Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ελλάδα ο Βούλγαρος Πρόεδρος
  • [02] Σύλληψη καθηγητή για διακίνηση παιδικού πορνό
  • [03] Συνελήφθη 45χρονη για απάτη 200.000 Ευρώ
  • [04] ''Ανευ σημασίας'' το θέμα συνάντησης Χριστοδουλάκη-Σόλμπες
  • [05] Έρχονται τα πρώτα χιόνια στα ορεινά
  • [06] Εν ψυχρώ δολοφονία κτηνοτρόφου
  • [07] Στρατιωτική θητεία και κοινωνική προσφορά
  • [08] Εφτασε στην Κοζάνη ο ηλικιωμένος πεζοπόρος
  • [09] Αθώος ο ηθοποιός Α. Γκλέτσος για τις μπαλωθιές
  • [10] Με ειδικό ''τσιπ'' τα διαβατήρια της Ε.Ε και ΗΠΑ
  • [11] ''Εμπόδιο'' για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας το Κυπριακό
  • [12] ''Oριακές περιπτώσεις'' oι Παπαναστασίου - Σερίφης
  • [13] ''Καμία σχέση η 17Ν με μυστικές υπηρεσίες''
  • [14] Προβλήματα υγείας για τον Σάββα Ξηρό
  • [15] Νομιμοποιείται η κατάρριψη αεροσκαφών στη Γερμανία
  • [16] Στο στρατοδικείο πέντε Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι
  • [17] Επίσκεψη Πούτιν σε Ρώμη
  • [18] Πέθαναν δύο επιβάτες του Aurora
  • [19] Χαλαρώνει ο αποκλεισμός παλαιστινιακών πόλεων
  • [20] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σρι Λάνκα
  • [21] Προκλητική επιστολή Ντεκτάς
  • [22] Όπλα που παραλύουν τον εγκέφαλο αγοράζει η Γαλλία
  • [23] Β.Ιρλανδία: Σύλληψη υπόπτου για σχέση με Αλ Κάιντα
  • [24] Μέλη της Αλ Κάιντα χτύπησαν στην Κένυα το 2002
  • [25] Κυβέρνηση συνασπισμού στην Καμπότζη
  • [26] Δεν στέλνει στρατιώτες στο Ιράκ η Ρωσία
  • [27] Εκρηκτική κατάσταση σε Μοσούλη-Βαγδάτη
  • [28] Οκτώ στους δέκα είχαν δίκιο για τις τράπεζες
  • [29] ''Τρέχει'' η προθεσμία των ταμειακών στα ταξί
  • [30] ''Πλαφόν'' για τις τιμές προνομιακών κυλικείων
  • [31] Κάτω του πληθωρισμού οι αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ
  • [32] Σύσκεψη για τη βία στα γήπεδα

    [01] Στην Ελλάδα ο Βούλγαρος Πρόεδρος

    5/11/2003 6:01:00 μμ

    H ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας, καθώς και οι διαβαλκανικές σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνωφ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση επανέλαβε την σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας, ενώ επισήμανε τις καλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Ο κ. Παρβάνωφ, νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή, και την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Οι διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο

    Η Ελλάδα είναι πρώτος επενδυτής στη Βουλγαρία και έχουμε πολύ υψηλές εμπορικές συναλλαγές ανέφερε για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ο κ.Σημίτης, τονίζοντας πως το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων προχωρεί πολύ καλά όσον αφορά τη Βουλγαρία και αυτό αποτελεί έναν ισχυρό συνδετικό κρίκο.

    Από πλευράς του ο Βούλγαρος πρόεδρος χαρακτήρισε εξαιρετικά αποδοτικές τις συνομιλίες στις οποίες, όπως τόνισε, διεφάνη η συνεπής και ειλικρινής υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για την ένταξή της στην Ε.Ε.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο άνδρες ήταν και ο διάλογος ανάμεσα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, εκφράζοντας τη συμφωνία τους για ακόμη μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη διαβαλκανική συνεργασία που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινών πολιτικών στην περιοχή.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο κ.Σημίτης παρέπεμψε στη σχετική σύσκεψη που θα έχουν απόψε οι αρμόδιοι υπουργοί από τις δυο πλευρές.

    Σε θερμό κλίμα και η συνάντηση με τον κ. Στεφανόπουλο

    Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση των δύο πρόεδρων που έγινε σε πολύ Θερμό κλίμα ο κ. Στεφανόπουλος, τόνισε την στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Βουλγαρίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ενώ ο Βούλγαρος πρόεδρος από την πλευρά του δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση του έργου του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Συζητήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες διάνοιξης νέων διόδων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ ο κ. Παρβάνοφ έκανε λόγο για τα πολύ θετικά αποτελέσματα του εξαμήνου της ελληνικής κοινοτικής Προεδρίας, σε σχέση με την περιοχή των Βαλκανίων.

    Σχολιάζοντας τη στήριξη της Αθήνας στον αγώνα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του, ο κ. Παρβάνοφ δήλωσε οτι η υποστήριξη αυτή είναι "ούριος άνεμος στα πανιά της Βουλγαρίας στο δρόμο προς τις Βρυξέλλες".

    Συνάντηση με την Γιάννα Αγγελοπούλου

    Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Παρβάνωφ με την κ. Αγγελοπούλου, στην οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναφορικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004 τόνισε ότι η Σόφια έχει ήδη επιλεγεί ως πόλη των Βαλκανίων για να περάσει η ολυμπιακή φλόγα στο μακρύ ταξίδι που θα κάνει στις 5 ηπείρους. "Με τον κ. πρόεδρο συζητήσαμε θέματα συνεργασίας καθώς οι γείτονές μας έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούμε", είπε η κ. Αγγελοπούλου.

    [02] Σύλληψη καθηγητή για διακίνηση παιδικού πορνό

    5/11/2003 5:53:00 μμ

    Ένας 27χρονος καθηγητής Γερμανικών συνελήφθη στα Γιαννιτσά Πέλλας, γιατί διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω Ίντερνετ. Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν Αξιωματικός της Ασφάλειας, με ειδικές γνώσεις και με τη βοήθεια των γερμανικών αρχών, επεξεργάστηκε διάφορα στοιχεία, που αντιστοιχούσαν στο ηλεκτρονικό αποτύπωμα, και κατάφερε να τον εντοπίσει. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος κερδοσκοπούσε σε βάρος χρηστών γερμανικής ιστοσελίδας, αποσπώντας από αυτούς χρηματικά ποσά και διακινώντας υλικό παιδικής πορνογραφίας, το οποίο περιελάμβανε και κορίτσια από την Ελλάδα.

    Αποδέχθηκε τις κατηγορίες

    Ο καθηγητής έπειθε τις κοπέλες ηλικίας 6- 16 ετών να του στέλνουν γυμνές φωτογραφίες τους. Ο ίδιος παρέσυρε κορίτσια να βγάζουν τα ρούχα τους, τα κατέγραφε σε βίντεο και στη συνέχεια τα εξέθετε σε δημόσια θέα στον παγκόσμιο ιστό.

    Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του και στο φροντιστήριο που διατηρεί, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις επεξεργαστές ηλεκτρονικού υπολογιστή, μια web κάμερα, τρεις φωτογραφικές μηχανές, πλήθος δισκετών, cd- rom και έντυπο υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ακόμα, βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις με προσωπικά δεδομένα ημεδαπών ανηλίκων, καθώς και υπολογισμοί για τα χρήματα που αποσπούσε από τους χρήστες του Ίντερνετ. Τέλος, η αστυνομία κατέσχεσε ένα πιστόλι αερίου και τρία μαχαίρια.

    Ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε τις κατηγορίες και οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε την εντός απολύτου αναγκαίου χρόνου μεταγωγή και προσαγωγή του ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών λόγω αρμοδιότητος.

    [03] Συνελήφθη 45χρονη για απάτη 200.000 Ευρώ

    5/11/2003 5:32:00 μμ

    Στο Χολαργό, μέσα σε κατάστημα τράπεζας, πιάστηκε κυριολεκτικά "επ' αυτοφώρω" μία γυναίκα που είχε "στήσει" κανονική "βιομηχανία" έκδοσης πιστωτικών καρτών με έγγραφα που έκλεβε από τα γραμματοκιβώτια ανύποπτων πολιτών. Η 45χρονη συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Χολαργού, μέσα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της περιοχής, τη στιγμή πoυ προσπαθούσε να εκταμιεύσει προσωπικό δάνειο, ύψους 8.000 ευρώ, με πλαστά δικαιολογητικά. Η δράστιδα, όπως διαπιστώθηκε, είχε καρπωθεί παράνομα από υποκαταστήματα τραπεζών της Εθνικής, της Eurobank,της Citibank, της Alpha Bank, της Aspis, της Εμπορικής - Πειραιώς και Αττικής περισσότερο από 200.000 ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.

