Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε θέση εκλογικής μάχης το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Νέες προτάσεις για τον εκλογικό νόμο
  • [03] ''Έφυγε'' ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής
  • [04] Αποσύρθηκαν τροπολογίες για ''οίκους ανοχής'' και ''υπαλλήλους Bουλής''
  • [05] Εγκληματική αμέλεια νηπίου
  • [06] Βραβεία επιχειρηματικότητας ''Κούρος 2003''
  • [07] Ευθύνες στο ΕΚΑΒ για το θάνατο της 16χρονης
  • [08] ''Στο μάτι του κυκλώνα'' η Καλιφόρνια
  • [09] Αναστάτωση με νέα βίντεο Λάντεν και Μουλά Ομάρ
  • [10] Ισχυρές εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [11] Ο Τύπος για το μακελειό στη Νασιρίγια
  • [12] ΗΠΑ: ''Οι εχθροί μας δεν είναι πάνω από 5.000 άτομα''
  • [13] Σολάνα: Απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής στο Ιράκ
  • [14] Ρόμπερτσον:''Δεν αποκλείω μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ''

    [01] Σε θέση εκλογικής μάχης το ΠΑΣΟΚ

    13/11/2003 10:29:00 μμ

    Πρόσκληση για συστράτευση με στόχο τη νίκη στις προσεχείς εκλογές απηύθυνε προς τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε στην επιτροπή εκλογικού αγώνα του κυβερνώντος κόμματος. Ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κυβερνητικό έργο θα επιβραβευθεί από τους ψηφοφόρους, έθεσε ως προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών και άσκησε σκληρή κριτική στη Ν. Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για αρνητισμό.

    Δριμεία επίθεση στη ΝΔ

    Προσκλητήριο νίκης για τις εκλογές του 2004 απηύθυνε προς τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά την πρώτη σύσκεψη των μελών της επιτροπής εκλογικού αγώνα του κόμματος.

    Κηρύσσοντας την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του κόμματος, ο Κ. Σημίτης έκανε σαφές ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι οι εκλογές κρίνονται μόνο μετά τη δύση του ηλίου και το άνοιγμα της κάλπης.

    Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για ρεβανσισμό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εξαγγελία της για επανίδρυση του κράτους που ,όπως είπε, είναι μανδύας για να προχωρήσει στην εξυπηρέτηση των δικών της παιδιών.

    "Πολλοί πολίτες δεν έχουν μνήμες για τη δεξιά διακυβέρνηση" τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής σε ιδεολογική αντιπαράθεση με τη ΝΔ για να καταδειχθεί, όπως ανέφερε, ο βαθύς αρνητισμός και η ακαταλληλότητα της.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    "Στις εκλογές οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα γυρίσουν σελίδα, καταδικάζοντας την αλαζονεία, τη μισαλλοδοξία, τη αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια" ανέφερε σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού ο Θ. Ρουσόπουλος.

    Ανταπαντώντας ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι πράγματι ο ελληνικός λαός θα καταδικάσει όλα τα προναφερθέντα, τα οποία διέπουν την πολιτική και το κόμμα της ΝΔ.

    Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα, δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα ονόματα, της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Νέες προτάσεις για τον εκλογικό νόμο

    13/11/2003 11:00:00 μμ

    Δύο νέες προτάσεις παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, για τον εκλογικό νόμο στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που ασχολήθηκε με το θέμα, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η πρώτη πρόταση αφορά στην αύξηση κατά ένα του αριθμού των υποψηφίων βουλευτών στις περιφέρειες με τρεις έως έξι έδρες στις οποίες καθιερώνεται πλέον η δισταυρία έναντι της μονοσταυρίας που ισχύει σήμερα. Η πρόταση αυτή θα τεθεί υπόψη των κομμάτων προκειμένου, αν υπάρξει συμφωνία, να ισχύσει από τις εκλογές του 2004.

    Κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών

    Η δεύτερη πρόταση αφορά στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Ηδη υπήρξε συμφωνία στην κατάτμηση της Β' Αθηνών σε τρεις μικρότερες περιφέρειες. Στο θέμα αυτό, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, υπήρξαν αντιρρήσεις από τους κυρίους Κακλαμάνη και Γείτονα καθώς και την κ. Αποστολάκη για την κατάτμηση της Β' Αθηνών σε πέντε περιφέρειες ενώ θετική ήταν η στάση τους στη δημιουργία τριών περιφερειών.

    Επίσης, και οι τρεις υποστήριξαν ότι στη Β' Αθηνών δεν τίθεται θέμα ανανέωσης καθώς τόσο ο αριθμός των εδρών όσο και το σύστημα σταυροδότησης επιτρέπουν μεγάλη ανανέωση κάθε φορά. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, το υπόλοιπο Αττικής θα χωριστεί σε δύο περιφέρειες ενώ εξετάζεται το σπάσιμο της Α' Θεσσαλονίκης επίσης σε δύο περιφέρειες.

    Για την Α' Θεσσαλονίκης η κ. Αράπογλου υποστήριξε ότι αν πρόκειται να υπάρξει κατάτμηση της περιφέρειας είναι προτιμότερο να δημιουργηθούν τρεις νέες περιφέρειες αντί για δύο όπως αναφέρεται στη σχετική πρόταση.

    Σύμφωνα επίσης με όσα ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης από την πρόταση εκλογικού νόμου που θα συζητηθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν απαλειφθεί δύο προτάσεις, αυτή για την διπλή κάλπη και εκείνη για την λίστα των υποψηφίων βουλευτών.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε, επίσης, ότι ο νέος εκλογικός νόμος που προτείνεται είναι αναλογικότερος και δημοκρατικότερος καθώς προάγει την αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος ενώ παράλληλα εξασφαλίζει και την πολιτική σταθερότητα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην πρόταση του εκλογικού νόμου η αναλογικότητα θα φτάνει στο 85% καθώς 260 έδρες θα διατίθενται με το σύστημα της απλής αναλογικής ενώ οι 40 έδρες που θα απομένουν θα διατίθενται στο πρώτο κόμμα .

    [03] ''Έφυγε'' ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής

    13/11/2003 10:52:00 μμ

    Σε βαθιά γεράματα έφυγε την Πέμπτη μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής φωτογραφίας, ο Σπύρος Μελετζής, που με το φωτογραφικό του φακό απαθανάτισε τις στιγμές της Εθνικής Αντίστασης. Ο Μελετζής είχε φωτογραφίσει τις σημαντικότερες προσωπικότητες, ενώ διατρέχοντας όλη την Ελλάδα αποτύπωσε στο πλουσιότατο φωτογραφικό αρχείο του, ολόκληρη σχεδόν την ελληνική γη και τους ανθρώπους της, με τα ήθη και τα έθιμα τους. Το έργο και η προσφορά του έχουν αναγνωρισθεί και ο ίδιος είχε κατ' επανάληψη τιμηθεί από διάφορους φορείς με κορυφαία τιμητική διάκριση την απονομή του Σταυρού του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, το 1995.

    Ο Σπύρος Μελετζής γεννήθηκε το 1906 στην Ίμβρο, όπου και τέλειωσε το δημοτικό και το Σχολαρχείο. Το 1923, μετά την παραχώρηση το νησιού στους Τούρκους, κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στην Αθήνα. Στην τέχνη της φωτογραφίας μυήθηκε από τους μεγάλους δασκάλους και καλλιτέχνες με υψηλή αισθητική, το φωτογράφο των ανακτόρων Μπούκα και τον Γεραλή.

    Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής ο φακός του κατέγραψε την Αντίσταση του ελληνικού λαού ενώ μετά την απελευθέρωση φωτογράφιζε έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα.

