρθηκε ότι κατά διαστήματα έχουν συλληφθεί αρκετά άτομα αραβικής καταγωγής για διακίνηση λαθρομεταναστών και ένας για υπόθεση δουλεμπορίου, για κανέναν, όμως, δεν υπάρχει πληροφορία ή υπόδειξη, που να αναφέρει, ότι ενδεχομένως έχει σχέση με την Αλ-Κάιντα.

    Ειδικότερα, αρμόδιοι αξιωματικοί της αστυνομίας ανέφεραν, ότι έχουν πράγματι συλληφθεί αρκετά άτομα αραβικής καταγωγής για διακίνηση λαθρομεταναστών κατά διαστήματα και πρόσφατα ένας Πακιστανός, που ήδη είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

    Όμως, τονίζουν ότι για κανέναν από τους συλληφθέντες δεν υπάρχει πληροφορία ή υπόδειξη, από οποιαδήποτε υπηρεσία, που να αναφέρει ότι ενδεχομένως έχει σχέση με την Αλ Κάιντα.

    Εξάλλου, πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι πάντα εξετάζονται και για άλλου είδους δράση τα άτομα, ειδικά αραβικής καταγωγής, που συλλαμβάνονται, αλλά δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ή ένδειξη, που να εμπλέκει κάποιον από αυτούς με την διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.

    [06] Επίθεση με ''γκαζάκια'' σε ΕΛ.ΤΑ. της Θ/κης

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/10/2003 11:05:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Εμπρηστική επίθεση με "γκαζάκια" πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης άγνωστοι σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρής έκτασης ζημιές και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής. Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι δράστες τοποθέτησαν στην είσοδο του ταχυδρομικού υποκαταστήματος, γύρω στις 4:30 το πρωί, 4 φιαλίδια βουτανίου "γκαζάκια" και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να εκραγούν τα δύο απαυτά. Από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε, προκλήθηκαν ζημιές στη τζαμαρία και σε μονάδα κλιματισμού.

    [07] Όρους θέτει η Τουρκία για την υπόθεση Λοϊζίδου

    8/10/2003 10:28:00 πμ

    Αναβλήθηκε για μια εβδομάδα η συζήτηση σχετικά με την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει με διαβήματα προς την Αγκυρα για να συμμορφωθεί προς την απόφασή του. Κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία έθεσε όρους, προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις, που οφείλει στην κ. Λοϊζίδου, συνολικού ύψους πέραν του μισού εκατομμυρίου λιρών, για στέρηση της απόλαυσης της περιουσίας της στην Κερύνεια. Η Τουρκία αξίωσε δέσμευση της επιτροπής, ότι δε θα επανεξετάσει την εφαρμογή της απόφασης, που αφορά την απρόσκοπτη και ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου ως το 2005. Ένα από τα επιχειρήματα, που προέβαλε, είναι και το ότι καθίσταται δύσκολο να πείσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη εφαρμογής του συγκεκριμένου σκέλους της απόφασης.

    Αμεση πια η εμπλοκη της Ε.Ε

    Σύμφωνα με την απόφαση, που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούνιο του 1998, η Τουρκία καλείται να καταβάλει στην κυρία Λοϊζίδου ποσό εννιακοσίων χιλιάδων δολαρίων και τόκους για αποστέρηση απόλαυσης της περιουσίας της.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την κυπριακή διπλωματική αποστολή, δήλωσε, πως η υπόθεση Λοϊζίδου προσλαμβάνει πλέον ευρωπαϊκή διάσταση με άμεση εμπλοκή των Βρυξελλών. Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε καταδικαστικό ψήφισμα μαζί με την Ελλάδα.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, πως αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, πόσο δίκαιο είχε η ελληνοκυπριακή πλευρά και ιδίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αμφιβάλει για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας.

