Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός της εβδομάδας η απόφαση του Πατριαρχείου
  • [02] Ποινική δίωξη για παρατυπίες του ΔΙΚΑΤΣΑ
  • [03] Σεισμός 4,8 βαθμών στον Κορινθιακό κόλπο
  • [04] Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με ΙΧ
  • [05] Σουηδία: Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο
  • [06] Έρευνα της αστυνομίας στο ράντσο του Μάικλ Τζάκσον
  • [07] Δολοφονήθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας
  • [08] Αλλεπάλληλες εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [09] Πάουελ: Σε ''καλά χέρια'' η ασφάλεια στο Ιράκ
  • [10] Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας

    [01] Εντός της εβδομάδας η απόφαση του Πατριαρχείου

    18/11/2003 8:57:00 μμ

    Κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή που διανύουμε για το εκκλησιαστικό, καθώς μέχρι και το τέλος της αναμένεται να δοθεί η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην απόφαση της Ιεραρχίας για τις Μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών. Νωρίτερα την Τρίτη, έμμεση αναφορά στη διαμάχη με την Ελλαδική Εκκλησία, έκανε από την Αρχαίο Έφεσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. "Εάν υπάρχουν ασυμφωνίες και αντιπαραθέσεις, όπως επ' εσχάτων, αυτές οφείλονται στη διαφορά της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας" δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο ενσαρκώνει διαχρονικά και εκφράζει την οικουμενικότητα του γένους και της Ορθοδοξίας.

    Στην Κούβα τον Ιανουάριο ο Βαρθολομαίος

    Αναφερόμενος στον Ελληνισμό, ο κ. Βαρθολομαίος, υπογράμμισε ότι το ελληνικό γένος δεν περιορίζεται μέσα σε γεωγραφικά όρια.

    "Το γένος μας και η φυλή μας έχουν οικουμενικές προοπτικές και διαστάσεις" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, την Κούβα πρόκειται να επισκεφθεί ο κ. Βαρθολομαίος στις αρχές Ιανουαρίου, προκειμένου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του πρώτου ορθόδοξου ναού.

    [02] Ποινική δίωξη για παρατυπίες του ΔΙΚΑΤΣΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/11/2003 10:02:00 μμ

    Ποινική δίωξη για πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση και ηθική αυτουργία κατά παντός υπευθύνου για παράνομες αναγνωρίσεις πτυχίων σε φοιτητές του εξωτερικού από το ΔΙΚΑΤΣΑ, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή.

    [03] Σεισμός 4,8 βαθμών στον Κορινθιακό κόλπο

    Πηγή: ΑΠΕ 18/11/2003 9:50:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Τρίτη, στις 20.32, στο δυτικό Κορινθιακό κόλπο. Όπως ανακοίνωσε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 15 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 20 χλμ. ΒΑ της Πάτρας, στην περιοχή του δυτικού Κορινθιακού Κόλπου. Ο σεισμός έγινε αισθητός στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

    [04] Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με ΙΧ

    18/11/2003 9:01:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ελαφρά τραυματίστηκε ένα παιδάκι, όταν το σχολικό στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε την Τρίτη με ΙΧ αυτοκίνητο στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο Πανόραμα Βούλας. Στο σχολικό επέβαιναν τρία παιδάκια, εκ των οποίων τα δύο δεν τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σπίτι τους με το σχολικό, ιδιοκτησίας του νηπιαγωγείου ''Εργαστήρι'', της Ιωάννας Τζίκα.Το σχολικό είχε φύγει λίγο μετά τη μία το μεσημέρι από το σχολείο, στην οδό Πανδρόσου 3 στη Γλυφάδα, και έκανε διανομή των παιδιών στα σπίτια τους. Στην οδό Αγίου Δημητρίου, που δεν έχει σήμανση, ΙΧ αυτοκίνητο οδηγούμενο από γυναίκα προσέκρουσε στο σχολικό. Έτσι, τραυματίστηκε ελαφρά στη μύτη το παιδάκι που μεταφέρθηκε για προληπτικούς κυρίως λόγους στο Ασκληπιείο Βούλας. Από την Τροχαία γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

    [05] Σουηδία: Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο

    Πηγή: ΑΠΕ 18/11/2003 10:49:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο άνθρωποι αγνοούνται μετά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου διάσωσης στα ανοιχτά των ακτών της Σουηδίας, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές. Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν επτά άτομα, πραγματοποιούσε άσκηση όταν κατέπεσε στη θάλασσα στα ανοιχτά του Γκότενμπουργκ. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, έχουν ήδη περισυλλέξει τους πέντε από τους επιβάτες. Το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ μετέδωσε, πάντως, ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με αξιωματούχο, η επιχείρηση διάσωσης δυσχεραίνεται λόγω της μικρής ορατότητας που υπάρχει στην περιοχή.