    Το 1947 συνεργάζεται με το ίδρυμα ''Βασιλεύς Παύλος''. Περιοδεύει φωτογραφίζοντας και εκθέτει τη δουλειά του από το Άγιο Όρος, τον Όλυμπο, τα Τέμπη και τις Κυκλάδες.

    Το 1950 συμμετέχει σε δύο ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Τον επόμενο χρόνο οργανώνεται έκθεση με φωτογραφικά έργα του στην Κύπρο.

    Το 1952 συμμετέχει, ως ιδρυτικό μέλος της Ε.Φ.Ε (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία), στο τμήμα φωτογραφίας παραδίδοντας μαθήματα σκοτεινού θαλάμου, αισθητικής και σύνθεσης. Το 1953 ανοίγει τα φτερά του για το εξωτερικό συμμετέχοντας σε εκθέσεις στο Ρότσεστερ, στο Μπέρμπιγχαμ και στο Μπουένος-Αιρες, όπου αποσπά βραβείο και τιμητικές διακρίσεις.

    Το 1956 συμμετέχει με άλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους σε αποστολή στη Μόσχα, όπου και εκθέτει έργα του. Επί υπουργίας Κ. Καραμανλή του ανατίθεται η φωτογράφηση όλων των δημόσιων έργων. Το 1957 έρχεται η διεθνής διάκριση από την Διεθνή Ομοσπονδία Ερασιτεχνών Φωτογράφων (F.Ι.Α.Ρ), με την απονομή του τίτλου του "τεχνοκρίτη".

    Μετά το 1960 το ενδιαφέρον του στρέφεται στη φωτογράφηση αρχαιοτήτων (αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων, βυζαντινών μνημείων) και στην έκδοση οδηγών για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, τους Δελφούς, την Ολυμπία, την Επίδαυρο, την Κόρινθο, τις Μυκήνες και τη Ρόδο, σε συνεργασία με την Ελένη Παπαδάκη.

    Το 1974 αλλάζει προσανατολισμό και εκδίδει το λεύκωμα "Με τους αντάρτες στα βουνά" ενώ το 1987 εκδίδει βιβλίο με θέμα τον Όλυμπο. Το 1993 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης τον προσκαλεί και οργανώνει προσωπική έκθεση του με θέμα την Ελλάδα.

    Το 1997 εκδίδεται, με τη συνεργασία των ανιψιών του Μαριάννας Αγγελοπούλου και Ελένης Αιματίδου - Αργυρίου, η οποία έγραψε τα κείμενα, το λεύκωμα "ΙΜΒΡΟΣ" που είναι μια κατάθεση ψυχής στην ιδιαίτερη, σκλαβωμένη πατρίδα του.

    [04] Αποσύρθηκαν τροπολογίες για ''οίκους ανοχής'' και ''υπαλλήλους Bουλής''

    13/11/2003 10:40:00 μμ

    Την απόσυρση δυο τροπολογιών ζήτησε από τον υφυπουργό Εσωτερικών Νίκο Μπίστη, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Μετά την παρέμβαση του κ. Κακλαμάνη, ο Νίκος Μπίστης απέσυρε τελικά την τροπολογία που αφορά τη μονιμοποίηση συνεργατών των βουλευτών, καθώς και την τροπολογία που προβλέπει νέους όρους λειτουργίας των οίκων ανοχής.

    Οι επίμαχες τροπολογίες

    Η πρώτη επίμαχη τροπολογία, αφορούσε το δικαίωμα των βουλευτών να αποσπάσουν υπαλλήλους δοκιμαστικής υπηρεσίας της Βουλής στα βουλευτικά τους γραφεία, με ανοικτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησή τους.

