Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράνομη κρίθηκε η απεργία των γεωτεχνικών
  • [02] ''Ολυμπιακή εκεχειρία'' στο Αιγαίο
  • [03] Πολιτική αντιπαράθεση για τους ένστολους
  • [04] Πτώση πολεμικού αεροσκάφους-Σώοι οι πιλότοι
  • [05] Πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Ορους
  • [06] Νέκρος 22 χρονος σε συμπλοκή στο Βόλο
  • [07] Ενοπλη ληστεία στη Λαϊκή τράπεζα
  • [08] Οχι στην Ευρώπη δύο ταχυτήτων από την κυβέρνηση
  • [09] Ευρωπαικό ''όχι'' στην θανατική ποινή
  • [10] Ε.Ε: ''Φρένο'' στην ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ
  • [11] Επίθεση αυτοκτονίας με τρεις τραυματίες
  • [12] Αιφνιδιαστική παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού
  • [13] Επικρατέστερος ο πάπας Ιωάννης Παύλος για το Νόμπελ Ειρήνης
  • [14] Κυρώσεις σε Συρία από ΗΠΑ - Αντιτίθεται η ΕΕ
  • [15] Τουρκία: ''Θα είμαστε παράγοντας σταθεροποίησης''
  • [16] Νεκρός Αμερικανός από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή
  • [17] Δολοφονία Ισπανού στρατιωτικού ακολούθου
  • [18] Συμφωνία συνεργασίας Carrefour - Αθήνα 2004
  • [19] Αλλάζει το τοπίο στις Τράπεζες
  • [20] Προτροπή Ρεχάγκελ στους διεθνείς να επιδείξουν μαχητικότητα
  • [21] Δεν υπάρχουν στοιχεία για δωροδοκία, λέει η UEFA
  • [22] Ανακάλυψη ρωμαϊκού πηγαδιού του 2ου μ.Χ. αιώνα
  • [23] Απαγορεύει τις εκδηλώσεις στην Αρεοπαγίτου το ΥΠΠΟ
  • [24] Δωρεάν θεραπεία δοντιών σε 12.000 παιδια από το ΙΚΑ
  • [25] Βατικανό: Το AIDS μεταδίδεται ακόμη και με... προφυλακτικό!
  • [26] Αφορίζουν τις Μπάρμπι οι Σαουδάραβες

    [01] Παράνομη κρίθηκε η απεργία των γεωτεχνικών

    9/10/2003 7:47:00 μμ

    Κατά της απεργίας των γεωτεχνικών αποφάνθηκε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, μετά από αγωγή του υπουργείου Γεωργίας. Στην απόφαση τονίζεται ότι αν οι εργαζόμενοι δεν επιστρέψουν στην εργασία τους θα τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ. Νωρίτερα, οι γεωτεχνικοί του νομού Ηρακλείου σε ένδειξη καλής θέλησης προχώρησαν στην αναστολή των κινητοποιήσεων τους από σήμερα Πέμπτη, ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους στη Λάρισα και το Βόλο. Όσον αφορά το υπόλοιπο απεργιακό τοπίο της ημέρας αυτό περιλαμβάνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς και τους οδηγούς ταξί.

    Το απεργιακό δελτίο

    Ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς διευκρίνισε ότι από τα 167 σφαγεία στη χώρα, τα 60 λειτουργούν κανονικά (Βόλου, Αλμυρού, Ασπρόπυργου και Χαλκίδας).

    Ο κ. Δρυς κάλεσε τους γεωτεχνικούς να σταματήσουν την απεργία για να συνεχιστεί ο διάλογος, ενώ από τη συχνότητα της ΝΕΤ 105,8 FM, ιδιαίτερα καυστικός, δήλωσε πως η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να βρίσκεται σε ομηρία εξαιτίας των διεκδικήσεων μιας ομάδας εργαζόμενων.

    Στο μεταξύ, την άμεση διακοπή της απεργίας των γεωτεχνικών διέταξε με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο το οποίο έκρινε παράνομη την κινητοποίηση τους. Με την απόφαση του Πρωτοδικείου έγινε εν μέρει δεκτή η αίτηση του υπουργείου Γεωργίας με την οποία στρεφόταν κατά των πρωτοβάθμιων σωματείων των επιμέρους κλάδου και κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών. Το δικαστήριο απειλεί με πρόστιμο 3.000 ευρώ και προσωποκράτηση των εκπροσώπων των σωματείων σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με την απόφαση.

    Υπάλληλοι υπουργείου Γεωργίας

    Στο χορό των απεργιών μπήκαν από την Πέμπτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, οι οποίοι αποφάσισαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Ζητούν την αύξηση του επιδόματος ειδικού λογαριασμού του υπουργείου της τάξης των 250 ευρώ το μήνα, ενώ συντάσσονται με το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για νέο μισθολόγιο.

    ΤΑΞΙ

    Οι ιδιοκτήτες ταξί συνεχίζουν την 48ωρη απεργία τους μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, αντιδρώντας στο νέο μέτρο χρήσης ταμειακών μηχανών στα οχήματα τους. Για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού έχει αποφασιστεί η παράταση των δρομολογίων σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

    Το πρωί της Πέμπτης ιδιοκτήτες ταξίπραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ομοσπονδίας τους, στην περιοχή της Ομόνοιας και στη συνέχεια έκαναν πορεία, που κατέληξε στο υπουργείο Οικονομίας. Οι ιδιοκτήτες ταξί της Αττικής, που εκτός των άλλων ζητούν και να τους επιτραπεί η κυκλοφορία στους λεωφορειοδρόμους, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    ΓΙΑΤΡΟΙ

    Τα Νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά λειτουργούν από την Πέμπτη μέχρι και την Παρασκευή με προσωπικό ασφαλείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν νέα 48ωρη απεργία, ενώ αποφάσισαν για τις 13, 14 και 15 Οκτωβρίου να κάνουν αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία και γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία. Ακόμη αποφάσισαν μια δεύτερη 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Οκτωβρίου.

    Οι γιατροί ζητούν μεταξύ άλλων αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο, ανθρώπινο ωράριο εργασίας, να χαρακτηριστεί ανθυγιεινή η δουλειά τους και να διασφαλιστεί η μονιμότητά τους. Ομως το σημαντικότερο αιτήμά τους, που ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό του μισθού τους σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι η χορήγηση από την κυβέρνηση των ειδικών επιδομάτων που δικαιούνται.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

    Για 5η εβδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις του και οι καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ που απέχουν από τα καθήκοντά τους.

    Η κρίση στην ανώτατη εκπαίδευση, προκάλεσε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού που με επιστολή του προς τον πρόεδρο των πρυτάνεων Γιώργο Μπαμπινιώτη τονίζει ότι σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας. Τα προβλήματα των πανεπιστημίων αντιμετωπίζονται με αίσθημα ευθύνης και έχουν δοθεί οδηγίες στους συναρμόδιους υπουργούς για να λυθούν τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα, υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών τονίζεται ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει και μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σεβόμενος το κύρος και την αξιοπρέπεια των πανεπιστημιακών στις τάξεις των οποίων υπηρέτησε και ο ίδιος. Κλειστό θα παραμείνει στις 15 Οκτωβρίου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά από απόφαση της Συγκλήτου.

    Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ αποφάσισε την Τρίτη να εισηγηθεί στις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών και νέα 48ωρη απεργία για το τέλος του μήνα ή για τις αρχές Νοεμβρίου. Προειδοποιεί επίσης και με επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 18 Νοεμβρίου και μετά, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου. Η οριστική απόφαση πάντως θα ληφθεί το Σάββατο στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

    Πανδικαστική συγκέντρωση και 2ωρη διακοπή των συνεδριάσεων από τις 12.30 έως τις 14.30 πραγματοποίησαν οι δικαστές όλης της χώρας ζητώντας να ικανοποιηθούν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δικαστικών διαμαρτύρονται για την αύξηση του 5,5% επί των μεικτών μηνιαίων αποδοχών τους, θεωρώντας ότι δεν ικανοποιείται ούτε κατ΄ελάχιστο η συνταγματική επιταγή. Παράλληλα ζητούν να βελτιωθούν και οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης και διατυπώνουν αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού και βελτίωση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

    Συνεχίζουν την απεργία τους, οι υπάλληλοι της διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη αλλαγή στο νομικό σχήμα της υπηρεσίας.

    ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Με 24ωρη απεργία στις 4 Νοεμβρίου κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΑΔΕΔΥ, με βασικό αίτημα τη θέσπιση ενός νέου μισθολογίου, ενώ νέα 48ωρη απεργία από τις 16 Οκτωβρίου έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    [02] ''Ολυμπιακή εκεχειρία'' στο Αιγαίο

    9/10/2003 6:37:00 μμ

    Σημαντική συμφωνία επιτεύχθηκε στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Συμφωνήθηκε η ματαίωση όλων των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο για λόγους ασφάλειας, καθ' όλη την διάρκεια του 2004. Συγκεριμένα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δεν θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις το καλοκαίρι του 2004. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συναποφάσισαν στην Αττάλεια την ματαίωση των ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης" καθώς και των αντίστοιχων τουρκικών "Μπαρμπαρόσα" και "Ταύρος". Ο κ. Γκιουλ πρόκειται να επισκεφτεί την Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου.

    [03] Πολιτική αντιπαράθεση για τους ένστολους

    9/10/2003 7:05:00 μμ

    Οι κινητοποιήσεις των αστυνομικών και τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας, ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο και προκάλεσαν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Ο Κώστας Σημίτης δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι κανείς δεν μπορεί να αυθαιρετεί σε ένα κράτος δικαίου, ούτε και η συνδικαλιστική ηγεσία των αστυνομικών υπαλλήλων και έδωσε εντολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την διενέργεια έρευνας, ώστε να καταλογιστούν ευθύνες για όσους δεν συμμορφώθηκαν στις επιταγές του νόμου. Η αντιπαράθεση των ΜΑΤ και των συναδέλφων τους που απεργούν, ανέβασε τους τόνους στη Βουλή. Η κυβέρνηση δέχτηκε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις συμπλοκές και τα δακρυγόνα. Το απόγευμα, οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής είχαν συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως το μεσημέρι της Παρασκευής.

    Συναντήσεις με Φλωρίδη και Κακλαμάνη

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φλωρίδης δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει ώστε τα προεδρεία των Ενώσεων να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη ή τον υφυπουργό Νίκο Φαρμάκη, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το θέμα.

    Το μεσημέρι, αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη και του επέδωσε ψήφισμα στο οποίο περιλαμβάνονται τα αιτήματά τους.

    Ο κ. Κακλαμάνης, αφού άκουσε τις θέσεις των συνδικαλιστών, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα υγιεινής και ασφαλείας έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

    Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι θα συζητήσει σχετικά με τους αρμόδιους υπουργούς, τόνισε ωστόσο ότι τα προβλήματα λύνονται πρωταρχικά δια του ειλικρινούς διαλόγου προτρέποντας τους συνδικαλιστές να επανέλθουν στον δρόμο των διαπραγματεύσεων.

    Από την πλευρά τους, οι ένστολοι δηλώνουν απογοητευμένοι από τη στάση της ΕΛ.ΑΣ και των συναδέλφων τους που υπηρετούν στα ΜΑΤ και υπάκουσαν σε εντολές, με αποτέλεσμα τα χθεσινά επεισόδια.

    Στην πλατεία Συντάγματος, όπου παραμένουν συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες όλων των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την ώρα του καθήκοντος και -που όπως οι συνάδελφοί τους επισημαίνουν- ο αγώνας τους πέρα των άλλων είναι και μία προσπάθεια δικαίωσης τόσο για τους αδικοχαμένους συναδέλφους τους όσο και για τις οικογένειές τους.

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

    Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε πως, όπως η Πολιτεία και οι πολίτες καλούνται να εφαρμόζουν και να σέβονται τους νόμους, το ίδιο ισχύει και για τους αστυνομικούς που είναι ένστολοι πολίτες. Ο κ. Σημίτης κάλυψε την ηγεσία της Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις που έλαβε.

    Τη στάση της ΝΔ επέκρινε ο Υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας τονίζοντας ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός, αλλά συνενοχή ή συγκάλυψη και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί επίσημα στο θέμα. Παγκόσμια πρωτοτυπία που προκαλεί θλίψη χαρακτήρισε τα επεισόδια ο υπεύθυνος Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό.

    Στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλάκος άσκησε έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές αστυνομικοί και έκανε λόγο για εφαρμογή στρατιωτικού νόμου που βασίζεται σε χουντικό νομοθέτημα.

    Απαντώντας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης έκανε λόγο για στάση ένοπλου σώματος, το οποίο προσπάθησε να καταλύσει την έννομη τάξη και μάλιστα στην καρδιά του κράτους που είναι το υπουργείο Οικονομικών.

    Ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιδημοκρατική νοοτροπία και αντιδραστική συμπεριφορά.

    ΜΑΤ εναντίον αστυνομικών

    Τα ξημερώματα της Πέμπτης, δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση των συνδικαλιστών των Σωμάτων Ασφαλείας έξω από το υπουργείο Οικονομίας κάνοντας ευρεία χρήση δακρυγόνων.

    Την εντολή για την χρήση των χημικών ουσιών έδωσε ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών Ιωάννης Τσιρώνης μετατρέποντας σε πεδίο μάχης την πλατειά Συντάγματος, γεγονός που κατήγγειλαν την Πέμπτη το μεσημέρι συνδικαλιστές της αστυνομίας.

    Νωρίτερα ο Ταξίαρχος είχε αναγνώσει διαταγή που εκδόθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με την οποία απαγορεύονταν οι συγκεντρώσεις ένστολων έξω από το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας 10λεπτη διορία για να διαλυθούν ήσυχα. Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν στους γύρω δρόμους.

    Στην περιοχή έφτασαν και οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης της ΝΔ και Αντώνης Σκυλάκος του ΚΚΕ, οι οποίοι είχαν ζητήσει από τον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Ευσταθιάδη, να σταματήσει η ρίψη δακρυγόνων, αλλά και αυτοί απομακρύνθηκαν σε κακή κατάσταση λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

    Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκε η αστυφύλακας Γαρουφαλιά Καρβουνιάρη από το Κιλκίς.

