Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία
  • [02] Ανθρωποκτονία στη Σούδα
  • [03] ''Βοήθεια'' στους σεισμόπληκτους της Δ. Ελλάδας
  • [04] ''Νέα φόρμουλα'' για το Κυπριακό
  • [05] Αγόρευση Κώστα Χρυσικόπουλου
  • [06] ''Περίοδο χάριτος'' δίνει το Ισραήλ στην κυβέρνηση Κορέι
  • [07] Σκότλαντ Γιαρντ: Φόβοι για επιθέσεις της Αλ Κάιντα
  • [08] Σεισμικές δονήσεις σε Ιαπωνία - Ταϊβάν
  • [09] Σκότωσαν δημοσιογράφο στην Κολομβία
  • [10] Σρι Λάνκα: Πολιτική κρίση - Συνεχίζονται οι συνομιλίες
  • [11] Πράσινο φως Κογκρέσου για κυρώσεις Συρίας
  • [12] Ξανανοίγει το μουσείο του Ιράκ
  • [13] Ελλάδα, το μεγαλείο σου!
  • [14] Την Τρίτη κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2004
  • [15] To τσάι ως προληπτική αγωγή για τον HIV
  • [16] ''Happy Birthday'' στους... ιούς των υπολογιστών
  • [17] Aγχος προκαλούν... τα e-mails

    [01] Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία

    12/11/2003 12:30:00 πμ

    Σε αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία, καθώς σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Το σκηνικό παραμένει χειμωνιάτικο, με το θερμόμετρο να δείχνει γύρω τους μηδέν βαθμούς στο Νευροκόπι, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και την Καστοριά, ενώ προβλέπεται ακόμη πιο τσουχτερό κρύο από τις επόμενες ώρες. Ευχάριστη παρένθεση στην κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, η εξασθένηση των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη, που επέτρεψε των απόπλου των πλοίων.

    [02] Ανθρωποκτονία στη Σούδα

    12/11/2003 11:28:00 πμ

    Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί στην αυλή του σπιτιού του στην οδό Αρκαδίου στη Σούδα Χανίων, ο 32χρονος Καρινάκης Δημήτριος ιδιωτικός υπάλληλος. Τον Καρινάκη που έμενε μόνος του, τον βρήκε μέσα σε μια λίμνη αίματος η γιαγιά του πού ειδοποίησε την αστυνομια. Αυτή την ώρα στο σημείο του εγκλήματος βρίσκεται ο ιατροδικαστής Κρήτης Μανόλης Φραγκούλης και διενεργεί αυτοψία, ενώ το πτώμα του 32 χρονου θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο Χανίων για νεκροψία -νεκροτομή.

    [03] ''Βοήθεια'' στους σεισμόπληκτους της Δ. Ελλάδας

    12/11/2003 9:21:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Με το ποσό των 352 ευρώ θα ενισχυθούν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων στις περιοχές Λευκάδας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας, που επλήγησαν από το σεισμό της 14ης Αυγούστου. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα για τη χορήγηση της ενίσχυσης, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών και το σπίτι τους να έχει χαρακτηρισθεί κίτρινο, δηλαδή να χρειάζεται επισκευή ή κόκκινο δηλαδή να έχει κριθεί κατεδαφιστέο, ανεξαρτήτως αν είναι ιδιόκτητο ή νοικιασμένο. Aναστέλλεται για έξι μήνες η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών.

    [04] ''Νέα φόρμουλα'' για το Κυπριακό

    12/11/2003 11:33:00 πμ

    Η Αγκυρα και ο Ραούφ Ντενκτάς κάνουν λόγο για επεξεργασία νέας φόρμουλας για λύση του Κυπριακού. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, τόνισε ότι τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στην Τουρκία, διεξάγεται εργασία επί του σχεδίου Ανάν. "Οι δύο εργασίες, θα ενοποιηθούν και θα προκύψει νέα φόρμουλα, με τη οποία θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, κατά την έκφρασή του, στο Κυπριακό", επεσήμανε ο Ντενκτάς. Για επεξεργασία του σχεδίου Ανάν έκανε λόγο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι μια μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση.

