Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο στον Αλιμο
  • [02] Επί τάπητος ο νέος εκλογικός νόμος
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [04] Επαφές Μεϊμαράκη με υποψηφίους βουλευτές
  • [05] Αντιδράσεις για δηλώσεις Μ. Θεοδωράκη για Ισραηλινούς
  • [06] Νέο ψήφισμα για την αποζημίωση της Λοϊζίδου
  • [07] Αφγανιστάν: Επίθεση με στόχο αμερικανικό όχημα
  • [08] Νέα ισραηλινή εισβολή στην Τουλκάρεμ
  • [09] Φόβοι για πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
  • [10] Ιταλία: Θα παραμείνουμε στο Ιράκ
  • [11] Επιχείρηση κατά Ιρακινών ανταρτών
  • [12] Σταθερά τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων
  • [13] Νέο τηλεοπτικό κανάλι στο Αφγανιστάν

    [01] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο στον Αλιμο

    13/11/2003 9:57:00 πμ

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8:30 το πρωί, σε εργοστάσιο επίπλων στην Λεωφόρο Αλίμου 45, στον Αλιμο. Για την αντιμετώπισή της κατέφτασαν 18 οχήματα με 60 πυροσβέστες. Οι πυροσβέστες προσέγγισαν το κτήριο της "Ένωσης 45 Κατασκευαστών Επίπλου" με γερανό. Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ο 3ος και ο 4ος όροφος τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στον 3ο όροφο. Η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα καθώς στο χώρο υπάρχουν εύφλεκτα υλικά. Την ώρα που προκλήθηκε η πυρκαγιά - πιθανότατα από βραχυκύκλωμα - δεν υπήρχαν στην επιπλοποιία εργαζόμενοι, παρά μόνο ο νυχτοφύλακας που ειδοποίησε άμεσα την πυροσβεστική. Η κυκλοφορία των οχημάτων προς την παραλιακή γίνεται μόνον από τη μία λωρίδα της λεωφόρου Αλίμου.

    [02] Επί τάπητος ο νέος εκλογικός νόμος

    13/11/2003 8:20:00 πμ

    Οριστικοποιήθηκαν, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τον Πρωθυπουργό, την Τετάρτη, οι κυβερνητικές προτάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο και την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Μετά την ευρεία σύσκεψη κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη, θα υπάρξει δήλωση του Πρωθυπουργού, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα, θα συνεδριάσει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και στη συνέχεια το Εκτελεστικό Γραφείο. Η πρόταση - εισήγηση του κ. Σκανδαλίδη θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οπότε και θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, με την προοπτική να έχει ψηφισθεί από την Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

    Περιφερειακή συγκρότηση

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει: 85% αναλογικότητα, αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος με 41%, δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων, τέλος στις λεγόμενες "καραμπόλες" στις βουλευτικές έδρες.

    Επιπλέον, δεν προβλέπεται η λίστα για την εκλογή των βουλευτών περιφέρειας, ούτε και η διπλή κάλπη, θέματα που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.

    Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για τη διοικητική διαίρεση της χώρας και κυρίως της Β' Περιφέρειας Αθηνών, και του υπολοίπου Αττικής.

    Με την κατάθεση των δυο νομοσχεδίων, ολοκληρώνονται οι πρωτοβουλίες για τη θεσμική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός το καλοκαίρι.

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    13/11/2003 8:41:00 πμ

    Τρίωρες στάσεις εργασίας, στο τέλος του πρωινού και του απογευματινού ωραρίου, πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ διήμερη πανελλαδική αποχή έχουν κηρύξει από σήμερα και οι δικηγόροι. Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, προχωρούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που δηλώνουν αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και υπέρ του εκσυγχρονισμού του. Oπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιδρύματος, Μιχάλης Αγγελάκης, η διασφάλιση των υψηλών αποδόσεων των 3 εκατ. καταθετικών λογαριασμών που συνολικά αγγίζουν τα 10 δις ευρώ, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον από το Ταμιευτήριο και σε καμία περίπτωση εάν στο μετοχικό κεφάλαιο εισέλθει οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα, που έχει χαμηλότερα επιτόκια και άτοκες καταθέσεις μέχρι ένα ποσό. Ο Σύλλογος των εργαζομένων θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα, ενώ 80.000 πελάτες του Ταμιευτηρίου έχουν εκδηλώσει την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίησή του, υπογράφοντας σχετικό έγγραφο των εργαζομένων.

