Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράνομη η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [02] Μαραθώνια κατάθεση Τζαβάρα
  • [03] Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στα Χανιά
  • [04] Νέα επιστολή Οικουμενικού Πατριαρχείου
  • [05] Συνεχίζουν την απεργία οι πανεπιστημιακοί
  • [06] Θετική η εκτίμηση της ΔΟΕ για τα έργα
  • [07] Μέτρα στήριξης για παλιννοστούντες - μουσουλμανική μειονότητα
  • [08] Ατύχημα στο λιμάνι της Πάτρας
  • [09] Αναβλήθηκε το Δ.Σ του ΔΣΑ
  • [10] Δύο ν/σ του Υπ. Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [11] Το βραβείο Ζαχάρωφ 2003 απονέμεται στον ΟΗΕ
  • [12] Αναγκαστική πορεία ισραηλινού αεροσκάφους
  • [13] Εκρηξη βόμβας στη Βολιβία
  • [14] Πέντε χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • [15] Ύποπτοι για τη δολοφονία του φίλου τους δυο Βρετανοί
  • [16] Κατέθεσε στη Χάγη ο Αντε Μάρκοβιτς
  • [17] Νέο σχέδιο επικοισμών από το Ισραήλ
  • [18] Απόρριψη Μπρέμερ για την εξαφάνιση πετρελαϊκών εσόδων
  • [19] Νεκροί δύο Ιρακινοί σε συγκρούσεις με Αμερικανούς
  • [20] Επίθεση με ένα νεκρό σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή
  • [21] Συνεργασία ΗΠΑ-Λιβάνου για επιστροφή χρημάτων
  • [22] Χριστοδουλάκης: ''Κοινοτικούς πόρους θα λάβει η Ελλάδα''
  • [23] Νέα ονόματα στο σκάνδαλο με τα αναβολικά
  • [24] Τest events: Αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων

    [01] Παράνομη η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

    23/10/2003 11:15:00 μμ

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, το δικαστήριο με την απόφασή του επισημαίνει ότι αν οι εργαζόμενοι δεν συμμορφωθούν με την εν λόγω απόφαση θα καταβάλλουν το χρηματικό πρόστιμο των 2000 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασης της απόφασης και προσωπική κράτηση ενός μήνα. Αυτή την ώρα, μέσα σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων και αντεγκλίσεων συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, εάν θα συνεχιστεί ή όχι η απεργία τους. Το απόγευμα η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε διαδοχικές συνομιλίες με την ΚΕΔΚΕ και τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος επανέλαβε και πάλι την πρόταση του να ανασταλούν για ένα δεκαήμερο οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να αρχίσει διάλογος, με καταληκτική ημερομηνία στις 4 Νοεμβρίου.

    Τη λήξη της απεργίας σήμερα, ζητά η Ντ. Μπακογιάννη

    Ο κ. Κουκουλόπουλος πρότεινε στο διάλογο αυτό να συζητηθούν και θέματα που αφορούν και φλέγοντα προβλήματα των εργαζομένων, όπως είναι η διαμόρφωση του κώδικα των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και το αίτημα για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά για όσους δεν είναι.

    Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να σταματήσουν σήμερα την απεργία, προκειμένου να μαζευτούν τα απορρίμματα το ταχύτερο δυνατόν από τους δρόμους, καθώς δημιουργούν προβλήματα στη δημόσια υγεία.

    Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) Γιώργος Μαστοράκος σχολιάζοντας την κίνηση αποστολής εξωδίκου του δήμου Αθηναίων για την άμεση επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων είπε πως ο σύνδεσμος δεν φταίει σε τίποτα, αφού πρόκειται για πανελλήνια απεργία, ενώ έκρινε ως υπεύθυνο το υπουργείο Εσωτερικών.

    Διαξιφισμοί Πρωτόπαπα-Ρουσόπουλου

    Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκαλεί η απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, την ώρα που τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την απεργία, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ''να τοποθετηθεί καθαρά και χωρίς υπεκφυγές και γενικολογίες'' στο πρόβλημα.

    [02] Μαραθώνια κατάθεση Τζαβάρα

    23/10/2003 10:56:00 μμ

    Επί δώδεκα ώρες κατέθετε στην Πέμπτη την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ραΐου, ο σύζυγος της Ρουμπίνης Σταθέα, Παναγιώτης Τζαβάρας, για την υπόθεση η οποία έχει αναστατώσει την κοινή γνώμη. Η κατάθεση δεν ολοκληρώθηκε και ο κ. Τζαβάρας θα κληθεί εκ νέου από την εισαγγελέα για να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία. Ο ίδιος κατά την έξοδό του, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο της κατάθεσής του, λέγοντας πως ότι είχε να πει στους δημοσιογράφους το έχει πει" και ότι στην εισαγγελέα ανέλυσε καρέ-καρέ την υπόθεση και θα συνεχίσει".

    Ο κ. Τζαβάρας είχε κληθεί από την Τετάρτη να καταθέσει κάτι όμως που δεν έπραξε, καθώς χθες είχε προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου.

    [03] Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στα Χανιά

    23/10/2003 11:36:00 μμ

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή Λάκκους του δήμου Μουσούρων στα Χανιά και ήδη ο δήμος τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην επαρχία Κυδωνίας στα Χανιά. Η φωτιά απειλεί το χωριό Ασκορδαλού, ενώ ολόκληρος ο δήμος Μουσούρων έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής από Χανιά και Ρέθυμνο βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ από Ηράκλειο.

