Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυσφορία για την παρέμβαση Μίλερ
  • [02] Τριήμερες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
  • [03] Έκτατο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
  • [04] Κρίσιμες ώρες για την εξάχρονη στο Ιπποκράτειο
  • [05] Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση της κρίσης με το Φανάρι
  • [06] Πορεία αναρχικών στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Συνέντευξη Τσοβόλα εφ΄όλης της ύλης
  • [08] Συνάντηση Στεφανόπουλου- Αγγελοπούλου
  • [09] Ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Σόλωνα Κατσίκη
  • [10] Συμπλοκή αλλοδαπών με ένα νεκρό στην Καλλιθέα
  • [11] Ευρωπαϊκή απόφαση-ράπισμα για την Αγκυρα
  • [12] Συνεδρίαση του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες ενόψει ευρωεκλογών
  • [13] Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [14] Από τη Δευτέρα επανέναρξη της δίκης
  • [15] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Γεωργία
  • [16] Συνελήφθη Ιταλός αρχιμαφιόζος
  • [17] Αποπομπή Γερμανού βουλευτή για αντισημιτισμό
  • [18] Έτοιμη για συνομιλίες η Χαμάς
  • [19] ''Έξω ο Μπους'' λέει η βρετανική αριστερά
  • [20] Νέος πρωθυπουργός στον Καναδά
  • [21] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα
  • [22] Επίθεση εναντίον Πορτογάλων δημοσιογράφων
  • [23] ''Μέτωπο'' κατά της νοθευμένης φέτας
  • [24] Νέα παράταση για τις οφειλές στο Δημόσιο
  • [25] Την Βουλγαρία ''βλέπει'' η ΔΕΗ
  • [26] Χωρίς απόφαση η σύσκεψη της ΕΠΑΕ για το ντέρμπι
  • [27] Σαπίζουν οι θησαυροί της Αγίας Σοφίας
  • [28] Tango Pasion: Το τάνγκο σαγηνεύει την Αθήνα
  • [29] Τεχνητός ιός ανοίγει νέα σύνορα στην έρευνα
  • [30] Η εμφύτευση κυττάρων νικά το διαβήτη
  • [31] Οι μικρομεσαίοι επιχειρούν ηλεκτρονικά
  • [32] Ο Ταϊπέι 101 ''σκίζει'' τον ουρανό της Ταϊβάν

    [01] Δυσφορία για την παρέμβαση Μίλερ

    14/11/2003 3:37:00 μμ

    Δυσφορία έχουν προκαλέσει στην Αθήνα οι αναφορές του Αμερικανού πρεσβευτή, Τόμας Μίλερ, για τις δηλώσεις του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, σχετικά με την πολιτική που ασκεί το Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Ο Αμερικανός πρεσβευτής, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε τη λύπη του για την παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη, υποστηρίζοντας ότι ο μουσικοσυνθέτης "συκοφαντεί με εθνικούς όρους". Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, όσο και ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επέκριναν την παρέμβαση του κ. Μίλερ, ενώ ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του δεν αφορούν το λαό του Ισραήλ, αλλά την πολιτική Σαρόν.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα

    Ο κ. Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη κατά του Μίκη Θεοδωράκη τόνισε: "Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους ασκούν συγκεκριμένη αποστολή στην Ελλάδα. Δεν είναι μέρος των καθηκόντων τους η κριτική κατά Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα όταν αναφέρονται σε ζητήματα που δεν αφορούν τη χώρα που εκπροσωπούν".

    Δηλώσεις Κακλαμάνη

    Ο κ. Κακλαμάνης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μίλερ τόνισε: "Ο κ. Θεοδωράκης επεξήγησε ότι αυτά που είπε αφορούν τον κ. Σαρόν και όχι τον εβραϊκό λαό, για τον οποίο, όπως ξέρετε, εμείς οι Έλληνες έχουμε δώσει δείγμα γραφής της αγάπης μας. Ο εβραϊκός λαός δεν έχει καμία σχέση -ούτε τα πάθη του εβραϊκού λαού ούτε οι δεσμοί που έχει ο δικός μας λαός με τον εβραϊκό- με μια πολιτική την οποία ως γνωστόν στη συντριπτική του πλειονότητα ο ελληνικός λαός δεν εγκρίνει".

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Έντονη αντίδραση Ισραήλ για δηλώσεις Θεοδωράκη

    [02] Τριήμερες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

    14/11/2003 1:28:00 μμ

    Ξεκινούν από αύριο οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 30η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η ΕΛ.ΑΣ θέτει σε ισχύ από απόψε το βράδυ αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας. Σε επιφυλακή τίθενται περίπου 7.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες (ΜΑΤ, ομάδα "Ζ", Ασφάλεια, Αμεση Δράση, Τροχαία), ενώ θα υπάρχει επιτήρηση του Κέντρου και από αέρος. Ο χώρος του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτός από αύριο για τον κόσμο, από τις 9.30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Δευτέρας, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι πόρτες του Ιδρύματος θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι για την πραγματοποίηση της επίσημης τελετής στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής.

    Σε ισχύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας- Εκδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη

    Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πορεία από την Πατησίων, ακολουθώντας τη διαδρομή: Αιόλου- Σταδίου- Βασ. Γεωργίου- Βασ. Σοφίας.

    Την περιφρούρηση των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει και φέτος οι φοιτητές, οι καθηγητές του ΕΜΠ, καθώς και τα μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού: ΣΦΕΑ, ΑΣΚΤ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και Ομοσπονδία Οικοδόμων.

    Η αστυνομία, ανήμερα της επετείου, θα χωρίσει το κέντρο της Αθήνας σε 11 τομείς, ενώ οι κρισιμότεροι από αυτούς σε μικρότερους και θα διατεθεί μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων.

    Διμοιρίες των ΜΑΤ, 48 στο σύνολο, θα βρίσκονται σε επιφυλακή κατά μήκος της διαδρομής προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ άνδρες της Ασφάλειας θα διενεργούν σωματική έρευνα σε όσους θελήσουν να περάσουν την "κόκκινη ζώνη".

    Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΑΣΟΕΕ, Νομική, Πολυτεχνείο, Χημείο, Πάντειος) θα αστυνομεύονται από απόψε το βράδυ.

    Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, όπου ανήμερα της επετείου θα γίνει συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια θα πορευθούν προς το αμερικανικό προξενείο και την Πολυτεχνική Σχολή.

    Τις εκδηλώσεις οργανώνουν η ΦΕΑΠΘ και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967-74.

    Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών από εκπροσώπους φορέων της πόλης στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος.

    Επίσης, εκδήλωση θα πραγματοποιήσει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ), τη Δευτέρα στη 1 μετά το μεσημέρι. Η εκδήλωση αυτή αφορά τις υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος της νομαρχίας,ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σ' όλες τις υπηρεσίες της νομαρχίας. Για το λόγο αυτό όλες οι υπηρεσίες της ΝΑΘ θα εξυπηρετούν τους πολίτες μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι.

    Αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών

    Σημαντικές αλλαγές θα υπάρχουν και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, που έχουν αφετηρία ή τέρμα ή διέρχονται από δρόμους πλησίον του Πολυτεχνείου. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου 15/11 έως την Τρίτη το πρωί 18/11.

    Συγκεκριμένα θα διακόπτεται σταδιακά η κίνηση μπροστά από το Πολυτεχνείο κυρίως για τα τρόλεϊ, καθώς δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ τα λεωφορεία που έχουν κυρίως τέρμα και αφετηρία στην πλατεία Κάνιγγος, καθώς και αυτά που διέρχονται από την Πατησίων και τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, θα ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές.

    Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η εφαρμογή των τροποποιήσεων αυτών, λόγω διαφόρων προβλημάτων, θα ισχύουν κάποιες ή όλες οι αλλαγές.

    [03] Έκτατο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

    14/11/2003 2:42:00 μμ

    Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε πριν λίγη ώρα η ΕΜΥ. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι μέχρι το βράδυ θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή των Κυθήρων, στην Κρήτη και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο. Κατά τα άλλα, χειμωνιάτικος είναι ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις νεφώσεις και τις βροχές, χωρίς, ωστόσο να παρατηρούνται αξιόλογες μεταβολές στη θερμοκρασία.

