Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενότητα και ομοψυχία το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου
  • [02] Στις 9 Νοεμβρίου οι προκριματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις Πανεπιστημιακοί-νοσοκομειακοί
  • [04] Εμπρηστικές ενέργειες οι φωτιές στο Ρέθυμνο
  • [05] Ενοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της PRO BANK
  • [06] Συνεχίζει την αγόρευση του ο Θ. Σοφός
  • [07] Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Καλιφόρνια λόγω πυρκαγιών
  • [08] Προβληματίζει τις ΗΠΑ η ανέγερση του τείχους στη Δ.'Οχθη
  • [09] Ταραχές στην Αϊτή
  • [10] Το κόμμα του Αθνάρ κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές
  • [11] Βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης
  • [12] Συζητήσεις περί ιρακινού χρέους ζήτησαν από την G20 οι ΗΠΑ
  • [13] Η Ευρώπη ταξιδεύει πάνω σε έναν κομήτη

    [01] Ενότητα και ομοψυχία το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου

    27/10/2003 8:59:00 πμ

    Στη Θεσσαλονίκη με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, κορυφώνονται αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, τον πολιούχο Αγιο Δημήτριο, και την επέτειο της απελευθέρωσής της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 26 Οκτωβρίου 1912. Στην ιστορική μνήμη, την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων, την αφοσίωση στα ιδανικά της πατρίδας και τις προοπτικές της χώρας στο διεθνές περιβάλλον αναφέρονται τα μηνύματα πολιτικών αρχηγών, για την εθνική επέτειο.

    ''Εφαλτήριο για την ανάδειξη και εμπέδωση των αξιών''

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο μήνυμα του υπογραμμίζει ότι το ιστορικό έπος του '40 αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία.

    "Η 28η Οκτωβρίου είναι ένα μήνυμα πάθους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, για την υπεράσπιση της ειρήνης και της κατοχύρωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι όμως και μήνυμα της αποφασιστικότητας των Ελλήνων όταν προασπίζουν τη χώρα τους", επισημαίνει ο κ. Σημίτης.

    Σήμερα, όπως αναφέρει, αυτή η ιστορική μνήμη λειτουργεί ως εφαλτήριο για την ανάδειξη και εμπέδωση των αξιών εκείνων που καθιστούν την Ελλάδα ισχυρή, αισιόδοξη και ασφαλή.

    Ο κ. Σημίτης με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καλεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συστρατευτούν σ' αυτή την κοινή, επίπονη, αλλά και συναρπαστική πορεία για μια Ελλάδα της μείζονος προσπάθειας και των δημιουργικών πρωτοβουλιών, για μια Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας.

    "H 28η Οκτωβρίου 1940 στέλνει το μήνυμα, ότι ο εορτασμός της αποκτά ουσιαστική αξία, μόνο στο βαθμό που συνάγονται επίκαιρα συμπεράσματα, αντίστοιχα με τα λαϊκά συμφέροντα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Επίσης, τονίζει ότι τα γνήσια εθνικά συμφέροντα συνδέονται ''άρρηκτα με την πάλη εναντίον των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε ξεχωριστή χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, στο μήνυμα του αναφέρει ότι ''καμία δύναμη δεν μπορεί να καθυποτάξει ένα λαό, που είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δίκαιά του''. Ο καλύτερος φόρος τιμής στους αγωνιστές του έπους του 40, επισημαίνει, είναι "η αντίσταση στην ηττοπάθεια και στον ενδοτισμό, αλλά και στην αποψίλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως αυτά εκφράζονται από το νεοφιλελεύθερο δικομματισμό, που περιθωριοποιεί μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού".

    ''Το ιστορικό ΟΧΙ μήνυμα αφύπνισης και κινητοποίησης''

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο μήνυμά του τονίζει ότι "η 28η Οκτωβρίου 1940 δεν είναι μονάχα μια αφορμή για να νιώσουμε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, είναι πάνω απ' όλα, ένα ζωντανό και επίκαιρο μήνυμα αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής συνείδησης του λαού μας. Ένα μήνυμα άρνησης του ολοκληρωτισμού, του ρατσισμού και της βίας. Ένα μήνυμα κατάφασης στην ανθρωπιά, στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Στην ειρήνη και τη φιλία των λαών".

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει ότι "η επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ είναι ένα από τα πιο φωτεινά σύμβολα της πίστης του λαού μας στην ελευθερία, το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται το μεγαλειώδες πνευματικό και υπαρξιακό οικοδόμημα του ελληνισμού".

