Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δε βοήθησε τα παιδιά της πόλης Μπαμ Το Ιράν κατηγορεί τη UNICEF
  • [02] Νεκροί τρεις Αμερικανοί και δύο Ιρακινοί
  • [03] Απεικόνιζε Παλαιστίνια καμικάζι Ισραηλινός διπλωμάτης καταστρέφει έργο
  • [04] Ανεξέλεγκτη η κατάσταση Στα χέρια πιάστηκαν Μπάγεβιτς και οπαδοί της
  • [05] Κατά της μερικής απασχόλησης Καθολική εφαρμογή του 35ώρου ζητά το ΚΚΕ
  • [06] Ανέλαβε τις πρώτες δεσμεύσεις Θερμή υποδοχή για τον Γ.Παπανδρέου στη
  • [07] Συνέδριο Καρδιολογίας στη Θεσσαλονίκη Νέα μέθοδος για τα καρδιακά
  • [08] Για αυξήσεις και 35ωρο Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΓΣΣΕ
  • [09] Επιδημία κοκκύτη θερίζει το Αφγανιστάν
  • [10] Προμήθευε μέσω της Ελλάδας όλη τη δυτ.Ευρώπη Εξαρθρώθηκε κύκλωμα
  • [11] Στο "Athens Open 2004" Χρυσές στιγμές για την Ελλάδα
  • [12] Σχέδιο νόμου την απαγορεύει στα δημόσια σχολεία Διαδηλώσεις στη Γαλλία
  • [13] Θερμή υποδοχή στο αεροδρόμιο Δημόκριτος Τον Έβρο επισκέπτεται η Ντόρα

    [01] Διεθνή

    Δε βοήθησε τα παιδιά της πόλης Μπαμ Το Ιράν κατηγορεί τη UNICEF

    (17/1/2004 11:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τη UNICEF κατηγορεί το Ιράν για τη μη τήρηση των υποσχέσεών της όσον αφορά τα χιλιάδες παιδιά της πόλης Μπαμ που καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. "Η UNICEF υποσχέθηκε να παράσχει μεγάλη βοήθεια στα παιδιά της Μπαμ, αλλά μέχρι τώρα έχει μοιράσει μόνο τέσσερις σκηνές σε οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας που φροντίζουν για τα σεισμόπληκτα παιδιά", δήλωσε εκπρόσωπος των οργανώσεων αυτών. Η UNICEF, σύμφωνα με την οποία περίπου 7.500 παιδιά έμειναν ορφανά εξαιτίας του σεισμού, είχε υποσχεθεί 40 σκηνές χωρητικότητας 30 παιδιών η καθεμία, στις οποίες τα παιδιά θα μπορούσαν να δεχθούν ψυχολογική στήριξη. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, από το σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41.000 άνθρωποι, 20.000 τραυματίστηκαν και 100.000 έμειναν άστεγοι στην πόλη και τα γύρω χωριά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η ανοικοδόμηση της πόλης θα χρειαστεί δύο χρόνια και περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ στο Ιράν

    Έζησε 13 ημέρες κάτω από τα ερείπια

    Σχετικά Links:

    http://www.unicef.org/

    [02] Ιράκ

    Νεκροί τρεις Αμερικανοί και δύο Ιρακινοί

    (17/1/2004 12:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας η οποία κατέστρεψε το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν. Η έκρηξη σημειώθηκε δυτικά της πόλης Τάτζι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης. Δύο ακόμα στρατιώτες που επέβαιναν στο όχημα τραυματίστηκαν. Με αυτό το περιστατικό, οι θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ ξεπερνούν τους 500 από τις 20 Μαρτίου.

    [03] Διάφορα

    Απεικόνιζε Παλαιστίνια καμικάζι Ισραηλινός διπλωμάτης καταστρέφει έργο τέχνης

    (17/1/2004 1:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Σουηδία, Ζβι Μάζελ, κατέστρεψε ένα έργο τέχνης που απεικόνιζε μια Παλαιστίνια καμικάζι σε μουσείο της Στοκχόλμης, σύμφωνα με το σουηδικό ραδιόφωνο. Το έργο, που έφερε τον τίτλο "Η Χιονάτη και η τρέλα της αλήθειας", αποτελούνταν από μια ορθογώνια δεξαμενή γεμάτη με κόκκινο υγρό όπου επέπλεε ένα πλοιάριο με το πορτρέτο της Χανάντι Τζαραντάτ, της γυναίκας που είχε πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Χάιφα, τον περασμένο Οκτώβριο, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους. Ο πρεσβευτής ήταν προσκεκλημένος στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου η οποία οργανώθηκε με την ευκαιρία ενός διεθνούς συνεδρίου κατά της γενοκτονίας που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη από 26 έως 28 Ιανουαρίου.

