Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα τροπή στον εκκλησιαστικό διάλογο
  • [02] Επίθεση Καραμανλή σε κυβέρνηση για ασυδοσία και διαφθορά
  • [03] Προτάσεις ΠΟΕΤ - Ν.Δ. για τον τουρισμό
  • [04] Δ. Τσοβόλας: Ίδιες οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
  • [05] Χειμερινό ωράριο για ΔΕΗ - καταστήματα
  • [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [07] Εντείνονται οι ανησυχίες για το χειρισμό της υπόθεσης Yukos
  • [08] Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών Σαρόν-Κορέι
  • [09] Έντεκα νεκροί στο Σουδάν από επιδρομή ακρίδων
  • [10] Αιματηρές συγκρούσεις σε επαρχία του Αφγανιστάν
  • [11] Αφγανιστάν: Τούρκος μηχανικός έπεσε θύμα απαγωγής
  • [12] ΗΠΑ: Σκηνές αστυνομικού θρίλερ έξω από δικαστήριο
  • [13] ΗΠΑ: Χαράτσι ''φακελώματος'' στους ξένους φοιτητές
  • [14] Απέρριψε πρόσκληση για τη σύνοδο των Αράβων ΥΠΕΞ το Ιράκ
  • [15] Παράταση για ρύθμιση χρεών με έκπτωση 50%
  • [16] Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

    [01] Νέα τροπή στον εκκλησιαστικό διάλογο

    1/11/2003 12:48:00 μμ

    Ο διάλογος για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν πρόκειται να εγκαταληφθεί, διαβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, παρά την αιφνίδια παραίτηση του εκπροσώπου του Φαναρίου Μητροπολίτη Περγάμου, Ιωάννη, από τη θέση του διαπραγματευτή. Τη λύπη του για την παραίτηση του κ. Ιωάννη εξέφρασε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστεί εφικτή μια συμφωνία μεταξύ των δυο εκκλησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή εντοπίστηκε στο αν τα ονόματα που ενδεχομένως θα προσέθετε ο Πατριάρχης στον κατάλογο των υποψηφίων μητροπολιτών, θα περνούσαν από την έγκριση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως επιθυμούσε η πλευρά του αρχιεπισκόπου, ή όχι, όπως επιθυμούσε η πλευρά του Πατριάρχη.

    ''Δεν έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις''

    Από την πλευρά της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζεται ότι αυτό είναι εσωτερικό θέμα του Πατριαρχείου και πιστεύουν ότι δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, αυτές γίνονται σε διάφορα επίπεδα.

    "Δεν έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις. Την παραίτηση του Περγάμου την πληροφορούμε από εσάς", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή υπήρξε στις συνομιλίες που έγιναν την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να εκδηλώσει τη δυσφορία του ο κ. Ιωάννης.

    Ωστόσο, οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος συμφωνούν με το πνεύμα του μητροπολίτη Πειραιώς και αναμένουν να ορίσει νέο συνομιλητή ο Πατριάρχης.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο Αρχιεπίσκοπος που έχει συγκαλέσει εκτάκτως τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο την προσεχή Δευτέρα, θα εκθέσει όλες τις πτυχές του ζητήματος στους ιεράρχες οι οποίοι θα πάρουν την απόφαση τους.

    Οριστική όμως απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας, 4,5 και 6 Νοεμβρίου.

    ''Η Ορθοδοξία φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της''

    Στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρθηκε σε συνέντευξη του από το Ηράκλειο ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος.

    ''Εμείς είμαστε υπέρ της άποψης ότι η παράδοση είναι το βασικό μας εργαλείο, στην Ενωμένη Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση. Αυτό το εργαλείο είναι η Ορθοδοξία, που θέλουμε να μείνει ενωμένη και ισχυρή. Αυτή τη θέση εκφράσαμε από την αρχή και εκ των πραγμάτων δικαιωθήκαμε. Η Ορθοδοξία φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της'', τόνισε.

