Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυο νέες δημοσκοπήσεις Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ
  • [02] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει ολόκληρη τη χώρα
  • [03] Στον απόηχο των νέων δημοσκοπήσεων Επαφές και συναντήσεις
  • [04] Θετικές απαντήσεις στο δημοκρατικό προσκλητήριο Επιστρέφει ο Αλ.
  • [05] Υποστηρικτές βρίσκει η Ελλάδα Την επιστροφή των Μαρμάρων θέλουν οι
  • [06] Αποτίμηση των πρώτων μηνυμάτων "Μεταφράζουν" τις δημοσκοπήσεις
  • [07] Τα βρήκαν Ταλάτ-Ντεκτάς Συμφωνία για κυβέρνηση στα κατεχόμενα
  • [08] Κύματα παρέσυραν δύο άτομα στη Ρόδο
  • [09] Συλλήψεις στην Αλβανία για την τραγωδία στο Ιόνιο
  • [10] Νίκη για τη Χαλκηδόνα
  • [11] Έρευνα Ιρλανδού επιστήμονα Αυτισμός και "μεγάλα μυαλά" Υπάρχει σχέση;

    [01] Εσωτερικά

    Δυο νέες δημοσκοπήσεις Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ

    (11/1/2004 10:56:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αλλαγές στο πολιτικό τοπίο δείχνουν οι δυο νέες τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν, αμέσως μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Το "Εθνος της Κυριακής" δημοσιεύει δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσης, σύμφωνα με την οποία, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (39,5), στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θεωρείτε καταλληλότερη για να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με το Γιώργο Παπανδρέου ή τη Ν.Δ με τον Κώστα Καραμανλή. Στην άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής" στη παράσταση νίκης η Ν.Δ συγκεντρώνει το 51,4%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 38,9%

    Αναλυτικά οι δημοσκοπήσεις

    Το "Εθνος της Κυριακής" δημοσιεύει δημοσκόπηση της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με 44,6% προηγείται του προέδρου της Ν.Δ Κώστα Καραμανλή, που συγκεντρώνει 40,2%, στο ερώτημα για καταλληλότερος πρωθυπουργός.

    Για καταλληλότερη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με Παπανδρέου και η Νέα Δημοκρατία με Καραμανλή ισοψηφούν με ποσοστό 39,5%.

    Στην Παράσταση νίκης η Ν.Δ προηγείται με 41,3% έναντι 31,9% διαφορά που είναι η μικρότερη την τελευταία τετραετία.

    Πρώτος σε δημοτικότητα εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 73,4% έναντι 60,5% του κ. Καραμανλή.

    Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να έχει συντριπτική υπεροχή έναντι του κ. Καραμανλή στις ηλικίες από 18 εως και 44 ετών, ενώ ο κ. Καραμανλής υπερέχει σημαντικά στις ηλικίες από 55 χρονών και πάνω.

    Η "Καθημερινή της Κυριακής" δημοσιεύει δημοσκόπηση της MRB, σύμφωνα με την οποία στη λεγόμενη παράσταση νίκης η Ν.Δ συγκεντρώνει το 51,4%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 38,9%.

    Στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται "καταλληλότερος πρωθυπουργός" ο κ. Καραμανλής προηγείται με 33,2% έναντι 31,5% του κ. Παπανδρέου , 11,3% του κ. Σημίτη και 4,6% της κα Μπακογιάννη. Το 63,5% των συνολικά ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση αυτή δηλώνει απόλυτα βέβαιο για το ποιο κόμμα θα ψήφιζε αν οι εκλογές διενεργούντο την επόμενη Κυριακή, το 14,3% μάλλον βέβαιο, το 14,1% όχι και τόσο βέβαιο, το 6,6% καθόλου βέβαιο, το 1% δεν απάντησε, ενώ το 0,6% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.

    Το 35,9% των ερωτηθέντων έχει καλή έως πολύ καλή εικόνα για την κυβέρνηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 39,8%.

