Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία
  • [02] Αμερικανική εισβολή στο Τικρίτ
  • [03] Φεύγει ο Ερυθρός Σταυρός από τη Βαγδάτη

    [01] Γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία

    8/11/2003 12:16:00 πμ

    Σειρά εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία, το τριήμερο, 7, 8, 9 Νοεμβρίου, με αφορμή τη γιορτή του προστάτη της, Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο επίσημος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Τατόι, ενώ την Κυριακή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων θα τελέσει μνημόσυνο.

    Βραβεύσεις

    Μνημόσυνο θα τελεσθεί το Σάββατο και στην Ικαρία ενώ θα γίνει και κατάθεση στεφάνου.

    Μνημόσυνο θα τελεσθεί επίσης στο Γεωργίτσι Λακωνίας, ενώ στην Τανάγρα ο Ολυμπιονίκης υποσμηναγός Ιωάννης Μελισσανίδης και ο φοιτητής Κριστιάν Τσαντούλας, ο οποίος συμμετείχε σε πειραματική άσκηση αστροναυτών στη Γαλλία, θα πετάξουν με Μιράζ-2000.

    Με αεροσκάφη Τ-2 θα πετάξουν και τρεις μαθητές της Γ' Λυκείου, οι οποίοι βραβεύτηκαν για την έκθεση ιδεών που έγραψαν στα σχολεία τους, με θέμα την Πολεμική Αεροπορία.

    Εορταστικό τριήμερο

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων:

    Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει έκθεση καλλιτεχνικών έργων του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πολεμικό Μουσείο. Θα σημαιοστολισθούν και θα φωταγωγηθούν μονάδες και καταστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στο σταθμό μετρό του Συντάγματος θα λειτουργεί εκθεσιακό περίπτερο. Στο αεροδρόμιο στις Σέδδες θα γίνουν ρίψεις αλεξιπτωτιστών και πτήσεις ελικοπτέρων και ιδιωτικών αεροσκαφών. Μαχητικά αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από ακριτικές πόλεις και νησιά. Μαθητές λυκείων θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν σε εξομοιωτές πτήσεων στη Λάρισα, την Τανάγρα, τον Αραξο, την Ανδραβίδα και την Καλαμάτα.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής οπότε στο Πολεμικό Μουσείο θα βραβευθούν οι μαθητές που πρώτευσαν στην έκθεση ιδεών, καθώς και οι σπουδαστές της σχολής ΑΚΤΟ που είναι οι σχεδιαστές της φετινής αφίσας της Πολεμικής Αεροπορίας.

    [02] Αμερικανική εισβολή στο Τικρίτ

    8/11/2003 11:44:00 πμ

    Αγνωστοι επιτέθηκαν το Σάββατο το πρωί με αντιαρματικούς πυραύλους RPG εναντίον μίας φάλαγγας αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της πόλης Φαλούτζα, 50 χλμ δυτικά της Βαγδάτης. Στο μεταξύ μια ημέρα μετά την κατάρριψη του στρατιωτικού ελικοπτέρου Black Hawk, για το οποίο Αμερικανός αξιωματικός επιβεβαίωσε, ότι κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος, προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με τρεις βόμβες περιοχές της πόλης Τικρίτ. Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων μπήκαν στην πόλη και κατέστρεψαν αρκετά κτίρια. Αμερικανός διοικητής υποστήριξε, ότι ήθελε να υπενθυμίσει στους κατοίκους της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, ποιος διοικεί τώρα το Ιράκ.

    ''Καταρρίφθηκε το ελικόπτερο''

    "Πιστεύουμε πως το ελικόπτερο κατερρίφθη από επίγεια πυρά", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Στίβεν Ράσελ της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, που εδρεύει στο Τικρίτ, γενέτειρα πόλη του ανατραπέντος Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, στην οποία κατερρίφθη το ελικόπτερο Black Hawk.

    Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση, που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο των 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ. Ήταν η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.

    Επιθέσεις ανταρτών σε Φαλούτζα και Μοσούλη

    Στο μεταξύ άγνωστοι επιτέθηκαν το Σάββατο το πρωί με αντιαρματικούς πυραύλους RPG εναντίον μίας φάλαγγας αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της πόλης Φαλούτζα, 50 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, τόνισε αυτόπτης μάρτυρας, χωρίς όμως να δίνει κάποια πληροφορία για θύματα.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 07.30, ώρα Ελλάδας, πάνω στον αυτοκινητόδρομο, που οδηγεί στη Φαλούτζα και σύμφωνα με τον ίδιο αυτόπτη μάρτυρα ένας πύραυλος RPG έπληξε ένα στρατιωτικό όχημα.

    Το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες, όπως διαπίστωσε κι ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, προσθέτοντας, πως στην περιοχή αναπτύχθηκαν αμερικανικές δυνάμεις κι απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο, απαγορεύοντας την πρόσβαση στην πόλη και προκαλώντας μποτιλιάρισμα.

    Δύο ελικόπτερα υπερίπταντο του σημείου εκείνο, με το ένα να προσγειώνεται για λίγο στον τόπο της επίθεσης. Οι επιθέσεις κατά των Αμερικανών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στη Φαλούτζα, η οποία αποτελεί προπύργιο των συντηρητικών σουνιτών, που είναι πιστοί στον Σαντάμ Χουσεΐν.

    Εξάλλου ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά άλλοι τραυματίσθηκαν την Παρασκευή στην Μοσούλη, όταν η οχηματοπομπή τους δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες. Η επίθεση έγινε με χειροβομβίδες, που εκτοξεύθηκαν από απόσταση.

    ''Εύκολοι στόχοι''

    Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, σημειώνει ότι λόγω της βραδύτητας, που χαρακτηρίζει τις μετακινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος αυτές γίνονται, συνεχώς, στόχος επιθέσεων.

    Γι' αυτό και θεωρούνται απαραίτητα τα ελικόπτερα, παρότι, όπως αποδεικνύεται τελικά, μπορούν να γίνουν εύκολοι στόχοι, αναφέρει ο αναλυτής του BBC. Το τελευταίο περιστατικό αναμένεται να εξετασθεί ενδελεχώς από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να κάνουν ασφαλέστερες τις μετακινήσεις.

    Η κυβέρνηση Μπους φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένη και ανήσυχη για το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται τα θύματα στο Ιράκ ενώ μάλιστα επίκεινται εκλογές. Η κατάσταση είναι τεταμένη, καταλήγει ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Εφιάλτης το Ιράκ για τους Αμερικανούς

    Πηγές: BBC

    [03] Φεύγει ο Ερυθρός Σταυρός από τη Βαγδάτη

    8/11/2003 11:47:00 πμ

    Το προσωρινό κλείσιμο των γραφείο της στη Βαγδάτη και στη Μπάσρα στο νότιο Ιράκ αποφάσισε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού λόγω της ανησυχίας που γεννά η έλλειψη συνθηκών ασφαλείας για το προσωπικό της, ανακοινώθηκε σήμερα από την έδρα του στην Ελβετία. "Κλείνουμε προσωρινώς τα γραφεία μας στη Βαγδάτη και στη Μπάσρα. Ακόμη συζητούμε τι πρόκειται να κάνουμε με το ξένο προσωπικό μας. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ασταθής", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Φλοριάν Βέστφαλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 November 2003 - 9:53:57 UTC