Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρον: Κλείνει η ψαλίδα - Μπροστά σε προτίμηση ο Κ. Σημίτης
  • [02] Ξενόφοβος και τηλεορασόπληκτος ο Νεοέλληνας
  • [03] Επίδειξη ισχύος από τη Β. Κορέα
  • [04] Αμφισβητείται ο νόμος Μπους για τις αμβλώσεις
  • [05] Μαυριτανία: Σύλληψη υποψηφίου για την προεδρία της χώρας
  • [06] Ρόμπερτσον: ''Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή''
  • [07] Δηλώσεις Μπους για Μέση Ανατολή
  • [08] Ουέσλι Κλαρκ: ''Αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ''
  • [09] Γ.Παπανδρέου: Αγώνας κατά της φτώχειας για τη διασφάλιση της
  • [10] Νέα παράταση για τις ταμειακές ζητούν τα ταξί
  • [11] ΑΕΚ: Η προσοχή στραμμένη στι πρωτάθλημα
  • [12] UEFA: ΠΑΟΚ - Ντέμπρετσεν 1-1
  • [13] Ευρωλίγκα: Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός 80-74
  • [14] UEFA: Πανιώνιος - Μπαρτσελόνα 0-3
  • [15] Ευρωλίγκα: Σλάσκ - Ολυμπιακός 82-80
  • [16] Υποσχέσεις για ενίσχυση του ''Θρύλου''
  • [17] Σημαντικά ευρήματα για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια
  • [18] Ο ΟΗΕ αναβάλλει τις αποφάσεις για την κλωνοποίηση
  • [19] Νους υγιής; Καλύτερος με μπύρα

    [01] Μέτρον: Κλείνει η ψαλίδα - Μπροστά σε προτίμηση ο Κ. Σημίτης

    6/11/2003 8:12:00 μμ

    Με μειωμένη διαφορά στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ, με 38,5% έναντι 31,7% - η διαφορά, δηλαδή, μειώθηκε από το 8% της αντίστοιχης μέτρησης του Ιουνίου στο 6,8% - σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της "METRON ANALYSIS". Επιπλέον, ο Κώστας Σημίτης διευρύνει τη διαφορά του από τον Κώστα Καραμανλή στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Όλες οι δημοσκοπήσεις έχουν τη δική τους αξία, αλλά, στο τέλος, ψηφίζει ο λαός και όχι οι δημοσκοπήσεις, τόνισε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης. Επίσης, ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. θα πρέπει να περιμένουμε ραγδαίες εξελίξεις στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

    Ο βαθμός συσπείρωσης

    Στην πρόθεση ψήφου, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ακολουθούν το Κομουνιστικό Κόμμα με 5,8, ο Συνασπισμός με 3,6, το ΔΗΚΚΙ με 1,9 και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη με 2,7.

    Το άθροισμα των απαντήσεων που συνθέτουν την αδιευκρίνιστη ψήφο είναι 15,8.

    Στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 55,5% έναντι 25,7% του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για το αξίωμα του πρωθυπουργού, τα ποσοστά είναι 38,1% για τον Πρωθυπουργό έναντι 36% για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η Ν.Δ. απολαμβάνει της υψηλής συσπείρωσης των ψηφοφόρων της που ανέρχεται στο 89,9%, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για το ΠΑΣΟΚ είναι στο 72,8%.

    Στην ιεράρχηση των προβλημάτων, την κορυφή καταλαμβάνει το οικονομικό και ακολουθούν η ανεργία, η υγεία, η ακρίβεια, η επαγγελματική αποκατάσταση, το μέλλον των παιδιών, το συνταξιοδοτικό, η παιδεία, τα αγροτικά θέματα, η εγκληματικότητα και η διαφθορά σε συνδυασμό με την οργάνωση του κράτους.

    Τέλος, οι 10 δημοφιλέστεροι Έλληνες πολιτικοί είναι ο Κωστής Στεφανόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κώστας Καραμανλής.

    Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, με τη μέθοδο της κάλπης, και συμμετείχαν 2.200 άτομα από όλες τις περιοχές της χώρας.

    Αντιδράσεις

    "Επαναλαμβάνω την πάγια θέση μας, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ισοδυναμούν με εκλογές, ούτε υποκαθιστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Τις Κυβερνήσεις τις αναδεικνύει η λαϊκή ψήφος. Με αυτή την αυτονόητη επιφύλαξη και η νέα δημοσκόπηση δείχνει την πολύ καλή πορεία της Νέας Δημοκρατίας και την υπεροχή της στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση αδυνατεί ν' ανακάμψει, παρά την τεράστια και πολυέξοδη προπαγανδιστική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει", δήλωσε σχετικά με τη δημοσκόπηση της MΕΤRΟΝ ANALYSIS, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Καθηγητής, Πρ. Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ, Γ. Σουφλιάς, επισημαίνοντας οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα αλλά χρήσιμα εργαλεία δουλειάς, δήλωσε πως "η τελευταία δημοσκόπηση, όπως και όλες οι έρευνες εδώ και δυόμισι χρόνια, είναι πολύ καλή για την Ν.Δ και δείχνει ότι έχει παγιώσει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ και υψηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες, ποιοτικούς και ποσοτικούς".

    Ο Βουλευτής Επικρατείας, της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, είπε ότι όπως αναμενόταν, "ούτε η τελευταία δημοσκόπηση επεφύλασσε κάποια έκπληξη, που να πιστοποιεί αλλαγές στο εκλογικό κλίμα. Η Ν.Δ. διατηρεί σταθερό το προβάδισμά της, καθώς οι πολίτες εξακολουθούν να την εμπιστεύονται ως την κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου".

    Ο Ν. Βούτσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχολίασε σχετικά: "Όσον αφορά στην γενική τάση για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τα αριθμητικά ευρήματα συνηγορούν στην παγίωση της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ., όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι αναλυτές σημειώνουν. Επίσης, εμφανίζεται μία προϊούσα συντηρητική μετατόπιση που αντανακλά και τα συμπεράσματα της έρευνας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα". Επίσης, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι στη δημοσκόπηση, στην οποία εμφανίζονταν αναποφάσιστοι ή δεν δίνουν απάντηση το 15%, ο ΣΥΝ εμφανίζεται με ποσοστό 3,6%, ενώ σημειώνει μικρή συσπείρωση 61,3%".

    [02] Ξενόφοβος και τηλεορασόπληκτος ο Νεοέλληνας

    6/11/2003 7:51:00 μμ

    Το στερεότυπο προφίλ που θέλει τον Νεοέλληνα τυπικό μεσογειακό χαρακτήρα, κοινωνικό, ανεκτικό, με φιλικά αισθήματα προς τους ξένους καταρρίπτει η πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Μέσα από τα αποτελέσματα ο σύγχρονος Έλληνας σκιαγραφείται αμήχανος, ανασφαλής και αρκετά συντηρητικός σε ορισμένες απόψεις του. Γυρίζει την πλάτη στα άτομα διαφορετικής φυλής, εθνότητας και τους κάθε μορφής μετανάστες, δηλώνει περισσότερο θρησκευόμενος από τους άλλους ευρωπαίους, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις άλλες θρησκείες, φοβάται τους ανθρώπους, αδιαφορεί αρκετά για την πολιτική και θεωρεί αμοιβαίο το αίσθημα και για τους πολιτικούς. Αντιθέτως παραδέχεται την εμπιστοσύνη του προς την αστυνομία, και το κοινοβούλιο, ενώ ομολογεί ότι βλέπει περισσότερες από τρεις ώρες τηλεόραση ημερησίως.