    [04] Επαφές Μεϊμαράκη με υποψηφίους βουλευτές

    12/11/2003 11:47:00 μμ

    Με υποψήφιους που έχουν εκδηλώσει επιθυμία να μπουν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. σε μονοεδρικές και περιφέρειες, όπου η Aξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει εκπροσώπηση συναντήθηκε το απόγευμα ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Ο κ. Μεϊμαράκης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι "απέναντι στην όξυνση που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ όλα τα στελέχη του κόμματος οφείλουν να προτάσσουν με εμπεριστατωμένο τρόπο τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και να προτείνουν λύσεις βάσει του προγράμματος της Ν.Δ".

    ''Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί ανταρσίες''

    Ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε ότι το κόμμα δεν θα ανεχθεί ανταρσίες και κατέστησε σαφές ότι ''όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι προτινόμενοι θεωρούνται στελέχη πρώτης γραμμής με ενεργό και διακριτό ρόλο και εντάσσονται στο εκλογικό πρόγραμμα δράσης κάθε νομού ανεξάρτητα αν συμπεριληφθούν ή όχι στα ψηφοδέλτια''.

    Παράλληλα, τόνισε προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι οφείλουν να κινηθούν ''στο πλαίσιο δεοντολογίας που ορίζει το καταστατικό του κόμματος, αλλά και με βάση το ήθος της παράταξης και να αποφύγουν συμπεριφορές που τραυματίζουν την εικόνα της ΝΔ''.

    Ουσιαστικά τα νέα ονόματα δεν θα ξεπερνούν τα 50, αφού όλοι οι νυν βουλευτές είναι αξιωματικά υποψήφιοι εκτός αν κάποιοι δεν το επιθυμούν όπως και οι επιλαχόντες στις πρώτες θέσεις ή όσοι σε μεγάλες περιφέρειες όπως η Α' ή Β' Αθηνών πήραν υψηλό αριθμό σταυρών. Αν συνυπολογιστούν και οι βουλευτές Επικρατείας που ορίζονται από τον πρόεδρο του κόμματος τότε είναι σαφές ότι οι κενές θέσεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν ξεπερνούν τις 50.

    [05] Αντιδράσεις για δηλώσεις Μ. Θεοδωράκη για Ισραηλινούς

    12/11/2003 11:55:00 μμ

    Μια αναφορά του Μίκη Θεοδωράκη για το Ισραήλ, στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κεντρικού ιουδαϊκού συμβουλίου της Ελλάδας, το οποίο επικαλούμενο πρόσφατες δηλώσεις του συνθέτη, τον καταγγέλει ότι σπέρνει ανέμους θρησκευτικής αδιαλλαξίας και ρατσισμού. Πιο συγκεκριμένα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε δηλώσει ότι "ο μικρός αυτός λαός είναι σήμερα ρίζα του κακού και όχι του καλού". Ο κ. Θεοδωράκης προέβη σε νέα δήλωση στην οποία αναφέρει ότι ήταν πάντα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και απολύτως αντίθετος στην πολιτική Σαρόν. Σχολιάζοντας το θέμα ο υπουργός Τύπου ανεφερε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τις απόψεις του συνθέτη, ο οποίος όμως παραμένει πάντα ψηλά -όπως είπε ο κύριος Πρωτόπαπας- στην εκτίμηση του λαού για το έργο του.

    [06] Νέο ψήφισμα για την αποζημίωση της Λοϊζίδου

    12/11/2003 11:08:00 μμ

    Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε την Τετάρτη, τέταρτο ενδιάμεσο ψήφισμα, που υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Τουρκίας, καλώντας την Αγκυρα να καταβάλει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου. Το ψήφισμα αναφέρεται στην αποφασιστικότητα της Επιτροπής να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της Τουρκίας αν δεν συμμορφωθεί με αυτή την υπόδειξη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "η απόφαση του Συμβουλίου αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τον σεβασμό στην απόφαση των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον κορυφαίο αυτό θεσμό" και εκτίμησε ότι "η Αγκυρα θα πρέπει να υιοθετήσει την απόφαση αυτή σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου".

