Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρωματική κατάταξη των επιβατών στα αεροδρόμια Τα χρώματα της
  • [02] Στο ΕΣΡ ο Κώστας Καραμανλής
  • [03] Θεωρούσε ότι είχε θεϊκές δυνάμεις Αυτοκτόνησε ο Δρ. Θάνατος
  • [04] Κέρδισε το Λόττο με τη βοήθεια των νεκρών γονιών του!
  • [05] Καμία αναφορά για νέο γύρο συνομιλιών Δεσμεύσεις για υιοθέτηση του
  • [06] Κοινή εμφάνιση Σημίτη-Παπανδρέου Κλίμα νίκης στο ΠΑΣΟΚ
  • [07] Τρεις εβδομάδες έξω ο Καρεμπέ
  • [08] Στους αστυνομικούς της κεντρικής Ινδίας Επίδομα για το μουστάκι!
  • [09] Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες Στη Societe Generale η Γενική
  • [10] Το 2ο επιβεβαιωμένο κρούσμα την τελευταία εβδομάδα Γυναίκα προσβλήθηκε
  • [11] Εν μέσω διαδηλώσεων η Σύνοδος Τη μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία
  • [12] Αντισυνταγματικό το πρώτο άρθρο του νόμου Στο εδώλιο και πάλι
  • [13] Σκληρή γλώσσα Τσοβόλα
  • [14] Προσφυγή θα ασκήσει το Ρίο ντε Τζανέιρο Εξονυχιστικός έλεγχος των
  • [15] "Όχι" στην κατάτμηση εκλογικών περιφερειών
  • [16] Συντριβή αεροσκάφους στην Τασκένδη

    [01] Διεθνή

    Χρωματική κατάταξη των επιβατών στα αεροδρόμια Τα χρώματα της τρομοκρατίας κατά Η.Π.Α.

    (13/1/2004 12:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: CNN ΑΠΕ

    Οι "πράσινοι" είναι θεωρούνται "εντάξει", οι "κόκκινοι" φεύγουν με συνοδεία για τα περαιτέρω...

    Τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων προστασίας δικαιωμάτων των πολιτών έχει προκαλέσει το νέο προληπτικό μέτρο ασφαλείας που προσανατολίζονται να εφαρμόσουν οι Η.Π.Α., σε ορισμένα από τα αεροδρόμια της χώρας, από το ερχόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα σύστημα χρωματικής κατάταξης, το CAPPS II (Computer Assisted Passenger Prescreening System), που θα «χρίζει» όλους όσους επιβιβάζονται σε αεροσκάφος, με έναν βαθμό επικινδυνότητας, προϊόν ηλεκτρονικής επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των ταξιδιωτών. Έτσι, όσοι βαφτίζονται «πράσινοι» θα περνούν τη συνήθη διαδικασία ελέγχου, ενώ οι «κόκκινοι» θα εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις, πιθανότατα μέσα σε περιπολικό.

    Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) Μαρκ Χάτφιλντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Το ηλεκτρονικό σύστημα θα διασταυρώνει με άλλες βάσεις δεδομένων τα στοιχεία των ταξιδιωτών, ώστε να διαπιστωθεί ένα είναι αληθινά. Κατόπιν, οι ταυτοποιημένες πληροφορίες θα εισάγονται στις βάσεις δεδομένων που διατηρούν οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας, ώστε να διαπιστωθεί εάν το πρόσωπο που ελέγχεται έχει καταδικαστεί, καταζητείται ή έχει σχέσεις με τρομοκρατία. Μετά το πέρας της διαδικασίας ο επιβάτης θα προμηθεύεται με τον ανάλογο χρωματικό κωδικό.

    Το πράσινο θα σημαίνει ότι ο επιβάτης είναι καθαρός και επομένως μπορεί να περάσει μέσα από τη συνήθη διαδικασία ελέγχου και να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο. Το κίτρινο θα απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου, ενώ το κόκκινο σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επιβάτης δεν θα επιβιβασθεί στο αεροπλάνο, αλλά πιθανότατα σε περιπολικό της αστυνομίας.