    Αντίθετα, το 44,5% έχει όχι και τόσο καλή έως καθόλου καλή εικόνα για την κυβέρνηση και το ίδιο συμβαίνει με το 37,1% για τη Νέα Δημοκρατία. Ουδέτερη εικόνα έχει για την κυβέρνηση το 18,5% των ερωτηθέντων και για τη ΝΔ το 20,9%.

    [02] Εσωτερικά

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει ολόκληρη τη χώρα

    (11/1/2004 12:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που από το Σάββατο, σαρώνει ολόκληρη τη χώρα. Η Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη ντυθεί στα λευκά και πολλά χωριά σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο είναι αποκλεισμένα. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας και Φθιώτιδας. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα λευκά η Β. Ελλάδα

    [03] Εσωτερικά

    Στον απόηχο των νέων δημοσκοπήσεων Επαφές και συναντήσεις

    (11/1/2004 3:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Οι δραστηριότητες του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή, στον απόηχο των δυο νέων δημοσκοπήσεων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών στην Αθήνα ενώ ο Κώστας Καραμανλής, επισκέφθηκε το πρωί στέκι της νεολαίας στο Δήμο Ιλίου. "Λαμβάνουμε μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας από όλη την Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό" δήλωσε σχολιάζοντας τις νέες δημοσκοπήσεις ο Γιώργος Παπανδρέου και χαιρέτισε την απόφαση του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις εκλογές.

    Στο πλευρό των νεφροπαθών

    "Η συμμετοχή του κ. Παπαδόπουλου δείχνει την ενωμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ που θα είναι νικηφόρα στις εκλογές. Το κίνημα παλεύει για νικηφόρα πορεία, για μία κοινωνία συνυπεύθυνη για τον άγνωστο πολίτη, για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και απηύθυνε και πάλι ανοιχτή πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στην εκλογή προέδρου από τη βάση .

    Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς και δεσμεύθηκε ότι θα σταθεί δίπλα τους, γιατί όπως είπε, έχουν δικαίωμα να ζήσουν ισότιμα.

    Παράλληλα,, κάλεσε όλα τα κόμματα και τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκστρατεία για επίδοση οργάνων και ιστών.

    "Παραμένουμε η χώρα με τη μικρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τους δότες οργάνων και ιστών. Ζητώ σήμερα τόσο από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, όσο και από όλα τα κόμματα και τους φορείς να κάνουμε δικό μας θέμα αυτή την εκστρατεία" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Διάλογος με τη νεολαία

    Την ίδια ώρα, στέκι της νεολαίας στο Δήμο Ιλίου, επισκέφθηκε ο Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συζήτησε με νέους της περιοχής στους οποίους τόνισε ότι επιθυμεί να έχει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους.

    Υπογράμμισε ότι η Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του κόμματός του και ανακοίνωσε δωρεάν σύνδεση στο Internet για τους φοιτητές.

    Αναφερόμενος στο Γιώργο Παπανδρέου, επισήμανε ότι δεν έχει καμία προσωπική αντιπαράθεση μαζί του, τον θεωρεί όμως συνεχιστή της οκταετίας Σημίτη.

    Εμφανίσθηκε αντίθετος με τη θέση του για την αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, τονίζοντας ότι το σύστημα αυτό όπου εφαρμόστηκε δεν ήταν επιτυχημένο.

    Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες θα υπάρξει αναμέτρηση Καραμανλή - Παπανδρέου, δήλωσε ότι πρόκειται απλά για μία σύμπτωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μεταφράζουν" τις δημοσκοπήσεις

    Επιστρέφει ο Αλ. Παπαδόπουλος

    Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ

    Θερμή υποδοχή στο Καλέντζι

    Ομιλία Καραμανλή στο Χαλάνδρι

    [04] Εσωτερικά

    Θετικές απαντήσεις στο δημοκρατικό προσκλητήριο Επιστρέφει ο Αλ. Παπαδόπουλος

    (11/1/2004 4:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Υποψήφιος και πάλι με το ΠΑΣΟΚ θα είναι στις επόμενες εκλογές ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Όπως ανακοίνωσε, στην απόφαση του αυτή, τον οδήγησαν οι "νέες πολιτικές συντεταγμένες που διαμορφώνονται για την προοπτική της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου". Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα έχει συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών κατά την οποία θα του ζητήσει και επίσημα να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Την απόφαση του Αλ. Παπαδόπουλου χαιρέτισε ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι αποτυπώνει την ενωμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ η οποία θα είναι νικηφόρα στις επόμενες εκλογές.

    Δαμανάκη και Ανδρουλάκης για Γ. Παπανδρέου

    Την ίδια ώρα, τους λόγους για τους οποίους θα στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου στις προσεχείς εκλογές εξηγεί με συνέντευξη της στο "Βήμα της Κυριακής" η Μαρία Δαμανάκη, ενώ από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΝ, Μίμης Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, χαρακτηρίζει τον Γ. Παπανδρέου "το σωστό πρόσωπο στη σωστή στιγμή για το ΠΑΣΟΚ"

    Ο Μίμης Ανδρουλάκης αφήνει μάλιστα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα .

    Όπως αναφέρει, την περίοδο Σημίτη απέρριψε ακόμα και μια απλή συνάντηση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τώρα όμως δημιουργείται μία νέα κατάσταση αλλά υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στην έκφραση συμπάθειας και στην ενεργό συμμετοχή.

    Από την πλευρά της, η Μαρία Δαμανάκη, τονίζει ότι "καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση της να στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου ήταν οι δηλώσεις που συνόδευσαν την ανακοίνωση υποψηφιότητας του.

    'Σηματοδοτούν την πρόθεση να φέρει κάτι ουσιαστικά νέο στην πολιτική ζωή του τόπου. Τροφοδοτούν την ελπίδα για την επιστροφή της πολιτικής στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών" τονίζει χαρακτηριστικά.

    [05] Πολιτισμός

    Υποστηρικτές βρίσκει η Ελλάδα Την επιστροφή των Μαρμάρων θέλουν οι Βρετανοί

    (11/1/2004 5:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Δύο ενδιαφέρουσες δημοσκοπήσεις σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δημοσίευσε ο Βρετανικός τύπος. Σύμφωνα με την πρώτη στην Ντέιλι Τέλεγκραφ το 80% των ερωτηθέντων βρετανών πολιτών συμφωνούν με την επιστροφή και σύμφωνα με τη δεύτερη στους Κυριακάτικους Τάιμς το 90% των εργαζομένων στα βρετανικά μουσεία επίσης συμφωνούν με την επιστροφή. Την ικανοποίησή του για τα γκάλοπ εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα καθηγητής Αντονι Σνόντγκρας. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αρχίζουν και βρίσκουν μεγάλη απήχηση στους Βρετανούς, ύστερα από την εκστρατεία ενημέρωσης που έκανε το υπουργείο στη χώρα για τους λόγους που ζητούν την επιστροφή.

    Προσωπικότητες όλων των χώρων υπέρ της επιστροφής

    Η νέα δημοσκόπηση η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη και διενεργήθηκε με εντολή ενός νέου γκρουπ που προωθεί το θέμα του επαναπατρισμού των ιστορικών μνημείων.

    Το δημοσίευμα των ''Κυριακάτικων Τάϊμς'' τονίζει ότι το νέο γκρουπ πίεσης που προωθεί το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων βρίσκει υποστήριξη από προσωπικότητες όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ, η Βανέσα Ρέντγκρέϊ και Φιόνα και οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Λίντφορντ Κρίστι και Τέσα Σάντερσον.

    Η τελευταία δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα, ότι τα Μάρμαρα θα πρέπει να γυρίσουν εκεί που ανήκουν.