    Για το θέμα της παραίτησης, από τις συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης, του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, είπε χαρακτηριστικά: "Διέξοδος πάντα θα υπάρχει, όταν το μέγεθος είναι τόσο κρίσιμο για ένα ολόκληρο λαό και ένα ολόκληρο έθνος. Δεν νοούνται αδιέξοδα σε αυτή τη διαδικασία, όσο και αν οι στιγμές στη μια ή την άλλη φάση, μπορεί να είναι και δύσκολες''.

    [02] Επίθεση Καραμανλή σε κυβέρνηση για ασυδοσία και διαφθορά

    1/11/2003 3:40:00 μμ

    Για ανευθυνότητα και καθεστωτική συμπεριφορά, που ξεφεύγει από κάθε όριο, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του το Σάββατο στο Περιστέρι. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε πως ο τόπος μπήκε σε περίοδο παρακμής και αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα μίλησε για απευθείας διαγωνισμούς, ύστερα από αποφάσεις που ελήφθησαν πίσω από "κλειστές πόρτες". Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η ανεργία, η ακρίβεια και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι το αποτέλεσμα μιας διαχειριστικής αντίληψης της πολιτικής χωρίς πρόγραμμα, όραμα, αρχές και αξίες. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε για ακόμη μία φορά εκλογές, τονίζοντας ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Περιστέρι και τις σχετικές προτάσεις της Ν.Δ. "Ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε τις απόψεις του κέντρου χώρου και επανήλθε στις ύβρεις και το φανατισμό", απάντησε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας.

    ''Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας''

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι με τη σημερινή πολιτική, θα υποχωρήσουν οι ρυθμοί ανάπτυξης και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η ανεργία, πέραν της κορυφαίας διαφωνίας σε ό,τι αφορά την έκρηξη των ελλειμμάτων.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, χαρακτηριστικά της αντίληψης για τη χρηστότητα και τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει "τον εκσυγχρονισμό τύπου Σημίτη" είναι και τα στοιχεία που κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα, "επιβεβαιώνοντας με τον πλέον περίτρανο και επίσημο τρόπο όλα όσα η ΝΔ έχει κατά καιρούς καταγγείλει".

    Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Περιστέρι, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: "Λένε πως το ποτάμι χωρίζει την Αθήνα σε δυο διαφορετικούς κόσμους. Δυτικά είναι η "άλλη Αθήνα", η όχθη των ανισοτήτων, των οξυμένων κοινωνικών αντιθέσεων, των μεγάλων ελλείψεων. Οι κυβερνώντες φαίνεται να έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια παραγωγής πολιτικής. Φαίνεται να θεωρούν την κατάσταση μη αναστρέψιμη".

    "Εμείς με αυτή την αντίληψη της παραίτησης δεν συμβιβαζόμαστε. Μαζί βάζουμε ξανά τη Δυτική Αθήνα στο Χάρτη", τόνισε ο ίδιος.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ακόμη πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα των πυκνοκατοικημένων δυτικών συνοικιών, "όταν η Αθήνα είναι και παραμένει η πόλη με το λιγότερο πράσινο από το σύνολο των ευρωπαϊκών πόλεων" και τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή ενός προγράμματος θεαματικής αύξησης του πρασίνου της Αττικής.

    Αντιδράσεις Πρωτόπαπα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ., στο Περιστέρι, δήλωσε τα εξής: "Ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε σήμερα το προσωπείο του μεσαίου χώρου και ξαναγύρισε στο διχασμό, στις ύβρεις, στον φανατισμό. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της δεξιάς, αυτό που θα καταδικάσει ο ελληνικός λαός και στις εκλογές την άνοιξη"

    Αναφορικά με την εθνική άμυνα, ο κ. Πρωτόπαπας σημειώνει ότι "δεν είναι μόνο ότι έχουν γίνει όλα με απόλυτο σεβασμό στη διαφάνεια και στα χρήματα του ελληνικού λαού, είναι ότι με τον εξορθολογισμό που έγινε, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, εξοικονομήθηκαν δαπάνες 2,5 δις ευρώ το χρόνο τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής".

    [03] Προτάσεις ΠΟΕΤ - Ν.Δ. για τον τουρισμό

    1/11/2003 4:32:00 μμ

    Η δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού αποτελεί μία από τις προτάσεις που κατέθεσε το Σάββατο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ), διά του προέδρου της Μάριου Τριβυζά, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας της 19η Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τις προτάσεις της Ν.Δ. για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού παρουσίασε κλιμάκιο του Τομέα Τουρισμού του κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση για "τεχνάσματα" και "αναμασημένες εξαγγελίες στο παρά πέντε".