    ''Ψωριάρηδες από την Ελλάδα και την Ε.Ε''

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ψευδοκράτος του, ούτε από τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Θα μπορούσε, είπε, να συζητήσει το σχέδιο Ανάν, υπό τον όρο ότι σε αυτό θα περιληφθούν, όπως ανέφερε, δύο λαοί, δύο κράτη, δύο κυριαρχίες και οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Στα κατεχόμενα βρίσκονται είκοσι απόστρατοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην εισβολή του 1974 για τις εκδηλώσεις ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Προσφωνώντας τους, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε προκλητικά ότι αν λυθεί το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Αναν, "ψωριάρηδες από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισέρχονται άνετα στην Κύπρο, ενώ από τους Τούρκους θα ζητείται θεώρηση διαβατηρίου".

    [05] Αγόρευση Κώστα Χρυσικόπουλου

    12/11/2003 11:24:00 πμ

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Κώστας Χρυσικόπουλος, συνεχίζει την αγόρευσή του που ξεκίνησε τη Τρίτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Χρυσικόπουλος τόνισε με έμφαση στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του εμμένει από την πρώτη στιγμή στην άρνηση των κατηγοριών. Ο συνήγορος αναφέρθηκε στις χρονικές περιόδους της 17Ν, όπως στα χρόνια μετά το 1980 οπότε εισήλθαν στην οργάνωση επτά νέα μέλη. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσικόπουλο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι για την είσοδο νέων μελών στη 17Ν είχε ή έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Επεσήμανε επίσης ότι για την πρώτη περίοδο της οργάνωσης, δηλαδή τα έτη 1975 έως 1980 δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας κατηγορίας, γεγονός που χαρακτήρισε ''έλλειμμα της διαδικασίας''. Η αγόρευση συνεχίζεται.

    ''Ρεαλιστής ο Κουφαντίνας''

    Ο κ. Χρυσικόπουλος απέδωσε την απουσία αυτή στην επιθυμία των αρχών να μην βγει για την κρίσιμη περίοδο εκείνη κάτι περισσότερο στο φως.

    Αναφερόμενος στο θέμα των προκηρύξεων της 17Ν, τις οποίες φέρεται να έγραψε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο κ. Χρυσικόπουλος είπε ότι η σύγκριση των επίμαχων προκηρύξεων με εκείνες της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΛΕΑ, στην οποία μετείχε ο Γιωτόπουλος και η διαπίστωση ότι είναι κοινός ο συντάκτης αποτελεί εντελώς αυθαίρετη κρίση των δημοσιογράφων.

    Ο κ. Χρυσικόπουλος αναφέρθηκε στην αγόρευσή του και στο Δημήτρη Κουφοντίνα, τον οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστή.

    Ο συνήγορος είπε ότι ο Κουφοντίνας δεν θα παραμείνει στην φυλακή ως ενεργούμενο κανενός και ότι δεν είχε ούτε έχει την ανάγκη πνευματικού πατέρα.

    [06] ''Περίοδο χάριτος'' δίνει το Ισραήλ στην κυβέρνηση Κορέι

    12/11/2003 11:11:00 πμ

    Το Ισραήλ σκοπεύει να δώσει ''περίοδο χάριτος'' στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι και την κυβέρνησή του, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, επικαλούμενη ''κυβερνητικές πηγές''. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ισραηλινός στρατός δεν θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στα κατεχόμενα εδάφη, παρά μόνο για να αποτρέψει επικείμενες επιθέσεις. Σήμερα θα διεξαχθεί ψηφοφορία στην παλαιστινιακή Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην 26μελή παλαιστινιακή κυβέρνηση. Στη συνέχεια η κυβέρνηση, αφού λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, θα ορκισθεί από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