    Πυρκαγιές ξέσπασαν στο Ηράκλειο και την Εύβοια

    Το μεσημέρι μία άλλη πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Εξώπολη στο νομό Χανίων, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια, αγροικίες και ποιμνιοστάσια καθώς πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Τα πύρινα μέτωπα έφτασαν μέχρι την εθνική οδό Ηρακλείου-Χανίων και η κυκλοφορία διακόπηκε για αρκετή ώρα. Απειλήθηκαν ξενοδοχεία στην περιοχή της Γεωργιούπολης και μια μικρή τουριστική μονάδα υπέστη ζημιές.

    Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, ενώ τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι στην προσπάθειά τους να σβήσουν τις φλόγες.

    Αλλες 5 φωτιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι στο νομό Χανίων τέθηκαν υπο έλεγχο.

    Πυρκαγιές ξέσπασαν και στο νομό Ηρακλείου. Συγκεκριμένα το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Κρούσωνα, η οποία έκαψε χορτολιβαδικές εκτάσεις, ενώ το απόγευμα εκδηλώθηκε μία άλλη στην περιοχή της Κνωσσού κοντά στην τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου και η οποία επεκτάθηκε σε γειτονικό πάρκινγκ καίγοντας τέσσερα αυτοκίνητα. Επίσης, φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή του Ξηροπόταμου.

    Οι πυρκαγιές ενισχύθηκαν από τους ισχυρούς νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Παρόλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έλαβαν μεγάλη έκταση.

    Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και στην Εύβοια. Η φωτιά που ξέσπασε στις 11 το πρωί στο Δήμο Αρτεμισίου και απείλησε προς στιγμήν το χωρίο Καστρί, τέθηκε υπο έλεγχο 2 ώρες αργότερα.

    [04] Νέα επιστολή Οικουμενικού Πατριαρχείου

    23/10/2003 11:31:00 μμ

    Aνοιχτό παραμένει το μέτωπο στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας με το Φανάρι, μετά τη νέα επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τους μητροπολίτες των αποκαλουμένων Νέων Χωρών, ζητώντας να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς το Πατριαρχείο. Η επιστολή με επικριτικό χαρακτήρα για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, το οποίο μάλιστα κατηγορεί ότι επιχειρεί να ανατρέψει το ισχύον καθεστώς, καλεί τους Μητροπολίτες να υποστηρίξουν τις θέσεις του Πατριαρχείου, στην έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας στις 4,5 και 6 Νοεμβρίου. Εκτόνωση είχε διαφανεί στην κρίση των δύο εκκλησιών, μετά τις επαφές της Τετάρτης, στο Φανάρι. Νωρίτερα, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας εξέφρασαν την ελπίδα πως η ορθοδοξία θα βρει μόνη της τη λύση, σημειώνοντας ότι έχουν αποστείλει προς τις δύο πλευρές σαφή μηνύματα για την επιθυμία του ελληνικού λαού να εξευρεθεί λύση.

    Στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έφθασε την Πέμπτη, η επιστολή της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που απευθύνεται στους μητροπολίτες των Νέων Χωρών.

    H επιστολή φέρεται ότι έχει σημερινή ημερομηνία.

    Όπως είναι γνωστό, η σχετική απόφαση ελήφθη πριν από περίπου μία εβδομάδα και ζητεί από τους μητροπολίτες των λεγομένων Νέων Χωρών να στηρίξουν την Πράξη του 1928.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το Πατριαρχείο δηλώνει απεριφράστως ότι δεν θα επιτρέψει αλλαγή του καθεστώτος που υπάρχει επ' ουδενί λόγο και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα γεγονότα.

    Ιδιαίτερα επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά του στις περιοχές των Νέων Χωρών.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    [05] Συνεχίζουν την απεργία οι πανεπιστημιακοί

    23/10/2003 9:42:00 μμ

    Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι πανεπιστημιακοί. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι εκπρόσωποι των διδασκόντων στα πανεπιστήμια στη σημερινή τους συνεδρίαση. Η βελτιωμένη πρόταση του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη δεν ικανοποιεί τους διδάσκοντες, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση. Επίσης, αποφάσισαν να ζητήσουν άμεσα συνάντηση, εκ νέου με τον Υπουργό Οικονομίας για να του θέσουν και πάλι υπ' όψιν τα αιτήματά τους, ενώ συγχρόνως ζητούν και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Από τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στις τοπικούς συλλόγους των διδασκόντων και την Παρασκευή θα συνεδριάσει πάλι το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΣΔΕΠ.

    [06] Θετική η εκτίμηση της ΔΟΕ για τα έργα

    23/10/2003 8:31:00 μμ

    Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες ελέγχου της ΔΟΕ για την ολυμπιακή προετοιμασία. Σε συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Όσβαλντ, έλαβε τις κατάλληλες εγγυήσεις από τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιάννα Αγγελοπούλου ότι όλα τα ολυμπιακά έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Το απόγευμα ο Ντένις Όσβαλντ είχε συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής την Παρασκευή.

    Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού

    Μόνο το Ολυμπιακό Στάδιο επισκέφθηκε το πρωί ο Ντένις Όσβαλντ, απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει για τη ΔΟΕ το συγκεκριμένο έργο.

    Λίγο αργότερα, σε συνάντηση ενημέρωσης στο υπουργείο Πολιτισμού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ενημερώθηκε για την πορεία των ολυμπιακών έργων, με επίκεντρο τα τρία έργα που η ΔΟΕ έχει κατ επανάληψη εκφράσει την ανησυχία της, τη στέγη Καλατράβα, τον προαστιακό και το τραμ.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, μετά τη σύσκεψη, η εικόνα της ΔΟΕ για την ολυμπιακή προετοιμασία είναι πολύ θετική.