    Πατρίς - Θρησκεία - Τηλεόραση: Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην ενήλικη ζωή του Ελληνα

    Σε ότι αφορά στους ξένους, το 82,7% των Ελλήνων επιθυμεί να τίθενται αυστηροί περιορισμοί, όπως επίσης και να μην επιτρέπεται η μόνιμη εγκατάσταση παρά σε ελάχισττους αλλοδαπούς στην Ελλάδα. Ακολουθούν οι Βρετανοί με ποσοστό 48,9%, οι Ισπανοί με 43,7%, οι Ολλανδοί με 41% και οι Πορτογάλοι με 36,7%. Το 79,2% των Ελλήνων επιθυμεί την άμεση απέλαση για όποιον αλλοδαπό διαπράττει οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι οι ξένοι ζημιώνουν την εθνική οικονομία και όσοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργοι πρέπει να υποχρεώνονται να φύγουν από την Ελλάδα.

    Την ίδια στιγμή, το αίσθημα εμπιστοσύνης στην αστυνομία, βαθμολογημένο σε κλίμακα του 10 στην Ελλάδα αγγίζει το 6,4%. Στο "κατόπι" βρίσκεται η Βρετανία με 6,1%, η Ολλανδία με 5,8%, η Ισπανία με 5,5% και τέλος η Πορτογαλία το 5%.

    Επίσης, οι Νεοέλληνες παρουσιάζονται ελάχιστα ανεκτικοί στο "διαφορετικό". Το 82,2% συμφωνούν ότι είναι καλύτερο για μία χώρα, εάν σχεδόν όλοι μοιράζονται τα ίδια έθιμα και τις ίδιες παραδόσεις, ενώ δεν βλέπουν με καθόλου "καλό μάτ" τις άλλες τις άλλες θρησκείες.

    Την ίδια ώρα, δηλώνουν ότι επισκέπτονται την εκκλησία συχνά και συγκριτικά με τους άλλους ευρωπαίους, αποδεικνύονται, βαθιά θρησκευόμενοι. Σύμφωνα με την έρευνα το 63,7% των Ελλήνων προσεύχονται αρκετά συχνά. Το ποσοστό στην Πορτογαλία φτάνει το 49,2%, στην Ολλανδία το 32,4%, στην Ισπανία το 30% και στη Βρετανία το 27,6%.

    Επίσης, οι Έλληνες ανάγουν σε πολύ σημαντικές τις αξίες της οικογένειας, της θρησκείας και της εργασίας.

    Γενικότερα, οι Έλληνες παρουσιάζονται αδιάφοροι για την πολιτική και τους πολιτικούς, αν και θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή στην πολιτική. Πιο συγκεκριμένα το 68,2% αδιαφορεί για την πολιτική, ενώ το 77,6% θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν νοιάζονται για τον πολίτη.

    Το 62,5% θεωρεί ότι οι άνθρωποι καιροφυλακτούν και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ο ένας τον άλλο, ενώ θεωρούν δεδομένο ότι ο καθένας νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του. Ωστόσο, θεωρούν σημαντική την αξία της αλληλοβοήθειας. Ακόμα, κατατάσσονται τελευταίοι, στη συχνότητα κοινωνικών επαφών με φίλους.

    Εξάλλου, για ακόμη μία φορά οι Έλληνες παρουσιάζονται τηλεορασόπληκτοι, καθώς το 38% καθημερινά, βλέπει περισσότερες από τρει ώρες τηλεόραση.

    Τέλος, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ενάντια στις εισοδηματικές διαφορές, καθώς με το σημερινό τους εισόδημα οι Έλληνες τα βγάζουν πέρα δύσκολα.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΚΕ σε δείγμα 2.500 ανθρώπων.

    Σχολιάζοντας την έρευνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας επισήμανε πως "όταν οι πολίτες δυσπιστούν προς τους πολιτικούς, οι πολιτικοί θα πρέπει να αλλάξουν. Καθήκον τους είναι να υπηρετούν πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών", παρατήρησε σχετικά.

    Επιπλέον υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί με τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου βίου (έχει προωθήσει νόμο για τις εκλογικές δαπάνες, έχει θεσπίσει ανεξάρτητες αρχές, συζητά την αλλαγή του εκλογικού νόμου) ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΚΚΕ αυτά τα στοιχεία δεν έχουν περάσει στη συνείδηση των πολιτών.

    [03] Επίδειξη ισχύος από τη Β. Κορέα

    6/11/2003 10:02:00 μμ

    "Η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνική αποτρεπτική δύναμη που είναι έτοιμη προς χρήση και αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει την οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ", αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο απεσταλμένος της Βόρειας Κορέας στη Βρετανία δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ. Ο πρεσβευτής Ρι Γιονγκ Χο δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει τη δυναμή της αυτή μόνο για αυτοάμυνα. Ερωτηθείς, αν η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνική βόμβα, δήλωσε: "αυτό που λέμε είναι μια πυρηνική αποτρεπτική δύναμη".

    Η Βόρεια Κορέα επί μακρόν υπαινισσόταν ότι έχει πυρηνική βόμβα, ενώ τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δείξει την ύπαρξη της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμής της "όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή". Ωστόσο, φαίνεται ότι σήμερα είναι η πρώτη φορά που έχει δηλώνει άμεσα ότι έχει έτοιμο προς χρήση πυρηνικό όπλο.

    Ο πρεσβευτής δήλωσε ότι το αποτρεπτικό πυρηνικό όπλο έχει κατασκευαστεί με πλουτώνιο, στο περισσότερο από το οποίο έχει πρόσφατα γίνει επανεπεξεργασία, και είναι τώρα έτοιμο προς χρήση αν επιτεθούν οι ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στην πρόταση των ΗΠΑ για την αναστολή του σχεδίου κατασκευής πυρηνικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Κορέα, ο Ρι δήλωσε ότι αν γίνει η αναστολή του σχεδίου, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη διαδικασία του διαλόγου, που αποβλέπει στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες.

    [04] Αμφισβητείται ο νόμος Μπους για τις αμβλώσεις

    Αννίτα Πασχαλινού 6/11/2003 8:41:00 μμ

    Θύελλα αντιδράσεων, αλλά και νομικά κενά φέρνει στην επιφάνεια ο νέος νόμος για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά, τα τελευταία τριάντα χρόνια, η κυβέρνηση Μπους, απαγορεύει μία μέθοδο για τη διακοπή της κύησης που χρησιμοποιείται τον πέμπτο και τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης, για να προστατεύσει, όπως υποστηρίζει, το ανυπεράσπιστο παιδί. Τι γίνεται όμως, όταν η συνέχιση της κύησης συνιστά απειλή για την υγεία της γυναίκας; Σε αυτό το ερώτημα, ο νόμος φαίνεται ότι δεν απαντά.