    Πλαστά έγγραφα και σφραγίδες

    Από έρευνες που έκανε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, η συλληφθείσα αφαιρούσε, από γνωστά της κυρίως πρόσωπα, δελτία αστυνομικής ταυτότητας, εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και άλλα αποδεικτικά έγγραφα από τσάντες, γραμματοκιβώτια και άλλα σημεία. Στη συνέχεια, έβγαζε φωτοαντίγραφα και παραποιούσε τα στοιχεία που περιείχαν καταρτίζοντας με αυτό τον τρόπο σειρά πλαστών εγγράφων. Κατασκεύαζε επίσης και πλαστές σφραγίδες με στοιχεία ανύπαρκτων υπαλλήλων εφοριών, τις οποίες χρησιμοποιούσε ανάλογα. Ακόμη, παραποίησε και τη δική της αστυνομική ταυτότητα, αλλάζοντας το επώνυμό της και ψηφία από τον αριθμό της, καθώς και την ταυτότητα του συζύγου της και της αδελφής της. Τα πλαστά δικαιολογητικά τα κατέθετε σε διάφορες τράπεζες και με αυτόν τον τρόπο κατάφερνε την έκδοση, στο όνομά της, δανείων και πιστωτικών καρτών τις οποίες στη συνέχεια υπερχρέωνε.

    Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστωτικές κάρτες επ' ονόματι διαφόρων προσώπων και πλαστογραφημένα έγγραφα φόρου εισοδήματος, υποδείγματα Ε9 και Ε2 και άλλα έγγραφα.

    Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία και η 45χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα από τον οποίο παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρόμοια κομπίνα ενώ ειδοποιήθηκαν όλες οι τράπεζες για να ελέγξουν δικαιολογητικά δανείων και άλλα έγγραφα που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.

    [04] ''Ανευ σημασίας'' το θέμα συνάντησης Χριστοδουλάκη-Σόλμπες

    5/11/2003 4:22:00 μμ

    Οι κ.κ. Σόλμπες, Χριστοδουλάκης

    Φωτό Αρχείου

    ''Ανευ λόγου και αβάσιμη'', χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την προσπάθεια να αποδοθεί ιδιαίτερο νόημα στη χθεσινή ματαίωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη με τον κοινοτικό Επίτροπο Πέδρο Σόλμπες. Ο κ. Χριστοδουλάκης συναντήθηκε πρόσφατα με τον κ. Σόλμπες στη Βενετία, παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε πως την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με τον κοινοτικό επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι "δεν υπήρξε θέμα πραγματοποίησης ή μή προγραμματισμένης συνάντησης των κ.κ. Σόλμπες και Χριστοδουλάκη".

    Συνάντηση Μπαρνιέ-Χριστοδουλάκη

    Ο κ. Χριστοδουλάκης στη συνάντησή του με τον κ. Μπαρνιέ συζήτησε για την πορεία υλοποίησης και τη νέα κατανομή των πόρων του Γ' ΚΠΣ στην Ελλάδα. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στην απορρόφηση των πόρων και την απόφαση να κατανεμηθεί μέσα στους επόμενους μήνες ένα πρόσθετο ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ σε κοινοτικά τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, διαδικασία η οποία θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2004.

    [05] Έρχονται τα πρώτα χιόνια στα ορεινά

    5/11/2003 4:13:00 μμ

    Κυκλοφοριακό χάος, μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς, κατολισθήσεις και ζημιές σε σπίτια και καταστήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή στην Αττική. Απόψε, τα πρώτα χιόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά, ενώ θα πέσει και η θερμοκρασία. Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ πνέουν στα πελάγη από το πρωί και ως εκ τούτου το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξέδωσε γενικό απαγορευτικό για τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Οι μετεωρολόγοι τονίζουν ότι από σήμερα πρέπει να ξεχάσουμε τις ζεστές μέρες του Φθινοπώρου και καθημερινά ο χειμώνας θα δείχνει όλο και περισσότερο τα... δόντια του.

    Θυελλώδεις άνεμοι, κρύο και καταιγίδες

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Τετάρτη προβλέπονται καταιγίδες, και μάλιστα κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

    Θα σημειωθεί βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

    Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ το βράδυ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς στην Αττική και από 12 έως 16 στη Θεσσαλονίκη.

    Ζημιές από την κακοκαιρία στα Χανιά

    Ένα ξαφνικό μπουρίνι δημιούργησε το μεσημέρι προβλήματα στα Χανιά.Ο δυνατός άνεμος είχε ως αποτέλεσμα να ξηλωθεί ένα μεγάλο στέγαστρο στη συνοικία Κουμπές που προσγειώθηκε στο δρόμο και σε τρία επιβατικά αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς η συγκεκριμένη οδός βρίσκεται πίσω ακριβώς από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων και είναι πυκνής κυκλοφορίας. Στο σημείο έσπευσαν 3 πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες προκείμενου να απομακρύνουν τα τμήματα του στέγαστρου και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία που είχε διακοπεί για περίπου μισή ώρα.

    [06] Εν ψυχρώ δολοφονία κτηνοτρόφου

    Πηγή: ΑΠΕ 5/11/2003 12:49:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη της εν ψυχρώ δολοφονίας του 49χρόνου κτηνοτρόφου Γιώργου Μπουμπουλάκη που βρέθηκε, αργά το απόγευμα της Τρίτης, νεκρός στο μαντρί του στην περιοχή Σμαρίου. Ο 49χρόνος είχε βληθεί με καραμπίνα στην κλείδα και το στέρνο από απόσταση 2-2,5 μέτρων. Το θύμα που είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών βρέθηκε νεκρός από τη σύζυγο του και την μικρότερη κόρη του όταν πήγαν στη στάνη, επειδή είχαν ανησυχήσει που ο 49χρόνος δεν απαντούσε στο κινητό.

    Ερευνες σε εξέλιξη

    Πάντως, σύμφωνα με τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του, το θύμα δεν είχε διαφορές με άλλα άτομα και ήταν φιλήσυχο γεγονός που δυσκολεύει τις έρευνες της Αστυνομίας να στραφούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και η όλη υπόθεση να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.

    Την ίδια ώρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χτενίζουν ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Καστελίου, προκείμενου να βρουν κάποιο στοιχείο που θα τους οδηγήσει στην ταυτότητα του δράστη.

    [07] Στρατιωτική θητεία και κοινωνική προσφορά

    5/11/2003 6:37:00 μμ

    Η μείωση της στρατιωτικής θητείας και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων συνεπάγονται νέες, βελτιωμένες συνθήκες για τους Έλληνες στρατιώτες. Στόχος της στρατιωτικής θητείας δεν είναι μόνο να ενισχύσει αμυντικά τη χώρα, αλλά να αποτελέσει εφόδιο για τη μετέπειτα πορεία των στρατιωτών. Στις νέες αυτές συνθήκες αναφέρθηκαν οι Υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, και Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, σε κοινή ημερίδα των δύο Υπουργείων.

    Ανθρώπινος και χρηστικός χαρακτήρας

    Το θέμα της διημερίδας ήταν "η θητεία όπλο για την άμυνα, εφόδιο για τη ζωή". Ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που συνθέτουν πλέον τη θητεία, μετά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου τα δύο τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε πως η θητεία δεν έχει μόνο στρατιωτικό χαρακτήρα, αλλά και ανθρώπινο και χρηστικό. Ανθρώπινο από τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των οπλιτών στις μονάδες και χρηστικό από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Γεωργίας. Σύμφωνα με αυτές οι οπλίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα των δημοσίων ΙΕΚ κατά το τελευταίο τρίμηνο της θητείας τους, καθώς και σε δραστηριότητες ενημέρωσης και κατάρτισης του Οργανισμού "Δήμητρα", κύρια δραστηριότητα του οποίου είναι η κατάρτιση αγροτών και κατοίκων της υπαίθρου.

    Απο την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου σχολίασε ότι οι Ένοπλες Δυναμεις αποτελούν ενοποιό στοιχείο του έθνους και της Δημοκρατίας μας και όχι διαχωριστικό, όπως παλαιότερα, και πλέον μπορούν να παρέχουν μόρφωση και ειδίκευση στη νεολαία.

    Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σύνδεση με δύο μονάδες του στρατού στην Ορεστιάδα και στη Λήμνο, όπου λειτουργούν Ίντερνετ καφέ και γυμναστήριο αντίστοιχα. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ανακοίνωσε τη σύνδεση του Κέντρου Πληροφόρησης των Νέων με τα Ίντερνετ Καφέ των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλα τα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα υποστηρίζοντα απο το Γ' ΚΠΣ.