    [07] Σκότλαντ Γιαρντ: Φόβοι για επιθέσεις της Αλ Κάιντα

    12/11/2003 10:23:00 πμ

    Οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα ενδέχεται να εκμεταλλευτούν τις προγραμματισμένες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις για την επίσκεψη του προέδρου Μπους στο Λονδίνο από τις 18 έως τις 21 Νοεμβρίου, προειδοποίησαν στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ, όπως γράφουν σήμερα οι "Τimes". "Δεν ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να πετάξει ένα φρούτο στον πρόεδρο ένας αντιπολεμικός διαδηλωτής. Η ανησυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι στοιχεία πολύ πιο επικίνδυνα ενδέχεται να βρεθούν εδώ", τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της Σκότλαντ Γιαρντ στη βρετανική εφημερίδα.

    Πιέσεις στις βρετανικές αρχές

    Σύμφωνα με αναλυτές, περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές αναμένεται να μετάσχουν στην αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία προς τη Ντάουνιγκ Στρητ, στο κέντρο του Λονδίνου στις 20 Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Μπους.

    Τη διαδήλωση οργανώνουν το κίνημα "Σταματήστε τον πόλεμο", η "Εκστρατεία για τον πυρηνικό αφοπλισμό και η Ένωση Μουσουλμάνων.

    Εκπρόσωπος των οργανωτών δήλωσε πάντως ότι η αστυνομία έχει ενημερώσει ότι θα απαγορευτεί κάθε διαδήλωση στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν μάλιστα ότι ο Λευκός Οίκος έχει ασκήσει πιέσεις στις βρετανικές αρχές να αποκλείσουν ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου του Λονδίνου για τρεις ημέρες, στη διάρκεια της επίσκεψης Μπους.

    "Θέλουν να μετατρέψουν το Λονδίνο σε μια μικρή Ουάσινγκτον κλείνοντας όλους τους δρόμους κατά τις ώρες που θα περνά η προεδρική αυτοκινητοπομπή, κάτι που δεν είναι αποδεκτό εδώ", τόνισε αξιωματούχος της βρετανικής αστυνομίας.

    [08] Σεισμικές δονήσεις σε Ιαπωνία - Ταϊβάν

    12/11/2003 11:18:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Τετάρτη το Τόκιο και τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Νωρίτερα, σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε τη βορειοανατολική Ταϊβάν, όμως δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες για απώλειες ή ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 02.02 ώρα Ελλάδος, εντοπίζεται στα 17 χλμ. έξω από το Ιλάν, στις βορειονατολικές ακτές της νήσου και σε εστιακό βάθος 20,7 χλμ, όπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Γραφείο Μετεωρολογίας.

    [09] Σκότωσαν δημοσιογράφο στην Κολομβία

    12/11/2003 9:50:00 πμ

    Aγνωστοι οπλοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν μία δημοσιογράφο τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην Κολομβία, ανεβάζοντας στους έξι τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν αυτόν τον χρόνο στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, που συγκλονίζεται από τη βία. Η Ζούλι Εστερ Κοδίνα, 39 ετών, δολοφονήθηκε από δύο αγνώστους την ώρα που έφευγε από την κατοικία της στην πόλη Σάντα Μάρτα, στις ακτές της Καραϊβικής, 435 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Η Κοδίνα ήταν επίσης πρόεδρος συνδικαλιστικής ένωσης. Όπως δήλωσε η αστυνομία, οι συνθήκες της δολοφονίας της ερευνώνται. Σύμφωνα με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, η Κολομβία, που συνταράσσεται επί τέσσερις δεκαετίες από εμφύλιο πόλεμο, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους.

    [10] Σρι Λάνκα: Πολιτική κρίση - Συνεχίζονται οι συνομιλίες

    Πηγή: ΑΠΕ 12/11/2003 8:43:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η πρόεδρος της Σρι Λάνκα Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα κι ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, θα συναντηθούν σήμερα για πρώτη φορά μετά την αντιπαράθεσή τους, η οποία βύθισε τη χώρα σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, τόνισε εκπρόσωπος της προεδρίας. Η πρόεδρος θα δεχθεί τον επικεφαλής της κυβέρνησης "συγκατοίκησης" στις 07.30, ώρα Ελλάδος. Έχει απαγορευθεί στον Τύπο να καλύψει το γεγονός. Η πρόεδρος είχε καλέσει στις αρχές της εβδομάδας τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα λύσει τη διαφορά τους και θα διαχειρισθεί την ειρηνευτική διαδικασία με τους αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ.