    Αντιδράσεις

    Ο νόμος, που εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία από το αμερικανικό κογκρέσο, προβλέπει για τους παραβάτες γιατρούς, ποινή φυλάκισης έως δυο χρόνια και χρηματικά πρόστιμα.

    Γυναικείες οργανώσεις που μάχονται για το δικαίωμα των γυναικών στην απόφαση, βλέπουν πίσω από το νέο νόμο, τη μελλοντική απαγόρευση όλων των μεθόδων άμβλωσης.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μπους, υποστηρίζει, ότι έπρεπε επιτέλους να προστατεύσει το αθώο παιδί.

    ''Εδώ και χρόνια μία τρομερή μορφή βίας ασκήθηκε ενάντια σε παιδιά που είχαν φτάσει τη στιγμή της γέννησής τους'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, γυναικείες οργανώσεις, δηλώνουν ότι θα κινηθούν νομικά προκειμένου να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός.

    Νομικά κενά

    Φαίνεται όμως ότι τους πρόλαβε ομοσπονδιακός δικαστής στη Νεμπράσκα, ο οποίος λίγες ώρες μετά την υπογραφή του νέου νόμου, επέβαλε την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του.

    Όπως τονίζει, ο Ρίτσαρντ Κοπφ, ο νέος νόμος δεν προβλέπει εξαιρέσεις για την περίπτωση που η συνέχιση της κύησης συνιστά κίνδυνο για την υγεία της μητέρας.

    Το γεγονός αυτό από μόνο του εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας.

    Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου υπεγράφη ο νέος νόμος.

    Καυτό ζήτημα

    Για πρώτη φορά από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο, κατοχύρωσε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, η κυβέρνηση Μπους επαναφέρει ένα θέμα - φωτιά για την αμερικανική κοινωνία.

    Η ψήφιση του νόμου, γίνεται πάντως τη στιγμή όπου τα ποσοστά αμβλώσεων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί σημαντικά.

    Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, το 1999, καταγραφόταν 21 διακοπές κύησης ανά 1000 γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1990 ήταν είκοσι επτά.

    [05] Μαυριτανία: Σύλληψη υποψηφίου για την προεδρία της χώρας

    6/11/2003 9:01:00 μμ

    Μοχάμαντ Χαϊντάλα

    Το βασικότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία της χώρας συνέλαβε η αστυνομία της Μαυριτανίας την παραμονή των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Μοχάμαντ Χούνα Ουλντ Χαϊντάλα, συνέληφθη μετά από εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι του. Τη Δευτέρα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι βρήκε και κατέσχεσε πολλά όπλα και εκρηκτικά σε σπίτια οπαδών του και σε ορισμένα τζαμιά.

    Φόβους εκφράζουν οι άλλοι υποψήφιοι

    Αχμέντ Τάγια

    Ο Μοχάμαντ Χαϊντάλα θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος του προέδρου Μααουίγια Ουλντ Σιντ Αχμέντ Τάγια, που κυβερνά τη χώρα επί 19 χρόνια. "Οι αστυνομικοί εισέβαλαν σπίτι του και τον εξανάγκασαν να πάει μαζί τους", κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του συλληφθέντα υποψηφίου προσθέτοντας ότι δε γνωρίζει τους λόγους της σύλληψης.

    Νωρίτερα, από την προεδρία είχε ανακοινωθεί ότι ο αντίπαλος του Προέδρου προετοιμαζόταν να καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα. Σημειώνεται ότι, ο Χαϊντάλα κυβέρνησε τη χώρα από το 1980 έως το 1984 οπότε και ανετράπη από τον νυν πρέοδρο με πραξικόπημα.

    Οι πέντε αντίπαλοι του νυν προέδρου στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, εξέφρασαν φόβους ότι θα προχωρήσει σε παρατυπίες με στόχο να κερδίσει τις εκλογές.

    [06] Ρόμπερτσον: ''Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή''

    6/11/2003 8:27:00 μμ

    Τη μελλοντική ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ επιδοκίμασε σε ομιλία του ο αποχωρών Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Μιλώντας στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) στη Βιέννη, ο Ρόμπερτσον ανέφερε πως οι επτά χώρες-μελλοντικά μέλη του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία) "θα ανταμειφθούν για τις προσπάθειές τους". Συγχρόνως, εξέφρασε την υποστήριξή του για μια ισχυρή Ρωσία και μια ισχυρή Ουκρανία, με τις οποίες, το ΝΑΤΟ "αναπτύσσει ιδιαίτερες σχέσεις".

    Σημαντικές για την ασφάλεια οι διεθνείς συνεργασίες

    Ο κ. Ρόμπερτσον, επεσήμανε πως οι κίνδυνοι σήμερα προέρχονται από μακριά και εξέφρασε την πεποίθηση πως με διεθνείς συνεργασίες θα είναι δυνατή η διασφάλιση της ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου. Όπως είπε, το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να συμπεριφέρεται ως "παγκόσμιος χωροφύλακας", αλλά επιθυμεί να δραστηριοποιείται γρήγορα και αποτελεσματικά. "Στόχος της Συμμαχίας είναι η προστασία του πληθυσμού και των ενόπλων δυνάμεων από όπλα μαζικής καταστροφής", κατέληξε ο κ. Ρόμπερτσον.

    Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντική για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου, τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, ανέφερε ως παράδειγμα επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας την αποτροπή του εμφυλίου στην ΠΓΔΜ και την αποστολή του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, "που έφερε ασφάλεια και σταθερότητα στη νοτιανατολική Ευρώπη".

    Τέλος, ζήτησε εντονότερη συνεργασία στις στρατηγικά σημαντικές περιοχές του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, όπου ο ΟΑΣΕ διαθέτει μεγάλη πείρα και επαίνεσε ιδιαίτερα τον διάδοχό του, σημερινό Ολλανδό υπουργό εξωτερικών και προεδρεύοντα φέτος του ΟΑΣΕ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

    [07] Δηλώσεις Μπους για Μέση Ανατολή

    6/11/2003 9:40:00 μμ

    Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στις δημοκρατικές ελπίδες το λαού της γιατί αλλιώς θα χάσει κάθε νομιμότητα, δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους στη διάρκεια ομιλίας του στη Ουάσινγκτον που αφορούσε την πρόοδο προς τη δημοκρατία στον κόσμο και κυρίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. "Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να ανταποκριθεί στις δημοκρατικές ελπίδες του λαού, άλλως θα χάσει και τα τελευταία στοιχεία της νομιμότητάς του", τόνισε συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο κ. Μπους πρόσθεσε ότι "ο μόνος πιθανός δρόμος για τους Παλαιστίνιους προς ένα ειρηνικό μέλλον και προς την πρόοδο είναι μόνο η δημοκρατία", ενώ αναφερόμενος στο είπε ότι "η κατάρρευση της δημοκρατίας στο Ιράκ θα ενθαρρύνει την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο". "Η δημοκρατία θα επιτύχει στο Ιράκ", πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι η εγκατάσταση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ θα είναι "ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσει ολόκληρη η περιοχή".

