Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιταχύνεται η εφαρμογή του κοινωνικού πακέτου
  • [02] Έντονη αντιπαράθεση Σημίτη - Κωνσταντόπουλου
  • [03] Κρίσιμη η συνεδρίαση των πανεπιστημιακών
  • [04] Πρωτόπαπας: Εκτός ελληνικών ναυπηγείων το Κλεμανσό
  • [05] Παραιτήθηκε ο ''διαμεσολαβητής'' του Πατριαρχείου
  • [06] Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο, ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων
  • [07] Πανελλαδική η αποχή των δικηγόρων
  • [08] Διαψεύδονται τα σενάρια για την Γ. Αγγελοπούλου
  • [09] Αιματηρή ληστεία
  • [10] Πιάνει αμέσως δουλειά ο Θεόδωρος Πάγκαλος
  • [11] Μειώθηκε η παραγωγή κρασιού στην Ε.Ε
  • [12] Την Τετάρτη θα συνεχιστεί η δίκη
  • [13] Στρατός εναντίον Σαρόν
  • [14] Σταλινικά φαντάσμα ''ξυπνά'' η Yukos
  • [15] Πρωτοσέλιδο στη Ρουμανία η γκάφα του αμερικανικού Πενταγώνου
  • [16] Αυξήθηκαν οι επιθέσεις πειρατών στον κόσμο
  • [17] Ικανοποίηση για την ιρανική έκθεση για τα πυρηνικά
  • [18] ΠΓΔΜ:ξεκινά η συλλογή παράνομου οπλισμού
  • [19] Μαστίζει τη Γαλλία η ανεργία
  • [20] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν
  • [21] Βίαια επεισόδια κοντά στη Βαγδάτη
  • [22] Έκρηξη στη Φαλούτζα
  • [23] H Alitalia ''κόβει'' 2700 θέσεις εργασίας
  • [24] Βαριά ''καμπάνα'' για την ΑΕΚ
  • [25] Βενιζέλος: Αρχαία Ολυμπία έχει μόνο η Ελλάδα
  • [26] Επέστρεψε ο Μπέκαμ στην ενδεκάδα της Ρεάλ
  • [27] Δραστικά μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα
  • [28] Παραμένει στη Μεσσήνη ο ''Δορυφόρος''
  • [29] Φωτογραφική ανάμνηση η γεωμαγνητική καταιγίδα
  • [30] Συμμετοχή στο πρόγραμμα κυβερνητικής ασφάλειας Microsoft
  • [31] Έγκλημα... μέσω SMS
  • [32] Κατακλυσμός πληροφοριών
  • [33] Σε δημοπρασία προσωπικά είδη της Στρέιζαντ
  • [34] Σε ελληνική έκδοση το ''In Style''

    [01] Επιταχύνεται η εφαρμογή του κοινωνικού πακέτου

    31/10/2003 3:11:00 μμ

    Επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε τα μέτρα του κοινωνικού πακέτου να εφαρμοσθούν έως τον Ιανουάριο χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς στη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να ξεπερασθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και έδωσε εντολή να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία στο διαγωνισμό πρόσληψης των 25 χιλιάδων ημι-απασχολουμένων στο Δημόσιο. Στη διυπουργική επισημάνθηκε και η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για τα κοινωνικά μέτρα.

    Νομοθετική ρύθμιση των μέτρων

    Ο κ. Πρωτόπαπας, τόνισε ότι η σημερινή διυπουργική ήταν απαραίτητη καθώς ορισμένα μέτρα θα πρέπει να καλυφθούν με διατάξεις νόμων, άλλα πρέπει να καλυφθούν με υπουργικές αποφάσεις ενώ για κάποια άλλα πρέπει να βγουν εγκύκλιοι.

    Εξετάστηκε, όπως είπε, όλο το πλέγμα των νομοθετικών, διοικητικών και επικοινωνιακών παρεμβάσεων προκειμένου ο κόσμος να γνωρίζει πολύ καλά τι δικαιούται αλλά και πώς θα το πάρει.

    Ιδιαίτερη συζήτηση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έγινε στη Διυπουργική για τις προσλήψεις στο δημόσιο, όπου αποφασίστηκε η προώθηση της σχετικής διαδικασίας με τις εκθέσεις αξιολόγησης της Τριμελούς Επιτροπής, με διαφάνεια, στη βάση των κριτηρίων που ορίζει ο νόμος και για την τόνωση του δημόσιου τομέα προκειμένου δηλαδή να βελτιωθεί η προσφορά του στον πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των μέτρων.

    [02] Έντονη αντιπαράθεση Σημίτη - Κωνσταντόπουλου

    31/10/2003 12:15:00 μμ

    Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου, προς τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, σχετικά με την κυβερνητική πρακτική στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. "Δεν μπορείτε να προβάλετε τέτοια επιχειρήματα χωρίς αποδείξεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΝ, ο οποίος μίλησε για πλασματικότητα του προϋπολογισμού και για αδιαφάνεια στους ειδικούς λογαριασμούς. "Αγνοείτε τους νόμους για τους ειδικούς λογαριασμούς", είπε ο κ. Σημίτης ενώ επέκρινε τον κ. Κωνσταντόπουλο ότι διακατέχεται από εμπαθώς αρνητική διάθεση.

    ''Οι ειδικοί λογαριασμοί δεν είναι εφεύρημα του ΠΑΣΟΚ''

    "Σε ψεύτικους λογαριασμούς στηρίζετε τις εξαγγελίες σας για την κοινωνική χάρτα", αντέτεινε ο κ. Κωνσταντόπουλος που επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι δεν κάνει χρηστή διαχείριση, αλλά επιδίδεται σε "γενικό ξεσάλωμα". Ο ίδιος έκανε λόγο μάλιστα για επικίνδυνο και γραφικό ναρκισσισμό της εξουσίας.

    "Οι ειδικοί λογαριασμοί δημιουργούνται για λόγους διαχειριστικής ευελιξίας και καλύτερης παρακολούθησης των λογιστικών πράξεων. Το σύστημα αυτό συμβάλει στη διαφάνεια ενώ τα στοιχεία των εσόδων και δαπανών περιλαμβάνονται σε όλες τις εκθέσεις που υποβάλλονται στη Eurostat", ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στο πρόεδρο του ΣΥΝ.

    Επιπλέον, ο κ.Σημίτης παρατήρησε ότι οι ειδικοί λογαριασμοί "δεν είναι εφεύρημα του ΠΑΣΟΚ", αλλά υπάρχουν από το 1950 και εφαρμόστηκαν επίσης από τις κυβερνήσεις της ΕΡΕ, του Κέντρου και της ΝΔ. Οι λογαριασμοί αυτοί υπάρχουν και στην ΕΕ και σε χώρες όπως το Βέλγιο, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, που επισήμανε ότι σχετική συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων έγινε και το 1999.

    Όσο για τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο κ. Σημίτης είπε ότι τα αντλεί από εφημερίδες που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση: "Νομίζω ότι διαβάζετε μόνο εφημερίδες της Δεξιάς", είπε χαρακτηριστικά.

    Αποκρατικοποιήσεις και εξοπλιστικά προγράμματα

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταχειρίζεται το κράτος ως δική της επιχείρηση. Από τους 100 ειδικούς λογαριασμούς που υπάρχουν, οι 47 δημιουργήθηκαν από το 1994 έως το 2002, και από αυτούς οι 36 είναι έργο του εκσυγχρονισμού σας, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Παράλληλα, ζήτησε να μάθει που πάνε τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων, εξέφρασε τη γνώμη ότι "παροχετεύονται με αδιαφανή διαδικασία" και αμφισβήτησε ότι επιστημονικά και ηθικά αυτά μπορεί να γίνονται για λόγους καλύτερης διαχείρισης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων που φέτος είναι 4 δις ευρώ και αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ, χρηματοδοτούν τη μείωση του δημόσιου χρέους. Προέβλεψε μάλιστα ότι η μείωση του χρέους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 2%,δηλαδή θα πάει από το 104% στο 101% του ΑΕΠ.

    Επιπλέον, ανέφερε πως το γεγονός ότι ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις πήγαν για πληρωμή δαπανών του δημοσίου, που οι περισσότερες συνδέονται με τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, είναι αποτέλεσμα της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

    Όσο για την αποτύπωση των εσόδων, είπε ότι γίνεται μόνο στο αποτέλεσμα, καθώς σε άλλη περίπτωση θα ζημίωνε το δημόσιο.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε εξηγήσεις για τα 17 δις που πήγαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και να ενημερωθεί η Βουλή για τον πίνακα των αγορών, το ποιοι τις εισηγήθηκαν και με ποιους έγιναν οι συναλλαγές "για να μη τρώνε και πίνουν οι μεσάζοντες και οι διαπλεκόμενοι στην υγεία του κορόιδου ελληνικού λαού".

    Ανταπαντώντας, ο κ. Σημίτης είπε ότι για τα εξοπλιστικά έχει ήδη υπάρξει απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνη.

    Υπάρχουν εκτενείς αναφορές στις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε εάν υπάρχει καμία κυβέρνηση στην Ε.Ε. που έχει καταθέσει στη Βουλή όλους τους χειρισμούς στα εξοπλιστικά.

    "Για λόγους αυτονόητους, σας καλέσαμε να πάτε να ψάξετε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η Ελλάδα έχει και κάποια θέματα που δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει. Το καταλαβαίνει ο κάθε πολίτης", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως η διαφθορά στην Ελλάδα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ συνεχώς επεκτείνεται, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση χρόνια τώρα έκανε πως δεν άκουγε και δεν έβλεπε.