    Σοβαρά κίνητρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις

    Επιπλέον, η ΠΟΕΤ ζητά τη στενότερη συνεργασία κυβέρνησης και εμπλεκομένων φορέων του τουρισμού για τη χάραξη και υιοθέτηση μιας ενιαίας στρατηγικής για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

    Σχετικά με την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η ΠΟΕΤ ζητεί έγκαιρη και δυναμική προβολή, με περισσότερους πόρους και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Εταιρίας προβολής και μάρκετινγκ, με τη συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών φορέων και λειτουργία που θα βασίζεται αυστηρά σε κριτήρια της αγοράς.

    Επίσης, όπως είπε ο κ.Τριβυζάς, η ΠΟΕΤ τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό όσο και της ανάπτυξης μηχανισμών για την αντιμετώπιση των κρίσεων που παρουσιάζονται.

    Μιλώντας για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ.Τριβυζας είπε ότι πρέπει να προβλέπει σοβαρά κίνητρα προς τις τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για το σκέλος της βελτίωσης της ποιότητας, ενώ τόνισε ότι ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των υπηρεσιών στα Περιφερειακά αεροδρόμια.

    Τέλος, μιλώντας για τα περίπου 5.000 τουριστικά λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τα οποία όπως σημείωσε, αποκτήθηκαν δίχως καμία κρατική ή άλλη βοήθεια, είπε ότι η Πολιτεία τα αντιμετωπίζει με αδιαφορία αν όχι με εχθρότητα.

    Απουσία ουσιαστικής πολιτικής

    "Την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση εξαγγέλλει για τον κλάδο κατ' επανάληψη τους ίδιους στόχους χωρίς να υπάρχουν επιδόσεις και αποτελέσματα. Σήμερα, παραμονές εκλογών, η κυβέρνησης ξαναθυμήθηκε τον ελληνικό τουρισμό, αλλά ξέχασε ότι δεν έκανε τίποτα για την ανάπτυξή του", είπε ο Α. Λιάσκος, υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι η απουσία τουριστικής πολιτικής οδήγησε σε πτώση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, που παρουσιάζει πλέον εικόνα αποσύνθεσης.

    Για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού οι ΝΔ προτείνει:

    Ίδρυση Υπουργείου Τουρισμού με καθετοποιημένες αρμοδιότητες, φορέας σχεδιασμού και χάραξης ενιαίας πολιτικής στον τουρισμό σε μακροχρόνια βάση και με τη συνεργασία των φορέων. Οργανωμένος επικοινωνιακός σχεδιασμός (προβολή) που θα συνδέεται με την αποτελεσματικότητα Διείσδυση του προϊόντος σε νέες αγορές. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού Τουρισμού Ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού. Βελτίωση και επιτάχυνση ολοκλήρωσης των γενικών και ειδικών υποδομών. Προώθηση του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος. Δημιουργία Αναπτυξιακού νόμου που θα προσελκύσει επενδύσεις. Παράλληλα άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και σταθερό φορολογικό σύστημα. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Επιμόρφωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξουν ενιαία μέτρα τόνωσης του Ευρωπαϊκού Τουρισμού.

    [04] Δ. Τσοβόλας: Ίδιες οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

    1/11/2003 3:42:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Το ΔΗΚΚΙ απευθύνει πρόσκληση σε κάθε Έλληνα, να συνεργαστεί με ίσους όρους πριν και μετά τις εκλογές, προκειμένου να συγκροτήσει από την βάση τον τρίτο προοδευτικό πόλο εξουσίας, κατά του Νεοφιλελεύθερου δικομματισμού. Αυτό δήλωσε από την Πάτρα, ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος καταφέρθηκε κατά του δικομματισμού και χαρακτήρισε ίδιες τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. Επιπλέον, ο κ. Τσοβόλας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Πάτρας, τόνισε ότι "η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Δικαιοσύνη για να καταργήσει, στην ουσία, το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων, αλλά και τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό για να αποτρέψει τους εργαζόμενους από την συμμετοχή τους στις απεργίες", αποκαλύπτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο "το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό της πρόσωπο".