    [04] Κρίσιμες ώρες για την εξάχρονη στο Ιπποκράτειο

    14/11/2003 2:39:00 μμ

    Κρίσιμα θα είναι τα επόμενα 24ωρα για το 6χρονο κοριτσάκι που τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσαν σοβάδες από την οροφή γυμναστηρίου, στη Μελίκη Ημαθίας. Η μικρή νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η μικρή είναι σε φαρμακευτική καταστολή, έχει υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, τους πνεύμονες και την κοιλιακή χώρα, ωστόσο υπάρχει η αισιοδοξία πως θα καταφέρει να διαφύγει τον κίνδυνο. «Έχουμε να κάνουμε με έναν πολυτραυματία. Είναι νωρίς να δώσουμε πρόβλεψη. Όμως η κατάσταση σε αυτή τη φάση είναι κρίσιμη. Είναι σε φαρμακευτική καταστολή, στον αναπνευστήρα, η κατάσταση είναι βαριά και λόγω της καθυστερημένης εισόδου στη μονάδα εντατικής θεραπείας», υποστήριξε η γιατρός που την φροντίζει.

    Επιχείρηση σωτηρίας

    Τον σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και σε άλλα μέλη του σώματος υπέστη το εξάχρονο κοριτσάκι από τη Μελίκη Ημαθίας την ώρα που παρακολουθούσε μάθημα μπαλέτου στο δημοτικό γυμναστήριο της πόλης. Ενα κομμάτι σοβά αποκολλήθηκε από την οροφή του κτιρίου, καταπλακώνοντας την. Αλλά η περιπέτεια του άτυχου κοριτσιού δεν σταμάτησε εκεί. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βέροιας, καθώς όμως η κατάστασή της κρίθηκε σοβαρή, χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση σωτηρίας με την συνδρομή μοτοσυκλετιστών της Αμεσης Δράσης προκειμένου να μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας. Εκεί εισήχθη στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου.

    [05] Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση της κρίσης με το Φανάρι

    14/11/2003 2:25:00 μμ

    Την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει εκτόνωση της κρίσης με το Φανάρι εξέφρασε ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος ενημέρωσε από κοινού με τον μητροπολίτη Ξάνθης τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα διαμειφθέντα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Χθες, οι δύο ιεράρχες παρέδωσαν στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, την συμβιβαστική πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος. "Ο κοινός πόνος και η επιθυμία να έχουμε συνεργασία και συμπόρευση, τροφοδοτούν την ελπίδα μου ότι το θέμα θα λυθεί" είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Ευστάθιος, χωρίς ωστόσο να θελήσει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζει την ελπίδα του.

    Ο μητροπολίτης άφησε να εννοηθεί όμως ότι η ατμόσφαιρα που συνάντησε στο Φανάρι του αφήνει περιθώρια έστω και συγκρατημένης αισιοδοξίας.

    "Μπορεί στα σημεία μέχρι στιγμή να μην συναντιόμαστε, αλλά συναντιόμαστε στις καρδιές μας", συμπλήρωσε, και κατέληξε: "Δεν θα κλείσουμε ποτέ την πόρτα του διαλόγου.

    Δεν παρέλειψε να αναφέρει, μετά από σχετικές ερωτήσεις, πως ο Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη και τη στεναχώρια του γιατί έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο".

    Τέλος, ο μητροπολίτης Σπάρτης απέκλεισε κάθε πιθανότητα να περάσει η Εκκλησία της Ελλάδος, στην εκλογή των νέων μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Ελευθερουπόλεως, καθώς θεώρησε κάτι τέτοιο παρακινδυνευμένο.

    Η κρίσιμη απόφαση-απάντηση του Πατριαρχείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

    [06] Πορεία αναρχικών στη Θεσσαλονίκη

    14/11/2003 1:06:00 μμ

    Συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, επί της Β. Ηρακλείου, έκαναν το μεσημέρι της Παρασκευής αναρχικοί οι οποίοι ζητούν την αποφυλάκιση των 7 ατόμων που έχουν συλληφθεί στα γεγονότα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούνιο και πραγματοποιούν απεργία πείνας. Μια μικρή ομάδα αναρχικών άνοιξε πανό στην είσοδο του κτιρίου, έγραψε συνθήματα με κόκκινο σπρέι και φώναξε συνθήματα. Στο χώρο έμεινε λίγη ώρα και αποχώρησε. Το κτίριο φυλάσσεται από την αστυνομία και την ώρα που αποχωρούσαν έφτασε δύναμη των ΜΑΤ που δεν χρειάστηκε να επέμβει. Οι αναρχικοί σχημάτισαν πορεία με κατευθύνθηκαν προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ακολουθούμενοι από αστυνομική δύναμη.

    [07] Συνέντευξη Τσοβόλα εφ΄όλης της ύλης

    14/11/2003 4:25:00 μμ

    Έντονη κριτική, στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άσκησε την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε εφ΄όλης της ύλης. Ο κ. Τσοβόλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση επικαλούμενος, τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι εξαπάτησε το λαό σχετικά με την κατάσταση της Οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, έβαλε και κατά της ΝΔ, όσον αφορά τις προτάσεις βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, υποστηρίζοντας ότι είναι συνυπεύθυνη, για το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Αναδιανομή του εισοδήματος προτείνει το ΔΗΚΚΙ

    "Τα ελάχιστα εγγυημένα όρια, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά προτείνονται για να δημιουργούν σύγχυση",υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, αναφέρθηκε και στα ποσοστά της ανεργίας, την οποία, όπως παρατήρησε, η κυβέρνηση με τις ίδιες υποκριτικές προθέσεις, προσπαθεί να μειώσει εικονικά μέσω της μερικής απασχόλησης.

    Ο κ. Τσοβόλας, αντιπρότεινε μια άλλη οικονομική πολιτική αναδιανομής του κοινωνικού εισοδήματος υπέρ των χαμηλόμισθων, με στόχο την τόνωση της ζήτησης, ιδιαίτερα για τα ελληνικά προϊόντα.

    Τέλος, σχολιάζοντας και τις αναφορές του ΠΑΣΟΚ, για δημοκρατική συσπείρωση και περί κινδύνου επανόδου της Δεξιάς, προέβη σε μια παράφραση των σχετικών δηλώσεων του Θεόδωρου Πάγκαλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο "βρυχηθμός" της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και οι επικλήσεις,"θυμίζουν το βρυχηθμό του μελλοθανάτου".

    [08] Συνάντηση Στεφανόπουλου- Αγγελοπούλου

    14/11/2003 3:43:00 μμ

    Η πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας, η λειτουργία της πόλης στη διάρκεια των Αγώνων και η διεξαγωγή της σφαιροβολίας στην Αλτη της Αρχαίας Ολυμπίας, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, από την Πρόεδρο της "ΑΘΗΝΑ 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Επίσης, η κ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις αθλητικές διοργανώσεις και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Αγγελοπούλου:''Οι Ολυμπιακοί είναι μια οικουμενική γιορτή''

    Μετά το πέρας της συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο, η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε πως η Οργανωτική Επιτροπή λαμβάνει υπ' όψη της τη γνώμη όλων των πολιτών και δεν επιθυμεί να φέρει προσκόμματα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. "Πρέπει όλοι οι πολίτες να συμμετάσχουν και να γιορτάσουν", τόνισε η κ. Αγγελοπούλου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του Προέδρου στην προοπτική χρησιμοποίησης του Σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας, η Πρόεδρος της "Αθήνα 2004" είπε πως, ο κ. Στεφανόπουλος, ενθουσιάζεται με την ιδέα αυτή και πιστεύει στην καλή της εξέλιξη, καθώς από το συγκεκριμένο στάδιο "ξεκίνησαν όλα". Τέλος, η ίδια τόνισε πως, η χρησιμοποίηση του Σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι "μοναδική ευκαιρία".

    [09] Ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Σόλωνα Κατσίκη

    14/11/2003 2:15:00 μμ

    Στις 25 Νοεμβρίου θα δικαστεί στο Αυτόφωρο, ο Σόλων Κατσίκης, γιος του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αφού η σημερινή δίκη ανεβλήθη λόγω της διήμερης αποχής των δικηγόρων.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 22χρονος Σόλων Κατσίκης την Τετάρτη το βράδυ, μαζί με τέσσερις συμφοιτητές του μ' ένα μαύρο τζιπ έξω από την πύλη του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, στη Λεωφόρο Μεσογείων πραγματοποιούσαν "αστυνομικούς ελέγχους" στα διερχόμενα αυτοκίνητα και λεωφορεία, ενώ προέβαιναν και σε σωματικούς ελέγχους. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Σόλωνα Κατσίκη και των τεσσάρων φίλων του για πέντε κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

    Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της αντιποίησης αρχής, παράνομης κατακράτησης πολιτών, απειλής κατ' εξακολούθηση και παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Ο Σόλων Κατσίκης βαρύνεται επιπλέον και με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής καθώς πάνω του βρέθηκε ένα μαχαίρι.

