Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει η Αττική Οδός μέχρι την Ελευσίνα
  • [02] Μολότωφ σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Τραγικός θάνατος 17 χρονου στην Κέρκυρα
  • [04] Κρίσιμη ημέρα για την Εκκλησία
  • [05] Το θέμα της Σχολής Χάλκης δεν σχετίζεται με τα ελληνοτουρκικά
  • [06] Συνεχίζεται η αγόρευση της υπεράσπισης των αδερφών Ξηρού
  • [07] Σε επιφυλακή το Ριάντ
  • [08] Πιθανός στόχος τρομοκρατών το Λονδίνο
  • [09] ΗΠΑ: Θα εξεταστούν προσφυγές από το Γκουαντανάμο
  • [10] Η νέα σκιώδης κυβέρνηση των Τόρις
  • [11] ''Ροζ'' προβλήματα για τον πρίγκιπα Κάρολο
  • [12] Εκρηξη στη Βασόρα
  • [13] Σκοτώθηκε ο δήμαρχος προαστείου της Βαγδάτης
  • [14] Έκκληση των ΗΠΑ για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ
  • [15] Ο Καβάφης στο Μέγαρο Μουσικής
  • [16] Μουσειακό έκθεμα το ''Β-29 Enola Gay''
  • [17] Η παιδική παχυσαρκία μειώνει τον μέσο όρο ζωής
  • [18] Καλλιστεία από pixels
  • [19] Οικονομικά προβλήματα ακυρώνουν διαστημικό πρόγραμμα
  • [20] Τον σκότωσε για ένα τσιγάρο
  • [21] ''Ο έρωτας, χρόνια δεν κοιτά''

    [01] Ανοίγει η Αττική Οδός μέχρι την Ελευσίνα

    11/11/2003 11:15:00 πμ

    Παραδίδεται στην κυκλοφορία σε λίγες μέρες και το υπόλοιπο κομάτι της Αττικής Οδού που θα συνδέει το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" με την Εθνική Οδό Αθηνών - Πάτρας στο σημείο πρίν από τα διόδια της Ελευσίνας. Συγκεριμένα στις 2 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της Αττικής οδού έως την Ελευσίνα, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Βάσως Παπανδρέου.

    Όπως τόνισε η υπουργός με την παράδοση αυτού του τμήματος ολοκληρώνεται το έργο από την Ελευσίνα έως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με εξαίρεση τον κόμβο της Δουκίσσης Πλακεντίας που θα είναι έτοιμος τον Ιούνιο του 2004.

    [02] Μολότωφ σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    11/11/2003 11:09:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Επίθεση με μολότοφ πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης σε γραφεία τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης, προκαλώντας υλικές ζημίες. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία οι δράστες, που κατά πάσα πιθανότητα επέβαιναν σε αυτοκίνητο, γύρω στις 2.40΄ τα ξημερώματα, έριξαν μια αυτοσχέδια βόμβα «μολότοφ» στην πρόσοψη των γραφείων, που βρίσκονται σε ισόγειο πολυκατοικίας, στη διασταύρωση των οδών Κασσάνδρου και Νιρβάνα και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημίες στην πρόσοψη και η φωτιά που εκδηλώθηκε σβήστηκε έγκαιρα από περίοικους.

    [03] Τραγικός θάνατος 17 χρονου στην Κέρκυρα

    11/11/2003 11:04:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 17χρονος μαθητής, ενώ ένας ακόμη 15χρονος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην οδό Εθνικής Αντίστασης στην Κέρκυρα. Ενα Ι.Χ. αυτοκίνητο συγκρούστηκε με δύο δίκυκλα, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός και τον τραυματισμό του δεύτερου ανηλίκου που επέβαιναν σ΄αυτά. Ο 15χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

    [04] Κρίσιμη ημέρα για την Εκκλησία

    11/11/2003 8:41:00 πμ

    Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για την επιτροπή που θα μεταφέρει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την απόφαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ των δυο Εκκλησιών. Στο Φανάρι θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο -κατόπιν αιτήματός τους- θα έχουν οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος και Καβάλας Προκόπιος, οι οποίοι είναι μεταξύ των οκτώ μητροπολιτών που αποχώρησαν από την Ιεραρχία την περασμένη Πέμπτη.

    [05] Το θέμα της Σχολής Χάλκης δεν σχετίζεται με τα ελληνοτουρκικά

    11/11/2003 11:26:00 πμ

    Το θέμα της επαναλειτουργίας της σχολής της Χάλκης δεν αποτελεί τμήμα των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία δήλωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι είναι τμήμα της προσαρμογής της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Χουσεϊν Τσελίκ είχε δηλώσει ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης ως ανώτερη σχολή συνδέεται με τη βελτίωση των συνθηκών των μουσουλμάνων της Θράκης. Οι δύο υπουργοί Παιδείας συναντήθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα, στο πλαίσιο της 21ης Συνδιάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν στην Αθήνα.

    Η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ "δεν είναι διμερές θέμα, παρόλο που γνωρίζει πάρα πολύ καλά η Αγκυρα ότι η επιθυμία της Ελλάδας είναι η ενίσχυση της πορείας προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης και γείτονος χώρας".

    Επίσης, σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του κ. Τσελίκ και στη διάρκεια της ο Τούρκος υπουργός έθεσε θέμα λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, λέγοντας ότι "είναι 32 χρόνια κλειστή και ότι πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι να παραμένει κλειστή".

    Σε άλλη ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα των βιβλίων ο κ. Ευθυμίου είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και αυτό το ζήτημα και τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος τα βιβλία να συντηρούν εχθρότητα ή μίσος". Διότι, όπως είπε, είναι σημαντικό η μία χώρα να κατανοεί τη σκοπιά της άλλης.

    "Δεν θα επιχειρήσουμε να γράψουμε ο ένας την Ιστορία του άλλου, αλλά να κατανοήσουμε τον τρόπο που κάθε χώρα και κάθε λαός βιώνει την ιστορική του διαδρομή", εξήγησε ο υπουργός Παιδείας.

    Τέλος για τη λειτουργία των Επιτροπών ο κ. Ευθυμίου είπε ότι μέχρι σήμερα κάθε Επιτροπή δουλεύει μόνη της στη χώρα της, αλλά όπως είπε "δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχει αυτή η διαδικασία μεγαλύτερο εύρος στο έργο της".

