Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην ΕΡΤ ο Χριστόδουλος
  • [02] Από Τετάρτη σε ''διατίμηση'' η πατάτα
  • [03] Νέες προκλητικές δηλώσεις Οζγκιόκ
  • [04] Κινητοποιήσεων συνέχεια
  • [05] Παπαντωνίου: Ετοιμοι για κάθε κίνδυνο το 2004
  • [06] Πρωτόπαπας για Πάγκαλο και Καραμανλή
  • [07] Στον Ευαγγελισμό ο Κων. Μητσοτάκης
  • [08] Εγκαίνια κτιρίου Γενικών Aρχείων του Κράτους
  • [09] Φρένο στη βιομετρική καταγραφή στο ''Ε.Βενιζέλος''
  • [10] Έλληνες: Οι καλύτερα ενημερωμένοι πολίτες
  • [11] Ανθρώπινα δικαιώματα σε Ε.Ε και Ελλάδα
  • [12] Δεκέμβριο η απόφαση της Ε.Ε. για μεταλλαγμένα
  • [13] ''Ειδική άδεια'' για την αποχή ζητά ο Μαργαρίτης
  • [14] Μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν στη Μέκκα
  • [15] Συλλήψεις Κούρδων στην Τουρκία
  • [16] Αφγανιστάν: Τμήματα επαρχίας ελέγχονται από τους Ταλιμπάν
  • [17] Συγκρούσεις αμερικανικών δυνάμεων - Κούρδων ανταρτών
  • [18] Ωρολογιακή βόμβα η ανεργία στο Ιράκ
  • [19] Point system για τις φορολογικές παραβάσεις
  • [20] Θάνατος βρεφών από παιδικές τροφές στο Ισραήλ
  • [21] Το ρόφημα κακάο καταπολεμά τη γήρανση
  • [22] Κάνουν θραύση οι κλέφτες ''πλαστικού χρήματος''
  • [23] ''Καμπάνα'' 780.000 δολαρίων για ανεπιθύμητες τηλε-πωλήσεις

    [01] Στην ΕΡΤ ο Χριστόδουλος

    10/11/2003 5:08:00 μμ

    Με μια λαμπρή τελετή ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι τη λειτουργία τους οι νέοι ψηφιακοί ραδιοθάλαμοι της ΕΡΑ, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Τα νέα ψηφιακά studios της Ελληνικής Ραδιοφωνίας εγκαινίασε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, παρουσία του Προέδου της ΕΡΤ, Aγγελου Στάγκου, του Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Αντώνη Ανδρικάκη, του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης Βασίλη Θωμόπουλου και πολλών στελεχών και εργαζομένων της εταιρείας. Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ, που αποτελεί μοναδικό θησαυρό για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

    Πολιτιστική και πνευματική προσφορά

    Στο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σημείωσε τη μεγάλη σημασία των ραδιοφωνικών εκπομπών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για τους Έλληνες της διασποράς, που πάντα ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στη μητροπολιτική Ελλάδα.

    Σημείωσε δε, ότι "σημασία έχει τα μηνύματα που μεταδίδονται να συνιστούν για τις καρδιές μας συμπαγή ιζήματα, που συντελούν στην αυτογνωσία του καθενός μας".

    Κάλεσε τους Έλληνες να αξιοποιήσουν τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, ανταποκρινόμενοι στην υποχρέωση που έχουν απέναντι στην ιστορία της Ελλάδας.

    "Τα μηνύματα της ΕΡΤ οφείλουν να "σφυρίζουν" την αυτεπίγνωσή μας", είπε ο Μακαριότατος και τόνισε ότι "οφείλουν επίσης, να αγγίζουν τις ανθρώπινες αρχές μας, χωρίς το φαινόμενο του ρατσισμού, γιατί ο έτερος άνθρωπος πρέπει πάντα να είναι σεβαστός. Το ίδιο όμως, δικαίωμα με τους ετέρους ανθρώπους έχουμε κι εμείς οι ίδιοι Έλληνες, απέναντι στην ταυτότητά μας και στην ιστορία μας".

    Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε το ραδιοφωνικό "μήνυμα" της Ελληνικής Ραδιοφωνίας να είναι μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στη γη και τόνισε ότι το πνευματικό σκέλος του πολιτισμού πρέπει να ακολουθήσει την ίδια πρόοδο με το τεχνολογικό.

    "Υπάρχει ελπίδα", κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

    "Η άνοδος της ΕΡΑ, σε ακροαματικότητα, σημαίνει ότι ο λαός θέλει σοβαρότητα, θέλει "στερεή τροφή" για να υπάρξει. Η παρουσία μου οφείλεται στην αγάπη μου στην ΕΡΤ και στους δεσμούς μου από παλιά και αποδίδει την ευλογία της Εκκλησίας για επιτυχία, έμπνευση και μεράκι για τη δουλειά σας. Εύχομαι τη δύναμη που έχετε, να τη χρησιμοποιείτε πάντα για το καλό".

    Αγγ. Στάγγος: Σε ψηφιακή μορφή το αρχείο της ΕΡΤ

    Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. Αγγελος Στάγκος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στη σημαντική αυτή ημέρα για την ΕΡΤ.

    "Προσπαθούμε, και το κοινό το αναγνωρίζει, με την αύξηση της ακροαματικότητας. Τα νέα studios έχουν τεχνολογικό εξοπλισμό που λίγα ραδιόφωνα στην Ευρώπη διαθέτουν. Για το σκοπό αυτό, αξιοποιείται κονδύλι 32 εκατομμυρίων ευρώ".

    "Ετοιμαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες", συνέχισε ο κ. Στάγκος και σημείωσε ότι "θα μπορούσε κάποιος να πει ότι χωρίς την ΕΡΤ δεν γίνονται αγώνες. Η ετοιμασία πάει καλά".

    Και κατέληξε, ανακοινώνοντας - για πρώτη φορά - ότι το επόμενο βήμα είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ, που αποτελεί μοναδικό θησαυρό για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

    Χαιρετισμό απηύθυνε, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Γιώργος Μπουγάς, ο οποίος μίλησε για "δυνατό συναίσθημα συμμετοχής των εργαζομένων στην προσπάθεια ανόδου της ΕΡΑ".

    "Οι νέες τεχνολογίες ανοίγουν νέους ορίζοντες για το Ραδιόφωνο, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες της Ε.Ε, παραμένει πάντα το πιο αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης. Η ΠΟΣΠΕΡΤ θα βοηθήσει την ΕΡΑ να εγκολπώσει τις νέες τεχνολογίες, αλλά και η Πολιτεία οφείλει να εξοπλίσει το Δημόσιο Ραδιόφωνο στη νέα εποχή".

    "Σήμερα", κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ "γίνεται ένα μεγάλο βήμα".

    "Καλή η μέρα για όσους αγαπάνε το Ραδιόφωνο", είπε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Αντώνης Ανδρικάκης και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη συμβολή τους στην όλη προσπάθεια.

    "Η ΕΡΑ, από το 1938, μεταδίδει τον ήχο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πρέπει να έχει ένα αντίστοιχο μέλλον", τόνισε ο Γενικός Διευθυντής.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ξεναγήθηκε στους χώρους των νέων ψηφιακών ραδιοθαλάμων της ΕΡΑ, ενώ επισκέφτηκε τα Μουσικά Σύνολα και τη Χορωδία της ΕΡΤ.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα Μικρά Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, με ένα κουαρτέτο και δύο ντουέτα.

    Τα νέα studios

    Το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα περιλαμβάνει έξι ψηφιακά ON AIR studios και έναν κεντρικό έλεγχο, τα οποία λειτουργούν ως ενιαίο σύστημα.