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ άσκησε οξεία κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι ήταν μεγάλο λάθος του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει οκτώ μήνες νωρίτερα την προεκλογική περίοδο με παροχές και υποσχέσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΔΗΚΚΙ κατέρχεται αυτόνομο στις εκλογές, ο κ. Τσοβόλας είπε ότι το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στο Συνασπισμό και το ΚΚΕ, που δεν συμφώνησαν με το ΔΗΚΚΙ για κοινή κάθοδο στις εκλογές, γιατί "αν υπήρχε συνεργασία, θα απέφερε θεαματικά αποτελέσματα".

    Στο μεταξύ, η περιφερειακή συνδιάσκεψη στελεχών του ΔΗΚΚΙ από τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα φέρι-μποτ Ρίου-Αντιρρίου.

    [05] Χειμερινό ωράριο για ΔΕΗ - καταστήματα

    1/11/2003 12:11:00 μμ

    Από σήμερα, Σάββατο 1η Νοεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή το χειμερινό ωράριο της ΔΕΗ. Το ωράριο μειωμένης χρέωσης θα ισχύει από τις 15:00 έως τις 17:30, και από τις 2 τα ξημερώματα έως τις 8 το πρωί. Επίσης, από σήμερα Σάββατο τίθεται σε ισχύ και το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος ανακοίνωσε ότι τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν ως εξής: Δευτέρα - Παρασκευή: 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. και Σάββατο: 8:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.

    [06] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    1/11/2003 11:22:00 πμ

    Την αποχή τους από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και από κάθε άλλη προγραμματισμένη εργασία (εργαστήρια, χειρουργεία, εξιτήρια, επιτροπές) για το μήνα Νοέμβριο αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης τους, εκτός από την αποχή από τα καθήκοντά τους, οι γιατροί θα απεργήσουν στις 4, 20 και 21 Νοεμβρίου, ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων. Επιπλέον, 24ωρη απεργία για τις 4 Νοεμβρίου έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, ενώ, 48ωρη απεργία πραγματοποιούν Τρίτη και Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Στο μεταξύ, προβλήματα στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών και στη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, σημειώνοντας ότι από τις αρχές Οκτωβρίου δεν έχουν εκδοθεί στοιχεία για 14 δείκτες της οικονομίας.

    [07] Εντείνονται οι ανησυχίες για το χειρισμό της υπόθεσης Yukos

    1/11/2003 3:24:00 μμ

    Σε διεθνές επίπεδο εντείνονται οι ανησυχίες για τον τρόπο που οι ρωσικές αρχές χειρίστηκαν τις έρευνες των κατηγοριών για φοροδιαφυγή από τη Yukos, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας. Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γερμανίας ζήτησαν διαβεβαιώσεις για την νομιμότητα της σύλληψης του προέδρου της εταιρείας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Τη δυσφορία του εξέφρασε και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Κασιάνοφ, ενώ "ξεπάγωσαν" οι μετοχές της ρωσικής εταιρείας. Από την πλευρά της, η Yukos επιμένει ότι οι μετοχές δεν ανήκουν στον Χοντορκόφσκι αλλά σε μια σειρά επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ξένοι επενδυτές. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η μεγάλη δημοτικότητα του Πούτιν δεν έχει επηρρεαστεί από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    ''Πάγωμα'' - ''ξεπάγωμα'' των μετοχών

    Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι το πάγωμα των μετοχών της Yukos δημιούργησε σοβαρά ερωτήματα για το πόσο σέβεται η Ρωσία την ελεύθερη αγορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

    Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν την Παρασκευή να άρουν το "πάγωμα" των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, την οποία είχαν επιβάλλει την προηγούμενη μέρα. Το "πάγωμα" αφορούσε το 44% των μετοχών της Yukos, οι οποίες ανήκουν στον επικεφαλής του ομίλου, που έχει προφυλακισθεί.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένο ένα τμήμα των μετοχών.

    Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, είχε εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομία της χώρας, η απόφαση για "πάγωμα" των μετοχών. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κασιάνοφ τόνισε ότι οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ρωσική οικονομία, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν.

    Η αξία των μετοχών στο χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε κατακόρυφα αυτή την εβδομάδα, μετά την σύλληψη του Χοντορκόφσκι, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή, απάτη, υπεξαίρεση και πλαστογραφία.

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν, απήλλαξε από τα καθήκοντα του το διευθυντή του γραφείου του, Αλεξάντερ Βολόσιν ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτηση του όταν συνελήφθη ο διευθυντής της Yukos.

    Ορισμένοι ανταποκριτές χαρακτήρισαν τις ενέργειες εναντίον της Γιούκος ως πολιτική μάχη ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς και φιλελεύθερους. Ο Βολόσιν θεωρείται ότι ανήκει στην παράταξη των φιλελευθέρων, ενώ ήταν το τελευταίο απομεινάρι της εποχής Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο.

    ''Παράνομη ενέργεια''

    Η εταιρεία Yukos επιμένει ότι οι μετοχές δεν ανήκουν στον Χοντορκόφσκι αλλά σε μια σειρά επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ξένοι επενδυτές.

    Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η ενέργεια των αρχών αποτελεί παραβίαση του συντάγματος της χώρας.

    Με το άκουσμα της είδησης, οι μετοχές της Yukos έπεσαν κατά 5%. Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι η ενέργεια των εισαγγελικών αρχών οδηγεί το Κρεμλίνο σε σύγκρουση με τους ξένους επενδυτές.

    Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, μια προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Πούτιν με αντιπροσωπεία ξένων επενδυτών αναβλήθηκε.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σταλινικά φαντάσματα "ξυπνά" η Yukos

    Πηγές: BBC, BBC GREEK

    [08] Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών Σαρόν-Κορέι

    1/11/2003 7:16:00 μμ

    Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αχμεντ Κορέι. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Κορέι δήλωσε πρόθυμος να αποδεχθεί την πρόταση του Αριέλ Σαρόν για συνομιλίες που θα αποσκοπούν στην αναβίωση του "οδικού χάρτη", διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για μια συνάντηση. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δηλώσει έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Κορέι, όταν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός θα έχει εδραιώσει τη θέση του. Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα νεαρό Παλαιστίνιο στη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις στο Τελ Αβίβ βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ με αφορμή την όγδοη επέτειο από τη δολοφονία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Γιτζάκ Ράμπιν.

    Αναμένεται ειρηνική εκδήλωση μνήμης με τη συμμετοχή χιλιάδων

    Σημαντική αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί σήμερα στην περιοχή γύρω από την πλατεία του Τελ Αβίβ που είναι αφιερωμένη στον Γιτζάκ Ράμπιν, όπου απόψε προβλέπεται να γίνει ειρηνική συγκέντρωση. Με την ενίσχυση πολλών εθελοντών, περίπου 1.500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για τον έλεγχο της εν λόγω περιοχής.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να μετάσχουν στη συγκέντρωση, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Σιμόν Πέρες, ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι και η κόρη του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού και πρώην υφυπουργός Αμυνας Ντάλια Ράμπιν-Φιλοσόφ, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

    Αλλος ένας νεκρός στη Δυτική 'Οχθη

    Στο μεταξύ, οι αιματοχυσίες στη Δυτική Όχθη δεν γνωρίζουν ανάπαυλα.

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν νεαρό Παλαιστίνιο στην πόλη Νάμπλους, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Πρόκειται για τον 23χρονο Μοχάμεντ Χάμαντ, τον οποίο πυροβόλησαν οι στρατιώτες, καθώς κυκλοφορούσε με μοτοποδήλατο στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκαρ, στο κέντρο της Νάμπλους.

    Με τον θάνατο του νεαρού Παλαιστίνιου, οι νεκροί από την έναρξη της Παλαιστινιακής ιντιφάντα ανήλθαν σε 3.590, εκ των οποίων 2.675 Παλαιστίνιοι και 849 Ισραηλινοί.