    ''Τα περισσότερα Ολυμπιακά έργα έχουν τελειώσει και όλα τα κρίσιμα, ως τώρα, χρονικά ορόσημα έχουν εκπληρωθεί κατά τρόπο ικανοποιητικό" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης ο νέος Ολυμπιακός Νόμος, η ψήφιση του οποίου θα έχει γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενδέχεται να ψηφισθεί ακόμα ένας ολυμπιακός νόμος για θέματα λειτουργίας των ολυμπιακών πόλεων.

    Ντόπινγκ κοντρόλ

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη θέση της χώρας μας γύρω από θέματα ντόπινγκ.

    "Η Ελλάδα ως ενεργό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), έχει ταχθεί υπέρ της ανάγκης να θεσπισθεί μια νέα διεθνής σύμβαση στα πλαίσια της ΟΥΝΕΣΚΟ για θέματα ντόπινγκ"τόνισε και κάλεσε όλες τις ομοσπονδίες να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν το νέο κώδικα αντιτόπινγκ του Διεθνούς Οργανισμού.

    Συνάντηση με Κώστα Καραμανλή

    Το απόγευμα ο Ντένις Όσβαλντ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή παρουσία της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    Επί τάπητος βρέθηκε το θέμα της διαφήμισης των Ολυμπιακών Αγώνων στο εξωτερικό, ενώ από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή επισημάνθηκε ότι η ΝΔ αντιλαμβάνεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως εθνική υπόθεση.

    "Θέλουμε να πετύχουν οι ΟΑ γιατί, όπως δείχνουν όλα, εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα τους διαχειριστούμε μετά τις εκλογές", είπε ο κ. Καραμανλής και έδωσε ραντεβού με τον Ντένις Όσβαλντ, κατά την επόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα στα τέλη Μαϊου, δηλαδή μετά τις εκλογές.

    [07] Μέτρα στήριξης για παλιννοστούντες - μουσουλμανική μειονότητα

    23/10/2003 8:10:00 μμ

    Τέσσερα μέτρα για την βελτίωση της ζωής των παλιννοστούντων, των αθίγγανων και των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης, αποφάσισε η Διϋπουργική επιτροπή που συνεδρίασε την Πέμπτη, υπό τον Πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιδότηση του ενοικίου σε παλιννοστούντες ομογενείς, η επέκταση του ποσοστού εισαγωγής και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μαθητών από τη μουσουλμανική μειονότητα. Μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Τύπου &amp; ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε ότι εντός δεκαημέρου θα ανακοινωθεί από την ειδική Διϋπουργική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει μερικά προβλήματα που εκκρεμούν γραφειοκρατικής κυρίως υφής, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

    Χυτήρης: ''Εν πλήρει ισοτιμία και ισοπολιτεία''

    Επίσης, ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι θα υπάρξουν κέντρα ενημέρωσης και πληροφόρησης ειδικά για τους παλιννοστούντες στις περιφέρειες της Αττικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Ακόμη, βεβαίωσε ότι όλες αυτές οι ομάδες αντιμετωπίζονται εν πλήρει ισοτιμία και ισοπολιτεία απολαμβάνοντας τις ίδιες ευκαιρίες με τους Έλληνες πολίτες.

    Συγκεκριμένα ανέφερε:

    Τη μοριοδότηση (100 στα 600 μόρια) των παλιννοστούντων για να προσληφθούν ως μόνιμοι οπλίτες. Την ποσόστωση του 0,5% προς τους μουσουλμάνους της μειονότητας για εισαγωγή στα ΑΕΙ που τώρα θα επεκταθεί και στα ΤΕΙ. Χρηματοδοτήσεις για τα μισθώματα που καταβάλλουν οι παλιννοστούντες, για ολοκλήρωση υποδομών στους οικισμούς τους, για έκτακτες ανάγκες τους και για νεόδμητες κατοικίες.

    Σε θετική κατεύθυνση εξετάζεται η εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως βοηθητικής στα νηπιαγωγεία και ως ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια και Λύκεια της μειονότητας, ανέφερε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Για το πρόβλημα με τη χορήγηση ''πράσινων καρτών'', ο κ. Χυτήρης δήλωσε ότι θα εξεταστεί από τη Διϋπουργική.

    Ο κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι τα ειδικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων συγκεκριμένων Υπουργείων (π.χ. μουφτήδες, βακούφια, γλώσσα κ.α.) θα εξεταστούν κατ' αρχήν από αυτά.

    Τις επόμενες μέρες η Διϋπουργική θα εξετάσει άμεσα τα εξής θέματα: απόδοση ιθαγένειας, έκδοση ειδικών δελτίων ταυτότητας για τους ομογενείς και προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης, απασχόλησης, κατάρτισης, εκπαίδευσης, κοινωνικής ένταξης, αθλητισμού, πολιτισμού καθώς και τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών.

    Η απόφαση του Οδυσσέα Τσενάι

    Για την απόφαση του Οδυσσέα Τσενάι να αποποιηθεί του δικαιώματός του να κρατήσει τη σημαία, ο Υφυπουργός τόνισε ότι είναι αφενός προς τιμήν του να είναι ο καλύτερος μαθητής στην ελληνική γλώσσα σε ένα ελληνικό σχολείο, αφετέρου ότι πήρε την πρωτοβουλία να δώσει από μόνος του μια λύση.

    Καταλήγοντας, καυτηρίασε την ομαδική πίεση που ασκήθηκε στον μαθητή, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει να συμμετάσχει στην παρέλαση ο μαθητής ως σημαιοφόρος, γι' αυτό και αναφέρθηκε ο ίδιος θετικά για το μαθητή.

    Δηλώσεις Σκανδαλίδη - Ευθυμίου - Παπανδρέου

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, μετά το τέλος της Διϋπουργικής σύσκεψης για θέματα παλιννοστούντων και μεταναστών- σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα στον μαθητή Οδυσσέα Τσενάι, τόνισε ότι δεν πληρούνται οι απαιτούμενοι όροι (δεν έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα, αλλά μόνο επτά).

