Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμπλοκή στο διάλογο Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι
  • [02] Ρυθμίσεις της Τροχαίας εν όψει του 21ου Μαραθωνίου
  • [03] ''Πνίγηκε'' το ιστορικό κέντρο της Βενετίας
  • [04] Περιπέτεια για τον Αμερικανό πρόεδρο
  • [05] Καλιφόρνια: Σε τρεις εβδομάδες η οριστική κατάσβεση των πυρκαγιών
  • [06] Μπους: Δεν θα φύγουμε νωρίτερα από το Ιρακ
  • [07] Χαμόγελα ανακούφισης για την ΑΕΚ
  • [08] Λευκή ισοπαλία για Χαλκηδόνα-ΠΑΟ στη Νεάπολη
  • [09] Μπάσκετ - Α1 Ανδρών
  • [10] Το κόκκινο κρασί ευεργετικό και για τους πνεύμονες
  • [11] Τα κινητά διάδοχοι των παραδοσιακών πιστωτικών;

    [01] Εμπλοκή στο διάλογο Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι

    1/11/2003 11:25:00 μμ

    Αδιέξοδο των συνομιλιών που διεξήγαγε στον Πειραιά ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, με τους μεσολαβητές που διαβουλεύονταν με το αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, διαπιστώνει το Φανάρι, και εναποθέτει τις ελπίδες για την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής τάξεως στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα. Ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου που εκδόθηκε στο Φανάρι, εξηγεί ότι ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης "εκφράζων συγκεκριμένας εντολάς της Μητρός Εκκλησίας διέγραψε τα όρια των δυνατών υποχωρήσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή λύση του ανακύψαντος προβλήματος". Με το ίδιο ανακοινωθέν μάλιστα, καλούνται οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας να στηρίξουν τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σημειώνεται ότι χθες παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από τη θέση του διαμεσολαβητή, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης.

    Βαθαίνει το ρήγμα

    "Ατυχώς" οι προτάσεις που διατύπωσε ο μητροπολίτης Περγάμου δεν έγιναν δεκτές, αναφέρει η ανακοίνωση και διαπιστώνει ότι η "ετέρα πλευρά δεν προτίθεται να δεσμευθεί εις την τήρησιν πάντων των όρων της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως επί της οποίας στηρίζεται το ισχύον εν Ελλάδι εκκλησιαστικόν καθεστώς".

    Οι μεσολαβητές του Αρχιεπισκόπου διατύπωσαν απαιτήσεις που θα οδηγούσαν στην αντιστροφή των πραγμάτων και "αντί της πατριαρχικής εγκρίσεως του καταλόγου των εκλόγιμων εις τας επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Βορείου Ελλάδος και των νησιών του Αιγαίου, θα έθεταν την Πατριαρχική έγκριση υπό την έγκριση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος".

    Το Φανάρι εκφράζει λύπη γιατί "παρά την επιδειχθείσα εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλή θέληση, εξακολουθεί να υφίσταται ή ανακύψασα διαφορά".

    "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσβλέπεις εις την στήριξη των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για την στήριξη των δικαίων της Μητέρας Εκκλησίας". καταλήγει ή ανακοίνωση.

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος, με αποκλειστικές δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8, εξέφρασε την έκπληξη και τη βαθύτατη θλίψη του, διότι -όπως είπε- η αλήθεια είναι διαφορετική, ενώ άλλοι μητροπολίτες της ελλαδικής Εκκλησίας έκαναν λόγο για προσπάθεια εισπήδησης του κ. Βαρθολομαίου στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Νέα τροπή στον εκκλησιαστικό διάλογο

    [02] Ρυθμίσεις της Τροχαίας εν όψει του 21ου Μαραθωνίου

    1/11/2003 8:47:00 μμ

    Το σήμα εκκίνησης για τον 21ο Μαραθώνιο δίνεται αύριο. Από νωρίς το πρωί η τροχαία θα θέσει σε ισχύ, ειδικά κυκλοφοριακά μέτρα. Κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής δεν θα επιτρέπεται τμηματικά η κυκλοφορία και η στάθμευση των οχημάτων, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η Μαραθώνια διαδρομή, ως γνωστό, ξεκινά από το Μαραθώνα, συνεχίζει κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, εισέρχεται στην περιοχή του Τύμβου Μαραθώνα, εξέρχεται εκ νέου στη Λεωφόρο Μαραθώνος και ακολουθώντας τη διαδρομή κατά μήκος της Λεωφόρου Μεσογείων, Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, τερματίζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η εκκίνηση του Μαραθωνίου έχει προγραμματιστεί για τις 08:30 και ο τερματισμός στις 14:30.