    Τα studios αυτά, μαζί με άλλα δύο, των οποίων οι εργασίες εγκατάστασης ξεκινούν άμεσα, θα καλύπτουν σε 24ωρη βάση τις ανάγκες παραγωγής ζωντανών εκπομπών και των επτά προγραμμάτων της ΕΡΑ.

    Ο καθαρά δικτυακός χαρακτήρας του νέου συστήματος (δίκτυο οπτικών ινών για τη μεταφορά και διανομή των ηχητικών σημάτων και δίκτυο Ethernet για τη μεταφορά των εντολών διαχείρισης), επιτρέπει τη διανομή και αξιοποίηση από όλα τα studios όλων των διαθέσιμων ηχητικών πόρων, με τρόπο απλό, άμεσο και αποτελεσματικό.

    Η δυνατότητα προγραμματισμού, αποθήκευσης και ανάκλησης των παραμέτρων λειτουργίας του συστήματος, επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή του, στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής και περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες λανθασμένων χειρισμών.

    Στο χώρο κεντρικού ελέγχου γίνεται η δρομολόγηση του παραγόμενου ηχητικού προϊόντος προς ένα ευρύ δίκτυο πομπών FM, Μεσαίων, αλλά και Βραχέων κυμάτων, που καλύπτουν - όχι μόνο όλη την Ελλάδα - αλλά μεταφέρουν τη φωνή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

    Στον ίδιο χώρο γίνεται και η προετοιμασία των συνδέσεων με χώρους εκτός του Ραδιομεγάρου.

    Το νέο σύστημα επιτρέπει, με απλούς χειρισμούς, την πραγματοποίηση των πλέον περίπλοκων δρομολογήσεων και συνδέσεων, καθώς και την αποτελεσματική εποπτεία τους.

    Βασικό κομμάτι του νέου συστήματος αποτελεί και το πλήρες δίκτυο ενδοεπικοινωνίας, που διαθέτει, το οποίο επιτρέπει τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής.

    Σε ένα σύστημα που βρίσκεται στον αέρα 24 ώρες το 24ωρο, η αξιοπιστία είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας.

    Για το λόγο αυτό έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, με πολλαπλές εφεδρείες σε όλα τα κρίσιμα υποσυστήματα, που σε συνδυασμό με τα διαγνωστικά εργαλεία που διαθέτει το σύστημα εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία του.

    [02] Από Τετάρτη σε ''διατίμηση'' η πατάτα

    10/11/2003 3:33:00 μμ

    Ανώτατο όριο περιθωρίου 8% στην τιμή χονδρικής πώλησης της πατάτας μπαίνει από την Τετάρτη, καθώς το συγκεκριμένο κηπευτικό μετατάσσεται από μεθαύριο στην κατηγορία των προϊόντων ελεγχόμενου κέρδους. Επιπλέον, το λιανεμπορικό κέρδος καθορίστηκε στο 25% για τα οπωροπωλεία και στο 23% για τους επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών και τους πλανόδιους, σύμφωνα με την αγορανομική ανάπτυξη που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Οι τιμές στα κυλικεία

    Από την ίδια μέρα θα ισχύσει η διατίμηση στους καφέδες στα κυλικεία των αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, τρένων, σχολείων και σχολών, πλοίων, νοσοκομείων, αρχαιολογικών χώρων, σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, γηπέδων, κινηματογράφων και θεάτρων.

    Στους συγκεκριμένους χώρους, η ανώτατη τιμή για τον ελληνικό καφέ και το τσάι καθορίζεται στο 1,5 ευρώ, ενώ για το στιγμιαίο και τον καφέ φίλτρου στα 2 ευρώ. Η τιμή του καπουτσίνο, του φρέντο και του εσπρέσσο, αλλά και του ροφήματος σοκολάτας και των φυσικών χυμών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 ευρώ. Για τα υπόλοιπα είδη, τυποποιημένα και μη, ορίστηκε ποσοστό κέρδους 45%.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν μόνο σε κυλικεία που σερβίρουν σε όρθιους πελάτες ή πελάτες που αυτοεξυπηρετούνται μέσω συστήματος self service. Δηλαδή, δεν ισχύει σε εστιατόρια και καφετέριες που λειτουργούν π.χ. σε πλοία και εξυπηρετούν τους πελάτες με σερβιτόρους.

    Σημειώνεται ότι, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τους παραγωγούς πατάτας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, δήλωσε ότι σκοπός του είναι η προστασία του καταναλωτή και ότι δεν θα δεχθεί πιέσεις και διαμαρτυρίες στις αποφάσεις που λαμβάνει όπως με την εφαρμογή της αγορανομικής ρύθμισης για τα κυλικεία.

    [03] Νέες προκλητικές δηλώσεις Οζγκιόκ

    10/11/2003 6:38:00 μμ

    O Χιλμί Οζγκιόκ

    Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου προκάλεσαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού Χιλμί Οζγκιόκ ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διώξει την Τουρκία από την Κύπρο, ότι η εισβολή και η κατοχή δεν είναι παράνομη και πως το Κυπριακό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Αγκυρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε ότι η "Τουρκία πρέπει να απαντήσει θετικά σε όσα της υποδεικνύει η διεθνής κοινότητα και να συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού''.

    Χρυσοστομίδης: ''Ο κ. Οζγκιόκ ζει στο δικό του κόσμο''

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυστοστομίδης, τόνισε ότι "ο Οζγκιόκ επιδεικνύει για άλλη μια φορά και με προκλητικό τρόπο το πραγματικό πρόσωπο της κατοχικής δύναμης και αποδεικνύει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον της κατοχικής δύναμης".

    Παράλληλα παρέπεμψε τον Τούρκο στρατηγό στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνοντας ότι "η τελευταία έκθεση της Επιτροπής της Ε,Ε είναι καθαρή και ο κ. Οζγκιόκ οφείλει αντί να προκαλεί και την ΕΕ να αναγνωρίσει τη σημασία των μηνυμάτων, τα οποία περιέχονται στην έκθεση''.

    [04] Κινητοποιήσεων συνέχεια

    10/11/2003 6:24:00 μμ

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διάφοροι κλάδοι εργαζομένων και αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, δίωρη στάση εργασίας, τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού και τις δύο πρώτες ώρες του απογευματινού κύκλου, έχει εξαγγείλει για τη Τρίτη η ΟΛΜΕ, προκειμένου οι καθηγητές να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας. Οι γιατροί του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος του πρωινού και του απογευματινού ωραρίου, στις 13 και 14 Νοεμβρίου. Στάσεις εργασίας για αύριο και 24ωρη προειδοποιητική απεργία για 13 Νοεμβρίου, κήρυξαν οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Την απεργία συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στη Στατιστική Υπηρεσία, ενώ νέα διήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων στις 13 και 14 Νοεμβρίου, αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Μετ' εμποδίων θα γίνουν αύριο οι μετακινήσεις του κοινού με τα τρόλεϊ, εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι.

    Κατά της αποκρατικοποίησης του Τ. Ταμιευτηρίου

    Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει για αύριο Τρίτη, στη 13:30, διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, για το θέμα της μη κάλυψης των κενών με τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

    Με την κήρυξη των κινητοποιήσεων τους, οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκδηλώνουν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, την αντίθεσή τους για την απόφαση αποκρατικοποίησης του υπουργείου Οικονομίας.

    Αντιπροσωπεία των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ζήτησε τη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να του καταθέσουν τις απόψεις τους για την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 60.000 υπογραφές καταθετών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι διαφωνούν κι αυτοί με την αποκρατικοποίηση του 35% του κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων που επισκέφθηκε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων, δεν έχει εκδοθεί απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τον ορισμό συμβούλου αποκρατικοποίησής του.

