Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα συμφιλίωσης από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο
  • [02] Ρωσία: Προσπάθειες για την διάσωση των ανθρακωρύχων
  • [03] Αλλαγές στις συνθήκες συνταξιοδότησης
  • [04] Ντέρμπι με επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου
  • [05] Επιστρέφει στις νίκες ο ΠΑΟ
  • [06] Πήρε τη νίκη ο ΠΑΟΚ
  • [07] Λευκή ισοπαλία στον Πύργο
  • [08] ''Αποκαλύψεις'' αρχαίων Ελληνικών θησαυρών
  • [09] ''Τεστ αίματος'' για τον καρκίνο του παχύ εντέρου

    [01] Μήνυμα συμφιλίωσης από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

    26/10/2003 10:53:00 μμ

    Αφορμή για ένα βήμα προσέγγισης μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Φαναρίου, στάθηκε η γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Στη διάρκεια της λειτουργίας στο Φανάρι και απευθυνόμενος στους προσκυνητές ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε το Πατριαρχείο νοητή κιβωτό του γένους και Μητέρα Εκκλησία. Στη Θεσσαλονίκη, σε μια κίνηση καλής θέλησης μνημονεύτηκε στο τέλος της λειτουργίας ο κύριος Βαρθολομαίος ως Αρχιεπίσκοπος και Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Κινήσεις εκτόνωσης

    Η μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη και ως Αρχιεπισκόπου, όπως όριζε η Πατριαρχική Πράξη του 1928 ήταν η έμπρακτη ανταπόκριση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο κλίμα προσέγγισης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο εκκλησίες μετά την συνάντηση στο Φανάρι.

    Το ζήτημα της μνημόνευσης του Οικ. Πατριαρχη στις Μητροπόλεις της Β. Ελλάδος υπήρξε αγκάθι στις σχέσεις των δύο Αρχιερέων σχεδόν από την εκλογή του κ. Χριστόδουλου.

    Υπήρξε άλλωστε το βασικό επιχείρημα του κ. Βαρθολομαίου στις επικρίσεις του ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών διεκδικεί τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου και στις επαρχίες των Ν. Χωρών που υπάγονται πνευματικά στο Οικ. Πατριαρχείο.

    Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους προσκυνητές που κατέφθασαν στην Κωνσταντινούπολη, για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, τόνισε

    "Αν ήλθατε να δείτε ένα δεύτερο Βατικανό στην Κωνσταντινούπολη δεν θα το βρείτε, αν ήλθατε όμως να δείτε το Κέντρο της Ορθοδοξίας, το συντονιστικό κέντρο των αδελφών ορθοδόξων εκκλησιών, ναι, είναι εδώ".

    [02] Ρωσία: Προσπάθειες για την διάσωση των ανθρακωρύχων

    26/10/2003 1:37:00 μμ

    Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ρωσία για την διάσωση των ανθρακωρύχων, που έχουν παγιδευθεί σε βάθος 800 μέτρων κάτω απο την γή, στο Νοβοσακτίνσκ. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 31 από τους 46 που παγιδεύτηκαν από την περασμένη Πέμπτη, όταν τα νερά μιας υπόγειας λίμνης πλυμμήρισαν τις στοές του ανθρακωρυχείου. Αγνοείται ακόμη η τύχη μιας ομάδας 13 εργατών, που ενώ είχαν επικοινωνήσει αρχικά με τους διασώστες τους, εδώ και πολλές ώρες δεν έχουν δώσει σήμα ζωής.

    Εξαντλούνται τα αποθέματα οξυγόνου

    Το ορυχείο πλημμύρισε το απόγευμα της Πέμπτης, όταν νερά υπόγειας λίμνης κατέκλυσαν το σημείο στο οποίο εργάζονταν οι ανθρακωρύχοι σε βάθος 800 μέτρων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος και η λειτουργία του ανελκυστήρα.

    Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα οξυγόνου.

    Βασική τους προτεραιότητα, πέρα από το σκάψιμο των τούνελ, είναι να εμποδίσουν με ρίψεις άμμου και τσιμέντου, την συνεχόμενη εισροή των νερών.

    Κορυφώνεται η αγωνία για τους συγγενείς των εργαζομένων που παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το ορυχείο.