    Που και πότε θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

    Ειδικότερα η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί τμηματικά στους παρακάτω δρόμους:

    Λεωφόρος Μαραθώνος - Χώρος εκκίνησης του Μαραθωνίου μέχρι τη Λεωφόρο Κάτω Σουλίου από τις 06:30 μέχρι τις 09:00. Λεωφόρος Κάτω Σουλίου μέχρι τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Διονύσου (προς Αγ. Πέτρο) από τις 08:00 μέχρι τις 09:30. Διασταύρωση από τη Λεωφόρο Διονύσου μέχρι τη διασταύρωση με τη οδό Βλεπύρου (προς Πικέρμι) από τις 08:30 μέχρι τις 11:45. Διασταύρωση από τη Βλεπύρου μέχρι τη Λαυρίου / Κλεισθένους (Σταυρός Αγ. Παρασκευής) από τις 09:10 μέχρι τις 13:10. Λεωφόρος Μεσογείων - Λαυρίου / Κλεισθένους (Σταυρός Αγ. Παρασκευής) μέχρι τη Λεωφόρο Χαλανδρίου από τις 09:40 μέχρι τις 13:30 και μόνο στο ρεύμα προς Αθήνα. Λεωφόρος Χαλανδρίου μέχρι τη Φωκίδος / Φειδιππίδου από τις 08:45 έως τις 14:10 και μόνο στο ρεύμα προς Αθήνα Kέντρο Αθήνας Φωκίδος / Φειδιππίδου μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο από τις 09:00 έως τις 14:30. Λεωφόρος Βασ. Oλγας και Αρδηττού από τις 09:00 έως 14:30.

    Από τις 14:30 και μετά, όλοι οι δρόμοι θα έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία.

    Από τις 00:01 τα ξημερώματα της Κυριακής 2 Νοεμβρίου μέχρι και τη λήξη του αγωνίσματος του Μαραθωνίου στις 14:30 της ίδιας ημέρας, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση όλων των οχημάτων κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), δηλαδή κατά μήκος των Λεωφόρο Μαραθώνος - οδός πρόσβασης στον Τύμβο Μαραθώνα - Μεσογείων, Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου.

    Επιπλέον, η στάση και η στάθμευση δεν θα επιτρέπεται κατά μήκος των οδών: Λεωφόρο Δημοκρατίας και οδού Πανός στο Μαραθώνα, κατά μήκος της οδού Αρχιμήδους (από Ερατοσθένους έως Κλειτομάχου) στην πλευρά του Παναθηναϊκού Σταδίου, καθώς επίσης και επί της οδού Αρδηττού και Λεωφόρο Βασ. Oλγας. Τα σταθμευμένα οχήματα θα απομακρύνονται με ευθύνη της Τροχαίας.

    Βασικές εναλλακτικές διαδρομές

    - Από Μαραθώνα και Σχοινιά προς Αθήνα: Θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Αγ. Στέφανο, εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και την Αττική οδό.

    - Από Ν. Μάκρη προς Αθήνα (δυτικά της Λεωφ. Μαραθώνα): Θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Αγ. Πέτρο, Πεντέλη, Λεωφ. Πεντέλης και το υπόλοιπο δίκτυο της περιοχής.

    - Από Ν. Μάκρη προς Αθήνα (ανατολικά της Λεωφ. Μαραθώνα): Θα ακολουθήσετε την παραλιακή διαδρομή προς Μάτι, Ραφήνα, Άρτεμη και Σπάτα και τον οδικό άξονα της Αττικής οδού.

    - Από Ραφήνα (και λιμάνι), Αρτεμη και Σπάτα προς Αθήνα: Θα ακολουθήσετε την παραλιακή διαδρομή προς Ραφήνα, Αρτεμη, Σπάτα και τον οδικό άξονα της Αττικής οδού.

    - Από Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου (Λεωφ. Μεσογείων κλειστή προς Αθήνα): Θα ακολουθήσετε το τοπικό οδικό δίκτυο, ή την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, προς τις οδούς Κατεχάκη και Γ. Παπανδρέου και κατόπιν τις: Ούλοφ Πάλμε, Ιλισίων, Μιχαλακοπούλου, Υμηττού, Φιλολάου, Σπ. Μερκούρη, Η. Ηλιού - Κάρπου προς τις Λεωφ. Βουλιαγμένης και Συγγρού αντίστοιχα.

    Επίσης, η κυκλοφορία της πόλης που χρησιμοποιεί για είσοδο τις:

    - Λεωφ. Συγγρού, Καλλιρρόης, Δημητρακοπούλου και Βουλιαγμένης: Τα οχήματα θα εκτρέπονται προς τις Λεωφ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Πατησίων, Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

    - Λεωφ. Κηφισίας και Αλεξάνδρας: Τα οχήματα θα εκτρέπονται προς τις οδούς Πατησίων, Σταδίου, Φιλελλήνων, Λεωφ. Αμαλίας, Λεωφ. Συγγρού ή Αθ. Διάκου και Λεωφ. Βουλιαγμένης.

    - Οδό Αχιλλέως: Τα οχήματα θα εκτρέπονται προς την πλ. Καραϊσκάκη και τις οδούς Καρόλου, Μάρνη, 3ης Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Σταδίου, Φιλελλήνων, Λεωφ. Αμαλίας, Λεωφ. Συγγρού, ή Αθ. Διάκου και Λεωφ. Βουλιαγμένης. Σημεία ελεγχόμενης διέλευσης οχημάτων

    Ενημερωθείτε για τα τροποποιημένα δρομολόγια του ΟΑΣΑ από το 185 ή από την ιστοσελίδα www.oasa.gr και για τις εναλλακτικές διαδρομές των ΚΤΕΛ του νομού Αττικής από τα τηλέφωνα 210-8230007 και 210-8230179.

    [03] ''Πνίγηκε'' το ιστορικό κέντρο της Βενετίας

    1/11/2003 10:28:00 μμ

    Τμήμα του ιστορικού κέντρου της Βενετίας βρέθηκε σήμερα κάτω από το νερό, λόγω των πλημμύρων, της βροχής, του χιονιού και του ανέμου, που πλήττουν εδώ και δύο μέρες την περιοχή του Βένετο. Περίπου το 11% του ιστορικού κέντρου πλημμύρισε και χρειάστηκε να στηθούν γέφυρες ιδιαίτερα στην ξακουστή πλατεία του Αγίου Μάρκου.