    [10] Συμπλοκή αλλοδαπών με ένα νεκρό στην Καλλιθέα

    14/11/2003 12:55:00 μμ

    'Αγρια συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, σε κεντρικούς δρόμους της Καλλιθέας. Αποτέλεσμα ήταν να δολοφονηθεί ένα άτομο με μαχαιριά στο στήθος και να τραυματισθoύν δύο ακόμη ελαφρά. Οι πρωταγωνιστές του μοιραίου καβγά συνελήφθησαν έπειτα από επέμβαση των αστυνομικών και όπως προέκυψε είναι Αλβανικής υπηκοότητας.

    Αμεση η κινητοποίηση της αστυνομίας - Συνελήφθησαν οι δράστες

    Ήταν περασμένες έντεκα όταν οι δύο παρέες Αλβανών συναντήθηκαν στην συμβολή των οδών Ανδρομάχης και Αγνώστου Στρατιώτη. Λογομάχησαν, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και στη συνέχεια ήρθαν στα χέρια.

    Ο 26χρονος Νικ 'Αρα, έπεσε στο έδαφος, σοβαρά τραυματισμένος στο θώρακα, από μαχαίρι.

    'Αλλος ένας ομοεθνής του, τραυματίστηκε στην κοιλιά, ενώ διερχόμενος Αλβανός δέχτηκε και αυτός χτύπημα από μαχαίρι, χωρίς να έχει πάρει μέρος σε συμπλοκή.

    Η αστυνομία μόλις ειδοποιήθηκε, κινητοποιήθηκε άμεσα. Φτάνοντας στην περιοχή, βρήκαν τους δράστες να προσπαθούν να ξεφύγουν. Ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα από τη μία παρέα και μετέφεραν τον σοβαρά τραυματισμένο φίλο τους στο Τζάννειο νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

    Οι άλλοι δύο αλλοδαποί κατέφυγαν στο σπίτι τους στην οδό Νηρέως, μαζί με τον δεύτερο τραυματία, όπου εντοπίστηκαν έπειτα από υποδείξεις γειτόνων και συνελήφθησαν από άνδρες της αστυνομίας.

    [11] Ευρωπαϊκή απόφαση-ράπισμα για την Αγκυρα

    14/11/2003 12:25:00 μμ

    Για χρήση βασανιστηρίων και για απάνθρωπη συμπεριφορά εις βάρος 16 δικηγόρων καταδίκασε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου την Τουρκία. Οι Τούρκοι δικηγόροι συνελήφθησαν το 1993 έπειτα από καταγγελία ότι βοήθησαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Στη διάρκεια της κράτησής τους, που διήρκεσε από επτά έως 25 ημέρες, απειλήθηκαν με θάνατο και αντιμετώπισαν προσβλητική συμπεριφορά, με στόχο να υπογράψουν ομολογίες. Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν χθες να απομακρυνθούν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί από οργανώσεις που εποπτεύουν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, σε μία προσπάθεια που ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως κίνηση για να κερδηθεί η εύνοια της ΕΕ.

    Κατήγγειλαν απάνθρωπες πρακτικές

    Φωτο αρχείου

    Εντούτοις, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία υιοθετήθηκε με έξι ψήφους έναντι μιας, συνιστά κόλαφο για την Αγκυρα.

    Οι τέσσερις από τους δεκαέξι δικηγόρους που προσέφυγαν, κατήγγειλαν ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και άλλοι πέντε σε ''απάνθρωπη ή ταπεινωτική συμπεριφορά''.

    Αφηγήθηκαν ότι οι βασανιστές τους έβαζαν πάγο πάνω στο γυμνό κορμί τους, είχαν περιορισμούς στις φυσικές τους ανάγκες και δεν έτρωγαν, παρά ένα κομμάτι ψωμί την ημέρα.

    Το δικαστήριο αποζημίωση χιλιάδων ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.

    ''Αναπνέουν'' πλέον οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Την ίδια ώρα η τουρκικές αρχές χαλάρωναν τον κλοιό αστυνόμευσης γύρω από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με δεδομένο ότι η Τουρκία επιδιώκει να πείσει την ΕΕ να ορίσει, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, την ημερομηνία έναρξης του ενταξιακού διαλόγου, κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων παγίωσης της κυριαρχίας του νόμου, αλλά και στιγματισμού της πρακτικής των βασανισμών και των κακομεταχειρίσεων εν γένει.

    Στη χώρα, που διαθέτει πληθυσμό περίπου 70 εκατομμυρίων, λειτουργούν περίπου 900 κέντρα εποπτείας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως η παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών ήταν εκφοβιστική και παρεμπόδιζε την απρόσκοπτη λειτουργία τους, έτσι οι τουρκικές αρχές σε μια κίνηση καλής θέλησης αποφάσισαν την αναστολή των μέτρων αυτών.

    Από τον προσεχή Ιανουάριο, τα θεσμικά όργανα με επικεφαλής τους δημάρχους ή τους τοπικούς κυβερνήτες θα υποβάλλουν στην Αγκυρα μηνιαίες εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή αρμοδιότητας τους και η κυβέρνηση θα τις δημοσιεύει.

    Με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ επισήμανε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι οι Τούρκοι να απολαμβάνουν ''διεθνών προδιαγραφών'' ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και δικαιούνται.

    [12] Συνεδρίαση του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες ενόψει ευρωεκλογών

    Πηγή: ΑΠΕ 14/11/2003 7:00:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    H προετοιμασία για τις ευρωεκλογές (τον Ιούνιο του 2004) σε όλες τις χώρες μέλη, κυριάρχησε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε με την ιδιότητα του αντιπροέδρου και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση των θέσεων τους και το συντονισμό μεταξύ των ''αδελφών'' κομμάτων των χωρών μελών, που θα κορυφωθούν με το Συνέδριο τους το οποίο θα πραγματοποιηθεί 23-24 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

    Ημερίδες για δημοκρατική ανάπτυξη και τεχνολογία

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος, το ΠΑΣΟΚ θα διοργανώσει στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα διεθνή συνάντηση για την πορεία του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην εποχή μας, ενώ στην προεκλογική του εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές θα περιληφθούν και ημερίδες με ευρωπαϊκή ατζέντα για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, την προοδευτική πολιτική σε επίπεδο παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς και την δημοκρατική ανάπτυξη, την τεχνολογία και την καινοτομία ως στοιχεία ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Το προεδρείο των σοσιαλιστών αναφέρθηκε, επίσης, στην πορεία των εργασιών της Διακυβερνητικής, χαιρετίζοντας τις διατάξεις του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη, και κυρίως τη συμμετοχή στην ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και τον κοινωνικό χαρακτήρα του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης.

    Τέλος, όσον αφορά την αυτοτελή ανάπτυξη ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ και τις σχετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε την ανάγκη επιλεκτικής προώθησής της από τις χώρες που συμφωνούν και την αύξηση των πόρων που αυτή συνεπάγεται.

    [13] Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    14/11/2003 5:48:00 μμ

    Για ασυνέπεια στο χειρισμό συμβολαίου που συνήψε με το ιρλανδικό συμβούλιο αλιείας, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νίκος Διαμαντούρος. Ο κ. Διαμαντούρος σε ανακοίνωσή του τονίζει πως, η Επιτροπή παρέλειψε να εξετάσει την τελική έκθεση για τη γκρίζα φώκια, η οποία διέφερε σημαντικά από το σχέδιο, που η ίδια είχε εγκρίνει ένα χρόνο νωρίτερα.

    Δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις για σημαντικές αλλαγές

    Συγκεκριμένα, η καταγγελία υποβλήθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του συμβολαίου για τη διεξαγωγή έρευνας με θέμα "Αλληλεπίδραση μεταξύ γκρίζας φώκιας και αλιευτικού εξοπλισμού", το οποίο είχε συναφθεί ανάμεσα στο Συμβούλιο Θαλάσσιας Αλιείας της Ιρλανδίας και τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο καταγγέλλων υποστήριξε ότι, το Συμβούλιο Αλιείας είχε λάβει οδηγίες από την εποπτεύουσα ιρλανδική αρχή, να τροποποιήσει σε σημαντικά του σημεία το τελικό σχέδιο της έκθεσης και η Επιτροπή αμέλησε να ζητήσει εξηγήσεις για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν. Για το λόγο αυτό, ο καταγγέλων ζήτησε από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή να διεξάγει έρευνα.

    Η έρευνα του Διαμεσολαβητή κατέληξε πως τα κύρια ευρήματα της έρευνας είτε είχαν διαγραφεί, είτε αναιρεθεί, είτε υποβαθμιστεί και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι η Επιτροπή εξέτασε την τελική έκθεση.

