Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάουελ και Γκιούλ επικέπτονται την Αθήνα
  • [02] Ιράν: ''Θα αντιδράσουμε σε μια ξένη επίθεση''
  • [03] Συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ να δοθεί οικονομική βοήθεια
  • [04] Διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη
  • [05] Αύξηση του επιδόματος και 2.400 θέσεις για ανέργους
  • [06] Τον Ιανουάριο το επίδομα στέγασης σε φοιτητές

    [01] Πάουελ και Γκιούλ επικέπτονται την Αθήνα

    13/10/2003 10:48:00 μμ

    Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί στις 22 Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στη χώρα μας πηγαίνοντας προς τη Μαδρίτη, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Οκτωβρίου η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών για το Ιράκ. Θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος μια ημέρα νωρίτερα, στις 21 Οκτωβρίου θα υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Δεν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση

    Η τελική επιβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Πάουελ δόθηκε χθες το μεσημέρι προς το διπλωματικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών.

    Σύμφωνα πάντα με ελληνικές διπλωματικές πηγές στη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Πάουελ θα έχει μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου με τον οποίο θα συζητήσει για τα προβλήματα της περιοχής, την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ιράκ και το Μεσανατολικό, ενώ συζητήσεις θα γίνουν βεβαίως και για τις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως και για το Κυπριακό καθώς άλλωστε θα έχει προηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα. Σ

    ήμερα το απόγευμα πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης διέψευδε κατηγορηματικά με δηλώσεις του ότι ενδέχεται να υπάρξει τριμερής συνάντηση Πάουελ - Παπανδρέου - Γκιούλ στην Αθήνα και ότι διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν συνδέεται καθ οιονδήποτε τρόπο με εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [02] Ιράν: ''Θα αντιδράσουμε σε μια ξένη επίθεση''

    13/10/2003 9:04:00 μμ

    "Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας απέναντι σε μία ξένη επίθεση με όλη μας τη δύναμη" δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν, Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ, αναφερόμενος σε ισραηλινά δημοσιεύματα για στρατιωτικά σχέδια κατά της Τεχεράνης σύμφωνα με τα οποία το εβραϊκό κράτος μπορεί να πλήξει στρατιωτικά πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

    ''Δε γίνονται αστεία με εμάς''

    Αμπντουλάχ Ραμεζανζαντέχ

    "Χρόνια τώρα ακούμε αυτό το λεξιλόγιο (εκ μέρους του Ισραήλ)" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε: "Επαναλαμβάνουμε ότι δε θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας απέναντι σε μία ξένη επίθεση. Οι άλλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δε γίνονται με εμάς αστεία σε αυτά τα θέματα".

    Στις εφημερίδες ''Χα'αρέτζ'', ''Μααρίβ'' και ''Γεντιότ Αχρονότ'' αναδημοσιεύτηκε την Κυριακή ρεπορτάζ της εφημερίδας ''Λος Αντζελες Τάιμς''. Σύμφωνα με αυτό, στους αμερικανικής κατασκευής πύραυλους των ισραηλινών σύγχρονων υποβρυχίων έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε αυτοί να έχουν πλέον πυρηνικές κεφαλές, με τελικό αποτέλεσμα, το Ισραήλ να μπορεί πλέον να κάνει επίθεση με ατομικά όπλα εναντίον τρίτης χώρας από αέρος, θαλάσσης και εδάφους. Αναδημοσιεύτηκε, επίσης, ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού ''Σπίγκελ'' σύμφωνα με το οποίο η Μοσάντ επί ένα δίμηνο επεξεργάστηκε σχέδιο επίθεσης κατά έξι ιρανικών στόχων, μεταξύ των οποίων, τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις άγνωστες στη διεθνή κοινότητα.

    Στο Ιράν η ΙΑΕΑ για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

    Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

    Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωνε από την έδρα της στη Βιέννη, ότι ο γενικός διευθυντής Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα φτάσει στο Ιράν την Πέμπτη με σκοπό "να παρασχεθούν όλες οι πληροφορίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν που μέχρι στιγμής δε διαθέτει η IAEA". Στην επίσημη ανακοίνωση διευκρινίζεται, επίσης, ότι ο κ. Μπαραντέι πρόκειται το Νοέμβριο να ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο των Διευθυντών της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας, καθώς επίσης και για την επίσημη ιρανική στάση απέναντι στη διεθνή συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Την πληροφορία για την επικείμενη επίσκεψη του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι στο Ιράν επιβεβαίωσε επίσημη πηγή στην Τεχεράνη.