    Για μικροκομματική εκμετάλλευση κατηγόρησε τον Θόδωρο Ρουσόπουλο ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

    [03] Κρίσιμη η συνεδρίαση των πανεπιστημιακών

    31/10/2003 6:22:00 μμ

    Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση που πραγματοποιούν από το μεσημέρι οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές και αναμένεται να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή μη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Ηδη, απέχουν από τα καθήκοντά τους για περίπου έξι εβδομάδες και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές. Σε δύο σχολές του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στη Φιλοσοφική και στη Νομική, οι καθηγητές αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων. Ανάλογη απόφαση πήραν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πάτρας. Σημειώνεται ότι τις κινητοποιήσεις τους ανέστειλαν οι καθηγητές στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στο Χαροκόπειο.

    Κινδυνεύει το εξάμηνο των φοιτητών

    Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ ΑΕΙ ρίχνουν το βάρος, στις δηλώσεις τους, στο θέμα της επιχορήγησης των πανεπιστημίων, και όχι στα μισθολογικά τους αιτήματα.

    Κινδυνεύει το εξάμηνο των φοιτητών, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 η γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, Ευαγγελία Μπουρνόβα. "Ο αγώνας μας δεν γίνεται για την τσέπη μας, αλλά για την οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ που κινδυνεύουν με κατάρρευση", τόνισε η κα Μπουρνόβα.

    Ευθυμίου: ''Ανάγκη να λυθεί η απεργία των εκπαιδευτικών''

    Στο μεταξύ, 48ωρη απεργία για τις 3 και 4 Νοεμβρίου έχουν εξαγγείλει καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

    Ο υπουργός Παιδείας Παιδείας Ευθυμίου έχει τονίσει ότι "η κυβέρνηση έχει σταθερή βούληση για αυξανόμενη οικονομική ενίσχυση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ... Είναι αδιανόητο να μιλάμε σε ΑΕΙ με όρους νικητή και ηττημένου. Πρέπει όλοι, με πνεύμα περίσκεψης, σωφροσύνης και ευθύνης και οι Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, κατεξοχήν, να συμβάλουν σε μία απεμπλοκή από το αδιέξοδο".

    [04] Πρωτόπαπας: Εκτός ελληνικών ναυπηγείων το Κλεμανσό

    31/10/2003 3:07:00 μμ

    "Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να δεχθεί το παροπλισμένο αεροπλανοφόρο Κλεμανσό σε ναυπηγείο της, αλλά ούτε της έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαψεύδοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Κλεμανσό πρόκειται να δέσει σε ελληνικό ναυπηγείο. Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι απ' ό,τι γνωρίζει το εν λόγω πλοίο επρόκειτο να πουληθεί αλλά προηγουμένως αναζητείται ναυπηγείο για την αφαίρεση των τοξικών αποβλήτων του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στις Συρακούσες.

    [05] Παραιτήθηκε ο ''διαμεσολαβητής'' του Πατριαρχείου

    31/10/2003 6:21:00 μμ

    Ερωτηματικά προκαλεί η παραίτηση του μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, του "διαμεσολαβητή" του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι. Από την πλευρά της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζεται ότι αυτό είναι εσωτερικό θέμα του Πατριαρχείου και πιστεύουν ότι δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, αυτές γίνονται σε διάφορα επίπεδα. "Δεν έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις. Την παραίτηση του Περγάμου την πληροφορούμε από εσάς" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Αμεση ήταν και η αντίδραση του μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου, ενός εκ των συνομιλητών του μητροπολίτη Περγάμου. "Εμείς θα συνεχίσουμε, με αγάπη προς την Εκκλησία, την μεσολαβητική μας προσπάθεια, με τον ίδιο ζήλο, ελπίζοντας στην εξεύρεση ειρηνικής λύσεως".

    Εντοπίστηκε εμπλοκή

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή υπήρξε στις συνομιλίες που έγιναν χθες με αποτέλεσμα να εκδηλώσει αργά χθες το βράδυ τη δυσφορία του ο κ. Ιωάννης.

    Η εμπλοκή εντοπίστηκε στο αν τα ονόματα που ενδεχομένως θα προσέθετε ο Πατριάρχης στον Κατάλογο των υποψηφίων μητροπολιτών θα περνούσαν από την έγκριση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως επιθυμούσε η πλευρά του αρχιεπισκόπου, ή όχι, όπως επιθυμούσε η πλευρά του Πατριάρχη.

    Ωστόσο, οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος συμφωνούν με το πνεύμα του μητροπολίτη Πειραιώς και αναμένουν να ορίσει νέο συνομιλητή ο Πατριάρχης.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο Αρχιεπίσκοπος που έχει συγκαλέσει εκτάκτως τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο την προσεχή Δευτέρα, θα εκθέσει όλες τις πτυχές του ζητήματος στους ιεράρχες οι οποίοι θα πάρουν την απόφαση τους.

    Οριστική όμως απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας, 4,5 και 6 Νοεμβρίου.

    ''Η Ορθοδοξία φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της''

    Στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρθηκε σε συνέντευξη του από το Ηράκλειο ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος. ''Εμείς είμαστε υπέρ της άποψης ότι η παράδοση είναι το βασικό μας εργαλείο, στην Ενωμένη Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση. Αυτό το εργαλείο είναι η Ορθοδοξία, που θέλουμε να μείνει ενωμένη και ισχυρή. Αυτή τη θέση εκφράσαμε από την αρχή και εκ των πραγμάτων δικαιωθήκαμε. Η Ορθοδοξία φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της'', τόνισε.

    Για το θέμα της παραίτησης, από τις συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης, του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, είπε χαρακτηριστικά: "Διέξοδος πάντα θα υπάρχει, όταν το μέγεθος είναι τόσο κρίσιμο για ένα ολόκληρο λαό και ένα ολόκληρο έθνος. Δεν νοούνται αδιέξοδα σε αυτή τη διαδικασία, όσο και αν οι στιγμές στη μια ή την άλλη φάση, μπορεί να είναι και δύσκολες''.

    [06] Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο, ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων

    31/10/2003 5:38:00 μμ

    Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε σήμερα τους οδηγούς στο Ρίο-Αντίρριο. Οι ναυτεργάτες στα φέρυ μπόουτ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση στο πορθμείο του Αιγίου, όπου, όμως, τα δρομολόγια σταμάτησαν στις 17.00. Η απεργία πάντως των ναυτεργατών κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο. Ωστόσο, οι απεργοί εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους. Εάν, όμως, συνεχιστεί η απεργία, το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο για τους ταξιδιώτες του Σαββατοκύριακου.

    Απίστευτη ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες

    Επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και νταλίκες, βρίσκονταν ακινητοποιημένα στο πορθμείο Αιγίου-Αγ.Νικολάου για πολλές ώρες. Η ουρά όσο περνούσε η ώρα, γινόταν όλο και μεγαλύτερη. Η υπομονή των οδηγών, δοκιμάστηκε.

    Οι περισσότεροι επιβάτες, ταλαιπωρήθηκαν καθώς δεν γνώριζαν για την απεργία.

    Λόγω της απεργίας που λήγει τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ταξιδιώτες, εξυπηρετούνται από το πορθμείο του Αίγιο και του Αγίου Νικολάου.

    Από το Αίγιο τα δρομολόγια είναι τα εξής: 07:30, 10:30, 13:30,και 17:00 το οποίο είναι και το τελευταίο δρομολόγιο.

    Από το πορθμείο του Αγίου Νικολάου, τα δρομολόγια έχουν ως εξής: 08:30, 12:00, 15:30, και το τελευταίο στις 18:00το απόγευμα.

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά, εξυπηρετούνται από τα πλοία ασφαλείς.

    [07] Πανελλαδική η αποχή των δικηγόρων

    31/10/2003 5:13:00 μμ

    Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνήλθε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό την προεδρία του προέδρου του ΔΣΑ Δ. Παξινού, επιδοκιμάζει την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας για τις 3 και 4 Νοεμβρίου 2003, διεκδικώντας την άμεση εγγραφή στον προσεχή προϋπολογισμό κονδυλίου άνω των 100 δισ. δρχ. που οφείλει επί σειρά ετών το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Νομικών και αποφασίζει την αποχή όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

    Η αποχή των δικηγόρων της ερχόμενης Δευτέρας και Τρίτης μετατρέπεται σε Πανελλαδική, εφόσον λάβουν σχετικές αποφάσεις οι τοπικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι.

    Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε, την Παρασκευή, να συγκαλέσει την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 15 Νοεμβρίου 2003 στην Αθήνα προς την οποία και θα προτείνει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Oι προτάσεις είναι οι εξής:

    Η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, η μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών η επάρκεια της κτιριακής υποδομής, κ.λπ. Η τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 2915/2001 Η τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 3160/2001 Η κατάθεση στη Βουλή νόμων και νομοσχεδίων που μας αφορούν ερήμην μας και χωρίς προηγούμενο διάλογο Η περιφρόνηση του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ρυθμίσει το επείγον και υπαρκτό πρόβλημα του Ταμείου Νομικών που έχει σχέση με τη βιωσιμότητα του Η ανεπίτρεπτη ανάμειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων των δικηγόρων κ.λπ.