    Η απάντηση της Επιτροπής

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε πως υπήρξε κακοδιοίκηση, αν και μπορεί να υποστηριχθεί ότι, δεν έπρεπε να κάνει δεκτό ένα κείμενο που περιείχε ανεπαρκώς αιτιολογημένα επιστημονικά συμπεράσματα. Επίσης, τόνισε πως, κατά τη γνώμη της, οι όροι του συμβολαίου έχουν τηρηθεί.

    Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διαφώνησε και έκρινε ότι η Επιτροπή ευθύνεται για κακοδιοίκηση.

    [14] Από τη Δευτέρα επανέναρξη της δίκης

    14/11/2003 11:01:00 πμ

    Από τη Δευτέρα αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δίκη της 17Ν, αφού σήμερα ολοκληρώνεται η 48ωρη απεργία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει αρχικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μιχάλης Μαργαρίτης.

    [15] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Γεωργία

    14/11/2003 6:46:00 μμ

    Στα πρόθυρα του "εμφυλίου πολέμου" βρίσκεται η Γεωργία, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Γεωργιανός πρόεδρος, Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, σε ανακοίνωσή του στην κρατική τηλεόραση. "Κάνω έκκληση στο λαό της Γεωργίας να μην πάρει μέρος στη διαδήλωση που οργανώνει η αντιπολίτευση έξω από το κοινοβούλιο", είπε ο Γεωργιανός πρόεδρος λίγες ώρες πριν την πορεία. Πριν λίγη ώρα, οι περίπου 15.000 διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς το γραφείο του Σεβαρντνάντζε εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τώρα κατευθύνονται προς την έδρα της Εκλογικής Επιτροπής, στο κέντρο της Τιφλίδας.

    ''O Σεβαρντνάντζε είναι δειλός''

    Μιχαήλ Σαακασβίλι

    "Σας καλώ να μετακινηθείτε προς την Εκλογική Επιτροπή για να παραλύσετε την εργασία τους και για να μην αποτελούν πλέον ζήτημα αυτές οι νοθευμένες εκλογές", είπε στους διαδηλωτές ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου.

    Ο Σαακασβίλι μιλώντας λίγο νωρίτερα σε μια ογκώδη συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο είπε ότι ο Γεωργιανός πρόεδρος είναι δειλός. "Αυτός ο άνθρωπος μας έκλεψε τα πάντα και δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για το λαό του", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Δεν πρόκειται να καταλάβουμε το προεδρικό μέγαρο, αλλα θέλω να πάμε πολύ κοντά στο κτίριο ώστε να ακούει τις φωνές μας", πρόσθεσε.

    Χτες, ο Σαακασβίλι είχε ζητήσει την παραίτηση του Σεβαρντνάντζε, υποστηρίζοντας ότι δε βλέπει να υπάρχει πιθανότητα να επιλυθεί η κρίση που προκλήθηκε μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία στις εκλογές.

    Δε βρέθηκε λύση με το διάλογο

    Ε. Σεβαρντνάντζε

    Οι διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το κοινοβούλιο ολόκληρη την εβδομάδα. Οι αντίπαλοι του Σεβαρντνάντζε τον κατηγορούν ότι απέτυχε να πατάξει τη διαφθορά και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Η οργή του κόσμου, ωστόσο, ξεχύλισε μετά τη μεγάλης έκτασης νοθεία που έγινε στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

    Η αντιπολίτευση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με το διάλογο, ωστόσο, μετά από μία αποτυχημένη συνάντηση όλων των πλευρών την Κυριακή, φαίνεται ότι περιορίζονται τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης.

    Τα εκλογικά αποτελέσματα που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταμέτρηση των ψήφων, εμφανίζουν τη φιλοκυβερνητική παράταξη να προηγείται. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία

    Καταγγελία για νοθεία στις εκλογές στη Γεωργία

    Γεωργία: Επίθεση σε προεκλογική συγκέντρωση

    Νέες διαδηλώσεις στη Γεωργία

    Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Γεωργία

    [16] Συνελήφθη Ιταλός αρχιμαφιόζος

    Αννίτα Πασχαλινού 14/11/2003 6:33:00 μμ

    Ο Τζιοβάνι Μπόνομο

    Στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ιταλικής μαφία. Ο Τζιοβάνι Μπόνομο, υψηλόβαθμο "στέλεχος" της ιταλικής cosa nostra, συνελήφθη στη Σενεγάλη, μετά από μία γιγαντιαία επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας και της Ιντερπόλ. Εναντίον του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για δολοφονίες αλλά και για ξέπλυμα χρημάτων.

    Το ''καμάρι'' της cosa nostra

    Ο Βίτο Παλάτζολο

    Της σύλληψης του προηγήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης της Σενεγάλης να τον απελάσει.

    Ο 68χρονος Τζιοβάνι Μπόνομο, σε μία προσπάθεια να διαφύγει από τη χώρα, προσπάθησε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα να περάσει στην Ακτή Ελαφαντοστού.

    Η σύλληψη του είναι το αποτέλεσμα κοινής επιχείρησης της ιταλικής αστυνομίας, της Ιντερπόλ και των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών.

    Ο Μπόνομο, είχε στενή συνεργασία και επαφή με τον Βίτο Παλάτζολο, έναν από τους πλέον καταζητούμενους της ιταλικής μαφίας.

    Και οι δυο, ήταν πρωτοπαλίκαρα του αρχιμαφιόζου Τζιοβάνι Μπρούσκα, ο οποίος συνελήφθη στη Σικελία το 1996 και εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης.

    [17] Αποπομπή Γερμανού βουλευτή για αντισημιτισμό

    Αννίτα Πασχαλινού 14/11/2003 5:05:00 μμ

    Την αποπομπή του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Μάρτιν Χόμαν, ζήτησαν με συντριπτική πλειοψηφία τα υπόλοιπα μέλη του κόμματός του, μετά τις δηλώσεις που έκανε κατά των Εβραίων. Με ψήφους 195 υπέρ και 28 κατά ο Χόμαν, θα κρατήσει την έδρα του στη Βουλή ως ανεξάρτητος. Η διαγραφή του από το κόμμα θα γίνει μέσω μίας διαφορετικής διαδικασίας και ενδέχεται να κρατήσει χρόνια αν ο ίδιος προχωρήσει το θέμα στα δικαστήρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δηλώσεις Χόμαν ήταν ο λόγος για τον οποίον υποχρεώθηκε σε πρόωρη αποστρατεία ο Γερμανός ταξίαρχος Ράινχαρ Γκένζελ, ο οποίος τον είχε συγχαρεί για τις αντισημιτικές τοποθετήσεις του.

    Πλήττεται η εικόνα των Χριστιανοδημοκρατών

    Μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα Ενοποίησης της Γερμανίας, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής είχε υποστηρίξει ότι οι Εβραίοι ήταν υπεύθυνοι για τα περισσότερα εγκλήματα της Ρωσικής Επανάστασης.

    Ο Χόχμαν είχε δηλώσει ότι οι Εβραίοι είχαν την ίδια ευθύνη για τα εγκλήματα στη Ρωσική Επανάσταση, με τους Γερμανούς στο ολοκαύτωμα.

    "Οι Εβραίοι είναι ένας λαός ενόχων, καθώς στη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης το 1917 μεγάλος αριθμός Εβραίων ήταν ενεργά στελέχη της Tcheka (πρώην σοβιετική αστυνομία)" είχε πει χαρακτηριστικά.

    Λίγες ημέρες αργότερα, ο βουλευτής είχε απολογηθεί για τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να καταφερθεί εναντίον του εβραϊκού λαύ.

    Οι δηλώσεις του όμως ήταν αρκετές για να πλήξουν τη δημόσια εικόνα των Χριστιανοδημοκρατών και να προκαλέσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση ενός ταξίαρχου, ο οποίος είχε σπεύσει να τον συγχαρεί για τις θέσεις του.

    Τότε του θέματος είχε επιληφθεί η ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Αμυνας και είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό την παύση των καθηκόντων του ταξίαρχου.

    Διαβάστε ακόμη: Κρούσμα αντισιμητισμού στο γερμανικό στρατό

    [18] Έτοιμη για συνομιλίες η Χαμάς

    14/11/2003 5:03:00 μμ

    Αχμέντ Γιασίν

    Έτοιμος για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κορέι, δήλωσε ότι είναι ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι προοπτικές για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ είναι μικρές. "Δεν είμαστε αντίθετοι στο διάλογο και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να μας πει και στη συνέχεια θα απαντήσουμε στις προτάσεις του", δήλωσε την Παρασκευή ο Σεΐχης στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: "Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχουμε περιθώριο για εκεχειρία". Στο μεταξύ, με ''βίαιη απάντηση'' απείλησε το Ισραήλ η Τζιχάντ, εάν συνεχίσει τις απελάσεις Παλαιστινίων από την Δυτική Όχθη προς την Λωρίδα της Γάζας.

