Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις
  • [02] Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ασφάλεια του 2004
  • [03] Χειμωνιάτικος ο καιρός από σήμερα
  • [04] Νεκρή 50χρονη στο κέντρο της Αθήνας
  • [05] Φάρσα η βόμβα στο ΤΕΛΕΑΣΤΥ
  • [06] Κάηκε άνδρας μέσα σε κοντέινερ
  • [07] Σύγκρουση αστικού λεωφορείου - ΙΧ
  • [08] Ο Κορέι θα ηγηθεί και της επόμενης κυβέρνησης
  • [09] Στο έλεος της βροχής η νότια Βραζιλία
  • [10] Αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλονίζουν το Ιράκ
  • [11] Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας

    [01] Κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις

    28/10/2003 5:31:00 μμ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη και την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στο Σύνταγμα. Από τη Θεσσαλονίκη, ο Κωστής Στεφανόπουλος εξέφρασε την ευχή να μπορέσουμε να συναισθανθούμε τα αισθήματα των Ελλήνων του '40, γιατί μόνον έτσι αποκτούν νόημα λέξεις όπως "ελευθερία" και "σημαία". Στην Αθήνα, το πρωί, εψάλη επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Την "αναγκαιότητα ομοψυχίας και ενότητας των Ελλήνων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις", τονίζει στα μηνύματά της η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    Αναγκαία η μετάδοση των ιδανικών της ειρήνης και ελευθερίας

    "Συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε τέτοιες μέρες χρησιμοποιούμε μεγάλες και σπουδαίες λέξεις. Μερικές φορές τις χρησιμοποιούμε και χωρίς μεγάλη περίσκεψη. Ελλάς, ελευθερία, σημαία, Έλληνες, πατριώτες. Οι μεγάλες αυτές λέξεις έχουν μεγάλο νόημα, είναι ιερές, αλλά γίνονται ακόμα σπουδαιότερες όταν το νόημά τους ανταποκρίνεται στα συναισθήματά μας. Συγκινούν την καρδιά μας, κινητοποιούν το νού μας, τη σκέψη μας και εντείνουν την αποφασιστικότητά μας. Γι' αυτό, θα ευχηθώ σε όλους αν μπορέσουμε αυτή τη μεγάλη ημέρα να συναισθανθούμε έστω σε πολύ μικρότερο βαθμό τα συναισθήματα που κυρίευσαν τις καρδιές των Ελλήνων πολεμιστών και αμάχων την 28η Οκτωβρίου του 1940. Τότε και η παρέλαση και η επέτειος θα έχουν κερδίσει το σκοπό τους και οι λέξεις θα έχουν κερδίσει το νόημά τους", τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε ότι αναδεικνύεται η δύναμη της Ελλάδας, η δύναμη της Οικονομίας και της Αμυνας της χώρας.

    Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, επεσήμανε ότι σήμερα η χώρα είναι πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα για ασφάλεια και ευημερία, ενώ το '40 η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής του αγώνα της Ελευθερίας.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Α. Κακλαμάνης, επισήμανε την ανάγκη να μεταδοθούν στις νεές γενιές τα ιδανικά της ειρήνης και της ελευθερίας.

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι οι νέες γενιές θα πρέπει να διαπαιδαγωγούνται με τα φρονήματα του έπους του '40.

    Η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: "Χαρήκαμε και καμαρώσαμε τα παιδιά μας να τιμούν τη σημαία και την επέτειο του "ΟΧΙ" μακριά από μισαλλοδοξίες και μικρότητες".

    Ο υπεύθυνος Παιδείας της ΝΔ, Γιώργος Καλός, σημείωσε ότι οι νέοι Έλληνες συνεχίζουν να αγωνίζονται για αξίες και ιδανικά ενός κόσμου ελεύθερου και πολιτισμένου.

    Μικροεπεισόδια δίχως έκταση

    Σημειώνεται οτι μικροεπεισόδια χωρίς έκταση, με την ευκαιρία της παρέλασης, σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές οπως στην Καλλιθέα, στον Χολαργό και τον Ταύρο.