    [09] Έντεκα νεκροί στο Σουδάν από επιδρομή ακρίδων

    1/11/2003 7:32:00 μμ

    Έντεκα άνθρωποι πέθαναν έπειτα από κρίση άσθματος που τους προκάλεσαν σμήνη ακρίδων, οι οποίες πλημμύρισαν τις εύφορες περιοχές του κεντρικού Σουδάν. Το νοσοκομείο του Ουάντ Μεντάνι (180 χλμ. νότια του Χαρτούμ), που είναι η κυριότερη πόλη της περιοχής, περιέθαλψε έως την Πέμπτη το βράδυ 1.685 ανθρώπους που υπέστησαν κρίση άσθματος. Σημειώνεται ότι για τις κρίσεις αυτές ευθύνονται συγκεκριμένες ουσίες που εκκρίνουν τα εν λόγω έντομα. Πάντως, οι εντατικοί ψεκασμοί από αέρος με εντομοκτόνα, στους οποίους προχώρησαν οι αρχές της χώρας φαίνεται πως έφεραν αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε γιατρός του προαναφερθέντος νοσοκομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο, από χθες δεν έχει σημειωθεί κανένα νέο κρούσμα.

    [10] Αιματηρές συγκρούσεις σε επαρχία του Αφγανιστάν

    1/11/2003 5:57:00 μμ

    Στα σαράντα ανεβάζει ο νεότερος απολογισμός τα θύματα στις συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των οπαδών ενός πρώην στρατιωτικού διοικητή, στην επαρχία Χελμάντ, στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν. Σύμφωνα, με το επίσημο αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar, οι μάχες άρχισαν την Παρασκευή το απόγευμα στην πόλη Γκερέσεκ, όταν αυτοκινητοπομπή με τον πρώην στρατιωτικό διοικητή Χάτζι Ιντρέες αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας της αστυνομίας. Αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος, ο υποδιοικητής του, όπως και τρεις γυναίκες και δώδεκα πολίτες. Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων ΑΙΡ, που εδρεύει στο Πακιστάν είχε μεταδώσει ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

    [11] Αφγανιστάν: Τούρκος μηχανικός έπεσε θύμα απαγωγής

    1/11/2003 3:51:00 μμ

    Θύμα απαγωγής έπεσε την Παρασκευή Τούρκος μηχανικός στο Αφγανιστάν, όπου εργαζόταν για λογαριασμό της ιδιωτικής τεχνικής εταιρίας ''Guslan Cukurova'', στην κατασκευή του δρόμου Καμπούλ-Κανταχάρ, ανέφεραν επίσημες πηγές στην αφγανική πρωτεύουσα. Αγνωστοι απήγαγαν τον μηχανικό και το οδηγό του καθώς κυκλοφορούσαν με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή Ζαμπούλ, 300 χλμ. νότια της Καμπούλ. Οι δύο άνδρες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο και οδηγήθηκαν σε ορεινή περιοχή από τους απαγωγείς. Η Αγκυρα είναι σε επαφή με το Ισλαμαμπάντ και την Ουάσινγκτον σχετικά με την απαγωγή του Τούρκου μηχανικού, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Τουρκικά διαβήματα

    ''Είμαστε σε στενή επαφή με τις πακιστανικές αρχές, επειδή η χώρα τους συνορεύει με το Αφγανιστάν, αλλά και με τους Αμερικανούς'', δήλωσε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Κονσταντίν Χριστσένκο, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα.

    Ο Γκιούλ σημείωσε ότι η χώρα του κάνει όλα τα απαραίτητα διαβήματα για να αφεθεί ελεύθερος ''σώος και αβλαβής'' ο Τούρκος μηχανικός.

    Στο μεταξύ, ο οδηγός του μηχανικού, που ήταν Αφγανός, αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα, μεταφέροντας στις αρχές επιστολή των απαγωγέων που ζητούν την απελευθέρωση έξι κρατουμένων Ταλιμπάν στην επαρχία Γκάζνι για να αφήσουν ελεύθερο τον Τούρκο μηχανικό. Στην περιοχή Ζαμπούλ έχουν δραστηριοποιηθεί και πάλι το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις των Ταλιμπάν. Αφγανός αξιωματούχος επέρριψε, μάλιστα, την ευθύνη για την απαγωγή ''σε στοιχεία των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα''.