    Απέτυχε η προηγούμενη εκεχειρία

    "Κάναμε μία εκεχειρία στο παρελθόν, αλλά απέτυχε, διότι ο ισραηλινός στρατός δεν επιθυμούσε ειρήνη ή ασφάλεια για τον παλαιστινιακό λαό", πρόσθεσε ο Γιασίν.

    Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του τυφλού και καθηλωμένου σε αναπηρική καρέκλα ηγέτη της Χαμάς από το Σεπτέμβριο, οπότε και γλίτωσε με μικροτραυματισμούς από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός σπιτιού, το οποίο είχε εγκαταλείψει μόλις πριν από λίγα λεπτά.

    Η προηγούμενη εκεχειρία, που διήρκεσε περίπου δύο μήνες και είχε κηρυχθεί από τη Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις, κατέρρευσε τον Αύγουστο όταν ένα στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση με πυραύλους. Η ισραηλινή επίθεση έγινε δύο ημέρες μετά από επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο της Ιερουσαλήμ που στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους.

    ''Παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης''

    "Η Τζιχάντ στην Παλαιστίνη καταδικάζει την εγκληματική πολιτική της ρατσιστικής εξόντωσης αθώων πολιτών. Προειδοποιούμε τον σιωνιστή εχθρό για τις συνέπειες των απελάσεων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ριζοσπαστικού παλαιστινικού κινήματος, η οποία δημοσιοποιήθηκε στην Γάζα.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι εάν συνεχιστεί η πολιτική αυτή η οργάνωση θα απαντήσει βίαια.

    Τρεις κρατούμενοι από την Δυτική Όχθη, που έχουν απελαθεί από την Δευτέρα στην Λωρίδα της Γάζας, αποτελούν τμήμα ομάδας 18 Παλαιστινίων κρατούμενων τους οποίους ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να εκτοπίσει από την Δυτική Όχθη για ένα έως δύο χρόνια στην Λωρίδα της Γάζας.

    Παλαιστίνιοι νομικοί έχουν κατ' επανάληψη καταγγείλει αυτές τις απελάσεις και έχουν τονίσει ότι παραβιάζουν το άρθρο 49 της Συνθήκης της Γενεύης που απαγορεύει την "δια της βίας μεταφορά ομάδων η μεμονωμένων ατόμων", εκτός των κατεχομένων εδαφών.

    [19] ''Έξω ο Μπους'' λέει η βρετανική αριστερά

    14/11/2003 7:54:00 μμ

    Αντίθεση στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, στη Βρετανία την ερχόμενη εβδομάδα εξέφρασαν την Παρασκευή σε βρετανικές εφημερίδες, δύο μέλη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, που είχαν παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, και την πρώην υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, που διαμαρτύρονται για την έλευση του Μπους στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Ο Μπους απειλή για την ειρήνη

    Οι δύο πρώην υπουργοί αντιδρούν στην επίσκεψη Μπους, εξ' αιτίας της επίθεσης στο Ιράκ και δηλώνουν πως θα υποστηρίξουν τους χιλιάδες διαδηλωτές, που θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου, την Πέμπτη, την ώρα που ο Μπλερ θα συναντάται με τον Μπους στη Ντάουνινγκ Στριτ.

    Η επίσημη επίσκεψη (του αμερικανού προέδρου) είναι "προσβολή στην εθνική μας αξιοπρέπεια", τονίζει στην εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" ο Ρόμπιν Κουκ, ενώ η Κλερ Σορτ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Λόντον Ιβνινγκ Στάνταρντ", δηλώνει πως ο Μπους "έκανε σοβαρά λάθη" και ζητά την άμεση αποχώρηση του Μπλερ για "κακό χειρισμό" στο θέμα του Ιράκ.

    Μάλιστα, οι δηλώσεις τους συμπίπτουν με τη δημοσίευση σφυγμομέτρησης στην αριστερή εφημερίδα "Ντέιλι Μίρορ", στην οποία, σχεδόν οι μισοί από τους 509 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι, θεωρούν τον Πρόεδρο Μπους "απειλή" για την παγκόσμια ειρήνη.

    Σημειώνεται πως, αυτή είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη, που γίνεται αποκλειστικά στη βρετανική πρωτεύουσα από Αμερικανό πρόεδρο, από το 1918, οπότε και είχε επισκεφθεί το Λονδίνο ο Γούντροου Γουίλσον.

    [20] Νέος πρωθυπουργός στον Καναδά

    14/11/2003 4:53:00 μμ

    Πολ Μάρτιν

    Ο Πολ Μάρτιν, πρώην υπουργός Οικονομικών, ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στον Καναδά, ύστερα από την παραίτηση του Ζαν Κρετιέν και την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική ζωή, την Πέμπτη. Ο μετριοπαθής κεντρώος Κρετιέν μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον διάδοχό του, ωστόσο, τον προειδοποίησε να αποφύγει τη δεξιά στροφή στην κυβέρνηση, και να συνεχίσει τη δική του επιτυχημένη οικονομική πολιτική.

    Κρετιέν: ''Ήταν ένας δύσκολος αγώνας''

    Ο πρώην πρωθυπουργός, Ζαν Κρετιέν, μίλησε την Πέμπτη σε περίπου 10.000 οπαδούς του, στο στάδιο της Air Canada, και αναφέρθηκε σε όλο το διάστημα της πρωθυπουργίας του. Είπε ότι παραδίδει μια καλύτερη χώρα απο αυτήν που βρήκε, όταν εκλέχθηκε πριν από 10 χρόνια, και τάχθηκε υπέρ ενός σοσιαλιστικού παρεμβατικού κρατικού μοντέλου. Επίσης, τόνισε ιδιαίτερα ότι, αφήνει τον Καναδά με ισοζυγισμένο ισολογισμό και εύχεται να παραμείνει υγιής η οικονομία του.

    Ταυτόχρονα, ο Κρετιέν μίλησε και για τις δύο μεγάλες διαφοροποιήσεις της εξωτερικής πολιτικής του σε σχέση με τις ΗΠΑ, την άρνηση να λάβει μέρος στον πόλεμο κατά του Ιράκ και την επικύρωση της οικολογικής συνθήκης του Κιότο.

    Τέλος, απεύθυνε ένα σαφές μήνυμα στους Συντηρητικούς του Καναδά και στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος των Φιλελευθέρων, επισημαίνοντας πως η οικονομική του πολιτική πρέπει να συνεχισθεί και η πολιτική της χώρας δεν πρέπει να αποκλίνει προς τα δεξιά, αλλά να παραμείνει στο κέντρο.

    [21] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα

    14/11/2003 4:30:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Σαράντα οκτώ ανθρακωρύχοι έχασαν την ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά ανθρακωρυχεία της Κίνας στην επαρχία Τζιανκσί, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο "Νέα Κίνα". Τα πτώματα βρέθηκαν λίγη ώρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, στο ανθρακωρυχείο στην πόλη Φένγκσενγκ. Τοπικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους την έκρηξη αλλά δεν ήταν σε θέση να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Η ετήσια παραγωγή του ανθρακωρυχείου είναι περίπου 600.000 τόνοι. Κατά το πρώτο 9μηνο του έτους, έχουν σκοτωθεί 4.620 ανθρακωρύχοι σε δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία, αριθμός που αντιστοιχεί σε 18 νεκρούς την ημέρα. Σε δυστυχήματα σε άλλα ορυχεία έχασαν την ζωή τους στο ίδιο διάστημα 1.626 άτομα. Σημειώνεται ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα εξαρτάται κατά τα τρία τέταρτα από τον άνθρακα.

    [22] Επίθεση εναντίον Πορτογάλων δημοσιογράφων

    14/11/2003 5:23:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ένας δημοσιογράφος πορτογαλικού ραδιοσταθμού απήχθη ενώ η ανταποκρίτρια ενός επίσης πορτογαλικού τηλεοπτικού σταθμού τραυματίστηκε, στη διάρκεια επίθεσης που σημειώθηκε στο Ιράκ κοντά στη μεθόριο με το Κουβέιτ, μετέδωσαν την Παρασκευή τα ΜΜΕ της Πορτογαλίας. Ο δημοσιογράφος που απήχθη είναι ο απεσταλμένος του ιδιωτικού ραδιοσταθμού TSF, Κάρλος Ραλέιρο, ενώ η δημοσιογράφος που τραυματίστηκε, η Μαρία Ζοάο Ρουέλα, εργάζεται για τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό SIC, όπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του σταθμού. Οι δύο δημοσιογράφοι συμμετείχαν σε ομάδα Πορτογάλων συναδέρφων τους οι οποίοι επέβαιναν σε πομπή από τζιπ και δέχτηκαν την επίθεση λίγη ώρα αφού πέρασαν τα σύνορα με το Κουβέιτ και μπήκαν στο ιρακινό έδαφος.