    [06] Εσωτερικά

    Αποτίμηση των πρώτων μηνυμάτων "Μεταφράζουν" τις δημοσκοπήσεις

    (11/1/2004 5:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μεταστροφή του πολιτικού κλίματος διαπιστώνουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. "Υπάρχει μια μεγάλη ανάταση στο ΠΑΣΟΚ, μια ριζική ανατροπή του κλίματος και της εκλογικής συμπεριφοράς του κόσμου δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. "Οι πολίτες προσεγγίζουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ νιώθει μια μεγάλη αυτοπεποίθηση και όλος ο ελληνικός λαός ξανασκέφτεται με πιο ουσιαστικούς όρους τα μεγάλα διλήμματα των εκλογών του Μαρτίου τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

    "Θετική αλλαγή κλίματος"

    ''Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την ελπίδα του κόσμου. Περιμένουν πολλά και νομίζω ότι θα δικαιωθούν" Μιλένα Αποστολάκη, μέλος ΕΓ ΠΑΣΟΚ.

    Για αλλαγή κλίματος έκανε λόγο και ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, διαπίστωσε ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής στα κοινωνικά ζητήματα.

    ''Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την ελπίδα του κόσμου. Περιμένουν πολλά και νομίζω ότι θα δικαιωθούν 'δήλωσε η Μιλένα Αποστολάκη ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης, υπογράμμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου δίνει νόημα στο νέο ξεκίνημα που χάραξε στις 7 Ιανουαρίου ο Κώστας Σημίτης.

    "Δεν υπάρχει χρόνος για το ΠΑΣΟΚ"

    Διαφορετική εικόνα όσον αφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις σχηματίζει η ΝΔ

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης δήλωσε πως η αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει κάποιο αέρα στον προεκλογικό αγώνα του κυβερνώντος κόμματος αλλά δεν υπάρχει χρόνος ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου να πείσει την κοινωνία για την ανανεωτική του προσπάθεια.

    Ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος ς Άρης Σπηλιωτόπουλος, δηλώνει ότι παράσταση νίκης για τη Νέα Δημοκρατία παρά την επικοινωνιακή επίθεση του ΠΑΣΟΚ που αυτές τις μέρες κορυφώνεται, παραμένει στο 51% .

    [07] Διεθνή

    Τα βρήκαν Ταλάτ-Ντεκτάς Συμφωνία για κυβέρνηση στα κατεχόμενα

    (11/1/2004 5:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε συμφωνία για τη δημιουργία κυβερνητικής συμμαχίας κατέληξαν την Κυριακή στα κατεχόμενα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) του Σερντάρ Ντενκτάς. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις τα δύο κόμματα συμφώνησαν το ΡΤΚ, ν΄αναλάβει έξι υπουργεία και το ΔΚ τέσσερα. Ο κ. Ταλάτ τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η λύση του Κυπριακού πριν από το Μάιο μέσω διαπραγματεύσεων πάνω στο Σχέδιο Ανάν, ενώ πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα την ημερομηνία που θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές.

    "Ούτε κρύο ούτε ζέστη" για την Κύπρο

    "Δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε συγκεκριμένη αλλαγή", Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις ο κ. Ταλάτ τόνισε ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στα γραφεία των δύο κομμάτων και αν δεν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε θα υπογράψουν το ''πρωτόκολλο'' απόψε. Ο αρχηγός του ΡΤΚ είπε ότι το νέο ''υπουργικό'' θα παρουσιαστεί ενώπιον του Ραούφ Ντενκτάς και μετά την έγκρισή του, θα ανακοινώσει τη σύνθεση της ψευδοκυβέρνησης.

    Σε ερώτηση αν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις αμέσως μετά την έγκριση της ψευδοκυβέρνησης, ο κ. Ταλάτ απάντησε αρνητικά.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, όσον αφορά τις εξελίξεις δήλωσε ότι δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε συγκεκριμένη αλλαγή για τη στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Πρόσθεσε πως από ό,τι φαίνεται, ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένει συνομιλητής και αυτό είναι αρνητική ένδειξη, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αγκυρα.