    [08] Εφτασε στην Κοζάνη ο ηλικιωμένος πεζοπόρος

    5/11/2003 6:14:00 μμ

    Εφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κοζάνη, ο 60χρονος Αργύρης Κατσίγρας, που ξεκίνησε πριν από 13 μέρες με τα πόδια για να καλύψει τη διαδρομή Αθήνα - Κοζάνη, με στόχο να προβάλει το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Στην πρωτεύουσα της Δυτ. Μακεδονίας έγινε εκδήλωση υποδοχής του στο δημαρχείο, αφού ο ηλικιωμένος πραγματοποίησε το όνειρό του, διανύοντας πεζός τη διαδρομή αυτή.

    Τριάντα χιλιόμετρα την ημέρα

    Πατέρας 4 παιδιών και παππούς, ο κ. Κατσίγρας ξεκίνησε πριν από 13 μέρες το παράτολμο αυτό εγχείρημα, με αφετηρία το ΚΤΕΛ της Κηφισού, στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι στόχος του ήταν να διανύει καθημερινά γύρω στα 30 χιλιόμετρα ακολουθώντας τη διαδρομή που ενώνει τις εξής πόλεις: Αθήνα, Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Φάρσαλα, Λάρισα, Τίρναβο, Ελασόνα, Σέρβια, Κοζάνη.

    Από ηλικία 4 ετών, όταν μετακόμισε με την οικογένειά του στον Πειραιά, ο νους του ήταν πάντα εκεί στη γενέτειρά του, την Κοζάνη. Το 2002 ενώ πήρε την οριστική απόφαση να κάνει πράξη το όνειρό του, χτύπησε το αριστερό γόνατό του σε τροχαίο ατύχημα. Φέτος, πραγματοποίησε το όνειρό του, με στόχο την προβολή της Κοζάνης και ιδιαίτερα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της πόλης, το οποίο χαρακτηρίζει "στολίδι".

    Ο κ. Κατσίγρας έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική και ανθρωπιστική δραστηριότητα η οποία έχει αναγνωρισθεί από το ευρύτερο κοινό.Έχει τιμηθεί από το Αρχηγείο Αστυνομίας Πόλεων, την Ένωση Συνταξιούχων Αστυνομικών, το Α' Σώμα Στρατού, την Ενάτη Μεραρχία, τον Όμιλο Κερκυραίων Αττικής, τον Όμιλο Φίλων Σκοποβολής, την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και το Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.

    [09] Αθώος ο ηθοποιός Α. Γκλέτσος για τις μπαλωθιές

    5/11/2003 1:15:00 μμ

    Αθώο έκρινε το Τριμελές Εφετείο τον ηθοποιό Απόστολο Γκλέτσο, για την κατηγορία των άσκοπων πυροβολισμών. Η κατηγορία σε βάρος του ηθοποιού αφορούσε πυροβολισμούς στον αέρα που είχε ρίξει κατά την διάρκεια γαμήλιας δεξίωσής του στο Πόρτο Ράφτη το καλοκαίρι του 1998. Ο ηθοποιός υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το πιστόλι με το οποίο πυροβολούσε ήταν ακίνδυνο, πιστόλι κρότου και διευκρίνισε ότι πυροβόλησε χάριν του εθίμου. Σε πρώτο βαθμό ο Απόστολος Γκλέτσος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών.

    [10] Με ειδικό ''τσιπ'' τα διαβατήρια της Ε.Ε και ΗΠΑ

    5/11/2003 4:27:00 μμ

    Τα διαβατήρια που θα χορηγούν στους πολίτες τους οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, θα περιέχουν και βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου, τα οποία θα περιλαμβάνονται σε ειδικό τσιπ και θα ενσωματώνονται στο ταξιδιωτικό έγγραφο. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι Βρυξέλλες συμφώνησαν με την απαίτηση, την οποία είχαν διατυπώσει οι ΗΠΑ λίγο μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, να περιλαμβάνονται βιομετρικά δεδομένα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως αναφέρει δημοσίευμα η εφημερίδα "Τα Νέα". Στο πλαίσιο συμφωνίας αυτής για την καταπολέμηση της πλαστοπροσωπίας, που αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε το Δεκέμβριο, προβλέπεται ενιαίο σύστημα ταξιδιωτικών εγγράφων για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2005, αντί για το 2007, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

    Δύο Οδηγίες

    Βάσει της πρότασης που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις 27 Νοεμβρίου, βιομετρικά δεδομένα θα απαιτούνται να υπάρχουν στα διαβατήρια και των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι ταξιδεύουν προς την Ε.Ε.

    Οι αποφάσεις αυτές, που βασίζονται σε συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, θα περιλαμβάνονται σε δύο Οδηγίες που θα συμπεριληφθούν στο εσωτερικό δίκαιο κάθε χώρας, αν και τα ταξιδιωτικά έγγραφα θα έχουν παντού την ίδια μορφή.

    Υπέρ της συμφωνίας με τις ΗΠΑ είχε ταχθεί εξαρχής η Γερμανία, ενώ η Βρετανία εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε στην οποία δεν απαιτείται από τους πολίτες να φέρουν έγγραφο απόδειξης της ταυτότητάς τους.

    Η αμερικανική κυβέρνηση ζητούσε να περιλαμβάνονται στα διαβατήρια μια πληθώρα βιομετρικών στοιχείων, ωστόσο η ΕΕ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για ασφάλεια και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

    Τα δακτυλικά αποτυπώματα και η ψηφιακή φωτογραφία επιλέχθηκαν επειδή είναι αξιόπιστα, καταχωρούνται εύκολα σε τράπεζες πληροφοριών και δεν προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ταξιδιωτών.

    [11] ''Εμπόδιο'' για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας το Κυπριακό

    5/11/2003 2:12:00 μμ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Εντατικές προσπάθειες καταβάλλει η τουρκική διπλωματία για να επιτύχει την παράληψη μίας αναφοράς για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις προς ένταξιν χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευρωπαΐο Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, για το θέμα αυτό, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η έκθεση προόδου της Κομισιόν αναφέρει ότι αν και η Αγκυρα έχει επιτύχει σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθεί να μην πληρεί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχολιάζοντας σχετικά, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη της εφαρμογής των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, που έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν.

    Τουρκικά διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Στο κείμενο της έκθεσης, το οποίο θα δοθεί σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα, αναφέρεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι η απουσία διευθέτησης του Κυπριακού πριν από τη διεύρυνση της Ε.Ε. την 1η Μαΐου 2004, είναι πιθανόν να αποτελέσει ''σοβαρό εμπόδιο'' για την τουρκική υποψηφιότητα.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των Ευρωπαίων Επιτρόπων, υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι ''ευνοϊκές συνθήκες'' για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαίρεσης του νησιού πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία.

    ''Είμαστε αντίθετοι με τη σύνδεση του στάτους μας ως υποψήφιας χώρας με το ζήτημα της Κύπρου'', δήλωσε η διπλωματική πηγή. ''Εάν υπάρξει τέτοια αναφορά στην έκθεση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αντιφάσκει'', δήλωσε άλλη πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Από την πλευρά του, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ υπενθύμισε στον Γκίντερ Φερχόιγκεν ότι όταν η Τουρκία απέκτησε επισήμως το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας το 1999, η Ένωση κατέστησε σαφές ότι η Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι σύμβουλοί του έκαναν τα αναγκαία διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Χαβιέρ Σολάνα, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Σύμφωνα με τη Sabah, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αμβλύνει τη διατύπωση της παραγράφου για την Κύπρο, ωστόσο τουρκικές διπλωματικές πηγές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την πληροφορία.

    [12] ''Oριακές περιπτώσεις'' oι Παπαναστασίου - Σερίφης

    Πηγή: ΑΠΕ 5/11/2003 4:42:00 μμ

    Την αθώωση του Γιάννη Σερίφη γιατί δεν αποδείχθηκαν στο δικαστήριο οι κατηγορίες που του αποδίδονται ζήτησε στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισής του Σπύρος Φυτράκης. Ο κ. Φυτράκης διευκρίνισε στους δικαστές ότι δεν ζητά απαλλαγή του εντολέα του λόγω παραγραφής της πράξης της συμμετοχής, πρόταση που εισηγήθηκε ο Εισαγγελέας, ενώ χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση νομικά εσφαλμένη. Σύμφωνα με το συνήγορο, η αποδοχή της εισαγγελικής πρότασης από το δικαστήριο θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα, καθώς θα αφήσει περιθώρια, όπως τόνισε ο κ. Φυτράκης, σε όποια υπερδύναμη θελήσει να ζητήσει την έκδοσή του πελάτη του. Ο κ. Φυτράκης, που υπερασπίζεται και τον Νίκο Παπαναστασίου, χαρακτήρισε και τους δύο εντολείς του ''οριακές περιπτώσεις'' σε ό,τι αφορά στα στοιχεία βάση των οποίων παραπέμφθηκαν.

