Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθελοντής των Αγώνων του 2004 ο Γιακούμπ
  • [02] Στα Σέρβια ο Κ. Στεφανόπουλος
  • [03] Σε Ιρανή αγωνίστρια το Νόμπελ Ειρήνης
  • [04] Σκληρή επίθεση Μπους κατά Κάστρο
  • [05] Ανάν: Εντατικές οι συνομιλίες για την αμερικανική πρόταση
  • [06] Αθνάρ: ''Σκληροί τρομοκράτες οι δολοφόνοι του Μπερνάλ''
  • [07] Τέρμα στην προσωποκράτηση για χρέη σε ΙΚΑ-ΝΠΔΔ
  • [08] Ήττα για την Εθνική Ελπίδων από την Β. Ιρλανδία
  • [09] Επιστρέφει δριμύτερο το Νapster

    [01] Εθελοντής των Αγώνων του 2004 ο Γιακούμπ

    10/10/2003 10:23:00 μμ

    Ραντεβού τον Αύγουστο του 2004 στην Αθήνα, έδωσε σε όλους τους γιατρούς ο διάσημος καρδιοχειρουργός, σερ Μαγκντί Γιακούμπ, από το 7ο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Συνέδριο Αθλητικών Επιστημών που διεξάγεται στην Αθήνα. Ο κορυφαίος επιστήμονας, ο οποίος είναι εθελοντής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, δήλωσε: "Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να είμαι εθελοντής για τους Αγώνες της Αθήνας το 2004. Ο Εθελοντισμός εξυπηρετεί τις αξίες του Ανθρωπισμού και του Ολυμπισμού. Το 2004, οι Αγώνες επιστρέφουν στην χώρα που τους γέννησε και εγώ θα κάνω τα πάντα από την μεριά μου για να προσφέρω ό,τι περισσότερο μπορώ. Ελπίζω όλοι οι γιατροί να πράξουν το ίδιο". Στα πλαίσια του Συνεδρίου, ο κ. Γιακούμπ ανέπτυξε το θέμα: "Η καρδιά του αθλητή".

    Ναι στη δωρεά οργάνων

    Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η καρδιά του αθλητή είναι μία φυσιολογική καρδιά και δεν υποφέρει όπως έως σήμερα εκτιμούσαν ή πίστευαν οι επιστήμονες. Είναι απόλυτα φυσιολογική τόσο από λειτουργική όσο και από δομική άποψη, απλά παρουσιάζει μία υπερτροφία λόγω της άσκησης, η οποία όμως, στην περίπτωση των πρωταθλητών, δεν είναι βλαβερή όπως στον υπόλοιπο πληθυσμό.

    Επίσης, κατέρριψε τον μύθο ότι ο πρωταθλητής είναι "υποψήφιος για αιφνίδιο θάνατο" και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ., έτρεξε 150 μίλια στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, πολέμησε επί δύο ημέρες στη Μάχη του Μαραθώνα και στη συνέχεια κάλυψε άλλα 22 μίλια έως την Αθήνα για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης. Ο αιφνίδιος θάνατός του δεν οφείλεται στην υπερβολική άσκηση αλλά σε μία διαρθρωτική μετάλλαξη των γονιδίων του.

    Μία φυσιολογική υπερτροφία που παρουσιάζει η καρδιά των αθλητών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους αιφνιδίως από καρδιακή προσβολή ή από άλλες καρδιακές επιπλοκές.

    Για μία ακόμη φορά, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της δωρεάς οργάνων, θεωρώντας ότι η μεταμόσχευση καρδιάς αποτελεί τη μόνη λύση όταν υπάρχουν σημαντικές βλάβες στο μυοκάρδιο. "Χρειαζόμαστε ακόμη αρκετό καιρό για να στραφούμε σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς από ζώα ή καρδιές που έχουν δημιουργηθεί τεχνητά", τόνισε ο ίδιος.