    Στην Καλλιθέα σημειώθηκε ένταση όταν μέλη φασιστικών οργανώσεων διαμαρτυρήθηκαν για την παρέλαση σημαιοφόρου αλλοδαπής μαθήτριας. Οι αντιδράσεις καταδικάστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής.

    Στον Χολαργό τη νύχτα άγνωστοι έκαψαν τις εξέδρες όπου θα κάθονταν σήμερα οι επίσημοι οπως και τις σημαίες που είχαν στηθεί στο παρακείμενο Ηρώο.

    Τέλος, στον Ταύρο, με την ευκαιρία της γιορτής οι δημότες εξέφρασαν την αντίδρασή τους για την ''αδικία προς την πόλη'' τους να υποβιβαστεί η ομάδα του Φωστήρα απο τη Β' Εθνική στο περιφερειακό πρωτάθλημα, κρατώντας μαύρες σημαίες δίπλα στις γαλανόλευκες.

    Παρουσία διακριτικής αστυνομικής δύναμης έγινε η παρέλαση στη Νέα Μηχανιώνα, με σημαιοφόρο τον τρίτο σε βαθμολογία μαθητή. Ο πρώτος σε βαθμολογία Οδυσσέας Τσενάι δεν εμφανίστηκε στις εκδηλώσεις.

    Στο Δήμο Λέσβου τη σημαία του 4ου Δημοτικού Σχολείου κράτησε ένας 12χρονος Φιλιπινέζος μαθητής.

    Στο Δήμο Κρεμμυδίων Μεσσηνίας παρήλασαν αλλοδαποί μαθητές. Και οι δέκα μαθητές στο μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο είναι αλβανικής καταγωγής.

    [02] Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ασφάλεια του 2004

    28/10/2003 6:17:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύει η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει χτύπημα με βιοχημικά όπλα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο σχεδιασμός της Ολυμπιακής Ασφάλειας καλύπτει όλη την Ελλάδα, με ειδική βαρύτητα στην πρόληψη και αποτροπή τρομοκρατικών απειλών, διαθέτοντας άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένο και ισχυρό δίκτυο πληροφοριών, ειδικό αντιτρομοκρατικό σχέδιο και σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ολυμπιακοί θα είναι και ασφαλείς και απόλυτα πετυχημένοι, σημειώνοντας ότι όλοι οι Έλληνες δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Ασφαλείς και απόλυτα επιτυχημένοι Αγώνες''

    "Να πετύχουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ. Αυτή είναι μια απόφαση που έχουμε πάρει ως έθνος και θα τα καταφέρουμε απόλυτα. Να είστε βέβαιοι ότι θα είναι και ασφαλείς και απόλυτα πετυχημένοι. Δουλεύουμε και δουλεύουμε όλοι οι Έλληνες, σε αυτή την κατεύθυνση", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Η Ελλάδα είναι μακράν η ασφαλέστερη χώρα και γι' αυτό θα διοργανώσει του χρόνου ασφαλείς και όμορφους αγώνες, τόνισε ο υπ. Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

    "Θα ακούσουμε πολλά σενάρια μέχρι να γίνουν οι Ολυμπιακοί. Ζούμε σε μια επικίνδυνη εποχή, αλλά η Αθήνα ετοιμάζεται να διοργανώσει ασφαλείς αγώνες", υπογράμμισε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τονίζει ότι ο σχεδιασμός Ολυμπιακής Ασφάλειας, ακολουθώντας απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα, εξελίσσεται με επιτυχία και με τη σημαντική συμβολή της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ισραήλ). Η επιτυχία, μέχρι σήμερα, του σχεδιασμού Ολυμπιακής Ασφάλειας αναγνωρίσθηκε επανειλημμένα από τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καταλήγει η ανακοίνωση.

    Ακραία σενάρια

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τυχόν ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές (ιδίως αν πρόκειται για βιοχημική επίθεση) στη διάρκεια της Ολυμπιάδας.

