Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη
  • [02] Η Μπαρμπι στο "έλεος" της τέχνης Τί λέτε για μια Μπάρμπι στο...
  • [03] Ελληνική ενίσχυση για ανασκαφές στη Βουλγαρία
  • [04] Δηλώσεις Πάουελ Ευχές Πάουελ στο Γ. Παπανδρέου

    [01] Πολιτισμός

    Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη

    (8/1/2004 5:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Η "Συννεφιασμένη Κυριακή" , η "Αρχόντισσα, "Τί σήμερα, τί αύριο, τί τώρα" και δεκάδες άλλα πασίγνωστα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, "μπαίνουν" στο Μέγαρο Μουσικής με τη νέα παραγωγή του Οργανισμού, με επικεφαλής τον Γιώργο Νταλάρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, στις 11, 12, 14, 16, και 17 Ιανουαρίου. Μπουζούκια- 10 επί σκηνής-, χορός σε χορογραφία Λεωνίδα Ντεστιάν, κείμενα των Γιάννη Κοντού, Θανάση Νιάρχου και Σταμάτη Φασουλή συνθέτουν το χοροθέαμα χαμηλών τόνων, χωρίς φωναχτή παρουσία, όπως υποστηρίζει ο Σταμάτης Φασουλής που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης.

    Μια πρωτοβουλία του Γιώργου Νταλάρα

    Το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη για τα 20 χρόνια απουσίας του, που συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες, είναι μια πρωτοβουλία του Γιώργου Νταλάρα.

    ''Το όνομα του Τσιτσάνη το θυμάμαι από πολύ μικρό παιδί. Ήταν φίλος του πατέρα μου", λέει ο Γιώργος Νταλάρας, πανευτυχής που με την ευκαιρία, η ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ κυκλοφορεί στη συλλεκτική κασετίνα με 4 CD με τίτλο ''Ο,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ'' όπου ο ίδιος ο Τσιτσάνης τραγουδά με τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδια του, ηχογραφημένα ερασιτεχνικά στη διάρκεια δοκιμών που οι δυο τους έκαναν κατά περιόδους μεταξύ 1975-1981.

    ''Είναι διαδικασία αγάπης αυτό που κάνω με τον Τσιτσάνη στο CD και στην παράσταση του Μεγάρου. Δεν είναι μια συνήθης δραστηριότητα που αναλαμβάνει ένας τραγουδιστής'' λέει ο Γιώργος Νταλάρας και συμπληρώνει: "Η μουσική του Τσιτσάνη ξεπερνά τον χρόνο, τις κοινωνικές τάξεις, τις ηλικίες. Ήταν μεγάλος και το ήξερε. Αλλά ποτέ δεν το επέδειξε: Έμεινε σεμνός μέχρι τέλους , πράγμα σπάνιο στις μέρες μας''.

    "Ο,τι καλό, έχει θέση σε αυτό το χώρο''

    ''Ο,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ''... Και μη σκεφτείτε ότι πρόκειται για παραλλαγή της προ διετίας ομότιτλης παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής για τον Τσιτσάνη, διευκρινίζει ο Χρ. Λαμπράκης.

    Πρόκειται για ''νέα προσέγγιση, νέα σύλληψη που φέρνει σε επαφή το ευρύτερο κοινό του Νταλάρα με την παραστασιακή μουσική'' .

    "Τελευταία ενδεχομένως να έχουν πολλαπλασιαστεί στο Μέγαρο αυτού του είδους οι παραστάσεις αλλά ''κλασσικό είναι το καλό, και ό,τι καλό έχει θέση σε αυτό το χώρο'', συμπληρώνει ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής.

    [02] Διάφορα

    Η Μπαρμπι στο "έλεος" της τέχνης Τί λέτε για μια Μπάρμπι στο... μπλέντερ;

    (8/1/2004 7:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Αντιδράσεις και μυνήσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία.