    Αθώωση του Παπαναστασίου λόγω αμφιβολιών ζήτησε ο Φυτράκης

    Ο κ. Φυτράκης επεσήμανε ότι είναι ανύπαρκτα τα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενοχή του Νίκου Παπαναστασίου και υποστήριξε ότι οι ομολογίες συγκατηγορουμένων και το δακτυλικό αποτύπωμα σε κινητό αντικείμενο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επαρκή στοιχεία για την ενοχή του Νίκου Παπαναστασίου.

    Έτσι, όπως τόνισε ο συνήγορος, οι δικαστές θα πρέπει να κηρύξουν αθώο λόγω αμφιβολιών τον κατηγορούμενο.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Φυτράκης σε περίπτωση που το δικαστήριο θεωρήσει ικανοποιητικά τα υπάρχοντα στοιχεία σε βάρος του Παπαναστασίου θα πρέπει να του αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και των μη ταπεινών ελατηρίων.

    Επιπλέον ο συνήγορος τόνισε ότι για την περίπτωση του Νίκου Παπαναστασίου τίθεται θέμα παραγραφής του αδικήματος αφού κανένα απολύτως στοιχείο δεν υπάρχει για τον εντολέα του όσον αφορά το χρονικό διάστημα 1985-2002.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί καθώς ο κ. Φυτράκης ζήτησε να διακοπεί η δίκη λίγο νωρίτερα σήμερα, λόγω κόπωσης.

    [13] ''Καμία σχέση η 17Ν με μυστικές υπηρεσίες''

    Πηγή: ΑΠΕ 5/11/2003 12:11:00 μμ

    Ο εισαγγελέας Σπυρος Λάμπρου, σχολιάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, που έκανε λόγο για σχέσης της 17 Νοέμβρη με την Στάζι, χαρακτήρισε την οργάνωση ''καφενείο'' και "κεφαλογραβιέρα". Απαντώντας ο Δημήτρης Κουφοντίνας είπε ότι ''αυτό το καφενείο επί 27 χρόνια εξευτέλιζε τις μυστικές υπηρεσίες'', ενώ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε πως η 17Ν δεν έχει καμιά σχέση με μυστικές υπηρεσίες. ''Αλλοι έχουν σχέση με μυστικές υπηρεσίες, επεσήμανε ο Κουφοντίνας και υπογράμμισε ότι "έρχεται τώρα το FBI να παρασημοφορήσει τους Διώτη, Νασιάκο και Σύρο. Οπως κάποτε έλεγαν 'ιδού ο στρατός σου' τώρα λένε ιδού η αστυνομία σου''.

    [14] Προβλήματα υγείας για τον Σάββα Ξηρό

    Πηγή: ΑΠΕ 5/11/2003 12:09:00 μμ

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής δίκης για τη 17Ν, ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε στο δικαστήριο, ότι ο εντολέας του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και πιθανή αιτία είναι ανεύρισμα. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης για να διαπιστωθεί συγκεκριμένα το πρόβλημα θα πρέπει να περάσουν λίγες μέρες, ως τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και ο Σάββας Ξηρός θα υποβληθεί σε αξονική τομογραφία.

    [15] Νομιμοποιείται η κατάρριψη αεροσκαφών στη Γερμανία

    Αννίτα Πασχαλινού 5/11/2003 7:41:00 μμ

    Το πράσινο φως ακόμα και για την κατάρριψη αεροσκαφών στα οποία έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία, δίνει νομοσχέδιο που σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη γερμανική Βουλή. Την είδηση, καλωσόρισε με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στουκ, ο οποίος ουσιαστικά μετά την έγκριση από τη Βουλή, θα μπορεί να δώσει εντολή - εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο - για κατάρριψη αεροσκάφους που έχει καταληφθεί από τρομοκράτες.

    Νομοθετικές αλλαγές για την ασφάλεια των πτήσεων

    "Ευχαριστώ το υπουργικό συμβούλιο, για τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία με εξουσιοδοτεί, σε περίπτωση που χρειαστεί να διατάξω την κατάρριψη ενός αεροσκάφους" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

    Έσπευσε ωστόσο, να διευκρινίσει ότι μία τέτοια απόφαση, θα ληφθεί, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σχετική ρύθμιση, προωθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι ο στρατός.

    Για να τεθεί όμως σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

    Οι νομοθετικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη νομοθεσία για την ασφάλεια των αερομεταφορών, γίνονται στον απόηχο των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι και η Γερμανία έχει το δικό της ιστορικό αεροπειρατειών.

    Τον Ιανουάριο, ένας φοιτητής με ψυχολογικά προβλήματα, έκλεψε ένα μικρό αεροσκάφος και πετούσε για δυο ώρες πάνω από τη Φρανκφούρτη, απειλώντας να το ρίξει πάνω στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    [16] Στο στρατοδικείο πέντε Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι

    5/11/2003 6:02:00 μμ

    Ένα μήνα πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα, διεθνείς αντιδράσεις, προκαλεί η απόφαση του κατοχικού καθεστώς να οδηγήσει πέντε Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους στο στρατοδικείο, με την κατηγορία της δυσφήμισης των αρχών και προσβολής του στρατού. Οι δημοσιογράφοι δηλώνουν ότι η αιτία εκδίωξης τους είναι η στήριξη του σχεδίου Ανάν και κάνουν λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης του Τύπου. Στο πλευρό τους βρίσκονται διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ενώ το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στις Βρυξέλλες.

    Διώκονται γιατί στηρίζουν το σχέδιο Ανάν

    Στον αντίποδα, υπήρχαν βεβαίως και οι εθνικιστικές οργανώσεις, που συνεχάρησαν αυτούς που θα οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δημοσιογράφους.

    Οι δημοσιογράφοι που έχουν παραπεμφθεί στο στρατοδικείο είναι οι Σουλεϊμάν Εργκιογλού, Αρχιστυντάκτης της εφημερίδας "Κίπρις", ο Μπασιαράν Ντουζγκάν, βοηθός αρχισυντάκτης της ίδιας εφημερίδας ο αρθρογράφος Χασάν Χάστουρερ ο Μεχμέτ Νταβουλτζού, Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Ορτάμ και ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας Χασάν Καχβετζίογλου.

    Την Τετάρτη, με αφορμή τις συλλήψεις του Αρχισυντάκτη και του βοηθού Αρχιστυνάκτη της, η εφημερίδα 'Κίπρις'' αφιέρωσε το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα.

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά για τον Εργκιουτσλού ζητείται ποινή φυλάκισης 21 χρόνων επειδή επέτρεψε και δημοσιεύτηκαν στην ''Κίπρις'' άρθρα των Ντουζκιούν και Χάστουρερ.

    Η περίπτωση Ντουζγκάν

    Ο Μπασαριάν Ντουζγκάν, κατηγορείται από τον στρατιωτικό εισαγγελέα, για προσβολή στρατού, μία κατηγορία που επισείει μέχρι και 10ετή ποινή κάθειρξης.

    Ο Ντουζγκάν, κατηγορείται για άρθρο που είχε γράψει τον περασμένο Μάρτιο, στο οποίο είχε καταγγείλει τη βίαιη καταστολή διαδήλωσης υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επανένωση της Κύπρου.

    Ο ίδιος βλέπει πίσω από τη σύλληψη του πολιτικά κίνητρα.

    "Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή γίνεται για τον εκφοβισμό των υποστηρικτών μίας συμφωνίας ειρήνης και της ένταξης στην Ε.Ε." δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [17] Επίσκεψη Πούτιν σε Ρώμη

    5/11/2003 5:13:00 μμ

    Σημαντικό σταθμό της στρατηγικής προσέγγισης της Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε σήμερα, Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, στην οποία θα συμμετάσχει την Πέμπτη στη Ρώμη. Ο κ. Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του, ενώ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας θα επικεντρωθούν, κυρίως, στον καθορισμό στενότερων σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τους Ευρωπαίους εν όψει της διεύρυνσης της Ένωσης σε 25 μέλη, μεταξύ των οποίων πολλά πρώην μέλη του σοβιετικού συνασπισμού.

    Σημαντικός σταθμός για την προσέγγιση Ρωσίας-ΕΕ

    "Προβλέπουμε πως η συνάντηση κορυφής που αρχίζει αύριο στη Ρώμη θα είναι ένας σημαντικός σταθμός της στρατηγικής προσέγγισης ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ για τη δημιουργία κοινών χώρων στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της επιστήμης και του πολιτισμού'', δήλωσε ο κ. Πούτιν έπειτα από συνομιλία του με τον Ιταλό πρόεδρο, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι.

    Κατά την τελετή υποδοχής του Ρώσου προέδρου, ο Ιταλός ομόλογός του εξήρε τις επιδόσεις του κ. Πούτιν στον τομέα της οικονομίας, ενώ από τη μεριά του, ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε την Ιταλία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, για την "εποικοδομητική προσέγγισή" της και το ρόλο που διαδραμάτισε ''στην προώθηση του συνόλου των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ''.

    Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των αδειών εισόδου στην ΕΕ που η χώρα του επιθυμεί να καταργηθούν αλλά παραδέχτηκε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να διευθετηθεί αμέσως.