    Οι εν λόγω δοκιμαστικοί υπάλληλοι της Βουλής είναι πρώην συνεργάτες βουλευτών, οι οποίοι είχαν διοριστεί στη Βουλή προκειμένου οι βουλευτές να αναβαθμίσουν το επιτελείο τους με εξειδικευμένους επιστήμονες. Σε περίπτωση υπερψήφισης της ρύθμισης, θα δινόταν η δυνατότητα στους βουλευτές να επαναποσπάσουν τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

    Η δεύτερη τροπολογία, αφορά τους οίκους ανοχής και την άρση απαγορεύσεων του παρελθόντος, όπως εκείνον που περιόριζε το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της ιερόδουλου στις ανύπαντρες γυναίκες, ή απαγόρευε τη λειτουργία δύο οίκων ανοχής στο ίδιο κτήριο.

    Ο κ. Κακλαμάνης, χαρακτήρισε την υπόθεση της επαγγελματικής πορνείας, "σοβαρό ζήτημα" που δεν θα πρέπει να συζητηθεί υπό τη μορφή τροπολογίας και πρότεινε να επανακατατεθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

    [05] Εγκληματική αμέλεια νηπίου

    13/11/2003 9:55:00 μμ

    Στον Εισαγγελέα οδηγείται την Παρασκευή μία νταντά με την κατηγορία της αμέλειας ανηλίκου. Η 32χρονη άφησε για λίγο στο μπάνιο μόνο του ένα τρίχρονο αγοράκι με αποτέλεσμα αυτό να ανοίξει το ζεστό νερό και να υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Στη συνέχεια, εγκατέλειψε το παιδί μόνο του στο σπίτι και πήγε και κρύφτηκε στο σπίτι του φίλου της. Έντρομη η μητέρα όταν επέστρεψε στο σπίτι, ειδοποίησε τον σύζυγό της και μετέφεραν το παιδί στο νοσοκομείο Παίδων, όπου και νοσηλεύεται.

    Εκτός κινδύνου

    Το παιδάκι διέφυγε τον κίνδυνο αλλά για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει μερικές μέρες για νοσηλεία.

    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν την 32χρονη και τον φίλο τους. Και οι δυο θα οδηγηθούν την Παρασκευή στον Εισαγγελέα.

    [06] Βραβεία επιχειρηματικότητας ''Κούρος 2003''

    13/11/2003 9:38:00 μμ

    Απονεμήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας "Κούρος 2003" της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ. Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας, που είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει 77 μέλη, όλοι τους επιχειρηματίες της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, με πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου τον κ. Δημήτρη Μαύρο.

    Τα βραβεία επιχειρηματικότητας απονεμήθηκαν στους εξής:

    Το βραβείο ανάπτυξης &amp; καινοτομίας στον κ. Γεώργιο Κορρέ, βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Φυσικά Προϊόντα Κορρέ ΑΕ. Το βραβείο επίδοσης στο διεθνή οικονομικό στίβο απονεμήθηκε στον κ. Αρη Κεφαλογιάννη, βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Γαία Τρόφιμα ΑΒΕΕ. Το βραβείο κοινωνικής προσφοράς στον κ. Γεώργιο Δαυίδ, πρόεδρο της Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ΑΕ, για τη χρηματοδότηση αρχαιολογικών ερευνών, μουσείων και εκδόσεων.

    [07] Ευθύνες στο ΕΚΑΒ για το θάνατο της 16χρονης

    13/11/2003 8:41:00 μμ

    Κηδεύτηκε το πρωί της Πέμπτης η δεκαεξάχρονη που έπασχε από ιογενή μυοκαρδίτιδα καλπάζουσας μορφής. Η άτυχη κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή, την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, λίγο πριν τη μεταφορά της με ασθενοφόρο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Οι συγγενείς της μαθήτριας επιρρίπτουν ευθύνες σε γιατρούς και ΕΚΑΒ, κατηγορώντας τους για ασυνεννοησία και καθυστέρηση. Οι γιατροί, από την πλευρά τους απαντούν ότι για το θάνατό της ευθύνονται οι αλλεπάλληλες επιπλοκές που παρουσίασε.