    [04] Πτώση πολεμικού αεροσκάφους-Σώοι οι πιλότοι

    9/10/2003 2:13:00 μμ

    Σώοι περισυνελέγησαν οι δυο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους "Α7 Corsair" της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε και συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του στις 12.10 το μεσημέρι σε μη κατοικημένη περιοχή, δυο ναυτικά μίλια ανατολικά του αεροδρομίου του Αράξου. Οι χειριστές του αεροσκάφους, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση μεταφέρθηκαν στη μονάδα τους και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Πρόκειται για τους Νικόλαο Σταματέλο, εκπαιδευτή και Παντελή Βαθάκο, εκπαιδευόμενο, που χρησιμοποίησαν με επιτυχία το σύστημα εκτίναξης. Αμέσως συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διακρίβωση των αιτιών της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η πτώση του "Α7 Corsair" αποδίδεται σε μηχανική βλάβη.

    [05] Πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Ορους

    9/10/2003 6:41:00 μμ

    Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Ορους. Τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο βρίσκονται στο σημείο και κάνουν ρίψεις νερού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Πολυγύρου, η φωτιά μαίνεται στη περιοχή ανάμεσα από το Πετροβούνι και την Μονή Χειλανδαρίου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φόβος να επεκταθεί και να απειλήσει τα μοναστήρια.

    [06] Νέκρος 22 χρονος σε συμπλοκή στο Βόλο

    9/10/2003 12:52:00 μμ

    Ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του, χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από 25χρονο, άεργο, στις εργατικές πολυκατοικίες Ξηροκάμπου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης και το θύμα είχαν οικονομικές διαφορές από δοσοληψίες για ναρκωτικά. Ο 25χρονος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ ο 22χρονος πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο του Βόλου.

    [07] Ενοπλη ληστεία στη Λαϊκή τράπεζα

    9/10/2003 12:50:00 μμ

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε υποκατάστημα της Λαϊκής τράπεζας που βρίσκεται στη λεωφόρο Τατοΐου. Ένας άνδρας με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τους υπαλλήλους και τους πελάτες και άδειασε τα ταμεία. Στη συνέχεια διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση πεζός. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του.

    [08] Οχι στην Ευρώπη δύο ταχυτήτων από την κυβέρνηση

    9/10/2003 3:04:00 μμ

    Η προετοιμασία της κυβέρνησης για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ε.Ε. στη Ρώμη βρέθηκε την Πέμπτη στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Αναγνωρίζοντας πως οι συζητήσεις ''δεν θα είναι μια απλή διαδικασία'', λόγω των διαφωνιών που έχουν ήδη εκδηλωθεί για το Σύνταγμα, και του ανοιχτού χαρακτήρα της συζήτησης, ο κ. Σημίτης, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει, μια αποτελεσματική Ε.Ε. που να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες θα εφαρμόζονται και που να χαρακτηρίζεται από τη δυναμική της ενοποιητικής διαδικασίας.

    Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν και αρκετοί υπουργοί, καταθέτοντας τους προβληματισμούς τους, για τα προβλήματα που εγείρονται από το σχέδιο Συντάγματος της Ε.Ε., ειδικά μετά την διεύρυνση.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά πληροφορίες παρατήρησε πως μετά τη Διεύρυνση διαμορφώθηκε ''μια άλλη Ευρώπη'', η οποία διατρέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ''ως διοικητικό και όχι ως πολιτικό σύστημα'', ενώ η Βάσω Παπανδρέου στην παρέμβασή της αναφέρθηκε ότι θα έπρεπε να αναπτυχθεί περισσότερο ο προβληματισμός της ευρωαριστεράς επί των θεσμικών θεμάτων της ΕΕ.

    Για το ίδιο ζήτημα, ο Νίκος Χριστοδουλάκης παρατήρησε πως ''χωρίς να αποτελεί γενική αρχή οι κεντροαριστερές δυνάμεις είναι υπέρ της ολοκλήρωσης και οι κεντροδεξιές υπέρ της ελάχιστης συνύπαρξης''.

    Επικρίνοντας ακόμη την πρόβλεψη χαλαρής ρήτρας αλληλεγγύης στο πεδίο της ασφάλειας ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να διαφυλαχθεί ο κοινοτικός χαρακτήρας στο ρόλο της Επιτροπής και να αναδιοργανωθεί η λειτουργία των Συμβουλίων Υπουργών, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος ζήτησε τη συμμετοχή και τη συνεργασία των κρατών ενώ επεσήμανε πως έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις παλαιών και νέων μελών ως προς το θέμα της ασφάλειας.

    [09] Ευρωπαικό ''όχι'' στην θανατική ποινή

    9/10/2003 7:19:00 μμ

    Παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της θανατικής ποινής, η Ευρωπαική Ένωση επανέλαβε την Πέμπτη, την ''πλήρη αντίθεσή της'' στην επιβολή της εσχάτης των ποινών, όποιες και εάν είναι οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Το 2002, η Ε.Ε δαπάνησε περίπου 4,9 εκατομμύρια ευρώ, για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη των χωρών που προχωρούν σε εκτελέσεις. Τα χρήματα αυτά χρησίμευσαν για να μελετηθει η συνταύτιση, έστω στο χαμηλότερο επίπεδο, των δικαστικών συστημάτων των κρατών, που εφαρμόζουν την ποινή του θανάτου και για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των θανατοποινιτών στο αρμόζων επίπεδο δικαστικής υποστήριξης, αλλά και για την εκπαίδευση δικηγόρων.

    Ασκούν πιέσεις ... για να σταματήσουν τις εκτελέσεις

    "Η Ε.Ε και η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της ποινής του θανάτου αγωνίζονται για την κατάργηση της εσχάτης των ποινών. Επίσης, εργάζονται για να ενθαρρύνουν τη δημόσια συζήτηση, να ενισχύσουν την κοινή γνώμη και να ασκήσουν πιέσεις στις χώρες που διατηρούν και επιβάλουν την ποινή του θανάτου για να σταματήσουν τις εκτελέσεις'', αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαικής Επιτροπής.

    Σε περισσότερες από 45 χώρες στον κόσμο θα διοργανωθούν αύριο Παρασκευή, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, προβολές ταινιών και εκθέσεις, καθώς και σχετικές ομιλίες - συζητήσεις, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ποινής του θανάτου.

    [10] Ε.Ε: ''Φρένο'' στην ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ

    9/10/2003 7:06:00 μμ

    Οι χαμηλές τιμές ενέργειας που διατηρεί η Ρωσία στο εσωτερικό της αποτελούν σοβαρό εμπόδιο, για την ένταξη της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), υποστηρίζει η Ε.Ε. Η Μόσχα κατηγορεί τους ''γραφειοκράτες'' των Βρυξελλών για ''κακοπιστία''. ''Δεν μπορούμε να εξισώσουμε τις τιμές της ενέργειας με τις παγκόσμιες σε μιά μέρα. Κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας. Οι ευρω-γραφειοκράτες είτε δεν το καταλαβαίνουν είτε δεν θέλουν την είσοδό μας στον ΠΟΕ, προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις'', δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο Γεκατερίνμπουργκ.

    ''Το κυριότερο πλεονέκτημα της Ρωσίας σήμερα είναι η πολιτική''

    Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές του διεθνούς εμπορίου υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, δίνουν στους Ρώσους εξαγωγείς βιομηχανικών προϊόντων ένα αθέμιτο πλεονέκτημα, στις διεθνείς αγορές και παραμορφώνουν τους κανόνες του εμπορίου.