    Εσείς πως προτιμάτε τη Μπάρμπι σας; Με πάγο, στο μπλέντερ ή τυλιγμένη σε τορτίγια, καλυμμένη με κόκκινη σάλτσα και τοποθετημένη σε μια κατσαρόλα, η οποία είναι μέσα σε αναμμένο φούρνο; Ο Τόμας Φορσάιθ, ένας φωτογράφος από τη Γιούτα των ΗΠΑ, προτιμά εξίσου και τους τρεις μια και είναι αυτός που είχε την ιδέα να φωτογραφίσει τη διάσημη κούκλα υπό την απειλή διαφόρων οικιακών συσκευών. Πρόθεση του να διατυπώσει ένα καλλιτεχνικό σχόλιο για την αμερικάνικη κουλτούρα της κατανάλωσης και του κομφορμισμού, όπως εξηγεί και ο ίδιος. Τα έργα του όμως διόλου δεν ευχαρίστησαν την εταιρία παιχνιδιών Mattel Inc., που έσπευσε να τον μηνύσει με την αιτιολογία ότι οι φωτογραφίες παραβιάζουν τα κατατεθέντα σήματα της εταιρίας και δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις για την κούκλα-σύμβολο της εταιρίας. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη, αλλά το ομοσπονδιακό εφετείο της Καλιφόρνιας τελικά δικαίωσε τον καλλιτέχνη.

    Ποια η θέση της Μπάρμπι στη διατροφική αλυσίδα;...

    Το ομοσπονδιακό εφετείο της Καλιφόρνιας αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να παραχωρήσει στον Φορσάιθ το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τις επίμαχες φωτογραφίες, δεδομένου ότι ο καλλιτέχνης δεν το κάνει με σκοπό να αποκομίσει κάποιο κέρδος.

    Ο φωτογράφος, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει την Μπάρμπι σε όντως παράδοξες και με έντονα σεξουαλικά υπονοούμενα στάσεις για μια σειρά φωτογραφιών με τον τίτλο Food Chain Barbie , υποστήριξε ότι πρόκειται για καλλιτεχνικές φωτογραφίσεις με κοινωνικό μήνυμα. Σκοπός του η άσκηση κριτικής στην αντικειμενικοποίηση των γυναικών και στο μύθο της ομορφιάς με τον οποίο έχει συνδεθεί η κούκλα.

    Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η εικόνα της κούκλας Μπάρμπι είναι ώριμη για κοινωνικό σχολιασμό , απορρίπτοντας την αγωγή της Mattel, που είχε ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η ιστορία αυτή αποτελεί λίβελο για τη δημοφιλή κούκλα και για την ίδια την εταιρία. Υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική κριτική προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία, το εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση υπέρ του φωτογράφου από το Κανάμπ της Γιούτα.

    [03] Πολιτισμός

    Ελληνική ενίσχυση για ανασκαφές στη Βουλγαρία

    (8/1/2004 8:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Με είκοσι χιλιάδες ευρώ θα υποστηρίξει η Ελλάδα τις ανασκαφές των Βούλγαρων αρχαιολόγων στην περιοχή της πόλης Σωζόπολη στις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας Μποζιντάρ Δημητρόφ. Τα χρήματα θα επενδυθούν σε ανασκαφές αρχαίας θρακιώτικης νεκρόπολης στην παραλία της αρχαίας Απολλωνίας του Πόντου, όπως ονομαζόταν η αρχαιοελληνική πόλη η οποία υπήρχε εκεί από τον 6ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τον κορυφαίο Βούλγαρο ιστοριογράφο. Την ίδια ώρα, με επιχορήγηση έξι χιλιάδων δολαρίων εκ μέρους της Κύπρου θα συνεχιστούν οι έρευνες αρχαίου βυζαντινού μοναστηριού στο παράκτιο νησί "Άγιος Ιωάννης" απέναντι στην Σωζόπολη. Η υποστήριξη των αρχαιολογικών ερευνών υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

    [04] Εσωτερικά

    Δηλώσεις Πάουελ Ευχές Πάουελ στο Γ. Παπανδρέου

    (8/1/2004 10:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συγχαρητήρια στο Γ. Παπανδρέου για την απόφαση του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έδωσε την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολύ καλός μου φίλος. Έχουμε κάνει πολλά μαζί στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Του εύχομαι κάθε τύχη" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κόλιν Πάουελ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Χαριτολογώντας μάλιστα, είπε ότι βλέποντας στην τηλεόραση τον Γ. Παπανδρέου να αθλείται κάνοντας τζοκινγκ, καθίσταται σαφές ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 January 2004 - 21:51:35 UTC