    "Ήταν τερατούργημα"

    Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο SR, ο Μάζελ ξερίζωσε θυμωμένος τα ηλεκτρικά καλώδια που ήταν συνδεδεμένα με το έργο και έριξε στη δεξαμενή ένα προβολέα. "Αυτό δεν είναι έργο τέχνης. Ήταν τερατούργημα. Μια αισχρή διαστροφή της πραγματικότητας", δήλωσε ο πρεσβευτής στο ραδιοσταθμό.

    Ο διευθυντής του μουσείου, Κρίστιαν Μπεργκ, είπε ότι αντιλαμβάνεται πως το έργο μπορεί να προκάλεσε έντονα συναισθήματα στον Μάζελ, αλλά πρόσθεσε ότι η καταστροφή του είναι απαράδεκτη. "Αν δεν σας αρέσει αυτό που βλέπετε, μπορείτε να φύγετε", είπε.

    [04] Αθλητισμός

    Ανεξέλεγκτη η κατάσταση Στα χέρια πιάστηκαν Μπάγεβιτς και οπαδοί της ΑΕΚ

    (17/1/2004 2:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Εκτός ορίων έχει φτάσει η κόντρα του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ. Το νέο σοβαρό επεισόδιο διαδραματίστηκε την Παρασκευή το βράδυ έξω από εστιατόριο όπου δειπνούσαν ο προπονητής της Ένωσης με τον αντιπρόεδρο της ομάδας Πέτρο Στάθη. Δεκάδες νεαροί οπαδοί συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα εναντίον του τεχνικού της ΑΕΚ και απειλώντας τον. Εκείνος βγήκε έξω και χτύπησε έναν από αυτούς πριν προλάβει να επέμβει η αστυνομία και διαλύσει τους συγκεντρωμένους οπαδούς. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, οι νεαροί διαλύθηκαν ισχυριζόμενοι ότι τράβηξε πιστολι ενώ ο ίδιος ο Μπάγεβιτς το αρνείται κατηγορηματικά.

    [05] Οικονομία

    Κατά της μερικής απασχόλησης Καθολική εφαρμογή του 35ώρου ζητά το ΚΚΕ

    (17/1/2004 3:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Ο θόρυβος, που ξεσηκώθηκε από τους λαθρεπιβάτες της ανανέωσης και της αλλαγής σχετικά με το 35ωρο είναι μια καραμέλα απάτης".

    Αλέκα Παπαρήγα, γ.γ ΚΚΕ

    Υπέρ της καθολικής εφαρμογής του 35ωρου εργασίας τάχθηκε για μία ακόμα φορά η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών. Με ανακοίνωση της σημείωσε ότι, ο θόρυβος, που ξεσηκώθηκε "από τους λαθρεπιβάτες της ανανέωσης και της αλλαγής σχετικά με το 35ωρο είναι μια καραμέλα απάτης". Το ΚΚΕ υποστηρίζει την καθιέρωση της 5ήμερης εργασίας την εβδομάδα και με 7 ώρες την ημέρα, χωρίς την ευελιξία της εργασίας, την μερική απασχόληση και τη λογική της διευθέτησης του συνολικού εργάσιμου χρόνου ενώ ζητά οι αποδοχές να είναι αντίστοιχες των αναγκών αλλά και της δουλειάς των εργαζομένων, χωρίς μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    Σχέδιο νόμου θα καταθέσει το ΚΚΕ

    Η κα Παπαρήγα αναφέρει ότι, "η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα είναι, που ευθύνονται για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης, της μερικής απασχόλησης, που έχουν οδηγήσει άλλους μεν να δουλεύουν τρεις και τέσσερις ώρες με ψίχουλα και με ελάχιστη κοινωνική ασφάλιση και άλλους να δουλεύουν 45, 48 και 54 ώρες την εβδομάδα".

    Κατά την κα Παπαρήγα "αυτή η συζήτηση για το 35ωρο είναι ψευδεπίγραφη, διότι οι σκέψεις τους για το 35ωρο και αυτά που περιγράφουν απέχουν πάρα πολύ ή μάλλον τις χωρίζει μεγάλο χαντάκι, με το αίτημα για επιβολή του 35ωρου, που προβάλλουν η εργατική τάξη , οι εργαζόμενοι και ένα τέτοιο αίτημα προβάλλει και υπερασπίζεται το ΚΚΕ".