    [06] Έρευνα της αστυνομίας στο ράντσο του Μάικλ Τζάκσον

    18/11/2003 11:17:00 μμ

    Αστυνομικοί ερεύνησαν την Τρίτη το ράντσο του ποπ σταρ Μάικλ Τζάκσον, στο Νέβερλαντ, κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, μετά από ένταλμα έρευνας που εξέδωσαν οι αρχές και το οποίο σχετίζεται με πιθανολογούμενες εγκληματικές πράξεις, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία δεν ανακοίνωσε τους ακριβείς λόγους της έρευνας, το τηλεοπτικό δίκτυο Court TV μετέδωσε ότι η έρευνα σχετίζεται με σεξουαλικές κατηγορίες που αφορούν το διάσημο τραγουδιστή και ένα 12χρονο αγόρι. Εκπρόσωπος του τραγουδιστή δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να κάνει δηλώσεις επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι και πριν εννέα χρόνια είχαν διατυπωθεί κατηγορίες κατά του Μάικλ Τζάκσον, σύμφωνα με τις οποίες παρενόχλησε σεξουαλικά ένα 14χρονο αγόρι. Για την υπόθεση εκείνη, ο τραγουδιστής δεν κρίθηκε ένοχος.

    Η φετινή χρονιά δεν είναι η καλύτερη, απ' ό,τι φαίνεται, για τον 45χρονο τραγουδιστή, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο άφησε άναυδους τους θαυμαστές του στη συναυλία που έδωσε στο Βερολίνο κρεμώντας ένα από τα υιοθετημένα παιδιά του από το παράθυρο ενός ξενοδοχείου.

    Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο η Βρετανική τηλεόραση αποκάλυψε ότι ο Τζάκσον μοιραζόταν το υπνοδωμάτιο του με νεαρά αγόρια και ανάγκαζε τα παιδιά του να φορούν υποχρεωτικά μάσκες όταν κυκλοφορούν δημοσίως.

    [07] Δολοφονήθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας

    18/11/2003 11:27:00 μμ

    Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από αξιωματούχο, ο τοπικός εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας στην επαρχία Ντιουανίγια, στο νότιο Ιράκ, δολοφονήθηκε την Δευτέρα από αγνώστους. Το θύμα, ο Χαμάντ Κάσεμ αλ-Μουχμαντάουι, δέχτηκε τρεις σφαίρες ενώ βρισκόταν μπροστά στο σπίτι του, το βράδυ της Δευτέρας. Η κηδεία του έγινε την Τρίτη, είπε ο τοπικός ηγέτης, Ζιάντ αλ-Χαλίντι.

    [08] Αλλεπάλληλες εκρήξεις στη Βαγδάτη

    18/11/2003 11:01:00 μμ

    Δύο ομοβροντίες από 60 αμερικανικούς πυραύλους ακούστηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Βαγδάτη. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, πρόκειται για επιθέσεις που σημειώνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης "Σιδερένιο Σφυρί", που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ μετά το μακελειό την Τετάρτη στη Νασιρίγια. Τόνισε, επίσης, ότι από τα αμερικανικά πυρά έχουν πληγεί στόχοι στο κέντρο της Βαγδάτης, πιθανότατα κρησφύγετα υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [09] Πάουελ: Σε ''καλά χέρια'' η ασφάλεια στο Ιράκ

    18/11/2003 9:12:00 μμ

    Την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας, αλλά και στις ιρακινές δυνάμεις που τώρα σχηματίζονται επαναβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Παουελ. Μπορούν να πάρουν στα χέρια τους την ασφάλεια του Ιράκ τόνισε ενώ παράλληλα εξέφρασε την ευχή για άμεσο διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Κόφι Αναν. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω θέση χηρεύει, μετά το θάνατο του Βραζιλιάνου Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο, ο οποίος σκοτώθηκε στις 19 Αυγούστου μαζί με άλλα 22 άτομα, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά της έδρας του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το προσωρινό κυβερνητικό Συμβούλιο, που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των απειλών από την έλλειψη ασφάλειας, θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα και θα αποφασίσει τις ενέργειές του για το μέλλον, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά το γεύμα που είχε με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    Η δήλωσή του αυτή αφορά τη συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο μεταξύ της συμμαχίας και του προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου, στην οποία προβλέπεται η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς μέχρι τα μέσα του 2004 και η διενέργεια εκλογών μέχρι τα τέλη του 2005.