    Επίσης, διευκρίνισε ότι "η ιθαγένεια δεν δίνεται κατ' εξαίρεση, ούτε για ανθρωπιστικούς λόγους. Υπάρχει νόμος που πρέπει να εφαρμοσθεί και δεν έχει κανένα ''παράθυρο''. Είναι αδιανόητο να παραβιάσω το νόμο''.

    "Ελάχιστες περιπτώσεις και εξαιτίας της χούντας και της αφαίρεσης της ιθαγένειας για διάσημα πρόσωπα, αποδόθηκε ιθαγένεια χωρίς τις τυπικές προϋποθέσεις, με Προεδρικό Διάταγμα όπως για τον κ. Ντασέν και έναν-δυο άλλους", επεσήμανε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Με την εισαγωγή της τουρκικής ως ξένης γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των σχολείων της μειονότητας ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου δήλωσε ότι θα γίνει στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εκπαίδευσης στη μειονότητα.

    "Η εκπαιδευτική και μορφωτική κατάσταση των παιδιών της μειονότητας έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη και στην απόφαση της ποσόστωσής τους στα ΑΕΙ που θέσπισε ο κ. Γ. Παπανδρέου, ως υπουργός Παιδείας, το 1995. Η αλλαγή αυτή, σημειώνεται και σε όλους τους τομείς και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες γιατί είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες".

    Για την κοινωνία της Νέας Μηχανιώνας, δήλωσε ο κ. Ευθυμίου ότι όφειλαν να επιδείξουν αντίθετη στάση ως ''κοινωνία ξεριζωμού''.

    "Τα 110 χιλιάδες παιδιά από 28 χώρες που βρίσκονται στην ελληνική εκπαίδευση πρέπει να ενσωματωθούν με την αποδοχή από όλους μας ότι στο σχολείο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα είναι ακριβώς τα ίδια για όλους", τόνισε ο Υπουργός Παιδείας.

    Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε ''θέμα μείζονος σημασίας'' τον ανθρώπινο σεβασμό απέναντι στα παιδιά των μεταναστών, υπενθυμίζοντας τη ρήση του Ισοκράτη ''Έλληνας είναι αυτός που μετέχει της ελληνικής παιδείας''.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    [08] Ατύχημα στο λιμάνι της Πάτρας

    23/10/2003 7:47:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ατύχημα την Πέμπτη το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτρας. Το πλοίο "BLUE ORIZON" που ερχόταν από το Μπάρι της Ιταλίας επέπεσε στο αγκυροβολημένο στο λιμάνι πλοίο των μινωικών γραμμών "ΙΚΑΡΟΣ" που βρισκόταν στην πύλη 7. Το "ΙΚΑΡΟΣ" υπέστη ζημιές στη γέφυρα ενώ το "BLUE ORIZON" στην τσιμινιέρα. Μετά τη σύγκρουση το "BLUE ORIZON" έδεσε έξω από το λιμάνι και το απόγευμα ρυμουλκήθηκε στο χώρο του λιμανιού. Έρευνες για το ατύχημα διενεργεί το Λιμεναρχείο της Πάτρας.

    [09] Αναβλήθηκε το Δ.Σ του ΔΣΑ

    23/10/2003 10:22:00 μμ

    Το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη το μεσημέρι αναβλήθηκε, για την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2003. Μοναδικό θέμα συζήτησης στο ΔΣ, που αναβλήθηκε ήταν η εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης του Ταμείου Νομικών και η επιστροφή των 100 δισεκατομμυρίων δρχ. από το δημόσιο στο Ταμείο Νομικών. Μέχρι την σύγκληση του ερχόμενου ΔΣ, θα υπάρξουν επαφές του προέδρου και συμβούλων του ΔΣΑ με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης, την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2003, συνέρχεται η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, επί του επίμαχου θέματος.

    [10] Δύο ν/σ του Υπ. Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    23/10/2003 8:32:00 μμ

    Την κατάθεση ακόμη δύο νέων νομοσχεδίων που θα ρυθμίζουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για τη λειτουργία της πόλης κατά τη διάρκεια των Αγώνων, επιβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Υπουργείο με τον Ντένις Οσβαλντ και τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Το πρώτο νομοσχέδιο ''σκούπα'' αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου, ενώ το δεύτερο, για τη λειτουργία της πόλης, θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο.

    Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια

    Στο πρώτο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι ρυθμίσεις:

    Για την προσαρμογή των όρων δόμησης του Δημοσιογραφικού Xωριού στο Mαρούσι σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτE (που είχε κρίνει παράνομη την σχετική οικοδομική άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ), ενώ με τις σχετικές ρυθμίσεις θα περιοριστεί η επιφάνεια του εμπορικού κέντρου. Aντίστοιχες ρυθμίσεις προβλέπονται και για την περίπτωση του Δημοσιογραφικού Xωριού στο Mετόχι της Πάρνηθας, ώστε να καθοριστούν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης και να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από το σεισμό. Για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Κορυδαλλό, με τη ρύθμιση θα μπορεί να αποχωρήσει η ΔΕΗ και να δοθεί η έκταση που ζητά ο δήμος για να δημιουργηθεί αθλητικό κέντρο. Mε άλλη ρύθμιση, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την εργασία και παραμονή αλλοδαπών κατά τη διάρκεια των Oλυμπιακών Aγώνων, θέμα που αφορά κυρίως τους υπαλλήλους που θα απασχολήσουν οι διεθνείς εταιρίες χορηγοί και τα ξένα ραδιοτηλεοπτικά συνεργεία. Eπίσης, αναμένεται να λυθεί και το θέμα ορισμένων γενικών διευθυντών της ''Aθήνα 2004'', ώστε εκ των υστέρων να κατοχυρωθεί η πρόσληψη τους. Tέλος, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των Eνόπλων Δυνάμεων στις υπηρεσίες ασφαλείας των Aγώνων, ενώ θα ρυθμίζονται θέματα ελέγχου της δημόσιας υγείας και διπλής φορολόγησης των επιχειρήσεων.