    Παράλληλα, τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια του πόσιμου νερού των εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ, καθώς και με τις επιθεωρήσεις ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων.

    Επιπλέον, η αμερικανική έκθεση -έκτασης 102 σελίδων- προχωρεί σε εξειδικευμένα θέματα με την πρόβλεψη ακραίων σεναρίων. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί ειδικοί ζητούν:

    Τη διάθεση περισσότερων χημικών αντιδότων, αλλά και την αύξηση των αποθεμάτων αίματος. Την απομόνωση αλλοδαπών για την αποτελεσματική διαχείριση μίας έξαρσης μεταδοτικής ασθένεια που θα προκύψει από τυχόν βιοτρομοκρατικό χτύπημα. Την ανάπτυξη προγράμματος «ψυχικής υγείας» ως ψυχολογικής υποστήριξης θυμάτων βιοχημικής επίθεσης.

    [03] Χειμωνιάτικος ο καιρός από σήμερα

    28/10/2003 7:02:00 μμ

    Η πτώση της θερμοκρασίας και οι ενισχυμένοι βοριάδες στα πελάγη συνθέτουν το σκηνικό της αλλαγής του καιρού, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου και ιδίως σε αυτούς που επέλεξαν νησιωτικούς προορισμούς. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις Κυκλάδες, δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια του "Φλάιινγκ Κατ 4" από τον Πειραιά, καθώς και των "Φλάιινγκ Κατ 3" και "Σι Τζετ' από τη Ραφήνα. Επιπλέον, κλειστές παραμένουν οι πορθμιακές γραμμές Καβάλας - Θάσου, Καβάλας - Πρίνου και Πρίνου - Κεραμωτής. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στις εθνικές οδούς. Πάντως, η Τροχαία έχει παραχωρήσει μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου από τα διόδια της Ελευσίνας έως τον Κόμβο του Δαφνίου. Στο μεταξύ, στην Αμαλιάδα, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφικές συνέπειες της νεροποντής που έπληξε την πόλη τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά υπόγεια.

    [04] Νεκρή 50χρονη στο κέντρο της Αθήνας

    28/10/2003 5:26:00 μμ

    Την εκδοχή εγκληματικής ενέργειας ερευνούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής για το θάνατο 50χρονης εμπόρου, που βρέθηκε νεκρή στις 3.50 τα ξημερώματα, στο διαμέρισμά της, στον 7ο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Απόλλωνος 5 στην Πλάκα. Η ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι η Χαρίκλεια Σιώπη είχε υποστεί στραγγαλισμό και έφερε επιπόλαιο τραύμα στην αριστερή κροταφο-ινιακή χώρα. Αστυνομικοί της Ασφάλειας προσήγαγαν και εξετάζουν ένα φίλο του θύματος, ο οποίος λίγη ώρα πριν ήταν μαζί της.

    [05] Φάρσα η βόμβα στο ΤΕΛΕΑΣΤΥ

    28/10/2003 12:59:00 μμ

    Ύποπτο δέμα μέσα σε καρότσα ημιφορτηγού βρέθηκε νωρίς το πρωί έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΤΕΛΕΑΣΤΥ, ιδιοκτησίας του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η οδός Πραξιτέλους στην Καλλιθέα, αποκλείστηκε από αστυνομικούς, ενώ το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η βόμβα ήταν φάρσα, αφού το περιεχόμενο του δέματος ήταν μία σημαία και διαφημιστικά έντυπα.

    Τηλεφωνήματα σε ΤΕΛΕΑΣΤΙ και ΑΛΤΕΡ

    Απειλή για βόμβα στο τηλεοπτικό κανάλι ΤΕΛΕΑΣΤΥ, στην οδό Πραξιτέλους 58 στην Καλλιθέα, αναστάτωσε την αστυνομία.

    Αγνωστος τηλεφώνησε γύρω στις 10.30 στο ΤΕΛΕΑΣΤΙ και στον ΑΛΤΕΡ, εκ μέρους της Αναρχικής Ομάδας ''ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ'' και είπε ότι σε 20 λεπτά επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού.