    [02] Στα Σέρβια ο Κ. Στεφανόπουλος

    10/10/2003 10:07:00 μμ

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στα Σέρβια Κοζάνης οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 91η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Ο κ. Στεφανόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ένδοξες σελίδες ιστορίας που "έγραψε" ο ελληνικός στρατός, τονίζοντας πως θα πρέπει ο ελληνικός στρατός να συνεχίσει να ενισχύεται, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Από τη μάχη στα Στενά Πόρτες των Σερβίων, της 10ης Οκτωβρίου του 1912, μέχρι σήμερα έγιναν πολλά βήματα προόδου στη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον η πιο στερημένη χώρα της περιοχής, αλλά είναι αυτή που έχει προοδεύσει περισσότερο και που γίνεται παράδειγμα προς μίμηση.

    "Δεν μας καλεί κανείς να πολεμήσουμε και ελπίζω να μην μας καλέσει", τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διατηρήσουμε έναν στρατό υψηλής δυνατότητας, αντιστάσεων και μαχητικότητας.

    "Αυτή είναι μια υποχρέωση και συγχρόνως ένα δικαίωμα που μας δίνει ισχυρά όπλα, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά και διπλωματικά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών", επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα, ως το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Βαλκανίων, βοηθάει όλες τις χώρες της περιοχής για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή Κοινότητα, όχι από ελεημοσύνη ή ευσπλαχνία, αλλά επειδή πιστεύει ότι από την εξέλιξη αυτή θα αναπτυχθεί η περιοχή και από την ανάπτυξη αυτή θα ωφεληθεί και η ίδια.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι περιοχές της χώρας που υστερούν σε υποδομές και τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του δημάρχου των Σερβίων, που ζήτησε να δημιουργηθεί στην πόλη κάποια ανώτατη ή ανωτέρα σχολή για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

    Επιπλέον εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για να ανταποκριθεί στο έργο της. Ταυτόχρονα ζήτησε τη συστράτευση όλων, φορέων και πολιτών, για την προκοπή του τόπου.

    Ο κ. Στεφανόπουλος έφτασε το πρωί της Παρασκευής στην πόλη των Σερβίων και παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας στα Στενά Πόρτες των Σερβίων, εκεί όπου στις 10 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός έδωσε τη νικηφόρα μάχη για την απελευθέρωση της πόλης.

    Στη συνέχεια, κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και παρακολούθησε τη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση που έγινε στον κεντρικό δρόμο των Σερβίων.

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακήρυξε τον κ. Στεφανόπουλο επίτιμο δημότη και ο δήμαρχος Δημοσθένης Κοκκολιός του παρέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Λάζαρος Λωτίδης.

    [03] Σε Ιρανή αγωνίστρια το Νόμπελ Ειρήνης

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 10/10/2003 8:49:00 μμ

    Στην Ιρανή, Σιρίν Εμπάντι, δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απένειμε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης η σουηδική επιτροπή ανατρέποντας, για άλλη μια φορά, όλα τα προγνωστικά. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έφεραν ως επικρατέστερους αποδέκτες τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, η πενταμελής Επιτροπή, επέλεξε την Εμπάντι, για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών στο Ιράν, αλλά και για τη συνεισφορά της στον αγώνα υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Η ίδια δήλωσε έκπληκτη, αφιερώνοντας το βραβείο σε ''όλους τους Ιρανούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία''. Την Ιρανή δικηγόρο συνεχάρησαν τόσο ο Πάπας, όσο και ο Βάτσλαβ Χάβελ.

    Εμπάντι: ''Λευτεριά στους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς''

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αρχικά αγνόησαν το γεγονός της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Εμπάντι. Μία ώρα μετά την ανακοίνωση του ονόματός της, ούτε η κρατική ραδιοφωνία, ούτε η κρατική τηλεόραση, ούτε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA είχαν αναφερθεί στην είδηση, σε αντίθεση με το σπουδαστικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

    Η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Ιράν δήλωσε πάντως ''ευτυχής'' για την απονομή του βραβείου στη Σιρίν Εμπάντι και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις αξιόλογες ιδέες της.

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Αλί Αμπνταχί δήλωσε ''πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ένας πολίτης του Ιράν και επιπλέον μία γυναίκα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης''. ''Αυτό'', πρόσθεσε, ''είναι ένα δείγμα της μεγάλης ζωντάνιας και της παρουσίας των ιρανών γυναικών στον πολιτικό και κοινωνικό βίο του Ιράν''.