    Ηδη το σύστημα αυτό έχει καταγγελθεί από τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

    Πρόκειται για ένα σύστημα εξακρίβωσης της ταυτότητας , αντέτεινε ο κ. Χάτφιλντ, διευκρινίζοντας ότι θα δοθεί μεγάλη προσοχή στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των ταξιδιωτών βάσει συμφωνιών, που βρίσκονται υπό συζήτηση με τις αεροπορικές εταιρείες. Δεν θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του συστήματος εάν δεν τηρηθεί το πρωτόκολλο που εγγυάται το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, τόνισε.

    [02] Εσωτερικά

    Στο ΕΣΡ ο Κώστας Καραμανλής

    (13/1/2004 1:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ο επισκέφτηκε την Τρίτη, ο κ. Καραμανλής, όπου συναντήθηκε με το πρόεδρό του Γιάννη Λασκαρίδη. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε στον κ. Λασκαρίδη την ανάγκη να τηρηθούν κατά την προεκλογική περίοδο οι κανόνες του Συντάγματος για τα ΜΜΕ. Ο κ. Καραμανλής σε συνέχεια της επιστολής του προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, που ζήτησε ισονομία, επισήμανε ότι η Δημοκρατία δεν χωρίζεται σε τηλεοπτική και άλλη, αλλά είναι μία και ενιαία και έχει ιδιαίτερη σημασία να διασφαλίσουμε την ποιότητά της, για να κατακτήσουμε ένα υψηλό πολιτικό πολιτισμό. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφθεί τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

    Επίσκεψη στους ''Γιατρούς Χωρίς Σύνορα''

    Στα γραφεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ο κ Καραμανλής εξήρε το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι εθελοντές της οργάνωσης στην κοινωνία, τόνισε την ανάγκη της συμπαράστασης της πολιτείας και πρότεινε την κατάργηση της φορολόγησης των δωρεών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι ''Γιατροί Χωρίς Σύνορα'' προσφέρουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους, ζητώντας από τους πολιτικούς να παραδειγματιστούν από την συμπεριφορά τους για την έννοια της προσφοράς, χωρίς ιδιοτελή κίνητρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισότιμο διάλογο ζητά ο Καραμανλής

    [03] Διεθνή

    Θεωρούσε ότι είχε θεϊκές δυνάμεις Αυτοκτόνησε ο Δρ. Θάνατος

    (13/1/2004 1:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Απαγχονισμένος στο κελί του, στις φυλακές Γουέικφιλντ του Γιορκσάιρ, βρέθηκε ο Βρετανός γιατρός Χάρολντ Σίπμαν, ένας από τους χειρότερους κατά συρροή δολοφόνους στην ιστορία. Ο επονομαζόμενος και "Δρ.Θάνατος", βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις 08.10 (ώρα Ελλάδος) και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία. Ο 57χρονος γιατρός είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, τον Ιανουάριο του 2000, ως ύποπτος για το θάνατο τουλάχιστον 215 ασθενών του και πιθανόν να είχε δολοφονήσει άλλους 45, αν δεν είχε στο μεταξύ αποκαλυφθεί. Ο Σίπμαν είχε καταδικαστεί 15 φορές ισόβια για το θάνατο 15 ηλικιωμένων γυναικών με σοβαρά προβλήματα υγείας στις οποίες είχε χορηγήσει θανατηφόρες δόσεις ηρωίνης.

    Στην αρχή ήταν ένας ευηπόληπτος γιατρός

    Ο Σίπμαν άρχισε το αποτρόπαιο έργο του το 1975, μόλις ένα χρόνο αφότου άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού στο δυτικό Γιορκσάιρ. Κατείχε τη φήμη ενός ευυπόληπτου οικογενειακού γιατρού μέχρι να αποκαλυφθεί η εγκληματική δράση του. Τα περισσότερα από τα θύματά του ήταν ηλικιωμένα. Από αυτά τα 171 ήταν γυναίκες και τα 44 άνδρες, ηλικίας 41 έως 93 ετών.