    [08] Ουέσλι Κλαρκ: ''Αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ''

    6/11/2003 8:14:00 μμ

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, Ουέσλι Κλαρκ, πρότεινε την Πέμπτη αλλαγή της συνολικής στρατηγικής για το Ιράκ και ζήτησε να παραδώσουν οι ΗΠΑ τα ηνία σε ένα διεθνή οργανισμό, παρόμοιο με αυτόν που δημιουργήθηκε για να τερματιστεί η διένεξη στη Βοσνία. Ταυτόχρονα, ζήτησε να αλλάξει η "δυναμική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή", προκειμένου να μην τις φοβούνται οι άλλες χώρες, όπως η Συρία και να πάψει ο κόσμος να θεωρεί τους Αμερικανούς, "κατακτητές". "Τώρα χώρες όπως η Συρία και το Ιράν θεωρούν ότι εάν οι ΗΠΑ επιτύχουν στο Ιράκ μπορεί αυτές να είναι οι επόμενες. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις χώρες αυτές", κατέληξε ο απόστρατος στρατηγός.

    Συμμετοχή του ΝΑΤΟ και αντικατάσταση του Μπρέμερ

    Μιλώντας στο CNN, o Ουέσλι Κλαρκ, διευκρίνισε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά πάνω από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός οργανισμός, όπως στη Βοσνία, χαρακτηρίζοντας "επιτυχή την έκβαση του πολέμου" στη χώρα αυτή.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Κλαρκ, δήλωσε πως θα πρέπει να αντικατασταθεί ο Πολ Μπρέμερ, διοικητής στο Ιράκ, από ένα μη Αμερικανό. "Πρέπει να αφήσουμε τους Ιρακινούς να αναλάβουν τον έλεγχο των δικών τους υποθέσεων", κατέληξε ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

    Κατά της πρόωρης αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων

    Ωστόσο, ο κ. Κλαρκ, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Όραντζμπουργκ στην νότια Καρολίνα, τάχθηκε εναντίον της πρόωρης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ λέγοντας: "Στόχος των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή πρέπει να είναι η νίκη στον πόλεμο εναντίων των ανταρτών".

    Παράλληλα, ο κ. Κλαρκ μίλησε για μονοπώλιο των ΗΠΑ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους γιατί βιάστηκε να εισβάλει στο Ιράκ, παρά την ανυπαρξία μιας άμεσης απειλής.

    Τέλος, ζήτησε τη συγκρότηση ενός συμβουλίου για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά και το σχηματισμό μιας προσωρινής Ιρακινής κυβέρνησης και ενός συντάγματος που θα εκπονηθεί από Ιρακινούς αντιπροσώπους.

    [09] Γ.Παπανδρέου: Αγώνας κατά της φτώχειας για τη διασφάλιση της δημοκρατίας

    6/11/2003 8:55:00 μμ

    Στην "Περιφερειακή Ασφάλεια και Σταθερότητα ως Μέσα Οικονομικής Ανάπτυξης" επικεντρώθηκε η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στο Συμπόσιο για την επόμενη μέρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για τις απειλές τις οποίες εμπεριέχει η νέα διεθνής πραγματικότητα, τις εστίες έντασης, τις ασυμμετρίες στην ανάπτυξη των διαφόρων χωρών, τη λαθρομετανάστευση, την όξυνση των οικονομικών προβλημάτων, του φονταμενταλισμού, τα ελλείμματα δημοκρατίας και τα προβλήματα ασφάλειας. Αναφέρθηκε, όμως, και στις μοναδικές ευκαιρίες ειρήνης, σταθερότητας, οικονομικής και κοινωνικής προόδου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τονίζοντας ότι συχνά οι βαθύτερες αιτίες των απειλών είναι η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η καταπίεση.

    Περιφερειακή σταθερότητα και ευνοϊκότερο αναπτυξιακό πλαίσιο

    Ο αγώνας κατά της φτώχειας, επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, συνδέεται απόλυτα με την προσπάθεια για τη διασφάλιση της δημοκρατίας και της ανάπτυξης.

    "Οι ευκαιρίες και οι απειλές συνυπάρχουν στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιφέρεια, η οποία αποτελεί μικρογραφία του διεθνούς περιβάλλοντος, και όπου η Ελλάδα κατέχει μία σημαντική στρατηγική θέση. Πρόκειται για τις επιμέρους περιοχές της ΝΑ Ευρώπης, της Παρευξείνιας Ζώνης, της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η περιφερειακή σταθερότητα συνάδει με τα ελληνικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα κι έχει αναδειχθεί σε κεντρική επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης αναφορά και σε ένα νεότερο μέσο πολιτικής: την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που δεν περιορίζεται στην κλασική διακρατική βοήθεια, αλλά εμπλέκει φορείς της κοινωνίας των πολιτών και Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση των δημοκρατικών και αναπτυξιακών διαδικασιών στις τρίτες χώρες.

    Ένα τέτοιο σφαιρικό πρόγραμμα είναι το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, το ΕΣΟΑΒ που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή.

    Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των περιοχών της ΝΑ Ευρώπης, της Παρευξείνιας Ζώνης, της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου και ανέφερε ότι προς το σκοπό αυτό εργάσθηκε και η Ελληνική Προεδρία το προηγούμενο εξάμηνο.

    Η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα δεν έχει ευνοϊκά αποτελέσματα μόνον στη αναβάθμιση του διεθνούς κύρους και ρόλου της Ελλάδας, αλλά προσφέρει υπηρεσίες και στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού και αναπτυξιακού πλαισίου, το οποίο θα διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Επίσης, τόνισε ότι περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής συνεπάγεται, αλλά και ανατροφοδοτείται από την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων, την εγκαθίδρυση ζωνών ελεύθερων συναλλαγών, την επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και άρα περιορισμό των αμυντικών δαπανών της χώρας κι εξοικονόμηση πόρων για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ανάπτυξης του ελληνικού λαού.

    [10] Νέα παράταση για τις ταμειακές ζητούν τα ταξί

    6/11/2003 8:22:00 μμ

    Παράταση ενός ακόμη χρόνου ζητά το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα ταξί. Παρά τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει το Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΑΤΑ, το συνδικάτο υπαναχώρησε από τις αρχικές του θέσεις και καλεί τα μέλη του και τους ιδιοκτήτες ταξί της επαρχίας να μην παραγγείλουν ταμειακές μηχανές μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οπότε λήγει και η προθεσμία. Το ΣΑΤΑ ζητάει επίσης να μην ισχύσει για το 2004 η επιβολή τήρησης βιβλίων και να συνεχιστεί ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    "Τρέχει" η προθεσμία των ταμειακών στα ταξί

    [11] ΑΕΚ: Η προσοχή στραμμένη στι πρωτάθλημα

    6/11/2003 7:57:00 μμ

    Με κατεβασμένα κεφάλια επέστρεψε η αποστολή της ΑΕΚ από την Ολλανδία, όπου χθες άφησε τις τελευταίες ελπίδες της για ευρωπαϊκή διάκριση. Η ήττα με 2-0 από την Αϊντχόβεν στο "Φίλιπς Στάντιον" σήμανε τον οριστικό αποκλεισμό της Ενωσης από το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο "Δικέφαλος" έχει μαθηματικά ελπίδες για την τρίτη θέση του Γ΄ ομίλου, που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όμως κανένας δεν φαίνεται να πιστεύει πραγματικά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και πρώτα από όλους ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    "Δεν έχουμε καμία ελπίδα. Τα πάντα έχουν τελειώσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ακόμα δύο παιχνίδια και να παίξουμε όσο μπορούμε καλύτερα, για να μη χαλάσουμε την εικόνα της ομάδας. Θα προσπαθήσουμε για ό,τι καλύτερο", είπε χαρακτηριστικά ο Σερβοέλληνας προπονητής στις σύντομες δηλώσεις του στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Η προσοχή όλων στην ΑΕΚ στρέφεται αποκλειστικά στις εγχώριες διοργανώσεις και κυρίως στο πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από την Κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Ακράτητο.