    Ο κ. Πούτιν πρόκειται να γίνει δεκτός αργά το απόγευμα από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

    [18] Πέθαναν δύο επιβάτες του Aurora

    5/11/2003 2:52:00 μμ

    Νεκροί είναι δύο επιβάτες του βρετανικού κρουαζιερόπλοιου Aurora στο οποίο εκδηλώθηκε σοβαρή επιδημία γαστρεντερίτιδας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Ρ&amp;Ο, επισημαίνοντας πως ο θάνατός τους δεν οφείλεται στην ασθένεια. ''Μπορώ να βεβαιώσω πως δύο από τους επιβάτες πέθαναν κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, όμως υπογραμμίζω πως αυτοί οι δύο θάνατοι δεν συνδέονται με την επιδημία'', δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Πρόκειται για δύο Καναδούς, ο ένας από τους οποίους ήταν γύρω στα 70 και ο θάνατός τους οφείλεται σε καρδιακά προβλήματα.

    Ο πρώτος πέθανε στην αρχή της κρουαζιέρας και ο δεύτερος το περασμένο Σαββατοκύριακο, διευκρίνισε ο ίδιος. Από τους 1.900 επιβάτες και τα 800 μέλη του πληρώματος περίπου 500 εκδήλωσαν την ασθένεια.

    Το Aurora απέπλευσε τη Δευτέρα από το Γιβραλτάρ και αναμένεται την Πέμπτη στο Σαουθάμπτον.

    Υπενθυμίζεται ότι το κρουαζιερόπλοιο είχε καταπλεύσει στον Πειραιά, όπου του παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική βοήθεια και στη συνέχεια αναχώρησε για το Γιβραλτάρ, όμως η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα της.

    [19] Χαλαρώνει ο αποκλεισμός παλαιστινιακών πόλεων

    5/11/2003 1:39:00 μμ

    Το Ισραήλ αποφάσισε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών πόλεων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με εξαίρεση τη Ναμπλούς και τη Τζενίν, ανακοίνωσε την Τετάρτη Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Στο μεταξύ, δεκάδες Ισραηλινοί πραγματοποίησαν την Τετάρτη καθιστική διαμαρτυρία στο στρατιωτικό φυλάκιο του Ριμονίμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σε ένδειξη υποστήριξης σε έναν έφεδρο στρατιωτικό, ο οποίος φυλακίσθηκε για ανυπακοή. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, δύο στους τρεις Ισραηλινούς φοβούνται ότι θα καταστούν μία μειονότητα έναντι του αραβικού πληθυσμού μέσα στο κράτος τους, εάν συνεχισθεί η στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

    Αρνήθηκε να υπηρετήσει σε φυλάκιο εβραϊκού οικισμού

    ''Η κυκλοφορία των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων μεταξύ των πόλεων θα είναι δυνατή με τη χορήγηση ειδικών αδειών από τις ισραηλινές αρχές", αναφέρει ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνεται η επαναλειτουργία των δημοσίων υπεραστικών συγκοινωνιών, η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί από την περασμένη εβδομάδα.

    Όσον αφορά στην καθιστική διαμαρτυρία, οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί ένστολοι έφεδροι στρατιωτικοί, χωρίς όμως όπλο, ύψωσαν πανό με συνθήματα υπέρ του αρχιλοχία Τομ Μεχάζερ, 27 ετών, ο οποίος καταδικάσθηκε αυτήν την εβδομάδα σε 28 ημέρες εγκλεισμό σε στρατιωτική φυλακή.

    Ο αρχιλοχίας Μεχάζερ δήλωσε στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ότι αρνήθηκε να υπηρετήσει στο φυλάκιο του Ριμονίμ το οποίο βρίσκεται κοντά στον εβραϊκό οικισμό Οφρα, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, γιατί όπως είπε, το φυλάκιο αυτό τοποθετήθηκε αποκλειστικά και μόνο για να ασκηθούν πιέσεις στον παλαιστινιακό πληθυσμό και ''όχι για λόγους ασφαλείας''.

    ''Η διαταγή που έχουμε είναι να αναγκάσουμε τους Παλαιστίνιους να κάνουν μια μεγάλη παράκαμψη. Είναι απλώς μια μαζική τιμωρία. Η δική μου τιμωρία δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτό που υφίστανται εξαιτίας μας οι Παλαιστίνιοι'', δήλωσε τηλεφωνικώς από τη φυλακή ο Μεχάζερ.

    Περίπου 560 έφεδροι στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα την ''αίτηση των ανυπότακτων'', ένα κείμενο με το οποίο δεσμεύονται να μην υπηρετήσουν σε κατεχόμενα εδάφη.

    Στην αίτησή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου του 2002, 52 έφεδροι στρατιώτες και αξιωματικοί είχαν γράψει: ''Δε θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε πέραν της πράσινης γραμμής (μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών) για να καταπιέζουμε, να εκδιώκουμε και να ταπεινώνουμε έναν ολόκληρο λαό''.

    [20] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σρι Λάνκα

    5/11/2003 12:02:00 μμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Σρι Λάνκα η πρόεδρος Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, εν μέσω πολιτικής κρίσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα διατηρηθεί η ισχύουσα εκεχειρία με τους αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ, ενώ, και σύμβουλος της προέδρου δήλωσε το ίδιο, παρά την αποπομπή του υπουργού Αμύνης. Στο μεταξύ, δριμεία κριτική δέχεται η πρόεδρος της Σρι Λάνκα για την απόφασή της να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου και να απομακρύνει υπουργούς από τις θέσεις τους, με αφορμή την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.

    ''Η πρόεδρος υπερέβαλε''

    Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα

    "Η πρόεδρος μου ζήτησε να διαβεβαιώσω τον Τύπο πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ισχύει και θα παραμείνει εν ισχύ και πως η ισχύς της δεν έχει αμφισβητηθεί", τόνισε στους δημοσιογράφους ο προεδρικός σύμβουλος για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Λακσάμ Καντιργκαμάρ.

    "Η πρόεδρος ουδεμία πρόθεση έχει να επαναλάβει, ή να προκαλέσει τις εχθροπραξίες", τόνισε ο ίδιος. Σημειώνεται ότι η εκεχειρία, που υπεγράφη με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, ισχύει από τις 22 Φεβρουαρίου 2002.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τιρόνε Φερνάρντο, δήλωσε στο BBC ότι η πρόεδρος υπερέβαλε ως προς την ασφάλεια της χώρας, μετά τη διαταγή της προς μονάδες του στρατού να λάβουν θέσεις σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας Κολόμπο. "Φαίνεται ότι η πρόεδρος ενήργησε πολύ βιαστικά τη στιγμή που η ειρηνευτική διαδικασία κερδίζει έδαφος", ανέφερε ο υπουργός.

    Εκπρόσωπος της αποσχιστικής ανταρτικής οργάνωσης Τίγρεις Ταμίλ δήλωσε ότι η ενέργεια της προέδρου της χώρας υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σε πολιτική κρίση η Σρι Λάνκα

    [21] Προκλητική επιστολή Ντεκτάς

    5/11/2003 6:33:00 μμ

    Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απέστειλε ο Ραούφ Ντεκτάς. Στην επιστολή, που επιδόθηκε στο κ. Ανάν στις 15 Οκτωβρίου, ο Ντεκτάς επαναλαμβάνει τις προκλητικές του θέσεις και αρνείται την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, η ελληνική πλευρά δεν συνεργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού, αφού "αρνείται το συνεταιρισμό και την ισότητα μεταξύ των δύο κρατών". Ο κατοχικός ηγέτης τονίζει πως οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι για λύση στο Κυπριακό και ένταξη στην ΕΕ, δεδομένου ότι οι εγγυήτριες χώρες, εννοώντας την Τουρκία, θα είναι μέλη στην Ένωση.

    ''Η ελληνοκυπριακή διοίκηση καλύπτει την αλήθεια''

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο Ραούφ Ντεκτάς γράφει πως ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, δεν αναφέρεται στο θέμα των Τουρκοκύπριων αγνοούμενων της περιόδου 1963-1974, με την πρόφαση πως αυτοί σκοτώθηκαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Ντεκτάς, η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται το θέμα των αγνοουμένων για πολιτικό κέρδος, "σε βάρος των οικογενειών και των δύο πλευρών που έχασαν τους αγαπημένους τους". Επίσης, εκφράζει την ετοιμότητα των Τουρκοκυπρίων να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ για το θέμα των αγνοουμένων, τονίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία δεν έχει σχέση με το θέμα αυτό.

    Ο κατοχικός ηγέτης ανακηρύσσει το περιουσιακό "μια από τις σημαντικές πτυχές στο Κυπριακό". Σημειώνει δε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει εδώ και πολύ καιρό στην ελληνοκυπριακή τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής αποζημιώσεων σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται.

