Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ασφάλεια το 2004: Εμπιστευόμαστε τους Ελληνες
  • [02] Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά
  • [03] ''Νεκρό'' το σχέδιο Ανάν για τον Ντενκτάς
  • [04] Μικρή ύφεση της κακοκαιρίας από σήμερα
  • [05] Υπεράσπιση Θ. Σερίφη: Πολιτικά τα κίνητρα του κατηγορουμένου
  • [06] Ρωσία: Νέα έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
  • [07] Βρετανία: ''Τρίζει'' η καρέκλα του ηγέτη των Συντηρητικών
  • [08] Σουδάν: 20 νεκροί σε συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
  • [09] Χιλιάδες νεκροί πολίτες στις δώδεκα μέρες πολέμου
  • [10] Επιθέσεις ανταρτών σε Κιρκούκ και Μοσούλη
  • [11] Την παραμονή του Ερυθρού Σταυρού ζητά ο Πάουελ
  • [12] Έκρηξη ρουκέτας στη νότια Βαγδάτη
  • [13] Επι τάπητος η τουριστική πολιτική
  • [14] Εν αναμονή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
  • [15] Η μάχη της online μουσικής

    [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ασφάλεια το 2004: Εμπιστευόμαστε τους Ελληνες

    29/10/2003 11:07:00 πμ

    Την πεποίθηση ότι οι Έλληνες έχουν την θέληση και τις δυνατότητες να διοργανώσουν ασφαλείς και επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες διατύπωσαν οι ΗΠΑ δια στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο χθεσινών ελληνικών δημοσιευμάτων που αποκάλυπταν έκθεση της Ουάσινγκτον που εντόπιζε έλλειμμα ασφάλειας εμπρός στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2004. "Τέτοιες εκθέσεις εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα σε κάποια ελληνική εφημερίδα" είπε ο κ. Μπάουτσερ, περιοριζόμενος να επαναλάβει την γενική θέση που είχε εκφράσει και τον περασμένο μήνα απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση.

    ''Εχουμε κάθε πίστη για τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων με επιτυχία και ασφάλεια''

    "Οι σχεδιασμοί και οι προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ολυμπιακή ασφάλεια έχουν ήδη προχωρήσει. Η Ελλάδα εργάζεται με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, για να διασφαλίσει την πλήρη ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σχεδόν έναν χρόνο πριν το γεγονός, οι Έλληνες αναλύουν την κατάσταση, διαπιστώνουν τις ανάγκες που υπάρχουν και χρησιμοποιούν τα μέσα για να διασφαλίσουν ότι οι Αγώνες θα είναι ασφαλείς και επιτυχείς", είπε.

    Ο κ. Μπάουτσερ επισήμανε τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων στις 13 Αυγούστου που είχαν σκοπό την επίλυση των όποιων δυσκολιών και υπενθύμισε ότι το θέμα της ασφάλειας συζήτησαν οι κ.κ. Παπανδρέου και Πάουελ κατά την συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο όπως και ο συντονιστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόφερ Μπλακ, με τους Έλληνες ιθύνοντες κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο μήνα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπάουτσερ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Ελλάδα τεχνογνωσία και μηχανισμούς για την υλοποίηση του κοινού στόχου της ασφάλειας και ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι "υπάρχουν διάφορα σημεία που πρέπει να εξετάζουν και από ό,τι δείχνει αυτή η έκθεση πιθανότατα το κάνουν".

    [02] Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά

    29/10/2003 11:53:00 πμ

    Απεργούν έως και σήμερα Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών έχει εξαγγείλει από αύριο Πέμπτη νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία. Για σήμερα έχουν εξαγγείλει απεργία και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Στο απεργιακό μέτωπο δηλώνουν επίσης παρουσία, εκτός από του πανεπιστημιακούς καθηγητές και οι σχολικοί φύλακες.

    Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι πανεπιστημιακοί

    Οι σχολικοί φύλακες πραγματοποιούν αυτήν την ώρα καθιστική διαμαρτυρία στον πεζόδρομο της Ζαλοκώστα.