    Ο Σέρβος τεχνικός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ομάδα, όμως έδωσε το σύνθημα για συνέχιση της προσπάθειας: "Τα παιδιά δεν έχουν ξεχάσει να παίζουν μπάλα. Εχουμε προβλήματα, αλλά ορισμένα πράγματα είναι καλό να μένουν μεταξύ μας και να τα λέμε μεταξύ μας. Δεν πρέπει να λέμε πολλά, αλλά να προσπαθήσουμε να είμαστε όπως πριν".

    [12] UEFA: ΠΑΟΚ - Ντέμπρετσεν 1-1

    Πηγή: ΑΠΕ 6/11/2003 11:36:00 μμ

    Ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει του δεύτερου αγώνα της 27ης Νοεμβρίου άφησαν ΠΑΟΚ και Ντέμπρετσεν. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη, στον πρώτο αγώνα για τη β' φάση της διοργάνωσης που έγινε στην κατάμεστη Τούμπα, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την ουγγρική ομάδα, η οποία απέκτησε ένα μικρό πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς. Για τους γηπεδούχους σκόραρε ο Καραδήμος (17`), ενώ το γκολ της Ντέμπρετσεν πέτυχε ο Μπάιζατ στο 23'.

    Στο 17ο λεπτό, οι γηπεδούχοι ευτύχησαν ν' ανοίξουν το σκορ, όταν από τη σέντρα του Χάγκαν, ο Καραδήμος βρέθηκε ανενόχλητος στο ύψος του πέναλτι και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας του Τόμιτς (1-0).

    Πέντε λεπτά αργότερα, το σουτ του Χάγκαν έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο γκολκίπερ της Ντέμπρετσεν, η οποία στο 23`, πάγωσε τους φίλους του ΠΑΟΚ, οπότε και κέρδισε πέναλτι στην ανατροπή του Ντόμπι από τον Βόκολο. Ο Εγκερ σούταρε στο κάθετο δοκάρι της εστίας του ΠΑΟΚ, όμως η μπάλα επέστρεψε στον Μπάιζατ και εκείνος με σουτ από το ύψος του πέναλτι παραβίασε την εστία του ανήμπορου ν` αντιδράσει Ατματσίδη, φέρνοντας το ματς στα ίσια.

    Στο 35`, από τη σέντρα του Φουτσίνι, ο Κούτσης από κοντά έστειλε τη μπάλα πάνω από το δοκάρι άουτ, για να φτάσουμε στο δεύτερο ημίχρονο, όπου οι φιλοξενούμενοι μπήκαν με άγριες διαθέσεις και στο 49` έχασαν μοναδική ευκαιρία για να πάρουν προβάδισμα, όμως το σουτ του Μπάιζαν εξουδετέρωσε με διπλή προσπάθεια ο Ατματσίδης.

    Δέκα λεπτά μετά την έναρξη του β` ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ άγγιξε ένα δεύτερο τέρμα, όμως ο Σαλπιγγίδης και ο Βόκολος, μετά το φάουλ του Φουτσίνι, από κοντά δεν μπόρεσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του Τόμιτς.

    Ο ΠΑΟΚ στο διάστημα που απέμενε πέτυχε δύο ακόμη τέρματα, τα οποία όμως ακυρώθηκαν ως οφσάιντ. Στο 88` ο Βόκολος με κεφαλιά βρήκε τον Κούτση που σκόραρε αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ, ενώ στις καθυστερήσεις, ο Σαλπιγγίδης σκόραρε για μια ακόμη φορά, όμως και πάλι ο επόπτης χρέωσε τον παίκτη του ΠΑΟΚ (κακώς) ως οφσάιντ.

    Διατητής: Εντο Τρίβκοβιτς (Κροατία)

    Κίτρινες Κάρτες: Εγκερ, Βόκολος, Καραδήμος, Χασιώτης, Σάτμαρι, Τόμιτς, Φλάριο Πιν, Χάγκαν, Σάντορ.

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Γιασεμή, Φουτσίνι, Ουντέζε, Βαγγελής (56` Κουτσόπουλος), Κούτσης, Σαλπιγγίδης, Χασιώτης (71` Βοσκαρίδης), Καραδήμος (66` Σπάσιτς), Βόκολος, Χάγκαν.

    ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ: Τόμιτς, Σέκερες (60` Φλάβιο Πιν), Εγκερ, Σάτμαρι, Ντόμπι (88' Σουμούτσιτσα), Νικόλοφ, Μπόορ, Μπαϊζάτ (66` Χάλμοσι), Κις, Χάμπι, Σάντορ.

    [13] Ευρωλίγκα: Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός 80-74

    Πηγή: ΑΠΕ 6/11/2003 11:27:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός, τρομοκρατημένος από τη παρουσία του Λιθουανού "γίγαντα", Αρβιντας Σαμπόνις, στον αγωνιστικό χώρο, έπεσε "αμαχητί" στην πρεμιέα του Β' ομίλου, κόντρα στη γηπεδούχο, Ζαλγκίρις, καθώς ηττήθηκε με το τελικό 80-74. Μόνοι διασωθέντες από πλευράς Παναθηναϊκού, οι Μπατίστ και Λάκοβιτς που πέτυχαν από 20 πόντους. Όσο για τον Σαμπόνις, το όνομα του οποίου φέρει και το κλειστό της Ζαλγκίρις (Αρβιντας Σαμπόνις Σπορτς Χολ), πέτυχε 15 πόντους, ενώ βοήθησε τα μέγιστα όταν οι Λιθουανοί επιχείρησαν να οικοδομήσουν μία διαφορά ασφαλείας, κάτι που τελικά πέτυχαν και έφτασαν σε μία άνετη νίκη.

    Σόου για δύο και μόνο παίκτες εξελίχθηκαν τα πρώτα λεπτά της εκτός έδρας αναμέτρησης του Παναθηναϊκού, κόντρα στη Ζαλγκίρις. Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανός φόργουορντ, Μάικ Μπάτιστ και ο Σλοβένος πλέι μέικερ, Γιάκα Λάκοβιτς, ηγήθηκαν των προσπαθειών του Παναθηναϊκού πετυχαίνοντας τους 17 πρώτους πόντους της ομάδας. Μάλιστα, ο Λάκοβιτς με εύστοχο τρίποντο στο 7' χάρισε στους "πράσινους" μία διαφορά επτά πόντων (17-10).

    Από το Λιθουανικό στρατόπεδο και υπό το βλέμμα του Αρβιντας Σαμπόνις από τον πάγκο, Μπέλιτς και Μπερτ κατάφεραν να ισορροπήσουν τον αγώνα, μειώνοντας στο 9', στους τέσσερις (15-19).