    [06] Συνεχίζεται η αγόρευση της υπεράσπισης των αδερφών Ξηρού

    11/11/2003 10:20:00 πμ

    Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Γιάννης Βλάχος, συνεχίζει από το πρωί την αγόρευσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζονται οι 19 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε σε επιμέρους ενέργειες ενώ σχετικά με την επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά και τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν , είπε ότι οι δράστες δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, αμφισβητώντας παράλληλα τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Αναφερόμενος στην υπόθεση της ληστείας των ΕΛΤΑ Βύρωνα, ο κ. Βλάχος υποστήριξε ότι ο Βασίλης Ξηρός ήταν απλός συνεργός.

    [07] Σε επιφυλακή το Ριάντ

    11/11/2003 10:45:00 πμ

    Ομάδα υπόπτων συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση στο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στο Ριάντ, που στοίχισε τη ζωή σε 17 άτομα και τον τραυματισμό σε 122. Ορισμένοι αφέθηκαν ήδη ελέυθεροι. Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιβάλλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ κλειστά παραμένουν για το κοινό η πρεσβεία και τα προξενεία των ΗΠΑ. Σε πλήρη επιφυλακή τελούν όλες οι ξένες διπλωματικές αποστολές για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος. Την αιματηρή επίθεση καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

    Στο πλευρό του καθεστώτος οι ΗΠΑ

    Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της πρεσβείας την Παρασκευή, μετά από σύσταση της CIA που είχε την πληροφορία, ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση μεγάλης εμβέλειας. Πολλές δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μη ταξιδέψουν στην Σαουδική Αραβία και συνέστησαν σ' αυτούς, που βρίσκονται ήδη στη χώρα να αποφεύγουν τις μετακινίσεις.

    Την αλληλεγγύη του προς το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε σε μήνυμά του προς τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντάλα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα Αμπντάλα όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προειδοποίησε, ότι πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον και έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη των επιθέσεων στο δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Αυτής της άποψης είναι και ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία, πρίγκιπας Τουρκί αλ Φαϊζάλ, ο οποίος, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε, πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάμειξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. "Εξαρχής είχε βάλει το βασίλειο στο στόχαστρό του και ουδέποτε προσπάθησε να κρύψει τις διαθέσεις του", τόνισε ο Αλ Φαϊζάλ.

    Αισιοδοξία των αρχών

    Τους τελευταίους έξι μήνες οι σαουδαραβικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ μέλη του ιερατείου της χώρας αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία διαλόγου με εκπροσώπους των ισλαμικών οργανώσεων. Τα μέσα ενημέρωσης πάντως υποστηρίζουν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν έχει πολλούς φίλους στη Σαουδική Αραβία, "ακόμη και στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας".

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Πολ Γουντ, μεταδίδει ότι σαουδαραβικές αρχές δηλώνουν αισιόδοξες, πως οι εκατοντάδες συλλήψεις, που έχουν πραγματοποιήσει, θα οδηγήσουν στην απαραίτητη συγκέντρωση πληροφοριών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των οργανωτών των βομβιστικών επιθέσεων, που πλήττουν τη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες.

    Ωστόσο, το μεγάλο κι αναπάντητο ερώτημα στη Σαουδική Αραβία είναι το μέγεθος της δημοτικότητας της Αλ Κάιντα στη χώρα και εάν οι νέοι Σαουδάραβες είναι διατεθειμένοι να παρατήσουν τα πάντα για να προσχωρήσουν στην Αλ Κάιντα, παρά τις συλλήψεις και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά των ισλαμικών οργανώσεων.

    Καταδικάζει ο Αραφάτ

    Σε επιστολή του προς τον Σαουδάραβα μονάρχη Φαχντ και τον διάδοχο Αμπντάλα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, καταδικάζει τη φονική επίθεση, που σημειώθηκε στο Ριάντ τη νύχτα του Σαββάτου, χαρακτηρίζοντάς την "τρομοκρατική" και "εγκληματική".

    "Καγγέλλουμε έντονα αυτή την τρομοκρατική και εγκληματική ενέργεια και καταδικάζουμε τους δράστες και τους εντολείς της", αναφέρει στην επιστολή του ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

    Πηγή: BBC

    Σχετικές ειδήσεις: Στην Αλ Κάιντα στρέφονται οι υποψίες

    [08] Πιθανός στόχος τρομοκρατών το Λονδίνο

    11/11/2003 10:11:00 πμ

    Το Λονδίνο είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε πιθανή τρομοκρατική επίθεση από εξτρεμιστές ισλαμιστές, απ' ότι είναι η Νέα Υόρκη ή η Ουάσιγκτον, όπως τονίζεται σε μελέτη, που κοινοποιήθηκε την Τρίτη στη βρετανική πρωτεύουσα. Η συστράτευση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο πλευρό του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον πόλεμο του Ιράκ και η σημαντική μουσουλμανική κοινότητα, που διαμένει στη Βρετανία αποτελούν μία "σοβαρή πιθανότητα" να πραγματοποιηθεί επίθεση αυτοκτονίας στο Λονδίνο, όπως τουλάχιστον εκτιμά η έκθεση της Ομάδας Ελέγχου του Κινδύνου, που αφορά τις συνθήκες ασφαλείας σε 195 χώρες και αποτελείται από μία ομάδα από ειδικούς συμβούλους, που εξετάζουν τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις.

    Προεξέχων στόχος στην Ευρώπη

    Ο Τζέικ Στράτον, διευθυντής της Ομάδος Ελέγχου ανέφερε ότι "το Λονδίνο έχει καταστεί ο προεξέχων τρομοκρατικός στόχος στη δυτική Ευρώπη" και πρόσθεσε ότι "κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου η Βρετανία ενίσχυσε στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου την εικόνα της ως του μεγαλύτερου συμμάχου των ΗΠΑ".

    Οι πιθανότητες λοιπόν για μία ενδεχόμενη επίθεση στο Λονδίνο, έχουν αυξηθεί από "μηδαμινές" σε "μεσαίες", την ώρα ,που στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι πιθανότητες παραμένουν "μηδαμινές".

    Επίσης, στο Λονδίνο συγκεντρώνονται όλες οι πολιτικές και οικονομικές εξουσίες της χώρας, γεγονός, που το καθιστά έναν "πολύ ελκυστικό στόχο για τους ισλαμιστές τρομοκράτες".

    Ομάδα υψηλού κινδύνου

    Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη βρετανική πρωτεύουσα κατά πάσα πιθανότητα θα έπαιρνε τη μορφή επίθεσης αυτοκτονίας, είτε με τρομοκράτες-καμικάζι, είτε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά.