    Νέα διήμερη πανελλαδική αποχή δικηγόρων

    Νέα πανελλαδική αποχή για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 13 και 14 Νοεμβρίου 2003, αποφάσισε το μεσημέρι η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνήλθε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Μοναδικό αίτημα των δικηγόρων είναι η άμεση επιστροφή του ποσού 120 δισεκατομμυρίων δραχμών στο Ταμείο Νομικών από το Δημόσιο.

    Κατόπιν αυτού, πρέπει να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να αποφασίσουν για τη συμμετοχή ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Επίσης, το ερχόμενο Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2003, συνέρχεται, στην Αήνα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να αποφασίσει για περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Τρόλεϊ: Στάση εργασίας

    Μετ' εμποδίων θα γίνουν αύριο Τρίτη οι μετακινήσεις του κοινού με τα τρόλεϊ, εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε αυτά προκειμένου να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, στην οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα της νέας σύμβασης εργασίας.

    Τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν για πέντε ώρες και συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

    Κανονικά θα γίνουν τα δρομολόγια των τρόλεϊ από τις 5 έως τις 10 το πρωί και από τις τρεις το μεσημέρι έως το τέλος της βάρδιας.

    [05] Παπαντωνίου: Ετοιμοι για κάθε κίνδυνο το 2004

    10/11/2003 6:22:00 μμ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα διεξαγάγει τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες, έδωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, το οποίο έκανε λόγο για πιθανή ένοπλη εξέγερση Αλβανών εξτρεμιστών την περίοδο των Αγώνων. "Δεν έχω διαβάσει το άρθρο αλλά ούτε έχω κάποιες πληροφορίες" είπε και υπογράμμισε ότι όλες οι ελληνικές υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε κίνδυνο συνδέεται με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Δημοσίευμα Der Spiegel

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, Αλβανοί εξτρεμιστές, προετοιμάζουν ένοπλη εξέγερση στη Β. Ελλάδα, την περίοδο διεξαγωγής των αγώνων.

    Επικεφαλής τους είναι ο "Αλβανικός Εθνικός Στρατός" (ΑΝΑ) και ο πολιτικός του ηγέτης Ινταέτ Μπεκίρι, γνωστός με το ψευδώνυμο Αλμπάν Βλιόσα.

    Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, ένα κόμμα του Τετόβου προσφέρει 15.000 Ευρώ σε κάθε Αλβανό που θα συμμετάσχει στην προετοιμασία αλλά και στην υλοποίηση της εξέγερσης.

    Τα χρήματα, αυτά προέρχονται από εισφορές Αλβανών της Διασποράς.

    [06] Πρωτόπαπας για Πάγκαλο και Καραμανλή

    10/11/2003 4:32:00 μμ

    "Από δω και πέρα μπαίνουμε σε μια περίοδο με πολλές ομιλίες και τοποθετήσεις στελεχών ανά την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τοποθετείται σε αποσπάσματα και παραγράφους ομιλιών στελεχών", δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ως ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας, είναι σαφές ότι ξεκινάμε μια προσπάθεια για να προβάλουμε το έργο μας που άλλαξε την Ελλάδα. Θα αντιπαρατεθούμε με την ΝΔ για την ικανότητά της να κυβερνήσει τον τόπο, θα αντιπαρατεθούμε με το κρυφό της πρόγραμμα. Θα υπάρχει μια πολιτική αντιπαράθεση. Ο κ. Πάγκαλος στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ικανότητα του Κώστα Καραμανλή να κυβερνήσει τη χώρα, η δε αναφορά του αυτή δεν έγινε στη βάση προσωπικών χαρακτηριστικών''. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ''στο χέρι όλων μας είναι να διαφυλαχθεί το επίπεδο του εκλογικού αγώνα''.

    ''Ο διάλογος γίνεται και θα γίνεται μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες''

    Ερωτηθείς επίσης για το αν ο κ. Πάγκαλος άρχισε το "σκληρό ροκ", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά: "Θα δείτε όλους τους χορούς, εκτός από το χορό του Ζαλόγγου''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας απαντώντας και για το θέμα της στράτευσης των γυναικών που έθεσε ο κ. Πάγκαλος, είπε ότι στη διάρκεια μιας ανοιχτής πολιτικής συζήτησης κατατίθενται και απόψεις, ωστόσο -όπως τόνισε- ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Αναφερόμενος στην πρόσκληση του Κώστα Καραμανλή για δημόσιο διάλογο των πολιτικών αρχηγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ''ο διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου γίνεται και θα γίνεται μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες. Στη Βουλή συζητήθηκε πρόσφατα η ευρωπαϊκή πολιτική και θα ακολουθήσει μια άλλη συζήτηση για την οικονομική πολιτική''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε τέλος πως ''δεν μπορούμε να αφήσουμε το δημόσιο διάλογο να εκφυλιστεί εξυπηρετώντας προεκλογικά πυροτεχνήματα που εξαπολύει η ηγεσία της ΝΔ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της''.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δήλωσε ότι "την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται το διάλογο των πολιτικών αρχηγών, για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, καλύπτει τις υβριστικές δηλώσεις του Συντονιστή του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ κ. Πάγκαλου. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Και, τελικά, ποιον να πιστέψει ο ελληνικός λαός; Τον κ. Πάγκαλο, που ζητά να γίνει στράτευση των γυναικών; 'Η τον κ. Πρωτόπαπα, που λέει πως δεν θα γίνει; Πόσα κρυφά προγράμματα, εν αγνοία του ελληνικού λαού, έχει το ΠΑΣΟΚ στο συρτάρι του";

    [07] Στον Ευαγγελισμό ο Κων. Μητσοτάκης

    10/11/2003 3:05:00 μμ

    Στη μονάδα αυξημένης φροντίδας του Ευαγγελισμού νοσηλεύεται από τις 3 το μεσημέρι ο επιτιμος προεδρος της ΝΔ Κωνσταντινος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης ταλαιπωρείται από την περασμένη Παρασκευή από ίωση με πυρετό και συμπτώματα από τον γαστρεντερικό. Η μεταφορά του στο νοσοκομείο έγινε προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενο πρόβλημα αφυδάτωσης του οργανισμού.

    [08] Εγκαίνια κτιρίου Γενικών Aρχείων του Κράτους

    10/11/2003 2:26:00 μμ

    Εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους διάφορους χώρους του σύγχρονου κτιρίου. "Πρόκειται για την υλοποίηση μιάς προσπάθειας που συνιστά ένα βήμα προόδου, μια πράξη πολιτισμού, ένα ακόμα χαρακτηριστικό του εκσυγχρονισμού του κράτους μας που επιδιώκουμε και προωθούμε με γρήγορους ρυθμούς. Η ιστορία της υλοποίησης του κτιρίου αυτού συγκεντρώνει το ουσιώδες τμήμα της ιστορικής και διοικητικής μνήμης της χώρας μας", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ένας απαραίτητος πλούτος

    Από το 1972, όταν παραχωρήθηκε στο δημόσιο το συγκεκριμένο ακίνητο στο Παλαιό Ψυχικό από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη, λόγω γραφειοκρατικών δυσκαμψιών, μόνο το 2000 κατάφεραν να ξεκινήσουν οι εργασίες, υπενθύμισε ο Πρωθυπουργός, για να ολοκληρωθεί τελικά το κτίριο σε χρόνο ρεκόρ με τις ειδικές προδιαγραφές που απαιτεί.

    Σήμερα τα Αρχεία του Κράτους βρίσκονται σε ένα επιβλητικό υπερσύγχρονο κτίριο που δίνει τη δυνατότητα στέγασης του συνόλου του αρχειακού υλικού και μας επιτρέπει να ξαναζωντανέψουμε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, όλες τις πράξεις που χαρακτήρισαν την πορεία της κοινωνίας μας.