    "Οι χώρες της Ε.Ε, επεσήμανε ο κ.Χρυσοστομίδης, "θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, ότι για μια ακόμη φορά η Τουρκία αποδεικνύεται, ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε τις αποφάσεις του κατ' εξοχήν Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εκείνου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο εκπροσωπεί και εκδικάζει υποθέσεις στη βάση της δημόσιας τάξης της Ευρώπης, που είναι η Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    Εξάλλου, ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, δήλωσε ,πως είναι λυπηρό ότι δεν τελεσφόρησε ο εξαναγκασμός της Τουρκίας σε συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [08] Αγορεύουν οι συνήγοροι υπέρασπισης της 17Ν

    8/10/2003 11:05:00 πμ

    Με την αγόρευση του Ιπποκράτη Μυλωνά, συνηγόρου υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου συνεχίζεται από το πρωί η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη17Ν, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Για άλλη μια φορά ο Μυλωνάς έκανε λόγο για μη δίκαιη δίκη ενώ κατηγόρησε τους δύο εισαγγελείς της έδρας αλλά και τον πρόεδρο του δικαστηρίου για τη στάση τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας. Χαρακτήρισε παρωδία την εισαγγελική πρόταση λέγοντας ,ότι υπήρξε μια επιδερμική προσέγγιση των κατηγοριών σε βάρος του Βασίλη Τζωρτζάτου και από τους δύο εισαγγελείς της έδρας. Αναφερόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Μιχάλη Μαργαρίτη υποστήριξε, ότι παραβίασε με προσωπικές κρίσεις, που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της δίκης, τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, καθώς, όπως υποστήριξε, ο πρόεδρος θα πρέπει να μένει απαθής σε ό,τι ακούει στην ακροαματική διαδικασία. Η δίκη συνεχίζεται.

    [09] Εξολόθρευσε τους αντιπάλους του ο ''Κόναν''

    8/10/2003 11:41:00 πμ

    Ο απερχόμενος δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκρέι Ντέιβις, παραδέχθηκε τα ξημερώματα την ήττα του και τη νίκη του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, σταρ του Χόλιγουντ, Aρνολντ Σβαρτσενέγκερ, στις εκλογές για την αντικατάστασή του. Από την πλευρά του, ο "Αρνι" διακήρυξε ότι είναι ο νικητής των εκλογών, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, μέλος της οικογένειας Κένεντι. Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο Σβαρτσενέγκερ εκλέγεται κυβερνήτης της Καλιφόρνια με ποσοστό 48,8%, ενώ το 55% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ανάκλησής του Ντέιβις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων, ο Σβαρτσενέγκερ θα πρέπει να βρει τρόπο συνεννόησης με το Κογκρέσο της Πολιτείας, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, και με έναν επίσης δημοκρατικό αντικυβερνήτη. Ως πλήγμα στο πολιτικό κατεστημένο ερμηνεύεται η νίκη Σβαρτσενέγκερ στην Καλιφόρνια.

    Μεγάλη η προσέλευση των ψηφοφόρων

    Τη νίκη του Σβαρτζενέγκερ έδειξαν με σιγουριά από την πρώτη στιγμή οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες, που μετέδωσαν τα περισσότερα κανάλια.

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος Κρουζ Μπουσταμάντε αναδείχτηκε στη δεύτερη θέση με 31,8% ενώ τρίτος ήρθε ο επίσης ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τομ ΜακΚλίντοκ με 13,1%.

    Ο υποψήφιος των Πρασίνων, Πήτερ Καμέγιο απέσπασε μόλις το 2,6%.

    Όπως μετέδωσε το CNN, πάνω από 10.000.000 ψηφοφόροι από τους 15.000.000 εγγεγραμμένους ψήφισαν στις εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν κατά 30% αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του 2002, προσθέτει το δίκτυο.

    Σε μία κατάσταση γιορτής, με μπουκάλια σαμπάνιας έτοιμα να ανοίξουν, η προεκλογική ομάδα του Σβαρτσενέγκερ - με την μόλις 8 εβδομάδων πολιτική δραστηριότητα - διατελούσε εν πλήρει θυμηδία σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λος Αντζελες (το ίδιο στο οποίο ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε γιορτάσει τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές το 1980), ήδη πριν τον κλείσιμο των εκλογικών κέντρων,

    Όπως μετέδωσε το CNN, το 42% των γυναικών ψήφισε υπέρ του Σβαρτσενέγκερ, έναντι του 37% που ψηφοδότησε υπέρ του νυν αντικυβερνήτη Κρους Μπουσταμάντε.

    Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 06.00 (ώρα Ελλάδος).

    Αναγκαία συνυπαρξη με Δημοκρατικούς

    Σε διακύρηξή του, ότι πρόκειται για τον νέο κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, ο "Εξολοθρευτής" τόνισε: "Ευχαριστώ τον λαό της Καλιφόρνιας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε", έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρία Σράιβερ, ανηψιά της οικογένειας Κένεντι.

    "Θα είμαι κυβερνήτης του λαού και θα ανταποκριθώ στην αποστολή μου" τόνισε ο Σβαρτσενέγκερ απευθυνόμενος στους οπαδούς του.

    Η Γερουσία στης Καλιφόρνιας αριθμεί 25 Δημοκρατικούς έναντι 15 Ρεπουμπλικανών, ενώ και στη Συνέλευσή της επικρατούν οι Δημοκρατικοί με 48 αντιπροσώπους, έναντι 32 των Ρεπουμπλικανών. Ο νέος κυβερνήτης θα πρέπει να συμφιλιωθεί με το Κογκρέσο για να μπορέσουν να βρουν μία λύση στο πρόβλημα του ελλειμματικού προϋπολογισμού των 38 δισ. δολαρίων της Καλιφόρνιας.

    O αντικυβερνήτης, ο οποίος εκλέγεται ξεχωριστά από τον κυβερνήτη, είναι από το 1998 ο Δημοκρατικός Κρους Μπουσταμάντε, ο οποίος ναι μεν ήταν κι αυτός υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη, αλλά διατηρεί όπως και να έχει τη θέση του αντικυβερνήτη.

    Στην ιστορία της Πολιτείας, επτά κυβερνήτες της ήσαν αναγκασμένοι να συνυπάρξουν με έναν αντίπαλό τους αντικυβερνήτη. Κυρίως αυτό το φαινόμενο σημειώθηκε πέντε φορές στο διάστημα 1978-1998. Το 1978 ήταν ένας δημοκρατικός κυβερνήτης που έπρεπε να συγκατοικήσει με έναν ρεπουμπλικανό αντικυβερνήτη, ενώ από το 1982 έως το 1994 ήταν το αντίθετο: ένας ρεπουμπλικανός κυβερνήτης έπρεπε να συνεννοηθεί με έναν δημοκρατικό αντικυβερνήτη.

    Το αξίωμα του αντικυβερνήτη είναι κομβικό στη νομοθεσία της Καλιφόρνιας. Ως προεδρεύοντος της Γερουσίας, η ψήφος του αντικυβερνήτη είναι βαρύνουσα στην περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί πλειοψηφία για την κύρωση μίας απόφασης.

    [10] Εκεχειρία προτείνει στο Ισραήλ ο Κορέι

    8/10/2003 10:54:00 πμ

    Εκεχειρία με το Ισραήλ πρότεινε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ, αλλά υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης απέρριψε αμέσως την πρόταση αυτή. Στο μεταξύ ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, το οποίο, όμως, δεν ανακοινώθηκε "για να μη δημιουργηθεί πανικός", τονίζει σήμερα σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην Παλαιστινιακή Αρχή. Εξάλλου περισσότερα από τριάντα μέλη ισλαμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων συνέλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός σε επιδρομές, που εξαπέλυσε στη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

    Αρνητική η πρώτη ισραηλινή αντίδραση

    "Ελπίζω να υπάρξει συνεργασία με την κυβέρνησή σας και να καταλήξουμε σε συμφωνία εκεχειρίας. Δώστε μας μια ευκαιρία να εμποδίσουμε τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση (της βίας)", τονίζει στη συνέντευξή του ο Κορέι.

    Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι είναι έτοιμος να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με το Ισραήλ ώστε να υπάρξει πρόοδος, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη.