    Για το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία της πόλης, ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι ρυθμίσεις, καθώς υπάρχει ήδη ανοικτός ένας δημόσιος διάλογος με παραγωγικές τάξεις και συνδικαλιστικούς φορείς. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα κυκλοφορίας, ωραρίου καταστημάτων, τραπεζών και άλλων υπηρεσιών, καθώς και όλα όσα έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της Αθήνας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    [11] Το βραβείο Ζαχάρωφ 2003 απονέμεται στον ΟΗΕ

    23/10/2003 8:01:00 μμ

    Στον ΟΗΕ, πρόκειται να απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ 2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Σκέψης. Την απόφαση αυτή πήραν οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάσκεψη που είχαν την Πέμπτη στο Στρασβούργο. Με την απονομή αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τη δράση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, το προσωπικό του ΟΗΕ, τη μνήμη του Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο και άλλων υπαλλήλων που έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. . Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ θα απονείμει το βραβείο στον κ. Ανάν στο πλαίσιο πανηγυρικής τελετής που θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου 2004 στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την 16η απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ.

    [12] Αναγκαστική πορεία ισραηλινού αεροσκάφους

    23/10/2003 11:11:00 μμ

    Ένας αεροσκάφος της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας Ελ Αλ αναγκάσθηκε δύο φορές να αλλάξει πορεία στον Καναδά, μετά από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής απειλή, ανακοίνωσαν οι αρχές του μεγαλύτερου αεροδρομίου του Καναδά. Το αεροσκάφος της Ελ Αλ κατευθυνόταν στο Τορόντο από το Τελ Αβιβ και αναγκάσθηκε αρχικά να προσγειωθεί στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια στο Χάμιλτον όπου και αποβίβασε ορισμένους επιβάτες. " Κάποια στιγμή διατυπώθηκε μια απειλή", δήλωσε ο Κεν Μίτσελ, εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου του Χάμιλτον.

    " Η απειλή αφορούσε το αεροδόρμιο του Τορόντο και το ίδιο το αεροσκάφος. Δεν γνωρίζουμε τη φύση της απειλής, ούτε ποιός τη μετέδωσε ούτε ποιός ήταν ο παραλήπτης. Η απειλή αντιμετωπίσθηκε με σοβαρότητα και το αεροσκάφος αρχικά άλλαξε πορεία προς το Μόντρεαλ", δήλωσε εκπρόσωπος.

    Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Χάμιλτον, μια βιομηχανική πόλη 60 χιλιόμετρα από το Τορόντο και το πρωί θα συνεχίσει την πορεία του προς το Λος Αντζελες.

    [13] Εκρηξη βόμβας στη Βολιβία

    23/10/2003 11:29:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τουλάχιστον ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν απο έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στη Βολιβία, όταν μέλη των ειδικών δυνάμεων προσπαθούσαν να εξαφανίσουν μια παράνομη φυτεία κόκας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στην Τακοπόγια, στην τροπική περιοχή Τσαπάρε, για να εμποδίσει τους στρατιώτες να καταστρέψουν τη φυτεία. Ο νεκρός και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάντα Κρουζ, της ανατολικής Βολιβίας. Το επεισόδιο ακολουθεί μια σειρά σοβαρών ταραχών που προκλήθηκαν απο ντόπιους αγρότες που καλλιεργούν κόκα γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση την περασμένη εβδομάδα τον πρόεδρο της Βολιβίας Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάντα.

    [14] Πέντε χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    23/10/2003 9:49:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Την Αλγερία, το Μπενίν, την Βραζιλία, τις Φιλιππίνες και την Ρουμανία, επέλεξε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη, για τις πέντε έδρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα κενωθούν την 1η Ιανουαρίου του 2004. Η Πολωνία και η Αργεντινή έλαβαν η κάθε μία από μια ψήφο στην 191μελή Γενική Συνέλευση αν και δεν ήταν υποψήφιες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι υπεύθυνο για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια και οι αποφάσεις του μπορούν να είναι δεσμευτικές από νομική άποψη και για τα 191 μέλη του ΟΗΕ.

    Δικαίωμα άσκησης βέτο

    Οι υποψήφιοι εκλέγονται για θητεία δυο ετών και συνήθως δεν υπάρχει αντίδραση εναντίον τους καθώς επιλέγονται εκ των προτέρων από τις περιφερειακές ομάδες στον ΟΗΕ, εκ περιτροπής.

    Η Αλγερία, το Μπενίν και οι Φιλιππίνες προωθήθηκαν από τις περιφερειακές ομάδες της Αφρικής και της Ασίας για να αντικαταστήσουν το Καμερούν, τη Γουινέα και την Συρία, που η θητεία τους ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου.

    Η Ρουμανία υποστηρίχθηκε από τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες για να αντικαταστήσει την Βουλγαρία και η Βραζιλία προωθήθηκε για την έδρα του Μεξικού από τις κυβερνήσεις των χωρών της λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Το ένα τρίτο από τις έδρες του Συμβουλίου είναι για τα πέντε μόνιμα μέλη που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα.

    Πέντε από τις εναπομένουσες έδρες καταλαμβάνονται από άλλες χώρες κάθε χρόνο.