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες περιοχές στον κόσμο συγκαταλέγονται η Λιβερία, το Μπουρούντι κι η Σομαλία, ενώ το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν κι η Κολομβία θεωρούνται χώρες "αυξημένου κινδύνου". Στην Ευρώπη, εκτός από το Λονδίνο, τα πρωτεία κατέχουν το Κόσοβο, η Αλβανία κι η Βοσνία.

    [09] ΗΠΑ: Θα εξεταστούν προσφυγές από το Γκουαντανάμο

    11/11/2003 1:00:00 πμ

    Τις προσφυγές κρατουμένων που χαρακτηρίζουν ως παράνομη την συνεχιζόμενη κράτησή τους στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στη βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η σημαντική αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από την αναθεώρηση της απόφασης, που αφαιρούσε από τα αμερικανικά δικαστήρια την αρμοδιότητα να εξετάσουν ισχυρισμούς ομάδας εγκλείστων, που κρατούνται χωρίς να επιτρέπεται στις οικογένειες ή στους δικηγόρους τους να τους δουν και, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους. Η υπόθεση θα "ανοίξει" μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Για πρώτη φορά στα χρονικά

    Είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας συμφωνεί να αποφανθεί για μιάν υπόθεση που προέρχεται από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας της κυβέρνησης του προέδρου Μπους.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι θα αποφανθεί επί προσφυγών δύο Βρετανών, δύο Αυστραλών και 12 Κουβεϊτιανών που βρίσκονται μεταξύ των περίπου 660 κρατουμένων από περίπου 40 χώρες στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα μετά την σύλληψή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν.

    Οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν στο Γκουαντανάμο τον Ιανουάριο του 2002.

    Οι συνήγοροι των 16 ξένων υπηκόων υποστηρίζουν ότι το αμερικανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο απαγορεύουν την επ' αόριστον κράτηση χωρίς να χορηγούνται στους κρατούμενους ορισμένες προστασίες.

    [10] Η νέα σκιώδης κυβέρνηση των Τόρις

    11/11/2003 11:18:00 πμ

    Μία γυναίκα και έντεκα άντρες είναι η σύνθεση της νέας σκιώδους κυβέρνησης της Βρετανίας που ορίστηκε από το νεοεκλεγέντα αρχηγό των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ. Το νέο σχήμα, που έχει σχεδόν το μισό αριθμό μελών σε σχέση με τα παλαιότερα σχήματα, εκτιμάται ότι θα είναι πιο ευέλικτο και "αποτελεσματικό στη μάχη εναντίον των Εργατικών καθώς θα συνεδριάζει καθημερινά", σύμφωνα με τον Τιμ Γίο, σκιώδη υπουργό Υγείας και Παιδείας.

    Αλλαγές από το νέο αρχηγό

    Ο κ. Χάουαρντ, που έγινε αρχηγός την περασμένη Πέμπτη, στοχεύει σε "ρήξη" με την παράδοση καθώς σκοπεύει να πουλήσει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος που εδρεύουν στο Ουέστμινστερ, με στόχο να συγκεντρώσει πόρους για την προεκλογική εκστρατεία.

    Η νέα σκιώδης κυβέρνηση αποτελείται από τους: Όλιβερ Λέτουιν, Ντέιβιντ Ντέιβις, Τιμ Γίο, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάρι, Λίαμ Φοξ, Λόρδο Σαάτσι, Ντέιβιντ Μακλίαν, Λόρδο Στράθκλαϊντ, Μάικλ Ανκραμ και Ντέιβιντ Ουίλετς.

    [11] ''Ροζ'' προβλήματα για τον πρίγκιπα Κάρολο

    11/11/2003 12:09:00 πμ

    Εκτός ελέγχου το ροζ σκάνδαλο, που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τον βρετανικό τύπο και συγκλονίζει την βασιλική οικογένεια, έπειτα από τους ισχυρισμούς τού πρώην μπάτλερ του παλατιού για "επεισόδιο" σεξουαλικής φύσεως, στο οποίο φέρεται ως εμπλεκόμενος ο πρίγκιπας Κάρολος. Οι ραγδαίες εξελίξεις και αποκαλύψεις ανάγκασαν τον διάδοχο του θρόνου να συγκαλέσει έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο για να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Τον ''καίνε'' αποκαλύψεις έμπιστου υπηρέτη του

    Έπειτα από το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Χέραλντ της Γλασκόβης, με συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις φήμες γύρω από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή "ένα σημαντικό μέλος της βασιλικής οικογένειας", που σοβούσαν επί πολλές εβδομάδες, ο πρίγκιπας Κάρολος αναμένεται τώρα να λάβει τις αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις του.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε δημοσίευση σχετικά με τις φήμες, έπειτα από αίτημα συνεργάτη του πρίγκιπα.

    Μολαταύτα, αυτές είδαν στο φως στην σκωτσέζικη εφημερίδα, καθώς οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου εφαρμόζονται μόνο στην Αγγλία και στην Ουαλία και δεν έχουν ισχύ στην Σκωτία.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρώην υπηρέτη του πρίγκιπα Κάρολου, του Μάικλ Φόουσετ, υπήρξε μάρτυρας ''συμβάντος'' σεξουαλικού χαρακτήρα μεταξύ ''σημαντικού μέλους'' της βασιλικής οικογένειας και ενός εκ των υπηρετών του.

    Πριν από λίγες ημέρες ο πρίγκιπας Κάρολος προέβη στην πρωτοφανή απόφαση να διαψεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

    ''Αυτές τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονται σε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ένας πρώην εργαζόμενος στη βασιλική οικογένεια παρέστη σε ένα συμβάν πριν από αρκετά χρόνια στο οποίο ενεπλέκετο μέλος της βασιλικής οικογένειας'', διευκρίνισε σε ανακοίνωση ο ιδιαίτερος γραμματέας του πρίγκιπα Κάρολου Σερ Μάικλ Πιτ. ''Ο ισχυρισμός ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας εμπλέκεται σε αυτό το συμβάν είναι ψευδής. Οποιοσδήποτε τον γνωρίζει θα καταλάβει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς γελοίος'', πρόσθεσε.

    Ο γραμματέας εξέφρασε την αμφιβολία του για την αξιοπιστία του πρώην υπηρέτη λέγοντας ότι προγενέστεροι ισχυρισμοί του για άλλη υπόθεση που είχε ερευνηθεί από την αστυνομία ήταν αβάσιμοι. Πρόσθεσε ο ''άνθρωπος αυτός έχει προβλήματα υγείας και αλκοολισμού αφότου υπηρέτησε στα Φόκλαντς''.

    Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, ο Κάρολος έσπευσε να προβεί στην ανακοίνωση, καθώς φήμες με το όνομά του όδευαν προς το διαδίκτυο.

