Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη
  • [02] Συνέχιση των κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ
  • [04] Κορυφώνεται η νέα εσωτερική διένεξη στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ
  • [05] Αμφισβητεί τις ομολογίες η υπεράσπιση Ψαραδέλλη
  • [06] Νεκροί Ισραηλινοί από επίθεση Παλαιστινίων
  • [07] Σημαντικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια υγεία
  • [08] Τα 58 χρόνια προσφοράς γιορτάζει ο ΟΗΕ

    [01] Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη

    24/10/2003 10:43:00 πμ

    Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η μεγαλόνησος. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί ο δήμος Μουσούρων στην επαρχία Κυδωνίας στα Χανιά καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά. Η φωτιά απειλεί άμεσα τον οικισμό Σκορδαλό, που έχει εκκενωθεί από χτες, και εκτείνεται στη θέση Λακκούς και στα χωριά Καράνου και Μεσκλά. Πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη, αλλά και την Αθήνα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Πριν λίγο έσβησε η φωτιά στην Καλυβιανή Κισάμου.

    Τεράστιες υλικές ζημιές

    Στο μεταξύ, στο Ρέθυμνο, δύο φωτιές είναι σε ύφεση στο Χουμέρι του Δήμου Γεροποτάμου και σε περιοχή μεταξύ Πρασέ και Χρομαναστήρι, ενώ στην Γεωργιούπολη, παρά το γεγονός, ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, υπάρχει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων. Το πρωί εξάλλου έσβησε και η μεγάλη φωτιά στα Χάρκια του Δήμου Αρκαδίου, αφού έκαψε 200 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

    Χθες τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη πυρκαγιά, που ξέσπασε κοντά στο χωριό Εξώπολη στο νομό Χανίων και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια, αγροικίες και ποιμνιοστάσια, ενώ μια μικρή τουριστική μονάδα υπέστη ζημιές.

    Υπό έλεγχο και άλλες 5 φωτιές στο νομό Χανίων. Όλη την νύκτα σχεδόν το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης έδινε τη μάχη με τις φλόγες μαζί με κατοίκους των περιοχών, οι οποίες έχουν πληγεί. Το έργο της πυρόσβεσης, που είναι πολύ δύσκολο λόγω του δύσβατου της περιοχής και των πολύ δυνατών ανέμων, έντασης 8 μποφόρ, συντονίζει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργος Γιωργιάκος, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη.

    Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 08.00 το πρωί, απογειώθηκαν από τα αεροδρόμιο Χανίων 4 αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να πλήξουν το πύρινο μέτωπο από αέρος, αφού σε πολλά σημεία είναι αδύνατη η προσέγγιση πεζοπόρων τμημάτων.

    Αιχμές από το δήμαρχο Μουσούρων για εμπρησμό

    Η φωτιά μαίνεται σε τουλάχιστον 10 μέτωπα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μουσούρων, Ξενοφώντα Αρναντωνάκη, που χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική. Ο κ. Αρναντωνάκης άφησε αιχμές, πως οι πολλές εστίες δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως αυτό θα το δείξει το έργο της προανάκρισης.

    Εκτός από το μέτωπο σε Λάκκους, Σκορδαλού, Καράνου, του Δήμου Μουσούρων, πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στα Μεσκλά, την Καλυβιανή Κισαμου, ενώ στην Γεωργιούπολη, παρά το γεγονός, ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, υπάρχει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

    Αργά χθες το βράδυ, άνδρες της αστυνομίας με 20 περιπολικά και με επικεφαλής το γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Αντώνη Μπαγιαρτακη, εκκένωσαν τον οικισμό Σκορδαλού, όπου πολλοί κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι, είχαν συγκεντρωθεί σε εκκλησία.

    Τρεις, μάλιστα, ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ, ως τις 08.30 το πρωί, δεν είχε γίνει κάποιος απολογισμός.

    Ωστόσο, στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Μουσούρων έχουν παραδοθεί στις φλόγες μεγάλες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά και άλλες με διάφορες καλλιέργειες, με ποιμνιοστάσια και σπίτια, στα οποία οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές.