    ''Απάνθρωπα'' τα διεθνή φόρουμ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγορεί έμμεσα τη διεθνή κοινότητα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, επειδή "δεν επιτρέπουν" τη συμμετοχή Τουρκοκύπριων σε διεθνείς συναντήσεις και συνομιλίες. Ο κ. Ντεκτάς κάνει λόγο για "αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων" και χαρακτηρίζει αυτά τα φόρουμ "απάνθρωπα".

    Στην επιστολή προς τον κ. Ανάν γίνεται αναφορά και στις προτάσεις του Ντεκτάς, στις 2 Απριλίου 2003, (επιστροφή προσφύγων μέχρι την οδό Δημοκρατίας στην Αμμόχωστο, και άρση του εμπάργκο σε όλους τους τομείς). Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ρίχνει και σε αυτό το θέμα ευθύνες στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, που "δεν μελέτησε καν τις προτάσεις και τις απέρριψε την ίδια ημέρα". Σύμφωνα με τον Ντεκτάς, η άρση των περιορισμών στη διακίνηση από τις 21 Απριλίου ήταν "μια ιστορική απόφαση στην οποία Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ανταποκρίθηκαν θετικά".

    Τέλος, ο Ντεκτάς εκφράζει την ετοιμότητα των στρατιωτικών αρχών των κατεχομένων να συζητήσουν με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την αποναρκοθέτηση της περιοχής Λευκωσίας.

    Δήλωση Χρυσοστομίδη

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στην επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς τόνισε ότι, η κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε για την επιστολή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της, σε αυτή γίνεται επανάληψη των θέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    [22] Όπλα που παραλύουν τον εγκέφαλο αγοράζει η Γαλλία

    5/11/2003 4:42:00 μμ

    Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για την ακινητοποίηση του Τούρκου αεροπειρατή από τις Ειδικές Δυνάμεις στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" προμηθεύεται η γαλλική αστυνομία. Πρόκειται για όπλα που παραλύουν προσωρινά τον εγκέφαλο και θα χρησιμοποιηθούν σύντομα για την αντιμετώπιση των κακοποιών. Τα νέα όπλα φέρουν την ονομασία "Τaser X 26" και ουσιαστικά κατορθώνουν να αδρανοποιούν την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μυς. Οι γαλλικές αρχές ελπίζουν πως η χρήση τους θα διευκολύνει αρκετά τις συλλήψεις καθώς ο κακοποιός θα ακινητοποιείται πέφτοντας στο έδαφος για λίγα δευτερόλεπτα. Τα όπλα κατασκευάζει αμερικανική εταιρία και θα κοστίζουν 750 ευρώ το καθένα.

    Οι καινοτομίες του όπλου

    Το "έξυπνο" όπλο έχει βεληνεκές έξι μέτρων και εκπέμπει κύματα ενέργειας που εξουδετερώνουν προσωρινά το σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μύες. Το βάρος του φτάνει τα 175 γραμμάρια, ενώ λειτουργεί με μπαταρία και και μπορεί να εκτοξεύσει 300 "βολές ενέργειας". Ταυτόχρονα, εκπέμποντας ενέργεια που ισοδυναμεί με 1,5 μιλιαμπέρ, αποδεικνύεται ακίνδυνο σε αντίθεση με τις σφαίρες από καουτσούκ που χρησιμοποιεί η γαλλική αστυνομία και μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόρες.

    Το "Taser X 26" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την αστυνομία του Μόντρεαλ στον Καναδά στις 21 Οκτωβρίου και ήδη έχουν γίνει παραγγελίες από την αμερικανική και τη βρετανική αστυνομία. Σύμφωνα δε με το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Taser X 26" χρησιμοποιήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας στις 29 Μαρτίου για την εξουδετέρωση Τούρκου αεροπειρατή που είχε καταλάβει αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών και το είχε οδηγήσει στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Τέλος, τα νέα αυτά όπλα πρόκειται να εκτεθούν για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση για την κρατική ασφάλεια "Milipol", που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουρζέ από τις 18 έως τις 21 Νοεμβρίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή μόνο για τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

    [23] Β.Ιρλανδία: Σύλληψη υπόπτου για σχέση με Αλ Κάιντα

    5/11/2003 4:21:00 μμ

    Αστυνομική πηγή στο Μπέλφαστ δήλωσε την Τετάρτη ότι ένας άνδρας, βορειο-αφρικανικής καταγωγής, ύποπτος για δεσμούς με την Αλ Κάιντα ανακρίνεται. Ο ύποπτος, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι αλγερινής υπηκοότητας, "συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες", ανέφερε η ίδια αστυνομική πηγή και διευκρίνισε ότι μπορεί να είχε συνεργασία με άλλες ισλαμικές οργανώσεις ή τρομοκράτες στην Μέση Ανατολή. Ο ύποπτος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στο Μπέλφαστ, ενώ με δικαστική απόφαση δόθηκε στην αστυνομία πρόσθετος χρόνος 72 ωρών για την ολοκλήρωση των ανακρίσεων. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που διεξάγουν τις έρευνες, ο άνδρας ζούσε στο Μπέλφαστ εδώ και καιρό. Η σύλληψή του θεωρείται ότι είναι η πρώτη σχετιζόμενη με την Αλ Κάιντα στη Βόρεια Ιρλανδία.

    [24] Μέλη της Αλ Κάιντα χτύπησαν στην Κένυα το 2002

    5/11/2003 12:56:00 μμ

    Οι πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον ενός ξενοδοχείου και ενός ισραηλινού αεροσκάφους στην Κένυα το 2002 είχαν οργανωθεί από μέλη της Αλ Κάιντα που εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν στη γειτονική Σομαλία, όπως υποστηρίζεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Τουλάχιστον τέσσερις ύποπτοι παραμένουν στη Σομαλία, στην οποία ενδέχεται να έχουν εισαχθεί και άλλα όπλα "αποκλειστικά με στόχο την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στα γειτονικά κράτη", αναφέρεται στην έκθεση αυτή. Η έκθεση, που αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει συνταχθεί από μια ομάδα ειδικών που ερευνούν το λαθρεμπόριο όπλων στη Σομαλία κατά παράβαση του εμπάργκο που επέβαλε ο ΟΗΕ το 1992.

    ΗΠΑ: ''Παράδεισος η Σομαλία για την Αλ Κάιντα''

    Οι ειδικοί δεν κατονομάζουν τους υπόπτους που λέγεται ότι κρύφτηκαν στη Σομαλία, αφού έλαβαν μέρος στις επιθέσεις της 28ης Νοεμβρίου 2002 στη Μομπάσα της Κένυας.

    Από το 1991, οπότε ανατράπηκε ο πρόεδρος της Σομαλίας, Σιάντ Μπάρε, η χώρα έχει κατατμηθεί σε πολλά, μικρά αντίπαλα στρατόπεδα. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Σομαλία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παράδεισο για τα μέλη της Αλ Κάιντα που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μετά την εκδίωξη τους από το Αφγανιστάν.

    Στην επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Παραντάιζ της Μομπάσα σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι. Η προσπάθεια κατάρριψης του ισραηλινού αεροσκάφους με δύο πυραύλους εδάφους-αέρος είχε αποτύχει.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρομοκράτες που ευθύνονται για τις επιθέσεις έφεραν του πυραύλους από την Υεμένη μέσω της Σομαλίας.

    Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το δίκτυο της Αλ Κάιντα στην ανατολική Αφρική άρχισε να αναδιοργανώνεται στη Σομαλία το 1998, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι και το Νταρ ες Σαλάμ. Επικεφαλής του δικτύου ήταν ο Φαζούλ Αμπντάλα Μοχάμεντ, που κατάγεται από τα νησιά Κομόρες και κατηγορείται τόσο για τις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες όσο και για την επίθεση στη Μομπάσα.

    Τα μέλη της ομάδας του αρχικά καθοδηγούνταν ιδεολογικά και εκπαιδεύονταν στο χειρισμό μικρών όπλων. Στη συνέχεια επέλεγαν τους στόχους και έβρισκαν τα απαραίτητα όπλα, όπως δύο πυραύλους εδάφους-αέρος "Στρέλα 2", κατασκευής Σοβιετικής Ένωσης.

    Οι πύραυλοι, μαζί με τους εκτοξευτήρες που είχαν κατασκευαστεί στη Βουλγαρία το 1993, μπήκαν λαθραία στη Σομαλία από την Υεμένη και κατόπιν μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης στην Κένυα. Ο πυρήνας της Αλ Κάιντα χωρίστηκε σε τέσσερις ομάδες για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις και, αμέσως μετά, τα μέλη ανασυντάχθηκαν και επέστρεψαν στη Σομαλία με σκάφος.

    Ένα μέλος της Αλ Κάιντα, που εργαζόταν ως οδηγός για ένα ξενοδοχείο της Μογκαντίσου, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2003. Αλλοι επέστρεψαν στην Κένυα, όμως, τουλάχιστον τέσσερις παραμένουν στη Σομαλία.