    [03] Συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ να δοθεί οικονομική βοήθεια

    13/10/2003 7:42:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να δωρήσει ένα κρινόμενο ως μέτριο ποσό για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ενώ η Βρετανία από την πλευρά της περίπου μία εβδομάδα πριν από τη διεθνή διάσκεψη των δωρητών για το Ιράκ υποσχέθηκε να κάνει επιπλέον προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία για το μέλλον του Ιράκ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Παρά το γεγονός ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, υπάρχει διαφωνία για τα ποσά που πρέπει να επενδυθούν στο Ιράκ, τελικά αποφασίστηκε να δοθούν 234,5 εκατομμύρια δολάρια για τη διετία 2003-2004.

    Η Βρετανία θα δωρήσει 500 εκατ. δολάρια

    Οι υπουργοί ζήτησαν εξάλλου ένα ''ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα'' παράδοσης της εξουσίας στο λαό του Ιράκ και πρόσθεσαν ότι χρειάζεται ένας ''ζωτικός και σθεναρός'' ρόλος του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.

    Η Βρετανία δεσμεύτηκε επίσης μέσα στους 24 επόμενους μήνες να δωρήσει στο Ιράκ ποσό ίσο με 500 εκατομμύρια δολάρια.

    "Θα παρακολουθήσει από κοντά ο ιρακινός λαός τί ακριβώς θα διαμειφθεί στη διάσκεψη των δωρητών'' στις 23 και 24 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο.

    Αλλοι υπουργοί δεν ανήγγειλαν κρατικές συνεισφορές για το Ιράκ και σχολιάστηκε ότι η Γαλλία και η Γερμανία ειδικά, που τάχθηκαν εναντίον του πολέμου αυτού, δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν μεγάλα ποσά για την ιρακινή ανοικοδόμηση.

    Αλλά και στο επίπεδο της Ε.Ε, μέλη της υποστηρίζουν ότι η Ενωση δίνει τον καιρό αυτό μεγάλα ποσά βοήθειας σε χώρες, όπως το Αφγανιστάν και η Λιβερία, επίσης και για την Παλαιστινιακή Αρχή, που δεν διαθέτουν πετρελαϊκό πλούτο, όπως συμβαίνει με το Ιράκ.

    [04] Διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη

    13/10/2003 11:29:00 μμ

    Θέματα σχετικά με την πορεία του τρίτου ''πακέτου'' και τη χορήγηση άλλων δύο δισ. ευρώ στα προγράμματα που προχωρούν ικανοποιητικά, συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα. "Το Γ' ΚΠΣ προχωρά αρκετά ικανοποιητικά παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αρχή της εφαρμογής του" δήλωσε μετά το πέρας της ο κ. Χριστοδουλάκης, διευκρινίζοντας ότι τα πρόσθετα κονδύλια θα διατεθούν κυρίως για έργα περιφερειακής ανάπτυξης.

    ''Απάντηση στη ΝΔ''

    Η πρόοδος είναι φανερή, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, και πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύεται και από τη διανομή άλλων δύο δισ. ευρώ στα προγράμματα που προχωρούν κανονικά. Η διανομή αφορά μείζονες κατευθύνσεις περιφερειακής ανάπτυξης.

    Αυτό, κατέληξε ο Υπουργός, αποτελεί και μία απάντηση στη ΝΔ που παρουσιάζει κακή εικόνα για το ΚΠΣ σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Χρήστος Πάχτας δήλωσε ότι τα προγράμματα έχουν διαχωριστεί σε ''τρεις ταχύτητες'' εκ των οποίων στην πρώτη βρίσκονται τα προγράμματα παρουσιάζουν πολύ καλή επίδοση.

    Μέχρι τέλους του έτους το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις για τις αναθεωρήσεις των προγραμμάτων (υπουργείων και περιφερειών).