    Τα ως άνω έξι θέματα θα τεθούν στην Ολομέλεια των προέδρων, που θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου 2003.

    [08] Διαψεύδονται τα σενάρια για την Γ. Αγγελοπούλου

    31/10/2003 4:49:00 μμ

    Τη δυσαρέσκεια της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, προκάλεσε, σύμφωνα με κύκλους από το περιβάλλον της, η παρερμήνευση δηλώσεων της σε ισραηλινό περιοδικό. Απαντώντας σε ερώτημα για την επόμενη μέρα των Αγώνων και το πολιτικό της μέλλον, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είπε ότι "η ζωή κρύβει εκπλήξεις". Η δήλωση αυτή, στάθηκε αφορμή για έντονη σεναριολογία σχετικά με τις προθέσεις της για την προεδρία της Δημοκρατίας. Την πληροφορία κλήθηκε να σχολιάσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Η ίδια η κ. Αγγελοπούλου έχει ήδη διαψεύσει τη σχετική είδηση" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Δυσαρεστημένη η πρόεδρος της ''Αθήνα 2004''

    Κύκλοι από το περιβάλλον της κ. Αγγελοπούλου επισημαίνουν ότι όσα λέγονται και γράφονται σχετικά δεν ευσταθούν γιατί, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, το μόνο που ενδιαφέρει την κ. Αγγελοπούλου είναι η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Παράλληλα, τονίζουν ότι όσοι σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις καλό θα ήταν να διαβάσουν πρώτα τις δηλώσεις της στο ισραηλινό περιοδικό.

    Κάποιοι δε, πιστεύουν ότι η παρερμήνευση των δηλώσεων της Γιάννα Αγγελοπούλου επιχειρείται για να πληγεί η εικόνα της Οργανωτικής Επιτροπής σε αυτήν την κρίσιμη φάση της προετοιμασίας.

    [09] Αιματηρή ληστεία

    Τζένη Χαραλαμπίδου 31/10/2003 4:03:00 μμ

    Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά όταν, λίγο πριν από τις 13.00 σήμερα, δύο κακοποιοί εισέβαλαν στα γραφεία μεταφορικής εταιρείας στην οδό Αγίας Αννης 50, στο Βοτανικό και απειλώντας την ταμία άρπαξαν 6.000 ευρώ. Όμως, έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη Γιώργο Σαπουτζή (60 ετών) και έναν υπάλληλο της εταιρείας, τον Κυριάκο Ιωακειμίδη (43 χρόνων), οι οποίοι και προσπάθησαν να εμποδίσουν τους δράστες να διαφύγουν. Οι δύο κακοποιοί τους πυροβόλησαν και τους τραυμάτισαν, τον έναν στην κοιλιά και τον άλλον στο πόδι. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν με μηχανή μεγάλου κυβισμού και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εντοπιστεί από την Αστυνομία, που συνεχίζει τις έρευνες. Τα θύματα νοσηλεύονται στον Ερυθρό Σταυρό εκτός κινδύνου.

    [10] Πιάνει αμέσως δουλειά ο Θεόδωρος Πάγκαλος

    31/10/2003 3:35:00 μμ

    Από σήμερα κιόλας εγκαθίσταται ο Θεόδωρος Πάγκαλος στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ για τα νέα του καθήκοντα, καθώς από χθες Πέμπτη τέθηκε επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής εκλογικού αγώνα του κινήματος. Δύο είναι οι στόχοι του πρώην υπουργού: Αφενός να αντιπαρατεθεί με την Ν.Δ. και αφετέρου να κινητοποιήσει τα 200.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εντός των προσεχών ημερών θα συγκροτηθεί η επιτροπή εκλογικού αγώνα. Στις προθέσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου είναι να δημιουργηθεί ένα μικρό ευέλικτο όργανο που δεν θα ξεπερνάει τα 50 μέλη, αντί των 80 μελών που είχαν παλιότερα οι επιτροπές. Η επιτροπή θα συντονίζεται από μια γραμματεία και θα είναι χωρισμένη σε υποεπιτροπές.

    ''Να βγάλουμε τον κόσμο από το καβούκι του''

    Η εντυπωσιακή κίνηση επαναφοράς του Θεόδωρου Πάγκαλου στο κέντρο της πολιτικής ζωής, δημιουργεί νέα δεδομένα, όχι μόνο για το κυβερνών κόμμα, αλλά και για ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.

    Ο πρώην υπουργός δήλωσε στην εφημερίδα ''Το Βήμα'' ότι ο αγώνας είναι δύσκολος, δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι και πρέπει να πούμε στον κόσμο το πρόγραμμά μας, να τον βγάλουμε από το καβούκι του και να τον πείσουμε για συμμετοχή και για αντίσταση". Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του, επισημαίνοντας ότι "θα πρέπει τώρα να τρέξουμε μαραθώνιο σε ρυθμό σπρίντ για να προλάβουμε".

    Είκοσι τέσσερεις ώρες μετά την τοποθέτηση του στη θέση του συντονιστή της επιτροπής εκλογικού αγώνα και οι αντιδράσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ακόμα έντονες.

    Πρωτόπαπας: ''Συμβάλλει στη συσπείρωση του Κινήματος''

    Με την ιδιότητα του στελέχους του ΠΑΣΟΚ και όχι του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το νέο ρόλο που αναλαμβάνει ο κ. Πάγκαλος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως κρίνει ως ''ιδιαίτερα θετικό το γεγονός αυτό που συμβάλλει στις προϋποθέσεις νίκης του ΠΑΣΟΚ και στην ενίσχυση της ιδεολογοπολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ".

    Εξάλλου, σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας ''στην προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ, εισέρχεται με το τρίπτυχο: πολιτικές πρωτοβουλίες, συσπείρωση και ανανέωση. Ο κ. Πάγκαλος θα αγωνιστεί για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και συμβάλλει στη συσπείρωση του Κινήματος'', υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας

    Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου σε αυτό το ρόλο, ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε πως το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ έχει εξουσιοδοτήσει το γραμματέα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της Εκλογικής Επιτροπής. ''Δεν ξέρω αν ορισμένοι στενοχωριούνται από αυτή την εξέλιξη, εμείς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευτυχείς'', υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με την προοπτική συνεργασίας του κ. Λαλιώτη, τόνισε πως ''θα υπάρξει επαναπροσέγγιση όλων των στελεχών''.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [11] Μειώθηκε η παραγωγή κρασιού στην Ε.Ε

    31/10/2003 5:17:00 μμ

    Η παραγωγή κρασιού στην Ε.Ε θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δέκα ετών. Κύρια αιτία για τη φετινή μείωση της οινοπαραγωγής είναι ο καύσωνας και η ξηρασία που έπληξαν πολλές κοινοτικές περιοχές το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα η παραγωγή οίνου αυξήθηκε κατά 4,1% την περίοδο 2003-2004, σε σχέση με το 1998-1999. Αυτά υποστηρίζει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων COPA και COGECA σε ανακοίνωσή από τις Βρυξέλλες.

    Μειώσεις και αυξήσεις

    Σύμφωνα με την COPA-COGECA η οινοπαραγωγή στην Ε.Ε θα ανέλθει φέτος σε 156 εκατ. εκατόλιτρα σημειώνοντας μείωση 9,3% σε σχέση με την οινοπαραγωγική περίοδο 1998-1999.

    Η κοινοτική παραγωγή κρασιού σημειώνει μείωση για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν φέτος:

    στη Γερμανία (-21%) τη Γαλλία και την Ιταλία (από -16%)

    Αυξήσεις της οινοπαραγωγής σημειώθηκε σε τρεις χώρες μέλη:

    την Ισπανία με 10,6% την Πορτογαλία με 10,4% και την Ελλάδα με 4,1%.

    Η ελληνική παραγωγή κρασιού αυξήθηκε από 3,52 εκατ. εκατόλιτρα σε 3,67 εκατ. εκατόλιτρα.

    [12] Την Τετάρτη θα συνεχιστεί η δίκη

    31/10/2003 3:02:00 μμ

    Νίκος Παπαναστασίου

    Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη των 19 κατηγορουμένων για τη συμμετοχή στη "17Ν". Το δικαστήριο δε θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη καθώς έχει κηρύξει 48ωρη αποχή ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του το μεσημέρι ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παπαναστασίου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ζήτησε σε περίπτωση που καταδικαστεί ο εντολέας του να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Την ερχόμενη Τετάρτη θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σωτήρη Κονδύλη.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Αγορεύει ο συνήγορος του Ν.Παπαναστασίου

    [13] Στρατός εναντίον Σαρόν

    Αννίτα Πασχαλινού 31/10/2003 7:43:00 μμ

    Εκ των έσω βάλλεται ακόμα μία φορά ο Αριέλ Σαρόν. Αυτή τη φορά, απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, βρέθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μόσε Γιαλόν, ο οποίος σε off the record δηλώσεις του επέκρινε τον Αριέλ Σαρόν για τις σκληρές πολεμικές τακτικές του. Όπως είπε, οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη, η απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και η ανέγερση του τείχους ασφαλείας, δεν βοηθούν στον τερματισμό της Ιντιφάντα. Οι δηλώσεις του, προκάλεσαν την οργή του Ισραηλινού πρωθυπουργού αλλά επιδοκιμάστηκαν από μερίδα του ισραηλινού Τύπου.