    [08] ''Στο μάτι του κυκλώνα'' η Καλιφόρνια

    13/11/2003 8:29:00 μμ

    Μετά τις φωτιές και τα χιόνια, η Καλιφόρνια βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καταιγίδες. Από τη σφοδρή μπόρα που έπληξε την "ηλιόλουστη πολιτεία" πλημμύρισαν δρόμοι, ενώ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, δεν επετράπη η προσγείωση σε περισσότερα από 20 αεροσκάφη. Σε αρκετές περιοχές έπεσε μέχρι και χαλάζι ενώ έμειναν χωρίς ρεύμα σχεδόν 10.000 Καλιφορνέζοι.

    [09] Αναστάτωση με νέα βίντεο Λάντεν και Μουλά Ομάρ

    13/11/2003 10:42:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν μετέδωσε απόψε η ιταλική τηλεόραση στο οποίο λέει ότι "κάθε καλός μουσουλμάνος πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του μαρτυρίου". Αρχικά, προκλήθηκε αναστάτωση καθώς θεωρήθηκε ότι το βίντεο αναφερόταν στη χτεσινή επίθεση κατά ιταλικών δυνάμεων στη Νασιρίγια. Αργότερα, αποδείχτηκε ότι πρόκειται για μία παλιά κασέτα που είχε στην κατοχή του ο ιμάμης της κωμόπολης Καρμανιόλα, Αμπντούλ Μαμούρ, που δε σχετίζεται με την επίθεση στη Νασιρίγια. Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχεται ακόμα ένα βίντεο, στο οποίο κάνει την εμφάνισή του ο υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν, Μουλάς Ομάρ.

    Η ιταλική αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του Ιμάμη και κατέσχεσε, επίσης, αρκετό έντυπο υλικό. Ανακρίθηκε ο Μαμούρ και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος είναι γνωστός για τις προκλητικές δηλώσεις του κατά το παρελθόν και δηλώνει οπαδός του Μπιν Λάντεν. Μάλιστα, είχε προαναγγείλει ότι η Αλ Κάιντα θα πλήξει την Ιταλία για την αποστολή των στρατευμάτων της στο Ιράκ.

    [10] Ισχυρές εκρήξεις στη Βαγδάτη

    13/11/2003 9:15:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ισχυρά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στην ιρακινή πρωτεύουσα για δεύτερη συνεχή νύχτα καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά των υπόπτων για τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της συμμαχίας. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανέφερε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιθέσεις από εδάφους και αέρος κατά "εχθρικών στόχων" στο πλαίσιο της επιχείρησης "Σιδερένιο Σφυρί" που ξεκίνησε σήμερα.

    Θάνατοι και συλλήψεις Ιρακινών

    Φωτό αρχείου

    Χτες, κατά τη διάρκεις του πρώτου σκέλους των αμερικανικών επιχειρήσεων, δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και άλλοι πέντε συνελήφθησαν όταν ελικόπτερο Απάτσι έβαλε κατά οχήματος που μετέφερε αντάρτες.

    Ταυτόχρονα, η ιρακινή αστυνομία εξαπέλυσε μεγάλης έκτασης επιδρομή στο κέντρο της Βαγδάτης με στόχο την εξάρθρωση συμμοριών, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στη Βαγδάτη. Οι Ιρακινοί αστυνομικοί συνοδεύονταν από άνδρες της συμμαχικής στρατιωτικής αστυνομίας και η επιχείρηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το τέλος του πολέμου.

    [11] Ο Τύπος για το μακελειό στη Νασιρίγια

    13/11/2003 7:56:00 μμ

    Τη θλίψη τους στην ιταλική κυβέρνηση για το μακελειό στη Νασιρίγια, εξέφρασαν πολιτικοί ηγέτες από όλον τον κόσμο. Από ελληνικής πλευράς τα συλλυπητήρια τους στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απέστειλαν ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Την ίδια ώρα, σοκαρισμένη είναι η ιταλική κοινή γνώμη αφού για πρώτη φορά μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο, πληρώνει η Ιταλία ένα τόσο υψηλό τίμημα.