    [07] Αφγανιστάν: Επίθεση με στόχο αμερικανικό όχημα

    13/11/2003 11:15:00 πμ

    Τουλάχιστον τέσσερις Αφγανοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε στόχο αμερικανικό στρατιωτικό όχημα, κοντά σε αμερικανική βάση στην μεθοριακή περιοχή Κουνάρ του Αφγανιστάν, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι Αφγανοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο προπορευόταν του αμερικανικού στρατιωτικού οχήματος και κατεστράφη ολοσχερώς από την έκρηξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. "Η έκρηξη που έγινε με τηλεχειρισμό ήταν πολύ ισχυρή και το αυτοκίνητο με τους Αφγανούς μετατράπηκε σε κομμάτια", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερ. Η έκρηξη έγινε δύο χιλιόμετρα από αμερικανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση σε αντάρτες Ταλιμπάν που έχουν δραστηριοποιηθεί και πάλι στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, προειδοποίησε ότι οι αντάρτες θα εντείνουν τις επιθέσεις τους, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αφγανιστάν: Φόβοι για επιθέσεις ανταρτών

    [08] Νέα ισραηλινή εισβολή στην Τουλκάρεμ

    13/11/2003 10:36:00 πμ

    Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Τουλκάρεμ και στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό, στη Δυτική Όχθη. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι ''πρόκειται για μια επιχείρηση έρευνας μετά από πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις''. Σύμφωνα με πηγές, που έκαναν λόγο και για ανταλλαγή πυρών, η μονάδα του ισραηλινού στρατού αποτελείται από περίπου 40 τζιπ και θωρακισμένα οχήματα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Αχμεντ Κορέι, θα συναντηθούν ''σε δέκα ημέρες''. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον απέφυγε να εκφράσει την υποστήριξή της στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα κριθεί με βάση τις προσπάθειές της για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

    Επιφυλακτική η Ουάσινγκτον

    ''Θα παρακολουθούμε προσεκτικά πως θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του οδικού χάρτη'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Μακόρμακ, αναφορικά με την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    ''Υπάρχουν ερωτηματικά, όπως το κατά πόσο η δομή αυτής της νέας κυβέρνησης είναι συμβατή με τα όσα ζητεί ο οδικός χάρτης'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    [09] Φόβοι για πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

    13/11/2003 9:23:00 πμ

    Απόπειρα πραξικοπήματος φοβάται ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Για το λόγο αυτό διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Στη Βενεζουέλα θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να μείνει στην Προεδρία ή όχι ο Τσάβες. Ο Πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε για τυχόν απόπειρες πραξικοπήματος, ταραχών και νοθείας κατά τη διάρκεια της μάχης του δημοψηφίσματος.

    Προετοιμασία για δημοψήφισμα

    Η αριστερή κυβέρνηση του Τσάβες και η αντιπολίτευση θα προχωρήσουν εντός του μηνός σε συλλογή υπογραφών ζητώντας και οι δύο πλευρές τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι αντίπαλοι του Τσάβες επιθυμούν την καθαίρεση του ενώ οι υποστηρικτές του θέλουν να γίνει δημοψήφισμα με το ερώτημα αν 38 βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πρέπει να καθαιρεθούν από το αξίωμά τους.

    Η διαμάχη αυτή αναζωπύρωσε τους φόβους για μια νέα αντιπαράθεση μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας. Πέρσι στη Βενεζουέλα,την πέμπτη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα του κόσμου, σημειώθηκε ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, μια γενική απεργία και συγκρούσεις στις οποίες τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Πιθανή νοθεία στη συλλογή υπογραφών

    Ωστόσο, ο Τσάβες υποστήριξε την Τετάρτη ότι έχει αποδείξεις πως μια ομάδα μελετά ακόμη την πιθανότητα πραξικοπήματος. Σε ομιλία του στη στρατιωτική αστυνομία του Καράκας είπε "καλώ της ένοπλες δυνάμεις. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο".

    Προειδοποίησε επίσης τους στρατιώτες να προσέχουν για μια πιθανή νοθεία εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία θα πρέπει να συγκεντρώσει 2,4 εκατομμύρια υπογραφές από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου προκειμένου να γίνει, τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο, το δημοψήφισμα για την ανατροπή του. Η συλλογή υπογραφών από την κυβέρνηση θα γίνει στο διάστημα από 21 έως 24 Νοεμβρίου.