    [12] ΗΠΑ: Σκηνές αστυνομικού θρίλερ έξω από δικαστήριο

    1/11/2003 2:36:00 μμ

    Αμερικανός δικηγόρος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από πελάτη του μπροστά στο δικαστικό μέγαρο του Λος Αντζελες, με τις τηλεοπτικές κάμερες να καταγράφουν την σκηνή. Πρόκειται για τον 53χρονο δικηγόρο Τζέρι Κιούρι ο οποίος δέχτηκε τα πυρά ενός ηλικιωμένου άνδρα που του φώναζε: ''Μου πήρες τα λεφτά και τώρα θα πάρεις αυτό που σου αξίζει''. Την ώρα της επίθεσης έξω από το δικαστήριο Βαν Νάις, υπήρχαν τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν μια υπόθεση ανθρωποκτονίας, αυτή εναντίον του ηθοποιού Ρόμπερτ Μπλέικ, και φυσικά κατέγραψαν τις εικόνες.

    Συνελήφθη ο δράστης

    Ο δικηγόρος προσπάθησε να καλυφθεί πίσω από τα δένδρα, αλλά ο ένοπλος τον πλησίασε και τον πυροβόλησε αρκετές φορές.

    Αιμορραγώντας στο πρόσωπο ο δικηγόρος προσπάθησε να σταθεί όρθιος, άλλά στη συνέχεια κατέρρευσε στο δρόμο.

    Ο εικονολήπτης Στιβ Γκρέισον που κατέγραψε την σκηνή της επίθεσης δήλωσε ότι στην αρχή πίστεψε ότι επρόκειτο για αστείο. ''Γρήγορα κατάλαβα όμως ότι τα πυρά ήταν πραγματικά... Φοβήθηκα πολύ'' τόνισε ο Γκρέισον.

    Ο δράστης επιχείρησε να απομακρυνθεί αλλά συνελήφθη από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας. Όπως έγινε γνωστό, ονομάζεται Γουίλιαμ Στρίερ και είναι 64 ετών. Ο δικηγόρος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες και η κατάστασή του είναι σταθερή, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί.

    [13] ΗΠΑ: Χαράτσι ''φακελώματος'' στους ξένους φοιτητές

    1/11/2003 6:13:00 μμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που μόλις έθεσαν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα το οποίο απαιτεί να καταγράφονται οι ξένοι φοιτητές όταν μπαίνουν στη χώρα, θέλουν τώρα να χρεώσουν τον καθένα από αυτούς με το ποσό των 100 δολαρίων για την καταγραφή τους. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος καταγραφής των ξένων επισκεπτών μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δράστες των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον είχαν μπει στις ΗΠΑ έχοντας στην κατοχή τους έγκυρες βίζες - δύο μάλιστα είχαν φοιτητικές βίζες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας πρόσθεσε εξάλλου ότι το υπουργείο χρειάζεται τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια συμμόρφωσης με το σύστημα καταγραφής.

    Στόχος τους προγράμματος SEVIS να μένουν ''εκτός'' οι τυχόν ''απειλές'' για τις ΗΠΑ

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, αρμόδιος για τα σύνορα και τις μεταφορές, Ασα Χάτσινσον, το υπουργείο προτείνει κάθε ξένος φοιτητής που εγγράφεται στο Σύστημα Πληροφοριών Σπουδαστών και Ανταλλαγής Επισκέψεων (SEVIS) να καταβάλει 100 δολάρια.

    Συνολικά, αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια τα οποία, όπως είπε ο Χάτσινσον σε ομιλία του στο αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση του συστήματος και για το προσωπικό που συνεργάζεται με τις σχολές.

    Κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του SEVIS εγγράφηκαν σε αυτό περισσότεροι από 800.000 φοιτητές. Οι αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο σε περίπου 200 από αυτούς επειδή οι πληροφορίες που αναφέρονταν στις θεωρήσεις του δεν ταίριαζαν με αυτές που παρείχαν οι σχολές στις οποίες επρόκειτο να φοιτήσουν.