    Η "φουσκονεριά" δεν αιφνιδίασε τους Βενετσιάνους που είναι συνηθισμένοι σε αυτό το φαινόμενο το οποίο προκαλείται από την παλίρροια και τον άνεμο και είχαν προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο από το κέντρο παρακολούθησης της παλίρροιας.

    Το ύψος του νερού που καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου ήταν 107 εκατοστά κάτω από το σύνηθες επίπεδο της θάλασσας. Το κέντρο παρακολούθησης εκτιμά πως το ύψος του νερού θα παραμείνει ανάμεσα στα 105 και τα 110 εκατοστά.

    [04] Περιπέτεια για τον Αμερικανό πρόεδρο

    1/11/2003 9:33:00 μμ

    Περιπετειώδης η σημερινή ημέρα για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, καθώς για άγνωστους λόγους αυτοκίνητο προσέκρουσε σε τοίχο του σταδίου όπου παρακολουθούσε μία πολιτική συγκέντρωση. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν τραυματίστηκε, ενώ αργότερα τον είδαν να χαιρετά τους δημοσιογράφους πρoτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος Ερ Φορς Ουάν. ''Ο πρόεδρος δεν κινδύνευσε καθόλου'', δήλωσε στους δημοσιογράφους και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τρεντ Ντάφι. Μόνη επίπτωση του μυστηριώδους περιστατικού ήταν η καθυστέρηση της αναχώρησης του. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό παραβίασης των μέτρων ασφαλείας του ευρύτερου περιβάλλοντος του Αμερικανού προέδρου μέσα σε 48 ώρες.

    Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις

    Ο Μπους βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στη λιμουζίνα του, η οποία δεν ήταν κοντά στο αυτοκίνητο, που προσέκρουσε σε μία αποθήκη φόρτωσης του γηπέδου.

    Ο Ντάφι δήλωσε πως κατά το περιστατικό δεν σημειώθηκαν πυροβολισμοί και πως συνελήφθη αμέσως ένας ''ύποπτος'' που παραδόθηκε σε τοπικούς αξιωματούχους της εφαρμογής του νόμου.

    Η αστυνομία απομάκρυνε μετά την πρόσκρουση μία γυναίκα, σύμφωνα με τεχνικό της τηλεόρασης επί τόπου που είδε ταινία όπου καταγράφεται το περιστατικό. Ένα νεαρό αγόρι και ένα κορίτσι βρίσκονταν επίσης κοντά στο αυτοκίνητο, είπε ο τεχνικός.

    Αξιωματούχοι ασφαλείας καταδίωξαν το αυτοκίνητο ενώ κατευθυνόταν προς το κτίριο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Κάποιοι από το προσωπικό ασφαλείας έτρεξαν με τα όπλα προτεταμένα προς την είσοδο του γηπέδου. Αλλοι εμπόδισαν τους παρατηρητές και τους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το σημείο της πρόσκρουσης.

    Έπειτα από αρκετά λεπτά, η αυτοκινητοπομπή του προέδρου εγκατέλειψε το σημείο.

    [05] Καλιφόρνια: Σε τρεις εβδομάδες η οριστική κατάσβεση των πυρκαγιών

    1/11/2003 3:18:00 μμ

    Ο βροχερός καιρός εξελίσσεται στον πλέον πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη που δίνουν χιλιάδες πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην Καλιφόρνια. Πάντως, οι αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για την οριστική κατάσβεση των πυρκαγιών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται σε έξι μέτωπα στις κομητείες του Λος Αντζελες, της Βεντούρα, του Σαν Μπερναρντίνο και του Σαν Ντιέγκο, όπου τα νέα είναι μάλλον καλά. Ήδη, πολλές εκατοντάδες άτομα πήραν το "πράσινο φως" για να επιστρέψουν στις εστίες τους, ενώ σε μια κίνηση αλληλεγγύης, ο απερχόμενος κυβερνήτης, Γκρέι Ντέιβις, εμφανίστηκε μαζί με τον νέο κυβερνήτη, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, στο άνοιγμα ενός ακόμα κέντρου ανακούφισης των πληγέντων.

    Βασική αιτία, η παρατεταμένη ξηρασία

    Πάντως, 13.000 πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες ενώ ο απολογισμός είναι τραγικός: περισσότερα από 2.000 σπίτια έχουν καεί, εκατομμύρια στρέμματα δάσους δεν υπάρχουν πλέον και το κόστος από τις ζημιές αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πολιτείας, Πάτι Ρόμπερτς, επισήμανε ότι βασική αιτία της καταστροφής είναι η παρατεταμένη ξηρασία.

    [06] Μπους: Δεν θα φύγουμε νωρίτερα από το Ιρακ

    1/11/2003 9:08:00 μμ

    Την πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ απέκλεισε σήμερα στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού μηνύματος του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους στο Ιράκ" τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε:"Η πρόωρη αποχώρηση από το Ιράκ θα ενθάρρυνε τους τρομοκράτες και θα οδηγούσε στην αύξηση των κινδύνων για την Αμερική". Το σημερινό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου είναι το πέμπτο συνεχόμενο που εστιάζεται στο Ιράκ και έχει στόχο να απαντήσει στους επικριτές του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μεγαλοποίησε τον κίνδυνο του Σαντάμ Χουσεΐν και έχει αποτύχει στους χειρισμούς του.