    Στο μεταξύ υπό έλεγχο, με συνεχείς ωστόσο αναζωπυρώσεις, τέθηκε η πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες κοντά στο χωριό Εξώπολη και απείλησε τη Γεωργιούπολη, αφήνοντας πίσω της σοβαρές υλικές ζημιές Η φωτιά στο Χρομαναστήρι κατέστρεψε 60 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

    [02] Συνέχιση των κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

    24/10/2003 8:02:00 πμ

    Μετωπική σύγκρουση επέλεξαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων, παρά την κήρυξη της απεργίας τους ως παράνομης και καταχρηστικής από την δικαιοσύνη, που απειλεί με πρόστιμα και φυλάκιση. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων σε νέα συνέλευσή της το πρωί του Σαββάτου θα εξετάσει την περαιτέρω στάση της. Την ίδια ώρα, βουνά έχουν σχηματίσει τα σκουπίδια στην πρωτεύουσα και σε άλλους δήμους. Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι παραμένουν οι πανεπιστημιακοί. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα νοσοκομεία όλης της χώρας, λόγω της απεργίας των γιατρών, ενώ χωρίς ταξί, θα παραμείνει η πρωτεύουσα μέχρι τις 5 αύριο τα ξημερώματα. Επίσης, προβλήματα στην πληρωμή των συντάξεών τους αντιμετωπίζουν όσοι τις λαμβάνουν μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, λόγω της απεργίας των εργαζομένων.

    Απέραντοι σκουπιδότοποι πολλοί δήμοι της χώρας

    Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το χρηματικό πρόστιμο των 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασης της απόφασης και προσωπική κράτηση ενός μήνα.

    Νωρίτερα, είχε γνωστοποιηθεί από πλευράς της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι θα γίνει σεβαστή οποιαδήποτε απόφαση του δικαστηρίου.

    Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αποφάσισαν να συνεχίσουν για ένα ακόμη 24ωρο την απεργία και να υπάρξει νέα συνέλευση το Σάββατο, οπότε και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

    Η κατάσταση που έχει δημιουργεί από την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στους δήμους είναι απελπιστική.

    Μόνο στην Αθήνα, 10.000 τόνοι απορρίμματα έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους, τις πλατείες, έξω από σχολεία και νοσοκομεία. Γίνονται ψεκασμοί αλλά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαροί, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.

    Σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες που θα οξύνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

    Το απόγευμα της Πέμπτης η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε διαδοχικές συνομιλίες με την ΚΕΔΚΕ και τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος επανέλαβε και πάλι την πρόταση του να ανασταλούν για ένα δεκαήμερο οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να αρχίσει διάλογος, με καταληκτική ημερομηνία στις 4 Νοεμβρίου.

    Ο κ. Κουκουλόπουλος πρότεινε στο διάλογο αυτό να συζητηθούν και θέματα που αφορούν και φλέγοντα προβλήματα των εργαζομένων, όπως είναι η διαμόρφωση του κώδικα των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και το αίτημα για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά για όσους δεν είναι.

    Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να σταματήσουν άμεσα την απεργία, προκειμένου να μαζευτούν τα απορρίμματα το ταχύτερο δυνατόν από τους δρόμους, καθώς δημιουργούν προβλήματα στη δημόσια υγεία.

    Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), Γιώργος Μαστοράκος, σχολιάζοντας την κίνηση αποστολής εξωδίκου του δήμου Αθηναίων για την άμεση επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων είπε πως ο σύνδεσμος δεν φταίει σε τίποτα, αφού πρόκειται για πανελλήνια απεργία, ενώ έκρινε ως υπεύθυνο το υπουργείο Εσωτερικών.

    Διαξιφισμοί Πρωτόπαπα - Ρουσόπουλου

    Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκαλεί η απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, την ώρα που τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την απεργία, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ''να τοποθετηθεί καθαρά και χωρίς υπεκφυγές και γενικολογίες'' στο πρόβλημα.

    Συνεχίζουν για έβδομη εβδομάδα οι πανεπιστημιακοί

    Οι εκπρόσωποι των καθηγητών Πανεπιστημίου, αποφάσισαν το βράδυ της Πέμπτης, μετά από πολύωρη συνεδρίασή τους, να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των σχολών τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, έως την επόμενη Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου.

    Οι πανεπιστημιακοί - παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισαν βελτιωμένη και προς θετική κατεύθυνση την πρόταση που τους έκανε ο υπουργός Οικονομίας για αυξήσεις πάνω από 8% στις αποδοχές και στα επιδόματά τους - αποφάσισαν να μη σταματήσουν τις απεργίες, καθώς τώρα προτάσσουν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων στα Πανεπιστήμια αλλά και των έκτακτων επιχορηγήσεων σ' αυτά για το τρέχον και το επόμενο έτος.