    Στο Συμβούλιο για όλο το 2004, μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του θα παραμείνουν η Γερμανία, η Ισπανία, το Πακιστάν, η Χιλή, και η Αγκόλα, που άρχισαν τη διετή θητεία τους τον Ιανουάριο.

    Δεν ανοίγουν δυτικοευρωπαϊκές έδρες τον Ιανουάριο, η Ελλάδα και η Δανία έχουν πιθανότητες να διαδεχτούν στο Συμβούλιο τη Γερμανία και την Ισπανία τον Ιανουάριο του 2005.

    [15] Ύποπτοι για τη δολοφονία του φίλου τους δυο Βρετανοί

    23/10/2003 9:13:00 μμ

    Δύο 19χρονοι Βρετανούς κρατά η Σκότλαντ Γιάρντ ως ύποπτους για τη δολοφονία του 20χρονου φίλου και συμφοιτητή τους που βρήκε τραγικό θάνατο πραγματοποιώντας ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο καθώς υπάρχουν υποψίες ότι αυτοί έκοψαν τα σχοινιά του αλεξιπτώτου, προκαλώντας τη μοιραίο πτώση.

    Οι υπόνοιες της αστυνομίας

    Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές από τον εξέταζαν από τον περασμένο Ιούλιο που έγιμε το ατύχημα το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας αφού βρέθηκαν κομμένα όχι μόνο τα σχοινιά του αλεξιπτώτου που χρησιμοποιούσε αλλά και του εφεδρικού. Μάλιστα αναζητούσαν τους δράστες στο περιβάλλον των συναθλητών του αφού βρέθηκαν κομμένα όχι μόνο τα σκοινιά του αλεξιπτώτου που χρησιμοποιούσε αλλά κα του εφεδρικού.

    Ο εκλιπών,πάντως, Στίβεν Χίντλερ είχε πραγματοποιήσει πάνω από 200 πτώσεις με αλεξίπτωτο κατά τη σύντομη ζωή του.Η τελευταία πάντως που του στοίχισε και τη ζωή του έγινε στα πλαίσια του πρωταθλήματος ελεύθερης πτώσης στο Λίνκολνσαιρ της βόρειας Αγγλίας, μπροστά στα μάτια πολλών θεατών που την παρακολουθούσαν τρομοκρατημένοι. Σ'αυτή συμμετείχαν και οι δυο ύποπτοι Ντέιβιντ Μέισον και Αντριαν Μπλερ, με τα αλεξίπτωτά τους. Οι δυο τους συνήθιζαν να τον συνοδεύουν συχνά σε τέτοιες επιδείξεις καθώς άνηκαν στην ίδια ομάδα, τη "Μαύρη Βροχή"'.

    Ύποπτοι και ο Χίντλερ,τέλος, φοιτούσαν μαζί στο Βασιλικό Στρατιωτικό Κολέγιο Επιστημών στο Σρίβεν του Οξφορντσάιρ, σύμφωνα με την πληροφορία που επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του κολεγίου, γεγονός που εξηγεί το γιατί βρέθηκαν στην κηδεία του και μάλιστα μεταξύ εκείνων που σήκωσαν το φέρετρο.

    [16] Κατέθεσε στη Χάγη ο Αντε Μάρκοβιτς

    23/10/2003 9:12:00 μμ

    Με την κατάθεση του τελευταίου προέδρου της πρώην Γιουκοσλαβίας, Αντέ Μάρκοβιτς συνεχίστηκε η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Μάρκοβιτς καταφέρθηκε εναντίον του κατηγορώντας τον ότι διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στο ξέσπασμα του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξοπλίζοντας τους Σέρβους της Βοσνίας.

    Ο Μιλόσεβιτς και η αρχή του πολέμου.

    O τέως πρωθυπουργός μιλώντας για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια καταφέρθηκε κατά του κ. Μιλόσεβιτς δήλωσε πως είχε προετοιμάσει τον πόλεμο από κοινού με τον πολιτικό αρχηγό των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζις, που ζει ακόμη στην παρανομία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του ο Μιλόσεβιτς είχε επίσης προβεί σε συμφωνία με τον Κροάτης ηγέτης Φράνιο Τούτζμαν για να μοιράσουν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

    Πρόσθεσε δέ ότι είχε εκφράσει και στους δυο την πεποίθησή του πως η επιβίωση της Βοσνίας ως μιας τεχνητής οντότητας δημιουργημένης από τον Τίτο δεν θα ήταν δυνατή. Ενώ κατέθεσε και πως είχε προειδοποιήσει το Δεκέμβριο του1991 τον κατηγορούμενο για την έντονη απειλή πολέμου, λαμβάνοντας την απάντηση "πως πόλεμος δε γίνεται, ούτε θα γίνει."

    Αναφερόμενος τέλος και στην προσωπικότητα του του Μιλόσεβιτς, είπε πως είχε μια τάση να αρνείται την πραγματικότητα, την οποία δεν ξέρει αν πρέπει να αποδώσει σε κυνισμό, ασυνειδησία ή σε κάποιο ιδιαίτερο είδος χιούμορ.

    [17] Νέο σχέδιο επικοισμών από το Ισραήλ

    23/10/2003 9:02:00 μμ

    Τις εργολαβίες για 300 νέες κατοικίες σε δύο οικισμούς στη Δυτική Οχθη, ενέκρινε την Πέμπτη η ισραηλινή κυβέρνηση παρά την περί του αντιθέτου διάταξη στον ειρηνευτικό οδικό χάρτη του ''κουαρτέτου'', (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ). Τα ισραηλινά κυβερνητικά σχέδια αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ επιθυμεί ''να ενταφιαστεί ο (ειρηνευτικός) οδικός χάρτης'' δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Σάεμπ Ερεκάτ που εξέφρασε την ελπίδα τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλοι παράγοντες της διεθνούς πολιτικής να πείσουν το Ισραήλ να ανακαλέσει.