    Εμμένει στις θέσεις του

    Ο Μπους τόνισε πάντως ότι η Αμερική δεν θα φοβηθεί από τους τρομοκράτες, αλλά θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον τους.

    "Μεταφέρουμε τον πόλεμο αυτόν στο έδαφος του εχθρού, εξαπολύοντας επιδρομές, κατάσχοντας όπλα και χρήματα, οδηγώντας τους φονιάδες στη δικαιοσύνη" τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπεραμυνόμενος της στρατιωτικής κατοχής στο Ιράκ, που -όπως είπε- "συνέβαλε στο μετασχηματισμό της χώρας σε ένα κέντρο ειρήνης και προόδου που θα κάνει ασφαλέστερη την Αμερική".

    Ο Μπους σημείωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν περισσότερους Ιρακινούς για να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τους. "Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την εκπαίδευση και ανάπτυξη ενός νέου ιρακινού στρατού και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας" κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

    [07] Χαμόγελα ανακούφισης για την ΑΕΚ

    1/11/2003 9:59:00 μμ

    Τα "μέτρα" που είχε προαναγγείλει και έλαβε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έπιασαν τόπο, καθώς η ΑΕΚ νίκησε στο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής τον ΠΑΟΚ με 3-1 στα Ανω Λιόσια. Ηταν σίγουρα το κρισιμότερο -μέχρι το ...επόμενο, όπως έλεγε ο Νίκος Γκάλης- παιχνίδι της χρονιάς για την Ενωση, καθώς με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες. Ο Σέρβος άφησε στον πάγκο αρκετούς πρωτοκλασάτους και έριξε στο παιχνίδι τους Μόρα, Κωστένογλου, Λυμπερόπουλο και Πέτκοφ, οι οποίοι έπαιξαν για τον προπονητή τους και την ομάδα, αντίθετα με κάποιους άλλους, που σύμφωνα με τον Σέρβο τεχνικό έπαιζαν για τον εαυτό τους.

    Το σκορ άνοιξε στο 14ο λεπτό, όταν ο Λυμπερόπουλος εκμεταλλεύθηκε ιδανικά το τραγικό λάθος του Ατματσίδη και με κοντινό σουτ έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ.

    Ομως νωρίτερα και συγκεκριμένα στο 4` ο ΠΑΟΚ έχασε μοναδική ευκαιρία, όταν ο Σαλπιγγίδης γύρισε την μπάλα στην μικρή περιοχή, αλλά ο Καραδήμος αστόχησε απελπιστικά.

    Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και στο δεύτερο ημίχρονο και στο 54` έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά ο Ατματσίδης απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ το πλασέ του Οκκά από πλεονεκτική θέση.

    Δύο λεπτά αργότερα η ομάδα του Μπάγεβιτς έχασε άλλη μία καλή ευκαιρία, όταν ο Κατσουράνης επιχείρησε ανάποδο «ψαλίδι στέλνοντας την μπάλα άουτ.

    Η "λύτρωση" για την ΑΕΚ ήρθε στο 62`, όταν ο Οκκάς με δυνατό πλασέ διπλασίασε τα τέρματα της Ενωσης, σκοράροντας εναντίον της παλιάς του ομάδας.

    Στην συνέχεια η ΑΕΚ κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο στον χώρο του κέντρου και το μόνο που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι, ήταν να μειώσουν στο 82ο λεπτό με τον Σαλπιγγίδη, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Βασίλης Λάκης στο 86ο λεπτό.

    Ο Δραμινός διαιτητής, Μάκης Ευθυμιάδης προβλημάτισε για ακόμη μία φορά με την απόδοση του, ενώ "κιτρίνισε" τους Οκκά, Ρούσεφ, Κουτσόπουλο, Ζαβαντία.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Γεωργέας, Μόρας, Κωστένογλου, Κάππος, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Ρούσεφ, Κωνσταντινίδης (75` Λάκης), Λυμπερόπουλος (85` Τσιάρτας), Οκκάς.

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Βόκολος, Χασιώτης (50` Θεοδωρίδης), Ουντέζε, Κουτσόπουλος, Καραδήμος (77` Βαγγελής), Ζαβαντίας (82` Γιαννιτσανάκης), Κούτσης, Χάγκαν, Γιασεμάκης, Σαλπιγγίδης.

    [08] Λευκή ισοπαλία για Χαλκηδόνα-ΠΑΟ στη Νεάπολη

    1/11/2003 9:55:00 μμ

    Σε νέο "φονέα των γιγάντων" τείνει να εξελιχθεί η Χαλκηδόνα. Μετά την νίκη επί της ΑΕΚ και την ισοπαλία με τον Ηρακλή, οι "νεοφώτιστοι" του Γιώργου Παράσχου πήραν έναν βαθμό και από τον Παναθηναϊκό, καθώς οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 στη Νεάπολη. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα και με κλειστή άμυνα κράτησαν τους επιθετικούς των "πρασίνων" μακριά από την εστία του Εμπέντε. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός, διατήρησε και σήμερα το "χλωμό" του πρόσωπο, αποδεικνύοντας ότι η ομάδα έχει σαφές πρόβλημα.