    Σοκ στην Ιταλία

    Όπως είναι αναμενόμενο, η τραγική εξέλιξη στη Νασιρίγια, κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου.

    "Η Ιταλία θρηνεί 18 νεκρούς στο Ιράκ" είναι ο σημερινός τίτλος της Corriere de la Sera ενώ στον ίδιο μήκος κύματος είναι και το άρθρο της La Republica που αναφέρεται στο βαρύ πένθος που έχει βυθιστεί η χώρα.

    "Για μακελειό με Ιταλούς στρατιώτες στη Νασιρίγια" κάνει λόγο η "Il giorno", ενώ η "Unita" μιλά για το μεγαλύτερο πλήγμα στον ιταλικό στρατό από το Β΄παγκόσμιο πόλεμο κάνοντας μάλιστα λόγο για ιρακινή κόλαση.

    Ευρωπαϊκές εφημερίδες

    Η επίθεση στη Νασιρίγια, απασχόλησε και τα πρωτοσέλιδα άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

    Η έγκυρη ισπανική εφημερίδα El Pais επισημαίνει ότι "η σκληρή πραγματικότητα του Ιράκ δείχνει στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία ότι υπο εκτίμησαν την ιρακινή αντίσταση.

    Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel εκφράζει την ελπίδα ο Ιταλός πρωθυπουργός να μην υποκύψει στις πιέσεις για απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    Παράλληλα, τονίζει ότι τα ιταλικά στρατεύματα στο Ιράκ δεν έχουν ρόλο κατακτητή αλλά προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα.

    Από την πλευρά της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, προβλέπει ότι η τραγωδία στη Νασιρίγια θα μετατραπεί σύντομα σε θυμό εναντίον του Ιταλού πρωθυπουργού.

    "Ο κ. Μπερλουσκόνι είναι πολιτικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη των ιταλικών στρατευμάτων στο Ιράκ" δηλώνει χαρακτηριστικά.

    [12] ΗΠΑ: ''Οι εχθροί μας δεν είναι πάνω από 5.000 άτομα''

    13/11/2003 8:02:00 μμ

    Τζον Αμπιζέιντ

    Οι εχθροί των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, εκτίμησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της κεντρικής αμερικανικής διοίκησης (Centcom), στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τάμπα της Φλόριντα. "Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός, αλλά λάβετε υπόψη σας ότι πρόκειται για εχθρούς πολύ επικίνδυνους" που διαθέτουν πολλά όπλα και χρηματοδοτούνται καλά, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι εχθροί αυτοί λειτουργούν σε ομάδες, καλά εκπαιδευμένες, είναι οργανωμένοι και αποφασισμένοι, έχουν προσβάσεις και πολλά χρήματα για αγορά όπλων και πυρομαχικών.

    ''Πρέπει να διαλύσουμε τους πιστούς του Σαντάμ''

    Μεταξύ των εχθρών των ΗΠΑ είναι και οι πιστοί στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν οι οποίοι εκπροσωπούν "μακράν την πιο μεγάλη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα" στη χώρα, συνέχισε ο στρατηγός Αμπιζέιντ και πρόσθεσε: "Είναι πολύ σημαντικό να τελειώνουμε μια και καλή μαζί τους, να ανακαλύψουμε τους χώρους τους, τους τρόπους λειτουργίας τους και να τους διαλύσουμε".