    [03] Αλλαγές στις συνθήκες συνταξιοδότησης

    26/10/2003 7:27:00 μμ

    Ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες δημιουργούν δυο νέες ρυθμίσεις, που θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα, όπως προβλέπει ο νόμος Σιούφα, η εφαρμογή του οποίου θα ολοκληρωθεί το 2007, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μέχρι το 1993 στο Δημόσιο, σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα του χρόνου, θα χρειαστεί να εργαστούν ένα επιπλέον ένα εξάμηνο.

    Οι ρυθμίσεις

    Οι δυο ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και που αφορούν τους Ελεύθερους Επαγγελματίες προβλέπουν:

    Συνταξιοδιότηση με 3500 ένσημα (11 χρόνια και έξι μήνες) σε ηλικία 65 ετών Καθιέρωση της 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας

    Στο μεταξύ, αυτή την βδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση.

    [04] Ντέρμπι με επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου

    26/10/2003 11:40:00 μμ

    Το ποδοσφαιρικό ντέρμπι, ΑΕΚ- Ολυμπιακού, αμαυρώθηκε από το σοβαρό τραυματισμό ενός φιλάθλου και τα επεισόδια που ακολούθησαν, μέσα και έξω από το γήπεδο. Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ένας νεαρός 22 χρονών μαχαιρώθηκε στο στήθος σε συμπλοκή μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων έξω από την Λέσχη του Ολυμπιακού στην Κυψέλη. Μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό και ευτυχώς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Λίγο αργότερα, επεισόδια και πετροπόλεμος, σημειώθηκαν έξω αλλά και μέσα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Στον αγώνα που ακολούθησε, αναδείχθηκε νικητής ο Ολυμπιακός με σκορ 1-0 και γκολ του Ι. Στολτίδη στο 64ο λεπτό.

    Νίκη Ολυμπιακού

    Με ένα γκολ του Ιεροκλή Στολτίδη στο 64ο λεπτό, οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν της ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη και παραμένουν στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Α' εθνικής, μετά από 8 αγωνιστικές.

    Μια νίκη που αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με 10 παίκτες στο τελευταίο ημίωρο του παιχνιδιού, λόγω αποβολής του Τάσου Πάντου με δεύτερη κίτρινη στο 59΄

    Το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού αμαυρώθηκε από σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν πριν καλά καλά αρχίσει το ματς.

    Μαχαιρώθηκε φίλαθλος

    Νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού, δέχθηκε μαχαιριά στο θώρακα έξω από τα γραφεία Συνδέσμου Φιλάθλων του Ολυμπιακού στη διασταύρωση Αγίου Μελετίου και Πατησίων.

    Πρόκειται για τον Στέφανο Δομετίου, 22 ετών, ο οποίος χειρουργήθηκε εκτάκτως και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.

    [05] Επιστρέφει στις νίκες ο ΠΑΟ

    26/10/2003 10:01:00 μμ

    Με 3- 0, αν και έπαιξε μπροστά σε άδειες κερκίδες, ο Παναθηναϊκός επικράτησε άνετα του Πανιωνίου. Οι "πράσινοι" με τέρματα των Μάριτς (18') και Παπαδόπουλου (63', 79') επικράτησαν με ευκολία των Νεοσμυρνιωτών που γνώρισαν την πρώτη τους ήττα στο φετινό πρωτάθλημα.

    ''Σωτήρια'' νίκη

    Το παιχνίδι, άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό, αφού πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο 20λεπτο, κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με γκολ του Μάριτς.

    Στις αρχές του β' ημιχρόνου, ο Κωνσταντίνου έχασε δύο κλασσικές ευκαιρίες για να φτάσει στην επίτευξη ενός δεύτερου τέρματος, στο 53' και στο 59' λεπτό.

    Στο 63' όμως το 2-0 ήρθε από τον Παπαδόπουλο, ο οποίος μετά από πάσα του Σανμαρτεάν, μπήκε μέσα στην περιοχή και με διαγώνιο σουτ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.

    Δεκαέξι λεπτά αργότερα, στο 79' πέτυχε και το δεύτερο του γκολ, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ σε 3-0.