    Απέρριψε τον σχηματισμό κυβέρνησης

    Ο πρωθυπουργός απάντησε τη Τρίτη πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με την πρόεδρο, αλλά όχι να αποδεχθεί και τους όρους της.

    Απέρριψε τον σχηματισμό κυβέρνησης, τονίζοντας πως ακόμη χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, όμως δέχθηκε τις συνομιλίες για την συνέχεια της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Παράλληλα, οι Νορβηγοί μεσολαβητές για την ειρήνη, οι οποίοι έφθασαν μεσούσης της πολιτικής κρίσης η οποία διακυβεύει την αποστολή τους, θα συναντηθούν αύριο με τον επικεφαλής του κινήματος των Τίγρεων του Ταμίλ Βελουπιλάι Πρεμπχακαράν, όπως τονίζει τοπική εφημερίδα.

    "Θα πρόκειται για την πρώτη σύναντηση του ηγέτη του κινήματος LTTE με τους μεσολαβητές εδώ και πολλούς μήνες", τονίζει η Ντέιλι Μίρορ.

    Αρχικά, ο Νορβηγός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Βιντάρ Χέλγκεσεν κι ο απεσταλμένος Έρικ Σολχάιμ, επρόκειτο να συναντηθούν μόνο με την ηγεσία της πολιτικής πτέρυγας των Τίγρεων της Απελευθέρωσης του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE).

    [11] Πράσινο φως Κογκρέσου για κυρώσεις Συρίας

    12/11/2003 12:11:00 πμ

    Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης το αμερικανικό κογκρέσο τις οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις εναντίον της Συρίας. Η πρόταση εγκρίθηκε με ψήφους 89 υπέρ έναντι 4 κατά. Νωρίτερα το πράσινο φως σε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο είχε δώσει και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [12] Ξανανοίγει το μουσείο του Ιράκ

    12/11/2003 11:39:00 πμ

    Ανοίγει και πάλι τις πόρτες του το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ, συγκεντρώνοντας στις αίθουσές λιγότερα από τα μισά έργα τέχνης που είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ειδικότερα κατάφερε να συλλέξει περίπου 4.000 από τις 14.000 αντικείμενα που είχαν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των λεηλασιών όταν οι Αμερικανοί κατέλαβαν τη Βαγδάτη. Πολλά από τα εκθέματα εντοπίστηκαν στη μαύρη αγορά, άλλα βρέθηκαν τυχαία όπως το άγαλμα ενός καθιστού άντρα από χαλκό ακκαδικής εποχής το οποίο βρήκαν τα αμερικανικά στρατεύματα μέσα σε μια χωματερή στη Βαγδάτη.

    Πληθώρα ευρημάτων που επιστρέφονται

    Το εύρημα αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο έκθεμα. Συγκεκριμένα ένα σπάνιο άγαλμα από τη Μεσοποταμία, ηλικίας 4.300 ετών, που βρέθηκε σε μια χωματερή της πρωτεύουσας.Το άγαλμα ονομάστηκε Μπασέτκι, από την ιρακινή πόλη που βρέθηκε τη δεκαετία του '60, και στη βάση του φέρει επιγραφή και αναφέρει πως φτιάχτηκε προς τιμήν του βασιλιά Ναράμ-Σιν.

    Ο διευθυντής του μουσείου Ντόνι Τζορτζ Γιουχάνα τόνισε πως οι φυσικές καμπύλες του γλυπτού, που το πάνω μέρος του λείπει, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν πρωτοποριακό για την εποχή του. ''Ένα πραγματικό αριστούργημα, όχι απλώς ένα άγαλμα από χαλκό'', επισήμανε.

    Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως εξακολουθεί να ισχύει η αμνηστία για όσους επιστρέφουν αντικείμενα στο μουσείο. ''Σχεδόν κάθε ημέρα έρχονται άνθρωποι εδώ και μας φέρνουν διάφορα αντικείμενα. Κανείς δεν τους ρωτάει που τα βρήκαν. Εμείς τα αναγνωρίζουμε γιατί έχουν τους κωδικούς του μουσείου'', κατέληξε.

    Περίπου 800 από τα εκθέματα ανήκουν στους πολιτισμούς των Σουμερίων και των Βαβυλωνίων και χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια. Ορισμένα από τα άλλα αντικείμενα που εκτίθενται είχαν αγοραστεί από το Ιρακινο-Ιταλικό Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Επιστημών και παραδόθηκαν στο μουσείο, ωστόσο ο Ιταλός πρεσβευτής Μάριο Μποντιόλι-Όζιο αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό που πλήρωσε το Ινστιτούτο για να αγοράσει τα αντικείμενα αυτά.

    [13] Ελλάδα, το μεγαλείο σου!

    12/11/2003 8:45:00 πμ

    "Bραβείο" για τη μεγαλύτερη αύξηση στις χρεώσεις κατά τη μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζών για εντός συνόρων συναλλαγές διεκδικεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, η Eλλάδα. Σε ανακοίνωση του Iνστιτούτου Kαταναλωτών (ΙΝΚΑ) επισημαίνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα ο Eνιαίος Xώρος Πληρωμών που προβλέπεται με τον κοινοτικό Κανονισμό, ο οποίος ορίζει ότι από την 1η Iουλίου 2003 θα έπρεπε το κόστος των διασυνοριακών πληρωμών εντός της E.E να εξισωθεί με το κόστος των εθνικών πληρωμών. Oι Eυρωπαϊκές Oργανώσεις Kαταναλωτών συγκέντρωσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι, αν και ο κανονισμός θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί πλήρως από τον Iούλιο του 2003, δεν συμβαίνει αυτό στο Bέλγιο, την Eλλάδα, την Oλλανδία, την Iταλία, τη Φιλανδία και την Iσπανία, ενώ οι γαλλικές τράπεζες έχουν εισάγει νέες χρεώσεις (συμβουλευτικά έξοδα - έξοδα δακτυλογράφησης).

    Ποιές χώρες πήραν ''βραβείο''

    Eπίσης, σε έξι χώρες (Aυστρία, Bέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Eλλάδα και Λουξεμβούργο), σε περίπου 50 τράπεζες, καταγράφηκε αύξηση των χρεώσεων για εντός της χώρας μεταφορές και πληρωμές, όπως και για αναλήψεις από αυτόματα μηχανήματα, από 14% μέχρι 163%.

    H Ελλάδα διεκδικεί το βραβείο μεγαλύτερης αύξησης χρεώσεων για εντός συνόρων μεταφορές και πληρωμές.

    Πριν την εφαρμογή του κανονισμού, η μεταφορά χρημάτων στην Ελλάδα κόστιζε 8 ευρώ μέσω τράπεζας και τώρα η ίδια μεταφορά καταγράφηκε ότι στοιχίζει 21 ευρώ.

    H Φιλανδία διεκδικεί το βραβείο ακριβότερης διασυνοριακής μεταφοράς χρημάτων.

    Για τη μεταφορά 40 ευρώ στις Bρυξέλλες μέσω φιλανδικής τράπεζας ο Φιλανδός καταναλωτής πληρώνει 28,59 ευρώ.

    Bραβείο χειρότερης διασυνοριακής ανάληψης χρημάτων διεκδικεί η Iταλία.

    H εντός Iταλίας ανάληψη χρεώνεται με 2 ευρώ, ενώ αν ο Ιταλός που έχει το λογαριασμό, βρίσκεται στην Iσπανία, θα χρεωθεί με 8 ευρώ για κάνει αναληψη το ίδιο ποσό, αν και αυτές οι τιμές δεν ισχύουν για όλες τις τράπεζες.