    Το ΚΚΕ υπερασπίζεται σταθερά το 35ωρο και θα μπει σ αυτή την πρόκληση της συζήτησης που γίνεται, έστω και προεκλογικά, καταθέτοντας σχέδιο νόμου στη Βουλή, καταλήγει η κα Παπαρήγα.

    [06] Εσωτερικά

    Ανέλαβε τις πρώτες δεσμεύσεις Θερμή υποδοχή για τον Γ.Παπανδρέου στη Θράκη

    (17/1/2004 5:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    "Θα αναλάβω πρωτοβουλία προς την τουρκική πολιτική ηγεσία για την σταδιακή και ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας".

    Γιώργος Παπανδρέου

    Με θερμές εκδηλώσεις έγινε δεκτός το Σάββατο το πρωί από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Θράκη. Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι, πρέπει να ανοιχθεί "μια μεγάλη αγκαλιά για τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη" δηλώνοντας παράλληλα ότι, "στις 7 του Μάρτη, ο ήλιος της ελπίδας θα ανατείλει".

    Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στους τοπικούς φορείς, σε αμφιθέατρο της Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε τις πρώτες δεσμεύσεις για την πολιτεία μιας ενδεχόμενης νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι, μετά τις εκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλία προς την τουρκική πολιτική ηγεσία για την σταδιακή και ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας. Εξάλλου την ικανοποίησή του για την βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, με άμεσο θετικό αντίκτυπο και για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, εξέφρασε επισκεπτόμενος το Διδυμότειχο, επόμενο σταθμό της περιοδείας του.

    Πρωτοβουλίες για μείωση των αμυντικών δαπανών

    "Έχω μια φιλοδοξία:να δω την πατρίδα μας και την κοινωνία μας να σφύζει από αισιοδοξία. Είναι ώρα να δεσμευθούμε για τα παιδιά μας, για το περιβάλλον. Πάμε μαζί μπροστά, ένα όνειρο πιο πέρα".

    Γιώργος Παπανδρέου

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο κατάμεστο δημοτικό αμφιθέατρο της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδαςτων τελευταίων ετών, αναφέροντας ότι, έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και "παρ' ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, άνοιξε μια ρότα: δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες και το 2004 θα είναι καθοριστική χρονιά για την πολιτική της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή".

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, πως "εμπνεόμαστε από το παρελθόν, αλλά αυτό δεν μας φυλακίζει" και πως στη νέα εποχή που διανοίγεται η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν την επανάπαυση: "μείναμε αλώβητοι αλλά όχι ανεπηρέαστοι", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στο παραπάνω πλαίσιο ο κ. Παπανδρέου ζήτησε μια γενικότερη συστράτευση της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις εν λόγω προκλήσεις, κάτι, που απαιτεί επένδυση στην παιδεία και συνεργασία των πανεπιστημίων με την αναπτυξιακή δραστηριότητα, συστράτευση για την υπέρβαση της γραφειοκρατίας στη διοίκηση και γενικότερα τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και του πολίτη, "όχι με ρητορική επανίδρυση του κράτους, αλλά με στοργή και συνεργασία με τους υπαλλήλους".

    "Έχω μια φιλοδοξία:να δω την πατρίδα μας και την κοινωνία μας να σφύζει από αισιοδοξία. Είναι ώρα να δεσμευθούμε για τα παιδιά μας, για το περιβάλλον. Πάμε μαζί μπροστά, ένα όνειρο πιο πέρα", τόνισε στο ακροατήριό του, που τον χειροκροτούσε ο κ. Παπανδρέου. αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, "η Θράκη έχει δείξει το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Εκεί, που υπήρχε η φτώχεια, η μιζέρια, ο αποκλεισμός, σήμερα υπάρχει η ελπίδα, η ευημερία και η ανάπτυξη".

    Απαντώντας στα συνθήματα των νεολαίων, που έσπευσαν να τον υποδεχθούν ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε "η νεολαία μας ανοίγει το δρόμο, μπαίνει μπροστά, δίνει το βηματισμό και μαζί με τις γενιές, που πάλεψαν για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, δίνουμε μαζί τη μάχη στις 7 του Μάρτη για να ανατείλει ξανά ο ήλιος της ελπίδας".

    "Έχουμε σπάσει τα τείχη"

    "Εμείς οι Έλληνες μουσουλμάνοι είμαστε στο πλευρό σας".