    Ένας απαραίτητος πλούτος γιατί η μνήμη και η έρευνα όσων έγιναν εξυπηρετεί την αυτογνωσία μας και φωτίζει το δρόμο για το μέλλον.

    "Σήμερα αποτυπώνεται η αντίληψη μιας χώρας που αξιολογεί τον εαυτό της σε μία υψηλή διαδρομή ζητουμένων", επισήμανε ο κ. Ευθυμίου τονίζοντας την μεγάλη σημασία των Αρχείων του Κράτους για τη διαδρομή, τη μνήμη και την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους που καταγράφουν όλη την κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα από την εθνεγερσία μέχρι σήμερα.

    [09] Φρένο στη βιομετρική καταγραφή στο ''Ε.Βενιζέλος''

    10/11/2003 12:17:00 μμ

    Παγώνει οριστικά το θέμα της εγκατάστασης του συστήματος βιομετρικής καταγραφής των επιβατών, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, "Ελευθέριος Βενιζέλος", που επρόκειτο να λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο θα ήλεγχε αυτόματα εκτός από τα δακτυλικά αποτυπώματα και την ίριδα του ματιού των επιβατών, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων για την ασφάλεια των πτήσεων. Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο επρόκειτο να εγκατασταθεί εντός του μηνός στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", παγώνει μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που έκρινε παράνομη τη συλλογή και επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων δακτυλοσκόπησης και ίριδας του ματιού των επιβατών, ακόμα και εάν αυτή γίνεται με τη συγκατάθεσή τους.

    Παράνομη η καταγραφή ακόμα και με συγκατάθεση

    Το σύστημα επεξεργασίας των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών επρόκειτο να λειτουργήσει στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών, το "Ελευθέριος Βενιζέλος", ο Διεθνής Αερολιμένας του Μιλάνου και η αεροπορική εταιρία Alitalia. Στο σύστημα αυτό θα συμμετείχαν προαιρετικά όσοι επιβάτες το επιθυμούσαν.

    Με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αμφισβητείται ουσιαστικά και το γενικότερο ευρωπαϊκό σχέδιο έκδοσης "βιομετρικών διαβατηρίων", το οποίο προωθείται από την Ε.Ε σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

    [10] Έλληνες: Οι καλύτερα ενημερωμένοι πολίτες

    10/11/2003 5:32:00 μμ

    Οι Έλληνες εξακολουθούν να παραμένουν από τους καλύτερα ενημερωμένους πολίτες μεταξύ των "25", δηλαδή των 15 κρατών μελών της Ε.Ε και των 10 υπό ένταξη κρατών, σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της διεξαγωγής πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος για την τελική έγκρισή του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Καλά ενημερωμένοι σχετικά με το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος εμφανίζονται το 38% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (29% μεταξύ των "25") παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά πιο υψηλό (57%) τον περασμένο Ιούνιο, κατά τον οποίο όμως διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Υπέρ της θέσπισης ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος τάσσεται το 75% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος των "25" είναι 43%.

    Υπέρ της θέσπισης ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος τάσσεται το 76% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζει η Ιταλία και η Ουγγαρία (από 83%), η Ισπανία (79%) και το Λουξεμβούργο (77%).

    Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 67%.

    Αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των εργασιών της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που κατέληξε στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, εμφανίζονται το 37% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (29% μεταξύ των "25").

    Σε ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το αν έχουν την πρόθεση να διαβάσουν το πλήρες κείμενο του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, θετικά απαντάει το 70% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ιρλανδία (71%), ενώ ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος είναι 47%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, υπέρ της θέσπισης θέσης προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εμφανίζεται το 75% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, το υψηλότερο μεταξύ των "25", ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 56%.

    Σχετικά με τη δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, θετικά τάσσεται το 67% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα.

    Πιο θερμοί υποστηρικτές της εξέλιξης αυτής είναι οι Ισπανοί (77%) οι Ούγγροι (71%) και οι Γάλλοι (68%) ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%.

    Στο ερώτημα συμφωνείτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίζει για κάθε απόφαση που λαμβάνεται στο πλαίσιο της ΕΕ;

    Θετικά απαντά το 79% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά τους Ούγγρους (86%).

    Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι το 68%.

    Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του κειμένου του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το 55% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (46% μεταξύ των "25") θεωρεί ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ελαφρά.

    Το 11% (8% στους "25") ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά, το 9% (12% στους "25") ότι θα πρέπει να απορριφθεί, το 8% (10% στους "25") ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ως έχει, ενώ ένα 17% (23% στους "25") βρίσκεται στην κατηγορία "δεν ξέρω, δεν απαντώ".

    [11] Ανθρώπινα δικαιώματα σε Ε.Ε και Ελλάδα

    10/11/2003 5:08:00 μμ

    Αννα Καραμάνου

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας και την Ε.Ε, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση τους έγιναν από εκπροσώπους ειδικών κοινωνικών ομάδων που υπόκεινται παραδοσιακά σε διακρίσεις κατά τη σημερινή ενημερωτική συζήτηση που έγινε για το θέμα, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Αννας Καραμάνου, της βουλευτού Μαριέτας Γιαννάκου του "Συνήγορου του Πολίτη" Γ. Καμίνη, κ.α. Η συζήτηση-διάλογος έγινε με την ευκαιρία της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση των θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ε.Ε και σε συνδυασμό με την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών ΕΚΕ, μιλά για βαθύτατο συντηρητισμό της κοινωνίας μας, αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

    Τα στοιχεία της έκθεσης

    Αναφερόμενη στην έκθεση η κα Καραμάνου υπογράμμισε ότι ''καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο την ύπαρξη μεγάλων περιθωρίων βελτίωσης της κατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ, ακόμη και σε εκείνες που διαθέτουν μακρά παράδοση δημοκρατίας".

    Σημειώνεται ότι η έκθεση αναφέρεται στα δικαιώματα όλων των ομάδων, π.χ φυλετική ή εθνοτική προέλευση, θρησκευτική πεποίθηση, αναπηρία, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, ρομ, μετανάστες, πρόσφυγες κ.α.

    Για την κατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ και τη χώρα μας μίλησε ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ρομπερτ Ουαϊτ τονίζοντας ότι ''πρέπει να ενισχυθεί η θέση τους ειδικά στην εποχή μας που η ανησυχία για την ασφάλεια και την τρομοκρατία λαμβάνουν πρωτεύουσα θέση. Για την Ελλάδα, με το 1 εκατ. αλλοδαπούς στα 11 εκατ. πληθυσμού είπε οτι η προστασία των 20-25.000 προσφύγων δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι εφικτή''.

    Μερικά από τα στοιχεία της έκθεσης που αφορούν την Ελλάδα είναι η υπογραφή και η κύρωση συνθηκών και συμβάσεων σχετικά με:

    Την επέκταση και εκτός Θράκης των ελευθεριών της έκφρασης, της συνείδησης και της θρησκείας. Απαγόρευση των ομαδικών απελάσεων. Να επιτραπούν οι περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες. Να ασκηθεί ενεργητικότερη πολιτική για την εξάλειψη του ρατσισμού, την ένταξη των ρομς και την προστασία των εθνικών μειονοτήτων. Να καταργηθούν οι ηλικιακές διακρίσεις συγκατάθεσης για σεξουαλικές σχέσεις. Να αρθούν οι ποινικές διατάξεις σε βάρος των γυναικών (2-12 μήνες φυλάκιση όταν παραβαίνουν το άβατο του Αγίου Ορους). Να επαναπατρίζονται οι ενήλικες. Να ρυθμιστούν οι δίκαιες και ισότιμες συνθήκες εργασίας (μισθοί, ασφάλιση, απασχόληση, επίδομα) και δικαιοσύνης, όπως και να συμμετάσχουν και οι αλλοδαποί στον πολιτικό βίο.