    Σύμφωνα με την Ε.Ε, το χαμηλό επίπεδο των τιμών του αερίου στη Ρωσία - λιγότερο από 30 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα έναντι 100 δολαρίων στην Ευρώπη, αποτελεί μια συγκαλυμμένη επιδότηση της εθνικής βιομηχανίας.

    ''Θα έρθει η μέρα που θα πρέπει να υιοθετήσουμε τις διεθνείς τιμές, αλλά θα το κάνουμε σταδιακά'', απάντησε ο Πούτιν, υπαινισσόμενος τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom.

    Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνεχώς αναβάλλονται και ούτως η άλλως δεν σημαίνουν εξίσωση των εγχώριων, με τις διεθνείς τιμές δεδομένου του αυξημένου κόστους για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία το ένα τέταρτο των προμηθειών της.

    Ο Ρώσος υπουργός Ανάπτυξης Γκέρμαν Γκρεφ, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι αυτές βρίσκονται σε ''αδιέξοδο'' και προχωρούν ''εξαιρετικά δύσκολα'', προσθέτοντας ότι χωρίς ''πολιτική ώθηση το πρόβλημα δεν θα λυθεί''.

    Επί τη ευκαιρία, ο Γκρεφ ζήτησε τη βοήθεια των γερμανών εταίρων.

    Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ κρατάνε δέκα χρόνια, αλλά ο Πούτιν θεωρεί υψηλή προτεραιότητα την επίτευξη του στόχου αυτού, που αναμένεται από τη Μόσχα εντός του 2004 και το αργότερο ως το 2006.

    Στις δηλώσεις Πούτιν απάντησε η εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου για το Εμπόριο Πασκάλ Λαμί, Αράνκα Γκονσάλες, η οποία είπε ότι η ΕΕ ζητάει απλώς ''να τηρήσει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στον ΠΟΕ''.

    Ο Πούτιν υπενθύμισε τη χτεσινή απόφαση του οίκου Moody's να αξιολογήσει τον επενδυτικό κίνδυνο στη Ρωσία, βαθμολογώντας τον για πρώτη φορά και τόνισε ότι η Ρωσία έχει γίνει μια σταθερή χώρα, κάτι που και η ΕΕ πρέπει να εκτιμήσει.

    ''Το κυριότερο πλεονέκτημα της Ρωσίας σήμερα είναι η πολιτική και μακροοικονομική της σταθερότητα, αν στραφούμε τις διεθνείς τιμές ενέργειας, η μακροοικονομική σταθερότητα θα διαταραχθεί''.

    [11] Επίθεση αυτοκτονίας με τρεις τραυματίες

    9/10/2003 4:23:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Νέα επίθεση αυτοκτονίας έγινε την Πέμπτη στη Δυτική Όχθη τραυματίζοντας τρία άτομα, δύο Ισραηλινούς και ένα Παλαιστίνιο διερχόμενο. Η επίθεση έγινε από γυναίκα-καμικάζι σε ισραηλινό φυλάκιο στην Δυτική Όχθη και μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Υπενθυμίζουμε ότι, το Σάββατο μία γυναίκα-καμικάζι ανατινάχθηκε στη Χάιφα σκοτώνοντας 19 άτομα.

    [12] Αιφνιδιαστική παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού

    9/10/2003 4:19:00 μμ

    Αχμέντ Κορέι

    Ανακοινώθηκε την Πέμπτη η παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμέντ Κορέι, από πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή: ''Ο Αχμεντ Κορέι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο'', ενώ μία άλλη είπε ότι "ο Κορέι είπε στον Αραφάτ ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση και ότι δεν θέλει πια να είναι πρωθυπουργός". Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγο μετά την επ΄αόριστον αναβολή της συνόδου της παλαιστινιακής βουλής, κατά την οποία ο Κορέι επρόκειτο να προβεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Η αναβολή αποφασίσθηκε λόγω διαφωνιών μεταξύ των βουλευτών σχετικά με τις έκτακτες εξουσίες των μελών της ολιγομελούς κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, την οποία διόρισε πριν λίγες ημέρες ο Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Αραφάτ ήθελε να αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών, Νάσερ Γιούσεφ, που θα ήταν αρμόδιος για θέματα ασφαλείας, και ο Κορέι αντιτάχθηκε σε μία τέτοια ενέργεια.

    [13] Επικρατέστερος ο πάπας Ιωάννης Παύλος για το Νόμπελ Ειρήνης

    9/10/2003 6:52:00 μμ

    Την παραμονή της ανακοίνωσης του βραβείου Νόμπελ ειρήνης 2003, τα γραφεία στοιχημάτων και ειδικοί κάνουν διαφορετικές προγνώσεις με τα πρώτα να έχουν ως επικρατέστερο τον πάπα Ιωάννη Παύλο και τους δεύτερους τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ. Τουλάχιστον 165 είναι οι υποψήφιοι. Ο πάπας στις 16 Οκτωβρίου συμπληρώνει 25 χρόνια ως επικεφαλής του Βατικανού, ενώ η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή. Το όνομα του νικητή, που θα λάβει ώς έπαθλο 1,3 εκατομμύρια δολάρια, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) στο Ινστιτούτο Νόμπελ του Όσλο. Το περυσινό βραβείο Νόμπελ είχε απονεμηθεί στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.

    ''Ο πάπας Ιωάννης Παύλος είναι φαβορί. Πέρασε τα 25 χρόνια ως προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας προάγοντας την ειρήνη, ενώ αντιτάχθηκε στην εισβολή στο Ιράκ από τους Αμερικανούς'', εκτιμάει ο αυστραλός μπουκμέϊκερ Τζέραρντ Ντάφι από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

    Στην ιστοσελίδα www.centrebet.com ο πάπας φέρεται ως νικητής με 2 προς 1 και ακολουθούν ο Χάβελ (8 προς 1) και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα (14 προς 1).

    Πιο μακριά βρίσκονται ο τραγουδιστής Μπόνο του ιρλανδικού γκρουπ της ροκ U2, ο Ιρανός διαφωνών Χάσεμ Αγκαζαρί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ζακ Σιράκ, ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αντίστοιχα συγκεντρώνουν ποσοστά 33 προς 1.

    Στο τέλος της κατάστασης με τα ονόματα είναι οι πρωταγωνιστές του πολέμου στο Ιράκ: ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ (500 προς 1), ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους (αμφότεροι με 200 προς 1).

    [14] Κυρώσεις σε Συρία από ΗΠΑ - Αντιτίθεται η ΕΕ

    9/10/2003 4:40:00 μμ

    Με το αιτιολογικό, ότι η Δαμασκός υποθάλπει την τρομοκρατία και προσπαθεί να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής βουλής αποφάσισε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Συρία. Η απόφαση, που ελήφθη με ψήφους 33 υπέρ και 2 κατά αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο για να εφαρμοστεί. Την επιβολή των κυρώσεων υποστηρίζει και ο Λευκός Οίκος. Η Συρία, που αρνείται τις κατηγορίες, έχει περιορισμένες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν τις αμερικανικές επενδύσεις και θα επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων στη Δαμασκό. "Η Συρία πρέπει να αλλάξει πορεία και να σταματήσει να δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν. Η απόφαση της επιτροπής ακολούθησε την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακού καταυλισμού στο συριακό έδαφος το Σαββατοκύριακο την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αρνήθηκε να καταδικάσει.

    Δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε σκοπεύει να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρόθεσή τους να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Συρίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Επιτροπή. "Αυτή δεν είναι προφανώς η δική μας θέση, εμείς πρόκειται να διαπραγματευθούμε μία συμφωνία σύνδεσης με τη Συρία", δήλωσε εκπρόσωπος του Επιτρόπου σε θέματα εξωτερικών σχέσεων, Κρις Πάτεν, και πρόσθεσε: "Η πολιτική απομόνωσης της Συρίας δεν είναι η πιο παραγωγική". Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης με όλους τους εταίρους της Ευρώπης στην περιφέρεια της Μεσογείου, με εξαίρεση τη Συρία. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να καταλήξει στη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών γύρω στο 2010 και έχει εκτός από οικονομικές και πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές.

    ''Η κυβέρνηση Σαρόν είναι μια πολεμική κυβέρνηση''

    Μπασάρ αλ Ασαντ

    Εν τω μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ κατηγόρησε την Πέμπτη την ισραηλινή κυβέρνηση λέγοντας ότι "Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι μια πολεμική κυβέρνηση και δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς πόλεμο" σχολιάζοντας τη δήλωση του Αριέλ Σαρόν ότι το εβραϊκό κράτος θα κυνηγήσει τους εχθρούς του οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Σύμφωνα με τη Συρία, στόχος της ισραηλινής επιδρομής σε μικρή απόσταση από τη Δαμασκό υπήρξε μία μη στρατιωτική περιοχή κοντά στο χωριό Αϊν Σάχεμπ. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Ασαντ στη διάρκεια της συνάντησής του με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Τέργε Ρεντ-Λάρσεν, ο οποίος κάλεσε τη Συρία και το Ισραήλ να αποφύγουν μια ευρύτερη στρατιωτική ανάφλεξη στην περιοχή και εξέφρασε την ευαρέσκεια των Ηνωμένων Εθνών για τη "σοφία με την οποία η Συρία αντέδρασε" στην επιδρομή.

    [15] Τουρκία: ''Θα είμαστε παράγοντας σταθεροποίησης''

    9/10/2003 5:17:00 μμ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μεταβούν στο Ιράκ προκειμένου να συμβάλουν στη σταθερότητα της χώρας, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στον κίνδυνο να γίνουν στόχοι εχθρικών ενεργειών. "Μια εχθρική συμπεριφορά εναντίον των στρατιωτών μας, οι οποίοι θα πάνε (στο Ιράκ) για την ειρήνη και την ευημερία, δε θα ήταν κάτι αποδεκτό", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ διευκρίνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες δε θα πάνε στο Ιράκ ''ως αστυνομικοί και χωροφύλακες" των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων. ''Θα πάμε εκεί αποκλειστικά για να υποστηρίξουμε τη δύναμη σταθεροποίησης", πρόσθεσε. Όταν ερωτήθηκε για τις περιοχές ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων, ο Ερντογάν απάντησε ότι για το θέμα αυτό συνεχίζονται ο συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Δηλώσεις Παπανδρέου από Αττάλεια

    "Όλοι επιθυμούμε να δούμε την σταθερότητα και την ειρήνη να αποκαθίστανται στο Ιράκ και μια κυβέρνηση η οποία θα προέρχεται από τον Ιρακινό λαό. Οτιδήποτε γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικό. Η απόφαση που έλαβε η τουρκική Εθνοσυνέλευση ήταν πολύ δύσκολη και είναι σημαντικό κάθε κράτος να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις μόνο του", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αττάλεια, όπου συμμετέχει στην υπουργική Διάσκεψη του Μεσογειακού Φόρουμ.

    Ιράκ: ''Θα προτιμούσαμε να μη δούμε τουρκικά στρατεύματα''

    Εν τω μεταξύ, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζιμπάρι, δήλωσε την Πέμπτη πως η κυβέρνησή του ''θα προτιμούσε να μη δει'' στρατεύματα από την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες στο Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι κατανοεί την έκκληση των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την ανάπτυξη δυνάμεων από χώρες εκτός του συνασπισμού.

    Οι τουρκικές δυνάμεις δε θα αναπτυχθούν στο βόρειο Ιράκ

    Ο βοηθός υπουργός Αμυνας, αρμόδιος για διεθνή θέματα ασφάλειας, Πίτερ Ρόντμαν, δήλωσε ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων του Κογκρέσου ότι δεν πρόκειται να σταλεί τουρκική δύναμη στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, καθώς "οι Κούρδοι στο Ιράκ είναι φίλοι μας". Παράλληλα, κάλεσε το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ να αποδεχθεί την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ έχει σειρά επαφών με μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου και άλλους αξιωματούχους, για το ζήτημα της τουρκικής παρουσίας στο Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε ''καλή ιδέα'' την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ''πως και οι Ιρακινοί θα έχουν ανάλογη εκτίμηση''.

    Διαφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας;

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, κατά τις σχετικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας σχετικά με τις περιοχές ανάπτυξης των στρατευμάτων, έχουν ανακύψει ζωηρές διαφωνίες καθώς η Ουάσινγκτον δε θέλει να αναπτυχθούν οι δυνάμεις μεταξύ της Βαγδάτης και του κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης που είχαν την Τετάρτη, οι Αμερικανοί ζήτησαν από την Τουρκία, να αναπτύξουν τις τουρκικές δυνάμεις δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας προς τα σύνορα με τη Συρία και την Ιορδανία. Επισήμως είναι άγνωστος ο αριθμός των τούρκων στρατιωτών που θα σταλούν στο Ιράκ, αλλά πιστεύεται ότι θα είναι γύρω στις 10.000.

    [16] Νεκρός Αμερικανός από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή

    9/10/2003 3:32:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση με αυτοπροωθούμενες οβίδες που σημειώθηκε την Πέμπτη, στις 2:00 το πρωί, εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, στην Μπακούμπα, 65 χλμ. ΒΑ της Βαγδάτης, στο "σουνιτικό τρίγωνο", ανακοίνωσε Αμερικανίδα στρατιωτική εκπρόσωπος. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος, το θύμα ανήκε στην 4η μεραρχία πεζικού. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας, μία αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού στρατού δέχθηκε επίθεση με εκρηκτικά κοντά στην Φαλούτζα, αλλά δεν προκλήθηκαν θύματα.

    Χωρίς θύματα η επίθεση στη Φαλούτζα

    "Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη, χωρίς να προκαλέσει θύματα, την ώρα που περνούσε μία στρατιωτική φάλαγγα από πέντε αυτοκίνητα στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, στην Νουαϊμία, στα περίχωρα της Φαλούτζα'', ανέφερε ο Αχμεντ Αμπας Λατίφ, ένας 28χρονος γεωργός, κάτοικος της περιοχής.

    Στρατιωτικές φάλαγγες αποτελούν σχεδόν καθημερινό στόχο επιθέσεων στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, 92 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις από την 1η Μαΐου που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε τον τερματισμό των μαχών στο Ιράκ.