    Χασάν Μουχαμέντ, ιμάμης Διδυμοτείχου

    Έξω από το τζαμί του Διδυμοτείχου, επόμενο σταθμό της περιοδείας του, σε σύντομο χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο παρελθόν, στα σύνορα, που υπήρχαν για να προστατεύουν την Ελλάδα από τις γειτονικές της χώρες, αλλά και στα "εσωτερικά σύνορα", που υπήρξαν, τονίζοντας, πως "σήμερα ανοίγουμε την προοπτική για τη μόνιμη ειρήνη, ώστε η Θράκη, η Μακεδονία, η Βόρειος Ελλάδα, να γίνει ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη των σχέσεων με τους γείτονές μας. Έχουμε σπάσει τα τείχη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων και προχωράμε σε μία πολυπολιτισμική Ελλάδα της σύνθεσης".

    Αξίζει να αναφερθεί, πως στη συνέχεια, ο κ. Χασάν Μουχαμέντ χαιρέτισε προσωπικά τον κ. Παπανδρέου λέγοντας ως Ιμάμης Διδυμοτείχου, πως "εμείς οι Έλληνες μουσουλμάνοι είμαστε στο πλευρό σας''.

    "Διατρανώνουμε τη χαρά μας και την αφοσίωση στην ελληνική μας πατρίδα, την πατρίδα, που γεννηθήκαμε, αυτή που μας αγάπησε και την αγαπήσαμε. Ποτέ δεν περνούσαμε καλύτερα, γιατί εδώ, εκτός από τη θρησκεία, δεν έχουμε καμία άλλη διαφορά. Ζούμε καλύτερα από αδέλφια, έχουμε ισοτιμία, ισονομία και αναπτυσσόμαστε, όπως όλοι οι Έλληνες", ανέφερε ο κ. Μουχαμέντ.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την Ορεστιάδα και το Σουφλί, ενώ, πραγματοποιώντας παράκαμψη από το πρόγραμμά του, επισκέφθηκε το στρατόπεδο '"Υποστρατήγου Δελαγράμματικα", όπου είχε υπηρετήσει τη θητεία του το 1978.

    "Ξέρω τον δύσκολο αγώνα, που δίνετε εδώ στα σύνορα. Και εγώ υπηρέτησα στα σύνορα της πατρίδας μας. Τότε και εμείς φρουρούσαμε την πατρίδα, ελπίζαμε πάντα βεβαίως στην ειρήνη και στην σταθερότητα", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε, "και αυτή την στιγμή δουλεύουμε ακριβώς γι αυτή την προοπτική, για να εμπεδωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Αλλά χωρίς το δικό σας έργο, βεβαίως, αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο, οπότε σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Είναι χαρά μου, που βρίσκομαι πάλι εδώ, στην μονάδα την πρώην 1η ΕΜΑ και τώρα 7η".

    Σε ομιλία του στην Ορεστιάδα χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, τονίζοντας ότι, η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι δήλωση συμμετοχής στην επόμενη μέρα.

    [07] Υγεία

    Συνέδριο Καρδιολογίας στη Θεσσαλονίκη Νέα μέθοδος για τα καρδιακά νοσήματα

    (17/1/2004 4:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μία νέα ιατρική μέθοδο, με την οποία οι ειδικοί μπορούν να προδικάζουν την εξέλιξη και το βαθμό θνησιμότητας σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια, ανακοίνωσε ο καθηγητής καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παρχαρίδης, κατά τη διάρκεια του 6ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Ηχοκαρδιογραφίας που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ειδικοί με τη νέα ηχοκαρδιογραφική μέθοδο, το ιστικό Doppler, μπορούν να ξεχωρίσουν τους ασθενείς που πάσχουν από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Η εργασία αυτή είναι πρωτότυπη διεθνώς και πρόκειται να δημοσιευτεί πολύ σύντομα σε ένα από τα εγκυρότερα διεθνή καρδιολογικά περιοδικά.

    Βοηθά και όσους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία

    Όπως τόνισε ο κ. Παρχαρίδης, η νέα μέθοδος μπορεί να συμβάλει στην πρόγνωση για ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε συνεχείς μεταγγίσεις αίματος, με αποτέλεσμα να πειράζουν το μυοκάρδιο και να πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Οι γιατροί στο ΑΧΕΠΑ μελέτησαν με τη νέα αυτή μέθοδο τη βλάβη του μυοκαρδίου και διαπίστωσαν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τους ασθενείς που έχουν πολύ κακή πρόγνωση.