    [12] Δεκέμβριο η απόφαση της Ε.Ε. για μεταλλαγμένα

    10/11/2003 7:08:00 μμ

    Παγώνει προσωρινά η Ε.Ε. την εισαγωγή στην κοινοτική αγορά του πρώτου μεταλλαγμένου προϊόντος . Όπως ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Μπερν, επίτροπος για τη Δημόσια Υγεία, η απόφαση θα ληφθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Τροφίμων της Ε.Ε. η οποία θα γίνει το διάστημα 8-12 Δεκεμβρίου. Η απόφαση, αφορά ένα είδος τροποποιημένου καλαμποκιού, το οποίο έχει παραχθεί στα εργαστήρια της ελβετικής εταιρείας Novartis και καταναλώνεται ήδη στις ΗΠΑ, όπου πωλείται σε κονσέρβες λαχανικού και σε ποπ κορν.

    Τι θα γίνει σε περίπτωση απόρριψης

    Σε περίπτωση που η πρόταση απορριφθεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. το θέμα εισαγωγής στην κοινοτική αγορά τροποποιημένων προιόντων, θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Ανταγωνιστικότητας.

    Το συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που ρυθμίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους αναγραφής στις συσκευασίες των τροφίμων με γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά.

    Η απόφαση του θα πρέπει να ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

    [13] ''Ειδική άδεια'' για την αποχή ζητά ο Μαργαρίτης

    10/11/2003 3:55:00 μμ

    Για άλλη μία φορά εκνευρισμό προκάλεσε στον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μιχάλη Μαργαρίτη η ανακοίνωση από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης ότι θα μετέχουν στην αποχή που κήρυξε ο Δικηγορικός Σύλλογος για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο κ. Μαργαρίτης συνέστησε στους δικηγόρους να λάβουν ειδική άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο, ώστε να μπορούν να παραστούν στη δίκη και στην άρνησή τους ύψωσε τον τόνο της φωνής ''εγώ θα το καταγγείλω και να το γράψει και διεθνής Τύπος ότι εδώ πέρα δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε μια δίκη''. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης επισήμανε στον κ. Μαργαρίτη ότι ο λόγος της κινητοποίησης των δικηγόρων αφορά τη μη καταβολή εκ μέρους του Δημοσίου ποσού δεκάδων εκατομμυρίων στο Ταμείο Νομικών. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο το πρωί οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγόρευση του κ. Βλάχου.

    ''Τώρα είναι ο προϋπολογισμός, πότε να κάνουμε απεργία το Δεκέμβρη; Θα έπρεπε να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα για το θέμα αυτό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια υπεξαίρεση", είπε ο κ. Ραχιώτης.

    Πρόεδρος: Να ευαισθητοποιηθεί και η πολιτεία για το θέμα. Όμως αυτό το ζήτημα είναι χρονίζον. Τώρα το θυμηθήκανε; Δεν μπορώ να μην το συνδέσω με τη δίκη.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αγόρευση του Γιάννη Βλάχου, ο οποίος τόνισε στο δικαστήριο ότι τα εγκλήματα της ''17Ν'' είναι πολιτικά, ενώ επισήμανε οτι τα μέλη της Οργάνωσης δεν είχαν προσωπικό όφελος για τις ενέργειες που έκαναν και δεν κινήθηκαν από ταπεινά κίνητρα.

    [14] Μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν στη Μέκκα

    10/11/2003 5:57:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, για την ασφάλεια των προσκυνητών, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια στη διάρκεια του Ραμαζανιού, δήλωσε την Δευτέρα Σαουδάραβας υπεύθυνος της ασφάλειας. Το μέτρο αυτό, το οποίο καλύπτει και τη Μεδίνα, δεύτερο ιερό τόπο του Ισλάμ, η οποία βρίσκεται λίγο πιο βόρεια, αποφασίστηκε μετά ''την εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που προετοίμαζε επίθεση στη Μέκκα'', διευκρίνισε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Μεγάλος αριθμός Μουσουλμάνων συρρέει στη Μέκκα και στη Μεδίνα για το ''μικρό προσκύνημα'' Ομρα, ιδιαίτερα στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ημερών του Ραμαζανιού.

    Προσπάθειες για να εγγυηθεί η ασφάλεια

    ''Συνολικά οι ενισχύσεις δεν θα είναι μικρότερες των 5.000 στρατιωτών και αστυνομικών στην περιοχή της Μέκκας", τόνισε ο Σαουδάραβας υπεύθυνος ασφάλειας.

    ''Το βασίλειο ανησυχεί για την ασφάλεια στους δύο ιερούς τόπους. Θα αναπτύξει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια των τόπων αυτών και των πιστών'', κατέληξε.

    Οι πιστοί που επισκέπτονται τους ιερούς αυτούς τόπους ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια από το εξωτερικό και 500.000 από άλλα μέρη της Σαουδικής Αραβίας.

    Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει ότι εξάρθρωσαν πυρήνα της Αλ Κάιντα και απέτρεψαν επίθεση στη Μέκκα, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες, είχε στο στόχαστρο τους προσκυνητές.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [15] Συλλήψεις Κούρδων στην Τουρκία

    10/11/2003 5:20:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε δέκα Κούρδους που θεωρούνται ύποπτοι ότι ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ-ΚΑDEK) και ότι προετοίμαζαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δυνάμεων ασφαλείας και τουριστικών εγκαταστάσεων, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Μετά από έρευνες στις κατοικίες των συλληφθέντων -ο ένας από αυτούς είναι ανήλικος- οι αστυνομικοί κατέσχεσαν εκρηκτικά και ένα πιστόλι. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σχεδιασμό επιθέσεων σε τουριστικά, αστυνομικά και στρατιωτικά συγκροτήματα.

    [16] Αφγανιστάν: Τμήματα επαρχίας ελέγχονται από τους Ταλιμπάν

    10/11/2003 12:04:00 μμ

    Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τέσσερις περιφέρειες της επαρχίας Ζαμπούλ, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, και απειλούν την πρωτεύουσα της επαρχίας, Καλάτ, όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής. Ο Μολβί Μοχάμαντ Ομάρ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ''Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος'' (ΑΙΡ) ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν πλέον παρουσία στις περιφέρειες Ατγκάρ, Ναουμπαχάρ, Σινκάι και Σαμαλζί. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μίαν ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση με στόχο την κατοικία του κυβερνήτη της επαρχίας.

    Στόχος η ανάκτηση ελέγχου των περιοχών

    ''Αναμφίβολα, η επίθεση ήταν έργο των Ταλιμπάν. Η βόμβα εξερράγη στο δωμάτιο που βρίσκεται δίπλα σε εκείνο όπου κοιμόταν ο κυβερνήτης Χαφιζουλάχ Χασίμ. Όμως ο κυβερνήτης δεν τραυματίσθηκε'', δήλωσε ο Μολβί Μοχάμαντ Ομάρ.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι μετά την επίθεση επισήμανε στον κυβερνήτη της επαρχίας ότι πρωταρχικός στόχος των αρχών πρέπει να είναι η ανάκτηση του ελέγχου των τεσσάρων περιφερειών, που έχουν περάσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

    [17] Συγκρούσεις αμερικανικών δυνάμεων - Κούρδων ανταρτών

    10/11/2003 1:41:00 μμ

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν την Κυριακή ανάμεσα σε Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας και αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Κούρδοι πεσμεργκά, σύμμαχοι των Αμερικανών, ενεπλάκησαν επίσης στις συγκρούσεις αυτές, που ήταν οι πρώτες του είδους, με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK-KADEK), δήλωσε ο Γκιούλ στο αεροδρόμιο της Αγκυρας πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για μια συνεδρίαση με την ευρωπαϊκή "τρόικα" στη Ρώμη. "Αμερικανικά ελικόπτερα πήραν επίσης μέρος στην επιχείρηση", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός. Ο Γκιούλ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αν οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν στο πλαίσιο του "σχεδίου δράσης" στο οποίο συμφώνησαν Τούρκοι και Αμερικανοί στις αρχές Οκτωβρίου στην Αγκυρα, για την καταστολή των ανταρτών του PKK που έχουν καταφύγει στο ιρακινό Κουρδιστάν.