    Κυβερνητική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, αναφέρει, ότι ήταν ύποπτος για τη δολοφονία 297 ασθενών σε διάστημα 20 ετών, κάτω από τη μύτη της αστυνομίας, των υγειονομικών αρχών και των ανακριτών.

    Ο δεύτερος "καλύτερος" serial killer

    Η σύλληψη του Σίπμαν έγινε, όταν η κόρη του τελευταίου θύματός του, η οποία προσέβαλλε τη διαθήκη της μητέρας της, σύμφωνα με την οποία, μόνος κληρονόμος ήταν ο Σίπμαν. Οι κατήγοροι του ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο, ότι ο 57χρονος γιατρός θεωρούσε είχε θεϊκές δυνάμεις ακόμα κα στο θάνατο. Άλλοι έλεγαν, πως ο Σίπμαν είχε επηρεαστεί ψυχολογικά από το θάνατο της μητέρας του, την οποία είδε να πεθαίνει από καρκίνο και η ηρωίνη, στην περίπτωσή της, δρούσε ως ισχυρό παυσίπονο. Ο δικαστής στην απόφασή του είπε πως πρόκειται για μία συνειδητή και στυγνή διαστροφή. Η αυτοκτονία του Σίπμαν, προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους συγγενείς των θυμάτων του επειδή δεν θα καταφέρουν ποτέ να μάθουν τα πραγματικά κίνητρα των φόνων, τα οποία δεν αποκάλυψε ο Σίπμαν στη δίκη.

    Ο Σίπμαν είναι ο δεύτερος "παραγωγικότερος " κατ εξακολούθηση δολοφόνος της σύγχρονης ιστορίας, μετά από τον Κολομβιανό Πέντρο Αρμάντο Λόπεζ, γνωστός και ως "Τέρας των Ανδεων", ο οποίος είχε θεωρηθεί ύποπτος για τη δολοφονία 300 κοριτσιών, περίπου, στη Λατινική Αμερική. Τελικά, το 1980 καταδικάστηκε για 57 φόνους.

    [04] Διάφορα

    Κέρδισε το Λόττο με τη βοήθεια των νεκρών γονιών του!

    (13/1/2004 1:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ένας Αυστραλός που κέρδισε 622 χιλιάδες δολάρια στο Λόττο, ευχαρίστησε τους νεκρούς γονείς του, που του "πρότειναν" τους τυχερούς αριθμούς. Ο σούπερ-τυχερός από το Λότσεστον της Τασμανίας όταν πέθανε η μητέρα του, πριν οκτώ χρόνια, ανάμεσα στα υπάρχοντά της βρήκε ένα δελτίο Λόττο με μια σημείωση από τον πατέρα του: "Να παίζεις πάντα αυτούς τους αριθμούς". Έκτοτε ο τυχερός, που είναι 50 ετών και διατηρεί την ανωνυμία του, έπαιζε τους ίδιους αριθμούς που του άφησαν οι γονείς του και, όπως γράφει η ημερήσια εφημερίδα Herald Sun, το Σάββατο κέρδισε τις 622 χιλιάδες δολάρια! "Ευχαριστώ τους γονείς μου γιατί το ποσόν αυτό θα με βοηθήσει να ζω πιο άνετα", σχολίασε ο τυχερός παίκτης.

    [05] Εσωτερικά

    Καμία αναφορά για νέο γύρο συνομιλιών Δεσμεύσεις για υιοθέτηση του σχεδίου του ζητά ο Αναν

    (13/1/2004 2:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Την Κυριακή αναμένεται στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ στις 21 Ιανουαρίου ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του, κατά τις οποίες θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

    Τις πάγιες θέσεις του όσον αφορά στο Κυπριακό επαναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στην απαντητική επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε ζητήσει επανεμπλοκή του πρώτου στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και επανέναρξη των συνομιλιών. Στην επιστολή του ο Κ. Ανάν εμφανίζεται διστακτικός ως προς τη σύγκληση νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, γεγονός το οποίο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακωβου χαρακτήρισε ως αναμενόμενο, καθώς η Άγκυρα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση της. Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει το αίτημα του για δέσμευση από όλες τις πλευρές, για διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου του και παραπομπή σε δημοψηφίσματα σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Η επιστολή Ανάν δεν δημιουργεί νέα δεδομένα , ήταν το σχόλιο του κ. Παπαδόπουλου. Εν τω μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς επανήλθε στις γνωστές θέσεις του ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν με την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί υπόψη ότι στο νησί υπάρχουν δύο εθνότητες.