    Bραβείο για τη χειρότερη πληροφόρηση διεκδικούν Aυστρία, Bέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Oλλανδία διότι κάποιες τράπεζες σε αυτές τις χώρες δεν δίνουν τη δυνατότητα επιλογής στον πελάτη μεταξύ της κατανομής των τραπεζικών εξόδων και στους δύο λογαριασμούς (αποστολέα-παραλήπτη) και του να επιβαρυνθεί μόνο ο αποστολέας όλα τα έξοδα μεταφοράς χρημάτων ή πληρωμής.

    Bραβείο για το χειρότερο τεχνικό πρόβλημα διεκδικεί η Oλλανδία διότι η προσπάθεια να μεταφερθούν χρήματα μέσω μιας ολλανδικής τράπεζας προς ένα λογαριασμό στο Bέλγιο απέτυχε, καθώς ο χώρος εισαγωγής του αριθμού του λογαριασμού δεν χωρούσε στο πλαίσιο εγγραφής.

    [14] Την Τρίτη κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2004

    12/11/2003 9:13:00 πμ

    Την προσεχή Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή, ο προϋπολογισμός του 2004. Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,2% έναντι 4% της φετινής χρονιάς και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 1,2% έναντι 1,4% εφέτος. Αντιπαράθεση στη Βουλή για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Για δημαγωγία και βιαστικές κινήσεις, προκειμένου να κλείσουν μέτωπα που άνοιξε η ίδια με την παροχολογία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο συντονιστής οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου, για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης επεσήμανε πως ενισχύονται οι βασικοί μισθοί και περιορίζονται οι αυξήσεις επιδοματικού χαρακτήρα. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός.

    [15] To τσάι ως προληπτική αγωγή για τον HIV

    12/11/2003 9:24:00 πμ

    Ένα μόριο στο τσάι που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, ανακάλυψαν Ιάπωνες ερευνητές. Τα εργαστηριακά ευρήματα μπορούν να υποδείξουν ένα νέο τρόπο καταπολέμησης της λοίμωξης με τον ιό HIV, προλαμβάνοντας την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό, τονίζουν οι επιστήμονες. Οι σημερινές θεραπείες κατά του ιού HIV αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη, αφού όμως ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί. Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, υπό τον Κουζουσίγκε Καβάι, βρήκαν ένα στοιχείο που ονομάζεται EGCG και πιστεύεται ότι εμπεριέχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία που βρίσκονται στο πράσινο τσάι. Το στοιχείο αυτό γρήγορα προσκολλάται στις εισόδους που ο ιός του AIDS χρησιμοποιεί για να εισβάλλει στα κύτταρα.

    ''H μητέρα φύση θέλει να μας πεί κάτι''

    Ο ιός HIV προτιμά να μολύνει κύτταρα που ονομάζονται CD4 T-κύτταρα, ενώ χρησιμοποιεί μια μοριακή είσοδο που ονομάζεται λήπτης CD4 για να το κάνει.

    Καθώς ενώνεται με το μόριο CD4 πρώτα, το στοιχείο EGCG αποτρέπει δραστικά την προσκόλληση του ιού HIV, τουλάχιστον στις εργαστηριακές δοκιμές.

    ''Αυτό μας ανοίγει διάπλατα μια λεωφόρο όσον αφορά την πρόληψη της λοίμωξης με HIV'', υπογράμμισε ο δρ. Ουίλιαμ Σίρερ, καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor του Χιούστον, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε μαζί με τη μελέτη.

    ''Υπάρχει κάτι εδώ που η μητέρα φύση θέλει να μας πεί;'' επισημαίνει.

    Σε άρθρό τους στην Επιθεώρηση Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας, οι ερευνητές είπαν ότι ακόμη προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί το στοιχείο EGCG προσελκύεται από το μόριο CD4.

    Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που πίνουν πολύ τσάι παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιοπαθειών και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

    Το Σεπτέμβριο, μελέτη του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι άνθρωποι που έπιναν μαύρο τσάι είδαν τη χοληστερόλη τους να μειώνεται μεταξύ 7% και 11%.

    "Ωστόσο μόνο η κατάποση τσαγιού δεν φαίνεται επαρκής για την πρόληψη της λοίμωξης με HIV", είπε ο Σίρερ.

    Εάν το EGCG μοιάζει να δρά σε ένα ζώο στο εργαστήριο, τότε θα μπορεί να συμπικνωθεί, ίσως σε ένα χάπι.

    Σύμφωνα με την εργαστηριακή μελέτη, το EGCG προσκολλάται στο 80% των ληπτών CD4, ύστερα από πέντε λεπτά και σχεδόν στο σύνολό τους ύστερα από 30 λεπτά.

    Η δημοτικότητα του τσαγιού έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

    Σύμφωνα με την Ενωση Τσαγιού των ΗΠΑ οι συνολικές πωλήσεις του αφεψήματος για το 2002 ανήλθαν στα 5.03 δισεκατομμύρια δολάρια από 1.84 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 1990.

    [16] ''Happy Birthday'' στους... ιούς των υπολογιστών

    12/11/2003 12:04:00 πμ

    Τα εικοστά τους γενέθλια "γιορτάζουν" οι ιοί των υπολογιστών έχοντας προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στους ανά τον κόσμο υπολογιστές και του χρήστες τους. Ο πρώτος ιός δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό φοιτητή Fred Cohen στα πλαίσια πειραμάτων του για την ασφάλεια των υπολογιστών. "Οι απόγονοί" του σήμερα έχουν φτάσει τις 60.000 περίπου, και δεν αποτελούν πια απλή ενόχληση για τον κόσμο της πληροφορικής, αλλά μόνιμη απειλή. Εξάλλου, οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει τεχνολογικά τα δημιουργήματά τους που αναζητούν πλέον τα θύματά τους στις λεωφόρους του διαδικτύου.

    Τα πρώτα βήματα

    Ο Fred Kohen είχε δημιουργήσει τον πρώτο ιό σε μελέτη του για το πανεπιστήμιο της Δυτικής Καλιφόρνια. Μιλώντας για το δημιούργημά του το περιγράφει ως πρόγραμμα που μπορεί να «μολύνει» άλλα συστήματα υπολογιστών τροποποιώντας τα ώστε τελικά να περιέχεται σ' αυτά.

    Επιπλέον, πέρασε τον ιό του σ' ένα πρόγραμμα γραφικών που ονομάζεται VD και προοριζόταν για τη δημιουργία μικροϋπολογιστών, ονόματι Vax. Ο ιός χτύπησε το VD και στη συνέχεια κλέβοντας τους κωδικούς προσπάθησε να εξαπλωθεί στα συστήματα του Vax. Στο σύνολο των πειραμάτων ο ιός πετύχαινε να βρει στο σωστό τρόπο για να εισβάλει στο σύστημα και μάλιστα με ταχύτητες που έφταναν μέχρι και τα 5 λεπτά.

    Ο Cohen ολοκλήρωσε την έρευνα το Νοέμβριο του 1983, προκαλώντας αντιδράσεις και εγείρωντας φωνές που ζητούσαν την απαγόρευση τέτοιων μελετών. Ωστόσο, ο ίδιος κατόρθωσε να δημιουργήσει παρόμοιους ιούς που δρούσαν σε άλλα συστήματα υπολογιστών. Αναφερόμενος στους ιούς του είχε πει, προφητικά όπως αποδείχτηκε, πως έχουν τη δυνατότητα να διαδίδονται ευρέως τόσο μεταξύ μεταξύ υπολογιστών όσο και μεταξύ των δικτύων τους.