    Οι εκπαιδευτικοί στα ΑΕΙ συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, ενώ την Παρασκευή θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Εν τω μεταξύ, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους κοινόχρηστους χώρους των δήμων και κοινοτήτων. Στην Αθήνα, είχαν περισυλλεγεί μέχρι χθες περισσότεροι από 6.700 τόνοι απορριμμάτων και γίνεται προσπάθεια ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

    Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει το διάλογο με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν αποκλείεται να συναντηθεί ο υπουργός Εσωτερικών με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, εντός της εβδομάδας.

    [03] ''Νεκρό'' το σχέδιο Ανάν για τον Ντενκτάς

    29/10/2003 10:45:00 πμ

    Χαρακτηρίζοντας "νεκρό" το σχέδιο Ανάν και αποκλείοντας οποιεσδήποτε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα επανήλθε στο θέμα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, ο Ντενκτάς επανέλαβε επίσης τη θέση του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο κατοχικός ηγέτης απάντησε: "όλοι αναμένουν τις εκλογές, έτσι και εμείς". Στο μεταξύ ο συντονιστής εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου θα είναι θετική.

    Αμετακίνητος για τα ''δύο κράτη''

    Ο κατοχικός ηγέτης κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση, ότι εξαπάτησε τη διεθνή κοινότητα υποστηρίζοντας, ότι οι Τουρκοκύπριοι δέχονται το σχέδιο Ανάν και ότι ο Ντενκτάς είναι το μόνο εμπόδιο. Πρόσθεσε πως οι "εκλογές" θα καταδείξουν, ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

    Ανέφερε ακόμη, πως "όταν τα οράματα των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι τόσο διαφορετικά, οποιαδήποτε προσπάθεια για να έλθουν οι δύο κοινότητες πιο κοντά σε μια πρόχειρη συμφωνία, είτε για να ευχαριστήσουν άλλους είτε για να εξυπηρετήσουν ξένα συμφέροντα, θα καταλήξει σε καταστροφή".

    Αισιοδοξία για την έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο

    Ο κ. Χατζηδημητρίου, σχολιάζοντας είδηση του πρακτορείου Ρόιτερ ότι η έκθεση της Επιτροπής θα είναι έντονα επικριτική για τα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ότι στο θέμα της εναρμόνισης υπάρχουν εκκρεμότητες μόνο σε δύο σημεία, τα οποία η Κύπρος θα διαπραγματευθεί μέχρι την ετοιμασία της έκθεσης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα διευθετηθούν ώστε να μην υπάρχουν επικριτικά σημεία για την Κύπρο στην έκθεση.

    Είπε επίσης ότι το συμπέρασμά του για την έκθεση προκύπτει από τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Φερχόϊγκεν και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου θα είναι η τελευταία πριν από την πλήρη ένταξη.

    Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ, δήλωσαν, ότι με την έκθεση θα υποδεικνύεται ότι η εναρμονισιακή διαδικασία στις χώρες αυτές έχει εκπέσει κατά πολύ από τα χρονοδιαγράμματα, που είχαν τεθεί. Μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτουν οι ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσο θα σταλούν αυστηρές προειδοποιήσεις με συγκεκριμένες υποδείξεις προς ορισμένες χώρες.

    [04] Μικρή ύφεση της κακοκαιρίας από σήμερα

    29/10/2003 9:59:00 πμ

    Μικρή ύφεση στην κακοκαιρία που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται από σήμερα. Οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο υποχωρούν, ενώ κανονικά εκτελούνται ήδη τα δρομολόγια από τα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας και στα πορθμεία της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει δραματική βελτίωση του καιρού, καθώς τα επίπεδα της θερμοκρασίας θα πέσουν κι άλλο, ενώ στα δυτικά αναμένονται βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες. Το θερμόμετρο θα δείξει τους 17 βαθμούς στην Αθήνα και τους 14 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καιρός δεν αναμένεται να αλλάξει, ούτε την Πέμπτη.