    Στην κίνηση του αυτή ο Κάρολος είχε την υποστήριξη των γιων του Ουίλιαμ και Χάρι.

    Ο 40χρονος Μάικλ Φόουσετ ήταν για μεγάλο διάστημα ένας από τους πιο έμπιστους βασιλικούς υπηρέτες του Καρόλου. Ωστόσο παραιτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αφού άμεσα ενεπλάκη σε άλλο σκάνδαλο που επίσης έπληττε τον Κάρολο: τη μεταπώληση επίσημων δώρων από τα οποία ο υπηρέτης αποκόμιζε προμήθεια.

    Οι ισχυρισμοί για ένα σεξουαλικό συμβάν που πλήττει άμεσα τη βασιλική οικογένεια κυκλοφορούν αρκετούς μήνες στη Βρετανία, επανήλθαν όμως στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες με τη δημοσίευση επίμαχου βιβλίου για τη Νταϊάνα που έγραψε ο πρώην οικονόμος της Πολ Μπάρελ, το οποίο εκλαμβάνεται ως ''προδοσία'' από τη βασιλική οικογένεια.

    [12] Εκρηξη στη Βασόρα

    11/11/2003 9:15:00 πμ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, η οποία είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της πόλης και ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που περνούσε ένα μικρό λεωφορείο. Οι πληροφορίες για θύματα είναι συγκεχυμένες, καθώς το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο οκτώ τραυματίες. Ο Ιρακινός αστυνόμος Μοχάμεντ Χαζίμ Αλ Αλι, τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεκροί, ενώ επέρριψε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [13] Σκοτώθηκε ο δήμαρχος προαστείου της Βαγδάτης

    11/11/2003 8:58:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο δήμαρχος του σιιτικού προαστείου της Βαγδάτης Σαντρ Σίτυ Μοχάμεντ Γάζι αλ Καάμπι, ο οποίος υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τα αμερικανικά στρατεύματα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Το αμερικανικό επιτελείο (Centcom) τόνισε πως ο θάνατος αυτός, του οποίου οι συνθήκες ερευνώνται, συνέβη στο κτήριο της δημαρχίας του Σαντρ Σίτυ. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του επιτελείου, ο Καάμπι αρνήθηκε να ακούσει τις οδηγίες του επικεφαλής της ασφάλειας στο κτήριο, οι οποίες τηρούνται μετά τις πρόσφατες επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα".

    Ο δήμαρχος του Σαντρ Σίτι πληγώθηκε στο κάτω μέρος του σώματός του από πυροβολισμό που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, τονίζει η ίδια πηγή.

    Μολονότι δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, προτού μεταφερθεί σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο, κατά τη διακομιδή του διαπιστώθηκε ο θάνατος του Καάμπι, τονίζει το επιτελείο που όμως δεν αναφέρει το είδος των τραυμάτων, ούτε και την ταυτότητα εκείνου που πυροβόλησε.

    [14] Έκκληση των ΗΠΑ για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ

    11/11/2003 11:31:00 πμ

    Νέα έκκληση προς τρίτες χώρες για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ απηύθυνε η Ουάσινγκτον, ενώ κλιμακώνονται οι επιθέσεις Ιρακινών εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως "είναι σημαντικό και άλλες χώρες να εμπλακούν στην υπόθεση της εδραίωσης της ασφάλειας στο Ιράκ". Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να υποχρεώσει οποιαδήποτε χώρα που δε θέλει να στείλει στρατό, να το κάνει.

    Οι ιρακινές επιθέσεις πτοούν τις άλλες χώρες

    Όσο κλιμακώνονται οι επιθέσεις των Ιρακινών ανταρτών, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να πείσουν άλλες χώρες να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις. Τελευταίο παράδειγμα η Τουρκία, που ενώ αρχικά είχε προσφερθεί να στείλει περίπου 10.000 στρατιώτες στο Ιράκ, ανακάλεσε την απόφασή της την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, που είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ, αντιμετωπίζει την αντίθεση της κοινής γνώμης.

    Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 130.000 στρατιώτες στο Ιράκ. Αλλοι 22.000 στρατιώτες προέρχονται από άλλες χώρες και μοιράζονται σε δύο πολυεθνείς μεραρχίες που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Ιράκ.

    Αντιδράσεις εναντίον Ράμσφελντ

    Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό των ΗΠΑ πυκνώνουν οι αντιδράσεις εναντίον του υπουργού Αμυνας. Μάλιστα, είκοσι έξι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους την απόλυση του Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Στη δήλωση των βουλευτών τονίζεται πως ο Ράμσφελντ παραπλάνησε την αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά με την πρόοδο των πολεμικών επιχειρήσεων και την ανοικοδόμηση του Ιράκ, και πως έχει επιδείξει έλλειψη ευαισθησίας στις δηλώσεις του για τον πόλεμο και τις αμερικανικές απώλειες.

    Ο Τσάρλς Ρέινγκελ, ένας από τους βουλευτές της Νέας Υόρκης που ζητούν την απόλυση Ράμσφελντ, δήλωσε πως πολλά μέλη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι οι στρατιώτες στο Ιράκ κι η απομάκρυνση Ράμσφελντ θα βοηθούσε σημαντικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

    [15] Ο Καβάφης στο Μέγαρο Μουσικής

    11/11/2003 8:13:00 πμ

    Διπλή έκθεση με τίτλο " Καβάφης: Ο κόσμος του και οι εικαστικές μορφές της εποχής του" ανοίγει την Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής, άναδεικνύοντας τις ζωγραφικές φαντασιώσεις του ελληνικού οριενταλισμού των αρχών του 20ου αιώνα σε συνδυασμό με τον προσωπικό κόσμο του ποιητή. Προσωπικά του αντικείμενα όπως το γραφείο του με την πολυθρόνα και το τραπεζάκι, ένα τμήμα της προσωπικής του βιβλιοθήκης με περίπου είκοσι βιβλία, επιστολές που έλαβε, φωτογραφίες και προσωπογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται και πίνακες εμπνευσμένοι από τη μαγεία της Ανατολής αποτελώντας το εικαστικό μέρος της έκθεσης.