    Οργισμένος ο Σαρόν

    "θα πρέπει να ακούσουμε με μεγάλη προσοχή τα λόγια του στρατηγού Γιαλόν. Δεν πρόκειται να αποφύγουμε το αιματοκύλισμα στο Ισραήλ και να επιτύχουμε την ειρήνη, αν αγνοούμε τα λόγια και του κάνουμε επίθεση για τις παρατηρήσεις του " γράφει σε σημερινό της άρθρο η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

    Στις δηλώσεις πάντως του Ισραηλινού στρατηγού, δεν υπήρξε επίσημη απάντηση.

    Πληροφορίες θέλουν τον Αριέλ Σαρόν οργισμένο για τις τοποθετήσεις του Μοσέ Γιαλόν ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις από τον στρατηγό για την επικριτική στάση του.

    Ο Μοφάζ, πέρα από την κριτική για την τακτική των επιδρομών στο Ισραήλ, κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν διευκόλυνε καθόλου το έργο του πρώην Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμουντ Αμπάς, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του τον Σεπτέμβριο, μετά από ένα μήνα παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο.

    Αμφισβητείται ακόμα μία φορά

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αριέλ Σαρόν, αμφισβητείται στο εσωτερικό για την πολιτική που ακολουθεί.

    Κορυφαίοι υπουργοί του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν κατ επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους στις αλλεπάλληλες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη.

    "Δεν θα πρέπει για να εξοντώσουμε δυο - τρεις τρομοκράτες να σφαγιάζουμε αθώους πολίτες" έχει πει ο υπουργός Εσωτερικών Αβραάμ Ποραζ ενώ ο υπουργός Υποδομών, Γιόσεφ Παρίτσκι, έχει στο πρόσφατο παρελθόν καλέσει τη χώρα του να ζητήσει συγνώμη από τον παλαιστινιακό λαό και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.

    "Δεν έχουμε πόλεμο με τον παλαιστινιακό λαό" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [14] Σταλινικά φαντάσμα ''ξυπνά'' η Yukos

    31/10/2003 5:50:00 μμ

    Ευρύτερες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos στη Ρωσία μετά και τη δέσμευση σημαντικού "πακέτου" των μετοχών της και ξεσηκώνει αντιδράσεις, όχι μόνο από τον αντιπολιτεύμενο στον Πρόεδρο Πούτιν, ρωσικό Τύπο αλλά και σε μεγάλης κυκλοφορίας διεθνείς εφημερίδες. Στο Κρεμλίνο ολοκληρώθηκε η "αλλαγή φρουράς" με την τοποθέτηση του μόλις 38 χρονου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη θέση του προσωπάρχη, που είχε μείνει κενή μετά την παραίτηση του Αλεξάντερ Βολοσίν, στενού φίλου του φυλακισθέντα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Οι εφημερίδες κατηγορούν το Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί σταλινικές μεθόδους κατά του ομίλου Yukos και ότι καταστρέφει κάθε προοπτική για επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα. Η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε να άρει τη δέσμευση ορισμένων μετοχών της Yukos, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Επιθέσεις από Τάιμς και Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

    Ντμίτρι Μεντβέντεφ

    Η ρωσική οικονομική εφημερίδα Βεντομόστι γράφει χαρακτηριστικά: "Σε μια χώρα όπου δε γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία, μόνο η παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα είναι εφικτή". Η εφημερίδα προσθέτει ότι με τις ενέργειές του "ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει ότι έχει αποφασίσει να αποκαταστήσει το σοβιετικού τύπου απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του και να δει ότι οι εισαγγελείς καταστρέφουν σε μία ημέρα ό,τι χρειάστηκε χρόνια για να δημιουργηθεί".

    "Μυρωδιά σταλινισμού μολύνει τον αέρα της Μόσχας" , γράφει η εφημερίδα Τάιμς του Λονδίνου και προσθέτει ότι η δέσμευση του 44% των μετοχών του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου μπορεί να οδηγήσει σε εθνικοποίηση "από την πίσω πόρτα". Η εφημερίδα, επίσης, χαρακτηρίζει "ανειλικρινή" τη δήλωση του Πούτιν ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τους εισαγγελείς.

    Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφει ότι η κατάσχεση των μετοχών είναι δυσανάλογη με την κατηγορία της απάτης και φοροδιαφυγής που διατυπώθηκαν εναντίον του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Πούτιν έχει πάρει τον επικίνδυνο δρόμο προς τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά". Η εφημερίδα καταλήγει: "Ο κ. Πούτιν υπηρέτησε καλά τη Δύση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Όμως η συνεργασία αυτή δεν πρέπει να κάνει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να μη βλέπουν ότι τώρα αποτελεί απειλή για τη χώρα του".

    Ανάκαμψη του ρωσικού χρηματιστηρίου

    Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε θετικά σήμερα, Παρασκεύη. Ο δείκτης RTS σημείωσε άνοδο κατά 1,46% και διαμορφώθηκε στις 503 μονάδες, μετά το διορισμό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη θέση του νέου προσωπάρχη του Κρεμλίνου. Το χρηματιστήριο της Μόσχας είχε υποχωρήσει κατά 8% την Πέμπτη λόγω του πανικού των επενδυτών μετά τη δέσμευση μεγάλου πακέτου μετοχών της Yukos.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα, Κομερσάντ, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων στα ρωσικά χρηματιστήρια εταιριών μειώθηκε κατά 27 δισεκατομμύρια δολάρια (πάνω από 16%) σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

    [15] Πρωτοσέλιδο στη Ρουμανία η γκάφα του αμερικανικού Πενταγώνου

    31/10/2003 6:57:00 μμ

    Πρωτοσέλιδο θέμα είναι στο Τύπο της Ρουμανίας η γκάφα που έκανε το Αμερικανικό Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρουμάνου προέδρου Ιον Ιλιέσκου. Οι περισσότερες ρουμανικές εφημερίδες εμφανίζουν μία φωτογραφία, η οποία δείχνει ότι κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στον Ρουμάνο πρόεδρο την περασμένη Δευτέρα, στο τραπέζι δεσπόζει η σημαία της Ρωσίας, αντί της Ρουμανίας.

    ''Απλό λάθος'', δηλώνει η εκπρόσωπος του Ιον Ιλιέσκου

    "Στην Αμερική, ο Ιλιέσκου αντιπροσωπεύει τη Ρωσία'', είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας Jurnalul National, η οποία δημοσιεύει φωτογραφία του γεύματος που παρατέθηκε στον Ρουμάνο πρόεδρο, στην οποία διακρίνονται πολύ καλά οι σημαιούλες των ΗΠΑ και της Ρωσίας μπροστά από το πιάτο του κ. Ιλιέσκου την ώρα που αυτός ετοιμάζεται ν' απευθυνθεί στον κ. Ράμσφελντ.

    Την ίδια φωτογραφία δημοσιεύει επίσης στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Evenimentul Zilei με τίτλο: ''Ιλιέσκου, με τη ρωσική σημαία μπροστά'' και σχολιάζει ειρωνικά την αμερικανική γκάφα: ''Οι αναμνήσεις με βασανίζουν, οι αναμνήσεις με ταράζουν'', σε μια αναφορά στις στενές σχέσεις του Ρουμάνου προέδρου με τη Ρωσία.

    Τέλος η εφημερίδα National διερωτάται για την απουσία αντίδρασης από τον Ιλιέσκου, ο οποίος καθόταν απέναντι από τον Ράμσφελντ στο γεύμα εργασίας.

    ''Είναι τόσο πολύ συνηθισμένος στη ρωσική σημαία ώστε να μην καταλάβει την γκάφα των Αμερικανών και να επιδιώξει τη διόρθωσή της;'', γράφει η National, διευκρινίζοντας ότι η φωτογραφία κυκλοφορεί επίσης στο Διαδίκτυο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ιον Ιλιέσκου υποβάθμισε το γεγονός.

    Πρόκειται για ένα ''απλό λάθος'' του περίγυρου του κ. Ράμσφελντ που διοργανώνει τα γεύματα στο Πεντάγωνο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ιλιέσκου, Κορίνα Κρέτου.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από τις 26 ως τις 29 Οκτωβρίου.

    [16] Αυξήθηκαν οι επιθέσεις πειρατών στον κόσμο

    31/10/2003 6:46:00 μμ

    Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η πειρατεία στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΔΟΝ). Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση στις επιθέσεις πειρατών με όπλα και στα θύματα μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2003, 20 ναυτικοί έχουν πέσει θύματα από επιθέσεις πειρατών. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 340 επιθέσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1991, όταν ο ΔΟΝ άρχισε να συλλέγει στοιχεία. Το 2002 ο αριθμός των επιθέσεων ήταν 270.

    Τα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας είναι επικίνδυνα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας τα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας είναι τα πλέον επικίνδυνα.

    Μία στις τέσσερις επιθέσεις πραγματοποιείται στην Ινδονησία.

    Πολλές επιθέσεις πραγματοποιούνται και στα χωρικά ύδατα του Μπαγκλαντές, της Νιγηρίας και της Σομαλίας.

    Επίσης, μειώθηκαν οι επιθέσεις στα χωρικά ύδατα του Ισημερινού, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης.

    Αξιωματούχοι του ΔΟΝ έχουν εκφράσει ανησυχία ότι πίσω από ορισμένες επιθέσεις ίσως κρύβονται ομάδες που έχουν πολιτικούς στόχους.