    Στη δεύτερη περίοδο, η οποία συνοδεύτηκε από την είσοδο του "γίγαντα" Σαμπόνις στον αγωνιστικό χώρο, η ομάδα του Ομπράντοβιτς σάστισε και σε συνδυασμό με την διάλυση όλων των αμυντικών συστημάτων του Παναθηναϊκού, από τον Γιανκούνας, η Λιθουανική ομάδα ανέκτησε τα ηνία του αγώνα και προηγήθηκε μετά από 16 ολόκληρα λεπτά (31-29). Ο Αλβέρτης ισοφάρισε προς στιγμή σε 36-36, αλλά ο Μπερντ έστειλε τη Ζαλγκίρις στα αποδυτήρια με το "εύθραστο" 38-36.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιτυχή αντεπίθεση της Ζαλγκίρις ο Σαμπόνις προσέφερε μόνο ψυχολογικές ενισχύσεις, καθώς η συνολική του προσφορά έως τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου "κόλλησε" στους δύο πόντους.

    Η έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου χαρακτηρίστηκε από την πλήρη παράλυση του αμυντικού και επιθετικού τομέα του Παναθηναϊκού, καθώς οι παίκτες της Ζαλγκίρις πέτυχαν σερί 14-2, γράφοντας στον φωτεινό πίνακα του "Αρβιντας Σαμπόνις Σπορτς Χολ", το 52-38. Μάλιστα, όταν ο Λιθουανός γίγαντας (σημείωσε 11π. στο τρίτο δεκάλεπτο) αποφάσισε να κυριαρχήσει κάτω από τις μπασκέτες η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +16 (56-40, στο 26').

    Το κύκνειο άσμα του Παναθηναϊκού έγινε στο 34' όταν ο Λάκοβιτς, που προσπαθούσε μόνος να κρατήσει τους "πράσινους" σε μία αξιοπρεπή εις βάρος τους διαφορά, καθώς δεν είχε τις λύσεις για να πετύχει την ανατροπή, διαμόρφωσε το 67-62 και μείωσε στους πέντε. Από εκείνο το σημείο και μετά η... μηχανή της Ζαλγκίρις ανέβασε και πάλι στροφές και έφτασε χωρίς να ιδρώσει στο τελικό 80-74.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 17-20, 38-36, 65-54, 80-74.

    Οι συνθέσεις:

    ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Σαμπόνις 15, Κότα 6, Μπέριτς 18, Μπερντ 8, Σαλένγκα 18, Γιανκούνας 12, Τιμίνσκας 3.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Mπατίστ 20, Λάκοβιτς 20, Χατζηβρέτας 5, ΜακΝτόναλντ 14, Αλβέρτης 6, Μίντλετον 4, Τσαρτσαρής 4.

    [14] UEFA: Πανιώνιος - Μπαρτσελόνα 0-3

    Πηγή: ΑΠΕ 6/11/2003 10:30:00 μμ

    Η εμπειρία από τις αναμετρήσεις με ένα μεγαθήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως η Μπαρτσελόνα, είναι ό,τι θα μείνει στον Πανιώνιο από τη συμμετοχή του στη δεύτερη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι "μπλαουγκράνα" ήταν σαφώς ανώτεροι από την ελληνική ομάδα, νίκησαν με 3-0 στον πρώτο αγώνα που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Σμύρνη, και μετέτρεψαν σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς που θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου στο "Καμπ Νου". Τα γκολ των Ισπανών πέτυχαν οι Λουίς Γκαρσία στο 43΄, Κλάιφερτ στο 47΄ και Τσάβι στο 90΄. Το χειροκρότημα των φιλάθλων του Πανιωνίου, στο τέλος της αναμέτρησης, είναι εφόδιο για τη συνέχεια των υποχρεώσεων των "κυανέρυθρων" στην Ελλάδα.

    Ο Γιόζεφ Μπουμπένκο παρέταξε την ομάδα του με το κλασικό 3-6-1, με διπλή ζώνη άμυνας και τους Ραγκουέλ και Γιαννόπουλο να εναλάσσονται στο μαρκάρισμα του Ροναλντίνιο και του Σαβιόλα. Οι Καταλανοί πήραν από την αρχή τα ηνία του αγώνα και προσπάθησαν με μακρινά σουτ να απειλήσουν εστία του Ντρόμπνι.

    Όμως, η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα ανήκει στον Πανιώνιο, με τον Κόντη στο 9΄ να κερδίζει στο χώρο του κέντρου και να επιχειρεί έξω από την περιοχή ένα σουτ που πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ρουστού.

    Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του παιχνιδιού ήρθε στο 18΄, με τον Ροναλντίνιο να τραβιέται αριστερά, να ελευθερώνεται με πολύ ωραία προσποίηση και να πασάρει στον Φαν Μπρόνκχορστ. Ο τελευταίος μπήκε στην περιοχή και "έκοψε" τη μπάλα στον επερχόμενο Λουίς Γκαρσία, ο οποίος όμως έστειλε τη μπάλα μόλις άουτ.

    Το δυνατό αλλά μακρινό σουτ του Μαρκές στο 22 δεν προξένησε ιδιαίτερα προβλήματα στον Ντρόμπνι, ενώ το φάουλ σε εξαιρετική θέση που κέρδισαν οι "μπλαουγκράνα" στο 25΄ πέρασε ανεκμετάλλευτο, αφού ο Ροναλντίνιο έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ.

    Σιγά-σιγά η Μπαρτσελόνα άρχισε να "διαβάζει" την τακτική των γηπεδούχων και να μεταφέρει τη μπάλα αριστερά, εκεί όπου ο Τζιουλιάνο είχε πολλά προβλήματα με τον ταχύτατο Λουίς Γκαρσία. Παράλληλα, μετά το 30΄ τα τρία αμυντικά χαφ του Πανιωνίου (Κόντης, Ραγκουέλ, Μαγέφσκι) έδειξαν να κουράζονται, αφήνοντας περισσότερο χώρο για τις επελάσεις του Ροναλντίνιο.

    Ο Λουίς Γκαρσία βρέθηκε δύο φορές σε πλεονεκτική θέση, όμως στο 37 ήταν πολύ πλάγια και το σουτ που επιχείρησε στην κλειστή γωνία απέκρουσε ο Ντρόμπνι, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Τζιουλιάνο πρόλαβε να κάνει την προβολή λίγοι πριν ο 25χρονος μεσοεπιθετικός πλασάρει τον Τσέχο τερματοφύλακα.

    Στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους, ο Πανιώνιος προσπάθησε να διαφυλάξει το "μηδέν" ως την ανάπαυλα, όμως δεν τα κατάφερε. Στο 43΄ ο Λουίς Γκαρσία ξέφυγε για μία ακόμη φορά από τα αριστερά, μπήκε στη μεγάλη περιοχή και εξαπέλυσε ένα δυνατό σουτ, που έφυγε από τα χέρια του Ντρόμπνι και κατέληξε στα δίχτυα.