    Η Σιρίν Εμπάντι αμέσως μετά τη βράβευσή της σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι ζήτησε την απελευθέρωση όλων των αντικαθεστωτικών Ιρανών "το συντομότερο δυνατόν'', τονίζοντας ότι το Ισλάμ δεν είναι ''ασυμβίβαστο με τα δικαιώματα του Ανθρώπου". Υπογράμμισε επίσης ότι είναι αντίθετη σε ''οποιαδήποτε ξένη επέμβαση'' στο Ιράν.

    Η Εμπάντι επέκρινε την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, ενώ τέλος αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη όπου, όπως είπε, μαίνεται ''ένας άνισος πόλεμος, ένας πόλεμος με πέτρες ενάντια σε ένα πανίσχυρο στρατό''.

    Το Πολιτιστικό Κέντρο Γυναικών, οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν, συνεχάρη την Σιρίν Εμπάντι, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν.

    Επίσης περίπου σαράντα γυναίκες μέλη της εθνικο-θρησκευτικής αντιπολίτευσης με επιστολή τους, εξέφρασαν ''τη μεγάλη περηφάνια που αισθάνονται'' για το γεγονός ''ότι η γυναίκα σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας επελέγη μεταξύ των γυναικών του Ιράν'' για να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης.

    Υπέρμαχος των ανθρωπίνων διακιωμάτων

    Η 56χρονη Σιρίν Εμπάντι είναι μία δικηγόρος που ειδικεύτηκε στο χειρισμό δύσκολων υποθέσεων σε μία χώρα όπου μία γυναίκα θεωρείται πως έχει το ήμισυ της αξίας ενός άνδρα.

    Επαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη του μεταρρυθμιστή Μοχάμαντ Χαταμί στις προεδρικές εκλογές του 1997 και αποτελεί στόχο των υπερσυντηρητικών του Ιράν.

    Μετά την Ισλαμική Επανάσταση υπήρξε θύμα της αλλαγής των συνθηκών ζωής που επιφυλάχθηκε στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου του Σάχη η Σιρίν Εμπαντί ήταν η πρώτη γυναίκα δικαστής στη χώρα και μετά το 1979 εξαναγκάσθηκε να αλλάξει επάγγελμα αφού απαγορεύθηκε στις γυναίκες να δικάζουν.

    Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και κατά τη διάρκεια της καριέρας της ως δικηγόρου διακρίθηκε στο χειρισμό ευαίσθητων υποθέσεων.

    Πρόσφατα ασχολήθηκε με την έρευνα δολοφονιών διανοουμένων και αντιφρονούντων το 1998 και 1999 και εκπροσωπεί τις οικογένειες των επίσης δολοφονημένων αντιφρονούντων Νταριούς και Παρβάνεχ Φορουχάρ.

    Φυλακίσθηκε για 22 ημέρες πριν από τρία χρόνια με την κατηγορία ότι κατέγραψε σε κασέτα και έδωσε στη δημοσιότητα τις ''εξομολογήσεις'' του Αμιρ Φαρσάντ Εμπραχίμι, ο οποίος εξηγούσε πως η οργάνωση εξτρεμιστών ισλαμιστών Ανσαρ Χεζμπολάχ είχε λάβει εντολή να καταστέλλει κάθε διαδήλωση ή άλλης μορφής εκδήλωση διαμαρτυρίας.

    Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και σε απαγόρευση εξάσκησης του επαγγέλματός της για πέντε χρόνια.

    Η Εμπάντι είναι Διδάκτωρ του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και συγγραφέας πολλών βιβλίων.

    Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών 20 και 23 ετών.

    Ικανοποίηση στη διεθνή κοινότητα-Κατά ο Λεχ Βαλέσα

    Την απονομή του Βραβείου στην Ιρανή δικηγόρο χαιρέτησαν, η Κομισιόν, η Διεθνής Αμνηστία, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλίξ, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, αλλά και οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κ.κ. Μπους και Μπλερ.

    Στον κατάλογο υπάρχει επίσης, ο αναπληρωτής ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Μπερτράν Ραμσαράν, ευχήθηκε η απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης "να παραδειγματίσει και να ενθαρρύνει όλους που μετέχουν σε εκστρατείες για την προστασία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο". Επίσης, χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Ιταλίας.