    [17] Δολοφονία Ισπανού στρατιωτικού ακολούθου

    9/10/2003 1:15:00 μμ

    Ο Ισπανός στρατιωτικός ακόλουθος, Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ Γκόμεθ, δολοφονήθηκε την Πέμπτη το πρωί στη Βαγδάτη τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θύμα, ο Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ, ήταν υπαξιωματικός της ισπανικής αεροπορίας, ο οποίος εκτελούσε χρέη αξιωματικού πληροφοριών στην ισπανική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο Μπερνάλ ήταν σύνδεσμος με την ισπανική μυστική υπηρεσία CNI. Αστυνομικός που βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή της επίθεσης είπε ότι ο Μπερνάλ πυροβολήθηκε στον αυχένα και οι δράστες ήταν τέσσερις.

    [18] Συμφωνία συνεργασίας Carrefour - Αθήνα 2004

    9/10/2003 7:19:00 μμ

    Τη διάθεση 1.400 θέσεων πάρκινγκ, για τους εργαζόμενους της Οργανωτικής Επιτροπής, τη διαμόρφωση ενός νέου ωραρίου για τα Carrefour Αμαρουσίου, αλλά και να παραμείνει κλειστό το ίδιο κατάστημα την ημέρα έναρξης των Αγώνων, συμφώνησαν, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Carrefour Μαρινόπουλος, Didier Fleury. Η συμφωνία τους τίθεται σε ισχύ από τις 8-30 Αυγούστου.

    Σύντομα συμφωνίες με ΙΑΣΩ και ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' και της Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ, η επιχείρηση παραχωρεί δωρεάν στην Οργανωτική Επιτροπή περίπου 1.400 θέσεις στάθμευσης στο κτιριακό συγκρότημα του Αμαρουσίου, που βρίσκεται πλησίον του Βασικού Κέντρου Τύπου και φυσικά του ΟΑΚΑ.

    Πιο συγκεκριμένα, πλην των θέσεων στάθμευσης η Carrefour συμφώνησε:

    Να τροποποιήσει το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος του Αμαρουσίου, το οποίο θα ανοίγει το διάστημα 8-30 Αυγούστου στις 10.00 το πρωί. Να παραμείνει το κατάστημα κλειστό την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004, ημέρα Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, για την διευκόλυνση της διακίνησης των θεατών και της Ολυμπιακής Οικογένειας.

    Εντός των επόμενων ημερών η Οργανωτική Επιτροπή θα υπογράψει συμβάσεις με τις κλινικές ΙΑΣΩ και ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ για την παροχή υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

    [19] Αλλάζει το τοπίο στις Τράπεζες

    9/10/2003 3:51:00 μμ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση του πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Λόγω της αυξημένης ζήτησης δόθηκε τελικά, επιπλέον 1% και έτσι το τελικό ποσοστό θα φτάσει το 11% με τιμή διάθεσης τα 17,4 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των θεσμικών επενδυτών εκτιμάται ότι αυτοί θα κατέχουν το 25% της Εθνικής Τράπεζας. Τις σημαντικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της χώρας σηματοδοτεί η διάθεση σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό του 11% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που κατέχει το δημόσιο ενώ και ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει το 6,7% των μετοχών του. Το ελληνικό δημόσιο και η ΔΕΚΑ αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μη διαθέσουν άλλες μετοχές της ίδιας τράπεζας για περίοδο 180 ημερών.

    Αντιδράσεις από ΝΔ και απάντηση Πρωτόπαπα

    Eχθρική υποδοχή επεφύλαξε η ΝΔ στην ανακοίνωση του υπουργείου για την πώληση μετοχών της Eθνικής. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος δήλωσε:

    "Oι Έλληνες γνωρίζουν ποιοί συστηματικά κρύβουν την αλήθεια για την οικονομία, ποιοί καταφεύγουν στη δημιουργική λογιστική προκειμένου να ωραιοποιήσουν την πραγματικότητα, ποιοί πουλάνε όπως - όπως και όσο - όσο τη δημόσια περιουσία για να μπαλώσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα που δημιούργησαν και ποιοί ευθύνονται για τις απώλειες κοινοτικών πόρων και για τα κοινοτικά πρόστιμα που επιφέρουν η αδιαφάνεια, η ασυδοσία και η καταπάτηση της νομιμότητας στη διαχείριση των ΚΠΣ".

    O κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι με την κυβερνητική απόφαση ενισχύεται ο τραπεζικός ανταγωνισμός και πρόσθεσε:

    "Eνισχύοντας τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βελτιώνουμε και τις υπηρεσίες του προς την οικονομία προς όφελος του πολίτη, αλλά και προς όφελος του ίδιου του εργαζόμενου στις τράπεζες. Φοβάμαι ότι η ΝΔ έχει πλήρη σύγχυση. Αλλιώς, θα πρέπει να μας πει τι τελικά πιστεύει, ποια είναι η θέση της".

    Σκληρή κόντρα Χριστοδουλάκη - Εβερτ στη Βουλή

    Αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ και του υπουργού Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη, με αφορμή την πώληση του 11% της Εθνικής Τράπεζας, σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερωτήσεως του πρώτου για την πορεία του προϋπολογισμού.

    Χάθηκαν 400 εκατ. ευρώ από κακό χειρισμό του προέδρου της ΔΕΚΑ, στην πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό να μειωθούν τα ελλείμματα, είπε ο κ. Εβερτ και τόνισε :

    «Αυτό είναι έγκλημα. Ο πρόεδρος της ΔΕΚΑ θα πάει στο δικαστήριο. Θα τον παραπέμψουμε την επόμενη ημέρα που θα είμαστε κυβέρνηση. Δεν θα τη γλιτώσει ο πρόεδρος της ΔΕΚΑ.Σας το λέει ο Έβερτ και γράψτε το αυτό».

    Καμμία απειλή της Νέας Δημοκρατίας, από οπουδήποτε κι αν έρχεται δεν πρόκειται να κάμψει τη θέληση κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προγραμματίσει, απάντησε ο κ. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε :

    Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με βάση κάθε ελεγκτική διαδικασία, θα συνεχίσουμε συστηματικά, με σχέδιο, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις αλλαγές που αναγγείλαμε με το πρόγραμμά μας.

    Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Εβερτ είχε περιλάβει την πρόταση, καθηγητές να συντάξουν έκθεση περί την πορεία του προϋπολογισμού. Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι όχι μόνο οι καθηγητές, αλλά και οι πολίτες και η Βουλή θα έχουν κάθε ευκαιρία να αξιολογήσουν τον προϋπολογισμό στις επόμενες ημέρες. Υπογράμμισε δε ότι ο προϋπολογισμός συντάσσεται στη βάση της αξιολόγησης δαπανών κάτι που θα γίνει σύντομα - με νομοσχέδιο - για όλες τις δημόσιες δαπάνες. Αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την οποία «καταρρίπτονται οι επανειλημμένες αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί της ποιότητος των στοιχείων», που δίδει η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό.

    Ο κ. Εβερτ είπε ότι ο υπουργός ή δεν ξέρει τι γίνεται ή προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια. «Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί πάνω από 1,5% του ΑΕΠ. Γι' αυτό η κυβέρνηση υποχρεώνεται εσπευσμένα να πουλήσει μετοχές για να καλύψει το έλλειμμα», σημείωσε ο κ. Εβερτ.