    Πηγή: BBC Greek

    [17] Ικανοποίηση για την ιρανική έκθεση για τα πυρηνικά

    31/10/2003 4:55:00 μμ

    Την ερχόμενη εβδομάδα το Ιράν θα ανακοινώσει πότε θα υπογράψει την συμφωνία που θα επιτρέπει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας(ΙΑΕΑ), να προβαίνει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε την Παρασκευή πηγή του ρωσικού Υπουργείου Ατομικής Ενέργειας. Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι χαρακτήρισε "εμπεριστατωμένη" την έκθεση που κατέθεσε το Ιράν προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας για το πυρηνικό του πρόγραμμα. "Η διακήρυξη του Ιράν φαίνεται να είναι ολοκληρωμένη", δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο επικεφαλής της επιτροπής και πρόσθεσε: "Εκτιμώ ότι έχουμε μια καλή πρόοδο. Το Ιράν κατέθεσε αυτό για το οποίο με διαβεβαίωσε: μία συγκροτημένη και ακριβή δημοσιοποίηση του προγράμματος του".

    ''Έχουμε ακόμη πολλή διερευνητική εργασία''

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο κ. Μπαραντέι δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Οτάβα "πιστεύω ότι θα μπορούσα να πω ότι με την πρώτη ματιά η έκθεση είναι εμπεριστατωμένη, αλλά έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλή διερευνητική εργασία και έχουμε να κάνουμε και πολλές ερωτήσεις".

    Το Ιράν επέδωσε τη διακήρυξή του σχετικά με τη συμμόρφωσή του με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών μία εβδομάδα πριν λήξει το τελεσίγραφο της Επιτροπής, το οποίο εκπνέει σήμερα, Παρασκευή.

    Επιθεωρητές της Υπηρεσίας βρίσκονται στο Ιράν, προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που παρουσίασε η Τεχεράνη.

    Μετά από την κατάθεση της διακήρυξης μοιάζει απίθανο το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι το Ιράν παραβιάζει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη, αν και ορισμένα ζητήματα θα παραμείνουν αδιευκρίνιστα μέχρι τη συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, το Νοέμβριο.

    Στα τέλη Νοέμβρη η απόφαση της IAEA

    Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο κ. Μπαραντέι δήλωσε πως ''έχουμε πολλά ερωτηματικά ακόμη και θα απαιτηθεί μία πλήρης τεχνική ανάλυση'', ενώ απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για την έκθεση της IAEA.

    Η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής αναμένεται να είναι έτοιμη στις 20 Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και επιπλέον χρόνος.

    Αναμένεται η ημερομηνία της υπογραφής - Αντιδράσεις στο Ιράν

    Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν Χάσαν Ροχάνι θα βρίσκεται στην Μόσχα την άλλη εβδομάδα για συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους.

    ''Αναμένεται ευρέως ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία της υπογραφής και νομίζω ότι οι προβλέψεις μας είναι σωστές. Είναι πολύ πιθανό ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία'', ανέφερε η πηγή.

    Η εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε την Παρασκευή στη Βιέννη ότι η Υπηρεσία αναμένει ''την άλλη εβδομάδα'' επιστολή στην οποία η κυβέρνηση της Τεχεράνης θα ανακοινώνει τη συμφωνία της για την υπογραφή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου.

    Στο μεταξύ, Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η έκθεση που παρουσίασε η Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα προς την ΙΑΕΑ ήταν ''διάφανη και περιεκτική''.

    ''Υποβάλαμε μία περιεκτική, διάφανη και άψογη έκθεση προς την Υπηρεσία'', τόνισε προς το Ρόιτερ ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του.

    Το Ιράν υπέβαλε στην ΙΑΕΑ έκθεση για το πυρηνικό του πρόγραμμα στις 23 Οκτωβρίου.

    Η Τεχεράνη εμμένει ότι πρόκειται για πρόγραμμα που έχει ειρηνικό χαρακτήρα.

    Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πλήρη συνεργασία της με την Επιτροπή.

    ''Τώρα η συνεργασία μας είναι πέραν του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου. Μετά την υπογραφή θα ενεργούμε στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου'', πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη κλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις.

    Περίπου 2.000 ισλαμιστές, με συνθήματα κατά της Δύσης και του Ισραήλ, επέκριναν τη συμφωνία της κυβέρνησης της Τεχεράνης να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ταυτόχρονα, κατηγορούν τη Δύση πως κάνει "τα στραβά μάτια" για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, BBC

    [18] ΠΓΔΜ:ξεκινά η συλλογή παράνομου οπλισμού

    31/10/2003 4:32:00 μμ

    Νέα προσπάθεια συλλογής παράνομου οπλισμού ξεκινά στην ΠΓΔΜ και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Η αυλαία του προγράμματος αφοπλισμού θα ξεκινήσει με εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί πορεία, στην οποία θα συμμετέχουν και οι βουλευτές της χώρας. Στο διάστημα της εκστρατείας αφοπλισμού αναμένεται να συγκεντρωθούν σχεδόν 15.000 όπλα, σε σύνολο περίπου 120.000 που υπολογίζεται πως υπάρχουν στη χώρα.

    Εγκρίνει η Διεθνής Κοινότητα- δυσπιστεί αλβανικό κόμμα

    Η εκστρατεία αφοπλισμού στα Σκόπια γίνεται με τις "ευλογίες" της Διεθνούς Κοινότητας. Μάλιστα, η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ που εδρεύει στην ΠΓΔΜ, η "Κονκόρντια" (Ομόνοια), ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθήσει την συλλογή του παράνομου οπλισμού.

    Υπέρ της συλλογής παράνομου οπλισμού στην ΠΓΔΜ, έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα ο Αλί Αχμέτι, πρώην αρχηγός του UCK και νυν πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" (UDI). Το κόμμα αυτό συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, της οποίας ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Ωστόσο, μοναδικό "πρόβλημα" μπορεί να αποτελέσει η άρνηση του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) του Αρμπεν Τζαφέρι, να συμμετέχουν εκπρόσωποί του στις κατά τόπους επιτροπές συλλογής του παράνομου οπλισμού. Το κόμμα του Τζαφέρι έχει μεν ταχθεί υπέρ του αφοπλισμού, όμως ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει στην επιτυχία της επιχείρησης και γι΄αυτό δεν θέλει να συνδεθεί άμεσα με αυτήν.

    Δεύτερη προσπάθεια αφοπλισμού

    Υπενθυμίζεται πως, το Σεπτέμβριο του 2001, μετά την λήξη των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις και την υπογραφή της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, είχε πραγματοποιηθεί μια πρώτη προσπάθεια αφοπλισμού των πρώην Αλβανών ανταρτών της ΠΓΔΜ.

    Τον αφοπλισμό των τότε Αλβανών ανταρτών του UCK, με την κωδική ονομασία "Απαραίτητη Συγκομιδή", είχε αναλάβει η νατοϊκή δύναμη που είχε εγκατασταθεί στα Σκόπια. Ο μικρός όμως αριθμός όπλων που είχε παραδοθεί τότε, περίπου 3.300 όπλα, είχε προκαλέσει αμφιβολίες μεταξύ των σλαβομακεδονικών κομμάτων για την αποτελεσματικότητα του αφοπλισμού.

    [19] Μαστίζει τη Γαλλία η ανεργία

    31/10/2003 2:39:00 μμ

    Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων, ανήλθε η ανεργία στη Γαλλία το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας το 9,7%. Το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι, στη βάση υπολογισμού της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ο αριθμός των Γάλλων ανέργων το Σεπτέμβριο έφθασε τα 2.639.000. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας φανερώνει πως ο ρυθμός ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας δεν επαρκεί, ώστε να προχωρήσουν οι γαλλικές επιχειρήσεις σε προσλήψεις.

    Διαψεύσεις και απολύσεις

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, αισιοδοξεί ότι η Γαλλική οικονομία θα βελτιωθεί και η ανεργία θα μειωθεί το 2004. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία στη δεύτερη πιο οικονομικά ισχυρή χώρα της Ευρωζώνης θα κυμανθεί στο 9,7% κατά μέσον όρο και θα υποχωρήσει στο 9,4% το 2005. Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει διστακτική την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας.

    Ταυτόχρονα, στη Γαλλία επίκεινται πολλές απολύσεις, αφού οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης. Ήδη, δύο γαλλικές επιχειρήσεις, η STMicroelectronics και η Rhodia, έχουν ανακοινώσει το επικείμενο κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων τους, προκαλώντας αντιδράσεις στους Γάλλους εργαζόμενους.

    [20] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν

    31/10/2003 12:32:00 μμ

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας Αφγανός τραυματίστηκε την Πέμπτη, καθώς επαναλήφθησαν μάχες δυνάμεων των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Μια περίπολος συναποτελούμενη από Αμερικανούς και Αφγανούς στρατιώτες αναχαίτισε ''ομάδα 10 ως 15 αντισυμμαχικών στοιχείων την Πέμπτη σε απόσταση 35 χλμ. δυτικώς της Ντεχ Ραγούντ, εντός της επαρχίας Ορουζγκάν'', ανέφερε ανακοινωθέν που εξεδόθη από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ. Επενέβησαν ένα αεροσκάφος Α-10 και ελικόπτερα AH-64 και ακολούθησε πολύωρη μάχη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ''ένας μαχητής του εχθρού'', ανέφερε το ανακοινωθέν.