    [10] Ιταλία: Θα παραμείνουμε στο Ιράκ

    13/11/2003 11:45:00 πμ

    Η ιταλική αποστολή θα παραμείνει στο Ιράκ, τόνισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας την Τετάρτη στην ιταλική βάση της Νασιρίγια, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 Ιταλούς και 9 Ιρακινούς, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 80 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι στα ερείπια του κτιρίου υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Στη Νασιρίγια κατέφτασε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας. Στο μεταξύ, στην Ιταλία, αναζωπυρώνεται το αντιπολεμικό αίσθημα. Από την πλευρά του, ο Τζορτζ Μπους έδωσε εντολή στον πολιτικό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, να επιταχύνει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, κίνηση την οποία χαρακτήρισε αναγκαία για τη μείωση της έντασης και ο γ.γ. του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε την Πέμπτη από έκρηξη βόμβας σε οδική αρτηρία στη Βαγδάτη, τη στιγμή που περνούσε ένα αμερικανικό όχημα τύπου Χάμβι.

    Στροφή 180 μοιρών για τον Μπους

    Νεκροί είναι 16 Ιταλοί στρατιώτες και δύο πολίτες., ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Ιταλών σε 19.

    Το βράδυ της Τετάρτης, συνεδρίασε εκτάκτως η εθνοσυνέλευση της Ιταλίας, ενώ κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν επιστροφή των στρατιωτών από το Ιράκ.

    Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, μετέβη την Πέμπτη στη Νασιρίγια, για να επισκεφτεί τους Ιταλούς στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αντρέα Αγκέλι, δήλωσε ότι ο Μαρτίνο μετέβη κατ' ευθείαν στο νοσοκομείο της Νασιρίγια όπου νοσηλεύονται τραυματισμένοι Ιταλοί στρατιώτες και το μεσημέρι αναμένεται να επισκεφτεί τον τόπο της επίθεσης.

    Στο μεταξύ, εντολή να επιταχύνει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον ιρακινό λαό έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον πολιτικό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, κάτι που φέρνει την Ουάσινγκτον πιο κοντά στην πολιτική των ευρωπαίων συμμάχων της.

    Με την ολοκλήρωση των διήμερων διαβουλεύσεων που είχε με τον Τζορτζ Μπους και τους συμβούλους του σε θέματα ασφαλείας, ο Πολ Μπρέμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα επιστρέψει στη Βαγδάτη για συνομιλίες με τα μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, με θέμα πώς θα επιταχυνθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

    Ο Μπρέμερ θα επιστρέψει στο Ιράκ με μία σειρά νέων προτάσεων, από τις οποίες η μία προβλέπει ότι η εξουσία θα παραδοθεί σε μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα έχει την ευθύνη της σύνταξης Συντάγματος, ακολουθώντας το μοντέλο του Αφγανιστάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Μία τέτοια πρόταση είχαν υποβάλει πριν από μερικές εβδομάδες η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά τότε την απέρριψαν οι ΗΠΑ, καθώς ο Μπους υποστήριζε μία αργή διαδικασία εκδημοκρατισμού στο Ιράκ, που θα διαρκούσε ένα ή δύο χρόνια, παρότι οι Ευρωπαίοι τον πίεζαν για επιτάχυνση της διαδικασίας.

    Τώρα, στην Ουάσινγκτον συζητείται κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα για τη διενέργεια κάποιου είδους εκλογών σε τέσσερις έως έξι μήνες. "Εξετάζουμε όλων των ειδών τις ιδέες και όντως επιθυμούμε την επιτάχυνση της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων. Θέλουμε να επιταχύνουμε το έργο μας, θέτοντας μία βάση νομιμότητας για τη στήριξη της νέας ιρακινής κυβέρνησης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Στην Ουάσιγκτον, πάντως, εκδηλώνεται δυσφορία ακόμη και για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης Μπρέμερ, ο οποίος, επιστρέφοντας εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον, έδωσε αφορμή για να κυκλοφορήσουν φήμες για το κατά πόσο θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ή για το εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί το υφιστάμενο ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.

    Φήμες, τις οποίες επιχείρησε να διασκεδάσει ο ίδιος, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι επιστρέφει στη Βαγδάτη για διαβουλεύσεις με τα μέλη του ιρακινού συμβουλίου.

    Πάντως, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους για το πόσο γρήγορα πρέπει να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία των Ιρακινών.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άκρως απόρρητη έκθεση των υπηρεσιών της CIA στο Ιράκ, εκτιμάται ότι η αντίσταση στο Ιράκ ενάντια στις συμμαχικές δυνάμεις μπορεί να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, στο βαθμό που θα αυξάνεται και ο αριθμός των απογοητευμένων Ιρακινών από την κατοχή.