    Το έργο του Αμερικανού φοιτητή ήρθε να συνεχίσει λίγο αργότερα η ΙΒΜ, δημιουργώντας σταδιακά ιούς για τα δικά της PC. To πρώτο χτύπημα από ιό της εταιρίας γίνεται το 1986 στο Πακιστάν. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρίστηκε ως «ιός εγκέφαλος» και είχε κατασκευαστεί ως προστασία από πειρατικά προγράμματα άλλων εταιριών. Μετά απ' αυτόν υπήρξαν και άλλοι που κατά κύριο λόγο ταξίδευαν μέσω δισκετών από υπολογιστή σε υπολογιστή όταν ο χρήστης φόρτωνε προγράμματα που αυτές περιείχαν. Παρότι, βέβαια αποτελούσαν πρόβλημα για τα θύματά τους, η συχνότητα εμφάνισής τους ήταν σπάνια.

    Η εποχή των Windows

    Οι προσπάθειες εντοπισμού και εξολόθρευσης των ιών οδήγησε τους κατασκευαστές τους να εφεύρουν τρόπους απόκρυψης να τους κρύβουν αλλάζοντάς τους ακόμα και μορφή για ν' αποφύγουν την ανίχνευση. Το 1992 ο ιός Michelangelo που επρόκειτο να χτυπήσει στις 6 Μαϊου τράβηξε πάνω του το ενδιαφέρον του τύπου, αλλά το χάος που τελικά προκάλεσε δεν ανταποκρίθηκε σ' αυτό.

    Η εμφάνιση των Windows άλλαξε το τοπίο, στρέφοντας τα βλέμματα των κατασκευαστών ιών στο νέο λειτουργικό. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη μιας σειράς "μακρoιών" που ουσιαστικά κατέστρεφαν το σύστημα δημιουργίας κειμένου του Microsoft Word, ενώ είχαν τη δυνατότητα να διαδίδονται ευρύτερα. Όσο εξελίσσονταν τα Windows τόσο εξελίσσονταν και οι ιοί. Ο Μελίσα, μάλιστα που εμφανίστηκε το Μάρτιο του 1999, εισήγαγε μια νέα τάση στο είδος του συνδυάζοντας τις ιδιότητες ενός «μακροιού» σε συνδυασμό με την ικανότητα να εισχωρεί στο Microsoft Outlook ώστε να "αυτοταχυδρομείται" ηλεκτρονικά σε άλλους χρήστες. Ο συγκεκριμένος αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία και έκτοτε οι διασημότεροι κατοπινοί ιοί ακολούθησαν τη λογική του.

    Από το 2000 και μετά κάθε χρονιά εμφανίζεται και ένας καινούριος ιός που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να εξαπλωθεί. Τέτοιος είναι και ο Love που έκανε το ντεμπούτο του το 2000 και ακολούθησαν οι Nimda και Code Red που κατέκλυσαν τις δικτυακές επικοινωνίες. Οι πιο πρόσφατοι Sobig, Palyh, Slammer και MSBlast κατάφεραν να διαδοθούν ακόμη περισσότερο και προκάλεσαν πιο καταστροφικοί απ' ότι και οι ίδιοι οι κατασκευαστές τους είχαν προβλέψει.

    Πηγή:BBC

    [17] Aγχος προκαλούν... τα e-mails

    12/11/2003 8:34:00 πμ

    Τα e-mail προκαλούν άγχος στους εργαζόμενους, σύμφωνα με μελέτη που έκανε η Αυστραλιανή Εταιρία Ψυχολόγων. Στο πλαίσιο της έρευνας ρωτήθηκαν 500 άνδρες και 500 γυναίκες, όλοι διευθυντές εταιρειών και ένα ποσοστό 69% απάντησε ότι το μεγαλύτερο άγχος στον χώρο εργασίας τους, το προκαλεί ο τεράστιος όγκος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που λαμβάνουν. Η Δρ. Αμάντα Γκόρντον, επικεφαλής των ερευνητών, δήλωσε ότι το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ξοδεύει το 20% του χρόνου του στην διεκπεραίωση των e mail, ενώ το 2% απάντησε ότι βρίσκει την ασχολία αυτή "ιδιαίτερα απολαυστική".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 November 2003 - 10:44:04 UTC