    Η Πειραιώς δίνει το 6,7 % του κεφαλαίου της

    Εξ άλλου, με ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες αρχές της αγοράς ότι προτίθεται να διαθέσει ίδιες μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές μέσω μιας συνοπτικής διαδικασίας βιβλίου προσφορών. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να διαθέσει 11,2 εκατομμύρια ίδιες μετοχές, τις οποίες έχει στην κατοχή της. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν, αυτή τη στιγμή, στο 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή αυτή θα επιτρέψει στην Τράπεζα Πειραιώς να διεθνοποιήσει περαιτέρω τη μετοχική της βάση και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της δομή. Η επενδυτική τράπεζα UBS θα είναι ο αποκλειστικός ανάδοχος για τη συναλλαγή και η Σίγμα ΑΧΕ θα είναι υπεύθυνη για την τοποθέτηση μετοχών στην Ελλάδα.

    Η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται να μην εκδόσει ή διαθέσει ίδιες μετοχές για μία περίοδο 90 ημερών, με εξαίρεση την έκδοση περίπου 30 εκατ. μετοχών σε σχέση με την προτεινόμενη απορρόφηση της ΕΤΒΑ, όπως έχει ανακοινωθεί από τις 30 Ιουνίου 2003.

    Επιπλέον, μέχρι την ολοκλήρωση της διάθεσης, η Τράπεζα Πειραιώς δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει αγορές ιδίων μετοχών σε εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών.

    Τα επόμενα βήματα και οι εκκρεμότητες

    Μετά τις εξελίξεις αυτές αναμένονται πλέον και οι κινήσεις της Εμπορικής Τράπεζας όσον αφορά τη διάθεση ποσοστού περίπου 10% του μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχει το δημόσιο. Ο στρατηγικός σύμμαχος της Εμπορικής, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, που σήμερα κατέχει περίπου 11% του μετοχικού της κεφαλαίου, φαίνεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με το δημόσιο και τη διοίκηση της τράπεζας, καθώς έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης σε περίπτωση που ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

    Σε περίπτωση που η Credit Agricole δεν εκδηλώσει τελικά ενδιαφέρον για την αύξηση της συμμετοχής στην Εμπορική, ενδέχεται να ακολουθηθούν ανάλογες διαδικασίες με αυτές που ακολουθούνται στην Εθνική και την Πειραιώς.

    Πρόσφατα και η Alpha Bank προχώρησε με επιτυχία στη διάθεση 8% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου σε θεσμικούς επενδυτές μέσω της ίδιας διαδικασίας. Τέλος, οι δύο τελευταίες "εκκρεμότητες" που παραμένουν προκειμένου να κλείσει στην παρούσα φάση ο γύρος των εξελίξεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αφορούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να είναι η συγχώνευση με την Τράπεζα Αττικής) και η ανεύρεση στρατηγικού εταίρου για τη Γενική Τράπεζα.

    [20] Προτροπή Ρεχάγκελ στους διεθνείς να επιδείξουν μαχητικότητα

    9/10/2003 3:57:00 μμ

    Προσαρμογή στα αγωνιστικά... ήθη του αντίπαλου ζήτησε από τους διεθνείς ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ στην προπόνηση που διεξήχθη την Τετάρτη στο γήπεδο της Νεάπολης.

    "Το Σάββατο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα μαχητικοί, αφού οι βρετανικές ομάδες αγωνίζονται με αυτό τον τρόπο όπου και αν παίζουν. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, σταθεροί στην άμυνα και να έχουμε διαρκή κίνηση για να διασπάσουμε την άμυνα των αντίπαλων", ήταν η προτροπή του "χερ" Ρεχάγκελ προς τους παίκτες του.

    Στους Έλληνες ποδοσφαιριστές μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος θέλοντας να προσδώσει ακόμη ένα κίνητρο στην προσπάθειά τους, υπενθύμισε ότι το πριμ πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2004 ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

    [21] Δεν υπάρχουν στοιχεία για δωροδοκία, λέει η UEFA

    9/10/2003 4:55:00 μμ

    Στο κενό έπεσαν οι συκοφαντικές καταγγελίες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αρμενίας κατά της ΕΠΟ, για δήθεν απόπειρα δωροδοκίας παικτών της εθνικής ομάδας της των ανδρών στον αγώνα με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, για τα προκριματικά του EURO 2004, που έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου.

    Η UEFA σε ανακοίνωσή της τονίζει, ότι από τις μέχρι τώρα έρευνές της δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο που να αποδεικνύει, ότι υπήρξε απόπειρα δωροδοκίας στον αγώνα ανάμεσα στις δύο εθνικές ομάδες.

    [22] Ανακάλυψη ρωμαϊκού πηγαδιού του 2ου μ.Χ. αιώνα

    9/10/2003 7:00:00 μμ

    Ένα ρωμαϊκό πηγάδι του 2ου μ.Χ. αιώνα, μοναδικό στην Ελλάδα και έναν ορθογώνιο καμαροσκέπαστο θάλαμο, που πιθανότατα αποτελεί τμήμα του υδραγωγείου των ρωμαϊκών χρόνων, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου. Στην ανασκαφή που διενεργείται για τέταρτη χρονιά στην ανατολική πλαγιά του λόφου "Αγία Πέτρα" Πλωτινόπολης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θράκης, εντοπίσθηκε η μνημειακή είσοδος του θαλάμου που οδηγεί στο ρωμαϊκό πηγάδι. Σκοπός της ανασκαφικής έρευνας, ήταν να αποκαλυφθεί η είσοδος του θαλάμου ο οποίος ανήκει σε ένα μεγάλο ρωμαϊκό συγκρότημα που είχε σχέση με την υδροδότηση της πόλης και χρησίμευε στην ευκολότερη άντληση νερού. Ο θάλαμος έχει διαστάσεις 4,5 μέτρα μήκος, 2,15 μ. πλάτος και 3,4 μ. ύψος.

    Στο πάνω μέρος της εισόδου εντοπίστηκε τοξωτό μονολιθικό υπέρθυρο, ενώ ανατολικά και δυτικά της βρέθηκαν δυο τείχη με σκαλοπάτια ανάμεσά τους, που οδηγούσαν στο θάλαμο.

    Στο πηγάδι η ανασκαφή έχει φθάσει σε βάθος 10,70 μ. χωρίς όμως ακόμη να έχει βρεθεί ο πυθμένας του.

    Επίσης, βρέθηκαν οστέινα και γυάλινα αντικείμενα, χάλκινα και ασημένια κοσμήματα, καθώς και χάλκινα νομίσματα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράσταση ενός παιδιού που κρατά στο χέρι του έναν κόκορα και η οποία απεικονίζεται σε λαβή από ελεφαντόδοντο μεταλλικού αντικειμένου.

    [23] Απαγορεύει τις εκδηλώσεις στην Αρεοπαγίτου το ΥΠΠΟ

    9/10/2003 5:59:00 μμ

    Με κατηγορηματικό τρόπο, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι απαγορεύεται κατ' αρχήν η διοργάνωση κάθε εκδήλωσης, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αποστόλου Παύλου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφ' όσον δεν βλάπτονται οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, μπορεί να χορηγείται άδεια για ελάχιστα μείζονος σημασίας γεγονότα, αφού όμως πρώτα συνεδριάσει το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εξηγώντας το σκεπτικό της, η ηγεσία του υπουργείου διευκρινίζει ότι "το τελευταίο διάστημα" πληθαίνουν οι αιτήσεις για την διοργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται η λογική του περιπάτου και η σχέση του πεζόδρομου με τους αρχαιολογικούς χώρους που διασχίζει, με αποτέλεσμα είναι να μην προστατεύονται.