    "Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας όπως ορίζονται από τον Οδικό Χάρτη υπό τον όρο, ότι το Ισραήλ θα εκπληρώσει τις δικές του", τόνισε.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας Ζεβουλούν Ορλόφ επανέλαβε τις αντιρρήσεις του Ισραήλ για την εκεχειρία. "Το Ισραήλ δεν είναι υποχρεωμένο να του δώσει μια ευκαιρία. Πρέπει να δείξει ποιος είναι με πράξεις και όχι με ωραία λόγια", τόνισε ο Ορλόφ, μέλος του δεξιού Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος. "Θα δούμε, πώς πολεμάει την τρομοκρατία", κατέληξε ο Ισραηλινός υπουργός.

    Aρρωστος ο Αραφάτ;

    "Μόλο, που υπέστη ένα ελαφράς μορφής καρδιακό επεισόδιο, οι γιατροί δήλωσαν, πως θα συνέλθει τελείως. Εξασκεί πλήρως τα καθήκοντά του. Δεν υπάρχει κανένας φόβος", τόνισε η ίδια πηγή, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της.

    Ερωτηθείς για τη σιωπή, που τηρήθηκε γύρω από αυτό το επεισόδιο, ο ίδιος συνεργάτης του Παλαιστινίου Προέδρου τόνισε, πως ένα τέτοιο νέο, "θα δημιουργούσε πανικό σε μία κρίσιμη στιγμή, που οι Ισραηλινοί απειλούν τη ζωή του Αραφάτ".

    Συνεχίζει τις επιδρομές ο ισραηλινός στρατός

    Είκοσι πέντε Παλαιστίνιοι, μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, συνελήφθησαν στη Τζχενίν, όπου οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ και ανατίναξαν με δυναμίτη τις εισόδους πολλών κατοικιών προκειμένου να εισβάλουν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Οι στρατιώτες συνέλαβαν άλλους επτά Παλαιστινίους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μέλη της Χαμάς, στη διάρκεια άλλων επιχειρήσεων σε γειτονικά χωριά. Το δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε, ότι τουλάχιστον είκοσι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχείρησης της "Δύναμης Γκολάνι", της ειδικής μονάδας του ισραηλινού στρατού.

    [11] Πακιστάν: Επιτυχής εκτόξευση βαλιστικού πυραύλου

    8/10/2003 11:33:00 πμ

    Τη δεύτερη δοκιμή, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς με πυρηνικές δυνατότητες, πραγματοποίησε το Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε το κεντρικό επιτελείο του στρατού της χώρας. "Προέβημεν με απόλυτη επιτυχία σε εκτόξευση πυραύλου Σαχίν 1, μέγιστου βεληνεκούς 700 χλμ. και ικανού να φέρει κάθε τύπου γόμωση", τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατού. Την περασμένη Παρασκευή, ο πακιστανικός στρατός είχε πραγματοποιήσει επιτυχώς δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους / εδάφους Χατφ ΙΙΙ Γαζνάβι, μικρού βεληνεκούς, που επίσης έχει δυνατότητα πυρηνικής γόμωσης. Οι δοκιμές αυτές αποτελούν τις πρώτες, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ινδία, εδώ και έξι μήνες.

    [12] Βραζιλία: Βουλευτής εγκαταλείπει το Λούλα λόγω ...σόγιας

    8/10/2003 10:18:00 πμ

    Διαμαρτυρόμενος για τις φτωχές επιδόσεις της κυβέρνησης του Λουίζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αναφορικά με το Περιβάλλον, ο πρώην ακροαριστερός Βραζιλιάνος βουλευτής Φερνάντου Γκαμπέιρα, που παλαιότερα είχε συμμετάσχει στην απαγωγή του Αμερικανού πρέσβη στη Βραζιλία, δήλωσε χθες βράδυ, πως θα αποχωρήσει από το κυβερνών Κόμμα των Εργατών, αποτελώντας το πρώτο στέλεχος, που αποχωρεί μετά την ανάληψη της εξουσίας τον περασμένο Ιανουάριο. Πρώην μέλος του Κόμματος των Πρασίνων, ο Γκαμπέιρα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την περιορισμένη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας και την κατασκευή και τρίτου πυρηνικού σταθμού. Ο Γκαμπέιρα έγινε διάσημος, όταν το 1969 ως μέλος ακροαριστερής οργάνωσης, είχε συμμετάσχει στην απαγωγή του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Έλντρικ.