    [05] Αύξηση του επιδόματος και 2.400 θέσεις για ανέργους

    13/10/2003 9:23:00 μμ

    Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 10% προβλέπει απόφαση που υπέγραψε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας. Από 1.1.2004 το βασικό επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται σε 311,25 ευρώ και το ανώτερο σε 329,25 ευρώ το μήνα. Δύο νέα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 2.400 ανέργων, και επιχορήγησης 400 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, προϋπολογισμού μέχρι το 2008 28.4 εκατ. ευρώ, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Το πρώτο πρόγραμμα για την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, επαγγελματικών σωματείων και ενώσεων, αστικών εταιρειών και εταιρειών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά τη δημιουργία 2.400 θέσεων εργασίας για την απασχόληση ατόμων ευπαθών ομάδων (άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες μετανάστες, αποφυλακισμένους, ειδικές πολιτισμικές ομάδες κ.α).

    Επιχορήγηση και υποχρεώσεις

    Η διάρκεια επιχορήγησης για κάθε άτομο που προσλαμβάνεται ορίζεται στους 24 μήνες με την υποχρέωση του εργοδότη να απασχολήσει το άτομο:

    - έξι μήνες χωρίς επιχορήγηση για μικρές επιχειρήσεις (που απασχολούν έως 25 άτομα)

    - 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση για μεγάλες επιχειρήσεις (όσες απασχολούν προσωπικο άνω των 250 ατόμων).

    Το βασικό ποσό της επιχορήγησης για κάθε άτομο ορίζεται στα 20 ευρώ την ημέρα και για τους 24 μήνες και προσαυξάνεται κατά 1,50 ευρώ εάν το άτομο είναι γυναίκα ή αν είναι άνω των 45 ετών.

    Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε εργάσιμη μέρα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 26 μέρες για κάθε μήνα, κατ' ανώτατο όριο εφόσον όμως υπάρχουν τουλάχιστον 20 ημερομίσθια για κάθε επιχορηγούμενο εργαζόμενο χωρίς καμμία άλλη παροχή από τον ΟΑΕΔ. Το τυχόν υπόλοιπο της αμοιβής του εργαζόμενου καθώς και ασφάλιση, επιδόματα αδείας κ.α καταβάλλονται από τον εργοδότη.

    Από το πρόγραμμα εξαιρούνται όλες γενικά οι τράπεζες, ΔΕΚΟ και οι θυγατρικές τους, η ΕΠΑΕ, οι ΠΑΕ, η ΚΑΕ, οι πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα, καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με ηλεκτρονικά, ψυχαγωγικά και τυχερά παιχνίδια.

    Η κατάθεση της αίτησης με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να έχει γίνει μέχρι 15/12/2005. Η πρόσληψη του ατόμου και η έκδοση εγκριτικής απόφασης υπαγωγής πρέπει να γίνει μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Η ημερομηνία αυτή δεν ισχύει σε περίπτωση που ο αριθμός των προβλεπομένων θέσεων καλυφθεί νωρίτερα οπότε το πρόγραμμα διακόπτεται.

    Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση 400 νέων ελεύθερων επαγγελματιών για τη δημιουργία ατομικών και εταιρικών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, Συνεταιρισμοί, Κοινοπραξίες) επιχειρήσεων καθαρά τοπικού χαρακτήρα, τις οποίες δεν χαρακτηρίζει έντονος ανταγωνισμός.

    Η διάρκεια της επιχορήγησης καθορίζεται σε 16 μήνες και το βασικό ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στα 10.600 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.400 ευρώ αν το άτομο είναι γυναίκα ή άνω των 45 ετών.

    Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο βραδινές ώρες, οι ΑΕ, και οι επιχειρήσεις με τυχερά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α.

    [06] Τον Ιανουάριο το επίδομα στέγασης σε φοιτητές

    13/10/2003 9:12:00 μμ

    Από τον Ιανουάριο θα αρχίσει από την εφορία η καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των χιλίων ευρώ στους φοιτητές και τους σπουδαστές, οι οποίοι σπουδάζουν σε άλλο νομό της χώρας από αυτό της μόνιμης κατοικίας τους. Δικαιούχοι είναι οι φοιτητές το οικογενειακό εισόδημα των οποίων δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, η οικογένειά τους δεν διαθέτει κατοικία άνω των 200 τ.μ., ενώ ο σπουδαστής πρέπει να έχει περάσει τα 2/3 των μαθημάτων του προηγουμένου έτους. Το θέμα αυτό αφορά περισσότερες από 50.000 οικογένειες, ενώ το επίδομα θα καταβάλλεται εφάπαξ, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 October 2003 - 20:54:41 UTC