    [24] Δωρεάν θεραπεία δοντιών σε 12.000 παιδια από το ΙΚΑ

    9/10/2003 3:23:00 μμ

    Τη δυνατότητα ορθοδοντικής περίθαλψης 12.000 παιδιών ασφαλισμένων του ετησίως, διαθέτει πλέον το ΙΚΑ. Το κόστος των θεραπειών που παρέχονται δωρεάν από το Ίδρυμα υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούσε -εάν κατέφευγαν οι ασφαλισμένοι του στον ιδιωτικό τομέα- τα 36 εκατομμύρια ευρώ. (Ενώ το συνολικό κόστος των 28.000 παιδιών που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία θα κόστιζε 84 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα).

    Πέραν τούτου η Διοίκηση του ΙΚΑ σχεδόν διπλασίασε τους τελευταίους μήνες το δίκτυο των 21 Μονάδων παροχής ορθοδοντικών υπηρεσιών, εντάσσοντας 18 επιπλέον πόλεις στην περιφέρεια: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Σέρρες, Κατερίνη, Κοζάνη, Πρέβεζα, Λαμία, Κόρινθος, Τρίπολη, Ρέθυμνο, Σύρος, Μήλος, Κως, Σάμος, Κεφαλονιά, Βέροια, Τρίκαλα και Αγρίνιο. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα εξυπηρετούνται πλέον καλύτερα και αυθημερόν από 39 πόλεις στην περιφέρεια χωρίς την ταλαιπωρία των μεγάλων μετακινήσεων όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ είναι ο μοναδικός ασφαλιστικός φορέας που παρέχει δωρεών ορθοδοντική περίθαλψη, αποδεικνύοντας και σε αυτό τον τομέα το έμπρακτο ενδιαφέρον του, για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του.

    [25] Βατικανό: Το AIDS μεταδίδεται ακόμη και με... προφυλακτικό!

    9/10/2003 3:01:00 μμ

    Εκστρατεία σε χώρες που πλήττονται από τον ιό του AIDS διεξάγει το Βατικανό, ισχυριζόμενο ότι τα προφυλακτικά δεν εμποδίζουν τη μετάδοση της ασθένειας, σύμφωνα με εκπομπή του BBC που θα μεταδοθεί την Κυριακή. Την άποψη αυτή καταδίκασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι πρόκειται για εσφαλμένες δηλώσεις, την ώρα που "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημία, η οποία έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 20.000.000 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή πλήττει τουλάχιστον 42.000.000''.

    ''Προειδοποιήσεις όπως στα πακέτα των τσιγάρων''

    Ο πρόεδρος του Ποντιφικικού Συμβουλίου του Βατικανού για την Οικογένεια, καρδινάλιος Αλφόνσο Λόπες Τρουχίγιο, δήλωσε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου: ''Ο ιός του AIDS είναι περίπου 450 φορές μικρότερος από το σπερματοζωάριο. Το σπερματοζωάριο μπορεί εύκολα να περάσει από το δίχτυ που σχηματίζεται από το προφυλακτικό''.

    Ο εν λόγω καρδινάλιος κάλεσε τα υπουργεία Υγείας να ενεργήσουν ώστε να υπάρξουν προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα των προφυλακτικών παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στα πακέτα των τσιγάρων.

    Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ τονίζει πως η ορθή χρήση του προφυλακτικού περιορίζει τον κίνδυνο της μετάδοσης του AIDS κατά 90% και αποδίδει το ποσοστό αποτυχίας σε ρήξη του προφυλακτικού ή διολίσθηση σπερματικού υγρού απ' αυτό μάλλον, παρά σε τρύπες από τις οποίες μπορεί να περάσει ο ιός.

    Η εφημερίδα ''Γκάρντιαν'' αναφέρει ότι επιστημονική έρευνα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και την ΠΟΥ έδειξε ότι τα προφυλακτικά ''είναι ουσιαστικά αδιαπέραστα από σωματίδια του μεγέθους των παθογόνων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών''.

    Ωστόσο, ο Τρουχίγιο επιμένει ότι πρόκειται για λάθος εκτίμηση.

    Σημειώνεται ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιτίθεται στη χρήση των προφυλακτικών ή του χαπιού ως αντισυλληπτικών, επειδή αναιρούν τη σχέση ανάμεσα στο σεξ και την αναπαραγωγή, αν και επιτρέπει ''φυσικές'' μεθόδους, όπως την παρακολούθηση των κύκλων ωορρηξίας της γυναίκας. Επιπλέον, πιστεύει ότι η αντισύλληψη ενθαρρύνει τη σεξουαλική ασυδοσία.

    [26] Αφορίζουν τις Μπάρμπι οι Σαουδάραβες

    Αννίτα Πασχαλινού 9/10/2003 7:12:00 μμ

    Ένα παιχνίδι, βρίσκεται αυτή τη φορά, στο επίκεντρο της θρησκευτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον εβραϊκό και τον αραβικό κόσμο. Η κούκλα Μπάρμπι, το αγαπημένο παιχνίδι για εκατομμύρια κοριτσάκια σε όλον τον πλανήτη, απαγορεύτηκε από τα παιχνιδάδικα της Σαουδικής Αραβίας, αφού η "θρησκευτική αστυνομία" θεωρεί ότι οι αποκαλυπτικές εμφανίσεις της κούκλας, με μίνι φούστα και στενά παντελόνια, συνιστά απειλή και έλλειψη σεβασμού απέναντι στο Ισλάμ.

    Πωλούνται μόνο στη Μαύρη Αγορά

    Με την κούκλα Μπάρμπι τα έχουν βάλει οι Σαουδάραβες, μιας και όπως υποστηρίζουν η σέξι και ιδιαίτερα αποκαλυπτική στις εμφανίσεις της ξανθιά - ως επί το πλείστον - κούκλα, είναι ένα σιωνιστικό παιχνίδι που θίγει τη θρησκεία του Ισλάμ.

    "Οι σιωνιστικές κούκλες Μπάρμπι με τα αποκαλυπτικά τους ρούχα και τα αισχρά τους αξεσουάρ αποτελούν σύμβολο ηθικού ξεπεσμού" αναφέρεται στο site της Muttawa της θρησκευτικής αστυνομίας της Σ. Αραβίας, της οποίας προΐσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας.

    Η Muttawa, καταλογίζει στις κούκλες Μπάρμπι, προσπάθεια προσηλυτισμού των μικρών κοριτσιών σε αρχές που απέχουν μακράν της ισλαμικής θρησκείας και έχει προχωρήσει σε κατάσχεση τους από τα ράφια όλων των μαγαζιών.

    Έτσι πλέον, τις χαριτωμένες ξανθιές κουκλίτσες μπορεί κανείς να τις βρει μόνο στη μαύρη αγορά έναντι του ποσού των 27 δολαρίων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 October 2003 - 16:55:39 UTC