    Βέβαια δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις. Ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ του 1983 Λεχ Βαλέσα, χαρακτήρισε την απονομή ''μεγάλο λάθος'' και εκτίμησε ότι το Νόμπελ έπρεπε να δοθεί στον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

    Η Επιτροπή του Οσλο είχε να επιλέξει από έναν κατάλογο 165 ονομάτων, στον οποίο εκτός από τον 83χρονο Ποντίφικα και τον Βατσλαβ Χάβελ τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας, περιλαμβάνονται ο Ιρλανδός τραγουδιστής των U2, Μπόνο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα και ο Αμερικανός πρώην κυβερνήτης του Ιλινόι Τζορτζ Ράιαν, που μετέτρεψε σε ισόβια κάθειρξη 167 θανατικές ποινές στην πολιτεία του.

    [04] Σκληρή επίθεση Μπους κατά Κάστρο

    10/10/2003 9:00:00 μμ

    Αυστηρότερα μέτρα κατά της Κούβας ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, με αφορμή την ημέρα μνήμης για την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας που έκαναν οι Κουβανοί κατά των Ισπανών, το 1868. Μεταξύ των μέτρων, είναι αυστηρότερες ποινές για τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται την Κούβα, καθώς και υποστήριξη για τους Κουβανούς πολίτες που διαφεύγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενταθεί η προπαγανδιστική εκστρατεία κατά της Κούβας.

    ''Η Κούβα θα ελευθερωθεί''

    Σύμφωνα με τον Μπους, τα νέα μέτρα επιβάλλονται γιατί ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, "περιφρονεί" την διεθνή κοινότητα και έχει "επιβάλλει νέα μέτρα καταπίεσης κατά του λαού του".

    Πρόσθεσε δε ότι το καθεστώς "δεν πρόκειται να αλλάξει", αλλά τόνισε ότι η "Κούβα θα ελευθερωθεί".

    Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, η "σκληρή" γλώσσα του Αμερικανού προέδρου αποσκοπεί να "κερδίσει" την ψήφο της Κουβανικής κοινότητας, εκπρόσωποι της οποίας έχουν επικρίνει την Ουάσιγκτον ότι δεν κάνει όσα πρέπει για να ρίξει το καθεστώς στην Αβάνα.

    [05] Ανάν: Εντατικές οι συνομιλίες για την αμερικανική πρόταση

    10/10/2003 8:22:00 μμ

    Συνεχίζονται οι "εντατικές συνομιλίες" για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, δήλωσε την Παρασκευή ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. "Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει απόφαση για να αποσυρθεί το σχέδιο απόφασης", απάντησε ο Αναν σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις επίμονες φήμες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ θα παραιτηθούν από την υιοθέτηση του σχεδίου αυτού. "Γίνονται συνομιλίες και εγώ ο ίδιος μετέχω σε αυτές ενεργά", δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι "σε μια ιδανική κατάσταση" το επιθυμητό θα ήταν να υιοθετηθεί το σχέδιο απόφασης πριν από τη διάσκεψη των δωρητών που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, στις 23 και 24 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο κ. Ανάν σημείωσε ότι ''αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλήξουμε σε μια καλή απόφαση, όχι σε μια γρήγορη απόφαση''. "Είναι ένα θέμα πολύ περίπλοκο και κρίσιμο και αυτό που είναι σημαντικό είναι τα κράτη μέλη να το συζητήσουν πολύ, πολύ σοβαρά'', κατέληξε.

    [06] Αθνάρ: ''Σκληροί τρομοκράτες οι δολοφόνοι του Μπερνάλ''