    [21] Βίαια επεισόδια κοντά στη Βαγδάτη

    31/10/2003 6:46:00 μμ

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης από την 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση κοντά στην ιρακινή πόλη Χαλντίγια, δυτικά της Βαγδάτης, δήλωσε αμερικανίδα στρατιωτική εκπρόσωπος. Νωρίτερα, τρεις Ιρακινοί πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν και δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επεισόδια που έγιναν στην αγορά του προαστίου Αμπου Γκαρίμπ, δυτικά της Βαγδάτης. Επίσης, στη Μπαακούμπα, βορειανατολικά της Βαγδάτης, ένας ιρακινός αγρότης τραυματίστηκε από αμερικανικά πυρά. Ωστόσο, παραμένει ακόμα άγνωστος ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ.

    Με το θάνατο του στρατιώτη στην πόλη Χαλντίγια, ο αριθμός των Αμερικανών που σκοτώθηκαν μετά το τέλος του πολέμου έφτασε τους 118. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του πολέμου από το Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο είχαν χάσει τη ζωή τους 114 Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

    [22] Έκρηξη στη Φαλούτζα

    31/10/2003 2:49:00 μμ

    Έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι στην ιρακινή πόλη Φαλούτζα, στο αποκαλούμενο "σουνιτικό τρίγωνο", σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν μαύρους καπνούς να βγαίνουν από το γραφείο του δημάρχου της πόλης. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από το σημείο της έκρηξης. Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [23] H Alitalia ''κόβει'' 2700 θέσεις εργασίας

    Αννίτα Πασχαλινού 31/10/2003 6:41:00 μμ

    Σε μαζικές απολύσεις προχωρά η Alitalia, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το έλλειμμα της, που σημείωσε αλματώδη αύξηση το 2003 αγγίζοντας τα 410 εκατομμύρια Ευρώ. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της εταιρείας, οι περικοπές των θέσεων εργασίας, δεν αφορούν στελέχη της πρώτης γραμμής, όπως τα χαρακτήρισε, για παράδειγμα πληρώματα των αεροσκαφών. Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, προβλέπονται οι απολύσεις 1500 εργαζομένων, η ανάθεση έργου σε εταιρεία εκτός ομίλου, από την οποία αναμένεται να χαθούν επιπλέον 1200 θέσεις εργασίας, αλλά και οι νέες επενδύσεις

    Στρατηγική επιβίωσης

    Το ΔΣ της εταιρείας, ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση του να εκμοντερνίσει τα αεροσκάφη του, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, διαθέτοντας το ποσό του 1,2 δις δολαρίων.

    Στον απόηχο των γεγονότων της 11η Σεπτεμβρίου, οι αεροπορικές εταιρείες, ψάχνουν τρόπους για να ξεπεράσουν την κρίση, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στις συγχωνεύσεις.

    Ήδη η KLM και η AirFrance ένωσαν από τον Σεπτέμβριο τις δυνάμεις τους ενώ η British Airways συμφώνησε με την ελβετική Swiss International Air Lines.

    Η Alitalia, που σε ποσοστό 62% ανήκει στο ιταλικό Δημόσιο, έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη συγχώνευση της Air France - KLM.

    Παρόλα αυτά, αναλυτές επισημαίνουν ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που αποφάσισε η Alitalia, εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το έλλειμμα το 2005.

    [24] Βαριά ''καμπάνα'' για την ΑΕΚ

    31/10/2003 6:41:00 μμ

    Με τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 10.000 ευρώ, τιμώρησε σήμερα η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ την ΠΑΕ ΑΕΚ, για τα σοβαρά επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί της στο ντέρμπι της προηγούμενης (8ης) αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη. Εφόσον η ποινή δεν μειωθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, όπου αναμένεται να προσφύγει, η "Ενωση", θα δώσει χωρίς θεατές τα παιχνίδια με Προοδευτική, Ξάνθη και Καλλιθέα, εκτός βέβαια αν μεσολαβήσει κάποιο εντός έδρας παιχνίδι Κυπέλλου. Ακόμη, ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε με πρόστιμο 15.000 ευρώ τον Ολυμπιακό, για τη συμπεριφορά των οπαδών του στο ίδιο παιχνίδι.

    Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η υπεράσπιση της ΑΕΚ έριξε τις ευθύνες για τα επεισόδια που στιγμάτισαν το ντέρμπι στην Αστυνομία και στον Πανιώνιο, επειδή, όπως υποστήριξε, δεν είχαν πάρει τα αναγκαία μέτρα, παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις, οι οποίες είχαν γίνει από την "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ.

    Παράλληλα, ισχυρίστηκε, ότι η ΑΕΚ έχει την μικρότερη ευθύνη για τα όσα έγιναν, αφού οι σύνδεσμοι οπαδών της δεν είναι υπό τον έλεγχό της, καθώς δεν έχουν αναγνωριστεί από την Πολιτεία.

    Από την άλλη πλευρά, η υπεράσπιση του Ολυμπιακού υποστήριξε, ότι οι φίλαθλοι της ομάδας θα πρέπει να επαινεθούν, γιατί παρά τις προκλήσεις των οπαδών της ΑΕΚ δεν αντέδρασαν, ενώ κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο χαρακτηρίζει ανυπόστατο το κατηγορητήριο σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν πριν από τον αγώνα.

    [25] Βενιζέλος: Αρχαία Ολυμπία έχει μόνο η Ελλάδα

    31/10/2003 5:19:00 μμ

    Απάντηση σε όλους όσοι βιάστηκαν να διατυπώσουν επικρίσεις για την πρόταση που έκανε στη ΔΟΕ η "Αθήνα 2004" να διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία, η σφαιροβολία, έδωσε την Παρασκευή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για να γίνει πράξη η πρόταση αυτή είναι η έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αλλά και ο σεβασμός του αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μοναδικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. "Ολες οι χώρες μπορούν να έχουν μεγάλα και σημαντικά γήπεδα και στάδια για όλους τους Αγώνες, Αρχαία Ολυμπία όμως μπορούμε να έχουμε μόνον εμείς" είπε χαρακτηριστικά.

    Δεν θα διαταραχθεί η αρχαιολογική ισορροπία του χώρου

    Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε επίσης ότι η επιλογή της σφαιροβολίας, δεν έγινε τυχαία, αλλά επιλέχθηκε γιατί απαιτεί ελάχιστες και πολύ ελαφρές υποδομές.

    "Η πρόταση η οποία έχει διατυπωθεί από την Οργανωτική Επιτροπή είναι, το αγώνισμα της Σφαιροβολίας να γίνει στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, χωρίς καμία επέμβαση, με απόλυτο σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο" είπε υπογραμμίζοντας ότι το άθλημα αυτό απαιτεί ελάχιστους βατήρες και όργανα καταμέτρησης, τα οποία δεν διαφέρουν από εκείνα των τοπογραφικών καταμετρήσεων.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η τηλεοπτική μετάδοση θα γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έχει γίνει και σε άλλα πολιτιστικά γεγονότα όπως για παράδειγμα στην παρουσίαση των "Ιερών Μουσικών του Κόσμου" το καλοκαίρι.

    [26] Επέστρεψε ο Μπέκαμ στην ενδεκάδα της Ρεάλ

    31/10/2003 7:21:00 μμ

    Μετά από απουσία δύο αγώνων, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ επιστρέφει στην ενδεκάδα της Ρεάλ. Ο Αγγλος μέσος έχασε τα παιχνίδια της πριμέρα ντιβιζιόν με Ρασίνγκ Σανταντέρ και Σαραγόσα, λόγω ενός τραυματισμού που "κληρονόμησε" στον αγώνα του Champions League με την Παρτιζάν. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε και την Παρασκευή γυμνάστηκε κανονικά και τέθηκε στη διάθεση του Κάρλος Κεϊρόζ για τήν αυριανή αναμέτρηση με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο "Μπερναμπέου". Ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να υπολογίζει και στη βοήθεια του Ιβάν Ελγκέρα, που αν και έχει κάποιες ενοχλήσεις στο ισχιακό νεύρο, θα δώσει κανονικά το "παρών" στο αυριανό παιχνίδι.

    [27] Δραστικά μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα

    31/10/2003 3:23:00 μμ

    Ακριβά θα κοστίζει πλέον στις ομάδες, η πρόκληση επεισοδίων με ευθύνη των οπαδών τους. Με απόφαση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, μια ομάδα θα τιμωρείται για ακραίες πράξεις των οπαδών της, με αφαίρεση βαθμών, απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών και τη διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς τηλεοπτική κάλυψη. Επίσης, όταν μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο άτομα που προκαλούν επεισόδια, ο αγώνας θα διακόπτεται ή θα ματαιώνεται.

    Βενιζέλος:''Η ωμή βία δεν έχει σχέση με την αθλητική δικαιοσύνη''

    Ο υπουργός πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως τα νομικά μέτρα είναι επαρκή και επεσήμανε πως "δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν φαινόμενα ακραίας βίας σε αγώνες του πρωταθλήματος, ενώ στους ευρωπαϊκούς αγώνες δεν παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα". Ο Υπουργός είπε πως στην Ευρώπη δεν γίνονται επεισόδια στα γήπεδα, αφού οι ομάδες "απειλούνται" με σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

    Με τα μέτρα αυτά συμφώνησαν οι Προέδροι της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος, δήλωσε πως στην χώρα μας πρέπει να γίνει ό,τι και στην Αγγλία για τους χούλιγκανς, ενώ τόνισε, πως παίζει μεγάλο ρόλο η ατομική ευθύνη.

