Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιχμάλωτος πολέμου ο Σαντάμ
  • [02] Από τον οίκο Σόθμπις Σε δημοπρασία τα Αυτοκρατορικά Αυγά Φαμπερζέ
  • [03] Ανανέωση και αλλαγή Περιοδείες Παπανδρέου στην Αχαΐα
  • [04] Σοβαρά ερωτήματα Ήταν μεθυσμένος ο Ανρί Πολ;
  • [05] BBC: Διακοπή εκπομπής

    [01] Ιράκ

    Αιχμάλωτος πολέμου ο Σαντάμ

    (9/1/2004 10:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αιχμάλωτο πολέμου κήρυξαν και επίσημα τον Σαντάμ Χουσεΐν οι ΗΠΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η κράτησή του από τις αμερικανικές δυνάμεις και να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξήγησε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν τέθηκε σε αυτό το νομικό στάτους, αφού "υπήρξε αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων του παλαιού καθεστώτος". Ο ταγματάρχης Μάικλ Σέιβερς είπε ότι θα αντιμετωπιστεί όπως ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης και διευκρίνισε ότι δεν θα αλλάξουν οι συνθήκες κράτησής του. Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ αρνείται να συνεργαστεί με τους ανακριτές του, ωστόσο τα έγγραφα που βρέθηκαν πάνω του βοήθησαν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

    "Θα έχει μεταχείριση ανθρώπινη και επαγγελματική'',

    Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ

    Ο Σαντάμ φυλακίστηκε στο Ιράκ, αφότου συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου από τις αμερικανικές δυνάμεις, σε φυλακή του Αλ-Νταούρ νότια της πόλης Τικρίτ. Κατά τη σύλληψή του βρέθηκαν πολλά έγγραφα και στοιχεία που κατασχέθηκαν καθώς και δύο Καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και 750 χιλιάδες δολάρια.

    Μετά τη σύλληψή του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο κρατούμενος θα προστατευθεί με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πιο θα ήταν το καθεστώς που θα του επιβαλλόταν. ''Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα έχει μεταχείριση ανθρώπινη και επαγγελματική'', διαβεβαίωσε ο κ. Ράμσφελντ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

    [02] Διάφορα

    Από τον οίκο Σόθμπις Σε δημοπρασία τα Αυτοκρατορικά Αυγά Φαμπερζέ

    (9/1/2004 11:42:00 μμ)

    Ειδήσεις > Διάφορα)&body=Εκτιμάται ότι η τιμή τους θα διαμορφωθεί στα 90 με 120 εκατομμύρια δολάρια

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο Αυτοκρατορικών Πασχαλινών Αυγών Φαμπερζέ που ανήκει στην οικογένεια Φορμπς θα δημοπρατηθεί στις 20 και 21 Απριλίου από τον οίκο Σόθμπις. Όπως ανακοινώθηκε τα αυγά και άλλα 180 κομμάτια του οίκου Φαμπερζέ θα δημοπρατηθούν στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να πιάσουν από 90 ως 120 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση και ενός μόνο αυγού αποτελεί γεγονός . Η πώληση εννιά αυγών είναι κάτι άνευ προηγουμένου, τόνισε ο αντιπρόεδρος του οίκου Ντέιβιντ Ρέντεν. Μόνο τα εννιά αυγά πιστεύεται πως θα συγκεντρώσουν μέχρι 65 εκατομμύρια δολάρια.

    Υπάρχουν μόνο 50 αυγά Φαμπερζέ σε όλον τον κόσμο

    Τα Αυτοκρατορικά Αυγά παραγγέλθηκαν στους τεχνίτες του οίκου Φαμπερζέ για πρώτη φορά από τον τσάρο Αλέξανδρο ΙΙΙ το 1885 ως πασχαλιάτικο δώρο στην τσαρίνα Μαρία Φεοντόροβνα. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε από την οικογένεια Ρομανόφ για 30 χρόνια.

    Σήμερα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 50 αυγά Φαμπερζέ. Δέκα βρίσκονται στο Κρεμλίνο, πέντε στο Μουσείο Βιρτζίνια, τρία έχει η βασίλισσα Ελισάβετ και ένα ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό. Οκτώ από τα αυγά αυτά δεν είναι γνωστό που βρίσκονται.

    Σύμφωνα με τον ειδικό του Σόθμπις Τζέραντ Χιλ, ο Μάλκομ Φορμπς φιλοδοξούσε η συλλογή του να ξεπεράσει αυτή του Κρεμλίνου. Η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως ο Φορμπς κληροδότησε τη συλλογή του στα παιδιά του αφήνοντάς τα να αποφασίσουν εκείνα αν θα την πουλήσουν ή όχι.