    Ειδικότερα, για σήμερα στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Από το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

    Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και κυρίως από το μεσημέρι και μετά είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα βόρεια και αργότερα στα κεντρικά και νότια.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στη δυτική Ελλάδα από νότιες διευθύνσεις μέτριοι και παροδικά ισχυροί, στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στα νοτιοανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν.

    Στο μεταξύ, στην Αμαλιάδα, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφικές συνέπειες της νεροποντής που έπληξε την πόλη τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά υπόγεια.

    [05] Υπεράσπιση Θ. Σερίφη: Πολιτικά τα κίνητρα του κατηγορουμένου

    29/10/2003 11:52:00 πμ

    Για ειλικρινή μεταμέλεια του Θωμά Σερίφη από την πρώτη μέρα της σύλληψής του από την Αντιτρομοκρατική έκαναν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης, με τις αγορεύσεις των οποίων συνεχίζονται σήμερα οι διαδικασίες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Το λόγο πήρε πρώτα η κ. Ελένη Μπουλιέρη, η οποία ανέφερε ότι τα κίνητρα του κατηγορουμένου ήταν αποκλειστικά πολιτικά, όταν εντάχθηκε στη 17Ν και ότι επέλεξε για πολιτικούς λόγους την αποχώρηση του το 1990.

    ''Εκτός οργάνωσης από το 1990''

    Το λόγο πήρε κατόπιν ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης Γ. Ζούλας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο εντολέας του επέδειξε από την πρώτη μέρα της σύλληψής του ειλικρινή μεταμέλεια.

    Ο κ. Ζούλας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν πως ο Θωμάς Σερίφης παρέμενε στην οργάνωση μετά το 1990, ενώ, όπως τόνισε, ο εντολέας του αποχώρησε από τη 17Ν ''διαισθανόμενος το άτοπο των ενεργειών'', καθώς η δράση της δεν τον αντιπροσώπευε, γιατί ξέφευγε από την ιδεολογία του.

    Η διαδικασία συνεχίζεται.

    [06] Ρωσία: Νέα έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

    29/10/2003 9:10:00 πμ

    Μικτά αισθήματα χαρά και λύπης στη Ρωσία. Η είδηση της ανέλπιστης για πολλούς διάσωσης των 11 εκ των 13 εργατών, που βρίσκονταν παγιδευμένοι σε πλημμυρισμένη στοά ανθρακωρυχείου στη νότιο Ρωσία, έφερε ενθουσιασμό σε όσους παρακολουθούσαν επί πέντε ημέρες τις αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. 'Ομως, προτού περάσουν λίγες ώρες, μια νέα καταστροφή, πάλι σε ανθρακωρυχείο, ήρθε να ρίξει βαριά τη σκιά της. Πρόκειται για μια έκρηξη που σημειώθηκε σε στοά ορυχείου στη ρωσική Απω Ανατολή. Απολογισμός, πέντε νεκροί και πέντε σοβαρά τραυματίες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το δυστύχημα οφείλεται σε διαρροή μεθανίου.

    Εκρηξη σε στοά 750 μ. κάτω από την επιφάνεια της γης

    Η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Παρτιζάνσκ, περιοχή του Πριμόριγε, στη ρωσική Aπω Ανατολή.

    Κατά τη στιγμή της έκρηξης στο ορυχείο εργάζονταν στα έγκατα της γης 74 ανθρακωρύχοι. Δεκαπέντε από αυτούς κατόρθωσαν να βγουν στην επιφάνεια, και τα συνεργεία διάσωσης κατόρθωσαν να βοηθήσουν άλλους 22 να βγουν.

    Οι πέντε τραυματίες νοσηλεύονται με βαριά εγκαύματα.

    Ως αίτιο της έκρηξης στο ορυχείο Τσεντραλνάγια, βορειοδυτικά της Ναχόντκα, πιθανολογείται η διαρροή μεθανίου.