    Ο Καβάφης και η εποχή του

    Η τεχνοκριτικός Έφη Ανδρεάδη επιμελήθηκε την έκθεση με γνώμονα δύο βασικές κατηγορίες ζωγράφων της εποχής του Αλεξανδρινού ποιητή:κάποιους που μαγεύτηκαν από το φυσικό τοπίο και την αραβική αρχιτεκτονική και άλλους από τους κλειστούς φυσικούς χώρους εξωτικής ανατολίτικης ζωής, με τους οποίους είχε μεγαλύτερη συγγγένεια ο Καβάφης. Συνολικά παρουσιάζονται, με τρόπο άρτιο και κατατοπιστικό και για πρώτη φορά 84 έργα καλλιτεχνών που καλλιέργησαν περιστασιακή ή μονιμότερη σχέση με την Αλεξάνδρεια όπως Συμεών Σαββίδης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Κωνσταντίνος Παρθένης,Θεόδωρος Ράλλης, Θάλεια-Φλώρα Καραβία κ.ά.Τα έργα αυτά προέρχονται στην πλειοψηφία τους από 16 ιδιωτικές συλλογές και εκτίθενται για πρώτη φορά στα μάτια του κοινού.

    "Υπάρχουν πολλοί Καβάφηδες, που ο καθένας μας αναγιγνώσκει ή παραγιγνώσκει κατά το δοκούν, όμως σκοπός της έκθεσης ήταν να μην προτείνω τον δικό μου Καβάφη αλλά τον Καβάφη του Καβάφη" λέει ο φιλόλογος Μανώλης Σαββίδης, που διαχειρίζεται το αρχείο Καβάφη στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού απ΄όπου προέρχονται, τα αντικείμενα και τα έγγραφα του ποιητή, που εκτίθενται στο Μέγαρο, όπως επίσης κι από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ).

    Ταυτόχρονα συμπλήρωσε πως οι Καβαφικές σπουδές εμπλουτίζονται διαρκώς και οι μελετητές "αποκτούν τόσα εργαλεία που πριν από πέντε χρόνια δεν θα μπορούσαν να το φανταστούν".

    Ο Υπουργός Πολιτισμού που θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα την έκθεση, αναφερόμενος στον αλεξανδρινό ποιητή, επεσήμανε πως ανήκει στα ελάχιστα ονόματα που σηματοδοτούν και πέραν της πολιτιστικής κληρονομιάς, πέραν του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας πως αποτελεί συνώνυμο της ποίησης, του μείζονος ελληνισμού και το αρχείο του αποτελεί τεράστιο πλούτο για την χώρα μας.

    Εκδόσεις για τον Καβάφη

    Τέλος με την ευκαιρία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ο Μανώλης Σαββίδης ανακοίνωσε την επερχούμενη έκδοση τριών τόμων από τις εκδόσεις Ίκαρος, με τα ανέκδοτα πεζά του Κωνσταντίνου Καβάφη και από το αρχείο του ίδιου αλλά και με 63 ποιήματα του μεταφρασμένα στα αγγλικά, από τον αδελφό του Τζών στις αρχές του '20.

    Επίσης από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσει και μια πλήρης καταγραφή της σωζόμενης βιβλιοθήκης του που περιλαμβάνει 964 τίτλους καθώς και CD rom με εκτενές χρονολόγιο των 70 χρόνων του ποιητή ανά μήνα. Τέλος θα εκδοθεί και χρονολόγιο με ποιήματα του Καβάφη σε ανάγνωση Γιώργου Σαββίδη, στον οποίο ως γνωστό, οφείλεται η διάσωση και η δημιουργία του Αρχείου Καβάφη στην Ελλάδα.

    [16] Μουσειακό έκθεμα το ''Β-29 Enola Gay''

    11/11/2003 8:17:00 πμ

    Πενήντα οκτώ χρόνια μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας ''little boy'' (μικρό αγόρι) στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, που σκόρπισε το θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay θα προκαλέσει και πάλι με την επίμαχη προσεχή έκθεσή του σε μουσείο της Ουάσινγκτον. Οι ειρηνιστικές οργανώσεις δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την εγκατάσταση τον επόμενο μήνα του επισκευασμένου ''υπερφρούριου'' σε παράρτημα του Μουσείου Αεροδιαστημικής Σμιθσόνιαν, αλλά θέλουν να το δουν να εκτίθεται στο πλαίσιο μιας φονικής επιδρομής με 230.000 θύματα από τη ραδιενέργεια. Οι οργανώσεις αξιώνουν κυρίως ο απολογισμός των θυμάτων της 6ης Αυγούστου 1945, ν' αναγράφεται δίπλα στο αεροσκάφος με το στρογγυλεμένο ράμφος, χαρακτηριστικό του τετρακινητήριου γίγαντα.

    Έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

    Αρκετοί επιζώντες του βομβαρδισμού της Χιροσίμα ανακοίνωσαν ότι θα ταξιδέψουν για τα εγκαίνια της έκθεσης που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

    ''Θα δουν σε όλη τη λαμπρότητα του το αεροσκάφος που κατέστρεψε την πόλη τους'', είπε ο Κέβιν Μάρτιν, διευθυντής του κινήματος ''Δράση για την ειρήνη''.

    Οι ειρηνιστές θέλουν ακόμη να επωφεληθούν από το γεγονός αυτό για να καταγγείλουν την κατοχή δεκάδων χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    ''Δεν θέλουμε μόνο μια καταγγελία αυτού που συνέβη το 1945(...). Πρώτο μας μέλημα είναι η σημερινή αμερικανική πυρηνική πολιτική'', υπογράμμισε ο Μάρτιν.

    Για το Αεροδιαστημικό Μουσείο, η έκθεση έχει στόχο να επιδείξει το πιο περίπλοκο τεχνολογικά αεροσκάφος της εποχής του.

    Η απόφαση να εκτεθεί το αεροσκάφος ''δεν έχει στόχο ούτε να δοξάσει ούτε να κατατροπώσει το ρόλο που έπαιξε στην ιστορία'', διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του μουσείου.

    Η επιγραφή θ' αναφέρει ότι το αεροσκάφος αυτό ''έριξε την πρώτη ατομική βόμβα σε μάχη στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας'' αλλά αυτή θα είναι η μόνη αναφορά στο ρόλο του τον Αύστουστο του 1945.

    Η επιγραφή ανταποκρίνεται, σύμφωνα με το μουσείο, στην αποστολή που του ανατέθηκε από το Κογκρέσο, να εκθέσει αντικείμενα που είχαν ένα σημαντικό τεχνολογικό ή ιστορικό ρόλο στους τομείς της αεροναυπηγικής και του διαστήματος.