    Την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ολοκλήρωναν τις επαφές τους με την διαπίστωση της ταύτισης των απόψεων.

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπήρξε στα κατεχόμενα της Κύπρου για σχηματισμό κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων ώστε οι προσπάθειες που καταβληθούν και από εδώ και πέρα για τη μόνιμη λύση, να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των σχέσεων αλληλεγγύης και συμπαράστασης που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

    [08] Εσωτερικά

    Κύματα παρέσυραν δύο άτομα στη Ρόδο

    (11/1/2004 6:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τραγωδία τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ρόδο όταν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε στο λιμάνι της Ακαντίας τα κύματα παρέσυραν και έριξαν αυτοκίνητο με τρεις επιβαίνοντες στην θάλασσα. Οι δύο από τους τρεις αγνοούνται, ενώ στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που δυσκολεύουν το έργο των Αρχών για τον εντοπισμό τους.

    Οι δυο αγνοούμενοι είναι οι Σάββας Χ. Γεραβέλης, πολιτικός μηχανικός, 38 χρόνων και Χρήστος Παν. Ιωαννίδης, μικροβιολόγος, 43 χρόνων, ενώ ο γιατρός γυναικολόγος Νίκος Κάττης, 43 χρόνων σώθηκε όταν βγήκε από το αυτοκίνητο και έσπευσε να καλέσει σε βοήθεια.

    Οι τρεις φίλοι με αυτοκίνητο 4Χ4 μάρκας Νισάν που οδηγούσε ο Σάββας Γεραβέλης, πήγαν στις 2 το πρωί στο ακρομώλιο του λιμανιού της Ακαντιάς, ενώ εκείνη την ώρα έπνεαν ισχυροί νότιοι άνεμοι που η ταχύτητά τους ξεπερνούσε τα δέκα μποφόρ.

    Για κάποια στιγμή τα κύματα παρέσυραν το αυτοκίνητο που βρέθηκε να κρέμεται το μισό στην προβλήτα. Ο Ιωαννίδης με τον Κάττη που βρισκόντουσαν στη θέση του συνοδηγού άνοιξαν την πόρτα και βγήκαν έξω, ενώ ο Γεραβέλης δεν τους ακολούθησε, αλλά προτίμησε να ανοίξει την πόρτα του οδηγού και να πέσει στη θάλασσα!

    Οι δυο φίλοι έπιασαν μια-δυό φορές με τα χέρια τους τον Γεραβέλη, αλλά δεν μπόρεσαν να τον συγκρατήσουν, λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής. Ο Κάττης έφυγε τότε για να ζητήσει βοήθεια και έφτασε μέχρι το λιμενικό σταθμό. Οταν μετά από λίγη ώρα έφτασαν στο ακρομώλιο οι λιμενικοί, είχαν χαθεί οι δυο φίλοι, ενώ το αυτοκίνητο παρασύρθηκε στο βυθό της θάλασσας.

    [09] Διεθνή

    Συλλήψεις στην Αλβανία για την τραγωδία στο Ιόνιο

    (11/1/2004 7:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε πέντε συλλήψεις, για την τραγωδία στα νερά της Αδριατικής όπου πάνω από 30 Αλβανοί προσπάθησαν να φτάσουν με φουσκωτό σκάφος στην Ιταλία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 από αυτούς, προχώρησε την Κυριακή η αστυνομία της Αλβανίας. Η αστυνομία συνέλαβε τον υποδιευθυντή του λιμένα του Αυλώνα Γκιέργκι Ρομπάι, με την κατηγορία ότι διευκόλυνε τη φυγή των λαθρομεταναστών, δύο χειριστές τον Αρτούρ Ροκάι και τον Αλμπέρ Αλιού αλλά και δύο αστυνομικούς οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση της επιχείρησης. Ο Ρομπάι, είναι αδελφός ενός από τους ιδιοκτήτες του φουσκωτού σκάφους.