    Ο χώρος εκκενώθηκε και οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο, βρήκαν πάνω σε ΙΧ αυτοκίνητο, δίπλα στο κανάλι, ένα ύποπτο δέμα μέσα σε νάιλον τσάντα.

    Οι πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας στις 11.15 έκαναν ελεγχόμενη έκρηξη από όπου διαπιστώθηκε ότι η βόμβα ήταν φάρσα, καθώς μέσα στο δέμα βρέθηκαν μία σημαία και αρκετά διαφημιστικά έντυπα.

    [06] Κάηκε άνδρας μέσα σε κοντέινερ

    28/10/2003 12:38:00 μμ

    Ένα άτομο απανθρακώθηκε από φωτιά που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κοντέινερ στην Παλλήνη, δίπλα στο κτήμα Νάσιουτζικ. Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στη 1 τα ξημερώματα. Όταν οι πυροσβέστες την έσβησαν, αντίκρισαν με έκπληξη στο εσωτερικό της λυόμενης κατοικίας, έναν άνδρα, πιθανώς αλλοδαπό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί. Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος, διενεργεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

    [07] Σύγκρουση αστικού λεωφορείου - ΙΧ

    28/10/2003 12:23:00 μμ

    Πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από σύγκρουση αστικού λεωφορείου με ΙΧ. Το ατύχημα, έγινε στις 10.30, μπροστά στην είσοδο των καρτ, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά. Το λεωφορείο με κατεύθυνση Γλυφάδα, συγκρούστηκε με το ΙΧ και εν συνεχεία ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε στα διαχωριστικά. Οι πέντε επιβάτες του λεωφορείου τραυματίσθηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Ασκληπιείο Βούλας. Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η Τροχαία Γλυφάδας.

    [08] Ο Κορέι θα ηγηθεί και της επόμενης κυβέρνησης

    28/10/2003 4:40:00 μμ

    Αποδεκτό έκανε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμεντ Κορέι, το αίτημα του Γιάσερ Αραφάτ να ηγηθεί μιας διευρυμένης κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει στις αρχές Νοεμβρίου την παρούσα περιορισμένης σύνθεσης, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ. Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ ψηφίζουν σήμερα για δημοτικούς άρχοντες και η συντηρητική κυβέρνηση Σαρόν αναμένεται να εισπράξει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη σκληρή οικονομική πολιτική και την κρίσιμη κατάσταση με τους Παλαιστίνιους. Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος, μέλος της Φατάχ, σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στην Τουλκάρεμ.

    Όρους θέτει ο Κορέι για το ΥΠΕΣ

    ''Ο Αμπού Αλάα (σημ. στρατιωτικό ψευδώνυμο του Κορέι) δέχθηκε να σχηματίσει διευρυμένη κυβέρνηση και θα την παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, στο τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης'', στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε ο Σάαθ. Τις δηλώσεις αυτές έκανε κατά το τέλος της συνόδου της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ, παρουσία του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.

    Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του, αλλά πρωτίστως επιθυμεί να επιλύσει τη διαφορά με τον πρόεδρο Αραφάτ για την θέση του υπουργού Εσωτερικών, κάνοντας έτσι αναφορά στη γνωστή διαφωνία των δύο ανδρών για το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας.

    ''Κατ' αρχήν, ο Κορέι θέλει να υπηρετήσει μια νέα θητεία σε κανονική κυβέρνηση, αλλά θέτει όρους ως προς το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών'', δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Ο Κορέι δεν έκανε σήμερα επίσημο σχόλιο, αλλά με δηλώσεις του τη Δευτέρα άφησε να διαφανεί ότι θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού.

    ''Είναι σημαντικό να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Στο τέλος αυτού του μηνός, πρέπει να σχηματίσουμε μια νέα σταθερή κυβέρνηση και ελπίζουμε ότι όλες οι ομάδες που το θέλουν θα εκπροσωπηθούν'', δήλωσε στο πρακτορείο Wafa.