    Στο πρώτο 45λεπτο οι δύο ομάδες είχαν από μία αξιόλογη φάση.

    Πιο συγκεκριμένα, στο 8` ο Μινχ με έξοχη ατομική προσπάθεια μπήκε στην περιοχή και γύρισε την μπάλα, αλλά ο Παπαδόπουλος δεν πρόλαβε να την προωθήσει στην εστία του Εμπέντε.

    Στο 22ο λεπτό ήταν η σειρά των γηπεδούχων να απειλήσουν, αλλά ο Νικοπολίδης απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ, το σουτ που έπιασε ο Μανουσάκης πάνω στην κίνηση.

    Μάλιστα στο 44` και πάλι ο Μανουσάκης βγήκε τετ-α-τετ με τον Νικοπολίδη, αλλά ο έμπειρος τερματοφύλακας τον "ψάρεψε" στην έξοδο και έτσι το πλασέ του, κατέληξε άουτ.

    Με μία ευκαιρία για τους γηπεδούχους ξεκίνησε και το δεύτερο μέρος. Στο 49` ο Δημος βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά το δυνατό σουτ που εξαπέλυσε μέσα από την περιοχή πέρασε λίγο έξω από την εστία του Νικοπολίδη. Δύο λεπτά αργότερα, ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά ο Εμπέντε πρόλαβε και μπλόκαρε την μπάλα, παίρνοντας την μπουκιά από το στόμα του Παπαδόπουλου.

    Ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο γκολ, όταν στο 76` και μετά από σέντρα του Σανμαρτεάν από τα δεξιά, ο Παπαδόπουλος πλάσαρε από κοντά αλλά ο Εμπέντε απομάκρυνε με τα πόδια σε κόρνερ.

    Οι φιλοξενούμενοι έχασαν μοναδική ευκαιρία στο 90` όταν ο Σανμαρτεάν έκανε τα "μαγικά" του και έδωσε έτοιμο γκολ στον Παπαδόπουλο, τον οποίο πρόλαβε την τελευταία στιγμή ο Εμπέντε.

    Ο διαιτητής Καλόπουλος από τον Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης, παρατήρησε τους Δήμο, Γελαδάρη.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Σίμος, Μικές (81` Κοζανίδης), Ντάγκας, Δήμος (68` Αλ Τζάχερ), Κατεμής, Ζαχαρόπουλος, Παππάς, Κορακάκης, Κόγιογλου (61` Γελαδάρης), Μανουσάκης

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Κωνσταντινίδης, Χέρνικσεν, Γκούμας, Μπασινάς, Μινχ, Μικάελσεν (79` Επαλέ), Μάριτς (60` Σανμαρτεάν), Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου (60` Βαζέχα).

    [09] Μπάσκετ - Α1 Ανδρών

    1/11/2003 10:45:00 μμ

    Ο Ολυμπιακός μετά από δύο συνεχόμενες ήττες επέστρεψε στις νίκες, καθώς έφυγε νικητής από το Ηράκλειο της Κρήτης με 73-60. Στην ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς κορυφαίοι ήταν ο Χαρίσης με 16 πόντους και ο Γιαννουζάκος με 15. Το Μαρούσι παρέμεινε η μοναδική αήττητη ομάδα στο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ, μετά και την σημερινή του... επιβίωση μέσα στο κλειστό της "Πυλαίας", όπου επικράτησε του ΠΑΟΚ, με 86-80, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής. Την ίδια ώρα με την κατάρα των εκτός έδρας αναμετρήσεων να ακολουθεί τον Ηρακλή και στην έκτη αγωνιστική, ο γηπεδούχος Πανιώνιος επικράτησε άνετα του "Γηραιού", με το τελικό 86-81. Το Περιστέρι στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής δεν κατάφερε να υπερασπίσει τόσο την έδρα του, όσο και την εικόνα βέλτίωσης που είχε πλάσει μετά την επιτυχία του επί του Ολυμπιακου, καθώς ηττήθηκε από τον Ιωνικό ΝΦ με το τελικό 78-66. Ο Αρης έκανε το λάθος να υποτιμήσει τον Μακεδονικό, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής και το πλήρωσε πολύ ακριβά, καθώς ηττήθηκε μέσα στο Ιβανώφειο με το τελικό 60-64.

    Ηράκλειο-Ολυμπιακός

    Οι... γιατροί του Ολυμπιακού βρήκαν τελικά το αντίδοτο στο "μικρόβιο που ταλαιπωρούσε την ομάδα και έπεφτε θύμα διαδοχικών ηττών", όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Σούμποτιτς, καθώς στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α1 Ανδρών, επικράτησαν 73-60 του Ηρακλείου, μέσα στο "Λίντο".

    Έπρεπε να περάσει ένα ολόκληρο ημίχρονο στον αγώνα του Ηρακλείου με τον Ολυμπιακό για να καταφέρει μία από τις δύο ομάδες να ξεφύγει στην πρωτοπορία του σκορ και να αποκτήσει το προβάδισμα.

    Συγκεκριμένα στο τρίτο δεκάλεπτο, η αφύπνιση του Χρήστου Χαρίση, ο οποίος ανδρώθηκε στην Κρητική ομάδα, έδωσε στους "ερυθρόλευκους" το σύνθημα της αντεπίθεσης, καθώς με διαδοχικά εύστοχα σουτ, εκ των οποίων και 2/2 τρίποντα, ο διεθνής πλέι-μέικερ έγραψε στον φωτεινό πίνακα το 45-52.