    Στο ημίχρονο, ο Φρανκ Ράικαρντ έριξε στο ματς τον "άσφαιρο" φέτος Κλάιφερτ στη θέση του Σαβιόλα και ο Ολλανδός επιθετικός τον δικαίωσε με το... καλημέρα. Μόλις στο 47΄, από πάσα του Λουίς Γκαρσία, μπήκε στην περιοχή και από πλάγια αριστερά με δυνατό συρτό σουτ διπλασίασε τα τέρματα των "μπλαουγκράνα". Κάπου εκεί η... σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

    Στο 55΄ ο Πίνο ξέφυγε από δεξιά και έκανε τη σέντρα για το κεφάλι του Κλίμεκ, όμως ο Πολωνός "σημάδεψε" τον Ρουστού. Ο Τσέχος τερματοφύλακας είπε "όχι" στο σουτ του Τσάβι από το ύψος της περιοχής στο 78΄, σε τετ-α-τετ με τον Λουίς Ενρίκε στο 79΄ και σε ψηλοκρεμαστό σουτ του Λουίς Γκαρσία δευτερόλεπτα αργότερα. Στις καθυστερήσεις ο Τσάβι με απευθείας φάουλ παραβίασε για τρίτη φορά την εστία του Ντρόμπνι, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

    Διαιτητής: Γιάτσεκ Γκράνατ (Πολωνία)

    Κίτρινες: Τζιωρτζιόπουλος, Μαγέφσκι, Κλίμεκ, Γκάμπρι

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Γιαννόπουλος, Βλτσεκ, Σμίλιανιτς, Τζιουλιάνο, Τζιωρτζιόπουλος, Ραγκουέλ, Μαγέφσκι, Κόντης, Πίνο (77 Λιολίδης), Κλίμεκ (66΄ Μάντζιος)

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ρουστού, Γκάμπρι, Φαν Μπρόνκχορστ, Πουγιόλ, Κοκού, Τσάβι, Μαρκές, Κουαρέσμα (73΄ Οφερμαρς), Ροναλντίνιο (62΄ Λουίς Ενρίκε), Λουίς Γκαρσία, Σαβιόλα (46΄ Κλάιφερτ)

    [15] Ευρωλίγκα: Σλάσκ - Ολυμπιακός 82-80

    Πηγή: ΑΠΕ 6/11/2003 10:10:00 μμ

    Η θετική παράδοση με αντίπαλο τη Σλασκ Βρότσλαβ δεν είχε συνέχεια στη Χάλα Ορμπιτα, εκεί που ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 82-80, απόψε, στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα (Γ΄Ομιλος). "Εκτελεστές" των ερυθρολεύκων οι Τόμτσζικ και Γκριρ, καθώς αμφότεροι σημείωσαν απο 27 πόντους. Από την άλλη πλευρά, 22 πόντους σημείωσε ο Διαμαντόπουλος, ενώ ο Λιαδέλλης αποδείχθηκε μοιραίος παίκτης, αφού, όταν το σκορ ήταν 81-79, ευστόχησε στην μία μόνο βολή αφήνοντας να χαθεί η μοναδική ευκαιρία για ισοφάριση. Ο Σούμποτιτς δεν μπόρεσε έτσι να "ξεπληρώσει" στον Κατζουρίν τον αποκλεισμό της Εθνικής Σλοβενίας από το Ισραήλ στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ της Στοκχόλμης. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Μίλαν Τόμιτς, παρακολούθησε από τον πάγκο και τα σαράντα λεπτά της αναμέτρησης, αφού ο τεχνικός της ελληνικής ομάδας προτίμησε να μην ρισκάρει την επιδύνωση του τραυματισμού του στην μέση.

    Αν και ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει με 5-0 αμέσως μετά το τζάμπολ, με σερί 14-0 και μεταφέροντας το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα οι παίκτες του Σούμποτιτς ξέφυγαν με 14-5. Οι Πολωνοί βρήκαν, όμως τον τρόπο να σταματήσουν το φρενήρη ρυθμό των "ερυθρολεύκων" και απάντησαν με 9-0 σερί για να προηγηθούν στο 10' με 17-15.

    Ο Λιν Γκριρ, γνώριμός στους Ελληνες φιλάθλους από τη θητεία του στη Νήαρ Ηστ ανέλαβε επιθετικές πρωτοβουλίες στην επανάληψη, αλλά το 19-15 μετεβλήθη σε 22-19 υπέρ του Ολυμπιακού χάρη σε 7 διαδοχικούς πόντους του Γιώργου Διαμαντόπουλου (μπήκε πρώτη φορά στον αγώνα 1.30 πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου). Ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να επιβάλλει τον ρυθμό του δίνοντας δικαίωμα στην αντίπαλό της να πάει στα αποδυτήρια με βραχεία κεφαλή, 34-32.

    Μάχη σώμα με σώμα έγινε στο δεύτερο ημίχρονο με καμία ομάδα να μην μπορεί να οικοδομήσει διαφορά ασφαλείας. Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος ανέλαβε το κύριο βάρος στην επίθεση (4/5 σουτ τριών πόντων), με τον Βολκοβίσκι και τον Μπάγκαριτς να συνεισφέρουν κάτω από το καλάθι, αλλά ό,τι έχτιζαν με κόπο στην επίθεση οι "ερυθρόλευκοι", το γκρέμιζαν στην άμυνα.

    Τόμτσζικ και Γκριρ ήταν ασταμάτητοι και κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έπαιρνε προβάδισμα ενός ή δύο πόντων, ο πρώτος απαντούσε από τα 6.25 (5/8 τρίποντα ο Τόμτσζικ). Το τέταρτο φάουλ του Μπάγκαριτς, όμως αλλά και το 5ο του Χρήστου Χαρίση στοίχισε στον Ολυμπιακό, ενώ 29 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη ο Μιλισάβλιεβιτς υπέπεσε σε φάουλ πάνω στον Φελπς κι εκείνος έκανε το 80-77 ευστοχώντας και στις δύο βολές.

    Ο Λιαδέλλης μείωσε σε 80-79 ευστοχώντας με τη σειρά του και στις δύο βολές. Στη συνέχεια ο Φελπς ευστόχησε στην μία μόνο βολή (φάουλ από Μιλισάβλιεβιτς), 81-79 κι ενώ ο Λιαδέλλης είχε αμέσως μετά την ευκαιρία να ισοφαρίσει αστόχησε στην μία βολή και ο Τόμιτσικ έγραψε από τη γραμμή του φάουλ το τελικό, 82-80.

    Τα δεκάλεπτα: 17-15, 34-32, 60-58, 82-80

    Οι συνθέσεις:

    ΣΛΑΣΚ ΒΡΟΤΣΛΑΒ: Βόιτσικ 10 (1), Τόμτσζικ 27 (5), Φελπς 10 (1), Τειν 3 (1), Βασίλιεβιτς 3, Ζιελίνσκι 2, Χίζι, Γγκνέρσκι, Γκριρ 27 (1)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Βολκοβίσκι 11, Λιαδέλλης 6, Μιλισάβλιεβιτς 9 (1), Διαμαντόπουλος 22 (4), Μπάγκαριτς 11, Γκόρενς 6, Γιούρακ 4, Σκλάβος, Γιαννουζάκος 5 (1), Χαρίσης 6 (2)

    [16] Υποσχέσεις για ενίσχυση του ''Θρύλου''

    6/11/2003 8:32:00 μμ

    Οι καλές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ άνοιξαν την όρεξη στον Ολυμπιακό. Και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ομάδας Πέτρου Κόκκαλη, που προσερχόμενος στη σύσκεψη της ΕΠΟ με τις ΠΑΕ, για τα φαινόμενα βίας ο οποίος υποσχέθηκε ενίσχυση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. "Είμαι ενθουσιασμένος από την εμφάνιση που κάναμε. Είμαι επίσης υπερήφανος για όσους εργάστηκαν προκειμένου να πάνε όλα καλά σε ένα παιχνίδι που είχε χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου", είπε, και συμπλήρωσε: "Ο Ολυμπιακός πάντα ενισχύεται...".