    ''Θα σεβαστώ τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τον πρόεδρο και τους αδελφούς -στην παλαιστινιακή ηγεσία- και ελπίζω ότι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να δουλέψουμε μαζί και να βγούμε απ' αυτή τη δύσκολη φάση'', πρόσθεσε.

    Εκλέγουν τοπικούς άρχοντες οι Ισραηλινοί

    Οι ισραηλινοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στις τοπικές εκλογές, διατεθειμένοι να τιμωρήσουν την πολιτική του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, καθώς η παλαιστινιακή εξέγερση και τα αμείωτα οικονομικά προβλήματα υποσκελίζουν την υποστήριξη των φανατικών στοιχείων στο πρόσωπό του.

    Περίπου 3.8 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται από τις 07.00 έως τις 22.00 (ώρα Ελλάδος) να υποδείξουν τους νέους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια σε 156 πόλεις και κοινότητες στη χώρα, εκτός από την Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα, στις οποίες οι αντίστοιχες εκλογές διεξήχθησαν τον Ιούνιο.

    Το δεξιό κυβερνητικό κόμμα Λικούντ ελέγχει την πλειονότητα των ισραηλινών δήμων από το 1998, ημερομηνία διεξαγωγής των προηγουμένων εκλογών.

    [09] Στο έλεος της βροχής η νότια Βραζιλία

    28/10/2003 11:57:00 πμ

    Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμα τους, οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την πολιτεία Ριο Γκράντε ντο Σόουλ, στη νότια Βραζιλία. Μέχρι στιγμής από τις βροχοπτώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 2000 έχουν μείνει άστεγοι. Δεκαεπτά χωριά έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ άλλα 18 αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως στην ηλεκτροδότηση. Στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Πόρτο Αλέγκρε, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές το οδικό δίκτυο.

    [10] Αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλονίζουν το Ιράκ

    28/10/2003 6:23:00 μμ

    Σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στη Βασόρα τραυματίστηκαν τρία άτομα, μεταξύ αυτών και ένας Βρετανός στρατιώτης, ενώ, νωρίτερα, σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στη Φαλούτζα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του δράστη. Επιπλέον, νέα έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι στη Βαγδάτη, όπου Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του, 24 ώρες μετά το μπαράζ των επιθέσεων αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα που κόστισαν τη ζωή 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 200. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική διοίκηση, την Κυριακή το βράδυ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο αντιδήμαρχος της Βαγδάτης. Δεν θα αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις, τονίζει ο Τζορτζ Μπους, ενώ, Ρωσία-Γαλλία-Γερμανία επανέλαβαν ότι πρέπει το συντομότερο να περάσει η διακυβέρνηση της χώρας στον ιρακινό λαό.

    Πυρά ανταρτών στη Μοσούλη

    Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

    Ιρακινοί αστυνομικοί δήλωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης στη Φαλούτζα οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχηματά του 100 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα και ένα σχολείο αρρένων.

    Σχετικά με το θάνατο του αντιδήμαρχου της ιρακινής πρωτεύουσας, ο Φαρίς αλ-Ασάμ βρισκόταν κοντά στο σπίτι του όταν δέχθηκε επίθεση από εποχούμενους ένοπλους.

    Στη Μοσούλη, 4 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά ανταρτών.

    ''Με τη συμμετοχή αλλοδαπών ισλαμιστών''

    Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες αραβικές εφημερίδες, αναφερόμενες στο μπαράζ αιματηρών επιθέσεων που έγιναν στο Ιράκ, τη Δευτέρα, κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι -όπως τονίζουν- από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα απέτυχαν να παράσχουν ασφάλεια στον ιρακινό λαό.

    Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Βαγδάτη που στοίχισαν τη ζωή περισσοτέρων από 40 ανθρώπων, η Μ. Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σ' αυτές συμμετείχαν αλλοδαποί φερόμενοι ως μέλη ισλαμικών οργανώσεων.