    Βέβαια, δεν θα μπορούσε κάποιος να μην εξυμνήσει και την αμυντική προσπάθεια του Γιανουζάκου, αφού με ασφυκτικό πρέσινγκ στον Τζόνσον (είχε κολλήσει στους 8π. από το πρώτο ημίχρονο), κατάφερε να μπλοκάρει έστω τη μία μηχανή σκοραρίσματος των Κρητικών.

    Πάντως, η έτερη μηχανή, που ακούει στο όνομα Μπάροου, ήταν ασταμάτητη και αποτελούσε την βασική αιχμή του δόρατος, από πλευράς Ηρακλείου. Μάλιστα, ο τελευταίος με προσωπικές ενέργειες έβαλε και πάλι την ομάδα του στον αγώνα, καθώς μείωσε σε 50-52. Ωστόσο, ο Μπάροου, ο οποίος κρατούσε σε όλο το παιχνίδι ζωντανές τις ελπίδες του Ηρακλείου, μετατράπηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο σε μοιραίο παίκτη, καθώς με βεβιασμένες, αψυχολόγητες και άστοχες ενέργειες, έδωσε την ευκαιρία στον αντίπαλο να πάρει διαφορά στο σκορ και να φτάσει στη νίκη με το τελικό 73-60.

    Ο Ολυμπιακός μετά τη σημερινή του νίκη μπόρεσε να ξεφύγει από τον όχλο των ομάδων που ισοβαθμούσαν στον βαθμολογικό πίνακα με 7 βαθμούς, καθώς έφτασε τους 9.

    ΠΑΟΚ-Μαρούσι

    Το Μαρούσι παρέμεινε η μοναδική αήττητη ομάδα στο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ, μετά και την σημερινή του... επιβίωση μέσα στο κλειστό της "Πυλαίας", όπου επικράτησε του ΠΑΟΚ, με 86-80, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής.

    Ο ΠΑΟΚ κάτω από τις επιδοκιμασίες 3.500 φιλάθλων του, προκειμένου να τον ενισχύσουν στην προσπάθεια του να διατηρήσει την πρώτη θέση της βαθμολογίας, τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας χτίσει μία διαφορά οκτώ πόντων (18-10).

    Οι φωνές του Παναγιώτη Γιαννάκη πάντως ξύπνησαν τους Μπλάκνεϊ και Αγαδάκο και λίγο πριν τη λήξη οι δύο τους κατάφεραν τοποθετήσουν την ομάδα τους μπροστά στο σκορ με 38-41, αποτέλεσμα και πρώτου ημιχρόνου.

    Η συνέχεια βρήκε τους γηπεδούχους να κυνηγούν το Μαρούσι, αλλά με μία σειρά διαδοχικών αιφνιδιασμών, με εμπνευστή τον Μουλαομέροβιτς, ο ΠΑΟΚ σημείωσε σερί 9-1 και από το 59-61, που ήταν σκορ τρίτου δεκαλέπτου, έκανε την ανατροπή γράφοντας στον φωτεινό πίνακα το 68-62, υπέρ του "δικέφαλου του Βορρά".

    Στο 32ο λεπτό, και ενώ το Μαρούσι είχε ισοφαρίσει και πάλι σε 77-77, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος τα είχε βάλει κυρίως με τα σφυρίγματα του Μαστραφτσή, δέχθηκε μετά από δύο παρατηρήσεις την τεχνική ποινή και πήρε το δρόμο για τα αποδυτήρια. Να σημειώσουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη αποβολή στην καριέρα του "δράκου".

    Πολλοί πίστεψαν ότι αυτό θα ήταν και το κύκνειο άσμα των φιλοξενουμένων, αλλά διαψεύθηκαν, καθώς ο βοηθός του Γιαννάκη, Γιάννης Αγγέλου, οδήγησε την ομάδα στην τρίτη του εκτός έδρα νίκη.

    Πάντως, η προσπάθεια του κ. Αγγέλου συνδυάστηκε από την ομάδικότητα που επέδειξε το Μαρούσι, με πλήρη κυριαρχία τόσο στα αμυντικά, όσο και στα επιθετικά ριμπάουντ.

    Ωστόσο, καταλυτικός παράγοντας ήταν και η αδυναμία του ΠΑΟΚ, ο οποίος σε κρίσιμα σημεία προέβη σε αψυχολόγητα σουτ και βεβιασμένες κινήσεις.

    Πανιώνιος-Ηρακλής

    Με την κατάρα των εκτός έδρας αναμετρήσεων να ακολουθεί τον Ηρακλή και στην έκτη αγωνιστική, ο γηπεδούχος Πανιώνιος επικράτησε άνετα του "Γηραιού", με το τελικό 86-81. Πάντως, ο Ηρακλής παρά την ήττα και στον τρίτο εκτός έδρας αγώνα του φετινού πρωταθλήματος παραμένει ανάμεσα στις ομάδες που "φλερτάρουν" την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με 9 βαθμούς.

    Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης του Πανιωνίου με τον Ηρακλή ο Τζανής Σταυρακόπουλος έκλεισε τα στόματα όσων τόλμησαν να θεωρήσουν τυχαία την έξαιρετική του απόδοση στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, που βρήκε τους "κυανέρυθρους" νικητές.