    [25] Κυβέρνηση συνασπισμού στην Καμπότζη

    5/11/2003 12:43:00 μμ

    Χουν Σεν

    Σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στην Καμπότζη υπό τον πρωθυπουργό Χουν Σεν, κατέληξαν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κόμματος του Λαού της Καμπότζης (PPC). "Τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε μια τρικομματική κυβέρνηση με τον Χουν Σεν ως πρωθυπουργό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ομ Γιντιένγκ, σύμβουλος του Χουν Σεν. Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση που διεξήχθη στο παλάτι παρουσία του βασιλιά Νοροντόμ Σιχανούκ και με τη συμμετοχή των ηγετών του ΡPC, του κόμματος Φουνσινπέκ, του πρίγκιπα Νοροντόμ Ραναρίντ και του κόμματος Σαμ Ρέινσι. Με τη συμφωνία αυτή αναμένεται να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, όπου το PPC, παρά τη μεγάλη νίκη του, δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς δεν απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών της Βουλής.

    [26] Δεν στέλνει στρατιώτες στο Ιράκ η Ρωσία

    5/11/2003 7:50:00 μμ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα από την Ιταλία, ότι θα ήταν ανόητο να σταλούν Ρώσοι στρατιώτες στο Ιράκ. Ο κ. Πούτιν τόνισε πως για την αποστολή στρατευμάτων πρέπει να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες, "οι οποίες όμως είναι ακόμη ανεπαρκείς". Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε πως η χώρα του είναι εναντίον του πολέμου και δεν απέκλεισε τη ρωσική ανάμειξη στο Ιράκ με τη μορφή παρέμβασης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Υπέρ της επιστροφής των επιθεωρητών

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Μόσχα δηλώνει δημόσια υπέρ της επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής. Για τη Ρωσία "το θέμα των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής δεν μπορεί να κλείσει αμετάκλητα", εφόσον δεν υπάρξει αναφορά από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, αλλά και από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την ύπαρξή τους. Παρόμοια θέση είχε εκφράσει πριν από λίγες μέρες και ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

    Υπενθυμίζεται πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ αποσύρθηκαν τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής και μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων δεν τους έχει επιτραπεί να επιστρέψουν. Τέλος, επιθεωρητές της IAEA δεν είχαν βρεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν ξεκινήσει η αμερικανική εισβολή.

    [27] Εκρηκτική κατάσταση σε Μοσούλη-Βαγδάτη

    5/11/2003 4:08:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Επίθεση με όλμους δέχθηκε πριν από λίγο, κτήριο στη Μοσούλη. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τρία άτομα, ενώ ο αμερικανικός στρατός, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία, ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες. Στο μεταξύ, ένας Ιρακινός άμαχος σκοτώθηκε κατά λάθος την Τρίτη από τις αμερικανικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Μπαακούμπα, 60 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα συγγενής του. Έκρυθμη η κατάσταση στη Νατζάφ όπου ο κυβερνήτης κήρυξε γενική απεργία.

    Γενική απεργία επ΄αόριστον στη Νατζάφ

    Φωτό αρχείου

    Ο κυβερνήτης της Νατζάφ, επαρχίας στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κήρυξε γενική απεργία για αόριστο χρονικό διάστημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανασφάλεια που επικρατεί μετά τη δολοφονία του δικαστή Μουχάν Τζαμπρ Αλ-Σουουαΐλι, που δολοφονήθηκε από αγνώστους τη Δευτέρα. Ο δικαστής είχε αναλάβει τις ανακρίσεις σε βάρος πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στη Νατζάφ.

    Ο κυβερνήτης Χάιντάρ Μάχντι Ματάρ αλ-Μαγιάλι ανακοίνωσε την απεργία έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρόμπερτ Φορντ, εκπρόσωπο του Αμερικανού πολιτικού διοικητή στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, και ενός Αξιωματούχου των δυνάμεων που έχουν τον έλεγχο της περιοχής. Στη συνάντηση ήταν, επίσης, παρόντες ο δήμαρχος της Νατζάφ, δικαστές και Ιρακινοί δικηγόροι.

    Δολοφονία κατά λάθος

    Στην πόλη Μπαακούμπα, αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν την Τρίτη το βράδυ έναν άοπλο Ιρακινό. "Οι αμερικανικές δυνάμεις πυροβολούσαν στα τυφλά χθες το βράδυ σε μία αγροτική περιοχή και σκότωσαν κατά λάθος τον ανηψιό μου που βρισκόταν κοντά στο αγρόκτημά του", δήλωσε προς το Γαλλικό πρακτορείο ο 48χρονος Χάσαν Γιαακούμπ.

    [28] Οκτώ στους δέκα είχαν δίκιο για τις τράπεζες

    5/11/2003 6:31:00 μμ

    Οκτώ στους δέκα παραπονούμενους για τις τράπεζες βρήκαν το δίκιο τους όταν κατέφυγαν στον Τραπεζικό Μεσολαβητή. Δικαιολογημένα αποδεικνύεται ότι είναι τα παράπονα που εκφράζουν οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γραφείο του Τραπεζικού Μεσολαβητή. Στο εννεάμηνο του 2003, οκτώ στις δέκα υποθέσεις των οποίων η εξέταση ολοκληρώθηκε, κατέληξαν υπέρ των καταναλωτών με πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους ή συμβιβαστική λύση. Στο εννεάμηνο του 2003 τα παράπονα στο Γραφείο του Τ.Μ. ανήλθαν σε 5.745 σημειώνοντας αύξηση 30% περίπου έναντι του περσινού εννεαμήνου. Την πρώτη θέση κατέχουν τα παράπονα για τα μέσα πληρωμών, ενώ ακολουθούν τα παράπονα για τα δάνεια και τις καταθέσεις.

    Οδηγίες προς...συναλλασσομένους με τράπεζες

    Ειδικότερα για το τρίτο τρίμηνο του έτους. το Γραφείο του ΤΜ αναφέρει τα ακόλουθα για επιμέρους τομείς τραπεζικών εργασιών:

    Καταναλωτική Πίστη:

    Με την απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης γίνονται οι εξής συστάσεις στους καταναλωτές:

    Να συνεργαστούν με τις τράπεζες για να ενημερώσουν τα χρέη τους, όπου σημειώνονται καθυστερήσεις και, όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι (π.χ. ανεργίας, υγείας), να επιδιώξουν ρύθμιση ώστε να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Να επιλέξουν την τράπεζα με τους ευνοϊκότερους όρους και να ακολουθήσουν τη διαδικασία που θα τους υποδείξει. Σε περίπτωση δυσμενών στοιχείων να εξετάσουν, σε συνεργασία με την τράπεζα που έχει καταχωρήσει τα δυσμενή στοιχεία και με την Τειρεσίας Α.Ε., αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαγραφής.

    Απόφαση 5253/2003 του Εφετείου Αθηνών για τους καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων:

    Τίθενται ερωτήματα ειδικότερα ως προς τα έξοδα φακέλου, την εισφορά ν.128/75 και τη ρήτρα πρόωρης εξόφλησης. Οι ερωτώντες ενημερώνονται ότι υπάρχει εκκρεμότητα μέχρι την εξάντληση όλων των ενδίκων μέσων.

    Κρούσματα της διεθνώς γνωστής ως skimming απάτης στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ:

    Συνίσταται στην αντιγραφή της μαγνητικής ταινίας της κάρτας και στη φωτογράφηση του ΡΙΝ κατά την πληκτρολόγηση του με μικροεπεξεργαστή και μικροκάμερα αντίστοιχα που τοποθετούνται στο ΑΤΜ.

    Συμβεβλημένες επιχειρήσεις:

    Στο χώρο των συμβεβλημένων επιχειρήσεων υπήρξε έξαρση παραπόνων, λόγω διακοπής της λειτουργίας γνωστού κέντρου αδυνατίσματος. Οι πελάτες του Κέντρου ζητούν από τις Τράπεζες τη διακοπή της χρέωσης τους με τις υπολειπόμενες δόσεις και, σε μερικές περιπτώσεις, τον αντιλογισμό ποσών που έχουν καταβάλει.

    Το Γραφείο έδωσε τις ακόλουθες οδηγίες προς τους παραπονούμενους που του κοινοποίησαν τις καταγγελίες τους:

    Να προβούν σε όλες τις ενέργειες προς το συγκεκριμένο Κέντρο για να επιτύχουν λύση της σύμβασης εξωδίκως ή ενδίκως. Παράλληλα, να απευθυνθούν προς τις Υπηρεσίες Πελατών των εμπλεκομένων τραπεζών για παρουσίαση του προβλήματος και διατύπωση του αιτήματός τους.