    Στο στόχαστρο η Κυβέρνηση

    Τέσσερις ημέρες αργότερα ο πρεσβευτής αφέθηκε ελεύθερος, σώος κι αβλαβής, όμως η στρατιωτική χούντα στο μεταξύ είχε υποκύψει στις απαιτήσεις των απαγωγέων και είχε αποφυλακίσει 15 φυλακισμένους επαναστάτες. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκαμπέιρα είχε γυρισθεί αργότερα ταινία με τίτλο ''Τέσσερις ημέρες τον Σεπτέμβρη'', η οποία είχε προταθεί για Όσκαρ.

    Μετά την εξορία του και την επιστροφή του στη Βραζιλία το 1979 γίνεται από τους πρωτεργάτες κινημάτων για την εναλλακτική κουλτούρα και το περιβάλλον.

    "Η περιβαλλοντική πολιτική δεν είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη βέβαιος εάν θα επιστρέψει στο Κόμμα των Πρασίνων, ή θα παραμείνει ανεξάρτητος.

    Μικρός αριθμός του Κόμματος των Εργατών επικρίνει έντονα την κυβέρνηση Λούλα, για τις πενιχρές προσπάθειές της να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της στον κοινωνικό τομέα, εγκρίνοντας έναν σφικτό προϋπολογισμό με περικοπές και υψηλά επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

    [13] Για βασανιστήρια εγκαλεί τις ΗΠΑ Αυστραλός δικηγόρος

    8/10/2003 10:11:00 πμ

    Για το βασανισμό δύο Αυστραλών κρατουμένων, ύποπτων για τρομοκρατία, που κρατούνται στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα κατηγόρησε τον αμερικανικό στρατό ένας Αυστραλός δικηγόρος κι απείλησε να ξεκινήσει ένδικη διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Ρίτσαρντ Μπούρκ, Αυστραλός δικηγόρος με έδρα στις ΗΠΑ, υποστήριξε στην αυστραλιανή κρατική ραδιοφωνία ΑΒC, πως οι Ντέιβιντ Χικς και Μαμντούχ Χαμπίμπ, που κρατούνται στο Γουαντάναμο ως ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, υπέστησαν βασανιστήρια "εφάμιλλα του Μεσαίωνα", όπως πυροβολισμούς με σφαίρες από καουτσούκ προς την κατεύθυνσή τους, ή εξαναγκασμούς προκειμένου να κάθονται με σταυρωμένα χέρια στο λιοπύρι έως ότου εξουθενωθούν πλήρως.

    ''Έχει συγκληθεί η επιτροπή του ΟΗΕ με λιγότερες ενδείξεις''

    Ο Μπουρκ υπενθύμισε, πως ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε στις αρχές του έτους, ότι ο Χικς θα είναι μεταξύ των πρώτων κρατουμένων, που θα δικαστούν, προσθέτοντας, πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διεξάγουν μία σειρά από "φαντασμαγορικές" δίκες για τους κρατουμένους στο Γουαντάναμο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν συλληφθεί στο Αφγανιστάν, ή στο Πακιστάν πριν δύο χρόνια.

    Ο Μπουρκ τόνισε, πως αναζητεί μία αρκούντως θαρραλέα κυβέρνηση, που θα αξιώσει τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια.

    "Υπάρχουν ικανές αποδείξεις, που να δικαιολογούν το ενδιαφέρον της επιτροπής για όσα συμβαίνουν στο Γουαντάναμο. Εκείνη αναμφίβολα έχει στραφεί προς περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν σαφώς λιγότερες αποδείξεις", πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε, πως οι Αυστραλοί επίσημοι, που επισκέφθηκαν τους δύο κρατουμένους στο Γουαντάναμο, διαπίστωσαν, πως αυτοί χαίρουν άκρας υγείας και πως ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντί τους είναι ανθρώπινος.