    Αναφερόμενος στους στρατηγούς του Σαντάμ, ο επικεφαλής της κεντρικής αμερικανικής διοίκησης επικεφαλής τους χαρακτήρισε "κακοοργανωμένους και σχεδόν ανίκανους, ενώ ο ίδιος ο Σαντάμ ήταν από τους πλέον ανεπαρκείς στρατιωτικούς ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Βρέθηκαν παγιδευμένα ασθενοφόρα στη Βαγδάτη

    Φωτό αρχείου

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό από το στρατιωτικό εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, Τζορτζ Κρίβο, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών αποκαλύφθηκαν τρία ασθενοφόρα που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά.

    Ο Τζορτζ Κρίβο τόνισε συγκεκριμένα ότι "οι τρομοκράτες το τελευταίο διάστημα υιοθετούν μια νέα φιλόδοξη τακτική. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πολλές επιθέσεις στις οποίες εμπλέκονται και ασθενοφόρα οχήματα".

    Τα τρία ασθενοφόρα εντοπίστηκαν σε διαφορετικά σημεία της Βαγδάτης και σε ένα εξ αυτών κατά την έρευνα εντοπίστηκαν πάνω από χίλια κιλά εκρηκτικών ΤΝΤ, πρόσθεσε ο ίδιος. Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι τα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη χτυπήθηκαν από ένα ασθενοφόρο που οδηγούσε ένας καμικάζι στις 27 Οκτωβρίου.

    [13] Σολάνα: Απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής στο Ιράκ

    13/11/2003 3:54:00 μμ

    Την έντονη ανησυχία του για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ,Χαβιέρ Σολάνα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Ο κ. Σολάνα τόνισε πως το ζήτημα δεν είναι η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ, αφού οι στρατιώτες αντιμετωπίζονται ως κατακτητές. Για τον Ευρωπαίο διπλωμάτη, "η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την πολιτική διάσταση" και για αυτό ζήτησε την άμεση μεταφορά της εξουσίας στους Ιρακινούς. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε πως η Γαλλία είναι πρόθυμη να συζητήσει με τους Αμερικανούς, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε και την "αλλαγή προσανατολισμού" στο Ιράκ.

    [14] Ρόμπερτσον:''Δεν αποκλείω μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ''

    13/11/2003 8:36:00 μμ

    Μια μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ παραμένει πιθανή, εκτίμησε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, λόρδος Ρόμπερτσον, εμμένοντας, ωστόσο, στην προτεραιότητα της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει "καμία συμφωνία" όσον αφορά μια πιο σημαντική δέσμευση του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, αλλά "δεν αποκλείεται το ζήτημα αυτό να τεθεί το προσεχές έτος" εκτίμησε ο λόρδος Ρόμπερτσον σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

    ''Η κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι καλή''

    "Δεν είναι ένα θέμα που έχει κλείσει" πρόσθεσε ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ επεμβαίνει ήδη στο Ιράκ υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ισπανικών και πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

    Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση στο Ιράκ, ο λόρδος Ρόμπερτσον εκτίμησε ότι "δεν είναι καλή", φέρνοντας για παράδειγμα την τελευταία πολύνεκρη επίθεση κατά των Ιταλών στρατιωτών στη Νασιρίγια. Εκτίμησε, όμως, ότι "δε θα πρέπει να μας κατακυριεύσει υπερβολική απαισιοδοξία".

    Αναφερόμενος εκ νέου στην αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Ιράκ επανέλαβε: "Η πιθανότητα αυτή βεβαίως παραμένει στο τραπέζι, αλλά το Αφγανιστάν είναι η δική μας προτεραιότητα προς το παρόν".

    Η Ιsaf, μια δύναμη 5.300 ανδρών που διοικείται από το ΝΑΤΟ και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι επιφορτισμένη για την ασφάλεια της Καμπούλ, σε συνεργασία με τις αφγανικές αρχές. Το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ αποδέχτηκαν τον περασμένο μήνα την επέκταση της δράσης των στρατιωτικών αυτών δυνάμεων και πέραν της Καμπούλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 November 2003 - 21:53:48 UTC