    ''Το Enola Gay έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνέβαλε στον τερματισμό του πολέμου, καθώς λίγο μετά το βομβαρδισμό του Ναγκασάκι, που ακολούθησε εκείνον της Χιροσίμας, η Ιαπωνία παραδόθηκε άνευ όρων'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    ''Ωστόσο άλλαξε βαθιά την αντίληψή μας για μια σύρραξη με όπλα μαζικής καταστροφής και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ειρήνης'', σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Ο 78χρονος Σουνάο Τσουμπόι, που επέζησε από την έκρηξη αλλά πάσχει από καρκίνο εξαιτίας της ακτινοβολίας που δέχτηκε, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι η έκθεση του Enola Gay ισοδυναμεί με έκθεση της πυρηνικής βόμβας.

    ''Δεν είναι μόνο μια προσβολή για εμάς αλλά και δόξα στο βομβαρδισμό''.

    Τα μέλη της ''Επιτροπής για την εθνική περισυλλογή για την πυρηνική ιστορία και τη σημερινή πολιτική'', μεταξύ τους ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταμπατόσι Ακίμπα, ο Aμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι και ο αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, κατέθεσαν αίτηση στη διεύθυνση του μουσείου καλώντας το να κάνει αλλαγές στην έκθεσή του.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το Enola Gay γίνεται σημείο οξείας αντιπαράθεσης.

    Το 1995 τμήματα του αεροσκάφους που εκτέθηκαν στο Μουσείο Αεροπορίας στο κέντρο της Ουάσινγκτον αποσύρθηκαν το 1998 μετά τις πιέσεις των ειρηνιστών.

    Το αεροσκάφος που πήρε το όνομά του από το όνομα της μητέρας του πιλότου του Πολ Τίμπετς, υποβλήθηκε στην πιο επιβαρυντική επισκευή αποκατάστασης στην ιστορία του μουσείου.

    Θα εκτίθεται σε νέο παράρτημα του μουσείου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Ντιούλς της Ουάσινγκτον, δίπλα σε αεροσκάφη της εποχής του, όπως ένα βρετανικό Hurricane, ένα γερμανικό FockeWulf 190, ένα ιαπωνικό Aichi Seiran.

    [17] Η παιδική παχυσαρκία μειώνει τον μέσο όρο ζωής

    11/11/2003 8:13:00 πμ

    Διαβήτης και καρδιοπάθειες μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε παιδιά.Ο τρόπος ζωής, ακόμα και στις πολύ νεαρές ηλικίες, επηρεάζει σημαντικά την μετέπειτα καλή υγεία του οργανισμού. Πολλά παιδιά, που είναι παχύσαρκα, έχουν αυξημένη πίεση και παρουσιάζουν ακόμα και χοληστερίνη, αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καρδιοπάθειες. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έρχονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό να μειωθεί ο μέσος όρος ζωής τις επόμενες δεκαετίες, εξ αιτίας της παιδικής παχυσαρκίας.

    Παιδική παχυσαρκία η πιο σημαντική απειλή

    Τα παιδιά τρέφονται σε ένα μεγάλο ποσοστό από ανθυγιεινά φαγητά, γεγονός που αυξάνει το πρόβλημα. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί την πιο σημαντική απειλή για την μελλοντική υγεία των μελών της δυτικής, κυρίως, κοινωνίας. Και απόδειξη για αυτό, η παρουσίαση διαβήτη στους εφήβους. Μία έρευνα, η οποία έγινε σε όλη την Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, με δείγμα 3000 παιδιά ηλικίας από οκτώ έως 17 χρόνων, είχε εξαιρετικά ανησυχητικά αποτελέσματα. Η επιλογή του δείγματος δεν ήταν τυχαία. Τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερο επίπεδο παχυσαρκίας σε σχέση με τα παιδιά των πόλεων και τα παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες παρουσιάζουν διαβήτη τύπου 2 και στην περιοχή, όπου διεξήχθη η έρευνα, υπάρχει υψηλό ποσοστό Αφροαμερικανών.

    Τι έδειξε η έρευνα

    Πάνω από το 42% των παιδιών παρουσιάζει πρόβλημα αυξημένης χοληστερίνης, ένα στα τέσσερα είναι παχύσαρκο και το 16% παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Επίσης, ένα στα οκτώ παιδιά παρουσιάζει συνδυασμό προβλημάτων. Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμη, τα κορίτσια έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα από ότι τα αγόρια. Οι υπεύθυνοι της έρευνας, επεσήμαναν πως τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Αν δεν γίνει τίποτα με αυτά τα παιδιά στο μέλλον μπορεί να παρουσιάσουν διαβήτη και καρδιοπάθειες. η Τζοαν Χάρελ επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως πρόκειται για φυσιολογικά παιδιά, αλλά βρέθηκαν σε αυτά παράγοντες επικινδυνότητας που συνιστούν σαφείς ενδείξεις κινδύνου για το μέλλον.

    Προώθηση σωστής διατροφής

    Ο Dr Mitch Blair, ο οποίος ειδικεύεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τονίζει πως οι γονείς πρέπει να αποτρέψουν το παιδί τους από το να γίνει παχύσαρκο, γιατί μετά θα είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφούν οι όροι. Επίσης, οι γονείς πρέπει να ελέγχουν την ποσότητα ζάχαρης, λίπους και αλατιού που καταναλώνει το παιδί τους. Τα προϊόντα που αναφέρονται στα παιδιά, συχνά έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες λίπους και ζάχαρης από ότι πρέπει. Η σωστή διατροφή, λοιπόν, πρέπει να προωθηθεί μέσω διαφημίσεων, ακόμα αν χρειαστεί να αναγκαστούν οι εταιρίες να προσφέρουν πιο υγιεινά προϊόντα, με μικρότερες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών.

    Το σημαντικότερο βέβαια όλων είναι να συνειδητοποιήσουν οι γονείς το πρόβλημα και να μην υποκύπτουν στην εύκολη λύση του νόστιμου μεν αλλά βλαβερού δε φαγητού για τα παιδιά τους που προμηθεύονται από καταστήματα τροφίμων και να επιμένουν σε μία υγιεινή διατροφή που θα περιέχει φρούτα και λαχανικά. Μεγάλη σημασία, επίσης, έχει η άθληση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από δύο ώρες άθλησης την εβδομάδα στο σχολείο, όμως όλα τα σχολεία δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι τέτοιο. Η ευθύνη βαραίνει έτσι τους γονείς, που πρέπει να πηγαίνουν εκείνοι τα παιδιά τους για άθληση τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.

    Ο κώδωνας κρούει και για τους ενήλικες

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι. Στη Βρετανία, το 21% των ανδρών και το 23% των γυναικών θεωρούνται παχύσαρκοι, ενώ ένα περαιτέρω ποσοστό 46% των ανδρών και 33% των γυναικών είναι υπέρβαροι.