    Ανάν: Αναγκαία μια ταχεία μετάβαση της εξουσίας

    "Καταστεναχωρημένος" είναι ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, από την επίθεση κατα της ιταλικής βάσης στο Ιράκ.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Φρέντ Εκχαρντ, ο Κόφι Ανάν "εκφράζει τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια τόσο στις οικογένειες των θυμάτων όσο και στην ιταλική κυβέρνηση". "Πιστεύουμε ότι μια ταχεία μεταβίβαση της εξουσίας μπορεί να βοηθήσει όλον τον κόσμο", δήλωσε ο Εκχαρντ και σημείωσε ότι "δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση του ΟΗΕ".

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε πως ''είναι καιρός να αλλάξουμε προσανατολισμό στο Ιράκ'', εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης.

    ''Είναι πραγματικά καιρός να αλλάξουμε κάποια πράγματα, να αλλάξουμε προσανατολισμό επειδή η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την πολιτική διάσταση, χωρίς την άμεση μεταφορά της εξουσίας στους Ιρακινούς'' δήλωσε ο Σολάνα σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

    Ο Σολάνα επισκέφτηκε την Τετάρτη το Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, και τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία ''τείνει την χείραν'' στους Αμερικανούς στο θέμα του Ιράκ. ''Είμαστε έτοιμοι σήμερα για κάθε είδους συνάντηση και συζήτηση. Θέλω σήμερα να τείνω την χείραν στους φίλους μας τους Αμερικανούς, γιατί υπάρχει ένα ζήτημα που μας αφορά και αυτό είναι η ασφάλεια του κόσμου'', δήλωσε ο ντε Βιλπέν στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Europe 1.

    Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ από τη στιγμή που θα υπάρξει στη χώρα αυτή μια κυρίαρχη προσωρινή κυβέρνηση. Ο ντε Βιλπέν επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει ως το τέλος του έτους μια αντιπροσωπευτική προσωρινή κυβέρνηση στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, η Ιαπωνία δεν θα στείλει στρατιώτες στο Ιράκ γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Βυθίστηκε στο πένθος η Ιταλία

    [11] Επιχείρηση κατά Ιρακινών ανταρτών

    13/11/2003 10:00:00 πμ

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και άλλοι πέντε συνελήφθησαν την Πέμπτη σε επιχείρηση του αμερικανικού στρατού, όπου ελικόπτερο Απάτσι έβαλε κατά οχήματος που μετέφερε αντάρτες. Ταυτόχρονα, η ιρακινή αστυνομία εξαπέλυσε μεγάλης έκτασης επιδρομή στο κέντρο της Βαγδάτης με στόχο την εξάρθρωση συμμοριών, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στη Βαγδάτη. Οι Ιρακινοί αστυνομικοί συνοδεύονταν από άνδρες της συμμαχικής στρατιωτικής αστυνομίας και η επιχείρηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το τέλος του πολέμου.

    [12] Σταθερά τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων

    12/11/2003 11:13:00 μμ

    Δεν θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων μέχρι τον Ιανουάριο, όμως φαίνεται πως από τις αρχές Φεβρουαρίου οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές. Μάλιστα, έχουν ήδη στα συρτάρια τους έτοιμα σχέδια, σύμφωνα με τα οποία οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πληρώνουν ανάλογα με τη δεινότητα τους στην οδήγηση, δηλαδή εάν έχουν προκαλέσει ή όχι ατυχήματα, καθώς και σύμφωνα με το επάγγελμά τους.

    [13] Νέο τηλεοπτικό κανάλι στο Αφγανιστάν

    13/11/2003 9:45:00 πμ

    Ενα νέο τηλεοπτικό κανάλι άρχισε να εκπέμπει στην πόλη Σιμπεργκάν, στο βόρειο Αφγανιστάν. Το κανάλι "Αϊνα" (καθρέφτης) είναι το πρώτο που εκπέμπει στην συγκεκριμένη πόλη και πρόκειται για έναν τελείως ανεξάρτητο σταθμό που δεν συνδέεται με κανένα κόμμα, όπως τονίζει ο Σαγέντ Ανουάρ Σαντάτ, διευθυντής του νεοσύστατου καναλιού. Το "Aϊνα" θα προβάλει πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά προγράμματα σε τέσσερις γλώσσες: νταρί, παστούν, ουζμπέκικα και τουρκμενικά. Θα εκπέμπει έξι ώρες την ημέρα και θα έχει εμβέλεια 300 χιλιόμετρα γύρω από το Σιμπεργκάν, καλύπτοντας τις κυριότερες επαρχίες του βόρειου Αφγανιστάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 November 2003 - 10:22:51 UTC