    Ανακρίνονται δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας

    Η εισαγγελία ξεκίνησε εξάλλου σήμερα τη διενέργεια προανάκρισης εναντίον δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας, του Μπαρντίλ Ροκάι, υπεύθυνου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στα Σκόδρα και του αδελφού του Ιλίρ Ροκάι, αρχηγού της τροχαίας στον Αυλώνα, που βαρύνονται με την υποψία ότι διευκόλυναν την όλη επιχείρηση.

    Τέλος εξέδωσε εντάλματα σύλληψης επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων οι τρεις συνιδιοκτήτες του σκάφους.

    Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Ναμίκ Ντόκλε, ''οι υπεύθυνοι για την τραγωδία αυτή θα κατηγορηθούν και θα καταδικασθούν για φόνο εκ προμελέτης''.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία στο Ιόνιο με 21 νεκρούς λαθρομετανάστες

    [10] Αθλητισμός

    Νίκη για τη Χαλκηδόνα

    (11/1/2004 7:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην πρώτη εξάδα του βαθμολογικού πίνακα της Α` Εθνικής, "σκαρφάλωσε" η Χαλκηδόνα. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου, σε αγώνα για την 16η ημέρα που έγινε στο γήπεδο της Νεάπολης, επικράτησε 2-1 της Προοδευτικής και "έπιασε" τον Ηρακλή στην έκτη θέση, βάζοντας ουσιαστικά υποψηφιότητα για μια θέση που οδηγεί στα Κύπελλα Ευρώπης της νέας περιόδου.

    Φάσεις και γκολ μοιράστηκαν οι δύο ομάδες στο πρώτο ημίχρονο. Μόλις στο 8ο λεπτό και από τη σέντρα του Μανουσάκη από δεξιά, η μπάλα κατέληξε στο Γελαδάρη, όμως εκείνος σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των φιλοξενουμένων. Δύο λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά των "βυσσινί" να απειλήσουν την εστία του Εμπέντε, όταν ο Αρχοντούλης βγήκε στην κόντρα, όμως από το σουτ που επιχείρησε η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια κατέληξε άουτ.

    Οι γηπεδούχοι, οι οποίοι στο 24` και στο 29` έδειξαν τις επιθετικές προθέσεις τους με πρωταγωνιστή τον Μανουσάκη, ευτύχησαν ν` ανοίξουν το σκορ στο 38`. Ο Γελαδάρης εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά και ο Ντάγκας με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Στρακόσια ανοίγοντας το σκορ για τη Χαλκηδόνα (1-0).

    Τα... πανηγύρια από πλευράς Χαλκηδόνας, κράτησαν μόλις δύο λεπτά, αφού στο 40`, ο Αντωνόπουλος με "βολ-πλανέ" μέσα από την περιοχή, παραβίασε την εστία του Εντέμπε και έφερε το ματς στα ίσα (1-1).

    Η Χαλκηδόνα, έχοντας την εύνοια της τύχης με το μέρος της, κατάφερε με την έναρξη του β` ημιχρόνου (49`), να διπλασιάσει τα τέρματά της. Συγκεκριμένα, από την εκτέλεση φάουλ του Αντερσον, ο Σίμος έπιασε το σουτ και η μπάλα μετά από... καραμπόλες, μια εκ των οποίων και στον Ζαχαρόπουλο, κατέληξε στα δίχτυα του Στρακόσια (2-1).

    Η Προοδευτική "κυνήγησε" την ισοφάριση στο διάστημα που απέμενε, όμως ο Εμπέντε σε δύο περιπτώσεις είπε "όχι" χαρίζοντας το "τρίποντο" στην ομάδα του Παράσχου.