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, επισημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέγραψαν λαμπρές σελίδες στην ελληνική ιστορία, οι οποίες έθεσαν λαμπρές και υψηλές παρακαταθήκες για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας στο μέλλον.

    Σήμερα, τονίζει ο κ. Παπαντωνίου, οφείλουμε να διατηρούμε άσβεστη την ενότητα του έθνους, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, με σύνεση, προνοητικότητα και εθνική συνοχή μεταξύ λαού και Ενόπλων Δυνάμεων. "Πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μια ισχυρή και ασφαλή Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις στο επίπεδο της επιχειρησιακής λειτουργίας, της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού", υπογραμμίζει ο κ. Παπαντωνίου.

    [02] Στις 9 Νοεμβρίου οι προκριματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

    27/10/2003 10:37:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Σε σχετική εγκύκλιό του προς τις νομαρχιακές και τομεακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΕ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημειώνει ότι οι συνδυασμοί της "νέας νίκης" θα έχουν οριστικοποιηθεί από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Το απόγευμα στις 5, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα συναντηθεί με τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Τι αναφέρεται στην εγκύκλιο

    Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στη διαδικασία των προκριματικών δεν συμμετέχουν:

    Οι υπάρχοντες βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κινήματος καθώς και οι βουλευτές που έχασαν από ένσταση τη βουλευτική τους έδρα. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (αξιολογούνται από το όργανο στο οποίο συμμετέχουν) Όσοι έχουν συνταγματικά κωλύματα ή καταστατικά ασυμβίβαστα ή πολιτικά ασυμβίβαστα.

    Επίσης, δεν θα γίνουν προκριματικές εκλογές στις μονοεδρικές περιφέρειες. Η Επιτροπή διαμόρφωσης των προτάσεων θα συνεννοηθεί με τα αντίστοιχα όργανα κάθε νομού, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρότασή της προς το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

    Προκριματικές δεν θα γίνουν και στις μεγάλες περιφέρειες (Α' Αθήνας, Β' Αθήνας και Α' Θεσσαλονίκης), καθώς όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγάλος και ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο Ε.Γ. και την Επιτροπή Εκλογών να προχωρήσει τις συζητήσεις για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζητά επίσης, "το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών, να αποτελέσει προτεραιότητα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων".

    Οσον αφορά στις διαδικασίες υπογραμμίζει ότι "πρέπει να συνδεθούν με τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των Τοπικών Κοινωνιών και να μην αποτελέσουν τη βάση για αναπαραγωγή και σύγκρουση μηχανισμών να μη κυριαρχούνται από προσωποποιημένα και ομαδοποιημένα συμφέροντα".

    [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις Πανεπιστημιακοί-νοσοκομειακοί

    27/10/2003 10:02:00 πμ

    Συνεχίζουν για έβδομη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι καθηγητές των ΑΕΙ, καθώς άκαρπη απέβη και η τελευταία συναντησή τους με τον υπουργό Οικονομίας. Οι Πανεπιστημιακοί ζήτησαν και νέα συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλάκη θέτοντας ως αποκλειστικό θέμα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, εξαγγέλοντας νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Με γοργούς ρυθμούς η αποκομιδή των σκουπιδιών

    Εν τω μεταξύ, μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία καθαρισμού των δήμων για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους κοινόχρηστους χώρους, μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την επαναλειτουργία των χωματερών. Για να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα και θα απομακρυνθούν συνολικά 16.000 τόνοι.

    [04] Εμπρηστικές ενέργειες οι φωτιές στο Ρέθυμνο

    27/10/2003 9:48:00 πμ

    Υπό έλεγχο τεθηκαν οι πυρκαγιές που ξεσπασαν την Κυριακή, στο Ρέθυμνο και σύμφωνα με την Πυροσβεστική οφείλονται σε εμπρησμό. Σε επιφυλακή βρίσκεται ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στο Δήμο Μουσούρων Χανίων, για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς που κατέκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα προ διμήνου.