    Οι Τράπεζες εξετάζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα αυτό και προχωρούν σε ικανοποίηση των αιτημάτων των πελατών τους, μετά την εξέταση κάθε περίπτωσης για να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ικανοποίησης.

    [29] ''Τρέχει'' η προθεσμία των ταμειακών στα ταξί

    5/11/2003 4:55:00 μμ

    Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου (30/11/2003) θα πρέπει να έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες ταξί τις παραγγελίες των ταμειακών μηχανών που θα πρέπει να τοποθετηθούν στα οχήματα τους από την 1η Ιανουαρίου του 2004. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο ταμειακών μηχανών είναι υποχρεωτικό για όλους τους ιδιοκτήτες. Την ίδια ώρα, η φορολόγηση του εισοδήματος των ιδιοκτητών ταξί για το έτος 2004 θα γίνει τεκμαρτά ή λογιστικά κατ' επιλογήν των ίδιων των φορολογούμενων.

    Ταμειακές μηχανές

    Όσον αφορά στις ταμειακές, από τον Ιανουάριο του 2004, οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς το κοινό από τα ταξί που φέρουν ταξίμετρο εγκεκριμένου τύπου, θα εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση ειδικού φορολογικού μηχανισμού ενσωματωμένου ή συνδεόμενου με το ταξίμετρο, στη μνήμη του οποίου καταγράφονται τα έσοδα.

    Οι χρεώσεις θα εμφανίζονται στην απόδειξη όπως καταγράφονται με το μηχανισμό του ταξίμετρου και θα εμφανίζεται επίσης το συνολικό πληρωτέο ποσό.

    Η απόδειξη θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

    Στοιχεία οχήματος - εκμεταλλευτή, σταθερά ταξιμέτρου, ημερομηνία -ώρα, ταρίφα 1 ή 2, αναμονή, χιλιομετρική απόσταση, πρόσθετες επιβαρύνσεις κλπ.

    Οι περιοχές που τα ταξί θα φέρουν υποχρεωτικά ταξίμετρο, είναι των Αθηνών - Πειραιώς, της Θεσσαλονίκης και οι πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

    Το σύνολο των ταξί που έχει έδρα στις περιοχές αυτές είναι περίπου 30.000.

    Φορολόγηση

    Την ίδια ώρα, η φορολόγηση του εισοδήματος των ιδιοκτητών ταξί για το έτος 2004 θα γίνει τεκμαρτά ή λογιστικά κατ' επιλογήν των ίδιων των φορολογούμενων.

    Την επόμενη χρονιά, από 1.1.2005 θα ισχύσει υποχρεωτικά για όλους ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος.

    [30] ''Πλαφόν'' για τις τιμές προνομιακών κυλικείων

    5/11/2003 4:52:00 μμ

    Με αγορανομική διάταξη βάζει "πλαφόν" στις τιμές των κυλικείων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης και προειδοποιεί ότι είναι έτοιμος ν' αναμετρηθεί με επιχειρηματίες που κερδοσκοπούν χωρίς όρους και όρια. Συγκεκριμένα ελεγχόμενο ποσοστό κέρδους που θα μπορεί να φτάνει μέχρι το 45% σε όλα τα τυποποιημένα είδη που πωλούνται στα κυλικεία που κατέχουν προνομιακή θέση και ανώτατη τιμή στα παρασκευαζόμενα από τις επιχειρήσεις είδη (2,5 ευρώ για χυμούς και καφέδες) επιβάλλεται με απόφαση του υφυπουργού.

    Ελεύθερη αγορά και κερδοσκοπία

    Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός η σχετική αγορανομική διάταξη θα εκδοθεί την Πέμπτη και το μέτρο θα ισχύει άμεσα για τα κυλικεία των αεροδρομίων της χώρας, αρχαιολογικούς χώρους, πλοία, νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικούς χώρους και όπου αλλού κατέχουν προνομιακή θέση.

    ''Δεν με ενδιαφέρει αν συμφωνεί ο επιχειρηματικός κόσμος, είμαι έτοιμος να αναμετρηθώ, διότι θεωρώ κοινωνική πρόκληση το φαινόμενο, επιχειρηματίες με κολοσιαίους τζίρους, οι οποίοι καλύπτονται πίσω απο την επίκληση της ελεύθερης αγοράς, να κερδοσκοπούν χωρίς όρους και όρια'' δήλωσε ο κ. Κουλούρης.

    Πτωτική τάση στις τιμές, ''βλέπει'' ο Α. Τσοχατζόπουλος

    "Ομαλή περίοδος στην οικονομία, με σαφή πτωτική τάση στις τιμές, που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 3,5%-3,6%", εκτιμά ότι διανύουμε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που συνήλθε υπό την προεδρία του Στ. Ζησιμόπουλου, δήλωσε ότι η δραστηριότητα της Επιτροπής αφορά το τμήμα της πολιτικής παρέμβασης στην λειτουργία της αγοράς.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

    Σε ό,τι αφορά την απόφαση του υφυπουργού Κίμωνα Κουλούρη για τη διατίμηση στα είδη κυλικείου, ο υπουργός αρνήθηκε να τη σχολιάσει.

    [31] Κάτω του πληθωρισμού οι αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ

    Πηγή: ΑΠΕ 5/11/2003 2:24:00 μμ

    Συγκρατημένη θα είναι η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ και για το 2004 και θα επιδιωχθεί οι αυξήσεις να είναι κάτω του πληθωρισμού. Τη γενική αυτή κατεύθυνση έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στους διοικητές των ΔΕΚΟ κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να περιοριστούν οι δαπάνες προβολής των ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα εκείνων που παρουσιάζουν ελλείμματα αλλά και να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις για συνέργιες μεταξύ τους.

    Οι συνολικές επενδύσεις των ΔΕΚΟ στο 1,827 δισ. ευρώ

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης σε γενικές γραμμές οι ΔΕΚΟ τηρούν την εισοδηματική πολιτική σε ό,τι αφορά στις μισθολογικές αυξήσεις αλλά οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, αφού το 2002 σε σχέση με το 2001 το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις αυτές αυξήθηκε κατά 5,5%, ενώ η αύξηση της απασχόλησης δεν ξεπέρασε το 1%.

    Αναφερόμενος ειδικά στην ενθάρρυνση συνεργιών μεταξύ των ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε ότι δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε και πως θα ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για συνεργασίες μεταξύ του ΕΛΟΤ και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και μεταξύ της ΚΕΔ και της ΔΕΠΟΣ.

    Εξάλλου, συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και των διοικητών των ΔΕΚΟ να συγκρατηθεί ο δανεισμός των επιχειρήσεων αυτών κατά τη διάρκεια του 2004 στα επίπεδα του 2003.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου οι συνολικές επενδύσεις των ΔΕΚΟ το 2003 θα φθάσουν το 1,827 δισ. ευρώ και ο δανεισμός των επιχειρήσεων αυτών στο 1,513 δισ. ευρώ.

    Νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού και των διοικητών των ΔΕΚΟ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων αυτών.

    [32] Σύσκεψη για τη βία στα γήπεδα

    5/11/2003 6:50:00 μμ

    Το πρόβλημα της βίας στα ελληνικά γήπεδα, που εσχάτως έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ήταν το αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ, στο οποίο παρέστη και ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης. Κοινή θέση Ομοσπονδίας και υφυπουργού, η άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου πριν θρηνήσουμε θύματα.

    Αμεσες λύσεις ζητούν ΕΠΟ και υπουργείο

    Οπως τόνισε ο κ. Λιάνης προς τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, η βία είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί τώρα και όχι αύριο, με τρόπο λογικό και θεσμοθετημένο, καθώς η πολιτεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ηττηθεί σε αυτόν τον αγώνα αυτόν.

    "Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομιμοποιήσει με τροπολογίες όλες τις προτάσεις που θα της κατατεθούν και θα έχουν σκοπό την εξαφάνιση του φαινομένου", επισήμανε ο υφυπουργός.

    Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, τόνισε ότι η ΕΠΟ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε ρήξη, με αποφάσεις που είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες, για να θέσει τέρμα στα φαινόμενα βίας.

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, πρότεινε μάλιστα ο ρόλος της αστυνόμευσης να παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρίες, με βάση δύο προϋποθέσεις, πρώτον την δυνατότητα σωματικού ελέγχου και, δεύτερον, την δυνατότητα σύλληψης και παράδοσης στα αστυνομικά όργανα των ταραξιών και παραβατών του νόμου.

    Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος, που αναφέρθηκε με τη σειρά του στις προτάσεις της Ένωσης για την καταπολέμηση της βίας.

    Αύριο, στις 10.30 στο ξενοδοχείο "Ledra Marriott", η ΕΠΟ διοργανώνει σύσκεψη με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών και των προέδρων όλων των ΠΑΕ της Α΄ εθνικής Κατηγορίας, με αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων για την εξεύρεση λύσεων προς αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 November 2003 - 17:57:25 UTC