    [03] Εσωτερικά

    Ανανέωση και αλλαγή Περιοδείες Παπανδρέου στην Αχαΐα

    (10/1/2004 9:17:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε ολόκληρη τη χώρα ξεκινά περιοδείες από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την Πάτρα και στη συνέχεια το Καλέτζι Αχαΐας. Την Παρασκευή, ο ο υπουργός Εξωτερικών, στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη- μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, που έδωσε στη ΝΕΤ 105,8 και στο Γιάννη Ρουμπάτη, αναφέρθηκε στη νέα σχέση που θέλει να οικοδομήσει ανάμεσα στους πολίτες και στην πολιτική. "Η ανανέωση και η αλλαγή αποτελούν πανεθνικό αίτημα", τόνισε ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών. Το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ κατέγραψε τουλάχιστον 7.500 κλήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέντευξη Παπανδρέου στη ΝΕΤ 105,8

    Πρώτος στόχος ο διάλογος με την κοινωνία

    [04] Διεθνή

    Σοβαρά ερωτήματα Ήταν μεθυσμένος ο Ανρί Πολ;

    (10/1/2004 10:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η βρετανική αστυνομία διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με το δείγμα αίματος που ελήφθη από τον οδηγό της πριγκίπισσας Νταϊάνα τη νύχτα του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή της, στο Παρίσι, όπως υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα "Times". Aνώτατοι Βρετανοί αστυνομικοί έχουν "σοβαρά ερωτήματα" όσον αφορά την αυθεντικότητα του αίματος, η ανάλυση του οποίου οδήγησε τις γαλλικές αρχές στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός Ανρί Πολ ήταν μεθυσμένος. Οι Βρετανοί λένε ότι η γαλλική αστυνομία δεν προχώρησε σε εξέταση DNA που θα αποδείκνυε ότι το δείγμα ήταν πράγματι του Πολ.

    "Δεν έγινε λάθος"

    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο σύντροφός της Ντόντι Αλ Φαγέντ και ο οδηγός Ανρί Πολ σκοτώθηκαν στις 31 Αυγούστου 1997 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κάτω από τη γέφυρα Αλμά στο Παρίσι.

    Η έρευνα των γαλλικών αρχών, που έκλεισε οριστικά τον Απρίλιο του 2002, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός ήταν μεθυσμένος και οδηγούσε πολύ γρήγορα για να ξεφύγει από τους φωτορεπόρτερ που κυνηγούσαν το αυτοκίνητο.

    Ο πατέρας του Ντόντι, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Χάροντς στο Λονδίνο και του ξενοδοχείου Ριτζ στο Παρίσι, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο γιος του και η πριγκίπισσα δολοφονήθηκαν.

    Ο Γάλλος αστυνομικός επιθεωρητής Ζαν-Κλον Μουλ, δήλωσε ότι "δεν έγινε κανένα λάθος με το αίμα του οδηγού. Είμαστε σοβαροί άνθρωποι και τα λάθη δεν επιτρέπονται''.

    [05] Διεθνή

    BBC: Διακοπή εκπομπής

    (10/1/2004 10:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC διέκοψε τη δημοφιλή εκπομπή του γνωστού παρουσιαστή Ρόμπερτ Κιλρόι-Σιλκ μετά τις αντιαραβικές δηλώσεις του τελευταίου σε χρονογράφημά του στη συντηρητική εφημερίδα "Σάντεϊ Εξπρές". "Το BBC διαχωρίζει καθαρά τη θέση του" από τα σχόλια του παρουσιαστή του καθημερινού τοκ-σόου "Κιλρόι" αναφέρεται σε ανακοίνωση του καναλιού.

    ''Δεν οφείλουμε τίποτα στους Αραβες''

    Στο χρονογράφημά του που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου ο Κιλρόι-Σιλκ ταύτιζε τους Αραβες με τους ''δράστες επιθέσεων αυτοκτονίας, καταπιεστές των γυναικών και αυτούς που ακρωτηριάζουν ανθρώπινα μέλη''.

    Αναφερόμενος στις αραβικές χώρες, ο πρώην βουλευτής των Εργατικών υποστήριζε ότι ''ελάχιστες από αυτές συνέβαλαν στο καλό του υπόλοιπου πλανήτη''.

    ''Εκτός από το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε, παράγεται και αγοράζεται από τους δυτικούς σε τι συμβάλουν;'' αναρωτιέται στο άρθρο του που τιτλοφορείται ''Δεν οφείλουμε τίποτα στους Αραβες''.

    "Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτά τα σχόλια δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του BBC'' αναφέρεται στην ανακοίνωση του καναλιού.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη φυλετική ισότητα, Τρέβορ Φίλιπς, χαρακτήρισε το άρθρο του Κιλρόι-Σιλκ ''αναμφίβολα βλακώδες''.

    Ο ίδιος παρουσιαστής το 1992 είχε προκαλέσει και άλλο σκάνδαλο, όταν έγραψε σε εφημερίδα ότι η Ιρλανδία κατοικείται από ''χωριάτες, παπάδες και ξωτικά''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 10 January 2004 - 9:55:57 UTC