    [05] Ενοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της PRO BANK

    27/10/2003 8:44:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Αριστα οργανωμένη ένοπλη ληστεία έγινε στις 7.30 το πρωί στο υποκατάστημα της PRO BANK, στην οδό Χαλκοκονδύλη 40 στην Ομόνοια, όπου οι δράστες να πάρουν 260.000 ευρώ και να εξαφανιστούν. Οι δράστες που φορούσαν κουκούλες και γάντια μπήκαν στο υποκατάστημα της τράπεζας και στη συνέχεια ακινητοποίησαν με τα όπλα τον διευθυντή, υποδιευθυντή και ένα υπάλληλο, τους οποίους κράτησαν ομήρους και τους κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο. Στη συνέχεια υποχρέωσαν τον διευθυντή να τους ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, από το οποίο πήραν τα χρήματα, ενώ κατευθύνθηκαν και σε άλλο δωμάτιο, όπου αφού έσπασαν το χώρο που βρισκόταν το σύστημα του κλειστού ελέγχου πήραν την κασέτα και εξαφανίστηκαν.

    [06] Συνεχίζει την αγόρευση του ο Θ. Σοφός

    27/10/2003 10:19:00 πμ

    Ο Κώστας Καρατσώλης

    Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Θεμιστοκλή Σοφού των Παύλου Σερίφη και Κώστα Καρατσώλη συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη 17Ν. Ο κ. Σοφός, που ξεκίνησε να αγορεύει από την Παρασκευή, αναφέρεται σε ομιλίες πολιτικών στη Βουλή και σε δηλώσεις, που είχαν γίνει κατά το παρελθόν για την υπόθεση της 17Ν και γενικότερα για το θέμα της τρομοκρατίας. Η αγόρευση συνεχίζεται.

    [07] Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Καλιφόρνια λόγω πυρκαγιών

    27/10/2003 9:40:00 πμ

    Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο το νότιο τμήμα της Καλιφόρνιας. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ημέρες, στις περιοχές αυτές βοήθησαν τη γιγάντωση των πυρκαγιών, που έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο οκτώ πολιτών. Επίσης τουλάχιστον 220 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ πάνω από 100.000 στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί.

    Σε κρίσιμη κατάσταση άλλοι επτά άνθρωποι

    "Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Επιβεβαιώνουμε το θάνατο οκτώ πολιτών. Ανησυχούμε και για τη ζωή επτά ακόμα ανθρώπων", δήλωσε ο σερίφης του Σαν Ντιέγκο, Ουίλιαμ Κόλεντερ.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκρέι Ντέιβις έχει κηρύξει την Βεντούρα και το Σαν Μπερναντίνο, βορείως και ανατολικά του Λος Αντζελες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Μπους να ανακοινώσει ότι οι περιοχές αυτές επλήγησαν από "μεγίστη φυσική καταστροφή".

    Σύμφωνα με αξιωματούχους εάν οι άνεμοι συνεχιστούν με την ίδια ένταση πάνω από 30 χιλιάδες σπίτια στην περιοχή του Λος Αντζελες κινδυνεύουν να καταστραφούν.

    [08] Προβληματίζει τις ΗΠΑ η ανέγερση του τείχους στη Δ.'Οχθη

    27/10/2003 10:43:00 πμ

    Την προβληματισμό και την ανησυχία τους για το επίμαχο ζήτημα του τείχους ασφαλείας που υψώνει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, διατύπωσαν οι ΗΠΑ δια στόματος του Αμερικανού υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. ''Είναι διαφορετικό να κατασκευάζεις έναν φράκτη ασφαλείας που βρίσκεται σαφώς στο έδαφός σου, μια γραμμή διαχωρισμού για να προστατευθείς. Αυτό θα ήταν κατανοητό'', είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Όμως το ισραηλινό τείχος, που χωρίζει τη Δυτική Οχθη στα δύο, απαγορεύοντας στην κυριολεξία την πρόσβαση των Παλαιστίνιων στις περιοχές τους ''προδικάζει ουσιαστικά ποιο θα είναι το παλαιστινιακό κράτος και αυτό για μας είναι κάτι προβληματικό'' υπογράμμισε ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις επί του θέματος με τους Ισραηλινούς.

    Σε διαβουλεύσεις με τους Ισραηλινούς

    ''Πρέπει να εμβαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας με τους Ισραηλινούς όσον αφορά τις προθέσεις τους και τους στόχους τους για αυτό το τείχος'', πρόσθεσε ο κ. Πάουελ.