    Το αγαπημένο παιδί του Γιώργου Καλαφατάκη είχε κέφια από τη γραμμή των 6μ. και 25εκ. και μαζί με τον Ουότσον χάρισε στους γηπεδούχους μία διαφορά ασφαλείας. Η διαφορά αυτή δεν κλονίστηκε, τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του αντίπαλου σέντερ, Λάζαρου Παπαδόπουλου, τον οποίο η λήξη του πρώτου ημιχρόνου τον βρήκε με συγκομιδή 13 πόντων (σ.σ. αυτοί ήταν και οι συνολικοί του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα).

    Βέβαια, η αφύπνιση των Διαμαντίδη, Αποστολίδη και Παυλίδη στην περιφερειακή γραμμή του Πανιωνίου, με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, άνοιξε και πάλι στον Ηρακλή τον δρόμο για την πρώτη εκτός έδρας νίκη.

    Μάλιστα, Διαμαντίδης και Αποστολίδης, με διαδοχικά τρίποντα κατά το χρονικό διάστημα 30΄-37΄ μείωσαν, μετά από πολύ ώρα στους 6π. (69-63), ενώ τη χαριστική βολή στην... κοιλιά του Πανιωνίου έδωσε ο Μιλόσεβιτς δύο λεπτά αργότερα, όταν έριξε τη διαφορά στον πόντο (82-81).

    Πάντως, η εμπειρία του Γιάννη Γιαννούλη, ο οποίος είχε σιγήσει από το πρώτο δεκάλεπτο, έδωσε βαθιές ανάσες στον Πανιώνιο, καθώς προσέφερε πολύτιμες λύσεις στην επίθεση, ενώ "μάζεψε" κρίσιμα ριμπάουντ, που αν χανόντουσαν ήταν ικανά να αλλάξουν την τελική έκβαση του αγώνα.

    Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους διαιτητές μετά τη λήξη του αγώνα, για μία φάση 13 δεύτερα πριν τη λήξη, που όπως εκτιμούν οι ίδιοι δεν σφυρίχτηκε φάουλ σε παίκτη τους.

    Περιστέρι-Ιωνικός Ν.Φ.

    Το Περιστέρι στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής δεν κατάφερε να υπερασπίσει τόσο την έδρα του, όσο και την εικόνα βέλτίωσης που είχε πλάσει μετά την επιτυχία του επί του Ολυμπιακου, καθώς ηττήθηκε από τον Ιωνικό ΝΦ με το τελικό 78-66.

    Η ασφυκτική άμυνα που είχε "απλωθεί" γύρω από τους Πελεκάνο και Παπαμακάριο, δεν άφηνε περιθώρεια αντίδρασης στους Περιστεριώτες, οι οποίοι από την αρχή του αγώνα έδειχναν εγκλωβισμένοι και ανήμποροι να σταματήσουν τον επιθετικό οίστρο του Ρόμπερτ Κόνλεϊ, ο οποίος σημείωσε 27 πόντους συνολικά.

    Ακόμα και στην τελευταία περίοδο, όταν η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη προσπάθησε να αντιδράσει, ο έτερος ξένος της ομάδας του Κώστα Πιλαφίδη, Τζόε ΜακΝόουλ, πέτυχε 11 "αποστομωτικούς" πόντους, διαμορφώνοντας το 78-63 (38΄).

    Το τελικό 78-66, υπέρ του Ιωνικού, έφερε την πρώτη εκτός έδρας επιτυχία, μοιράζοντας χαμόγελα και αισιοδοξία για κάτι καλύτερο στην ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Αρης-Μακεδονικός

    Ο Αρης έκανε το λάθος να υποτιμήσει τον Μακεδονικό, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής και το πλήρωσε πολύ ακριβά, καθώς ηττήθηκε μέσα στο Ιβανώφειο με το τελικό 60-64. Μόνοι διασωθέντες από πλευράς των "κιτρίνων", οι Στακ και Ραϊσεβιτς με 19 και 13 πόντους αντίστοιχα, ενώ από τους αντιπάλους ο Μπαλογιάννης με 12π. επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν πέφτει ποτέ αμαχητί.

    Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με τη μία ομάδα να διαδέχεται την άλλη στην προτωπορεία του σκορ, για να βρει προσωρινή νικητρια του 20λέπτου την ομάδα της Κοζάνης, με την εύθραστη διαφορά των 10 πόντων (36-26).

    Οσοι πίστευαν στην αναγέννηση των Γκολντγουάιρ και Κόμματου, οι οποίοι μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την αντίπαλη στεφάνη, έπεσαν έξω, καθώς ο πρώτος τελείωσε τον αγώνα με μηδέν παθητικό, ενώ ο δεύτερος πήρε τον δρόμο για τα αποδυτήρια με τη μικρή συγκομιδή των τεσσάρων πόντων.

    Εκτελεστής πάντως των υπολοίπων παικτών του Αρη, αποδείχθηκε ο Γιώργος Μπαλογιάννης, καθώς με τρίποντο στο 39' βοήθησε τον Μακεδονικό να σηκώσει και πάλι κεφάλι (63-60) και να φτάσει στο τελικό 64-60, ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει κυρίως τον Παναγιώτη Ζωντο, ο οποίος οδήγησε την ομάδα στη δεύτερη διαδοχική νίκη της.