    Παράλληλα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι ''ελπίζει πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν θα διορίσει στο αμέσως προσεχές μέλλον νέο ειδικό απεσταλμένο του στο Ιράκ''.

    Κατά τον κ. Παουελ αυτός ο απεσταλμένος θα μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    [10] Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας

    18/11/2003 8:40:00 μμ

    Ημερίδα για τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, με ειδικότερο θέμα ''Από την Αττική διάλεκτο στη γλώσσα των Ευαγγελίων'' έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής. Την ημερίδα παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, και ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου. "Η υπόθεση της γλώσσας, της υπεράσπισής της και της διάδοσής της στις νεότερες γενιές είναι υπόθεση εθνική. Είναι μέγιστη η ευθύνη της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου, να ανταποκριθεί σ' αυτή. Και είναι δικό μας, πρωτίστως, χρέος η προστασία της γλώσσας μας από τους νεολογισμούς και τους νεοβαρβαρισμούς, που κατακλύζουν καθημερινά τη ζωή μας, ιδιαιτέρως μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, που έχουν καταστεί αναντικατάστατο μέρος της καθημερινής μας ζωής", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.

    ''Με ισοπέδωση απειλεί η επικράτηση της τεχνολογίας''

    "Η εποχή στην οποία ζούμε, η εποχή της άκρατης επικράτησης της τεχνολογίας, που καθορίζει σχεδόν ολοκληρωτικά τις μορφές και τους κώδικες της ανθρώπινης επικοινωνίας, απειλεί με ισοπέδωση, με εξαφάνιση τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των λαών, των εθνών. Και εμείς, οι Έλληνες, έχουμε δυστυχώς το προνόμιο να είμαστε οι μόνοι σχεδόν χρήστες της γλώσσας μας σε ολόκληρο τον πλανήτη", επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ακόμη ότι η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας συναρτάται με την ίδια την επιβίωση του ελληνισμού στο μέλλον, καθώς "δεν αποτελεί μόνο εργαλείο επικοινωνίας", αλλά "είναι ένα από τα βάθρα πάνω στα οποία οικοδομήθηκαν η ελευθερία μας και η εθνική μας συνείδηση, που πάντοτε είχαν βαθύ πνευματικό χαρακτήρα".

    Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική είναι η γλώσσα στην οποία διατυπώθηκαν, για πρώτη φορά, οι αρχές της δημοκρατίας, αποτυπώθηκαν οι αναζητήσεις του ανθρώπου για την ύπαρξή του και την ύπαρξη της φύσης και παραδόθηκαν στην ανθρωπότητα τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα, μέσα από τα έργα φιλοσόφων και λογίων του ελληνισμού.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, μίλησε για τις σημαντικές προσπάθειες του υπουργείου, το οποίο έστειλε 55 φιλολόγους σε ξένα κράτη, με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

    ''Αναγκαία η προβολή της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό''

    Την ανάγκη στήριξης αλλά και προβολής της ελληνικής γλώσσας ως στοιχείο πολιτισμού, εξήρε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Μια γλώσσα, η οποία άντεξε και αντέχει στο πέρασμα των χρόνων και στις Συμπληγάδες της Ιστορίας, είναι βέβαιο ότι θα μείνει ακμαία και ζωντανή. Χρέος όλων μας, όμως, είναι να διευρύνουμε τους ορίζοντές της έξω από τα ελληνικά, θα έλεγα ακόμα και έξω από τα ευρωπαϊκά, σύνορα. Αυτή είναι μια σημαντική αποστολή, που δεν αφορά μόνο τους πνευματικούς ανθρώπους, αλλά και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία. Αλλωστε, η γλώσσα μας δεν είναι μόνο καίριο συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι και βασική πηγή δημιουργίας Πολιτισμού και Παιδείας. Και, όπως έχουμε πει, πολλές φορές, Παιδεία και Πολιτισμός είναι το μεγάλα όπλα του Ελληνισμού στον κόσμο που έρχεται", τόνισε ο κ. Καραμανλής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 November 2003 - 21:54:35 UTC