    [18] Απόρριψη Μπρέμερ για την εξαφάνιση πετρελαϊκών εσόδων

    23/10/2003 10:52:00 μμ

    Ο Aμερικανός Διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ, απέρριψε, την Πέμπτη, τον ισχυρισμό μη κυβερνητικής οργάνωσης της Βρετανίας ''Christian Aid'', κατά την οποία ιρακινά πετρελαϊκά έσοδα της τάξης των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαφανίστηκαν. "Με απόλυτη διαφάνεια διοχετεύτηκαν και μεταφέρθηκαν όλα τα σχετικά διαθέσιμα κεφάλαια. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών θα κυκλοφορήσει σύντομα στο διαδίκτυο'', δήλωσε ο Μπρέμερ. Σχετική ανακοίνωση για τη ''μαύρη τρύπα'' των τεσσάρων δισ.δολ. με πρωτοβουλία της βρετανικής οργάνωσης δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της Διεθνούς διάσκεψης των δωρητών για το Ιράκ, στη Μαδρίτη.

    Ο κ. Μπρέμερ ανέφερε ότι ένας διεθνής εποπτικός οργανισμός, ο ''Διεθνής Ελεγκτικός Οργανισμός'' θα επαληθεύει περιοδικά και όλες τις μεταγενέστερες εκθέσεις των ορκωτών λογιστών αναφορικά με το ''Ταμείο για το Ιράκ''.

    Η παραπάνω βρετανική οργάνωση έχει υποστηρίξει ότι τα τέσσερα δισ.δολ. έχουν καταλήξει σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, τη διαχείριση των οποίων έχει η "Προσωρινή Αρχή του συνασπισμού'', έχει ηγέτη τις ΗΠΑ.

    Ο Μπρέμερ παραδέχθηκε ότι τέτοιος εποπτικός μηχανισμός ακόμα δεν έχει επιλεγεί και ο ορκωτός λογιστής που κάνει την πρώτη έκθεση οικονομικών πεπραγμένων του ''Ταμείου για το Ιράκ'' είναι της επιλογής του συνασπισμού.

    ''Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε διαφάνεια'', τόνισε ο Μπρέμερ στο περιθώριο της Διάσκεψης των δωρητών.

    [19] Νεκροί δύο Ιρακινοί σε συγκρούσεις με Αμερικανούς

    23/10/2003 8:43:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από αμερικανικά πυρά στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αμερικανικό στρατόπεδο, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Τέσσερις άντρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο επιτέθηκαν με αυτοπροωθούμενες οβίδες σε στρατόπεδο της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στο κέντρο της Μοσούλης, με αποτέλεσμα να δεχτούν τα πυρά στρατιωτών, διευκρίνισε ο ταγματάρχης Χιού Κέιτ.

    Αμερικανοί εντόπισαν παγιδευμένο αυτοκίνητο

    Στη νότια Βαγδάτη, στη συνοικία Ντούρα, αμερικανοί στρατιώτες εντόπισαν αυτοκίνητο παγιδευμένο με 50 κιλά εκρηκτικά και συνέλαβαν δύο Ιρακινούς και ένα Σύρο, ανακοίνωσε αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε δύο δρόμους της ίδιας περιοχής ιρακινοί αστυνομικοί βρήκαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

    Διαδηλώσεις σε αμερικανική βάση

    Φωτό αρχείου

    Τέλος, χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν την Πέμπτη κοντά στην αμερικανική βάση της Χαμπανίγια, δυτικά της Βαγδάτης, ζητώντας την απελευθέρωση τριών γυναικών που έχουν συλλάβει οι αμερικανικές δυνάμεις. Επιτροπή των διαδηλωτών, που φώναζαν συνθήματα κατά του Αμερικανού Προέδρου, μπήκε στη βάση για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των γυναικών, οι οποίες συνελήφθησαν στη θέση των συζύγων τους που κατηγορούνται πως επιτέθηκαν εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

    [20] Επίθεση με ένα νεκρό σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή

    23/10/2003 8:22:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ένας Aμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Πέμπτη και δύο άλλοι τραυματίστηκαν όταν η αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα κοντά στην πόλη Μπακούμπα, βορείως της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Η αμερικανική κεντρική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες που ανήκουν στην 4η Μεραρχία του Πεζικού χτυπήθηκαν με εκρηκτικό μηχανισμό-επίθεση που είναι όμοια με αυτές από τις οποίες έχουν χτυπηθεί το τελευταίο διάστημα αρκετές αμερικανικές αυτοκινητοπομπές.

    [21] Συνεργασία ΗΠΑ-Λιβάνου για επιστροφή χρημάτων

    23/10/2003 7:58:00 μμ

    Αμερικανοί ειδικοί επισκέφθηκαν το Σεπτέμβριο τη Βηρυτό για να ερευνήσουν και να καταβάλουν προσπάθειες για την επιστροφή στο Ιράκ σχεδόν 600 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν κατατεθεί από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν στο τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου, δήλωσε την Πέμπτη Λιβανέζος υπεύθυνος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Αμερικανοί ειδικοί έκαναν επίσκεψη στη Βηρυτό πριν από σαράντα ημέρες, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκαν με υπευθύνους της Τράπεζας του Λιβάνου", διευκρίνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι καταθέσεις του καθεστώτος του Σαντάμ στο Λίβανο υπολογίζονται σε "σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια".