    Τα νέα μέτρα θα συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ, ενώ η ΕΠΟ θα πραγματοποιήσει σχετική σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες και προέδρους των ομάδων.

    Ποια μέτρα θα ληφθούν

    -Αφαίρεση βαθμών από ομάδες, όταν γίνονται επεισόδια με ευθύνη των οπαδών τους.

    - Όταν τιμωρείται μια ομάδα δε θα παίζει σε άλλο γήπεδο αλλά στο δικό της "κεκλεισμένων των θυρών" και χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.

    -Απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών της τιμωρημένης ομάδας. Παράλληλα, όταν μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο άτομα που προκαλούν επεισόδια, ο αγώνας θα διακόπτεται ή θα ματαιώνεται.

    [28] Παραμένει στη Μεσσήνη ο ''Δορυφόρος''

    Πηγή: ΑΠΕ 31/10/2003 4:48:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Στο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης θα παραμείνει το άγαλμα του "Δορυφόρου" και στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας θα εκτεθεί μαρμάρινο αντίγραφό του, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Η απόφαση ελήφθη μετά την ένταση που προκάλεσε στο Μαυρομμάτι της Μεσσήνης, η απόφαση μεταφοράς του αγάλματος του μικρού αρχαιολογικού μουσείου, στο Νέο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων.

    Eικονίζει ημίθεο ή το Θησέα

    Ο "Δορυφόρος" είναι ένας εντυπωσιακός, μαρμάρινος κορμός αγάλματος, που αποκαλύφθηκε στο Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης, σώζεται σε ύψος 1,45 μ. και φέρει ίχνη χτυπημάτων καλεμιού στον αριστερό μηρό που αποδεικνύει , σύμφωνα με τους ειδικούς, τον τεμαχισμό του.

    Όπως πιστεύει ο ανασκαφέας της Μεσσήνης καθηγητής Πέτρος Θέμελης που είχε φέρει στο φως το άγαλμα, το 1995, ο "Δορυφόρος" εικονίζει ημίθεο ή ήρωα και συγκεκριμένα, τον Θησέα.

    [29] Φωτογραφική ανάμνηση η γεωμαγνητική καταιγίδα

    31/10/2003 5:00:00 μμ

    Ένα νέφος φορτισμένων αερίων προερχόμενο από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην επιφάνεια του Ηλίου έφτασε στη Γη προκαλώντας την περίφημη μαγνητική καταιγίδα που όμως εξασθένησε γρήγορα. Η πρόσκρουση στο μαγνητικό πεδίο της Γης χαρακτηρίστηκε ως πολύ έντονη παρά το γεγονός ότι δεν προκάλεσε προβλήματα σε δορυφόρους ή δίκτυα ηλεκτροδότησης. Την περασμένη εβδομάδα άλλη μία ηλιακή καταιγίδα είχε πλήξει τη Γη. Υπενθυμίζεται ότι το 1989 είχε σημειωθεί μία λιγότερο ισχυρή έκρηξη, η οποία όμως είχε προκαλέσει μπλακ άουτ στον Καναδά.

    Τεράστιο οπλο με δύο βολές

    Οι επιστήμονες περίμεναν ότι η καταιγίδα θα προκαλέσει ταχύτατη παγκόσμια αλλαγή στο μαγνητικό πεδίο, προκαλώντας διάφορες παρενέργειες, από πιθανές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην επικοινωνία μέσω κινητών μέχρι ασυνήθιστα εκθαμβωτικά «παιχνίδια» του φωτός. Τελικά τίποτα δεν συνέβη.

    Μοναδική εξαίρεση, ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Κοντάμα της Ιαπωνίας, ο οποίος έμεινε εκτός λειτουργίας για αρκετό διάστημα, μάλλον προληπτικά. Την ίδια ώρα τέθηκαν εκτός λειτουργίας όλα τα όργανα του δορυφόρου Soho, της ΝASA που έχει αποστολή να παρακολουθεί τον Ήλιο κι αυτό γιατί υπήρχε φόβος να καταστραφούν κάποια ευαίσθητα αισθητήρια.

    Ο Τζών Κόλ του Κέντρου Αστροφυσικής της Μασαχουσέτης στο Harvard-Smithsonian παρομοίασε την κατάσταση με ένα τεράστιο όπλο, σαν γιγάντιο βαρέλι και την γη να δέχεται δύο βολές.

    Ο Λάρι Κομπς του Εθνικού Κέντρου Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης Διαστημικού Περιβάλλοντος στο Μπόλντερ του Κολοράντο, ανέφερε ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από τις δύο άλλες που έπληξαν τη Γη τις τελευταίες ημέρες. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας καταιγίδας, ο ήλιος στέλνει στη Γη περισσότερο ενέργεια από τη συνηθισμένη.

    Ο θόρυβος στον τηλέγραφο

    Ένας άλλος επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Αιόβα, στις ΗΠΑ παρατήρησε ότι στην διάρκεια της πρώτης καταιγίδας ένας παραδοσιακός τηλέγραφος έβγαζε ένα ρυθμικό θόρυβο που τον ακολουθούσε ένας ήχος παρόμοιος με αυτόν που κάνουν τα υπερηχητικά αεροπλάνα.

    Λίγο το κακό θα πείτε, αφού οι τηλέγραφοι αυτοί έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια από την ψηφιακή τεχνολογία και βρίσκονται μόνο σε μουσεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα ή χέρια συλλεκτών.

    Τελικά η καταιγίδα απογοήτευσε όσους περίμεναν καταστροφές και προβλήματα αλλά έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς ερασιτέχνες φωτογράφους, που κατοικούν σε βόρειες χώρες, κοντά στον πολικό κύκλο να απαθανατίσουν θαυμάσιες εικόνες του ουρανού με τα χρώματα της ηλιακής ενέργειας.

    [30] Συμμετοχή στο πρόγραμμα κυβερνητικής ασφάλειας Microsoft

    Πηγή: ΑΠΕ 31/10/2003 4:21:00 μμ

    Την υπογραφή συμφωνίας για συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο διεθνές Πρόγραμμα Κυβερνητικής Ασφάλειας (Government Security Program) της Microsoft ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στην Πρωτοβουλία της Microsoft για την Αξιοπιστία των Υπολογιστών (Trustworthy Computing Initiative) και παρέχει στις κυβερνήσεις πολύ ευρεία και άνευ κόστους πρόσβαση στον πηγαίο κωδικό των Windows, καθώς και τις τεχνικές πληροφορίες που χρειάζονται για να εμπιστεύονται πλήρως την ασφάλεια της πλατφόρμας των Windows. Μεταξύ των κρατών και φορέων που ήδη υιοθέτησαν το πρόγραμμα είναι η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, η Αυστρία, η Φιλανδία, η Νορβηγία, η Ταϊβάν, η Αυστραλία κ.ά.

    Ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η συνεργασία εισάγει το ελληνικό κράτος σε μια καινούρια εποχή. Οπως είπε, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης, προκειμένου να ικανοποιηθούν αποδοτικότερα οι ανάγκες των πολιτών μέσα από το σταδιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε ότι η συνεργασία της δημόσιας διοίκησης με τη βιομηχανία της πληροφορικής είναι ουσιαστική προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία κοινές προκλήσεις στο μέλλον, όπως το μεγάλο θέμα της ασφάλειας των υπολογιστικών συστημάτων.

    Ο Jean-Philippe Courtois, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft EMEA (Europe, Middle East, Africa), τόνισε ότι η συμφωνία θέτει τις βάσεις και για μελλοντικές προσπάθειες συνεργασίας για την ασφάλεια στον τομέα της πληροφορικής. Η Microsoft, όπως είπε, δεσμεύεται να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με τις κυβερνήσεις για την πλήρη υλοποίηση του οράματος της e-Ευρώπης. Το Πρόγραμμα Κυβερνητικής Ασφάλειας (GSP) είναι τμήμα των προσπαθειών της Microsoft να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφαλείας των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

    Παρέχοντας πρόσβαση στον πηγαίο κωδικό και τεχνικές πληροφορίες στις κυβερνήσεις για την πλατφόρμα των Microsoft Windows, το πρόγραμμα επιτρέπει την καλύτερη συμμετοχή των κυβερνήσεων στο σχεδιασμό, τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός ασφαλούς υπολογιστικού περιβάλλοντος.

    Το πρόγραμμα GSP είναι παγκόσμιο, περισσότερες από 60 χώρες και περιοχές έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό.

    Τι εξασφαλίζουν οι 60 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

    Ειδικότερα, οι Κυβερνήσεις που συμμετέχουν στο GSP, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, εξασφαλίζουν:

    - Αμεση πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα για τις τελευταίες εκδόσεις, τις δοκιμαστικές εκδόσεις και τα service packs των Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 και Windows CE.Net.

    - Εκτεταμένη παρουσίαση τεχνικών πληροφοριών για την τεχνική αρχιτεκτονική των Windows.

    - Αυξημένη ικανότητα να διεξάγουν μελέτες ασφάλειας και ιδιωτικότητας (privacy), όπως επίσης και να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να συντηρούν πληροφορικά συστήματα υψίστης ασφαλείας.

    - Πρόσβαση στον κρυπτογραφικό κώδικα και σε εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού (σύμφωνα με τους κανονισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ).