    ''Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Δεν μπορώ να μιλήσω''

    Σε επικοινωνία που είχε με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa μέσω κινητού τηλεφώνου, ο Κάρλος Ραλέιρο είπε ότι απήχθη ενώ πριν διακόψει τη συνδιάλεξη είπε: "Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη και δεν μπορώ να μιλήσω".

    Η δημοσιογράφος Μαρία Ζοάο Ρουέλα τραυματίστηκε στην κνήμη, αλλά όπως δήλωσαν συνάδελφοί της, τα τραύματα που έχει υποστεί δεν είναι σοβαρά.

    Η πομπή δέχτηκε επίθεση λίγη ώρα αφού πέρασε τα σύνορα με το Κουβέιτ και μπήκε στο ιρακινό έδαφος με προορισμό τη Βασόρα, όπου την Πέμπτη έφτασαν 128 άνδρες της πορτογαλικής στρατιωτικής αστυνομίας για εξάμηνη αποστολή.

    Δεύτερη περίπτωση απαγωγής δημοσιογράφου

    Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους οι οποίοι χρησιμοποίησαν πολλά αυτοκίνητα για να τους κλείσουν το δρόμο και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ορισμένοι δημοσιογράφοι κατάφεραν να διαφύγουν.

    Μετά από λίγη ώρα έφτασαν Βρετανοί στρατιώτες οι οποίοι έσωσαν τους υπόλοιπους και τους μετέφεραν σε στρατιωτική βάση στη Βασόρα. Οι Βρετανοί στρατιώτες αναζητούν τώρα τον Ραλέιρας, ενώ η Ρουέλα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ.

    Χτες άλλος ένας Πορτογάλος δημοσιογράφος απήχθη κοντά στη Βασόρα, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

    [23] ''Μέτωπο'' κατά της νοθευμένης φέτας

    14/11/2003 7:11:00 μμ

    Από τις αρχές του 2004, το Yπουργείο Ανάπτυξης, ανοίγει μέτωπο κατά της νοθείας. Η αρχή θα γίνει με τη φέτα, την οποία επιτήδειοι νοθεύουν στην Ελλάδα. Την έναρξη του αγώνα κατά της νοθείας εξήγγειλε από τη Ρόδο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πρώτο μέτωπο που θα ανοίξει έχει να κάνει με τη φέτα. "Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει συγκεκριμένα στοιχεία για τους χώρους όπου γίνεται η αλλοίωση του προϊόντος και οι προετοιμασίες για το κτύπημα στα κυκλώματα είναι στο τελικό τους στάδιο", τόνισε ο Υφυπουργός. Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν οι μάχες για την πάταξη της ακρίβειας και του παραεμπορίου.

    Κουλούρης: ''Μας ενδιαφέρει το συμφέρον του απλού πολίτη''

    Ήδη οι προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν αποδώσει καρπούς, αφού εντοπίστηκαν κυκλώματα που διακινούν παράνομα ρούχα και πλαστά cd.

    Τελευταία μάλιστα κατασχέθηκε παρτίδα με 75.000 πλαστά cd.

    ''Δεν θα μείνουν σε ησυχία όλοι αυτοί. Δεν μας κρατάει κανένας, καθώς μας ενδιαφέρει το συμφέρον του απλού πολίτη'', τόνισε ο κ. Κουλούρης.

    Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης επέρριψε ευθύνες σε όλους τους δημάρχους και κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που δεν συμβάλλουν στην πάταξη του παραεμπορίου, παρά το γεγονός ότι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

    ''Ωραίος είναι ο Αβραμόπουλος και η Μπακογιάννη για γενικού περιεχομένου δηλώσεις, χαμόγελα και δημόσιες σχέσεις για ψήφους. Δεν τους κατηγορώ, αλλά να μην είναι εισαγγελείς κατά της κυβέρνησης'', τόνισε ο κ. Κουλούρης.

    Επίσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε την ενίσχυση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων με προσωπικό, ώστε να δοθεί καλύτερα η μάχη κατά της ακρίβειας, ενώ στόχος είναι η λήψη μέτρων για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού.

    Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης όταν ενημερώθηκε πως η τιμή της πατάτας στη Ρόδο έχει ''πετάξει'' στο 1,30 ευρώ το κιλό, έδωσε εντολή στο Νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να εφαρμοστεί η αγορανομική διάταξη, για τον καθορισμό συγκεκριμένου ποσοστού κέρδους.

    Στην περίπτωση που θα διαπιστώνονται παραβάσεις η εντολή είναι να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε αυτούς που δεν τηρούν το νόμο.

    Ο κ. Κουλούρης στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι πολύ καλές, ενώ το συμπέρασμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους καταστηματάρχες της Ρόδου, είναι ότι η τουριστική σεζόν πήγε πολύ καλά και τα έσοδα κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα.

    Τέλος, ο κ. Κουλούρης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε κεντρικό επίπεδο, για να βελτιωθεί η οικονομία και κατά συνέπεια η κατάσταση στην αγορά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη βελτίωση των υποδομών για τους Ολυμπιακούς.

    [24] Νέα παράταση για τις οφειλές στο Δημόσιο

    14/11/2003 2:07:00 μμ

    Νέα παράταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην εφ' άπαξ εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η παράταση αφορά επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα εξοφλήσουν όλο το ποσό των χρεών και θα έχουν έκπτωση 50% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

    [25] Την Βουλγαρία ''βλέπει'' η ΔΕΗ

    14/11/2003 12:44:00 μμ

    Στην εξαγορά ηλεκτρικών σταθμών στη Βουλγαρία σχεδιάζει να αναπτυχθεί η ΔΕΗ ενώ από την μετοχοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού εισέρευσαν στα ταμεία του κράτους έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τον απολογισμό έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης της επιχείρησης μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης του τρίτου «πακέτου» των μετοχών της. Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι το μάνατζμεντ της ΔΕΗ παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ, αν είχαν ακολουθηθεί «φιλελεύθεροι πειραματισμοί», τα έσοδα θα ήταν χαμηλότερα και θα είχε χαθεί από το Δημόσιο ο έλεγχος της διοίκησης της εταιρείας.

    Ισχυρή περιφερειακή διάσταση

    O υπουργός Aνάπτυξης A.Τσοχατζόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία της ΔEH πρέπει να έχει ισχυρή περιφερειακή διάσταση, όχι μόνο στα ενεργειακά κέντρα Kοζάνης και Mεγαλόπολης.

    O διευθύνων σύμβουλος της ΔEH Σ. Nέζης τόνισε ότι η option για εξαγορά του 30% των μετοχών της ΔEΠA που έχει η εταιρεία, θα εξετασθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής στρατηγικού επενδυτή για τη ΔEΠA, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για τη λειτουργία της διασύνδεσης με το δίκτυο της Iταλίας, ανέφερε ότι τα τιμολόγια για εισαγωγή ενέργειας είναι υψηλά, ενώ αντίθετα έγιναν εξαγωγές που απέφεραν σημαντικά κέρδη.

    Οπως τόνισε η ΔΕΗ έιναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση εταιρειών διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στη Bουλγαρία.

    [26] Χωρίς απόφαση η σύσκεψη της ΕΠΑΕ για το ντέρμπι

    14/11/2003 6:26:00 μμ

    Ακαρπη απέβη η σύσκεψη στην ΕΠΑΕ για το εάν δοθούν η όχι εισιτήρια στον Παναθηναϊκό για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη. Μετά από τέσσερις ώρες συζήτησης που έγινε σε "ηλεκτρισμένη" κατά διαστήματα ατμόσφαιρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ αποφάνθηκε, ότι είναι αναρμόδιο να αποφασίσει για το πολύκροτο αυτό θέμα και το παρέπεμψε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Λιάνη. Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που κάλεσε τις ΠΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πουν όχι στη βία.

    Αποχώρησε ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Στράτος, αποχώρησε από την συνεδρίαση, υποστηρίζοντας, ότι από την στιγμή που η Αστυνομία εγγυήθηκε την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα είναι απαράδεκτο η ΕΠΑΕ να συζητά εαν θα χορηγήσει ή όχι εισιτήρια στον Παναθηναϊκό.

    Ο εκρόσωπος της "πράσινης" ΠΑΕ πρόσθεσε, ότι "από την απόφαση που θα ληφθεί θα φανεί εάν έχει απομείνει νομιμότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο...".