    Πιο ξεκάθαρο το τοπίο μετά τη συνάντηση Μπους-Ερντογαν

    Εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ερώτηση αν υπάρχει διαφωνία στο θέμα των δημοψηφισμάτων μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ότι δεν είναι θέμα διαφωνίας. Τα δημοψηφίσματα, πρόσθεσε, ήταν όρος που έθετε από την αρχή ο Γενικός Γραμματέας. Διερωτήθηκε επίσης πως θα μπει σε δημοψήφισμα ένα σχέδιο το οποίο δεν είναι ακόμα έτοιμο. Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος απορρίπτει αυτό τον όρο, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι όρος και ότι ο ίδιος δεν απορρίπτει ο,τιδήποτε.

    Είπε επίσης ότι η επιστολή Ανάν δεν δημιουργεί νέα δεδομένα.

    «Ενόσω η τουρκική πλευρά προσπαθεί ακόμη να καθορίσει την πολιτική της στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τη θέση του και τις προϋποθέσεις που έθεσε για έναρξη διαπραγματεύσεων» δήλωσε και ο κ. Ιακωβου.

    Καλύτερη εικόνα για τις τουρκικές θέσεις θα υπάρξει μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στις 23 Ιανουαρίου και μετά τη συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι στην επιστολή του ο Κόφι Ανάν δεν αναφέρει ότι προτίθεται να καλέσει τις πλευρές σε διαπραγματεύσεις ούτε και προσδιορίζει χρονικό διάστημα επίλυσης του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής Ανάν ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στην έκθεση του της 1ης Απριλίου 2003 και κάνει ειδική αναφορά στην παράγραφο 148, όπου ζητά δέσμευση από όλες τις πλευρές για διαπραγμάτευση και συμπλήρωση του σχεδίου και παραπομπή του σε δημοψηφίσματα σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Αναν δεν προσδιορίζει χρονικό διάστημα όταν ζητά τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όμως εκείνο το οποίο φαίνεται είναι ότι ενόψει της επιθυμίας για επίλυση πριν την 1η Μαϊου 2004, ανάλογα θα πρέπει να καθοριστούν και σχετικές ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα .

    Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως δεν τίθεται κάποιο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αν αποδέχεται ή όχι τους όρους του Γενικού Γραμματέα.

    Πρόσθεσε πως όσον αφορά τη στάση της τουρκικής πλευράς φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι στην ουσία δεν υπάρχει αλλαγή τοποθέτησης εκ μέρους της Αγκυρας ή του Ντενκτάς, οι θέσεις και των δύο παραμένουν ταυτόσημες, όπως δηλώθηκε και από τον κ. Ερντογάν και από τον κ. Ντενκτάς.

    Ο εκπρόσωπος επισήμανε πως υπάρχει μόνο μια φράση που υποδηλώνει ίσως κάποια αλλαγή γραμμής εκ μέρους του κ. Ντενκτάς και αυτή είναι η δήλωσή του ότι θα διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν. Πέρα από αυτό, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω ένδειξη αλλαγής γραμμής.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για έναρξη συνομιλιών και διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία και λύση νωρίς, ούτως ώστε ενωμένη η Κύπρος να ενταχθεί και τυπικά στην ΕΕ.

    Επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στις 23 Ιανουαρίου συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

    Επίσης, να σημειωθεί κ. Παπαδόπουλος απέστειλε απαντητική επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, στην οποία εκφράζονται οι ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Αντιφατικές οι δηλώσεις Ντενκτάς

    "Είναι εντελώς απίθανο η Τουρκία να τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν ως βάσης για διαπραγμάτευση", δηλώνει ο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 17:53:57 UTC