Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Ωθηση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα
  • [02] Επαφές Γουέστον στην Αθήνα
  • [03] Αποσύρθηκε η διάταξη για τις μετατάξεις
  • [04] Πρόταση συμφιλίωσης Χριστόδουλου-Βαρθολομαίου
  • [05] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις αποσύρσεις η Ελλάδα
  • [06] Πλήρη διαφάνεια και συνεργασία του Ιράν με την ΙΑΕΑ
  • [07] Διεθνή αναγνώριση του Ιράκ ζητά η Γαλλία
  • [08] Έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής επικρίνει τον ΟΗΕ
  • [09] Αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα

    [01] 'Ωθηση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα

    22/10/2003 2:29:00 μμ

    Ένα σημαντικό βήμα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, συντελέσθηκε με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στη χώρα μας. Η διήμερη παραμονή του κ. Γκιούλ στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν επίσης η ευρωτουρκική προσέγγιση, το Κυπριακό, καθώς και το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε το 2004 μια σημαντική χρονιά για την Τουρκία, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή της προοπτική και τόνισε την ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Από την πλευρά του ο κ. Γκιουλ είπε ότι ο διάλογος είναι η οδός για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε όλα τα θέματα, ενώ εξέφρασε την επιθυμία Αγκυρα και Αθήνα να εμβαθύνουν τη φιλία τους και να διευρύνουν τη συνεργασία τους.

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών

    Όπως δήλωσε ο κ. Γκιουλ, μετά την πεντηντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, μέχρι σήμερα οι δύο χώρες έχουν υπογράψει είκοσι συμφωνίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι σε εφαρμογή, ενώ σημαντικές συνεργασίες αναπτύσσονται σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.

    Αναφερόμενος την ενταξιακή πορεία της χώρας του, ο κ. Γκιούλ επισήμανε, ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει τις καλές προθέσεις της απέναντι στην Τουρκία.

    Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν κόμισε κάποιο μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι οι κ.κ. Σημίτης και Ερντογάν συναντώνται τακτικά και δεν χρειάζονται άλλοι να μεταφέρουν μηνύματα.

    Κατόπιν, ο Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας αναχώρησε για το Σεράγιεβο όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στην κηδεία του πρώην Πρόεδρου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς.

    Προηγήθηκε, όμως, σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή των κ.κ. Παπανδρέου, Χριστοδουλάκη, Γκαργκάνα, Καρατζά, Κωστόπουλου, του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ουνακιταν, του προέδρου της Κεντρικής Τουρκικής Τράπεζας Σερνταγκετσί και των προέδρων των Βιομηχάνων των δύο χωρών, με αντικείμενο την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης και την εξεύρεση νέων τρόπων ανάπτυξης και συνεργασίας στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

    Κατά τις χθεσινές συνομιλίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την σύναψη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

    Στα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης Γκιούλ αναφέρθηκε και ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι αντάλλαξε απόψεις με τον Τούρκο ομόλογό του και για το Κυπριακό και για τις διερευνητικές επαφές.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το Κυπριακό αποτελεί κλειδί για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Εξάλλου, την Τρίτη το απόγευμα ο κ. Γκιουλ υπέγραψε τη συμφωνία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ενώ συζήτησε το θέμα συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η ελληνική κυβέρνηση ανέδειξε το Κυπριακό στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες που είχε χθες και σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και υπενθύμισε πως σήμερα για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή επανέλαβε πως η λύση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Αποτιμώντας εξάλλου την επίσκεψη ως ''θετική'', ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως στη διάρκεια των αλλεπάλληλων επαφών επαναβεβαιώθηκε ένα ''κλίμα συνεννόησης που καθιστά την επίσκεψη χρήσιμη και ωφέλιμη''.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Σε καλό κλίμα η επίσκεψη Γκιούλ

    Στην Αθήνα ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

    [02] Επαφές Γουέστον στην Αθήνα

    22/10/2003 10:52:00 μμ

    Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του στην Αθήνα, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Ο Αμερικανός πρεσβευτής, συζήτησε με τον Γιώργο Παπανδρέου τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ μετά τη συνάντηση, ερωτηθείς σχετικά με το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού απάντησε "θα θέλαμε να είχε λυθεί χθες". Επόμενος σταθμός του Αμερικανού απεσταλμένου είναι η Λευκωσία όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς να τον συναντήσει αφού όπως ισχυρίζεται ο ηγέτης του ψευδοκράτους, ο Γούεστον είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γουέστον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των επαφών του στη Λευκωσία.