    10/10/2003 7:53:00 μμ

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δήλωσε την Παρασκευή από τη Μαδρίτη ότι δεν υπάρχει "καμία αντίσταση" στο Ιράκ, παρά μόνον "γνήσιοι και σκληροί τρομοκράτες", οι οποίοι πρέπει να καταπολεμηθούν. "Οι δολοφόνοι" του Χοσέ Αντόνιο Μπερνάλ, του Ισπανού στρατιωτικού ακολούθου που δολοφονήθηκε την Πέμπτη στη Βαγδάτη "είναι τρομοκράτες γνήσιοι και σκληροί που επιζητούν την επιστροφή στο καθεστώς του Σαντάμ...ενός από τους πιο βάρβαρους δικτάτορες της ιστορίας", πρόσθεσε ο Αθνάρ σε δημόσια συνεδρίαση στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη στις 26 Οκτωβρίου.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: "Έχουμε δεσμευτεί, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Και γνωρίζουμε ότι οι δεσμεύσεις αυτές συνεπάγονται κινδύνους και τους αναλαμβάνουμε. Όσον αφορά το φόνο του Iσπανού στρατιωτικού ακολούθου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί τώρα στην πρεσβεία της στη Βαγδάτη είναι "επαρκή", προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "σε περίπτωση ανάγκης, θα ενισχυθούν άμεσα".

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Δολοφονία Ισπανού στρατιωτικού ακολούθου

    [07] Τέρμα στην προσωποκράτηση για χρέη σε ΙΚΑ-ΝΠΔΔ

    10/10/2003 11:45:00 μμ

    Με μια απόφαση - σταθμό, που αφορά περίπου 250.000 οφειλέτες, το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει, οριστικά και αμετάκλητα, τέλος στην προσωποκράτηση για ωφειλές προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η Ολομέλεια του δικαστηρίου, με δυο αποφάσεις της, έκρινε ότι το μέτρο στέρησης της προσωπικής ελευθερίας για χρεοφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί πλέον να εφαρμοσθεί, αφού έχει καταργηθεί με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, που ισχύει από τον Ιούλιο του 1999. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι μετά την ισχύ (17.7.1999) του νέου Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας η προσωποκράτηση για οφειλές προς το ΙΚΑ και στα ΝΠΔΔ δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, παρά μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο.

    Μόνο σε περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 2858 - 2859/2003 αποφάσεις της έκρινε, κατά πλειοψηφία (19 - 6), ότι για οφειλές προς το ΙΚΑ και τα ΝΠΔΔ δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ο θεσμός της προσωποκράτησης.

    Στην ετυμηγορία τους, οι ανώτατοι δικαστές με ισχυρή πλειοψηφία 19 ψήφων έναντι 6, αποφάνθηκαν ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας δεν επιτρέπεται η εφαρμογή της διαδικασίας της προσωποκράτησης ως μέσο είσπραξης οφειλών προς το πρώτο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας και τα ΝΠΔΔ, παρά μόνον σε περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο, όπως είναι οι οφειλές από καταβολή δασμών, τελών, η φοροδιαφυγή.

    Οι δικαστές, υπό την προεδρία του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, Χρ. Γεραρή, προχώρησαν στην έκδοση των αποφάσεών τους ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αφορά στην προσωπική ελευθερία του ατόμου.

    Το όλο θέμα είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια με απόφαση της επταμελούς σύνθεσης (αυξημένης) του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ, λόγω μείζονος σπουδαιότητας.

    Με τις δυο αποφάσεις της δικαιώθηκαν δύο οφειλέτες του ΙΚΑ, που είχαν καταδικαστεί σε προσωποκράτηση 3 και 2 μηνών, για οφειλές 70 και 40 εκατομμυρίων δραχμών αντιστοίχως.

    [08] Ήττα για την Εθνική Ελπίδων από την Β. Ιρλανδία

    Πηγή: ΑΠΕ 10/10/2003 10:05:00 μμ

    Με ήττα ολοκλήρωσε η Εθνική Ελπίδων τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004. Η ελληνική ομάδα γνώρισε την ήττα με 1-0 στο γήπεδο της Καισαριανής από τη Β. Ιρλανδία και, παρά το γεγονός ότι κατέλαβε την δεύτερη θέση του έκτου ομίλου, δεν προκρίθηκε στην επόμενη φάση, καθώς δεν είναι μέσα στις έξι καλύτερες δεύτερες των δέκα ομίλων. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Φίνι στο 24ο λεπτό. Το γεγονός ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν είχε ελπίδες πρόκρισης στους "16" λειτούργησε ανασταλτικά για τους νεαρούς διεθνείς, που στο πρώτο ημίχρονο πραγματοποίησαν απογοητευτική εμφάνιση.