    Διαιτητής: Φινοκαλιώτης (Αθήνας) Κίτρινες κάρτες: Βιλανάκης, Αντερσον, Γελαδάρης, Δήμος, Στρακόσια, Τόγιας, Ζαίμι. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Γελαδάρης, Ντάγκας, Σίμος, Δήμος, Παππάς, Κατεμής (78` Κόγιογλου), Μανουσάκης (85` Μακρής), Κορακάκης, Αντερσον, Ζαχαρόπουλος (88` Αλ Τζάχερ). ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Στρακόσια, Καρανικόλας (82` Κουμεντάκος), Ανδράλας, Αγγελόπουλος (82` Χανιώτης), Τόγιας, Βιλανάκης (76` Ρας), Αντωνόπουλος, Μάγγος, Αρχοντούλης, Σιδηρόπουλος, Ζαϊμι.

    [11] Υγεία

    Έρευνα Ιρλανδού επιστήμονα Αυτισμός και "μεγάλα μυαλά" Υπάρχει σχέση;

    (11/1/2004 7:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σπουδαία μυαλά με εξαιρετικές ικανότητες που κατάφεραν να διαπρέψουν σε διαφορετικούς τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας, έπασχαν από διάφορες μορφές αυτισμού. Παραθέτοντας παραδείγματα από το ιστορικό παρελθόν, ένας Ιρλανδός ερευνητής αποδεικνύει ότι ο αυτισμός πολλές φορές συνδέεται με την ευστροφία του μυαλού και τις εξαιρετικές ρητορικές ικανότητες.

    Τι κοινό είχαν ο Σωκράτης, ο Δαρβίνος, ο Αντι Γουόρχολ, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν και ο Ισαάκ Νιούτον;

    Όλοι τους, έπασχαν από κάποια μορφή αυτισμού.

    Στο βιβλίο του, "Αυτισμός και δημιουργικότητα" ο καθηγητής Μαϊκλ Φιτζεραλντ, αποκαλύπτει ότι πολύ συχνά άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες έπασχαν από αυτισμό, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη αναθεώρηση της μέχρι τώρα στάσης που έχουμε απέναντι τους.

    Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια, ενώ διακατέχονται από έμμονες ιδέες και επιδεικνύουν έντονη αντικοινωνικότητα είναι την ίδια ώρα πολύ πιο έξυπνα ενώ το επίπεδο των ρητορικών τους ικανοτήτων είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο.

    Οι ιδιαίτερες ικανότητες τους πηγάζουν πολλές φορές από τα ίδια τα "αρνητικά" χαρακτηριστικά της ασθένειας τους.

    Παρουσιάζουν υψηλό βαθμό συγκέντρωσης σε αυτό που κάνουν, είναι εργασιομανείς ενώ αντίθετα με την πλειοψηφία των ανθρώπων, έχουν την τάση να παρατηρούν τον κόσμο από τη λεπτομέρεια προς το σύνολο.

    Χαρακτηρίζονται "παράξενοι", εκκεντρικοί και για αυτό το λόγο δεν μπορούν να ταιριάξουν με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και περιθωριοποιούνται.

    Το παράδειγμα του Γουόρχολ

    Η ασυνήθιστη συμπεριφορά του Αντι Γουόρχολ, οι παράξενες σχέσεις τους και η τόσο χαρακτηριστική τέχνη του, υποδεικνύουν, υποστηρίζει ο καθηγητής Φιτζεραλντ ότι έπασχε από την ασθένεια.

    " Του άρεσε να συλλέγει άρθρα για όλα τα θέματα. Αλλά δεν έμπαινε ποτέ στη διαδικασία να τα αρχειοθετήσει. Το σπίτι του ήταν σαν ένα μαυσωλείο. Στο σχολείο είχε επίσης δυσκολίες " δηλώνει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι η κοινωνία μας θα πρέπει να γίνει πιο ανεκτική απέναντι σε αυτούς που ονομάζει εκκεντρικούς και παράξενους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 January 2004 - 17:51:45 UTC