    [18] Ωρολογιακή βόμβα η ανεργία στο Ιράκ

    10/11/2003 1:38:00 μμ

    Ο Ιρακινός εργολάβος χρειαζόταν έναν εργάτη. Δύο διεκδικούσαν τη δουλειά. Και ήλθαν στα χέρια, για το ποιος θα δουλέψει. Οι δύο εργάτες ήταν φίλοι. Όμως δεν δίστασαν να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον ακόμα και με σιδερόβεργες προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεροκάματο. Οι σκηνές εκτυλίχθηκαν στην πολυσύχναστη αγορά Ταγεράν, στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου συγκεντρώνονται καθημερινά εκατοντάδες Ιρακινοί άνεργοι, ελπίζοντας, πως θα βρουν ένα μεροκάματο. Η Βαγδάτη ύστερα από τρεις πολέμους, μία δεκαετία υπό το καθεστώς των κυρώσεων του ΟΗΕ και τώρα υπό κατοχή, είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας στο Ιράκ. Ξεχάστε τους πιστούς οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν και τους ξένους ισλαμιστές αντάρτες, που κάνουν επιθέσεις καθημερινά εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Η σοβαρότερη απειλή, μία πραγματική ωρολογιακή βόμβα στο Ιράκ, είναι η ανεργία, όπως λένε οι ίδιοι οι Ιρακινοί.

    Δραματική η κατάσταση

    Σε κοινή έκθεση του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, αναφέρεται ότι το 50% του εργατικού δυναμικού του Ιράκ είναι στην ανεργία, ή υποαπασχολείται. Μεταξύ των ανέργων είναι οι περισσότεροι νέοι και οι 400.000 Ιρακινοί στρατιώτες, που έχασαν τις δουλειές τους όταν ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ αποφάσισε τη διάλυση του στρατεύματος της χώρας μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    "Οι θέσεις εργασίας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση στο Ιράκ. Αυτή την κατάσταση, όπου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δουλειά, θα οδηγήσει σε διαδηλώσεις των ανέργων", δήλωσε ο Χουσεϊν Μανκί, πρώην στρατιώτης, που ψάχνει σήμερα απεγνωσμένα για μία δουλειά ως φύλακας ασφαλείας.

    Ωστόσο ο υπουργός Εμπορίου της νέας κυβέρνησης που σχηματίσθηκε με τις ευλογίες των Αμερικανών, Αλί Αλάουι, επιρρίπτει στον Σαντάμ τις ευθύνες για το ποσοστό των ανέργων και ισχυρίζεται ότι η νέα κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. "Όμως χωρίς βοήθεια και δάνεια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", λέει.

    Οι χώρες-δωρητές συμφώνησαν να χορηγήσουν ένα σημαντικό πακέτο στο Ιράκ. Και τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις, καθιστώντας ουσιαστικά τη χώρα ένα ανοικτό πεδίο για τους ξένους επιχειρηματίες. Όμως οι επενδυτές διστάζουν.

    Η κατάσταση ασφαλείας είναι δραματική και είναι χαρακτηριστικό, ότι οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής αποχωρούν από τη Βαγδάτη, ύστερα από μία σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας. Ο πετρελαϊκός τομέας υπολειτουργεί, παρόλο, που οι αναλυτές εκτιμούσαν πριν από την εισβολή, ότι από τις πωλήσεις πετρελαίου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της χώρας.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού του Ιράκ για το 2004 προβλέπονται έσοδα από το πετρέλαιο ύψους μόλις 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό χαμηλό αν σκεφτούμε ότι το Ιράκ είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Σαουδική Αραβία, σε αποθέματα μαύρου χρυσού.

    "Η αντιμετώπιση του υψηλότατου ποσοστού της ανεργίας είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα για τη μεταβατική περίοδο στο Ιράκ", αναφέρεται σε έκθεση, που έχουν στα χέρια τους οι χώρες, που συμφώνησαν να ενισχύσουν οικονομικά τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ.

    ''Είναι χειρότερα απ' ό,τι ήταν επί Σαντάμ''

    Ο Φαρίς Μουχσέν κάθεται σε ένα πεζοδρόμιο, στην αγορά Ταγεράν, έχοντας μπροστά του τα εργαλεία του οικοδόμου. Καθώς παραπονιέται για την ανεργία, αρχίζει άλλη μία φιλονικία μεταξύ ανέργων που περιμένουν ένα μεροκάματο. Όταν η φασαρία σταματά, μία ομάδα ανέργων αρχίζει και πάλι τη συζήτηση για την κατάσταση. Λένε, πως δεν επιθυμούν την επιστροφή του Σαντάμ, όμως δεν ξέχασαν πως στα χρόνια του καθεστώτος του τουλάχιστον είχαν δουλειά.

    Ο Φαρίς Μουχσέν, που έχει τέσσερα παιδιά, λέει πως είναι τυχερός, που αυτή την εβδομάδα έκανε δύο μεροκάματα. Όμως δεν είναι αισιόδοξος, αφού το κόστος των προϊόντων για την οικοδομή έχει διπλασιασθεί.

    Ο πρώην στρατιώτης Χουσεΐν Μανκί, είχε λιποτακτήσει πριν από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, το 1990. Από τότε δούλευε ως οδηγός ταξί. Τώρα όμως φοβάται, καθώς είναι καθημερινές οι επιθέσεις ληστών σε οδηγούς ταξί. Αν του κλέψουν το ταξί, θα θεωρηθεί υπεύθυνος από τον εργοδότη του και θα πρέπει να το ξεπληρώσει.

    "Είναι χειρότερα απ' ό,τι ήταν επί Σαντάμ, γιατί δεν υπάρχουν δουλειές και έχουμε παιδιά να θρέψουμε", λέει ο Μανκί, που στέκεται μαζί με πέντε φίλους του έξω από το ελεγχόμενο από τους Αμερικανούς Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων, όπου καταφεύγουν με την ελπίδα. ότι θα βρουν κάποια δουλειά. Νοιώθουν να εξευτελίζονται καθημερινά από την ανεργία.

    "Ψάχνω απεγνωσμένα κάθε μέρα, μετά την ανατροπή του Σαντάμ, αλλά δεν μπορώ να βρω δουλειά. Και μιλώ εξ' ονόματος χιλιάδων Ιρακινών", λέει ο Μανκί.

    [19] Point system για τις φορολογικές παραβάσεις

    10/11/2003 7:54:00 μμ

    Δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για τους φορολογιακούς ελέγχους των επιχειρήσεων και τα μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων καταργήσεις τεκμηρίων, τελών κυκλοφορίας για πολύτεκνους, αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, καταβολή επιδόματος για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη αλλά και ετήσιο επίδομα για ανέργους με παιδιά στο σχολείο.

    Φορολογικός έλεγχος επιχειρήσεων

    Από τον Ιανουάριο του 2004, οι επιχειρήσεις που θα ελέγχονται από την εφορία, θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένη κλίμακα μορίων, η οποία θα προκύπτει από τις παραβάσεις που πραγματοποιούν, τα δεδομένα που προκύπτουν από τις δηλώσεις τους, αλλά και τις πληροφορίες που διαθέτει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ανάλογα με τον αριθμό των μορίων που θα προκύπτουν από τη διαδικασία φορολογικού ελέγχου της επιχείρησης, θα προσαυξάνονται τα ακαθάριστα έσοδά της και το καθαρό εισόδημα με βάση το οποίο θα φορολογείται.