    Ανεπιθύμητος για τον Ντενκτάς ο Γουέστον

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, αρνείται να συνομιλήσει με τον Αμερικανό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνοντας ότι ο Τόμας Γούεστον έχει παρεκτραπεί και με τα λεγόμενά του προσπαθεί να στρέψει τους Τουρκοκυπρίους εναντίον του στις λεγόμενες εκλογές.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Αμερικανός απεσταλμένος ζήτησε να συναντήσει τον ηγέτη του ψευδοκράτους, εκείνος του διαβίβασε ότι θα απουσιάζει και ότι αντί με τον ίδιο θα μπορούσε να μιλήσει με τον σύμβουλο του, Εργκιούν Ολγκιούν.

    Συνάντηση Γουέστον Καραμανλή

    Νωρίτερα στην Αθήνα, ο Τόμας Γουέστον, είχε συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή.

    Όπως διαφάνηκε, η Ουάσινγκτον επιθυμεί να συντηρήσει το ζήτημα, ώστε μετά και τις εκλογές στα κατεχόμενα στις 14 Δεκεμβρίου, να αναζητηθεί η δυνατότητα λύσης και πάλι με βάση το σχέδιο Αναν.

    Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ΝΔ για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και του σχεδίου Αναν.

    [03] Αποσύρθηκε η διάταξη για τις μετατάξεις

    22/10/2003 9:44:00 μμ

    Άρχισε την Τετάρτη στην επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης απέσυρε από το νομοσχέδιο τη διάταξη που ρύθμιζε τις μετατάξεις όσων υπηρετούν στο γραφείο του πρωθυπουργού και όπως ανέφερε δεν πρόκειται να επανακατατεθεί σε προσεχή νομοσχέδιο.

    [04] Πρόταση συμφιλίωσης Χριστόδουλου-Βαρθολομαίου

    22/10/2003 8:59:00 μμ

    Ελπίδες για την άρση του αδιεξόδου στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου, αφήνει η κατ΄ αρχήν αποδοχή από τον κ. Βαρθολομαίο της πρότασης που επεξεργάζεται μερίδα ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδας και την οποία μετέφεραν στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει την αποστολή στο Πατριαρχείο της λίστας των υποψήφιων Μητροπολιτών για τις Μητροπόλεις των νέων χωρών, αλλά με την ένδειξη "για τα περαιτέρω" ή "για τα καθ' υμάς" και όχι "προς έγκριση". Την πληροφορία μετέδωσε πρώτη από το πρωί η ΝΕΤ 105,8, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος γνωστοποίησε ότι η πρόταση τελεί εν γνώσει του.

    Ικανοποιείται το αίτημα του Πατριαρχείου

    Οι Μητροπολίτες εκτιμούν ότι με την πρόταση ικανοποιείται το αίτημα του Πατριαρχείου και ταυτόχρονα δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

    Στην Κωνσταντινούπολη είχε μεταβεί και ο πρώην διοικητής του Αγίου Όρους Σταύρος Ψυχάρης μαζί με τον αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Ορους Αρ. Κασμίρογλου.

    Οι Μητροπολίτες μετέβησαν στο Πατριαρχείο για να του μεταφέρουν τις ευχές και τα συγχαρητήρια για την επέτειο της εκλογής του στον Οικουμενικό θρόνο.

    [05] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις αποσύρσεις η Ελλάδα

    22/10/2003 8:41:00 μμ

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τη μη συμμόρφωσή της με την οδηγία του Συμβουλίου για την απόσυρση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Αυτό έγινε γνωστό από την αρμόδια για το Περιβάλλον Επίτροπο, ύστερα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, κυρίου Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Απατώντας η αρμόδια για το Περιβάλλον Επίτροπος κα Βάλστρομ τόνισε ότι τα κράτη μέλη έπρεπε, βάσει της Οδηγίας, να θέσουν σε ισχύ τις νομοθετικές διατάξεις έως τις 21 Απριλίου 2002. Οι ελληνικές αρχές, συνέχισε η Επίτροπος, δεν απάντησαν ούτε στην προειδοποιητική επιστολή, ούτε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, την αιτιολογημένη γνώμη, γι΄ αυτό η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η υπόθεση εκκρεμεί .

    [06] Πλήρη διαφάνεια και συνεργασία του Ιράν με την ΙΑΕΑ

    22/10/2003 9:56:00 μμ

    Πλήρη συνεργασία με την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αποφάσισε το Ιράν, μετά την δέσμευση του προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας της Γαλλίας και της Βρετανίας, για πλήρη διαφάνεια στους ελέγχους των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ. Ο Πρόεδρος της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί, θα παραδώσει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στοιχεία για τις πυρηνικές του δραστηριότητες παρελθόντων ετών, ενώ σύντομα, όπως δήλωσε, το Ιράν θα υπογράψει και το πρόσθετο πρωτόκολλο για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Την ικανοποίηση του για την συνεργασία της Τεχεράνης εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ.