    [10] Το κόκκινο κρασί ευεργετικό και για τους πνεύμονες

    1/11/2003 9:45:00 μμ

    Το κόκκινο κρασί, το οποίο θεωρείται γενικά ότι κάνει καλό στην υγεία, μπορεί να κάνει καλό και στους πνεύμονες, λένε οι γιατροί. Μία ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας, αν και επιστήμονες λένε πως η ποσότητα αυτής της ουσίας, που βρίσκεται σε ένα ποτήρι κρασί, μάλλον δεν είναι αρκετή για τους χρόνιους ασθενείς. Σύμφωνα με την έρευνα, η ουσία ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, μπορεί να μειώσει την ποσότητα των βλαβερών χημικών ενώσεων στους πνεύμονες που προκαλούν τις ασθένειες αυτές, οι οποίες είναι γνωστές ως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (COPD).

    Ρεσβερατρόλη: ένας νέος πολύτιμος σύμμαχος

    Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια υπολογίζεται ότι σκοτώνει 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Οι καπνιστές έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να πεθάνουν από αυτή τη νόσο.

    ''Φαίνεται πως η μετριοπαθής κατανάλωση κόκκινου κρασιού στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των πνευμόνων'', δήλωσε ο δρ Τζον Χάρβεϊ, πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνιών της Βρετανικής Εταιρίας Θώρακα.

    Η ρεσβερατρόλη θεωρείται ήδη ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι σε χώρες με μεγάλη κατανάλωση κρασιού όπως η Γαλλία έχουν μικρά ποσοστά καρδιοπάθειας, δήλωσε στο Ρόιτερ η δρ Λουίζ Ντόνελι, που συμμετείχε στην έρευνα. Η ομάδα της δρος Ντόνελι θέλησε να ελέγξει εάν τα οφέλη αυτά επεκτείνονται και στην πνευμονοπάθεια.

    Η έρευνα δημοσιεύεται την Τρίτη στη διεθνή ιατρική επιθεώρηση Thorax.

    Στην έρευνα ελήφθησαν δείγματα πνευμονικού υγρού από 15 καπνιστές και 15 ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Με την προσθήκη ρεσβερατρόλης στα δείγματα η παραγωγή της μεσολευκίνης 8, μιας χημικής ένωσης που προκαλεί φλεγμονή των πνευμόνων, μειώθηκε κατά 94% στους καπνιστές και κατά 88% στους ασθενείς.

    Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αντιμετωπίζεται τώρα με στεροειδή, ωστόσο η ρεσβερατρόλη μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική, δήλωσε η Ντόνελι. Δεν αντιστρέφει τη βλάβη που έχει προκληθεί στους πνεύμονες, μπορεί όμως να σταματήσει την επιδείνωσή της, τόνισε. Αν και πιθανόν η ρεσβερατρόλη που περιέχεται σε ένα ποτήρι κρασί δεν είναι αρκετή για να σταματήσει τη χρόνια πνευμονοπάθεια, η ουσία θα μπορούσε να χορηγείται με ένα εισπνεόμενο, πρόσθεσε.

    [11] Τα κινητά διάδοχοι των παραδοσιακών πιστωτικών;

    1/11/2003 9:28:00 μμ

    Πώς θα σας φαινόταν, αντί να πληρώνετε με μετρητά ή με κάρτα, να ολοκληρώνετε τις συναλλαγές σας με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό σας; Η ιδέα, που εφαρμόζεται ευρέως στη Νότια Κορέα, βασίζεται στη λογική ενσωμάτωσης των αναγκαίων προσωπικών στοιχείων, όχι στη μαγνητική λωρίδα (στο πίσω μέρος της πιστωτικής κάρτας) αλλά στο εσωτερικό ενός κινητού τηλεφώνου.

    Συναλλαγές με ασφάλεια λένε οι εμπνευστές του σχεδίου

    Στη Νότια Κορέα, οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί γίγαντες, οι μεγαλύτερες εταιρείες πιστωτικών καρτών και αρκετές τράπεζες συνεργάστηκαν επί ένα χρόνο, ώστε να παράσχουν στους κατοίκους της χώρας τη δυνατότητα πληρωμής των πάντων, από τα οπωρολαχανικά έως τη βενζίνη, μέσω των κινητών τους.

    Έτσι, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων, αντί να δίδουν μετρητά ή την πιστωτική κάρτα τους, πληκτρολογούν τον κωδικό τους στο κινητό, ακολούθως το κατευθύνουν προς μια ειδική συσκευή λήψης, και πατούν ένα κουμπί. Όπως δηλαδή, κάνει κάποιος με το τηλεχειριστήριό του για να αλλάξει κανάλι στην τηλεόραση.

    Στην περίπτωση των κινητών, οι πληροφορίες εκπέμπονται μέσω της θύρας υπέρυθρων ακτινών ή με ραδιοκύματα. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να υπογράψει. Μάλιστα, για μικρά ποσά (π.χ. αγορά αναψυκτικού από μηχάνημα) δεν χρειάζεται καν η πληκτρολόγηση του κωδικού.

    Οι εκπομπές των εντολών πληρωμής είναι κρυπτογραφημένες και ασφαλείς, ενώ οι συνδρομητές που χάνουν τις συσκευές τους, μπορούν να τις απενεργοποιήσουν μέσα σε δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα ειδοποιήσουν την εταιρεία πιστωτικής κάρτας.

    Οι συναλλαγές μπορούν να χρεωθούν είτε σε πιστωτικές είτε σε χρεωστικές κάρτες.

    Πηγή: USA Today Associated Press


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 November 2003 - 21:53:45 UTC