    Η εφημερίδα Financial Times γράφει στο σαββατιάτικο φύλλο της, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιτίθενται στην ανέγερση αυτού του τείχους, που οι Ισραηλινοί το παρουσιάζουν ως μια γραμμή ασφαλείας, που στοχεύει στο να απομακρύνει τον κίνδυνο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Ερωτηθείς από το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχουντ Ολμερτ τόνισε ότι κατανοεί απολύτως τις ανησυχίες του κ. Παουελ. ''Αλλά εμείς θα πρέπει να υπερασπιστούμε τις ζωές αθώων πολιτών που ζούν στη δική μας πλευρά και σήμερα δεν υπάρχει καμιά καλύτερη ιδέα για να αποφύγουμε αυτές τις επιθέσεις από το να ανεγερθεί αυτό το τείχος που θα προστατεύει τον πληθυσμό μας'', τόνισε ο κ. Ολμερτ.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να δολοφονήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. ''Εάν θέλαμε να το κάνουμε θα το είχαμε κάνει και μάλιστα εύκολα. Αυτό που λέμε είναι ότι κανένας επικεφαλής τρομοκρατών δεν μπορεί να είναι ασφαλής εάν συνεχίζει να έχει δεσμούς με τους τρομοκράτες. Και ο Αραφάτ είναι ένας ηγέτης τρομοκρατών'', κατέληξε ο κ. Ολμερτ.

    [09] Ταραχές στην Αϊτή

    27/10/2003 10:24:00 πμ

    Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας ταράζουν την Αϊτή, τις τελευταίες ημέρες. Χθες η πορεία αντιφρονούντων, που αξίωναν την παραίτηση του προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, στο Γκονέβ, περίπου 170 χλμ βορείως της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρένς, Κατέληξε σε ένοπλη σύρραξη. Στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκε μια 17χρονη κοπέλα, ενώ ο τοπικός αρχηγός της αστυνομίας τραυματίσθηκε σοβαρά από πυρά και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα για νοσηλεία. Αλλος ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε επίσης από τα πυρά των διαδηλωτών.

    Να σημειώσουμε ότι οι διαδηλωτές ανήκαν στην ένοπλη ομάδα "στρατός των Κανίβαλων" της οποίας αρχηγός ήταν ο Αμιό Μεταγιέρ, που βρέθηκε νεκρός κι ακρωτηριασμένος στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Έκτοτε στα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί μεταξύ της αστυνομίας και οργισμένων οπαδών του έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άτομα κι έχουν τραυματισθεί 31 άλλα.

    [10] Το κόμμα του Αθνάρ κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές

    27/10/2003 9:51:00 πμ

    Το Λαϊκό Κόμμα (PP Δεξιά) του Iσπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία τις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης, μόλις πέντε μήνες πριν από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 94,8% των καταμετρημένων ψήφων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας, Αλμπέρτο Ρουίζ-Γκαλαρντόν. Τοπικές εκλογές στην ισπανική πρωτεύουσα είχαν διεξαχθεί στις 25 Μαΐου. Τότε το κόμμα του Αθνάρ είχε πάρει ποσοστό 46,7% αλλά δεν διέθετε την πλειοψηφία στην τοπική βουλή. Το ΡSOE συνεργάστηκε με την IU για να σχηματίσει την τοπική κυβέρνηση. Ομως δύο Σοσιαλιστές που εξελέγησαν αποχώρησαν διαφωνώντας με τις παραχωρήσεις του κόμματός τους προς την Αριστερά με αποτέλεσμα να επαναληφθούν οι εκλογές σήμερα.

    [11] Βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης

    27/10/2003 11:30:00 πμ

    Προτού συμπληρωθεί 24ωρο από την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Αλ-Ρασίντ, στην οποία κινδύνευσε και η ζωή του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας, νέο μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισε σήμερα το πρωί το κέντρο της Βαγδάτης. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά ασθενοφόρο, ανατινάχθηκε μπροστά στην πύλη του κτηρίου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Αποτέλεσμα, ο ακαριαίος θάνατος τουλάχιστον δέκα ανθρώπων και ο τραυματισμός τουλάχιστον άλλων 23. Μεταξύ των θυμάτων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συγκαταλέγεται και ένας ξένος πολίτης. 'Αλλες δυο εκρήξεις, που σημειώθηκαν σε αστυνομικά τμήματα της ιρακινής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων, στοίχισαν τη ζωή σε τρεις Ιρακινούς και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους. Ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών επέρριψε τις ευθύνες στους οπαδούς του Σαντάμ.

    Τρεις εκρήξεις μέσα σε διάστημα μίας ώρας

    Το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού

    προτού σημειωθεί η έκρηξη

    Αραβας καμικάζι που επέβαινε σε ασθενοφόρο παγιδευμένο, προσπάθησε να εισέλθει στον προαύλιο χώρο του κτηρίου του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο εμποδίστηκε από φύλακες, οπότε ανατινάχθηκε στην πύλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ή 12 άνθρωποι, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

    Η έκρηξη δημιούργησε έναν κρατήρα βάθους τριών μέτρων και μήκους τεσσάρων.

    Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Πασκάλ Γιάνσεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, δύο Ιρακινοί φύλακες και οκτώ εργαζόμενοι, που επέβαιναν σε φορτηγό το οποίο περνούσε τυχαία μπροστά από το κτίριο.

    Πολλά παρακείμενα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, πνίγοντας στους καπνούς τους ουρανούς της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Ασθενοφόρα έσπευσαν αμέσως στη σκηνή της έκρηξης, όπου μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν από τους πρώτους νεκρούς, ενώ μετέφεραν στα νοσοκομεία 23 ανθρώπους, έξι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Μία Ιρακινή δήλωσε πως τα δύο παιδιά της τραυματίσθηκαν κατά την πρώτη έκρηξη. "Κοιμόμασταν και το σπίτι κατέρρευσε πάνω από τα κεφάλια μας", τόνισε η Μουντάχα Χαλίλ σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ.

    Εκτός από την επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού αναφέρθηκαν άλλες δύο βομβιστικές επιθέσεις σε διάστημα μίας ώρας.

    Τρεις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο αστυνομικό τμήμα Αλ Ελαμ, στη συνοικία Κάραχ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανική στρατιωτική πηγή. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν και Αμερικανοί στρατιώτες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Η τρίτη επίθεση και πάλι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εκδηλώθηκε στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας αλ Σάαμπε αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.

    Ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών, Αχμεντ Ιμπραχίμ επέρριψε την ευθύνη για το μπαράζ των επιθέσεων στον Σαντάμ Χουσέιν και τους οπαδούς του. ''Πρόκειται για μία τρομοκρατική επίθεση που εκτελέστηκε από τους άνδρες του Σαντάμ Χουσέιν'' δήλωσε ο Ιμπραχίμ, προσθέτοντας ότι ''ο Σαντάμ είναι πίσω από όλες τις καταστροφές στο Ιράκ''.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές διενεργούν έρευνες.

    Η ασφάλεια στο Ιράκ, ''αγκάθι'' για τις ΗΠΑ - Επίθση με όλμους κατά φυλακής

    Το νέο μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων προκαλεί έντονη ανησυχία στις αμερικανικές δυνάμεις καθώς εκδηλώνεται ένα 24ωρο μετά την επίθεση με ρουκέτες στο ξενοδοχείο Αλ-Ρασίντ στο οποίο διέμενε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς.

    Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση στο Αλ Ρασίντ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 Αμερικανοί.

    Ο Γούλφοβιτς δεν τραυματίστηκε, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ παραδέχθηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν περίμενε πως οι δυνάμεις της στο Ιράκ θα γίνονταν στόχος τόσο σφοδρών και συστηματικών επιθέσεων.

    "Επικρατεί μία επικίνδυνη κατάσταση, όπως φάνηκε και από την τελευταία επίθεση, αλλά και από τις άλλες επιθέσεις που πραγματοποιούν οι εναπομείναντες οπαδοί του παλιού καθεστώτος και οι τρομοκράτες που δεν επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά δεν θα πτοηθούμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόλιν Πάουελ.

    Εξάλλου, χθες το βράδυ σημειώθηκε επίθεση με όλμους εναντίον της φυλακής Αμπού Γκαρίμπ, στα περίχωρα της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό εκπρόσωπο ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.

    [12] Συζητήσεις περί ιρακινού χρέους ζήτησαν από την G20 οι ΗΠΑ

    27/10/2003 11:37:00 πμ

    Την αναδιαπραγμάτευση του χρέους του Ιράκ, στα πλαίσια των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της χώρας, ζήτησαν την Κυριακή οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μέλών της Oμάδος των 20 (G20) που συνεδριάζουν στην πόλη Μορέλια στο Μεξικό. Η πρόταση των ΗΠΑ συνάντησε καταρχήν την απροθυμία της Γερμανίας κι της Γαλλίας.

    Στα 120 δισ. δολάρια οι διεθνείς οφειλές του Ιράκ

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση που ήδη είχε εκφράση επί τη ευκαιρία της συνόδου των δωρητριών χωρών στη Μαδρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου τόνισε πως ''ένα μέρος από τα στοιχεία που θα πρέπει να εξετασθούν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ αφορούν το βαρύτατο χρέος του''.