    Μολονότι ο Χάτσινσον είπε ότι το υπουργείο πιστεύει πως οι φοιτητές "αποτελούσαν κίνδυνο για την Αμερική και τον τρόπο ζωής μας", πρόσθεσε ότι δεν ήταν απαραιτήτως τρομοκράτες, απλώς τους απαγορεύτηκε η είσοδος γιατί προσπάθησαν να μπουν στη χώρα με ψεύτικες προφάσεις.

    [14] Απέρριψε πρόσκληση για τη σύνοδο των Αράβων ΥΠΕΞ το Ιράκ

    1/11/2003 4:21:00 μμ

    Δεν θα μεταβεί στη Δαμασκό για να μετάσχει στην περιφερειακή σύνοδο για το Ιράκ, δήλωσε το Σάββατο ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, λόγω της ''απουσίας ειλικρινούς και συγκεκριμένης πρόσκλησης'' από τη Συρία. Νωρίτερα, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Ιορδανία απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στη Δαμασκό, σήμερα και αύριο, αν δεν προσκληθεί από τη Συρία εκπρόσωπος της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης.

    ''Φυσιολογική η συμμετοχή της Βαγδάτης''

    ''Απουσία μιας ειλικρινούς και συγκεκριμένης πρόσκλησης από τη συριακή κυβέρνηση για τη σύνοδο της Δαμασκού, η συμμετοχή του Ιράκ καθίσταται αδύνατη'', δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, προσθέτοντας ότι η χώρα του προσεκλήθη ''την τελευταία στιγμή για μια επίσκεψη στη Δαμασκό'' και ότι ''ο τρόπος με τον οποίο έγινε η πρόσκληση δεν αρμόζει στην αξιοπρέπεια του Ιράκ''.

    Λίγο νωρίτερα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή της Βαγδάτης στην περιφερειακή σύνοδο της Δαμασκού για το Ιράκ είναι ''φυσιολογική''.

    ''Είναι φυσιολογικό μια ιρακινή αντιπροσωπεία να μετάσχει στη σύνοδο της Δαμασκού, καθώς το ιρακινό προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο είχε την ευκαιρία να μετάσχει στις συνόδους του Αραβικού Συνδέσμου, του ΟΗΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης'', δήλωσε ο Μάχερ, προτού αναχωρήσει για τη συριακή πρωτεύουσα.

    Υποχωρώντας στα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και της Ιορδανίας, η Συρία προσκάλεσε εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Βαγδάτης στην περιφερειακή σύνοδο για το Ιράκ που αρχίζει σήμερα, όμως, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του στις συνομιλίες θα εξετάζεται κατ' αρχήν από τους μετέχοντες.

    Στην περιφερειακή αυτή σύνοδο για το Ιράκ θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κουβέιτ και της Συρίας.

    [15] Παράταση για ρύθμιση χρεών με έκπτωση 50%

    1/11/2003 12:27:00 μμ

    Παράταση έως την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου για την εφάπαξ εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων με έκπτωση στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση προβλέπει πως όσοι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τρίτους τα οποία έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ, σε περίπτωση που τα εξοφλήσουν εφάπαξ, καρπώνονται έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

    [16] Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

    1/11/2003 5:34:00 μμ

    Η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα στον κόσμο άφησε χθες την τελευταία της πνοή αν μη τι άλλο πλήρης ημερών σε νοσοκομείο της ιαπωνικής επαρχίας Καγκοσίμα. Πρόκειται για την Καματο Χονγκο, η οποία ναι μεν παραιτήθηκε από τη μάχη για τη ζωή νικημένη από την πνευμονία, ωστόσο όμως πρόλαβε να γιορτάσει τον περασμένο Μάιο τα 116α γενέθλια της ανάμεσα στους δικούς της ανθρώπους. Η Καματο Χονγκο γεννήθηκε το 1887 στο νησί Τοκουνοσίμα της νότιας Ιαπωνίας και υπήρξε μάρτυρας στην κυριολεξία της νεότερης ιστορίας της χώρας της. Τα τελευταία χρόνια της ζωής τα πέρασε στο νοσοκομείο με τη συντροφιά των αγαπημένων της παραδοσιακών ιαπωνικών τραγουδιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 November 2003 - 19:14:14 UTC