    Μάλιστα, αποφάσισαν να ζητήσουν άμεσα συνάντηση εκ νέου με τον υπουργό Οικονομίας για να του θέσουν και πάλι υπόψη τα αιτήματά τους, ενώ, συγχρόνως, ζητούν και την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

    Ξεναγοί

    Στην κήρυξη απεργίας προσανατολίζονται οι ξεναγοί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τους, αντιδρώντας στις προθέσεις αλλαγής του ασφαλιστικού καθεστώτος.

    Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τύπου, "παρά τις εκ του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΙΚΑ, το υπουργείο και η Διοίκηση του Ιδρύματος ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη των ξεναγών είτε σε σύστημα αυτασφάλισης του ΙΚΑ, είτε σε ασφάλιση με ασφαλιστικούς συνεταιρισμούς, είτε ένταξη των ξεναγών στο ΤΕΒΕ".

    [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ

    24/10/2003 8:46:00 πμ

    Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων που διέρχονται από τη λεωφόρο Ποσειδώνος στο τμήμα από Βουλιαγμένη έως Βάρκιζα θα υπάρξουν σήμερα και αύριο, λόγω της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Τριάθλου στη Βουλιαγμένη. Το επιβατικό κοινό, για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ 135.

    [04] Κορυφώνεται η νέα εσωτερική διένεξη στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

    24/10/2003 12:31:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Με αφορμή τις οργανωτικές αλλαγές, κορυφώνεται η νέα εσωτερική διένεξη στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αθήνας, που ''ελέγχεται'' από την μειοψηφία της Οργάνωσης. Σε μια διαδικασία με έντονο το στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και των διαπαραταξιακών αντεγκλήσεων, η ΠΑΣΠ ΑΕΙ της Αθήνας, υιοθέτησε τα ψηφίσματα που κατέθεσε η συνασπισμένη αντιπολίτευση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Aπό τη σχετική ψηφοφορία απείχαν τα μέλη της ΠΑΣΠ που υποστηρίζουν την ηγετική ομάδα της Νεολαίας και τον γραμματέα της Παντελή Καμά, καταγγέλοντας τη διαδικασία.

    Τα ψηφίσματα που υιοθέτησε το σώμα της Νομαρχιακής και τα οποία πρόκειται το Σάββατο να τεθούν υπόψη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητούν τη διενέργεια ενός διαλόγου στη βάση της Οργάνωσης, για όλα τα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα που έχουν τεθεί και την επακόλουθη διενέργεια μιας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, με μια πολιτική συμφωνία, που θα εξασφαλίζει ότι οι αντιπρόσωποι θα επιλεγούν μέσω ενός ''κοινωνικού αλγόριθμου'' - μιας διαδικασίας που θα επιβραβεύει με συνέδρους, τις οργανώσεις εκείνες της ΠΑΣΠ, που θα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις φοιτητικές εκλογές σε σχέση με το σώμα των φοιτητών της Σχολής τους, αλλά και εκείνες που θα διακρίνονται σε σχέση με το σύνολο των Οργανώσεων της ΠΑΣΠ.

    Ζητείται ο έλεγχος των οικονομικών της Οργάνωσης, η ανασυγκρότηση της ΠΑΣΠ ανά την Ελλάδα και η δημιουργία ενός αρχείου μελών της Ν.ΠΑΣΟΚ, προσβάσιμο ηλεκτρονικά για όλα τα μέλη της παράταξης.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση των ως άνω αιτημάτων, συνεπάγεται στην πράξη την ματαίωση της οργανωτικής ανασυγκρότησης της Νεολαίας που προωθεί η ηγεσία της, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να διεξαχθεί Συνδιάσκεψη και έκτακτο συνέδριο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το τακτικό συνέδριο της Οργάνωσης θα διεξαχθεί κανονικά το 2005.

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η συνασπισμένη αντιπολίτευση της Ν.ΠΑΣΟΚ που έχει και την πλειοψηφία στην ΠΑΣΠ ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου, αρνείται την πρόταση του γραμματέα της Ν.ΠΑΣΟΚ Παντελή Καμά (την οποία και υιοθέτησε η πλειοψηφία του Κεντρικού Συμβουλίου) να θεωρούνται μέλη της παράταξης, μονάχα όσοι φοιτητές εκτίθενται στα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΠ στις φοιτητικές εκλογές.