    - Εκπαίδευση στον πηγαίο κώδικα.

    - Επικοινωνία και συνεργασία με ειδικούς ασφάλειας της Microsoft.

    - Ευκαιρίες συναντήσεων και επισκέψεων των αντιπροσώπων της Κυβέρνησης στις εγκαταστάσεις ανάπτυξης λογισμικού της Microsoft στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον.

    [31] Έγκλημα... μέσω SMS

    31/10/2003 6:20:00 μμ

    Έναν άνδρα που είχε προσλάβει μέσω SMS, έναν άγνωστο για να δολοφονήσει τη νεαρή σύζυγό του, συνέλαβε την Παρασκευή η ιαπωνική αστυνομία. Ο 34χρονος σύζυγος, Χιρόσι Καβασίτα και ο επίδοξος πληρωμένος φονιάς Μακότο Ισοκάβα, 33 ετών, διανομέας εφημερίδων στο επάγγελμα, οι οποίοι ουδέποτε είχαν συναντηθεί, κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της πόλης Μοριγιάμα, δυτικά του Τόκιο. Αρχή της συνωμοσίας ήταν μια μικρή αγγελία που εστάλη από τον επίδοξο φονιά σε ιστοσελίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία ο ενδιαφερόμενος έγραφε ρητά πως αναζητούσε ένα σίγουρο τρόπο για να κερδίσει πολλά χρήματα μέσα σε λίγο χρόνο.

    Προσπάθησε να τη στραγγαλίσει με το λουρί

    Ο Καβασίτα απάντησε αμέσως στην αγγελία και μ' ένα σύντομο γραπτό μήνυμα πρότεινε στο ζητούντα τη λίαν προσοδοφόρα απασχόληση το ποσό των 30 εκατομμυρίων γεν (237.000 ευρώ) με τον όρο να σκοτώσει μια γυναίκα, χωρίς να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για τη σύζυγό του.

    Ο διανομέας των εφημερίδων δεν έχασε χρόνο.

    Πήγε σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό που του υπέδειξε ο ''πελάτης'' και πήρε την τσάντα που του είχε αφήσει μέσα στην οποία υπήρχε η διεύθυνση και το κλειδί του σπιτιού, φωτογραφίες της συζύγου, ένα λουρί σκύλου και αρκετές χιλιάδες γεν.

    Ο ερασιτέχνης δολοφόνος πήγε στο σπίτι της κα Καβασίτα, μπήκε μέσα και προσπάθησε να τη στραγγαλίσει με το λουρί.

    Το θύμα, ωστόσο, μπόρεσε να ξεφύγει ζητώντας βοήθεια από τους διπλανούς γείτονες.

    Ο δράστης συνελήφθη από τους ίδιους τους γείτονες και οδηγήθηκε στην αστυνομία.

    Το κινητό τηλέφωνο του συζύγου δεν έχει ακόμη εξεταστεί πλήρως, αλλά φαίνεται πως ο Καβασίτα δεν τα πήγαινε καλά με τη γυναίκα του.

    Μάλιστα είχε κάνει ασφάλεια ζωής 100.000 εκατομμύρια γεν.

    [32] Κατακλυσμός πληροφοριών

    31/10/2003 2:39:00 μμ

    Στα 800 μεγαμπάϊτ έφθασε η ροή πληροφοριών που παράγεται για κάθε άνθρωπο μέσα σ΄ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Από το 1999, οι πληροφορίες που λαμβάνει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έχουν διπλασιαστεί, ενώ το ποσοστό πληροφοριών που αποθηκεύεται σε βιβλία, εφημερίδες και άλλα έγγραφα αυξήθηκε κατά 43%.

    Πρωτοκαθεδρία των ηλεκτρονικών μέσων

    Το 2002, οι μεγαλύτερες ποσότητες πληροφοριών διακινήθηκαν μέσω ηλεκτρονικών καναλιών, όπως το Διαδίκτυο, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Μάλιστα, το 98% αυτών διακινήθηκε από το τηλέφωνο! Στο ραδιόφωνο, 70 ώρες (σε σύνολο 320) δαπανήθηκαν για την παραγωγή πληροφοριών, ενώ στην τηλεόραση χρησιμοποιήθηκαν μόλις 31 από τις 123 ώρες.

    Επίσης, η έρευνα έδειξε πως κάθε μήνα ο μέσος Αμερικανός έφηβος μιλά στο τηλέφωνο 16,17 ώρες, 131 ώρες βλέπει τηλεόραση και 90 ώρες ακούει ραδιόφωνο. Τέλος, κάθε μήνα το 53% των Αμερικανών «σερφάρει» στο Διαδίκτυο 25 ώρες από το σπίτι και 74 από το χώρο εργασίας του.

    Χάνει την αίγλη του το φιλμ- κυριαρχεί το χαρτί

    Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το φιλμ χάνει σταδιακά την αξία του στην αποθήκευση πληροφοριών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό πληροφοριών που αποθηκεύτηκαν σε φιλμ το 2002 μειώθηκε κατά 9%.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Λίμαν, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από την κυριαρχία του χαρτιού στην αποθήκευση πληροφοριών. Ωστόσο, δικαιολόγησε την πρωτοκαθεδρία αυτή με βάση το γεγονός ότι τα δεδομένα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορούν να εκτυπωθούν.

    Πολλές πληροφορίες- λίγοι αποθηκευτικοί χώροι

    Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κάθε χρόνο οι πληροφορίες που παράγονται αυξάνονται κατά 30%. Για να γίνει αντιληπτή η ποσότητα πληροφοριών που παρήχθη μόνο το 2002, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το παράδειγμα της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Η βιβλιοθήκη αυτή περιέχει 19 εκατομμύρια βιβλία και 56 εκατομμύρια χειρόγραφα. Αν οι πληροφορίες που παρήχθησαν το 2002 αποθηκεύονταν, τότε θα χρειάζονταν 500.000 βιβλιοθήκες σαν αυτή του Κογκρέσου! Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν οι ανάλογοι χώροι αποθήκευσης, με αποτέλεσμα πολλές από τις πληροφορίες να χάνονται.

    [33] Σε δημοπρασία προσωπικά είδη της Στρέιζαντ

    31/10/2003 6:31:00 μμ

    Για πρώτη φορά η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ θα προσφέρει σε δημοπρασία εκατοντάδες κοστούμια και πολύτιμα προσωπικά της είδη, ώστε τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, να διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πρώτο κομμάτι στον πλειστηριασμό θα είναι ένα από το πλέον γνωστά κοστούμια της Στρέιζαντ, που σχεδίασε ο Αρνολντ Σκάαζι για να το φορέσει το 1969, στην τελετή απονομής των Όσκαρ, όπου και απέσπασε το χρυσό αγαλματίδιο για το Α' γυναικείο ρόλο με την ταινία ''Ένα αστείο κορίτσι'' με τιμή εκκίνησης τα 1.000 δολάρια. Η δημοπρασία που θα γίνει μέσω διαδικτύου από την JulienEntertainment.com, θ' αρχίσει την Παρασκευή και θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο, προτείνοντας κάθε μέρα ένα διαφορετικό κομμάτι από τη διάσημη γκαρνταρόμπα της 61 ετών αμερικανίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας.

    Για φιλανθρωπικό σκοπό

    To κομμάτι αυτό θα διατίθεται για 10 ημέρες και θα συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας. Σε περίπτωση που η δημοπρασία σημειώσει επιτυχία θα παραταθεί δύο ακόμη χρόνια.

    ''Είναι μια σπάνια ευκαιρία για τους θαυμαστές της Στρέιζαντ ν' αποκτήσουν ένα ρούχο ή προσωπικό της αντικείμενο. Παρότι κάνουμε δημοπρασίες με είδη διασημοτήτων, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα είδη της Στρέιζαντ'', δήλωσε ο διοργανωτής της δημοπρασίας Ντάρεν Τζούλιεν.

    Στη δεκαετία του 1990 η Στρέιζαντ είχε διαθέσει σε πλειστηριασμό έπιπλα και δίσκους της.

    Ο εκπρόσωπος της Στρέιζαντ είπε ότι η δημοπρασία διεξάγεται με πρωτοβουλία της ίδιας και έχει αμιγώς φιλανθρωπικό σκοπό.

    Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς που υπηρετεί το Ίδρυμα Στρέιζαντ, όπως η καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η προστασία των φυσικών πόρων και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

    [34] Σε ελληνική έκδοση το ''In Style''

    31/10/2003 6:27:00 μμ

    Στις 4 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει η ελληνική έκδοση του περιοδικού "In Style", από την Imako Media Net Group SA μετά τη συμφωνία που έκανε με το διεθνή εκδοτικό οργανισμό Time Inc. Ο εκδοτικός οργανισμός Time Inc, ο οποίος ανήκει στην Aol Time Warner, εκδίδει περίπου 160 περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα Time, People, Sports Illustrated, Fortune και Wallpaper. To περιοδικό In Style λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ το 1994. Η κυκλοφορία του ανέρχεται σε 1,6 εκατ. τεύχη μηνιαίως έναντι 1,2 εκατ. τέυχη του Vogue, 950.000 του Elle, 900.000 του Marie Claire και 700.000 του Bazaar. Εκδίδεται σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Βραζιλία, Αυστραλία και Κορέα.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του In Style καθίσταται περιττή η συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού Lipstick που επίσης εκινείτο στο χώρο των γυναικείων εντύπων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 October 2003 - 18:05:53 UTC