    Ασύνδετη και άκεφη η εθνική, δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του πρώτου 45λεπτου να επιβάλει το ρυθμό της, ενώ αμυντικά ήταν ευάλωτη στις αντεπιθέσεις των Βορειοιρλανδών. Σε μία από αυτές, στο 24΄, ο Φίνι έφυγε πίσω από την πλάτη της ελληνικής άμυνας, έφτασε απέναντι από τον Γιάννου και με ψύχραιμο πλασέ τον νίκησε και έκανε το 0-1.

    Λίγο αργότερα, σε φάση καρμπόν, ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού πρόλαβε τελευταία στιγμή και μπλόκαρε τη μπάλα μπροστά στον σκόρερ.

    Στο διάστημα αυτό, η εθνική προσπάθησε κυριώς με μακρινά σουτ να απειλήσει την εστία των φιλοξενούμενων. Η μοναδική πραγματικά καλή ευκαιρία προήλθε από ατομική πρσπάθεια του Αμανατίδη, όμως το σουτ που επιχείρησε ο επιθετικός της Στουτγκάρδης απέκρουσε με το σώμα ο Μπλέινι. Η ομάδα του Στέλιου Μανωλά μπήκε πολύ πιο δυνατά στο δεύτερο μέρος και άγγιξε την ισοφάριση στο πρώτο λεπτό, όμως το πολύ καλό σουτ του Αμανατίδη εξουδετέρωσε δύσκολα ο Μπλέινι.

    Η εθνική συνέχισε να πιέζει, όμως ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων είπε "όχι" σε σουτ του Αμαντίδη στο 56΄ και σε κοντινή προβολή του Παπαδόπουλου στο 60΄, ενώ στο 64΄ αλλοίωσε σουτ του Φωτάκη έξω από την περιοχή, που κατέληξε στη ρίζα του κάθετου δοκαριού. Κάπου εκεί όμως η επιθετικότητα των διεθνών μας υποχώρησε, κυριάρχησαν η κούραση και η απογοήτευση κι έτσι οι Βορειοιρλανδοί κράτησαν τη νίκη γοήτρου με 1-0.

    Η Ελλάδα τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Τσιώλη με δεύτερη κίτρινη κάρτα στις καθυστερήσεις.

    Διαιτητής: Λεβί (Ισραήλ)

    Κίτρινες: Τσιώλης

    Κόκκινη: Τσιώλης (2 κίτρινες)

    ΕΛΛΑΔΑ: Γιάννου, Γαλανόπουλος, Τσιώλης, Κουλουχέρης, Βάλλας (60΄ Χρυσάφης), Βύντρα, Γουνδουλάκης (46΄ Μόρας), Φωτάκης, Παπαδόπουλος, Αμανατίδης, Σαλπιγγίδης (73΄ Καπετάνος)

    Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Μπλέινι, Κλόουζ, Καπάλντι, Ουέμπ, Μπουκάναν, Μέλαφ (86΄ Χιουζ), ΜακΦλιν, Κλίνγκαν, Ντέιβι, Φίνι, ΜακΕβιλι (73΄ Μπράνιφ)

    [09] Επιστρέφει δριμύτερο το Νapster

    10/10/2003 9:04:00 μμ

    Στις 29 Οκτωβρίου αναμένεται να ξαναλειτουργήσει το πολυσυζητημένο πρόγραμμα που ταρακούνησε συθέμελα την κοινότητα του παγκόσμιου ιστού. Το Napster έκλεισε πριν περίπου δύο χρόνια και σήμερα επανέρχεται "νομιμοποιημένο" και δριμύτερο αλλά κάπως πιο ακριβό κι αυτό γιατί, για να μπορέσει να επιστρέψει στον ψηφιακό κόσμο, χρειάστηκε να χρεώνει σε κάθε χρήστη ένα μικρό ποσόν για το "κατέβασμα" κάθε τραγουδιού. Το ποσόν αυτό ανέρχεται στα 99 σεντς για κάθε τραγούδι. Σήμερα, πολλά μεγάλα ονόματα "υποκλίθηκαν" στο Napster και τελικά συνεργάστηκαν μαζί του όπως τα: Roxio, Microsoft, Yahoo, Samsung και Gateway. Η Microsoft, μάλιστα, θα το ενσωματώσει στα προγράμματα Windows Media Player 9 Series και Windows XP Media Center Edition.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 October 2003 - 20:55:53 UTC