    Το πρόβλημα δεν αφορά, όμως, μόνο τη Δύση. Η Κίνα έχει σήμερα 20 εκατομμύρια διαβητικούς, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πρόωρου θανάτου, επειδή εγκατέλειψαν την παραδοσιακή διατροφή από ρύζι, ψάρια και λαχανικά. Στις Κινεζικές πόλεις, ένας στους 5 ενήλικες είναι παχύσαρκος. Στην Ταϊλάνδη, το 15% των παιδιών είναι παχύσαρκα, έναντι 12% πριν από δύο μόλις χρόνια. Ασθένειες όπως διαβήτης, καρκίνος, αναπνευστικές διαταραχές και καρδιακά προβλήματα ευθύνονται σήμερα σε όλο τον πλανήτη για περισσότερους θανάτους από ό,τι το AIDS και η ελονοσία. Με άλλα λόγια, τρώμε μέχρι θανάτου. Εκτός από αυτά η παχυσαρκία προκαλεί και άλλα προβλήματα, πιο βραχυπρόθεσμα, όπως είναι η αύξηση της πίεσης, την ινσουλινοαντοχή, πόνους στις αρθρώσεις. Επίσης, έχει επιπτώσεις στην γονιμότητα των γυναικών και προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα στους άντρες.

    Μειώστε το αλάτι, αυξήστε τη ζωή

    Ο καθηγητής Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, επικεφαλής καρδιαγγειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείου Σαιντ Τζορτζ, υπολογίζει ότι η μείωση κατά 10% του αλατιού στην καθημερινή διατροφή θα είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν 5.600 ζωές στη Βρετανία τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τον καθηγητή "οι βιομηχανίες ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να περιορίσουν το αλάτι επειδή τα προϊόντα δεν θα αρέσουν στους καταναλωτές, όμως οι έρευνές μας δείχνουν ότι μια μείωση της τάξης του 10% δεν γίνεται αντιληπτή" και προσθέτει πως "είναι αδιανόητο να θεωρείται υπεύθυνος ο οδηγός ενός τραίνου για τις ζωές που χάνονται σε ένα δυστύχημα και να μη θεωρούνται υπεύθυνες οι βιομηχανίες για τους χιλιάδες θανάτους που οφείλονται στο αλάτι και που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί".

    Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση στην αύξηση βάρους λόγω των γονιδίων τους. Όπως λένε, όμως, οι ειδικοί: αν τα γονίδια γεμίζουν το όπλο, αυτός που τραβά τη σκανδάλη είναι το περιβάλλον. Για του λόγου το αληθές, η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων σημαίνει αυτομάτως μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αυξημένες δυνατότητες ανάπλασης στα κύτταρα.

    [18] Καλλιστεία από pixels

    11/11/2003 10:13:00 πμ

    Νομίζετε ότι η τελευταία καλλονή που έχει αναδείξει η γειτονική μας Ιταλία είναι η Μόνικα Μπελούτσι; Περιμένετε μέχρι τον Δεκέμβρη, όποτε και θα πραγματοποιηθούν στη γείτονα χώρα τα πρώτα καλλιστεία εικονικών μοντέλων. Οι καλλονές που θα διαγωνιστούν δεν θα έχουν σάρκα και οστά, αλλά, θα έχουν pixels...

    Στην αναζήτηση της ομορφιάς

    "Miss Digital World" είναι το όνομα του διαγωνισμού που θα λάβει χώρα στην Ιταλία. Σχεδιαστές εικονικών μοντέλων από όλο τον κόσμο καλούνται να στείλουν φωτογραφίες των μοντέλων, πλήρη στοιχεία της εμφάνισης της κάθε "κοπέλας" (ύψος, χρώμα ματιών, μαλλιών κτλ), ημερομηνία γέννησης καθώς και ένα βίντεο της διαγωνιζόμενης στη διεύθυνση www.missdigitalworld.com. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου του 2004 και θα περιέχει τρεις φάσεις.

    Ο εμπνευστής και δημιουργός του διαγωνισμού Franz Cerami τονίζει πως τα πρότυπα ομορφιάς διαφέρουν από εποχή σε εποχή. Η Αφροδίτη της Μήλου πολύ απέχει από την Μέριλυν Μονρόε και αυτή με τη σειρά της από την Κέιτ Μός. Όπως ανέφερε ο Franz Cerami η Miss Digital World έχει ως στόχο την αναζήτηση του σύγχρονου ιδανικού της ομορφιάς, έτσι όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια της εικονικής πραγματικότητας, της οποίας οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και μπορούν να δώσουν οπτικό αντίκρισμα ακόμα και στην πιο τρελή φαντασία.

    Προοπτικές καριέρας

    Η Miss Digital World μπορεί ως ιδέα να απέχει πολύ από τα συμβατικά καλλιστεία, αλλά ως δομή είναι σχεδόν ίδια. Οι σχεδιαστές θα έχουν προγραμματίσει τα μοντέλα τους έτσι ώστε να περπατούν πάνω σε μία εικονική πασαρέλα. Θα υπάρχει εικονικός παρουσιαστής και εικονικοί καλεσμένοι ώστε να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες για τις διαγωνιζόμενες. Η νικήτρια θα λάβει το στέμμα της σε μία κανονική -όχι εικονική- εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2004. Ο διοργανωτής του διαγωνισμού ευελπιστεί ότι το μέλλον για την εστεμμένη θα διαγραφτεί λαμπρό. Ρόλοι σε βιντεοπαιχνίδια, συμμετοχές σε ταινίες εικονικής πραγματικότητας και διαφημίσεις θα είναι μερικές μόνο από τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στην νικήτρια. Όσον αφορά στον σχεδιαστή, θα λάβει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5.000 δολαρίων.

    Μη νομίζετε, πάντως, πως οι διαγωνιζόμενες δεν θα έχουν και υποχρεώσεις. Κύρια υποχρέωσή τους είναι να μην προσβάλλουν την ηθική του διαγωνισμού. Αρα, απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε συμμετοχή σε υλικό πορνογραφικού περιεχομένου, που θα χαμήλωνε το επίπεδο του διαγωνισμού.