    Κάποιες εταιρείες θα επιλέγονται και τυχαία, ενώ καθίσταται υποχρεωτικός ο έλεγχος για όλες τις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

    Επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών

    Δημιουργείται επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών όπου θα μπορούν να προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση που διαφωνούν με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου.

    Η επιτροπή θα εδρεύει στην έδρα της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Ελεγκτικό Κέντρο, θα είναι τριμελής και θα διευθύνεται από έναν σύμβουλο ή πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στην επιτροπή θα συμμετέχει επίσης ένας εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και ένας εκπρόσωπος του τοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Ελαφρυντικά για τις μεγάλες επενδύσεις

    Για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση της φορολογίας κατά 25% για δέκα χρόνια του συντελεστή φορολογίας των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων.

    Ακόμη, όλες οι επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να σχηματίσουν αφορολόγητο αποθεματικό από τα αδιανέμητα κέρδη τους για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Το αφορολόγητο αποθεματικό θα μπορεί να δημιουργηθεί από τα κέρδη των χρήσεων της πενταετίας 2004-2008 και θα ανέρχεται έως το 35% των αδιανέμητων κερδών της επιχείρησης. Προϋπόθεση είναι οι επενδύσεις να πραγματοποιούνται σε διάστημα τριών ετών από το σχηματισμό του αφορολόγητου αποθεματικού.

    Κοινωνικά μέτρα

    Αγρότες

    Το νομοσχέδιο προβλέπει πλήρη απαλλαγή των αγροτών από το φόρο κληρονομιάς και μεταβίβασης αγροτικής γης, καθώς επίσης και αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 Ευρώ το μήνα.

    Φοιτητικά επιδόματα

    Χορηγείται στεγαστικό επίδομα ύψους 1000 Ευρώ το χρόνο στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη για όσα χρόνια διαρκεί ο κανονικός κύκλος σπουδών. Προυποθέσεις για την καταβολή τους, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ο φοιτητής να έχει επιτύχει στις εξετάσεις των δύο τρίτων των μαθημάτων του, αλλά και η οικογένειά του να μη διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.

    Θα χορηγηθεί επίσης ετήσιο επίδομα 150 ευρώ ανά μαθητή στις οικογένειες που ο ένας ή και οι δυο γονείς είναι άνεργοι για διάστημα περισσότερο των έξι μηνών. Για αυτήν την περίπτωση, προυπόθεση καταβολής είναι ο μαθητής να παρακολουθεί μαθήματα σε οποιοδήποτε σχολείο στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης που είναι στην Ελλάδα και να μην έχει υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας του. Παράλληλα, θα πρέπει ο ένας εκ των δύο γονιών του μαθητή να έχει ελληνική υπηκοότητα.

    Τεκμήρια - μεταβιβάσεις ΙΧ και ακινήτων

    Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για όλα τα αυτοκίνητα πλην αυτών που η εργοστασιακή τους αξία ξεπερνά τα 50.000 ευρώ, ενώ απαλλάσσονται υπό προϋποθέσεις οι πολύτεκνοι από το τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων.

    Μεταβιβάσεις: Τέλος στη γραφειοκρατία

    Απλοποιούνται οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων και αυτοκινήτων. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι πωλητές θα είναι υποχρεωμένοι, αντί για την πληθώρα των δικαιολογητικών που υποβάλλουν σήμερα, να προσκομίζουν στους συμβολαιογράφους μόνο μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνουν ότι τα μισθώματα του αυτοκινήτου που μεταβιβάζεται δηλώθηκαν στην εφορία την τελευταία διετία.

    Παράλληλα, το τέλος έκδοσης νέας άδειας κυκλοφορίας ΙΧ και το τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτων θα μπορεί να εισπράττεται από τις νομαρχίες και στις διαδικασίες αυτές δεν θα παρεμβάλλεται καθόλου η εφορία.

    Ποινές

    Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

    Ποινή φυλάκισης έως και ένα έτος και πειθαρχικές διώξεις στους ελεγκτές που παραβαίνουν τα καθήκοντα τους Ενεργοποίηση του μέτρου προσωποκράτησης, στις περιπτώσεις που το ληξιπρόθεσμο χρέος του φορολογούμενου προς τις εφορίες ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Ποινικές διώξεις καιποινές φυλάκισης για όσους όσους καθυστερούν την καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών τους περισσότερο από τέσσερις μήνες. Ποινής φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για χρέη άνω των 1000 Ευρώ Ποινή φυλάκισης έξι μηνών για χρέη άνω των 50.000 ευρώ Ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους χρωστούν περισσότερα από 120.000 ευρώ.

    [20] Θάνατος βρεφών από παιδικές τροφές στο Ισραήλ

    10/11/2003 6:39:00 μμ

    Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Ισραήλ ο θάνατος τριών βρεφών που εικάζεται ότι προκλήθηκε από τη λήψη συγκεκριμένης παιδικής τροφής που έχει βάση τη σόγια. Υπολογίζεται ότι μωρά που τρέφονταν με συγκεκριμένο προιόν παρουσίασαν νευρικές διαταραχές και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Η εταιρία έχει αποσύρει την παιδική τροφή εως ότου ανακαλυφθεί αν το προϊόν είναι όντως επικίνδυνο για την υγεία των βρεφών.

    Πήρε ''φωτιά'' το τηλεφωνικό κέντρο

    Η λήψη παιδικής τροφής που έχει σαν βάση τη σόγια, θεωρείται υπέυθυνη για το θάνατο τριών βρεφών και τη νοσηλεία πολλών άλλων στο Ισραήλ.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς τα βρέφη παρουσιάσαν νευρικές διαταραχές, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να πέσουν σε κώμα.

    Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε τον Ιούνιο, ενώ άλλοι δυο αναφέρθηκαν αυτόν τον μήνα.

    Η κατασκευάστρια εταιρία "Ρεμέντια", μέρος του Αμερικανικού κολοσσού Χάινζ, παραδέχτηκε ότι τροποποίησε τη συνταγή, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δεν περιείχε τη βιταμίνη B1, βιταμίνη απαραίτητη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Η παιδική τροφή δεν περιέχει καθόλου γάλα αγελάδας και προορίζεται για μωρά που είναι αλλεργικά στη λακτόζη ή που οι βαθιά θρησκευόμενοι γονείς τους προτιμούν ένα διαιτολόγιο φτωχό σε γαλακτομικά.

    Είκοσι χιλιάδες κλήσεις δέχθηκε ειδικό τηλεφωνικό κέντρο από ανήσυχους γονείς, που ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες για το θέμα.

    Οι Ισραηλινές αρχές μάλιστα προσέλαβαν Αραβες ξημερώματα της αργίας του Σαββάτου για να ανακοινώσουν την απόσυρση της τροφής.

    Ανησυχία έχει προκληθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς σε νοσοκομείο της Βοστώνης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση βρέφος που τρεφόταν με το ίδιο προϊόν.

    Ακόμη και οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κλήθηκαν να διαλευκάνουν την υπόθεση.

    [21] Το ρόφημα κακάο καταπολεμά τη γήρανση

    10/11/2003 2:17:00 μμ

    Μια κούπα κακάο μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης, αλλά και να προστατεύσει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στο τσάι και το κόκκινο κρασί. Ωστόσο, μια κούπα κακάο περιέχει έως και τρεις φορές περισσότερα από αυτά τα στοιχεία, γεγονός που καθιστά το ρόφημα αυτό ακόμα πιο αποτελεσματικό.