    Αίσιο τέλος για την περιπέτεια άλλων δεκάδων εργατών

    Η νέα τούτη καταστροφή συνέβη τη στιγμή που τα συνεργεία διάσωσης κατόρθωσαν επιτέλους, έπειτα από προσπάθειες πέντε ημερών, να σκάψουν μία σήραγγα για να φθάσουν έως τους 13 ανθρακωρύχους, που παρέμεναν παγιδευμένοι σε μία πλημμυρισμένη στοά στο ορυχείο της Ζαπαντνάγια, στο Ναβασαχτίνσκ, στη νότιο Ρωσία.

    Τέσσερις ομάδες διάσωσης έσκαβαν επί ημέρες μία σήραγγα μήκους 57 μ., την οποία είχαν βαφτίσει μάλιστα ''τούνελ της ελπίδας'', έως την πλημμυρισμένη στοά.

    Εντοπίστηκαν ζωντανοί οι 11 από τους 13 Ρώσους εργάτες. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε σήμερα το πρωί το πρακτορείο Ρια-Ναβόστι, ένας από τους ανθρακωρύχους βρέθηκε νεκρός, ενώ άλλος ένας εξακολουθεί να αγνοείται.

    Από τους 11 διασωθέντες ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ κι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να προσχωρήσουν μόνοι τους, έπειτα από πέντε ημέρες που παρέμειναν στα έγκατα της γης, υπό φρικτές συνθήκες, με λιγοστό οξυγόνο, χωρίς φαγητό και με τη στάθμη των παγωμένων νερών να ανεβαίνει επικίνδυνα.

    Τα συνεργεία ανακάλυψαν τους ανθρακωρύχους σε μία στοά, στην οποίαν κατέφυγαν όταν πλημμύρισε το σημείο όπου εργάζονταν σε βάθος 850 μέτρων από τα νερά μίας υπόγειας λίμνης, την περασμένη Πέμπτη.

    Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης οδηγήθηκαν σε αυτούς από τα μηνύματα που είχαν χαράξει οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι στους τοίχους της στοάς.

    Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από δύο ημέρες άλλοι 33 εργάτες απεγκλωβίστηκαν.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ρωσία:Εγκλωβισμένοι στις στοές για 5η ημέρα

    [07] Βρετανία: ''Τρίζει'' η καρέκλα του ηγέτη των Συντηρητικών

    29/10/2003 11:28:00 πμ

    Ο Ιαν Ντάνκαν Σμίθ

    Η αντίστροφη μέτρηση για τη στιγμή που θα κριθεί η τύχη της θητείας του Ιαν Ντάνκαν Σμίθ ως ηγέτη του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος έχει ήδη αρχίσει, από τη στιγμή που εικοσιπέντε βουλευτές κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας κατά του προσώπου του. Σήμερα το απόγευμα θα αποφανθεί σχετικώς η κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, ωστόσο όπως εκτιμούν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές πως ο Ιαν Ντάνκαν Σμίθ δεν θα κατορθώσει να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης των 165 βουλευτών του για να διατηρήσει το αξίωμά του, οι πολέμιοι του τον μέμφονται για αδυναμία να "δώσει πόντους" στο κόμμα του παρά την συνεχιζόμενη φθορά της κυβέρνησης Μπλερ.

    Τον κατηγορούν για αδυναμία ανάδειξης του κόμματος

    Ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ αρνείται πάντως να καταθέσει τα όπλα και πρόκειται να μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις στις 16.30 (ώρα Ελλάδος).

    Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ.

    ''Zήτησα από την κοινοβουλευτική ομάδα να δώσει ένα τέλος σε αυτή την άθλια παραφιλολογία σχετικά με την ηγεσία του κόμματός μας. Φυσικά και θέτω υποψηφιότητα να συνεχίσω το έργο μου και να οδηγήσω το κόμμα στις εκλογές και στην νίκη'', τόνισε ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ.

    Αν τελικά καταψηφιστεί, θα ακολουθήσει η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία των Τόρις και η κοινοβουλευτική ομάδα μετά από μία σειρά μυστικών ψηφοφοριών θα καταλήξει σε δύο υποψήφιους. Η τελική ψηφοφορία θα γίνει με τη συμμετοχή και άλλων ηγετικών στελεχών του κόμματος.