    Νέες ιατρικές ανακαλύψεις

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Β' καρδιολογικής κλινικής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Δημήτρης Κρεμαστινός, ανέφερε ότι με την ερευνητική του ομάδα και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, απομόνωσαν ένα γονίδιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για μία πρωτεΐνη που λέγεται φωσφωλαμπάνη της καρδιάς και η οποία, όταν δεν δουλεύει σωστά, δεν βοηθά το ασβέστιο να μπει στα μυκαρδιακά κύτταρα για να γίνει ουσιαστικά η συστολή της καρδιάς, με αποτέλεσμα η καρδιά να αποδιοργανώνεται και να καταστρέφεται.

    Ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Hammersmith στο Λονδίνο, Πέτρος Νιχογιαννόπουλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη χρήση του τρισδιάστατου ηχοκαρδιογραφήματος, το οποίο μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών, μπορεί να καταγράψει ολόκληρο τον όγκο της καρδιάς, και στη συνέχεια ο ειδικός μπορεί να επεξεργαστεί, όσο και όποτε θέλει, αφού αποθηκεύεται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. "Μετά την αποθήκευση του καρδιακού όγκου στον υπολογιστή, ο γιατρός μπορεί να "κόψει" την καρδιά , ανάλογα με το τι ψάχνει και μπορεί να εστιάσει σε όποιο ανατομικό παρασκεύασμα επιθυμεί", τόνισε ο κ. Νιχογιαννόπουλος.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σεμινάριο και στο νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης. Ο προϊστάμενος του τμήματος πνευμονικής υπέρτασης του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του πανεπιστημίου της Μπολόνια, N. Galie ανέφερε ότι στην Ιταλία τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι πάσχουν από πνευμονική υπέρταση και στην Ελλάδα οι ασθενείς αγγίζουν το 1/4 των ασθενών της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον κ. Galie, το νέο χάπι μειώνει έως και 20% την πίεση της πνευμονικής αρτηρίας, ενώ η θεραπεία έχει αποτελέσματα με τη λήψη δύο χαπιών την ημέρα. Μάλιστα, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με πνευμονική υπέρταση για 2-3 χρόνια, πριν το φάρμακο έφτανε το 40%, ενώ μετά το χάπι το 80%-90%.

    [08] Οικονομία

    Για αυξήσεις και 35ωρο Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΓΣΣΕ

    (17/1/2004 5:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στόχος η μείωση των ωρών εργασίας μέσα στο τρέχον έτος στις 39 ώρες και η περαιτέρω σταδιακή μείωση μέχρι να υιοθετηθεί το 35ωρο.

    Αδιαπραγμάτευτος στόχος για την ΓΣΕΕ είναι η μείωση των ωρών εργασίας μέσα στο τρέχον έτος από τις 40 στις 39 ώρες και η περαιτέρω σταδιακή μείωση μέχρι να υιοθετηθεί το 35ωρο. Την θέση αυτή καθώς και τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, που αφορούν αυξήσεις της τάξης του 8% ανέπτυξαν σε συνάντηση, που είχε το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.Σχετικά με την καθιέρωση του 35ώρου ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε την "ανάγκη οριοθέτησης της σκέψης και της θέσης του καθένα, αλλά και το ίδιο το αποτέλεσμα, ώστε να μη γίνονται διάφορα παιχνίδια".

    Στο τραπέζι και το 35ωρο τη Δευτέρα

    Εργαλείο αναδιανομής του όγκου εργασίας συνιστά το 35ωρο, που είναι πανευρωπαϊκό αίτημα, προκειμένου να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και η ανεργία.

    "Φέτος πρέπει να σπάσει το 40ωρο, απαράβατος όρος μας είναι 39ωρο για το 2004", εξηγώντας ότι, υπάρχουν επιχειρήσεις, που μπορούν να εφαρμόσουν και μικρότερο χρόνο εργασίας ακόμη και 35ωρο, τις οποίες η ΓΣΕΕ έχει ήδη υποδείξει, ποιες είναι, ενώ υπάρχουν και οι μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες το θέμα πρέπει να συζητηθεί πάρα πολύ, καθώς αυτές θα πρέπει να υποστηριχθούν για να φθάσουν σε ένα σημείο, ώστε να σηκώνουν το βάρος τέτοιων γενικευμένων ρυθμίσεων.

    Κατά την άποψη του προέδρου της ΓΣΣΕ το 35ωρο, που είναι πανευρωπαϊκό αίτημα, συνιστά το εργαλείο αναδιανομής του όγκου εργασίας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και η ανεργία.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις των κομμάτων γύρω από αυτό το θέμα, ο κ. Πολυζωγόπουλος ετόνισε ότι, όντας "σε προεκλογική περίοδο, οι συζητήσεις γίνονται με βάση τη σκόνη που σηκώνεται κάθε φορά και όχι αυτή καθεαυτή την ουσία"

    Ο ίδιος εξήγησε ότι, η ΓΣΕΕ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ το αίτημά για μείωση του χρόνου εργασίας και να τοποθετηθεί για το 35ωρο με σαφήνεια στο πλαίσιο της συζήτησης γι αυτό, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ με την οποία εκκρεμεί μία συνάντηση. Για το 35ωρο, πρόσθεσε, ότι πρέπει να γίνει μία συντονισμένη, οργανωμένη, συζήτηση που θα οδηγεί σε συμφωνίες που δεν θα δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην οικονομία.