    Perfectly Real: Women in Bits and Bytes

    Τα εικονικά μοντέλα αρχίζουν να ανεβαίνουν πολύ στο χρηματιστήριο της Show business εφόσον χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε διαφημίσεις και βιντεοπαιχνίδια. Η πιο γνωστή εικονική γυναίκα είναι η Lara Croft αλλά ακολουθούν και άλλες (όπως η T-Babe ή η Kaya). Στο Λονδίνο έχει αρχίσει μία έκθεση με τον τίτλο «Τέλεια αληθινές: Γυναίκες από Bits και Bytes» (Perfectly Real: Women in Bits and Bytes) όπου λαμβάνουν μέρος ορισμένα από τα καλύτερα 3D μοντέλα. Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι μάλλον είναι υπερβολικά αληθινά τα συγκεκριμένα μοντέλα και υφίστανται μόνο στα όνειρα των πλαστικών χειρουργών. Οι διοργανωτές της έκθεσης βέβαια ισχυρίζονται ότι ούτε και τα πραγματικά μοντέλα έχουν απόλυτη σχέση με την πραγματικότητα του μέσου ανθρώπου. Μάλιστα, οι σχεδιαστές τρισδιάστατων μοντέλων επίτηδες δημιουργούν ορισμένες μικροατέλειες στα μοντέλα τους προκειμένου να μοιάζουν περισσότερο με αληθινές γυναίκες.

    [19] Οικονομικά προβλήματα ακυρώνουν διαστημικό πρόγραμμα

    11/11/2003 8:13:00 πμ

    Μάλλον θ' αργήσουμε να μάθουμε αν υπάρχουν παρόμοια πλανητικά συστήματα με το δικό μας, καθώς το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρακτορείο(ΕSA) ανακοίνωσε την ακύρωση αποστολή που επρόκειτο να εξερευνήσει γειτονικούς μας αστέρες. Πάνω από 400 αστρονόμοι είχαν γράψει στο Πρακτορείο ζητώντας να πραγματοποιηθεί η αποστολή, αλλά τα οικονομικά προβλήματα στον παθητικό πύραυλο Ariane 5 το κρατούν τελικά στη γη. Το Eddington, όπως ονομάζεται, είχε σαν στόχο να μελετήσει γειτονικά μας αστέρια και να διαπιστώσει την ύπαρξη πλανητών που κινούνται γύρω τους.

    Πρώτη ακύρωση για την ΕSA

    Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό πρακτορείο αναγκάζεται να προβεί σε μια τέτοια περικοπή των αποστολών.

    Ταυτόχρονα λυπηρή είναι και η απώλεια του προγράμματος BepiColombo που θα προσγειωνόταν στον Ερμή. Η ESA, βέβαια σε συνεργασία με την Ιαπωνική JAXA θα στείλει δυο τεχνητούς επικοινωνιακούς δορυφόρους γύρω από τον πλανήτη, ωστόσο αυτό δε μπορεί να συγκριθεί με την προσγείωση σ' ένα τέτοιο διαστημικό τόπο που σπάνια τον επισκέπτονται οι αποστολές. Η αναβολή του αποφασίστηκε και λόγω της εγγύτητάς του στον ήλιο που τον καθιστά δύσκολα προσεγγίσιμο αυτή την περίοδο.

    Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ η νέα αποστολή

    Οι οικονομικές δυσκολίες προκλήθηκαν κυρίως από τα προβλήματα που εμφάνισε ο πύραυλος Ariane λίγο μετά την προσγείωση του τον Ιανουάριο και έπρεπε να καλυφθούν από την ΕSA. Ταυτόχρονα τα κωλύματα αυτά καθυστέρησαν και την εκτόξευση του ακριβού κομήτη, Rosetta.

    Η ΕSA κατάφερε να εξασφαλίσει ένα δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο, όμως πρέπει ν' αποπληρώσει μέχρι το 2006. Ο καθηγητής Southwood, τόνισε πως δεν είχαν περιθώρια επιλογών και διαφορετικών κινήσεων για την ΕSA, συμπληρώνοντας πως η παρούσα συγκυρία δε θ' αποθαρρύνει την ΕSA από την επιδίωξη της ολοκλήρωσης των μεγάλων σχεδίων της στο μέλλον.

    Προς το παρόν, πάντως η ΕSA κατέληξε ότι μόνο μια καινούρια αποστολή μπορεί να ξεκινήσει και είναι η Laser Interferometer Space Antenna (Lisa) Pathfinder. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί τεχνολογικό πρόδρομο για το πρώτου αστρονομικού παρατηρητήριο κυμάτων βαρύτητας του κόσμου, ονόματι Lisa, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί το 2012 και αποτελεί συνεργασία με τις ΗΠΑ.

    [20] Τον σκότωσε για ένα τσιγάρο

    11/11/2003 8:18:00 πμ

    Ένας νεαρός από την Ινδονησία σκότωσε έναν συμμαθητή του, γιατί ο δεύτερος αρνήθηκε να του δώσει ένα τσιγάρο. Η αστυνομία συνέλαβε δύο νεαρούς, τον ένα 17 και τον άλλο 18 χρόνων ως τους κύριους υπόπτους της δολοφονίας ενός 16χρονου συμμαθητή τους στο Σεμαράνγκ, 405 χιλιόμετρα απο την Τζακάρτα. ''Καταδιώκουμε δύο υπόποτους που ενέχονται στη δολοφονία'', δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής του Σεμαράνγκ Αρίφ Μπουσί Ουινόφα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η αστυνομία εκτιμά ότι τα αγόρια, μαθητές γυμνασίου δολοφόνησαν το συμμαθητή τους όταν εκείνος αρνήθηκε να μοιραστεί τα τσιγάρα του μαζί τους.

    [21] ''Ο έρωτας, χρόνια δεν κοιτά''

    11/11/2003 8:21:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας 99χρονος από τη Νέα Ζηλανδία και η 84χρονη αγαπημένη του από τον οίκο ευγηρίας, παντρεύτηκαν με θρησκευτικό γάμο και μετά την τελετή δήλωσαν ''τώρα πάμε στο κρεβάτι μας''.

    Ο Τζιμ Κόριντζ 99 ετών, παντρεύτηκε με την 84χρονη Ντάινα Λις και επισφράγησαν την ένωση τους με ένα φιλί μπροστά σε 100 φίλους και συγγενείς στον κήπο του παρεκκλησίου του οίκου ευγηρίας Σεντ Τζεημς του Αβονσάιντ. Είναι ο τρίτος γάμος και για τους δύο, που ερωτεύθηκε ο ένας τον άλλο πριν από τρία χρονια, όταν ο Γκόριντζ πήγε στον οίκο ευγηρίας. Οπως δήλωσε η νύφη δεν την ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι ο συζυγός της πηγαίνει κάθε απόγευμα στη Λέσχη εργαζομένων ανδρών της πόλης για ένα ποτήρι μπύρα. Με το γάμο αυτό ο Γκόριντζ είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας που έχει παντρευτεί στη Νέα Ζηλανδία, μετά από έναν 96χρονο εργένη που παντρέυτηκε το 1936.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 November 2003 - 10:01:38 UTC