    Παρόλα αυτά όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιράν, η Τεχεράνη δεν θα σταματήσει τις ενέργειες για τον εμπλουτισμό ουρανίου με στόχο την κατασκευή του αναγκαίου καύσιμου για τις μελλοντικές πυρηνικές του μονάδες.

    Το Ιράν κατασκευάζει σήμερα μια πυρηνική μονάδα ισχύος 1000 μεγαβάτ με την βοήθεια της Ρωσίας στο Μπουσέρ (νότια) και θα ήθελε να κατασκευάσει και άλλες έξι πυρηνικές μονάδας της ίδιας ισχύος έως το 2020.

    [07] Διεθνή αναγνώριση του Ιράκ ζητά η Γαλλία

    22/10/2003 8:09:00 μμ

    Ιδιαίτερα ξεκάθαρος για το ρόλο που θα παίξει η χώρα του στο μεταπολεμικό Ιράκ εμφανίσθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν. Όπως είπε, " η Γαλλία δεν θα προσφέρει προς το παρόν καμία πρόσθετη βοήθεια σε οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο". Αντίθετα όπως διευκρίνισε η Γαλλία θα δώσει κανονικά το μερίδιο που της αναλογεί ως χώρα μέλος της Ε.Ε. Ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, επανέλαβε επίσης ότι προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι το Ιράκ να αποκτήσει εκ νέου την κυριαρχία του και να αναγνωρισθεί διεθνώς.

    [08] Έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής επικρίνει τον ΟΗΕ

    22/10/2003 8:45:00 μμ

    Η έκθεση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που συστάθηκε μετά την επίθεση κατά του γενικού επιτελείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη τον Αύγουστο, που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, επικρίνει τον ΟΗΕ και καταγγέλλει τη διαχείριση της ασφάλειας από τον Οργανισμό. Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι "η ασφάλεια του προσωπικού στην περιοχή αυτή ήταν χαμηλότερου επιπέδου από αυτή που απαιτείται σε ένα εχθρικό περιβάλλον" και κατακρίνει πολλές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον ΟΗΕ.

    Στην έκθεση προστίθεται ότι "πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν ζητήσει από την αμερικανοβρετανική συμμαχία να άρει τα εμπόδια που είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους γύρω από την έδρα του ΟΗΕ" που φιλοξενούνταν στο ξενοδοχείο Κανάλ.

    Η έκθεση συντάχθηκε από τριμελή επιτροπή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας, Μάρτι Αχτισαάρι, μετά από αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [09] Αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα

    22/10/2003 8:57:00 μμ

    Το πράσινο φως για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, από την 1/1/2004, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, κάνοντας αποδεκτή σχετική πρόταση του διοικητή του ΟΑΕΔ Γιάννη Νικολάου. Τα οικογενειακά επιδόματα, χρηματοδοτούνται από τον ειδικό λογαριασμό ΔΛΟΕΜ και είναι ανάλογα του αριθμού των παιδιών κάθε δικαιούχου εργαζόμενου.

    Οι αυξήσεις αναλυτικά

    Με βάση την πρόταση- εισήγηση του ΟΑΕΔ, η οποία έγινε αποδεκτή, το ποσό του επιδόματος παιδιών που καταβάλλεται σε κάθε δικαιούχο εργαζόμενο υπολογίζεται ανά μήνα και ορίζεται:

    Για τους δικαιούχους με ένα παιδί από 5,87 ευρώ, σε 8,25 ευρώ το μήνα, ή 115,55 ευρώ ανά έτος Για τους δικαιούχους με δύο παιδιά από 17,61 ευρώ, σε 24,65 ευρώ το μήνα ή 345,15 ευρώ ανά έτος. Για τους δικαιούχους με τρία παιδιά από 39,62 ευρώ σε 55,46 ευρώ το μήνα, ή 776,55 ευρώ ανά έτος. Για τους δικαιούχους με τέσσερα παιδιά από 48,13 ευρώ σε 67,38 ευρώ το μήνα, ή 943,34 ανά έτος. Για κάθε παιδί πέρα από τα τέσσερα προστίθεται το ποσό των 11,29 ευρώ το μήνα χωρίς περιορισμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 October 2003 - 20:58:08 UTC