    [27] Σαπίζουν οι θησαυροί της Αγίας Σοφίας

    14/11/2003 7:32:00 μμ

    Το μέγεθος της καταστροφής σπάνιων βυζαντινών εικόνων και άλλων ιερών κειμηλίων ανεκτίμητης αξίας, έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι εικόνες που κατέγραψε τουρκικό κανάλι , το οποίο κατάφερε να μπει στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας. Ένας από τους πρώην διευθυντές του μουσείου παραδέχεται μπροστά στην κάμερα την εγκληματική αδιαφορία για την τύχη των οικουμενικών θησαυρών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων και αποκαλύπτει ότι έχει κλαπεί και ένα ασσυριακό βιβλίο πολλών αιώνων.

    Σοκ από την εικόνα καταστροφής

    Το φως έφερε στη δημοσιότητα ο Τούρκος δημοσιογράφος Ουγούρ Ντουντάρ.

    Η κάμερα της εκπομπής του μπήκε στο εσωτερικό της αποθήκης 31 στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας και κατέγραψε μία εικόνα καταστροφής σπάνιων βυζαντινών εικόνων και άλλων ιερών κειμηλίων.

    Από τις σκεπασμένες με σκόνη εικόνες, είχαν σβηστεί οι μορφές των Αγίων ενώ τα ιερά κειμήλια ήταν σε κατάσταση διάλυσης.

    Παράλληλα, από την αποθήκη φαίνεται ότι εκλάπη ένα ασσυριακό χειρόγραφο βιβλίο πολλών αιώνων ενώ είχαν ανοιχθεί δυο τάφοι, οι οποίοι είχαν σκαφτεί ενώ τα κόκαλα ήταν σκορπισμένα.

    Με εντολή του υφυπουργού Πολιτισμού καθηγητή Μουσταφά Ισέν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 14 υπάλληλοι του Μουσείου και διετάχθηκε έρευνα σε βάθος.

    [28] Tango Pasion: Το τάνγκο σαγηνεύει την Αθήνα

    14/11/2003 1:57:00 μμ

    Μια μουσική πανδαισία χορευτικού αισθησιασμού με άρωμα Αργεντινής δονεί κάθε βράδυ τον μεγαλύτερο νέο χώρο εκδηλώσεων της Αθήνας. Ο λόγος για το Big Top Theatre στο Allou! Fun Park, που δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο στην κυριολεξία "ποδαρικό" από αυτό της παράστασης του Tango Pasion, που σαγήνευσε τους θεατές του από όπου κι αν πέρασε. Είκοσι πέντε χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές, μυσταγωγούν επί σκηνής, παγιδεύοντας το κοινό στην ατμόσφαιρα του πιο παθιασμένου, ερωτικού χορού. Τις αιθέριες περιπτύξεις των τανγκέρος συνοδεύει επιβλητικά, με ρυθμούς που διατρέχουν τη ραχοκοκαλιά, η Sexteto Mayor, μια από τις κορυφαίες ορχήστρες τάνγκο, η οποία τιμήθηκε πρόσφατα και με βραβείο Grammy. Το Tango Pasion είναι οικείο στο ελληνικό κοινό από τις προηγούμενες επισκέψεις του, ωστόσο, αυτή τη φορά επιστρέφει για να γιορτάσει με μια ολοκαίνουρια παράσταση, που επιστρατεύει μέχρι και virtual χορευτές, τα δέκα χρόνια περιοδειών του.

    Τακούνια στιλέτο, φιγούρες στιλέτο που στροβιλίζονται σε μια αρμονία, δεξιοτεχνίας και συγχρονισμού, προσφέροντας στο μάτι την αίσθηση της απόλυτη ενότητας ψυχών και σωμάτων, παραβγαίνουν το ρυθμό του μπαντονεόν και φέρνουν στη σκηνή μια ατμόσφαιρα που μόνο στο Μπουένος Αϊρες μπορεί να ζήσει κανείς.

    Ξεδιπλώνουν την ιστορία της γέννησης του τάνγκο, μέσα από τους αντρικούς χορούς στα μπορντέλα της πόλης του περασμένου αιώνα. Του χορού που έμελλε να μετοικήσει στα παρισινά σαλόνια των αρχών του 1900 και μετά στις καρδιές όλων, μέσα από τη βελούδινη φωνή του Gardel, αναγόμενο ως ο πιο ερωτικός χορός στην ιστορία.

    Η νέα παράσταση την οποία παρουσιάζει τo Tango Pasion στηρίζεται στις εκπληκτικές χορογραφίες του Hector Zaraspe, υπό τη μουσική διεύθυνση των αδιαφιλονίκητων μάστερ του μπαντονεόν, Jose Libertella και Louis Stazo που ηγούνται της Sexteto Mayor Orchestra. Βασίζεται στη δημιουργία του Astor Piazzola, "Η Μαρία του Buenos Aires".

    H "Μαρία", συνώνυμο της μοιραίας γυναίκας στο κομμάτι του Piazzola, απογοητευμένη από τους άντρες, ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό της και ανανεώνεται μέσα από ένα νέο συναρπαστικό έρωτα.

    Υπάρχει όμως και μια καινοτομία: η προσθήκη του virtual reality στην παραδοσιακή φόρμα. Virtual χορευτές χορεύουν ...στη σκηνή μαζί με τους πραγματικούς σε συναρπαστικές χορογραφίες δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέαμα.

    Με αυτή τη δημιουργία τo Tango Pasion, που έχει αποθεωθεί από δυο και πλέον εκατομμύρια θεατές στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και στην Ελλάδα στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Λυκαβηττό, στο Θέατρο Δάσους και στο Φεστιβάλ του Βόλου, διεκδικεί και αυτή τη φορά να κλέψει τις καρδιές.

    Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Νοεμβρίου στο BigTopTheater, στο Allou Fun Park (Λ. Κηφισσού και Π. Ράλλη).

    Προπώληση εισιτηρίων:

    από τα Virgin Megastores,

    ticketshop Τηλ: 211 95 59 900 (για τηλεφωνικές κρατήσεις με πιστωτική κάρτα, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση).

    Ταμείο Θεάτρου Τηλ: 210 88.47.121

    Γενικές Πληροφορίες: 210 88.47.121 210 92.13.310

    [29] Τεχνητός ιός ανοίγει νέα σύνορα στην έρευνα

    14/11/2003 7:43:00 μμ

    Ο Δρ Κρεγκ Βέντερ

    Σε μια μεγάλη επιστημονική επιτυχία κατάφεραν να φτάσουν Αμερικανοί ερευνητές, που δημιούργησαν εργαστηριακά έναν τεχνητό ιό. Οι επιστήμονες που δημιούργησαν τον PhiX-174, μέσα σε 14 ημέρες, του έδωσαν όλα τα λειτουργικά συστατικά μέρη ενός απλού ιού, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη δομικές μονάδες από τις οποίες αποτελείται το DNA. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ανακάλυψης και ο Έλληνας ερευνητής Αριστείδης Πατρινός, επικεφαλής του Γραφείου Βιολογίας και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας. Η επιστημονική αυτή επιτυχία, που έγινε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Κρεγκ Βέντερ, έναν από τους πρωτοπόρους της αποκρυπτογράφησης του DNA, θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τη μοριακή βιολογία όσο και για τους τομείς ενέργειας.

    Ελπίδες και για το περιβάλλον

    "Ήταν ένα πρώτο βήμα. Τώρα έχουμε την τεχνολογία για να προχωρήσουμε σε νέα σύνορα της γονιδιακής έρευνας", τόνισε ο δόκτωρ Βέντερ.

    Η δημιουργία τεχνητών μικροβίων, μπορεί να χρησιμεύσει για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά και για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

    Ανάμεσα στα οφέλη της συνθετικής γονιδιωματικής, είναι και η δημιουργία ισχυρότερων εμβολίων καθώς και αποτελεσματικών μεθόδων για τη γονιδιακή θεραπεία.

    Η σύνθεση των βακτηριοφάγων, όπως αποκαλούν οι επιστήμονες τον τεχνητό ιό, φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός ολόκληρου κυτταρικού γονιδιώματος, που είναι και ο απώτερος στόχος τους.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ιός παράγεται τεχνητά. Παλιότερα Αμερικανοί επιστήμονες είχαν δημιουργήσει τον ιό της πολιομυελίτιδας. Η προσπάθεια εκείνη όμως είχε διαρκέσει τρία χρόνια και οι ιοί που είχαν παραχθεί δεν ήταν πάντα λειτουργικοί.