    [14] Στη ''γωνία'' βάζει ο Μπους τον Ράμσφελντ

    8/10/2003 9:56:00 πμ

    Ενοχλημένος για την περιθωριοποίησή του εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, καθώς "δε θυμάται να ερωτήθη ή να του ζητήθηκε η γνώμη για τη σύσταση της νέας ομάδας με επικεφαλής τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίσα Ράις", η οποία αναλαμβάνει το συντονισμό των αμερικανικών ενεργειών για το μεταπολεμικό Ιράκ. Ο ίδιος χαρακτήρισε ασυνήθιστη την ενέργεια να ενημερωθούν πρώτα οι δημοσιογράφοι και στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο για τη σύσταση της νέας υπηρεσίας. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του υπουργού Αμυνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έσπευσε να διασκεδάσει τις υποψίες ότι ο διορισμός της κ. Ράις αποτελεί υποβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει το Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας, στην αποκατάσταση της ασφάλειας στο Ιράκ.

    Μειώνονται οι εξουσίες του υπουργείου Αμυνας

    H νέα υπηρεσία για την Αποκατάσταση της Σταθερότητας στο Ιράκ, θα συντονίζει τις ενέργειες του υπουργείου Αμυνας και της προσωρινής διοίκησης του Ιράκ.

    Όπως ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον, βασικός της στόχος είναι η μείωση της περιττής γραφειοκρατίας και η πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του πακέτου των 87 δις δολαρίων που σκοπεύει να διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    ''Δεν θυμάμαι να έχει θιχθεί το ζήτημα αυτό. Πρόκειται για τη βάση ενός εγγράφου που τονίζει εκείνο που πρέπει να κάνει μία τέτοια ομάδα, και κυρίως τον συντονισμό που πρέπει να κάνει ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες'', τόνισε ο Ράμσφελντ σε συνέντευξη Τύπου, πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου των ομολόγων του του ΝΑΤΟ, στο Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ.

    Ο Ράμσφελντ υπογράμμισε, επίσης, πως οι προσπάθειες που καταβάλουν οι ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι ''μάλλον μοναδικές στην ιστορία''.

    Η δημιουργία αυτής της ομάδος ανακοινώθηκε επισήμως τη Δευτέρα και ερμηνεύθηκε από τον Τύπο ως ένα μέσο για να αναλάβει ο Λευκός Οίκος άμεσα τον έλεγχο στις επιχειρήσεις στο Ιράκ, μειώνοντας τις εξουσίες του υπουργού Αμύνας.

    Πηγές: BBC GREEK,ΑΠΕ.

    [15] ''Πολιτικός σεισμός'' η νίκη Σβαρτσενέγκερ

    Πηγή: ΑΠΕ 8/10/2003 11:40:00 πμ

    Πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, οι περισσότεροι αναλυτές χαρακτήριζαν την αναμέτρηση ''πολιτικό τσίρκο''. Μετά τη σαρωτική νίκη του ρεπουμπλικάνου ηθοποιού, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, όλοι μιλούν τώρα για ''πολιτικό σεισμό''. ''Είναι ένα μνημειώδες γεγονός'', λέει ο Φιλ Μπροστάιν, εκδότης της εφημερίδας "Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ", η οποία κυκλοφόρησε σήμερα έχοντας στην πρώτη της σελίδα μια ολοσέλιδη φωτογραφία του ''Εξολοθρευτή'' και μόλις δύο λέξεις: ''Κυβερνήτης Σβαρτσενέγκερ''. Οι Καλιφορνέζοι είχαν ''αρρωστήσει'' με τους συνήθεις πολιτικούς και ''χτύπησαν το πολιτικό κατεστημένο στο κεφάλι για να τραβήξουν την προσοχή του'' λέει ο αναλυτής του CNN, Τζεφ Γκρίνφιλντ. ''Ήταν ένα χαστούκι στο στάτους κβο, στο Σακραμέντο, στην συνήθη πολιτική, στο πολιτικό και εκδοτικό κατεστημένο στην Καλιφόρνια'' λέει ο αναλυτής των "Τάιμς του Λος Αντζελες", Μαρκ Μπέιραμπακ.