    Επικρατέστερος διάδοχος του Ντάνκαν Σμιθ θεωρείται ο σκιώδης ''υπουργός Οικονομικών'' του κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ.

    Οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι αν και υπάρχει δυσφορία προς την κυβέρνηση Μπλερ εν τούτοις το Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει καταφέρει να την καρπωθεί.

    Οι Τόρις, που αυτοχαρακτηρίζονται ως ''το φυσιολογικό κυβερνητικό κόμμα'' στη Βρετανία με ηγέτες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Χάρολντ Μακ Μίλαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ, έχουν ήδη χάσει με σαρωτικό τρόπο δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από τους Εργατικούς και οδεύουν προς μία τρίτη ήττα το 2005.

    Το τρίτο κόμμα - οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Τσαρλς Κένεντι - δεν αποκλείεται μάλιστα να διαδεχθούν τους Τόρις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

    [08] Σουδάν: 20 νεκροί σε συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου

    29/10/2003 9:23:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Σουδανικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη χθες το βράδυ στο κεντρικό Σουδάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 20 επιβαίνοντες. Το ελικόπτερο παρουσίασε τεχνητή βλάβη και συνετρίβη στην περιοχή Ουμ Σαγιάλα, στην πολιτεία του βόρειου Κορφοντάν. Σε αυτό επέβαιναν εκτός του πιλότου και 19 στρατιωτικοί, έξι εκ των οποίων είχαν τραυματιστεί νωρίτερα σε τροχαίο και μεταφέρονταν σε νοσοκομείο του Χαρτούμ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του σουδανικού στρατού.

    [09] Χιλιάδες νεκροί πολίτες στις δώδεκα μέρες πολέμου

    Πηγή: ΑΠΕ 29/10/2003 10:28:00 πμ

    Περίπου δεκατρείς χιλιάδες Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 4.300 ήταν πολίτες, βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου με τις ΗΠΑ, στις μεγάλες μάχες, που διεξήχθησαν μεταξύ 19 και 30 Απριλίου, τονίζεται σε ανεξάρτητη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται στα αμερικανικά στοιχεία για τις μάχες, τις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις από τα πεδία των μαχών, και τις έρευνες των ιρακινών νοσοκομείων, τονίζεται στη μελέτη, που διενεργήθηκε για την ανεξάρτητη υπηρεσία "Σχέδιο για τις Εναλλακτικές Αμυνες". Το Πεντάγωνο αρνείται να δημοσιεύσει στοιχεία για τον αριθμό των Ιρακινών νεκρών στον πόλεμο, όπως είχε πράξει και για τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    Περισσότεροι νεκροί από το 1991

    Η έρευνα, που συντάκτης της είναι ο Καρλ Κονέτα, τονίζει, πως ο αριθμός των Ιρακινών, που έχασαν τη ζωή τους εκτός των μαχών είναι επίσης αυξημένος, μάλιστα πολύ μεγαλύτερος από εκείνον του 1991, παρά τη μεγάλη πρόοδο στην ακρίβεια των βομβαρδισμών.

    "Από την ιρακινή πλευρά, μία ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, αποδεικνύει, πως περίπου 11-15 χιλιάδες Ιρακινοί, μαχητές ή μη, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μεγάλων επιχειρήσεων", οι οποίες έληξαν επίσημα την 1η Μαΐου, σύμφωνα με την έρευνα.

    "Επί του συνολικού αριθμού των ιρακινών νεκρών, ανάμεσα στις 19 και στα τέλη Απριλίου, περίπου το 30%, δηλ. μεταξύ 3.200 και 4.300 ανθρώπων, ήσαν πολίτες που δεν συμμετείχαν στις μάχες, δηλ. άμαχοι που δεν έφεραν όπλα", προστίθεται στη μελέτη.

    Η έρευνα εκτιμά, πως οι Iρακινοί πολίτες, που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του πολέμου του 1991 ήσαν 3.500, ενώ στους 20-26 χιλιάδες, ανέρχεται ο αριθμός των στρατιωτικών, που σκοτώθηκαν στον ίδιο πόλεμο.