    [30] Η εμφύτευση κυττάρων νικά το διαβήτη

    14/11/2003 12:11:00 μμ

    Αισιόδοξα μηνύματα για θεραπεία του διαβήτη φέρνουν τ' αποτελέσματα έρευνας Αμερικανών επιστημόνων. Συγκεκριμένα η ομάδα των ερευνητών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ανακάλυψε πως τα κύτταρα από τη σπλήνα μπορούν να μετασχημαματιστούν σε παραγωγείς γλυκόζης γεγονός που τους βοήθησε ν' αναστείλουν και σε περιπτώσεις ν' αντιστρέψουν την πορεία της ασθένειας σε πειράματα που διενέργησαν σε ποντίκια. Οι επιστήμονες, που η ανακοίνωση της έρευνας τους συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη, φιλοδοξούν ν' αρχίσουν σύντομα τις δοκιμές και σε ανθρώπους.

    Αναπάντεχα τα αποτελέσματα των ερευνών

    Ο διαβήτης ταλαιπωρεί ήδη 350.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και 194 εκατ. ανθρώπων στο υπόλοιπο του κόσμου. Ωστόσο η νέα έρευνα αφορά κατά κύριο λόγο, τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, το πάγκρεας των οποίων δεν παράγει ινσουλίνη, στοιχείο απαραίτητο για τη μετατροπή της ζάχαρης σε "καύσιμη ύλη" για τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ν' αυξάνονται επικίνδυνα τα επίπεδά της στο αίμα.

    Η μέχρι τώρα πορεία των ερευνών, έχει φανερώσει ότι οι ενέσεις κυττάρων ινσουλίσινης από υγιή ποντίκια σε πάσχοντα, ουσιαστικά επαναπρογραμμάτιζε το ανοσοποιητικό σύστημα των δεύτερων, ώστε να ενσωματώσουν το νέο εμφύτευμα.

    Επίσης τα διαβητικά ποντίκια άρχισαν, αναπάντεχα να παράγουν κύτταρα που έκκριναν ινσουλίνη. Αυτό βέβαια συνέβη μόνο σ' εκείνα τα πειραματόζωα που τους είχε εμφυτευτεί ένας συγκεκριμένος τύπος κυττάρων σπλήνας, που διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα επειδή στερούνται ενός βασικού οργανικού μορίου, ονόματι, CD45.

    Αποφασίζοντας, λοιπόν να επανελέγξουν τ' αποτελέσματά τους επανέλαβαν το πείραμα σε θηλυκά διαβητικά ποντίκια αυτή τη φορά, βλέποντας τα να αναπτύσσουν ένα μακροπρόθεσμο φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης.

    Ειδικότερα όλες οι νέες κυτταρικές νησίδες παρουσίασαν σημαντικό αριθμό χρωμοσωμάτων Υ, στοιχείο που καταδεικνύει την προέλευσή τους από τους αρσενικούς δότες. Η ομάδα των ερευνητών έφτασε στα ίδια συμπεράσματα ακόμη κι όταν στα εμφυτευόμενα κύτταρα προστέθηκε μια πράσινη φθοριούχος πρωτείνη.

    Μεγάλες οι ελπίδες για μελλοντική θεραπεία

    Ο επικεφαλής του εγχειρήματος Denis Faustman, τόνισε τη σημασία πως είναι για πρώτη φορά ανακαλύψαμε ότι τα κύτταρα CD45 έχουν μια διακριτή λειτουργία και είναι αυτά που δημιουργούν τις κυτταρικές νησίδες του παγκρέατος.

    Ο Δρ David Nathan, διευθυντής ειδικού νοσοκομείου για το Διαβήτη, συνδέοντας τη νέα ανακάλυψη με τον τομέα της θεραπείας, ανέφερε πως οι ασθενείς του διαβήτη τύπου Ι θα μπορούν να προστατευθούν από περαιτέρω καταστροφή των ινσουλινοπαραγωγικών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα όσοι βρίσκονται σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου θα μπορούν να σταθεροποιησουν την κατάστασή τους.

    Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Δρ Eleanor Kennedy, ερευνήτρια του Ηνωμένου Βασιλείου για το διαβήτη, οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ώστε να επιβεβαιωθούν τα παρόντα ελπιδοφόρα πορίσματα.

    [31] Οι μικρομεσαίοι επιχειρούν ηλεκτρονικά

    14/11/2003 5:45:00 μμ

    Σε υψηλά ποσοστά κινούνται στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (11-250 ατόμων) που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, στην παραγωγή αλλά και την προβολή τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του e-Business forum, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", το ποσοστό κατοχής ηλεκτρονικών υπολογιστών από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις φτάνει στο 92%, της σύνδεσης στο Ιντερνετ στο 74% και της εταιρικής παρουσίας στο Ιντερνετ στο 39%, προσεγγίζοντας μάλιστα τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους (94%, 83% και 52% αντιστοίχως). Ωστόσο όπως προκύπτει από την έρευνα, μικρότερες επιχειρήσεις, (με προσωπικό μικρότερο των δέκα ατόμων), δηλώνουν άγνοια ή μη ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα να συγκρατείται η συνολικότερη πορεία σύγκλισης.

    Συνεχή αύξηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εγχώριες επιχειρήσεις με σύνδεση στο διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 28% (από 15,4% το 2001 σε 19,6% το 2002), αν και κυρίως η αύξηση αυτή οφείλεται στις επιχειρήσεις άνω των δέκα ατόμων.

    Μικρή αύξηση παρατηρείται επίσης και στον αριθμό των επιχειρήσεων που κατέχει Η/Υ (35,6% το 2002 έναντι 34,2% το 2001), ενώ μεγάλη αύξηση (δέκα ποσοστιαίων μονάδων) διαπιστώθηκε στο ποσοστό της χρήσης του Διαδικτύου, (από 44,9% σε 55,1%).

    Από την έρευνα φαίνεται μάλιστα να εκδηλώνεται μία ζήτηση για συνδέσεις σε υψηλές ταχύτητες (13%, επιθυμούν σύνδεση με το διαδίκτυο σε υψηλότερες ταχύτητες από την ISDN), ενώ ήδη το 60% των επιχειρήσεων έχουν σύνδεση ISDN, σημειώνοντας αύξηση κατά 36% έναντι του 2001.

    Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αυξημένος βαθμός ικανοποίησης από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο, φανερώνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μπορεί να δράσει καταλυτικά στη περαιτέρω διάχυση των ΤΠΕ στις επιχειρηματικές λειτουργίες.

    Όσον αφορά τις προβλέψεις για το 2003, σύμφωνα με την έρευνα προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στη χρήση Η/Υ και του Διαδικτύου της τάξης του 5% και 4% αντίστοιχα.

    Καθοριστικοί παράγοντες για αυτό το γεγονός, φαίνεται να είναι η περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τον πολίτη, αλλά και η κατάλληλη και επαρκής ενημέρωση των ΜΜΕ για τα οφέλη από τη χρήση και την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

    [32] Ο Ταϊπέι 101 ''σκίζει'' τον ουρανό της Ταϊβάν

    14/11/2003 6:37:00 μμ

    Με 508 μέτρα ύψος και 101 ορόφους εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στην Ταϊβάν, ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, ο Ταϊπέι 101. Με το μέγεθός του ξεπέρασε το προηγούμενο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Petronas Towers της μαλαιασιανής πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ, που φτάνει τα 442 μέτρα. Τα εγκαίνια έκανε ο Πρόεδρος της χώρας, Τσεν Σούι Μπιάν, ο οποίος δήλωσε πως ο ουρανοξύστης αυτός "δεν είναι μόνο το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, αλλά δείχνει ότι η Ταϊβάν συμβαδίζει με τον κόσμο".

    Εμπορικό κέντρο και χώρος εργασίας

    Περίπου 10.000 άνθρωποι αναμένεται να εργαστούν στα γραφεία, οικονομικά ιδρύματα, τράπεζες, κλαμπ και ξενοδοχεία, που θα λειτουργήσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο στους ορόφους του ουρανοξύστη. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κοινοπραξία "Οικονομικό Κέντρο της Tαϊπέι", στην οποία συμμετέχουν η "Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης" της Κίνας και η εταιρία ασφαλειών ζωής, "Καθάι".

    Προς το παρόν, λειτουργεί μόνο το Εμπορικό Κέντρο, που αποτελείται από πέντε ορόφους και έχει 161 καταστήματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, που το έχτισε και το διαχειρίζεται, ο αριθμός των επισκεπτών που θα δέχεται καθημερινά το εμπορικό αναμένεται να φτάνει τους 10.000.

    Ήδη, η επιτυχία του νέου ουρανοξύστη έγινε εμφανής, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρευσαν στο Εμπορικό Κέντρο του Ταϊπέι 101 για να πιουν καφέ, να φάνε και να αγοράσουν ρούχα, την πρώτη μέρα λειτουργίας του.

    Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ταϊπέι 101 θα χάσει τα πρωτεία του το 2007, οπότε και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου στη Σαγκάη.

    ΠΗΓΗ: BBC, ΑΠΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 November 2003 - 17:55:44 UTC