    Ωθηση στον Μπους η εκλογή του ''Αρνι''

    ''Είναι η εξέγερση των ψηφοφόρων. Υπάρχει πολύ οργή εκεί έξω'', λέει ο Μπροστάιν, ερμηνεύοντας την νίκη του αυστριακής καταγωγής νέου κυβερνήτη της πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία.

    Διακηρύσσοντας ότι είναι έξω από το πολιτικό κατεστημένο ο Σβαρτσενέγκερ προσέλκυσε το ενδιαφέρον και κυρίως τις ψήφους τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά, ακόμη και από εκείνους που θεωρούσαν την διαδικασία ανάκλησης του τέως κυβερνήτη, του δημοκρατικού Ντέιβις ως χάσιμο χρόνου.

    Η εκλογή του Σβαρτσενέγκερ θα δώσει πάντως μεγάλη ώθηση στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2004, καθώς η δημοκρατική μέχρι σήμερα Καλιφόρνια αποτελεί τώρα το πιο ισχυρό ''χαρτί'' για την επανεκλογή του.

    ''Ο Σβαρτσενέγκερ νίκησε γιατί έδωσε μια απλή χειροπιαστή υπόσχεση για την ενίσχυση της οικονομίας της Καλιφόρνια, η οποία σύμφωνα με το 83% των ψηφοφόρων έχει διαλυθεί'', λέει ο αναλυτής του NBC Αλεξ Τζόνσον. ''Τους έπεισε ότι μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του να εξαλείψει τον επόμενο χρόνο το έλλειμμα της πολιτείας, ύψους 8 δις δολαρίων, χωρίς να αυξήσει τους φόρους'' προσθέτει.

    Ο "Εξολοθρευτής" αναμένεται πάντως να βρει το έργο του κυβερνήτη πολύ πιο σκληρό από εκείνο του ηθοποιού. Έχει δώσει υπέρμετρες υποσχέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που θα είναι δύσκολο να τις εκπληρώσει.

    Ο πρώην δημοκρατικός κυβερνήτης, Τζέρι Μπράουν, εκτιμά πάντως ότι ο ''Αρνι'' θα βρει επίσης ένα πολιτικό κατεστημένο έτοιμο να συνεργαστεί και ακούσει το σκληρό μήνυμα των ψηφοφόρων. ''Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και τώρα θα είμαστε πιο προσεκτικοί'', λέει ο Μπράουν και προσθέτει ότι αν ο ''νέος κυβερνήτης συνεργαστεί θα έχει και μήνα του μέλιτος''.

    Ο κόσμος περιμένει και θα τον παρακολουθεί στενά για να δει αν ο "Αρνι" θα επιτύχει και στο νέο του ρόλο. Αν αποτύχει είναι σίγουρο ότι οι εκλογείς θα στραφούν εναντίον του. Αν επιτύχει, όμως, ίσως ακολουθήσει τα βήματα ενός άλλου ηθοποιού - του Ρόναλντ Ρίγκαν - που αφού αναδείχτηκε κυβερνήτης της Καλιφόρνια, έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το αμερικανικό σύνταγμα απαγορεύει σε όσους δεν έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ να θέσουν υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο. Ορισμένοι γερουσιαστές κινούνται πάντως για την τροποποίηση του άρθρου αυτού του συντάγματος, ανοίγοντας τον δρόμο στον αυστριακής καταγωγής ηθοποιό για την Ουάσινγκτον.

    ''Ο κυβερνήτης Αρνολντ ακούγεται καλά για τους Ρεπουμπλικάνους αυτή τη στιγμή'' λέει ο αναλυτής Μαρκ Ράιβερς. ''Ο πρόεδρος Αρνολντ θα ακούγεται όμως πολύ καλύτερα...".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 October 2003 - 9:38:33 UTC