    Το Ιράκ έχει χρέος περίπου 120 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 33 θα καλυφθούν από τις δωρεές και τα δάνεια που ανακοινώθηκαν από διάφορες χώρες προ δύο ημερών κατά τη σύνοδο της Μαδρίτης.

    Μολαταύτα, η Γερμανία κι η Γαλλία δεν φάνηκαν χθες πεπεισμένες για την ανάγκη να επανέλθει το θέμα του ιρακινού χρέους στο "τραπέζι" της G20.

    ''Υπήρξε μία σύνοδος στη Μαδρίτη προ δύο ημερών, συνεπώς δεν θεωρώ πως αυτό θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί θέμα και στην παρούσα συνέλευση'', τόνισε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Ερνστ Βέλτεκε, μία άποψη που συμμερίσθηκε κι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσίς Μερ.

    [13] Η Ευρώπη ταξιδεύει πάνω σε έναν κομήτη

    27/10/2003 9:59:00 πμ

    Στις 26 Φεβρουαρίου του 2004 αναμένεται να εκτοξευτεί ο πρώτος ευρωπαϊκός πύραυλος, που θα προσγειωθεί πάνω σε έναν κομήτη. Πρόκειται για την αποστολή με το κωδικό όνομα "Rosseta", η οποία είχε ματαιωθεί τον Ιανουάριο του 2003, λόγω προβλημάτων στο σύστημα εκτόξευσης. Ο ευρωπαϊκός πύραυλος θα μελετήσει τον κομήτη Churyumov- Gerasimenko, που αποτελείται από βράχους και πάγο.

    Δυσκολίες και δοκιμές

    Το σύστημα εκτόξευσης του πυραύλου, που φέρει το όνομα Ariane, είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην διαστημική αποστολή Smart 1, με προορισμό το φεγγάρι. Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος βρίσκονται στα τελευταία στάδια του νέου σχεδίου εκτόξευσης, ύστερα από μια σειρά μετατροπών στο εξερευνητικό όχημα.

    Όταν ο πύραυλος πλησιάσει τον κομήτη, θα "αποβιβάσει" μια ειδική συσκευή βάρους 100 κιλών, που θα "καρφωθεί" στην επιφάνειά του. Ωστόσο, οι επιστήμονες φοβούνται ότι, λόγω της επιτάχυνσης της βαρύτητας, η συσκευή αυτή μπορεί να ανατραπεί. Έτσι, δοκιμάζουν μια βοηθητική ηλεκτρονική συσκευή, η οποία θα απορροφήσει την ενέργεια από την επιτάχυνση του κομήτη. Μετά τις αναγκαίες προσαρμογές, θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά στο σύστημα εκτόξευσης και τον Ιανουάριο θα γίνει ο εφοδιασμός του πυραύλου με καύσιμα.

    Ο διευθυντής του προγράμματος, Τζον Ελγουντ, εμφανίζεται αισιόδοξος για την αποστολή και δηλώνει: "μελετήσαμε προσεκτικά κάθε παράμετρο της αποστολής και πιστεύω πως το σύστημα εκτόξευσης είναι σε καλή κατάσταση και το πλήρωμα έτοιμο να απογειωθεί".

    Το αντίπαλο δέος

    Παρόμοια αποστολή σε κομήτες σχεδιάζουν και οι ΗΠΑ. Η αποστολή με το κωδικό όνομα "Stardust", θα εκτοξευθεί τον Ιανουάριο του 2004 και θα έχει ως προορισμό τον κομήτη Wild 2.

    Στόχος του προγράμματος της NASA είναι να συλλέξει κόκκους από την ουρά του κομήτη, προκειμένου να εξακριβώσει από τι υλικό είναι φτιαγμένος. Επίσης, το εξερευνητικό όχημα των ΗΠΑ, κινούμενο με ταχύτητα έξι χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, θα φωτογραφίσει τον πυρήνα του Wild 2 και θα επιστρέψει στη Γη το 2006.

    Ο δόκτωρ Μαρκ Μπούρσελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στη Βρετανία και συνεργάτης στο πρόγραμμα της NASA, τονίζει πως αυτή είναι η πρώτη απόπειρα συλλογής κοσμικής σκόνης από την ουρά ενός κομήτη. "Οι κόκκοι που θα συλλέξει ο αμερικανικός πύραυλος θα αποκαλύψουν τα συστατικά όχι μόνο του κομήτη, αλλά και του πρώιμου ηλιακού συστήματος", καταλήγει ο καθηγητής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 October 2003 - 10:45:44 UTC