    Όνειρα για πρόκριση κάνει ο Καρεμπέ

    Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά επανέλαβε σε on line συνέντευξη που έδωσε στο επίσημο site της ΟΥΕΦΑ ο Κριστιάν Καρεμπέ. "Το συμβόλαιο λήγει σε 6 μήνες. Δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω τότε. Θα δω σε 6 μήνες. Γιατί να μην μείνω; Θέλω να μείνω, αλλά ποιος ξέρει τι θα συμβεί; Είμαι ευχαριστημένος από τη ζωή στην Ελλάδα. Ευχαριστιέμαι τη δουλειά μου και τη ζωή μου. Δεν θέλω περισσότερα, όλα είναι εντάξει", δήλωσε σχετικά.

    Ο Καρεμπέ ρωτήθηκε για τη, νωπή ακόμη, νίκη επί της Γαλατασαράι, δηλώνοντας αισιόδοξος ακόμη και για πρόκριση στην επόμενη φάση. "Ήταν μια μεγάλη νίκη. Την αξίζαμε. Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας. Χάσαμε τον αρχηγό μας (Τζόρτζεβιτς), αλλά πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε το παιχνίδι με την Σοσιεδάδ. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Φυσικά, πιστεύουμε στις ελπίδες που έχουμε. Ελπίζουμε στη συνέχεια να είμαστε ακόμη πιο καλοί από ό,τι με τη Γαλατασαράι και να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση", ήταν τα λόγια του.

    [17] Σημαντικά ευρήματα για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

    6/11/2003 9:24:00 μμ

    Πρωτεΐνες πρίον, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για τη νόσο Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, τη μορφή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που πλήττει τους ανθρώπους, βρέθηκαν για πρώτη φορά όχι μόνο στον εγκέφαλο, αλλά και στους μύες και στη σπλήνα ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη "σποραδική" μορφή της ασθένειας αυτής, δείχνει έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Οι Ελβετοί γιατροί που έκαναν την έρευνα χρησιμοποίησαν μια υπερ-ευαίσθητη μέθοδο εντοπισμού, με την οποία πολλαπλασιάζονται κατά χίλιες φορές τα αποτελέσματα που δίνουν οι κλασικές αναλύσεις.

    Διάγνωση της θεραπείας με βιοψία

    Η τεχνική αυτή επέτρεψε στους επιστήμονες να βρουν πρωτεΐνες πρίον στους μύες και στη σπλήνα ασθενών που πέθαναν μεταξύ του 1996 και του 2002 σε ποσότητα, ωστόσο, χίλιες φορές πιο μικρή από αυτή στον εγκέφαλο.

    Το εύρημα αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί θα επιτρέψει εφεξής τη διάγνωση της ασθένειας από τη βιοψία μυών ή γαγγλίων, ενώ μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την εγκεφαλική βιοψία που αποτελούσε το μόνο τρόπο για να διαγνωστεί με βεβαιότητα η ασθένεια, οι γιατροί μπορούσαν να τη διαγνώσουν μόνο μετά το θάνατο του ασθενούς με νεκροψία.

    Το εύρημα των Ελβετών γιατρών δείχνει επίσης ότι όλοι οι χειρουργοί-και όχι μόνον οι νευροχειρουργοί-θα πρέπει να διπλασιάσουν την προσοχή τους στις επεμβάσεις που πραγματοποιούν για να αποφύγουν τυχαία μετάδοση της νόσου.

    [18] Ο ΟΗΕ αναβάλλει τις αποφάσεις για την κλωνοποίηση

    6/11/2003 9:16:00 μμ

    Η νομική επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της αναβολής για δύο χρόνια της οποιασδήποτε απόφασης που αφορά την κλωνοποίηση ανθρώπων. Η αναβολή αυτή ζητήθηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (OCI), και τελικά ψηφίστηκε με 80 θετικές ψήφους και 79 αρνητικές.

    Διχάζονται οι χώρες-μέλη

    Η απόφαση αυτή βρίσκει τα μέλη του Οργανισμού διχασμένα. Περισσότερες από 50 χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κόστα Ρίκα, υποστηριζόμενες από το Βατικανό, ζητούσαν την υιοθέτηση μιας διεθνούς σύμβασης που θα απαγορεύει την οποιαδήποτε μορφή κλωνοποίησης ανθρώπου. Από την άλλη, όμως, μια σημαντική μειονότητα χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Κίνα, εκτιμούν ότι η περιορισμένη κλωνοποίηση ανοίγει τις προοπτικές για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέιμς Κάνιγχαμ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση και εκτίμησε πως 100 κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να ψηφίσουν για την απαγόρευση της οποιασδήποτε μορφής κλωνοποίησης ανθρώπου. "Μια πλήρης απαγόρευση της κλωνοποίησης ανθρώπων θα πρέπει να γίνει διεθνής κανόνας", τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρεσβευτής, Μαρκ Πεκστίν, δήλωσε σύμφωνος με την αναβολή διότι, "μια σύμβαση για το ζήτημα πρέπει να είναι παγκόσμια, ή εν πάσει περιπτώσει, όσο το δυνατόν πιο παγκόσμια".

    [19] Νους υγιής; Καλύτερος με μπύρα

    6/11/2003 8:56:00 μμ

    Μια μπυρίτσα κάνει καλό στη διανοητική ικανότητα. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του University College του Λονδίνου που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος του μήνα και προδημοσιεύει η εφημερίδα Times. Από την έρευνα, προκύπτει ότι όσοι πηγαίνουν στις παμπ παρουσιάζουν βελτιωμένη ικανότητα στον προφορικό λόγο και στη νόηση. Οι επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι η έρευνά τους εξετάζει μόνο την κοινωνική σκοπιά και όχι την επίδραση της μπύρας στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την έρευνα δραστηριότητες περισσότερο ήρεμες όπως η κηπουρική και η ζωγραφική με νερομπογιές δεν έχουν τέτοιες ευεργετικές επιδράσεις.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι όλων των βαθμών που κατοικούν στο Λονδίνο και τις αναλύσεις έκαναν ψυχολόγοι από το τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του κολεγίου.

    Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η διανοητική ικανότητα είναι οι τακτικές επισκέψεις σε θέατρα, γκαλερί και αρχοντικά σπίτια, ενώ από κοντά ακολουθούν η ανάγνωση και η μουσική.

    Ευεργετικές είναι οι επιδράσεις και για όσους πηγαίνουν σε νυχτερινά κέντρα, μετέχουν σε εθελοντικές οργανώσεις και παρακολουθούν νυχτερινά μαθήματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 November 2003 - 21:54:20 UTC