    Πιο αποτελεσματικό από το τσάι και το κόκκινο κρασί

    Προηγούμενες έρευνες είχαν αποδείξει την υπεροχή του τσαγιού στην καταπολέμηση του καρκίνου. Συγκεκριμένα, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν τον Απρίλιο πως, όσοι πίνουν τσάι έχουν τις μισές πιθανότητες να πάθουν καρκίνο από αυτούς που δεν πίνουν. Επίσης, Γάλλοι ερευνητές απέδειξαν πως η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού την ημέρα μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής.

    Η ομάδα έρευνας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής των καθηγητή Τζαν Γιογκ, μέτρησε τα ποσοστά αντιοξειδωτικών στο κακάο, το κρασί και το τσάι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το κακάο περιέχει δύο φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι και τρεις φορές περισσότερα από το κόκκινο κρασί.

    Αν και το κακάο βρίσκεται και στη σοκολάτα, το ρόφημα είναι αυτό που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου. Και αυτό γιατί η σοκολάτα περιέχει περισσότερο λίπος. Μια σοκολάτα βάρους 40 γραμμαρίων περιέχει 8 γραμμάρια λίπους, ενώ μια κούπα κακάο μόλις 3 γραμμάρια.

    Δεν υπάρχει συνιστώμενη ποσότητα

    Παρά τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποια ακριβώς είναι η ημερήσια ποσότητα κακάο που πρέπει να καταναλώνουμε. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, μία ή δύο κούπες κακάο σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι ένας ευχάριστος και γευστικός τρόπος για να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

    ΠΗΓΗ: BBC

    [22] Κάνουν θραύση οι κλέφτες ''πλαστικού χρήματος''

    10/11/2003 2:33:00 μμ

    Μέχρι και 800 λίρες το λεπτό κλέβουν απατεώνες από οικονομικές συνδιαλλαγές που γίνονται με πιστωτικές κάρτες μέσω διαδικτίου, τηλεφώνου ή φαξ, όπως αναφέρει ο βρετανικός εμπορικός οργανισμός τραπεζών και εταιριών, που εκτελούν πληρωμές για λογαριασμό των πελατών τους (APACS). Πιο επικίνδυνες είναι οι συνδιαλλαγές, στις οποίες ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας δεν είναι παρών για να πάρει την απόδειξη καθώς τα στοιχεία που χρειάζεται κάθε δυνητικός κλέφτης βρίσκονται πάνω σ' αυτήν. Δυστυχώς η πλειοψηφία του αγοραστικού κοινού δε δίνει σημασία στις αποδείξεις με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολη λεία για τους επιτήδειους απατεώνες.

    Οι κάτοχοι των καρτών υπεύθυνοι για το μεγάλο ποσοστό

    Τέτοιες κλοπές από πιστωτικές κάρτες παρουσιάζουν μια αύξηση του 33% τα δυο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του APACS. Στο μεταξύ με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν κάνει την είσοδο τους στην αγορά οι «έξυπνες» πιστωτικές κάρτες.

    Η συνδιαλλαγή με τη χρήση μιας τέτοιας κάρτας δεν απαιτεί την υπογραφή του κατόχου στο τέλος, αλλά την εισαγωγή ενός τετραψήφιου αριθμού. Ένας στους πέντε κατόχους πιστωτικών καρτών αναμένεται ν' αποκτήσειτο νέο προϊόν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώη νέα κάρτα σταδιακά θ' αντικαταστήσει τις υπάρχουσες . Ωστόσο η μέχρι τώρα χρήση του δεν εμφανίζει καμιά πτώση του ποσοστού κλοπών.

    Έρευνα εξάλλου σε δείγμα 2000 ατόμων φανέρωσε, πως ένας στους τρεις δεν παίρνει το απόκομμα των τραπεζικών ή μέσω κάρτας συνδιαλλαγών, ενώ το 19% δανείζει την πιστωτική του σε τρίτα πρόσωπα για αγορές μέσω τηλεφώνου ή και διαδικτύου. Επίσης ένας στους πέντε παραδέχτηκε πως σπάνια ελέγχει τα εκκαθαριστικά των λογαριασμών τους.

    Δεδομένων αυτών των στοιχείων ο βρετανικός οργανισμός καλεί το αγοραστικό κοινό να είναι ιδιαίτερο προσεκτικό σε περιπτώσεις τέτοιων οικονομικών δοσοληψιών και να δίνει σημασία στη συγκομιδή των αποδείξεων.

    Ο APAC αναφέρει ότι περίπου 300.000 λίρες κλέβονταν εβδομαδιαία από άτομα που χρησιμοποιώντας κάνοντας αγορές τα στοιχεία άλλου προσώπου, ποσό που φτάνει τα 109,6 εκατομμύρια λίρες το χρόνο. Τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις η κλοπή χρημάτων από πιστωτικές κάρτες οφείλεται στην παράνομη αντιγραφή στοιχείων ενώ μικρότερο ποσοστό αποδίδεται στην απώλεια ή την κλοπή της ίδιας της κάρτας.

    [23] ''Καμπάνα'' 780.000 δολαρίων για ανεπιθύμητες τηλε-πωλήσεις

    10/11/2003 7:44:00 μμ

    Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πιάσει τον εαυτό μας στα πρόθυρα καταστροφής της αθώας τηλεφωνικής συσκευής μας, θεωρώντας αυτήν την κίνηση ως ένα δραστικό μέτρο κατά των τηλε-πωλητών, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι με εμάς δεν πρόκειται να έχουν καμία τύχη. Υπάρχουν όμως κι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) πρότεινε την επιβολή προστίμου 10.000 δολαρίων (8.705 ευρώ) για κάθε κλήση, που έγινε από τηλε-πωλητές σε καταναλωτές, που είχαν δηλώσει κατά την εγγραφή τους στους τηλεφωνικούς καταλόγους, ότι δεν επιθυμούσαν να ενοχλούνται από εταιρίες του είδους.

    Επονται και δραστικότερα μέτρα

    Συνολικά η Επιτροπή πρότεινε την επιβολή προστίμου 780.000 δολαρίων (678.990 ευρώ) στην τηλεφωνική εταιρεία ΑΤ&amp;Τ για παραβίαση ενός προσφάτως ψηφισθέντος νομοσχεδίου που ορίζει ότι, οι εταιρείες δεν μπορούν να τηλεφωνούν στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν εγγραφεί στον ομοσπονδιακό κατάλογο με τον εύγλωττο τίτλο: "Μη Με Καλείτε".

    H FCC ανακάλυψε ότι η AT&amp;T τηλεφώνησε 78 φορές σε 29 καταναλωτές, οι οποίοι είχαν ήδη ζητήσει από τους τηλε-πωλητές των εταιρειών να μην τους ξανακαλέσουν.

    Αυτή θα είναι η πρώτη δράση που λαμβάνεται εναντίον των τηλε-πωλητών για την πραγματοποίηση κλήσεων σε νοικοκυριά, ενάντια στην επιθυμία των καταναλωτών, ενώ περισσότερες δράσεις πρόκειται να αναληφθούν, δήλωσαν κυβερνητικοί επίσημοι.

    "Εργαζόμαστε δραστήρια για πολλές περιπτώσεις, και εάν βρούμε παραβιάσεις, θα πρέπει να αναμένετε σοβαρές και ταχείες δράσεις επιβολής του νόμου" δήλωσε ο Ντέιβιντ Σόλομον, επικεφαλής του γραφείου επιβολής της FCC.

    Οι καταναλωτές έχουν καταθέσει 56.000 διαμαρτυρίες στην FCC και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου από την 1η Οκτωβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 November 2003 - 18:09:33 UTC