    [10] Επιθέσεις ανταρτών σε Κιρκούκ και Μοσούλη

    Πηγή: ΑΠΕ 29/10/2003 10:09:00 πμ

    Τέσσερις νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων εξαπέλυσαν την Τρίτη το βράδυ Ιρακινοί αντάρτες στο Κιρκούκ και στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άμαχοι Ιρακινοί, καθώς αυξάνεται η βία, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων το τελευταίο 48ωρο. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Πρόεδρος Μπους προειδοποιεί, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποκύψουν στο "κλίμα φόβου".

    Προειδοποιήσεις Μπους

    Τουλάχιστον δύο Ιρακινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση ενόπλων σε αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη χθες το βράδυ. Αλλες τρεις επιθέσεις με ρουκέτες τύπου Κατιούσα εκδηλώθηκαν την ίδια ώρα στο Κιρκούκ εναντίον αμερικανικών φυλακίων και οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    "Ένα αμερικανικό φυλάκιο, που βρίσκεται στην είσοδο του Κιρκούκ δέχθηκε πέντε ρουκέτες Κατιούσα", δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Αμάρ Χασάν Αμπάντι. "Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από οδική αρτηρία, που συνδέει το Κιρκούκ με το Τικρίτ", πρόσθεσε ,δίχως να διευκρινίσει αν υπήρξαν θύματα.

    "Τρεις ώρες αργότερα οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν με οβίδες την περιοχή, όπου είχε γίνει η εκτόξευση των ρουκετών", τόνισε ο Αμπάντι, προσθέτοντας, ότι είναι η πρώτη φορά από το τέλος του πολέμου, που οι αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν στο Κιρκούκ.

    Οι νέες επιθέσεις ακολούθησαν το μπαράζ των συνδυασμένων εκρήξεων στη Βαγδάτη την περασμένη Δευτέρα, όπου τέσσερις βόμβες εξερράγησαν σε λιγότερο από μία ώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άτομα και πάνω από 200 να τραυματιστούν.

    Στο αμερικανικό Πεντάγωνο πρόκειται μάλιστα να διεξαχθούν συσκέψεις για το μέλλον του Ιράκ. Οπως ανακοίνωσε πάντως εκπρόσωπος του Πενταγώνου οι συσκέψεις αυτές είχαν αποφασιστεί πολύ πριν την τελευταία κλιμάκωση της βίας.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναφερόμενος στο νέο κύμα βίας στο μεταπολεμικό Ιράκ επέρριψε την ευθύνη για την κλιμάκωση των επιθέσεων στους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσέιν και σε ξένους μαχητές. "Επιχειρούν να προκαλέσουν χάος και φόβο γιατί συνειδητοποίησαν, ότι σε ένα ελεύθερο Ιράκ δεν θα έχουν την προνομιακή μεταχείριση, που είχαν υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν".

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα ενισχύσουν τις περιπολίες στα σύνορα του Ιράκ και κάλεσε το Ιράν και τη Συρία να μην επιτρέψουν την είσοδο μελών τρομοκρατικών οργανώσεων στο ιρακινό έδαφος από τα σύνορά τους. Νωρίτερα, ο ανώτατος Βρετανός αντιπρόσωπος, στην υπό αμερικανικό έλεγχο διοίκηση του Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, απέδωσε τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη σε ξένους μαχητές.

    "Η η τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας δεν συνηθίζεται από υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσέιν", τόνισε ο Γκρίνστοκ σε συνέντευξή του στο BBC.