    Την Δευτέρα θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις και το θέμα του 35ωρου, είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος, εξηγώντας ότι, θα αναδειχθεί το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων, προβλέποντας όμως ότι δεν θα γίνει μία συζήτηση ουσίας για αυτό.

    Εκείνο, που πρέπει να βγει, όμως, από τις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, όπως τόνισε, είναι μία συμφωνία με γρήγορο ρυθμό, ώστε να ξέρουμε ποια είναι η τελική θέση των εργοδοτών, ώστε να μπορέσει και η ΓΣΕΕ να οργανώσει την παρέμβασή της και αγωνιστικά και απεργιακά προκειμένου να υποστηρίζει τις διεκδικήσεις της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καθολική εφαρμογή του 35ώρου ζητά το ΚΚΕ

    Διαξιφισμοί για το 35ωρο

    [09] Διεθνή

    Επιδημία κοκκύτη θερίζει το Αφγανιστάν

    (17/1/2004 5:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επιδημία κοκκύτη θερίζει τα παιδιά στο Αφγανιστάν όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η κρατική εφημερίδα Anis. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τουλάχιστον 16 παιδιά πέθαναν από κοκκύτη τις τελευταίες πέντε ημέρες στην περιοχή Χουαχάν της βόρειας επαρχίας Μπανταχσάν, όπου η νόσος εμφανίστηκε μετά τις χιονοπτώσεις και το δριμύ κρύο στην περιοχή, γράφει η εφημερίδα Anis. "Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της επαρχίας θεωρεί ότι ο θάνατος των παιδιών οφείλεται στην έλλειψη φαρμάκων και γιατρών", σημειώνει η εφημερίδα, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί αν δεν σταλούν φάρμακα στην περιοχή. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στην Καμπούλ εξετάζουν τις πληροφορίες για το θάνατο των παιδιών στην απομακρυσμένη επαρχία Μπανταχσάν, η οποία συνορεύει με την Κίνα και το Τατζικιστάν.

    [10] Εσωτερικά

    Προμήθευε μέσω της Ελλάδας όλη τη δυτ.Ευρώπη Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης

    (17/1/2004 6:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κατασχέθηκε μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και το ΣΔΟΕ.

    Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης, που έχουν κατασχεθεί ποτέ στη χώρα μας, έπεσε στα χέρια της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και του ΣΔΟΕ, μετά από πληροφορίες, που δόθηκαν πριν από δυο μήνες από τις βελγικές διωκτικές αρχές. Σε αποθήκη του Πειραιά, βρέθηκαν 33 κιλά του ναρκωτικού, ενώ συνελήφθησαν οι δυο εγκέφαλοι της σπείρας και δυο ακόμα συνεργοί τους. Το οργανωμένο κύκλωμα εισήγαγε και διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης μέσω Ελλάδας Ως εγκέφαλοι της σπείρας φέρονται ένας Βέλγος και ένας Ολλανδός, οι οποίοι συνελήφθησαν μαζί με έναν ακόμη Βέλγο και έναν Ιταλό, που θεωρούνται άμεσοι συνεργάτες τους. Ως εγκέφαλοι φέρονται ο Βέρνερ Κούιπερς, 40 ετών, από το Βέλγιο και ο Ολλανδός Γκέραρντ Ντερόου, 50 ετών, ενώ οι άλλοι δυο συλληφθέντες είναι ο Ιταλός Τζουλιάνο Γκάτο, 56 ετών και ο Βέλγος Άλφρεντ Ελ Γιαγκούρι, 35 ετών, οι οποίοι οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα Πειραιά.