    Ο ανώτατος Βρετανός αντιπρόσωπος στην υπό αμερικανικό έλεγχο διοίκηση του Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, τόνισε ότι η τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας δε συνάδει με τους οπαδούς του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

    "Υπήρξαν επιθέσεις αυτοκτονίας σε όλες τις χθεσινές επιθέσεις στη Βαγδάτη κι αυτή είναι σφραγίδα των τακτικών που ακολουθούν ξένοι τρομοκράτες κι όχι τα πιστά στον Σαντάμ Χουσέϊν στοιχεία", τόνισε ο Γκρίνστοκ μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο ΒΒC, ο οποίος, για να στηρίξει την άποψη του, επέστησε την προσοχή στη σύλληψη ενός υπόπτου χθες, ο οποίος έφερε συριακό διαβατήριο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ξένα τούτα στοιχεία "προέρχονται από πολύ μακρύτερα από τις γειτονικές χώρες στο Ιράκ. Πιθανότερα προέρχονται από το Αφγανιστάν κι ακόμη μακρύτερα από χώρες του ισλαμικού κόσμου".

    Ερωτηθείς για τον ρόλο της Συρίας και του Ιράν, ο Γκρίνστοκ πρόσθεσε πως "οι γείτονες του Ιράκ που συνεργάζονται έχουν στο εσωτερικό τους στοιχεία που θέλουν να αναμειχθούν σε υποθέσεις που δεν τους αφορούν".

    Ο αντιπρόσωπος του Τόνι Μπλερ στο Ιράκ παραδέχθηκε επίσης πως αναμένει "κι άλλα πλήγματα και δυσκολίες καθώς και κόστος σε ανθρώπινες ζωές, και υλικά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα". "Θα πρέπει να αποδεχθούμε πως αυτό έχει κάποιο κόστος και να συνεχίσουμε κάτι που αξίζει πραγματικά τον κόπο", πρόσθεσε.

    Στόχος και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός

    Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, τα γραφεία του οποίου αποτέλεσαν έναν από τους στόχους των χθεσινών επιθέσεων, ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την παρουσία του στο Ιράκ μετά τον θάνατο δύο υπαλλήλων του από το προσωπικό ασφαλείας. Η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη, Νάντα Ντουμάνι, δήλωσε στο BBC ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του προσωπικού.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απηύθυνε έκκληση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στο Ιράκ να μην αποσυρθούν.

    "Η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Εάν αποσυρθούν αυτό θα αποτελεί νίκη για τους τρομοκράτες. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε την χρυσή τομή που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της αποστολής τους χωρίς να υπονομεύει το έργο τους. Νομίζω ότι όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργασθούν στενά με τις συμμαχικές δυνάμεις", κατέληξε ο Πάουελ.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC GREEK

    [11] Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας

    28/10/2003 5:24:00 μμ

    Στο σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού, αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η ηγεσία του Γ' Σώματος Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι πραγματικός πατριώτης είναι όποιος ενεργεί καθημερινά και ευσυνείδητα στον τομέα που τάχθηκε υπέρ της πατρίδος. Επιπλέον, ο Πρόεδρος απηύθυνε συστάσεις προς τις οργανωμένες κοινωνικές ομάδες να διεκδικούν τα συμφέροντά τους με σύνεση και χωρίς να υπερβαίνουν τα όρια. Ταυτόχρονα, έβαλε εναντίον της αδιαφορίας και της διαφθοράς με αιχμή το Δημόσιο λέγοντας ότι "δεν είναι πατριώτης ο υπάλληλος του Δημοσίου που δεν σέβεται και δεν υπηρετεί τους πολίτες", ούτε εκείνοι "που επιδιώκουν τον αθέμιτο πλουτισμό", ενώ έκανε λόγο για αδηφάγα παράσιτα του δημοσίου πλούτου που δεν τιμωρούνται.

    Μήνυμα Κ. Σημίτη

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο μήνυμα του υπογραμμίζει ότι το ιστορικό έπος του '40 αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία.