    [11] Την παραμονή του Ερυθρού Σταυρού ζητά ο Πάουελ

    29/10/2003 10:06:00 πμ

    Έκκληση προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να ενθαρρύνει τον οργανισμό να παραμείνει το προσωπικό του στη Βαγδάτη παρά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας κατά της έδρας του. "Ζήτησε να ενθαρρύνει το προσωπικό να παραμείνουν εδώ και να συνεχίσουν το σοβαρό έργο τους", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρϊτσαρντ Μπάουτσερ αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία, που είχε ο κ. Πάουελ με τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, Τζέικομπ Καλεμπέργκερ. Η επίθεση τη Δευτέρα στοίχισε τη ζωή σε δώδεκα πολίτες και ήταν μια από τις τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας, που συγκλόνισαν τη χώρα την ίδια ημέρα και στοίχισαν τη ζωή 35 πολιτών, ενώ προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσοτέρων από 230.

    Προσφέρει εγγυήσεις ο Πάουελ

    Μετά τις επιθέσεις ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε, ότι μελετά την αποχώρηση του ξένου προσωπικού του από τη Βαγδάτη. Ο κ. Μπάουτσερ πρόσθεσε: "Επιθυμούμε να δούμε τους ανθρωπιστικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς ικανούς να εργάζονται στο Ιράκ γνωρίζοντας, ότι επιτελούν ένα δύσκολο και πολύ σημαντικό έργο υπέρ του ιρακινού λαού".

    Καταλήγοντας επισήμανε ότι "ο κ. Πάουελ κατέστησε σαφές, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια τους και ένα περιβάλλον, που θα τους επιτρέπει να προσφέρουν".

    Σχετική συνομιλία είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα και με το γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Τα Ηνωμένα Έθνη απέσυραν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους από το Ιράκ μετά από τις δύο πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τους.

    [12] Έκρηξη ρουκέτας στη νότια Βαγδάτη

    Πηγή: ΑΠΕ 29/10/2003 9:53:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Μία ρουκέτα εξερράγη την Τετάρτη το βράδυ σε κήπο κοντά στο ξενοδοχείο Βαβέλ στο νότιο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας και τέσσερις άνθρωποι, που θεωρήθηκαν ύποπτοι συνελήφθηκαν, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές. "Βρήκαμε υπολείμματα μιας ρουκέτας στον κήπο", δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος προσθέτοντας, ότι από την επίθεση δεν προκλήθηκαν ζημιές παρά το γεγονός, ότι η περιοχή, όπου έπεσε η ρουκέτα είναι πυκνοκατοικημένη. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν, ότι συνελήφθησαν και ανακρίνονται τέσσερα άτομα, που θεωρούνται "ύποπτοι δράστες της επιχείρησης". Στην κατοχή τους βρέθηκαν πολλά εκρηκτικά και όπλα. Νωρίτερα τρεις ρουκέτες ρίχτηκαν κατά του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης χωρίς να εκραγούν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ερευνούν για τον εντοπισμό τους, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκρηξής τους.

    [13] Επι τάπητος η τουριστική πολιτική

    29/10/2003 10:41:00 πμ

    Συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις 12 το μεσημέρι η Διϋπουργική Επιτροπή με αντικείμενο τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επικυρωθεί το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού με ορίζοντα το 2010. Κύριο μέλημα είναι η προσέλκυση εγχωρίων και ξένων κεφαλαίων σε επενδύσεις του τουριστικού τομέα και της θέσπισης ειδικών πολεοδομικών κινήτρων.

    [14] Εν αναμονή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

    29/10/2003 10:34:00 πμ

    Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους φορολογικούς ελέγχους. Το νέο σχέδιο προβλέπει σημαντικές απλοποιήσεις στις υφιστάμενες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα την καθιέρωση του φιλικού διακανονισμού στις φορολογικές παραβάσεις και την αλλαγή των διαδικασιών μεταβίβασης. Ταυτοχρόνως προωθεί ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην υλοποίηση των μέτρων κοινωνικής πολιτικής και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    Ειδικότερα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση του φιλικού διακανονισμού και τον περιορισμό των προστίμων στην περίπτωση που ο φορολογούμενος-παραβάτης σπεύσει στην Εφορία για να επιλύσει τις διαφορές του και την κατάργηση των προστίμων και την αντικατάστασή τους με μόρια.

    Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2004.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Νομοσχέδιο για απλοποίηση των φορολογικών ελέγχων

    [15] Η μάχη της online μουσικής

    29/10/2003 10:27:00 πμ

    Η επιστροφή του θρυλικού Napster, αλλά επί πληρωμή, αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στην παροχή μουσικών αρχείων μέσω του Διαδικτύου. Ήδη στις ΗΠΑ λειτουργούν μεγάλα δίκτυα παροχής μουσικών αρχείων, όπως το iTunes της εταιρίας Apple, το Emusic και το Music com. Αν και αυτά τα δίκτυα είναι παγκοσμίως γνωστά, εντούτοις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από Αμερικανούς χρήστες του Internet. Τι μπορούν να κάνουν, όμως, οι Ευρωπαίοι;

    Λίγες οι εταιρίες στην Ευρώπη

    Στην Ευρώπη υπάρχουν παρόμοιες εταιρίες παροχής μουσικών αρχείων μέσω του Διαδικτύου. Τα ηνία κατέχει η εταιρία OD2 με 210.000 τραγούδια, ενώ ακολουθούν οι βρετανικές Wippit και Vitaminic με 60.000 τίτλους. Ωστόσο, οι εταιρίες είναι λίγες και τα τραγούδια περισοριμένα, σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόνο το Napster θα προσφέρει 500.000 τραγούδια στους Αμερικανούς χρήστες που θα πληρώσουν για τις υπηρεσίες του.

    Ο Πωλ Σμιθ, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρίας OD2, εξηγεί πως η υστέρηση της Ευρώπης στην παροχή online μουσικής οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη συναίσθηση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για την OD2, η επιτυχία του iTune είχε θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, αφού έφερε στο προσκήνιο την ανταλλαγή μουσικών αρχείων μέσω Internet. "Η επιτυχία του iTune ήταν καταλυτική στο να συνειδητοποιήσουν οι υπεύθυνοι των δισκογραφικών εταιριών τη σπουδαιότητα της online μουσικής", καταλήγει ο κ. Σμιθ.

    Λίγοι και ακριβοί τίτλοι

    Στην Ευρώπη μπορεί κάποιος να αγοράσει τραγούδια από σχεδόν 40 ιστοχώρους, με κόστος περίπου 99 αγγλικές πένες ανά κομμάτι. Ωστόσο, οι δισκογραφικές εταιρίες θέτουν διάφορους περιορισμούς στα τραγούδια. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπουν τη μεταφορά των τραγουδιών αυτών σε φορητές συσκευές και την αντιγραφή τους σε CD.

    Από την άλλη, στις ΗΠΑ οι εταιρίες παροχής μουσικών υπηρεσιών είναι περισσότερες. Τα τραγούδια στοιχίζουν κατά μέσο όρο 69 αγγλικές πένες το καθένα και οι περιορισμοί από τις δισκογραφικές εταιρίες είναι λιγότεροι. Όπως παρατηρεί ο κ. Σμιθ από την OD2, "η Ευρώπη και η Αμερική είναι δύο διαφορετικές αγορές, σε δύο διαφορετικά στάδια".

    Ο Πωλ Μάγιερ, στέλεχος της εταιρίας Wippit, τονίζει πως για την κατάσταση αυτή στην Ευρώπη ευθύνονται οι δισκογραφικές εταιρίες, που δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς. Ο κ. Μάγιερ είναι πεπεισμένος πως η πώληση τραγουδιών μέσω Internet θα επιτύχει και στην Ευρώπη.

    Πρόσφατα, η εταιρία Appple ανακοίνωσε πως σκέφτεται να επεκτείνει το iTunes και στην Ευρώπη. Όμως, οι υπόλοιπες αμερικανικές εταιρίες δεν φαίνονται πρόθυμες να την ακολουθήσουν. Έτσι, ενώ στις ΗΠΑ η πώληση τραγουδιών μέσω Internet συνεχίζεται με επιτυχία, στην Ευρώπη οι διαδικτυακές εταιρίες και οι δισκογραφικές ψάχνουν ακόμα τη χρυσή τομή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 October 2003 - 10:41:23 UTC