    Θα ακολουθούσαν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες

    Οι τέσσερις λαθρέμποροι ναρκωτικών συνελήφθησαν σε αποθήκ,η που είχε νοικιάσει στον Πειραιά ο Ιταλός, ύστερα απο παρακολούθηση και αφού είχαν τοποθετήσει ποσότητα κοκαΐνης σε ειδική κρύπτη που κατασκεύασαν σε φορτηγό οδικής βοήθειας, που είχαν μέσα στο οίκημα. Συνολικά κατασχέθηκαν 33 κιλά κοκαΐνης, τα οποία επρόκειτο να σταλούν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    Οπως έγινε γνωστό απο τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωάννη Ραχωβίτσα, θεωρείται βέβαιο ότι, οι συλληφθέντες επρόκειτο να εισαγάγουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στη χώρα μας, τις οποίες στη συνέχεια θα μετέφεραν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που θα τοποθετούσαν πάνω στο φορτηγό οδικής βοήθειας, που κατασχέθηκε.

    [11] Αθλητισμός

    Στο "Athens Open 2004" Χρυσές στιγμές για την Ελλάδα

    (17/1/2004 7:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δεύτερο χρυσό μετάλλιο χάρισε στην Ελλάδα ο 18χρονος, Ηλίας Ηλιάδης, στο διεθνές τουρνουά τζούντο "Athens Open 2004", που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Βαρέων Αθλημάτων, στα Άνω Λιόσια. Ο αθλητής του "Φίλιππου Αμυνταίου", που είναι γιος του ομοσπονδιακού τεχνικού Νίκου Ηλιάδη, στον τελικό της κατηγορίας των -81 κιλών, επικράτησε του Γερμανού Μπίσοφ, με ιππόν, 2.59 πριν το τέλος της αναμέτρησης. Ο νεαρός πρωταθλητής, για ν' ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, επικράτησε κατά σειρά του Ρώσου Σαβτσίσκιν και στα ημιτελικά του Καφαβίδη.

    Σημαντικές διακρίσεις

    "Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αφού κατάφερα στα εγκαίνια των σπουδαίων αυτών εγκαταστάσεων, να συνδυάσω την παρουσία μου με ένα χρυσό μετάλλιο. Νιώθω ακόμη σφιχτός, όμως την κατάλληλη στιγμή θα είμαι έτοιμος, για να δώσω στην Ελλάδα, ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες διακρίσεις", είπε ο Ηλίας Ηλιάδης στις πρώτες του δηλώσεις αμέσως μετά τον τελικό.

    Επίσης, ο Νίκος Μίμος στην ίδια κατηγορία ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αφού επικράτησε του Καφαβίδη στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στα -63 κιλά γυναικών, η Ελίνα Τάμπαση ήταν επίσης τρίτη, με τη νίκη στα ρεπεσάζ επί της Μεξικανής Ρουίζ.

    [12] Διεθνή

    Σχέδιο νόμου την απαγορεύει στα δημόσια σχολεία Διαδηλώσεις στη Γαλλία για την ισλαμική μαντίλα

    (17/1/2004 6:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χιλιάδες νεαρές γυναίκες, που φορούν τη μαντίλα, έχουν κατέβει στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης.

    Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στο Παρίσι, αλλά και στο Λονδίνο και το Βερολίνο, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τη Βηρυτό, το Αμάν, την Γκίζα της Αιγύπτου και τη Γάζα διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο νόμου της γαλλικής κυβέρνησης, που προβλέπει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα δημόσια σχολεία της Γαλλίας. Στο Παρίσι, 2.000 ως 3.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νεαρές γυναίκες, που φορούν τη μαντίλα, έχουν κατέβει μέχρι στιγμής στους δρόμους ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του "Κόμματος των Μουσουλμάνων της Γαλλίας" (PMF), ριζοσπαστικής ομάδας που δηλώνει ότι έχει 2.000 μέλη.

    Διαδηλώσεις και σε Λονδίνο, Βερολίνο και Μέση Ανατολή

    "Γαλλία εσύ είσαι η πατρίδα μου, χιτζάμπ (ισλαμική μαντίλα) εσύ είσαι η ζωή μου". επιγραφή σε πανό

    Στη διαδήλωση αυτή, στην οποία αναμένεται σύμφωνα με την αστυνομία συμμετοχή από 10.000 ως 20.000 ατόμων, μετέχει και ομάδα, που ήρθε από το Βέλγιο. Στο πανό στην αρχή της πορείας αναφέρεται: "Δεν είναι το Ισλάμ αυτό που σας έκανε να ανακαλύψετε το σχολείο;", ενώ σε άλλο αναγράφεται: "Γαλλία εσύ είσαι η πατρίδα μου, χιτζάμπ (ισλαμική μαντίλα) εσύ είσαι η ζωή μου".

    Πορείες γίνονται σήμερα και σε άλλες γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μασσαλίας. Περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σήμερα και στο κέντρο του Λονδίνου για να πραγματοποιήσουν πορεία ως τη γαλλική πρεσβεία.