    [05] Αμφισβητεί τις ομολογίες η υπεράσπιση Ψαραδέλλη

    24/10/2003 11:29:00 πμ

    Με την αγόρευση του Δημήτρη Ζώτου, δεύτερου συνηγόρου υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλλη, συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της 17Ν. Στην αγόρευση του ο κ. Ζώτος αμφισβήτησε τις προανακριτικές ομολογίες του Σάββα Ξηρού, στις οποίες εμπλέκεται στην υπόθεση της 17Ν ο Θεολόγος Ψαραδέλλης. Όπως τόνισε ο συνήγορος, ο Θεολόγος Ψαραδέλης είχε αναπτύξει μια δημόσια πολιτική δράση και ήταν ενταγμένος στη 4η Διεθνή. Αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση ο κ. Ζώτος υποστήριξε, πως η δράση της αποτελεί ένα φαινόμενο ένοπλης αριστερής βίας, ενώ επεσήμανε ότι οι αρχές έψαχναν τους δράστες στο χώρο της άκρας αριστεράς. Η αγόρευση του κ. Ζώτου συνεχίζεται.

    [06] Νεκροί Ισραηλινοί από επίθεση Παλαιστινίων

    24/10/2003 10:51:00 πμ

    Δύο Παλαιστίνιοι διείσδυσαν στον φρουρούμενο εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τρεις Ισραηλινούς - έναν άνδρα και δύο γυναίκες - και τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο. Ισραηλινή ειδησεογραφική υπηρεσία μεταδίδει ότι ο ένας δράστης είναι νεκρός, ενώ σύμφωνα με τη ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού, ισχυρή δύναμη κατευθύνεται προς το σημείο της επίθεσης. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν από κοινού Χαμάς-Τζιχάντ. Νωρίτερα, σε κοντινή περιοχή, Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών αφού προηγουμένως είχε τραυματίσει τρεις Ισραηλινούς που επέβαιναν σε διερχόμενο αυτοκίνητο. Στο μεταξύ, διαγωνισμό προκήρυξε το Ισραήλ για την οικοδόμηση εκατοντάδων νέων κατοικιών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών μεταβαίνει το Σάββατο στην περιοχή, για συναντήσεις με Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και Ιορδανούς αξιωματούχους.

    Χαμάς και Τζιχάντ πίσω από την επίθεση

    Οι οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη για την επίθεση τα χαράματα στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ.

    Η ανακοίνωση έγινε με τηλεβόες στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Στην επίθεση συμμετείχαν δύο μαχητές, ο ένας μέλος της Χαμάς, ο Σαμίρ Φούντα, 22 ετών από την Τζαμπαλίγια, ο οποίος σκοτώθηκε, και ο δεύτερος μέλος της ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος κατόρθωσε να διαφύγει.

    Νωρίτερα, ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Μανάρ, που ελέγχεται από τη Χεζμπολά, στο Λίβανο, μετέδωσε ότι κάποιος τηλεφώνησε στα γραφεία του στη Γάζα και ανέφερε ότι η επίθεση στον οικισμό Νετζαρίμ έγινε από κοινού από τις οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ.

    Ισραηλινές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι δύο Παλαιστίνιοι κατάφεραν να διεισδύσουν σε ένα μικρό στρατόπεδο Ισραηλινών, που βρίσκεται έξω από τον οικισμό και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας δύο στρατιώτες. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών που διήρκεσε αρκετά λεπτά. Από τα πυρά των Ισραηλινών σκοτώθηκε ο ένας Παλαιστίνιος και ο άλλος κατάφερε να διαφύγει εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι.

    Αμέσως στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές στρατιωτικές μονάδες και ελικόπτερα Απάτσι άρχισαν πτήσεις πάνω από τη Γάζα.

    Σε προκήρυξη που υπογράφουν η Χαμάς και η Τζιχάντ, αναφέρεται ότι από τα πυρά των Ισραηλινών σκοτώθηκε ένα μέλος της Χαμάς, ενώ ο δεύτερος δράστης της επίθεσης, που διέφυγε είναι μέλος της Τζιχάντ.

    Περιφρόνηση για τον ''οδικό χάρτη'' δείχνει το Ισραήλ

    Το Ισραήλ προκήρυξε διαγωνισμούς για την οικοδόμηση εκατοντάδων νέων κατοικιών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη, δείχνοντας για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα την αδιαφορία του για τα όσα προβλέπει ο αμερικανικής εμπνεύσεως ''οδικός χάρτης'' για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των σχεδίων του Ισραήλ για την οικοδόμηση 600 νέων σπιτιών σε εβραϊκούς οικισμούς, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και των Παλαιστινίων.

    Αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Οικισμού δήλωσε ότι οι διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν για 143 κατοικίες στον οικισμό Καρνέι Σομρόν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, και για 180 κατοικιών στον οικισμό Τζιβάτ Ζεέβ, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

    ''Όλοι οι νόμιμοι διαγωνισμοί που αφορούν στους υπάρχοντες οικισμούς δεν περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη, σύμφωνα με τη δική μας ερμηνεία'', δήλωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχους.

    Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, καταδίκασε αυτή την πολιτική του Ισραήλ, αλλά και την συνέχιση της οικοδόμησης του τείχους γύρω από τη Δυτική Όχθη, καλώντας τις ΗΠΑ να παρέμβουν για να σταματήσει η οικοδόμηση νέων εβραϊκών οικισμών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι δήλωσε ότι ''έχουμε καταστήσει σαφή την πολιτική μας, που συνίσταται στο ότι ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι το Ισραήλ πρέπει να δεσμευθεί πως θα σταματήσει την εποικιστική πολιτική''.

    Η οργάνωση ''Ειρήνη Τώρα'', που παρακολουθεί την εποικιστική πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν, έχει ανακοινώσει ότι εφέτος έχουν οικοδομηθεί 1.627 νέα σπίτια στα Παλαιστινιακά Εδάφη και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προτιμά τη σιωπή σε ότι αφορά τον οδικό χάρτη και συνεχίζει παράλληλα την επέκταση των οικισμών.

    Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ειρηνευτικό σχέδιο, που είναι γνωστό ως οδικός χάρτης", προβλέπει τον τερματισμό των επιθέσεων εκ μέρους των Παλαιστινίων και το πάγωμα της εποικιστικής πολιτικής στα Παλαιστινιακά Εδάφη εκ μέρους του Ισραήλ.

    [07] Σημαντικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια υγεία

    24/10/2003 8:33:00 πμ

    Αναδιαρθρώνεται ο τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ανακοίνωσαν, το απόγευμα της Πέμπτης, οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ, Μιλτιάδη Νεκτάριου. Οι δύο υπουργοί παρουσίασαν προσχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο το σύστημα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα περιλαμβάνει τόσο τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όσο και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν υπό το υπουργείο Εργασίας, αλλά παράλληλα και υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας για την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Επιπλέον, εισάγεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και του νοσηλευτή κατ' οίκον, ενώ προβλέπεται ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

    Αορίστου χρόνου οι συμβάσεις γιατρών του ΙΚΑ

    Όπως ανακοινώθηκε, θα προκηρυχθούν θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ιδρύουν ιδιωτικά Κέντρα Υγείας, την άδεια και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των οποίων θα ορίσει προεδρικό διάταγμα.

    Το προσχέδιο νόμου προβλέπει ότι σε 2 χρόνια τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ θα ενταχθούν στο ΕΣΥ και οι γιατροί τους θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

    Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ, με άλλο νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Εργασίας, οι συμβάσεις τους μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

    [08] Τα 58 χρόνια προσφοράς γιορτάζει ο ΟΗΕ

    24/10/2003 11:24:00 πμ

    Υψώθηκε σήμερα στην Ακρόπολη η σημαία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς συμπληρώνονται 58 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού. Με αφορμή την επέτειο, ο Γ. Γ. του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες ζωής. Ο ΟΗΕ αποτελείται από 191 χώρες και σκοπός του είναι να διασφαλίζει την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια, να προωθεί τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών, να συμπράττει στη λύση των παγκοσμίων προβλημάτων και να προάγει το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αποκηρύττει τη χρήση βίας.

    Σκοπός η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης

    Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η διάθεση των Συμμάχων να εξασφαλίσουν μία ειρηνική και δημοκρατική Παγκόσμια Κοινότητα, οδήγησε, το 1944, στη Διάσκεψη στην Ουάσιγκτον, στην οποία διατυπώθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών.

    Τον Ιούνιο του 1945, μετά και τη διάσκεψη της Γιάλτας το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, αντιπρόσωποι 50 κρατών συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Στις 26 Ιουνίου, υπεγράφη ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1945, γενέθλια μέρα του ΟΗΕ.

    Πρωταρχικός στόχος του ΟΗΕ είναι η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

    Μοναδική εξαίρεση υφίσταται, αν ένα κράτος βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας, κατά το άρθρο 51 του Χάρτη, ενάντια σε ένοπλη επίθεση και αυτό μόνον μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, όπως μια απλή σύσταση ή αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων (κυανοκράνων).

    Δεν αποτελεί κάποια "διακρατική" κυβέρνηση και δεν θεσπίζει νόμους.