    [06] Πήρε τη νίκη ο ΠΑΟΚ

    26/10/2003 8:26:00 μμ

    Βελτιώνει ακόμα περισσότερο τη βαθμολογική του θέση ο ΠΑΟΚ μετά την επικράτηση του με 2-1 επί της αξιόμαχης Καλλιθέας στην κεκλεισμένων των θυρών Τούμπα. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη πήρε τη νίκη με με γκολ που σημείωσαν οι Ζαβαντίας (πεν. 26') και Σαλπιγγίδης (32'). Το γκολ για την Καλλιθέα πέτυχε ο Τάτσης στο 40'.

    Δύσκολη η επικράτηση για τους γηπεδούχους

    Ο ΠΑΟΚ που τον τελευταίο καιρό δείχνει αναγεννημένος μπήκε στον αγώνα πολύ δυνατά και με επιθετικές διαθέσεις.

    Ο "δικέφαλος του βορρά" πήρε κεφάλι στο σκορ στο 26' όταν ο Ντραγκίσεβιτς έπιασε την μπάλα με το χέρι στην περιοχή των γηπεδούχων και ο Μαζαράκης έδωσε πέναλτι.

    Ο Ζαβαντίας δεν δυσκολεύτηκε να "γράψει" το 1-0.

    Εξι λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ έδειχνε να "καθαρίζει" το ματς όταν ο Σαλπιγγίδης πήρε το ριμπάουντ μετά την κεφαλιά στο δοκάρι του Βόκολου και με προβολή έκανε το 2-0.

    Από την πλευρά της η Καλλιθέα, μείωσε στο 40ο λεπτό, όταν ο Τάτσης με προβολή πέτυχε το γκολ.

    Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης η Καλλιθέα πίεσε πολύ τον ΠΑΟΚ αλλά δεν κατάφερε να πετύχει την ισοφάριση.

    [07] Λευκή ισοπαλία στον Πύργο

    26/10/2003 10:06:00 μμ

    Έλειψε το γκολ από το παιχνίδι Πανηλειακού Αιγάλεω στον Πύργο. Η ομάδα του Αιγάλεω κατάφερε να πάρει λευκή ισοπαλία και το αποτέλεσμα σίγουρα την ικανοποιεί, αν σκεφθεί κανείς ότι έμεινε με 10 παίκτες στο 82ο λεπτό λόγω αποβολής του Γ. Αλεξόπουλου. Με δέκα παίκτες ολοκλήρωσε το παιχνίδι και ο Πανηλειακός, αφού στο 90ο λεπτό ο Τσίγκας πήρε κόκκινη κάρτα.

    [08] ''Αποκαλύψεις'' αρχαίων Ελληνικών θησαυρών

    26/10/2003 3:03:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Έρευνα σε βάθος ζήτησε ο υπουργός πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις αποκαλύψεις για αρχαίους Ελληνικούς θησαυρούς, που εντοπίστηκαν σε 33 αποθήκες σε Ελβετία, Βρετανία και Αμερική. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", το ζήτημα ήρθε στο φως από μία δικαστική διαμάχη. Πρωταγωνιστές της υπόθεσης φέρονται, ένας Βρετανός μεγαλέμπορος έργων τέχνης και η οικογένεια του βαθύπλουτου Έλληνα συνεταίρου του. Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πίσω από την υπόθεση να βρίσκεται διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπήλων.

    Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, πρόκειτα για 17.000 αγαλμάτων, αγγείων, κοσμημάτων και κάθε είδους αρχαίων αντικειμένων, κυρίως αιγυπτιακών, ελληνιστικών, ελληνικών και ρωμαϊκών.

    Τα αντικείμενα αυτά, μέχρι πρόσφατα, ήταν στην κατοχή του γνωστού Αγγλου εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σαϊμς, συνεταίρου του Χρήστου Μιχαηλίδη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 4 Ιουλίου 1999.

    Ακούσια πτώση ήταν η αιτία θανάτου, κατά την ιταλική αστυνομία.

    Το σύνολο των αντικειμένων βρισκόταν σε 33 αδήλωτες αποθήκες σε διάφορες χώρες.