    "Η 28η Οκτωβρίου είναι ένα μήνυμα πάθους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, για την υπεράσπιση της ειρήνης και της κατοχύρωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι όμως και μήνυμα της αποφασιστικότητας των Ελλήνων όταν προασπίζουν τη χώρα τους", επισημαίνει ο κ. Σημίτης. Σήμερα, όπως αναφέρει, αυτή η ιστορική μνήμη λειτουργεί ως εφαλτήριο για την ανάδειξη και εμπέδωση των αξιών εκείνων που καθιστούν την Ελλάδα ισχυρή, αισιόδοξη και ασφαλή.

    Ο κ. Σημίτης με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καλεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συστρατευτούν σ' αυτή την κοινή, επίπονη, αλλά και συναρπαστική πορεία για μια Ελλάδα της μείζονος προσπάθειας και των δημιουργικών πρωτοβουλιών, για μια Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας.

    Μηνύματα Κ. Καραμανλή - Αντιπολίτευσης

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου επισημαίνει ότι "όπως το 1940, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση, δηλαδή να αγωνιστούμε, στην πρώτη γραμμή, για μια Ευρώπη ευημερίας και ασφάλειας για όλους".

    Ο κ. Καραμανλής τονίζει πως αυτό "το επιβάλλει η ιστορία και ο πολιτισμός μας, το υπαγορεύει η θέση μας στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το επιτάσσει το όραμά μας για την οικοδόμηση της πραγματικά ισχυρής Ελλάδας, μιας κοινωνίας ανάπτυξης και συνοχής, προόδου και αλληλεγγύης".

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του αιώνα που διανύουμε, τόσο για την Ήπειρό μας όσο και ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ευρωπαίοι, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι ο δρόμος προς τα αγαθά για τα οποία οι Έλληνες πολεμήσαμε το '40 - την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια - περνά μέσα από τη συνεργασία, μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών".

    ΚΚΕ

    H 28η Οκτωβρίου 1940 στέλνει το μήνυμα, ότι ο εορτασμός της αποκτά ουσιαστική αξία, μόνο στο βαθμό που συνάγονται επίκαιρα συμπεράσματα, αντίστοιχα με τα λαϊκά συμφέροντα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    Επίσης, τονίζει ότι τα γνήσια εθνικά συμφέροντα συνδέονται ''άρρηκτα με την πάλη εναντίον των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε ξεχωριστή χώρα.

    Συνασπισμός

    Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, απευθύνει μήνυμα, ιδιαίτερα προς την ελληνική νεολαία, για "να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη των θυσιών χιλιάδων συμπατριωτών μας που καταξίωσαν με τη στάση ζωής τους και με την επιλογή αντίστασης πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά και τους προσέδωσαν διαχρονική ισχύ".

    ΔΗΚΚΙ

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, στο μήνυμα του αναφέρει ότι ''καμία δύναμη δεν μπορεί να καθυποτάξει ένα λαό, που είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δίκαιά του''. Ο καλύτερος φόρος τιμής στους αγωνιστές του έπους του 40, επισημαίνει, είναι "η αντίσταση στην ηττοπάθεια και στον ενδοτισμό, αλλά και στην αποψίλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως αυτά εκφράζονται από το νεοφιλελεύθερο δικομματισμό, που περιθωριοποιεί μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού".

    Πρόεδρος της Βουλής

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο μήνυμά του τονίζει ότι "η 28η Οκτωβρίου 1940 δεν είναι μονάχα μια αφορμή για να νιώσουμε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, είναι πάνω απ' όλα, ένα ζωντανό και επίκαιρο μήνυμα αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής συνείδησης του λαού μας. Ένα μήνυμα άρνησης του ολοκληρωτισμού, του ρατσισμού και της βίας. Ένα μήνυμα κατάφασης στην ανθρωπιά, στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Στην ειρήνη και τη φιλία των λαών".

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει ότι "η επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ είναι ένα από τα πιο φωτεινά σύμβολα της πίστης του λαού μας στην ελευθερία, το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται το μεγαλειώδες πνευματικό και υπαρξιακό οικοδόμημα του ελληνισμού".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 October 2003 - 17:53:36 UTC