    Στη Βρετανία, όπου η ισλαμική μαντίλα και τα σύμβολα άλλων θρησκειών δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, η ανακοίνωση του γαλλικού σχεδίου νόμου για την απαγόρευσή τους στα σχολεία έχει προκαλέσει μεγάλη κατακραυγή στους κόλπους της μουσουλμανικής κοινότητας.

    Στο Βερολίνο, περίπου 500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές 5.000, κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Ένωσης Μουσουλμάνων του Βερολίνου, μικρή οργάνωση της πρωτεύουσας της Γερμανίας, για να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο της Γαλλίας, αλλά και στα σχέδια ορισμένων γερμανικών κρατιδίων να απαγορεύσουν και αυτά την ισλαμική μαντίλα στις δημόσιες υπηρεσίες.

    Στην Τουρκία, στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιούνται σήμερα διαδηλώσεις μπροστά στα κτίρια των γαλλικών διπλωματικών αποστολών στις πόλεις αυτές. Περίπου 20 γυναίκες έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα και περίπου 100 μπροστά στο γενικό προξενείο της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, κρατώντας πανό όπου αναγράφονται συνθήματα όπως: "Νόμος κατά της μαντίλας ή κατά του Ισλάμ;" και "Μην αγγίζετε τη μαντίλα μου, είναι η ελευθερία μου".

    Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νεαρές γυναίκες, διαμαρτύρονται για τα σχέδια τις γαλλικής κυβέρνησης έξω από τη γαλλική πρεσβεία, καθώς στο Αμάν εκατοντάδες Ιορδανές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μιας ώρας ενώπιον της γαλλικής πρεσβείας.

    Στην Αίγυπτο, περίπου 250 γυναίκες με μαντίλες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη γαλλική πρεσβεία στη Γκίζα, καθώς στα Παλαιστινιακά Εδάφη περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Γάζα και 400, εκ των οποίων 300 γυναίκες, στη Ναμπλούς.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε το Δεκέμβριο του 2003 ότι, εγκρίνει τη θέσπιση νόμου, που θα απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα, το εβραϊκό κίπα και τον χριστιανικό σταυρό στα δημόσια σχολεία.

    [13] Εσωτερικά

    Θερμή υποδοχή στο αεροδρόμιο Δημόκριτος Τον Έβρο επισκέπτεται η Ντόρα Μπακογιάννη

    (17/1/2004 7:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Εμείς, εδώ, της Νέας Δημοκρατίας έχουμε χρόνια πολλά γυρίσει, γύρω - γύρω, όλα τη Θράκης".

    Ντόρα Μπακογιάννη, δήμαρχος Αθηναίων

    Διήμερη επίσκεψη στο νομό Έβρου πραγματοποιεί από το Σάββατο το απόγευμα η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. "Εμείς, εδώ, της Νέας Δημοκρατίας έχουμε χρόνια πολλά γυρίσει, γύρω - γύρω, όλα τα χωριά της Θράκης, όλες τις πόλεις της Θράκης. Έχουμε ακούσει τα προβλήματα, τον πόνο αλλά και τις ελπίδες, όλων αυτών των νέων, των αγροτών, των μικροεπιχειρηματιών, των συνταξιούχων, των ανθρώπων, που νιώθουνε ότι, η Θράκη αξίζει ένα καλύτερο αύριο", τόνισε η κ. Μπακογιάννη, χαιρετίζοντας τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, που της επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης.

    Αύριο στο Διδυμότειχο

    "Ελάτε μαζί με τον Καραμανλή να κάνουμε όραμα τη νέα Ελλάδα".

    Ντόρα Μπακογιάννη

    "Είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο και όμορφο αγώνα, είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τη σημαία της δυνάμεως ψηλότερα. Εδώ από τη Θράκη που κάποτε ήταν ακριτική και σήμερα είναι το κομβικό σημείο για τη νέα Ευρώπη, που γεννιέται. Ελάτε μαζί με τον Καραμανλή να κάνουμε όραμα τη νέα Ελλάδα", κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

    Στη συνέχεια κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο και το βράδυ θα συμμετέχει στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιήσει η ΤΕΔΚ του νομού.

    Αύριο η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί το Διδυμότειχο και θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία για τον Πολιούχο της πόλης Άγιο Αθανάσιο. Το απόγευμα θα συναντηθεί στην Αλεξανδρούπολη με βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη της ΝΔ Έβρου και στη συνέχεια θα μιλήσει σε εκδήλωση του τοπικού τμήματος Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 January 2004 - 17:50:24 UTC