    Όλα, ανεξαρτήτως, τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Η διάρθρωση του ΟΗΕ

    Ο ΟΗΕ έχει έξι όργανα: τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κηδεμονίας, το Διεθνές Δικαστήριο και τη Γενική Γραμματεία.

    Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το κυρίαρχο όργανο του ΟΗΕ. Σε αυτή συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη και συνέρχεται τακτικά κάθε χρόνο, αλλά και εκτάκτως, όποτε υπάρχει ανάγκη.

    Σημαντικό, επίσης, ρόλο παίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Τα μέλη του Συμβουλίου διακρίνονται σε μόνιμα και μη-μόνιμα (τα μόνιμα είναι οι πέντε μεγάλες δυνάμεις - Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ- οι οποίες έχουν και το αποκλειστικό δικαίωμα αρνησικυρίας και τα μη-μόνιμα είναι δέκα μέλη που εκλέγονται κάθε δύο χρόνια, πέντε το έτος).

    Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο αποτελείται από 54 κράτη μέλη, τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, και συντάσσει μελέτες και εκθέσεις σχετικά με διεθνή οικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά , εκπαιδευτικά και άλλα σχετικά ζητήματα.

    Το Διεθνές Σύστημα Κηδεμονίας παρέχει "επίβλεψη" σε 11 περιοχές που επιλέγονται από 7 κράτη μέλη ώστε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία τους. Το Διεθνές Δικαστήριο αποτελεί το κύριο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ και τέλος, η Γενική Γραμματεία με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος είναι και ο ανώτατος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι ο Γκανέζος Κόφι Ανάν , ο οποίος μάλιστα τον Οκτώβριο του 2001 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

    Πέρα από τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης, στόχοι του ΟΗΕ αποτελούν η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, η οικονομική στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, η καταπολέμηση της φτώχειας, η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, η προστασία των καταναλωτών και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Σημαντικό κομμάτι του ΟΗΕ αποτελεί η προστασία των προσφύγων, των μειονοτήτων, των παιδιών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει.

    Για το λόγο αυτό ο ΟΗΕ διαθέτει ορισμένες "ειδικευμένες οργανώσεις". Οι κυριότερες από αυτές είναι: η UNICEF, η UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες), η UNESCO, η IFPI (Διεθνής Οργάνωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας), ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και άλλες παρεμφερείς οργανώσεις.

    Επίσης, ο ΟΗΕ προσφέρει υλική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια σε κρίσιμες στιγμές όπως πόλεμοι ή φυσικές καταστροφές. Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός προωθεί τη συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς (Διεθνής Αμνηστία, Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Greenpeace κ.ά.) και παρεμβαίνει σε σημαντικά κοινωνικά θέματα, όπως είναι η μάχη κατά των ναρκωτικών, του AIDS, της πορνείας και της τρομοκρατίας.

    Ο ΟΗΕ μετά το Ιράκ

    Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ΟΗΕ, όχι τόσο ως θεσμός αλλά ως σύστημα λήψης αποφάσεων, έχει δεχτεί επικρίσεις. Θυμίζουμε ενδεικτικά τον πόλεμο της Κορέας το 1950, τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, την επέμβαση στη Βοσνία το 1995,το Κόσοβο το 1999 και το Αφγανιστάν το 2001.

    Φέτος, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ όπου σύμφωνα με το ψήφισμα 1441, το οποίο είχε συνταχθεί μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, έπρεπε να γίνει αφοπλισμός της χώρας αν και εφόσον οι απεσταλμένοι επιθεωρητές επιβεβαίωναν την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής. Το ψήφισμα 1441, όμως, δεν στόχευε στην ανατροπή του καθεστώτος Χουσεϊν, ο χρόνος που δόθηκε στους επιθεωρητές ήταν εξαιρετικά περιορισμένος και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τελικά δεν αποδείκνυαν την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής. Επίσης, το γεγονός ότι τον πόλεμο στο Ιράκ αποφάσισαν από κοινού οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, δηλώνει πολλά.

    Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στο Ιράκ, ο Γ.Γ Κόφι Ανάν δήλωσε: "Είναι μια θλιβερή μέρα για τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θλίβονται".

    Η δήλωση, όμως του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, μετά τους βομβαρδισμούς, "δεν κάναμε τόσο κόπο για να παραχωρήσουμε τον έλεγχο του Ιράκ στον ΟΗΕ", δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στον "Παγκόσμιο Γίγαντα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 October 2003 - 9:37:26 UTC