    "Ήδη έχω δώσει εντολή στη ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία, σε συνεργασία με την πρεσβεία μας στο Λονδίνο και σε συνεργασία με την UNESCO να κινήσει όλες τις διαδικασίες για τον έλεγχο των ευρημάτων, γιατί μπορεί να βρεθούμε ενώπιον ενός πολύ σημαντικού δικτύου είτε κλεπταποδοχής αρχαίων αντικειμένων από ελληνικά Μουσεία, είτε αρχαιοκαπηλίας από ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στην κατοχή της μεγάλης ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Μιχαηλίδη (από την Αλεξάνδρεια) πέρασε κατά 50%, με απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου, ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του κόσμου.

    Πηγές: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    [09] ''Τεστ αίματος'' για τον καρκίνο του παχύ εντέρου

    26/10/2003 4:08:00 μμ

    Ένα απλό τεστ μπορεί να σώσει τη ζωή ανθρώπων, με κληρονομική προδιάθεση προς τον καρκίνο του παχύ εντέρου. Αυστραλοί γιατροί δηλώνουν ότι το 10% των πολιτών που προσβάλλονται από καρκίνο του παχύ εντέρου, κληρονομούν την ασθένεια από συγγενικά τους πρόσωπα. Ένα απλό τεστ αίματος, λένε οι γιατροί, βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση της κληρονομικότητας και περιορίζει κατά 50% τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχύ εντέρου. Οι γιατροί προτρέπουν όλους του πολίτες με οικογενειακό ιστορικό να κάνουν την εξέταση για να περιορίσουν τον κίνδυνο προσβολής τους από την ασθένεια.

    Οι ''πολύποδες'' εξελίσσονται σε καρκινώματα

    Ο Αλεξ Μπουσιούτας, Γαστροεντερολόγος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Πίτερ Μακάλουμ της Μελβούρνης, δηλώνει ότι πολλά άτομα με οικογενειακό ιστορικό δεν κάνουν τη διαγνωστική εξέταση, παρ' ό,τι το 10% περίπου των περιπτώσεις καρκίνου του παχύ εντέρου έχουν κληρονομική προέλευση.

    Κατά τον κ. Μπουσιούτα η εξέταση αυτή είναι εξαιρετικά απαραίτητη για άτομα που προέρχονται από οικογένειες με δύο περιπτώσεις καρκίνου. Αυτοί είναι η ομάδα υψηλού κινδύνου.

    Αλλά και ένα περιστατικό καρκίνου του παχύ εντέρου σε μία οικογένεια αυξάνει τον κίνδυνο κληρονομικότητας, γι' αυτό επιβάλλεται, και σ αυτή την περίπτωση η συχνή εξέταση αίματος.

    Οι ειδικοί εξηγούν, ότι η ετήσια εξέταση είναι περισσότερο αναγκαία για άτομα κάτω των πενήντα ετών.

    Μετά τα πενήντα τα κρούσματα είναι σποραδικά.

    Τα άτομα με κληρονομική προδιάθεση εξετάζονται για τους λεγόμενους "πολύποδες" που εξελίσσονται σε καρκινώματα.

    Η έγκαιρη εξέταση μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες εξέλιξη των πολυπόδων σε καρκίνο.

    "Οι πολύποδες ανιχνεύονται με την εξέταση (κολονόσκοπι) και αφαιρούνται. Η αφαίρεση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ατόμων αυτών", δηλώσε ο κ. Μπουσιούτας.

    Τα άτομα με κληρονομική προδιάθεση καλούνται, επίσης, να προσέχουν ιδιαίτερα τη δίαιτά τους και γενικά τον τρόπο ζωής τους.

    Να τρέφονται υγιεινά, να μην καπνίζουν, να ασκούνται, να προσέχουν το βάρος τους και να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ.

    Εικάζεται, ότι μεγάλος αριθμός πολιτών με οικογενειακό ιστορικό αποφεύγουν τη σωτήρια εξέταση, διότι φοβούνται τις ασφάλειές τους.

    Ο κ. Μπουσιούτας εξηγεί, όμως, ότι οι ασφάλειες χρησιμοποιούν το οικογενειακό ιστορικό τόσο, όσο και γενετικές εξετάσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 October 2003 - 21:54:15 UTC