    Τρία δισεκατομμύρια δολάρια οι καταθέσεις του Σαντάμ

    Η λιβανική και η αμερικανική πλευρά κατέληξαν σε ένα "μηχανισμό" για να μπορέσουν να προσδιοριστούν και να επιστραφούν στο Ιράκ κεφάλαια που ανήκαν στην πρώην ιρακινή κυβέρνηση σε σεβασμό προς τη νομοθεσία του Λιβάνου, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα "Νιού Γιόρκ Τάιμς", οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είχε καταθέσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τράπεζες της Συρίας και ότι έχει επίσης καταθέσεις στο Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία.

    Χθες, Τετάρτη, πηγή προσκείμενη στο θέμα αυτό είχε δηλώσει στο γαλλικό πρακτορείο ότι ιρακινή αντιπροσωπεία πραγματοποιούσε αποστολή στη Δαμασκό για να διερευνήσει για τα χρήματα που πιστεύεται ότι είχε καταθέσει ο Σαντάμσε τράπεζες της Συρίας. Στην αντιπροσωπεία αυτή μετέχουν και δύο Αμερικανοί ειδικοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [22] Χριστοδουλάκης: ''Κοινοτικούς πόρους θα λάβει η Ελλάδα''

    23/10/2003 11:48:00 μμ

    Επιπλέον πόρους ύψους 2 δις ευρώ θα λάβει η Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με θέμα το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και συμμετοχή των εννέα Υπουργών που υλοποιούν τα επιχειρησιακά προγράμματα. "Τα 700 δις δραχμές αποτελούν αποστομωτική απάντηση στα επιχειρήματα ότι δήθεν το ΚΠΣ δεν προχώρα, έχει προβλήματα και κακοδιαχείριση", τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας οι επιπλέον πόροι θα διατεθούν για την αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην Περιφέρεια, η οποία σύντομα, θα συγκλίνει με εκείνη της Ε.Ε.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι τα προγράμματα πάνε καλά και ότι η χώρα δικαιούται επιπλέον πόρους ύψους 2 δις ευρώ, τα οποία θα λάβει μέσα στους επόμενους μήνες.

    [23] Νέα ονόματα στο σκάνδαλο με τα αναβολικά

    Πηγή: ΑΠΕ 23/10/2003 8:06:00 μμ

    Τους "ασκούς του Αιόλου" φαίνεται ότι άνοιξε η ανακάλυψη του στεροϊδους αναβολικού THG στο χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού. Μετά το χθεσινό δημοσίευμα του "Guardian" ότι ο Ντουέιν Τσέιμπερς βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας (είδηση που δεν διέψευσε η πλευρά του Βρετανού σπρίντερ), σήμερα ήρθε η σειρά της Ρεγκίνα Γιάκομπς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Washington Post", η 40χρονη αθλήτρια, νικήτρια στα 1.500 στο παγκόσμιο κλειστού στίβου του Μπέρμιγχαμ, είναι το... εκλεκτό μέλος μιας παρέας πέντε Αμερικανών αθλητών που έχουν βρεθεί θετικοί στην τετραϋδρογεστρινόνη. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις χθες, ο διευθυντής της αμερικανικής ομοσπονδίας στίβου (USATF) Κρεγκ Μάσμπακ έκανε λόγο για τέσσερα κρούσματα και σήμερα η "Washington Post" μιλάει για πέντε, καταλαβαίνει ότι οι αποκαλύψεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

    Σκληρά μέτρα απο την ομοσπονδία

    Η USATF έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι αμείλικτη με τους αθλητές που θα συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση στεροειδών αναβολικών. Με το σύνθημα "Μηδενική ανοχή", έχει προαναγγείλει ποινές ακόμα και ισόβιου αποκλεισμού, καθώς και πρόστιμα που φτάνουν ως τα 100.000 δολάρια. Πάντως σήμερα, ο αντιπρόεδρος της IAAF, Χέλμουτ Ντίγκελ, "προσγείωσε" κάπως τους Αμερικανούς, συνιστώντας στην USATF να περιοριστεί στον (συνήθη) διετή αποκλεισμό και μόνο εφόσον βρεθεί θετικό και το δεύτερο δείγμα του αθλητή.

    Η "καταιγίδα" που ακούει στο όνομα THG αρχίζει να επηρεάζει και άλλα αθλήματα. Ηδη οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράγκμπι, που διεξάγεται στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα οι παίκτες που μετέχουν στην διοργάνωση θα εξετάζονται και για τη χρήση τετραϋδρογεστρινόνης. Το θέμα απασχολεί και την ιατρική επιτροπή της FIFA, που προς το παρόν πάντως απλώς εξετάζει τις συνθήκες που δημιουργούνται.

    Η ουσία είναι ότι το στερέωμα του παγκόσμιου αθλητισμού συγκλονίζεται από την αποκάλυψη ενός επικίνδυνου αναβολικού, που το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό από τους αθλητές. Οι διώκτες συνήθως βρίσκονται ένα βήμα πίσω από τους παραβάτες και συνεχώς τρέχουν για να καλύψουν την απόσταση ώστε να διασφαλίσουν την ισότητα στους αγωνιστικούς χώρους.

    Με την ανακάλυψη της THG οι αρχές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στη βιομηχανία του ντόπινγκ, μια βιομηχανία ακμάζουσα όσο και ο ίδιος ο αθλητισμός.

    [24] Τest events: Αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων

    23/10/2003 9:05:00 μμ

    Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων που διέρχονται από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο τμήμα από Βουλιαγμένη εώς Βάρκιζα, θα υπάρξουν την Παρασκευή και το Σάββατο, λόγω της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Τριάθλου, στη Βουλιαγμένη. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί της Παρασκευής και θα διαρκέσουν μέχρι τη 1 το μεσημέρι λόγω της προπόνησης των αθλητών και θα επαναληφθούν το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Το επιβατικό κοινό, για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ 135.

    Σχετική είδηση: Το Σάββατο ξεκινούν τα νέα test events.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 October 2003 - 21:09:39 UTC